فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 66 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 66 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم هادی زاده، علی اکبر خسروی بابادی*، علیرضا عصاره، رضا نوروززاده صفحات 1-21

    هدف این پژوهش طراحی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی در نظام آموزش عالی مهارتی بر اساس الگوی پارادیمی بود. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، کیفی است. اطلاعات از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته و یادداشت ها و مشاهدات پژوهشگر جمع آوری و با استفاده از راهبرد نظریه زمینه ای تحلیل شد. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصان برنامه درسی بود که 16 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) انتخاب و با استفاده از فن های تطبیق توسط اعضا، توافق کدگذارها، بازبینی نتایج توسط متخصصین و بررسی توسط همکار از روایی و پایایی پژوهش اطمینان حاصل شد. یافته ها در شش گروه از مقوله ها با عنوان 1. عوامل یا شرایط علی 2. پدیده محوری 3. مقوله های راهبردی 4. شرایط زمینه ای 5. مقوله های واسطه ای و 6. مقوله های پیامدی شناسایی و تبیین شدند. راهکارهای بهبود کیفیت فرایند تولید و اجرای برنامه های درسی مهارتی در آمورش عالی به ویژه در دانشگاه جامع علمی کاربردی به قصد افزایش اشتغال پذیری فارغ التحصیلان پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، برنامه درسی، صلاحیت حرفه ای، شایستگی، فارغ التحصیلان
  • رضا معصومی نژاد، اسکندر فتحی آذر*، فیروز محمودی، یوسف ادیب صفحات 22-38

    هدف این پژوهش، شناسایی بسترهای کاهش تمرکز و فراهم کردن شرایط اجرای آزادسازی برنامه درسی در دوره ابتدایی است. رویکرد پژوهش از نوع کیفی و به روش تحلیل محتوای عرفی است. جامعه آماری پژوهش شامل همه کارشناسان آموزش ابتدایی و کارشناسان گروه های آموزشی مناطق 24 گانه ادارات آموزش پرورش استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 95-96 بوده است که به صورت روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و حجم نمونه ها تا نقطه اشباع شدگی داده ها ادامه یافت. در این راستا مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای با 13 نفر از کارشناسان صورت گرفت. به منظور اطمینان و اعتباربخشی به دقت و صحت داده ها از تکنیک کنترل اعضا و تکنیک کسب اطلاعات دقیق موازی استفاده شد. یافته های این تحقیق، 7 مضمون اصلی: گفتمان تغییر، تفکر سیستمی، دیسیپلین یا حوزه های موضوعی نرم، رویکرد تلفیقی، توانمندسازی ارگانیکی، دانش معلمی و گروه های مهارت کانونی را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: آزادسازی، برنامه درسی، بسترهای آزادسازی، دوره ابتدایی
  • یعقوب رحیمی پردنجانی، مریم شفیعی سروستانی*، جعفر جهانی، مهدی محمدی صفحات 39-61

    هدف این پژوهش واکاوی شایستگی های معلمان عشایر کوچنده بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی هوسرلی انجام شده است. انتخاب مشارکت کنندگان بالقوه بر اساس معیار شرایط اقلیمی کشور در سه ناحیه آب و هوایی (کوهستانی، خزری و گرم و خشک) در چهار استان چهارمحال و بختیاری، گیلان، خراسان جنوبی و فارس صورت پذیرفت. چراکه معلمان دارای تجربه کار در این استان ها هر سه نوع شرایط آب و هوایی را پوشش می دهند. مشارکت کنندگان در پژوهش متشکل از 57 نفر معلم دارای تجربه تدریس در مناطق عشایری کوچنده با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی انتخاب شدند. معیار کفایت تعداد مشارکت کنندگان، اشباع نظری بود. ابزار گردآوری داده های کیفی پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای سنجش اعتبار اولیه داده ها از معیارهای قابل قبول بودن و قابلیت اعتماد بودن داده های کیفی استفاده شد. با توجه به روش کیفی پژوهش از شیوه تحلیل مضمون (شامل مضامین پایه، سازمان دهنده اول و دوم و فراگیر) برای تشکیل شبکه مضامین شایستگی معلمان عشایر کوچنده استفاده شد. نتایج نشان داد که از ترکیب و ادغام 223 کد پایه، درمجموع 170 مضمون پایه و 28 مضمون سازمان دهنده سطح اول شکل گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش وپرورش عشایرکوچنده، شایستگی معلمان، مناطق محروم
  • زهرا محمد بنیاد، محمدعلی مجلل چوپوقلو* صفحات 62-79

