فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 91 (مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منیژه فیروزی، سید سینا امامی*، حامد شکوری صفحات 799-810
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی تجربه پرستاران، تنیدگی و تاب آوری پرستاران پرداخته اند، اما پژوهشی که به تبیین تجربه پرستاران از تنیدگی و تاب آوری در قالب روش نظریه وابسته به زمینه پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    تبیین تجربه پرستاران از تنیدگی و تاب آوری در قالب روش نظریه وابسته به زمینه بود.

    روش

    پژوهش مطالعه کیفی از نوع نظریه وابسته به زمینه به روش گلیزر بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستاران بیمارستان شهدای تجریش تهران در سال 1398 تشکیل دادند. 15 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع نظری، جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از کد گذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد.

    یافته ها

    از دیدگاه مشارکت کنندگان، 5 عامل اصلی پیرامون تنش زایی پرستاران در محیط بیمارستان پدیدار شد که می توانند درک پرستاران را از عوامل تنش زایی و تاب آوری نمایان سازند. این عوامل شامل عدالت سازمانی ادراک شده، عوامل بین فردی، عوامل محیطی، عوامل مربوط به بیمار، و عوامل خانوادگی است.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج، عوامل موثر بر ارتقاء تاب آوری پرستاران شامل راهبردهای مقابله ای، راهبردهای کنار آمدن با تعارضات، روش های کنار آمدن با اشتباهات، منابع شخصی ادراک شده، و عوامل مربوط به شغل می باشند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تنیدگی، نظریه وابسته به زمینه، پرستاران
  • فاطمه حیدری، حسن غرایق زندی*، محمد خبیری صفحات 811-819
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی صفات سه گانه تاریک شخصیت و اعتماد به نفس ورزشی پرداخته اند. اما پیرامون ارتباط صفات سه گانه تاریک شخصیتی با اعتماد به نفس ورزشی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی ارتباط صفات سه گانه تاریک شخصیتی با اعتماد به نفس رزمی کاران نخبه ایران بود.

    روش

    پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل ورزشکاران نخبه رشته های او_اسپرت، کیک بوکسینگ و کاراته آزاد در شهر تهران سال 1398 بود، 385 ورزشکار زن و مرد در رده سنی 16 الی 36 سال به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارتند از: پرسشنامه های صفات سه گانه تاریک شخصیتی (جانسون و وبستر، 2010) و اعتماد به نفس ورزشی (ویلی و نایت 2002). تحلیل داده ها با استفاده از آزمون  T و تحلیل واریانس (ANOVA) و ضریب همبستگی انجام شد.

    یافته ها

    بین صفات سه گانه تاریک شخصیت و اعتماد به نفس ورزشی ارتباط منفی و معنادار وجود دارد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    درک بیشتر ارتباط بین صفات تاریک شخصیت و اعتماد به نفس ورزشی، توانایی ما برای تخصیص صفات شخصیت را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس ورزشی، صفات سه گانه تاریک شخصیت، رزمی کاران نخبه
  • عباس ثابت*، حبیب رودساز، بهروز رضایی منش، محمدرضا ویژه صفحات 821-831
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی عوامل روانشناختی و توسعه رفتارهای قانون شکنی خیرخواهانه پرداخته اند، اما پیرامون بررسی تاثیر عوامل روانشناختی بر توسعه رفتارهای قانون شکنی خیرخواهانه شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی تاثیر عوامل روانشناختی بر توسعه رفتارهای قانون شکنی خیرخواهانه بود.

    روش

    پژوهش از منظر هدف کاربردی و از بعد ماهیت روش، توصیفی - تحلیلی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ستادی شرکت برق منطقه ای شیراز در سال 1398 بود. 150 کارمند به روش نمونه گیری تصادفی منظم  به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارتند از، پرسشنامه قانون شکنی خیرخواهانه داهلینگ و همکاران (2012)، پرسشنامه خودکارآمدی و خوش بینی واردمان و همکاران (2014) و پرسشنامه مخاطره پذیری و کانون کنترل درونی واردمان و همکاران (2014). داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    متغیرهای روانشناختی خودکارآمدی، خوش بینی، مخاطره پذیری و کانون کنترل درونی تاثیر مثبت و معناداری بر قانون شکنی خیرخواهانه دارند (0/01<P).

    نتیجه گیری

    قانون شکنی خیرخواهانه بر اساس خودکارآمدی، خوش بینی، مخاطره پذیری و کانون کنترل درونی پیش بینی شد.

