فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 12 (پیاپی 109، اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مصطفی رحمتی جنیدآباد*، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 1-8

    قارچ کش های شیمیایی زیادی برای کنترل عفونت های قارچی استفاده می شوند. با این وجود، تعدادی از این قارچ کش ها برای سلامتی انسان مضر هستند. امروزه، استفاده از مواد طبیعی مانند اسانس های روغنی و عصاره های گیاهی با کمترین عوارض جانبی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. مورت سبز (Hyssopus officinalis L)، متعلق به خانواده Lamiaceae است که به طور وسیعی در ایران رشد می کند. هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت اسانس مورت سبز برای کنترل سویه های قارچی پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم در شرایط آزمایشگاهی بود. ارزیابی فعالیت ضدقارچی اسانس مورت سبز به روش های کربی-بویر، چاهک آگار، رقت لوله ای (ماکرودایلوشن براث) و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. نتایج نشان داد که قطر هاله عدم رشد (روش کربی-بویر) برای سویه های قارچی پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم به ترتیب 60/10 و 70/9 میلی متر بود. قطر هاله عدم رشد (روش چاهک آگار) برای سویه های قارچی پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم به ترتیب 30/12 و 50/10 میلی متر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی برای سویه های قارچی پنی سیلیوم دیجیتاتوم و پنی سیلیوم ایتالیکوم به ترتیب 64 و 128 میلی گرم بر میلی لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی اسانس مورت سبز نیز به ترتیب 512 و 512 میلی گرم بر میلی لیتر بود.

    کلیدواژگان: مورت سبز، پنی سیلیوم دیجیتاتوم، پنی سیلیوم ایتالیکوم، فعالیت ضدقارچی
  • مژگان رضایی، محمد گلی* صفحات 9-20

    مصرف زیاد سوهان بدلیل کالری بالا منجر به بروز مشکلاتی نظیر چاقی و دیابت می شود. سلیاک یک اختلال خود ایمنی بوده که بیمار در معرض عدم تحمل دایمی به گلوتن است و تنها درمان موثر، استفاده از رژیم غذایی بدون گلوتن است. هدف از انجام این تحقیق، تولید سوهان رژیمی بدون گلوتن با استفاده از جایگزینی شکر با ایزومالت و جایگزینی کامل آرد گندم با آرد کنجاله سویا و آرد ذرت بود. درصد جایگزینی شکر با ایزومالت (0، 25، 50، 75، 100 درصد)، نسبت آرد کنجاله سویا به آرد ذرت (0، 25/0، 50/0، 75/0، 1 درصد) و دمای پخت (160، 165، 170، 175، 180 درجه سانتی گراد) بر دانسیته، سختی بافت و رنگ نمونه های سوهان بررسی شد. مدل سازی و بهینه سازی به روش آماری سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی با آلفای دو و در شش نقطه مرکزی و دو تکرار در نقاط محوری و فاکتوریال با استفاده از نرم افزار دیزاین اکسپرت صورت گرفت. نتایج نشان داد که دانسیته و سختی در مقادیر بالاتر نسبت آرد کنجاله سویا به  آرد ذرت به ترتیب، افزایش و کاهش یافت. افزایش سختی بافت و شاخص روشنایی، با افزایش درصد جایگزینی شکر با ایزومالت مشاهده شد. هم چنین اثر متقابل جایگزینی شکر با ایزومالت و نسبت آرد کنجاله سویا به آرد ذرت در مقادیر پایین تر این دو فاکتور موجب کاهش دانسیته گردید. سوهان کم کالری با فرمول های حاوی جایگزینی شکر با ایزومالت 79 درصد،  نسبت آرد کنجاله سویا به آرد ذرت صفر و دمای 180 درجه سانتی گراد؛ جایگزینی شکر با ایزومالت 100 درصد ، نسبت آرد کنجاله سویا به آرد ذرت 41/0 و دمای 171 درجه سانتی گراد و جایگزینی شکر با ایزومالت 71 درصد ، نسبت آرد کنجاله سویا به آرد ذرت 1 و دمای 160 درجه سانتی گراد به عنوان بهترین تیمارها معرفی گردید.

    کلیدواژگان: سوهان رژیمی، بیماری سلیاک و دیابت، فرمولهای بهینه، خواص بافتی، شاخص های رنگ سنجی، روش سطح پاسخ
  • مصطفی صادقی، حمیده حمیدی زاد، فاطمه حبیبی* صفحات 21-32

    ویسکوزیته به عنوان مهمترین شاخص در ارزیابی کیفیت پخت برنج مورد استفاده قرار می گیرد. به منظور صرفه جویی در مصرف آب و کاهش استفاده از نهاده های کشاورزی، این آزمایش با هدف تعیین بهترین دور آبیاری و کمترین مصرف کود نیتروژن و بررسی اثر متقابل آنها بر خصوصیات ویسکوزیته در رقم برنج گیلانه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. دور آبیاری در3 سطح غرقاب دایم، تناوب 7 روز و تناوب 14 روز و کود نیتروژن در سه سطح 50، 75 و100 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته شد. هر چه حداکثر ویسکوزیته بیشتر، ویسکوزیته حداقل و ویسکوزیته نهایی کمتر باشد، کیفیت بهتری از پخت در برنج حاصل خواهد شد. در بررسی اثرات متقابل مصرف کود نیتروژن و آبیاری، بیشترین حداکثر ویسکوزیته مربوط به تیمار کودی 75 کیلوگرم در هکتار و آبیاری با تناوب 14 روز (2707 سانتی پویز) بود. کمترین حداقل ویسکوزیته نیز در تیمار کود 75 کیلوگرم و آبیاری در شرایط غرقاب دایم (1767 سانتی پویز) بدست آمد. کمترین ویسکوزیته نهایی با مصرف کود 75 کیلوگرم در هکتار و دور آبیاری با تناوب 7 روز (3648 سانتی پویز) حاصل شد. در بررسی ویسکوزیته و تعیین کیفیت پخت، فروریختگی بالاتر و برگشت پذیری پایین تر نشان دهنده کیفیت پخت مطلوب تر می باشد. بیشترین مقدار فروریختگی (881 سانتی پویز)، کمترین برگشت پذیری (957 سانتی پویز)  و کمترین درجه حرارت خمیری شدن (54/84 درجه سانتیگراد) مربوط به تیمار کود نیتروژن 75 کیلوگرم در هکتار و آبیاری با تناوب 7 روز بدست آمد. با توجه به شرایط زیست محیطی و توصیه جهت کاهش مصرف کود و آب، در صورت عدم تاثیر بر شاخص های مرتبط با عملکرد، تیمار با دور آبیاری 7 روز و کود نیتروژن 75 کیلوگرم در هکتار  جهت حصول به بهترین کیفیت پخت برای رقم گیلانه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: برنج، ویسکوزیته، کیفیت، آبیاری، کود نیتروژن
  • محمد نوشاد، بهروز علیزاده بهبهانی* صفحات 33-42

