فهرست مطالب

نشریه مطالعات هنر اسلامی
پیاپی 38 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • نبی الله اراضی جمکرانی، محمد رضا شریفی*، سعید خیرخواه برزکی صفحات 7-19

    تداوم اندیشه ی ایرانشهری در گذار به دوره ی اسلامی عامل اساسی در تداوم تاریخ و فرهنگ ایران به شمار می رود. این اندیشه به رغم تحول و گسستی که در ظاهر حاکمیت بر ایران پیدا شد، برعکس ادبیات (دو قرن سکوت)، بدون ایستایی، جریان داشته است تا جایی که در گذاری از تاریخ سیاسی این سرزمین اندیشه ی انتقال یافته ی باستانی ایرانشهری، تداوم بخش «وحدت ملی» و شالوده ی استواری بر تصمیمات سیاسیون بوده است. دستاورد این تصمیمات در آثار نوشتاری و در مضمون«سیاست نامه نویسی» ظهور می کند. از آنجایی که سیر تاریخ سیاست نویسی در ایران نوشته نشده است لذا اهمیت این جریان و معنای آن برای فهم تاریخ سیاسی و بهره مندی از این اندیشه در سیاست گذاری ها مغفول مانده است. «شاهنامه ی فردوسی» نوشته ای بی نظیر در ادبیات جهانی به شمار می رود که توانسته در پیوند با خدای نامه های باستانی و اندیشه ی سیاسی ایرانشهری بازتابی از منابع مرتبط سیاسی دوره ی باستان را در گنجینه ی ارزشمند خود جای دهد. منابعی که به دست حکیم ابوالقاسم فردوسی رسیده است و او این تجربه را چون کاخی بلند در مضمون سیاست نامه به نظم درآورده است. در این میان باید گفت: واکاوی نقش شاهنامه فردوسی در انتقال اندیشه های ایرانشهری به دوره اسلامی و کانال های تاثیرگذاری آن حایز اهمیت است. شاهنامه بایسنقری از آثار فاخر دوره اسلامی که به با تکیه بر شاهنامه خلق شده است. این پژوهش به دنبال واکاوی دیدگاه سیاسی فردوسی با پردازش به«پیمان» واکاوی و«تضمین» به عنوان یک قابلیت، در اجرایی شدن پیمان در شاهنامه است و در نهایت تاثیر ویژگی های پیمان ها در نگاره های شاهنامه بایسنقری مطالعه شده است. اهداف پژوهش 1.تبیین نقش پیمان های  شاهنامه فردوسی در انتقال اندیشه های ایرانشهری به دوره اسلامی 2.اهمیت نگاره های شاهنامه باسینقری در انتقال اندیشه های ایرانشهری به دوره اسلامی سوالات پژوهش 1.آیا پیمان ها شاهنامه فردوسی در انتقال اندیشه ایرانشهری به دوره اسلامی نقش داشته است؟ 2. نگاره های شاهنامه بایسنقری  چه نقشی در انتقال اندیشه های ایرانشهری به دوره اسلامی داشته است؟

    کلیدواژگان: پیمان، اندیشه ی ایرانشهری، شاهنامه فردوسی، شاهنامه بایسنقری
  • میثم ارزمانی، مهدی وطن پرست*، محمد معتمدی صفحات 20-36

    بازآفرینی شهری، برنامه ای جامع است که زمینه بهبود پایداری شرایط اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی را فراهم می آورد و عمدتا به دنبال حل مشکلات بافت های فرسوده شهری از طریق بهسازی به وسیله مشارکت های مردمی است و هدف آن به کارگیری توان های بالقوه و بالفعل موجود در بافت های شهری می باشد. بدین منظور 386 پرسشنامه در بین ساکنین محله ای در بجنورد که بازآفرینی شهری آن در حال انجام است توزیع شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش تحقیق در پژوهش حاضر، روش توصیفی- تحلیلی و تجربی- پیمایشی است. ابزار تجزیه و تحلیل آماری، نرم افزار SPSS است. بر اساس یافته های تحقیق، میانگین شاخص ها به جز ابعاد کالبدی و محیطی بقیه کمتر از 3 است، که این نتیجه نشان می دهد شاخص های بازآفرینی در وضعیت مناسبی قرار نگرفته اند. همچنین به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از روش ANP استفاده شده است، که در بین معیارهای اقتصادی زیرمعیار فرصتهای اقتصادی، در معیارهای اجتماعی و فرهنگی زیرمعیار کاهش جرایم، در معیار کالبدی و محیطی زیرمعیار مسکن و زیرساخت های آن و در نهایت در معیار حکمروایی زیرمعیار مشارکت اجتماع محلی بالاترین ارزش ها را به دست آورده اند. برای رفع مشکلات ساکنین و اجرای بهتر بازآفرینی شهری نیازمند مطالعات گسترده، هم پیوند و همه جانبه نگر با نگرش سیستمی در سطح خرد و منطقه ای می باشیم، که این امر می بایست با مشارکت و دخالت دادن ساکنین این محلات در تصمیم گیری ها همراه باشد. اهداف پژوهش 1- ایجاد زمینه جهت یک سیستم مدیریتی مطلوب در زمینه بازآفرینی در شهر بجنورد. 2- ایجاد شرایط برای ارتقاء میزان مشارکت شهروندان با سازمان ها و مدیران شهری در زمینه ارتقاء و بازآفرینی بافت های فرسوده شهر بجنورد.  سوالات پژوهش 1- آیا بازآفرینی شهری در شهر بجنورد بر مبنای توسعه پایدار بوده است؟ 2- آیا در بازآفرینی شهری در شهر بجنورد به جنبه کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی آن توجه لازم شده است؟

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، توسعه پایدار شهری، روش ANP، شهر بجنورد
  • حمیده استرابی آشتیانی، ایرج اعتصام*، حمید ماجدی صفحات 37-47

    معماری، در طول تاریخ، تجسمی از آرمان های فرهنگی جوامع بشری بوده و بر اساس این آرمان ها، محیط های زیستی ساخته شده به دست افراد مختلف، به صورت یک تمامیت با هویت خاص خود در آمده است. به نظر می رسد با وقوع مدرنیسم و جهانی شدن معماری، مفاهیم هویتی فرهنگی معماری به مفهومی متغیر و پیچیده بدل و به چالش کشیده شده است. از این رو مقاله ی حاضر بر آن است رابطه ی بین سیاست های فرهنگی-هویتی و کیفیت محیط های مسکونی را تحلیل و تفسیر نماید. بدین منظور با انتخاب شهرک اکباتان تهران، به عنوان نمونه ی مورد مطالعه، به سنجش کیفیت خانه های مسکونی در فاز 1و2 این شهرک پرداخته شده است. روش تحقیق برمبنای تحلیل رگرسیونی چند متغیره ی سلسله مراتبی و مدل استفاده شده در فرایند تحلیل نیز به مدل تجربی سنجش کیفیت محیط سکونت موسوم است .این مدل دارای ساختاری سلسله مراتبی و متشکل از معیارهایی است که مبنای تنظیم پرسشنامه ی تحقیق قرار گرفته و براساس رعایت معیارهای هویت اجتماعی-فرهنگی مورد نظر امتیازدهی شده است (ما بین 1 تا 5). نتایج بررسی ها حاکی از آن است که کیفیت محیط بیرونی مجتمع های مسکونی فاز 1 (5>62/2>1) و فاز 2 (5>88/2>1) شهرک اکباتان مطابق با هویت اجتماعی-فرهنگی، پایین تر از حد متوسط است. حال آنکه کیفیت محیط داخلی واحدهای مسکونی مطابق با همان اصول، در وضعیت خوبی قرار دارد (فاز1 (5>08/4>1) و فاز 2 (5>18/4>1)). هم چنین هر دو فاز به لحاظ رعایت اصول و معیارهای هویت اجتماعی-فرهنگی همسو و شبیه به یکدیگر هستند. هدف پژوهش: 1. تبیین رابطه ی بین مقوله های فرهنگی-هویتی و کیفیت فضای معماری. 2. بررسی سیاست های فرهنگی-هویتی در خانه های مسکونی فاز 1و2 شهرک اکباتان و سنجش کیفیت خانه های مسکونی در آن. سیوالات پژوهش: 1. چه رابطه ای بین مقوله های فرهنگی-هویتی و کیفیت فضای معماری وجود دارد؟ 2. سیاست های فرهنگی-هویتی در خانه های مسکونی فاز 1و2 شهرک اکباتان به چه صورت نمود یافته و چه تاثیری در کیفیت این خانه ها داشته اند؟

    کلیدواژگان: کیفیت محیطی، سیاست های هویتی-فرهنگی، تحلیل رگرسیونی، چند متغیره ی سلسله مراتبی، شهرک اکباتان
  • دیاکو الهی، آرش مشفقی*، ناصر علیزاده خیاط صفحات 48-60

    در این مقاله به بررسی بازتاب رمانتیسم در اشعار شمس لنگرودی و انعکاس آن در نقاشی قاجار پرداخته ایم. روش پژوهش، کتابخانه ای و نوع آن تحلیلی-توصیفی است. فرضیه ی پژوهش، بازتاب برخی از مهمترین مولفه های رمانتیسم در اشعار شمس لنگرودی است. با مطالعه و بررسی اشعار شمس لنگرودی به این نتیجه می رسیم که شمس لنگرودی علی رغم داشتن فاصله ی زمانی طولانی با بزرگان رمانتیسم شعر معاصر، اما همچنان به برخی از مولفه ها و ویژگی های این مکتب علاقه نشان داده و از ظرفیت های این مکتب برای بیان مفاهیم و مافی الضمیر خود سود جسته است. گرایش به رمانتیسم اجتماعی، توجه به طبیعت، استمداد از قوه ی تخیل به منظور خلق تصاویر بدیع، طبیعت گرایی و بیان مضامین عاشقانه و مبتنی بر عاطفه از مهمترین مولفه های رمانتیسم است که در اشعار شمس لنگرودی دیده می شود. شمس لنگرودی هرگز خود را به کاربرد تخیل صرف در اشعارش قانع نکرده و حتی با استفاده از قوه ی تخیل، به بیان اندیشه های اجتماعی و انسانی خود پرداخته است. او هرگز ظلم و ستم و نابرابری را برنمی تابد اما برای بیان این مضمون به نمادها و عناصر طبیعت متوسل می شود تا بتواند عمیق ترین مفاهیم سیاسی و شدیدترین انتقادات را در قالب نمادها و استعاره ها بیان کند. نقاشی قاجار نیز در آن دوره سبب شد که تلفیقی شیوه های نو و کهنه بود. همچنین می توان مولفه هایی از اشعار لنگرودی را در نقاشی قاجار دید از جمله طبیعت گرایی، مضامین عاشقانه و رمانتیسم اجتماعی. اهداف تحقیق 1-    بررسی بازتاب رماتیسم در اشعار شمس لنگرودی و نقاشی قاجار 2-    تجزیه و تحلیل مهمترین مولفه های رمانتیسم در اشعار شمس لنگرودی و بازتاب آن در نقاشی قاجار سوالات تحقیق 1-    بازتاب رماتیسم در اشعار شمس لنگرودی و نقاشی قاجار چگونه است؟ 2-    مهمترین مولفه های رمانتیسم در اشعار شمس لنگرودی در نقاشی قاجار چگونه نمود یافته اند؟