    کلیدواژگان: قانون شکنی خیرخواهانه، خودکارآمدی، خوش بینی، مخاطره پذیری، کانون کنترل درونی
  • بهرام بختیاری سعید*، کیانوش زهراکار، عبدالرحیم کسایی، عزیز الله تاجیک اسماعیلی صفحات 833-843
    زمینه

    پژوهش هایی در زمینه تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس شغلی، افسردگی شغلی و ادراک انجام شده است، اما درباره تاثیر مشاوره گروهی به شیوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تعهد سازمانی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی مشاوره گروهی به شیوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تعهد سازمانی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان اداری (غیر از اعضای هیات علمی) دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در سال تحصیلی 1397-1396 بود، که 24 نفر به شیوه تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر (1990) و جلسات مشاوره گروهی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد فلکسمن و همکاران (1970). تحلیل داده ها با بهره گیری از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.

    یافته ها

    مشاوره گروهی به شیوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری موجب ارتقاء تعهد سازمانی شرکت کنندگان گروه آزمایش در مرحله پس آزمون شد و مشاوره گروهی به شیوه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود مولفه های تعهد سازمانی کارکنان (تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری) تاثیر مثبت و معناداری داشته است (0/01 >P).

    نتیجه گیری

    مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود و افزایش تعهد سازمانی کارکنان شد.

    کلیدواژگان: درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، مشاوره گروهی، تعهد سازمانی، کارکنان
  • عادله یوسفی سیاکوچه*، سید موسی کافی ماسوله، عباس ابوالقاسمی صفحات 845-856
    زمینه

    تحقیقات متعددی به اثر بخشی آموزش شفقت به خود ذهن آگاه و بررسی لذت جویی، حافظه سرگذشتی و کیفیت خواب افراد افسرده  پرداخته اند. اما پیرامون تاثیر آموزش شفقت به خود ذهن آگاه بر لذت جویی، حافظه سرگذشتی و کیفیت خواب دانشجویان افسرده شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی اثربخش آموزش شفقت به خود ذهن آگاه بر لذت جویی، حافظه سرگذشتی و کیفیت خواب دانشجویان افسرده بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویانی که سال 98-1397 در دانشگاه آزاد لاهیجان مشغول به تحصیل بودند بود، تعداد 36 نفر از دانشجویان افسرده به شیوه در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (برای هر گروه 18 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه ی لذت جویی (همیلتون، 1995)، حافظه سرگذشتی (ویلیامز و برودبنت، 1986) و کیفیت خواب (بویس و همکاران، 1988). تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    آموزش شفقت به خود ذهن آگاه بر لذت جویی، حافظه سرگذشتی و کیفیت خواب تاثیر معنادار داشت (0/001 >p).

    نتیجه گیری

    برنامه آموزش شفقت به خود ذهن آگاه سبب بهبود لذت جویی، حافظه سرگذشتی و کیفیت خواب در دانشجویان دارای نشانه های افسردگی شد.

    کلیدواژگان: حافظه سرگذشتی، شفقت به خود ذهن آگاه، لذت جویی، کیفیت خواب
  • ابوسعید داورپناه، سید رضا بلاغت*، آسیه رحیمی دادکان صفحات 857-864
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی عوامل مرتبط با اعتیاد به اینترنت و نگرش به نرم افزارهای پیام رسان پرداخته اند. اما پژوهشی که به بررسی رابطه اعتیاد و نگرش به نرم افزارهای پیام رسان موبایلی با نحوه روابط دانش آموزان هم سال در فرآیند یاددهی - یادگیری برنامه درسی پرداخته باشذ مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اعتیاد و نگرش به نرم افزارهای پیام رسان تلفن همراه با نحوه روابط دانش آموزان هم سال در فرآیند یاددهی - یادگیری برنامه درسی: مطالعه موردی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهرستان خاش انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه شهرستان خاش به تعداد 3542 نفر (1232 دختر و 1759 پسر) بودند. از این تعداد بر اساس جدول مورگان تعداد 340 نفر به عنوان نمونه با روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد اعتیاد و نگرش به نرم افزارهای پیام رسان تلفن همراه زارع مقدم و صالحی نیا (1394) و شاخص روابط با همسالان (IPR) والتر دبیلو هادسون (1992) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن و تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین اعتیاد و نگرش به نرم افزارهای پیام رسان تلفن همراه با نحوه روابط دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهرستان خاش در فرآیند یاددهی - یادگیری برنامه درسی رابطه وجود دارد. همچنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین اعتیاد و نگرش به نرم افزارهای پیام رسان تلفن همراه و روابط دانش آموزان در فرآیند یاددهی - یادگیری برنامه درسی در دختران بالاتر از پسران است (0/01 >P). نتیجه گیری: بنابراین می توان نتیجه گرفت که اعتیاد و نگرش به نرم افزارهای تلفن همراه پیام رسان در فرآیند یاددهی - یادگیری دانش آموزان موثر است.