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در پوچی برنامه درسی مدارس مقطع ابتدایی اداره آموزش وپرورش شهرستان مراغه است. برای این منظور عوامل موثر بر پوچی برنامه درسی مدارس مقطع ابتدایی با مطالعه مبانی نظری و ادبیات تحقیق پیشین در 26 عامل به صورت اولیه شناسایی گردید. جامعه آماری پژوهش، معلمان مدارس مقطع ابتدایی اداره آموزش وپرورش شهرستان مراغه بود که تعداد آنها 1000 نفر بوده و حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 278 نفر برآورد و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه حکیم زاده و در تجزیه وتحلیل داده ها در سطح استنباطی از تکنیک تحلیل عاملی تاییدی و در اولویت بندی عوامل موثر در پوچی برنامه درسی از آزمون فریدمن با نرم افزار spss و lisrel استفاده شد. نتایج حاصل نشان می دهد که از بین 26 عامل اولیه تمامی عوامل با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی شناسایی و در 3 گروه عوامل: عوامل مرتبط با نظام حاکم بر جامعه و عوامل مبتنی بر دانش آموزان و عوامل مبتنی بر آموزشگاه یا مدرسه دسته بندی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که از بین عوامل بررسی شده اولیه، تمامی عوامل در سه گروه عوامل مرتبط با نظام حاکم بر جامعه و عوامل مبتنی بر دانش آموزان و عوامل مبتنی بر آموزشگاه در پوچی برنامه درسی موثر بودند ولی بر اساس یافته های تحقیق عدم بهره گیری مناسب از روش های یاددهی و یادگیری و محیط آموزشی و عوامل روان شناختی مانند استرس و ضعف در انتقال مناسب مطالب آموزشی از سوی معلمان برای دانش آموزان و باورهای غلط و سیاست های ناکارآمد بیشترین تاثیر را در پوچی برنامه درسی مدارس ابتدایی شهرستان مراغه را دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، پوچی برنامه درسی، مدارس ابتدایی
  • جمال معمر حور، مرضیه دهقانی*، الهه حجازی، کیوان صالحی صفحات 80-94

    این پژوهش با هدف طراحی برنامه درسی تفکر مستقل برای دانش آموزان دوره متوسطه انجام شده است. رویکرد پژوهش، کیفی و از نوع روش اسنادی بود که با استفاده از فن تحلیل محتوا، تحلیل گردید. لذا با مطالعه اسناد پژوهی و نمونه پژوهش های مرتبط، بخش های مربوط به تفکر مستقل در این پژوهش ها استخراج گردید. داده ها به شیوه کدگذاری بر اساس الگوی تایلر بر مبنای چهار عنصر هدف (شناختی، عاطفی و روانی حرکتی)، محتوا (انتخاب و سازمان دهی)، روش و ارزشیابی است. نتایج نشان داد در بخش «هدف» ویژگی ها شامل: آزادی بیان، برخورداری از حق انتخاب، بحث گروهی، یادگیری مشارکتی، تبادل اجتماعی، رشد ذهنی، پرورش عقلانیت است. درزمینه «محتوا» ویژگی ها شامل: یاددادن نحوه تفکر، یاددادن پیروی آگاهانه از الگوها، آموزش شرکت در بحث گروهی، یادگیری انجام فعالیت های مستقل، یادگیری اظهارنظر آزاد، یاددادن برخورداری از حق انتخاب، نگرش آگاهانه به مسایل است. در بخش «روش تدریس» ویژگی ها شامل: استفاده از روش بحث گروهی، سقراطی، استفاده از بازی های فکری و کلامی، ارایه تمرینات مستقل، معلم به عنوان تسهیلگر و همکار است. درزمینه «ارزشیابی» ویژگی ها شامل: استفاده از ابزارهای خودارزیابی، توجه به ارزشیابی مستمر و تکوینی، فراهم آوردن امکان بازخورد مناسب و به موقع، توجه به مشارکتی بودن فعالیت های دانش آموزان، توجه به اشکال مختلف ارزشیابی است. استفاده از نتایج این پژوهش می تواند در آینده نوجوانان و جوانانی با تفکرات مستقل در راستای کاهش آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی و پایبندی به اعتقادات دینی و فرهنگی خویش تربیت کرد.

