فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رضا غلامیان، سید احمد هاشمی*، علی اصغر ماشینچی، محمد بهروزی صفحات 15-26

    هدف از اجرای این پژوهش روش های یاددهی- یادگیری برنامه درسی تلفیقی تربیت اجتماعی در دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1398-1397 بود. روش پژوهش، آمیخته (کیفی- کمی) از نوع طرح های متوالی- اکتشافی بود. جامعه آماری را متخصصان برنامه درسی و کارشناسان تعلیم و تربیت شاغل در مدارس ابتدایی تشکیل دادند که از بین آنان 40 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب گردید. با استفاده از روش تحلیل محتوا مدل ترتیبی مایرینگ و نظام مقوله بندی قیاسی در سطح کیفی 70 کد و 18 تم از مصاحبه ها و خلاصه اسناد و مدارک استخراج و با استفاده از روش تحلیل عاملی در فاز کمی مفاهیم استخراج شده به 17 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی از روش های یاددهی- یادگیری مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها در حوزه کیفی بر اساس تحلیل محتوا مدل ترتیبی مایرینگ و نظام مقوله بندی قیاسی و در حوزه کمی روش تحلیل عاملی صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که از رویکردهای یاددهی یادگیری رشد حرفه ای استفاده از روش تدریس تلفیقی تربیت اجتماعی کودکان از درجه اهمیت و مورد استقبال بیشتری برخوردار بوده و با استفاده از روش همسال سنجی و نظرخواهی از والدین در ارزشیابی تربیتی فراگیران و اصطلاح روش های یادگیری و استفاده از راهبردهای یادگیری مشارکتی، تدریس تیمی، روش های حل مسیله، اکتشافی، پروژه، بحث و گفتگو و یادگیری خودهدایتی براساس رویکردهای سازنده گرایی و سایر رویکردهای ارایه شده در الگو و انجام فعالیت های شبیه سازی شده، کمترین ارزش را در این عنصر داشته است.

    کلیدواژگان: روش های یاددهی- یادگیری برنامه های درسی، تربیت اجتماعی، رویکرد تلفیقی، دوره ابتدایی
  • علیرضا محمدی نژاد گنجی، مهتاب سلیمی*، شهلا فرهادی ورمرزابادی صفحات 27-46
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تدریس مبتنی بر الگوی چرخه یادگیری هفت مرحله ای آیزنکرافت بر بهبود مهارت های خودکارآمدی و تفکر انتقادی دانش آموزان ناحیه یک کرج انجام شد. روش تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش نیمه تجربی با اجرای پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل میباشد. جامعه آماری به تعداد 1360 نفر می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی از بین مدارس ناحیه یک کرج، یک مدرسه و از بین دانش آموزان پایه پنجم آن مدرسه نیز به طور تصادفی 30 نفر انتخاب شد و در دو 15 نفره آزمایش کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش بسته آموزشی بر اساس الگوی چرخه یادگیری هفت مرحله ای آیزنکرافت (2003)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی مورگان-جینکز (1999) و پرسشنامه تفکر انتقادی ریکتس (2003) بود که روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها مذکور از نظر اساتید راهنما و مشاور بررسی و تایید شد. پایایی کل پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ، به ترتیب 82/0 و 87/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد که تدریس مبتنی بر الگوی چرخه یادگیری هفت مرحله ای آیزنکرافت بر بهبود ابعاد مهارت خودکارآمدی (استعداد، بافت و کوشش) و ابعاد مهارت تفکر انتقادی (خلاقیت، بالندگی و تعهد) دانش آموزان ناحیه یک کرج موثر است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، تدریس، الگوی چرخه یادگیری آیزنکرافت، خودکارآمدی، تفکر انتقادی
  • رویا سروی، فاطمه احمدبیگی*، مجتبی معظمی صفحات 47-70

