فهرست مطالب

تنشهای محیطی در علوم زراعی - سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله تنشهای محیطی در علوم زراعی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/13
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سعید یاراحمدی*، قربانعلی نعمت زاده، حسین صبوری، حمید نجفی زرینی صفحات 1019-1030

    این تحقیق به منظور بررسی ارتباط بین صفات زراعی و عملکرد دانه در شرایط دیم با استفاده از 132 ژنوتیپ گندم بهاره انجام شد. ژنوتیپ ها در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار و در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد کاووس کشت شدند. عملکرد بیشترین همبستگی را به ترتیب با سرعت پرشدن دانه (0.84)، شاخص برداشت (0.84)، بیوماس (0.59)، وزن هزار دانه (0.58)، وزن دانه در سنبله (0.44) و وزن سنبله (0.41) داشت. عملکرد در شرایط دیم با صفات روز تا رسیدگی (0.57-) و روز تا سنبله دهی (0.46-) همبستگی منفی و معنی داری داشت. صفات سرعت پر شدن دانه و روز تا سنبله دهی وارد مدل رگرسیون گام به گام شدند و در مجموع 78.1 درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. صفات سرعت پر شدن دانه و روز تا سنبله دهی به ترتیب اثرات مستقیمی برابر با 0.773 و 0.285- بر عملکرد دانه داشتند. از صفات سرعت پرشدن دانه و روز تا سنبله دهی می توان به عنوان شاخص های انتخاب در شرایط دیم استفاده کرد. نتایج تجزیه کلاستر به روش حداقل واریانس وارد نشان داد که ژنوتیپ های 38(آفتاب)، 39 و 52(شوش) در گروه 7 قرار گرفتند. این گروه از نظر میانگین همه صفات مورد مطالعه از سایر گروه ها برتر بود. از ژنوتیپ های واقع در گروه 5 و 7 می توان برای تجمیع صفات مرتبط با عملکرد استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اجزا عملکرد، تجزیه علیت، تنش خشکی، رگرسیون، گروه بندی
  • لیلا اکبری، صحبت بهرامی نژاد*، کیانوش چقامیرزا صفحات 1031-1044

    بررسی پاسخ های فیزیولوژیکی در گندم نان نقش بسزایی در شناسایی مکانیسم های موثر در افزایش تولید محصول تحت شرایط نامساعد محیطی به ویژه تنش کمبود آب دارد. در این مطالعه نحوه توارث صفات فیزیولوژیک و عملکرد دانه در دو جمعیت گندم پارسی ×بک کراس زمستانه روشن و سیستان ×بک کراس زمستانه روشن تحت شرایط نرمال آبی و تنش کمبود آب آخر فصل با استفاده از طرح ژنتیکی تجزیه میانگین نسل ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از مقایسه های میانگین نشان داد که در هر دو تلاقی میزان عملکرد دانه در شرایط تنش کمبود آب دچار کاهش شد. به طوری که میانگین عملکرد در جمعیت حاصل از تلاقی پارسی × بک کراس زمستانه روشن، از 12.65 گرم در بوته به 10.03 گرم در بوته و در تلاقی دوم این مقدار از 12.93 گرم در بوته به 9.68 گرم در بوته کاهش یافت. والد پارسی در مقایسه با والد روشن افت عملکرد بیشتری از خود در اثر تنش کمبود آب نشان داد. بیشترین مقدار وراثت پذیری خصوصی محاسبه شده برای هر دو تلاقی به ترتیب متعلق به محتوای کلروفیل b (52%-52%)، مساحت سطح برگ (50%-50%) و محتوای کلروفیل کل (45%-42%) در شرایط نرمال بود. در شرایط تنش کمبود آب نیز در جمعیت نخست بیشترین مقدار وراثت پذیری خصوصی متعلق به محتوای کلروفیل b (68%)، مساحت سطح برگ (%61) و محتوای کلروفیل کل (54%) و در دومین تلاقی مربوط به محتوای کلروفیل a (78%) و شاخص سطح برگ (56%) بود. مقدار بالای وراثت پذیری خصوصی برای این صفات حاکی از نقش بالای اثر افزایشی در کنترل آن ها و امکان وجود تنوع مناسب برای گزینش مستقیم می باشد.

    کلیدواژگان: اثر افزایشی، تنش کمبود آب، عملکرد دانه، گندم نان، وراثت پذیری
  • هاجر حسینی، امیدعلی اکبرپور*، پیام پزشکپور صفحات 1045-1062

    برنامه های بهنژادی عمدتا بر پایه ارزیابی و انتخاب ژنوتیپ های برتر بر اساس برآوردهای دقیق پارامترهای ژنتیکی است. این تحقیق به منظور بررسی خصوصیات عملکرد و اجزاء عملکرد 64 ژنوتیپ نخود در شرایط آبی و دیم در شهرستان خرم آباد اجرا شد. آزمایش در سال 97- 1396 در قالب طرح لاتیس مربع در دو تکرار برای هر شرایط اجرا شد. به دلیل بارندگی فصلی بین شرایط دیم و آبی و همچنین اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در اکثر صفات معنی دار اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد. لذا داده های شرایط دیم نیز به عنوان تکرارهایی از محیط نرمال برای صفات مختلف در نظر گرفته شدند و تمامی صفات به صورت یک آزمایش تجزیه شدند. در تجزیه واریانس داده ها برای حذف ناهمگنی طرح لاتیس مربع درشرایط مزرعه، از مدل های مکانی برای بهینه سازی مدل خطی لاتیس مربع استفاده شد. در نهایت مدل نزدیکترین همسایه به عنوان برترین مدل بر اساس مزیت نسبی و همچنین آماره -2RLL انتخاب شد. نتایج تجزیه و تحلیل حاصل از مدل نزدیکترین همسایه نشان داد که بین تمامی صفات اختلاف معنی دار وجود داشته و صفات از واریانس ژنتیکی و وراثت پذیری عمومی قابل قبولی برخوردار بودند. اکثر صفات دارای دامنه وراثت پذیری عمومی متوسط تا بالایی بودند و وراثت پذیری عملکرد دانه 0.57 بود. برای عملکرد دانه با شدت گزینش 10% از ژنوتیپ های مورد مطالعه، برآورد بهره ژنتیکی مورد انتظار نسبت به میانگین کل صفت 14% بود. لذا می توان از این بهره ژنتیکی برای پیشرفت بهنژادی این صفت استفاده کرد. همچنین ژنوتیپ های FLIP09-229C S00794(30 KR)-13/FLIP، X03TH134-88K15، Bivanij، SELS.P.L.K19-87 و X04TH149/S00547//FLIP98-233C به ترتیب در مدل نزدیکترین همسایه، برترین رتبه های عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: طرح لاتیس مربع، مدل های مکانی، نخود: نزدیکترین همسایه
  • سید پوریا دربانی*، علی اشرف مهرابی، سید سعید پورداد، عباس ملکی، محسن فرشادفر صفحات 1063-1076

    تحقیق حاضر به منظور شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی آفتابگردان در معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود) کرمانشاه انجام گردید. آزمایش در قالب طرح لاتیس ساده انجام شد که در آن، 64 ژنوتیپ آفتابگردان با آرایش 8×8 در دو شرایط عدم تنش و اعمال تنش رطوبتی مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ ها و همچنین سطوح تیمار تنش رطوبتی، از نظر تعداد طبق در واحد سطح، اختلاف معنی داری وجود نداشت. در شرایط تنش رطوبتی، در 27 ژنوتیپ قطر طبق بیشتر از 11.4 سانتی متر بود و در 16 ژنوتیپ قطر طبق حتی به 10 سانتی متر هم نرسید. در صفت تعداد دانه در طبق در شرایط عدم تنش، ژنوتیپ Sil-96 با تولید بیش از 842 دانه در طبق، بیشترین تعداد دانه در طبق را از خود نشان داد. با این حال 12 ژنوتیپ دیگر با این ژنوتیپ در گروه برتر آماری قرار گرفتند. در شرایط اعمال تنش رطوبتی نیز در 11 ژنوتیپ (از جمله ژنوتیپ Sil-96) تعداد دانه در طبق بیش از 630 عدد و در 16 ژنوتیپ، تعداد دانه در طبق، کمتر از 400 عدد بود. از نظر وزن هزار دانه، بین ژنوتیپ های آفتابگردان در هر دو شرایط تنش و عدم تنش، اختلاف معنی داری وجود نداشت. اما مقایسه دو شرایط تنش و عدم تنش، نشان داد که اعمال تنش رطوبتی سبب کاهش معنی دار و 8.62 درصدی وزن هزار دانه گردید. ژنوتیپ Sil-96 در هر دو شرایط تنش و عدم تنش، بالاترین عملکرد دانه را از خود نشان داد. هرچند که در شرایط عدم تنش، با چهار ژنوتیپ دیگر مشترکا در گروه برتر آماری قرار گرفت. همچنین ژنوتیپ Sil-96 از بالاترین شاخص تحمل به خشکی برخوردار بود. لذا به نظر می رسد که این ژنوتیپ برای کشت در هر دو شرایط وجود و عدم وجود تنش رطوبتی قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش رطوبتی، شاخص تحمل به خشکی، عملکرد
  • محمدرضا رییسی للری، احسان شهبازی*، علیرضا شافعی نیا صفحات 1077-1092

    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزا عملکرد 99 لاین هاپلویید مضاعف کلزا، تحقیقی در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در دو شرایط رطوبتی (شرایط آبیاری عادی، تنش خشکی پس از گلدهی) در قالب طرح آگمنت با سه شاهد (هایولا 401، هایولا 420 و RGS003) در شش تکرار در سال زراعی 1392-1393 اجرا شد. نتایج نشان داد برای صفات تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و عملکرد دانه در هر دو محیط بین ژنوتیپ های مورد بررسی تفاوت معنی-داری وجود داشت. تنش خشکی از مرحله گلدهی سبب کاهش عملکرد دانه و اجزای عملکرد شد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که تنوع زیادی بین لاین های هاپلویید مضاعف کلزا مورد مطالعه از نظر صفات عملکرد و اجزاء عملکرد وجود دارد که می توان از این تنوع در جهت بهبود و اصلاح عملکرد دانه کلزا استفاده کرد. با توجه به نتایج رگرسیون گام به گام در شرایط عدم تنش می توان از صفت تعداد خورجین در بوته و در شرایط تنش خشکی از صفت وزن هزار دانه به عنوان معیاری جهت انتخاب و بهبود لاین های برتر استفاده کرد. نتایج تجزیه کلاستر در هر دو شرایط تنش و عدم تنش ژنوتیپ های مورد مطالعه را در 4 گروه قرار داد. با توجه به شاخص های حساسیت به تنش (SSI) و تحمل به تنش (STI) لاین های 53، 87 و 84 دارای مقدار بالای STI و مقدار پایین SSI بودند بنابراین از این لاین ها در برنامه های بعدی اصلاح نباتات می توان استفاده کرد همچنین لاین های 85 و 53 در بین لاین های با عملکرد بالا در شرایط تنش خشکی کمترین کاهش عملکرد را داشتند و به عنوان لاین های سازگار با عملکرد بالا در شرایط تنش خشکی معرفی می شوند. با توجه به تنوع بالای بین لاین های مورد آزمایش پیشنهاد می گردد از این لاین ها در برنامه های اصلاحی کلزا استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تعداد خورجین، تعداد دانه در خورجین، تنش رطوبتی، Brassica napus
  • یوسف جوشن، بهزاد ثانی، حمید جباری*، حمید مظفری، پیام معاونی صفحات 1093-1104

    به منظور بررسی اثر تنش خشکی آخر فصل بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک ارقام ایرانی گلرنگ، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. این تحقیق به صورت آزمایش کرت‏های یکبار خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در طول فصل زراعی 96-1395 انجام شد. فاکتور اصلی این آزمایش شامل دو سطح رطوبتی بدون تنش خشکی و تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه (فاکتور اصلی) بود و پنج رقم ایرانی گلرنگ سطوح فاکتور فرعی آزمایش را تشکیل دادند. نتایج حاصل نشان داد تنش خشکی آخر فصل تاثیر معنی داری بر صفات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه ارقام گلرنگ داشت و سبب کاهش ارتفاع گیاه، تعداد طبق، قطر طبق، تعداد دانه، وزن هزار دانه و عملکرد دانه در ارقام گلرنگ شد. از سوی دیگر تنش خشکی موجب کاهش محتوی نسبی آب برگ، شاخص سطح برگ و افزایش دمای کانوپی در ارقام گلرنگ گردید. تنش خشکی عملکرد دانه و محتوی روغن دانه گلرنگ را به ترتیب و بطور میانگین 14.9 و 2.7 درصد در مقایسه با شرایط بدون خشکی کاهش داد. واکنش ارقام مختلف گلرنگ نیز از نظر صفات اکوفیزیولوژیک به تنش خشکی متفاوت بود. به طوری که رقم پرنیان به سبب تعداد طبق و وزن هزار دانه بیشتر، بیشترین عملکرد دانه را در هر دو سطح آبیاری بدون تنش و تنش خشکی به ترتیب با میانگین 2150 و 1773 کیلوگرم بر هکتار داشت. بیشترین کاهش عملکرد دانه در اثر تنش خشکی نیز در رقم صفه و به میزان 24.8 درصد مشاهده شد. در بین ارقام مورد بررسی رقم پرنیان دارای بالاترین محتوی نسبی آب برگ و شاخص سطح برگ و کمترین دمای کانوپی در شرایط تنش خشکی بود که با عملکرد بهتر این رقم در ارتباط بود. با توجه به نتایج بدست آمده رقم پرنیان یک رقم متحمل به تنش خشکی بود.

