فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هشتم شماره 8 (پیاپی 236، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدصدرا مدرسی، آرتا امیر جمشیدی*، محمدرضا مدرسی صفحات 475-486

    بیماری سیستیک فیبروزیز (CF)، شایع ترین بیماری ژنتیکی اتوزوم مغلوب بوده و با نقص در ژن Cystic fibrosis transmembrane conductance regulator (CFTR) بروز می کند. ژن CFTR یک کانال پروتئینی انتقال دهنده کلر را به شکل گسترده بر روی سطوح اپی تلیالی بدن مثل ریه، پانکراس، روده، کبد و پوست بیان می کند. از جمله اثراتی که ژن معیوب CFTR بر روی پروتئین CFTR می گذارد می توان به نقص در انتقال کلر و کاهش کانال های کلر بر سطح سلول اشاره کرد. بروز مشکلات ذکر شده در کانال CFTR باعث بسته شدن و عفونت های مکرر مجاری هوایی، ترشح ناکافی غدد برون ریز و بد جذبی مواد غذایی می شود. دانشمندان تحقیقات بسیاری را در راستای شناخت بیشتر بیماری CF و راه کارهای بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به این بیماری انجام داده اند. علیرغم پیشرفت های صورت گرفته، به دلیل پیچیدگی زیاد این بیماری و درگیری گسترده اندام های مختلف بدن هنوز درمان قطعی برای این بیماری یافت نشده است. مطالعه و بررسی این بیماری در تمام سطوح می تواند دریچه ای را در یافتن روش های جدید درمانی بگشاید. در چند سال گذشته داروهای ترکیبی برای تصحیح و تقویت عملکرد کانال CFTR معرفی شده که تاثیر به سزایی در کاهش علایم این بیماری دارند. افزون بر دارو، با پیشرفت گسترده روش های مهندسی ژنتیک و افزایش دقت ابزار های دستکاری ژنتیک، به طور مستقیم ژن معیوب CFTR تصحیح شده و علایم بیماری از بین می رود. این مقاله با بررسی بیماری CF در حوزه ی ژنتیک و تاثیر آن بر روی سطوح پروتئینی و فیزیولوژیک، تصویر جامعی از این بیماری را به نمایش گذاشته و به معرفی درمان های معمول و جدید می پردازد.

    کلیدواژگان: سیستیک فیبروزیس، تنظیم کننده تراغشایی فیبروز سیستیک، ژنوتیپ، فنوتیپ، فیزیولوژی، فیزیوپاتولوژی، درمان
  • محمد رادگودرزی*، سپیده عموییان، حسن اسمعیلی، شیما صالحی، محمد نیکوکار صفحات 487-492
    زمینه و هدف

    سندرم QT طولانی یک اختلال در ریپلاریزاسیون بطنی است که می تواند به صورت تشنج یا شبه تشنج بروز کند. هدف از این مطالعه یافتن فراوانی موارد سندرم QT طولانی و سایر اختلالات هدایتی قلبی است که در ابتدا به عنوان تشنج تلقی و درمان می شوند و ممکن است غفلت از آن با خطر مرگ ناگهانی همراه باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت آینده نگر از نوع مورد-شاهد با بررسی 480 بیمار در سه گروه انجام شد. بیماران از بین کودکان و نوجوانانی که از فروردین تا اسفند 1396 با تشخیص اولیه تشنج به اورژانس مرکز آموزشی-درمانی طالقانی گرگان ارجاع شدند انتخاب گردیدند. گروه ها عبارت بودند از: گروه الف: بیماران با تشنج بدون تب (160 نفر) گروه ب: بیماران با تشنج توام با تب (160 نفر) و یک گروه شاهد. نوار قلب به محض بستری انجام شد.

    یافته ها:

     در گروه تشنج همراه با تب، از نظر احتمال سندرم QT طولانی، 123 کودک در گروه با احتمال اندک، 33 کودک در گروه با احتمال متوسط و چهار کودک در گروه با احتمال بالا واقع بودند .در بین کودکان مبتلا به تشنج بدون تب 112 کودک در گروه با احتمال اندک، 42 کودک در گروه با احتمال متوسط و شش کودک در دسته با احتمال بالا برای سندرم QT قرار داشتند.

    نتیجه گیری: 

    سندرم QT طولانی می تواند با تظاهر تشنج یا شبه تشنج خود را نشان دهد. بیمارانی که با تشخیص اولیه تشنج ارزیابی و درمان می شوند، ممکن است مبتلا به اختلال مغزی نبوده و در اصل دچار اختلال در سیستم هدایتی قلب و مبتلا به آریتمی باشند.

    کلیدواژگان: سندرم QT طولانی، تشنج، سنکوپ
  • مهدی صنعت کار، مهرداد گودرزی، مصطفی محمدی، ابراهیم اسپهبدی* صفحات 493-499
    زمینه و هدف

    گلودرد و خشونت صدا پس از لوله گذاری داخل تراشه حین بیهوشی عمومی از شکایات شایع بیماران می باشد. مطالعه کنونی به بررسی استفاده از تجویز کتامین داخل تراشه در کاهش گلودرد پس از عمل جراحی استرابیسم می پردازد.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 60 بیمار که تحت عمل جراحی الکتیو استرابیسم با بیهوشی عمومی در فاصله بهمن تا اسفند 1397 در بیمارستان فارابی تهران قرار گرفتند انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند. پس از عمق کافی بیهوشی، لوله گذاری داخل تراشه انجام شد. در گروه مورد، لوله تراشه پس از چکاندن ml 2 از محلول کتامین با غلظت mg/ml 5 جاگذاری شد و در گروه شاهد، به همان حجم سالین داخل لوله تراشه چکانده شد و تعبیه گردید.

