فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 57 (تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 57 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی کرمی، منصور حاجی حسینلو*، محمدحسین عباسی صفحات 1-32

    همه ساله نزدیک به 35/1 میلیون نفر در جهان، جان خود را به علت حوادث ترافیکی از دست می دهند که 50 درصد آن مربوط به کاربران آسیب پذیر (عابران پیاده، دوچرخه سواران و موتورسواران) است. با توجه به تاثیر عوامل مختلف بر تصادفات عابران پیاده، نظیر رفتار عابران پیاده و رانندگان، ویژگی های هندسه مسیرها، ابزارهای کنترل ترافیک و کاربری زمین های اطراف، دست یابی به ایمنی عابران پیاده پیچیده شده است. هدف از این پژوهش، اولویت بندی اصلاح تقاطع های حادثه خیز براساس عوامل موثر بر ایمنی عابران پیاده در 25 تقاطع مهم منطقه 11 شهرداری تهران است که در مجموع تعداد تصادف در سال های 1395 الی 1397 در این 25 تقاطع و حوزه تاثیر 50 متری آنها بیش از 25درصد کل تصادفات است و بیش از 40درصد از کل مرگ ومیرهای ناشی از تصادفات این منطقه را عابران پیاده تشکیل می دهند. بر همین اساس، ابتدا از روش های اولویت بندی مقاطع حادثه خیز نظیر فراوانی تصادفات عابران پیاده، نرخ تصادفات عابران پیاده، بررسی شاخص هم سنگ خسارات مالی و روش تلفیقی سلسه مراتبی- فازی استفاده شده است که به منظور تشخیص شاخص ها و معیار های اولویت بندی از پرسش نامه ای با طیف های 9 درجه ای فازی جهت تحلیل زوجی بین شاخص ها استفاده شد. نتایج نشان گر وزن بیشتر شاخص کاربری تجاری (37 درصد نسبت به سایر شاخص های کاربری زمین) و منفعت به هزینه (17 درصد نسبت به سایر شاخص های ایمنی) در اولویت بندی تقاطع ها است. درنهایت براساس شاخص های اولویت بندی، تقاطع مولوی- ولی عصر (عج) بیشترین اولویت اصلاح را به خود اختصاص می دهد.

    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک، تراکم تصادفات، تحلیل فضایی تصادفات، الگوهای تصادفات
  • وحید صمدپور خلیفه محله*، سعید کاظمی صفحات 33-51

    عامل انسانی حدود 75درصد از علل تصادفات را تشکیل می دهد، لذا ضرورت آموزش به کاربران ترافیک به اثبات رسیده است. بی تجربگی و ناآشنایی با مقررات و عدم وجود آموزش های حرفه ای از جمله عوامل مهم انسانی در وقوع تصادفات به شمار می روند. در این مقاله به بررسی تاثیر بازآموزی اجباری قوانین و مقررات بر تغییر رفتار ترافیکی و میزان تخلفات رانندگان متخلف در شهر تهران پرداخته شده است. براساس برنامه های مصوب پلیس راهور تهران بزرگ، رانندگان و مالکان وسایل نقیله متخلف که جهت انجام امور اداری از قبیل ترخیص خودرو، ثبت اعتراض به تخلفات رانندگی و... به مراکز خدماتی پلیس راهور مراجعه می کنند می بایست در کلاس های آموزش مهارت های تخصصی شرکت کنند. در این پژوهش، از بین 21300 راننده متخلف شرکت کننده در کلاس های بازآموزی در یک دوره سه ماهه، 140 نفر به عنوان نمونه آماری برای انجام تحقیق انتخاب شدند. رفتار این رانندگان، قبل و بعد از شرکت در کلاس ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش کار به صورت مقایسه بین میزان تخلفات رانندگان در قبل و بعد از ارایه آموزش ها است. نتایج تحقیق بیان گر آن است که بازآموزی قوانین می تواند تا 3/1 برابر عدم ارتکاب تخلفات توسط رانندگان را افزایش و تا 25درصد در کاهش یک و بیش از یک تخلف توسط رانندگان نقش داشته باشد. هم چنین آموزش ها بر رانندگان جوا ن تر موثرتر از رانندگان مسن تر است و تاثیرپذیری آموزش ها نیز به نسبت سن کمتر می شود. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که اجباری شدن بازآموزی قوانین و مقررات رانندگی برای رانندگان متخلف و پرخطر در کاهش میزان تخلفات و بهبود رفتار ترافیکی این دسته از رانندگان  موثر است.