    کلیدواژگان: شمس لنگرودی، رمانتیسم، تخیل، شهود، عشق، نقاشی قاجار
  • امینه انجم شعاع* صفحات 61-75
    مطالعه و بررسی رویکردهای آموزشی نشان می دهد، امروزه میان رویکردهای آموزشی، رویکرد یادگیرنده-محور از مهم ترین رویکردهای حاکم بر برنامه درسی است. این رویکرد انواعی دارد که متداول ترین آن در نظام آموزشی فعلی رویکرد فعال یا فعالیت-محور می باشند. رویکرد فعالیت-محور، هم اکنون به عنوان الگویی متداول سرلوحه ی کار کارشناسان دفتر برنامه ریزی و تالیف کتب درسی است. در مقابل رویکرد یاد شده فوق، رویکرد پژوهش-محور قرار دارد که در آن فعالیت ها از بطن پرسش ها و علاقه مندی های دانشجو بر می خیزد و طبیعتا نمی توان آن ها را مانند رویکرد فعالیت-محور بسته بندی و فرموله کرد. این فعالیت ها برای دانشجویان متفاوت نیز به ناچار یکسان نیست. در این رویکرد دانشجو خود به دنبال الگوها و روابطی مرتبط با مشاهده هایش از جهان پیرامون است و به عبارت دیگر نقطه شروع، مراحل کار و نقطه پایان فعالیت ها را خود تعیین می کند. مسئله ای که اینجا مطرح است ارتباط بین ویژگی های برخی علوم ماننند معماری با انتخاب رویکرد آموزشی خاص است. این پژوهش  با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و تکیه بر داده های کتابخانه ای به بررسی این مسئله پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد کاربست رویکرد پژوهش محور هنگامی که فعالیت ها از بطن پرسش های دانشجو بر می خیزد و براساس تجارب او شکل می گیرد، به وی فرصت داده می شود تا تجارب و مشاهده های خود را هم زمان به کار گیرد. نظر به اینکه در سیاستگذاری آموزشی معماری، پرورش بر آموزش تقدم مرتبه دارد، دستیابی به اهداف دروس، درک و بیان معماری مستلزم اتخاذ رویکرد و روش های اثربخش و متناسب با این سیاست گذاری است. میان رویکردهای مختلف یادگیری، رویکرد پژوهش محور که گرایش پرورشی قوی تری دارد، برای به کارگیری در آموزش درک و بیان معماری اثربخش تر و مناسب تراست. اهداف تحقیق: 1.مطالعه و واکاوی ویژگی هایی رویکرد پژوهش محور 2.تببین نقش رویکرد پژوهش محور در پرورش خلاقیت دانشجویان معماری سوالات تحقیق: 1.آموزش پژوهش محور چه ویژگی هایی دارد؟ 2.رویکرد پژوهش محور چگونه در پرورش خلاقیت دانشجویان معماری موثر است؟
    کلیدواژگان: آموزش معماری، خلاقیت معماری، آموزش پژوهش محور، دانشجویان معماری، یادگیرنده-محور
  • شهره خردپیشه، رشید ذوالفقاری زعفرانی*، صمد کریم زاده صفحات 75-99

    امروزه منابع انسانی، سرمایه اصلی سازمان ها محسوب می شوند. در این میان، مدیریت می تواند نقش تعیین کننده ای در افزایش کارایی منابع انسانی داشته باشد. سازمان میراث فرهنگی یکی از سازمان هایی است که با هدف صیانت از داشته های فرهنگی و مدیریت گردشگری ایجاد شده است. مسئله ای که اینجا مطرح می گردد تبیین رابطه کارآمدی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با منابع انسانی و مدیریت آن است. در راستای حل این مسئله از روش کمی و کیفی به صورت توامان استفاده شده است. با توجه به موضوعپژوهش، روش پژوهش به کار رفته از حیث محیط کتابخانه ای-میدانی، از نظر هدف کاربردی، از نظر زمان گردآوری داده مقطعی، از نظر روش اجرای پژوهش توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی و علی می باشد. جامعه آماری از میان خبرگان دانشگاهی و مسیولین و کلیه کارکنان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری انتخاب شده است. روایی پرسشنامه محقق ساخته نیز از طریق روایی صوری، محتوا و سازه و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. در بخش کیفی کدگذاری نتایج مصاحبه با استفاده از نرم افزار(MAXQDA)انجام شد و در بخش کمی نیز از آمار توصیفی و استنباطی(مدل سازی معادلات ساختاری،آزمون فریدمن) استفاده شد. نتایج نشان داد که الگوی سیستمی مدیریت منابع انسانی با رویکرد کارآمدی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دارای سه بعد ورودی، فرآیندی و خروجی می باشد. بعد ورودی دارای دو مولفه انگیزش کارکنان و وجدان کاری می باشد و بعد فرآیندی نیز دارای سه مولفه حفظ و نگهداری کارکنان، آموزش و مدیریت استعداد می باشد.  بعد سوم الگوی سیستمی نیز شامل بهره وری منابع انسانی می باشد.   اهداف پژوهش: 1.شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی سیستمی مدیریت منابع انسانی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری. 2.تعیین برازش سیستمی مدیریت منابع انسانی با رویکرد کارآمدی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری. سوالات پژوهش 1.ابعاد و مولفه های کارآمدی منابع انسانی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری  کدامند؟ 2. چه الگوی سیستمی می توان برای مدیریت منابع انسانی با رویکرد کارآمدی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ارایه کرد؟

    کلیدواژگان: الگوی سیستمی، مدیریت منابع انسانی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، کارآمدی
  • علی داوری نیا، فاطمه الهامی* صفحات 100-120

    دفاع مقدس که یکی از مهمترین رویدادهای تاریخی جامعه ایران در سده اخیر است، امروزه تبدیل به یکی نمادهای فرهنگی  مهم در جامعه ایران شده است. این  مسئله سببب شده است تا شاعران و نویسندگان بخشی از آثار خویش را به آفرینش آثار با مضامین و مفاهیم مربوط دفاع مقدس اختصاص دهند. این رویکرد سبب شکل گیری سبک خاصی در آثار این افراد شده است. موتیف درون مایه، شخصیت یا الگوی معینی است که به صور گوناگون در ادبیات و هنر تکرار می گردد. شعر دفاع مقدس که با پشتوانه رخداد تاریخی ملت ایران از دهه شصت شکل گرفت، منجر به تقویت عناصر هویتی- فرهنگی ما شد. این بن مایه های فرهنگی پرکاربرد، معرف شعر جنگ با مختصات سبکی خاص خود است که به شناخت اشتراکات اندیشه، فرهنگ، ارزش ها و باورهای مردم کمک می کند. مسئله ای که  اینجا مطرح می گردد تاثیر این سبک خاص در شعر شاعران دفاع مقدس بر شکل گیری و خلق نقش مایه های مفهومی و بصری و انعکاس آن در پوسترهای دفاع مقدس و است. این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی و تحلیلی و تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش، بیان گر آن است که برخی موتیف ها در شعر این دوران با تکرار واژگانی، تصویری و موضوعی روبروست؛ بخش موضوعی شامل مفاهیمی چون شهادت طلبی، وطن دوستی، نبرد حق بر باطل، عشق و... است. بررسی ها نشان داد که موتیف های ویژه شعر دفاع مقدس کارکرد عاطفی، زیباشناسانه، هدایت گری و تاکیدی بر محتوای شعر و احساس مخاطب دارند. شاعران دفاع مقدس با برجسته کردن این گونه عناصر در شعر آن دوران، درخشان ترین آثار خود را رقم زدند. این مفاهیم، سبب ماندگاری دفاع مقدس در تاریخ ادبیات ایران و جاودانگی آن برای آیندگان است. بنابراین اتخاذ این سبک شعری سبب افزایش نقش مایه های مفهومی و بصری در اشعار دفاع مقدس  شده است. پوسترهای دفاع مقدس که در راستای بزرگداشت و گسترش فرهنگ دفاع مقدس ساخته می شوند،  جلوه گاه انعکاس این نقش مایه های مفهومی و بصری موجود در اشعار شاعران دفاع مقدس هستند.   اهداف پژوهش: 1.بررسی انواع موتیف ها و  عناصر آنها در شعر مقدس.  2.بررسی درون مایه ها و عناصر شعر دفاع مقدس در پوسترهای دفاع مقدس سوالات پژوهش: 1.شعر دفاع مقدس از چه عناصری در توصیف ارزش ها و باورهای دفاع مقدس بهره می برد؟ 2. شعر دفاع مقدس چه بازتابی در پوسترهای دفاع مقدس دارد؟

    کلیدواژگان: شعرمعاصر، دفاع مقدس، موتیف، بن مایه، تکرار، پوسترهای دفاع مقدس
  • جواد رجبی مندی، حسین خسروی*، سهراب اسلامی، ابوالفضل حسن آبادی صفحات 121-140

    هدف از نگارش این مقاله بررسی جایگاه و کارکرد مدارس و مدرسان در خراسان بزرگ در دوره تیموری و سنجش انواع ارزش های اطلاعاتی کتیبه های دوره تیموری است. اهمیت این مقاله از آن روست که کم تر به مساله مدارس، مدرسان و ارزش های آموزشی اطلاعاتی کتیبه در دوره تیموری در خراسان بزرگ داشته اند، پرداخته شده است. روش پژوهش کتابخانه ای و آرشیوی است و تلاش شده تا با استفاده از محتوای  اسناد، نسخ خطی و منابع دست اول تاریخی بر وزانت محتوای مقاله افزوده شود. مهم ترین سوالات این مقاله عبارتست از کارکردهای مدارس دوره تیموری، انتصاب و وظایف مدرسان چگونه بوده است؟ انواع ارزش های اطلاعاتی کتیبه های دوره تیموری یافته های چیست؟ پژوهش نشان می دهد که توجه تیموریان به مدرسه سازی خصوصا در هرات باعث شد تا قشر مدرس به عنوان یکی از طبقات اجتماعی نخبه و کارآمد مطرح گردند. حضور مدرسان در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، مذهبی و علمی بستر قدرت گیری و تاثیرگذاری آن ها را در تحولات مختلف فراهم نموده بود. مدارس این دوره با توجه به نوع اداره و کارکردشان به چهاردسته اصلی تقسیم می شوند که شرایط انتصاب مدرسین و دریافت حقوق آن ها تابع نوع مدرسه بوده است. شرایط معیشتی و دریافت حقوق مدرسان با توجه به نوع مدارس، کارکرد آن ها و فرامین صادره از دربار تعیین می شد در کنار آن وضعیت معیشتی مدرسان و نحوه دریافت حقوق آن ها نیز تابعی از نوع مدارس کارهای جانبی و ارتباطات آن ها بوده است که معمولا مطابق شرایط وقفنامه و فرامین صادره از دربار صورت می گرفت. همچنین این دوره دارای انواع کتیبه های مذهبی و تاریخی بوده و محتوای کتیبه های این دوره در مستند سازی عملکرد اقتصادی، اجتماعی و مذهبی شاهان تیموری از اهمیت برخوردارند. اهداف پژوهش: 1- بررسی کارکرد مجتمع های آموزشی در دوره تیموری 2- بررسی تطبیقی تمایز و تشابه مجتمع های آموزشی دوره ایلخانی و تیموری سوالات پژوهش: 1- مجتمع های آموزشی  بین  دوره های ایلخانی و تیموری چه ویژگی هایی داشته اند؟ 2- مجتمع های آموزشی دردوره تیموری چه کارکرد و ویژگی هایی داشته اند؟

    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، هرات، مدرسان، دوره تیموری، کتیبه های دوره تیموری
  • الله یار رضایی بوکی، مهدی فاموری*، محمدهادی خالق زاده صفحات 141-159

    شعر به عنوان منظومه فکری شاعر در ارتباط مستقیم با جامعه و تحولات آن شکل می گیرد.  بنابراین واکاوی اشعار یک شاعر می تواند تصویری کامل از جامعه ای که در آن  زیسته  و تحولات  آن ارایه دهد.  صایب تبریزی به عنوان یکی از شاعران دوره صفویه است که به عنوان  یک نماینده برجسته سبک هندی شناخته می شود. دوره حکومت صفویه (907-1135ق)، دوره پر فراز و نشیبی در حیات فکری و هنری جامعه ایران بود.  مسئله ای که در این میان می توان مطرح کرد این است که تحولات  این دوره چه بازتابی در شعر صایب تبریزی داشته است. این پژوهش با تکیه بر روش تحلیلی و توصیفی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای به دنبال پاسخ به این مسئله است. یافته های پژوهش حاکی از این است که شاعران سبک هندی دو دوره متفاوت را در زندگانی خویش تجربه کردند؛ در دوره نخست، با بی بضاعتی و ناتوانی مالی، اشعاری را در وطن سرودند و در دوره دوم، با ثروتی اندوخته از حمایت درباریان سرزمین هند به بیان خیالات شاعرانه به طرز تازه و معنی بیگانه پرداختند. صایب از جمله شاعران سبک هندی است که با غربت گزینی، مدتی از عمر شاعری خود را در هند گذرانده است؛ لذا «وطن» و مفاهیم مرتبط با آن در شعر او می تواند نمایانگر چگونگی نگرش او نسبت به فضای فرهنگی، اجتماعی و جغرافیایی عصر خویش باشد و از لابلای این اشعار، به دلایل مهاجرت وی به سرزمین هند پی برد. از سوی دیگر اشعار وی سرشار از مفاهیم هنرهای سنتی است که می تواند جلوه ای از رونق هنری  عصر صفوی باشد.  اهداف تحقیق 1.بررسی نقش فضای اجتماعی و فرهنگی جامعه در جایگاه مفهوم وطنیات و هنر سنتی در شعر صایب تبریزی 2.ترسیم ابعاد مختلف مفهوم وطن در شعر صایب تبریزی سوالات تحقیق 1.فضای فرهنگی، اجتماعی و جغرافیایی چه تاثیری بر فضای شعری صایب تبریزی داشته است؟ 2.  نگرش صایب تبریزی صایب در مورد وطن و غربت چگونه است؟