    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین راهبردهای حل مسئله با تفکر انتقادی در دانشجویان دانشکده مهندسی راه آهن، دانشگاه علم و صنعت است . این مقاله کاربردی و روش آن از نوع همبستگی بوده است . جامعه آماری این مقاله شامل کلیه دانشجویان دانشکده مهندسی راه آهن بودند. تعداد کل دانشجویان 760 نفر بود که بر اساس جدول تناسب حجم نمونه مورگان 260 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پایایی پرسشنامه استاندارد حل مسئله کسیدی و لانگ (1996) برابر 86/0 و پایایی پرسشنامه در این پژوهش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 84/0 گزارش شد. برای متغیر تفکر انتقادی میزان پایایی پرسشنامه در پژوهش (احمد بیگی، 1397) با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 81% و پایایی پرسشنامه تفکر انتقادی در این پژوهش 86/0 گزارش شد. برای تحلیل داده ها از دو روش توصیفی و استنباطی استفاده شد. در روش توصیفی با استفاده از فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد به بررسی وضعیت متغیرهای موردبررسی و در بخش استنباطی با استفاده از آزمون کولموگروف - اسمیرنف جهت توزیع داده ها استفاده شد. چون داده ها دارای توزیع نرمال بودند پس برای آزمون این فرضیه ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید. کلیه تحلیل های آماری توسط نرم افزار کامپیوتری SPSS ورژن 23 استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین راهبردهای حل مسئله و تفکر انتقادی ارتباط معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: راهبردهای حل مسئله، تفکر انتقادی، دانشجو
  • جعفر بیک زاد*، علی هدایت فسندوز صفحات 71-86
    هدف از این پژوهش تبیین تاثیر هوش معنوی بر خودکارآمدی معلمان با میانجی عدالت سازمانی و کیفیت زندگی کاری است. جامعه آماری شامل معلمان مقطع متوسطه شهرستان نقده که با روش نمونه گیری تصادفی ، 230 نفر برای نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق توصیفی - همبستگی با استفاده از الگوی معادلات ساختاری به عنوان تحقیق کاربردی است. جهت گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های استاندارد هوش معنوی دیوید کینگ، خودکارآمدی عمومی شرر، کیفیت زندگی کاری والتون و عدالت سازمانی نیهوف و مورهن استفاده شده است. به منظور آزمون نیکویی برازش از مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی تحلیل صورت گرفت. نتایج تحلیل نشان داد، هوش معنوی بر خودکار آمدی معلمان، کیفیت زندگی کاری و عدالت سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. هوش معنوی به ترتیب 26/0، 63/0 و59/0 از تغییرات خودکارآمدی معلمان، کیفیت زندگی کاری و عدالت سازمانی را به طور مستقیم تبیین می کند. و به طور غیر مستقیم با میانجی گری عدالت سازمانی و کیفیت زندکی کاری به ترتیب 26/0 و 18/0 بر خودکارآمدی تاثیر دارد. همچنین عدالت سازمانی، 35/0 از تغییرات کیفیت زندگی کاری را تبیین می کند و متغیر هوش معنوی با میانجی عدالت سازمانی، 20/0 از تغییرات کیفبت زندگی کاری را تبیین می کند. تاثیر مستقیم عدالت سازمانی و کیفیت زندگی کاری بر خودکارآمدی به ترتیب معادل 44/0 و 28/0 می باشد. ضرایب معناداری تمامی مسیرها از 96/1، بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: معادلات ساختاری، هوش معنوی، خودکارآمدی معلمان، کیفیت زندگی کاری، عدالت سازمانی
  • اصغر قدم زن جلالی، حسن حبیبی ماچیانی، محمد تقی پور*، سارا مشتاقی صفحات 87-102
    سرمایه ی فکری یک دارایی نامشهود سازمان است. ظهور اقتصاد جدید مبتنی بر دانش و اطلاعات، منجر به افزایش علاقه ی محققان به مطالعه در حوزه ی سرمایه ی فکری شده است. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین سرمایه فکری سازمان و عملکرد کارکنان و یادگیری سازمانی می باشد. پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شعب بانک پارسیان دراستان گیلان می باشد که دارای جمعیت 400 نفر می باشند. روش تحقیق روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و سیستماتیک می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 196 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد سرمایه فکری، عملکرد کارکنان و یادگیری سازمانی می باشد که پایایی سوالات پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ 83/0 محاسبه گردید و روایی سوالات به روش روایی محتوا تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS21 به روش آزمون هم بستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها و نتایج حاصله نشان داد که بین سرمایه فکری و یادگیری سازمانی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد و هم چنین بین یادگیری سازمانی و عملکرد کارکنان نیز ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین بین سرمایه فکری و یادگیری سازمانی با عملکرد کارکنان نیز ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، یادگیری سازمانی، عملکرد کارکنان، بانک پارسیان
  • مریم هادی زاده، علی اکبر خسروی*، علیرضا عصاره، رضا نوروززاده صفحات 103-128

    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های مهم برنامه های درسی مبتنی بر شایستگی و عوامل اشتغال پذیری فارغ التحصیلان دانشگاه علمی کاربردی است. داده ها از طریق مصاحبه و روش های کیفی و توصیفی - استنتاجی جمع آوری و تحلیل شدند. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر اجرا، کیفی و پدیدارشناسانه است. جامعه آماری شامل متخصصان برنامه درسی است که 10 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روایی و پایایی تحقیق مورد تایید چهار نفر از متخصصین قرار گرفت. نتایج نشان می دهد ایجاد زمینه مناسب آموزشی بر مبنای نیازهای مهارتی مشاغل، همسویی با تغییرات سریع فناورانه، داشتن انعطاف، سنجش صلاحیت حرفه ای فارغ التحصیلان قبل از اشتغال، آموزش خلاقیت و کارآفرینی از ویژگی های برنامه درسی مبتنی بر شایستگی است. آشناسازی دانشجویان با تکنیک ها و مهارت های جدید برای احراز شغل، اجرای آموزش ها در محیط های کارورزی و کسب تجارب واقعی کار قبل از اشتغال از عوامل افزایش اشتغال پذیری و در مقابل، تعداد بالای ساعات آموزش های نظری، بروز نبودن محتوا، تجربه محدود در محیط واقعی کار و عدم آمادگی کافی برای انجام کار از دلایل عدم استقبال از فارغ التحصیلان دانشگاه جامع هستند. تقویت ترکیب اعضای تخصصی تدوین برنامه ، اجرای نظام صلاحیت حرفه ای، متناسب سازی برنامه ها با نیازهای واقعی بازار کار، نظارت مستمر و کارآمد، تقویت پیوند بین نظام طبقه بندی مشاغل، نظام طبقه بندی رشته های تحصیلی و نظام اطلاعات بازار کار از راهکارهای بهبود اثربخشی برنامه های درسی این دانشگاه پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، برنامه درسی، صلاحیت حرفه ای، شایستگی، فارغ التحصیلان
  • لیلا آخوندی، نجلا حریری*، محمدرحیم رسولی آزاد صفحات 129-154

