فهرست مطالب

پژوهشهای تغییرات آب و هوایی - پیاپی 2 (تابستان 1399)

نشریه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی
پیاپی 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدسعید نجفی* صفحات 1-11

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تنش گرمایی توسط شاخص های‏ (pHSI) و فشار فیزیولوژیک (pPhS) در ناحیه خزری در دهه‏های آتی (2020-2040) مبتنی بر نتایج مدل‏های گردش کلی و منطقه ای و تحت سناریوهای انتشار گزارش پنجم هییت بین دول تغییر اقلیم می باشد. به منظور ارزیابی شاخص های فشار فیزیولوژیک دمایی در آینده از داده‏های مدل GFDL-ESM2M  مبتنی بر روش ریزگردانی دینامیکی با استفاده از مدل RegCM و بر اساس سه سناریو نشانگر خط سیر غلظت گازهای گلخانه ای (RCP) استفاده شده است. مقایسه آماری بین دمای شبیه سازی شده با مشاهداتی (2017-1997) در ایستگاه های مورد بررسی نشان می دهد که ضریب تعیین محاسبه شده در متوسط تمامی ایستگاه‏ها بزرگتر از 93/0 است و متوسط شاخص میانگین اریب خط (MBE) در تمامی ایستگاه‏ها کمتر از 2 می‏باشد که نشان از عملکرد مناسب مدل در شبیه سازی متغیرهای مورد مطالعه می‏باشد. نتایج نشان می دهد که در فصول پاییز و بهار وضعیت استرس گرمایی به شکل جزیی و ملایم تغییر پیدا کند. وضعیت شاخص در دوره پایه (2017-1997) برای این دو فصل فاقد تنش گرمایی بوده است. برای فصل تابستان در تمامی ایستگاه‏ها استرس گرمایی شدید وجود خواهد داشت. این شاخص برای فصل زمستان استرس سرمایی جزیی را برای دهه‏های آتی نشان می‏دهد. بطور کلی بیشترین تغییر در وضعیت تنش گرمایی مربوط به ایستگاه گرگان خواهد بود. شاخص فشار فیزیولوژیک نیز نشان می دهد که در دهه های آتی نیز در فصل زمستان در تمامی ایستگاه‏های مورد مطالعه فشار ملایم سرمایی وجود خواهد داشت. در بهار شاخص فشار فیزیولوژیک خنثی (فشار جزیی) و پاییز فشار سرمایی جزیی خواهد بود و در فصل تابستان شاخص  فشار فیزیولوژیک فشار گرمایی شدید را نشان می دهد. بطورکلی تغییرات اقلیمی منجر به تشدید تنش‏های حرارتی در دوره گرم سال در منطقه مورد مطالعه خواهد شد.

    کلیدواژگان: شاخص تنش گرمایی، شاخص فشار فیزیولوژیک، تغییرات آب و هوایی، RegCM، ناحیه خزری
  • سعید نگهبان* صفحات 13-27

    نبکاها در مناطقی که تحت تاثیر فرسایش بادی قرار داشته و دارای پوشش گیاهی هستند تشکیل می شوند که  تابعی از رژیم باد، مقدار بار رسوب در دسترس، رویشگاه گونه گیاهی و نوع پوشش گیاهی هستند بدین صورت که ماسه ها در اثر برخورد به درخت یا درختچه در پای آن جمع شده و به مرور زمان تپه ای ماسه ای در اطراف گیاه شکل گرفته و نبکا تشکیل می گردد. این تپه دارای لایه بندی رسوبات می باشد که این لایه بندی به دلیل ریزش برگ های درخت یا درختچه و همچنین رطوبت موجود در منطقه و شرایط محیطی ایجاد شده و در هر نوع شرایط محیطی ویژگیهای خاص خود را دارد. این پژوهش سعی دارد که به بررسی تغییرات شرایط محیطی در حاشیه غربی بیابان لوت بپردازد که جهت این کار از لایه بندی رسوبات نبکاهای موجود در منطقه استفاده شده است. پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی مبتنی بر روش های میدانی، آماری و کتابخانه ای است. بدین صورت که ابتدا با سفر میدانی به منطقه مورد مطالعه، نبکاهای مورد نظر با استفاده از ترانسکت و پلات مشخص گردید و سپس به اندازه گیری ویژگی های مورفومتری نبکاهای مربوط به گونه گیاهی گز شاهی پرداخته شد و در مرحله بعد، از لایه بندی حدود 4 نبکا در قسمتهای مختلف منطقه نمونه برداری به عمل آمد و در آزمایشگاه پس از دانه سنجی و همچنین بررسی مواد گیاهی موجود در هر یک ار نمونه ها، به تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده پرداخته شد. نتایج حاصل از بررسی های پژوهش نشان می دهد که تا عمق حدود 2 متری نبکاها، حدود 5 لایه قابل تشخیص است که این 5 لایه در کلیه نبکاهای مورد مطالعه مشترک می باشد و در نتیجه شرایط منطقه به 5 دوره متوالی تقسیم می گردد. بررسی رسوبات و مواد آلی موجود در هر یک از لایه ها نشان می دهد که در دوره اول که مصادف با عصر حاضر می باشد، شرایط آرامی بر محیط حکم فرما می باشد اما در دوره دوم شرایط محیطی منطقه، ناآرام تر از دوره اول بوده است. در دوره سوم آرامترین شرایط محیطی در منطقه رقم می خورد ولی دوره چهارم و پنجم شرایط پرنوسانی در منطقه را حکایت می کنند که در دوره چهارم این نوسانات بیشتر به سمت فرآیندهای ضعیف تر بوده اما در دوره پنجم فرآیندهای قویتری بر محیط حاکم بوده است.