    یافته ها: 

    میانگین مدت زمان اقامت در ریکاوری در گروه مورد بیشتر از گروه شاهد بود. میانگین گلو درد پس از عمل به طور معنادار در گروه شاهد بیشتر از گروه مورد بود. همچنین میانگین بروز دلیریوم در فاز پس از عمل در گروه مورد نسبت به گروه کنترل بیشتر مشاهده شد. در ضمن میزان رضایت پرستار ریکاوری در گروه کنترل بیشتر از گروه مورد بود. بروز برونکواسپاسم، لارنگواسپاسم و تهوع و استفراغ پس از عمل بین دو گروه تفاوت چشمگیری نداشت.

    نتیجه گیری:

     کتامین به صورت داخل تراشه ای می تواند گلودرد پس از عمل و نیاز به مصرف داروهای آنالژزیک پس از عمل را کاهش دهد. این روش موجب افزایش مختصر مدت زمان اقامت بیماران در ریکاوری می گردد.

    کلیدواژگان: داخل تراشه ای، لوله گذاری تراشه، کتامین، گلودرد
  • سمانه عصارزاده، شیرین سادات بدری*، سکینه حداد، مرجان منصوریان، شادی فرسائی، سعید عباسی صفحات 500-509
    زمینه و هدف

    اهداف مطالعه حاضر، تعیین شیوع و انواع خطاهایی است که به هنگام آماده سازی و تجویز داروهای تزریقی پرمصرف در سه بخش مراقبت های ویژه و یکی از بخش های جنرال بیمارستان آموزشی الزهراء (س) در اصفهان رخ می دهد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مشاهده ای مقطعی است که در طی شش ماهه ی دوم مهر تا اسفند 1396 در بخش های بیان شده، انجام گرفت. به کمک روش نمونه گیری سهمیه ای، تعداد 400 مشاهده به نحوی انتخاب شدند که مشاهدات به تناسب بین تعداد پرستاران شاغل در این بخش ها تقسیم گردید، در مورد پرستاران هر بخش، انتخاب صورت نگرفت و همه ی پرستاران شاغل در یک بخش، وارد مطالعه شدند و از نظر عملکرد مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها:

     تعداد 75 پرستار در مطالعه وارد شدند. نوع بخش و استخدام، بر میانگین خطای پرستاران تاثیرگذار بوده است، همچنین، ارتباط معناداری میان شیفت کاری و میانگین خطای پرستاران وجود داشت و میانگین خطاها به طور چشمگیری در شیفت عصر بیشتر بوده است. نتایج تحلیل های همبستگی نشان می دهد که میان میانگین خطای پرستار با هیچ یک از فاکتورهای سن، سابقه کاری و تعداد تخت های تحت پوشش هر پرستار ارتباط معناداری وجود ندارد. میان فاکتور تعداد پرستاران در هر شیفت کاری و میانگین تعداد خطا، ارتباط معنادار مثبتی وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    خطاهای رخ داده در هر مرحله می تواند نتایج بالینی مضر یا عوارض جانبی جدی مانند ترومبوز و عفونت را برای بیماران به همراه داشته باشد. از این رو، آگاهی از این نوع خطاهای دارویی و نظارت بر آن ها می تواند از بروز حوادث ناگوار مرتبط با تجویز دارو پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: تزریق داخل وریدی، مراقبت های ویژه، خطاهای دارویی، پرستار
  • پریسا رحمانی، محمد روشن قلب، حسین علیمددی، بهناز بازرگانی، نصیر فخار، ریحانه محسنی پور* صفحات 510-514
    زمینه و هدف

    عفونت دستگاه عصبی مرکزی می تواند به شکل موضعی یا عمومی باشد. مننژیت آسپتیک و مننگوانسفالیت دو نوع از عوارض اوریون (به صورت ویروس وحشی یا واکسن) می باشند. با توجه به عوارض شدید مننژیت ما بر آن شدیم که اطلاعاتی در مورد وضعیت کلینیکی و علایم بالینی و یافته های آزمایشگاهی پس از تزریق واکسن MMR در برخی کودکان ایرانی را بررسی کنیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی که از فروردین 1392 تا اسفند 1393 (به مدت دو سال) در بیمارستان مرکز طبی کودکان، از بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران، انجام شد، همه کودکانی که با تشخیص مننژیت به دنبال MMR در بخش عفونی و اورژانس بیمارستان مرکز طبی بستری شده بودند وارد مطالعه شدند و اطلاعات از پرونده آنها گردآوری شد و در پرسشنامه ثبت شد.

    یافته ها: 

    73 کودک با علایم مننژیت و مننگوآنسفالیت وارد مطالعه شدند که از این تعداد 46 پسر و 27 دختر بودند. پس از معاینه علایم بالینی، علایم زیر به ترتیب دیده شد: تب 66%، سردرد 3/49%، تهوع و استفراغ 74%، تورم پاروتید 0%، تشنج در 9/21% و علایم مننژه در 37% افراد مشاهده شد. علایم آزمایشگاهی نشان داد در 2/8% بیماران White blood cell (WBC) در Cerebrospinal fluid (CSF) (مایع مغزی نخاعی) نرمال و در 7/76% افراد غیرطبیعی بود. Polymerase chain reaction (PCR) اوریون در85% از موارد ارسال شده مثبت بود.

    نتیجه گیری: 

    مطالعه ما نشان داد که تهوع و استفراغ شایعترین علامت در بیماران با مننژیت آسپتیک به دنبال واکسیناسیون است و در مرحله بعدی تب قرار دارد. بنابراین ما باید پس از واکسیناسیون MMR مراقب کودکان به خصوص افراد با علامت باشیم.

