فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1399)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی گویا، سید محسن زهرایی، قباد مرادی، منوچهر کرمی، سوسن محمودی، شهره شاه محمودی، ابراهیم قادری، فرزاد کاوه، عباس نوروزی نژاد، کتایون حاج باقری، خالد رحمانی* صفحات 100-107
    مقدمه و اهداف

    براساس راهبرد جهانی ریشه کنی فلج اطفال، مراقبت هدفمند این بیماری یکی از وظایف اصلی نظام بهداشتی است. هدف از انجام این مطالعه، مرور کلی وضعیت نظام مراقبت فلج اطفال/فلج شل حاد در ایران بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر مروری بر ساختارها و فرایندهای برنامه مراقبت فلج اطفال در ایران در سال های 98-1396 حورشیدی است. داده های این مطالعه از نظام مراقبت مرکز مدیریت بیماری های واگیر، بررسی اسناد، مدارک، کتاب ها و مقاله های  منتشر شده و مصاحبه با صاحبان فرایند و صاحب نظران اخذ شد.

    یافته ها

    برنامه عملیاتی ریشه کنی فلج اطفال در ایران بر اساس برنامه عملیاتی سازمان جهانی بهداشت است که در سال 1367 خورشیدی معرفی شد. در حال حاضر نظام مراقبت فلج شل حاد در سه سطح کشوری، دانشگاهی و شهرستان فعال است. تعداد موارد بیماری در کشور از 50 مورد در سال 1364 به صفر مورد در سال 1380 رسید و ایران از سال 1380 به عنوان کشور عاری از پولیو شناخته شد. گزارش نهایی ریشه کنی فلج اطفال در ایران در آوریل سال 2006 توسط کمیسیون منطقه ای ریشه کنی فلج اطفال به تصویب رسید.

    نتیجه گیری

    نظام مراقبت فلج شل حاد اثر بخشی مناسبی را در سطح کشور داشته است. حفظ وضعیت موجود در کشور مستلزم حساسیت بالای نظام مراقبت این بیماری، پایش منظم پوشش واکسیناسیون، اجرای دقیق مقررات بهداشت بین الملل به ویژه در مرزهای شرقی کشور و هم چنین کمک های فنی به کشورهای همسایه است

    کلیدواژگان: فلج اطفال، فلج شل حاد، نظام مراقبت، بیماری های واگیر، ایران
  • الهام عبدالمالکی، ژاله عبدی، مهشاد گوهری مهر، رضوانه الوندی، سهند ریاضی اصفهانی، الهام احمدنژاد* صفحات 108-121
    مقدمه و اهداف

    نظارت‎بر پیشرفت اهداف سلامت (با تمرکز بر پوشش همگانی سلامت) از طریق دو پیمایش خوشه ای شاخص های چندگانه و جمعیت و سلامت (مبتنی‎بر خانوار) هستند؛ انجام می شود. هدف این مقاله ارزیابی اجرای این پیمایش‏ها در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی، بررسی وضعیت ایران در اجرای پیمایش ها و هم چنین یافتن بهترین گزینه برای اجرا در ایران است.

    روش کار

    در این مطالعه مروری (با بررسی پایگاه اطلاعاتی مربوط به سازمان های متولی این پیمایش ها)، تاریخچه اجرا، دستورالعمل های که شامل ابزارها، پروتکل و هم چنین شاخص های استخراج شده از این دو پیمایش بود، موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در منطقه مدیترانه شرقی، 26 بار DHS و 56 بار MICS انجام شده است. عراق بیش ترین تعداد MICS و مصر بیش ترین تعداد DHS را انجام داده اند. آخرین MICS انجام شده نسخه 6 و آخرین DHS نسخه 7 است. در گزارش های جهانی تعداد پیمایش های DHS برای ایران صفر گزارش شده است، اما با توجه به گزارش های رسمی کشوری، ایران طی 5 دوره، یک یا تلفیقی از 2 پیمایش را از سال 1995 اجرا کرده است.