    کلیدواژگان: اعتیاد، نگرش، نرم افزارهای پیام رسان تلفن همراه، روابط دانش آموزان در فرآیند یاددهی - یادگیری، برنامه درسی، شهرستان خاش
  • محمدرضا فروتن، حسن احدی*، پرویز عسکری، علی صاحبی، کاوه پیشقدم صفحات 865-874
    زمینه

    در مطالعات پیشین تاثیر نمایش آهنگین شعر بر افسردگی افراد افسرده مورد بررسی قرار گرفته است. اما پیرامون مطالعه ای که به تاثیر نمایش آهنگین شعر بر عزت نفس و امیدواری افراد افسرده پرداخته شده باشد شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی اثربخشی نمایش آهنگین شعر بر عزت نفس و امیدواری افراد افسرده ی دیستمیک (افراد افسرده خو) بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل تمامی بیماران افسرده خو مراجعه کننده به مرکز جامع فوق تخصصی توانبخشی آرمان شایان در سال 1398 بودند. 24 نفر فرد افسرده خو به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 12 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: مقیاس سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت (1967) و جلسات آموزشی نمایش آهنگین شعر محقق ساخته (1398). تحلیل داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس مختلط چند متغیره انجام شد. یافته ها: نمایش آهنگین شعر بر عزت نفس و مولفه های امیدواری تاثیر معنی داری داشته است (0/05 p<). همچنین اثر درمان در محله پیگیری ماندگار بود (0/05 p<).

    نتیجه گیری

    نمایش آهنگین شعر بر بهبود و افزایش عزت نفس و مولفه های امیدواری بیماران افسرده تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: نمایش آهنگین شعر، عزت نفس، افسرده خویی
  • پرویز قرشی، بیوک تاجری*، مروارید احدی، سعید ملیح الزاکرینی صفحات 875-882
    زمینه

    مطالعات متعددی به اثر بخشی ذهن آگاهی و هیپنوتراپی بر استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو پرداخته اند. اما پژوهشی که  به مقایسه اثربخشی ذهن آگاهی و هیپنوتراپی بر استرس ادراک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع II پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    مقایسه اثربخشی ذهن آگاهی و هیپنوتراپی بر استرس ادراک شده، بیماران به دیابتیک II بود.

    روش

    تحقیق حاضر طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مردان 40-68 ساله مبتلا به دیابت نوع 2 در شهر تهران در سال 1398 بودند. 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و مبتنی بر هدف به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (برای هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارتند از: مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) و پروتکل های درمانی ذهن آگاهی (کابات زین، 2015) و هیپنوتراپی (آلادین و آلیب های، 2015) بود. جهت تحلیل آماری داده ها، از تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دو شیوه درمان ذهن آگاهی و هیپنوتراپی بر استرس ادراک شده، در پس آزمون معنی دار است و بین تاثیر دو درمان تفاوتی وجود نداشت (0/001P<). همچنین تاثیر عامل زمان بر نمرات پیروی از درمان در مرحله پیگیری معنی دار است (0/001P<). بین نمرات استرس ادراک شده در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری صرف نظر از گروه، تفاوت وجود دارد (001/0P<).

    نتیجه گیری

    دو شیوه درمان ذهن آگاهی و هیپنوتراپی استرس ادراک شده را در بیماران مبتلا به دیابت II بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، هیپنوتراپی، استرس ادراک شده، دیابت
  • معصومه فرخی منش، حسینعلی جاهد*، ناهید ساریخانی صفحات 883-891
    زمینه

    پژوهش های پیشین به بررسی کیفیت آموزش همگانی امداد و نجات در جمعیت هلال احمر پرداخته اند. اما مولفه ها و شاخص های ارتقاء کیفیت آموزش همگانی امداد و نجات جمعیت هلال احمر مغفول مانده است.

    هدف

    مولفه ها و شاخص های ارتقاء کیفیت آموزش همگانی امداد و نجات جمعیت هلال احمر است.