    کلیدواژگان: مننژیت آسپتیک، واکسیناسیون سرخک- سرخجه- اوریون، شیرخواران
  • مجید خادم رضاییان، فارس نجاری، بیتا دادپور* صفحات 515-521
    زمینه و هدف

    مسمومیت با اوپیوییدها شایعترین مسمومیت منجر به بستری در بخش مراقبت ویژه می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه قدرت پیشگویی پیش آگهی با استفاده از ابزارهای رایج پیش بینی مرگ ومیر (درجه بندی نارسایی ترتیبی ارگان ها، نمره فیزیولوژی ساده شده II، درجه بندی ارزیابی فیزیولوژیک حاد و سلامت مزمن II و درجه بندی ارزیابی فیزیولوژیک حاد و سلامت مزمن IV) در روزهای مختلف بستری بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی بر روی تمام بیماران بستری شده در بخش مراقبت ویژه مسمومین بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در سال 1395 با مسمومیت اوپیویید انجام شد. چهار ابزار مذکور در پیش بینی مرگ ومیر در سه روز اول بستری به صورت روزانه و پس از آن تا زمان ترخیص از بخش مراقبت های ویژه یا فوت بیمار به صورت یک روز در میان محاسبه شد.

    یافته ها: 

    میانگین مدت بستری 57 بیمار بررسی شده در بخش مراقبت های ویژه 5/17±5/13 روز و میزان مرگ ومیر 5/17% بود. بالاترین دقت تشخیصی (سطح زیر منحنی) در مورد هر چهار ابزار مورد ارزیابی مربوط به هفته دوم بستری بیماران بود. از طرف دیگر در روز اول نمره فیزیولوژی ساده شده II (74%) و در روز سوم درجه بندی ارزیابی فیزیولوژیک حاد و سلامت مزمن II (82%) بالاترین دقت تشخیصی را داشتند.

    نتیجه گیری:

     نمره هر چهار ابزار در بدو بستری بیماران دچار مسمومیت با اوپیویید، به طور معناداری با فوت بیماران مرتبط بود. دقت سه ابزار نمره فیزیولوژی ساده شده II، درجه بندی ارزیابی فیزیولوژیک حاد و سلامت مزمن II و درجه بندی ارزیابی فیزیولوژیک حاد و سلامت مزمن IV جهت تخمین پیش آگهی به طور کلی و به ویژه پس از هفته دوم بستری بالا بود.

    کلیدواژگان: آپاچی، بخش مراقبت ویژه، مسمومیت، اوپیویید، نمره فیزیولوژی ساده شده II
  • الهام صفاریه، سیده ریحانه یوسفی شارمی، ستاره نصیری، شهرزاد آقاعمو، عباس زیاری* صفحات 522-527
    زمینه و هدف

    ناباروری استرس های گوناگونی به همراه دارد. اختلالات روحی و روانی مثل افسردگی و اضطراب در بین افراد نازا از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و در روند شکست یا موفقیت درمان نازایی تاثیرگذار می باشند. در این اختلالات علل مختلفی مثل تحصیلات، سن و مدت نازایی می تواند دخیل باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از فروردین تا دی ماه 1396 در بیمارستان امیرالمومنین سمنان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سمنان انجام گردید. هدف بررسی افسردگی و اضطراب در زوجین مراجعه کننده به بخش نازایی این مرکز درمانی بود. در این پژوهش مقطعی-تحلیلی، 60 زوج نازا که 30 زوج علت نازایی مردانه و 30 زوج علت نازایی زنانه داشتند مورد مطالعه قرار گرفتند و از پرسشنامه ی افسردگی بک و پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر استفاده شد.

    یافته ها:

     در این مطالعه 15% زنان و 3/13% مردان دچار افسردگی بالینی بودند. در مردان اضطراب شدید و بسیار شدید 7/36% و 6/61% و در زنان 30% و 3/53% برآورد شد. زنانی که خود علت نازایی بودند، به وضوح در زمینه اضطراب مشکل بیشتری داشتند. مدت نازایی با افسردگی در زنان ارتباط معناداری داشته و تحصیلات افراد با افسردگی و اضطراب مردان و زنان ارتباط معناداری نداشت.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر نشان داد درجه افسردگی در نیمی از زنان و حدود یک سوم از مردان نابارور بیشتر از زنان و مردان سالم بود که یکی از علت های آن می تواند مشکلات و فشار خانواده برای باردار شدن آن ها باشد که این بار روانی ناباروری می تواند سراسر زندگی زوج نابارور را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، ناباروری
  • فریده ظفری زنگنه*، محمد مهدی نقی زاده، معصومه معصومی، مرضیه محبی صفحات 528-536
    زمینه و هدف

    سندرم تخمدان پلی کیستیک با درجه شیوع 1/13%-5 شایعترین اختلال اندوکرینی در سن باروری زنان است. کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی در این زنان کاهش معناداری دارد. چرا که این کاهش می تواند به دلیل بسیاری از اختلالات از جمله: اختلالات قاعدگی، اختلالات خواب، هیرسوتیسم، مشکل زناشویی، ناباروری و مشکلات عاطفی/روانی باشد. مطالعه حاضر بیشتر با هدف بررسی نقش دو سویه بین خواب و دیگر عوامل محیطی موثر در کیفیت زندگی بیماران انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه موردی-شاهدی که در فروردین تا اسفند سال 1395 در درمانگاه نازایی ولی عصر (عج) بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. تعداد 180 زن با محدوده سنی 40-20 سال و شاخص توده بدنی کمتر از 28 شرکت داشتند. پرسشنامه های: کیفیت زندگی یا سلامت عمومی (General health questionnaire, GHQ)، دموگرافیک، کیفیت خواب پیترزبورگ (Pittsburgh sleep quality index, PSQI) و روان سنجی (Depression Anxiety Stress Scales-DASS-42) به همراه فرم رضایت نامه در اختیار همه قرار گرفت.  