    کلیدواژگان: اجزا عملکرد، ارقام پاییزه گلرنگ، دمای کانوپی، شاخص سطح برگ و محتوی نسبی آب برگ
  • نیازعلی ابراهیمی پاک*، اصلان اگدرنژاد، صفورا اسدی کپورچال، داود خدادادی دهکردی صفحات 1105-1114

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی مدل های SALTMED و AquaCrop در شبیه سازی عملکرد ذرت تحت دو تیمار کم آبیاری و کاربرد سوپرجاذب بود. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده در پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در دو کشت بهاره و تابستانه انجام شد. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل مقدار آب آبیاری (در سه سطح 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه) و سطوح مختلف سوپرجاذب A300 (در چهار سطح صفر، 0.3، 0.6 و 0.8 گرم در هر کیلوگرم خاک) بود. نتایج آماره های NRMSE، RMSE، MBE، EF و d برای مدل SALTMED به ترتیب برابر با 0.126، 0.587 تن بر هکتار، 0.061 تن بر هکتار، 0.92 و 0.91 و برای مدل AquaCrop به ترتیب برابر با 155، 0.721 تن بر هکتار، 0.090- تن بر هکتار، 0.88 و 0.91 به دست آمد. آماره R2 نیز برای مدل های SALTMED و AquaCrop به ترتیب 0.93 و 0.91 به دست آمد. در نهایت نتایج این تحقیق نشان داد که گرچه مدل SALTMED از دقت بهتری نسبت به مدل AquaCrop برخوردار بوده، لیکن کارایی هر دو مدل در شبیه سازی عملکرد ذرت در تیمارهای مورد بررسی، قابل قبول بود. در نهایت نتایج این تحقیق نشان داد که گرچه مدل SALTMED از دقت بهتری نسبت به مدل AquaCrop برخوردار بوده، لیکن کارایی هر دو مدل در شبیه سازی عملکرد ذرت در تیمارهای مورد بررسی، قابل قبول بود.

    کلیدواژگان: تنش آبی، ضریب گیاهی، ماده جاذب رطوبت، مدل گیاهی
  • سید حمزه حسینیان، مهری سعیدی نیا*، فرهاد بیرانوند صفحات 1115-1124

    برای مدیریت بهتر عملکرد گیاه تحت شرایط تنش آبی و بررسی وضعیت رشد گیاه، تعرق، هدایت روزنه ای، توان فتوسنتزی گیاه (فرآیند اصلی تعیین کننده رشد گیاه) و رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنویید) آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال 1396 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش خشکی در چهار سطح (شاهد، 80، 60 و 40 درصد نیاز آبی گیاه) بودند. آبیاری به صورت وزنی انجام گرفت. اندازه گیری تبادلات گازی و برداشت مورفولوژیکی به ترتیب 80 و 90 روز بعد از اعمال تنش انجام شد. نتایج نشان داد تنش آبی سبب کاهش معنی داری در هدایت روزنه ای، سرعت تعرق، سرعت فتوسنتز، دی اکسید کربن درون سلولی، کارایی مصرف آب فتوسنتزی و کارایی کربوکسیلاسیون گردید. بیشترین مقادیر پارامترهای فوق مربوط به تیمار شاهد و کمترین مقادیر مربوط به تیمار 40 درصد تامین نیاز آبی بود که نسبت به تیمار شاهد، به ترتیب 68.08، 59.90، 61.42، 37.96، 20.79 و 37.5 درصد کاهش یافتند. رنگیزه های فتوسنتزی نیز تحت تاثیر تنش خشکی کاهش معنی داری را نشان دادند. بیشترین مقادیر کلروفیل a، b و کاروتنویید در تیمار شاهد و کمترین این مقادیر در تیمار 40 درصد نیاز آبی مشاهده گردید و در نهایت تنش خشکی به صورت معنی داری، باعث کاهش مقادیر پارامترهای رشد از جمله ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک گیاه گردید.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، سرعت تعرق، سرعت فتوسنتز، مرزه، هدایت روزنه ای
  • جهاد سورنی، جواد روستاخیز*، خالد سلیمی، محسن نوری صفحات 1125-1134

    زیره سبز از مهم ترین گیاهان دارویی ایران است که نیاز آبی پایینی جهت تکمیل دوره رشد دارد. بنابراین یکی از گیاهان با ارزش جهت کشت در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا به ویژه در شرایط خشکسالی به شمار می رود. به همین منظور، پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری پارامترهای مهم مورفولوژیک، فیزیولوژیک و همچنین عوامل دخیل در تنش اکسیداتیو و درصد اسانس تحت شرایط تنش خشکی و نرمال در اکوتیپ های مختلف این گیاه اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه سراوان به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایشی شامل تنش خشکی در دو سطح تنش و عدم تنش و هشت اکوتیپ مختلف بودند. صفات مورد اندازه گیری شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در گیاه، تعداد چتر در گیاه، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در چتر، وزن هزار دانه و عملکرد دانه، محتوای کلروفیلa ، b و کارتنویید و فعالیت عوامل بیوشیمیایی کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز، مالون دی آلدهید و همچنین اسانس بذر بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی موجب کاهش عملکرد، اجزای عملکرد و محتوای رنگدانه های فتوسنتزی شد. در مجموع، اکوتیپ بیرجند بیشترین عملکرد دانه در بوته (1.37 گرم) را داشت. همچنین در این پژوهش، نحوه فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در این گیاه دارویی با ارزش مشخص شد که در آن تنش خشکی موجب افزایش فعالیت این آنزیم ها و نیز میزان مالون دی آلدهید به ترتیب از u/mgpro*min 1.31، mg/g 2.34، u/gFW 1.29 و µmol/gFW 21.87 به 33.44، 4.73، 6.90 و 66.66 شد. در نهایت با توجه به معیارهای اندازه گیری شده، میزان تحمل اکوتیپ های مورد بررسی نسبت به تنش خشکی مشخص شد و اکوتیپ بیرجند به عنوان اکوتیپ برتر از این لحاظ شناسایی شد.

    کلیدواژگان: کلروفیل، صفات بیوشیمیایی، کارتنوئید، شاخص های تحمل تنش
  • صفورا کیانی، مانی مجدم*، شهرام لک، مجتبی علوی فاضل، علیرضا شکوه فر صفحات 1135-1148

    تنش های محیطی از قبیل تنش خشکی یکی از موانع اساسی در تولید محصولات زراعی در بسیاری از نقاط جهان خصوصا مناطق خشک و نیمه خشک نظیر ایران محسوب می شوند. لذا به منظور ارزیابی اثر محلول پاشی اسیدهیومیک در شرایط تنش خشکی بر عملکرد دانه و جذب عناصر دانه ذرت در تراکم های مختلف بوته، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال های زراعی 95-1394 و 96-1395 در مزرعه-ای واقع در شهرستان دهلران اجرا شد. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی با سه سطح (آبیاری مطلوب، قطع آبیاری در مرحله 6 تا 8 برگی و قطع آبیاری در مرحله گل تاجی) بود. فاکتور فرعی شامل محلول پاشی اسیدهیومیک با سه سطح (عدم مصرف اسیدهیومیک)، 2 و 4 لیتر در هکتار اسیدهیومیک) و فاکتور فرعی فرعی شامل سه تراکم بوته (60، 75 و 90 هزار بوته در هکتار) بود. نتایج نشان داد تاثیر تنش خشکی و اسید هیومیک بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در بلال، غلظت روی، غلظت آهن و میزان پروتئین دانه معنی دار بود. در شرایط تنش خشکی عملکرد دانه و جذب عناصرغذایی نظیر آهن، روی و فسفر کاهش یافت اما میزان پروتئین دانه افزایش یافت. بیشترین عملکرد دانه (9580 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار آبیاری در حد مطلوب بود. محلول پاشی اسیدهیومیک موجب افزایش عملکرد دانه، غلظت روی و آهن دانه شد. با افزایش کمبود آب در خاک تاثیر مثبت کاربرد اسیدهیومیک بر افزایش عملکرد دانه به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت. عکس العمل عملکرد دانه و درصد پروتئین نسبت به افزایش تراکم بوته مثبت بود. به طور کلی نتایج آزمایش نشان دهنده این مطلب است که کاربرد 4 لیتر در هکتار اسید هیومیک در تراکم 75 هزار بوته در شرایط رطوبتی مناسب می تواند موجب افزایش جذب عناصر، عملکرد دانه و اجزای عملکرد ذرت و و در کل بهبود تولید ذرت شود.

    کلیدواژگان: آبیاری مطلوب، پروتئین دانه، تراکم بوته، عملکرد دانه، هیومیک اسید
  • صالح جهانبخش، غلامرضا خواجویی نژاد، روح الله مرادی*، مهدی نقی زاده صفحات 1149-1167

    این آزمایش با هدف بررسی مناسب‏ترین تاریخ کاشت و میزان مقاومت گیاه به تنش خشکی به صورت کرت های دو بار خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (15 فروردین، 15 اردیبهشت و 15 خرداد) به عنوان عامل اصلی، سطوح مختلف آبیاری (90، 60 و 30 درصد ظرفیت زراعی) به عنوان عامل فرعی و محلول پاشی (سالیسیلیک اسید با غلظت 1 میلی مولار و آب به عنوان شاهد) به عنوان فاکتور فرعی-فرعی بودند. نتایج نشان داد که تاخیر در کاشت باعث کوتاه شدن طول دوره رشد گیاه شد. تنش خشکی دوره رشد و درجه روز رشد دریافتی گیاه را کاهش داد. طول ریشه در تاریخ کاشت اردیبهشت (31.81 سانتی‏متر) حدود 20 و 41 درصد بالاتر از تاریخ کاشت فروردین و خرداد بود. در دو تاریخ کاشت فروردین (28.27 سانتی‏متر) و اردیبهشت (35.92 سانتی‏متر)، بیشترین طول ریشه در سطح آبیاری 60 درصد ظرفیت زراعی ولی در تاریخ کاشت خرداد (21.27 سانتی‏متر) در سطح عدم تنش به دست آمد. به طور میانگین عملکرد دانه در تاریخ کاشت اردیبهشت (653.91 کیلوگرم در هکتار) حدود 12 درصد بیشتر از فروردین و 30 درصد بیشتر از خرداد بود. کاهش آب مصرفی تا 60 درصد ظرفیت زراعی تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه نداشت، ولی میزان این شاخص در 30 درصد ظرفیت زراعی به‏ترتیب حدود 13 و 10 درصد کمتر از دو سطح اول بود. محلول پاشی سالیسیلیک اسید تنها در شرایط تنش شدید باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه نسبت به محلول پاشی آب شد. رابطه درصد روغن دانه با عملکرد دانه مثبت (0.82= r) و رابطه درصد پروتئین با عملکرد دانه منفی (0.78-=r) بود. کارایی مصرف آب در تاریخ کاشت اردیبهشت به ترتیب حدود 17 و 15 درصد بیشتر از تاریخ کاشت فروردین و خرداد بود. با کاهش میزان آب مصرفی، کارایی مصرف آب به طور معنی‏ داری افزایش یافت. به‏طورکلی، نتایج نشان داد که کشت در اردیبهشت ماه مناسب‏ترین تاریخ کاشت گیاه کینوآ برای منطقه بردسیر است. همچنین، این گیاه مقاومت خوبی به تنش خشکی داشته و استفاده از سالیسیلیک اسید نیز می‏تواند در کاهش اثرات منفی تنش خشکی بر رشد و نمو این گیاه موثر باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین، درجه روز رشد، روغن، ریشه، کارایی مصرف آب
  • حسین آزادواری، معصومه نعیمی*، عبدالطیف قلیزاده، علی نخ زری مقدم صفحات 1169-1181

