فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسلم نامدارزاده*، مراد کاویانی راد صفحات 1-9

    رخداد خشک سالی های پیاپی و تغییر الگوی بارش در چند دهه گذشته به ویژه در کشورها و مناطق واقع بر نوار بیابانی کره زمین از بازتاب ها و نمودهای تغییر اقلیم به شمار می روند. وضعیتی که به واسطه کاهش بارش و کم آبی؛امنیت، ثبات و توسعه در بسیاری از مناطق را تهدید می کند. کشور ما نیز با نگرش به موقعیت جغرافیایی اش طی یک و نیم دهه اخیر به شدت متاثر از این رویدادها و دگرگونی ها بوده است. جنوب شرق ایران با مرکزیت</span>(استان سیستان و بلوچستان)</span>که منطقه ای کم بارش است </span>طی این بازه زمانی به واسطه دگرگونی های اقلیمی و خشک سالی های پیاپی از این پدیده تاثیر پذیرفته تا جاییکه به یکی استان های مهاجرفرست کشور مبدل شده است. رخدادی که خود زمینه مسایل و چالش امنیتی نوپدید به ویژه در نواحی مرزی شده است.</span>

    کلیدواژگان: خشکسالی، امنیت آبی، مهاجرت، سیستان و بلوچستان و شاخص (SPI) و(PNPI)
  • نرجس سادات حسینی*، سید عباس HPLND صفحات 11-21

    از موضوعات قابل بحث در جغرافیای سیاسی نقش سازمان های محلی و اعمال حکمرانی در فضای شهر است.. در عصر جدید، ابزارهای سنتی اجبارآمیز حکومت، ناکارآمد و ابزارهای اقناعی و مبتنی بر مذاکره بر گروه ها و سازمانهای محلی در جامعه مد نظر قرار می گیرند. حکمرانی به افراد و سازمانهایی می پردازد که در فرآیند تصمیم گیری و اجرای تصمیات نقش دارند. امروز باید با شناخت الگوهای حکمرانی، شهر را به وسیله آنها مدیریت کرد.  انتقال "</span>حکمرانی" از ایده به عمل، در کنار تغییرات ساختاری و کارکردی حکومت، به چیزی بیش از یک دولت نیازمند است و سایر بازیگران نیز در بهبود کیفیت زندگی و رفاه گروه های مختلف ذینفعان تاثیرگذارند. پژوهش حاضر با به کارگیری روش توصیفی- تحلیلی، پس از پرداختن به مفهوم و زوایای مختلف الگوی حکمرانی، به دنبال اثبات این است که در شهرهای امروزی، مدیریت نظام شهری بدست حکمرانی سازمانهای محلی قابل اجراست.
    نتایج نشان می دهند، حکمرانی در سطوح فضایی خرد تا کلان برای مدیریت امور گامی برای خودسازمانی جوامع شهری  و تکه تکه شدن قدرت دولت است که علاوه بر بازیگران حکومتی به مشارکت شهروندان و گروه های اجتماعی نیاز دارد. در واقع، شیوه های انتخاب مسیولان محلی در جهان برای اعمال حکمرانی در شهر متفاوت است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، دولت، سازمان های محلی، مدیریت شهری
  • رضا الهویردی زاده* صفحات 23-32
    مقدمه

    </strong>در ادبیات کلاسیک و مدرن جغرافیای سیاسی و ژیوپلیتیک از عوامل محیطی در مقام یکی از عوامل تاثیرگذار بر رفتارهای انسانی یاد می گردد. تحلیل اکولوژیکی در علوم جغرافیایی از رویکردهای فلسفی این علم است. موقعیت دریایی، یکی از ابعاد مهم موقعیت جغرافیایی کشورها است. دسترسی به دریا و آب های آزاد، منشاء مزیت و مخاطرات محیطی برای کشورهای دریایی است.

    هدف

    </strong> مقاله حاضر با هدف شاخص سازی دسترسی دریایی و سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای دریایی و تبیین رابطه این دو شاخص انجام یافته است. این تحقیق از لحاظ هدف، بنیادی - کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی و همبستگی است.
    مواد و

    روش

    </strong> این تحقیق، دسترسی دریایی و سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای دریایی را بر اساس تکنیک تاپسیس شاخص سازی و رتبه بندی کرده است. در ادامه، رابطه شاخص دسترسی دریایی با شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها، در محیط نرم افزار آماری تبیین گردیده است.

