فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
پیاپی 1 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد ایمانی شاملو، محمدرضا پورجعفر، مجتبی رفیعیان * صفحات 1-9
    اهداف

    امروزه به‌دنبال تغییر وسیع در مناسبات اقتصادی، سیاسی و غیره، ساختار فضایی شهرها به‌ویژه کلان‌شهرها در معرض تحولات سریعی قرار دارند. با توجه به تاثیرپذیری فضا از مولفه‌های ساختاری و به‌ویژه مولفه سیاست (قدرت) از یک‌سو و وجود درآمدهای نفتی و ویژگی‌های ساختاری خاص ایران از سوی دیگر، توجه به تحولات فضایی کلان‌شهرها از منظر سیاست و قدرت ضرورت می‌یابد. هدف پژوهش حاضر، بررسی الگوی تحولات فضایی کلان‌شهرهای تهران و تبریز در بستر اقتصاد نفتی ایران بود.

    ابزار و روش‌ها

    در این پژوهش تحلیلی- توصیفی، داده‌ها، اطلاعات و مفاهیم مورد نیاز در ارتباط با شاخص‌های تبیین‌کننده تحولات فضایی کلان‌شهرهای تهران و تبریز علاوه بر جمع‌آوری به‌صورت مستقیم با دسترسی به برخی منابع اطلاعاتی از جمله سایت بانک مرکزی و مرکز آمار نیز جمع‌آوری شد. در بخش مبانی نظری، عمده مطالعات به‌صورت کتابخانه‌ای انجام شد. برای تعیین وجود رابطه بین درآمدهای نفتی کشور و پروانه‌های ساختمانی صادرشده توسط شهرداری دو کلان‌شهر تهران و تبریز، از ضریب همبستگی پیرسون و سپس آزمون رگرسیون همزمان استفاده شد.

    یافته‌ها

    میزان درآمدهای نفتی با تعداد پروانه‌های ساختمانی صادرشده در کلان‌شهر تبریز (5663/0=r؛ 0025/0=p) و همچنین با تعداد پروانه‌های ساختمانی صادرشده در کلان‌شهر تهران (7440/0=r؛ 0005/0=p)، همبستگی مستقیم داشت. میزان درآمدهای نفتی توانست 63/56% تعداد پروانه‌های ساختمانی صادرشده در کلان‌شهر تبریز و 40/74% تعداد پروانه‌های ساختمانی صادر شده در کلان‌شهر تهران را تبیین نماید.

    نتیجه‌گیری

    تولید، تحولات فضا و فعالیت‌های ساختمانی در کلان‌شهرهای تهران و تبریز تحت تاثیر مستقیم درآمدهای نفتی قرار دارد.

  • زهرا احمدی پور، ناهید خنده رو* صفحات 11-21
    اهداف

    نظم فضایی تحت تاثیر پدیده‌های طبیعی و انسانی، شبکه شهری را تشکیل می‌دهد. در نظام شهری متعادل به‌‌علت وجود عملکردها و فعالیت‌های سلسله‌مراتبی در شهرهای مختلف و ارایه خدمات متناسب با جمعیت موجود، پیوندهای سلسله‌مراتبی بین آنها برقرار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی چگونگی شبکه شهری براساس تحلیل عملکردی و عوامل موثر بر تغییر شکل شبکه شهری استان خراسان رضوی بود.

    ابزار و روش‌ها

    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر در سال 1394 به‌روش پیمایشی، بین 118 نفر از کارشناسان استانداری، اداره کل راه و شهرسازی استان خراسان رضوی، فرمانداری‌ها، شهرداری‌ها، جهاد دانشگاهی دانشگاه فردوسی، اساتید جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد و شهرداران شهرهای خراسان رضوی انجام شد که به‌روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش‌نامه محقق‌ساخته بود. عوامل موثر بر عدم تعادل فضایی از طریق مدل‌سازی معادله ساختاری از نوع تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی و با استفاده از نرم‌افزار SPSS 22 و Lisrel 8.52 ارزیابی شد.