    روش

    از نوع رویکرد پژوهش کیفی و تحلیلتم بود. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هییت علمی تمام وقت در حوزه های کیفیت آموزش همگانی بود. جامعه آماری این پژوهش اعضای هییت علمی تمام وقت در حوزه های کیفیت آموزش همگانی هستند. 11 نفر از اعضای هییت علمی به روش نمونه گیری نظری به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار در این پژوهش مصاحبه بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها از فن تحلیل موضوعی (تم) استفاده شد.

    یافته ها

    مولفه های ارتقاء کیفیت آموزش همگانی امداد و نجات جمعیت هلال احمر شامل «کیفیت منابع آموزشی، منابع فیزیکی، منابع انسانی، طراحی برنامه، به روزرسانی اطلاعات، تعهدکاری و انگیزش» و شاخص های ارتقاء کیفیت آموزش همگانی امداد و نجات جمعیت هلال احمر شامل «کیفیت مربیان، تسهیلات آموزشی، توجه به نیازهای فراگیران، انجام مانور های امدادی، تجهیزات فیزیکی و منابع مالی» هستند.

    نتیجه گیری

    برای ارتقای کیفیت آموزش همگانی امداد و نجات جمعیت هلال احمر می توان از «کیفیت منابع آموزشی، منابع فیزیکی، منابع انسانی، طراحی برنامه، به روزرسانی اطلاعات، تعهدکاری و انگیزش، کیفیت مربیان، تسهیلات آموزشی، توجه به نیازهای فراگیران، انجام مانور های امدادی، تجهیزات فیزیکی و منابع مالی» استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش همگانی، کیفیت آموزش، امداد و نجات، جمعیت هلال احمر
  • سیده زهرا زیارتی کرد، مالک میرهاشمی* صفحات 893-903
    زمینه

    تحقیقات پیشیین به بررسی  ارتباط بین توانایی های شناختی و هیجان خواهی پرداخته اند ، اما پیرامون بررسی تفاوت  توانایی شناختی و هیجان خواهی در افراد با ریسک پذیری بالا  و ریسک پذیری پایین شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تفاوت توانایی شناختی و هیجان خواهی افراد دارای ریسک پذیری بالا و ریسک پذیری پایین بود.

    روش

    پژوهش از نوع مقایسه ای بود. جامعه آماری از بین دو دسته از خلبانان هلی کوپتر و مسافربری انتخاب گردید، 150 نفر به روش نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه هیجان خواهی زاکرمن (1978) و توانایی شناختی نجاتی (1392). داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیری (مانووا) تحلیل شد.

    یافته ها

    بین توانایی شناختی و هیجان خواهی افراد دارای ریسک پذیری بالا و افراد دارای ریسک پذیری پایین تفاوت معنادار وجود دارد (0.001>p).

    نتیجه گیری

    خلبانان هلی کوپتر از توانایی شناختی بالاتری برخوردار بودند و هیجان خواهی بیشتری را نسبت به خلبانان مسافربری تجربه می کردند.

    کلیدواژگان: توانایی شناختی، هیجان خواهی، ریسک پذیر
  • معصومه شهاب لواسانی*، زهرا صباغیان، فاطمه احمدبیگی صفحات 905-916
    زمینه

    مطالعات پیشین به شناخت فرهنگ ها و شناساندن فرهنگ دانش آموزان به خودشان و شناساندن فرهنگ های مختلف دیگر به آنها پرداخته اند. اما  پیرامون مطالعه کمی اداراک دانش آموزان دوره دوم متوسطه از مولفه های چند فرهنگی در برنامه درسی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    شناسایی ادراک دانش آموزان دوره دوم متوسطه از مولفه های چند فرهنگی در برنامه درسی بود.

    روش

    پژوهش از نوع توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه تهران در سال تحصیلی 98-97 بود، تعداد 382 نفر به روش تصادفی طبقه ای از مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: پرسشنامه محقق ساخته (مشتمل بر 23 پرسش در 5 مولفه، پذیرش تنوع و تکثر، همزیستی مسالمت آمیز همراه با احترام، پرهیز از تعصب و تبعیض، توجه به آداب و رسوم و زبان اقوام، پوشش و لباس اقوام). نتایج با روش مبتنی بر واریانس، با مربعات جزیی (PLS) تحلیل شد.

