فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 35 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • روح الله اسلامی*، زهرا اکبری صفحات 2-26

    نگارندگان در این نوشتار در پی بررسی آسیب شناسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در طول چهار دهه گذشته از منظر سامانه های نهادی معرفتی هستند. بر این اساس سوال اصلی که در این پژوهش در پی پاسخ گویی به آن می باشیم عبارت است از این که نهادهای اساسی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران کدامند و وضعیت آنها در تامین منافع ملی چیست؟ در پاسخ به عنوان فرضیه اصلی این پژوهش می توان گفت: نهادهای تعیین کننده ی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارای سامانه های تیوکراتیک، بوروکراتیک، دموکراتیک و میلیتاری هستند. این سامانه ها دارای نهادها، سیاست ها، دست آوردها و آسیب هایی هستند. رعایت کردن یا نکردن الزامات نهادی در سامانه های معرفتی منجر به دست یابی یا هدر رفت منابع و منافع ملی در سیاست خارجی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران از یکسو شاهد ایتلاف نهادهای بوروکراتیک و دموکراتیک؛ و از سوی دیگر شاهد ایتلاف دو نهاد تیوکراتیک و میلیتاری می باشیم؛ که منجر به پیچیدگی تصمیم گیری در سیاست خارجی شده است. وجود نهادهای متعدد تصمیم گیرنده در سیاست خارجی باعث شده است که ایران در پیگیری و تامین اهداف خود در برخی مواقع با موفقیت و مطلوبیت کامل عمل نکند. به عبارت دیگر، این آسیب ها نه تنها خود معضلاتی را ایجاد می کنند، بلکه سبب مشکلات دیگری می شوند که در مجموع سیاست خارجی را از وضعیت مطلوب دور می سازد و موجب حاشیه رانی منافع ملی می گردد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، نهادگرایی، سامانه معرفتی
  • محمدسجاد اسپری*، حمیدرضا شیرزاد صفحات 28-58

    با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و تغییر موضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص چگونگی ارتباطش با نظام بین الملل به ویژه غرب و همچنین خروج ایران از هم پیمانی با غرب موجب برانگیخته شدن خشم ایالات متحده آمریکا نسبت به بیرون رفتن ایران از دایره نفوذش گردید که به تبع آن مجموعه ای از فعالیت ها را جهت اعمال فشار علیه ایران در دستور کار خود قرار داد در این میان موضوع تحریم ها در حوزه های مختلف یکی از مهمترین ابزاهای آمریکا در برابر ایران می باشد که بخش اعظمی از این تحریم ها حوزه صنعت هوایی ایران را در بر می گیرد. در همین راستا این مقاله تلاش نموده است تا ضمن بیان و بررسی آثار و تبعات تحریم ها در صنعت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، بر کنشگران اصلی موجود در ساختار سیاسی و قانونگذاری ایالات متحده آمریکا یعنی کنگره، وزارت خزانه داری و اداره کنترل سرمایه های خارجی آمریکا توجه نماید. این مقاله تصویری واقع بینانه تر از آنچه که در خصوص نحوه اخذ تصمیم و اعمال تحریم از سوی دولت آمریکا علیه ایران صورت می پذیرد ارایه می کند تا آنکه سیاستگذاران نسبت به واقعیت امر و منشاء سیاستهای تحریمی بخش هوانوردی اشراف دقیق تری یافته تا علاوه بر توجه بر آثار مخرب تحریمی بهترین دستورالعمل های اجرایی را در این خصوص اتخاذ و اعمال نمایند.

    کلیدواژگان: تحریم، کنگره، اوفک، مخاطرات هوایی، نقل و انتقالات مالی
  • احسان فلاحی*، سعید وثوقی صفحات 60-86
    وابستگی اقتصادی کشورها به مصرف سوخت های فسیلی باعث تقاضای روز افزون برای عرضه با ثبات نفت و گاز شده است. از این رو خطوط لوله انرژی به عنوان باثبات ترین روش عرضه انرژی اهمیت بسیار یافته است. قفقازجنوبی علی رغم وسعت کمی که دارد منطقه ای مهم برای انتقال انرژی محسوب می شود. اما با توجه به محدودیت های جغرافیایی حاکم بر منطقه، خطوط لوله آن باید از مناطق مجاور به بازار مصرف برسد. ترکیه با استفاده بهینه از این وضعیت نه تنها تبدیل به مسیر ترانزیت انرژی قفقازجنوبی شده است بلکه بخشی از نیاز داخلی خود را نیز تامین می کند. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش ها است که جایگاه ترکیه در ژیوپلیتیک انرژی قفقازجنوبی چیست؟ و این جایگاه چه پیامدهایی برای ایران دارد؟ با استفاده از دو مفهوم «کشور ترانزیت انرژی» و «کشور کانون انرژی» این فرضیه بررسی شده است که ترکیه تبدیل به کشوری ترانزیتی در قبال قفقازجنوبی شده است. سپس در قالب چارچوبی مفهومی از ژیوپلیتیک انرژی و نظریه نیوریالیسم استدلال شده است که بدون مشارکت ایران در طرح های انتقال انرژی نفوذ منطقه ای آنکارا در مقایسه با تهران به ویژه در ابعاد اقتصادی افزایش خواهد یافت. روش این مقاله توصیفی- تحلیلی و باستفاده از منابع اینترنتی و کتابخانه‎ای تدوین شده است.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، قفقازجنوبی، انرژی، ژئوپلیتیک
  • تاج الدین صالحیان* صفحات 88-109
    عدم شکل گیری موازنه قدرت در مقابل ایالات متحده پس از فروپاشی شوروی، به مدت یک ربع قرن، از پدیده های جدید در روابط بین الملل بوده است. اندیشمندان لیبرال علت این امر را علاوه بر قدرت خارق العاده آمریکا در بعد نظامی، وجود مجموعه عواملی می پندارند که به آن "قدرت نرم" آمریکا می گویند. ایجاد نهاد ها، سازمانها و رژیم های بین المللی، تولید کالاهای عمومی امنیتی، مالی - تجاری و اقتصادی، چندجانبه گرایی و پرهیز از یکجانبه گرایی و نهایتا ساختار لیبرال داخلی، اصلی ترین وجهه قدرت نرم آمریکاست که سبب گردیده است آمریکا حایز جایگاه "هژمون لیبرال" در نظم مستقر بین المللی گردد. اما در دوره جورج واکر بوش، یکجانبه گرایی و بی توجهی به برخی ساختارها و نهادهای بین المللی در سیاست خارجی آمریکا، خوش بینی های محض در مورد هژمون خوش خیم را با تردید روبرو ساخت. پس از ریاست جمهوری باراک اوباما و با روی کار آمدن دونالد ترامپ، اما، وی با سیاست "اول آمریکا"، عقب نشینی دهشناک از بسیاری از نهاد ها و رژیم های بین المللی، خودداری از تولید کالاهای عمومی امنیتی و اقتصادی و پایان دادن به آنچه "سواری مجانی" می خواند، پیگیری ناسیونالیسم اقتصادی، یکجانبه گرایی محض در نظام بین الملل و نهایتا بی اعتنایی به منافع سایر بازیگران از جمله دوستان وهم پیمانان آمریکا، جایگاه "هژمون لیبرال" و خوش خیم بودن این کشور را با چالش جدی مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، هژمون لیبرال، دونالد ترامپ، سواری مجانی، تولید کالاهای عمومی
  • محمد قیصری *، ابراهیم باقری صفحات 110-132