    گیاه سنبله نقره ای متعلق به خانواده نعناییان است. با توجه به ترکیبات فعال بیولوژیکی و استفاده سنتی از گیاه سنبله نقره ای برای درمان زخم ها و سرماخوردگی، به نظر می رسد که این گیاه اثرات ضدباکتریایی قابل ملاحظه ای داشته باشد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه سنبله نقره ای علیه باکتری های انتروباکتر ایروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس بود. هاله بازدارندگی میکروبی عصاره سنبله نقره ای برای باکتری های انتروباکتر ایروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس در  غلظت های 25، 50 و 75 میلی گرم بر میلی لیتر به روش های سیلندر پلیت و کربی-بویر تعیین شد. حداقل غلظت مهارکنندگی (رقت در آگار و رقیق سازی در مایع) و حداقل غلظت کشندگی برای میکروارگانیسم های بیماری زا تعیین شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون یک طرفه و چند دامنه ای دانکن تجزیه و تحلیل شدند. بیشترین و کم ترین هاله بازدارندگی با قطر 90/17 و 10/13 میلی متر در غلظت 75 میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب برای باکتری استافیلوکوکوس اوریوس و انتروباکتر ایروژنز مشاهده شد (روش سیلندر پلیت). حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گیاه سنبله نقره ای برای باکتری های انتروباکتر ایروژنز، اشرشیا کلی، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب 100، 50، 25 و 5/12 میلی گرم بر میلی لیتر بود (روش رقت آگار). عصاره اتانولی گیاه سنبله نقره ای در شرایط برون تنی دارای اثر ضدباکتریایی قابل ملاحظه ای بر انتروباکتر ایروژنز و اشرشیا کلی (باکتری های گرم منفی) و باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس (باکتری های گرم مثبت) نشان داد.

    کلیدواژگان: سنبله نقره ای، روش سیلندر پلیت، رقت آگار، روش کربی-بوئر
  • مریم رهایی، رضوان پوراحمد*، بیژن خورشیدپور صفحات 43-54

    کفیر یکی از فرآورده های تخمیرشده شیر است که نقش مهمی در تغذیه و سلامت انسان دارد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر افزودن عصاره مارچوبه و عصاره چای سبز بر زنده مانی باکتری های پروبیوتیک، فعالیت آنتی اکسیدانی و ویژگی های حسی کفیر بود. مقادیر مختلف (5/0، 1 و 5/1 درصد)  هریک از عصاره های مارچوبه و  چای سبز به صورت مجزا در کفیر مورد استفاده قرار گرفت و نمونه های کفیر به مدت دو هفته در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که افزودن عصاره های گیاهی منجر به کاهش pH همچنین افزایش اسیدیته و فعالیت آنتی اکسیدانی در نمونه ها (05/0≤p) شد. بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به نمونه حاوی 5/1 درصد عصاره چای سبز بود. طی زمان نگهداری، pH کاهش و اسیدیته افزایش معنی داری پیدا کرد (05/0≤p) . اختلاف آماری معنی داری در زنده مانی بیفیدوباکتریوم لاکتیس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونه های مورد بررسی وجود نداشت. با گذشت زمان جمعیت باکتری های پروبیوتیک به طور معنی داری کاهش یافت (05/0≤p) ولی در تمام نمونه ها جمعیت این باکتری ها تا پایان دوره نگهداری بیش از  CFU/ml8 10 بود. بالاترین امتیاز پذیرش کلی حسی مربوط به نمونه حاوی 5/1 درصد عصاره مارچوبه بود بنابراین این نمونه به عنوان تیمار برتر انتخاب شد.

    کلیدواژگان: کفیر، باکتری های پروبیوتیک، عصاره مارچوبه، عصاره چای سبز
  • محمد یقطینی، جواد فیضی*، سید عماد حسینی طاهری، مسلم جهانی صفحات 55-64

    عدس در بین حبوبات از نظر پروتئینی بسیار غنی بوده و گوشت مردم فقیر نامیده می شود. در این تحقیق ویژگی های فیزیکوشیمیایی، تغذیه ای و آنتی اکسیدانی دو نمونه عدس سبز معمولی و سیاه ایرانی، شامل رطوبت و مواد فرار، خاکستر کل، چربی، پروتئین، فیبر خام، کربوهیدرات، اندازه گیری خاصیت آنتی اکسیدانی کل و محتوی کاروتنوییدی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد عدس سبز دارای محتوی رطوبت و مواد فرار (72/6 گرم درصد گرم) و کربوهیدرات (34/59 گرم درصد گرم) بالاتری است در حالی که عدس سیاه دارای خاکستر (عناصر معدنی) (66/3 گرم در صد گرم)، فیبر خام (40/7 گرم در صد گرم)، چربی (95/1 گرم در صد گرم)، پروتئین (02/26 گرم در صد گرم) و فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتر بر اساس آزمون های  DPPH (IC50 برابر با 8/2408 میلی گرم بر لیتر) و FRAP (غلظت یون هایFe2+ برابر با 4/0 میلی مولار) است. محتوی کاروتنوییدی عدس سیاه نیز 024/0 میکروگرم برگرم ارزیابی شد. بنابراین می توان گفت با وجود امتیازاتی که عدس سیاه نسبت به سبز دارد از نظر تغذیه ای ناشناخته مانده و توصیه ی عموم به مصرف و گنجانیدن آن در سبد غذایی خانواده هم از نظر اقتصادی و هم کشاورزی با توجه به شرایط کشت دیم عدس در کشور و بحران کم آبی موجود بسیار مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: حبوبات، محتوی کاروتنوئیدی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ارزش تغذیه ای
  • حسن رشیدی*، پروین دخت معتمدالشریعتی، محسن قدس روحانی، وحید حکیم زاده صفحات 65-73

    سویا و محصولات حاصل از آن به عنوان فراورده های فراسودمند مورد توجه قرار گرفته است. با هدف استفاده از سودمندی های شیر سویا، مخلوط شیر گاو و شیر سویا در نسبت های مختلف (صفر، 20، 40،60،80 و 100 درصد شیر سویا) تبدیل به ماست و سپس کشک مایع تولید شد. کشک مایع با استفاده از خشک کن پاششی به پودر کشک تبدیل و ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی آن اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار رطوبت پودر کشک از 1/3 درصد در نمونه حاصل از شیر گاو به 96/3 درصد در نمونه تهیه شده از شیر سویا و همچنین پروتئین از 2/29 درصد به 57/65 درصد افزایش و مقدار اسیدیته از 72/1 به 8/0 درصد کاهش یافت (05/0 ≥P). همچنین افزایش شیر سویا باعث افزایش ویسکوزیته و  قوام کشک بازسازی شده شد. افزودن شیر سویا تا 40 درصد از نظر طعم و رنگ تفاوت معنی داری نسبت به نمونه شاهد ایجاد نکرد، اما افزودن شیر سویا در سطوح بیشتر از 40 درصد باعث کاهش معنی دار (05/0 ≥P) امتیاز طعم و رنگ گردید. شیر سویا باعث کاهش امتیاز پذیرش کلی کشک بازسازی شده گردید که این کاهش تا سطح60 درصد شیر سویا معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: شیر سویا، ویژگی های حسی، پودر کشک، غذاهای فراسودمند
  • امیر دارایی گرمه خانی*، حبیب میرزایی، خانی شاکرمی صفحات 75-90