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی و پیش تیمار با اسید سالیسیلیک بر برخی از صفات فیزیولوژیک و عملکرد گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) تحت شرایط رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی گنبد کاووس در زمستان و بهار سال 97-1396 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. سطوح مختلف آبیاری در چهار سطح شامل: عدم آبیاری (دیم)، یک بار آبیاری در مرحله گلدهی، یک بار آبیاری در مرحله پر شدن دانه و انجام دو بار آبیاری به ترتیب در زمان گلدهی و پر شدن دانه و عامل اسید سالیسیلیک در سه سطح شامل: عدم مصرف اسید سالیسیلیک (شاهد)، پیش تیمار بذر با اسید سالیسیلیک و محلول پاشی اسید سالیسیلیک به میزان 0.5 میلی مولار در لیتر در نظر گرفته شد. پس از اعمال تیمارها نمونه برداری های لازم از گیاه به عمل آمد و صفاتی از قبیل کلروفیلa ، کلروفیلb ، کلروفیل کل، کارتنویید، نشت الکترولیت، پرولین، قندهای محلول و در نهایت عملکرد دانه در گیاه ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که اثرات ساده آبیاری و اسید سالیسیلیک و اثرات متقابل آن ها بر کلیه صفات مورد مطالعه معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد، کاربرد محلول پاشی اسید سالیسیلیک باعث افزایش صفاتی مانند رنگیزه های فتوسنتزی، پرولین، قندهای محلول و عملکرد دانه در تمام شرایط آبیاری گردید. پیش تیمار اسید سالیسیلیک کم ترین نشت الکترولیت را به خود اختصاص داد. بیش ترین عملکرد دانه در تیمار محلول پاشی اسید سالیسیلیک به میزان 1330 کیلوگرم در هکتار در شرایط دوبار آبیاری و کم ترین عملکرد دانه در تیمار عدم مصرف اسید سالیسیلیک به میزان 817 کیلوگرم در هکتار در شرایط دیم به دست آمد. با توجه به مشاهدات این تحقیق می توان نتیجه گرفت که استفاده از اسید سالیسیلیک به صورت محلول پاشی، راهکاری مناسب به منظور افزایش مقاومت گیاه سیاهدانه در برابر تنش کم آبی است.

    کلیدواژگان: پرولین، رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد دانه، قندهای محلول
  • فرشته دارابی، نصرت الله عباسی*، محمدجواد زارع صفحات 1183-1202

    تنش خشکی یکی از فاکتورهای مهم محیطی در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است که سبب ایجاد یکسری تغییرات فیزیولوژیکی و متابولیکی در گیاهان می شود. تنش خشکی موجب تشکیل گونه های اکسیژن فعال در کلروپلاست های گیاهی و همچنین سبب پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی و تخریب غشای سلولی می شود. در این راستا، آزمایشی با هدف بررسی نقش تنظیم کننده های رشد، پوتریسین و براسینواسترویید بر کنترل تنش اکسیداتیو و تغییرات فیزیولوژیکی در تحمل به کمبود آب در گیاه ریحان به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در سه سطح (40، 80 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی پوتریسین در سه سطح (صفر، 0.5 و 2 میلی مولار) و محلول پاشی براسینواسترویید در سه سطح (صفر، 0.5 و 2 میکرو مولار) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی اجرا گردید. بنا بر نتایج به دست آمده در این پژوهش، میزان کلروفیل a و b، فلاونویید کل و غلظت CO2 زیر روزنه ای به ترتیب در تیمار کاربرد توام محلول پاشی 2 میلی مولار پوتریسین و 2 میکرومولار براسینواسترویید نسبت به تیمار شاهد (عدم محلول پاشی پوتریسین و براسینواسترویید) در شرایط عدم تنش خشکی 74.06، 64.07، 45.68 و 19.5 درصد، در تنش متوسط 61.4، 33.9، 3.6 و 10.3 درصد و در تنش خشکی شدید 62.1، 68.6، 33.1 و 15.7 درصد افزایش نشان دادند. سرعت فتوسنتز تحت تنش خشکی کاهش یافت اما تیمار غلظت 0.5 میلی مولار پوتریسین و 2 میکرومولار براسینواسترویید نسبت به تیمار شاهد (عدم محلول پاشی پوتریسین و براسینواسترویید) در تنش خشکی متوسط و شدید سبب افزایش 76.59 و 83.33 درصدی سرعت فتوسنتز شد. تیمار کاربرد محلول پاشی غلظت 2 میلی مولار پوتریسین و 0.5 میکرومولار براسینواسترویید سبب کاهش میزان نشت یونی تحت همه سطوح تنش خشکی گردید. میزان درصد اسانس در تیمار (غلظت 2 میلی مولار پوتریسین و 0.5 میکرومولار براسینواسترویید) در تنش خشکی شدید، تنش خشکی متوسط و عدم تنش خشکی به ترتیب 66.5، 39.5 و 50 درصد نسبت به تیمار شاهد (عدم محلول پاشی پوتریسین و براسینواسترویید) افزایش یافت. در کل، به نظر می رسد مصرف غلظت بالای پوتریسین و براسینو استرویید (غلظت 2 میلی مولار پوتریسین و 2 میکرومولار براسینواسترویید) در شرایط تنش خشکی می تواند شاخص های فیزیولوژیک گیاه ریحان را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: درصد اسانس، ریحان، فتوسنتز، فلاونوئید، محلول پاشی
  • نورالله خیری*، مریم عباسعلی پور صفحات 1203-1218

    روی از طریق تنظیم روزنه و تعادل یونی در گیاهان زراعی نقش مهمی در کاهش اثرات منفی تنش خشکی ایفا می نماید. از طرفی کاربرد روی به فرم نانوذرات به دلیل کارایی جذب و انتقال بهتر نسبت به فرم معمولی می تواند در شرایط تنش خشکی اثرات بهتری بر رشد و عملکرد داشته باشد. به همین منظور، آزمایشی با هدف بررسی تاثیر محلول پاشی نانوذرات اکسید روی بر اجزای عملکرد، عملکرد و شاخص های کارایی روی در برنج رقم طارم هاشمی در شرایط کم آبیاری به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در مزرعه ای واقع در شهرستان آمل اجرا گردید. آبیاری در چهار سطح (شاهد یا غرقاب دایم، تنش کم آبی در مرحله پنجه زنی به مدت 15 روز، تنش کم آبی در مرحله گلدهی به مدت 15 روز و تنش کم آبی در مرحله پر شدن دانه به مدت 15 روز به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی نانوذرات اکسید روی در چهار سطح (صفر،25،50 و 75 میلی گرم اکسید روی در لیتر) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که عملکرد، اجزای عملکرد و هم چنین غلظت و جذب روی در دانه و کاه برنج در شرایط تنش کم آبی به خصوص در مرحله گلدهی به طور معنی داری کاهش یافتند. استفاده از مقادیر 50 و 75 میلی گرم بر لیتر نانوذرات اکسید روی منجر به بهبود طول خوشه (به ترتیب 2.7 و 3.6 درصد)، تعداد پنجه بارور در کپه (به ترتیب 10.4 و 12.9 درصد)، تعداد دانه پر در خوشه (به ترتیب 11.6 و 13.7 درصد)، غلظت (به ترتیب 44.2 و 51.8 درصد) و جذب (به ترتیب 51.6 و 59.6 درصد) روی در دانه و درنهایت عملکرد دانه (به ترتیب 13 و 16.3 درصد) در مقایسه با شاهد یا عدم مصرف نانوذرات اکسید روی گردید؛ بنابراین آبیاری غرقاب دایم همراه با مصرف 50 میلی گرم بر لیتر نانوذرات اکسید روی جهت بهبود عملکرد و جذب روی در دانه برنج مناسب است.

    کلیدواژگان: برنج، تنش کم آبی، عملکرد دانه، محلول پاشی روی، نانوکود
  • حسین حمامی*، فرهاد آذرمی آتاجان، مصطفی یعقوب زاده صفحات 1219-1229

    ازآنجاکه کمبود آب طی دوره رشد گیاه یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده عملکرد گیاهان زراعی است، استفاده از روشی آسان و ارزان برای کاهش اثر کمبود آب ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی اثر اسموپرایمینگ بذر بر رشد، عملکرد و اجزای عملکرد گندم رقم آنفارم 4 تحت شرایط مزرعه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح مختلف آبیاری (شامل 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه) و چهار سطح پیش تیمار بذر (شامل صفر (شاهد)، 0.3-، 0.6- و 0.9- مگا پاسکال ایجادشده به وسیله پلی اتیلن گلایکول 6000) بود. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح آبیاری بر صفات اندازه گیری شده شامل ارتفاع گیاه، تعداد پنجه، تعداد سنبله، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه اثر معنی داری داشت (0.01>P) در حالی که سطوح آبیاری بر شاخص برداشت اثر معنی داری نداشت. پیش تیمار اسمزی بذر بر ارتفاع گیاه و طول سنبله (0.01>P)، تعداد پنجه، تعداد دانه در سنبله، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه (0.05>P) اثر معنی داری داشت. اثرات متقابل نیز به جز شاخص برداشت اثر معنی داری بر سایر صفات را نشان داد. نتایج آزمایش نشان داد که پیش تیمارهای اسمزی 0.3-، 0.6- و 0.9- مگا پاسکال به ترتیب منجر به 2.13، 2.62 و 2.51 برابر شدن عملکرد دانه در شرایط تنش 50 درصد نیاز آبی نسبت به عدم پیش تیمار بذر با تنش 50 درصد نیاز آبی شد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که پیش تیمار اسمزی بذر با پلی اتیلن گلایکول که منجر به ایجاد فشار 0.6- مگا پاسکال شد در شرایط تنش 50 درصد نیاز آبی، بیشترین کارایی را در جبران خسارت ناشی از کمبود آب را نشان داد. این در حالی بود که در شرایط تنش 75 درصد نیاز آبی، اثر پیش تیمارها معنی دار و مثبت نبود حتی در تیمار 0.9- مگا پاسکال اثر منفی و معنی دار بود؛ بنابراین کاربرد پیش تیمارهای اسمزی تا حدودی باعث جبران خسارات ناشی از کمبود رطوبت بر عملکرد دانه در شرایط تنش 50 درصد نیاز آبی شد. این در حالی است که در شرایط بدون تنش پیش تیمارهای اسمزی تاثیر مثبتی بر عملکرد دانه نداشتند.

    کلیدواژگان: سنبله، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، وزن هزار دانه
  • امیدرضا سالی، احسان الله زیدعلی*، محمدرضا اردکانی، زهرا طهماسبی، حمیدرضا دری، مهرشاد براری صفحات 1231-1243

    بمنظور بررسی اثرات بیوچار و قارچ میکوریزا بر کاهش تنش آبی در گیاه ذرت، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 9495 در مرکز تحقیقات کشاورزی استان مرکزی اجرا شد. فاکتور اصلی شامل دو سطح آبیاری (تنش و آبیاری نرمال)، فاکتور فرعی شامل چهار سطح کاربرد بیوچار (شاهد، 7، 14 و 21 تن در هکتار) و فاکتور فرعی فرعی شامل قارچ میکوریزا (بدون قارچ و کاربرد قارچ میکوریزا) بود. نتایج نشان داد تنش آب روی تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه و محتوای کلروفیل a اثر معنی داری داشت. کاربرد بیوچار روی وزن هزار دانه و محتوای کلروفیل a و b اثر معنی داری نداشت اما روی باقی صفات اثر معنی دار داشت و در سطح کاربرد 14 تن در هکتار بیوچار موجب افزایش 1.31 تن در هکتار عملکرد دانه در مقایسه با شاهد شد. قارچ میکوریزا اثر معنی داری بر تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد نهایی دانه و شاخص برداشت داشت و موجب افزایش 3.8، 3.9، 7 و 11.8 درصدی آنها به ترتیب شد. در حالت تنش و کاربرد 7 تن در هکتار بیوچار موجب افزایش 10.8 درصدی وزن هزاردانه نسبت به شاهد شد. برهمکنش تنش و قارچ بر تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، عملکرد نهایی دانه و شاخص برداشت اثر معنی دار داشت و برهمکنش بیوچار و قارچ تنها روی تعداد ردیف بلال اثر معنی دار داشت. برهمکنش تنش، بیوچار و قارچ روی تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و عملکرد دانه اثر معنی دار داشت. کاربرد 14 تن در هکتار بیوچار بیشترین تاثیر را بر تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، عملکرد نهایی دانه و شاخص برداشت داشت. در حالت تنش، بیشترین عملکرد دانه با میانگین 13.87 تن در هکتار با کاربرد 14 تن در هکتار بیوچار بدست آمد.