    برنامه فضایی ایران ازجمله حوزه هایی است که عموما با واکنش انتقادی ایالات متحده آمریکا و متحدانش مواجه شده است. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده است که برنامه فضایی اش از مشروعیت حقوقی و بین المللی لازم برخوردار است و در همین راستا به توسعه و گسترش آن ادامه خواهد داد. مقاله حاضر ضمن بررسی مشروعیت برنامه فضایی ایران، به این مسئله می پردازد که هدف اصلی آمریکا، تهدیدسازی از برنامه فضایی جمهوری اسلامی ایران به منظور اجماع سازی بین المللی علیه آن است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ایالات متحده، با تمرکز بر بخشی از برنامه فضایی ایران که به موضوع انتقال و ارسال ماهوراه به فضا اختصاص دارد، درصدد است اقدامات ایران در حوزه پرتاب ماهواره برها (SLVs) را به مثابه پوششی برای توسعه موشک های بالستیک بین قاره ای (ICBM) با قابلیت حمل کلاهک هسته ای معرفی کرده و از این جهت برنامه فضایی ایران را به مثابه تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی بازنمایی کند. دو ستون اصلی این استراتژی آمریکا بر قابلیت برد ماهواره برهای ایران (با هدف بازنمایی آن به مثابه موشک های بالستیک قاره پیما) و قابلیت حمل ماهواره یا محموله توسط ماهواره بر (با هدف بازنمایی آن به مثابه موشک های بالستیک حامل کلاهک هسته ای) متمرکز است. روش مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و از ابزار کتابخانه ای، اسنادی، منابع الکترونیکی و پایگاه های اینترنتی و اظهارات مقامات مربوطه برای گردآوری داده ها استفاده شده است.

    کلیدواژگان: امنیتی سازی، برنامه فضایی ج.ا.ایران، ماهواره بر، SLVs، ICBM
  • مژگان قربانی* صفحات 134-154
    اقتصاد جهانی از ژانویه سال 2018 شاهد وقوع جنگ تجاری بین چین و آمریکا بوده است که ماهیت پیچیده و گسترده ای دارد و اکنون با تحریم شرکت های هوآوی و ZTE به جنگ فناوری تبدیل شده است. جنگ تجاری ایالات متحده با چین یک بازی با حاصل جمع صفر است که هیچ برنده ای ندارد و به شدت به هر دو طرف آسیب می رساند. بنابراین سوالی که مطرح می شود این است که به چه دلایلی آمریکا جنگ تجاری علیه چین را آغاز کرده است و پیامدهای این جنگ تجاری چیست؟ کسری تجاری آمریکا با چین و رقابت برای تسلط بر اقتصاد جهانی از دلایل جنگ تجاری می باشد که در صورت تداوم و تشدید، کاهش رشد تجارت جهانی و ایجاد دو بلوک اقتصادی با محوریت آمریکا و چین از پیامدهای آن می باشد. هدف مقاله این است که نشان دهد رشد چین طی سالهای اخیر مخصوصا بعد از عضویت در سازمان تجارت جهانی باعث شده است که دولت ترامپ در سند استراتژی امنیت ملی خود از چین به عنوان رقیب استراتژیک یاد کند و آن را تهدیدی برای تسلط آمریکا بر اقتصاد جهانی بداند؛ بنابراین با جنگ تجاری علیه این کشور درصدد مهار رشد چین می باشد.
    کلیدواژگان: جنگ تجاری، افزایش تعرفه، چین، آمریکا، کسری تجاری
  • فرهاد هادی نژاد*، حسین مینائی، محمد عباسی صفحات 156-178