    یافته ها

    دانش آموزان از مولفه های آموزش چند فرهنگی چون پذیرش تنوع و تکثر، همزیستی مسالمت آمیز همراه با احترام، پرهیز از تعصب و تبعیض، درک بالایی دارند، اما از مولفه توجه به آداب، رسوم و زبان، پوشش ولباس اقوام ادراک بالایی ندارند (0/05>p).

    نتیجه گیری

    مدل ادراک دانش آموزان از مولفه های پذیرش تنوع و تکثر، همزیستی مسالمت آمیز، توجه به آداب و رسوم، پرهیز از تعصب و تبعیض و پوشش لباس اقوام از برازش قوی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ادراک دانش آموزان، مولفه های چند فرهنگی، برنامه درسی
  • هدا لاجوردی، حسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 917-923
    زمینه

    مطالعات پیشین به تاثیر روش تجسم سازی تخیلی  و بررسی طرحواره رهاشدگی و کاهش وابستگی بین فردی پرداخته اند.اما تاثیر روش تجسم سازی تخیلی در فعال سازی طرحواره رهاشدگی و کاهش وابستگی بین فردی در افراد دارای سبک های مقابله اجتناب و جبران افراطی مغفول مانده است.

    هدف

    تعیین تاثیر روش تجسم سازی تخیلی در فعال سازی طرحواره رهاشدگی و کاهش وابستگی بین فردی در افراد دارای سبک های مقابله اجتناب و جبران افراطی بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان دارای سبک های مقابله اجتناب و جبران افراطی شهرستان تهران بود که 24 نفر بصورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایشی و گواه (12 نفر) گمارش شدند. ابزار پژوهش عبارتند از: طرحواره رهاشدگی (یانگ، 2003)، وابستگی بین فردی (هرشفیلد و همکاران، 1977) و مداخله تجسم سازی تخیلی (لاجوردی، میرزاحسینی و منیرپور، 1397). تحلیل داده ها با استفاده از روش کواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در پس آزمون طرحواره رهاشدگی و وابستگی فردی بین دو گروه آزمایش و گواه وجود دارد و روش تجسم سازی تخیلی در فعال سازی طرحواره رهاشدگی و کاهش وابستگی بین فردی افراد دارای سبک های مقابله ای اجتناب و جبرانی افراطی موثر است (p≤ 0/001).

    نتیجه گیری

    روش تجسم سازی تخیلی باعث فعال سازی طرحواره رهاشدگی و کاهش وابستگی بین فردی افراد دارای سبک های مقابله اجتناب و جبران افراطی شد.

    کلیدواژگان: تجسم‎سازی تخیلی، طرحواره رهاشدگی، وابستگی بین فردی، سبک مقابله اجتناب، سبک های مقابله اجتناب، جبران افراطی
|
  • Manijeh Firoozi, Seyed Sina Emami*, Hammed Shakouri Pages 799-810
    Background

    Numerous studies have investigated nurses chr('39')experience of stress and resiliency, but research that has explored nurseschr('39') experience of resilience and stress in the context of the field-dependent theory method has been neglected.

    Aims

    To explain the nurseschr('39') experience of stress and resilience in the context of field-dependent theory.

    Method

    The study was a qualitative study based on Glazier method. The statistical population of the study consisted of all the heads of Shohadaye Tajrish hospital in Tehran in year 1398. Fifteen individuals were selected using purposive sampling method. The information was collected through semi-structured interviews until theoretical saturation. Data were analyzed using open, axial and selective coding.

    Results

    from the participantschr('39') point of view, five main factors related to nurseschr('39') stressfulness emerged in the hospital environment that could reflect nurseschr('39') perceptions of stressors and resiliency factors, including organizational justice perception, Interpersonal factors, environmental factors, patient factors, and family factors.

    Conclusions

    According to the results, factors affecting the promotion of resilience of nurses include coping strategies, conflict management strategies, error handling strategies, perceived personal resources, and job-related factors

    Keywords: Resiliency, stress, grounded theory, nurses
  • Fatemeh Heidari, Hassan Ghariq Zandi*, Mohammad Khabiri Pages 811-819
    Background

    Several studies have examined the triple dark personality traits of athletic personality and self-esteem. But there is a research gap on the relationship between dark personality traits and athletic self-esteem.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the relationship between dark personality traits and self-esteem of martial arts elites in Iran.

    Method

    The research was descriptive correlational. The statistical population included elite athletes in the fields of O-Sport, kickboxing and freestyle karate in Tehran in 2019. 385 male and female athletes aged 16-36 years were selected randomly as the statistical sample. Personality (Johnson & Webster, 2010) and athletic self-esteem (Willie & Knight 2002). Data were analyzed using one-sample T-test, two-sample T-test and ANOVA.

