فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و دوم شماره 7 (پیاپی 92، مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیمین شرفی، احمد نصیری، محمدعلی چراغی، غلامحسین محمودی راد* صفحات 675-681
    زمینه و هدف

    در گذشته جنگ عمدتا به صورت "جنگ سخت" و با استفاده از ابزارهای نظامی بوده ولی در حال حاضر شکل آن تغییر کرده و بیشتر از "جنگ نرم" استفاده می شود که این نوع جنگ اساسا مبتنی بر دیپلماسی است. حرف سلامت نیز اخیرا وارد این حوزه شده اند و پرستاران به دلیل ماهیت شغلی شان با استفاده از نقش های مختلف خود از جمله مدافعه از دیپلماسی استفاده می نمایند. با توجه به نزدیکی مفهوم مدافعه به ماهیت دیپلماسی و مذاکره در این مطالعه بر آن شدیم تا نقش مدافعه مدیران پرستاری را در انجام دیپلماسی پرستاری بررسی نماییم.

    روش ها

    این مطالعه یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوی قراردادی است. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق بدون ساختار با مشارکت 14 نفر از مدیران پرستاری در سطوح مختلف به روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری شد.

    یافته ها

    بعد از تجزیه و تحلیل داده ها، سه طبقه اصلی مدافعه از سیستم (شامل زیرطبقات: تفکر سیستمی و نگاه کل نگر، تعلق سازمانی)،  وکیل مدافعی از مردم (شامل زیرطبقات: نشان دادن نقش پرستار در خدمت به مردم، استفاده از ادبیات مردم محوری) و استفاده از مدافعه در مذاکره (شامل 3 زیرطبقه: یکی کردن مواضع با تاکید بر منافع، یافتن نقطه مشترک، تمرکز بر دغدغه طرف مقابل) پدیدار گشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه حاکی از آن است که مدیران پرستاری با اتکای بر نقش مدافعه که در بالین توجه کمتری به آن می شود وارد دیپلماسی شده و از آن در جهت حصول اهداف سازمانی خود بهره می برند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، مدافعه، تحلیل محتوا
  • وحید هادی، محمدعلی سردار، مجید غیور مبرهن، محسن نعمتی، رضا رضوانی، سعید هادی، مصطفی مظاهری تهرانی، داود سلیمانی، عبدالرضا نوروزی* صفحات 682-691
    زمینه و هدف

    نظامیان در دوره های آموزشی نیاز به تغذیه با انرژی بالا و غنی از درشت مغذی و ریز مغذی های لازم برای بدن در هنگام فعالیت بدنی شدید دارند تا سطوح مطلوبی از آمادگی جسمانی را داشته باشند. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی تاثیر مصرف جیره فشرده غذایی نظامی فراسودمند بر بهبود عملکرد قلبی و ریوی در نظامیان ورزشکار بود.

    روش‎ها

    مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سو کور و کنترل دار بود که در آن 45 ورزشکار نظایی با محدوده سنی20 الی 45 سال به 2 گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ورزشکاران جیره فشرده غذایی غنی شده با ترکیبات فراسودمند (کافیین، ال- آرژنین و پروپولیس) را در گروه مداخله و به همان مقدار غذای معمولی مورد استفاده در دوره‎های آموزشی با کالری یکسان را در طول 10 روز در گروه کنترل دریافت کردند. همچنین شرایط انجام فعالیتها از نظر برخی متغیرها از جمله دما، رطوبت، پوشش ورزشی، خواب، نوع فعالیت‎های ورزشی و کالری برای کلیه نمونه‎ها یکسان بود. در ابتدا و انتهای مطالعه، سنجش عملکرد قلبی و تنفسی به صورت آزمایشگاهی توسط تست ورزشی قلبی و ریوی اندازه گیری شد. بررسی شاخص‎های آنتروپومتریک توسط دستگاه آنالیز مقاومت بیوالکتریکی و سنجش فعالیت بدنی از طریق پدومتر انجام گردید. داده های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    مصرف جیره فشرده غذایی فراسودمند باعث بهبود حداکثر اکسیژن مصرفی، VE/Vo2 و Vo2/HR در پایان مطالعه شد (P<0.05). در گروه جیره فشرده غذایی فراسودمند حداکثر اکسیژن مصرفی، VE/Vo2 و Vo2/HR نسبت به گروه کنترل افزایش یافت؛ در حالی که تفاوت معنی داری در میانگین VE/Vco2 و تهویه ورزشی (VE) مشاهده نشد ((P>0.05). همچنین میانگین وزن، شاخص توده بدن، درصد چربی بدن، توده بدون چربی در گروه مداخله تغییری معنی داری در پایان مطالعه نداشت (P>0.05).

    نتیجه‎ گیری

    مصرف جیره فشرده غذایی فراسودمند غنی شده با پروپولیس، ال-آرژنین و کافیین نسبت به غذای معمول مصرفی پاسخ موثرتری را بر شاخص‏های عملکرد قلبی و ریوی در افراد نظامی دارد.