    کلیدواژگان: اسناد، برنامه درسی، دانش آموزان دوره متوسطه، تفکر مستقل
  • ام البنین احمدی حاجی، مرجان کیان*، مجید علی عسگری، سهیلا هاشمی، رضا ساکی صفحات 95-115
    هدف پژوهش، کنکاش و تحلیل تجارب کارگزاران آموزشی درباره موانع مرتبط با فرایند درس پژوهی در دوره ابتدایی و ارایه تمهیدات بود. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحقیق پدیدارشناسی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کارگزاران آموزشی تشکیل دادند که از طریق روش نمونه گیری معیار محور، 20 نفر ازجمله سیاست گذاران آموزشی، روسای تکنولوژی آموزشی استان ها، راهبران آموزشی و متخصصین حوزه برنامه درسی تا رسیدن به اشباع داده ها، از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند شرکت داده شدند. برای تحلیل داده ها از روش مقوله بندی با استفاده از نرم افزار مکس کیو دا (نسخه 2018) استفاده شد. اعتبارپذیری کدگذاری های انجام شده به وسیله بررسی توسط اعضا، همسوسازی منابع داده ها و خود بازبینی پژوهشگر صورت گرفت و تکرارپذیری آن با استفاده از دو شاخص ثبات و تکرار داده ها انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد موانع درس پژوهی در چهار مقوله موانع فرهنگی، سازمانی، ساختاری و حرفه ای بودند که تهدیدی برای مشارکت معلمان در فرایند درس پژوهی محسوب می شوند. همچنین برای رفع هر یک از این موانع، تمهیداتی باید اندیشید. بر اساس نتایج پژوهش، توصیه می شود که سیاست گذاران برای ارتقاء و توسعه درس پژوهی به عنوان یک فعالیت مشارکتی معلمان مستقر در مدرسه، برنامه های استراتژیک تهیه کنند. همچنین تمامی ذینفعان آموزش وپرورش باید در شکل گیری و نگهداری ساختارهای سازمانی که از مشارکت موثر معلمان در فرایند درس پژوهی حمایت می کند، مشارکت نمایند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، درس پژوهی، دوره ابتدایی، کارگزاران آموزشی
  • فرزانه سلیمانی، نادر سلیمانی*، اختر جمالی، رضا شعبان نژاد خاص صفحات 116-132

    پژوهش حاضر با هدف احصاء و استخراج تهدیدها و شناسایی نقاط ضعف مرتبط با توسعه مدارس طبیعت در ایران انجام شد. پژوهش حاضر بر اساس روش کیفی انجام شده است و داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کیفی تجزیه وتحلیل شد. در این تکنیک، داده های خام بر اساس استنباط صورت گرفته، معنا سازی و مقوله بندی شد. این مطالعه با مشارکت 15 صاحب نظر از میان مدیران، تسهیلگران مدارس طبیعت و مطلعین و متخصصین موضوعی انجام شد. مشارکت کنندگان نیز به روش نمونه گیری هدفمند، از میان متخصصان مدارس طبیعت استان های تهران، خراسان رضوی و یزد انتخاب و تا رسیدن به نقطه اشباع نظری داده ها انجام شد. یافته های پژوهش در 5 گروه اساسی اعم از موانع ناشی از نظام سیاست گذاری، عدم به رسمیت شناختن تجربه طبیعت در کودکی، موانع و محدودیت های فرهنگی و اجتماعی، گسیختگی و نابسامانی در فعالیت های تحقیق و توسعه، منابع و امکانات مالی محدود طبقه بندی شد.

    کلیدواژگان: موانع توسعه، آموزش در فضای باز، توسعه، مدرسه طبیعت
  • فاطمه آشپز، طیبه ماهروزاده*، مریم بناهان قمی، پروین صمدی صفحات 133-147

    پژوهش حاضر با در نظر گرفتن ارتباط دو حوزه زیبایی شناسی و تربیت شهروندی درصدد است با تحلیل محتوای کتاب های درسی دوره اول ابتدایی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین دوره های آموزشی، میزان به کارگیری شاخص های تربیت شهروندی از منظر زیبایی شناسی را در کتاب های این دوره بررسی نماید. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا کمی است. جامعه آماری پژوهش، کتاب های درسی دوره اول ابتدایی در سال تحصیلی 98-1397 است. ابزار شناسایی مولفه های زیبایی شناسی شاخص های تربیت شهروندی کدهای محتوایی است که توسط محقق طراحی شد که دارای سه بعد شناختی، بعد عاطفی و بعد رفتاری است که طبق آن محتوای کتاب ها کدگذاری شده و مورد تحلیل قرار گرفت. روایی صوری و محتوایی ابزار پژوهش از نظر متخصصان و صاحب نظران فلسفه تعلیم و تربیت و برنامه ریزی درسی مورد تایید قرار گرفت و پایایی ابزار پژوهش بر اساس فرمول اسکات 78/0 به دست آمد. نتایج تحلیل محتوا نشان داد که در کل محتوای کتاب های درسی دوره اول ابتدایی 558 مورد به تربیت شهروندی با تاکید بر ابعاد تربیت هنری اشاره شده است که از این تعداد، بیشترین فراوانی به شاخص توانایی حل مسئله با 45 مورد (3/15درصد) و کمترین تعداد 8 مورد (4/5درصد) به شاخص آشنایی با مردم سالاری مربوط است. بر این اساس با توجه به تعداد کتاب ها و سه پایه تحصیلی مورد بررسی، توجه به تربیت شهروندی با تاکید بر تربیت هنری به اندازه کافی نیست و درواقع این مقدار توجه به تربیت شهروندی در کتاب های درسی نمی تواند در راستای نیاز دانش آموزان به تربیت شهروندی باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، زیبایی شناسی، تربیت شهروندی، دوره اول ابتدایی
  • شادی نصرتی، محبوبه خسروی*، مصطفی قادری صفحات 148-165