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر عصاره گل و برگ گیاه رازک بر ماندگاری و خصوصیات کیفی میوه توت فرنگی انجام شد. تیمارهای مختلف مورد استفاده در این تحقیق شامل عصاره اتانولی گل و برگ گیاه رازک در غلظت های 25، 50 و 100 درصد، سم دیازینون در غلظت های 100 و ppm 200 و تیمار شاهد (ppm 0) بودند. صفات مورد بررسی شامل میزان مواد جامد محلول کل، pH آب میوه، اسیدهای قابل تیتراسیون، شاخص طعمی میوه، خواص چشایی و ویژگی های حسی میوه و نیز بار میکروبی میوه طی دوره انبارداری بود. نتایج نشان دادند استفاده از عصاره های گل و برگ گیاه رازک و نیز سم دیازینون تاثیر معنی داری بر میزان pH نمونه های توت فرنگی نداشت و در مقایسه با تیمار شاهد باعث حفظ بهتر میزان اسید قابل تیتراسیون در طول دوره انبارداری شده بودند (05/0>p). میزان مواد جامد محلول کل نمونه های توت فرنگی با افزایش زمان انبارداری روند نزولی داشتند در حالی که با افزایش غلظت عصاره گل و برگ رازک میزان مواد جامد محلول کل افزایش یافت که در مقایسه با هر دو غلظت مورد استفاده از قارچ کش دیازینون نتایج بهتری در ممانعت از افزایش بریکس میوه ها ارایه داده اند. نمونه های توت فرنگی تیمار شده با عصاره گل و برگ گیاه رازک در مقایسه با سایر نمونه ها به لحاظ کیفیت ظاهری، درخشندگی، رنگ و کیفیت بافتی امتیاز بالاتری را طی ارزیابی حسی کسب کردند. بررسی نتایج میکروبی نیز توانایی عصاره های گل و برگ گیاه رازک در ممانعت از فساد میکروبی میوه توت فرنگی در مقایسه با سم دیازینون را نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده از آزمایشات مختلف شیمیایی، میکروبی و حسی می توان عصاره گل و برگ گیاه رازک را به عنوان جایگزین قارچ کش های رایج مورد استفاده در نگهداری میوه توت فرنگی معرفی نمود.

    کلیدواژگان: عصاره گل و برگ گیاه رازک، میوه توت فرنگی، خواص کیفی، عمر انباری
  • حسین میغانی*، ابوذر هاشم پور صفحات 91-102

    اسیداگزالیک به عنوان یک پاداکسنده طبیعی رسیدن و پیری میوه را به تاخیر می اندازد. در این پژوهش اثر غلظت های مختلف اسیداگزالیک (0، 2، 4، 6 و 8 میلی مولار) بر قابلیت انبارمانی و کیفیت پس از برداشت میوه ازگیل ژاپنی طی 28 روز انبارداری در دمای 5 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5±90 درصد مورد بررسی قرار گرفت. صفاتی مانند شاخص قهوه ای شدن، ویژگی های بیوشیمیایی و کیفی و فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز (PPO) و پراکسیداز (POD) میوه در زمان برداشت (0)، 7، 14، 21 و 28 روز پس از شروع انبارداری ارزیابی شد. با افزایش مدت انبارداری میزان شاخص قهوه ای شدن، مواد جامد محلول (TSS)، نسبت TSS به اسیدیته قابل تیتراسیون (TA) و فعالیت آنزیم های PPO و POD در همه تیمارها افزایش یافت (p˂0.05)، درحالی که میزان سفتی بافت میوه، TA، اسیدآسکوربیک، فنل و فلاونویید کل و ظرفیت پاداکسندگی میوه کاهش یافت (p˂0.05). کاربرد اسیداگزالیک میزان شاخص قهوه ای شدن و فعالیت آنزیم های مسیول قهوه ای شدن میوه (PPO و POD) را به طور معنی داری در مقایسه با شاهد کاهش داد (p˂0.05). در پایان مدت انبارداری میوه های تیمار شده با غلظت های مختلف اسیداگزالیک بافت سفت تر و میزان اسیدآسکوربیک، فنل و فلاونویید کل و ظرفیت پاداکسندگی بیشتری در مقایسه با میوه های گروه شاهد داشتند (p˂0.05). در کل، کاربرد اسیداگزالیک بطور موثری نرم شدن بافت میوه و شاخص قهوه ای شدن را با کم کردن فعالیت آنزیم های PPO و POD در طول مدت انبارداری کاهش داد (p˂0.05). بنابراین تیمار اسیداگزالیک (6 میلی مولار) می تواند به عنوان یک روش موثر در انبارداری میوه ازگیل ژاپنی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، فنل کل، فعالیت پاداکسندگی، قهوه ای شدن
  • راحله قنبری محب سراج، مسعود توحیدفر*، مهدی بهنامیان، اسدالله احمدی خواه، سارا دژستان صفحات 103-115

    محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی گیاهان دارویی شامل فنل های کل، فلاونوییدها، ترکیبات اسیدهای چرب و غیره عمدتا تحت تاثیر تنش خشکی واقع می شوند. در این پژوهش، اثر سطوح مختلف تنش آبی (آبیاری کامل درحد ظرفیت زراعی، آبیاری درحد 70درصد ظرفیت زراعی و آبیاری درحد 40درصد ظرفیت زراعی) بر میزان ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه دارویی خارمریم مورد ارزیابی قرار گرفت. اندازه گیری رطوبت خاک به روش وزنی انجام شد و تنش خشکی در مرحله گلدهی به مدت 8 روز به گیاهان اعمال شد. سپس روغن گیری از بذور گیاهان به روش سوکسله و عصاره گیری به روش متانول صورت گرفت. در مرحله بعد ترکیبات فیتوشیمیایی عصاره با استفاده از دستگاه GC-MS آنالیز شد. آنالیز پیک های GC-MS حاکی از وجود 20 ترکیب در عصاره متانولی خارمریم بود. بیشترین ترکیب مشاهده شده در تیمارهای آبیاری در حد ظرفیت زراعی (8/75 درصد) و 40 درصد ظرفیت زراعی (7/73درصد) مربوط به اولییک اسید بوده درحالیکه در تیمار 70درصد ظرفیت زراعی مربوط به متیل لینولیات (5/22) بود. بجز اولییک اسید که در دو تیمار ظرفیت زراعی و 40درصد ظرفیت زراعی بیشترین مقدار را داشت، سایر ترکیبات در تیمار 70 درصد ظرفیت زراعی بیشترین میزان را نسبت به دو تیمار دیگر به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج، تنش ملایم (70 درصد ظرفیت زراعی) باعث افزایش اغلب ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه می شود که احتمالا به دلیل تنظیم اسمزی سلول در گیاه در شرایط کم آبی باشد، اما در شرایط تنش شدید (40 درصد ظرفیت زراعی) این ترکیبات کاهش داشتند که احتمالا این متابولیت ها صرف تامین انرژی برای رشد و زنده مانی گیاه شده اند. طبق نتایج این پژوهش، از آنجایی که بذر این گیاه دارای ترکیبات فیتوشیمیایی با اهمیتی از جمله اسیدهای چرب، فیتواسترول ها، متیل استرها، فلاونوییدها و غیره می باشد، لذا می توان ترکیبات فوق را پس از استخراج و خالص سازی، در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و غیره استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کم آبی، اسیدهای چرب، فیتواسترول ها، متیل استرها، فلاونوئیدها
  • مریم شمشیرساز، علی معتمدزادگان، مهران اعلمی*، مهدی شیخ عربی صفحات 117-127