    کلیدواژگان: تغییرات محیطی، دشت لوت، لایه بندی، نبکا
  • تقی طاووسی*، محسن آرامش صفحات 29-38

    هدف پژوهش شناخت تغییر مولفه های اقلیمی پهنه های مکانی در گستره استان اصفهان است. در این راستا، ماتریسی از ایستگاه های منتخب و مولفه های اقلیمی در اندازه 29 × 24، شامل 24 ایستگاه هواشناسی همدید در استان و استان های مجاور و 29 پارامتر موثر بر اقلیم تشکیل شد. با توجه به ماهیت پژوهش از داده های نرمال سالانه استفاده شده است. به دلیل تفاوت در مقیاس اندازه گیری متغیرها از نمره استاندارد متغیرها مورد استفاده قرار گرفت. همچنین از روش میانیابی IDW جهت ایجاد گره ها و از روش کریجینگ برای ایجاد پهنه ها استفاده شده است. نتایج گویای این است که پنج عامل «ارتفاع، دما و بارش»، «تندر و بارش»، «ابرناکی و نمناکی»، «نمناکی» و «غبار» می تواند بیش از 92 درصد رفتار اقلیمی استان را تبیین نماید. تحلیل خوشه ای این عوامل گویای هفت ناحیه اقلیمی در استان اصفهان است.

    کلیدواژگان: پهنه های اقلیمی، تحلیل آماری، تغییرپذیری اقلیم
  • بابک شیخ بیکلو اسلام*، احمد چایچی امیرخیز صفحات 39-53

    روند رو به پیشرفت جوامع یکجانشین-کشاورز منطقه فرهنگی شمال ایران مرکزی در اواخر هزاره چهارم ق.م به طور ناگهانی دچار رکود و ایستایی شد و جمعیت به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت. این افول فرهنگی تا پایان عصر مفرغ وجود داشت و در اواسط هزاره دوم ق.م، محوطه های گورستانی عصر آهن، عمدتا بدون وجود شواهد استقرار دایم و فعالیت های کشاورزی، با یک فرهنگ متفاوت ظاهر شدند. با توجه به فرهنگ مادی این جوامع، به نظر می رسد، این گورستان ها متعلق به جوامع کوچرو-گله دار/ شکارگر بوده اند. اعتقاد برخی بر این است که این اقوام، احتمالا به دلیل تغییرات اقلیمی و زیست محیطی، از عرض های شمالی تر به فلات ایران مهاجرت کرده بودند. اما، همچنین، محتمل است که در جریان رویدادهای اقلیمی 2/5، 2/4 و 2/3 هزارسال پیش که با مخاطرات آب وهوایی همراه بوده اند، اغلب جوامع بومی شمال ایران مرکزی نیز که دچار قحطی، بیماری، خشونت، مهاجرت و مرگ ومیر شده بودند، با استراتژی های تاب آوری و سازگاری همچون تغییر نظام معیشتی از یکجانشینی-کشاورزی به کوچروی-گله داری/شکارگری، سعی کرده اند تا در برابر شرایط نامطلوب این دوره مقاومت کنند. در این پژوهش سعی شده است، با بهره گیری از اطلاعات دیرین اقلیم و دیرین محیط، علت افول فرهنگی طولانی مدت در شمال ایران مرکزی مورد بررسی قرار گیرد. نتایج نشان می دهند که تغییرات اقلیمی ناگهانی این دوره، نقش مستقیمی در دگرگونی های فرهنگی و تحولات عمده اجتماعی، اقتصادی و سیاسی داشته اند.

