فهرست مطالب

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 81، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • آزاده ملکزاده شفارودی*، عباس اعتمادی صفحات 541-556

    منطقه چشمه زاغ در استان خراسان رضوی و در بخش جنوبی پهنه سبزوار که از پهنه های فلززایی مهم ایران است، قرار دارد. سنگ شناسی منطقه شامل تنوعی از سنگ های آتشفشانی (داسیت تا بازالت)، توده های نفوذی (گابرو تا سینوگرانیت) وابسته به کرتاسه پسین و انواع سنگ های رسوبی الیگومیوسن و کوارترنری است. دگرسانی های گسترده ای از پروپلیتی، کلریتی و اپیدوتی منطقه را فراگرفته است، اما کانه زایی اصلی در قالب دو پهنه عدسی شکل دیده می شود که بوسیله دگرسانی های آرژیلی و سیلیسی-سرسیتی احاطه شده اند. کانه های اولیه شامل پیریت، کالکوپیریت و مگنتیت و کانی های ثانویه شامل مالاکیت، کوولیت و اکسیدهای آهن است. بیشینه مقدار عناصر در پهنه های اصلی کانی سازی شامل 5/1 درصد مس، ppb 2230 طلا، ppm 40 مولیبدن، ppm 363 سرب و ppm 738 روی است. محیط زمین ساختی در ارتباط با تشکیل پهنه سبزوار، حضور تعداد زیادی از نهشته ها و کانسارهای مس و منگنز در ارتباط با فعالیت آتشفشان های زیردریایی در منطقه و همراهی کانی سازی منطقه چشمه زاغ با واحدهای آتشفشانی داسیتی با دگرسانی های شاخص، همه می تواند نشانگر خاستگاه احتمالی سولفید توده ای آتشفشان زاد نوع دوگانه فلسی (کروکو) برای این کانسار باشد. پهنه ساختاری سبزوار پتانسیل پسین برای اکتشاف این نوع ذخایر دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کانی سازی، زمین شیمی، کانسارهای سولفید توده ای آتشفشان زاد، چشمه زاغ، پهنه سبزوار
  • عبدالصمد پورمحمد، احمد احمدی خلجی*، سید مسعود همام، محمد ابراهیمی، رسول اسمعیلی، زهرا طهماسبی صفحات 557-576

    منطقه گیسور در شرق شهرستان گناباد، بخشی از شمال قطعه لوت محسوب می شود. سنگ های این منطقه شامل سنگ های گرانیتوییدی و مجموعه دگرگونی هستند. در سنگ های متاپلیتی (رسی دگرگونه) این منطقه وجود شیستوارگی S1 و کانی کلریتویید شاخص دگرگونی ناحیه ای است و به عنوان شواهد دگرگونی مجاورتی می توان به وجود بافت های تصادفی در کانی های آندالوزیت، استارولیت، مسکوویت؛ گارنت پس از زمین ساخت و رشد سیلیمانیت منشوری به درون لبه آندالوزیت اشاره کرد. گارنت دارای دو مرحله رشد بوده و بیشتر دارای اعضای پایانی آلماندین، گروسولار و اسپسارتین است. کلریتویید و استارولیت از نوع آهن دار هستند. مسکوویت کمی جایگزینی از نوع پاراگونیت دارد. کلریتی شدن بیوتیت و گارنت، سریسیتی شدن آندالوزیت و بروز ریزترک های شعاعی در گارنت همه نشان دهنده یک دگرگونی پسرونده و بالاآمدگی هستند. براساس روش های زمین دما-فشارسنجی مرسوم، دما و فشار این مجموعه دگرگونی در گستره های oC 608 - 550 و kbar 5/4 - 8/3 برآورد شدند. وجود ریزترک های شعاعی پیرامون میانبار های کوارتز در گارنت ناشی از یک مولفه بزرگ کاهش فشار همدماست.

    کلیدواژگان: گیسور، گناباد، دگرگونی ناحیه ای، دگرگونی مجاورتی، زمین دما-فشارسنج، قطعه لوت
  • نسرین خواجه محمدلو*، علی اصغر کلاگری، کمال سیاه چشم، علی عابدینی صفحات 577-590

    منطقه آغبلاغ در 21 کیلومتری شمال شهرستان اشنویه، در استان آذربایجان غربی، شمال غرب ایران واقع است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که ذخیره اسکارن آهن- مس این منطقه به دو پهنه گارنت اسکارن و گارنت- پیروکسن اسکارن قابل تفکیک است. بر پایه نتایج ریز کاوالکترونی، ترکیب شیمیایی گارنت های این ذخیره از نوع آندرادیت-گروسولار با جزء غالب آندرادیتی است. پیروکسن ها نیز از نظر ترکیبی از نوع دپوپسید- هدنبرژیت هستند. فرآیندهای اسکارن زایی در دو مرحله پیشرونده و پسرونده صورت گرفته است. نبود ولاستونیت، هم رشدی بلورهای گارنت و کلینوپیروکسن و نبود بافت های جانشینی نشان می دهد که گارنت و پیروکسن به صورت همزمان در گستره دمایی oC 500-450 با گریزندگی اکسیژن 26-10 تا 23-10= ƒO2 در مرحله پیشرونده تشکیل شده اند. در مرحله پسرونده، در دماهای کمتر ازoC 430، کانی های کالک سیلیکاتی بدون آب به کانی های کالک سیلیکاتی آبدار، سولفیدها (پیریت و کالکوپیریت)، اکسیدها، کلریت، کوارتز و کربنات ها دگرسان شده اند. در این مرحله، در دماهای کمتر از oC 430، آندرادیت در گریزندگی گوگرد، 6-10 ƒS2 > به مجموعه های کوارتز+کلسیت+پیریت و در 6-10 ƒS2 < به کوارتز + کلسیت + مگنتیت دگرسان شده است.

    کلیدواژگان: آغبلاغ، اشنویه، شیمی کانی، کالک سیلیکاتی، آذربایجان غربی
  • محسن جوان خوش خلق، محمدعلی آرین*، مرتضی رزم آرا، حسین شیخی کاریزکی صفحات 591-608

    مجموعه آذرین ملک سیاه کوه، در حدود 35 کیلومتری شمال شهر زاهدان و در میان روستاهای لار پایین، قرقروک و حرمک قرار دارد. بر اساس نتایج نمودار های نامگذاری سنگ ها، سنگ های آتشفشانی مجموعه ملک سیاه کوه  ترکیب آندزیت بازالتی و تراکی آندزیتی دارند و سنگ های آذرین نفوذی آن ترکیب گرانودیوریت و دیوریتی نشان می دهند. بر پایه بررسی های صحرایی و سنگ شناسی، نقشه سنگ شناسی منطقه تهیه شد. مهم ترین کانی های تشکیل دهنده سنگ های آذرین منطقه را پلاژیوکلاز، آمفیبول، کلینوپیروکسن، کوارتز و فلدسپات قلیایی تشکیل می دهند. از نظر سری ماگمایی، سنگ های آذرین منطقه ویژگی نیمه قلیایی از نوع آهکی قلیایی تا شوشونیتی نشان می دهند. اغلب سنگ های منطقه از عناصر سنگ دوست بزرگ یون  (LILE)و عناصر خاکی نادر سبک (LREE) غنی شده و از عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) و عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) تهی شده اند. این ویژگی های تهی شدگی و غنی شدگی در عناصر نام برده در سنگ های منطقه، با محیط زمین دینامیکی شامل فعالیت ماگمایی پهنه فرورانش سازگار است. توده های نفوذی ویژگی گرانیت های نوع I، متاآلومین، منیزیمی و گرانیت های نوع کردیلرایی را نشان می دهند. تعیین ویژگی های خاستگاه ماگمای مادر بر اساس عناصر نادر و خاکی نادر نمونه های منطقه نشان می دهد که این سنگ ها از ذوب بخشی یک گوشته خاستگاه با ترکیب اسپینل لرزولیت تشکیل شده اند. توده های مورد بررسی در نمودار های تعیین محیط زمین ساختی در گستره قوس از نوع کرانه فعال قاره ای و با ویژگی قوس عادی واقع هستند.