    یافته ها: 

    میانگین وزن و شاخص توده بدنی (002/0=P)، موی زاید و سیکل نامنظم در گروه مطالعه بیشتر (001/0>P) از گروه کنترل بود. میانگین امتیاز پرسشنامه خواب در مشکل بخواب رفتن (024/0=P)، کفایت خواب (048/0=P) و مصرف دارو (049/0=P) نیز در گروه مطالعه بیشتر بود. تحلیل رگرسیونی کیفیت زندگی و سیکل نامنظم (046/0=P) و حالات عاطفه منفی با در آمد خانواده (به ترتیب 035/0، 016/0 و 015/0=P) بین دو گروه معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه تاثیرپذیری کیفیت زندگی زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک را از عوامل محیطی تایید کرد. الگوی خواب نامطلوب، تاثیر اختلال قاعدگی بر خلق و درآمد کم خانواده موجب عاطفه منفی شد.

    کلیدواژگان: مشکلات عاطفی، روانی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، سندرم تخمدان پلی کیستیک، الگوی خواب
  • رسول ملاطفی*، عادل احدی*، حسین صالح زاده، الهام صفرزاده، هادی عباسی صفحات 537-546
    زمینه و هدف

    به دلیل تنوع آلرژن های تنفسی و تاثیرات جغرافیایی هر منطقه در نوع آلرژن ها، توصیه شده است که آلرژیست ها در منطقه ی مورد فعالیت خود آلرژن های شایع را مشخص نمایند. در مطالعه حاضر شیوع آلرژن های تنفسی در بیماران آسم و رینیت آلرژیک بررسی گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی و گذشته نگر می باشد. داده های مورد نیاز این مطالعه ی از پرونده ی 661 بیمار از فروردین سال 1395 تا اسفند 1396 در کلینیک آسم و آلرژی استان اردبیل استخراج شد. این بیماران پس از اثبات وجود آسم یا رینیت آلرژیک، مورد انجام تست پریک با عصاره های آلرژن قرار گرفتند. داده های این مطالعه توسط SPSS software, version 25 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    مطابق نتایج به دست آمده از 661 بیمار مورد مطالعه، 462 نفر تست پریک مثبت و 273 نفر تست پریک مثبت چشمگیر داشتند. دسته ی چمن ها با 293 تست مثبت و علف های هرز با 259 تست مثبت شایع تر از سایر دسته ها بودند که در میان تست های مثبت چشمگیر نیز این دو دسته به همان ترتیب فوق با 161 تست چشمگیر و 142 تست چشمگیر به عنوان شایعترین آلرژن ها حضور داشتند. همچنین فراوانی آلرژن های تنفسی در بیماران دارای سابقه خانوادگی آلرژی در دسته ی علف های هرز و درختان بیشتر بود اما بر حسب سابقه تونسیلکتومی بیماران تفاوت معناداری در فراوانی آلرژن ها دیده نشد.

    نتیجه گیری:

     در استان اردبیل حساسیت به چمن ها و علف های هرز شیوع بالاتری دارند که پیشنهاد می شود جهت توصیه های پیشگیرانه به بیماران آلرژیک و تولید پکیج های تست پوستی بومی سازی شده، مطالعات تکمیلی با تمرکز بر روی این دو دسته از آلرژن ها انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آلرژن، آلرژیک، آسم، رینیت
  • وحید اسلامی، آذین قیمتی * صفحات 547-552
    زمینه و هدف

    کلوپیدوگرل داروی ضد پلاکتی موثرو ایمن در درمان بیماری های آترواسکلروتیک می باشد،گرچه مواردی ازعوارض مهم مانند آسیب کبدی برای آن گزارش شده است.

    معرفی بیمار: 

    بیمار آقای 67 ساله، در تیر 1398 با تشخیص سکته قلبی ابتدا در یک بیمارستان دانشگاهی (بدون امکان آنژیوگرافی) تحت درمان ترومبولیتیک و فردای آن روز در بیمارستان دانشگاهی دیگری تحت آنژیوپلاستی قرار می گیرد و با حال عمومی مناسب و آزمایشات نرمال مرخص می شود. پس از 30 روز با علایم بی اشتهایی و زردی مراجعه می نماید. در بررسی آزمایشگاهی افزایش آنزیم های کبدی و به ویژه بیلی روبین، و آلکالن فسفاتاز و گلوتامین ترانسفراز گاما دیده می شود، آزمایش های ویروسی هپاتیت های A, B, C, E و ایمونولوژیک منفی بودند و بررسی های تصویربرداری نکته پاتولوژیکی را نشان ندادند. با تشخیص احتمالی آسیب کبدی ناشی از دارو به ترتیب داروهای بیمار قطع می شوند، فقط پس از قطع کلوپیدوگرل و شروع تیکاگرلور پس از 10 روز تمامی آزمایشات بیمار نرمال شده و حال عمومی بهبود می یابد.