    کلیدواژگان: سبک هندی، صائب تبریزی، عصر صفویه، وطن، هنرهای سنتی
  • سمیرا رمضانی، کامران پاشائی فخری*، پروانه عادل زاده صفحات 160-176

    زیبایی از مهم ترین مفاهیمی است که از دیرباز در حوزه ی فلسفه و عرفان مورد توجه و مطالعه واقع شده است. یکی از برجسته ترین متون ادبی و عرفانی که می توان برای شناخت حقیقت زیبایی به آن رجوع کرد، مثنوی معنوی است که مهم ترین مبانی زیبایی شناسی را در قالب دقیق ترین تمثیلات تبیین برساخته است. در این اثر، حکایات متعددی وجود دارد که هر کدام به نوعی نمونه روشنی از زیبایی هنری محسوب می شوند. در این میان، حکایت قلعه ذات الصور، یکی از مشهورترین حکایات این اثر است. مساله ای که می توان اینجا مطرح کرد جایگاه مفاهیم عرفانی هنر و زیبایی در این حکایت است. این پژوهش با رویکرد توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای، به بررسی این مساله پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از این است که داستان قلعه ی ذات الصور یا دژ هوش ربا از داستان های بسیار عمیق و غامض مثنوی است که دریایی از معانی بلند و ملکوتی را در خود دارد. قلعه ی ذات الصور، جهان تجلیات الهی و جلوه گاه صور نورانی و مثالی در قوالب محسوس و مشهود است. این نقوش متعدد و زیبا می تواند از یک سو حجاب و مانع درک حقیقت شوند و سالک را در همین مرحله صورت های محسوس و زیبایی های عاریتی محدود و متوقف سازند و او را گرفتار سازند و هم می تواند خود به اعتبار مرات و آیت بودندشان دلالت بر زیبایی های حقیقی باشند و موجبات رهایی و رستگاری انسان را فراهم آورند. درک و رویت زیبایی حقیقی تنها از طریق رسیدن به معرفت نفس و با چشم سر ممکن است. چراکه آدمی از طریق حواس ظاهری، تنها عالم محسوسات را درک می کند و از طریق حواس باطنی به دریای حقایق راه می یابد و آن کس که در محدوده ی محسوسات ظاهری باقی ماند درک حقیقت امور برایش غیر ممکن شود. از این رو مولانا به گذار از نقوش و زیبایی های فریبنده ظاهر تاکید می کند.   اهداف پژوهش: 1. بررسی مفهوم عرفانی هنر و زیبایی در مثنوی معنوی. 2. واکاوی مفاهیم عرفانی هنر و زیبایی در حکایت قلعه ذات الصور سوالات پژوهش: 1.مفاهمیم عارفانی هنر و زیبایی چه جایگاهی در مثنوی معنوی مولوی دارد؟ 2. حکایت قلعه ذات الصور چه تاثیری در انتقال مفاهیم عرفانی هنر و زیبایی دارد؟

    کلیدواژگان: عرفان، هنر و زیبایی، دژ هوش ربا، قلعه ذات الصور، مثنوی معنوی
  • احمد زارع ابرقویی صفحات 177-195

    انسان ها در مواجهه با برخی از پدیده های اطراف خود هیجان هایی را از خود بروز می دهند. یکی از این هیجان ها، تعجب است که در برابر رویدادهای شگفت انگیز صورت می گیرد. انسان متعجب، واکنش هایی را از خود نشان می دهد که ریشه هایی فیزیولوژیکی و فرهنگی دارند. به نظر می رسد که یکی از راه های نشان دادن علایم فرد متعجب، در فرهنگ ایران، واکنش "گرفتن انگشت به دهان یا دندان" بوده که تابع مسایل فرهنگی است. در این مقاله سعی بر آن است به روش توصیفی-تاریخی، پیشینه این عکس العمل، تغییرات احتمالی در بستر زمان و چرایی استفاده از آن در نگارگری ایران، را دریابد. بدین منظور، بصورت کتابخانه‏ای و اسنادی، با بررسی شعر فارسی در گستره ای نزدیک به هزار سال، از زمان رودکی تاکنون، این اصطلاح در موقعیت های تعجب، به عنوان واکنشی برای شخص متعجب، مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین نمونه های تصویری آن، در نگارگری ایران در تاریخی نزدیک به هفتصد سال بررسی شده است. حاصل تحقیق این است که این واکنش، در تاریخ فرهنگی ایران، نزدیک به هزار سال بدون تغییر در شکل و معنی، در تمامی سده ها، حضوری چشمگیر داشته و راهی مناسب، برای نشان دادن فرد متعجب، توسط هنرمندی است که بنا به ضوابط و شیوه نگارگری، نبایست هیجانات چهره را بازنمایاند.

    کلیدواژگان: شعر و نگارگری ایرانی، واکنش تعجب، انگشت به دندان، دهان گرفتن
  • رضا سروش نیا، سید مجید مفیدی شمیرانی*، ایرج اعتصام صفحات 196-210

    مسکن پلکس نوعی مسکن جمعی است که دارای امکانات و ساختمان های مشترک همچون سازه و تاسیسات، همچنین فضای تعاملات اجتماعی نیمه خصوصی می باشد. این مجموعه ها می توانند در گروه های 2 الی 6 واحدی نظام دهی شوند. پلکس سازی به عنوان رویکردی نوین که دارای جنبه های مثبت مجتمع های زیستی می باشند و صرفه جویی مصرف انرژی و همسویی با طبیعت مطرح شده است. نیاز به مسکن، کمبود سرانه زمین شهری، صرفه اقتصادی در ساخت وساز و استفاده از فناوری روز در امر ساختمان سازی، ضرورت ارایه پیشنهاد نوعی از طراحی را ایجاد می کند که نسبت به سامانه های سنتی ارجحیت داشته باشد. بر این اساس، الگوی طراحی مسکن چند واحدی پیشنهاد می شود. این مقاله برآن است تا به تبیین اصول و معیارهای طراحی در مسکن پلکس در راستای رسیدن به ابعاد کمی  و کیفی  طراحی ایده آل بپردازد. این عوامل کمی شامل همسویی بنا با محیط، اقلیم و منطقه، تقلیل مصرف انرژی بنا در حین گرمایش و سرمایش، صرفه جویی در استفاده از سرانه زمین شهری هستند و ازلحاظ کیفی، ارتقاء پایداری اجتماعی عامل تعیین کننده ای است. روش تحقیق مبتنی بر مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و رویکردی توصیفی - تحلیلی دارد و به تشریح ابعاد و ویژگی های پلکس با توجه به بررسی مصادیق موجود می پردازد. یافته های تحقیق، اصول طراحی مسکن پلکس را در سه بعد اقلیمی، اجتماعی و پایداری ارایه می دهد. نتایج این پژوهش می تواند مقدمات لازم برای تحقق عینی معیارهای مسکن جمعی و اصول و مزایای استفاده از مسکن پلکس به عنوان روشی نوین در طراحی مجتمع های مسکونی در کشور را فراهم سازد. اهداف پژوهش: 1.بررسی جنبه های مثبت مسکن پلکس 2.ارایه الگویی برای اصول طراحی مسکن پلکس در راستای رسیدن به ابعاد کمی و کیفی طراحی سوالات تحقیق: 1.مسکن پلکس دارای چه جنبه های مثبتی  است؟ 1.چه معیارها و ضوابطی می تواند در طراحی پلسک مسکن موثر باشد؟

    کلیدواژگان: مسکن پلکس، مسکن جمعی، گونه شناسی مسکن، الگوهای جدید مسکن
  • محمدعلی سیستانی هنزافی، آزاده شاهچراغی*، حمید ماجدی صفحات 211-229

    بحران هویت و فقدان مبانی نظری مشخص در ساخت بناهای مذهبی که ریشه در معانی عمیق اندیشه اسلامی داشته باشد، یکی از چالش های معماری امروز ایران است. فقدانی که نه تنها در فرآیند آفرینش معماری که در شناخت و مداخله در بناهای گذشته نیز نتایج نامطلوبی به بار آورده است. بنابراین تحقیق بیشتر در مفاهیمی همچون جمال و جلال که هم در ماهیت آثار معماری و هم در ادراک آنها، قابل بازشناسی هستند، لازم می نماید. با توجه به اینکه مفاهیم جمال و جلال همواره ذیل موضوع زیبایی بررسی شده اند، ابتدا تدوین یک چارچوب نظری مشخص که دو دیدگاه متفاوت به زیبایی را بیان نماید، انجام شد. مقولات زیبایی شناسانه، که مفاهیم جمال و جلال مستخرج از آنها تعریف شده اند، در گام بعدی مورد تدقیق قرار گرفته اند. سپس مفهوم شناسی جمال و جلال ذیل دوگانه بدست آمده از چارچوب نظری، انجام پذیرفته است. این بخش از مفاهیم کیفی و مباحث نظری محض آغاز شده و در نهایت به نتایجی کمی-کیفی در معماری رسید. در انتها، پارامترهای مشخصی بیان شد که از سویی مشخص می کنند،  دو واژه جمال و جلال تجلی چه صفاتی بوده و چه تاثیری بر مخاطب می گذارند. تحقیق از نظر هدف یک تحقیق کاربردی است و از حیث راهبرد در دسته ی تحقیقات توصیفی- تحلیلی قرار می گیرد. ضمن اینکه روش های تحقیق تحلیلی-تاریخی نیز، بویژه آنجا که آثار و بناهایی از گذشته مورد استناد قرار گرفته اند، استفاده شده است. گردآوری اطلاعات در حوزه ی تیوری با مطالعات کتابخانه ای و با ابزار فیش برداری، انجام شده است.   اهداف پژوهش: 1- تبیین جایگاه مفاهیم جمال و جلال، در رویکردهای متفاوت به زیبایی شناسی اسلامی 2- دستیابی به چگونگی تحقق مفاهیم جمال و جلال در معماری اسلامی    سوالات پژوهش: 1- جایگاه جمال و جلال ذیل موضوع زیبایی در عالم اسلام، از چه رویکردهایی قابل تبیین است؟ 2- مفاهیم جمال و جلال چگونه در معماری اسلامی محقق می شوند؟

    کلیدواژگان: زیبایی، تجلی، ادراک، جمال، جلال
  • بهناز شهنوازی* صفحات 230-244

    از دیرباز توجه به آسمان و پدیده های آسمانی، انسان را به شگفتی وا داشته است و وی را برای کشف راز و رموز زیبایی های نهفته در خود به دقت و کنجکاوی هرچه بیشتر ترغیب کرده است. وسعت بی کران آسمان و کهکشان ها، زیبایی وصف نشدنی ستارگان، درخشش ماه، طلوع و غروب خورشید و... همه و همه اندک اندک این حس  علاقه مندی  و کنجکاوی را تا به آنجا در ضمیر بشر نمود داد که تجلی آن در بسیاری از آثار هنری و ادبی جهان راه یافت. در میان عناصر نجومی متعدد، خورشید یکی از ستارگانی است که جلوه ی زیبایی در اشعار شاعران دارد. سوالی که اینجا می توان مطرح کرد این است که با توجه به جنبه های هنری و زیبایی خورشید، این عنصر چه جایگاهی در اشعار سه شاعر بزرگ فارسی ناصرخسرو قبادیانی، انوری و نظامی داشته است؟ از آنجا که که قرن پنجم و ششم یکی از پربارترین دوره های تاریخ ادب فارسی است و خراسان، اصفهان، اران و آذربایجان از مراکز اصلی شعر و ادب این عصر به شمار می روند به همین دلیل در این مقاله جلوه خورشید بر اساس نجوم قدیم در اشعار این سه شاعر که در قرن پنجم و ششم می زیسته اند مورد بررسی تحلیل و تطبیق قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از این است خورشید به شکل های مختلفی همچون جلوه در برج های دوازده گانه حمل، جوزا، سرطان و...، شفق و فلق و صبح صادق و کاذب، کسوف، در اشعار هر سه شاعر نمایان شده است. اهداف مقاله 1.بیان جلوه های گوناگون نجوم قدیم در شعر پارسی 2.بررسی جلوه های گوناگون خورشید براساس نجوم قدیم در اشعار ناصر خسرو، انوری و نظامی سوالات پژوهش 1.علم نجوم قدیم چه جایگاهی در شعر پارسی دارد؟ 2.خورشید و جلوه های نجومی آن چه بازتابی در اشعار پارسی شعرایی چون ناصرخسرو، انوری و نظامی داشته است؟