    کلیدواژگان: جیره فشرده غذایی، آمادگی جسمانی، استقامت قلبی و ریوی، حداکثر اکسیژن مصرفی
  • علیرضا موسوی*، جمال الدین الوانی صفحات 692-699
    زمینه و هدف

    سلامت روان شناختی وضعیتی است که در آن فرد توانایی های خود را درک کرده و می تواند از عهده فشارهای کاری برآمده و بهره وری خود را افزایش دهد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین سلامت روانشناختی پرستاران با تاب آوری و تحمل درد است.

    روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی- همبستگی با ماهیت کاربردی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری شامل بیماران بخش های جراحی بیمارستان‎های 576 ارتش شیراز و نمازی شیراز بود. 196 پرستار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه خود ساخته محقق با 23 سوال می باشد که روایی ان از طریق محتوایی و نظر خبرگان و پایایی آن از طریق محاسبه الفای کرونباخ 83% تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شبکه های عصبی مصنوعی و نرم افزار SPSS18 استفاده شد.

    یافته ها

    طبق تحلیل آماری شبکه عصبی از دید اهمیت، بیشتر تاثیرگذاری وزنی ابعاد سلامت روانشناختی بر تاب آوری بیماران را به ترتیب سازگاری هیجانی (%30)، سازگاری اجتماعی (%22)، ارتباطی - اجتماعی (%20)، هوش هیجانی (%16) و نهایتا عوامل محیطی (%13) پرستاران داشتند. همچنین همبستگی بین سازگاری هیجانی با تاب آوری 67%، هوش هیجانی با تاب آوری43%، سازگاری اجتماعی با تاب آوری %51، عوامل محیطی با تاب آوری 37%و ارتباطی -اجتماعی با تاب آوری 48% ثبت شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که پرستاران با تکیه بر دانش و تجربه و شناخت حالات روانی خود می‎توانند با بیماران مختلف وارد ارتباط شده و تا حد مورد نیاز آنها را بشناسند و بر اساس همین شناخت با رفتارهای اقتضایی بر میزان تاب آوری و تحمل درد آنها تاثیر مثبتی داشته باشند.

    کلیدواژگان: سلامت روانشناختی، تاب آوری، شبکه عصبی مصنوعی
  • حسین رستمی، محمدرضا آقای قزوینی، مرجان دلخوش، منصور بابایی، کریم پرستوئی* صفحات 700-707
    زمینه و هدف

    مطالعات بالینی نشان دهنده تاثیر ویتامین D در افزایش حجم و قدرت عضلات اسکلتی در ورزشکاران می باشد. از سوی دیگر کمبود ویتامین D در افرادی که دارای فعالیت بدنی بالاتر نسبت به سایرین هستند همانند نیروهای نظامی شیوع بیشتری دارد. از این رو به نظر می رسد مکمل یاری با ویتامین D در نظامیان می تواند سبب بهبود سلامتی و عملکرد بدنی آنها شود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کار آزمایی بالینی دوسو کور در سال 1398 در اصفهان انجام شد. با توجه به معیارهای ورود و خروج، 100 نفر از نظامیان به صورت تصادفی وارد دو گروه 50 نفره مداخله و کنترل شدند. اطلاعات دموگرافیک و فعالیت جسمی افراد از طریق پرسشنامه مربوطه و دریافت های غذایی نیز با استفاده از پرسشنامه  24 ساعت یاد آمد خوراک جمع آوری شد. برای تمامی آنها اندازه گیری قد، وزن، دور کمر، توده چربی و عضلانی بدن اندازه گیری شد. تست های ورزشی سرعت و زمان خستگی انجام شد. تمامی متغیرها در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. تمامی آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزارSPSS  ویراست 18 انجام گردید.

    یافته ها

    دو گروه مداخله و دارونما از نظر سن، سطح سرمی ویتامین D و میزان فعالیت بدنی همسان بودند. میانگین سطح سرمی ویتامین D در گروه مداخله در پایان مطالعه بیشتر از گروه دارونما بود (05/0>p). هیچگونه تفاوت در شاخص های تن سنجی (وزن، دورکمر و BMI) و همچنین ترکیب بدن بین دو گروه دریافت کننده ویتامین D و دارونما در انتهای مطالعه مشاهده نشد (05/0<p). زمان رسیدن به خستگی در گروه دریافت کننده مکمل ویتامین D بیشتر از گروه کنترل افزایش یافت (05/0>p) اما تفاوتی در تست سرعت 10 متر دیده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد مکمل یاری با ویتامین D می تواند سبب افزایش زمان رسیدن به خستگی در نیروهای نظامی شود اما تاثیری بر ترکیب بدن و سرعت دوی این افراد ندارد.

    کلیدواژگان: ویتامین D، عملکرد ورزشی، ترکیب بدن، نیروهای نظامی
  • محمد محمدیان، محمد مسکرپور امیری*، محمدکریم بهادری، منصور بابایی صفحات 708-718
    زمینه و هدف

    کنکاش در ابعاد و مولفه‎های رضایتمندی از مدیریت پژوهش می‎تواند راه حل‏های اجرایی مناسبی را برای ارتقاء کیفی و کمی طرح‏های تحقیقاتی شناسایی نماید. هدف پژوهش حاضر ارایه یک چارچوب نظری و عملی مناسب برای ارزیابی رضایتمندی از مدیریت پژوهش و بکارگیری آن برای ارزیابی رضایتمندی محققان در یک دانشگاه علوم پزشکی نظامی بود.