    بتا گلوکان ها پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای  و هیدرو کلوییدهای محلول در آب هستند، علاوه بر اهمیت تغذیه ای، نقش تکنولوژیکی به عنوان قوام دهنده، پایدار کننده، امولسیفایر، تشکیل دهنده ژل و جایگزین چربی در تولید فراوردهای لبنی، نانوایی، گوشتی، آرایشی، دارویی، صنایع شیمیایی و تولید خوراک دام کاربرد دارد. استخراج بتا گلوکان از غلات پیچیده است، استخراج با فراصوت  نسبت به فرایند سنتی مزایایی ازجمله کاهش زمان استخراج، کاهش مصرف انرژی و حلال، راندمان بیشتر دارد. در این پژوهش تاثیر شدت امواج اولتراسونیک (0،50، 75 و100) درصد معادل با (0، 200، 300 و400) وات و زمان(0، 5/3 و7) دقیقه بر روی  راندمان، بازیافت، رنگ و ویژگی های عملکردی بتاگلوکان استخراجی بررسی شد. نتایج نشان داد، شدت و زمان امواج فراصوت بر روی راندمان  و بازیافت، رنگ، پایداری امولسیون، ظرفیت نگهداری آب، حلالیت بتاگلوکان معنی دار بود (05/0<p). با افزایش شدت وزمان امواج فراصوت، راندمان، بازیافت،، پایداری امولسیون، ظرفیت نگهداری آب وحلالیت بتاگلوکان افزایش یافت. بیشترین راندمان استخراج (34/3%)  و حلالیت (68/75%) در نمونه با شدت 400 وات در 7 دقیقه مشاهده شد، همچنین بیشترین بازیافت (04/52%)، پایداری امولسیون (06/69%)، ظرفیت نگهداری آب (g/g  21/13) در نمونه با شدت 300 وات در 7 دقیقه نسبت به شاهد بود و مولفه l* (  66/76)، a* (2/3) و b*(2/3) بود.

    کلیدواژگان: بتاگلوکان، ویژگی عملکردی، راندمان، بازیافت، فراصوت
  • اشرف گوهری اردبیلی*، نرجس آقاجانی، امیر دارایی گرمه خانی صفحات 129-142

    مواد غذایی سرخ کردنی به سبب طعم و مزه و احساس دهانی مطلوب از محبوبیت ویژه ای برخوردار هستند اما در مقابل حاوی مقدار زیادی روغن می باشند. زمان و دمای سرخ کردن و پوشش دهی قبل از سرخ کردن از مهم ترین عوامل موثر بر میزان روغن در فرآورده های سرخ شده می باشند. در این پژوهش اثر غلظت های مختلف صمغ دانه بالنگو به عنوان پوشش در سه سطح (0، 10 و 20 درصد وزنی-حجمی)، دما (150، 170 و 190 درجه سانتی گراد) و زمان سرخ کردن (2، 4 و 6 دقیقه) بر خواص کیفی و ویژگی های حسی ورقه های کدو سبز سرخ شده بررسی و با استفاده از روش سطح پاسخ بهینه یابی شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت صمغ در پوشش، اتلاف رطوبت و میزان جذب روغن فرآورده کاهش یافت اما با افزایش زمان و دمای سرخ کردن، میزان رطوبت محصول کاهش و جذب روغن نمونه ها افزایش یافت. روشنایی (*L) فرآورده با افزایش زمان و دمای سرخ کردن و افزایش غلظت صمغ دانه بالنگو کاهش یافت. در بین فاکتورهای مورد مطالعه به ترتیب دمای سرخ کردن > زمان سرخ کردن > غلظت صمغ دانه بالنگو بر روی فاکتورهای رنگی *a و *b فرآورده موثر بودند. نتایج ارزیابی حسی نمونه ها نشان داد که پذیرش کلی ورقه های کدو سبز سرخ شده با افزایش زمان و دمای سرخ کردن افزایش می یابد اما با افزایش غلظت صمغ دانه بالنگو کاهش جزیی داشت. نتایج بهینه سازی نشان داد که زمان سرخ کردن 2 دقیقه، غلظت صمغ دانه بالنگو 31/14 درصد و دمای سرخ کردن 177 درجه سانتی گراد، شرایط بهینه فرآیند سرخ کردن ورقه های کدو سبز بوده و با شرایط مذکور پارامترهای حسی و کیفی  محصول به صورت بهینه حفظ می شود. استفاده از پوشش صمغ دانه بالنگو می تواند منجر به تولید محصول کدو سبز سرخ شده کم چرب بدون تاثیر نامطلوب بر خواص حسی و کیفی محصول شود.

    کلیدواژگان: ورقه های کدو سبز، صمغ دانه بالنگو، پوشش دهی، سرخ کردن عمیق، روش سطح پاسخ
  • مرتضی خان رمکی، عزت الله عسکری اصلی ارده*، احسان الله کوزه گر، ریحانه لونی صفحات 143-152