    نتیجه گیری: 

    کلوپیدوگرل داروی به نسبت ایمنی می باشد ولی توجه به عوارض ناشایع و درمان این عوارض لازم و ضروری است. در این مقاله به بررسی بیمار و مقالات منتشر شده در مورد عوارض هپاتوسلولار کلوپیدوگرل پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: کلوپیدوگرل، بیلی روبین، آسیب هپاتوسلولار
  • عماد بهبودی*، وحیده حمیدی صوفیانی صفحه 553

    در 31 ماه دسامبر 2019 میلادی، مواردی از عفونت شدید تنفسی در شهر ووهان کشور چین گزارش شد. گزارش های مرکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) حاکی از آن است که عامل اپیدمی تنفسی اخیر، کرونا ویروس جدید 2019 (2019-nCoV) می باشد. احتمال داده می شود که این بیماری به واسطه غذاهای دریایی و حیوانات شیوع پیدا کرده باشد و همچنین احتمال انتقال بیماری به صورت انسان به انسان در بین مبتلایان وجود دارد.1 از آن جایی که خفاش منبع طبیعی انواع مختلفی از ویروس ها از جمله کرونا ویروس می باشد، این احتمال وجود دارد که خفاش مخزن اصلی ویروس جدید باشد.2 موتاسیون در کرونا ویروس ها بسیار رایج است و این تغییرات بیشتر به دلیل نوترکیبی ها در ژنوم ویروس در مرحله تکثیر ویروس و طی تکثیر RNA ساب ژنومیک حاصل می شوند. این نوترکیبی های همولوگوس در کوروناویروس ها به واسطه پدیده Copy-choice اتفاق می افتند.3 اگرچه این ویروس کشنده بوده اما نسبت به سایر ویروس های کشنده هم خانواده خود نظیر سارس از قدرت کشندگی کمتری برخوردار است.4 این رخداد را می توان به موتاسیون های رخ داده در ویروس نسبت داد، زیرا این امکان وجود دارد که به واسطه پاساژ یافتن متعدد ویروس طی انتقال در میزبان های متعدد و متفاوت (خفاش و انسان) به واسطه وجود فشار انتخابی و تغییرات ژنومی حاصل از آن، از شدت پاتوژنیسیته ویروس کاسته شده باشد. تجزیه و تحلیل ها فشار انتخابی بر ساختار ویروس و موتاسیون پروتئین های سطحی (پروتئین S) و پروتئین نوکلوکپسید N را مسبب پایداری ذرات ویروسی نشان داده است.5 پروتئین S ویروسی مسئولیت ورود ویروس به سلول پس از اتصال به گیرنده سلولی و فیوژن غشایی را عهده دار است که نقش اساسی در عفونت ویروسی و پاتوژنز ویروس دارد. پروتئین N یک پروتئین ساختاری درگیر در بسته بندی ویریون است که نقش محوری در رونویسی ویروس و خروج ویروس را ایفا می کند.5 موتاسیون این پروتئین ها عامل مهم پایداری ویروس کرونای جدید نسبت به عامل سارس خفاش و پاتوژنیسیته کمتر ویروس نسبت به عامل سارس است. این ویژگی ها می توانند به دلیل انتقال Zoonotic این ویروس بوده و دلیل شدت بیماری کمتر از سارس باشند. از طرف دیگر ویرولانس بالای بیماری در شرایط حاضر غیرقابل انکار است و مسبب خسارات زیادی بر کشورهای درگیر خواهد بود. بنابراین سیاستگذاران وزارت بهداشت باید به تقویت زمینه های پیشگیری از ورود بیماری به کشور و همچنین پیشگیری از انتقال بیماری بپردازند. در این راستا، سیاست ملی و برنامه استراتژیک وزارت بهداشت شامل مجموعه اقداماتی برای پیشگیری از ورود بیماری به کشور باید تدوین شود.

|
  • MohammadSadra Modaresi, Arta Amir Jamshidi*, MohammadReza Modaresi Pages 475-486

    Cystic fibrosis (CF) is the most common autosomal recessive genetic disease, which is caused by defection in the Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator (CFTR) gene. CFTR gene codes chloride channels to modulate the homeostasis of epithelial environments. Defective CFTR affects various organs such as the lungs, pancreas, intestine, liver and skin; however, lung impairment is the main reason for mortality in these patients. About 2000 mutations in this gene have been discovered, but nearly 150 mutations lead to serious symptoms. CFTR mutations are classified into six major classes based on phenotypic manifestations such as structural instability of channels, defective processing, malfunctioning chloride-ion transfers and decreased number of chloride channels in the cell membranes. These cause various symptoms such as respiratory infection, intestinal obstruction, pancreatic exocrine insufficiency and malabsorption. Significant improvements in diagnostic tools and methods such as newborn screening, chloride sweat test and gene sequencing have increased the incidence and the prevalence of CF. Enormous studies have also been done on CF recognition and treatment procedures, which have resulted in 30 years of growth in the life expectancy of the patients. Despite the recent achievements, due to the high complexity of this disease and the involvement of various organs, the available treatments are nonpermanent. In the past few years, new combinatorial drugs have been introduced which potentiate and correct CFTR and ameliorate the CF symptoms. Recently, novel genetic engineering methods like CRISPR/Cas9 and TALEN have been utilized to correct the mutated CFTR gene with high accuracy and eradicate the symptoms. Studying this disease at its distinct levels from subcellular to organs could help to find new treatments. Systematic research in finding common attributes between different states of the disease is very beneficial. Interdisciplinary research groups with various expertise in mathematics, biology and engineering could have a great impact on describing the full picture of the disease and development of new treatment strategies. The main part of this article provides a comprehensive overview of cystic fibrosis with emphasis on the key studies on genetics and their effects on cellular and physiological levels. In this work, conventional and new treatment methods have also been discussed.