    روش‎ها

    مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا یک مطالعه ترکیبی کیفی-کمی بود. در مرحله اول، ابعاد و مولفه‏های اصلی رضایتمندی محققین از مدیریت پژوهش با استفاده از مرور ادبیات پژوهش و نظرسنجی از خبرگان استخراج شد. در مرحله دوم یک پرسش نامه ساختاریافته برای سنجش میزان رضایتمندی محققین در هریک از این ابعاد طراحی و استانداردسازی گردید. جهت سنجش روایی محتوایی پرسشنامه از روش‏های کیفی و کمی استفاده شد. همچنین جهت سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. در مرحله آخر، پرسشنامه نهایی به شیوه تصادفی بین 150 نفر از محققان و اعضاء هییت علمی یک دانشگاه علوم پزشکی نظامی منتخب توزیع شد. ارتباط میزان رضایتمندی با مشخصات دموگرافیک و شغلی پاسخ دهندگان با استفاده از آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) در نرم افزار 16 SPSS مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته‏ ها

    6 بعد و 15 مولفه برای سنجش رضایتمندی از نظام مدیریت پژوهش شناسایی شد. ابعاد اصلی سنجش رضایتمندی از مدیریت پژوهش شامل رهبری پژوهش، ظرفیت سازی، امیدآفرینی، ارتباطات سازمانی، سازماندهی پژوهش و توزیع منابع بود. بیشترین رضایتمندی مربوط به امیدآفرینی (82/0±71/2) و کمترین رضایتمندی مربوط به توزیع منابع (31/0±79/1) بود. ارتباط آماری معنی داری بین متغیرهای دموگرافیک و شغلی پاسخ دهندگان با رضایتمندی از مدیریت پژوهش مشاهده نشد (05.0>P).

    نتیجه‎گیری

    با توجه به اینکه کمترین رضایتمندی محققین به ترتیب از دو بعد توزیع منابع و ظرفیت سازی بود، پیشنهاد می‎گردد مدیران پژوهش علاوه بر ایجاد منابع جدید و توسعه ظرفیت‎های مالی و غیرمالی پژوهش به طور همزمان به توزیع عادلانه منابع در بین محققین توجه بیشتری نمایند.

    کلیدواژگان: رضایت، پژوهش، سیستم مدیریت تحقیقات
  • روح الله زابلی*، حسام سیدین، علی نصیری، زینب مالمون صفحات 719-727
    زمینه و هدف

    به علت عدم پیش بینی بحران ها، تاب آوری سازمانی می تواند توانایی سازگاری این سازمان ها را در شرایط بحرانی بدون فروپاشی یا شکست فراهم آورد. این پژوهش با هدف تببین مولفه های تاب آوری سازمانی در بیمارستان های نظامی و اعتباریابی آن انجام شد.

    روش ها

    فاز اول مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل چارچوبی و با هدف شناسایی مولفه های تاب آوری سازمانی در بیمارستان های نظامی انجام شد. جامعه مورد مطالعه 20 نفر از متخصصان در سه بیمارستان نظامی از یک دانشگاه علوم پزشکی در شهر تهران بودند که بصورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. فاز دوم با روش تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) ابزار تاب آوری سازمانی تدوین و اعتبارسنجی شد.

    یافته ها

    عوامل موثر بر تاب آوری در بیمارستان های نظامی در 5 بعد اصلی آسیب پذیری و ایمنی بیمارستان، آمادگی در بلایا، سازگاری ظرفیتی، تداوم خدمات در بحران، بازتوانی و تطابق با شرایط پس از بحران طبقه بندی گردید. نتایج تحلیل عاملی نشان داد بالاترین بار عامل در هر کدام از این ابعاد عبارتند از: در بعد آسیب پذیری و ایمنی بیمارستان شناسایی فرآیندهای اصلی تهدیدات و حوادث در بیمارستان (0/82)، در بعد آمادگی در بلایا بیشترین بار عاملی مربوط به طرح های بیمارستان در برنامه گسترده جامعه (0/90)، در بعد سازگاری ظرفیتی بیشترین بار عاملی مربوط به شناسایی و مدیریت مهارت های کلیدی کارکنان (0/88)، در بعد تداوم خدمت در بحران بیشترین بار عاملی مربوط به روش های شناسایی اولویت بندی و حفظ عملکردهای اساسی (0/84)، در بعد بازتوانی و تطابق با شرایط پس از بحران بیشترین بار عاملی در این بعد مربوط به سرعت برای فضای اورژانس اضافی، منابع و کارکنان (0/81) اختصاص داشته اند.