    کلیدواژگان: ناصرخسرو، انوری، نظامی، شعر، خورشید
  • سوده عشقی، سید مصطفی مختاباد امرئی*، محمدرضا شریف زاده صفحات 245-263

    معماری پست مدرن مرز روشنی میان هنر و جامعه شناسی نمی شناسد. بنا بر اندیشه ی «فرهنگ جهانی» که با تولید روزافزون دانش و تکنولوژی همراه است، فاصله ی میان تجدد و سنت در گفتمان های آفرینش هنری دیگر چالشی بر سر راه خلاقیت نیست و بهره گیری از پارادایم تکثرگرایی و عدم قطعیت، اجتماع واژگان غیرهمسان را در فرهنگی مونتاژگونه ممکن می سازد. این پژوهش سعی دارد به درک الگوی مونتاژهای هنری و رابطه انکارناپذیر آن با هویت و سنت در جامعه ایرانی بپردازد. این الگوها، علی رغم اندیشه های نوجویانه، به گفتمان های دیرپای ملی و مذهبی نیز وابسته هستند و مسئله ی جایگاه خلاقیت هنری پست مدرن را با حفظ رهیافت های غرب و هویت ملی در هنر معاصر ایران طرح کرده اند. پژوهش حاضر یک مطالعه تحلیلی-توصیفی است که داده های آن با شیوه سندکاوی جمع آوری شده و یافته های آن به روش تحلیل مضمون در روابط میان انگاشته ای اصلی، وابسته و واسطه مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تغییرات سریع امکانات جدید، فرصت پذیرش آراء متناقض با هویت ملی را برای مخاطبانشان کم می کند. چرا که از نشانه های جهانی جامعه ی پست مدرن، تولید و مصرف بی امان نشانه های فرهنگی است؛ نشانه هایی که روایات چندوجهی را پیش می کشند. در نتیجه بنا نمایشی آن حرکت کنند.حل ساخت آن.بر مسوولیت اخلاقی هنر پست مدرنیستی، با حفظ گفتمان های رایج محلی، می توان مفاهیم هنری معاصر را با الگوی مونتاژ، به شیوه ای خلاقانه بیان کرد تا مانند کالای پست مدرنیستی به اشاعه ی فرهنگ جهانی بپردازد. اهداف پژوهش: بررسی جایگاه خلاقیت پست مدرنیستی در هنر معاصر ایران. درک و تفسیر الگوهای تلفیق و مونتاژ در تصاویر هنری و رابطه انکارناپذیر آن با هویت و سنت در جامعه ایرانی. سوالات پژوهش: آیا الگوهای واگرایانه مونتاژ قادر به ارایه ی راه حلی برای ورود به بستر خلاقانه ی زیبایی شناسی پست مدرن در هنر معاصر ایران است؟ مضامین کلیدی مشترک میان انگاشت های اصلی (جامعه شناسی پست مدرن)، وابسته (خلاقیت هنری) و واسطه (الگوی مونتاژ در هنر معاصر ایران) کدام است؟

    کلیدواژگان: الگوی مونتاژ، تکثرگرایی، مکتب پست مدرن، زیبایی شناسی پست مدرن
  • علی اکبر عطائی، عبدالرضا مدرس زاده*، اصغر دادبه صفحات 264-281

    بدیهی است که احیای آثار گذشتگان ادبیات و فرهنگ سرزمین عزیزمان نقشی اساسی در شناخت ویژگی های فرهنگی، اجتماعی، تاریخی و سیاسی جامعه گذشته ما دارد.با توجه به این موضوع، نویسنده را بر این داشته است تا به گردآوری دقیق و تحلیل و تصحیح اشعار یکی از انسان های وارسته و پاک دوره صفویه و افشاریه بپردازد و به انعکاس این اشعار بر هنر خوشنویسی دوره قاجار اشاره کند. در دوره قاجار بیشتر از دوره های پیش هنر خوشنویسی گسترش پیدا کرد. اگرچه در دوره های بسیار قبل از قاجاریه سنگ بنای هنر خوشنویسی نهاده شد و تلاش های چشمگیری در این زمینه به عمل آمد ولی رونق این هنر در دوره قاجاری به چشم می خورد. میرزاآقا صادق هجری تفرشی شاعر عصر صفوی و افشاری است. وی ابتدا به سرودن یک مثنوی تاریخی-مذهبی پرداخته است و سپس به اشعار عرفانی و پر سوز و شور راغب شده است. هرچند در اشعار این شاعر به مضامین مختلفی بر می خوریم ولی مضامین ادبی و مذهبی از جمله مضامین برجسته اشعار این شاعر است که خودنمایی می کند. اهداف پژوهش: 1- بازشناسی نسخه های اشعار و مضامین شعری آقا صادق هجری تفرشی.   2- دست یابی به بازتاب اشعار آقا صادق در هنر خوشنویسی دوره قاجار.  سوالات پژوهش: 1-آیا در اشعار آقا صادق به جز مضامین ادبی و مذهبی به مضامین دیگری هم می توان اشاره کرد؟ 2- آیا اشعار آقا صادق انعکاسی در هنر خوشنویسی دوره قاجار داشته است؟

    کلیدواژگان: هجری تفرشی، مضامین ادبی و مذهبی، نسخه ها، هنر خوشنویسی، دوره قاجار
  • محمد علی زاده قائمیه، محسن احتشامی نیا* صفحات 282-299

    در این نوشتار، بابررسی تعدادی از روایات عصمت و امامت، مشخص شده که مهم ترین مستند واقعه غدیر خم و عصمت و امامت امامان (ع)، وجود نصوص قرآنی و روایاتی است که در میان امامیه بر آنها اتفاق نظر وجود دارد. با بررسی انجام گرفته، در حالت کلی می توان گفت وضعیت راویان بر مبنای آراء رجالیون شیعه بررسی گردیده و معلوم شد که در بیشتر سلسله سند روایات عصمت و امامت، افراد موثق قرار گرفته اند. البته اندکی از آنان نیز بر طبق گفته های رجالیون موثق نیستند، ولی از لحاظ متنی، این روایات مورد توجه قرار دارند. در بین این روایات، اکثر آنها از نوع احادیث معنعن هستند که شامل احادیث صحیح، حسن و موثق می باشند. در پژوهش فوق با بررسی تفسیر چند آیه ی موثق شرح واقعه غدیر خم و صفات امامت و ولایت علی (ع) در نظر ابن شهر آشوب مازندرانی ، به تجلی این واقعه در نسخ مصور عصر ایلخانی و صفوی می پردازیم .بررسی محتوایی و محور غالب این  آیات و احادیث، فضایل و صفاتی است که یک فرد معصوم ضرورت دارد که داشته باشد؛ از جمله این صفات: معصوم بودن از گناهان، امین خدا بودن، مطهر از ذنوب و عیوب و انفاق در همه حالات... با بررسی های انجام شده درنگارگری ایرانی، که همواره مضامین دینی و مذهبی مورد توجه نگارگران بوده ، شاهد نگرش خاصی هستیم. در نگاره ها با کمک عناصر بصری، شآن ولایت و امامت حضرت علی (ع) نشان داده شده است و معمولا این واقعه در فضایی باز و فراخ به نمایش گذاشته اند گویی که شاهدان این واقعه نیز برای اثبات این امر حضور دارند.  اهداف پژوهش: 1- ابن شهرآشوب، چگونه و در چند بخش روایت غدیر خم را نقل کرده است و انطباق آن با آیات و سندهای در دسترس به چه صورت است. 2- روایات واقعه غدیرخم در نگارگری چگونه انعکاس یافته است. سوالات پژوهش : 1- آیا ابن شهرآشوب با ذکر وتفسیرآیات و روایات غدیر خم به سند آن ها توجه داشته است؟  2- انعکاس روایت غدیرخم در نگارگری ایرانی چگونه بوده است؟

    کلیدواژگان: غدیر خم، امامت، روایت، ابن شهرآشوب، نگارگری
  • فاطمه فرامرزپور، پرویز سعیدی*، محمدباقر گرجی، امیر اخوان فر صفحات 300-327

    بازاریابی تجربی امروزه یکی از پرکاربردترین روش های توسعه مشاغل و صنایع مختلف محسوب می شود. در این میان حوزه گردشگری فرهنگی یکی از حوزه های است که نیازمند کاربست روش های نوین بازاریابی است. لذا در تحقیق حاضر به به بررسی نقش بازاریابی تجاری پرداخته شده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی-توسعه ای است و از حیث روش اجرا در حوزه ی تحقیقات توصیفی-پیمایشی و از نوع همبستگی قرار می گیرد و از روش آمیخته اکتشافی استفاده شده است. در مرحله کیفی تیم تصمیم تحقیق 20 نفر است که از مدیران و کارشناسان و متخصصان با ویژگی هایی نظیر در دسترس بودن، تجربه، تناسب رشته تحصیلی، مدرک دکتری یا کارشناسی ارشد، اشتغال به تدریس در دانشگاه، با سابقه پژوهشی و تالیف در این زمینه، انتخاب شده اند. در مرحله کمی جامعه آماری را گردشگران نیشابور تشکیل می دهند که تعداد آنان نامحدود بوده و برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان مورد استفاده قرار گرفته است لذا تعداد حجم نمونه 384 نفر تعیین شد و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده است و برای شناسایی شاخص های بازاریابی تجربی از روش دلفی فازی و تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد 6 دسته کلی(حواس پنجگانه، احساس، تفکر، رابطه ، عمل و عکس العمل، هیجان) و 33 شاخص فرعی، به عنوان مهمترین شاخص های برندسازی گردشگری فرهنگی با تاکید بر بازاریابی حسی معرفی شده است. اهداف پژوهش : 1.بررسی نقش بازاریابی تجاری در حوزه گردشگری فرهنگی 2.تبیین الگوی برندسازی گردشگری فرهنگی با تاکید بر بازاریابی تجربی با استفاده از تکنیک دلفی و معادلات ساختاری سوالات پژوهش : 1.آیا بازاریابی تجاری می تواند نقشی در توسعه حوزه گردشگری فرهنگی داشته باشد؟ 2.آیا بازاریابی تجربی می تواند در ایجاد الگوی برندسازی گردشگری فرهنگی موثر باشد؟

    کلیدواژگان: برند مقصد، گردشگری فرهنگی، برندسازی گردشگری فرهنگی، بازاریابی تجربی
  • محمود فیروزی مقدم، طاهره حمیدی*، عباس خیرآبادی صفحات 328-343
    ماندالا یکی از مهم ترین کهن الگوهای یونگ است که با برخی اعداد، اشکال هندسی و مفاهیم ارتباط دارد.  مهم ترین مضمون آن وحدت و برجسته ترین شکل هندسی آن، دایره می باشد که می توان نمود آن را در هنر و ادبیات مشاهده کرد. نویسندگان داستان های کودک و نوجوان از کهن الگوهای اساطیری به عنوان ابزاری برای غنای داستان های خود بهره برده اند. ماندالا یکی از این کهن الگوهاست که در داستان های کودک و نوجوان مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به این که نویسندگان کودک و نوجوان گرایش زیادی به اساطیر دارند و لازم است با دیدی علمی به استفاده از این ابزار کارآمد پرداخته شود، در این مقاله سعی شده است به روش کتابخانه ای و با رویکردی توصیفی-تحلیلی بازتاب ماندالا در داستان های کودک و نوجوان بررسی شود. به همین منظور ابتدا ماندالا به صورت مختصر تعریف شده و سپس این نوع کهن الگو در داستان های کودک و نوجوان مورد تحلیل قرارگرفته است. به نظر می رسد ماندالا در داستان های کودک و نوجوان در قالب نمادهایی مانند زمان، ماه، خورشید، غار، چشمه، اعداد و دایره بیان شده است.
    اهداف
    1.ارایه تحلیل الگوهای ماندالا در ادبیات داستانی کودک و نوجوان 2.بررسی کارکرد ماندالا در ادبیات کودک و نوجوان سوالات 1.ماندالا به چه شکل هایی در ادبیات داستانی کودک و نوجوان بروز یافته است؟ 2.حضور ماندالا در ادبیات کودک و نوجوان چه کارکردی دارد؟
    کلیدواژگان: داستان کودک و نوجوان، اسطوره، کهن الگو، ماندالا
  • سروه کریمی، ایرج اعتصام*، آزاده شاهچراغی صفحات 344-360