    نتیجه گیری

    منطقه مدیترانه شرقی، در اجرای پیمایش ها فعال عمل کرده است. اکنون انتخاب این که کدام پیمایش در ایران انجام شود؛ تفاوتی ندارد، بلکه نکته مهم این است که در جهت رسیدن به روند جهانی انجام این پیمایش ها، ایران (با توجه به تعهدات بین المللی در زمینه پایش و ارزیابی پوشش همگانی سلامت) باید در سال‎های آتی حداقل یکی از آن ها را اجرا کند. درصورتی که فقط یک پیمایش انتخاب شود، بر اساس یافته های حاصل از مطالعه و مقایسه های انجام شده DHS برای شرایط ایران مناسب تر است.

    کلیدواژگان: پیمایش مبتنی‎ بر جمعیت، پیمایش خوشه ای شاخص های چندگانه، پیمایش جمعیت و سلامت، پوشش همگانی سلامت، اهداف توسعه پایدار
  • معین هادیان*، مریم تاجور، میرسعید یکانی نژاد، محمد عرب صفحات 122-133
    مقدمه و اهداف

    هدف اصلی این مطالعه، بررسی توان پیش بینی کنندگی شاخص توسعه انسانی تعدیل یافته براساس نابرابری(IHDI)  در مقایسه با شاخص توسعه انسانی (HDI)، در خصوص سهم مرگ های ناشی از بیماری های غیرواگیر(NCD)  در بین تمامی مرگ ها، در جهان و ایران است.

    روش کار

    داده های این مطالعه اکولوژیک، از گزارش های برنامه توسعه انسانی سازمان ملل متحد و سازمان جهانی بهداشت استخراج شده و مربوط به سال 2015 هستند. برای بررسی هم بستگی بین HDI و IHDI با سهم مرگ های ناشی از NCDها، از آزمون هم بستگی پیرسون و برای تعیین تاثیر آن ها بر متغیر وابسته، از مدل های رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها

    در سطح معناداری 01/0P<، متغیر وابسته، هم بستگی مثبت و بسیار قوی ای با هر یک از شاخص های 892/0=HDI  و 899/0=IHDI  نشان دادند. رگرسیون خطی ساده نشان داد که HDI به تنهایی، متغیر وابسته را به خوبی پیش بینی می کند (794/0Adj. R2= و 001/0P<)، اما در مدل رگرسیونی خطی چند متغیره، هنگامی که IHDI به همراه HDI وارد مدل شدند، IHDI توانست متغیر وابسته را به خوبی پیش بینی نماید (809/0Adj. R2= و 001/0=P)، درحالی که رابطه HDI و متغیر وابسته دیگر معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    با وجودی که HDI، پیش گویی کننده مهمی از وضعیت NCDها است، اما در حضور IHDI تاثیر خود را از دست می دهد. بنابراین IHDI که تاثیر نابرابری ها بر توسعه انسانی را در دل خود دارد، علاوه بر HDI، می تواند اطلاعات دهنده بسیار خوبی در خصوص وضعیت مرگ های ناشی از NCDها باشد.

    کلیدواژگان: شاخص توسعه انسانی، شاخص توسعه انسانی تعدیل یافته براساس نابرابری، بیماری های غیرواگیر، مطالعه اکولوژیک، ایران و جهان
  • احمد مهری، مهدی یاسری، دانیال رحیمی، سحرناز نجات* صفحات 134-143
    مقدمه و اهداف

    اعتماد به نفس در دانشجویان یک ویژگی فردی است که دانشجو را قادر می سازد دیدگاه مثبت یا واقع گرایانه با خود یا شرایطی را که در آن ها وجود دارد، داشته باشد. هدف از انجام این مطالعه اعتبارسنجی و روایی سنجی پرسشنامه اعتماد به نفس (Personal Evaluation Inventory) متناسب با دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی ایران است.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 98 روی 100 دانشجوی رشته های علوم پزشکی در 4 دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام شد. اعتبارسنجی این پرسشنامه شامل مراحل ترجمه، تعیین روایی محتوا، تعیین روایی صوری، تعیین پایایی در بعد تکرارپذیری و تعیین پایایی در بعد انسجام درونی بود.