    Keywords: cystic fibrosis, cystic fibrosis transmembrane conductance regulator, genotype, phenotype, physiology, physiopathology, therapeutics
  • Mohammad Radgoodarzi*, Sepideh Ammooeian, Hassan Esmaeili, Shima Salehi, Mohammad Nikoocar Pages 487-492
    Background

    Long QT syndrome (LQTS) is a disorder in which electrical cardiac ventricular repolarization is impaired. It results in an increased risk of an irregular heartbeat which can result in palpitations, fainting, drowning, or sudden death. Long QT Syndrome may present as tonic-clonic seizure or a seizure-like disorder. By taking a superficial electrocardiogram (ECG) and proper diagnosis, Sudden death, one of the most important complications of Long QT syndrome can be easily prevented.

    Methods

    This is a prospective case-control study that was conducted in the emergency department of Taleghani Childrenchr('39')s Hospital of Gorgan University during 2017.Four hundred and eighty subjects in three groups (two cases and one control groups), were included in this study. These comprised as patients with afebrile convulsion (n: 160), patients with seizures associated with fever (n: 160), and the control group (patients who have been hospitalized for any reason other than seizure (n: 160)). Those with severe cerebral palsy, acute meningitis, prolonged loss of consciousness, severe disturbances of electrolytes and those who were taking drugs that affect the QT interval were excluded. Once admitted with a primary diagnosis of seizure, a 12 leads superficial ECG was performed.

    Results

     In the group of patients with febrile convulsion, 123 children were Low probability Long QT syndrome, 33 cases were Intermediate and 4 were high probability Long QT syndrome. Probability of Long QT syndrome in children with afebrile seizures showed that 112 children were in Low probability Long QT syndrome, 42 children in Intermediate and 6 children in High probability Long QT syndrome group. Comparison of Probability of Long QT syndrome among the three evaluated groups showed that children with afebrile seizure (48 children) and subsequently children with febrile seizure (37 children) were more in Intermediate and High categories than others. Only 11 children in the control group were in the Intermediate and High groups. Chi-square test results showed a significant difference with P<0.001.

    Conclusion

     The results of this study show that in patients who present with seizure as the initial symptom, it is always mandatory to account Long QT syndrome into differential diagnosis. Doing a simple electrocardiogram makes it easy to distinguish two issues and prevent sudden death.

    Keywords: long QT syndrome, seizure, syncope
  • Mehdi Sanatkar, Mehrdad Goudarzi, Mostafa Mohammadi, Ebrahim Espahbodi* Pages 493-499
    Background

    Sore throat after endotracheal intubation during general anesthesia is a common complaint of patients especially in children. Strabismus surgery in one of the common procedures in child patients. The present study investigates the use of intratracheal ketamine administration in reducing sore throat after strabismus surgery.

    Methods

    This study was performed on 60 patients undergoing elective strabismus surgery under general anesthesia from December 2019 to February 2020 in Farabi eye hospital, Tehran University of medical sciences, Tehran, Iran. These cases were referred to our center for strabismus operation from other centers of our country. Patients were randomly divided into two equal groups. After sufficient depth of anesthesia with sevoflurane and injection of fentanyl, endotracheal intubation was performed. In the control group, the endotracheal tube was inserted and 2 ml of ketamine solution at a concentration of 5 mg/ml were administered in endotracheal tube. The severity of sore throat, length of stay in recovery, incidence of delirium in recovery, satisfaction of recovery nurses and their parents and other complications were compared between the two groups.

    Results

    Mean age, sex and weight were not significantly different between the two groups and were comparable. The mean duration of stay in recovery was higher in the case group than in the control group. The mean postoperative sore throat was significantly higher in the control group. Moreover, the mean incidence of delirium in the postoperative phase was higher in the case group. Besides, the rate of nurse satisfaction in the control group was higher than the case group. The incidence of bronchospasm, laryngospasm, and postoperative nausea and vomiting was not significantly different between the two groups.

    Conclusion

    Intratracheal ketamine can reduce postoperative sore throat and the need for postoperative analgesic medications. Postoperative complications were not increased with this strategy, but the length of recovery stay increased in these patients.

    Keywords: intratracheal, intratracheal intubation, ketamine, sore throat
  • Samaneh Assarzadeh, Shirin Sadat Badri*, Sakinah Haddad, Marjan Mansourian, Shadi Farsaei, Saeed Abbasi Pages 500-509
    Background

    Intravenous (IV) injection of drugs is one of the most common methods of drug prescription in hospitals, which is a complex, potentially hazardous and erroneous method; accordingly, it requires control methods to reduce the potential risks. This study focused on determining the frequency and types of different medication errors while preparing and administering mostly used IV drugs in three intensive care units (ICU) and one general department in AL-Zahra hospital, Isfahan, Iran.

    Methods

    This cross-sectional observational study was conducted for 6 months from September 2017 to March 2018. To determine the frequency of different medication errors, a quoting sampling method was applied to select and observe 400 cases of IV drug administrations. All nurses from any studied department were included in this study. Different stages of preparation and administration of the observed drugs were compared to an instructed checklist prepared by the clinical pharmacist.

    Results

    Totally, 75 nurses were recruited from ICU-1 (N=29), ICU-2 (N=18), ICU-3 (N=19), and nephrology (N=9) departments. Type of department and occupation were the influential factors on nursing errors; also, a significant relationship was found between different work shifts and the occurrence of nurses’ errors, mostly seen in the evening work shift (P=0.037). The mean of nurses’ errors in IV drug administration was not correlated with other factors including age, work history, and the number of patients managed by each one. Also, a positive correlation was found between the number of nurses in each work shift and the number of errors (P=0.008).