    کلیدواژگان: جدایش، پهنه فرورانش، مجموعه ملک سیاه کوه، هضم
  • لیلا رضایی، محسن موذن*، مارتین تیمرمن صفحات 609-622

    سنگ های بازالتی در منطقه گشت-ماسوله در جنوب غرب فومن، استان گیلان، در واحدهای ژوراسیک و نیز واحدهای کرتاسه پسین در منطقه گسترش دارند. براساس شیمی سنگ کل، عدد منیزیم این سنگ ها بین 30 و 7/31 است. الگوی عناصر خاکی نادر (REE)، غنی شدگی REE سبک را نسبت به REE سنگین نشان می دهد (8/9 - 7/7  LaN/YbN =). ناهنجاری منفی Nb، Ta و Ti در نمودار عنکبوتی عناصر جزیی بهنجار شده به گوشته اولیه بیانگر تشکیل مذاب این سنگ ها در محیط وابسته به قوس است. ویژگی شیمیایی درشت بلور کلینوپیروکسن با ترکیب دیوپسید نشانگر تبلور این کانی از یک ماگمای آهکی قلیایی در یک محیط وابسته به کشش است. براساس ویژگی های زمین شیمیایی و شیمی کانی، این سنگ ها در یک محیط کششی متبلور شده اند و همچنین دارای ویژگی های محیط قوس هستند که به ارث رسیده از فرورانش پیشین به احتمال بسیار فرورانش پوسته اقیانوسی تتیس کهن، در شمال ایران در رشته کوه البرز است.

    کلیدواژگان: البرز، گشت-ماسوله، بازالت، کلینوپیروکسن، محیط زمین ساختی کششی
  • جمال الدین خطیبی، قاسم قربانی*، هادی شفائی مقدم صفحات 623-632

    توده های نفوذی دوربه و ناری در غرب دریاچه ارومیه و شمال شرق اشنویه و در پهنه ساختاری سنندج - سیرجان رخنمون دارند و شامل سنگ های گابرودیوریتی (توده نفوذی دوربه) و گرانیتی (توده نفوذی ناری) هستند. پلاژیوکلاز (آندزین تا بیتونیت)، آمفیبول (در گروه کلسیمی واز نوع منیزیوهورنبلند و چرماکیت هورنبلند) و پیروکسن (در گروه کلسیمی و از نوع اوژیت) از کانی های شاخص سنگ های مافیک-حدواسط هستند. در سنگ های گرانیتی، کانی های اصلی شامل پلاژیوکلاز (آلبیت - الیگوکلاز)، فلدسپار قلیایی (ارتوکلاز) و کوارتز و کانی های مافیک شامل آمفیبول (در گروه کلسیمی و از نوع اکتینولیت) و بیوتیت (آنیت) هستند. نمونه های مورد بررسی دارای ماهیت آهکی قلیایی و از گرانیتوییدهای نوع I متاآلومین هستند. دماسنجی این سنگ ها بیانگر دماهای توقف تبادل وتعادل نهایی کانی ها در دماهای 860 تا 700 درجه سانتی گراد برای سنگ های گابرودیوریتی و دیوریتی است. زمین فشارسنجی این سنگ ها برپایه آلومینیم کل آمفیبول در سنگ های گابرودیوریتی و دیوریتی (مقدار Altotal بین 1 تا 2) نشان دهنده فشارهای 21/2 تا 10/7 کیلوبار، معادل با اعماق حدود 8 تا 26 کیلومتر است. برای سنگ های گرانیتی از آنجاکه آمفیبول ها از نوع اکتینولیت بودند، دما-فشار محاسبه نشدند. دما بر اساس مقدار Ti برای سنگ های گرانیتی ناری بین 740 تا 760 درجه سانتی گراد بدست آمد.

    کلیدواژگان: دما-فشارسنجی، دوربه، ناری، ارومیه، شمال غرب ایران
  • وحیده علیپور، علی عابدینی*، صمد علیپور صفحات 633-644

    ذخیره کایولن آوین در 35 کیلومتری شمال شرق شهرستان میانه، استان آذربایجان شرقی در شمال غرب ایران قرار دارد. شواهد صحرایی و بررسی های سنگ نگاری نشان می دهند که گسترش و تشکیل این ذخیره از نظر زایشی در ارتباط با دگرسانی سنگ های داسیتی به سن ایوسن- الیگوسن است. با توجه به یافته های کانی شناسی، این ذخیره شامل کانی های کایولینیت، کوارتز، مسکوویت- ایلیت، کریستوبالیت، روتیل، اورتوکلاز و گوتیت است. از بررسی برخی از عامل های زمین شیمیایی چون مقادیر TiO2، Ba+Sr و Ce+Y+La برداشت می شود که گسترش این ذخیره در ارتباط با عملکرد دو فرآیند درونزاد و برونزاد است. نتایج بدست آمده از بررسی های کانی شناسی، زمین شیمی تغییرات جرم و روند تغییرات نسبت های عنصری نشان می دهند که شیمی محلول های دگرسان کننده (درجه اسیدی یا pH و پتانسیل اکسایش-کاهش، Eh)، جذب سطحی، روبش توسط اکسیدهای فلزی، تثبیت در فازهای کانیایی تازه تشکیل شده، نسبت سیال به سنگ و میزان دسترسی به یون های کمپلکس ساز شش عامل اثرگذار بر تحرک، توزیع و غنی شدگی عناصر جزیی و خاکی نادر در این ذخیره هستند. بررسی های زمین شیمیایی آشکار می کنند که کاهش مقادیر بی هنجاری های Eu در نمونه های کایولینیتی شده در ارتباط با تخریب کانی های پلاژیوکلاز سنگ های داسیتی توسط محلول های گرمابی دما بالا و کاهش بی هنجاری های Ce در نتیجه گسترش فرآیند کایولینیتی شدن توسط سیال هایی با ماهیت اسیدی- اکسایشی است.

    کلیدواژگان: کائولن، داسیت، کانی شناسی، توزیع عناصر، عامل های زمین شیمیایی، آوین، میانه
  • سید وحید شاهرخی* صفحات 645-658

    ناحیه مالمیر در پهنه دگرگونه سنندج-سیرجان و در شرق شهرستان دورود قرار دارد. کهن ترین نهشته ها شامل توالی به نسبت یکنواخت اسلیت و فیلیت با رگه و رگچه های سیلیسی است. مهمترین واحد زمین شناسی موجود توده گرانیتوییدی مالمیر به سن ژوراسیک میانی است. تجزیه به روش ریزپردازش از تورمالین های موجود در پگماتیت ها و رگه های کوارتز-تورمالین نشان می دهد که همه تورمالین ها در گستره شورل-فوییتیت با تمرکز بیشتر در منطقه شورلیت قرار دارند. رخدادهای بسیار تورمالین در واحد گرانیتی، خودشکلی و نبود منطقه بندی شیمیایی، بالا بودن مقدار Al و Fe/Fe+Mg و نقص در جایگاه X تورمالین ها بیانگر ماگمایی بودن آنهاست. بنابراین تورمالین های مورد بررسی وابسته به محیط های گرانیتی هستند و بوسیله یک سیال گرمابی با خاستگاه ماگمایی بوجود آمده اند. نتایج بیانگر بالا بودن نسبی مقدار  Fe#، و نزدیک بودن ناحیه تشکیل تورمالین ها با منبع تغذیه کننده سیال و فاصله کم با توده نفوذی هستند.