    کلیدواژگان: بازآموزی تصادفات، رانندگان، آموزش، کاهش تخلفات، قوانین و مقررات
  • امیراسماعیل فروهید*، زهیر تقوی صفحات 53-81

    حمل ونقل شهری، به عنوان یکی از عوامل مهم حیات و رشد پایدار شهر و یکی از اجزای مهم حمل ونقل مطرح می باشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی گزینه های مختلف حمل ونقل عمومی از لحاظ ارکان سه گانه توسعه پایدار شهری نگارش یافته است. این پژوهش، به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و به لحاظ روش انجام، از نوع تحقیقات توصیفی، پیمایشی می باشد. گردآوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته و ابزار گردآوری، پرسش نامه محقق ساخته مقایسات زوجی بوده است. نمونه مورد مطالعه شامل 80 نفر از متخصصان و کارشناسان حوزه حمل ونقل عمومی و متخصصان برنامه ریزی و توسعه پایدار شهری در جامعه دانشگاهی بوده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل سلسه مراتبی مقایسات زوجی و نرم افزار Expert Choiceبهره گرفته شده است. یافته های پژوهش در بعد اقتصادی توسعه پایدار نشان داد که مناسب ترین و پایدارترین سیستم حمل ونقل عمومی، سیستم قطار شهری و بعد از آن به ترتیب اتوبوس و تاکسی می باشد.. در بعد اجتماعی نیز بیشترین اولویت با قطار شهری و پس از آن تاکسی و اتوبوس قرار دارد. البته تاکسی و اتوبوس در زمینه این متغیرها بین اولویت دوم و سوم گاهی از یکدیگر سبقت گرفته اند. در نهایت، نتایج پژوهش حاکی از آن است که سیستم های حمل ونقل عمومی در شهر تهران به لحاظ مطلوبیت و پایداری از بیشترین تا کمترین میزان به ترتیب عبارتند از: سیستم قطار شهری، تاکسی و اتوبوس.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، حمل و نقل همگانی، قطار شهری، تاکسی، اتوبوس
  • پرویز اکبری*، تقی احمدی، سیده شیوا معیری پور، آمنه صدق آمیز حقیقی صفحات 83-103

    توجه به تحقق عدالت اجتماعی و توزیع یکسان منافع حاصل از سیستم های حمل و نقل و سیاست گذاری ها برای تمام اقشار جامعه، مهم و یکی از ارکان توسعه شهری است. ترافیک ناشی از تمرکز در نواحی مرکزی شهرها باعث عدم دسترسی اکثر ساکنان و یا دسترسی با هزینه های زیاد خواهد شد. با توجه به مسایل مطرح شده، می توان هدف اصلی از این پژوهش را بررسی تاثیرات اجرای طرح محدوده ترافیک بر جایگاه عدالت اجتماعی در شبکه حمل ونقل شهری تهران در این محدوده دانست. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است. شاخص ها، تلفیقی از مولفه های (دسترسی، قیمت گذاری عوارض و عدالت حمل ونقل) و زیرمولفه های (سرانهمالکیتخودروی شخصی، سطح درآمد، گروه های اجتماعی، افراد ساکن در مناطق حاشیه ای، دسترسی مناطق به کالا و خدمات، نرخ عوارض)؛ در نظر گرفته شده اند. حجم نمونه تحقیق حاضر، 225 نفر از ساکنان است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده و طبقه ای انتخاب شده اند. هم چنین برای تحلیل تاثیرات عدالت اجتماعی در محدوده طرح ترافیک از بین معیارها و زیرشاخص های مرتبط، از روش تصمیم گیری تحلیل ساختار شبکه ای (ANP) استفاده شد؛ در آخر براساس امتیازات داده شده معیارها، اولویت بندی و ارزیابی می شوند. نتایج نشان می دهند که معیار قیمت گذاری با رتبه اولویت 1 دارای بیشترین اهمیت و معیار عدالت با رتبه اولویت 3 دارای کمترین مقدار اهمیت است؛ شاخص نرخ عوارض 1 و سرانه مالکیت خودرو 6 کم اهمیت ترین شاخص در موضوع و هدف پژوهش بوده است.