    Conclusion

    Medication errors in each stage of drug administration may lead to the hazardous clinical outcome or serious side effects such as thrombosis, infection or eventually lead to morbidity or mortality. Therefore, being aware of these errors and establishing observational policies can prevent unpleasant events related to drug administration.

    Keywords: intravenous administration, intensive care, medication errors, nurse
  • Parisa Rahmani, Mohammad Roshanghalb, Hosein Alimadadi, Behnaz Bazargani, Nasir Fakhar, Reihaneh Mohsenipour* Pages 510-514
    Background

    CNS infection can be focal or generalized. Meningitis, besides other etiologies, can occur after a viral infection or viral vaccine. Although meningitis can occur in at any age but it is more common in children less than five years old. Aseptic meningitis and meningoencephalitis are two of the most common complications of mumps (wild type or vaccine). As a result of their serious complication, we decided to obtain more information about clinical manifestations and laboratory findings after the injection of the Hoshino MMR vaccine in a group of children in an Iranian referral hospital.

    Methods

    In this cross-sectional study, performed from March 2013 to February 2015 on 73 children with meningochemical symptoms of meningitis, children who have been diagnosed with aseptic meningitis followed by an MMR vaccine in an infectious ward or emergency department of the Children’s Medical Center were enrolled in the study and their information was recorded from their files. A questionnaire was provided for children with diagnostic criteria of aseptic meningitis and their data were collected.

    Results

    The gender ratio of patients was 46 males to 27 females. After collecting the symptoms of meningitis, the frequency of symptoms in these patients was as below: fever 66%, headache 49.3%, nausea and vomiting 74%, parotid swelling 0%, seizure 21.9% and meningeal symptoms 37%. Their laboratory data showed that 8.2% of patients had normal WBC and 76.7% had Abnormal results in their CSF (Cerebrospinal fluid) analysis. Mumps PCR (Polymerase chain reaction) was positive in 85% of samples.

    Conclusion

    our study revealed that nausea and vomiting were the most frequent symptom after MMR vaccination in children and fever was in second grade in aseptic meningitis. There was no relation between clinical symptoms together, therefore we should take care of children after MMR vaccination to avoid complications when they become symptomatic.

    Keywords: aseptic meningitis, Measles- Mumps- Rubella vaccine, infant
  • Majid Khadem Rezaiyan, Fares Najari, Bita Dadpour* Pages 515-521
    Background

    Opioid poisoning is the most common type of poisoning in intensive care units (ICUs). This group usually includes patients who have been drug abusers for a long time and now require hospitalization either because of acute overdose or due to side effects of routine opioid use. This study aimed to compare the severity and prognosis of patients using common mortality predictors Sequential Organ Failure Assessment (SOFA), Simplified Acute Physiology Score (SAPS II), Acute Physiology And Chronic Health Evaluation (APACHE II, APACHE IV) on different days of hospitalization.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on all patients with opioid poisoning admitted to the ICU, Imam Reza Hospital, Mashhad, Iran, from the beginning of April 2016 to March 2017 (Persian Calendar). For all poisoned patients enrolled in the study, the four mortality predicting tools were filled daily in the first three days of hospitalization and then every other day until discharge from the ICU or patientchr('39')s death.

    Results

    Overall, 57 patients were evaluated of whom 72% (41 patients) were male. The mean age was 49.9±19.8 (median 53, range 18-94) years. The mean length of stay in the ICU was 13.5±17.5 (median 7, range: 75-75) days. The mortality rate was 17.5% (10 patients). The scores of SOFA, SAPS II, APACHE II, and APACHE IV were significantly higher in deceased patients than in discharged ones. The highest diagnostic accuracy (area under the curve) for all four predicting tools was observed in the second week of hospitalization. On the other hand, SAPS II (74%) on the first day, APACHE-II (76%) on the second day, APACHE-II (82%) on the third day, SOFA (77%) on day 4-5, and SAPS II (82%) on day 6-7 had the highest diagnostic accuracy.

    Conclusion

    In the present study scores of all four mortality predicting tools at admission were significantly associated with mortality. The accuracy of SAPS II, APACHE IV, and APACHE II are appropriate for estimating prognosis, especially after the second week of admission.

    Keywords: APACHE, intensive care units, poisoning, opioid, simplified acute physiology score II
  • Seyedeh Reyhaneh Yousefi Sharami, Setare Nasiri, Shahrzad Aghaamoo, Abbas Ziari* Pages 522-527
    Background

    Infertility is associated with high levels of stress which can pose a tremendous challenge on treatment. These psychological disorders such as depression and anxiety among the barrens are very important and have a crucial role as well. On-time detection and evaluation of such disorders are effective in the successful treatment of infertility. Some variables can interfere and influence on psychological occasions, such as education, age and duration of infertility. This study aims to investigate depression and anxiety on couples with infertility.

    Methods

    In this study, 60 infertile couples were enrolled. Thirty couples with male factors and 30 couples with female factors. The study is a cross-sectional study carried out in the Amiralmomenin Hospital of Semnan, Iran in 2016-2017. Symptoms of psychological disorders were documented via questioner. Date were entered into SPSS software, version 23 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA), P<0.05 was significant.

    Results

    We figured out that 15% of women and 13% of men had clinical depression. Severe anxiety was found in 30% of women and 6% of men. We found that there is a significant correlation between depression and duration of infertility in women but not in men. Whereas there is not any significant relationship between both of the disorders and level of education in the patients.

    Conclusion

    This study showed that depression level among half of infertile women and one-third of infertile men were more than healthy men and women. One of the reasons could be family problems and pressure to get pregnant. The psychological burden of infertility can affect the whole life of the infertile couple. Fear of an ambiguous future after infertility treatment failure, expensive treatment and its outcomes can be so annoying for many men and women. Most of these problems are hidden from the eyes of the treatment team. Take a deep look at what infertile women and men say showed that they need the support of their spouses, friends and family, the medical team and insurance services.