    آفات و بیماری های گیاهی یک تهدید عمده برای امنیت غذایی بشر بشمار می آیند. در مزارع وسیع، تشخیص دقیق و به هنگام توسط انسان به دلیل زمان بر بودن و احتمال تشخیص اشتباه امکان پذیر نمی باشد. از اینرو برای تشخیص فوری، اتوماتیک ، مناسب و دقیق آفات  کشاورزی،  استفاده از پردازش تصویر و هوش مصنوعی از جمله یادگیری عمیق  می تواند بسیار مفید باشد. در این تحقیق، مدل های شبکه عصبی پیچشی برای تشخیص و شناسایی سه نوع آفت مرکبات متداول در شمال ایران نظیر پروانه مینوز، فوماژین (قارچ دوده مرکبات) و بالشتک با استفاده از تصاویر برگ های آلوده، از طریق روش های یادگیری عمیق توسعه داده شده است. برای این منظورمعماری های رزنت 50 و وی جی جی 16 به عنوان شبکه عصبی پیچشی معروف با استفاده از روش انتقال یادگیری بر روی 1774 تصویر برگ آلوده مرکبات که در شرایط طبیعی و مزرعه ای فراهم گردید، آموزش داده شد. در مرحله آموزش، از روش افزونه سازی داده ها برای افزایش تعداد نمونه های آموزشی و بهبود تعمیم پذیری طبقه بند ها استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل تجربی از اعتبارسنجی ضربدری به منظور اندازه گیری دقت شبکه عصبی پیچشی استفاده شد. در این استراتژی، همه تصاویر بدون هیچگونه همپوشانی مجموعه داده های آموزش و امتحان، آزمایش شدند. بر اساس نتایج به دست آمده دقت مدل های  رزنت 50 و وی جی جی 16 به ترتیب 05/96 و 34/89 درصد ارزیابی گردید.از اینرو مدل رزنت 50، می تواند روش فوق را به یک سیستم مشاوره یا هشداردهنده اولیه بسیار مناسب تبدیل کند.

    کلیدواژگان: آفات مرکبات، یادگیری عمیق، رزنت50، وی جی جی 16، شبکه عصبی پیچشی
  • سپیده یوسف زاده ثانی*، سید علی مرتضوی، زهرا شیخ الاسلام، مهدی کریمی، امیرحسین الهامی راد صفحات 153-165

    این مطالعه با هدف تولید ناگت مرغ پوشش داده شده با نشاسته های مختلف ذرت (معمولی، اصلاح شده توسط فراصوت، مقاوم به حرارت و پری ژلاتینه) درقالب طرح آماری فاکتوریل کاملا تصادفی برای تعیین بهترین فرمولاسیون محصول سوخاری انجام گرفت . برای اعمال سونیکاسیون از دستگاه فراصوت بافرکانس 70کیلو هرتزدر زمان 5 دقیقه و برای سرخ کردن از سرخ کن مجهز به کنترل کننده دما (150، 170و 190 درجه سانتیگراد) و زمان (1 ،3 و5 دقیقه)استفاده شد . بافت، مولفه های رنگی پوسته و ویژگی های  حسی نمونه ها ارزیابی شد. مقایسه میانگین های به دست آمده با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که در مقایسه با نمونه شاهد افزودن خمیرابه های پیش تیمارشده با سونیکاسیون  ,ودمااثر قابل توجهی در کاهش سفتی بافت ناگت داشت. با افزایش زمان ودمای سرخ کردن میزان جذب روغن نمونه ها به طور معنی داری (05/0≤p) کاهش یافت .نمونه های پوشیده شده با نشاسته طبیعی ذرت درمقایسه با شاهد امتیاز بیشتری را در ارزیابی حسی دریافت کردند.ارزیابی رنگ در نمونه های پیش تیمارشده با فرآیند سونیکاسیون نشان دهنده کاهش معنی داری (05/0≤p) در مولفه های* aو b * در طی زمان سرخ کردن3 دقیقه بود، درحالی که مولفه L *به طور معنی داری (05/0≤p) نسبت به تیمار شاهد دردمای سرخ کردن170و 190درجه سانتیگراد افزایش یافت .

    کلیدواژگان: کلید واژگان، امواج فراصوت، جذب روغن، خصوصیات حسی، ناگت مرغ، نشاسته
  • معصومه عباسی، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی*، مجید عسکری سیاهویی، منصوره شمیلی، بابک مدنی صفحات 167-181

    پوسیدگی ناشی از کپک سبز پنی سیلیوم دیجیتاتوم ازنظر اقتصادی مهم ترین بیماری های پس ازبرداشت لیمو در همه مناطق تولیدی است. در این تحقیق، اثرات اسانس های روغنی (دارچین، میخک، آویشن باغی و شیرازی) به منظور کنترل کپک سبز در میوه لیموی مکزیکن لایم (Citrus aurantifolia cv. Mexican lime) مطالعه شد. لیموهای مکزیکن با سوسپانسیون قارچ پنی سیلیوم دیجیتاتوم مایه زنی و با اسانس های روغنی در سه سطح غلظت صفر (شاهد)، 1/0 و 2/0 درصد حجمی- حجمی، غوطه ور شدند. سپس میوه های لیمو در دمای 1± 8 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 21 روز نگه داری شدند. نتایج نشان دادند که اسانس های گیاهی تاثیر معنی داری بر پوسیدگی میوه، کاهش وزن،  L*، a*، b*، محتوای فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل داشتند. پس از 21 روز انبارمانی، محتوای فنل کل و فعالیت آنتی اکسیدانی میوه تیمار شده با اسانس های گیاهی نسبت به شاهد بیشتر بود. به علاوه اسانس های گیاهی در کنترل پوسیدگی و کاهش وزن موثر بودند و درمقایسه با شاهد، شاخص هایL* وb* را کاهش دادند. پس از 21 روز انبارمانی میوه تیمار شده با اسانس آویشن باغی 2/0 درصد، پوسیدگی پس ازبرداشت هفت برابر کمتر از شاهد اما ترکیبات فنلی و ظرفیت آنتی اکسیدانی بیشتر از شاهد داشت. بنابراین اسانس آویشن باغی اثر مناسب تری روی کنترل کپک سبز و حفظ کیفیت میوه لیموی مکزیکن دارد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی پس ازبرداشت، فعالیت آنتی اکسیدانی، پنی سیلیوم دیجیتاتوم، لیموترش
|
  • Mostafa Rahmati Joneidabad*, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 1-8

    Much chemical fungicides are used to control fungal infections. However, several of these fungicides are detrimental for human health. Today, the use of natural ingredients such as essential oils and extracts plant with the least side effects has been of great interest to researchers. Myrtle (Myrtus communis L.) is a belongs to Myrtaceae  family and a herb widely growing in Iran. The aim of this study was to examine the Myrtle essential oil to control the fungi (Penicillium digitatum and Penicillium italicum) “in vitro”. Evaluation of the antifungal activity of Myrtus communis essential oil was investigated by Kirby-Bauer, well agar, macro broth dilution and minimum fungicidal concentration methods. The results showed that the inhibition zone diameter (Kirby-Bauer method) for the fungal strains of Penicillium digitatum and Penicillium italicum was 10.60 and 9.70 mm, respectively. The results showed that the inhibition zone diameter (well agar method) for the fungal strains of Penicillium digitatum and Penicillium italicum was 12.30 and 10.50 mm, respectively. The minimum inhibitory concentration for Penicillium digitatum and Penicillium italicum was 64 and 128 mg/mL, respectively. The minimum fungicidal concentration was 512 and 512 mg/mL, respectively.