    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، حمل ونقل، طرح ترافیک، نرخ عوارض، سرانه مالکیت خودرو
  • جواد منظمی تبار* صفحات 105-129

    در زندگی روزانه شغلی، افسران راهور با انواع چالش ها، موانع و فشارهای ویژه شغلی روبه رو می شوند که تهدیدی برای اعتماد به نفس، انگیزش و در نتیجه عملکرد شغلی آنها است. لذا آموزش سرزندگی اجتماعی به آنان، می تواند در مقابله با موانع و چالش های شغلی موثر واقع شود. هدف، شناخت اثربخشی آموزش سرزندگی اجتماعی بر خودکارآمدی و موفقیت شغلی در بین کارکنان پلیس راهور ناجا است. جامعه آماری پژوهش، کلیه افسران دوره کارشناسی ناپیوسته دانشکده راهور به تعداد50 نفر بودند که به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 25 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 70 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) آموزش دید ولی گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. هر دو گروه پرسش نامه های خودکارآمدی و موفقیت شغلی را به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. یافته ها نشان داد در مراحل پس آزمون و پیگیری، بین گروه های آزمایش و کنترل در متغیرهای موفقیت شغلی و خودکارآمدی شغلی افسران راهور ناجا تفاوت معناداری وجود داشت. به عبارت دیگر، آموزش سرزندگی اجتماعی در مراحل پس آزمون و پیگیری باعث افزایش معنادار موفقیت شغلی و خودکارآمدی شغلی افسران راهور ناجا شد. افسران دارای سرزندگی اجتماعی بالا جهت رسیدن به موفقیت از خود تلاش بیشتری نشان می دهند اما تاثیرگذاری آموزش ها بر خودکارآمدی شغلی بیشتر از موفقیت شغلی است.

    کلیدواژگان: سرزندگی اجتماعی، موفقیت شغلی، خودکارآمدی شغلی، افسران راهور ناجا
  • زهرا دهقان شبانی*، نازنین عظیم صفحات 131-164

    حمل ونقل جاده ای از جمله بخش های مهم اقتصادی است که خدمات آن به صورت واسطه ای و نهایی مورد استفاده قرار می گیرد. افزایش قیمت این بخش علاوه بر تاثیری که بر ابعاد سهیم در تصمیمات سفر، از جمله انتخاب مقصد، زمان سفر، روش حمل ونقل و مدیریت ترافیک می گذارد، بر قیمت بخش های مختلف اقتصادی نیز تاثیرگذار است. تاکنون بررسی جامعی بر اثر افزایش قیمت حمل ونقل جاده ای (شامل حمل بار و مسافر) بر شاخص قیمت بخش های مختلف اقتصادی صورت نگرفته است. هدف این تحقیق، پرکردن این شکاف تحقیقاتی است که علاوه بر  بررسی جایگاه حمل ونقل در بین بخش های اقتصادی در ایران به محاسبه  اثرات کل، اثرات مستقیم و اثرات غیرمستقیم ناشی از افزایش 20 درصدی قیمت حمل ونقل جاده ای بر قیمت بخش های مختلف و بر تغییرات شاخص قیمت بخش های اقتصادی می پردازد. روش مورد استفاده در این تحقیق، تکنیک داده- ستانده است. کلیه بخش های اقتصادی ایران در جدول داده ستانده سال 1390 که  شامل 99 بخش است، در این تحقیق به 29 بخش اقتصادی ادغام شده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که حمل ونقل جاده ای از نظر ارتباطات پیشین در جایگاه پنجم در بین 29 بخش اقتصادی قرار دارد. بیشترین تاثیر افزایش 20 درصدی قیمت حمل ونقل جاده ای بر تغییرات شاخص قیمت بخش های صنایع غذایی با 75/47 درصد، بازرگانی و هتل داری با 26/44درصد، زراعت، باغ داری، خدمات کشاورزی، دام پروری و جنگل داری با 42/17درصد، فرآورده های نفتی، محصولات شیمیایی، صنایع کانی غیرفلزی با 05/15 درصد و مسکن با 07/10درصد است.