    کلیدواژگان: اجزاء عملکرد، تنش خشکی، شاخص برداشت، محتوای کلروفیل
  • سید حمیدرضا هاشمی*، حمیدرضا قربانی صفحات 1245-1258

    DEVILها پپتیدهای کوچکی هستند که نقش مهمی در رشد و نمو گیاهان داشته و در کنترل پاسخ های گیاه نسبت به تغییرات محیطی حاصل از تنش ها موثر می باشند. در این تحقیق به بررسی تغییرات بیان چهار ژن AlDVL1، AlDVL2، AlDVL3 و AlDVL6 به همراه ژن های مرجع اختصاصی بافت برگ شامل AlGTF و AlU2SnRNp و ژن های مرجع اختصاصی برای بافت ریشه شامل AlPRS3 و AlEF1a در گیاه شورزی آلوروپوس لیتورالیس پرداخته شد. گیاهان تحت تنش شوری 600 میلی مولار کلریدسدیم و در پنج دوره زمانی صفر (کنترل)، 3، 6، 48 ساعت و یک هفته قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که الگوی بیانی ژن های AlDVL در اندام ریشه و برگ به شکل معنی داری تحت تاثیر تنش شوری قرار گرفته که این افزایش بیان در تمامی ژن ها به جز ژن AlDVL6، در اندام ریشه بیشتر از برگ گیاه بود. در بین ژن های مورد مطالعه، بیشترین افزایش بیان برای ژن AlDVL2 در بافت برگ در زمان 48 ساعت (12.12) و در اندام ریشه در زمان یک هفته (14.83) مشاهده شد. همچنین، الگوی رفتاری ژن ها در بافت های ریشه و برگ در حالت افزایش و یا کاهش بیان نسبت به یکدیگر تفاوت داشته و وابسته به بافت بود. بررسی همبستگی بیان ژن ها بیانگر تغییرات الگوی رفتاری بیان ژن ها در بافت های مختلف بود به طوری که همبستگی بیان ژن AlDVL6 و AlDVL3 در بافت برگ و ریشه به صورت منفی و معنی دار (0.6-) بود که نشان دهنده ارتباط معکوس بیان ژن در این دو بافت بوده است. با توجه به ماهیت گیاهان شورزی در تحمل شوری محیط و نیز تغییر بیان ژن های مورد مطالعه پس از اعمال تنش شوری، می توان به نقش احتمالی این ژن ها در افزایش قدرت تحمل گیاه اشاره نمود.

    کلیدواژگان: آلوروپوس لیتورالیس، بیان ژن، پلی پپتیدهای کوچک، هالوفیت، هورمون گیاهی، DVL
  • الهام یونسی ملردی، قربانعلی نعمت زاده، علی پاکدین پاریزی* صفحات 1259-1270

    در این مطالعه، فعالیت آنتی اکسیدانی و تغییرات بیان ژن های مرتبط با شبکه پیام رسان و تنظیمی پاسخ دهنده به تنش شوری شامل G-types-LecRLK، CIPK20، HSFA1a و C3H-ZF در برگ های گیاه هالوفیت Aeluropus littoralis تحت تنش شوری مورد بررسی قرار گرفت. قلمه های گیاهی در شرایط هیدروپونیک کشت و پس از یک ماه تحت تیمارهای کنترل (محلول هوگلند بدون افزودن کلریدسدیم)، 200 و 400 میلی مولار نمک کلریدسدیم قرار گرفتند. پس از 72 ساعت تیمار، نمونه های برگی از گلدان ها جمع آوری شد و محتوای پراکسیدهیدروژن و فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز اندازه گیری و تغییرات بیان ژن های ذکرشده با استفاده از روش qRT-PCR ارزیابی شد. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در هر دو غلظت 200 و 400 میلی مولار به طور معنی داری افزایش یافت (0.05>P). بیان ژن LecRLK تغییر چندانی را نسبت به شاهد نشان نداد و بیان ژن CIPK20 به ترتیب 7 و 16 برابر نسبت به شاهد در هر دو تیمار 200 و 400 میلی مولار کلریدسدیم کاهش یافت. بیان ژن HSFA1a با مقدار نمک رابطه مثبت داشت (0.05>P)  و با افزایش غلظت نمک افزایش چشمگیری نشان داد. بیان ژن C3H-ZF به طور معنی داری در هر دو تیمار 200 و 400 میلی مولار نسبت به شاهد کاهش یافت (0.05>P). نتایج نشان داد که الگوی بیان ژن های موردمطالعه تحت شرایط تنش شوری می تواند به نقش هر ژن، غلظت نمک و مدت زمان تنش مربوط باشد.

    کلیدواژگان: آلوروپوس لیتورالیس، تنش های غیرزیستی، بیان ژن، هالوفیت، تحمل شوری
  • فهیمه حسینی راد، عیسی جرجانی*، حسین صبوری، ابراهیم غلامعلی پور علمداری صفحات 1271-1280

    برنج یکی از مهم ترین گیاهان زراعی است و شوری یک محدودیت عمده در توسعه کشت آن است. بهبود بخشیدن به تحمل به شوری در برنج از نظر ژنتیکی، یک مسئله بسیار مهم در برنامه های تولید برنج است. این پژوهش به منظور بررسی 96 لاین F8 حاصل از تلاقی رقم اهلمی طارم (مقاوم به تنش شوری) و رقم ندا (حساس به تنش شوری) به تنش شوری در دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس در سال 1393 به صورت هیدروپونیک انجام شد. نقشه پیوستگی مبتنی بر 96 فرد F8 با استفاده از 30 نشانگر SSR و 15 نشانگر ISSR تهیه شد که 1411.3 سانتی مورگان از ژنوم برنج را پوشش داد. میانگین فاصله بین دو نشانگر مجاور 15.34 سانتی مورگان بود. برای درجه تحمل به شوری یک QTL روی کروموزوم 7 ردیابی شد که توانست 9.3 درصد از تغییرات فنوتیپی صفت را توجیه کند. برای میزان نشاسته یک مکان ژنی روی کروموزوم 4 شناسایی شد که دارای LOD برابر با 2.799 بود. اثر افزایشی برای این QTL برابر با 6.576 بود و 12.6 درصد از تغییرات فنوتیپی صفت را توجیه کرد. برای میزان فنل یک مکان ژنی روی کروموزوم 7 ردیابی شد که 15.2 درصد از واریانس فنوتیپی صفت را توجیه کرد و به ترتیب دارای اثر افزایشی و LOD برابر با 2.728 و 3.438 بود. آلل های والد اهلمی طارم باعث افزایش این صفت شدند. برای میزان کلروفیل یک QTL روی کروموزوم 5 ردیابی شد که LOD آن برابر با 2.02 بود. این QTL به ترتیب دارای اثر افزایشی و ضریب تبیین 9.7 و 9.2 بود بنابراین می توان QTLهای شناسایی شده را بعد از تعیین اعتبار ژنوتیپ های برتر از نظر صفات بررسی شده برای برنامه های انتخاب به کمک نشانگر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نقشه پیوستگی، نشاسته، فنل، پرولین، QTL
  • سمیه سنچولی، محمود قربانزاده نقاب، حسین صبوری*، محمد زارع مهرجردی صفحات 1281-1292

    به منظور مکان یابی QTL های مرتبط با تنش های اسمزی در مرحله جوانه زنی و تعیین سهم هر QTL در تنوع فنوتیپی صفات 74 لاین نسل هشتم تلاقی اهلمی طارم × ندا در دانشگاه گنبدکاووس در سال 1396 موردمطالعه قرار گرفتند. نقشه پیوستگی بر اساس 40 نشانگر SSR، 16 نشانگر ISSR (با 76 آلل تکثیر شده چند شکل)، دو نشانگر IRAP (7 آلل تکثیر شده چند شکل) و یک نشانگر iPBS (با 3 آلل تکثیر شده چند شکل) روی 74 فرد جمعیت F8، نشانگرها را به 12 گروه پیوستگی متعلق به 12 کروموزوم برنج با طول نقشه برابر با 1491 سانتی مورگان و فاصله بین دو نشانگر مجاور برابر با 13.07 سانتی مورگان منتسب کرد. مولفه های جوانه زنی شامل درصد جوانه زنی، طول کلیوپتیل، طول ریشه چه و طول ساقه چه ثبت شد. در شرایط نرمال 9 مکان ژنی ردیابی شد. برای طول ریشه چه پنج مکان ژنی روی کروموزوم های 3، 5، 6 و 7 و برای طول ساقه چه چهار مکان ژنی شناسایی شد که روی کروموزوم های 1، 5 و 7 قرار داشتند. دو مکان ژنی در شرایط وجود مانیتول برای طول کلیوپتیل روی کروموزوم 6 ردیابی شد. برای طول ریشه چه هفت QTL ردیابی شد که روی کروموزوم های 3، 4، 6 و 7 قرار داشتند. برای طول ساقه چه چهار مکان ژنی روی کروموزوم های 4 و 6 ردیابی شد که بین 8 تا 11 درصد از تنوع فنوتیپی صفت را توجیه کردند. دو مکان ژنی برای طول ریشه چه روی کروموزوم های 5 و 8 ردیابی شد دراین بین qRASA-8 توانست 14.9 درصد از تغییرات فنوتیپی صفت را توجیه کند. برای طول ساقه چه نیز شش مکان ژنی ردیابی شد که روی کروموزوم های 5، 7 و 8 قرار داشتند و به ترتیب 8.75، 9.15، 11.25، 9.8، 13.6 و 15.7 درصد از تغییرات فنوتیپی صفت را توجیه کردند. در تنش حاصل خشکی حاصل از پلی اتیلن گلایکول نیز یک مکان ژنی برای درصد جوانه زنی روی کروموزوم 2 و در موقعیت 78 سانتی مورگان از ابتدای کروموزوم ردیابی شد که 10.3 درصد از تنوع فنوتیپی صفت را توجیه کرد.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلایکول، شوری، مانیتول، نقشه پیوستگی، QTL
  • احمد مجیدی مهر*، رضا امیری فهلیانی صفحات 1293-1306

    برنج از مهم ترین محصولات کشاورزی ایران و جهان است و شوری یک عامل محدود کننده مهم در تولید این محصول است. در این آزمایش 11 ژنوتیپ برنج به صورت کرت های خرده شده در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار در تابستان 1391 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، انجام گرفت. کرت اصلی تنش شوری در 4 سطح (0، 44، 88 و 132 میلی مولار) و کرت فرعی شامل 11 ژنوتیپ برنج (غریب، محلی یاسوج، چمپا و شهری لوداب، 304، لنجان عسکری، کامفیروز، دم سیاه ممسنی، موسی طارم، حسن سرایی و دولار) بود. صفات مورد ارزیابی شامل شاخص های فلورسانس کلروفیل (به ترتیب F0 ، Fm ، Fv و Fv/Fm)، سبزینگی، قندهای محلول، پرولین و پروتئین برگ و عملکرد دانه بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که صفات شاخص های فلورسانس کلروفیل (به ترتیب F0 ، Fm ، Fv و Fv/Fm)، سبزینگی، قندهای محلول، پرولین و پروتئین برگ تحت تاثیر اثر متقابل شوری و ژنوتیپ قرار گرفتند. با افزایش شدت تنش، تجمع پرولین، پروتئین و قندهای محلول برگ در گیاهان تحت سطوح شوری افزایش یافت، ولی ژنوتیپ ها از این نظر با هم اختلاف داشتند. افزایش سطح تنش شوری سبب کاهش محتوای نسبی کلروفیل و عملکرد دانه گردید. مقایسه میانگین های ژنوتیپ های برنج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه مربوط به ژنوتیپ لنجان عسکری و کمترین آن به ژنوتیپ دولار تعلق داشت. در تجزیه خوشه ای با روش حداقل واریانس وارد در شرایط تنش شوری، ژنوتیپ ها در 4 گروه قرار گرفتند و بالاترین فاصله ژنتیکی بین خوشه اول و چهارم مشاهده شد که می توان از ژنوتیپ های این دو خوشه برای برنامه اصلاحی مثل هتروزیس و تفکیک متجاوز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، پرولین برگ، سبزینگی، همبستگی
  • حمیده زارع بنادکوکی، کاظم پوستینی*، علیرضا عباسی صفحات 1307-1318