    یافته ها

    میانگین سنی 100 شرکت کننده در این مطالعه 1/32 (انحراف معیار=5/5) سال بود. مقطع تحصیلی بیش تر شرکت کنندگان کارشناسی ارشد (47 درصد) و کم ترین آن ها (11 درصد) کارشناسی بود. یافته های این مطالعه نشان داد توافق کلی در  مناسب بودن سوالات 6/92 و برای  شفاف بودن 33/83 بود. درصد توافق  جامع بودن کلی نسبت به سوالات 100 درصد به دست آمد. ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی خوشه ای ICC تمام حیطه ها بالای 7/0 بود. ضریب همبستگی درون خوشه ای هرکدام از سوالات نیز 98/0-72/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این مطالعه، نسخه فارسی پرسشنامه PEI از اعتبار و پایایی لازم برای استفاده در جمعیت دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی ایران برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، پرسشنامه، شخصیت، دانشجو، سلامت روان، ایران
  • حمید چوبینه، غزاله دانش، ناهید منصوری، محمد نجفی مجره، فطمه شهبازی، سید سعید هاشمی نظری* صفحات 144-152
    مقدمه و اهداف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی وضعیت شاخص های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) در سازمان های زیرمجموعه شهرداری شهر تهران که به عنوان یک ابزار مدیریتی برای کنترل و بهبود عملکرد سازمان ها در نظر گرفته می شود؛ بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، برای بررسی عملکرد HSE از یک چک لیست که از 18 مورد برای سنجش شاخص HSE استفاده می کرد، استفاده شد. اعتبار محتوایی این چک لیست از طریق اخذ نظرات اصلاحی کارشناسان خبره در این زمینه تعیین گردید. در نهایت داده های مطالعه با نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که از بین سازمان های زیرمجموعه شهرداری شهر تهران، سه سازمان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، سازمان مهندسی و عمران شهرسازی و سازمان پایانه ها و پارک سوارها به ترتیب با داشتن شاخص HSE برابر با 9/63، 84/57 و 59/52 درصد بهترین عملکرد را در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست داشتند. از بین محورهای 18گانه عملکردی HSE خط مشی HSE بالاترین امتیاز (6/68 درصد) را داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه مقدار شاخص HSE در هیچ یک از محورهای ارزیابی کننده این شاخص 100 درصد و کامل نبود. نتایج این مطالعه نشان داد که اگرچه در بسیاری از واحدهای شهرداری تهران زیربنای استقرار سامانه HSE شکل گرفته، اما هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیاد است. بنابراین در راستای نیل به این مهم تدوین و اجرای برنامه های عملیاتی مناسب و در نهایت ارزیابی اثربخشی اقدامات کنترلی برای بهبود شاخص بهداشت، ایمنی و محیط زیست ضروری است.ت.

    کلیدواژگان: سامانه بهداشت، ایمنی و محیط زیست، شهرداری تهران، سلامت ایمنی و محیط زیست
  • فرزانه امینی، علیرضا ابدی*، مهشید نامداری، زهرا قربانی، سمیه عظیمی صفحات 153-160
    مقدمه و اهداف

    سرطان با درمان پیچیده ، طولانی و گران مشکلات زیادی را برای جامعه ایجاد می کند و پژوهش روی عوامل و علایم آن از نیازهای جامعه است. هم چنین آگاهی از سرطان دهان نقش مهمی در تشخیص زودهنگام آن دارد. هدف از این مطالعه تعیین سطح آگاهی از سرطان دهان و ارزیابی عوامل مرتبط با آن بود.

    روش کار

    در این پژوهش 671 نفر از والدین کودکان در مقطع ابتدایی به طور تصادفی از مدارس ابتدایی در 4 منطقه از تهران انتخاب شدند. از آن ها خواسته شده سوالات دموگرافیک و آگاهی از عوامل و علایم سرطان دهان را پاسخ دهند. تحلیل داده‎ها با استفاده  از مدل های رگرسیون پوآسون و مدل چند سطحی با نرم افزارهای SPSS نسخه 21 و STATA نسخه 1/11 انجام گرفت و برای ارزیابی مدل ها از شاخص نیکویی برازش (Akaike Information Criterion(AIC استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی 7/6 و انحراف معیار آن 9/1 بود. از میان متغیرهای موردمطالعه؛ جنس زن، سن بالاتر، داشتن نمره SES و شاخص رفاه بالاتر، تاثیر مثبتی بر سطح آگاهی سرطان دهان داشته است (05/0<P).