    تقابل دو کشور آمریکا و جمهوری اسلامی ایران دارای پیشینه نسبتا طولانی است و چالش های اخیر در حوزه های: نظامی، هسته ای، جنگ های نیابتی، برنامه موشکی، امنیت رژیم صهیونیستی، ادعای حقوق بشری و... بر شدت آن افزوده است. تحقیق حاضر تلاش نموده با کمک روش های آینده پژوهی، پیشران های اصلی وکلیدی موثر بر تهدیدات آمریکا علیه ج.ا. ایران را شناسایی و ارایه نماید. برای این منظور از ترکیب روش های دلفی فازی و تحلیل تاثیر متقابل برای پاسخگویی به سوالات تحقیق استفاده شده است. برای رسیدن به این هدف در بخش اول تحقیق، با کمک مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از نظرات خبرگان 52 پیشران موثر بر تهدیدات نظامی آمریکا علیه ج.ا. ایران شناسایی گردید و پس از انجام سه مرحله فرآیند دلفی فازی به 10 پیشران تقلیل یافت. در بخش دوم با کمک روش تحلیل تاثیر متقابل، پیشران های اصلی و کلیدی شناسایی و معرفی گردیدند. نتایج حاصله نشان می دهد پیش ران های "جنگ نیابتی" و "تقویت قدرت نظامی کشورهای منطقه" به دلیل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هم زمان و همچنین قرار گرفتن در ناحیه شمال شرقی نمودار، به عنوان پیش ران های اصلی و کلیدی موثر بر تهدیدهای نظامی آمریکا علیه ج.ا.ایران مطرح می باشند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیش ران های اصلی وکلیدی، تحلیل تاثیر متقابل، تهدیدهای نظامی، دلفی فازی
  • ناهید زینی حسنوند*، کرم الله جوانمرد صفحات 180-206

    پژوهش حاضر با هدف بررسی سنخ شناسی همنوایی گروهی و نقش آن در گسترش گروه داعش، به روش کیفی در نظریه داده بنیاد انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه، کلیه منابع داخلی و خارجی اعم از مقاله ها، سخنرانی ها، سایت ها و گزارش های خبری، مصاحبه ها، فیلم و... بود ه اند که در فاصله بین سال های 1393 تا 1397 (چهار سال)، در خصوص گروه داعش تولید شده اند. به منظور نمونه گیری به دلیل ماهیت کیفی تحقیق، تعداد 42 منبع مستند که واجد استانداردهای لازم بودند را به صورت هدف مند انتخاب و مورد تحلیل کیفی قرار گرفتند. بر اساس یافته های پژوهش عضویت در گروه داعش در اثر تعامل عوامل موقعیتی - بیرونی و عوامل درون فردی، تحت تاثیر بستر حاکم و متغیر های مداخله ایی با استفاده از راهبرد های مختلفی ازجمله، همنوایی گروهی در سنخ اطلاعاتی در گام نخست و ادامه فعالیت اعضای داعش تحت تاثیر راهبرد همنوایی گروهی در سنخ هنجاری قابل تبیین است. افزایش تنش در روابط اجتماعی و همچنین در شخصیت درون فردی از جمله پیامد های عضویت و ادامه فعالیت در گروه داعش بوده اند.

    کلیدواژگان: گروه داعش، نظریه داده بنیاد، نفوذ اجتماعی، همنوایی اطلاعاتی، همنوایی هنجاری
  • الهام رسولی ثانی ابادی*، مرضیه کرمی صفحات 208-231
    هدف اصلی این پژوهش بررسی ابعاد جدید امنیت در دستورکار بین المللی با تاکید بر سند «توسعه هزاره» و سند «توسعه پایدار» است، بنابراین سوال اصلی این پژوهش آن است که ابعاد جدید امنیت مطابق با این دو سند کدام اند؟ و کدام کشورها به عنوان موفق ترین کشورها در این زمینه عمل کرده اند؟ به همین منظور این پژوهش در کنار بررسی تحول مفهوم امنیت در بعد نظری روابط بین الملل (گذار از مفهوم امنیت مضیق و محدود به امنیت موسع) به بررسی مطالعه موردی اقدامات عملی سه کشور ژاپن، سوید و کانادا به عنوان موفق ترین دولت ها از سه قاره آسیا، اروپا و آمریکا در زمینه ابعاد جدید امنیت بر اساس گزارش سال 2018 سازمان ملل با عنوان «رتبه بندی کشورها براساس میزان پیشرفت در اجرای اهداف سند توسعه پایدار» می پردازد. چهارچوب نظری این پژوهش آراء مکتب کپنهاگ به نمایندگی بری بوزان در جهت طرح مفهوم امنیت موسع می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد همراه با تحول مفهوم امنیت در بعد نظری ادبیات روابط بین الملل، در عرصه ی عملی نیز برخی از دولت ها گام های بسیار جدی در راستای ابعاد جدید امنیت برداشته اند و بسیار موفق عمل کرده اند. این پژوهش یک پژوهش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعه موردی می باشد و اطلاعات و داده ها از طریق منابع استنادی و مجازی جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، دستورکار بین المللی، سندتوسعه پایدار، سندتوسعه هزاره، مکتب کپنهاگ
  • مجتبی رستمی*، فرشید نمامیان، علیرضا اسلامبولچی، روح الله سهرابی صفحات 232-253

    میزان توجه به معضلات و چالش های درآمدهای نفتی در اقتصاد کشور و به تبع آن دولتی شدن اقتصاد کشور نیازمند تجدیدنظر ساختار و نهادها در اقتصاد کشور است .حرکت در جهت کاهش صادرات نفت خام و نیاز به تغییر نگرش نسبت به نفت از منبع درآمد به عنوان یک صنعت و سرمایه است .ایران با هفت کشور بویژه عراق مرز خشکی و با تعدادی از کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز وحاشیه خلیج فارس مرزآبی دارد.بازار عراق فرصت مناسبی برای توسعه صادرات محصولات ایرانی است.هدف اصلی در این پژوهش شناسایی عوامل راهبردی و مضامین و چالش های در حال ظهور در تجارت خارجی بین ایران و عراق است.روش پژوهش مورد استفاده،تحلیل مضمون(تم) و تحلیل داده های آماری مرکز بین المللی تجارت است. مصاحبه نیمه ساختار یافته به طور هدفمند و نمونه برداری گلوله برفی با 12 نفر از متخصصان و خبرگان در زمینه تجارت خارجی و پژوهشگرانی که در زمینه تجارت خارجی در عراق اطلاعات کافی داشتند،انجام شد .سپس تجزیه وتحلیل موضوعی صورت گرفت.یافته های پژوهش پس از اشباع داده 10 چالش مهم شناسایی شد، شامل دیپلماسی اقتصادی ،کیفیت ، ارزش افزوده ، سرمایه گذاری مستقیم خارجی،حمایت دولت توسعه و نوسازی زیرساخت ها،ناکارآمدب ودن شرکت های مدیریت صادرات،عدم تنوع صادرات و پیچیدگی اقتصای و تغییر ساختار اقتصاد برمبنای سیاست های اقتصاد مقاومتی است.نتایج پژوهش نشان می دهد.مهمترین راهبرد اقتصادی و پیش نیاز تجارت خارجی ایران تغییرات ساختاری و بکارگیری شاخص های پیچیدگی اقتصادی در تولید محصولات مبتنی بر علم و فناوری و ظرفیت توانایی های داخلی است.