    به منظور بررسی اثر شوری بر برخی ویژگی های ریشه و توزیع یونی، پژوهشی به صورت فاکتوریل خردشده در زمان در سه تکرار با دو سطح شوری 2 (شاهد) و dS m-116 (شوری) بر روی شش رقم گندم (اترک، پیشتاز، چمران، روشن، قدس و شیراز) و در دوسطح برداشت (دوهفته و سه هفته پس از کاشت) در گلخانه اجرا گردید. صفات وزن خشک ریشه، وزن خشک شاخساره، نسبت وزن خشک شاخساره به وزن خشک ریشه، طول و حجم کل ریشه، غلظت سدیم، پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم در ریشه و شاخساره، تعداد ریشه محوری و جانبی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد در هفته دوم و سوم، شوری موجب کاهش وزن خشک ریشه، شاخساره، طول، حجم ریشه و تعداد ریشه جانبی اولیه در تمام رقم ها شد. چمران و روشن در تیمار شاهد به ترتیب توانایی بالایی در تولید وزن خشک ریشه و شاخساره داشتند. در شوری در هر دو هفته، روشن از بیشترین وزن خشک ریشه (14 و 18 میلی گرم بر بوته) و حجم کل ریشه (به ترتیب 78 و 93 میلی مترمکعب بر بوته) برخوردار بود. قدس با بیشترین شدت افت در هر دو هفته (به ترتیب %54 و 50%) کمترین میزان وزن خشک ریشه را دارا بود. کمترین میزان حجم کل ریشه در شوری هفته دوم وسوم به ترتیب مربوط به قدس و شیراز (40 و 59 میلی مترمکعب بر بوته) بود. قدس با ظرفیت بالای تولید ریشه در شاهد، کاهش شدیدی در تولید ریشه های جانبی و مجموع طول ریشه در اثر شوری نشان داد. همچنین روشن با وجود داشتن بیشترین غلظت سدیم شاخساره در تیمار شوری، به دلیل حفظ یون پتاسیم در ریشه و شاخساره، توانست بیشترین میزان شاخساره را تولید کند. بر اساس صفات ارزیابی شده و واکنش رقم های مورد بررسی به شوری، متحمل بودن روشن و حساس بودن قدس به شوری، در این مرحله از رشد مطابق با گزارش های قبلی است.

    کلیدواژگان: حجم ریشه، طول ریشه، یون سدیم، یون پتاسیم
  • بهاره اسکندری*، گودرز احمدوند، محمدعلی ابوطالبیان صفحات 1319-1327

    به منظور بررسی عوامل محیطی بر مراحل جوانه زنی علف هرز تاتوره تماشایی چهار آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تکرار در سال 1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف شوری و خشکی در 6 سطح (صفر، 0.2-، 0.4-، 0.6-، 0.8- و 1- مگاپاسکال) و اثر اسیدیته با استفاده از محلول های بافر با اسیدیته تنظیم شده 4 تا 9 موردبررسی قرار گرفتند. برای مطالعه عمق کاشت بذر روی سبز شدن بذور هر گیاه در اعماق صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 سانتیمتری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری و خشکی به صورت معنی داری از درصد جوانه زنی در سطح احتمال (p <0.05) کاسته شد. در برازش مدل سه پارامتری، رابطه بین سطوح مختلف تنش با درصد جوانه زنی، پارامتر X50 مدل نشان داد که تنش شوری و خشکی به ترتیب در پتانسیل های 0.39- و 0.27- مگاپاسکال منجر به کاهش 50 درصدی حداکثر جوانه زنی شدند که نشان دهنده تاثیر بیشتر تنش خشکی بر تاتوره می باشد. اسیدیته مطلوب برای جوانه زنی تاتوره 6 بود و با افزایش pH از درصد جوانه زنی کاسته شد. بیشترین درصد سبز شدن بذور تاتوره در سطح خاک 73.33 درصد بودند و با افزایش عمق خاک درصد سبز شدن گیاهچه کاهش یافت. تنها 5 درصد از بذور قادر به سبز شدن از عمق 8 سانتی متر سبز شدند. با توجه به اینکه گیاه تاتوره به برخی از عوامل محیطی مورد مطالعه مقاوم هست می تواند به عنوان یک علف هرز جدی در آینده در مزارع و باغات حضور داشته باشد. باشناخت اکولوژی و بیولوژی بذر تاتوره می توان راهکارهای جدیدی با توجه به پیش بینی الگوی جوانه زنی و سبز شدن این علف هرز در جهت توسعه مدیریت تلفیقی ارایه داد.

    کلیدواژگان: بیولوژی، پلی اتیلن گلایکول، جوانه زنی، گیاهچه، علف هرز
  • سمیه اسدی، محمد مقدم*، عبدالله قاسمی پیربلوطی، امیر فتوت صفحات 1329-1344

    سرب به‏ عنوان یک فلز سنگین و آلاینده شیمیایی پایدار از طریق منابع مختلف مصنوعی و طبیعی سلامت محیط زیست و موجودات زنده را تهدید می‏کند. به منظور بررسی اثر متقابل متیل جاسمونات و تنش سرب بر خصوصیات رشدی، جذب و تجمع این عنصر و تعیین شاخص خطرپذیری در گیاه ریحان پژوهشی گلدانی به ‏صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح نیترات سرب (صفر، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و محلول پاشی متیل جاسمونات در سه غلظت (صفر، 0.5 و 1 میلی مولار) بود. نتایج مقایسه میانگین داده ‏ها حاکی از کاهش تمامی صفات مورفولوژی مورد مطالعه و افزایش میزان سرب برگ و ریشه گیاه و افزایش شاخص خطرپذیری با افزایش سطوح تنش سرب بود و محلول پاشی متیل جاسمونات تا حدودی توانست برخی از این صفات را بهبود بخشد. به‏ طوری که محلول‏ پاشی متیل جاسمونات با غلظت 1 میلی‏ مولار سبب افزایش 6.01 درصدی طول گل آذین و به‏ ترتیب سبب کاهش 96.56 و 79.31 و 99.20 درصدی میزان سرب برگ و ریشه و شاخص خطرپذیری گردید، در حالی که با غلظت 0.5 میلی ‏مولار به‏ ترتیب موجب افزایش 27.66 و 9.84 درصدی تعداد شاخه فرعی و وزن تر اندام هوایی گردید. بنابراین به ‏نظر می‏رسد کاربرد متیل جاسمونات در شرایط تنش‏زا توانسته تاحدودی صفات گیاه را بهبود بخشد و از آنجایی که در برخی موارد غلظت 1 میلی‏ مولار آن سبب کاهش برخی صفات مورفولوژی گیاه گردید لذا کاربرد آن با سطح 0.5 میلی‏ مولار در شرایط تنش سرب قابل توصیه می‏باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد، سمیت سرب، شاخص خطرپذیری، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی
  • مهدی کریمی*، مجید نیکخواه صفحات 1345-1353

    هدف این پژوهش بررسی اثرات متقابل سطوح مختلف شوری آب آبیاری و سطوح مختلف کود سولفات روی بر عملکرد گندم بود. لذا این پژوهش مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات شوری صدوق یزد متعلق به مرکز ملی تحقیقات شوری اجرا شد. این تحقیق دارای سه سطح شوری آب آبیاری 1.88، 7.22 و 16.14 دسی زیمنس بر متر و پنج سطح کود سولفات روی شامل 0، 20، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار بود. آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی و به صورت اسپلیت پلات با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که مصرف کود سولفات روی در کلیه سطوح شوری آب آبیاری ضرورت دارد. الگوی پاسخ گندم به کود سولفات روی در شوری های آب آبیاری 1.88 و 16.14 دسی زیمنس بر متر مشابه بود و از معادله درجه دوم پیروی کرد، لیکن با افزایش شدت تنش شوری، شیب افزایش عملکرد کاهش یافت. هم چنین نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش شوری آب آبیاری از 1.88 به 7.22 دسی زیمنس بر متر عملکرد دانه گندم و نیاز کودی کاهش معنی داری نداشت. اما با افزایش شوری آب آبیاری به 16.14 دسی زیمنس بر متر میزان عملکرد دانه به میزان 2.53 تن در هکتار (معادل 41 درصد) کاهش اما کود روی موردنیاز کاهش نیافت. هم چنین نتایج این تحقیق نشان داد که الگوی پاسخ گندم به تنش شوری به میزان کود سولفات روی مصرفی بستگی دارد. در تیمارهای مصرف 0، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار سولفات روی با افزایش شوری میزان عملکرد به صورت خطی کاهش یافت اما در تیمار مصرف 80 کیلوگرم در هکتار سولفات روی رابطه میزان عملکرد و شوری آب آبیاری از معادله درجه دوم پیروی کرد. در مجموع، مصرف 20 کیلوگرم در هکتار کود سولفات روی جهت تولید گندم در کلیه سطوح شوری آب آبیاری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خاک های شور، عناصر کم نیاز، کودهای شیمیایی
|
  • Saeid Yarahmadi *, Ghorban Ali Nematzadeh, Hossein Sabouri, Hamid Najafi Zarrini Pages 1019-1030

    This research was carried out to investigate the relationship between agronomic traits and yield using 132 spring wheat genotypes. Genotypes were cultivated in alpha-lattice design with two replications at the research farm of Gonbad Kavous agricultural research station. The highest correlation was observed respectively between yield with seed filling rate (0.84), harvest index (0.84), biomass (0.86), 1000 grain weight (0.58), grain weight per spike (0.44), and weight of the spike (0.41). Yield had a negative and significant correlation with days to maturity (-0.57) and days to heading (-0.45). Seed filling rate and days to heading were introduced into the model as important traits affecting grain yield and 78.1% of yield variation was justified. Grain filling rate and days to heading had direct effects of 0.73 and -0.285 respectively. The traits of seed filling rate and days to heading can be used as selection indices in dryland conditions. The results of cluster analysis showed that genotypes 38, 39 and 52 were in 7 group. This group was superior to other groups in terms of average traits. Genotypes in groups 5 and 7 can be used to aggregate performance-related traits.

    Keywords: Cluster analysis, Drought stress, Path analysis, Regression, yield component
  • Leila Akbari, Sohbat Bahraminejad *, Kianoosh Cheghamirza Pages 1031-1044

    Estimation of the physiological responses in bread wheat helps to identify the effective mechanisms to improve yield production in adverse environmental conditions such as water-deficit stress. In this study, the inheritance of physiological traits and grain yield in two populations, namely “Parsi” × “Winter B. C. of Roshan” and “Sistan” × “Winter B. C. of Roshan” were investigated under two normal conditions and terminal water-deficit stress using the Generation Mean Analysis (GMA). The results of this experiment showed that grain yield decreased in both of crosses due to water-deficit stress, so that the average of grain yield decreased in “Parsi” × “Winter B. C. of Roshan”, from 12.66 g/plant to 10.03 g/plant, and in the second cross decreased from 12.93 g/plant to 9.68 g / plant. In normal condition of both crosses, the highest amount of narrow-sense heritabilityሺ݄௡ ଶሻ belonged to chlorophyll b content (52% -53%), leaf area index (50-58%) and total chlorophyll content (45-63%), respectively. In waterdeficit stress condition for the first population, the highest amount of narrow-sense heritability ሺ݄௡ ଶሻ belonged to the content of chlorophyll b (61%), leaf area (54%) and total chlorophyll content (68%), and in the second cross it belonged to content of chlorophyll a (78%) and leaf area (56%). The high amount of narrow-sense heritability for these traits illustrates that additive effects play a big role to control them. So, selection method could be effective method to improve the mentioned traits.

    *The formulas are not displayed correctly.

    Keywords: Additive effect, Bread wheat, Grain yield, Heritability, Water-deficit stress
  • Hajar Hosseini, Omidali Akbarpour *, Payam Pezeshkpour Pages 1045-1062

    Breeding programs are mainly founded on the evaluation and selection of superior genotypes using accurate estimates of genetic parameters. This research was carried out to evaluate yield and yield components of 64 chickpea genotypes in normal and drought conditions in Khorramabad City. The experiments were conducted on the lattice square design with two replications in the year 2018. Due to seasonal precipitation, there were no significant differences between stress and normal conditions as well as genotype by condition interactions were not significant in most of the characteristics. Therefore, the data on stress condition were considered as replications for the normal condition and all traits analyzed as a unit condition. Analysis of variance the data was performed using the simple lattice analysis and to remove the heterogeneity of the field conditions the spatial models was applied and the linear model of lattice design optimized. Finally, the nearest neighbor model was selected as the best model based on the relative advantage design and -2RLL (-2 Res Log Likelihood) statistic. The results of the analysis of the nearest neighbor model showed significant differences among genotypes for all traits and they had appropriate genotypic variation and acceptable general heritabilities. The most of traits had moderate to high general heritabilities and the plot means heritability of grain yield was 0.57. With 10% intensity of selection for the grain yield on the genotypes, the expected genetic gain was 14% relative to the average yield. Therefore, this genetic gain can be used for promoting and improving the grain yield characteristic. Also, FLIP09-229C S00794 (30 KR) -13/FLIP, X03TH134-88K15, Bivanij, SELS.PLK19-87 and X04TH149/S00547 / / FLIP98-233C genotypes had the highest grain yields in the nearest neighbor model analysis, respectively.