    یافته‌ها

    عوامل اقتصادی، زیربنایی و سیاسی با بار عاملی 77/0، 75/0 و 70/0 بیشترین تاثیر را در عدم تعادل فضایی داشتند.

    نتیجه‌گیری

    شهر مشهد در بالاترین و شهر باجگیران در پایین‌ترین سطح از نظر عوامل توسعه قرار دارند. از بین عوامل موثر در عدم تعادل فضایی، تغییرات تقسیمات کشوری در سطح استان (تبدیل روستا به شهر)، حاکمیت نظام بسیط متمرکز، عدم توجه به نقش شهرهای میانی در تقسیم کار (عوامل سیاسی)، تمرکز فعالیت‌ها در کلان‌شهرها، تخصیص اعتبارات به‌طور نامتناسب در سطح استان و تمرکز نقش‌ها در مشهد (عوامل اقتصادی) و تمرکز خدمات برتر آموزشی و بهداشتی- درمانی (عوامل زیربنایی) نقش موثرتری دارند.

    کلیدواژگان: شبکه شهری، فضای جغرافیایی، تعادل فضایی، خراسان رضوی
  • فیض پور محمدعلی*، محسن مجیبی فر صفحات 23-30
    اهداف

    تهران در افق 1404، شهری دانش‌پایه، هوشمند و جهانی است. برخورداری از زیرساخت‌های مناسب و درنتیجه کلان‌شهری با عملکردهای ملی و جهانی و با اقتصادی مدرن دیگر ویژگی‌های اساسی ترسیم‌شده است. تجربه جهانی مدیریت کلان‌شهرها نشان می‌دهد که مدیریت بهینه شهری نیازمند توجه همه‌جانبه به ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی شهر است و این مهم در دهه‌های اخیر و در سطح جهانی با شاخص رقابت‌پذیری شهری سنجیده شده است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رقابت‌پذیری شهری و جایگاه تهران میان کلان‌شهرهای ایران انجام شد.

    ابزار و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهشی پیمایشی است که در سال 1390 انجام شد. تعداد 11 متغیر به‌عنوان نماگرهای اقتصادی رقابت‌پذیری شهری مانند نرخ بیکاری، نرخ مشارکت اقتصادی و غیره به روش کتابخانه‌ای و از سه منبع آماری رسمی کشور یعنی سالنامه‌های آماری استان‌ها، نتایج سرشماری کارگاه‌های صنعتی با 10 نفر کارکن و بیشتر، منتشرشده توسط مرکز آمار ایران و آمارنامه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انتخاب شدند. از دو روش امتیاز استانداردشده و تاکسونومی عددی استفاده شد.

    یافته‌ها

    کلان‌شهر تهران مقام نخست را از نظر شاخص رقابت‌پذیری شهری و از بعد اقتصادی به خود اختصاص داد. تهران با امتیاز 11/3 از منظر شاخص رقابت‌پذیری شهری در روش امتیاز استانداردشده و 72/0 در روش تاکسونومی عددی، به‌عنوان پیشتاز کلان‌شهرهای ایران قرار داشت.

    نتیجه‌گیری

    کلان‌شهر تهران اگرچه در مقایسه با سایر کلان‌شهرهای جهان جایگاه مناسبی از منظر شاخص رقابت‌پذیری شهری ندارد، اما بین کلان‌شهرهای ایران رتبه نخست این شاخص را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری اقتصادی، تهران، کلان شهرهای ایران
  • مصطفی قادری حاجت*، حسین مختاری هشی صفحات 31-38
    مقدمه

    امروزه تهران به‌واسطه تراکم مشکلات در ابعاد طبیعی و انسانی، مهم‌ترین چالش مدیریت سیاسی فضا در کشور است. از مهم‌ترین ابعاد این چالش، تراکم جمعیت و فقدان مدیریت هماهنگ برای چیره‌شدن بر این مشکل و مشکلات ناشی از آن است. از آنجا که نمی‌توان از نظر فضایی تهران را جدا از پس‌کرانه دور و نزدیک در نظر گرفت، اولین مساله‌ای که به‌چشم می‌آید فقدان عدالت فضایی/جغرافیایی در این پس‌کرانه‌ها است. مشکلات تهران در سه مقیاس کالبدی- سکونت‌گاهی، منطقه‌ای و ملی قابل ‌تحلیل هستند. این پژوهش توصیفی- تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای و با هدف تحلیل عدالت فضایی در ایران و سامان‌دهی سیاسی فضایی شهر تهران انجام شد.