    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی وضعیت و مقایسه سلامت اجتماعی در بین جوانان کاربر و ناکاربر کتابخانه های وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در منطقه5 شهر تهران بوده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به لحاظ روش اجرا، پیمایشی- تحلیلی و به لحاظ هدف، از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش کلیه جوانان کاربر و ناکاربر کتابخانه های عمومی در منطقه 5 شهر تهران و حجم نمونه برابر 342 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد سلامت اجتماعی کییز (2004) بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی در قالب شاخص های پراگندگی، آزمون اسپیرمن، آزمون لوین، آزمون تی استیودنت، آزمون ANOVA استفاده شد و یافته ها با نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سلامت اجتماعی و استفاده از کتابخانه عمومی در میان جوانان کاربر و ناکاربر، تفاوت مثبت و معناداری وجود دارد. لیکن میزان تفاوت اندک و از نوع ضعیف بوده است. براساس فرضیه های پژوهش میان ویژگی های جنسیت، سن، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و وضعیت اشتغال، بین جوانان کاربر و ناکاربر، رابطه معنادار و مثبتی مشاهده نشد. این عدم معناداری ناشی از رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات و دسترسی جوانان به محملهای اطلاعاتی نوین مانند: اینترنت، شبکه های اجتماعی و برنامه های کاربردی کتابخوانی بوده است.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، کتابخانه های عمومی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، جوانان، شهر تهران
  • زهره سبزیان پور، مریم اسلام پناه* صفحات 155-176
    هدف از این مطالعه، تبیین و استخراج چارچوب صلاحیت مدیران مدارس به عنوان رهبر یادگیری (دانایی) می باشد. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی، نحوه گردآوری داده ها توصیفی تحلیلی و بر حسب روش اجرا از نوع پژوهش های ترکیبی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی شامل: کلیه مقالات، رساله ها، طرح ها و گزارش های پژوهشی مرتبط با موضوع مورد پژوهش در گستره زمانی 2000-2018 در حوزه صلاحیت های رهبر یادگیری با نمونه گیری هدفمند بود. در بخش کمی، جامعه آماری شامل تمام مدیران مدارس آموزش و پرورش شهر کرمانشاه بر اساس روش تصادفی ساده، تعداد 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی، تحلیل مضمون با همسو سازی داده ها به تدوین و اعتباریابی چارچوب صلاحیت های رهبر یادگیری (دانایی) پرداخته شد. در این فرایند دو پیش سازمان دهنده یاددهی-یادگیری و سازمانی، و نیز 8 مضمون پایه اعتبار سنجی شد. در بخش کمی، ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته 36 گویه ای می باشد که بر اساس تحلیل مضمون تهیه شد، همچنین ضریب پایایی بر اساس آلفای کرونباخ مقدار قابل قبول 95/0 را نشان داد. داده ها توسط نرم افزار اسمارت پی ال اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، ابزار مذکور از برازش مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، عملکرد دانش آموزان، مدیر مدرسه، یاددهی-یادگیری
  • آرزو شکری، عبدالله شفیع آبادی*، فریده دوکانه ای فرد صفحات 177-194

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای رضایت زناشویی در رابطه بین قدرت ایگو و موفقیت شغلی انجام شد. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، شامل شاغلین متاهل در فرمانداری های شرق استان تهران در سال 1397 بود. حجم نمونه آماری شامل 300 نفر تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. افراد نمونه، پرسش نامه های موفقیت شغلی نبی (2001)، رضایت زناشویی اینریچ (1986) و قدرت ایگو مارک استروم و همکاران (1997) را تکمیل کردند. برای آزمون فرضیه ها، از معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها حاکی از این بود: بین قدرت ایگو و موفقیت شغلی رابطه مثبت و در سطح 01/0 معنادار است. بین رضایت زناشویی و موفقیت شغلی نیز رابطه مثبت و در سطح 01/0 معنادار بود. همچنین رضایت زناشویی به صورت مثبت و معنادار رابطه بین قدرت ایگو و موفقیت شغلی را میانجیگری می کند. بنابراین می توان نتیجه گرفت به منظور بهبود موفقیت شغلی به عوامل شخصیتی و خانوادگی کارکنان توجه کافی نمود.