    Keywords: Chickpea, Spatial Models, Nearest Neighborhood, Lattice Square Design
  • Seyed Poriya Darbani *, Ali Ashraf Mehrabi, Seyyed Saeid Pourdad, Abbas Maleki, Mohsen Farshadfar Pages 1063-1076

    The present study was carried out to identify sunflower tolerant genotypes at Research Station of Dryland Agricultural Research Institute (Sararood) in Kermanshah. The experiment was carried out in the form of a lattice square design. In this study, 64 sunflower genotypes with 8x8 arrangements were compared in two conditions of non-stress and applying water stress (irrigation cut off at flowering stage). The results showed that between genotypes as well as water stress treatment levels, there was no significant difference in number of heads per area. For head diameter in water stress conditions, in 27 genotypes head diameter was more than 11.4 cm and in 16 genotypes, head diameter did not reach even 10 cm. In non-stress conditions, Sil-96 genotype was shown the highest number of seeds per head by producing more than 842 seeds per head. However, 12 other genotypes were placed in a statistical group with this genotype. By applying water stress in 11 genotypes (including the Sil-96), the number of seeds per head was more than 630 and in 16 genotypes, the number of seeds per head was less than 400. In terms of weight of 1000 seeds, there was no significant difference between sunflower genotypes in both conditions of non-stress and water stress application. But by comparing two conditions of stress and non-stress, it was found that water stress caused a significant reduction in the weight of 1000 seeds in amount of 8.62%. Sil-96 genotype showed the highest seed yield in both stress and non-stress conditions. Although in each of the conditions of the water treatment, were placed into a statistical group with four other genotypes. Also, Sil-96 genotype had the highest stress tolerance index. Therefore, it seems that this genotype is recommended for cultivation in both stress and non-stress conditions.

    Keywords: Stress tolerance index, Sunflower, Water Stress, Yield
  • Mohammad-Reza Raeisi, Ehsan Shahbazi *, Alireza Shafeinia Pages 1077-1092

    This study aims to evaluate the yield and yield components of 99 doubled haploid lines of rapeseed. It was performed at Ramin Agriculture and Natural Resources University in Khuzestan in two moisture conditions (normal irrigation conditions and drought stress after flowering) in the form of an Augment design with three controls (Hayola 401, Hayola 420, and RGS003) in six replications during the period of 2014-2015 crop year. The results showed that there was a significant difference between the studied genotypes for the number of siliques per plant, number of seeds per silique and seed yield in both conditions. Drought stress in the flowering stage reduced seed yield and yield components. The results of this study also suggested that there is a great variety between the doubled haploid lines of the studied rapeseeds in terms of yield traits and yield components that can be used to improve and modify the rapeseed yield. According to the results of stepwise regression, the trait of the number of siliques per plant in non-stress condition and the trait of 1000-seed weight in drought stress condition can be used as a criterion for selecting and improving superior lines. The results of cluster analysis in both stress and non-stress conditions divided the studied genotypes into 4 groups. According to the stress sensitivity index (SSI) and stress tolerance index (STI), lines 53, 87, and 84 had a high value of STI and a low value of SSI. Therefore, these lines can be used in future plant breeding programs. Lines 85 and 53 also had the lowest yield reduction among high yield lines under drought stress condition and are introduced as compatible, high yield lines under drought stress condition. It is recommended to use these lines in rapeseed breeding programs due to the high diversity among the studied lines.

    Keywords: Brassica napus, Grain.silique-1, Moisture stress, Silique.plant-1
  • Yousef Joshan, Behzad Sani, Hamid Jabbari *, Hamid Mozafari, Payam Moaveni Pages 1093-1104

    In order to investigate the effects of late-season drought stress on some morpho-physiological characteristics of Iranian safflower varieties, an experiment was conducted in the research field of Karaj Seed and Plant Improvement Research Institute. This study included two irrigation levels; normal irrigation (control) and drought stress from grain filling stage (main plot), and five Iranian safflower varieties including Sofeh, Goldasht, Golmehr, Padideh and Parnian (sub-plot), which conducted as a split-plot experiment in a randomized complete block design with three replications during the 2016- 17. The results showed that drought stress had a significant effect on morpho-physiological traits and yield of safflower varieties and decreased plant height, heads per plant, head diameter, seeds per head, 1000-seed weight and grain yield. Moreover, drought stress reduced relative water content, leaf area index and increased canopy temperature of safflower varieties. Drought stress reduced seed yield and oil content of safflower seeds by 14.9 and 2.7%, respectively. The echo-physiological response of safflower varieties to drought stress was different. Due to the number of heads and 1000-seed weight Parnian variety had the highest grain yield at both control and stress conditions by 2150 and 1773 kg/ha, respectively. The highest grain yield loss due to drought stress was observed in Sofeh variety by 24.8%. Parnian variety had the highest relative water content and leaf area index and the lowest canopy temperature under drought stress. So, Parnian was a drought-tolerant variety.

    Keywords: Canopy temperature, Leaf area index, Relative Water Content, Safflower winter varieties, Yield components
  • Niazali Ebrahimipak *, Aslan Egdernezhad, Safoora Asadi Kapourchal, Davoud Khodadadi Dehkordi Pages 1105-1114

    The objective of this study was to evaluate SALTMED and AquaCrop models for simulation of sweet maize yield under both deficit irrigation and superabsorbent applications. The experiment was carried out in a split plot design based on a completely randomized block design with 12 treatments and three replicates for both spring and summer cultivations. The proposed treatments consisted of irrigation water quantity at three levels (100%, 75%, and 50% plant water requirement) and different levels of superabsorbent A300 at four levels (0, 0.3, 0.6 and 0.8 gr/kg of soil). Results of statistical indexes including NRMSE, RMSE, MBE, EF and D for SALTMED model were 0.126, 0.587, 0.061, 0.92 and 0.91, respectively and for AquaCrop model were 0.155, 0.721 ton/ha, -0.090, 0.88 and 0.91 respectively. Finally, the results showed although the accuracy of SALTMED model was more than AquaCrop model, but the efficiency of both models for simulation of sweet maize yield was acceptable.

    Keywords: Crop Coefficient, Cropping Model, Water Absorbent Material, Water Stress
  • Seyed Hamzeh Hosseinian, Mehri Saeedinia *, Farhad Beiranvand Pages 1115-1124

    In order to better management of plant performance under conditions of drought stress and study of the condition of plant growth, transpiration, plant stomatal conductance, plant photosynthesis (main determinant of plant growth), photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and carotenoid), a completely randomized block design with three replications was conducted in the Faculty of Agriculture of Lorestan University in 2017. The water stress treatments including 100, 80, 60 and 40 Percent of water requirement were applied. Irrigation was performed based on weighing method. Gas exchange measurements and morphological harvesting were done 80 and 90 days after stress. Results showed that water stress treatment has a significant reduction of stomatal conductance, transpiration rate, photosynthesis rate, intercellular CO2 concentration, photosynthetic water use efficiency and carboxylation efficiency. The highest values of the above parameters were related to control treatment and the lowest values were observed in treatment of 40% of water requirement. these values were decreased 68.08%, 59.99%, 61.42%, 37.96%, 20.79% and 37.5%, respectively, compared to the control treatment. As the result showed, the amount of stomatal conductance, transpiration rate, photosynthesis rate are affected by drought stress more than other parameters. Photosynthetic pigments were decreased significantly by increasing drought stress. The highest and lowest of chlorophyll a and b and carotenoid observed in control and heavy drought stress. Finally, drought stress significantly reduced the growth parameters such as plant height, stem diameter, dry weight of the plant.

    Keywords: Drought stress, Photosynthetic rate, Summer savory, Stomatal Conductance, Transpiration rate
  • Jahad Soorni, Javad Roustakhiz *, Khaled Salimi, Mohsen Noori Pages 1125-1134

    Cumin is one of the most important medicinal plants in Iran, which needs a lower irrigation to complete the growth stages. Therefore, cumin is one of the most valuable plants for cultivation in arid and semiarid regions of the world, especially in drought conditions. For this purpose, the present study was conducted to evaluate the key morphological and physiological parameters as well as the factors involved in oxidative stress and essential oil content in some ecotypes under drought stress and normal conditions. The experiment was arranged as factorial based on a completely randomized design with three replications and conducted in Saravan University's research greenhouse. Experimental factors included drought stress (stress and non-stress) and different ecotypes (eight ecotypes). The measured traits were plant height, number of secondary branches per plant, number of umbel per plant, number of umbellate per umbel, number of seeds per umbrel, 1000-seed weight and seed yield per plant, chlorophyll a, b and carotenoid content, and activity of biochemical factors (catalase, superoxide dismutase, peroxidase, malondialdehyde) and also seed essential oil. The results showed that drought stress reduced yield, yield components and photosynthetic pigments content. In general, Birjand ecotype had the highest grain yield per plant (1.37 g). Also, the activity of catalase, peroxidase and superoxide dismutase antioxidant enzymes was determined in this valuable medicinal plant. The drought stress increased the activity of these enzymes as well as the level of malondialdehyde, from 1.31 u/mgpro*min, 2.34 mg/g, 1.29 u/gFW and 21.87 µmol/gFW to 33.44, 4.37, 6.90 and 66.66, respectively. Finally, the tolerance of the studied ecotypes to drought stress was identified according to the measured indexes and Birjand ecotype was recognized as superior ecotype.

    Keywords: Biochemical traits, Carotenoid, chlorophyll, Tolerance indices
  • Safoora Kiani, Mani Mojaddam *, Shahram Lak, Mojtaba Alavi Fazel, Alireza Shokuhfar Pages 1135-1148

    Environmental stresses such as drought stress are one of the main obstacles in the production of crops in many parts of the world, especially in arid and semi-arid regions such as Iran. Therefore, in order to evaluate the effect of acidic solution in drought stress conditions on grain yield and absorption of corn grain in different plant densities, an experiment a split plot experiment was carried out in a randomized complete block design in three replications during 2015-2016 and 2016-2017 cropping years. The main factor was drought stress with three levels (optimal irrigation, irrigation cut off stage 6 to 8 leaf and irrigation cut off at crown stage). Subplots with three levels of foliar application of humic acid (control treatment (no humic acid), 2 and 4 liters per hectare humic acid) and sub-subplots including three plant densities (60, 75 and 90 thousand plants per hectare). The results of combined analysis of variance showed that the effect of drought stress and humic acid on grain yield, 1000 seed weight, number of seeds per ear, zinc concentration, iron concentration and protein content were significant. In drought stress conditions, grain yield and nutrient uptake, such as iron, zinc and phosphorus, decreased but the protein content increased. The highest grain yield (9580 kg.ha-1) was related to irrigation. Humic acid spraying increased seed yield, zinc concentration and grain iron content. With increasing water deficit in soil, the effect of humic acid application on seed yield significantly decreased. Grain yield and protein percentage had a positive correlation with increasing plant density. In general, the results of the experiment indicate that application of 4 liters per hectare of humic acid at a density of 75 thousand plants under suitable moisture conditions can increase the absorption of the elements, grain yield and yield components of maize and, in general, improve the production of corn.

    Keywords: Grain protein, Grain yield, Humic acid, Optimal irrigation, Plant density
  • Saleh Jahanbkhsh, Gholamreza Khajoei-Nejad, Rohollah Moradi *, Mahdi Naghizadeh Pages 1149-1167

    This study was conducted as split-split-plot based on randomized complete block design with three replications at experiment station of the Agricultural Faculty of Bardsir, Shahid Bahonar University of Kerman at 2018. The experimental treatments were planting date (5 April, 5 May and 5 June) assigned to main plot, irrigation levels (90, 60 and 30% of filed capacity) as subplot and foliar application (salicylic acid 1 mM and water) as sub-subplot. The results showed that the delay in planting date shortened the Quinoa growth period. GDD and growth period were decreased by drought stress. May planting date has significantly higher root length (31.81 cm) and dry weight (9.09 g plant-1) than two other planting dates. The highest root length for April (28.27 cm) and May (35.92) planting dates was assigned at 60% of FC, while for June (21.27 cm) was related to no-stress condition. Averagely, grain yield for May (653.91 kg ha-1) planting date was significantly higher than April (578.7 kg ha-1) and June (460.8 kg ha-1). Decrease in consumed water to 60% of FC had no significant effect on grain yield, but the trait value in 30% of FC was significantly lower than other irrigation levels. Justly at severe drought level, grain yield was significantly increased by foliar application of salicylic acid than water application. Relationship of grain yield was positive with grain oil percentage (r = 0.82) and was negative with protein percentage (r = -0.78). Water use efficiency (WUE) was significantly higher in May planting date than in April and June planting date. WUE increased significantly with water consumption decreasing. Generally, the results illustrated that May planting date is the most suitable planting date for Quinoa in Bardsir regions and same climates. Results showed that the plant has a considerable tolerate in water stress condition.