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد که ویژگی های دموگرافیک، اجتماعی و اقتصادی در والدین در مورد سرطان دهان موثر بوده و از نظر آماری نیز می توان نتیجه گرفت که مدل رگرسیون چند سطحی برای تحلیل این داده ها مناسب تر است.

    کلیدواژگان: آگاهی، سرطان دهان، مدل رگرسیون پوآسون، مدل چند سطحی
  • امید گرکز، حمیدرضا مهریار، حمیدرضا خلخالی، شاکر سالاری لک* صفحات 161-171
    مقدمه و اهداف

    سوانح و حوادث ترافیکی در سراسر دنیا علت اصلی ناتوانی و مرگ ومیر شناخته شده اند و یکی از معضل های مهم بهداشتی است، که این مطالعه به منظور تعیین روزهای از کارافتادگی و شدت آسیب های ناشی از حادثه های رانندگی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال 1395 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مقطعی روی 1705 نفر از آسیب دیدگان حادثه های ترافیکی که در سال 1395 به بیمارستان امام خمینی ارومیه مراجعه کردند؛ انجام شد اطلاعات با استفاده از چک لیستی که اطلاعات مربوط مشخصات دموگرافیک، تصادف، شدت آسیب و در نهایت میزان روزهای از کارافتادگی مصدومان با پیگیری تلفنی 3 ماه بعد برای بازگشت به کار و مدرسه جمع آوری شدند. برای تعیین نمره ISS (شدت آسیب تروما) با توجه به نظر متخصصان بین  6-1 رتبه بندی و مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که 1231 (1/72 درصد) نفر از مصدومان مرد و میانگین و انحراف سنی مصدومان 63/33 (00/30) بود و 77 (04/0 درصد) از مصدومان فوت، 593 (5/42 درصد) از مصدومان پس از 2 ماه به وضعیت عادی برگشته بودند. میانگین بازگشت به وضعیت عادی 78/86 (24/104) روز بود. بیش تر مصدومان بهبود یافته آسیب خفیف اندام ها، در حالی که بیش تر مصدومان فوتی آسیب تهدید کننده حیات به سر داشتند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه بیش تر مصدومان مرد، متاهل، جوان و نگران جبران خسارت مالی بودند و بیش تر مصدومان فوتی نیز آسیب تهدید کننده حیاتی دیده بودند که نیازمند اقدامات حیاتی در راستای ارتقای سلامت برای بازگشت سریع به کار و کاهش آسیب هستند.

    کلیدواژگان: صدمات، از کار افتادگی، تصادفات، ارومیه
  • زینب شاطری امیری، سیده سمانه حسینی، لیدا جراحی* صفحات 172-180
    مقدمه و اهداف

    کاربرد مقالات کارآزمایی بالینی در مطالعات مرور سیستماتیک و راهنمای مداخلات بالینی شتاب بالایی گرفته است. ارزیابی کیفیت مقالات، جزیی از مطالعات مرور سیستماتیک و  موثر در قابلیت استناد است. این مطالعه به بررسی کیفیت  گزارش و استفاده از شیوه های تصادفی سازی، کورسازی و تخصیص تصادفی مقالات کارآزمایی بالینی تصادفی شده دانشگاه علوم پزشکی مشهد پرداخته است.

    روش کار

    در این مطالعه مقالات کارآزمایی بالینی تصادفی شده با وابستگی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی PubMed تا سال 2018 بررسی شد.