    کلیدواژگان: تورمالین، گرانیت، تجزیه ریزپردازشی، مالمیر، دورود، پهنه سنندج-سیرجان
  • اسماعیل خان چوبان*، علی عابدینی، فرهنگ علیاری، علی اصغر کلاگری، مروت فرید آزاد صفحات 659-674

    کانی زایی مس رسوبی منطقه سرخه در فاصله 20 کیلومتری شمال غرب شهرستان مرند در استان آذربایجان شرقی، شمال غرب ایران واقع است. مهم ترین واحدهای سنگی در این منطقه شامل ماسه سنگ ها و شیل های سرخ رنگ وابسته به میوسن پسین هستند که توسط دایک لامپروفیری قطع شده اند. کانی زایی مس در منطقه مورد بررسی به صورت چینه سان با بافت های لایه ای و دانه پراکنده در ماسه سنگ ها و شیل ها و همچنین به صورت پر کننده فضاهای خالی در دایک لامپروفیری رخ داده است. کانه زایی در ماسه سنگ ها شامل کالکوپیریت، بورنیت، کالکوسیت، تتراهدریت، کوولیت، مس خالص و کوپریت است. بررسی های نشان می دهند این کانی زایی در ارتباط با هوازدگی و شستشوی دایک لامپروفیری است. همچنین، نهشت مس در واحدهای ماسه سنگی در ارتباط با تله های مواد آلی است. فعالیت محلول های گرمابی، حضور مواد آلی فراوان، عملکرد فرایندهای سنگ زایی، وجود سدهای زمین شیمیایی (مواد آلی و سیلیسی شدن) و زمین ساخت فعال در منطقه نقش مهمی در این کانی زایی داشته اند.

    کلیدواژگان: کانی زایی مس، سرخه، لامپروفیر، ماسه سنگ، سنگ زایی، مواد آلی
  • فریبا جعفری*، حسین خادمی صفحات 675-684

    سپیولیت، کانی رسی الیافی منیزیم دار در خاک های کشاورزی مناطق خشک است. پژوهش های بسیاری پیرامون تشکیل و پایداری این کانی انجام شده است، اما اطلاعاتی در زمینه تغییرات کانی شناسی این کانی توسط کرم های خاکی وجود ندارد. از این رو، در این پژوهش هوادیدگی زیستی کانی سپیولیت در اثر فعالیت کرم خاکی ایزینیا فوتیدا با دو عامل بود و نبود کرم خاکی و زمان (90، 135 و 180 روز) بررسی شد. در پایان آزمایش، مقدار منیزیم قابل استفاده اندازه گیری گردید و تغییرات کانیشناسی رسی با استفاده از پراش نگار پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی روبشی تراگسیلی بررسی شد. نتایج نشان داد که در تیمارهای دربردارنده کرم خاکی، کانی سپیولیت به کانی کایولینیت هوادیده شده است. همچنین، دیده شد که با گذشت زمان، مقدار منیزیم قابل استفاده در همه تیمارها کاهش یافته است که با افزایش کانی دولومیت می توان برداشت کرد که با هوادیدگی سپیولیت، منیزیم محلول افزایش یافته و با کلسیم موجود در محیط تولید دولومیت کرده است.

    کلیدواژگان: سپیولیت، هوادیدگی، ایزینیا فوتیدا، کانی الیافی
  • فاطمه یاری*، محمدحسین زرین کوب، سید سعید محمدی صفحات 685-696

    منطقه مورد بررسی در 105 کیلومتری شرق سربیشه در استان خراسان جنوبی و در پهنه جوش خورده سیستان قرار دارد. سنگ های ماگمایی این منطقه به صورت توده های عمیق و نیمه عمیق شامل دیوریت، کوارتز دیوریت، کوارتز دیوریت پورفیری و دیوریت پورفیری با سن الیگو میوسن رخنمون دارند. این سنگ ها دارای بافت های دانه ای، پورفیری با زمینه ریزدانه، افیتیک، میان دانه ای و گلومروپورفیری هستند. کانی های سازنده سنگ های بررسی شده شامل پلاژیوکلاز، هورنبلند و کوارتز، بیوتیت، کلینوپیروکسن، آپاتیت، زیرکن و اسفن هستند. ماگمای سازنده این سنگ ها دارای ماهیت آهکی قلیایی پتاسیم پایین است. نمونه ها غنی شدگی نسبی از عناصر خاکی نادر سبک و تهی شدگی از عناصر خاکی نادر سنگین را نشان می دهند. ناهنجاری منفی عناصر P ,Nb و  Tiو ناهنجاری مثبت K و Cs در این نمونه ها نشانگر تشابه آن ها با فعالیت ماگمایی کمان های آتشفشانی است. غنی شدگی در عناصر سنگ دوست بزرگ یون نسبت به عناصر با شدت میدان بالا نشان دهنده ماگمای وابسته به مناطق فرورانش است.

    کلیدواژگان: کوارتز دیوریت پورفیری، کلاته شب، الیگو میوسن، پهنه جوش خورده سیستان
  • زهرا بنیادی* صفحات 697-710

    کانسار روی- سرب مهدی آباد در شرق شهرستان مهریز، کانساری با میزبان کربناتی است که در دولومیت های سازند تفت جای دارد. این کانسار از بخش های اکسیدی-کربناتی و سولفیدی تشکیل شده است. برای بارزسازی پهنه های مختلف کانه زایی و دگرسانی های همراه، روش های مختلف پردازشی بر تصاویر چندطیفی استر و لندست 8-OLI اعمال شد. در بارزسازی پهنه های کانه زایی و دگرسانی های همراه در تصاویر OLI، روش های تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل مولفه های مستقل و ترکیب های بندی بر پایه نسبت های نواری عملکرد خوبی دارند. در تصاویر استر، بهترین نتایج از روش های تحلیل مولفه های اصلی و جداسازی طیفی خطی به دست آمد. بر پایه نتایج به دست آمده، در مناطقی که پهنه گوسان و دگرسانی سیدریتی هم پوشی دارند، کانه زایی روی- سرب صورت گرفته است. درستی نتایج این پردازش های طیفی با بررسی های میدانی و نتایج پراش پرتو ایکس نمونه ها تایید شد.