    Keywords: anxiety, depression, infertility
  • Farideh Zafari Zangeneh*, MohammadMehdi Naghizadeh, Masomeh Masomi, Marzieh Mohebbi Pages 528-536
    Background

    Polycystic ovary syndrome is the most common disorder in the endocrine system. Hyperandrogenism, hyperinsulinemia, chronic ovulation, and infertility are important Complications of PCOS. Health-related quality-of-life (HRQoL) has a significant reduction in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). This reduction can be due to many disorders including: menstrual and sleep disorders, hirsutism, marital issues, infertility, and emotional/psychosocial problems. The purpose of current study was to investigate the role of sleeping and other environmental factors affecting the quality of life in patients with polycystic ovary syndrome. 

    Methods

    This case/control study was conducted in 2017 in two groups: control and study (PCOS). The inclusion criteria were women aged 20-40 with a body mass index (BMI)<28. Exclusion criteria included no disease and no medication for all women. The participants were 180 women who were referred to the infertility center of Imam Khomeini Hospital in Tehran. Four questionnaires including Demographics (40 questions), sleep quality (PSQI) (19 items 0-3), quality of life (GHQ) (28 items) and psychometric (DASS-42) with their consent form were filled out. Student’s t-test and Chi-square were used to compare the variables between two groups and the Pearson correlation coefficient to examine the relationship between lifestyle dimensions.

    Results

    The mean weight and BMI (P=0.002), hirsutism and irregular menstruation cycle in the study group were greater than the control (P<0.001). In the study group the mean score of the sleep questionnaire in three dimensions: sleep problems (P=0.024), drug use (P=0.048), and the sufficiency of sleep (P=0.049) were higher than control.Regression analysis showed that there is a significant relationship between quality of life and menstruation cycle (P=0.046), as well as the three dimensions of negative affecting situations with family income (respectively, 0.015, 0.016 and P=0.035).

    Conclusion

    The environmental factors can easily affect the quality of life in PCO women. Sleep patterns were not favorable, and the effect of menstruation on mood and low family income caused negative emotions in women with PCOS.

    Keywords: emotional, psychological problems, health-related quality of life, polycystic ovary syndrome, sleep pattern
  • Rasool Molatefi*, Adel Ahadi, Hossein Salehzadeh, Elham Safarzadeh, Hadi Abbasi Pages 537-546
    Background

    Because of geographic variation and regional types of allergens, it is recommended that allergists identify common allergens in their area of activity. In the present study, the prevalence of respiratory allergens in patients with asthma and allergic rhinitis was investigated.

    Methods

    This study is descriptive and retrospective. The required data of this study were extracted from the records of 661 patients who were referred to the Asthma and Allergy Clinic of Ardabil University of Medical Sciences (Ardabil province, Northwest of Iran) from April 2016 to March 2017. After confirmation of allergic asthma or rhinitis by the asthma and allergy specialist, these patients were subjected to a prick test with allergen extracts. In the group of grasses the extract of nine grasses, in trees the extract of 11 Tree mix, in weeds the extract of Common weed mix, in animal allergens the three extracts of Standard cat, Dog epithelia, Cockroach mix, in weeds the Mite mix and in fungi, three extracts of Mold mix1, Alternaria and Aspergillus mix were used. All the data were analyzed using SPSS software, version 25.

    Results

    According to results, of the 661 patients who were studied, 462 ones had positive and 273 had significant prick test results. The grasses group with 293 positive (44.3%) and weeds group with 259 positive results (39.2%) were more common than the other categories. Among the significant positive tests, these two categories with 161 and 142 significant positive tests were indicated as the most common allergens. Respiratory allergens were also more common in patients with a family history of allergies in weeds and trees categories, but there was no significant difference in sensitization pattern according to the history of tonsillectomy.

    Conclusion

    Patients in Ardabil with allergic rhinitis and asthma were more sensitized to weeds and grass mixtures. It is recommended to provide preventive recommendations to allergic patients and the development of localized skin testing packages and additional studies should be conducted focusing on these two categories of allergens.

    Keywords: allergens, allergic, asthma, rhinitis
  • Vahid Eslami, Azin Gheymati* Pages 547-552
    Background

    Clopidogrel is an effective anti-platelet drug that is commonly prescribed for patients with atherosclerotic coronary and peripheral vascular diseases, especially after angioplasty and coronary artery bypass graft surgery. Even though this drug seems safe, there are case reports of important side effects with its use.

    Case Presentation

    The patient was 67 years old male admitted with a diagnosis of inferior myocardial infarction who underwent angioplasty on RCA with a drug-eluting stent and was discharged with an uneventful course from hospital with medical treatment, including Clopidogrel. The patient came back to the clinic 30 days later with icter, nausea and loss of appetite. The lab data showed: Bilirubin (total= 5, direct=4), ALT=220, AST=100, Gama GT=830, Alk.phop=445. Virologic and imaging studies were normal. With a possible diagnosis of drug-induced hepatic injury all possible Prescribed drugs were held stepwise but bilirubin and the patient’s symptoms did not relieve until Clopidogrel has been changed. After 10 days bilirubin and his symptom relieved.

    Conclusion

    Clopidogrel is a common and partially safe drug, but it may cause hepatic injury. Considering Clopidogrel side effects and its interactions seem necessary for patient management.

    Keywords: clopidogrel, bilirubin, hepatocellular injury
  • Emad Behboudi *, Vahideh Hamidi Sofiani Page 553