    نماهای شهری به عنوان اولین و خارجی ترین پوسته علاوه بر معرفی هویت و شخصیت شهرها، به صورت خودآگاه یا ناخودآگاهانه بر انسان اثر گذاشته و ادراک ناشی از این تاثیرات عامل رفتارهای انسان در محیط می گردند. در پژوهش حاضر چارچوب نظری بر مبنای نظریات کلی مطرح شده در مبحث پدیدارشناسی ادراک، خصوصا در زمینه معماری و شهری طرح ریزی شدند. محدوده مورد مطالعه (سه شهر میانه اندام محدوده شمال غرب ایران) شامل مهاباد، بوکان و سقز می باشند که در حالت کلی دارای بافت یکنواخت از مشترکات قومی، فرهنگی، اعتقادی و آداب و سنن هستند. 154 شرکت کننده  شامل94 مرد و 60 زن، به روش نمونه گیری هدفمند و غیراحتمالی انتخاب گردیدند. روش تحقیق ترکیبی از دو روش پدیدارشناسی و نظریه زمینه ای است. از روش نظریه زمینه ای در مرحله کدگذاری داده ها و استخراج مقوله ها و از روش پدیدارشناسی تفسیری در بخش تفسیر داده ها استفاده شد. نتایج مطالعه، مولفه های موثر بر تجارب ادراکی نماهای شهری را مشخص و درنهایت نمودار مراحل ادراکی نماهای شهری ارایه شده است که می تواند همچون پارادایمی در طراحی نماهای شهری مورد توجه قرار گیرد. اهداف پژوهش: 1-    تدوین مدل پدیدارشناسی ادراک نماهای شهری 2-    پیشنهاد راهکارهایی برای طراحی نماهای شهری برای رسیدن به فضاهای انسانی تر سوالات پژوهش: 1-    مولفه های ذهنی و عینی نماهای شهری که بر ادراک مخاطب موثرند کدامند؟ 2-    بر اساس نظریات پدیدارشناسی ادراک، نماهای شهری بر اساس چه الگو یا مدلی در ذهن مخاطب ادراک می گردد؟

    کلیدواژگان: نمای شهری، ادراک، پدیدارشناسی تفسیری، نظریه زمینه ای
  • دل آرام مشکوه مقدس، محمد حجت*، مجید حاجی زاده صفحات 361-376

    فن بیان حوزه های مختلفی دارد و یکی از جامع ترین و در عین حال، جالب ترین اقسام فن بیان در هنر است که به کارگیری آن بدون شک تاثیر قابل ملاحظه ای در تولید اثر هنری با کیفیت و فاخر دارد زیرا همان طور که هنر نوعی از بیان است، بیان نیز نوعی از هنر است. در این میان، در بررسی شعر نیز به عنوان یک پدیده هنری، نخستین چیزی که نظر ما را به خود جلب می کند، طرز بیان هنرمندانه شاعر است. آثار هنری و از جمله شعر، حکم منشوری را دارند که از هر زاویه، چشم انداز متفاوتی را عرضه می کنند و مجموعه این چشم اندازها، تصویری کلی و جامع از منشور را به دست می دهند. یکی از ابعاد مهم شعرا ارتباط با بزرگان و درباریان  به عنوان مشوق و حامی است، بنابراین در اشعار برخی از شاعران به شکل آشکاری ارتباط میان شاعر و ممدوح دیده می شود. در این میان شاعرانی چون فرخی و منوچهری از شاعرانی هستند که در شعر خود، ممدوح را مخاطب قرار داده اند. این نوشتار بر آن است تا به بررسی و تطبیق بیان هنری شاعرانی چون فرخی و منوچهری در طرح تقاضا از ممدوح بپردازد. از سوی دیگر این تقاضاهای مطرح شده در شعر آن ها را با نگارگری سده هشتم هجری مطابقت دهد. مقوله تقاضا و درخواست، که از زیر شاخه های ادبیات غنایی محسوب می شود، در شعر این شاعران، به صورت های گوناگون جلوه کرده است که آنها با بیانی هنرمندانه و به شیوه های متفاوت نسبت به طرح آن اقدام کرده اند. در این زمینه، سعی شده است تا اشعار این شاعران مورد مطالعه قرار گیرد و انواع درخواست ها و تقاضاهای مادی و غیر مادی آنها از ممدوح، استخراج، بررسی و تحلیل گردد.  اهداف تحقیق بررسی تقاضاها و درخواست های مطرح شده از ممدوح در شعر فرخی و منوچهری بررسی بازتاب جایگاه ممدوح در نگارگری سده هشتم هجری (با محوریت مطالعه اشعار فرخی و منوچهری) سوالات تحقیق تقاضای شاعرانی چون فرخی و منوچهری از ممدوح چه شباهت و تفاوت هایی داشته است؟ آیا می توان در نگارگری سده هشتم هجری نمونه هایی از تقاضا و درخواست شاعران از ممدوح پیدا کرد؟

    کلیدواژگان: تقاضا، فرخی، منوچهری، ممدوح، نگارگری، سده هشتم هجری
  • علی اکبر نصیری خلیلی، احمدرضا بهنیافر*، علی پورقصاب امیری صفحات 377-388

    حاکمیت قانون، یکی از مفاهیم و اصطلاحات پیچیده ای است که در دهه های اخیر از دغدغه های اصلی کشورهای در حال توسعه، است. عرصه های فرهنگی و هنری نیز مانند سایر ابعاد نظام اجتماعی در جوامع مختلف نقش مهمی در تحقق رشد و توسعه فراگیر دارند. جامعه ایران نیز در دوره معاصر و از دوره حکومت پهلوی (1357-1320ش)، به صورت جدی خود را درمعرض توسعه قرار داد و این وضعیت بعد از تثبیت انقلاب اسلامی (1357ش)، نیز دنبال گردید. این پژوهش با هدف بررسی جایگاه حاکمیت قانون بر توسعه فرهنگی و هنری معاصر ایران است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کشورها در اعمال حاکمیت قانون برای تحقق توسعه فراگیر همواره از یک رویه یکسان استفاده نکردند بلکه براساس اوضاع و احوال متفاوت رویه های متفاوتی را در پیش گرفته اند. در جامعه ایران در دوره معاصر، عواملی چون اهمیت یافتن توسعه همه جانبه در جامعه، مقابله با گوناگونی فرهنگی به علت علت رشد روزافزون ارتباطات در نظام جهانی، نقش حاکمیت قانون در برقراری نظم در فضای فرهنگی و هنری و مسئله حمایت از ارزش های اسلامی و ایدیولوژیک اسلامی، ضرورت ایجاد نهادهای قانونی و تدوین قوانین مصوب در عرصه فرهنگ و هنر را آشکار ساخت لذا حاکمان و سیاستمداران، اقدامات لازم را برای حاکمیت قانون بر توسعه فرهنگی انجام دادند. اهداف پژوهش 1.واکاوی زمینه ها و علل حاکمیت قانون بر توسعه فرهنگی و هنری ایران در دوره معاصر 2.بررسی ارتباط توسعه فرهنگی با ایدیولوژی حاکم بر جامعه ایران در دوره معاصر سوالات پژوهش 1. در جامعه ایران در دوره معاصر کدام عوامل و زمینه ها منجر به حاکمیت قانون بر توسعه فرهنگی شده است؟ 2.آیا ایدیولوژی های حاکم بر یک جامعه نقشی در برنامه های توسعه فرهنگی دارد؟

    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، توسعه فرهنگی و هنری، ایران، دوره معاصر، ارزش های اسلامی
  • حسین خلفی، جلیل نظری*، مهدی فاموری صفحات 389-410

    مضامین عاشقانه و توصیف معشوق  یکی از ارکان ثابت غزل به عنوان یک قالب شعری از ابتدای پیدایش آن بوده است.  با این حال بررسی سیر تاریخی غزل حاکی از این است که در برخی از مقاطع تاریخی تحولاتی در مضامین آن به وجود آمده است.  بدون شک مجموعه ای از تحولات در فضای فرهنگی و اجتماعی یک جامعه می تواند در ایجاد تحول در سبک های شعر و مضامین غزل به عنوان مجرایی برای بیان احساس ها و تعلقات روحی نقش داشته باشد. معشوق در غزل کلاسیک از سیمایی کلی و ثابت برخوردار بوده و تا قبل از مشروطه تغییری در سیمای او در توصیفاتی که غزل سرایان از او داشته اند، دیده نشده است اما بررسی غزلیات شاعران معاصر نشان می دهد تحولی در مضمامین عاشقانه آن به خصوص در معرفی سیمای معشوق پدید آمده است که می توان گفت به توصیف هنری تری منجر شده است. سوالی که اینجا می توان مطرح کرد این است که کدام مولفه ها در غزل شاعران معاصر ایران سبب پیدایی سیمای هنری معشوق شده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد تغییر و تحول شگرف در توصیف هنری معشوق در دوره معاصر ناشی از نوع نگرش عاشق شاعر  به معشوق است. مولفه هایی چون ترک توصیفات تکراری و کلیشه ای سیمای معشوق در غزل، کاربست مشبه به ها و وجه شبه های بدیع و نو در توصیف سیمای معشوق و ابداع صفات و ترکیبات تازه به عنوان صفت معشوق سبب شده است تا علاوه بر تغییراتی که در ساختار، فرم، قالب و زبان غزل روی داد، معشوق کلیت خود را از دست داد و به سوی فردیت حرکت کند. هم چنین رابطه ی مالک و مملوکی عاشق و معشوق که حاصل غزل کلاسیک بود، جای خود را به یک رابطه ی دو سویه همراه با درک متقابل از یکدیگر داد. این تغییرات  ناشی از تغییر ذهنیت غنایی شاعر نسبت  به انسان و اجتماع است. نشان می دهد که عاشق و معشوق به یکدیگر نزدیکتر شده اند و بسیاری از خواسته های عاشق که در گذشته یک آرزو بوده، امروز دست یافتنی شده است. این رویکرد غزل سرایان معاصر به ترسیم هنری از سیمای معشوق در غزل انجامیده است. اهداف پژوهش 1. تببین چرایی ایجاد تحول در سیمای معشوق در غزل معاصر ایران 2. ارایه مولفه های موثر در ایجاد توصیف هنری از معشوق در غزلیات معاصر در ایران سوالات پژوهش 1. چه عواملی در ایجاد تحول در غزل معاصر و توصیف از معشوق نقش داشتند؟ 2. کدام مولفه ها در غزلیات شاعران معاصر منجر به ترسیم هنری از از سیمای معشوق شده است؟

    کلیدواژگان: سیمای هنری معشوق، غزل، شاعران ایرانی
|
  • Nabiollah Arazi Jamkarani, Mohamadreza Sharifi *, Saeid Kheyrkhah Barzaki Pages 7-19

    The continuity of Iranshahri thought in the transition to the Islamic period is a key factor in the continuity of Iranian history and culture. This idea, in spite of the transformation and rupture that was found in the appearance of sovereignty over Iran, has been going on, unlike literature (two centuries of silence), without stagnation, to the extent that in passing through the political history of this land, the ancient idea of ​​Iranshahri was transferred; in this regard, the continuation of the "national unity" section became a solid foundation for political decisions. The achievement of these decisions appears in written works and in the context of "policy writing". Since the course of the history of political writing in Iran has not been inscribed, the prominence of this process and its connotation for understanding political history and benefiting from this idea in policy-making has been neglected. "Ferdowsi’s Shāhnāmeh" is an exceptional literary artwork in worldwide literature that in connection with the ancient gods and political thought of Iranshahri has been able to reflect the relevant political sources of the ancient period in its treasurable values. The resources that have reached the hands of the sage Abolghasem Ferdowsi have gain power to his loyal poet in so that this experience is alike to a vast palace that has gained peace in the concept of the political letter. In the meantime, it should be said: It is important to analyze the role of Ferdowsi Shahnameh in the transfer of Iranshahri ideas to the Islamic period and its channels of influence. Shahnameh of Baysanghari is one of the magnificent works of the Islamic period that has been created based on Shahnameh. This study seeks to analyze Ferdowsi's political point of view by processing the "treaty" and "guarantee" as a capability in the implementation of the treaty in Shahnameh and finally the effect of the characteristics of the treaties in the drawings of Baysanghari Shahnameh has been reflected upon.