    کلیدواژگان: شمال ایران مرکزی، عصر مفرغ، عصر آهن، رویدادهای اقلیمی، نظام معیشتی، سازگاری
  • هادی حاج زاده* صفحات 55-77

    حقوق بین المللی محیط زیست، از شاخه های نوپیدای حقوق بین الملل است که پس از احساس خطر جامعه جهانی درخصوص تغییرات اقلیمی به وجود آمد و به سرعت با تدوین معاهدات متعدد بین المللی، جایگاه خود را درمیان سایر موضوعات حقوق بین الملل تثبیت نمود. در این مقاله، در ابتدا تحلیلی اجمالی نسبت به مهمترین توافقات بین المللی مرتبط با تغییرات آب و هوایی، و نیز مهمترین اقدامات قانونی در نظام حقوقی ایران در راستای حفاظت از محیط زیست و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای صورت گرفته است. در گام بعد تعهدات کشورهای مختلف نسبت به مقابله با تغییرات اقلیمی و نیز الزامات نهادهای مختلف داخلی در این موضوع مورد واکاوی قرار گرفته و در آخرین مرحله خلاءها و کاستی های این الزامات در حقوق بین الملل و حقوق داخلی ایران، برشمرده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد ارتقاء جایگاه معاهدات زیست محیطی به معاهدات حقوق بشری می تواند به تقویت جایگاه این معاهدات در حقوق بین الملل بینجامد. همچنین اصلاحات ساختاری و هنجاری در حقوق داخلی نیز به توسعه و ترویج استاندارهای زیست محیطی در ایران منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، کنوانسیون، تغییرات اقلیمی، گازهای گلخانه ای
  • یحیی میرشکاران* صفحات 79-98

    پیامدهای تغییرات آب و هوایی بسیاری از جنبه های جوامع بشری را تحت تاثیر قرار می دهند. اما متاسفانه اثرگذاری پیامدهای تغییر اقلیم، کمتر از لحاظ امنیتی و انتظامی مورد مطالعه و واکاوی قرار گرفته شده است. یکی از اثرات مهم نابهنجاریهای آب و هوایی، تاثیر بر منابع آبی نواحی مختلف می باشد. دسترسی به منابع آبی مناسب یکی از بزرگ ترین چالش های قرن حاضر است، زیرا از یک سو منابع آبی محدود است و از سوی دیگر مصرف و تقاضای آن همواره رو به فزونی است. از این رو وضعیت منابع آب نقش به سزایی در شکل گیری جریان روابط و حرکت توسعه در  فضای جغرافیایی ایران ایفا خواهد کرد. با توجه به اهمیت روزافزون رقابت های آبی، شناسایی ظرفیت های مثبت و منفی هیدروپولیتیکی کشور می تواند در راستای ارایه راهبردهای کلان و خرد راهگشای سیاست گزاران باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و با رویکرد توصیفی- به دنبال تحلیل سیستماتیک وضعیت فضایی منابع آب کشور (جریان های آبی ورودی از کشورهای همسایه و بارش) بوده و تلاش می کند تا چالش های کم آبی و پیامدهای امنیتی- انتظامی ناشی از کمبود منابع آب خصوصا در مناطق مرزی و حاشیه ای را مورد شناسایی و تحلیل قرار دهد. کم آبی و بحران آب در ایران نتیجه عوامل فیزیکی و اقتصادی ناشی از مدیریت ضعیف منابع آب است. عوامل دیگری مانند بارش کم سالانه، خشکسالی مداوم، دسترسی محدود به آب، افزایش جمعیت، تغییر اقلیم، پراکنش فضایی متفاوت آب، بهره وری نامناسب آب در بخش های مختلف کشاورزی و عدم برنامه ریزی پایدار آب را نیز نمی توان نادیده گرفت. عوامل فوق سبب کاهش تدریجی فعالیت های کشاورزی، افزایش تنش و درگیری بر سر منابع آب، افزایش بیکاری و گسترش چرخه فقر، مهاجرت به شهرهای بزرگ و حاشیه نشینی،خالی شدن سرزمین از جمعیت و بالا رفتن هزینه های تامین امنیت، افزایش قاچاق، نارضایتی منطقه ای و گسترش فعالیت های واگرایانه، گسترش فعالیت نیروهای فرامنطقه ای و ترویج تفکرات رادیکال و... شده است. اما یکی از راهکارهای حل معظل کمبود و آلودگی آب در ایران استفاده از سیستم مدیریت یکپارچه و پایش مداوم منابع آب کشور می باشد که شامل برنامه تصفیه و استفاده مجدد از آب است. نیاز است تا نیروی انتظامی نیز برای اجرایی شدن مدیریت بهینه آب با راه اندازی "یگان ویژه رصد منابع آب" به رصد و پایش دایمی مصرف منابع آب در مناطق مختلف بپردازد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری های جوی، هیدروپولیتیک، بحران آب، مدیریت منابع آب، رودهای مرزی، ماموریت های ناجا
|
  • Mohammad Saeed Najafi * Pages 1-11

