فهرست مطالب

علوم پیراپزشکی و توانبخشی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اکرم کیخای حسین پور*، نادر رهنما، زهرا اسکندری صفحات 7-18
    هدف

    اختلال نقص توجه و بیش فعالی شایع ترین اختلال عصبی - رفتاری دوران کودکی به شمار می رود و کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی در فاکتورهایی همچون هماهنگی حرکتی و چابکی ضعف دارند، لذا هدف این تحقیق مقایسه تاثیر برنامه تمرینی ایروبیک و بازی درمانی گروهی بر مهارت های هماهنگی و چابکی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش 26 کودک (4 دختر و 22 پسر) مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی به صورت تصادفی در  گروه های تجربی (گروه ایروبیک و گروه بازی درمانی گروهی) و  گروه کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند.  گروه ایروبیک (9کودک، وزن(کیلوگرم) 12/3±24/2، سن 2/1±7/9 سال و قد 3±126سانتی متر) و گروه بازی درمانی گروهی (9کودک، وزن(کیلوگرم) 9/2±23/8، سن 1/9±7/3 سال و قد 2±121سانتی متر) بودند. گروه های تجربی هر یک 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 60 - 45 دقیقه، تحت مداخله ی برنامه ی تمرینی ایروبیک و بازی درمانی گروهی قرار گرفتند. گروه کنترل (8کودک، وزن(کیلوگرم) 6/4±25/4،سن 2±8 سال و قد 3±127سانتی متر) در این مدت هیچ فعالیت خاصی انجام ندادند. هماهنگی اندام فوقانی، هماهنگی دوطرفه اندام ها و چابکی هر سه گروه به ترتیب با خرده آزمون شماره 5 مقیاس مهارت های حرکتی برونینگز ازرتسکی، خرده آزمون شماره 3 مقیاس مهارت های حرکتی برونینگز ازرتسکی و آزمون زیگزاگ در ابتدا و انتهای پژوهش مورد ارزیابی واقع شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری در سطح خطای پنج درصد استفاده شد (0/05>p).

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق نشان داد که بازی درمانی باعث ایجاد افزایش معنادار در هماهنگی اندام فوقانی p <0/001)) و هماهنگی دوطرفه (p <0/001) و چابکی (p <0/001) کودکان بوده است. تمرینات ایروبیک هماهنگی اندام فوقانی (p <0/001) و هماهنگی دوطرفه (p <0/001) را به طور معناداری افزایش و چابکی را به طور معناداری کاهش داد .(p <0/001) به علاوه در کودکان گروه بازی درمانی نسبت به گروه ایروبیک هماهنگی اندام فوقانی و هماهنگی دوطرفه و چابکی به طور معناداری بیشتر بود (p <0/001). در گروه کنترل نیز  تغییراتی در هماهنگی اندام فوقانی(p=0/621) و چابکی (P=0/590) مشاهده نشد و هماهنگی دوطرفه به طور معناداری کاهش یافت (P=0/002).

    نتیجه گیری: 

    در تحقیق حاضر با اینکه بازی درمانی گروهی نسبت به ورزش ایروبیک تاثیر بیشتری بر بهبود مهارت های هماهنگی اندام فوقانی و هماهنگی دوطرفه اندام ها و چابکی داشت. بنابراین استفاده از تمرینات بازی درمانی گروهی به درمانگران و متخصصان روانشناسی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی و نقص توجه، تمرینات ایروبیک، بازی درمانی، هماهنگی حرکتی، چابکی
  • طیبه رضایی، سعید حسن زاده*، فرشته سبحانی صفحات 19-30
    هدف

    خواندن از مهم ترین مهارت های پایه برای دانش دانش آموزانموزانآ به شمار می رود که در مقطع ابتدایی به آن نایل می شوند. همواره درصد قابل ملاحظه ای از دانش آموزان، مبتلا به ناتوانی یادگیری خواندن هستند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر برنامه تربیت شنوایی بر ارتقاء مهارت های تحلیل واجی، تمیز شنیداری و تولید کلمه دانش آموزان نارساخوان است. 