    Keywords: Peyman, Iranshahri Thought, Ferdowsi Shahnameh, Baysanghari Shahnameh
  • Meisam Arzamani, Mahdi Vatan Parast *, Mohammad Motamedi Pages 20-36

    Urban regeneration is a comprehensive program that provides the basis for improving the sustainability of economic, physical, social and environmental conditions and mainly seeks to resolve the problems of worn-out urban structures through enhancement by public participation; furthermore, the objective of this act is the use of potential and genuine capabilities in urban contexts. For this purpose, a number of 386 questionnaires have been distributed and evaluated among the residents of a neighborhood in Bojnourd, in which urban regeneration is proceeding. The research method of the present study is based on a descriptive-analytical and experimental-survey method; also, the statistical analysis tool applied is the SPSS software. Based on the research findings, the average of the indicators excluding the physical and environmental dimensions, is less than 3, that demonstrates the indicators related to the act of regeneration are not in a good state. In order to analyze the data, the ANP method has been used, which among the economic criteria and sub-criteria of economic opportunities, in social and cultural criteria and sub-criteria of crime reduction, in physical and environmental criteria and sub-criteria of housing and infrastructure and finally in the governing criteria and sub-criteria of local community participation have achieved the highest values. To explain the problems of residents and better implement urban regeneration, more extensive studies are required integrated with a systemic approach at the micro and regional level. Moreover, decision-makings should be accomplished with the participation and involvement of the residents of the mentioned areas.

    Research aims

    1- Creating the grounds for a favorable management system in the field of regeneration in Bojnourd city. 2- Creating conditions for improving the level of citizens' participation with organizations and city managers in the field of upgrading and recreating the worn-out structures of Bojnourd city.

    Research questions

    1- Is urban regeneration in Bojnourd based on sustainable development? 2- Are physical, economic, social and environmental aspects considered in urban regeneration in Bojnourd city?

    Keywords: Urban regeneration, Sustainable urban development, ANP Method, Bojnourd City
  • Hamideh Estarabi Ashtiani, Iraj Ehtesam *, Hamid Majedi Pages 37-47

    Throughout history, architecture has been the embodiment of the cultural ideals of human societies, and based on these ideals, the living environments created by different individuals have become a whole with its own identity. It appears that with the advent of modernism and the globalization of architecture, the concepts of architectural cultural identity have developed a changing and complex concept which is constantly challenged. Therefore, the present article intends to analyze and interpret the relationship between cultural-identity policies and the quality of residential environments. For this purpose, by selecting Ekbatan town of Tehran, as a sample, the quality of residential houses in phases 1 and 2 of this town has been assessed. The research method is based on hierarchical multivariate regression analysis and the model used in the analysis process is also called the experimental model of measuring the quality of the living environment. The desired socio-cultural is rated (we are between 1 and 5). The results of the studies indicate that the quality of the external environment of the residential complexes of Phase 1 (1> 62.62) and Phase 2 (1> 2.88> 5) of Ekbatan town is lower than average according to the socio-cultural identity. However, the quality of the indoor environment of residential units in accordance with the same principles is in good condition (Phase 1 (5> 08/04) and Phase 2 (5> 18/4> 1)). Also, both phases are similar and similar to each other in terms of observing the principles and criteria of socio-cultural identity.

    Research aims

    1. To enlighten the relationship between cultural-identity categories and the quality of architectural space. 2. To study the cultural-identity policies in residential houses of phase 1 and 2 of Ekbatan town and to assess the quality of its residential houses.

    Research questions

    1. What is the relationship between cultural-identity categories and the quality of architectural space? 2. How are the cultural-identity policies reflected in the residential houses of Phase 1 and 2 of Ekbatan town and what effects have they had on the quality of such houses?

    Keywords: Environmental Quality, Identity-Cultural Policies, regression analysis, Hierarchical multivariate, Ekbatan Town
  • Diako Elahi, Arash Moshfeghi *, Naser Alizadeh Khayyat Pages 48-60

    In this article, the reflection of romanticism in the poems of Shams Langroudi and its reflection in Qajar painting is focused upon. The research method is accomplished via library method within an analytical-descriptive framework. The hypothesis is a reflection on a number of the most significant components of romanticism in the poems of Shams Langroudi. By studying such poetry, it can be determined that Shams Langroudi despite having a long time distance with the masters of contemporary poetic romanticism, nevertheless shows attentiveness towards the components and features of this school. The capacities of this school have been used to express the concepts and notions of this field. Tendency to social romanticism, attention to nature, using the power of imagination to create original images, naturalism and expression of romantic and emotion-based themes are the most imperative components of romanticism that can be seen in Shams Langroudi's poems. Shams Langroudi has never convinced himself to use pure imagination in his poems; henceforth, his social and human thoughts are expressed by using the power of imagination. The poet does not tolerate oppression and inequality, however, to express this theme he uses symbols and elements of nature to demonstrate the deepest political concepts and the strongest criticism in the form of symbols and metaphors. Moreover, Qajar painting was a combination of new and old methods; in this sense, segments of Langroudi's poems including naturalism, romantic themes and social romanticism can be seen in Qajar painting.

     Research aims:

    1- A study of the reflection of Romanticism in the poems of Shams Langroudi and Qajar painting 2- Analysis of the most important components of Romanticism in Shams Langroudi's poems and its reflection in Qajar painting.

    Research questions

    1- What is the reflection of Romanticism in the poems of Shams Langroudi and Qajar painting? 2- How are the most important components of Romanticism in Shams Langroudi's poems reflected in Qajar painting?

    Keywords: Shams Langroudi, Romanticism, Imagination, intuition, love, Qajar Painting
  • Amineh Anjomshoaa * Pages 61-75
    The study of educational approaches shows that today, among educational approaches, the learner-centered approach is one of the most imperative approaches in the curriculum. This approach has types of which the most common in the current education system are the active or activity-oriented approach. The activity-oriented approach is now a collective theme in the work of experts in the Office of Planning and Textbook Writing. In contrast to the above-mentioned approach, there is a research-oriented approach in which activities arise from the heart of the student's questions and interests, and naturally they cannot be closed like the activity-oriented approach in a bounded and formulated manner. Furthermore, these activities are not necessarily similar for various students. In this approach, the student seeks patterns and relationships related to his observations of the world around him, in other words, he determines the starting point, the stages of work and the end point of the activities. The issue here is the relationship between the characteristics of sciences, such as architecture, and the choice of a particular educational approach. This research has investigated this concern using descriptive and analytical methods and relying on library data. Research findings show that the application of a research-oriented approach, when raised from the student's questions and formed based on his/her experiences, grants the opportunity for the student to share and apply his/her experiences and observations simultaneously. Since in educational policy-making, education takes precedence over education, achieving the objectives of the courses, understanding and expressing architecture requires adopting an approach and methods that are effective and appropriate to this policy-making. Among the various learning approaches, the research-oriented approach, which has a stronger educational tendency, is more effective and appropriate for use in teaching the understanding and expression of architecture. Research
    aims
    1. The study and analysis of the research-based approach and its features 2. To explain the role of research-based approach in nurturing the creativity of architecture students Research questions: 1. What are the characteristics of research-based education? 2. How is a research-based approach effective in promoting the creativity of architecture students?
    Keywords: architecture education, Architectural Creativity, research-oriented education, Architecture Students, Learner-centered
  • Shohreh Kheradpishe, Rashid Zolfaghari Zafarani *, Samad Karimzadeh Pages 75-99

    Today, human resources are the main asset of organizations. In this regard, management can play a decisive role in increasing the efficiency of human resources. The Cultural Heritage Organization is one of the administrations that is established with the aim of preserving cultural assets and managing tourism. The concern raised here is to explain the effective relationship between the Cultural Heritage and Tourism Organization with human resources and management issues. In order to solve this problem, both quantitative and qualitative methods have been used. According to the topic, the research method used in terms of library-field environment is applied in terms of purpose, cross-sectional data collection time, descriptive-survey research method and correlational and causal. The statistical population is selected among university experts and officials and all employees of the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization. The validity of the researcher-made questionnaire was confirmed through face, content and structure validity and its reliability is determined with Cronbach's alpha coefficient and combined reliability. In the qualitative part, the results of the interview were coded using software (MAXQDA) and in the quantitative part, descriptive and inferential statistics (structural equation modeling, Friedman test) were used. The results showed that the systematic model of human resource management with an efficient approach in the Organization of Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism has three dimensions of input, process and output. Moreover, the input dimension has two components: employee motivation and work conscience, in addition, the process dimension has three components: employee retention, training, and talent management. The third dimension of the system model also includes the productivity of human resources.

     Research objectives:

    1. Identifying the dimensions and components of the system model of human resource management in the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization. 2. Determining the systemic fit of human resource management with a productive approach in the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization.

    Research questions

    1. What are the dimensions and components of human resource efficiency in the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization? 2. What system model can be provided for human resource management with an efficient approach in the organization of cultural heritage, handicrafts and tourism?

    Keywords: System model, Human Resource Management, Cultural Heritage Organization, Handicrafts, Tourism, Efficiency
  • Ali Davarinia, Fatemeh Elhami * Pages 100-120

    The Sacred Defense, an imperative historical event in Iranian civilization in the preceding century, has nowadays developed into one of the most significant cultural symbols of the society. This has led poets and writers to devote their creations to the formation of artworks with themes and concepts related to this phenomenon. This approach has led to the formation of an exceptional style in the works of such literary figures. A motif is a specific theme, character, or pattern that is repeated in various forms in literature and art. The Sacred Defense poetry, which was formed with the occurrence of the mentioned historical event in the sixties, led to the strengthening of Iranian identity and cultural fundamentals. These widely used cultural motifs represent the poetry of war with its own stylistic features that aid to identify commonalities in thought, culture, values ​​and beliefs of the nation. The issue raised in this paper is to study the effect of this particular style of poetry on the formation and creation of conceptual and visual motifs and its reflection in the posters of the Sacred Defense. This research is accomplished relying on descriptive and analytical methods and also on the collection of library data. The findings suggest that a number of the motifs seen in the poetry of this period are faced with lexical, visual and thematic repetitions; moreover, the thematic section includes concepts such as martyrdom, patriotism, the battle between right and wrong, love, and so on. Studies have shown that the unique motifs related to the poetry of the Sacred Defense bestow an emotional, aesthetic, guiding and prominent function on the content of the poem and the approaches of the audience; consequently, the poets of the Sacred Defense created their most intense artworks by emphasizing the mentioned elements in their poetry. Such concepts have caused the endurance of the values of the Sacred Defense in the history of Iranian literature and its presence for the future Therefore, the adoption of this poetic style has increased the role of conceptual and visual themes in the poetry of the Sacred Defense. The posters of this act are created in order to celebrate and spread the culture of this sacred event and are reproductions of its conceptual and visual motifs in literature. 

    Research aims:

    1. To investigative the varieties of motifs and their elements in the poetry of the Sacred Defense.  2. To examine the motifs and elements of the Sacred Defense poetry in poster art.

    Research questions

    1. What elements do the poems of Sacred Defense use in describing the values and beliefs of such act? 2. What is the reflection of the poems of Holy Defense in the posters of this event?

    Keywords: contemporary poetry, Sacred Defense, Motif, Background, repetition, Sacred Defense Posters
  • Javad Rajabi Mandi, Hossein Khosravi *, Sohrab Eslami, Abolfazl Hassan Abadi Pages 121-140

    The purpose of this article is to study the position and function of schools and teachers in Greater Khorasan in the Timurid period and to assess the various information values ​​of Timurid inscriptions. The importance of this article is due to the fact that less attention has been paid to the issue of schools, teachers and educational values ​​of the inscription in the Timurid period in Greater Khorasan. The research method is library and documentary archives; moreover, an attempt has been made to increase the richness of the content by using documents, manuscripts and first-hand historical sources. The most significant questions of this article are how Timurid schools functioned what were the appointments and duties of teachers? What are the values ​​of Timurid inscriptions? Research shows that the Timurids' attention to school construction, especially in Herat, led to the fact that “teachers” became one of the elite and efficient social classes. The presence of teachers in various social, political, religious and scientific fields had provided the basis for their empowerment and influence in various developments. The schools of this period are divided into four main categories according to the type of administration and their function. The conditions for appointing teachers and receiving their salaries depend on the type of school. Living conditions and receiving teachers' salaries were determined according to the type of schools, their function and orders issued by the court. In addition, the living conditions of teachers and how they received their salaries were a function of the type of schools; in addition, orders were issued by the court. This period also has a variety of religious and historical inscriptions and the content of the inscriptions of this period are significant in documenting the economic, social and religious performance of the Timurid kings.