    نتیجه‌گیری

    فقدان رویکرد آمایش و توسعه پایدار در مقیاس ملی، منطقه‌ای و محلی در نظام برنامه‌ریزی ایران قبل از هر چیز منجر به تمرکزگرایی شدید و نهادینه‌ شده و شکل‌گیری الگوی مرکز پیرامون در کشور را نیز در پی داشته است. عملکرد برنامه‌های توسعه قبل و بعد از انقلاب نیز به نامتوازن‌شدن الگوی حاکم بر ساختار فضایی کشور منجر شده است. همچنین بی‌عدالتی فضایی/جغرافیایی در کشور و به‌تبع آن در استان تهران و همچنین فقدان مدیریت یکپارچه در مدیریت شهری تهران مشکلات امروز تهران را سبب شده است. برای حل مشکلات تهران و اداره بهینه آن باید با توجه به منابع موجود با رویکرد آمایش عادلانه به فضا و در قالب استراتژی آمایش سرزمین با استفاده از تاکتیک عدالت فضایی در سه افق کوتاه، میان و بلندمدت برنامه‌ریزی کرد، تا زمینه اداره بهینه شهر تهران فراهم شود.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، آمایش سرزمین، سامان دهی سیاسی فضا، تهران، ایران
  • محمود جمعه پور * صفحات 39-48
    مقدمه

    کلان‌شهرها نقش بی‌بدیلی در تداوم زیست بشر، آینده جامعه بشری و تعیین مسیر آینده ایفا می‌کنند. یافتن الگوی مناسب برای توسعه این مناطق می‌تواند به توسعه پایدار در سطح ملی و کاهش ناپایداری‌ها کمک کند. گسترش محدوده در حوزه بلافصل پیرامون به اشکال کالبدی، تغییر کاربری زمین و نقش‌ها از کارکردهای کلان‌شهرها است. حوزه‌های کلان‌شهری از طریق گسترش در قلمرو پیرامونی و ادغام فضایی- عملکردی محدوده‌های بلافصل در فضای هسته مرکزی کلان‌شهر شکل می‌گیرد. کلید سامان‌دهی شهر تهران در حاشیه آن است. پیوند حاشیه و متن در مناطق کلان‌شهری به‌منزله شکل‌گیری فرصت‌ها و تهدیدهایی برای هسته اصلی و حوزه پیرامونی آن به‌شمار می‌رود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش حوزه پیراشهری در سامان‌دهی کلان‌شهر تهران با تاکید بر شهرهای جدید صورت گرفت.

    نتیجه‌گیری

    راهکارهای سامان‌دهی تهران در بازسازی فضایی، کارکردی و هویتی شهر تهران، در رویکرد منطقه کلان‌شهری و برنامه‌ریزی منطقه‌ای، درگیرساختن اجتماعات پیراشهری در فرایند ادغام و یکپارچه‌سازی است. نگاه یکپارچه به منطقه کلان‌شهری و تحلیل نقش‌ها و جریان‌ها در چهارچوب یک سیستم فضایی واحد، ایجاد نهاد مدیریت یکپارچه منطقه کلان‌شهری و تقویت سلول‌ها و گره‌های فضایی در قالب شهرهای جدید لازمه سامان‌دهی فضای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهر تهران است. جلوگیری از روند حاشیه‌ای‌شدن منطقه پیراشهری، بازسازی مناطق پیراشهری، باز زنده‌سازی و تقویت حیات اجتماعی در سطح منطقه کلان‌شهری با ایجاد سلسله‌مراتب عملکردی- فضایی، هویت‌بخشی اجتماعی و اقتصادی به حوزه پیراشهری، راهکار جایگزین‌کردن شهرهای جدید و بازنگری در تجربه آنها، کلید رشد و توسعه متوازن کلان‌شهر تهران به‌عنوان پایتخت در حاشیه آن است.