    نتیجه گیری

    بیمارستان های نظامی با بازبینی در ماموریت و عملکردهای جاری خویش تدابیر ویژه ای را برای افزایش سازگاری ظرفیتی در بحران ها فراهم نمایند. بیمارستان های نظامی باید بتوانند برای افرایش تاب آوری خدمات بازتوانی بعد از حادثه را تمرین و ارایه نمایند.

    کلیدواژگان: بیمارستان نظامی، تاب آوری سازمانی، اعتبارسنجی
  • سید مرتضی جسینی شکوه، زهرا شیخی، مهدی راعی، ناصر ساروی، مریم یعقوبی* صفحات 728-736
    زمینه و هدف

    مسئله بیماران خاص و حمایت از آنها و اهمیت کیفیت خدمات بیمه‎ای ارایه شده به این بیماران؛ از مولفه هایی است که در سال‎های اخیر، توجه بسیاری از جوامع را به خود جلب کرده است. از این رو این مطالعه با هدف تعیین رابطه کیفیت خدمات بیمه‎ای با کیفیت زندگی بیماران خاص انجام پذیرفت.

    روش‎ها

    مطالعه مقطعی حاضر در سال 1397 انجام شد. 262 نفر از بیماران خاص در 6 گروه بیماری (مبتلایان به بدخیمی‎ها، دیالیز، هموفیلی، پیوند کلیه، ام-اس و تالاسمی) و تحت پوشش بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه محقق ساخته کیفیت خدمات بیمه‎ای دارای 5 بعد (حفاظت مالی، پوشش بیمه، بسته حمایتی، پاسخگویی، فرایند و خدمات اداری) و پرسشنامه استاندارد SF36 بود. تحلیل داده‎های کمی با استفاده از مدل معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزیی با نرم افزار 3Smart-PLS انجام شد.

    یافته‎ها

    نتایج نشان داد که کیفیت خدمات بیمه‎ای با کیفیت زندگی بیماران ارتباط مثبت معنی داری دارد (0.001>p و0.23=β). سایر نتایج نشان داد که عامل حفاظت مالی با بیشترین تاثیر بر بعد کیفیت زندگی جسمانی عدد (0.001>p) و عامل پوشش بیمه‎ای بر هر دو بعد کیفیت زندگی جسمانی و روانی تاثیر معنی دار مثبت (0.001>p) دارد.

    نتیجه‎گیری

    بیمارانی که از خدمات بیمه ای خوبی برخوردارند به همان اندازه نیز از کیفیت زندگی خوبی برخوردار خواهند بود و امید به بهبود و ادامه زندگی نیز در آنان بالاتر از سایرین می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کیفیت خدمات، بیمه نیروهای مسلح، بیماران خاص
  • مسعود فردوسی، عسل سادات نیارئیس زواره، فائزه اکبری* صفحات 737-746
    زمینه و هدف

    بهره وری تخت بیمارستانی از مواردی است که برای ایجاد مدیریت کارآمد بسیار حیاتی است. در این مطالعه ظرفیت بهره مندی تخت بیمارستانی در بیمارستان الف در اصفهان با استفاده از یک شاخص نوآورانه مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    مطالعه حاضر به روش توصیفی در سال 1397 انجام شد. با استفاده از داده های آماری بیمارستان الف، بررسی میدانی، بررسی پروانه رسمی بیمارستان و جایگذاری آن در شاخص پیشنهادی این مطالعه، ظرفیت بهره مندی تخت بیمارستانی برای کل بیمارستان و سه بخشی که بصورت تصادفی انتخاب شدند (بخش گوارش، جراحی نوزادان و بخش قلب-پوست-غدد-post CCU) محاسبه و تحلیل شد.

    یافته ها

    ظرفیت بهره مندی تخت کل بیمارستان 7/50%، بخش گوارش 9/68%، بخش جراحی نوزادان 9/24% و بخش قلب، پوست، غدد و post CCU 9/70 % بدست آمد. تاثیر تخت فعال بر فرمول به دلیل تغییر کاربری دایم یا موقت (تعمیرات) مورد بررسی قرار گرفت که سبب می شد برخی تخت ها از چرخه فعالیت خارج شوند. مشکل درصد اشغال تخت نیز در مورد ورودی بیماران و توزیع بیماران در بخش ها و تاثیر منفی متوسط مدت اقامت بر فرمول نیز از نظر علل سیستماتیک و فردی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    فرمول پیشنهادی ارایه شده در این مطالعه با سنجش میزان استفاده از ظرفیت موجود و شناسایی علل عدم استفاده از حداکثر ظرفیت برای رسیدن به ظرفیت بهره مندی مطلوب به مدیران در افزایش بهره وری بیمارستان کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: بهره وری، کارایی، بهره وری تخت بیمارستانی، مدیریت بیمارستان
  • حسین آهسته، محبوبه روح الهی، علیرضا جلالی فراهانی، حسن باقری، محمود ثالثی، حسین صمدی نیا، علیرضا شهریاری* صفحات 747-759
    زمینه و هدف