    Results

    There was a significant negative relationship between dark personality traits and sport self-esteem (P< 0/05).

    Conclusions

    Understanding the relationship between dark personality traits and athletic self-esteem enhances our ability to attribute personality traits.

    Keywords: Athletic confidence, dark triple personality traits, elite martial arts
  • Abbas Sabet*, Habib Roodsaz, Behrooz Rezaei Manesh, Mohammad Reza Vijeh Pages 821-831
    Background

    Numerous studies have examined psychological factors and the development of Pro-Social Rule Breaking behaviors, but there is a research gap regarding the study of the impact of psychological factors on the development of Pro-Social Rule Breaking behaviors.

    Aims

    To investigate the effect of psychological factors on the development of benevolent law-breaking behaviors.

    Method

    The research was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the nature of the method. The statistical population included all the staff of Shiraz Regional Electricity Company in 2019. 150 employees were selected by regular random sampling. Research tools include the Daheling et al.chr('39')s (2012) Pro-Social Rule Breaking questionnaire, Wardman et al.chr('39')s self-efficacy and optimism questionnaire (2014), and Wardman et al.chr('39')s (2014) internal risk and internal control questionnaire. Data were analyzed using structural equation model.

    Results

    The psychological variables of self-efficacy, optimism, risk-taking and internal control have a positive and significant effect on Pro-Social Rule Breaking (P< 0/01).

    Conclusions

    Pro-Social Rule Breaking was predicted based on self-efficacy, optimism, risk-taking, and internal control.

    Keywords: Pro-social rule breaking, self-efficacy, optimism, risk-taking propensity, internal locus of control
  • Bahram Bakhtiari Said*, Kianoush Zahrakar, Abdurrahim Kasaee, Azizallah Tajikesmaeili Pages 833-843
    Background

    There has been some research on the impact of acceptance and commitment therapy on job stress, occupational depression and perception, but there is a research gap on the impact of group counseling on acceptance and commitment therapy on organizational commitment.

    Aims

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of group counseling based on acceptance and commitment therapy on organizational commitment of staff of Gorgan Islamic Azad University.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of this study consisted of all the administrative staff (except faculty members) of Islamic Azad University of Gorgan in the academic year of 2017-2018. 24 subjects were randomly selected and randomly divided into experimental and control groups Group 12) were replaced. Research tools include the Allen & Meyer (1990) Organizational Commitment Questionnaire and Flexman et al. (1970) acceptance and commitment group therapy counseling sessions. Data were analyzed using univariate analysis of covariance and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Group counseling based on acceptance and commitment therapy significantly improved the organizational commitment of the experimental group in the post-test phase, and group counseling based on acceptance and commitment therapy in improving the organizational commitment components of employees (emotional commitment)., Continuous commitment and normative commitment had a positive and significant effect (P< 0/01).

    Conclusions

    Group counseling based on acceptance and commitment improved and enhanced organizational commitment of employees.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, group counseling, organizational commitment, staff
  • Adeleh Yousefi Siakoucheh*, Seyyed Mousa Kafi Masouleh, Abass Abolghasemi Pages 845-856
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of compassionate education on the conscious mind and the study of pleasure-seeking, historical memory, and sleep quality in depressed individuals. But there is a research gap about the impact of self-awareness training on self-awareness, pleasure-seeking, recollective memory, and the quality of sleep of depressed students.

    Aims

    To evaluate the effectiveness of self-conscious compassion training on the enjoyment, self-esteem and sleep quality of depressed students.

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all students who were studying in Lahijan Azad University during the years 2018-2019. 36 depressed students were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental and control groups (18 for each group). Were replaced. Research tools include the Pleasure Questionnaire (Hamilton, 1995), Memory of the Self (Williams & Broadbent, 1986), and Sleep Quality (Boyce et al., 1988). Data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    Self-conscious compassion training had a significant effect on enjoyment, self-remembering and sleep quality (p< 0/001).

    Conclusions

    Self-conscious compassion training program improved enjoyment, memory and sleep quality in students with depressive symptoms

    Keywords: Autobiographical memory, mindful self-compassion training, hedonia, sleep quality
  • Abo Saied Davarpanah, Seyed Reza Balaghat*, Aseye Rahimidadkan Pages 857-864
    Background

    Several studies have investigated the factors associated with Internet addiction and attitude to messenger software. But research that examines the relationship between addiction and attitude to mobile messenger software and how peer-to-peer students interact in the teaching-learning process of the curriculum has been neglected.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the relationship between addiction and attitude towards mobile messenger software and the relationship between peer-to-peer students in the teaching-learning process of the curriculum: a case study of secondary school students in Khash city.