    یافته ها

    از 257 مقاله واجد شرایط مقالات بالینی دندانپزشکی (44 مقاله، 1/17درصد)، بیماری های زنان و زایمان (28 مقاله، 9/10 درصد) و بخش داخلی (23 مقاله ، 9/8درصد) بیش ترین فراوانی نسبی انتشار مقاله های کارآزمایی تصادفی شده را داشتند. تعداد 83 مطالعه (3/32درصد) به شیوه تصادفی سازی اشاره نموده که اغلب (9/86 درصد) تصادفی ساده بود. در 138 مطالعه (7/53 درصد) کورسازی ذکر شده که بیش تر دو سوکور (2/70 درصد) بود. تنها در سه مطالعه (2/1 درصد) پوشیده سازی تخصیص اشاره شده بود.

    نتیجه گیری

    ذکر شیوه تخصیص تصادفی و تصادفی سازی در مقاله ها بسیار کم تر از حد قابل قبول بود، که ممکن است این تصور را ایجاد کند که پژوهشگر در اجرای این دو موضوع مهم در روش کار دچار خطا شده باشد. رعایت اصول نگارش علمی مقاله های کارآزمایی بالینی و پرهیز از خطا و تورش به افرایش اعتبار مقاله و افزایش شانس استناد به آن منجر می شود که در اهداف دانشگاه های برتر جهانی است.

    کلیدواژگان: کارآزمایی بالینی، تصادفی سازی، کورسازی، پوشیده سازی تخصیص، ارزیابی کیفیت، استناد
|
  • MM Gouya, SM Zahraei, GH Moradi, M Karami, S Mahmodi, SH Shah Mahmoodi, E Ghaderi, F Kaveh, A Norouzinejad, K Hajibagheri, KH Rahmani* Pages 100-107
    Background and Objectives

    According to the global strategy for polio eradication, targeted surveillance of the disease is one of the main tasks of the health system. The purpose of this study was to review the status and surveillance of poliomyelitis/acute flaccid paralysis (AFP) in Iran.

    Methods

    The present study was a review on the processes, structures and achievements of the poliomyelitis/AFP surveillance system in Iran during 2017-2019. The data of this study were obtained from the surveillance system of the Center for Communicable Disease Control; a review of the records, documents, books and published articles; and interviews with process owners and experts of poliomyelitis/AFP surveillance.

    Results

    The polio eradication program in Iran is based on the action plan of the World Health Organization that was introduced initially in 1988. Currently, the surveillance system of AFP is active at three levels: country, university, and city. The number of poliomyelitis cases in the country decreased from 50 cases per year in 1985 to zero in 2001, and Iran has been a polio-free country since 2001. The final report on polio eradication in Iran was approved by the regional commission on polio detection in April 2006.

    Conclusion

    The surveillance system of AFP has had a proper effectiveness throughout the country. Maintaining this situation in the country requires an increase in the sensitivity of the surveillance system of the disease, regular monitoring of vaccine coverage, strict implementation of international health regulations, especially on the eastern borders of the country, and providing technical assistance to neighboring countries.

    Keywords: Poliomyelitis, Acute flaccid paralysis, Surveillance system, communicable diseases, Iran
  • E Abdalmaleki, ZH Abdi, M Gohrimehr, R Alvandi, S Riazi Isfahani, E Ahmadnezhad* Pages 108-121
    Background and Objectives

    According to the global strategy for polio eradication, targeted surveillance of the disease is one of the main tasks of the health system. The purpose of this study was to review the status and surveillance of poliomyelitis/acute flaccid paralysis (AFP) in Iran.

    Methods

    The present study was a review on the processes, structures and achievements of the poliomyelitis/AFP surveillance system in Iran during 2017-2019. The data of this study were obtained from the surveillance system of the Center for Communicable Disease Control; a review of the records, documents, books and published articles; and interviews with process owners and experts of poliomyelitis/AFP surveillance.

    Results

    The polio eradication program in Iran is based on the action plan of the World Health Organization that was introduced initially in 1988. Currently, the surveillance system of AFP is active at three levels: country, university, and city. The number of poliomyelitis cases in the country decreased from 50 cases per year in 1985 to zero in 2001, and Iran has been a polio-free country since 2001. The final report on polio eradication in Iran was approved by the regional commission on polio detection in April 2006.