    شبکه بهداشت و درمان در مناطق صنعتی از ارکان اساسی پیشگیری و مقابله با حوادث و بحران های شیمیایی هستند که ارتقاء سطح تاب‎آوری آنها از اهمیت به سزایی برخوردار است. برای نیل به این هدف نیاز به روش کاربردی و دقیقی برای ارزیابی و توانمند سازی این مراکز می‎باشد. مطالعه حاضر با هدف ارایه الگوی تاب آوری این مراکز در حوادث و بحران‎های شیمیایی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی (کمی-کیفی) از نوع کاربردی است. در فاز نخست شاخص های ارزیابی تاب آوری با بررسی متون داخلی و بین المللی استخراج گردید و با استفاده از پنل نخبگی، مورد تایید روایی محتوایی قرار گرفت. سپس در فاز بعدی پرسشنامه بر اساس شاخص‎های استخراج شده طراحی و کمی سازی شد و مورد تایید خبرگان قرار گرفت. در نهایت با مشخص کردن معیارهای کمی برای تحلیل نتایج ارزیابی شبکه‎های بهداشت و درمان در حوادث و بحران های شیمیایی، الگوی ارزیابی و توانمند سازی سیستم بهداشت و درمان در حوادث و بحران‎های شیمیایی طراحی و ارایه گردید.

    یافته ها

    بر اساس بررسی متون و روش ذکر شده، 12 شاخص برای ارزیابی تاب آوری شبکه‎های بهداشت و درمان در حوادث و بحران‎های شیمیایی استخراج شد. روایی محتوایی (CVI بالای 0/875 و 1CVR=) همه شاخص ها تایید گردید، آنگاه با استفاده از پرسشنامه میزان وزن هر شاخص در امتیاز کل ارزیابی (امتیاز 100) مشخص گردید. روش‎های کمی سازی برای هر 12 شاخص استخراج و طراحی شد و سپس توسط گروه متخصصین تایید گردید. در نهایت الگوی ارزیابی و توانمندی برای شبکه‎های مذکور تدوین شد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده، الگوی تاب آوری شبکه‎های بهداشت و درمان در حوادث و بحران‎های شیمیایی، در تفکیک سه مرحله پیش، حین و پس از بحران در 12 شاخص شامل: مخاطرات و تهدیدات شیمیایی، وضعیت سازه‎ها، مستندات (دستورالعمل‎ها و پروتکل‎ها)، ظرفیت و امکانات، آموزش، مانور (تمرینات)، سرمایه‎های انسانی، سیستم‎های مدیریتی، اتاق فرماندهی و مدیریت بحران، ارتباطات، تجزیه و تحلیل حوادث و ممیزی و پایش با زیرگروه‎های مربوطه ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شبکه بهداشت و درمان، شاخص های ارزیابی، حوادث و بحران های شیمیایی
  • زهرا کلانتری، نسرین جعفری ورجوشانی*، نسرین حنیفی، رمضان فلاح صفحات 760-770
    زمینه و هدف

    رعایت حریم خصوصی بیماران بویژه در بخش اورژانس از اهمیت خاصی برخوردار است. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط هوش اخلاقی کارکنان اورژانس با میزان رعایت حریم خصوصی بیماران در بخش های اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی 154 بیمار و 77 نفر از کارکنان بخش های اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1397 به روش نمونه گیری در دسترس شرکت نمودند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جمعیت شناختی، هوش اخلاقی و حریم خصوصی بیماران استفاده گردید. برای تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSSنسخه 16 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن کارکنان 7/6±34/04 سال (بازه سنی 54-24 سال)، و میانگین سن بیماران 13/4±38/8 سال (بازه سنی 76-18 سال) بود. هوش اخلاقی کارکنان برابر 8/42±76/96 بود و در محدوده خوب قرار داشت. همچنین حفظ حریم خصوصی بیماران 13/88±85/63 بوده و در محدوده متوسط قرار داشت. بین هوش اخلاقی کارکنان و ابعاد حریم فقط با حریم فیزیکی بیماران ارتباط معنی دار و معکوس (226/0-r=) وجود داشت (048/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به متوسط بودن حفظ حریم خصوصی بیماران در مطالعه حاضر، به نظر می‎رسد علاوه بر کمبود اطلاعات کارکنان در این خصوص، عوامل تاثیرگذار بر آن نیازمند بررسی و توجه ویژه‎ای است.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، حریم خصوصی بیمار، بخش اورژانس
|
  • Simin Sharafi, Ahmad Nasiri, Mohammadali Cheraghi, Gholamhossein Mahmoudirad* Pages 675-681
    Background and Aim

    In the past, the war was mainly a "hard war" using military means, but now its form has changed to a more "soft war" type, which is basically diplomacy-based. Health professions have also recently entered this field, and nurses are using diplomacy because of their occupational nature, their various roles including advocacy. Given the proximity of the concept of advocacy to the nature of diplomacy and negotiation, we aimed to investigate the role of advocacy of nursing managers in nursing diplomacy.

    Methods

    This is a qualitative study with a conventional content analysis approach. Data were collected using in-depth unstructured interviews with 14 nurse managers at different levels through purposeful sampling.