    روش بررسی

     
    برای انجام این پژوهش تعداد بیست و چهار دانش آموز نارساخوان شاغل به تحصیل در پایه های چهارم و پنجم ابتدایی که شامل 6 دختر و 18 پسر، که در دو گروه دوازده نفری کنترل و آزمایش در این پژوهش شرکت داده شدند. در این پژوهش از نسخه فارسی آزمون رشد زبان (Test of language Development - Intermediate; TOLD:P3  ) برای سنجش تحلیل واجی، تمیز شنیداری و تولید کلمه در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. برنامه مداخله شامل تکالیف برنامه تربیت شنوایی بود که در تابستان سال 1397 در مراکز ذکر شده در قالب هشت جلسه یک ساعته برای دانش آموزان گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل در طول این مدت برنامه ای دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح خطای پنج درصد بر روی متغیرهای تحلیل واجی، تمیز شنیداری و تولید کلمه انجام شد.

    یافته ها:

    بررسی و تحلیل داده ها نشان داد که برای  سه شاخص تحلیل واجی، تمیز شنیداری و تولید کلمه، در گروه آزمایش، پس از اجرای مداخله میانگین امتیازات بطور معناداری افزایش داشت (0/001>p) ولی امتیازات دانش آموزان گروه کنترل بین پیش آزمون و پس آزمون اختلاف معناداری نداشت (0/05<p). همچنین پس از اجرای مداخله میانگین شاخص های تحلیل واجی، تمیز شنیداری و تولید کلمه دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بیشتر بود (0/001>p) در حالی که قبل مداخله بین این دو گروه تفاوت معنادار وجود نداشت (0/05<p).

    نتیجه گیری:

    می توان این گونه نتیجه گرفت که برنامه تربیت شنوایی می تواند مهارت های خواندن و درک متون نوشتاری را از طریق خواندن افزایش دهد. از این برنامه می توان در حوزه ی مداخلات خواندن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، تربیت شنوایی، تمیز شنیداری
  • فاطمه قاسمی فرد*، هوشنگ میرزایی، مهدی جعفری عوری، سید علی حسینی، عباس ریاضی، نرگس هوشمندزاده صفحات 31-38
    هدف

    با توجه به تاثیر چشم گیر مهارت های حرکتی بر حیطه های رشدی در کودکان با آسیب بینایی، ضروت سنجش مهارت های حرکتی درشت در آن ها و کمبود ابزارهای روا و پایا در این زمینه؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه دوم آزمون مهارت های حرکتی درشت (Test of Gross Motor Development-Second Edition;TGMD-2) در کودکان 10-7 ساله با آسیب بینایی شهر تهران انجام شد.

    روش بررسی

    در این پژوهشتوصیفی و  روش شناسی  که از نوع روان سنجی می باشد؛ برای بررسی روایی، از روایی وابسته به ملاک و همبستگی اسپیرمن (Spearman) استفاده شد. روایی همزمان با استفاده از نسخه دوم آزمون عملکرد حرکتی کودکان (Movement Assessment Battery for Children-Second Edition; MABC-2) انجام شد. در مطالعات قبلی، روایی محتوا و صوری انجام شده بود و انجام روایی سازه با توجه به محدود بودن تعداد جمعیت پژوهشی امکان پذیر نشد. به منظور بررسی پایایی، به صورت یک سو کور آزمون گر، مهارت های حرکتی درشت 50 دختر و پسر 10-7 ساله با آسیب بینایی شهر تهران را به فاصله یک ماه با آزمون TGMD-2 ارزیابی کرد. از آلفای کرونباخ (Alpha Cronbach) برای پایایی درونی و از روش آزمون باز آزمون از نوع همبستگی درون گروهی (Intra Class Correlation Coefficient; ICC) برای بررسی پایایی خارجی استفاده شد. داده ها با استفاده از SPSS نسخه 22 و با در نظر گرفتن فاصله اطمینان 95 % و سطح معنی داری 0/05 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    روایی همزمان خرده مقیاس های دو آزمون TGMD-2 و MABC-2 معنادار (0/05 <p) و در سطح بالا حاصل شد. ضریب همبستگی اسپیرمن برای خرده آزمون های جابه جایی و تعادل، همچنین خرده آزمون های کنترل شی و گرفتن و هدف گیری در آزمون های  TGMD-2و MABC-2 به ترتیب اعداد 0/80 و 0/75 را نشان داد. پایایی آزمون TGMD-2 با استفاده از آزمون ثبات داخلی و خارجی به تایید رسید. هم خوانی درونی برای خرده آزمون های جابه جایی و کنترل شی در سطح عالی و به ترتیب با آلفای کرونباخ  0/97 و 0/96 حاصل شد. ضریب همبستگی درون گروهی (پایایی خارجی) در سطح عالی و 0/97= ICC حاصل شد. همچنین پایایی مجدد، بین ارزیاب ها (Inter Rater) و یک مشاهده گر (Intra Rater) برای آزمون TGMD-2 به ترتیب 0/95 و 0/97 بود.