    هدف این پژوهش، شناسایی دانش ضمنی دبیران زبان انگلیسی دوره دوم متوسطه از روش های ارزشیابی کیفی (با تاکید بر روش خودآزمایی و روش استفاده از پوشه کار) است. روش مورد استفاده در این پژوهش پدیدارنگاری (تفسیری) است. مشارکت کنندگان در پژوهش، دبیران زبان انگلیسی دوره دوم متوسطه شهرستان شهریار در سال تحصیلی 98-1397 بودند. با روش نمونه گیری هدفمند (رویکرد انتخاب موارد مطلوب و تا سرحد اشباع)، انتخاب نمونه ها تا دریافت اطلاعات جدید ادامه پیدا کرد و 18 نفر (7 نفر مرد و 11 نفر زن) انتخاب شدند. این دبیران مورد مصاحبه نیمه ساختاریافته قرار گرفتند و اظهارات آنان به روش تحلیل مضمون، تحلیل گردید. روایی و پایایی ابزار با استفاده از قابلیت اعتبار، قابلیت انتقال، قابلیت تایید و اطمینان پذیری تایید شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد آنان روش خودآزمایی را به عنوان یک روش معتبر برای ارزشیابی قبول ندارند و از روش استفاده از پوشه کار نیز به طورجدی بهره نمی گیرند. این پژوهش نشان داد که دانش ضمنی دبیران زبان انگلیسی دوره دوم متوسطه از روش های ارزشیابی کیفی، میزان قابل توجهی از دانش ضمنی دبیران را شکل نمی دهد و اعتماد آنان به ارزشیابی کیفی پایین است. تعداد زیادی از دبیران از ارزشیابی کیفی به عنوان مکملی برای ارزشیابی عینی و برای بهبود فرایند آموزش استفاده می کنند و ارزشیابی کیفی را روشی جدی برای ارزشیابی نمی بینند.

    کلیدواژگان: دانش ضمنی، دبیران متوسطه شهریار، روش های ارزشیابی کیفی، خودآزمایی، پوشه کار
  • آزاده چنگیزی محمدی، ناصر میرسپاسی*، تورج مجیبی، محمود اوتادی صفحات 166-183
    هدف پژوهش حاضر؛ کنکاشی پیرامون شاخص های عملکرد آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه، به منظور بازنگری آیین نامه ها و فرم های ارتقاء و ارزشیابی اساتید با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی بود که به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از دیدگاه اعضای هییت علمی، دانشجویان و دانش آموخته های تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی بهره گرفته شد. روش های چندمرحله ای طبقه ای و در دسترس؛ معیار انتخاب اعضای نمونه و قاعده اشباع نظری نیز معیار اتمام نمونه گیری بود. پرسشنامه و اسناد و مدارک؛ ابزار گردآوری داده های این پژوهش بودند و تحلیل داده ها با استفاده از جدول کدگذاری باز، شاخص مرکزی مد و تحلیل سلسله مراتب فازی (FAHP) صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان دادند که بیش از 80 شاخص برای ارزیابی عملکرد آموزشی اعضای هییت علمی دانشگاه وجود دارد که می توان از آنها در فرم های ارزیابی و آیین نامه های ارتقاء، انتخاب استاد نمونه و موارد مشابه بهره برد و این شاخص ها به لحاظ اهمیت بر اساس دو معیار میزان تکرارپذیری و حیاتی بودن؛ در 6 گروه از A تا F دسته بندی و وزن دهی شدند. در مقایسه بین وضع موجود با وضع مطلوب مشاهده گردید که بیش از نیمی از شاخص های مورد استفاده در سیستم فعلی ارزشیابی اساتید؛ متعلق به گروه های کم اهمیت E و F هستند. همچنین شاخص های مورد استفاده غالبا شاخص هایی هستند که مربوط به خروجی عملکرد اساتید بوده و کمیت عملکرد آنها را مورد سنجش قرار می دهند؛ بنابراین بهره گیری بیشتر از شاخص های سنجش کیفیت عملکرد اساتید با ضریب اهمیت بالا (شاخص های گروه های A تا D) در سیستم ارزیابی و ارتقاء اعضای هییت علمی دانشگاه؛ ازجمله پیشنهادهای این پژوهش است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، اعضای هیئت علمی، AHP فازی
  • مختار ذاکری*، محمود صباحی زاده صفحات 184-194