    کلیدواژگان: کانه زایی روی-سرب، دگرسانی، بارزسازی، استر، OLI، کانسار مهدی آباد، ایران مرکزی
  • شریفه محمدی پور، آزاده ملکزاده شفارودی*، مریم جاویدی مقدم صفحات 711-722

    منطقه اکتشافی باریت مشکان در شمال شرق سبزوار در استان خراسان رضوی واقع است. زمین شناسی منطقه شامل واحدهای رسوبی کنگلومرا، ماسه سنگ، آهک با میان لایه های شیل، شیل با میان لایه های ماسه سنگ و واحدهای آتشفشانی آندزیت و تراکی آندزیت به سن ایوسن است. باریت با بافت های پرکننده فضای خالی، توده ای، شعاعی و صفحه ای در رگه هایی با راستای بیشتر شمال غرب-جنوب شرق ایجاد شده است. کانی شناسی منطقه شامل باریت، کوارتز، کلسیت و کانی های ثانویه مالاکیت، آزوریت، گوتیت و هماتیت است. کانی سازی رگه ای در دو مرحله کانی سازی اصلی (باریت+کوارتز) و فاز تاخیری (کلسیت) تشکیل شده است. سیال های درگیر در نمونه های کوارتز و باریت بی شکل تا شکل دار (مخروطی و میله ای) و با اندازه حدود 4 تا 12 میکرون هستند. بر پایه بررسی سیال های درگیر اولیه در بلورهای کوارتز و باریت همزمان با مرحله اصلی کانی سازی رگه ای، کمترین دمای تشکیل کانی سازی 181 تا 370 درجه سانتی گراد و شوری 5/6 تا 6/13 درصد وزنی است. بیشترین بی هنجاری های زمین شیمی در رگه ها برای روی 394 گرم در تن، آنتیموان 52 گرم در تن و سرب 90 گرم در تن است. شواهدی چون کنترل ساختاری (گسل) کانی سازی، زمین شناسی، کانی شناسی، زمین شیمی و سیال های درگیر نشان دهنده شکل گیری رگه ها در شرایط گرمابی هستند. کاهش دما و آمیختگی با سیالی با شوری بالا در دگرگونی سیال های گرمابی و در نهایت شکل گیری رگه ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: کانی شناسی، ژئوشیمی، سیال های درگیر، باریت، مشکان، خراسان رضوی
  • آرش خیابانی مقدم، محمد پوستی*، غلامرضا قدمی صفحات 723-734

    منطقه چهار دهنه در جنوب شرق ایران بخشی از افیولیت های مزوزوییک کمربند کوهزایی آلپ-هیمالایاست که در جنوب غربی کرانه پهنه فرورانش مکران قرار دارد. چهار دهنه شامل سه بخش سنگ شناسی عدسی های دونیتی ، هارزبورژیت و لرزولیت است. اسپینل موجود در دونیت ها و لرزولیت ها از نوع پالیونست آهن دار است. اسپینل موجود در لرزولیت ها با غنی شدگی از Al3+ نسبت به Fe3+ بیانگر تبلور آنها در گریزندگی اکسیژن کمتر و فشار بیشتری نسبت به اسپینل های دونیت ها هستند. الیوین های دونیت و لرزولیت ها از نوع فورستریت با Mg# برابر با 88-91 است. برپایه شیمی کانی کلینوپیروکسن در هارزبورژیت ها، این کانی از یک ماگما با آب 10 درصد و در فشار 5 کیلوبار در دمای Cه 1100 -1200 متبلور شده است. پریدوتیت های چهاردهنه از نوع ابرفرورانش وابسته به یک گوشته دگرنهاده در محیط کششی پشت قوس هستند.

    کلیدواژگان: افیولیت، پریدوتیت، کلینوپیروکسن، الیوین، چهار دهنه، مکران
  • هاله قربانی*، رباب حاجی علی اوغلی، محسن موذن صفحات 735-750

    فرایند میگماتیتی شدن در منطقه قره ناز منجر به حجم های متفاوت ذوب بخشی و سرانجام طیف گسترده ای از میگماتیت های متاتکسیت و دیاتکسیت شده است. بررسی شیمی کانی ها با ریزکاوالکترونی نشان می دهد که ترکیب آمفیبول از نوع مگنزیوهاستنگزیت با خاستگاه دگرگونی بوده و ترکیب فلدسپات ها از نوع آندزین تا الیگوکلاز است. واکنش های ذوب در حضور سیال آزاد و ذوب در نبود سیال در تشکیل مذاب و بخش روشن میگماتیت ها موثر بوده اند. مجموعه کانی های درجه بالا به احتمال بسیار در اثر از بین رفتن کانی های درجه پایین تر و توسط واکنش های بدون حضور سیال آزاد تشکیل شده اند. ترکیب کانی شناسی بخش های روشن مشابه تونالیت تا گرانودیوریت برآمده از ذوب بخشی است و با خاستگاه تبلور از مذاب همخوانی دارد. براساس دما- فشارسنجی این سنگ ها، دمای تشکیل حدود 767 تا 868 درجه سانتیگراد و فشار حدود 7/5 تا 7/7 کیلوبار است.

    کلیدواژگان: دما- فشارسنجی، شیمی کانی، قره ناز، میگماتیت، واکنش های ذوب
  • علی اکبر دعایی، قاسم قربانی*، محمود صادقیان صفحات 751-762

    توده گابرودیوریتی پلنگ در در شمال شرق دامغان و در بخش شرقی پهنه ساختاری البرز واقع است. سنگ های مورد بررسی به صورت چند توده کوچک گابرودیوریتی و دایک های دیابازی به سن ژوراسیک میانی به درون شیل و ماسه سنگ ها و سنگ های آهکی سازند شمشک نفوذ کرده اند. بررسی‎های صحرایی و سنگ نگاری شواهدی از جدایش از اولیوین گابرو تا گابرو، پگماتویید گابرودیوریت و دیوریت را در این توده نفوذی نشان می دهد. نفوذ این توده به درون کربنات های میزبان با دگرگونی مجاورتی و مرمرزایی همراه بوده است. الیوین، پیروکسن (از نوع اوژیت)، هورنبلند سبز تا قهوه ای، پلاژیوکلاز، و بیوتیت کانی های اصلی، روتیل، اسفن، آپاتیت، مگنتیت و زیرکن کانی های فرعی و کلریت، اپیدوت، اسفن ثانویه و اکسیدهای آهن کانی های ثانویه موجود در گابرودیوریت ها و فراورده های جدایش یافته آنها هستند. این سنگ ها ماهیت قلیایی تا آهکی قلیایی داشته و بر اساس نمودارهای تفکیک محیط زمین‎ساختی، در گستره بازالت‎های وابسته به محیط های کششی درون قاره‎ای (حوضه های پشت کمانی) قرار دارند. بررسی الگوهای فراوانی عناصر خاکی نادر و نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده نسبت به کندریت و گوشته اولیه نشان‎ می دهد که آنها از عناصر خاکی نادر سبک (LREE) و عناصر سنگ دوست بزرگ یون (LILE) غنی شدگی و از عناصر خاکی نادر سنگین (HREE) و عناصر با قدرت میدانی بالا (HFSE) تهی شدگی دارند. با توجه به بررسی های زمین شیمیایی و سنگ زایی انجام شده، ماگمای سازنده سنگ‎های گابرودیوریتی پلنگ در از ذوب بخشی درجه پایین حدود 10 درصدی یک منبع گوشته ی سنگ کره ای زیرقاره ای دگرنهاده با ماهیت اولیه گارنت لرزولیتی در اعماق حدود 100 تا 110 کیلومتری در یک محیط کششی درون قاره‎ای (حوضه پشت کمانی) ناشی شده اند. شواهد زمین شیمیایی نشان دهنده آلایش ماگمای تشکیل دهنده سنگ‎های گابرودیوریتی منطقه پلنگ در با پوسته ی بالایی طی صعود ماگما و جایگیری است. این فعالیت های ماگمایی بخشی از فعالیت های ماگمایی همزمان با کشش و گسترش حوضه پشت کمانی ژوراسیک البرز بوده اند.