    Iran is a large country with a wide climate diversity and up to 80 percent of territory of Iran is located in the arid and semi-arid region with. Numerous observations and various modeling confirm that the Earth's climate is getting warmer. Such condition leads to increase of heat waves and heat stress. Over the last fifty years the average temperature of Iran up to 1.4 degree per decades has increased. The aim of this study is to investigate the heat stress by indicators (pHSI) and physiological pressure (pPhS) in the Caspian Sea region during past (1997-2017) and future (2020-2040) to evaluate the effect of global warming on thermal stresses in this the region of interest. Current study is based on the Regional Climate Modeling System (RegCM – V.4.6). The RegCM is used for downscaling of GFDL-ESM2M general circulation model (GCM). The evaluation is based on three RCP's emission scenarios includes RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5. The observational period is 1997-2017 and future period is 2020-2040. The indexes for evaluation of heat stress is physiological strain (pPhS) and heat stress index (pHSI). The results of this study show that in the winter during the observational period (1997-2017) in the study area, the thermal stress index (pHSI) indicates a slight cold stress, which the maximum is related to Rasht station and the minimum is related to Babolsar station. Such conditions, however, with lower pHSI values ​​for the next period are also observed in all three scenarios of RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5. The Physiological Pressure Index (pPhS) shows that there is a mild cold pressure in all stations studied during the winter in the basic period, and in the future decades this index will increase in all scenarios. In the spring, the physiological pressure index will be neutralized (partial pressure). In the summer, mild heat pressure was observed throughout all station during observational period and the intensity of this heat pressure will increase between 2020 and 2040. In autumn, the results show a mild cold pressure for the observation (base) period, which will be an increase in the physiological pressure index (pPhS) index in Anzali, Ramsar and Rasht stations in the future, and a decrease in the future index value in Gorgan station.

    Keywords: Thermal stress index, Physiological pressure index, climate change, RegCM, Caspian Sea Region
  • Saeed Negahban * Pages 13-27

    Nebkhas affected by wind erosion in areas that have been and are vegetated form that is a function of wind regime, sediment load available habitat plant species and vegetation types are the Thus. This hill is the layering of sedimentary layering due to loss of moisture from the leaves of the tree or shrub and environmental conditions and characteristics of each type has its own environmental. This study tries to examine the environmental conditions in the Western lut Desert edge pay for the layering of sediments in the area are used Nebkhas layers. This research descriptive - analytical based on method field data, statistic and the library. That first field trip to the study area, nebkhas of using transects and plots were determined and then measure the morphometric characteristics of the species tamarix aphyla nebkhas. Next, a layer about 4 nebkhas, area sampling was carried out in different parts of the region and in the Laboratory, measurement of seed and plant material found in each of the samples was carried out to analyze the data collected. The results of the study indicate that the depth of about 2 meters elevation, area studies, about 5 layers can be detected that 5 layer is the result of a joint study on all nebkhas area is divided into 5 consecutive. Survey of sediment and organic matter in each layer that is present in the first period, which coincides there is a stable environment, but environment conditions in the second period, the first period was fluctuation. Peaceful environment in the region faced in the third period, but the fourth and fifth conditions in the region suggests that fluctuation. The fourth period of the oscillations was weaker than the processes in the context of the fifth round of stronger processes.