    یکی از مسایلی که در جامعه ما به ویژه در بین سوادآموزان نهضت سوادآموزی وجود دارد، نبود فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی است. هدف اصلی پژوهش، بررسی طرح نهضت سوادآموزی خواندن با خانواده به عنوان یکی از بخش های اصلی برنامه درسی نهضت سوادآموزی در استان هرمزگان بود. در این پژوهش، روش تحقیق کیفی از نوع تحلیل استقرایی با نظام کدگذاری داده ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهشی شامل کارشناسان، آموزشگران و سوادآموزان نهضت سوادآموزی استان هرمزگان و نمونه شامل 24 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. همچنین ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه عمیق و روش تجزیه وتحلیل داده ها، تحلیل استقرایی بود. یافته ها و نتایج نشان داد، هشت مقوله مرکزی در بخش آسیب های طرح شامل نبود منابع مالی، ضعف نظام نظارت، ضعف در محتوا، عدم جامعیت طرح، ضعف دست اندرکاران طرح، عدم تناسب طرح با عوامل تاثیرگذار، ضعف انگیزشی و نبود حمایت کافی نهادی رسانه ای وجود دارد. هشت مولفه حمایت مالی و تقویت نظام ارزیابی و نظارت از طرح، توسعه نگرشی و آموزشی دست اندرکاران طرح، تقویت نظام ستادی و گستره طرح، تقویت بعد انگیزشی، تقویت حمایت نهادی و رسانه ای از طرح، تدوین و آموزش کتب طرح بر مبنای اصول علمی راهکارهای بهبود طرح خواندن با خانواده هستند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سوادآموزی، طرح خواندن با خانواده، مهارت خواندن و نوشتن
  • فاطمه جعفری کمانگر، صمد ایزدی*، غلامرضا پیروز صفحات 195-214

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه دو روش سازنده گرا یعنی کلاس معکوس و درس پژوهی از نظر میزان افزایش خلاقیت نگارشی دانشجومعلمان در درس نگارش خلاق در پیش و پس از دریافت متغیر مستقل است. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش، دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان استان مازندران و نمونه آماری دو گروه 35 نفری همگن شده هستند. از بین ژانرهای نگارش خلاق چهار ژانر با مشورت صاحب نظران این حوزه انتخاب شد. عناصر مرتبط با هر ژانر، مطابق منابع مختلف شناسایی شد و به هر عنصر به نسبت اهمیتش در ژانر مربوطه ضریب وزن داده شد. نگارش در این چهار ژانر توسط هر دو گروه به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد و هر یک از عناصر در نوشته های دانشجومعلمان از منظر ملاک های خلاقیت تورنس یعنی سیالیت، اصالت، انعطاف و بسط مورد تحلیل قرار گرفت و نمره گذاری شد. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS26 به روش آمار استنباطی مورد تحلیل قرار گرفت و مقایسه نتایج پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه نشان داد که روش کلاس معکوس و روش درس پژوهی بر هر دو گروه بهبود معناداری ایجاد کرده است و مقایسه دو روش با یکدیگر نشان داد که درس پژوهی در مقایسه با کلاس معکوس بر خلاقیت نگارشی دانشجو معلمان تاثیر معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش، خلاقیت، نگارش، کلاس معکوس، درس پژوهی
|
  • Maryam Hadizadeh, Aliakbar Khosravibabadi *, Alireza Assareh, Reza Norouzzadeh Pages 1-21

    The purpose of this study was to design a competency-based curriculum in VET higher education system based on a paradigmatic model. The present study is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method. Data were collected through semi-structured interviews and researcher notes and observations and analyzed using the grounded theory strategy. The statistical population consisted of curriculum experts who selected 16 individuals by purposeful sampling. Validity and reliability were ensured by using member checking, transient coding agreement, expert review of results, and peer review techniques. Findings were divided into six groups of categories: 1. Causal factors or conditions 2. Core phenomenon 3. Strategic categories 4. Background conditions 5. Mediating categories, and 6. Outcome categories as identified and explained. Suggestions graduates were made to improve the quality of the production and implementation process of higher education VET curricula, especially at the University of Applied Science to increase the employability of the graduates.