    کلیدواژگان: گابرودیوریت، گارنت پریدوتیت، حوضه پشت کمانی، ژوراسیک میانی، پلنگ در، دامغان
  • بهزاد مهدی خانی*، بهزاد سعیدی رضوی صفحات 763-770

    مواد اکسیدی مانند کرندوم Al2O3 اثر به سزایی بر ویژگی های مکانیکی و اکسایشی دیرگدازها یا مواد نسوز دارند. در این پژوهش، اثر افزودن Al2O3 بر تراکم پودری، تخلخل ظاهری، انقباض خطی و مقاومت در برابر اکسایش مواد نسوز کامپوزیت SiC و همچنین اثر مقاومت فشاری و خمشی پیش و پس از گرمادهی بررسی شد. افزون بر این، سازوکارهای مقاومت در برابر اکسایش مواد نسوز کامپوزیت  SiCبا استفاده از گرمادهی در جو هوا در دماهای بیش از 1400 درجه سانتیگراد بررسی گردید. ریزساختار و فازهای تشکیل شده در این دیرگداز در اثر افزودن کرندوم با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) تعیین شدند. نتایج نشان دادند که افزایش Al2O3 باعث کاهش انقباض خطی و در نتیجه افزایش تراکم و استحکام مکانیکی می شود. افزون بر این، با افزودن Al2O3 به مقدار 8٪ وزنی، مقاومت خمشی نخست افزایش و سپس کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: کاربید سیلیکون، آلومینا، کلوخه سازی، استحکام خمشی، کرندوم
  • سیده اسما موسوی، زهرا طهماسبی*، فاطمه سرجوقیان، احمد احمدی خلجی، معصومه زارع شولی صفحات 771-788

    توده گرانیتوییدی گوشه در جنوب شرق بروجرد دارای ترکیب گرانیت، گرانودیوریت و برونبوم های ریزدانه ای با ترکیب گرانودیوریت تا کوارتزمونزودیوریت است. حضور این برونبوم ها به همراه شواهدی از بافت های غیرتعادلی چون لبه انحلالی و منطقه بندی در پلاژیوکلازها، بافت غربالی، لخته های مافیک، بیوتیت تیغه ای، بافت خال خال فلدسپار قلیایی و آپاتیت سوزنی نشان دهنده شرایط ناپایدار و غیرتعادلی در محیط تبلور بوده که به احتمال بسیار در اثر صعود سریع ماگما و یا فرآیند آمیختگی ماگما ایجاد شده است. بلورهای فلدسپار قلیایی و پلاژیوکلاز در سنگ های نفوذی گوشه از دید ترکیب و بافتی ساختار منطقه ای نشان می دهند. ترکیب شیمیایی پلاژیوکلازها در سنگ های گرانیتوییدی در گستره میان  اوایل آلبیت (An: 2) در لبه تا اوایل آندزین (An: 33) در مرکز و ترکیب پلاژیوکلاز برونبوم ها در گستره به نسبت گسترده تری از اوایل الیگوکلاز (An: 11) تا اواسط آندزین (An: 36) تغییر می کند. ترکیب فلدسپار قلیایی در سنگ های گرانیتوییدی با درصد ارتوکلاز Or = 94 - 97 و در برونبوم ها با Or = 69 - 96 مشخص شده است. فراوانی عناصر کمیاب Fe ،Sr ،Ba  و Mg در فلدسپارها، الگوی نوسانی نشان می دهند. الگوی نوسانی عناصر اصلی و کمیاب از مرکز به لبه در بلور فلدسپار به نقش موثر پدیده آمیختگی ماگمایی در شکل گیری توده گرانیتوییدی گوشه اشاره دارد.

    کلیدواژگان: فلدسپار، منطقه بندی، آمیختگی ماگمایی، گوشه، بروجرد
  • سعید منتی*، فاطمه میر، بهروز نوتاش صفحات 789-796

    ترکیب جدید آزو-بازشیف"اتیل 2-((E)-4-((E)-((4-اتیل فنیل) دی آزنیل)-2-هیدروکسی بنزیلدین آمینو)-7،6،5،4-تتراهیدروبنزو[b]تیوفن-3-کربوکسیلات" از واکنش "اتیل 2-آمینو-7،6،5،4-تتراهیدروبنزو [b] تیوفن-3-کربوکسیلات" و "(E) -5- ((4-اتیل فنیل) دی آزنیل)-2-هیدروکسی بنزآلدهید"، با نسبت مولی 1:1، در حلال متانول و در شرایط تقطیر تهیه شد. شناسایی ترکیب با استفاده از روش های تجزیه عنصری، طیف سنجی فروسرخ، تشدید مغناطیسی هسته هیدروژن (HNMR) و پراش پرتو X تک بلور آن در دمای اتاق انجام شد. این ترکیب دارای سیستم بلوری سه میل، گروه فضایی Pī و دو مولکول در یاخته یکه است و پارامترهای یاخته یکه آن عبارت اند از (3)72/87 = α، (3)80/75 = β، (3)21/62 = γ، Å(3)263/13 = c، Å(2)349/10 = b، Å(2)752/9 = a. مقدار نهایی (R) برای 4038 بازتابش مستقل برابر با 098/0 است. نتایج پراش پرتو ایکس ساختار هندسی مسطح با کمی انحراف وپیوند هیدروژنی درون مولکولی در ترکیب را تایید کرد.

    کلیدواژگان: ترکیب باز شیف، ترکیب آزو، ساختار بلوری، ساختار مسطح
  • نسرین قزکوب، مرتضی زرگرشوشتری*، ایرج کاظمی نژاد، سید محمد لاری بقال صفحات 797-806

    در این پژوهش، نانوذرات وانادات بیسموت (BiVO4) به روش هم رسوبی در دمای تکلیس 600 درجه سانتی گراد ساخته شدند. برای مشخصه یابی نانوذرات از پراش پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی، طیف نگاری پراکندگی انرژی پرتو ایکس، طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ و طیف سنجی جذبی مریی - فرابنفش استفاده شد. الگوی پراش پرتو ایکس تاییدکننده ساختار تک میل این نانوذرات است. بررسی جذب مریی - فرابنفش ماده نشان داد که گاف نواری اپتیکی آن در گستره نور مریی قرار دارد. فعالیت فوتوکاتالیزوری نانوذرات توسط تجزیه فوتوکاتالیزوری رنگ قرمز کنگو زیر تابش نور مریی بررسی شد. بر پایه نتایج به دست آمده، این ماده گزینه مناسبی برای تجزیه مواد آلی با نور خورشید است.

    کلیدواژگان: نانوذرات وانادات بیسموت، BiVO4، هم رسوبی، ساختار بلوری، فوتوکاتالیزوری
|
  • Azadeh Malekzadeh Shafaroudi*, Abbas Etemadi Pages 541-556

    The Cheshmeh Zagh area is located on Khorasan Razavi Province, the southern parts of the Sabzevar zone, which is one of the most important metallogeny zones of Iran. Lithologically, the area includes a variety of Late Cretaceous volcanic rocks (dacite to basalt), intrusions (gabbro to synogranite), Oligo-Miocene sedimentary rocks, and Quaternary sediments. Alteration zones of propylitic, chloritization, and epidotization well developed but the main mineralization zones can be seen in the form of two lens-shaped zones which are surrounded by argillic and silicification-sericitization alterations. Hypogene minerals include pyrite, chalcopyrite, and magnetite; while secondary minerals contain malachite, covellite, and iron oxides. The maximum content of the main elements in the main mineralization zones includes 1.5% Cu, 2230 ppb Au, 40 ppm Mo, 363 ppm Pb, and 738 ppm of Zn. Factors, such as the tectonic setting of the Sabzevar zone, the presence of a large number of Cu-Mn and deposits in relation to the submarine volcanic activities in the region, and the accompanying mineralization with dacitic volcanic rocks containing specific alterations in the Cheshmeh Zagh area, all indicate a probablity of the Bimodal Felsic-type (Kuroko) volcanic massive sulfide origin for these deposits. The Sabzevar structural zone has a great potential for exploration of this type of deposit, which should be taken into consideration.