    کلیدواژگان: موفقیت شغلی، قدرت ایگو، رضایت زناشویی
  • قدیر قدیری علمداری، حسین بیگدلی*، رضا حسین پور صفحات 195-212
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله ذهن آگاهی بر اختلال کم توجهی و اختلال یادگیری در هنرجویان هنرستان های پسرانه شهر رودهن در سال تحصیلی 98-97 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل همه هنرجویان هنرستان های پسرانه شهید چمران و آیت الله رفسنجانی در سال تحصیلی 98-97 در شهر رودهن بود که از بین آنها 30 نفر با نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (15 n1=n2=). ابزار پژوهش شامل پرسشنامه d2جهت ارزیابی مشکلات کم توجهی و پرسشنامه مشکلات یادگیری کلورادو توسط ویلکات و همکاران (CLDQ) بود. گروه آزمایش تحت مداخله ذهن آگاهی قرار گرفتند اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نشان داد که به کارگیری مداخله ذهن آگاهی موجب کاهش معنادار اختلال کم توجهی (001/0=P) در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شد. اما در کاهش مشکلات یادگیری اثربخشی معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته حاصل مبنی بر اثربخشی معنادار مداخله ذهن آگاهی بر کاهش اختلال کم توجهی پیشنهاد می شود، مشاوران و درمانگران برای کاهش مشکلات کم توجهی هنرجویان هنرستان ها، از مداخله ذهن آگاهی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، کم توجهی، اختلال یادگیری
  • محبوبه عبداللهی*، حسن بغدادی صفحات 213-232

    در دنیای به شدت رقابتی امروزی سازمان ها نه تنها برای سود بیشتر بلکه حتی برای بقای خود نیازمند خلاقیت و افزایش بهره وری می باشند که این امر نیازمند مدیریتی متعامل و تحول آفرین می باشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی و خلاقیت کارکنان در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و روش پژوهش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است که در سال 96-97 در این شرکت در استان هرمزگان مشغول به کار بوده اند و تعداد آن ها 200 نفر است. بر اساس جدول مورگان و با در نظر گرفتن 10 درصد افت، نمونه 140 نفری به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه رهبری تحول آفرین باس و آولیو (2000) با پایایی858/0=α، رفتار شهروندی سازمانی لی و آلن (2002) و (904/0=α)، خلاقیت کارکنان کوالهو و همکاران (2011) و (785/0=α) جمع آوری گردید. روایی صوری پرسشنامه با نظرمتخصصان مورد تایید قرار گرفت. فرضیه های تحقیق با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SMARTPLS و از طریق آزمون رگرسیون چندگانه تحلیل گردید. یافته ها نشان داد رهبری تحول آفرین بر رفتار شهروندی سازمانی و و خلاقیت کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد.رهبری تحول آفرین (نفوذ آرمانی رفتار و صفات، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی) بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر معناداری دارد. رهبری تحول آفرین(انگیزش الهام بخش) بر خلاقیت تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رفتار شهروندی سازمانی، خلاقیت، کارکنان، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی
  • بهاره سادات بیات غیاثی*، سید کامران نوربخش صفحات 233-252