    Method

    The present study was a descriptive correlational study. The population of the study consisted of 3542 students (1232 girls and 1759 boys) in the second high school male and female students of Khash city. Based on Morgan table, 340 individuals were selected by cluster random sampling. The standard questionnaire of addiction and attitude to Zare Moghaddam and Salehnia mobile messenger software (2015) and Walter Debussy Hudson (1992) Peer Relationship Index (IPR) were used to measure research variables. Spearman correlation and independent t-test were used for data analysis.

    Results

    The results indicated that there is a relationship between addiction and attitude towards mobile messenger software and the relationship between high school students in Khash city in teaching - learning process. Also, the results of independent t-test showed that the mean of addiction and attitude to mobile messenger software and studentschr('39') relationship in teaching - learning process in girls was higher than boys(P< 0/01).

    Conclusions

    Therefore, it can be concluded that addiction and attitude to messenger mobile software are effective in studentschr('39') learning-process

    Keywords: Addiction, attitude, mobile messaging software, student relationships in teaching - learning process, curriculum, khash county
  • Mohammadreza Foroutan, Hasan Ahadi*, Parvis Askary, Ali Sahebi, Kaveh Pishghadam Pages 865-874
    Background

    Previous studies have investigated the effect of songwriting on depression in depressed individuals. But there is a research gap around the study of the effect that the poetry play has on the self-esteem and hope of depressed people.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effect of poetry play on the self-esteem and hope of dysthymic depressed individuals.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design with control group. The statistical population included all depressed patients referring to Arman Shayan Specialized Rehabilitation Center in 2019. Twenty-four depressed individuals were selected by purposive sampling and were randomly assigned into two groups of 12 experimental and control groups. Research instruments include: Lutzchr('39')s Psychological Capital Scale (2007), Coprassimental Self-esteem Questionnaire (1967), and Researcher-Made Poetry Sessions (1398). Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    The genre of poetry had a significant effect on self-esteem and hope components (p< 0/05). The effect of treatment in the follow-up ward was also lasting (p< 0/05).

    Conclusions

    Poetry play had an effect on improving self-esteem and hope components of depressed patients.

    Keywords: Poetry performance, self-esteem, depression
  • Parviz Ghorashi, Biuok Tajeri*, Morvarid Ahadi, Saeed Maliholzakerini Pages 875-882
    Background

    Numerous studies have focused on the effectiveness of mindfulness and hypnotherapy on the perceived stress of patients with type 2 diabetes. But research that compares the effectiveness of mindfulness and hypnotherapy on the perceived stress of patients with type II diabetes has been overlooked.

    Aims

    This result can be financed to the second diabetic budget as master of singing and hypnotherapy on perceived stress.

    Method

    Seeing this plan you can submit your proposal using the proposed plan. The statistical population of this study includes all men 40-68, can be sampled in Tehran in the year 2019 45 people can be sampled and can be based on decision making and as a The decision maker was divided into three groups, two experimental groups and one control group (15 individuals per group). Research and interpretation tools include: Cohenchr('39')s et al. (1983) Perceived Stress Scale and locally administered protocols (Kabat Zain, 2015) and Hypnotherapy (Aladdin & Alibi, 2015). Statistical data transmission services, mixed variance analysis was used.

    Results

    It is possible to indicate that two viewpoints and hypnotherapy have significant effect on perceived stress And there was no difference between the effects of the two treatments(P< 0/001). Significance of the standard of time effect of Barrett scores on follow-up scores was significant(P< 0/001). The difference between the perceived stress scores in the three proposed periods is permissible and disagrees as a group(P< 0/001).

    Conclusions

    Two ways of protecting the home and hypnotherapy of perceived stress on citizens can be divided into two divisions.

    Keywords: Effectiveness mindfulness, hypnotherapy, perceived stress, diabetes
  • Masomeh Farokhimanesh, Hossenali Jahed*, Nahid Sarikhani Pages 883-891
    Background

    Previous research has examined the quality of public rescue training in the Red Crescent population. However, the components and indicators of improving the quality of public education in rescuing the Red Crescent population have been neglected.

    Aims

    The components and indicators of promoting the quality of universal education are the rescue and rescue of the Red Crescent population.