    Keywords: Environmental changes, Lut plain, layering, Nebkha
  • Taghi Tavousi *, Mohsen Aramesh Pages 29-38

    The purpose of this research is to identify the change of climatic components of spatial zones in Isfahan province. In this study, by using factor-cluster analysis has done climatic regionalization of the Isfahan province. This method selected for all climatic variables influencing in the climatic regionalization, for implementation this study, the wrought matrix for selected stations and parameters affecting the climatic, at size 29 * 24, including 24 synoptic stations in the province and adjacent areas, and 29 parameters were affecting the climate. Due to the nature of the research were used normal annual data for analysis and because of differences in scale variables measured were used of the standard value variables. Also from IDW Interpolation methods for creating nodes and the kriging method was used to create arenas. Results of the factor analysis showed that the five factors Height-Coldness-Precipitation, Thunder-Precipitation, Cloudiness-Humid, Humid and Dust more than 92% of can explain the behavior of climatic of the province. Using cluster analysis on the factors mentioned in Isfahan province was divided into seven climatic regions.

    Keywords: Climate Zones, statistical analysis, Climate Changes
  • Babak Shaikh Baikloo Islam, *, Ahmad Chaychi Amirkhiz Pages 39-53

    The evolving trend of rural and agricultural societies in North Central Iran in the late fourth millennium BC stopped suddenly and population declined dramatically. This cultural decline continued until the end of the Bronze Age, and by the mid-second millennium BC, the Iron Age cemeteries appeared largely without the settlement and agricultural activity, with a different culture. Given the material culture of these societies, the cemeteries appear to have belonged to pastoral-nomads. These tribes are believed to have migrated from the northern latitudes to the Iranian plateau, probably due to climate and environmental change. However, it also appears, due to extreme weather events related to the 5.2, 4.2 and 3.2 ka BP climatic events, such as severe droughts and torrential rains, native societies of North Central Iran affected by famine, diseases, violence, migration and mortality, using strategies of resilience and adaptation, such as the overall change of subsistence system from sedentary-farming to nomadic-pastoral/hunting, were trying to resist the adverse conditions. Here, it has been attempted to study the long-term cultural decline in North Central Iran, using the paleo-climate and paleo-environment conditions of the region. The results show that the abrupt climate change played a direct and important role in cultural changes and social, economic, political evolution.

    Keywords: North Central Iran, Bronze Age, Iron Age, Climatic Events, Subsistence System
  • Hadi Hajzadeh * Pages 55-77

    International environmental law is one of the new branches of international law that created after the international community felt threatened by climate change and among codification numerous international treaties it quickly stabilized itself over other international law.In this article, we first briefly analyze the most important international agreements related to climate change, as well as the most important legal measures in the Iranian legal system to protect the environment and reduce greenhouse gas emissions.In the next step, the obligations of different countries about climate change are studied and the obligations of various internal institutions are analyzed and in the last stage, the gaps and deficiency of these obligations in international law and internal law of Iran are expressed.The findings of this study show that the promotion of the status of environmental treaties to human rights treaties can strengthen the position of these treaties in international law. Also, structural and legal reforms in internal law will lead to the development and promotion of environmental standards in Iran.

    Keywords: Law, climate change, Greenhouse Gases
  • Yahya Mirshekaran * Pages 79-98

    Consequences of climate change affect many aspects of human societies. Unfortunately, the impacts of climate change has less studied and analyzed In terms of security. One of the important effects of climate reimpacts is the impact on water resources of different regions. Access to proper water resources is one of the biggest challenges in the present century, as it is limited to water resources, and the consumption and demand of it is always increasing. Hence, the situation of water resources will play a significant role in the formation of relations flow and development movement in Iran's geographic space. Due to the growing importance of water competition, identification of the positive and negative capacities of the country's hydropolivalent can be used to provide the macro and micro strategies.The present study is applied in terms of purpose. With descriptive approach following the systematic analysis of the spatial status of water resources (aqueous flows from neighboring countries and precipitation). It tries to analyze the challenges of dehydration and security consequences of water resources, especially in boundary and border areas.Dehydration and water crisis in Iran are the result of physical and economic factors resulting from poor management of water resources. Other factors such as annual rainfall, persistent drought, limited water access, population increase, climate change, water distribution, different spatial dispersion, water efficiency in different sectors of agriculture and lack of sustainable water planning can not be ignored.The above factors lead to a gradual reduction in agricultural activities, increasing tension and involvement over water resources, increasing unemployment and expanding poverty cycle, migrating to major cities and margins, emptying the land of the population, increasing trafficking, dissatisfaction.

    Keywords: Atmospheric anomalies, hydropolitic, water crisis, Water Resources Management, Boundary Rivers