    Keywords: Myrtus communis, Penicillium digitatum, Penicillium italicum, Antifungal activity
  • Mojgan Rezaei, Mohammad Goli* Pages 9-20

    Celiac disease is an autoimmune disorder in which the patient expose to gluten intolerance during their life and the only way to treat it using a gluten-free diet. This study aimed to produce a gluten-free diet Sohan using replacing sucrose with isomalt and complete replacing wheat flour with soybean meal and corn flour. For this purpose, replacing sucrose with isomalt (0, 25, 50, 75, 100%), soybean meal to corn flour ratio (0, 0.25, 0.50, 0.75, 1%) and cooking temperature (160, 165, 170, 175, 180 and 180 °C) were investigated on density, hardness, and color of samples. Modeling and optimization were performed by response surface method and central composite design with α two and six central points and two replications in factorial and axial points using design expert software. The results showed that the density and hardness at higher levels of soybean meal to corn flour ratio increased and decreased, respectively. An increase in hardness and (L*) index were observed with increasing replacing levels of sucrose with isomalt. As well as, the interaction effect of sucrose replacement with isomalt and soybean meal to corn flour ratio at lower levels of these variables resulted in decreased density. The low-calorie Sohan formulas including, sucrose replacement with isomalt 79%, soybean meal flour to corn flour ratio 0, and the cooking temperature 180 °C; sucrose replacement with isomalt 100%, soybean meal flour to corn flour ratio 0.41, and the cooking temperature 171 °C; and sucrose replacement with isomalt 71%, soybean meal flour to corn flour ratio 1, and the cooking temperature 160 °C as the best Treatments were introduced.

    Keywords: Dietary Sohan, Celiac, Diabetic disease, Optimal formulas, Textural properties, Color assessment indices, Response surface methodology
  • Mostafa Sadeghi, Hamideh Hamidizad, Fatemeh Habibi* Pages 21-32

    Viscosity is used as the most important indicator in evaluating the cooking quality of rice. In order to investigate the best irrigation method and nitrogen application and their interaction effects on viscosity or cooking quality in Guilaneh rice cultivar, this experiment was conducted as a factorial experiment in a CRBD with 3 replications. Irrigation managements was considered in 3 levels(full irrigation, 7 and 14 day interval irrigation) and nitrogen fertilizer as the second factor in 3 levels(50, 75 and 100 kg/ha). It will achieve better cooking quality with higher peak viscosity, lower trough viscosity and lower final viscosity. In the study of the interaction effects of nitrogen fertilizer application and irrigation, the highest peak viscosity was observed in the treatment with 14-day interval irrigation and 75 kg nitrogen fertilizer per hectare (2707 Centipoise). The lowest trough viscosity was obtained in the treatment of 75 kg fertilizer and irrigation under flooding (1767 Centipoise). The lowest final viscosity was obtained with 7-day interval irrigation and 75 kg nitrogen fertilizer per hectare (3648 Centipoise). In the study of viscosity, the higher breakdown and lower setback indicate better cooking quality. The highest breakdown (881Centipoise), the lowest setback (957 Centipoise) and the lowest pasting temperature (84.54°C) were related to the treatment of nitrogen fertilizer 75 kg/ha and 7-day interval irrigation. Therefore, according to environmental conditions and recommendations to reduce fertilizer and water consumption, if there is no effect on yield, treatment with 7-day interval irrigation and nitrogen fertilizer 75 kg/ha to achieve the best cooking quality for Gilaneh cultivar is recommended.

    Keywords: Rice, Viscosity, Quality, Irrigation
  • Mohammad Noshad, Behrooz Alizadeh Behbahani* Pages 33-42

    Stachys byzantina belongs to Lamiaceae family. Regarding to the biologically active compounds and traditional use of the Stachys byzantina for treatment of wounds and a cold, it seems that this plant has significant antibacterial effects. The aim of this study was evaluation of antibacterial effect of ethanolic extract of Stachys byzantina against Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus. The inhibition zone diameter of the Stachys byzantina extract on Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus was identified on a concentration of 25, 50, and 75 mg/mL, respectively, by Cylinder-plate and Kirby-Bauer methods. Moreover, minimum inhibitory concentration (MIC) (agar dilution and micro-well dilution) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the pathogenic microorganisms were determined in this study. The data were analyzed using one-way ANOVA and Duncanchr('39')s multiple range test. The highest and lowest inhibition zone with a diameter of 17.90 and 13.10 mm at a concentration of 75 mg/mL were observed for Staphylococcus aureus and Enterobacter aerogenes bacteria, respectively (Cylinder-plate method). The MIC of Stachys byzantina extract for Enterobacter aerogenes, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus was 100, 50, 25 and 12.5 mg/mL respectively (agar dilution). The ethanolic extract of Stachys byzantina “in vitro” has a significant antibacterial effect on Enterobacter aerogenes and Escherichia coli (Gram-negative bacteria) and Bacillus cereus and Staphylococcus aureus (Gram-positive bacteria).

    Keywords: Stachys byzantina, Cylinder-plate method, agar dilution, Kirby-Bauer method
  • Maryam Rahaei, Rezvan Pourahmad*, Bijan Khorshidpour Pages 43-54

    Kefir is one of the fermented milk products that plays a major role in nutrition and human health. The aim of this study was to investigate the effect of adding asparagus extract and green tea extract on survival of probiotic bacteria, antioxidant activity and sensory properties of kefir. Different concentrations (0.5, 1 and 1.5%) of asparagus extract and green tea extract were used in kefir and the samples were stored at 4˚C for two weeks.The results showed that addition of herbal extracts decreased pH and increased acidity and antioxidant activity of the samples (p≤0.05). The highest antioxidant activity was related to the sample containing 1.5% green tea extract. During storage time, pH of the samples decreased, but acidity increased significantly (p≤0.05). There was no significant difference between samples in terms of viability of Bifidobacterium lactis and Lactobacillus acidophilus (p>0.05). The viability of probiotic bacteria decreased significantly (p≤0.05) during storage but in all samples, the number of bacteria was more than 108 CFU/ml until the end of the storage period. The sample containing 1.5% asparagus extract had the highest score of overall acceptance. Therefore, this sample was selected as the best treatment.

    Keywords: Kefir, Probiotic bacteria, Asparagus extract, Green tea extract
  • Mohammad Yaghtini, Javad Feizy*, Seyyed Emad Hoseini Taheri, Moslem Jahani Pages 55-64

    Among legumes, lentil is very rich in protein and is called the meat of poor people. In this study physicochemical, nutritional value and antioxidant properties of two cultivars of Iranian black and green lentils, including moisture and volatiles, total ash, total fat, protein, crude fiber, carbohydrate, measurement of total antioxidant activity and carotenoids content were investigated. Obtained results show that, green lentil contains a higher amount of moisture and volatiles (6.72 g/100g) and carbohydrate (59.34 g/100g), in comparison black lentil had a higher amount of ash (mineral element) (3.66 g/100g), crude fiber (7.40 g/100g), fat (1.95 g/100g), protein (26.02 g/100g) and higher antioxidant activity based on DPPH (IC50= 2408.8 mg/L) and FRAP (concentration of Fe2+ ion= 0.4 mM) experiment. The carotenoid content of black lentil was determined 0.024 μg/g and was higher than green lentil (0.011 μg/g). So it can be said that, despite the advantages of black lentil over green lentil, it remains unknown nutritionally, and it seems very appropriate both economic and agricultural recommending people to consume and to put up black lentil in their diet, with regard to rainfed of lentil and dryland cultivation source in our country.