    کلیدواژگان: حوزه پیراشهری، سامان دهی، تهران، شهرهای جدید
  • فاطمه بخشی شادمهری، سید هادی زرقانی *، امیدعلی خوارزمی صفحات 49-58
    اهداف

    ارزیابی تهدیدات و آسیب‌پذیری زیرساخت‌های حیاتی مانند زیرساخت آب شهری در بسیاری موارد می‌تواند موجب کاهش چشمگیر آسیب‌پذیری‌ها شود یا پیامدهای یک تهدید را به حداقل برساند. هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه‌های احتمال وقوع و شدت اثر تهدیدات انسان‌محور و طبیعت‌پایه در زیرساخت آب شهری بود.

    ابزار و روش‌ها

    در این پژوهش تحلیلی- توصیفی، از روش جمع‌آوری اطلاعات کتابخانه‌ای شامل مطالعه کتب، تحقیقات و مقاله‌های داخلی و خارجی پژوهشگران و همچنین جست‌وجوی اینترنتی استفاده شد. جمع‌آوری داده‌ها با پرسش‌نامه، تحلیل آنها با مدل هازوپ، سپس آزمون فریدمن و نرم‌افزار 21 SPSS صورت پذیرفت.

    یافته‌ها

    طبق نظر کارشناسان به‌ترتیب بیشترین امتیاز مربوط به اقدامات تروریسم و فرونشست بود و در نهایت خطای انسانی قرار داشت. با مدل هازوپ بحرانی‌ترین نوع تهدید آلودگی‌های شیمیایی، حمله نظامی و خشک‌سالی شناخته شد. تهدید نوع دوم، حملات موشکی، زلزله و تروریسم بود. خطای انسانی هم به‌ترتیب در ردیف بعدی تهدیدات بحران‌ساز قرار داشت. حمله نظامی و خشک‌سالی به‌عنوان بحران غیرقابل قبول شناخته شدند و احتمال وقوع سیل، حمله نظامی (زمینی) و خطای انسانی در رتبه یک تا سه قرار گرفتند. شدت اثر (زیان وارده) حمله نظامی، زلزله و آلودگی شیمیایی به‌ترتیب در اولویت اول تا سوم بودند.

    نتیجه‌گیری

    بحرانی‌ترین نوع تهدیدها آلودگی‌های شیمیایی در زیرساخت آب شهری، حمله نظامی و خشک‌سالی هستند و به‌عنوان بحران غیرقابل قبول شناخته می‌شوند. احتمال وقوع سیل، حمله نظامی (زمینی) و خطای انسانی در رتبه یک تا سه قرار دارد و شدت اثر (زیان وارده) حمله نظامی (زمینی)، زلزله و آلودگی شیمیایی به‌ترتیب در اولویت اول تا سوم هستند.

    کلیدواژگان: احتمال وقوع، شدت اثر، تهدیدات، زیرساخت آب شهری
  • حسین ربیعی*، معصومه فیروزی صفحات 59-67
    اهداف

    گردشگری روستایی فرآیندی در توسعه روستایی استکه میتواند زمینه توسعه اقتصادی و زیست محیطی روستایی را در زمینه افزایش درآمد، اشتغال زایی و معیشت پایدار روستایی فراهم کند. هدف مقاله حاضر ارزیابی استراتژی مناسب توسعه گردشگری با استفاده از مدل SWOT در روستای لایزنگان بود.

    ابزار و روش ها

    این پژوهش در سال 1395 انجام شد و با استفاده از مدل SWOT و با روش توصیفی- تحلیلی و پیمایش میدانی و روش تجزیه و تحلیل IEA به ارزیابی استراتژیک قابلیتهای توسعه گردشگری این روستا پرداخت و با وزندهی و اولویت بندی عوامل مذکور، استراتژیهای مناسب پیشنهاد شد.