    Keywords: GDD, Oil, Protein, Root, WUE
  • Hossein Azadvari, Naeemi Masoumeh *, Abdollatif Gholizadeh, Ali Nakhzari Moghaddam Pages 1169-1181

    To investigate the effects of foliar spraying and pretreatment with salicylic acid on some physiological traits and grain yield of Black Cumin (Nigella sativa L.) under different irrigation regime, the study was conducted based on randomized complete blocks design with factorial arrangement of treatment and three replications in Gonbad Kavous university research field in 2017-2018. The treatment included four irrigation levels: without irrigation (dry farm), irrigation at flowering stage, irrigation at seed filling stage and two irrigations at flowering and seed filling stages and salicylic acid application included three levels: non- application of salicylic acid (control), priming with salicylic acid (0.5 mM -1) and foliar spraying of salicylic acid (0.5 mM -1). In this study, some traits such as amount of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, carotenoid, electrolyte leakage, proline, soluble sugars and grain yield were evaluated. The results showed that the effects of simple irrigation and salicylic acid and their interactions on all studied traits were significant. The results of the comparison of mean interactions showed that the application of salicylic acid in form of foliar spraying increased traits such as photosynthetic pigments, proline, soluble sugars and grain yield in all irrigation conditions. Priming with salicylic acid treatment had the lowest electrolyte leakage. The highest grain yield (1330 kg. ha-1) was obtained in foliar spraying application of salicylic acid under twice irrigated conditions and the lowest grain yield was obtained (817 kg. ha-1) in non-application of salicylic acid at dry farm conditions. According to the results of this study, it can be concluded that the application of salicylic acid as foliar spraying is a suitable strategy for increasing the resistance of black cumin to drought stress.

    Keywords: chlorophyll, Grain yield, Proline, Soluble sugars
  • Fereshteh Darabi, Nosratollah Abbasi *, Mohammad Javad Zarea Pages 1183-1202

    Drought stress is one of the important environmental factors in arid and semi-arid regions of the world that causes a number of physiological and metabolic changes in plants. Drought stress causes the formation of reactive oxygen species in plant chloroplasts and also causes peroxidation of membrane lipids and destruction of cell membranes. In this regard, an experiment aimed at investigating the role of growth regulators, putrescine and brassinosteroids on the control of oxidative stress and physiological changes in water deficiency tolerance in basil in the form of factorial split-plot in a randomized complete block design with three replications in The research farm of the Faculty of Agriculture of Ilam University was implemented during 2017-2018 crop seson. Experimental treatments included drought stress at three levels (40, 80 and 120 mm evaporation from Class A evaporation pan) as the main agent and putrcin foliar application at three levels (zero, 0.5 and 2 mM) and solution. Brassinosteroid spraying was performed at three levels (zero, 0.5 and 2 μM) factorially in subplots. According to the results obtained in this study, the amount of chlorophyll a and b, total flavonoids and CO2 concentration under the stomata in the treatment of application of 2 mM follicle application of putricin and 2 μM brassinosteroid compared to the control treatment (no foliar application) And brassinosteroids) in the conditions of non-drought stress 74.06, 64.07, 45.68 and 19.5%, in moderate stress 61.4, 33.9, 3.6 and 10.3% and in severe drought stress 1 62.68, 68.6, 33.1 and 15.7% showed an increase. The rate of photosynthesis decreased under drought stress, but the treatment of 0.5 mM putrescine and 2 μM brassinosteroid compared to the control treatment (lack of foliar application of putricin and brassinosteroid) in moderate and severe drought stress increased by 76.59 and 83.33%, respectively. Photosynthesis rate. Application of foliar application of 2 mM putrescine and 0.5 μM brassinosteroid reduced ion leakage under all levels of drought stress. The percentage of essential oil in the treatment (concentration of 2 mM putrescine and 0.5 μM brassinosteroid) in severe drought stress, moderate drought stress and lack of drought stress, respectively, 66.5, 39.5 and 50% compared to the control treatment (no solution) Spraying of putrescine and brassinosteroids was increased. In general, it seems that consumption of high concentrations of putrescine and brassinosteroids (2 mM putrescine and 2 μM brassinosteroids) in drought stress conditions can improve the physiological parameters of basil.

    Keywords: Basil, Essential oil, Flavonoids, Photosynthesis, Spraying
  • Norollah Kheyri *, Maryam Abbasalipour Pages 1203-1218

    Zinc (Zn) plays an important role in reducing the negative effects of drought stress by regulating stomata and ionic balance in crops. On the other hand, application of Zn to nanoparticles form due to better uptake and transfer than conventional form can have better impacts on growth and yield in drought stress conditions. For this purpose, a field experiment was conducted to investigate the effect of foliar application of ZnO nanoparticles on yield components, yield and Zn efficiency indices in rice (cv. Tarom Hashemi) under deficit irrigation conditions as split plot in a randomized complete block design with three replications in Amol in 2016. Irrigation in four levels (I1: control or flood irrigation, I2: water stress at tillering stage for 15 days, I3: water stress at flowering stage for 15 days, and I4: water stress at grain filling stage for 15 days) were considered as main plots and foliar application of ZnO nanoparticles in four levels (Zn1: 0, Zn2: 25, Zn3: 50 and Zn4: 75 mg ZnO l-1) as sub-plots. The results showed that yield, yield components, as well as Zn concentration and uptake in grain and straw of rice were significantly decreased under water stress, especially at flowering stage. The use of 50 and 75 mg.l-1 ZnO nanoparticles resulted in improved the panicle length (2.7 and 3.6%, respectively), number of fertile tillers per hill (10.4 and 12.9%, respectively), number of filled grains per panicle (11.6 and 13.7%, respectively), Zn concentration (44.2 and 51.8%, respectively) and uptake (51.6 and 59.6%, respectively) in grain, and finally the grain yield (13 and 16.3%, respectively) compared with control. Therefore, the flood irrigation with application of 50 mg.l-1 ZnO nanoparticles is appropriate for improving the yield and Zn uptake in rice grains.

    Keywords: Grain yield, Nano fertilizer, Rice, Water Stress, Zinc foliar application
  • Hossein Hammami *, Farhad Azarmiatajan, Mostafa Yaghoobzadeh Pages 1219-1229

    Since water deficit during plant growth period is one of the main important limiting crop yield. An easy and inexpensive way to reduce the impact of water deficiency is essential. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of seeds osmo-priming on growth, yield and yield components of wheat cultivar Anfarm 4 under field conditions, a factorial experiment based on a completely randomized block design with three replications was conducted at Research Field of Agriculture College, University of Birjand in 2017-2018. The treatments consisted of three levels of irrigation (include 100, 75 and 50% of the plant water requirement) and four levels of seed priming (include 0 (control), -0.3, -0.6 and -0.9 MPa induced by PEG 6000). The results of this experiment showed that irrigation levels had a significant effect on measured traits including plant height, tiller number, spike number, spike length, grain number per spike, 1000 seed weight, biological yield, grain yield (P <0.01). However, no significant effect was observed on harvest index. Seed priming had significant effect on plant height and spike length (P <0.01), number of tillers, number of seeds per spike, biological yield, grain yield (P <0.05). Interaction effects showed a significant effect on all of the traits except harvest index. The results of this study showed that the application of osmotic priming seeds -0.3, -0.6, -0.9 MPa resulted in 2.13, 2.62 and 2.15 times of seed yield at 50% water requirement treatment compared to without seed priming treatment. The results of means comparison showed that osmotic seed priming by polyethylene glycol, resulting in a pressure of -0.6 MPa, under 50% of the water requirement treatment showed the highest grain yield compensate ability. However, in 75% of water requirement treatment, pre-treatment had no significant and positive effect on grain yield, even in -0.9 MPa treatment, had a negative and significant effect on seed yield. Therefore, the application of osmotic seed priming somewhat compensated the damage caused by water shortage on grain yield under stress conditions of 50% of water requirement. While in non-stress conditions, osmotic seed priming had no positive effect on grain yield.

    Keywords: 1000 seed weight, Biological yield, Grain yield, Spike
  • Omid Reza Saali, Ehsan Zeidali *, Mohammad Reza Ardakani, Zahra Tahmasebi, Hamid Reza Dorri, Mehrshad Barary Pages 1231-1243

    In order to study evaluation the effects of biochar and mycorrhizal symbiosis application on reduction water stress in corn a field experiment was carried out a split split plot arranged in complete randomized blocks design with three replications in Agricultural Research Center of Markazi Province in 2014-2015 crop season, main plots consisted of two level of irrigation, water stress and irrigation (control), subplots consisted of four level of biochar, non-application of biochar (control), application of 7 ton biochar per hectare, 14 ton biochar per hectar, 21 ton biochar per hectare and sub-sub-plot consist of two level of mycorrhiza fungus, non-application of mycorrhiza fungus (control), application of mycorrhiza fungus, evaluated traits consist of row number per ear, seed number per row, seed number per ear, 1000-seed weight, seed yield, chlorophyll a and b and harvest index. Results showed that stress treatment seed number per row, 1000-seed weight and chlorophyll a had significant effect on this traits and in addition stress reduced the traits evaluated. Biochar treatment had only significant effect on 1000-seed weight. Mycorrhiza fungus treatment had significant effect on seed number per row, 1000-seed weight, seed yield and harvest index. Interaction effects of stress and biochar had significant effects on the seed number per ear and 1000-seed weight. So interaction effects of stress and fungus had a significant effect on seed number per row, seed number per ear, seed yield and harvest index and the interaction effects of biochar and fungus had a significant effects on row number per ear. Finally, the triple interaction effects had significant effects on seed number per ear, 1000-seed weight and seed yield. Finally, it was determined that application of third level biochar had the most impact on most traits tested.

    Keywords: Drought, Chlorophyll content, Harvest index, Yield components
  • Seyed Hamid Reza Hashemi-Petroudi *, Hamid Reza Ghorbani Pages 1245-1258

    DEVILS are small peptides that play an important role in plant growth and development and are effective in controlling plant responses to environmental changes caused by stress. In this research, expression analysis of DVL gene family namely AlDVL1, AlDVL2, AlDVL3 and AlDVL6 were investigated under salinity stress in Aeluropus littoralis, a halophyte plant, at five time-points: 0, 3, 6, 48 hours and one week. RT-qPCR normalization was conducted by two different sets of reference genes for leaf tissue (GTF and U2SnRNP) and root tissue (PRS3 and EF1a). The results showed that the expression pattern of AlDVL genes was affected by salinity stress and had a significant change in root and leaf tissue, and gene expression changes in the root was higher than the leaf except AlDVL6. The highest expression of gene in the leaf tissue was observed at 48 hours (12.12) and in the root at one week for AlDVL2 gene. Also, the gene expression pattern in root and leaf tissues was different and depended on tissue type. Correlation analysis of genes expression revealed dynamic gene expression patterns in different tissues, so that AlDVL6 and AlDVL3 expression correlation in both leaf and root tissues had a negative and significant relation (-0.6) with inverse effects. Considering the nature of the halophyte plants in tolerance to salt stress and the change in the expression of the genes studied after applying salt stress, the probable role of these genes in increasing plant tolerance can be mentioned.

    Keywords: Aeluropus littoralis, DEVI, Halophytes, Phytohormone, Small polypeptides
  • Elham Younesi-Melerdi, Ghorbanali Nematzadeh, Ali Pakdin-Parizi * Pages 1259-1270

    Plants respond to the destructive effects of salinity through changes in physiological and molecular processes. In the present study, the activity of SOD and APX antioxidant enzymes and changes in the expression of G-types-LecRLK, CIPK20, HSFA1a and C3H-ZF genes, involved in signaling and regulatory networks of Aeluropus littoralis, under salt stress has been investigated. The plant cuttings were cultured hydroponically under controlled conditions. The experimental design was consisted of a control (Hoagland’s solution without NaCl addition) and two treatments (200 and 400 mM NaCl). After 72 h of salt treatment, leaf samples were harvested and H2O2 content, SOD and APX enzymes activity and also changes in gene expression were measured by qRT-PCR. The results showed that the activity of antioxidant enzymes in both 200 and 400 mM NaCl concentration was significantly increased (P<0.05). The lecRLK gene expression was not significantly changed among different treatments. The expression of CIPK20 gene were decreased 7 and 16 folds lower than control at 200 and 400 mM of NaCl treatments, respectively. The obtained results revealed that expression of HSFA1a gene was positively associated with salt concentration (P<0.05). So that, the expression of HSFA1a in 200 and 400 mM NaCl was 11 and 13 folds more than control, respectively. The expression of ZF30 gene was decreased significantly in both 200 and 400 mM NaCl treatments (P<0.05). The results showed that the expression pattern of studied genes is different under salt stress conditions that can be related to the role of each gene, salt concentration and stress duration.