    کلیدواژگان: صادرات، راهبردی، تجارت خارجی، تحلیل مضمون، ایران
  • محمدرضا فرجی*، وحید رنجبرحیدری صفحات 254-275
    چکیدهامروزه با پیچیدگی و آشوبی شدن سیستم بین الملل، مناطق نیز شدیدا تحت تاثیر منطق پیچیدگی قرار گرفته اند. یکی از مناطق مهم که از نظم امنیتی پیچیدگی متاثر گردیده است خاورمیانه می باشد. در این راستا این پرسمان مطرح می باشد که نظم امنیتی خاورمیانه در وضعیت پیچیدگی حاکم بر آن مبتنی بر چه اصول و مبنایی می باشد؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح می شود که غیر خطی، دینامیک و آشوبی بودن از مشخصه های بارز پدیده ها در منطقه خاورمیانه می باشد، بر این اساس نظم امنیتی حاکم بر منطقه خاورمیانه از ویژگی غیر خطی برخوردار می باشد و مبتنی بر منطق نوین و فازی است و بنابراین راهبرد های امنیتی نوین را طلب می کند. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی سعی به تبیین نظم امنیتی خاورمیانه در وضعیت پیچیدگی دارد. بر این اساس پژوهش با توجه به تیوری پیچیدگی سعی به تبیین پیچیدگی در مناطق دارد و سپس منطقه خاورمیانه به عنوان یک نمونه موردی تبیین می شود.
    کلیدواژگان: پیچیدگی، منطقه، خاورمیانه
  • سعید کشاورزی*، علی عربی صفحات 276-297
    مشارکت سیاسی شهروندان، برای استقرار، حفظ و استمرار دموکراسی امری حیاتی است. در نتیجه، تحقیقات بسیاری در زمینه عوامل موثر بر مشارک سیاسی در ایران انجام شده است که هر یک، از نظرگاهی خاص، به موضوع پرداخته اند. بر این اساس و با توجه به اهمیت فهم یکپارچه ی دلایل مشارکت سیاسی شهروندان، در این مطالعه تلاش کرده ایم با اتخاذ رویکرد فراتحلیل انتقادی، به بررسی مطالعات انجام شده در این زمینه بپردازیم. در این راستا، با اتخاذ استراتژی نمونه گیری هدفمند، سیزده مقاله از میان مقالات منتشر شده در ده سال اخیر انتخاب و مطالعه شدند. بررسی انتقادی مقالات پیرامون سه محور اصلی (تعریف متغیر وابسته، مبانی نظری و چارچوب نظری) نشان داد مقالات مورد نظر در هر سه محور از ضعف معرفت شناختی رنج می برند. هم چنین در اکثر موارد، این مطالعات صرفا به تحلیل سطح خرد پرداخته اند و قسمت ادبیات پژوهش آن ها نیز از انسجام منطقی برخوردار نبودند. علاوه بر این، مطالعات انجام شده عمدتا فاقد چارچوب نظری منسجم اند و در قسمت های مختلف آن ها نیز مشکلات روش شناختی به چشم می خورد. با وجود این، از نقطه نظر نتایج پژوهشی می توان گفت تصور گشودگی سیاسی و به تبع آن تصور اثربخش بودن مشارکت، هم چنین رسانه ها و عضویت در انجمن ها و تشکل ها از مهم ترین عوامل افزایش مشارکت سیاسی متعارف شهروندان (رفتار رای دهی) بوده اند، در حالی که رویکرد سرنوشت گرایی و احساس بی قدرتی موجب کاهش این نوع مشارکت سیاسی شده اند. در انتها، با توجه به فقدان مدل نظری مشارکت سیاسی در تحقیقات داخلی، مدل ترکیبی سطح خرد جهت استفاده در تحقیقات آینده معرفی گردید.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، فراتحلیل انتقادی، مشوق های مشارکت سیاسی
  • علی صناعی*، عزیزالله حاتم زاده صفحات 298-317
    سوال مقاله حاضر این است که مردم آمریکا چه نگرشی نسبت به جمهوری اسلامی ایران دارند ؟ بررسی بیش از 4000 سوال از نظرسنجی های مختلف صورت گرفته در آمریکا در رابطه با ایران از زمان انقلاب اسلامی (1979) تا سال 2017 نشان می دهد که مردم این کشور دیدی بسیار منفی نسبت به جمهوری اسلامی ایران داشته و دارند و این نگرش منفی در طی چند دهه اخیر تقریبا ثابت بوده و تغییری در آن ایجاد نشده است. ایران برای بیش از 70 درصد مردم این کشور در دوره های مختلف «نامحبوب» بوده است. بین 70 تا 90 درصد مردم این کشور همواره ایران را به عنوان یک کشور «غیر دوست» و «دشمن» برای آمریکا تلقی کرده اند. همچنین، افکار عمومی آمریکا از تمامی سیاست های تخاصمی و تهاجمی دولت آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران حمایت کرده است. اگرچه تبلیغات و القایات رسانه های ضدایرانی نقش زیادی در شکل گیری این تصویر منفی از ایران در افکار عمومی مردم آمریکا داشته اند، اما به نظر می رسد که ایجاد نهادی برای رصد و مدیریت تصویر بین المللی ایران و پاسخ گویی به ابهامات در این زمینه می تواند تا حدودی تصویر ایران را بهبود دهد.
    کلیدواژگان: افکار عمومی، جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده آمریکا، قدرت نرم
  • شیما مرادی*، فیروزه دوخانی، آزاده آل طه صفحات 318-339
    هدف
    هدف اصلی مقاله ارزیابی اثرات سیاستی پژوهش های سلامت حوزه کووید 19 با رویکرد آلتمتریکس است و دیگر اهداف بررسی رسانه های اجتماعی پر مخاطب در این موضوع، نظام های حکمرانی و اسناد سیاستی که از این مطالعات بهره برده اند، ابعاد موضوعی آنها، و تاثیرات سیاستی پژوهش های کارآزمایی بالینی کووید19 در اسناد موصوف است.
    روش
    پژوهش کاربردی و با بهره گیری از شاخص های علم سنجی نوین (آلتمتریکس) و تحلیل محتوا است. بر این اساس، کلیه پژوهش-های کووید 19 نمایه شده در پاپ مد، اسکوپوس، وب علوم و کوکراین استخراج و در پایگاه آلتمتریکس رصد شدند. جامعه نهایی بر اساس اهداف 4308 پژوهش رصد شده در این پایگاه ها است.
    یافته ها
    95 % درصد پژوهش های کووید 19 در توییتر اشاره شده است. در این میان 0.01% درصد پژوهش ها دارای اشاره در اسناد سیاستی بودندکه 45% درصد این اسناد مربوط به کشور سوییس و36.6% درصد ایالت متحده آمریکا بود. 7 مورد از پژوهش های استناد شده در این اسناد به شیوه کارآزمایی بالینی انجام شده اند. موضوعات مورد توجه در اسناد سیاستی در کووید 19 خدمات بهداشت و درمان عمومی، علوم بالینی و میکروبیولوژی پزشکی بودند.
    نتیجه گیری
    بهره گیری از آلتمتریک و سنجه های وبی در ردیابی ابعاد فرهنگی، اجتماعی، و سیاستی پژوهش ها و رصد تعامل کاربران در رسانه های اجتماعی مفید است، به ویژه توییتر که محملی جذاب برای کاربران است و طیف گسترده ای از موضوعات حوزه علوم پزشکی را مورد بحث قرار می دهد. همچنین، میزان بهره گیری از نتایج پژوهشهای هر کشور در اسناد سیاستی، در زمانی چنین کوتاه، نمایانگر اهمیت پژوهش ها به ویژه مطالعات کارازمایی های بالینی در سیاست گذاری کشورها است
    کلیدواژگان: دگرسنجی، سیاست پژوهی، ارزیابی تاثیرات سیاستی، کارآزمایی بالینی، پاندمی کووید19
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 340-360
    هدف