    Keywords: Mineralization, geochemistry, volcanic massive sulfide deposit, Cheshmeh Zagh, Sabzevar zone
  • Pages 557-576

    Geysour area, east of Gonabad, is a part of the northern Lut block. The rocks in this area include granitoid and a series of metamorphic rocks. In metapelitic rocks, the presence of S1 schistosity and the mineral chloritoid are indicative of regional metamorphism. The presence of random textural evidence in minerals such as andalusite, staurolite, muscovite and post-tectonic garnet and silimanite growth within the andalusite margin is characteristic of contact metamorphic rocks. The mineral garnet has two stages of growth, and mainly contains the end-members of Almandine, Grossular and spessartine. Chloritoid and staurolite are ferrous. Muscovite has little paragonite replacement. Chloritization of biotite and garnet, sericitization of andalusite and the occurrence of radial micro-cracks in garnet all indicate a retrograde metamorphism and uplift. Based on conventional geothermobarometric methods, temperature and pressure were calculated in the range of 550-608 oC and 3.8-4.5 Kbar, respectively. The existence of radial micro-cracks around quartz inclusions in garnet is due to a large component of isothermal decompression.

    Keywords: Geysour, Gonabad, regional metamorphism, contact metamorphism, geothermobarometer, Lut block
  • Pages 577-590

    The Aghbolagh area is located about 21 km north of Oshnavieh city, West-Azarbaidjan Province, NW Iran. This study showed that the Fe-Cu skarn deposit in this area can be separated into two zones, (1) Garnet skarn and (2) Garnet-pyroxene skarn. Based upon the results of electron probe micro-analysis, the garnets are chemically of andradite-grossularite type with dominant andraditic component. The pyroxenes are also chemically of diopside-hedenbergite type. The skarnification processes took place in two distinct stages, (1) prograde and (2) retrograde. The lack of wollastonite, intergrowth of garnet and clinopyroxene crystals, and the lack of replacement texture indicate that garnets and pyroxenes were formed  concurrently during prograde stage within the temperature range of 450-500ºC and ƒO2 = 10-23- 10-26. During retrograde stage at temperatures < 430ºC, the anhydrous calc-silicate minerals were altered to hydrous calc-silicates, sulfides (pyrite and chalcopyrite), oxides, chlorite, quartz, and carbonates. During this stage, at temperatures <430ºC, andradite at ƒS2 > 10-6 was altered to assemblages of quartz calcite + pyrite but at ƒS2 < 10-6 to quartz + calcite + magnetite.

    Keywords: Aghbolagh, Oshnavieh, mineral chemistry, calc-silicate, West-Azarbaidjan
  • Pages 591-608

    The Malek Siah Kuh igneous complex of is located about 35 km north of Zahedan and among the villages of Lar down, Qarqoruk and Horamak. According to the results of rock naming diagrams, the volcanic rocks of Malek Siah Kuh complex have a combination of basaltic andesitic and trachyandesitic and its plutonic rocks show a combination of granodiorite and diorite. Using field studies and lithological studies, it was possible to prepare a lithological map of the area. The most important minerals in the igneous rocks of the region are plagioclase, amphibole, clinopyroxene, quartz and alkaline feldspar. In terms of magmatic series, the igneous rocks of the region show the characteristics of sub-alkaline from calc-alkaline to shoshonitic. Most of the rocks in the area are enriched with LILE and LREE and depleted of HFSE and HREE. These properties of depletion and enrichment in the above elements in the rocks of the region are compatible with the geodynamic environment including subduction zone magmatism. The intrusive masses show the characteristics of type I, metaaluminous and magnesian granites and Cordillera type granites. Determining the characteristics of the origin of the mother magma based on the rare and rare earth elements of the samples of the region shows that these rocks are obtained from partial melting of a mantle of origin with the composition of lherzolite spinel. The studied masses are located in the tectonic environment diagrams in the arc range of the continental active margin type with normal arc characteristics.

    Keywords: Differentiation, Subduction Zone, Malek siah kuh Complex, Assimilation
  • Pages 609-622

    Basalts in the Gasht-Masuleh area crop out in the SW Fuman, Gilan Province, and are exposed in the Jurassic and Late Cretaceous units in this area. Whole rock chemistry shows that the rock samples have Mg numbers between 30 and 31.7. Rare earth element patterns (REE) indicate light REE (LREE) enrichment and heavy REE (HREE) depletion (LaN/YbN= 7.7-9.8). Nb, Ta and Ti negative anomalies in primitive mantle normalized multi-element diagrams indicate the formation of parent melt in an arc-related tectonic setting. Clinopyroxene phenocrysts have diopside compositions, crystallized from a calc-alkaline basic parent melt in an extensional tectonic setting. These geochemical features indicate that the basalts of the Gasht-Masuleh area probably formed in an extensional related tectonic setting and inherited their arc signatures from a previous subduction event, possibly of the Paleo-Tethys Ocean crust subduction.

    Keywords: Alborz Mts., Gasht-Masuleh, basalt, clinopyroxene, extensional tectonic setting
  • Pages 623-632

    The studied bodies are located in the west of Urumieyeh Lake and northeast of Oshnavieyeh, in the Sanandaj-Sirjan structural zone. Compositionaly, these bodies are formed from gabbro-diorite (Dourbeh) and granite (Nari). Gabbrodiorite rocks are composed of plagioclase (andesine to bytownite), amphibole (calcic group and magnesio-hornblende-tschermakite-hornblende type) and pyroxene (augite) as the essential minerals. The essential minerals in granitic rocks are quartz, plagioclase (albite-oligoclase), alkali-feldspar (orthoclase) and mafic minerals are amphibole (actinolite) and biotite (annite). These rocks are metaluminous and have calc-alkaline nature and belong to I-type granitoids. Geothermobarometry of amphibole and biotite suggest that crystallization equilibrium temperatures at 700-860°C, at 2.21-7.10 Kbar for gabbrodiorite and 740-760°C for granitic rocks respectively. These conditions are in agreement with their formation and indicating crystallization crustal depths of about 8-26 Km.

    Keywords: Geothermobarometry, Uroumieyeh, Nari, Dourbeh, NW Iran
  • Pages 633-644

    The Avin kaolin deposit is located about 35km of northeast of the Mianeh town, East-Azarbaidjan Province, NW Iran. Field evidence and petrographic studies indicate that development and formation of this deposit is genetically related to alteration of dacite rocks of Eocene- Oligocene age. In attention to mineralogical data, this deposit consists of minerals such as kaolinite, quartz, muscovite-illite, cristobalite, rutile, orthoclase, and goethite. Investigation of some geochemical parameters such as values of TiO2, Ba+Sr, and Ce+Y+La show that development of this deposit is related to function of two processes of  hypogene and supergene. Incorporation of the obtained results from mineralogical studies, mass changes geochemistry, and variations trend of elemental ratios indicate that chemistry of altering fluids (pH and Eh), surface adsorption, scavenging by metallic oxides, fixation in neomorphic mineralogical phases, ratio of fluid to rock, and amount of availibility to complexing ions are six effetive parameters in mobilization, distribution, and enrichment of trace and rare earth elements in this deposit. Geochemical analysis indicates that decrease of  Eu anomalies in kaolinized samples was related to destruction of plagioclase minerals of the dacitic rocks by high temperature hydrothermal fluids and decrease of negative Ce anomalies is due to development of kaolinization process by fluids with acidic-oxidizing nature.