    نتیجه گیری

    </strong> یافته های تحقیق بیانگر آن است بین شاخص دسترسی دریایی با شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها رابطه معناداری وجود دارد و کشورهایی با دسترسی دریایی مناسب از سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی بالایی برخوردار هستند. کشورهایی با خصوصیات متفاوت جغرافیایی در رتبه بندی شاخص موقعیت دریایی کشورها جای گرفته اند؛ رتبه بندی شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها تا حدودی با وضعیت توسعه کشورهای دریایی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: شاخص دسترسی دریایی، شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی، کشورهای دریایی
  • میثم میرزایی تبار* صفحات 33-40

    منطقه شاخ آفریقا چهار کشور سومالی، اتیوپی، اریتره و جیبوتی را شامل می شود. یکی از مسایل موجود در این منطقه، منازعات مرزی و سرزمینی و ناامنی های ناشی از آن در مناطق مرزی کشورها است. در وقوع این بی ثباتی و ناامنی های مرزی، عوامل مختلفی تاثیرگذار است که در میان آن ها تاریخ، ذهنیت های تاریخی و نقش تاریخ استعماری حاکم قابل توجه است. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی است که با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، در پی بررسی و ارزیابی نقش تاریخ در وقوع ناامنی های مرزی با مطالعه موردی نقش استعمار در ناامنی های مرزی شاخ آفریقا است. متغیر وابسته پژوهش، ناامنی های مرزی و متغیرهای مستقل، تاریخ، تاریخ استعماری و منطقه شاخ آفریقا است. سوال اصلی این است که مولفه تاریخ و تحولات تاریخی چه نقشی در وقوع ناامنی های مرزی در منطقه شاخ آفریقا دارد؟ در شاخ آفریقا مهمترین منازعات و ناامنی های مرزی شامل درگیری های مرزی میان اتیوپی و اریتره؛ جیبوتی و اریتره؛ و ناامنی ناشی از منازعات اقوام و قبایل در مناطق مرزی سومالی و کنیا بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه تاریخ، تاریخ استعماری و اقدامات کشورهای استعمارگر در ترسیم مرزهای میان کشورها خصوصا در شاخ آفریقا -که براساس منافع استعماری انجام شده و مصالح و منافع محلی شهروندان در نظر گرفته نشده است-، نقش مهمی در شکل دادن به منازعات مرزی میان کشورها و ایجاد بی ثباتی و ناامنی در مناطق مرزی داشته است.</div>

    کلیدواژگان: تاریخ، استعمار، ناامنی، منطقه شاخ آفریقا
  • مجید رسولی *، احمد بخشی صفحات 41-52

    بنیادگرایی در قالب منش و کنش یکی از مسایل امنیتی جهان امروز است، به گونه‎ای که قلمرویابی و قلمروگستری گروه‎های بنیادگرای تروریستی بخش کلانی از ادبیات امنیتی جهان را به خود معطوف داشته است. طی یک دهه گذشته منطقه شمال آفریقا برخاسته از بحران‏های داخلی، رقابت‌های سیاسی و ایدیولوژیکی منطقه‌ای و مداخله قدرت‌های فرامنطقه‌ای کانون پیدایش و گسترش اندیشه‌های افراطی‌گرایانه ‌شده، به‌ گونه‌ای که هزینه‌ها و آثار فراوانی در سطوح داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی در پی داشته است. در این میان، شمال قاره آفریقا و به‌طور مشخص کشور تونس فرصت‌های مناسبی برای رشد و گسترش سازمان بنیادگرای داعش فراهم ساخته است. پژوهش حاضر که ماهیتی توصیفی- تحلیلی دارد و داده‏ها و اطلاعات مورد نیاز آن به روش کتابخانه‏ای گردآوری‌ شده است در قالب نظریه میدان واحد جونز بر این فرضیه استوار است که عوامل داخلی (بحران‎های اجتماعی) و خارجی (قدرت‌های مداخله‌گر)‎، زمینه قلمروگستری سازمان‌های بنیادگرای تروریستی مانند داعش را در تونس فراهم آورده است. نتیجه پژوهش نشان داد که شکنندگی دولت، ساختار جغرافیایی و پیوستگی‌های ژیوپلیتیکی، به همراه محظورات سیاسی و بین‌المللی حاکم بر تونس زمینه قلمرویابی و قلمروگستری داعش را فراهم کرده است، اما عدم همراهی نظام ژیوپلیتیک منطقه‎ای و جهانی و ناکامی این گروه در فرآیند قلمروداری مانع از پیدایش موجودیت سیاسی- فضایی نوینی شد.