    نتیجه گیری:

     آزمون TGMD-2 می تواند ابزار مناسبی برای سنجش عملکرد حرکتی درشت کودکان 10-7 ساله با آسیب بینایی شهر تهران باشد. این ابزار قابل استفاده در کلینیک ها  و مراکز درمانی است؛ همچنین می تواند جهت اهداف تحقیقی نیز به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مهارت حرکتی، پایایی، روایی، ویژگی های روان سنجی، نسخه دوم آزمون عملکرد حرکتی کودکان، نسخه دوم آزمون مهارت های حرکتی درشت.‏
  • فاطمه کیهانی، حمیدرضا طاهری تربتی*، مهدی سهرابی، مهدی جباری نوقابی، عزت خداشناس صفحات 39-50
    هدف

    اختلالات طیف اتیسم معمولا با اختلالات مهارت های حرکتی درشت، هماهنگی حرکتی بخصوص هماهنگی بینایی - حرکتی و اختلالات رفتاری همراه است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرینات منتخب ویدیویی - تعاملی بر مهارت های حرکتی درشت، هماهنگی چشم و دست و شدت علایم اختلال در کودکان 6 تا 9 سال مبتلا به اختلالات طیف اتیسم بود.

    روش بررسی

    30 کودک 6 تا 9 سال مبتلا به اختلالات طیف اتیسم از دو مرکز آموزشی کودکان مبتلا به اتیسم در مشهد انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی علاوه بر برنامه آموزشی و توانبخشی روزانه مرکز اتیسم، به مدت 12 هفته و هر هفته سه جلسه 40 دقیقه ای در بازی های ویدیویی - تعاملی شرکت کردند و گروه کنترل تنها به فعالیت های آموزشی و توانبخشی روزانه مرکز پرداختند. آزمودنی ها با آزمون های بهره حرکتی درشت Ulrich ویرایش دوم، آزمون جاگذاری Purdue و پرسشنامه شدت علایم اختلال اتیسم بهر (Autism Spectrum Quotient; AQ) در پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری، ارزیابی شدند. داده ها با تحلیل واریانس با اندازه های تکراری، تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد گروه تجربی نسبت به گروه کنترل بهبود معنی داری در مهارت های حرکتی درشت و هماهنگی چشم و دست داشتند و این اختلاف در آزمون پیگیری نیز پایدار بود (0/001>p)، اما بین دو گروه در شدت علایم اختلال تفاوت معناداری وجود نداشت (0/424=p).

    نتیجه گیری: 

     استفاده از بازی های ویدیویی - تعاملی استراتژی جدیدی برای بازی با کودکان اختلالات طیف اتیسم است که می تواند بر بسیاری از جنبه های این اختلال مانند مهارت های حرکتی درشت و هماهنگی چشم و دست تاثیر مثبتی داشته باشد، اما بررسی تاثیر این بازی ها بر شدت علایم اختلال نیازمند پژوهش های بیشتری است.