    Keywords: Kaolin, dacite, mineralogy, distribution of elements, geochemical parameters, Avin, Mianeh
  • Pages 645-658

    Malmir area is located in the east of Doroud city, in the Sanandaj-Sirjan metamorphic zone. The earliest deposits contain a relatively uniform sequence of slates and phyllites with silisic veins and veinlet. Various granitoid units, with Middle Jurassic age, are the most important geological event that occurred in the area. Microprobe analyses of tourmalines in pegmatites and and quartz-tourmaline veins show that these tourmalines are schorl-foitite type with dominance of schorl type. Different tourmaline occurrences in the granite units, euhedral forms and absence of chemical zoning, high Fe/Fe+Mg, deficiency in X sites and high Al contents are recognizable in most tourmalines and display their magmatic origin. Therefore, the tourmalines in Malmir area are depended on granite environment and were formed by hydrothermal source of magma. This study shows that the relative amount of Fe# is high and the tourmaline formation area is close to the fluid feed source and the low distance to the intrusive mass.

    Keywords: Tourmaline, granite, microprob analysis, Malmir, Doroud, Sanadaj-Sirjan zone
  • Pages 659-674

    The sedimentary copper mineralization of the Sorkheh area is located about 20 km northwest of Marand, East-Azarbaidjan Province, northwest Iran. The most important lithologic units in this area include sandstones and red-color shales, with the Late Miocene age, that are intruded by lamprophyric dike. The copper mineralization in the study area occurred as stratiform laminations and disseminations hosted by sandstones and shales and as open-space filling textures within lamprophyric dike. The ore mineralization in the sandstones consists of chalcopyrite, bornite, chalcocite, tetrahedrite, covellite, native copper, and cuprite. This study showed that mineralization is associated with weathering and leaching of the lamprophyric dike. Also, deposition of copper in sandstone units can be related to trapping of organic matters. Activity of the hydrothermal fluids,  presence of abundant organic matters, function of diagenetic processes, existance of the geochemical barriers (organic matter and silicification), and the active tectonic in the area played crucial roles in this ore mineralization.

    Keywords: Copper mineralization, Sorkheh, lamprophyre, sandstone, diagenesis, organic matter
  • Pages 675-684

    Sepiolite is an Mg-rich fibrous clay mineral which occurs in agricultural soils of arid regions. Although many investigations have been carried out on the formation and stability of this clay mineral, no information is yet available on the mineralogical changes of this mineral by earthworms. Therefore, this study was conducted to examine the effect of Eisenia foetida earthworms on sepiolite weathering using two factors including the presence or absence of earthworm and also various time periods (90, 135 and 180 days). Upon the completion of the experiment, the amount of available Mg، was measured and the mineralogical changes were studied using an X-ray diffractometer and a field emission scanning electron microscope (FESEM). The results indicated that sepiolite was partially weathered to kaolinite in the treatments with earthworm. The results also indicated that the amount of Mg in all samples decreased with time. Since the amount of dolomite increases with time, it could be concluded that dissolved Mg, released as a result of sepiolite weathering, may combine with dissolved Ca ion to produce dolomite.

    Keywords: Sepiolite, weathering, Eisenia foetida, fibrous mineral
  • Pages 685-696

    The study area is located about 105 kilometers east of Sarbisheh in Southern Khorasan and in the Sistan suture zone. The magmatic rocks of this area are exposed as intrusive and sub volcanice including diorite, quartz diorite, porphyry quartz diorite and porphyry diorite with Oligocene- Miocene age. These rocks have granular, porphyry with fine- grained matrix, ophitic, intergranular and glomerular porphyry textures. The minerals that form the investigated rocks include plagioclase, hornblende, quartz, biotite, clinopyroxene, apatite, zircon and sphene. The magmas that form these rocks are of low calc-alkaline and meta-alumina nature. The samples show relative enrichment of light Rare Earth Elements (LREE) and Heavy Rare Earth Elements (HREE). The negative anomaly of P, Nb and Ti elements and the positive anomaly of K and Cs in these samples indicate their similarity with the volcanic arc magmatism. The enrichment of LILE elements relative to HFSE indicates subduction- related magmas.

    Keywords: Porphyry quartz diorite, Kalate Shab, Oligo Miocene, Sistan Suture Zone
  • Zahra Bonyadi* Pages 697-710

    The Mehdiabad zinc-lead deposit, which is located at the East of Mehriz city, is a carbonate-hosted ore deposit lying in the dolomitic rocks of Taft Formation. This deposit is composed of oxide-carbonate and sulfide ores. Different spectral processing techniques were applied to ASTER and Landsat 8-OLI multispectral images to detect different mineralization zones and associated alterations. In OLI image, Principal Component Analysis, Independent Component Analysis, and Band Combinations consisting of Band Ratios were successful for detecting mineralization zones and associated alterations. In ASTER image, the best results were obtained from Principal Component Analysis and Linear Spectral Unmixing methods. Based on the results of this study, zinc-lead mineralization occurred in the areas where gossan and siderite alteration zones overlap. The results of the spectral techniques were confirmed by field studies and X-Ray Diffraction analysis of the obtained samples.

    Keywords: Zn-Pb mineralization, alteration, detection, ASTER, OLI, Mehdiabad deposit
  • Pages 711-722

    Mashkan barite prospect area is located in the northeastern Sabzevar, Khorasan Razavi Province. Geology of the area includes sedimentary rocks of conglomerate, sandstone, limestone with interbeds of shale and shale with interbeds of sandstone and Eocene volcanic units of andesite and trachyandesite. Barite with open space filling, massive, radial, and planar textures occurs as vein-type with mostly northwest-southeast trend. Mineralogy of deposit includes barite, quartz, and calcite and secondary minerals are malachite, azurite, goethite and hematite. The vein mineralization was formed in two stages, including: 1. main stage (barite+quartz) and 2. late stage (calcite). Fluid inclusions in the quartz and barite samples are anhedral to subhedral forms (conical and rod) with a size of about 4 to 12 microns. Maximum  geochemical anomalies in veins are 394 ppm Zn, 52 ppm Sb, and 90 Pb ppm. Based on fluid inclusion studies of quartz and barite samples of the main stage, minimum formation temperature of mineralization is about 181 to 370ºC and with salinity of 6.5 to 13.6 NaCl wt. % equivalent. Based on evidence such as structural control (fault) of mineralization, geology, mineralogy, geochemistry, and fluid inclusion, veins are hydrothermal type. Temperature decreasing and mixing with high salinity fluid during the evolution of hydrothermal fluids are effective during the formation of vein.

    Keywords: Mineralogy, geochemistry, fluid inclusion, barite, Mashkan, Khorasan Razavi
  • Pages 723-734

    The study area known as ‘Chahar-Dahaneh’ is part of the Iranian southeast ophiolites related to Alpian-Himalayan Mesozoic orogeny belt, and is located in the western margin of the Makran subduction zone. Chahar Dahaneh peridotite section consists of three major lithologies including: 1.dunite lenses 2. harzburgites and 3. Lherzolite. Based on electron microprobe analysis ,we estimated pressure of 5kb with 10%wt H2O for magma with temperature of about 1150-1200C for the origin of clinopyroxene crystallization and chrome spinels are ferrian palenaste in composition. Enrichment of Al3+ ratio to Fe3+ in spinels from lehrzolites suggest that they formed in lower oxygen fugacity and higher pressure than those spinels in dunites and olivines are forsterite in type with  88-91 Mg#. Based on microprobe datas, Chahar Dahaneh peridotites are related to back arc metasomatised mantle in SSZ tectonic setting.