    کلیدواژگان: قلمرو، بنیادگرایی، نظریه میدان متحد، دولت شکننده، تونس
  • جواد اطاعت، محسن عزیززاده طسوج* صفحات 53-64

    به قول فردوسی: ((توانا بود هر که دانا بود)) دانایی، واقعا توانایی است. علم، اقتصاد و قدرت بر یکدیگر تاثیر دارند. قدرت علم، بافت های اجتماعی، بازار اقتصادی، اندیشه سیاسی و توان نظامی را متحول کرده است و از مرزهای طبیعی عبور کرده و وزن ژیوپلیتیکی کشور ها را متحول ساخته است. شناسایی رابطه میان دانش، وضعیت اقتصادی و قدرت همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. مطالعات نشان می دهد که به لحاظ اقتصادی، قدرت و علم و فن اوری هر یک از کشورها  در جایگاه متفاوتی قرار می گیرند و با توجه به این جایگاه  اهداف و سیاست ها آنها  متغیر است. در این راستا، این پژوهش با هدف تحلیل پیوندهای میان علم و فن اوری، اقتصاد و قدرت کشورها به انجام رسیده و سعی دارد با تحلیل این شاخص ها رابطه میان مقوله های علم و فناوری، اقتصاد و قدرت را تبیین کند. روش تحقیق این مقاله، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات شامل: بهره گیری از منابع آماری می باشد و جامعه مورد مطالعه آن شامل 37 کشوری است که در یک دوره 9 ساله 2010 تا 2018 در قالب سه مویلفه با یکدیگر مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج از ان است که بین شاخص های علم و فن اوری کشورها و قدرت اقتصادی هم بستگی مثبتی وجود دارد و همچنین بین قدرت اقتصادی و قدرت سیاسی کشورها ارتباط مستقیمی برقرار است. به علاوه کشورهایی که از نظر علم و فن اوری جایگاه مناسبی برخوردارند از نظر قدرت نیز جایگاه مطلوبی دارند.</span>

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، علم، فن اوری، قدرت، اقتصاد
|
  • Moslem Namdarzade*, Morad Kavianirad Pages 1-9

    The pattern in the last few decades, especially in countries and regions located in the desert of the earth are considered, as a reflection of climate change. A situation that threatens security, stability and development in many areas due to reduced rainfall and water scarcity. Iran has also been strongly influenced by these events and changes in its attitude towards its geographical position during the last decade and half. Southeastern Iran with center (Sistan and Baluchestan Province) which has been a region with low rainfall, daring several periods of time due to climate to the point that it has become one of the migrating provinces of the country. An event that has itself given rise to emerging security issues and challenges, especially in border areas
    The present article is based on the hypothesis that the decrease in rainfall and threat of water resources has led to the emigration of the province. The methodology of the present study is descriptive-analytical and the required data and information are collected through the meteorological organization and the national statistics center and then using standard rainfall (SPI) and normal rainfall (PNPI) percentage investigate and analyze the spatial distribution of drought (period, 1996-2011) and its impact on the migration of residents of the strategic area. The results show that the occurrence of severe or very severe droughts in a region has negative reflections on the livelihood of residents in the region, which with the attitude of the people of the province to dependence on limited water resources and traditional agriculture and the lack of land management policies and hydro-political relations between Iran and Afghanistan have led to an increase in the crisis in the east of the country, and the people of this province have inevitably migrated to neighboring provinces and other parts of the country to provide better living conditions.

    Keywords: Drought, Water Security, Migration, Sistan, Baluchestan, Index, SPI, PNPI
  • Narjes Hosseini*, ABBAS AHMADI Pages 11-21

    One of the most controversial issues in political geography is the role of local government and governance in the urban space. Governance deals with individuals and organizations that are involved in the decision-making and enforcement process. Today, by recognizing the patterns of governance, the city must be managed by them. The transition from idea to action, along with the structural and functional changes of government, require more than just a government, and other actors have an impact on improving the quality of life and well-being of different stakeholder groups. The present study, using a descriptive-analytical method, after examining the concept and different angles of the governance model, proves that in todaychr('39')s cities, the management of the urban system is governed by the governance of local organizations.</strong>
    The results show that governance at the micro-macro-spatial level is a step towards self-organization of urban communities and fragmentation of government power that requires the involvement of citizens and social groups in addition to government actors. In fact, there are different ways in which local authorities are elected to govern in the world.</strong>

    Keywords: Governance, Local Organizations, Urban Management
  • Reza Allahverdizadeh* Pages 23-32
    Aims

    The purpose of this study is explanation of the relationship between maritime location of countries and their economic and social development Index. This research is basic in terms of goal and is descriptive - analytic and correlational in terms of the nature and method. 