    Keywords: Curriculum, Competency, Employability, Graduates, Professional competence
  • Reza Masouminejad, Eskandar Fathi Azar *, Firooz Mahmoodi, Yousef Adib Pages 22-38

    The purpose of the research is to identify basise of the reduction of centralization and provide conditions For the implementation ofcurriculum decentralization in elementary school. research Approach is qualitative and is based on the Method of Conventionat Content Analysis.The statistical population of this study was all the experts of elementary education and educational groups in the 24 areas of West Azarbaijan Province educational institutions in the academic year of 2016-17, that were selected by targeted sampling method and the Sample volume was continued to the data saturation point.In this regard, semi-structured interviews were conducted with 13 experts. In order to ensure and validate the accuracy of the data, the technique of control of the members and the exact information acquisition technique were used. The findings of this research include the following seven main themes: change discourse, system thinking, discipline or soft subject areas, integrated approach, organic empowerment, teacher's knowledge, core skills groups.

    Keywords: Decentralization, Curriculum, decentra- lization bases, elementary school
  • Yaghoub Rahimi Pordanjani, Maryam Shafiei Sarvestani *, Jaafar Jahani, Mehdi Mohammadi Pages 39-61

    The purpose of the present study was to explore the competencies of teachers working nomadic tribes. It done a qualitative research based on Husserlian phenomenology. The selection of potential participants was based on the criteria of the country's climatic conditions in three climatic zones (mountainous, Caspian and hot and dry) in four provinces of Jahar Mahal and Bakhtiari, Gilan, South Khorasan and Fars. Because teachers with work experience in these provinces cover all three types of weather conditions.Participants in the study consisted of 57 teachers with experience in teaching in nomadic nomadic areas with targeted sampling approach and snowball method. Theoretical saturation was the measure for determining the adequacy of the number of participants. Semi-structured interviews were used as the qualitative data collection instrument. The acceptability and reliability criteria for qualitative data were used to determine the initial validity of the collected data. Given the qualitative approach in this research, thematic analysis was conducted to develop a network of themes signifying the competencies of teachers in nomadic tribes. The themes in this network were classified into basic, first-level organizing, second-level organizing and global themes. The data were initially codified, and a total of 223 basic codes were combined and integrated to form 170 basic themes and 28 first-level organizing themes.

    Keywords: nomadic education, teacher competency, deprived regions
  • Zahra Mohammadbonyad, Mohamadali Mojallal * Pages 62-79

    The general purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the emptiness of the curriculum of primary schools in the education department of Maragheh city. For this purpose, the factors affecting the emptiness of the primary school curriculum were initially identified by studying the theoretical foundations and literature of previous research in 26 factors. The statistical population of the present study is the primary school teachers of Maragheh Education Department, which number is 1000 people and the statistical sample size was estimated to be 278 people using Cochran's formula and was selected by stratified random sampling. Hakimzadeh questionnaire was used as a data collection tool and in the analysis of data at the inferential level, the technique of confirmatory factor analysis and prioritization of factors affecting curriculum emptiness were used. The results show that among the 26 primary factors, all factors are identified using factor analysis technique and group 3 factors: factors related to the governing system of the society and factors based on students and factors based on school or school category ‌closed. The results showed that among the factors studied initially, all factors in the three groups of factors related to the governing system of the society and factors based on students and school-based factors were effective in curriculum emptiness, but based on research findings lack of proper use. Teaching and learning methods, educational environment and psychological factors such as stress and weakness in the proper transfer of educational materials by teachers to students and misconceptions and inefficient policies have the greatest impact on the emptiness of the primary school curriculum in Maragheh.

    Keywords: Curriculum, curriculum emptiness, Elementary schools
  • Jamal Moammer Hour, Marziye Dehghani *, Elahe Hejazi, Keyvan Salehi Pages 80-94

    The aim of this study was to design an independent thinking curriculum for high school students. The research method is qualitative and in the form of content analysis. Therefore, by studying the research documents and samples of related researches, the sections related to independent thinking in these researches were extracted. Data is coded based ‌on Tyler's model based on four elements; objective (cognitive, emotional, and ‌psychological), content (selection and organization), methodology and ‌evaluation. ‌ ‌ The results showed that in the “goal” section the features included: freedom of expression, freedom of choice, group discussion, participatory learning, social exchange, mental development, nurturing of rationality. In the field of "content", the features include: learning how to think, learning to abide by patterns, learning to engage in group discussion, learning to do independent activities, learning to make free speech, learning to have a choice, conscious attitude to Stuff. The "Teaching Method" section features: using group discussion, Socratic Method, using intellectual and verbal games, providing independent exercises, teacher as facilitator and colleague. In the field of “evaluation”, the features include: the use of self-assessment tools, attention to continuous and formative evaluation, providing timely and appropriate feedback, attention to the involvement of students' activities, attention to various forms of evaluation. Using the results of this research can educate adolescents and young people in the future with independent thinking in order to reduce social harms and anomalies and adhere to their religious and cultural beliefs.