    Keywords: ophiolite, peridotite, clinopyroxene, olivine, Chahar Dahane, Makran
  • Pages 735-750

    The process of migmatitization in the Ghareh Naz has resulted in the formation of various rate of partial melting and eventually the formation of a large spectrum of metatexite and diatexite migmatites. Mineral chemistry studies by EPMA method shows that amphibole composition is magnesio-hastingsite and has a metamorphic origin and feldspar composition is andesine to oligoclase. Effective reactions in the formation of the melt and Leucosome part of migmatites are include fluid-present reactions and fluid-absent reactions. High grade mineral assemblages are probably formed by the decomposition of lower-grade minerals by fluid absent reactions. The mineralogical composition of the leucosome is similar to that of tonalite to granodiorite resulting from partial melting and corresponds to the crystallization origin of the melt. Based on the thermobarometry of these rocks. the temperature is about 767 to 868 °C and the pressure is about 5.7 to 7.7 Kbar.

    Keywords: Ghareh Naz, melting reactions, migmatite, mineral chemistry, temperature-barometry
  • Pages 751-762

    Palang Dar gabbrodioritic intrusion cropped out in about 30 Km NE of Damghan in the eastern part of the Alborz structural unit. In this area a few small-scale gabbrodioritic intrusions and diabasic dikes with Middle Jurassic age intruded into shale, sandstones and limestones of Shemshak Formation. Emplacement of this intrusion into host rocks are associated with contact metamorphism and formation of marble. Field observation and petrography indicate evidences of fractional crystallization from olivine-gabbro to gabbro, pegmatoid gabbro and diorite. Olivine, clinopyroxene (augite), plagioclase, hornblende and biotite (essential minerals), rutile, sphene, apatite, magnetite and zircon (accessory minerals), chlorite, calcite, epidote, secondary sphene and iron oxides (secondary minerals) found in these gabbrodiorites and fractionated members. These rocks have alkaline to calc-alkaline nature and based on discrimination tectonic setting diagrams, they plotted in the domain of basalt in relation to intracontinental extensional setting (back arc basins). Evaluations of REE diagrams and spider diagrams which normalized to chondrite and primary mantle (in respectively) indicate that the studied rocks enriched in light rare earth elements (LREEs) and large ion lithophile elements (LILEs), and depleted in heavy rare earth elements (HREEs) and high field strength elements (HFSEs). Based on geochemical and petrogenetical studies, alkaline-calc-alkaline magma formed the Palang Dar gabbrodiorites from low rate partial melting (about 10 percent) of a metasomatized subcontinental lithospheric mantle with original garnet peridotitic nature in nearly 100 to 110 Km depth and in intracontinental extensional setting (back arc basin). Geochemical evidences indicated magma forming of Palang Dar gabbrodiorite contaminated with upper crustal during it’s ascend and emplacement. These magmatic activities had been a part of magmatic activities in relation to synchronous with extension and extent of Jurassic back arc basin of Alborz.

    Keywords: Gabbrodiorite, garnet peridotite, back arc basin, Middle Jurassic, Palang Dar, Damghan
  • Pages 763-770

    Oxide materials such as Al2O corundum has a great influence on the mechanical and oxidation properties of refractory or refractory materials. In this paper, the effect of Al2O3 powder density, apparent porosity, linear shrinkage, and oxidation resistance of SiC composite refractory materials is investigated. Meanwhile, the compressive and flexural strengths were investigated before and after heat treatment. The mechanisms of oxidation resistance of SiC composite refractory materials have been investigated by using atmospheric heating at temperatures above 1400°C. The microstructures and phases, that formed in this research, have been investigated by corundum enhancement, using (SEM) scanning electron microscopy. Increasing the amount of Al2O3 reduces the linear shrinkage and consequently increases the density and mechanical strength. Moreover, with the maximum values ​​obtained by adding Al2O3 at 8 wt%, the flexural strength was initially increased and then decreased.

    Keywords: Silicon carbide, alumina, sintering, bending strength, corundum
  • Pages 771-788

    The Goushe granitoid Pluton is located southeast of Boroujerd. The study area is composed of granite, granodiorite and the microgranular enclaves located in it with the granodiorite to quartzmonzodiorite combination. The microgranular enclaves presence along with evidence of the presence of the non-equilibrium textures such as dissolved margin and plagioclase zoning, sieve textures, mafic clots, blade biotite, feldspar Poikilitic texture indicate the unstable conditions and imbalance in the crystallization environment that probably has been created due to rapid ascent of magma or magma mixing process. Alkaline feldspar and plagioclase crystals in the Goushe intrusive rocks show zoning structure in terms of composition and texture. Feldspar crystals were analyzed in different units such as granodiorite, monzogranite and microgranular enclaves, which are relatively abundant throughout the granitoid intrusion. The plagioclase chemical composition in granitoid rocks changes in the compositional range of albite (An: 2) at the edge to Andzin (An: 33) in the center and the enclavesn plagioclase composition of in a wider range fluctuates from early oligoclase (An: 11) to mid-andesine (An: 36). The alkaline feldspar composition is determined in granitoid rocks with Or = 94-97 and in the enclave with Or = 69-96. The abundance of trace elements Fe, Sr, Ba and Mg in feldspars show an oscillating and variable pattern. The trace and rare elements oscillation pattern from the center to the margin in the feldspar crystal indicates the effective role of the magmatic mixing phenomenon in the formation of the Goushe Pluton.

    Keywords: Feldspar, Zoning, Magmatic mixing, Goushe, Boroujerd
  • Pages 789-796

    A new azo-Schiff base"Ethyl 2-((E)-(4-((E)-(4-ethylphenyl)diazenyl)-2-hydroxybenzylidene)amino)-4,5,6,7-tetrahydrobenzo[b]thiophene-3-carboxylate" was prepared by the reaction of "Ethyl 2-amino-4,5,6,7-tetrahydrobenzo[b]thiophene-3-carboxylate" and "(E)-5-((4-ethylphenyl)diazenyl)-2-hydroxybenz aldehyde" (1:1 molar ratio) in MeOH under reflux condition. The structure of compound was studied by elemental analysis, including IR and 1HNMR spectroscopy and single crystal X-ray diffraction method. The synthesized compound has been crystallized in triclinic system with Pī space group and a = 9.752 (2)Å, b = 10.349(2)Å, c = 13.263(3)Å, α = 87.72(3)˚, β = 75.80(3)˚, γ = 62.21(3)˚ cell parameters. The final R value is 0.098 for 4038 independent reflections. X-ray diffraction results confirm the planar geometric structure with a slight deviation and intermolecular hydrogen bond for the compound.

    Keywords: Schiff base compound, azo compound, crystal structure, planar structure
  • Pages 797-806

    In this paper, the bismuth vanadate (BiVO4) nanoparticles were synthesized at 600 °C calcination temperature by co-precipitation method. To study the crystal structure, morphology, optical and photocatalytic properties of the samples, the X-ray diffraction analysis, field emission scanning electron microscopy, energy-dispersive X-ray spectroscopy, Fourier-transform infrared spectroscopy and ultraviolet– visible spectroscopy were used. The X-ray diffraction patterns were indicated that the BiVO4 samples have a monoclinic structure. The ultraviolet-visible analysis was revealed the BiVO4 samples have an optical band gap in the visible light range. The photocatalytic activities of the synthesized BiVO4 were evaluated by photodegradation of Congo red under visible light irradiation. According to the results of the analysis, the synthesized nanoparticles is a good choice for the degradation of organic matter into the sunlight.

    Keywords: bismuth vanadate nanoparticles, BiVO4, co-precipitation, crystal structure, photocatalytic