    Methodology

    The data obtained is based on the secondary data from specialized agencies. The research is firstly intended to index and rank the access to seas and economic and social development of maritime states using the TOPSIS technique. According to the TOPSIS technique findings, the relationship between sea access index and the index of level of economic and social development. Using SPSS software. The regression analysis is adopted to explain the relationship between the index of sea location and economic and social development attributes.

    Conclusion

    The research findings indicate that offshore states with different levels of size, shape, population, etc., are predominantly included in rankings of this study. The level of economic and social development of the states is affected by sea location of the states. The results regarding to the explanation of the relationships between sea access and the index of the level of economic and social development show that there is a meaningful relation between the two indexes in which the sea access is one of the factors adversely affecting the level of economic and social development of states.

    Keywords: Index of Access to Sea, Index of Level of Economic, Social Development, Maritime States
  • Meysam Mirzaei Tabar* Pages 33-40

    The Horn of Africa includes four countries: Somalia, Ethiopia, Eritrea, and Djibouti. One of the problems in this region is the border and territorial Conflicts and its insecurities in the border areas of the countries. Various factors are effective in creating this instability and border insecurity. Among them, history, historical mentalities, and the role of colonial history is significant. This research is a descriptive-analytical study that uses library resources to investigate the role of history in creating border insecurity with a case study of the role of colonialism in border insecurity in the Horn of Africa. The dependent variable of the research is border insecurity and independent variables are history, colonial history, and the Horn of Africa region. The main question is what is the role of history and historical changes in creating border insecurity in the Horn of Africa? In the Horn of Africa, the most important border conflicts and insecurities include border clashes between Ethiopia and Eritrea; Djibouti and Eritrea; and the insecurity has been caused by ethnic and tribal conflicts in the Somalia-Kenya border areas. The research results show that the history, colonial history, and actions of the colonial powers in drawing the borders of the countries, especially in the Horn of Africa region, which is based on colonial interests and not local interests, it has played an important role in border disputes between countries and instability and insecurity in border areas.</span></div>

    Keywords: History, Colonialism, Insecurity, Horn of Africa
  • Rasouli M*, Bakhshi A Pages 41-52

    Fundamentalism is one of the most important security issues in today’s world, in a way, territoriality has drawn a large part of the world’s security literature. Over the past decade, the North African region became locality of internal crisis, regional ideological and rivalries, and intra-regional powers intervention and expansion of extremist ideas that has cost and effects on both internal, regional and international levels. In the meantime, the north of the African continent, and specially Tunisia country, has created opportunities for the growth and development of ISIL’s fundamentalist organization. The present study is a descriptiveanalytical research and its data and information gathering by the library method. Hypothesis of this study based on unified Field Theory of Stephen B. Jones and belive that Territoriality of Fundamentalist Organizations in Tunisaia affected by internal factors (social crisis) and external factors (intervention powers). The result of the study showed that the fragility of the government, the geographical structure, and geopolitical integration in Tunisia, along with the political and international limitations caused territoriality of fundamentalist organization and acted as an obstacle for emerging and developing of a new political entity in this country.

    Keywords: Territory, Fundamentalism, Unified Field Theory, Fragile State, Tunisia
  • Javad Etaat, Mohsen Azizzadehtasouj* Pages 53-64

    Knowledge is power (quoted from Ferdowsi), knowledge is really the ability. Science, economics and power affect each other. The interactive influences of science and technology, economy and power, are vital and widespread. The power of science, social contexts, economics context has revolutionized political thought and military power and crosses the natural boundaries and transformed the weight of the countrychr('39')s geopolitical. Identifying the relationship between knowledge, economic situation and power has always been particularly importance. Studies show that in the term of economy, power, science and technology of each country are placed in a different position, and according to this position, their goals and policies are variable. In this regard, this study aimed to analyze the links between science and technology, economy and power of countries and tries to identify the relationship between the complements of science and technology, economy and power. The research method of this paper is descriptive-analytic and data collecting method including the use of statistical resources and the study population included 37 countries which in a period of 9 years 2010 to 2018 in the form of three components were compared and evaluated. The results indicate that there is a positive correlation between the indices of science and technology of countries and economic power, and there is a direct relation between economic power and political power of countries. In addition, countries that have a good position in terms of science and technology have a favorable position in terms of power.

    Keywords: : Geopolitics, Science, Technology, Power, Economics