    Results

    After analyzing the data, three main categories of system advocacy (including subcategories: systematic thinking and holistic view, organizational affiliation), advocate for people (including subcategories: demonstrating the role of the nurse in service to people, the use of people-centered literature) and the use of advocacy in negotiation (including 3 subcategories: unifying positions with an emphasis on interests, finding common ground, focusing on the other sidechr('39')s concerns).

    Conclusion

    The findings of this study indicates that nursing managers are involved in diplomacy and relying on the advocacy role that is less paid attention in the clinic. They use it to achieve their organizational goals.

    Keywords: Diplomacy, Advocacy, Content Analysis
  • Vahid Hadi, Mohamad Ali Sardar, Majid Ghayour-Mobarhan, Mohsen Nematy, Reza Rezvani, Saeid Hadi, Mostafa Mazaheri Tehrani, Davood Soleimani, Abdolreza Norouzy* Pages 682-691
    Background and Aim

    In difficult conditions, the military needs high-energy and macronutrient and micronutrient-rich nutrition during intense physical activity to achieve optimal levels of fitness. The aim of the present study was to evaluate the effects of Compact Food Bar (CFB) designed on cardiopulmonary endurance in military athletes.

    Methods

    Forty-five military personnels with aging between 20 and 45 years were assigned into two groups in this randomized, single blind, controlled clinical trial. Subjects in the intervention group received three packs, 700kcal each, of CFB supplemented with Functional compounds (Caffeine, L-arginine, and Propolis) designed, each day for 10 days. The other group consumed regular food used in military training courses with the same calories as control per day for the same period of time. The conditions for performing the activities in terms of some variables such as temperature, humidity, sports coverage, sleep, type of sports, and caloric activities were the same for all samples. Maximal oxygen uptake (Vo2 Max) as a measure of cardio-respiratory endurance in vitro with cardiopulmonary exercise test (CPET), anthropometric indices by body composition and physical activity with a pedometer were measured and recorded at the baseline and the end of the trial. Statistical analysis was performed using SPSS 16 software.

    Results

    In the CFB group, Vo2 max, Vo2/HR and VE/Vo2 were significantly improved at the end of the study (P<0.01). Vo2 max, Vo2/HR, and VE/Vo2 were significantly increased in the CFB group compared with the control group (P<0.05), while there was no significant difference in the mean of VE/Vco2, and exercise ventilation (VE) (P>0/05). Body weight, body mass index (BMI), lean body mass (LBM), and body fat mass (BFM) did not alter in the CFB group at the end of the study (P>0.05).

    Conclusion

    The consumption of CFB supplemented with caffeine, L-arginine, and propolis has a more effective response to improved cardiopulmonary endurance in military athletes compared with the regular food group.

    Keywords: Compact Food Bar, Exercise performance, Cardiopulmonary Endurance, Maximal Oxygen Uptake
  • Seyed Alireza Mousavi*, Jamaleddin Alvani Pages 692-699
    Background and Aim

    Psychological health is a condition that a person understands his/her abilities and can handle work pressures and increase own productivity. The purpose of this study was to investigate the relationship between nurseschr('39') psychological health with resilience and pain tolerance.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study which conducted in 2020. The statistical population consists of patients in surgical wards of Shiraz 576-army and Namazi hospitals. 196 nurses were selected using simple random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire with 23 questions that its validity is confirmed by expert opinions and its reliability is calculated by Cronbachchr('39')s alpha of 83%. Artificial neural networks and SPSS18 software were used to analyze the data.

    Results

    According to the statistical analysis of neural network in terms of importance, the most weighted effects of psychological health dimensions on patient resiliency were emotional adjustment (30%), social adjustment (22%), social-communication (20%), emotional intelligence (16%), and environmental factors (13%) of nurses. Also, a correlation between emotional adjustments with resilience is 67%, emotional intelligence with resilience is 43%, social adjustment with resilience is 51%, environmental factors resilience is 37% and social-communication with resilience is 48%.

    Conclusion

    The current findings showed that nurses can communicate to different patients by relying on their knowledge, experience and understanding of their mental states and to some extent understands them and, based on this understanding, have a positive effect on their resilience and pain tolerance.

    Keywords: Psychological Health, Resilience, Artificial Neural Network
  • Hosein Rostami, Mohammad Reza Aghaye-Ghazvini, Marjan Delkhosh, Mansour Babaei, Karim Parastouei* Pages 700-707
    Background and Aim

    Clinical studies show the effect of vitamin D on muscle strength in athletes. In addition, vitamin D deficiency is more common in people with higher physical activity than in others. Therefore, it seems vitamin D supplementation in the military can improve their health and physical performance.

    Methods

    This study is a double-blind clinical trial was done in Isfahan, Iran in 2019. According to the inclusion and exclusion criteria, 100 militaries were randomly assigned to two groups of supplement and placebo groups (n=50). Demographic data and physical activity of militaries were collected by questionnaires. For all of the participants, measurements of height, weight, waist circumference, fat and muscle mass of the body were conducted. Sport tests of speed and time of fatigue were done. Data analysis was performed by SPSS software, version 18.0.