    ویروس کرونا و بیماری کووید 19 دنیا را درنوردید و مشکلات عدیده ای برای جوامع توسعه یافته و توسعه نیافته بوجود آورد و سیستم ها و ساختارهای نظم موجود از جمله سبک زندگی انسان ها را تغییر داد. سبک زندگی را به دو دوره متمایز و متفاوت پیش و پس از آن پدیده می توان تقسیم نمود. از این منظر کلمه پسا کرونا به معنی آغاز دوره ای جدید و متفاوت از جهان در نظر گرفته می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی ابعاد سبک زندگی نوین جوانان در دوران پسا کرونا است که در بهار سال 1399 در شهرستان نی ریز استان فارس انجام گرفت.

    روش شناسی پژوهش: 

    روش مطالعه این پژوهش کیفی و با رویکرد پدیدار شناختی می باشد که داده های آن از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری گردید که در آن به کمک روش نمونه گیری نظری و هدفمند از 21 نفر از شهروندان نی ریزی مصاحبه شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده های کیفی شش مضمون اصلی شناسایی شد که عبارتند از: سبک زندگی سلامت محور ، سبک زندگی خانواده محور ، سبک زندگی رسانه محور ، سبک زندگی اجتماع محور ، سبک زندگی فرهنگ محور و سبک زندگی فراغت محور و هر کدام از اینها دارای زیر مقولات فرعی هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که ویروس کرونا ،علیرغم هزینه هایی که شیوع آن بر جامعه تحمیل نمود ، فرصتی مناسب برای بازنگری و بازاندیشی در سبک زندگی را فراهم نمود و سبک زندگی را در جامعه با تحولات عظیم مواجه ساخت.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، سبک زندگی، جوانان
  • افروز امینی هرندی، رسول عسگرپور* صفحات 362-378
    در زمان وقوع بحران بیماری های اپیدمی مانند شیوع ویروس کووید19، سرعت همه گیری این ویروس و پیامد های گسترده سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و درمانی آن دولت ها، سازمان ها و مدیران را ملزم به اخذ تصمیمات استراتژیک متعددی خواهد کرد. این بحران ها مشکلات بسیاری را ایجاد می کنند. لذا، در پژوهش حاضر به معرفی روش جدیدی از تصمیم گیری استراتژیک با عنوان "باخت استراتژیک" و همچنین به تبیین کاربرد های آن پرداخته شده است. روش پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی، از نوع برآوردی است که ضمن بررسی ادبیات موضوع با روش تحلیل موضوعی، کاربردهای مختلف این روش تصمیم گیری را نیز بیان می کند. به علاوه استراتژی هایی که با به کارگیری آنها، باخت استراتژیک محقق می گردد، بررسی شده است. درنتایج نشان داده می شود که روش تصمیم گیری باخت استراتژیک برای بهره برداری از فرصت ها و عبور با حداقل آسیب، از بحران هایی که با عدم قطعیت های متعدد همراه است، به کار می رود. درنهایت، "نرمش قهرمانانه" نیز به عنوان یکی از مصادیق این روش تصمیم گیری معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: باخت استراتژیک، ویروس کووید 19، عدم قطعیت
|
  • Rohollah Eslami *, Zahra Akbari Pages 2-26