    کلیدواژگان: اثرات پسین، اثرات پیشین، ایران، تحلیل داده-ستانده، حمل و نقل جاده ای
|
  • Ali Karami, Mansour Hajihoseinlou *, Mohammadhossein Abbasi Pages 1-32

    Nearly 1.35 million people die each year due to traffic crashes, 50% of which belong to vulnerable users (pedestrians, cyclists and motorcyclists). Considering the importance of pedestrian safety at intersections that are an important part of the urban pedestrian network, it is necessary to take steps to increase pedestrian safety. The purpose of this study is to present a prioritization for the modification of hazardous intersections based on factors affecting pedestrian safety at 25 important intersections of 11th district of Tehran. The total number of crashes in these 25 intersections and their 50-meter buffer over the years 2017-2019 is more than 25% of total crashes. More than 40% of the fatalities are pedestrians and these modifications lead to improve safety. In this regard, prioritizing hazardous segment methods such as average crash frequency, crash rates, EPDO and Fuzzy-AHP method were used. A questionnaire with 9-degree fuzzy spectra was used to identify the indices and prioritization criteria for paired analysis. Results show that prioritizing hazardous intersections influenced by the type of indicators and indices used in evaluating intersection safety. Finally, a comprehensive plan of prioritizing hazardous intersections presented based on pedestrian safety and land use indices; accordingly, the Molavi-Valiasr intersection has the highest priority for reform.

    Keywords: Prioritizing, Crashes, fuzzy analytical hierarchy process (Fuzzy-AHP), Pedestrian
  • Vahid Samadpour *, Saeid Kazemi Pages 33-51

    Abstract According to research, the human factor accounts for about 75% of the causes of accidents (in developed countries that use standard roads, it reaches 90%, although the death toll is much lower than in our country. ), The need for training for traffic users has been proven. Inexperience and unfamiliarity with regulations and lack of vocational training are important human factors in the occurrence of accidents. In this article, the effect of forced retraining of rules and regulations on changing traffic behavior and the rate of violations of offending drivers in Tehran has been investigated. In this study, among the offending drivers who participated in retraining classes, 140 people were selected as statistical samples for the study. The behavior of these drivers was analyzed before and after attending classes. The procedure is a comparison between the rate of driver violations before and after training. The results of the research indicate that retraining the rules can increase the non-commission of violations by drivers by up to 130% and play a role in reducing one or more violations by drivers by up to 25%. Also, effective on younger drivers (drivers who have less than their driver's license) than older drivers (drivers who have more than their driver's license). The longer a driver's license has been issued, the less effective the training will be.

    Keywords: Crash retraining, drivers, Training, Crime Reduction, rules, regulations
  • Amir Esmael Frouhid *, Zoheir Taghavi Pages 53-81

    Urban transportation is considered as one of the important factors in the sustainable life and growth of the city and one of the important components of transportation. The present study aims to examine the various options for public transport in terms of the three pillars of sustainable urban development. This research is applied in terms of purpose and descriptive research in terms of method. Data were collected in two ways: library and field and the collection tool was a researcher-made questionnaire of pairwise comparisons. The study sample consisted of 80 specialists and experts in the field of public transportation and specialists in urban planning and sustainable development in the university community. In data analysis, the method of hierarchical analysis of pairwise comparisons and Expert Choice software have been used. The research findings in the economic dimension of sustainable development showed that the most suitable and stable public transportation system is the city train system and then the bus and taxi respectively. In the social dimension, the highest priority is with the urban train and after There are taxis and buses. Of course, taxis and buses sometimes overtake each other between the second and third priorities in terms of these variables. Finally, the results show that public transportation systems in Tehran in terms of desirability and stability from the highest to the lowest levels are: urban train system, taxi and bus.