    یافته ها

    تعداد 13 نقطه قوت داخلی در برابر 10 نقطه ضعف داخلی و تعداد 10 فرصت خارجی در برابر 8 تهدید خارجی شناسایی و بررسی شد. در مجموع 23 نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیتها و 18 ضعف و تهدید به عنوان محدودیتها و تنگناهای گردشگری روستای لایزنگان شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    اقلیم مناسب در فصول گرم سال و محیط آرام و بدون سروصدای منطقه، بهترتیب بهعنوان مهمترین مزایای توسعه گردشگری محدوده مورد مطالعه به حساب میآیند. فقدان فرهنگ گردشگرپ ذیری در بین جامعه میزبان و عدم اطلاع رسانی و تبلیغات مناسب برای روستا بهترتیب مهمترین نقاط ضعف توسعه گردشگری محدوده مورد مطالعه هستند. معرفی جاذبه های فرهنگی منطقه از قبیل صنایع دستی، آدابورسوم و غیره و وجود پتانسیل های بالای منطقه برای گسترش اکوتوریسم مهمترین فرصتهای منطقه محسوب میشوند. آسیب رساند ن به محیط زیست و بافت مسکونی روستا و از بین رفتن نسل حیات وحش بر اثر ش کار توسط شکارچیان بهعنوان مهمترین تهدیدهای خارجی منطقه قلمداد میشوند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، ارزیابی استراتژیک، روستای لایزنگان
|
  • Jvad Imani Shamlou, Mohammad Reza Pourjafar, Mojtaba Rafieian * Pages 1-9
    Aims

    Today, due to a large change in economic, political, and other relations, the spatial structure of cities, especially metropolises, is subject to rapid changes. Regarding the influence of structural components, especially the component of politics (power), on space, on one hand, and the existence of oil revenues and structural features of Iran on the other hand, consideration of the spatial transformations of metropolises is necessary in terms of politics and power. The aim of this study was to investigate the pattern of spatial transformations of Tehran and Tabriz metropolises in the context of Iranian oil economy. Instruments and

    Methods

    In this analytical-descriptive study, the required data, information, and concepts related to the indices explaining the spatial transformations of Tehran and Tabriz metropolises were collected directly with access to some information sources, including the Central Bank site and the Statistical Center. In the theoretical foundation, the most part of the study was done in library. Pearson correlation coefficient and Simultaneous regression test were used to determine the relationship between oil revenues of the country and building approval certificates issued by the municipality of Tehran and Tabriz.

    Findings

    The oil revenues had a direct correlation with the number of building approval certificates issued in Tabriz (r=0.5663; p=0.0025) and Tehran (r=0.7440; p=0.0005). The oil revenues could explain 56.63% of the building approval certificates issued in Tabriz and 74.44% of the building approval certificates issued in Tehran.

    Conclusion

    Production, spatial transformations, and construction activities in Tehran and Tabriz metropolises are directly affected by oil revenues.

    Keywords: Planning Spatial Transformations Political Economy Space Oil Revenue Tehran Tabriz
  • Zahra Ahmadypoor, Nahid Khanderou * Pages 11-21

    Aims Affected by natural and human phenomena, the spatial order forms the urban network. In a balanced urban system, due to hierarchical functions and activities in different cities, and fair provision of services to the existing population, there are hierarchical links between cities. The aim of this study was to investigate the urban network based on functional analysis and factors affecting the urban network deformation in Khorasan Razavi province. Instruments & Methods Using survey research method, the present descriptive-analytical study was conducted in 2015 among 118 experts of the provincial government, Road and Urban Development Office of Khorasan Razavi province, Governorate, Municipalities, University Jihad of Ferdowsi University, Geography professors of Ferdowsi University of Mashhad, and mayors of Khorasan Razavi province; In this study, convenience sampling method was used. The research tool was researcher made questionnaire. Factors affecting spatial imbalance were evaluated through structural equation modeling and confirmatory and exploratory factor analysis, using SPSS 22 and Lisrel 8.52 software. Findings Economic, infrastructural, and political factors had the greatest effect on spatial imbalance with factor loading of 0.77, 0.75, and 0.75, respectively. Conclusion Mashhad is at the highest and Bajgiran is at the lowest level in terms of development factors. Among the factors influencing the spatial imbalance, the changes in the country’s division in the provincal level (change village to city), centralized system governance, the lack of attention to the role of the middle cities in division of labor (political factors), the focus of activities in metropolises, disproportionate allocation of credits at the provincial level, the focus of roles in Mashhad (economic factors), and the focus of superior educational and health-care services (infrastructural factors) have a more effective role.