    In this article, we want the analysis foreign policy Islamic Republic of Iran in the perspective institutionalism. The main question of this research is that which institutions are a basic role in the oriented foreign policy and what did happen Iran failed at the end of foreign policy? For answer the question we articulated institution foreign policy of Iran to four particular: bureaucratic, democratic, theocratic and military institution. Every one of this institution has one philosophic, doctrine and policy in the foreign policy of Iran. In the perspective of the institution, all epistemology must be regulated in one end and all doctrine and policy must be in one oriented. But in Iran, all the aspect of the bureaucratic, democratic, theocratic and military institution have separate oriented and this function resulted from parallel policymaking. In the act policy always we see integrate and coalition theocratic with military aspect and bureaucratic with democratic. The episteme of theocratic aspect is religious and ideological Shia and the military aspect want to reach stability and national security. The Iran of democratic always related to demand of citizen and always originated from president and parliament institution. The bureaucratic aspect related to administrative and organization in the political three branches and staff that employed in this structure. They demand conservatism and authority our organization. This article analysis all the thinker, concept, achievement and pathology four aspects of institution and narrative that for reach to national interest government must respect to rule institutionalism in foreign policy

    Keywords: foreign policy, Islamic Republic of Iran, institutionalism, Iran, Epistemology
  • MohamadSajjad Esperi *, Hamidreza Shirzad Pages 28-58

    With the victory of the Islamic Revolution in Iran and the change in the Islamic Republic of Iran's position on how to communicate with the international system, especially the West, as well as Iran's withdrawal from the alliance with the West, the United States was outraged by Iran's withdrawal from its sphere of influence As a result, he put a series of activities on the agenda to put pressure on Iran. Meanwhile, the issue of sanctions in various fields is one of the most important tools of the United States against Iran, most of which include the Iranian aerospace industry. In this regard, this article has tried to express and examine the effects and consequences of sanctions in the aviation industry of the Islamic Republic of Iran, on the main actors in the political and legislative structure of the United States of America, namely Congress, Treasury Department and US Treasury Department. Pay attention. This article provides a more realistic picture of how the US government is making decisions and imposing sanctions on Iran Until policymakers are more precise about the reality of the origins of aviation sanctions, they will be able to apply the best guidelines in addition to addressing the destructive effects of sanctions.

    Keywords: sanction, Congress, ofac, Air hazards, Financial transfers
  • Ehsan Falahi *, Saeed Vosoughi Pages 60-86
    Countries Economic dependency on fossil fuels caused to increasingly demand for stable supply of oil and natural gas. Therefore, energy pipelines are acquiring increasingly greater significance as the most stable supply method. Despite the limited extent of south Caucasus, it Considered as an important region for the energy transition. by taking geo-restrictions into account, the pipelines of the region should transfer from neighbor areas to reach the Consumption markets. Turkey by optimal use from a mentioned condition not only has become a transit country but also has supplied domestic consumption as well. This naturally begs the following question. What is Turkey's placement in Geopolitics of energy at the south Caucasus? and what is the implication of this situation for Iran? By applying the concepts of "Energy Hub Country" and " Energy Transit Country" has argued that Turkey is a transit country for the Caucasus. the initiative of energy transition from turkey without the participation of Iran caused to reduce Tehran Influence in compression with Ankara, Especially in Economic arena. This assumption is examined by applying the framework of geopolitics of energy and neorealism theory in International relations. This study used descriptive analytical method.
    Keywords: Iran, Turkey, South Caucasus, energy, geopolitics
  • Tajedin Salehiyan * Pages 88-109
    The failure to strike a balance of power against the United States after the collapse of the Soviet Union for a quarter of a century has been a new phenomenon in international relations. Liberal thinkers see the reason for this, in addition to the extraordinary power of the United States in the military dimension, the existence of a set of factors called the "soft power" of the United States. The creation of international institutions, organizations and regimes, the production of public security goods, financial-commercial and economic, multilateralism and the avoidance of unilateralism, and ultimately domestic liberal structure, are the main features of US soft power that have led the United States to position "Liberal hegemony" in the established international order. But under George Walker Bush, unilateralism and disregard for certain international structures and institutions in American foreign policy cast doubt on pure optimism about the auspicious hegemon. After Barack Obama's presidency and the inauguration of Donald Trump, however, she pursued a policy of "America First," a terrible retreat from many international institutions and regimes, Refusing to produce public security and economic goods and ending what he calls "free riding", pursuing economic nationalism, pure unilateralism in the international system, and ultimately disregarding the interests of other actors, including friends and allies of the United States, the status of "liberal hegemony" and Good behavior has challenged the country.
    Keywords: US Foreign Policy”, “Liberal Hegemony, Donald Trump”, “Free riding, Production of public goods
  • Ebrahim Bagheri *, Mohammad Gheysari Pages 110-132

    The successful launch of the Noor satellite into space (April 2020) was met with a strong response from the United States and some of its allies to Iran's violation of legal rules and international standards. However, the Islamic Republic of Iran has always stated that the development of its space program is based on the norms of international law and within the framework of conventions and treaties related to space law and has legal and international legitimacy; For this reason, it will continue to develop and expand its space program. This article examines the legitimacy of Iran's space program from the perspective of international rules, law, and standards, and argues that the main purpose of the United States is to threaten Iran's space program within the framework of a strategy of maximum pressure to build an international consensus against Iran. Research findings show that the United States is focusing on part of Iran's space program, which is dedicated to the technology of transmitting and sending satellites into space, seeks to portray Iran's actions in field of Satellite Launch Vehicle(SLV) as a cover for the development of intercontinental ballistic missile (ICBM) carrying nuclear warheads, and thus to represent Iran's space program as a threat to international peace and security. The two main pillars of this US strategy focus on Iran's long-range SLV capability (aimed at representing it as intercontinental ballistic missiles) and its ability to carry satellite or cargo by SLV (aimed at representing it as ballistic missiles carrying nuclear warheads).