    Method

    The research method was qualitative and thematic analysis. The statistical population of the study consisted of full-time faculty members in the fields of public education quality. The statistical population of this study is full-time faculty in the fields of quality of public education. Eleven faculty members were selected through theoretical sampling. The tool in this study was interview. The thematic analysis technique was used to analyze the data from the interviews.

    Results

    Components of Crescent Population Relief Education Promotion Quality Including "Quality of Educational Resources, Physical Resources, Human Resources, Program Design, Information Update, Work Commitment and Motivation" and Crescent Population Relief Education Quality Improvement Indicators The Reds include "quality instructors, training facilities, attention to learnerschr('39') needs, relief exercises, physical equipment and financial resources."

    Conclusions

    To improve the quality of public education for rescue and rescue population of the Red Crescent, we can use the quality of educational resources, physical resources, human resources, program design, information updating, work commitment and motivation, quality of trainers, educational facilities, attention to learnerschr('39') needs, Used relief maneuvers, physical equipment and financial resources.

    Keywords: Public education, quality of education, rescue, red crescent population
  • Seyyed Zahra Ziyarati Kord, Malek Mirhashemi* Pages 893-903
    Background

    Antecedent research has examined the relationship between cognitive abilities and excitement, but there is a study of the difference between cognitive ability and excitability in people with high risk and low risk of research gaps.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the difference between cognitive ability and emotion seeking in high risk and low risk individuals.

    Method

    This was a comparative study. The population of the study was selected from two categories of helicopter and passenger pilots. Research tools include: Zuckermanchr('39')s Emotion-seeking Questionnaire (1978) and Neural Cognitive Ability Questionnaire (2013). Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    There was a significant difference between cognitive ability and emotion seeking in high risk and low risk individuals (P< 0/001).

    Conclusions

    People with high cognitive ability experienced more emotion seeking.

    Keywords: Cognitive ability, emotion seeking, risk taking
  • Masoumeh Shahablavasani*, Zahra Sabaghian, Fatemeh Ahmad Beygi Pages 905-916
    Background

    Previous studies have identified cultures and introduced the culture of students to themselves and other different cultures. However, there is little research on the multidisciplinary study of high school students on multicultural components in the research gap curriculum.

    Aims

    The purpose of this study was to identify the perception of second grade high school students of multicultural components in the curriculum.

    Method

    This was a descriptive-survey research. The statistical population consisted of all high school students of Tehran Secondary School in the academic year of 2018-2019. 382 students were selected by stratified random sampling from north, south, east, west. The research tools are: researcher-made questionnaire (including 23 questions in 5 components, acceptance of diversity and plurality, peaceful coexistence with respect, avoidance of prejudice and prejudice, consideration of ethnic customs and customs, coverage of ethnic groups). Results were analyzed by partial least squares (PLS) method.

    Results

    Students have a high understanding of the components of multicultural education such as acceptance of diversity and pluralism, peaceful coexistence with respect, avoidance of prejudice and prejudice, but of the components of attention to customs, customs and language, covering and perceiving ethnicity. Not high (P< 0/05).

    Conclusions

    The studentschr('39') perception model has a good fit with the components of acceptance of diversity and plurality, peaceful coexistence, attention to customs, avoidance of prejudice and discrimination and ethnic clothing coverage.

    Keywords: Students perception, multicultural components, curriculum
  • Hoda Lajevardi, Hasan Mirzahoseini*, Nader Monirpoor Pages 917-923
    Background

    Previous studies have examined the effect of imaginative visualization method and the study of relevance scheduling and reduction of interpersonal dependence. remained.

    Aims

    To determine the effect of imaginative visualization method on activation of release schemas and reduction of interpersonal dependence in people with extreme avoidance and compensation coping styles.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group. The statistical population consisted of all women with avoidance and excessive coping styles in Tehran who were selected 24 purposively and were randomly assigned to experimental and control groups (n= 12). Research tools are: Release Schema (Young, 2003), Interpersonal Dependency (Herschild et al., 1977), and Imagination Imagination Intervention (Lajevardi, Mirzah Hosseini, and Munirpour, 2018). Data were analyzed using covariance method.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in post-release and individual attachment schemas, and the imaginative visualization method in activating the release schemas and reducing interpersonal attachment in people with stylistic behaviors. Extreme avoidance and compensation are effective (p≤ 0/001).

    Conclusions

    The imaginative visualization method enabled activation of release schemas and reduced interpersonal dependency of individuals with extreme avoidance and compensation coping styles.

    Keywords: Imagination, dropout schema, interpersonal dependency, avoidance coping style, avoidance coping styles, extreme compensation