    جامعه آماری، کارکنان سازمان مدیریت صنعتی می باشند. گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته مسیر شغلی و پرسشنامه آموزش کارکنان گردآوری شده و نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری طبقه ای تعداد 110 نفر می باشد. متغیر مستقل، مدیریت آموزش کارکنان سازمان مدیریت صنعتی می باشد و متغیر وابسته مسیر شغلی کارکنان که با اقتباس از مولفه های مسیر شغلی مدل ادگارد شاین (هشت مولفه)، بررسی گردید. برای آزمون فرضیه ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد و خروجی آن با استفاده از نرم افزار SPSS20 مورد تحلیل قرار گرفت که در سطح اطمینان 99 درصد، مدیریت آموزش کارکنان بر مولفه های مسیر شغلی کارکنان سازمان های خدماتی تاثیر دارد. همچنین اثرگذاری متغیر مستقل بر متغیرهای وابسته بوسیله روش رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت، تاثیر مدیریت آموزش بر متغیرهای استقلال/عدم وابستگی، شایستگی مدیریت عمومی، خلاقیت و کارآفرینی، چالش ناب، سبک زندگی در سطح اطمینان 99% معنادار می باشند.(01/0>Sig) تاثیر مدیریت آموزش بر متغیرهای امنیت/ثبات، شایستگی فنی وظیفه ای، خدمت یا وفاداری نسبت به یک آرمان در سطح اطمینان 99% معنادار نمی باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت آموزش، مسیر شغلی کارکنان، سازمان های خدماتی
  • رنگین نگار کرم زاده*، سینا تفنگ چی صفحات 253-276
    عصر مجازی نهایت توسعه و پیشرفت فناوری اطلاعات در فضای سه بعدی و در محیطی مبتنی بر دانش است و تاثیرات شگرف اثرفضاهای مجازی در سرعت و فراوانی ارتباطات انسانی موضوعی است که نمی توان آن را نادیده گرفت. در این راستا پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی دیدگاه و نقش «سازمان های مجازی» در ارتباطات انسانی موثر با رویکردی تفسیری به کنش رفتاری کاربران پسر و دختر فضای مجازی در شهردماوند بر روی نمونه ای با انتخاب تصادفی خوشه ای طبقه ای به حجم 345 از جامعه آماری کلیه جوانان بین 17 تا 36 ساله شهر دماوند که به کافی نت ها و مراکز ارتباطات رایانه ای شهر دماوند که در فروردین و اردیبهشت ماه سال 1394 مراجعه نموده اند و به روش پیمایشی انجام شده. جهت سنجش متغیرها از یک پرسشنامه محقق ساخته 32 سوالی با مقیاس لیکرت و با اعتباری معادل 9018/0 در دختران و 7116/0 در پسران استفاده شده که پس از تکمیل، داده ها با نرم افزار SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است: 1) بین میزان بهره برداری جوانان دختر و پسر از سازمان های مجازی و ارتباطات انسانی موثر آن ها در زنان رابطه معنی داری وجود ندارد اما در بین مردان رابطه معنی داری وجود دارد. 2) بین میزان آشنایی جوانان دختر و پسر شهر با دولت الکترونیک و دیدگاه آن ها نسبت به تاثیر دولت الکترونیک بر توسعه فرهنگی- اقتصادی و اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد .
    کلیدواژگان: سازمان مجازی، کنش رفتاری، ارتباطات موثر انسانی، فناوری اطلاعات
  • مریم صفابخش، یلدا دلگشایی*، فرشته کردستانی، بهارک شیرزاد کبریا صفحات 277-293
    هدف این پژوهش تدوین الگوی حکمرانی کارآفرین براساس دیدگاه متخصصان و مدیران ارشد در وزارت آموزش و پرورش با روش پژوهش، به شیوه کیفی و با استفاده از رویکرد زمینه ای بود. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه خبرگان و مدیران ستادی با روش نمونه برداری هدفمند به شیوه دلفی،30 خبره برای مشارکت و انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته و تعاملی تا رسیدن به حد اشباع مقوله ها انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تعاملی تا رسیدن به اشباع اطلاعات گردآوری شده است. برای بررسی محتوای مصاحبه های صورت گرفته مفهوم سازی و استخراج مقوله ها از شیوه نظامند استفاده شد. طرح تحقیق نظامند نظریه برخاسته از داده ها بر استفاده از مراحل تحلیل داده ها ازطریق کدگذاری باز کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی تاکید دارد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار 12MAXQDA استفاده شد. نتایج کیفی پژوهش پیرامون الگوی حکمرانی کارآفرین 95 شاخص و 31 مقوله بدست آمد که درکدگذاری محوری در 8 دسته مقوله فرعی قرار گرفتند. سپس با استفاده از مثلث سازی براساس مقوله های مستخرج از مصاحبه با متخصصین و پژوهش ها مدل الگوی حکمرانی کارآفرین در 5 بعدکارآفرین، عملگرایی و ریسک پذیری، چالش طلبی و رویاپردازی تدوین شد.
    کلیدواژگان: چالش طلبی، حکمرانی کارآفرین، رویاپردازی، ریسک پذیری، عملگرایی
|
  • REZA Gholamian, Seyed Amad Hashemi *, AliAsghar Mashinchi, Mohammad Behroozi Pages 15-26

    The purpose of this study was teaching-learning methods of integrated social education curriculum in elementary school in the academic year 1398-1989. The research method was a mixed (qualitative-quantitative) type of sequential-exploratory design. The statistical population consisted of curriculum specialists and education experts working in elementary schools out of which 40 were selected using cluster sampling. Using content analysis method of Mining sequential model and deductive categorization system in qualitative level 70 codes and 18 themes were extracted from interviews and document summaries and using factor analysis in quantitative phase the concepts extracted to 17 subcategories and 6 The main categories of teaching-learning methods were analyzed. Data analysis in qualitative domain was done based on content analysis of sequential modeling of Mieringer and deductive categorization system and in quantitative domain factor analysis method. The results showed that teaching-learning approaches to professional development using the integrated teaching method of children's social education were more important and welcomed and by using peer-to-peer method in parenting evaluation of learners and the term learning and using methods Participatory learning strategies, team teaching, problem solving, heuristic, project, brain drain, discussion and self-directed learning based on constructivist and other approaches presented in the model and simulated activities have the least value in this element.

    Keywords: Teaching-learning methods, curriculum, Social Education, Integrated approach, Elementary
  • Alireza Mohammadi Nezhad Ganji, MAHTAB SALIMI *, Shahla Farhadi Varmarz Abadi Pages 27-46
    The aim of this study was to "Effectiveness of teaching based on the seven-step learning cycle model of Eisenkraft on improving self-efficacy and critical thinking skills of students in the Karaj district". The research method is applied and in terms of the semi-experimental method, with the implementation of pre-test and post-test with the control group . The statistical population is 1360 people. One of the schools was selected from one school, and from among the fifth-grade classes of that school was selected randomly. A 15-member class in the experimental group and a 15-member class in the control group. The sampling method in this research is a random cluster. In this research, library studies, educational package based on the Eisenkraft seven-step learning cycle model (2003), Morgan-Jinquez academic self-efficacy questionnaire (1999) and Rickets Critical Thinking Questionnaire (2003) were used.t validity of the questionnaires was reviewed and approved by the supervisors and counselors. The reliability of the questionnaire was 0.82 and 0.87, respectively, after the distribution and collection of questionnaires using Cronbach's alpha. In descriptive statistics, use of tables, charts, frequency, percentage, mean and standard deviation, and inferential statistics using SPSS software, linear regression, covariance, t-test and independent Kolmogorov-Smirnov tests for data analysis. It turned out The results showed that the teaching based on the seven-step learning cycle model of Eisenckraff is effective on improving the dimensions of self-efficacy skills (talent, texture and effort), and the dimensions of critical thinking skills (creativity, agility, and commitment) of students in the Karaj district.
    Keywords: Effectiveness, Teaching, Eisenkraft's Seven-Stage Learning Cycle Pattern, Self-efficacy, Critical Thinking
  • Roya Sarvi, Fatemeh Ahmadbeigi *, Mojtaba Moazzami Pages 47-70