    Keywords: Sustainable Urban Development, Public Transport, city trains, taxis, Buses
  • Parviz Akbari *, Taghi Ahmadi, Seyedeh Shiva Moayeripoor, Ameneh Sedq Amiz Haghighi Pages 83-103

    Attention to the realization of social justice and the same distribution of the benefits of transportation systems and policies for all segments of the important community and one of the pillars of urban development. Traffic caused by concentration in the central areas of the cities will result in the lack of access of most residents or access at a great cost. The existence of a traffic plan in the central areas of the city will result in a traffic jumble and a loss of public transportation network. Considering the above issues, the main goal of this research can be to analyze the effects of implementing the traffic safety plan on social justice in Tehran's urban transport network in this area. This research seeks to answer this question. Which factors leads to the failure to realize social justice in the implementation of the Tehran traffic area?The present research is applied in terms of its purpose and based on descriptive-analytical nature using the network structure analysis (ANP) decision making method.Verification of access and transfer rates, vertical pricing and vertical justice are considered. Results show that the prime rating criterion (1) has the highest priority and priority criterion of vertical justice (3) The lowest value and index of rate of costs (1) and per capita car ownership (6) were the least important indicator in the subject and purpose of the research.

    Keywords: Social Justice, Transportation, traffic plan, ANP
  • Javad Monazami Tabar * Pages 105-129
    Background and Aim

    In daily work life, Rahvar officers face various job challenges, obstacles and pressures that threaten their self-confidence, motivation and consequently their job performance. Therefore, training them in social vitality can Dealing with job barriers and challenges to be effective. The purpose of recognizing the effectiveness of social vitality training on self-efficacy and job success among Rahvar Naja police officers.

    Method

    The statistical population of the study was all officers of the part-time bachelor's degree program at Rahvar College. Which were randomly divided into experimental and control groups (25 people in each group). The experimental group received 12 sessions of 70 minutes (two sessions per week) and the control group did not receive training. Both groups completed self-efficacy and job success questionnaires as pre-test, post-test and follow-up.

    Results

    The results showed that in the post-test and follow-up stages, there was a significant difference between the experimental and control groups in the variables of job success and job self-efficacy of Rahvar Naja officers. In other words, social vitality training in the post-test and follow-up stages significantly increased the job success and job self-efficacy of Rahvar Naja officers.

    Conclusion

    Officers with high social vitality make more efforts to achieve success, but the impact of training on job self-efficacy is greater than job success.

    Keywords: social vitality, job success, Job self-efficacy, Rahvar Naja officers
  • Zahra Dehghan Shabani *, Nazanin Azim Pages 131-164

    Road Transportation is one of the most important economic sectors whose services are used as intermediate and final goods. The increase in the price of this sector, in addition to the impact it has on the dimensions of participation in travel decisions, including destination selection, travel time, method of transportation and traffic management, it also affects the prices of different economic sectors that has not been studied in previous studies. The purpose of this study is to fill this research gap that in addition to examining the position of transportation among economic sectors in Iran and calculating the total effects, direct effects and indirect effects of a 20% increase in road transport prices on the prices of different sectors and Changes in the price index of economic sectors. The method used in this research is input-output technique and all economic sectors of Iran in the input-output table of 1390, which includes 99 parts, in this research has been merged into 29 economic sectors. The results of the study show that road transportation rank is fifth among 29 economic sectors in terms of forward linkage. The highest impact of the 20% increase in road transport prices on changes in the price index of food industry sectors with 47.75%, trade and hotel management with 44.26%, agriculture, horticulture, agricultural services, animal husbandry and forestry with 17.42%, petroleum products, Chemical products, non-metallic mineral industries with 15.05% and housing with 10.07%.

    Keywords: Road Transportation Sector, Forward Linkage, Backward Linkage, Input-Output Analysis, Iran