    Keywords: securitization, threat- Construction, Iran's space program, ICBM, SLVs
  • Mojgan Ghorbani * Pages 134-154
    The global economy has witnessed a trade war between China and the United States since January 2018, which is complex and widespread, and has now turned into a tech-war with sanctions Huawei and ZTE. The US trade war with China is a zero-sum game that has no winners and severely hurts both sides. So the question is, why did the United States start a trade war against China, and what are its consequences? The US trade deficit with China and the competition for control of the global economy are the reasons of trade war. If continued and intensified, reducing the growth of world trade and creating two economic blocs with the focus on the United States and China are its consequences. The purpose of this article is to show that China's growth in recent years, especially after joining the World Trade Organization, has led that the Trump administration knows China as a strategic competitor in its National Security Strategy document and threatening to US domination on global economy. So with the trade war against this country, it is trying to contain China's growth.
    Keywords: trade war, tariff increase, China, USA, trade deficit
  • Farhad Hadinejad *, Hossein Minaee, Mohamad Abasi Pages 156-178

    The confrontation between the two countries of the United States and the Islamic Republic of Iran has a relatively long history And the recent challenges in the areas of military, nuclear weapons, proxy wars, missile programs, Zionist security, human rights claims and … have been added to its severity. The present research is trying to identify and present the key drivers of American threats against the Islamic Republic of Iran with a combination of futuristic approaches. For this purpose, Fuzzy Delphi method and Cross-Impact analysis are used to answer research questions. To achieve this goal, in the first part of the study using the experts' opinions, 52 Drivers Effective on US Military Threats against I.R of Iran was identified and after four phases of the Fuzzy Delphi process, it reduced to 10 drivers. In the second part, with the help of Cross-Impact analysis and Mick Mac software, key drivers have been introduced. The results show that the " proxy war" and "Strengthen the military power of regional countries " variables are considered as key drivers of US military threat against Iran due to the simultaneous influential and impressible (As well as being located in the northeast region of the chart).

    Keywords: Cross-Impact Analysis, Fuzzy Delphi Method, Future Studies, main, key drivers, Military threats
  • Nahid Zeini Hassanvand *, Karamollah Javanmard Pages 180-206

    The purpose of this study was to investigate the group consonant typology and its role in the development of the ISIS group using qualitative method in the Grounded Theory approach. The study population consisted of all internal and external sources including articles, lectures, sites and news reports, interviews, films, etc. between the years 2014 to 2018 (four years), especially about the ISIS group. For the purpose of sampling due to the qualitative nature of the research, 42 documented sources that meet the required standards were selected and targeted for qualitative analysis. Based on the findings of the research, membership in ISIS group due to interaction of situational and external factors and interpersonal factors, under the influence of the dominant context and interventional variables using different strategies, such as: Group conformity in the Information Type In the first step and the continued activity of ISIS members under the influence of group conformity strategy can be explained in a normative type. Increased tension in social relationships and increased tension in interpersonal personality are among the consequences of joining and continuing to work in the ISIS group.

    Keywords: Grounded Theory (GT), information Conformity, normative Conformity, ISIS group
  • Elham Rasooli *, Marziyeh Karami Pages 208-231
    Security is one of the keywords of international relations which is used in both narrow and wide sense. The mainstream in international relations emphasizes the narrow security, In contrast, the Copenhagen school, represented by Buzan and his colleagues, introduced the notion of widespread security against narrow security into the literature of international relations. The concept of widespread security means a broader and more liberal conception of security, not limited to the physical security of the actors involved, and it includes military, political, economic, social and environmental security. This study aims to answer the question, whether changes in the concept of security in the subjective sense, were also present in practice and international instructions or not? To answer this question, the hypothesis of this study is that along with subjective changes in the concept of security, there were changes in practice and international instructions, for instance in the documents of sustainable development (2015) and practical actions of governments (2015-2018).Finally, the results of this study indicate that changes in the concept of security were present in international instructions and practical actions of governments, therefore the hypothesis of this study is confirmed. This study is descriptive-analytical, and it is based on documentation and analyzing the content.
    Keywords: Security, International Agenda, Sustainable Development Document, Copenhagen School
  • Mojtaba Rostami *, Farshid Namamian, Alirez Slambolchi, Rouhollah Sohrabi Pages 232-253

    The level of attention to the problems and challenges of oil revenues in the country's economy and consequently the nationalization of the country's economy requires a revision of the structure and institutions in the country's economy. It is an industry and capital. Iran has a land border with seven countries, especially Iraq, with a number of Central Asian and Caucasian countries and the Persian Gulf. The Iraqi market is a good opportunity to expand the export of Iranian products. And the topics and challenges are emerging in foreign trade between Iran and Iraq. The research method used is the analysis of the content (theme) and the analysis of statistical data of the International Trade Center. Semi-structured interviews were conducted purposefully and snowball sampling was conducted with 12 experts and specialists in the field of foreign trade and researchers who had sufficient knowledge in the field of foreign trade in Iraq. Then a thematic analysis was performed. The study identified 10 important challenges after data saturation, including economic diplomacy, quality, value added, foreign direct investment, government support for infrastructure development and modernization, inefficiency of export management companies, lack of export diversification and economic complexity, and restructuring. Economics is based on the policies of the resistance economy. The results show that the most important economic strategy and prerequisite for Iran's foreign trade is structural change and the application of indicators of economic complexity in the production of science-based products and the capacity of domestic capabilities