    Keywords: Legumes, Carotenoid content, Physicochemical properties, Nutritional value
  • Hassan Rashidi*, Parvindokht Moatamedolshariati, Mohsen Ghods Rohani, Vahid Hakimzadeh Pages 65-73

    soybean and its products have been considered as functional products. Due to applying of functional properties of soy milk, a mixture of cow milk and soy milk in different proportions (zero, 20, 40, 60, 80 and 100% soy milk) was processed to yogurt and then liquid kashk was produced. Liquid Kashk was converted to powder by spray dryer and their physicochemical and sensory properties were measured. The results showed that the amount of moisture and protein in the Kashk powder increased from 3.1% to 3.96% and 29.2% to 65.57% respectively and the amount of acidity decreased from 1.72% to 0.8% in the 100% soy milk sample compare to 0% soy milk Kashk (P ≤0.05). The increase in soy milk also increased the viscosity and consistency of the reconstituted Kashk. Adding soy milk up to 40% did not make a significant difference in taste and color compared to the control sample, but adding soy milk at levels higher than 40% caused a significant reduction (P ≤0.05) in taste and color score. Soy milk reduced the overall acceptance score of reconstituted Kashk, which did not significant up to 60% of soy milk.

    Keywords: Soy Milk, Sensory Characteristics, kashk powder, functional foods
  • Amir Daraei Garmakhany*, Habib Mirzaei, Khani Shakarami Pages 75-90

    This study was conducted to determine the effects of flower and leaf extract of Humulus lupulus plant on the shelf life and quality attributes of strawberry fruits. Different treatments were applied in this research including: flower and leaf ethanolic extract of Humulus lupulus plant at concentration of 25, 50 and 100 percent, diazinon fungicide at concentration of 100 and 200 ppm and blank samples (0 ppm). Different quality attributes including: total soluble solids, fruit juice pH, titratable acidity, flavor index of fruit, sensory attributes and total microbial counts of fruits were measured during storage periods. The results showed that application of the flower and leaf extract of Humulus lupulus plant and diazinon fungicide had no significant effect on the pH value of strawberry fruits but maintained the titratable acidity during storage periods compared to the blank samples (p>0.05). Total soluble solid content of strawberry fruits was decreased with increase of the storage time but increased with increase of the flower and leaf extract of Humulus lupulus plant concentration and compared to applied concentration of diazinon fungicide (tow concentration) lead to better brix content maintenances. Treated strawberry samples with the flower and leaf extract of Humulus lupulus plant compared to other samples obtained the higher score in case of appearance, color and texture during sensory evaluation. Microbial evaluation results, showed the ability of the flower and leaf extract of Humulus lupulus plant in microbial spoilage inhibition compared to the diazinon fungicide. According to the obtained results from different chemical, microbial and sensory evaluations, the flower and leaf extract of Humulus lupulus plant can be introduced as replacer of the common fungicide applied in strawberry preservation.

    Keywords: Flower, leaf extract of Humulus lupulus plant, Strawberry fruit, Quality attributes, Storage life
  • Hossein Meighani*, Abuzar Hashempour Pages 91-102

    Oxalic acid (OA), as a natural antioxidant, delays the ripening and senescence of fruits. In this research, the effect of different concentration of OA (0, 2, 4, 6, and 8 mM) investigated on storage life and postharvest quality of loquat fruit at 5°C and 90±5% relative humidity for 28 days. Traits such as browning index, biochemical and qualitative characteristics and activity of polyphenol oxidase (PPO) and peroxidase (POD) enzymes of fruit at harvest (0), 7, 14, 21 and 28 days after storage were analyzed. With increasing storage time, the level of browning index, total soluble solids (TSS), ratio of TSS/titratable acidity (TA) and the activity of PPO and POD enzymes increased in all treatments, while firmness, ascorbic acid, total phenol and flavonoids content and antioxidant activity decreased (p˂0.05). OA application significantly reduced the level of browning index and the activity of enzymes responsible for tissue browning (PPO and POD) compared to control (p˂0.05). At the end of storage, fruits treated with different concentration of OA had a more firmness tissue and higher level of ascorbic acid, total phenol and flavonoids content and antioxidant activity in comparison to the control fruits (p˂0.05). Overall, OA application effectively reduced fruit softening and browning index with diminished the activity of PPO and POD enzymes during cold storage. Thus, OA treatment (6 mM) can be used as an effective method for cold storage of loquat fruit.

    Keywords: Antioxidant activity, Browning, Peroxidase, Polyphenol oxidase, Total phenol
  • Rahele Ghanbari Moheb Seraj, Masoud Tohidfar*, Mahdi Behnamian, Asadollah Ahmadikhah, Sara Dezhsetan Pages 103-115

    The content of phytochemicals of medicinal plants including total phenols, flavonoids, fatty acid compounds, etc. are mainly affected by drought stress.  In this study, the effects of different levels of water stress (Full irrigation at field capacity, irrigation at 70% of field capacity and irrigation at 40% of field capacity) on the phytochemicals of the medicinal plant of Milk thistle were evaluated. Soil moisture was measured by weight method and drought stress was applied to plants during the flowering stage for 8 days. Then, the seeds were oiled by Soxhlet and methanol extracted. Next, the phytochemicals of the extract were analyzed using GC-MS. GC-MS peak analysis indicated that 20 compounds were present in methanolic extract of Milk thistle. Oleic acid was the most abundant compound in irrigation treatments of Field Capacity (F.C) (75.8%) and 40%F.C. (73.7%), while methyl linoleate (22.5%) was highest in 70%F.C. Except of oleic acid, which had the highest amount in F.C and 40%F.C, the other compounds had the highest amount in 70%F.C compared to the other two treatments. According to the results, mild stress increased most of the plantchr('39')s phytochemical compounds, possibly due to the osmotic regulation of the plant in dehydration. However, under extreme stress, these compounds were reduced, and these metabolites may have been used to provide energy for plant growth and survival. According to the results of this study, since the seeds of this plant have important phytochemical compounds such as fatty acids, phytosterols, methyl esters, flavonoids, etc. Therefore, the above compounds can be used in the food, pharmaceutical, health and other industries after extraction and purification.