    The purpose of this study is to investigate the relationship between problem-solving strategies and critical thinking in the students of School of Railway Engineering, Iran University of Science and Technology in the academic year of 2018-2019. This is an applied research and descriptive correlational method is used in current survey. The statistical population of this research includes all the students of the School of Railway Engineering. The total number of students are 760, which according to the Morgan's table for sample size 260 people are selected by random sampling method. The data gathering tool was Cassidy and Lang's standard problem solving questionnaire with Cronbach's alpha of 0.86 and for critical thinking variable of Critical Thinking Questionnaire (Ahmad Beigi, 1397) in which the reliability of the research questionnaire for each component was reported using Cronbach's alpha coefficient greater than7%and the reliability of the questionnaire in the research for each of the components using Cronbach's alpha coefficient was reported 81%. Pearson Correlation Method was used to analyze the data. The results of this study showed that there is a significant relationship between problem solving strategies and critical thinking.

    Keywords: Problem Solving, Critical Thinking, Student
  • Jafar‬ Beikzad *, Ali Hedayat Fasandoz Pages 71-86
    The purpose of this study is to explain the effect of spiritual intelligence on teacher self-efficacy through the mediator of organizational justice and quality of work life. The population consisted of high school teachers in Naghadeh city, which were selected by random sampling method, 230 subjects. The descriptive - correlation research method is applied using structural equation model as an applied research. Data were collected by David King's standard intelligence questionnaire, Sherer's general self-efficacy, Walton's quality of work life, and organizational justice, Nijouff and Morell. In order to test the fitting goodness, structural equation modeling with partial least squares approach was performed. The results of the analysis showed that spiritual intelligence has a positive and significant effect on the teachers' self-efficacy, quality of work life, and organizational justice. Spiritual intelligence explains directly the quality of work life and organizational justice (0.26, 0.63, and 0.59) of teacher self-efficacy changes, respectively. And indirectly by mediating organizational justice and quality of work life, respectively, are 0.26 and 0.18, respectively, affecting self-efficacy. Organizational justice also explains 0.35 changes in quality of work life, and the variable of spiritual intelligence with organizational justice mediator explains 0.20 of changes in the quality of working life. The direct effect of organizational justice and quality of work life on self-efficacy is respectively 0.44 and 0.28, respectively. The significant coefficients of all paths are greater than 1.96.
    Keywords: Structural equations, Spiritual Intelligence, Teacher Self-Efficacy, quality of work life, Organizational Justice
  • Asghar Ghadamzan Jalali, Hassan Habibi Machiani, Mohammad Taghipour *, Sara Moshtaghi Pages 87-102
    ntellectual capital is an intangible asset of the organization. The emergence of a new economy based on knowledge and information has led to an increase in researchers' interest in studying in the field of intellectual capital. The purpose of this study is to investigate the relationship between organizational intellectual capital and employee performance and organizational learning. The research is applied in terms of purpose and descriptive-survey type. The statistical population of the study includes all branches of Parsian Bank in Gilan province with a population of 400 people. The research method is classified and systematic random sampling method. The sample size was calculated based on Cochran's formula of 196 people. Data collection tool is a standard questionnaire of intellectual capital, employee performance and organizational learning. The reliability of the questionnaire questions was calculated by Cronbach's alpha method of 0.83 and the validity of the questions was confirmed by content validity method. Data were analyzed using SPSS21 software using Pearson correlation test and multiple regression. Findings and results showed that there is a positive and significant relationship between intellectual capital and organizational learning and also there is a positive and significant relationship between organizational learning and employee performance. There is also a positive and significant relationship between intellectual capital and organizational learning with employee performance.
    Keywords: Intellectual Capital, organizational learning, employee performance, Parsian Bank
  • Maryam Hadizadeh, Aliakbar Khosravi *, Alireza Assareh, Reza Norouzzadeh Pages 103-128

    The purpose of this study was to investigate key features of competency-based curriculum and the factors influencing employability of graduates at University of Applied Sciences. Data were collected and analyzed through interviews and qualitative descriptive-deductive methods. In terms of the objective, it is applied and in terms of implementation, it is a qualitative and phenomenological study. Population comprised curriculum specialists, 10 of who were selected via purposeful sampling. Validity and reliability were approved by four experts. Results show that provision of appropriate education based on businesses’ needs, alignment with rapid technological changes, flexibility, assessment of graduates' professional competence before entering labor market, and nurturing creativity and entrepreneurship skills are key features of competency-based curriculum. Familiarizing students with new job skills, implementing real-world apprenticeship and internship programs, and gaining genuine pre-employment experience enhance employability. In contrast, higher number of theoretical hours, old-dated curriculum, restricted real job experience and not sufficient career ready practices are the main reasons for low employability. Strengthening the composition of specialized curriculum committees, implementation of professional qualifications system, alignment of practices with real needs of labor market, continuous and efficient monitoring, establishing connections between the ISCO, ISCED and the Labor Market Information systems are recommended.