    Research objectives

    1- Investigating the function of educational complexes in the Timurid period 2- A comparative study of the differences and similarities between the educational complexes of the Ilkhanid and Timurid periods .

    Research questions

    1. What were the characteristics of the educational complexes between the Ilkhanid and Timurid eras? 2. What were the functions and characteristics of educational complexes during the Timurid period?

    Keywords: Greater Khorasan, Herat, Teachers, Timurid period, Timurid inscriptions
  • Alahe Yar Rezayee Boki, Mehdi Famori *, MohammadHadi Khalagh Zadeh Pages 141-159

    Poetry is formed as a poet's intellectual coordination in direct connection with society and its progresses. Thus, the analysis of poetry can provide a comprehensive representation of the society and its developments. Saeb Tabrizi is one of the poets of the Safavid period who is known as a prominent representative of the Indian style. The period of the Safavid rule (1355-1907 AH) was a period of ebb and flow in the intellectual and artistic life of the Iranian society. The issue that can be raised in this regard is how the developments of this period were reflected in the poetry of Saeb Tabrizi. This research seeks to answer the mentioned problem by relying on analytical and descriptive methods and library data. The research findings indicate that Indian style poets experienced two diverse stages in their lives; regarding the first stage; whilst bearing with poverty and financial incapacity, they composed poems in their homeland, and in the second phase, with the wealth accumulated from the support of the courtiers of India, they expressed poetic fantasies in a new and extraneous means. Saeb is one of the Indian style poets who has spent some time of his poetic life in India by emigrating; Therefore, "homeland" and related concepts in his poetry can demonstrate how the poet views the cultural, social and geographical environment of his time; moreover, the reasons for his immigration to India can be understood amongst the verses of his poetry. Alternatively, his poems are full of concepts of traditional arts that can be a manifestation of the artistic prosperity of the Safavid era.

    Research aims

    1. Investigating the role of social and cultural space in the concept of homeland and traditional arts in the poetry of Saeb Tabrizi 2. Drawing different dimensions of the concept of homeland in Saeb Tabrizi's poetry .

    Research questions

    1. What effect has the cultural, social and geographical atmosphere had on the poetic atmosphere of Saeb Tabrizi? 2. What is Saeb Tabrizi Saeb's attitude about homeland and exile?

    Keywords: Indian Style, Saeb Tabrizi, Safavid Era, Homeland, traditional arts
  • Samira Ramezani, Kamran Pashaei Fakhri *, Parvaneh Abelzadh Pages 160-176

    Beauty is one of the most important concepts that has long been considered and studied in the field of philosophy and mysticism. One of the most prominent literary and mystical texts that can be referred to in order to perceive the truth of beauty is the Masnavi Manavi of Rumi which beholds the most central foundations of aesthetics in the form of the most accurate allegories. In this literary artwork, there are several anecdotes, each of which is a clear example of artistic beauty. In the meantime, the legend of the Zat-al Sovar Castle is one of the most famous stories of this work. In this research, the place of theological and knowledgeable concepts of art and aesthetics within this story is considered and analyzed. Moreover, the mentioned analysis is accomplished via a descriptive and analytical approach and dependent on library sources. The findings of the research indicate that the story of Zat-al Sovar Castle or the fortress of Hoosh Roba is one of the very deep and perplexing stories of the Masnavi that beholds ​​extraordinary and heavenly denotations. The Zat-al Sovar Castle is the world of divine manifestations and the expression of luminous forms and instances in tangible forms. These numerous and beautiful motifs can, on the one hand, veil and hinder the understanding of the truth, and at this stage restrict and halt the seeker from tangible forms and borrowed beauties, and has to power to indicate true beauties and to provide the means of human liberation and salvation. Understanding true beauty is possible only through attaining self-knowledge and perceiving with the inner eye. For man, through the external senses, perceives only the world of sensations, and through the esoteric senses he enters the sea of ​​truths, and it becomes impossible for one who remains within the limits of the external senses to comprehend the truth of belongings. Hence, Rumi emphasizes the aesthetical features and motifs of appearance.

    Research aims

    1. A study of the theological concepts of art and beauty in the Masnavi Manavi 2. An analysis of the theological concepts of art and beauty in the Story of the “Zat-al Sovar Castle” .

    Research questions

    1. What is the place of theological concepts of art and beauty in Rumi's Masnavi Manavi? 2. What is the effect of the story of “Zat-al Sovar Castle” in conveying the mystical concepts of art and beauty?

    Keywords: Theology, art, beauty, Hoosh Roba fortress, Zat-al Sovar Castle, Masnavi Manavi, Rumi
  • Ahmad Zare Abarghouei Pages 177-195

    Humans show different emotions in reaction to various phenomena around them. One of these emotions is surprise that is expressed in reaction to impressive events. A surprised individual shows reactions that have physiological and cultural roots. One of these reactions is “angosht be dahān/dandān gereftan” (to put one’s curved index finger on one’s mouth) which seems to be specific to the Iranian culture. Applying a descriptive-historical approach, this study seeks to delve into the history of this reaction, its possible changes over time, and why it is used in Persian miniature. For this purpose, the expression of “angosht be dahān/dandān gereftan” was studied through the library and documentary method as a surprise reaction in Persian poetry from the time of Rudaki onward (nearly a thousand years). On the other hand, its visual examples in the Persian miniature in the past 700 years were examined. The findings show that this reaction has remained unchanged in its form and meaning over the centuries and has been present all the time in Iranian cultural history. It has always been a good way to represent a surprised individual by a miniature artist who, following the codes of Persian miniature, should not represent facial emotions.

    Keywords: Persian Poetry, Miniature, Surprise Reaction, “angosht be dahān, dandān gereftan”
  • Reaz Sorosh Nia, Seyed Majid Mofid Shemirani *, Iraj Etesam Pages 196-210

    Plex housing is a type of collective housing that bears common facilities and buildings such as structures and conveniences, as well as a semi-private social interaction space. These sets can be organized into groups of two to six units. Plexiglas has been proposed as a new approach that has positive aspects of biological complexes and saves energy consumption and is in harmony with nature. The need for housing, per capita shortage of urban land, economic efficiency in construction and the use of modern technology in construction, makes it necessary to offer a type of design that is superior to traditional systems. Based on this, a multi-unit housing design model is proposed. This article intends to explain the principles and criteria of design in Plex housing in order to achieve the quantitative and qualitative dimensions of the ideal design. These quantitative factors include alignment with the environment, climate and region, reducing energy consumption of the building during heating and cooling, saving per capita use of urban land, and qualitatively, promoting social sustainability is a determining factor. The research findings present the principles of Plex housing design in three dimensions: climate, social and sustainability. This can meet the requirements of the collective housing criteria and the principles and benefits of using the Plex housing as a new method in residential housing in the country.

    Research aims

    1. To review the positive aspects of Plex housing 2. To provide a model for the principles of Plex housing design in order to achieve quantitative and qualitative design dimensions .

    Research questions

    1. What are the positive aspects of Plex housing? 1. What criteria and standards can be effective in plex housing design?

    Keywords: Plex housing, Collective Housing, Housing Typology, New Housing Patterns
  • MohamadAli Sistani Henzafi, Azadeh Shahcheraghi *, Hamid Majedi Pages 211-229

    The crisis of identity and the lack of clear theoretical foundations in the construction of religious buildings that are rooted in the deep meanings of Islamic philosophy is one of the challenges of today’s Iranian architecture. A lack that has had adverse results not only in the process of creating architecture but also in recognizing and intervening past buildings. Therefore, more research is needed on concepts such as beauty and glory, which are recognizable both in the nature of architectural works and in their perception. Considering that the concepts of beauty and glory have always been studied under the subject of beauty, first a specific theoretical framework was developed that expresses two different views on beauty. The aesthetic categories, from which the concepts of beauty and splendor are defined, are elaborated in the next step. Then, the concept of beauty and glory, derived from the theoretical framework, is accomplished. This section initiated from qualitative concepts and purely theoretical topics and finally reached quantitative-qualitative results in architecture. In the end, certain parameters were stated that, on the other hand, determine what are the attributes of the two words beauty and glory of manifestation and what effect they have on the audience. Research in terms of purpose is an applied research and in terms of strategy falls into the category of descriptive-analytical research. In addition, analytical-historical research methods have been used, particularly in past artworks and monuments. The collection of information in the field of theory has been done with library studies and with the help notetaking methods.

    Keywords: manifestation, Perception, beauty, Glory
  • Behnaz Shahnavazi * Pages 230-244

    For prolonged ages, attention to the sky and celestial phenomena has amazed mankind and encouraged him to discover the secrets and mysteries of the unknown as inquisitively as possible. The infinite vastness of the sky and galaxies, the indescribable beauty of the stars, the brightness of the moon, the rising and setting of the sun, etc., little by little has enhanced this sense of interest and curiosity in the human conscience to the extent that its manifestation is seen in many works of art and literature worldwide. Among the many astronomical elements, the sun is one of the stars that has a beautiful effect in poetry. The question that can be asked here is that according to the artistic and aesthetic aspects of the sun, what place did this element have in the poems of the three great Persian poets Naser Khosrow Ghobadiani, Anwari and Nezami? The fifth and sixth centuries Hegira are one of the most fruitful periods in the history of Persian literature and the provinces of Khorasan, Isfahan, Iran and Azerbaijan are the main centers of poetry and literature of this era; hence, the present article studies the effect of the sun based on astronomical features in the ancient poems of the mentioned poets of the who the fifth and sixth centuries Hegira. The findings of the research indicate that the sun is visible in different forms in mentioned poetry including: the twelve towers of Aries, Gemini, Cancer, etc., Shafagh and Falaq, the true and false morning and eclipse.

    Research aims

    1. The expression of various manifestations of ancient astronomy in Persian poetry 2. The study of various effects of the sun based on ancient astronomy in the poems of Nasser Khosrow, Anwari and Nezami .

    Research questions

    1. What is the place of ancient astronomy in Persian poetry? 2. What is the reflection of the sun and its astronomical effects in the Persian poems of poets such as Naser Khosrow, Anwari and Nezami?

    Keywords: Astronomy, Naser Khosrow, Anvari, Nezami, poetry, Sun
  • Soodeh Eshghi, Seyed Mostafa Mokhtabad Amreee *, Mohammad Rezza Sharifzadeh Pages 245-263

    Postmodern architecture distinguishes no unblemished boundaries between art and sociology. According to the idea of ​​"global culture", which is associated with the increasing production of knowledge and technology, the gap between modernity and tradition in the discourses of artistic creation is no longer a challenge to creativity, and the use of the paradigm of pluralism and uncertainty makes the gathering of dissimilar words possible in an assembled culture.  This study attempts to apprehend the pattern of artistic assemblages and its undeniable relationship with identity and tradition in Iranian society. Despite their innovative ideas, these patterns are also dependent on long-standing national and religious discourses and have raised the issue of the place of postmodern artistic creativity while preserving Western approaches and national identity in contemporary Iranian art. The present study is an analytical-descriptive study in which data is collected by document analysis and its findings were examined by content analysis method in the relationships between main, dependent and intermediate assumptions. The findings indicate that rapid changes in new facilities reduce the opportunity for their audiences to accept votes that are inconsistent with national identity since one of the global symbols of postmodern society is the disordered production and consumption of cultural symbols; signs that give rise to multifaceted narratives. As a result, according to the moral responsibility of postmodern art, by preserving the common local discourses, contemporary art concepts can be expressed in creative means with a assemblage pattern in order to spread world culture similar to postmodern commodity.

    Research aims

    1. A study on the position of postmodernist creativity in contemporary Iranian art. 2. Understanding and interpreting patterns of integration and assembly in artistic images and its undeniable relationship with identity and tradition in Iranian society.

    Research questions

    1. Are divergent assembly patterns able to provide a solution to enter the creative context of postmodern aesthetics in contemporary Iranian art? 2. What are the mutual strategic themes between the main concepts (postmodern sociology), the dependent (artistic creativity) and the intermediary (the model of assembly in contemporary Iranian art)?