    Results

    The two groups of intervention and placebo were matched in terms of age, serum vitamin D level and level of physical activity. The mean of serum vitamin D level in the intervention group at the end of the study was higher than the placebo group (p <0.05). There were no differences in anthropometric indices (weight, waist circumference and BMI) as well as body composition between the two groups receiving vitamin D and placebo at the end of the study (p <0.05). Fatigue time more increased in the vitamin D supplement group than in the control group (p <0.05) but no difference was seen in the 10 m speed test (p <0.05). 

    Conclusion

    The findings of this study show that vitamin D supplementation can increase fatigue time in military force, but it does not influence body composition and speed.

    Keywords: Vitamin D, Physical Performance, Body Composition, Military
  • Mohammad Mohammadian, Mohammad Meskarpour-Amiri*, Mohammadkarim Bahadori, Mansour Babaei Pages 708-718
    Background and Aim

    Investigating the dimensions and components of research management satisfaction can identify appropriate executive solutions for the qualitative and quantitative enhancement of research projects. The purpose of the present study was to provide an appropriate theoretical and practical framework for evaluating satisfaction with research management and its application for evaluating researcherschr('39') satisfaction in a selected military medical university.

    Methods

    The present study was an applied study in terms of purpose and was a mixed qualitative-quantitative study in terms of methodology. In the first step, the main dimensions and components of researcherschr('39') satisfaction with research management extracted using literature review and expert opinion survey. In the second step, a structured questionnaire designed and standardized to measure the satisfaction of researchers in each of these dimensions. Qualitative and quantitative methods were used to assess the content validity of the questionnaire. Cronbachchr('39')s alpha used to assess questionnaire reliability. Finally, the questionnaire distributed randomly among 150 researchers and faculty members of a military medical university. The relationship between satisfaction with demographic and occupational characteristics of the respondents evaluated by ANOVA at SPSS-16 software.

    Results

    Six dimensions and 15 components were identified to measure satisfaction with the research management system. The main dimensions of measuring satisfaction with research management included research leadership, capacity building, creating hope, organizational communication, research organization, and resource allocation. The highest satisfaction was related to creating hope (2.71±0.82) and the least satisfaction was related to resource allocation (1.79±0.31). There was no statistically significant relationship between demographic and occupational variables of respondents and satisfaction with research management (P>0.05).

    Conclusion

    Given that the least satisfaction of the researchers were in two dimensions of resource allocation and capacity building, it is recommended that research managers pay more attention to equitable distribution of resources in addition to creating new resources and developing financial and non-financial research capacities simultaneously.

    Keywords: Satisfaction, Research, Research Management System
  • Rouhollah Zaboli*, Hesam Seyedin, Ali Nasiri, Zeynab Malmoon Pages 719-727
    Background and Aim

    Due to the unpredictability of crises, organizational resilience can provide the ability of the organizations to adapt to crisis situations without collapse or failure. The aim of this study was to explain and validate the components of organizational resilience in military hospitals.

    Methods

    The first phase of the qualitative study was conducted using framework analysis to identify components of organizational resilience in military hospitals. The study population consisted of 20 specialists in three military hospitals in Tehran, Iran who were selected for purposeful sampling. The second phase was carried out by exploratory factor analysis (EFA) to determine its validity.

    Results

    The factors affecting resilience in military hospitals were classified into five main dimensions: hospital vulnerability and safety, disaster preparedness, capacity adaptation, crisis service continuity, rehabilitation and adaptation to post-crisis conditions. The results of factor analysis showed that the highest factors in each of these dimensions were as follows: identification of the main processes of threats and accidents in the hospital (0.82), hospital in the wider community program (0.90), identifying and managing key skills of employees (0.88), prioritization and maintaining basic performance (0.84), and extra emergency space, resources and staff (0.81).

    Conclusion

    Military hospitals should provide special measures to increase capacity adaptation in crises by reviewing their current mission and operations. Military hospitals should be able to practice and provide post-accident rehabilitation services to increase resilience.

    Keywords: Military hospital, Disaster Resilience, Validation
  • Sayyed Morteza Hosseini Shokouh, Zahra Sheikhi, Mehdi Raei, Nasser Saravi, Maryam Yaghoubi* Pages 728-736
    Background and Aim

    The issue of special needs patients and their support and the importance of the quality of insurance services provided to these patients is one of the components that has attracted the attention of many communities in recent years. Therefore, this study was conducted to determine the relationship between the quality of insurance services and the quality of life of these patients.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2019. Two-hundred sixty-two specific need patients in 6 groups of diseases (malignancies, dialysis, hemophilia, kidney transplantation, MS and thalassemia) and covered by health insurance of the Armed Forces were enrolled by census method. The assessment tools included a researcher-made questionnaire on the quality of insurance services with 5 dimensions (financial protection, insurance coverage, support package, accountability, process and administrative services) and the standard questionnaire SF36. Quantitative data analysis was performed using a structural equation model based on the partial least squares approach with Smart-PLS3 software.