    Keywords: curriculum, competency, Employability, Graduates, Professional Competence
  • Leila Akhondi, Nadjla Hariri *, MohammadRahim Rasouli Azad Pages 129-154

    The purpose of this study was to investigate the comparative study of social health among young and inactive youth in libraries affiliated to the Public Libraries of Iran (Case Study: Tehran Public Libraries District 5). The research is applied in terms of type, survey-descriptive, and correlative in terms of purpose. The statistical population of this study included all young and inactive youth in public libraries in 5th district of Tehran. Using Cochran formula, according to the number of young people aged 18 to 25, out of 1638 young people using these libraries, 342 individuals were selected as sample, out of which 303 questionnaires were completed correctly. 281 questionnaires were filled in randomly to collect social health data of youth with disabilities. The data collection tool was Keyes Social Health Questionnaire (2003). Descriptive and inferential statistics (Spearman's test, Levin test, Kruskal Wallis test, t-student test and ANOVA test) were used for data analysis. In general, the results showed a positive and significant relationship between social health and public library use. Also, there was week but positive relationship between gender, marital status, and employment status, in young users and nonusers youth in using public libraries. Also results showed that there are not any relation between age and degree of education in young users and non users of public libraries of tehran 5th district.

    Keywords: Youth, social health, public libraries, National Public Libraries Institution, user, non-user
  • Zohre Sabzianpour, Maryam Islampanah * Pages 155-176
    The purpose of this study is to explain and elaborate a model for the competence of school principals as the learning leaders. The research approach is a descriptive-cross section. In the qualitative section, thematic analysis was used and in the quantitative part a confirmatory factor analysis was used. The statistical section of the qualitative section includes all valid scientific databases in the period of 2000-2018 in the field of educational competence. In the qualitative section, the components of know-ability were identified. In the domain of know-ability, two pre-organizers teaching-learning and organizational learning, as well as eight themes were validated. In the quantitative part of the statistical society, among the school principals in the province of Kermanshah, 120 participants were selected as sample based on simple random sampling method. As a result, a conceptual model was extracted and a researcher-made questionnaire was prepared by the managers who had high validity and reliability in the field of knowledge. Data were analyzed by Smart-pls software. Based on the results of the confirmatory factor analysis, the model has a good fit and the reliability coefficient based on Cronbach's alpha showed an acceptable value of 0.95.
    Keywords: Student Outcome, School leadership, Teaching-Learning, Thematic Analysis
  • Arezoo Shokri, Abdollah Shafiabady *, Farideh Dokaneheeifard Pages 177-194

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of marital satisfaction in the relationship between ego strength and job success. The method of this study was structural equation correlation. The statistical population included married workers in the eastern provinces of Tehran province in 1977. The sample size consisted of 300 people and were selected by simple random sampling. Sample subjects completed the Job Probe Questionnaire (1), Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1986), and Ego Mark Strom et al. (1997). Structural equations were used to test the hypotheses. The results indicated that there is a positive and significant relationship between ego strength and job success (p01/0>). There was a positive and significant relationship between marital satisfaction and job success (p01/0>). Also, marital satisfaction positively and significantly mediates the relationship between ego strength and job success(p01/0>).Therefore, it can be concluded that in order to improve job success, attention should be paid to employees' personality and family factors.

    Keywords: job success, ego strength, marital satisfaction
  • Ghadir Ghadiri Alamdari, Hossein Bigdeli *, Reza Hosseinpour Pages 195-212
    Objective

    The aim of this study was to determine the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy intervention on attention deficit disorder and learning disorder in the students of Roodehen male vocational schools in the academic year 97-98.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test design, post-test with control group.The statistical population included all students of Shahid Chamran and Ayatollah Rafsanjani Male Vocational Schools in the academic year of 97-98 in the city of Roodehen. (n1=n2=15). The research instruments included the d2 questionnaire to assess attention deficit problems and the Colorado Learning Problems Questionnaire by Willcutt et al. (CLDQ).The experimental group underwent mindfulness intervention but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    It showed that the application of mindfulness intervention significantly reduced attention deficit disorder (P = 0.001) in the experimental group compared to the control group. But no significant effectiveness was observed in reducing learning difficulties.

    Conclusion

    Based on the findings of the significant effectiveness of mindfulness intervention on reducing attention deficit disorder, it is suggested that counselors and therapists use mindfulness intervention to reduce the problems of inattention of vocational school students.