    Keywords: assembly model, pluralism, postmodern school, postmodern aesthetics
  • AliAkbar Ataei, Abdol Rezza Modares Zadeh *, Asghar Dadbeh Pages 264-281

    It is obvious that the revival of the works of literature and culture of our beloved land has a fundamental role in recognizing the cultural, social, historical and political characteristics of our past society. Pay attention to the pious and pure people of the Safavid and Afshari periods and point to the reflection of these poems on the calligraphy art of the Qajar period. During the Qajar period, calligraphy spread more than the pre-art period. Although the cornerstone of calligraphy was laid in the very pre-Qajar period and significant efforts were made in this field, but the prosperity of this art can be seen in the Qajar period. Mirza Agha Sadegh Hijri Tafreshi is a poet of Safavid and Afshari eras. He first composed a historical-religious Masnavi and then became interested in mystical and passionate poems. Although various concepts and themes are observed in the poems of Agha Sadegh, literary and religious contents are among the prominent theme.

    Keywords: Tafreshi Hijri, Literary, Religious Themes, manuscripts, Calligraphy, Qajar Period
  • Mohamad Alizadeh Ghaemiye, Mohsen Ehteshami Nia * Pages 282-299

    In this article, by examining a number of the hadiths of the Infallibles and Imamate, it has been determined that the most imperative document of the event of Ghadir Khom and infallibility and Imamate of Imams (AS) is the existence of Quranic texts and narrations in which there is a consensus among the Imams. By observing, in general, it can be said that the situation of the narrators was examined based on the opinions of the Shiite men that is found in most of the series of documents of the narrations of the infallibility and Imamate and is of a reliable source. Of course, a few of them are not authentic according to the sayings of the pious men, but in terms of transcript, these narrations are deliberated. Among these narrations, most of them are of the meaningful hadiths, which include authentic, good and genuine hadiths. In the following research, by examining the interpretation of a number of the authentic verses describing the event of Ghadir Khom and the attributes of Imamate and guardianship of Imam Ali (pbuh) in the view of Ibn Shahr Ashob Mazandarani, this event will be manifested in the illustrated copies of the Ilkhanid and Safavid eras. Verses and hadiths are virtues and attributes that an innocent person needs to have; Among these attributes: being innocent of sins, being trustworthy to God, purifying oneself from sins and defects, and giving alms in all cases are indispensable. According to the accomplished studies in Iranian painting, which have always been the focus of religious themes, a unique attitude is seen. In the paintings, with the help of visual elements, the dignity of the province and the Imamate of Imam Ali (pbuh) is shown and generally this event is shown in an open and wide space, as if witnesses of this event are also present to attest this occurrence.

    Research aims

    1- Investigating the narration of Ghadir Khom by Ibn Shahr Ashob and its comparison with available documents. 2 Studying the reflection of the narrations of Ghadir Khom event in Iranian painting. Research questions: 1- Has Ibn Shahr Ashob considered the necessary documentations when mentioning and interpreting the verses and narrations of Ghadir Khom? 2- How is the narration of Ghadir Khom reflected in Iranian painting?

    Keywords: Ghadir Khom, Imamate, Ibn Shahr Ashob, Painting
  • Fatemeh Faramarz Pour, Parviz Saeedi *, Mmohamad Bagher Gorji, Amir Akhavanfar Pages 300-327

    Empirical marketing is one of the most widely used methods of developing various jobs and industries today. Among these, the field of cultural tourism is one of the fields that requires the application of new marketing approaches. Therefore, in the present study, the role of commercial marketing has been investigated. The aim of this study is based on an applied-developmental research and in terms of implementation method in the field of descriptive-survey research; moreover, a correlational type and heuristic mixed method has been used. At the qualitative stage, the research decision team consists of 20 managers, experts and specialists with characteristics such as availability, experience, suitability of the field of study, holding a doctoral or master's degree, university teaching and authorship experience. In a small stage, the statistical population consists of tourists from Neyshabour, whose number is unlimited; also, the Krejcie and Morgan table has been used to determine the sample size; consequently, the sample size was 384 people and the random sampling method was stratified. Fuzzy Delphi method and factor analysis have been used to identify experimental marketing indicators. The results showed that 6 general categories (five senses, emotion, thinking, relationship, action and reaction, excitement) and 33 sub-indicators have been introduced as the most important indicators of cultural tourism branding with emphasis on sensory marketing.

    Research aims

    1. Investigating the role of commercial marketing in the field of cultural tourism 2. Explaining the cultural tourism branding model with emphasis on experimental marketing using Delphi technique and structural equations

    Research questions

    1. Can commercial marketing play a role in the development of cultural tourism? 2. Can empirical marketing be effective in creating a cultural tourism branding pattern?

    Keywords: Destination brand, Cultural Tourism, Cultural Tourism Branding, Experimental marketing
  • Mahmoud Firouzi Moghadam, Tahereh Hamidi *, Abbas Kheirabadi Pages 328-343
    Mandala is one of Jung's most important archetypes associated with some numbers, geometric shapes and concepts, the most important of which is unity and the most prominent geometric shape of the circle that can be observed in art and literature. Kurdish. Child and adolescent storytellers have used mythological archives as a tool to enrich their stories. Mandala is one of the archetypes used in the stories of children and adolescents. Given that children's and adolescent writers tend to be mythical and need to be scientifically applied using this efficient tool, this paper has attempted a library-based approach with a descriptive-analytic approach. Examine Mandala in the stories of children and adolescents. For this purpose, Mandala is first briefly defined and then this type of archetype is analyzed in the stories of children and adolescents. Mandala appears to be expressed in the stories of children and adolescents in symbols such as time, moon, sun, cave, fountain, numbers, and circle.
    Keywords: The story of child, adolescent, myth, archetype, mandala
  • Sarveh Karimi, Iraj Etesam *, Azadeh Shahcheraghi Pages 344-360

    Urban landscapes, the first and most external covering, in addition to introducing the identity and personality of cities, consciously or unconsciously affects human beings and the perception resulting from these consequences are the cause of human behavior in the environment. In the present study, the theoretical framework is designed based on the general theories proposed in the field of perception phenomenology, particularly in the field of architecture and urbanism. The study area (three middle cities of northwestern Iran) includes Mahabad, Buchan and Saqez, which in general have a uniform consistency of ethnic, cultural, religious and customs commonalities. The sample study includes 154 participants, including 94 men and 60 women are selected by purposive and non-probabilistic sampling. Moreover, the research method is a combination of phenomenological and grounded theory. The grounded theory method is used in the data coding and category extraction stage and the interpretive phenomenology method is used in the data interpretation section. The results of the study identify the components affecting the perceptual experiences of urban landscapes, and finally, a diagram of the perceptual stages of urban landscapes is presented, which can be considered as a paradigm in the design of urban landscapes.

     Research aims

    1- Developing a phenomenological model for the perception of urban views 2- Proposing solutions for designing urban facades to achieve more humane spaces.

    Research questions

    1- What are the mental and objective components of urban views that affect the perception of the audience? 2- According to the phenomenological theories of perception, urban patterns are perceived based on what pattern or model in the mind of the audience?

    Keywords: Urban landscape, Perception, Interpretive Phenomenology, contextual theory
  • DelAram Meshkot Moghadas, Mohammad Hojjat *, Majid Hajizade Pages 361-376

    Art of expression partakes diverse fields and is one of the most comprehensive and concurrently the most interesting type expression is manifested in art, the use of which undoubtedly has a significant impact on the production of quality and luxurious artwork since art is a form of expression and expression is also a practice of art. Meanwhile, in the study of poetry, as an artistic phenomenon, the first phenomenon that attracts the attention is the poet's artistic expression. Works of art, including poetry, act as a prism that presents a diverse perspective from each angle, and the collection of these perspectives provides a general and comprehensive depiction of the prism. One of the significant feature of poets is their relationship with elders and courtiers as for means of encouragement and support, hence, in the poems of such poets, the association between the poet and the praised one is clearly perceived. Among them, poets such as Farrokhi and Manouchehri have addressed “the praised one” in their poetry. This article intends to study and apply the artistic expression of poets such as Farrokhi and Manouchehri in the request for admiration from “the praised one”; moreover, the comparison of such appeals in poetry with the paintings of the eighth century AH is also focused upon. The category of request and appeal, which is one of the sub-branches of lyrical literature, has appeared in the poetry of the mentioned poets in various means and in their poetry they have expressed this feature in an artistic and diverse manner. In this regard, an attempt has been made to study the poems of mentioned poets in order to extract, study and analyze the varieties of material and immaterial requests and appeals towards the praised one.

    Research aims

    1. Examining the appeals and requests of the praised one in Farrokhi and Manouchehri poetry 2. Studying the reflection of the status of the praised one in the paintings in the eighth century AH (focusing on the study of Farrokhi and Manouchehri poems)

    Research questions

    1. What are the similarities and differences between the appeal of poets such as Farrokhi and Manouchehri from the praised one? 2. Is it possible to find examples of the appeal and request of poets from the praised one in the paintings of the eighth century AH?

    Keywords: Appeal, Farrokhi, Manouchehri, praised one, Painting, 8th century AH
  • AliAkbar Nasiri Khalili, AhmadReza Behniafar *, Ali Pourghasab Amiri Pages 377-388

    The rule of law is one of the multifaceted concepts and terms that has been one of the main concerns of developing countries in recent decades. Cultural and artistic fields similar to other dimensions of the social system in different societies, play a significant role in achieving inclusive growth and development. Iranian society in the contemporary period from the Pahlavi government (1941- 1978) completely exposed itself to development and this situation was followed after the establishment of the Islamic Revolution (1978). This study aims to investigate the status of the rule of law on contemporary cultural and artistic developments of Iran. The results of this study indicate that countries have not always used the same procedure in exercising the rule of law to achieve inclusive development, but have adopted various procedures based on diverse circumstances. In contemporary Iranian society, factors such as the importance of comprehensive development in society, confrontation with cultural diversity due to the growing communication in the world system, the role of the rule of law in establishing order in the cultural and artistic space and the issue of protection of Islamic values and Islamic ideology have revealed the need to establish legal institutions and codify laws in the field of culture and art; hence, the rulers and politicians took the necessary measures for the rule of law on cultural development. Research objectives 1. Analysis of the backgrounds and causes of the rule of law on the cultural and artistic development of Iran in the contemporary period 2. Investigating the relationship between cultural development and the ideology of Iranian society in the contemporary period Research questions 1. In the Iranian society in the contemporary period, what factors and contexts have led to the rule of law over cultural development? 2. Do the ideologies that govern a society play a role in cultural development programs?

    Keywords: Rule of law, Cultural, Artistic Development, Iran, Contemporary period, Islamic values
  • Hossein Khalafi, Jalil Nazari *, Mehdi Famori Pages 389-410

    Romantic themes and the description of the beloved have been one of the constant pillars of the structure and content of the sonnet as a form of poetry since its foundation. However, the historical course of the sonnet indicates that there have been conceptual alterations in a number of periods. Undoubtedly, a set of changes in the cultural and social atmosphere of a society can play a role in creating changes in the styles of poetry and lyrical themes; as they are a passage for expressing feelings and spiritual belongings. In classical lyric poetry, the beloved beholds a general and stable appearance, moreover, before the constitution, according to the descriptions of the lyricists, no change is visible in this appearance. Nonetheless, by studying the poetry of contemporary lyricists, a variation is seen in romantic themes, mainly in introducing the image of the beloved with a more artistic description. The question that arises here is that which components in the sonnets of contemporary Iranian poets have initiated the emergence of the artistic appearance of the beloved? The research findings show that the dramatic change in the artistic description of the beloved in the contemporary period is due to the type of lover-poet attitude towards the beloved. Components such as the desertion of repetitive descriptions and stereotypes of the beloved image in the sonnet, the use of novel and new similarities and resemblances in describing the beloved image and the invention of new attributes and combinations have led to changes in structure, form and format; furthermore, the lover has lost its generality and has moved towards individuality. Likewise, the owner-slave relationship between the lover and the beloved, which was the result of classical lyric poetry, gave way to a two-way relationship with mutual understanding. These changes are due to the revolution in the poet's lyrical mentality towards man and society. It demonstrations that the lover and the beloved have become closer to each other - and many of the desires of the lover, which were unreachable are now achievable. This approach of contemporary lyricists has led to the artistic depiction of the beloved in the lyric.

    Research aims

    1. Explaining the alteration in the image of the beloved in contemporary Iranian lyrical poetry 2. Presenting the effective components in creating an artistic description of the beloved in contemporary lyric poems of Iran .

    Research questions

    1. What factors played a role in creating a change in contemporary sonnets and descriptions of the beloved? 2. Which components in the lyric poems of contemporary poets have led to the artistic depiction of the beloved?

    Keywords: beloved, artistic appearance, sonnets, Iranian poets