    Keywords: Export, Strategy, Foreign Trade, thematic analysis, Iran
  • Mohammadreza Faraji *, Vahid Ranjbarheydari Pages 254-275
    Nowadays, with the complexity and chaos of the international system, regions have also been greatly affected by the logic of complexity. One of the important areas affected by the complex security order is middle east. In this way, the question is what are the bases for the middle east security order in the Conditions of complexity of its dominant?In response to this question, it is suggested that non linearity, dynamics, and chaos are the hallmarks features of the phenomena in the middle east region. Accordingly, the middle east regions security order is nonlinear and based on novel and fuzzy logic and therefore demands new security strategies. This research with descriptive-analytical approach attempts to explain the Middle East security order in complex situation. Accordingly, according to complexity theory the research tries to explain complexity in the regions and then the Middle East region as a case study explained. Accordingly, according to complexity theory the research tries to explain complexity in the regions and then the Middle East region as a case study explained.
    Keywords: Complexity, Region, middle east
  • Saeed Keshavarzi *, Ali Arabi Pages 276-297
    Political participation plays a critical role in establishment, preservation, and continuity of democracies. Therefore, a considerable amount of literature attempted to address factors contributing to the political participation. In this study, we tried to prepare a critical meta-analysis of internally published papers on the political participation through the mixed method. In this vein, according to the purposive sampling strategy, 13 papers were selected among papers published in the last decade at Iranian nation-wide journals. Our analysis on the main sections of selected papers including the definition of the dependent variable, theoretical foundations, and theoretical framework, show fundamental epistemological shortcomings in all parts. Most samples did not follow a coherent theoretical framework, while methodological problems seriously influenced the validity of their results. Regarding their findings, we conclude that the political openness and consequently the perception of effectiveness, as well as media and membership in the communities are the main incentives of conventional political participation, mainly voting; meanwhile, fatalism and feeling of powerlessness are recognized as obstacles.
    Keywords: Iranian's Political Participation, Critical Meta-analysis, Incentives of Political Participation
  • Ali Sanaei *, Azizollah Hatamzade Pages 298-317
    In the past decades, the importance of public opinion has increased in foreign policy decision making. Although public opinion itself is influenced by political leaders and the media, it plays an important role in the decision making process. The question we ask in this article asks is: how the American public views Iran, and how Iran may influence this view? We study more than 4000 question items from numerous public opinion surveys from 1979 to 2017. The overarching observation is that the American public has a consistently negative view of Iran, which does not seem to change from decade to decade. Moreover, all of the foreign policy decisions made by the United States government has been in line with public opinion at the time. Finally, we offer some lessons drawn from the experience of other countries in how Iran’s image may be improved in the United States to better resemble reality.
    Keywords: public opinion, soft power, foreign policy
  • Shima Moradi *, Firoozeh Dokhani, Azadeh Aletaha Pages 318-339
    Objective
    The main objective of this paper is to evaluate the policy impact of health researches in the field of COVID-19 with an Altmetrics approach, and other objectives of the study include the study of the popularity of this subject in social media, governance systems and policy documents that have benefited from these studies, their thematic dimensions, and the policy impact of COVID-19 clinical trial researches.
    Method
    This was applied research conducted using altmetric, and content analysis indicators. Based on the above, all the researches of COVID-19 in Pubmed, Scopus, Web of Science, and Cochrane was extracted and observed in the Altmetrics database which returned 4308 researches in COVID-19.
    Results
    95% of COVID-19 research was mentioned on Twitter. Among them, %0.01 referred to policy documents, of which %45 were related to Switzerland and %36.6 to the United States. Seven of these were conducted as a clinical trial. Topics covered in policy documents of COVID-19 included public health services, clinical sciences, and medical microbiology.
    Conclusion
    Using altmetric and web metrics are useful in tracking the cultural, social, and policy dimensions of researches and monitoring user interactions on social media, especially Twitter, which is an attractive media for academic and non-academic users in a wide range of medical sciences. Moreover, the mentions of these researches in policy documents, in such a short time, express the importance of them at the high policymaking levels of countries, specifically those in clinical trials.
    Keywords: Altmetrics, Policy Research, Policy Impact Assessment, Clinical trials, COVID 19 Pandemic
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 340-360
    Objective

    Coronavirus and Covid disease entered the world and created many problems for developed and underdeveloped societies and changed the existing systems and structures of order, including human lifestyles. Lifestyle can be divided into two distinct periods before and after the phenomenon. From this perspective, the word post-corona means the beginning of a new and different era of the world. The purpose of this study is to investigate the dimensions of modern lifestyle of young people in the post-corona period, which was conducted in the spring of 2020 in Neyriz city of Fars province.

    Research Methodology

    The study method of this research is qualitative and with a phenomenological approach, the data of which were collected through semi-structured interviews in which the theoretical and purposeful sampling method of 21 citizens of Neyrizi Was interviewed.

    Results

    After analyzing the qualitative data, six main themes were identified, which are: health-centered lifestyle, family-centered lifestyle, media-based lifestyle, community-based lifestyle, culture-based lifestyle and leisure-centered lifestyle and each Which of these have subcategories.

    Conclusion

    The results of the study showed that the corona virus, despite the costs that its outbreak imposed on society, provided a good opportunity to review and rethink the lifestyle and lifestyle of young people across the community faced with major changes.

    Keywords: Corona Virus, lifestyle, Youth
  • Afrooz Amini Harandi, Rasoul Asgarpour * Pages 362-378
    In the event of an epidemic crisis, such as the outbreak of the Covid 19 virus, the widespread consequences of the virus rapid spread in the fields of political, social, economical, health and medical will require governments, organizations and managers to make various strategic decisions. These crises cause many problems.Therefore, in the present study, a new method of strategic decision making called "strategic loss" has been introduced and also its applications have been explained. The present research method is analytical description of the estimation type and also is a qualitative study that examining the literature of the subject with the method of thematic analysis. In addition, the different applications of this decision-making method are expressed. In addition, the strategies used to achieve the strategic loss have been investigated. The results show that the strategic loss decision-making method is used to take advantage of opportunities and pass with minimal damage from crises accompanied by multiple uncertainties. Finally, "heroic flexibility" is introduced as one of the examples of this decision-making method.
    Keywords: Strategic Loss, Covid 19 Virus, Uncertainty