    Keywords: documents, Curriculum, high school students, Independent Thinking
  • Omolbanin Ahmadihaji, Marjan Kian *, Majid Aliasgari, Soheila Hashemi, Reza Saki Pages 95-115
    The purpose of this study was to gain the experience of educational practitioners in the field of lesson study and providing basic solutions. This is a qualitative research based on a phenomenological approach. The statistical population of this study consisted of 20 educational agents (educational policy makers, provincial technology heads, educational leaders and experts). Using purposive sampling approach and benchmarking method, 6 policy makers, 5 provincial technology heads, 5 educational leaders, and 4 experts and researchers were selected. The adequacy of the number of participants was determined by theoretical saturation. Semi-structured interviews were used to collect qualitative research data. The validity of the qualitative section was assessed by members' review, data source alignment, and researcher self-review and reliability of the encodings was also assessed using two stability and repeatability indices. According to the qualitative method of the research, the categorization method was used to analyse the data obtained from the interviews using MAXQDA software (version 2018). The findings of the study showed that the educational, professional, organizational, structural, and cultural barriers were considered as a threat to teachers' participation in the research process. Other research findings also indicated what measures to consider to address each of these barriers. Based on the results of the study, it is recommended that policymakers develop strategic plans to promote teaching as a collaborative activity of teachers. All education beneficiaries should also participate in the formation and maintenance of organizational structures that support effective teacher participation in the study.
    Keywords: Phenomenography, Lesson study, Primary education, Educational Practitioners
  • Farzaneh Solei, Mani, Nader Soleimani *, Axtar Jamali, Reza Shabannejad Khas Pages 116-132

    The recent study aimed at investigating and determining threats and weaknesses associated with Nature Schools Development in Iran. The recent research was qualitative. The data from the semi-structured interviews were analyzed using qualitative content analysis. In this method, data were categorized and conceptualized based on perception. This study were conducted with the participation of 15 experts. Participants were selected among Administrators, facilitators and the experts who were master on nature school subject. The participants were selected through purposeful sampling among nature schools specialists in state of Tehran, Khorasan Razavi and Yazd. Selecting contributes with the widest variety has increased the credibility of the data. The research findings were identified in five main groups, including barriers due to the policy framework, not recognizing the experience of nature in childhood, cultural and social barriers, the system failure of research and development, limited financial resources and facilities.

    Keywords: Barriers of development, nature school, development, outdoor education
  • Fatemeh Ashpaz, Tayebeh Mahroozadeh *, Maryam Banahan Ghomi, Parvin Samadi Pages 133-147

    The present study, considering the relationship between the two fields of aesthetics and citizenship education, seeks to analyze the content of textbooks in the first grade of elementary school as one of the most effective courses, to examine the use of citizenship education indicators from the perspective of aesthetics in books. The research method is descriptive and quantitative content analysis. The statistical population of the research is the textbooks of the first elementary school in the academic year of 1397-98. The tool for identifying the aesthetic components of citizenship education indicators is the content codes designed by the researcher, which has three cognitive, emotional and behavioral dimensions, according to which the content of the books is coded and analyzed. The formal validity and content of the research tools were confirmed by experts and scholars of the philosophy of education and curriculum planning, and the reliability of the research tools was obtained based on Scott's formula of 0.78. The results of content analysis showed that in the whole content of textbooks of the first elementary school, 558 cases of citizenship education with emphasis on the dimensions of artistic education have been mentioned. At least 8 cases (5.4%) arerelated to the Democracy Familiarization Index Accordingly, considering the number of books and three study pillars studied, paying attention to citizenship education with emphasis on artistic education is not enough, and in fact, this amount of attention to citizenship education in textbooks cannot be in line with students' needs. To be a citizen.