    Keywords: Urban Network, Geographical Space, Spatial Balance, Khorasane-Razavi
  • Mohhammad Ali Feizpour *, Mohsen Mojibifar Pages 23-30
    Aims

    By 1404, Tehran will be a knowledge-based, smart, and global city. Having the proper infrastructure and consequently a metropolis with national and global functions with a modern economy are its other features. The global experience of metropolises management shows that optimal urban management requires comprehensive attention to the citychr('39')s economic, social, and environmental structures, and this has been measured in recent decades, globally, by the urban competitiveness index. Therefore, the present study was conducted with the aim of evaluating the urban competitiveness and Tehran’s status among the metropolises of Iran. Instruments and

    Methods

    The present study is an applied and survey research that was conducted in 2011. Eleven variables were selected as economic indices of urban competitiveness such as unemployment rate, economic participation rate, etc., by the library method and from three official sources of the country: statistical yearbooks of the provinces, results of census of industrial workshops with 10 employees and more, published by the Statistical Center of Iran and statistics of Ministry of Cooperatives, Labor, and Social Welfare. Standardized score and numerical taxonomy were used.

    Findings

    Tehran metropolis ranked first in terms of urban competitiveness index and economic aspect. Tehran was the first metropolis of Iran with a score of 3.13 in terms of the urban competitiveness index in standardized score method and 0.72 in numerical taxonomy.

    Conclusion

    Although Tehran does not have a good status in terms of the urban competitiveness index compared to other metropolises in the world, it ranked first in this index among Iranian metropolises.

    Keywords: Economic Competitiveness Tehran Iranian Metropolises
  • Mostafa Ghaderihajat *, Hossain Mokhtari Hashi Pages 31-38
    Introduction

    Nowadays, Tehran is the most important challenge of political management of space in Iran due to the accumulation of problems in natural and human dimensions. The most important dimensions of this challenge are population density and the lack of coordinated management to overcome this problem and its consequences. Since one cannot consider Tehran separated from far and near hinterland, the first issue is the lack of spatial/geographical justice in these hinterlands. Tehranchr('39')s problems can be analyzed in three levels: physical-residential, regional, and national. This descriptive-analytical research was carried out based on library resources with the aim of analyzing spatial justice in Iran and organizing political space in Tehran.

    Conclusion

    The lack of spatial planning and sustainable development approach on the national, regional, and local scale in the Iranian planning system has, above all, resulted in intense centralization, institutionalized, and has led to the formation of the center of the periphery pattern in the country. The performance of development programs, before and after the revolution, has led to the imbalance of the governing pattern of the spatial structure of the country. Also, the spatial/geographical injustice in the country and consequently in Tehran province, as well as the lack of integrated management in Tehranchr('39')s urban management have caused Tehranchr('39')s current problems. In order to solve the problems of Tehran and its optimal administration, it should be planned based on the available resources with the fair spatial planning approach to space and in the framework of the spatial planning strategy, using the space justice in three short, medium, and long periods, in order to provide the optimal administration of Tehran.

    Keywords: Space Justice Spatial Planning Political Organization of Space Tehran Iran
  • Mohamud Jomepoor * Pages 39-48
    Aims

    Metropolises play a vital role in the continuity of human life, the future of human society, and the determination of the future direction. Finding an appropriate pattern for the development of these areas can help to develop sustainable national development and reduce instabilities. The expansion of the scope in the immediate area of the periphery to pyhsical forms, change in land use and roles are of the functions of metropolises. The metropolitan areas are formed through the expansion of the peripheral realm and the spatial-functional integration of immediate areas in the core space of metropolis. The key to organizing Tehran is on its suborb. The linkage of margine and core in metropolitan areas can form opportunities and threats for the core and its periphery. Therefore, the present study was conducted with the aim of analyzing the role of urban periphery in organizing Tehran metropolis with emphasis on new cities.