    Keywords: Water deficit, Fatty acids, Phytosterols, Methyl esters, Flavonoids
  • Maryam Shamshirsaz, Ali Motamedzadegan, Mehran Alami*, Mehdi Sheykharabi Pages 117-127

    ß-glucans  are non-starch polysaccharides and water soluble hydrocolloids, Apart from being nutritionally important, ß-glucans show an important technological role as thickening, stabilizing, emulsification, gel-forming component and fat substitute in the dairy products, bakeries, meats, pharmacy, cosmetics, and chemical industries, and feed production. The extraction of cereals ß-glucans is very difficult. Ultrasonic extraction, represents higher efficiency since this method is a cost- effective which shortens the extraction time ,energy and solvent consumption compared to conventional methods..in this study the effect of intensity  and time  at four different powers (0, 200, 300, 400 w)  in three time (0, 3.5 and 7 min) intrevals were investigated on the yield, recovery, color and the functional  properties of extracted ß-glucan.The results showed that the intensity and time of ultrasound were significant on yield, recovery, color, emulsion stability, water holding capacity, solubility ß-glucan (p<0.05). With increasing ultrasonic intensity and time, extracted ß-glucan yield, recovery, emulsion stability, water holding capacity increased. The highest extraction yield (3.34%), solubility (75.67%) were observed at power 400w for 7 minutes, Also the highest recovery (52.04%), emulsion stability (69.06%), water retention capacity (13.21 g /g), compared to blank sample at power 300w  for 7 minutes . L* , a*and b* and were 76.66, 3.2, 3.2 respectively.

    Keywords: : β -glucan, Functional properties, Yield, Recovery, Ultrasonic
  • Ashraf Gohari Ardabili*, Narjes Aghajani, Amir Daraei Garmakhany Pages 129-142

    Fried foods due to suitable taste, flavor and mouth feel are very popular but they contain high level of oil. Frying time and temperature and coating before frying process are the main factors, affetcting oil content in fried products. In this study the effect of different concentrations of Balangu seed gum (0, 10 and 20 %W/V), frying temperature (150, 170 and 190 0C) and frying time (2, 4 and 6 minutes) on the quality and sensory attributes of fried zucchini slices were investigated and optimized by response surface method. Results showed that the amounts of water loss and oil uptake during frying process were reduced with increase of gum concentration in the coating agent, but the moisture content of sample was decreased by increasing of frying time and temperature while oil uptake increased. The L* index of the final products were decreased with increase of frying time and temperature and Balangu seed gum concentration. The most affecting factors on the a* and b* index are frying temprature, frying time and Balangu seed gum concentration respectively. The sensory evaluation results, showed that, total acceptance of fried zucchini slices increased with frying time and temperature incensement while decreased with Balangu seed gum incensement. Optimization results showed that the optimum processing conditions of fried zucchini slices were frying time of 2 minute, Balangu seed gum concentration 14.31% and frying temperature 177 0C and in these conditions the quality attributes of final products were in optimum level. Application of Balangu seed gum lead to produce low fat fried zucchini slices without adverse effect on sensory attributes of final product.

    Keywords: slices, Balangu seed gum, Coating, Deep fat frying, Response surface method
  • Morteza Khanramaki, Ezzatollah Askari Asli Ardeh*, Ehsan Kozegar, Reihaneh Loni Pages 143-152

    Plant pests and diseases are categorized as one major group threatening to food security. In large farms, accurate and timely human diagnosis is not possible due to time consuming and possible misdiagnosis. Therefore, for immediate, automatic, appropriate and accurate detection of agricultural pests, the use of image processing and artificial intelligence, including deep learning can be very useful. In this study, convolutional neural network models have been developed to identify three common citrus pests in northern Iran such as citrus leafminer, sooty mold and pulvinaria using images of infected leaves, through deep learning methods. For this purpose, Resnet50 and VGG16 architectures are trained as well-known convolutional neural networks, applying the transfer learning method on 1774 images of infected citrus leaves, accumulated from natural and field conditions. In the training phase, data augmentation is used to increase the number of training samples, and to improve the generalizability of the classifiers. For experimental analysis, cross validation strategy is used to evaluate the accuracy of the convolutional neural network. In this strategy, all images are tested without any overlap between training and test sets. Based on the results, the accuracies of Resnet 50 and VGG 16 models are evaluated as 96.05 and 89.34%, respectively. Hence, the Resnet 50 model can convert the above method into a very suitable early warning or consulting system.

    Keywords: Citrus pests, Deep Learning, Convolutional Neural Networks, Resnet50, VGG16
  • Sepideh Yosefzadeh SANI*, Seyed Ali Mortazavi, Z Sheikholeslami, MEHDI KARIMI, A.H ELHAMIRAD Pages 153-165

    This study was tested to evaluate the influences of different maize starches (native, modified with sonication, pre–gelenized, Heat Resistant) replacement in batter coating, based on factorial experiments in a completely randomized design to determine the best formulation of breadcrumbs. Samples were sonicated with 70 kHz for 5 minutes and a fryer equipped with a temperature controller (150, 190 and 170 degrees centigrade) and time (1, 3 and 5 minutes) was used for frying. Quality parameters (texture, Crust color values, oil absorption, sensory properties) of chicken nugget were measured during frying.Obtained result indicated that addition of ultrasound pretreatment batters and temperature influenced in texture hardness reduction of nuggets. Oil content of whole nuggets was found to decrease significantly (P< 0.05) with frying time and temperature. Chicken nuggets with native maize starch compared to control ones showed better scores for organoleptic properties. Color evaluation in samples containing native and sonication pretreatment showed significant (P< 0.05) reduction in a* and b* values at 3 minute frying, whereas L* values were significantly (P< 0.05) increased compared to control treatments at 170 and 190° c. Samples hardness was decreased due to frying temperature.

    Keywords: Ultrasound, oil absorption, organoleptic properties, Chicken nuggets, starch
  • Masoomeh Abbasi, Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi*, Majeed Askari Seyahooei, Mansoore Shamili, Babk Madani Pages 167-181

    Green mold rot disease caused by Penicillium digitatum is the most economically important postharvest disease of lime fruit in all production areas. In this research, effects of essential oils (Cinnamomun verum, Eugenia caryophyllata, Thymus vulgaris, Zataria multiflora) for controlling green mold in Mexican lime (Citrus aurantifolia cv. Mexican lime) fruit were studied. Mexican limes were inoculated by Penicillium digitatum suspension and were immersed with the essential oils at three levels 0 (as control), 0.1 and 0.2% (v/v). Then, fruits were kept at 8±1oC and 90-95% relative humidity for 21 days. The results showed that the essential oils significantly affected fruit decay, weight loss, L*, a*, b*, total phenolic content and total antioxidant activity. After 21 days of storage, total phenolic content and total antioxidant activity of treated fruit with essential oils were higher compared with the control. In addition, essential oils were effective in decay and water loss control, and decreasing L* and b* compared with the control. The garden thyme essential oil at 0.2% decreased postharvest decay seven times lower than control but increased total phenolic compounds and antioxidant activity compared to the control 21 days after storage. Therefore, garden thyme essential oil has a strong effect on controlling green mold and maintaining quality of Mexican lime fruit.

    Keywords: Postharvest decay, Antioxidant activity, Penicillium digitatum, Lime