    Keywords: Content Analysis, aesthetics, Citizenship education, First grade
  • Shadi Nosrati, Mahbobeh Khosravi *, Mostafa Ghaderi Pages 148-165

    The aim of this study is to analyze the tacit knowledge of high school English language teachers of qualitative evaluation methods (with emphasis on self-examination and portfolio usage) that its method is interpretive phenomenology. The reseach population includes selected high school English language teachers of Shahriyar in the academic year 1397-1398. This study is based on the purposeful sampling of selecting the desirable cases and until saturation eighteen teachers (7 males and 11 females) were selected in which we would continue sampling to reach cases which no new information would be obtained. The teachers were semi-structured interviewed and they were analyzed by content analysis method. The validity and reliability of the instrument were verified using reliability, portability, verifiability and reliability. The results of the study showed that they do not accept the self-examination method as a valid method for evaluation and they do not take seriously the using of the portfolio. This study showed that the tacit knowledge of high school English language teachers in qualitative evaluation methods does not form a significant amount of tacit knowledge of teachers and their confidence in qualitative evaluation is low. Many teachers use quality evaluation as an adjunct to objective evaluation and to improve the learning process, and do not see quality evaluation as a serious method of evaluation.

    Keywords: tacit knowledge, high school teachers of Shahriyar, quality evaluation methods, self-examination, Portfolio
  • Azadeh Changizi Mohammadi, Nasser Mirsepassi *, Toraj Mojibi, Mahmood Otadi Pages 166-183
    The educational performance indicators of faculty members were studied to revise faculty promotion and evaluation codes and forms using a descriptive-survey method that the required data was collected based on the opinions of the faculty members, students, and graduates of the Islamic Azad University. The participants were enrolled through the multistage stratified and convenience sampling methods until the theoretical saturation was reached. Data collection was done using questionnaires and documents. Data analysis was done using the open-coding table, central tendency of mode, and FAHP. The findings showed that there are more than 80 educational performance indicators for faculty evaluation, which can be used in faculty promotion and evaluation codes and forms, selection of the instructor of the year, etc. Due to the importance of these indicators, they were categorized into six groups from A to F and weighed based on two criteria, namely repeatability and vitality. A comparison of the current and desired status shows that more than half of the indicators used in the current instructor evaluation system are in the insignificant categories (E and F). Therefore, it is recommended to use indices with high importance factor (indices in categories A to D) in the faculty promotion and evaluation system.
    Keywords: Performance Evaluation, Faculty Members, Fuzzy AHP
  • Mokhtar Zakeri *, Mahmoud Sabahizade Pages 184-194

    One of the problems in our society, especially among literate students of the literacy movement, is the lack of a culture of reading. The main purpose of this study was to investigate the plan of reading plan with family as one of the main parts of the curriculum of literacy movement in Hormozgan province. In this study, qualitative research method was used with data coding system‌. The research population included experts, educators and literacy students of Hormozgan province literacy movement and the sample consisted of twenty-four people who were selected using purposive sampling method. Also, the data collection tools, in-depth interviews and data analysis methods were inductive analysis. Findings and results showed that eight central categories There is in the project damage section include lack of financial resources, weakness of the monitoring system, weakness in the content, lack of comprehensiveness of the plan, weakness of the project managers, incompatibility of the plan with influential factors, lack of motivation and lack of sufficient institutional media support. Eight components of financial support and strengthening the evaluation and monitoring system of the project, developing the attitude and training of project stakeholders, strengthening the headquarters system and scope of the project, strengthening the motivational dimension, strengthening institutional and media support of the project, compiling and training project books based on scientific principles Reading with family.

    Keywords: pathology, literacy, reading plan with family, Reading, writing skills
  • Fateme Jafarikamangar, SAMAD IZADI *, Gholamreza Pirouz Pages 195-214

    One of the common goals of the education system worldwide is to make education more effective and more successful. Systematic and active learning methods are designed to achieve this educational goal; but proper use of this method in teaching the content of different courses is another issue that requires special research. The purpose of this study is to investigate the increase of student writing creativity in creative writing lessons before and after the independent variable and compare the results of teaching these two methods with the use of two constructivist methods flip classroom and lesson study.This research is a causal-comparative and quasi-experimental research with a practical purpose. The statistical population of this study consisted of students of elementary education teachers of Farhangian University of Mazandaran and the statistical sample is two 35 member - matched groups. Amongst genres of creative writing, four genres were selected in consultation with experts in the field. The elements of each genre were identified according to different sources and each element was weighted relative to its importance in the relevent genre. Writing in these four genres was received as pre-test and post-test in both groups and each element in the student writings was analyzed and graded from the perspective of Torrance's creativity criteria of fluidity, authenticity, flexibility and expansion. The results were analyzed by SPSS software. Comparison of the pre-test and post-test results in both groups showed that the flip class method and the research method showed a significant improvement in both groups. And comparing the two methods with each other showed that the research lesson had a significant effect on the creativity of the students' writing compared to the flip class.

    Keywords: education, Creativity, Writing, Flip Classroom, Lesson study