    Results

    The results showed that the quality of insurance services had a significant positive relationship with patientschr('39') quality of life (β=0.23, p<0.001). Other results showed that the financial protection factor had the most significant effect on the physical quality of life (p<0.001) and insurance coverage had a significant positive effect on both physical and mental quality of life (p<0.001).

    Conclusion

    Patients who have good health insurance services will also enjoy a good quality of life and hope to improve and continue to live longer than others.

    Keywords: Life Quality, Service Quality, Military Insurance, Specific Needs Patients
  • Masoud Ferdosi, Asal Sadat Niaraees Zavare, Faezeh Akbari* Pages 737-746
    Background and Aim

    Hospital bed productivity is crucial for efficient management. In this study, the capacity of hospital beds in Al-Zahra Hospital in Isfahan was evaluated using an innovative indicator.

    Methods

     The present study was performed by a descriptive method in 2018. Using the statistical data of Al-Zahra Hospital, field survey, review of the official license of the hospital and putting in the proposed indicator of this study, hospital bed productivity for the whole hospital and three randomly selected wards (gastrointestinal ward, neonatal surgery ward and heart-dermatology-endocrine-post CCU ward) was calculated and analyzed.

    Results

    The overall hospital bed productivity was 50.7%. The indicator was estimated for the gastrointestinal ward 68.9%, neonatal surgery ward 24.9%, and for the heart-dermatology-endocrine-post CCU ward 70.9%. The effect of the active bed on the formula was investigated which caused some beds to exit from the activity cycle. The problem of bed occupancy rate in terms of patient admission and patient distribution in wards and the negative effect of the average length of stay in the formula was also examined for systematic and individual causes.

    Conclusion

    The proposed formula presented in this study will help managers to increase hospital productivity by measuring the extent of existing capacity utilization and identifying the reasons for not using the maximum capacity to achieve optimal utilization capacity.

    Keywords: Productivity, Efficiency, Hospital bed productivity, Hospital management
  • Hossein Ahesteh, Mahboubeh Rouhollahei, Alireza Jalali Farahani, Hassan Bagheri, Mahmood Salesi, Hossein Samadinia, Alireza Shahriary* Pages 747-759
    Background and Aim

    Healthcare networks in industrial areas are the main pillars of preventing and coping with chemical accidents and crises, which are of great importance in improving their level of resilience. In order to achieve this goal, it is necessary to apply a precise method for assessing and empowering these centers. The purpose of this study was to provide a resiliency pattern for these centers in accidents and chemical crises.

    Methods

    The present research is a combined study (quantitative - qualitative) study of the applied type. In the first phase, the indicators of resilience assessment were extracted from internal and international literature and confirmed by content validity. Then, in the next phase, the questionnaire was designed and computed based on the extracted indicators and was approved by the experts. Finally, by designing quantitative criteria for analyzing the results of healthcare networks assessment in disasters and crises, a model for assessment and empowerment of the health system in disasters and crises was presented.

    Results

    Based on the literature review and the methodology, 12 indicators were extracted for assessing healthcare networks in chemical accidents and crises. Content validity (CVI = 0.85 and CVR = 1) of all indicators was confirmed, then using the questionnaire on the weight of each indicator was identified in the score of the total score (100 points). The quantification methods of the 12 indicators developed by the expert group were confirmed. Finally, an evaluation and capability model for these networks were developed.

    Conclusion

    According to the results, the pattern of healthcare networkschr('39') resilience in chemical disasters and crises was divided into three stages before, during and after the crisis in 12 indicators of chemical hazards, structure status, documentation analysis, capacity and facilities, training, exercises, human capital, management systems, crisis management, communications, accident analysis, and audit and monitoring with relevant sub-groups.

    Keywords: Resilience, Healthcare Network, Evaluation Indicators, Accidents, Chemical Crises
  • Zahra Kalantari, Nasrin Jafari Varjoshani*, Nasrin Hanifi, Ramazan Fallah Pages 760-770
    Background and Aim

    Respect for patientschr('39') privacy is especially important in the emergency department. The present study was conducted to determine the relationship between the moral intelligence of emergency personnel with the level of respect for patient privacy in the emergency departments of hospitals affiliated to Zanjan University of Medical Sciences, Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, 154 patients and 77 emergency department staff participated by convenience sampling method. Demographic, moral intelligence and patient privacy questionnaires were used to collect data. Data were analyses by SPSS software version 16.

    Results

    The mean age of employees was 34.04±7.6 years (range 24-54 years old), and the mean age of patients was 38.8±13.4 years (range of 18-76 years old). Employeeschr('39') moral intelligence was 76.96±8.42 and was in a good category. Also, the level of respect for patient privacy in the emergency departments was 85.63±13.88 and was in the moderate category. There was a significant and inverse relationship between employees’ moral intelligence with patientschr('39') physical privacy (r=-0.226) (p=0.048).

    Conclusion

    Considering the moderate level of respect to patient privacy in the emergency departments in the present study, it seems that in addition to the lack of staff information in this regard, the factors affecting it needs to be studied and paid special attention.

    Keywords: Moral Intelligence, Patient Privacy, Emergency Department