    Keywords: Aeluropus littoralis, abiotic stress, Gene Expression, Halophyte, Salt-tolerance
  • Fahimeh Hosseinirad, Eisa Jorjani *, Hossein Sabouri, Ebrahim Gholamalipor Alamdari Pages 1271-1280

    Rice is one of the most important cereal and salinity is a major limitation in the development of rice cultivation. Genetically improving salt tolerance of rice is a highly important objective of rice breeding programs. This study was conducted to evaluate 96 lines F8 derived from Ahlemi Tarom (salt-tolerant) and Neda (salt-sensitive) to salinity stress in hydroponic in the Faculty of Agriculture, Gonbad Kavous University in 2015. Genetic linkage maps were prepared using 30 SSR markers and 15 ISSR markers covering 1411.3 cM from the rice genome. The average distance between two adjacent markers was 15.34 cM. For genotyping code, a QTL was detected on chromosome 7, justified 9.3% of phenotypic changes in the trait. For starch content, a gene locus was identified on chromosome 4, which had a LOD of 2.799. The additive effect of this QTL was 6.756 and justified, 12.6% of the phenotypic changes in this trait. For the phenol content, a gene location was detected on chromosome 7, which explained 15.2% of the phenotypic variance of the trait, and had LOD and additive effect of 2.728 and 3.4338, respectively. The alleles of the parents of Ahlemi-Tarom increased phenol content. One QTL was detected on chromosome 5, with an LOD of 2.2 for chlorophyll content. This QTL had additive effect and R2 of 0.097 and 9.2, respectively. The results of this study can identify the better genotypes in term of studied traits for marker selection programs.

    Keywords: Genetic linkage maps, Phenol, Proline, QTL, Starch
  • Somayyeh Sanchouli, Mahmoud Ghorbanzadeh Neghab, Hossein Sabouri *, Mohammad, Zare Mehrjerdi Pages 1281-1292

    In order to locate the QTLs associated with germination stresses and determine the contribution of each QTL in phenotypic variation, traits of 74 individuals RIL F8 of crosses of Ahlemi Tarom × Neda. The study was conducted at the University of Gonbad Kavous in 2017. The linkage map was based on 40 SSR markers, 16 ISSR markers (with 76 polymorph alleles), two IRAP markers (7 polymorph alleles) and an iPBS marker (with 3 polymorph alleles) assigned the markers to 12 groups of 12 rice chromosomes with a map length of 1491 cM and a distance between flanked markers of 13.07 cM. The components of germination including germination percentage, coleoptile length, radicle length and plumule length were recorded. Under normal conditions, nine genetic locations were detected. For the length of the roots of five genetic locations on chromosomes 3, 5, 6 and 7, and for the length of the stem, four gene locations were located on chromosomes 1, 5 and 7. Two genetic locations were detected in mannitol for Cleoptil length on chromosome 6. For the root length of the seven QTLs, they were located on chromosomes 3, 4, 6 and 7. For stem length, four gene locations were detected on chromosomes 4 and 6, which justified 8 to 11 percent of the phenotypic variation of the trait. Two genetic locations for root length were detected on chromosomes 5 and 8, while qRASA-8 was able to justify 14.9% of the phenotypic changes of the trait. There were also six genetic locations for stem length, which were located on chromosomes 5, 7 and 8, respectively: 8.75, 9.5, 11.25, 9.8, 13.6 and 15.7% respectively phenotypic changes justify the attribute. In the drought stress condition of polyethylene glycol, a gene site was detected for germination percentage on chromosome 2 and at 78 centimeters from the beginning of the chromosome, which justifies 10.3% of the phenotypic variation of the trait.

    Keywords: Contiguity Map, Mannitol, PEG, QTL, salinity
  • Ahmad Majidi-Mehr *, Reza Amiri-Fahliani Pages 1293-1306

    Rice is one of the most important crops in Iran and all over the world, and Salinity stress is a significant limiting factor in producing this crop. In this experimen 11 rice genotypes as split-plot based on randomized complete block design with three replications in summer 2012, at the college of Agriculture, at Yasouj University. The main plot of salinity at 4 levels (0, 44, 88 and 132 mM) and subplot were 11 rice genotypes, include: Gharib, Local Yasouj, Champa and Shahri Loudab, 304, Lenjan- Askari, Kamfirooze, Domsiah Mamasani, Mossa-Tarom, Hassan-Seraei, and Dollar. Triats evaluated consist of flouresance cholorophyll indices (F0, Fm, Fv and Fv/Fm, respectively), cholorophyll soluble sugars, proline and protein leaf and grain yield. The results analysis of variance showed that the traits of chlorophyll fluorescence indices (F0, Fm, Fv and Fv/Fm, respectively), chlorophyll, soluble sugars, and proline and leaf protein were affected by interaction of salinity and genotype. With increasing tension stress, proline accumulation, protein and leaf soluble sugars increased in plants under salinity levels, but genotypes differed in this regard. Increasing salt stress levels reduced the relative chlorophyll content and grain yield. Mean of comparison rice genotypes showed that the highest grain yield belonged to Lanjan askari genotype and the lowest was genotype Dollar. Cluster analysis with minimum variance Ward's method in salinity stress conditions classified all genotypes in four groups and the highest genetic distance was observed between cluster 1 and cluster 4, that can from genotypes this two cluster for breeding program like hetrosis and transgrissive segregation used.

    Keywords: Cluster analysis, Correlation, Leaf Proline, SPAD
  • Hamideh Zare, Kazem Poustini *, Reza Abbasi Pages 1307-1318

    In order to investigate the effect of salinity on some root characteristics and ion distribution, a research was carried out in a split factorial on three replications with two salinity levels (2 dS.m-1) and 16 dS.m1 (salinity) on six wheat cultivars (Atrak, Pishtaz, Chamran, Roshan, Qods, and Shiraz) and in two levels of harvest (two weeks and three weeks after planting) in greenhouse. The traits of root dry weight, shoot dry weight, shoot dry weight/root dry weight ratio, root length, total volume, sodium ion concentration, potassium ion concentration, potassium/sodium ratio in root and shoot, number of axial root, number of first and second- order lateral roots were measured. The results showed that salinity in the second and third week reduced the dry weight of root, shoot, length, root volume, axial, and first-order lateral root number in all cultivars. In the control treatment Chamran and Roshan had the highest ability to produce root and shoot dry weight respectively. Under salinity the highest root dry weight (14 and 18 mg/plant) and total root volume (78 and 93 mm3 /plant) were related to Roshan in both weeks. Qods had the lowest root dry weight with the highest drop (54% and 50%, respectively) in second and third week. The lowest total root volume in salinity of second and third week respectively was related to Qods and Shiraz (40 and 59 mm3 /plant).Qods with high root producing potential in control showed a significant decrease in the production of lateral roots and total root length in salinity. Also, Roshan cultivar, despite having the highest sodium concentration of shoots in salinity treatment, it was able to produce the highest amount of shoots due to maintaining potassium ions in roots and shoots. Based on the traits evaluated and the response of the studied cultivars to salinity, tolerance of the Roshan cultivar and susceptibility of Qods cultivar to salinity arecompatible with previous study at this stage of growth.

    Keywords: potassium ion, Root length, root volume, sodium ion
  • Bahare Eskandari *, Goudarz Ahmadvand, Mohammad Ali Abutalebian Pages 1319-1327

    Seed germination is first critical and the most sensitive step in the life cycle of plants. In order to study the effects of environmental factors on germination characteristics Datura innoxia, four completely randomized design with 6 replication were conducted at Agricultural Research Bahar University, Hamedan, Iran. Salinity stress was induced by using sodium chloride (NaCl) and drought stress by using Polyethylene Glycol (PEG-6000). Five ml NaCl solution and PEG6000 (-0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1 MPa) were added in different petri plates. To study the effect of pH on germination, pH solutions with acidity of 4 to 9, and depth effect on seeds cultivated at depths of 0, 2, 4, 6, 8 and 10 cm. Analysis of variance of the effects of salinity and drought stress on seed germination of D. innoxia suggested that these treatments made significant changes at (P<0.05). The reduction in seed germination was proportional to the increasing concentration of NaCl and PEG. With the increasing intensity of drought and salinity from 0 to -1 MPa D. innoxia germination percentage of 100 percent respectively compared to control was reduced. Fitting of three-parameter logistic model, showed that salinity and drought stress at - 0.39 and –0.27 MPa, respectively caused 50% reduction in maximum germination percentage of D. innoxia. In addition 50% decrease in germination speed caused by salinity and drought stress, were observed in -0.33 and -0.28 MPa, respectively. The optimum pH for germination was 7 and the pH increased by decreasing the germination percentage. The highest percentage of emergence of in surface soil seeds was 73.33% and with increasing soil depth the percentage of seedling emergence decreased. Only 3% of the seeds are able to germinate from a depth of 8 cm.

    Keywords: Biology, Germination, Poly Ethylene Glycol, Seedling, Weed
  • Somaye Asadi, Mohammad Moghaddam *, Abdollah Ghasemi Pirbaloti, Amir Fotovat Pages 1329-1344

    Lead as a heavy metal and permanent chemical contaminant threat the health of environment and alive creatures through different artificial and natural sources. In order to investigate the effect of methyl jasmonate and lead stress on growth characteristics, the adsorption and accumulation of lead and hazardous index in basil, a pot factorial experiment was carried out based on completely randomized design in research greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. The treatments consisted of three levels of lead nitrate (0, 200 and 400 mg/kg soil), and methyl jasmonate spraying in three concentrations (0, 0.5 and 1 mM). The mean comparison of data represented the reduction in all the studied morphological traits and increasing the amount of lead in the leave and root of the plant and hazardous index with increasing lead stress levels and spraying with methyl jasmonate could partly improve some of these traits. So that spraying with 1 mM methyl jasmonate cause to increase 6.01% inflorescence length and cause to decrease lead amount of the eave 96.56, 79.31 and 99.20%, respectively and hazardous index, however, at o.5 mM methyl jasmonate cause to increase the number of branches and aerial fresh weight, 27.66 and 9.84%, respectively. Therefore, it seems that application of methyl jasmnate on stress conditions could improve partly the traits and so in some cases 1 mM methyl jasmonate concentration cause to decrease some morphological traits. Therefore, application of o.5 mM methyl jasmonate on lead stress is recommendable.

    Keywords: Dry weight of aerial parts, Fresh weight of aerial parts, Growth regulator, Hazardous index, Lead toxicity
  • Mehdi Karimi *, Majid Nikkhah Pages 1345-1353

    The objectives of this field study were to evaluate the interactions between Zn nutrition and the salinity of irrigation water and their effects on wheat growth. The treatments, four zin sulphate application rates (0, 20, 40 and 80kg ha-1) and three irrigation water qualities (1.88, 7.22, 14.16dS/m), were arranged in a compelet randomized block, split plot design with three repelications. The results showed that wheat grain yield at irrigation water salinities of 1.88 and 16.14dS/m responded similarly to zinc application rates and followed the quadratic non-linear regression model. The maximum grain yield for plants irrigated with both irrigatin water salinity of 1.88 and 16.14dS/m were found at zinc sulphate application rate of 25kgha-1. In addition, wheat grain yield response to salinity stress at zinc sulphate rates of 0, 20 and 40kgha-1 was similar and followed linear regression model. As with increasing Zn application rate the decline per unit slope decreased, it can be concluded that zinc increases the salinity tolerance of wheat. Interestingly, wheat grain yield response to salinity stress at highest Zn application rate of 80kgha-1 followed the quadratic regression model. This observasion, also, proves that wheat response to salinity stress depends on soil fertility level. The results of this experiment showed that wheat response to salinity stress depends on soil fertility level (Zn application rate). In additions, the results showed that with increasing irrigation water salinity from 1.88 to 16.14dS/m the grain yield decreased from 6.5 to 3.5 tonnes/ha but ZnSO4 requirement was not changed.

    Keywords: Chemical fertilizer, micronutrients, Salt affected soil