    Conclusion

    The surveillance system of AFP has had a proper effectiveness throughout the country. Maintaining this situation in the country requires an increase in the sensitivity of the surveillance system of the disease, regular monitoring of vaccine coverage, strict implementation of international health regulations, especially on the eastern borders of the country, and providing technical assistance to neighboring countries.

    Keywords: Population-based survey, Multiple indicator survey, Demographic, health survey, Universal health coverage, Sustaible development goals
  • M Hadian*, M Tajvar, MS Yekani Nejad, M Arab Pages 122-133
    Background and Objectives

    The main purpose of this study was to compare the predictive power of the Inequality-adjusted Human Development Index (IHDI) with the Human Development Index (HDI) with regard to the share of deaths caused by Non-Communicable Diseases (NCD) among all deaths in the world and Iran.  

    Methods

    The data required for this cross-sectional ecological study were extracted from the reports of the United Nations Human Development Program and the WHO in 2015. Pearson correlation test was used to investigate the correlation of HDI and IHDI with the share of deaths caused by NCDs and linear regressions models were used to determine the associations of IHDI and HDI with the dependent variable.

    Results

    At a significant level of P<0.01, the dependent variable showed a strong positive correlation with HDI (0.892) and IHDI (0.899). Simple linear regression showed that HDI alone predicted the dependent variable well (Adj.R2=0.794, P<0.001).However, according to the multivariate linear regression model, when IHDI and HDI were included in the model, IHDI was able to predict the dependent variable well (Adj.R2=0.809, P=0.001), while the relationship between HDI and the dependent variable was no longer significant.

    Conclusion

    Although HDI alone is an important predictor of NCD status, it loses its influence in the presence of IHDI. Therefore, in addition to HDI, IHDI that illustrates the impact of inequality on human development can provide more information on the status of deaths caused by NCDs.

    Keywords: Human development index, Inequality-adjusted human development index, Non-communicable diseases, Ecological study, Iran, world
  • Mehri A, Yaseri M, Rahimi D, Nedjat S* Pages 134-143
    Background and Objectives

    Self-confidence is an individual characteristic in students that enables them to have a positive or realistic view of themselves. The purpose of present study was to evaluate the validity and psychometric properties of the Self-confidence Questionnaire (PEI)

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 100 students of four medical universities. Validation of this questionnaire included the steps of translation, content validity, face validity, repeatability and internal consistency.

    Results

    The mean age of the participants in this study was 32.1 (SD = 5.5) years. The majority of the students were postgraduate students (47%) and the least (11%) were undergraduate students. The results of this study showed that the overall relevancy and clarity of the questions were 92% and 83%, respectively. The percentage of agreement on overall comprehensiveness was 100%. Cronbachchr('39')s alpha coefficient and interclass correlation coefficient were higher than 0.7 in all domains. The ICC of each question was also between 0.72 and 0.98.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the Persian version of the PEI questionnaire has an appropriate reliability for use in the student population of Iranian universities.

    Keywords: Self-confidence, Questionnaire, Personality, Student, Mental health, Iran
  • H Choobineh, GH Danesh, N Mansouri, M Najafi Majareh, F Shahbazi, SS Hashemi Nazari* Pages 144-152
    Background and Objectives

    The purpose of this study was to investigate the status of HSE indices in a number of organizations affiliated with Tehran Municipality.

    Methods

    In this cross-sectional study, the study population included all organizations affiliated with Tehran Municipality HSE performance was assessed through an 18-item checklist. The content validity of this checklist was examined by obtaining the opinions of experts in the field. The data of this study were analyzed using the SPSS software version 22.

    Results

    The results of this study showed that three organizations, namely Suburbs Bus Company, Urban Planning Organization, and Terminals and Parks Organization had the best HSE performance with indexes of 63.6%, 57.485 and 52.59%, respectively. Among the 18 items of HSE performance, the HSE policy had the highest score (68.6%).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the value of the HSE index was not complete in any of the fields. The results of this study showed that although the foundation of the HSE system was implemented in many units of Tehran Municipality, it is still a long way before the desired point is reached. Therefore, it is necessary to formulate and implement appropriate action plans and to evaluate the effectiveness of control measures to improve the HSE indicators.