    Conclusion

    The methods of organizing Tehran in the spatial, functional, and identity reconstruction of Tehran, in the metropolitan area and regional planning approach, are to engage urban periphery communities in the process of incorporation and integration. An integrated approach to the metropolitan area and analysis of roles and currents within the framework of a single spatial system, the establishment of an integrated management syastem in the metropolitan area and the strengthening of spatial cells and nodes in the form of new cities are required for organizing the political, social, cultural, and economic space of Tehran. Preventing the process of marginalization of the urban periphery area, reconstruction of urban periphery areas, rehabilitation and enhancement of social life in the metropolitan area by creating hierarchies of functional-spatial, social, and economic identity in the urban periphery area, the strategy of replacing new cities and revising their experiences are the key for growth and balanced development of metropolis of Tehran as the capital on its margin.

    Keywords: Urban Periphery Organization Tehran New Cities
  • Fateme Bakhshi Shadmehry, Said Hadi Zarghani *, Omid Ali Kharazmi Pages 49-58
    Aims

    The assessment of threats and vulnerabilities of critical infrastructure such as urban water infrastructure can, in many cases, significantly reduce vulnerabilities or minimize the consequences of a threat. The aim of this research was to evaluate the components of the contingency and impact severity of human-oriented and natural-based threats in urban water infrastructure. Instrument and

    Methods

    In this analytical-descriptive study, a library collection method, including the study of books, research, and domestic and International articles of researchers as well as Internet search was used. The data were collected by questionnaire and analyzed by Hazop model and Friedman test, using SPSS 21 software.

    Findings

    According to the experts, the highest scores were assigned to terrorism acts and suppression, and, ultimately, human error. The most critical type of threat was recognized as chemical attack, military attack, and drought by the Hazop model. The second threat was rocket attacks, earthquakes, and terrorism. The human error ranked next in critical threats. The military attack and drought were recognized as an unacceptable crisis and the probability of a flood, a military attack (ground) and human error were ranked one to three. The impact severity (damage) of the military attack (ground), earthquake, and chemical pollution were ranked one to three, respectively.

    Conclusion

    The most critical types of threats are chemical pollution in urban water infrastructure, military attack, and drought and are recognized as unacceptable crisis. The probability of flood, military attack (ground), and human error are ranked one to three, and the impact severity (damage) of the military attack (ground), earthquake, and chemical pollution are ranked one to three, respectively.

    Keywords: Contingency Impact Severity Threats Urban Water Infrastructure
  • Hossein Rabiee *, Masoome Firoozi Pages 59-67
    Aims

    Rural tourism is a process in rural development that can provide the basis for rural economic and environmental development in terms of income growth, employment generation, and sustainable rural livelihoods. The aim of the present study was to investigate the optimal tourism development strategy in rural areas by SWOT model with emphasis on Lyzangan village.

    Instrument & Methods 

    This research was carried out in 2016 and using the SWOT model as well as using descriptive-analytical method and field survey and the IEA analysis method, the strategic assessment of the tourism development potentialities of this village was performed; appropriate strategies were suggested by weighting and prioritizing these factors.

    Findings

    Thirteen internal strengths and 10 internal weaknesses as well as 10 external opportunities and 8 external threats were examined. Totally, 23 strengths and opportunities were identified as advantages and 18 weaknesses and threats were recognized as limitations in the tourism of Layzangan.

    Conclusion

    The suitable climate in warm seasons and the quiet and noiseless environment of the region are considered the most important advantages of tourism development of the region, respectively. Lack of culture of accepting tourism among the host community and lack of informing and advertising for the village are the most important weaknesses in tourism development of the region, respectively. Introducing cultural attractions of the region such as handicrafts, traditions, etc. as well as the high potentialities of the region to expand ecotourism are the most important opportunities of the region. Damage to the environment and the residential context of the village as well as the elimination of the wildlife generation as a result of predation by hunters are considered the most important external threats in the region.

    Keywords: Rural Tourism, Strategic Assessment, Lyzangan Village