    Keywords: Mindfulness, Attention Deficit, learning disorder
  • Mahbubeh Abdollahi *, Hasan Baghdadi Pages 213-232

    The aim of the present study was to investigate the impact of transformational leadership on organizational citizenship behavior (OCB) and personnel creativity at National Iranian Oil Products Distribution Company (N.I.O.P.D.C). The study from the point of objective is practical and from the point of method is descriptive-survey.The employees of NIOPDC in 96-97 in Hormozgan province were 200 employees. Based on Morgan table as well as random sampling and with 10% additional, 140 people were chosen for the research.The data in this study are collected with the questionnaire of transformational leadership bass and olivio (2000), organizational citizenship behavior Lee and Allen (2002) and Personnel creativity Kualho et al (2011).The questionnaires’ validity was calculated through Cranach's alpha test and the resulting value was acceptable.it is 0.904 for TL, 0.858 for OCB and 0.785for creativity.The hypotheses were finally analyzed with SPSS and SmartPLS software through Multiply Regression. The findings show that there is a positive and meaningful relation between the transformational leadership and organizational citizenship behavior and personnel creativity.Transformational leadership (Idealized Influence(Behaviour and adjectives)) hass signified affect on organizational citizenship behavior individual. Transformational leadership (Idealized Influence(Behaviour and adjectives), Inspirational Motivation, Intellectual Stimulation) has signified affect on organizational citizenship behavior organization.Transformational leadership (Idealized Influence) has significant affect on creativity

    Keywords: transformational leadership, organizational citizenship behavior, personnel creativity, National Iranian Oil Products Distribution Company
  • Bahareh Sadat Bayat Ghiasi *, Seyed Kamran Nourbakhsh Pages 233-252

    The statistical population is the staff of the Industrial Management Organization. Data collection was done through a researcher-made questionnaire on the job path and staff training questionnaire. The sample was collected using the Cochran formula by a 110-person sampling method. Independent variable is the management training of the staff of the Industrial Management Organization and the dependent variable of the employee's job pathway, which was adapted from the components of the job path of the Edgeard Shine model (eight components), was studied. To test the hypotheses, Pearson correlation test was used and its output was analyzed using SPSS20 software. At the level of 99% confidence, employee training management has an impact on the components of the job pathway of the service organization staff. Also, the effect of independent variable on dependent variables was investigated by multivariate regression method, The effect of educational management on independent variables / independentness, public management competence, creativity and entrepreneurship, pure challenge, lifestyle in the level of 99% is significant (Sig> 0/01). The effect of training on security / stability variables, technical competence, service, or loyalty to an ideal is not significant at 99% confidence level (Sig< 0/01).

    Keywords: Training management, employee career path, service organizations
  • Ranginnegar Karamzadeh *, Sina Tofangchi Pages 253-276
    The virtual age is the ultimate development of information technology in a three-dimensional space in a knowledge-based environment, and the enormous impact of virtual configurations on the speed and frequency of human communication is a topic that can not be ignored. In this regard, the present study aims to survey the viewpoints and the role of "virtual organizations" in effective human communication with an interpretive approach to the behavioral behavior of male and female cyber-girls in a municipality on a sample of cluster random stratified random sampling of 345 communities. The statistical population of all young people between 17 and 36 years of age in Damavand who have visited the databases and computer centers of Damavand in April and May of 1394 and conducted a survey. To measure the variables, a researcher-made questionnaire of 32 questions with a Likert scale and a credit of 90182 in girls was used and 0/7116 in boys. After completing, the data were analyzed by SPSS software at descriptive and inferential levels it placed. Findings of the research indicate that: 1) There is not a significant relationship between male and female youth exploitation of virtual organizations and their effective human communication in women. However, there is a significant relationship between men and women. 2) There is a significant relationship between the level of girls 'and boys' youth acquaintance with e-government and their views on the impact of e-government on cultural-economic and social development.
    Keywords: Virtual Organization, Behavioral Action, Effective Human Communication, information technology
  • Maryam Safabakhsh, Yalda Delgoshaei *, Fereshteh Kordestani, Baharak Shirzad Kebria Pages 277-293
    The purpose of this study was Codification an Entrepreneurial Governance model based on the views of experts and senior managers in the Ministry of Education with research method was qualitative and using a contextual approach.the statistical population of all experts and staff managers was selected by targeted Delphi sampling method, 30 experts for participation and semi-structured and interactive interviews to reach saturation of categories.the data were collected using semi-structured and interactive interviews to achieve information saturation.the systematic method was used to examine the content of the interviews, to conceptualize and extract the categories. the systematic research plan of data theory emphasizes the use of data analysis steps through open source coding and selective coding. data analysis using MAXQDA-12 software was used. the qualitative results of the research on the entrepreneurial governance model of 95 indicators and 31 categories were obtained which were included in 8 categories of sub-categories in the centralization. then, using triangulation based on the extracted categories from interviews with experts and researches, the model of entrepreneurial governance model in 5 dimensions of entrepreneurship, pragmatism and riskabilit ,challenge and dreaming was codificated.
    Keywords: Challenging, Dreaming, Entrepreneurship, Pragmatism, Riskabilit