    Keywords: Health safety, environment, Tehran municipality, HSE
  • F Amini, A Abadi*, M Namdari, Z Ghorbani, S Azimi Pages 153-160
    Background and Objectives

    Cancer is a complex disease with a lengthy and expensive course of treatment that causes many problems for the community. Knowledge of oral cancer plays an important role in early diagnosis. The aim of this study was to determine the level of knowledge about the symptoms and risk factors of oral cancer and assess the related factors.

    Methods

    In this study, 671 parents of primary school children were randomly selected from primary schools in four districts of Tehran. The participants were asked to answer questions related to demographic characteristics and knowledge of the risk factors and symptoms of oral cancer. Data analysis was done using Poisson regression model and multi-level Poisson regression model using SPSS and STATA software. The AICI Akaike Information Criterion (AIC) was applied to evaluate the models.

    Results

    The mean score of knowledge was 3.7 with a standard deviation of 6.7. Among the studied variables, female gender, advanced age, a higher SES score, and a higher welfare index had positive effects on oral cancer knowledge (P <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that demographic, social and economic factors of parents were effective on oral cancer. It can be statistically concluded that a multilevel Poisson regression model is more suitable for analyzing this data.

    Keywords: Knowledge, Oral cancer, Poisson regression model, Multileve model
  • O Garkaz, HR Mehryar, HR Khalkhali, SH Salari Lak* Pages 161-171
    Background and Objectives

    Traffic accidents are a leading cause of disability and mortality worldwide. This study was conducted to determine the days of disability and severity of injuries caused by traffic accidents in patients admitted to Imam Khomeini Hospital, Urmia in 2016.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 1705 traffic accident victims admitted to Imam Khomeini Hospital, Urmia in 2016. Data were collected using a checklist containing demographic information, accident, severity of injury, and days of disability along with a telephone follow-up after 3 months upon return to work or school. The ISS (Injury Severity Score) was categorized from 1 to 6 according to the experts’ opinions.

    Results

    The results showed that 1231 subjects (72.1%) were male and the mean and SD age of the participants was 33.63 (30.00) years. Moreover, 77 (0.04%) of the subjects died and 593 (42.5%) resumed a normal life after two months. The mean time to resuming a normal life was 86.78 (24.104) days. Most of the subjects had mild limb injury, while the majority of the deaths had life-threatening injuries.

    Conclusion

    In this study, most of the victims were male, married, young, and concerned about financial compensation. The majority of the deceased had life-threatening injuries requiring vital measures to return to work quickly.

    Keywords: Injuries, Disability, Accidents, Urmia
  • Z Shateri Amiri, SS Hoseini, L Jarahi* Pages 172-180
    Background and Objectives

    Clinical trials are used extensively in the compilation of systematic review studies and clinical guidelines. Critical appraisal of articles is a part of systematic review writing and also effective in citation. This study aimed to evaluate quality of randomized clinical trial articles of Mashhad University of Medical Sciences with consideration report of randomized, blindness, and allocation concealment methods in them.

    Methods

    In this study, all randomized clinical trials with Mashhad University of Medical Sciences affiliation indexed in PubMed by 2018 were evaluated.

    Results

    Of 257 eligible articles, dentistry (n=44 , 17.1%) , obstetrics and gynecology (n=28 , 10.9%) and internal medicine (n=23 , 8.9%) had the highest relative frequency of published randomized clinical trial articles. Eithy-three articles (32.3%) reported the randomization method and most of them (86.9%) used simple randomization. Blinding was done in 138 papers (53.7%) with double blinding being the most common (70.2%). Only three articles (1.2%) reported allocation concealment.

    Conclusion

    The report of "random allocation and randomization" in articles was far less than acceptable. It may seem that there may be different biases in the methodology. Upholding the principles of scientific writing and avoiding errors and biases increase the validity of the scientific articles and citation, which is one of the criteria of the scientific ranking of top universities.

    Keywords: Clinical trial, Randomization, Blindness, Allocation concealment, Quality assessment, Citataion