    کلیدواژگان: بازی های ویدئویی - تعاملی، مهارت های حرکتی درشت، هماهنگی چشم و دست، شدت علایم اختلال اتیسم
  • مینا کربلائی مهدی، محمدحسین علیزاده*، هومن مینونژاد صفحات 51-61
    هدف

    اسپرین مچ پا یکی از شایع ترین آسیب های اندام تحتانی است. بیشتر از 70 درصد افراد که دچار اسپرین مچ پا شده اند، دچار بی ثباتی مزمن مچ پا می شوند. با این وجود بعضی از افراد با این آسیب به خوبی سازگار می شوند (کوپر) و دچار بی ثباتی مزمن مچ پا نمی شوند از جمله تفاوت های اصلی بین گروه کوپر و بی ثباتی مزمن مچ پا در استراتژی های حفظ تعادل حین ایستادن تک پا می باشد لذا هدف از اجرای پژوهش حاضر مقایسه تعادل تک پا بین ورزشکاران سالم  با ورزشکاران دارای بی ثباتی مزمن مچ پا و کوپر بود.

    روش بررسی

    13 ورزشکار مبتلا به بی ثباتی مزمن مچ پا با میانگین سنی 4/21 ±22/3 سال، وزن 7/48 ±59/07 کیلوگرم و قد 5/8 ±166/76 سانتی متر ، 10 ورزشکار کوپر با میانگین سنی 1/37 ± 21/9 سال، وزن 5/78 ± 56/2 کیلوگرم و قد 4/7 ± 165/9 سانتی متر و 11 ورزشکار سالم  با میانگین سنی 4/08 ± 24/54 سال، وزن 6/97 ± 57 کیلوگرم و قد 5/27 ± 165/72 سانتی متر در این تحقیق به صورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. هر شرکت کننده به مدت 20 ثانیه تعادل تک پای خود را روی سطوح 3 و 12 دستگاه تعادلی بایودکس حفظ می کرد. یافته های تحقیق با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) در سطح معنی داری 95% و میزان آلفای کوچکتر و یا مساوی 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شاخص های تعادلی بین دو گروه سالم و کوپر هنگام ایستادن تک پا روی سطوح دوازده (0/318=p) و  سه  (0/358=p)  دستگاه تعادلی بایودکس تفاوت معنی داری نداشتند ولی در گروه بی ثباتی مزمن مچ پا شاخص های تعادلی در جهت داخلی- خارجی و شاخص کلی به طور معنی داری از گروه سالم بالاتر بود (0/05≤p). 

    نتیجه گیری

    افراد گروه کوپر با وجود داشتن سابقه آسیب دچار مشکل تعادل نشدند در حالی که گروه بی ثباتی مزمن مچ پا کمبودهای تعادلی بخصوص در جهت داخلی- خارجی دارند که می تواند به علت آسیب دیدگی لیگامنت های خارجی مچ پا و برخی از گیرنده های عمقی که در لیگامنت های خارجی مچ پا قرار دارند، باشد.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مزمن مچ پا، کوپر، ورزشکار
  • راحله نصرآبادی*، حیدر صادقی، محمد یوسفی صفحات 62-70
    هدف

    فرود یکی از تکالیفی است که در بسیاری از مهارت ‏های ورزشی اجرا می‏ شود و بیشترین شیوع آسیب‏ های اندام تحتانی در ورزش ‏هایی است که در آن‏ ها حرکت پرش- فرود به طور مکرر انجام می شود. در این شرایط خستگی یکی از مولفه ‏هایی است که می ‏تواند از دیدگاه بیومکانیکی و پاتومکانیکی بر پارامترهای مختلف حرکت فرود تاثیرگذار باشد. از این رو هدف از مطالعه نیمه تجربی حاضر تاثیر خستگی بر برخی شاخص‏ های نیروی عکس ‏العمل زمین در مردان جوان سالم فعال حین اجرای حرکت فرود از ارتفاع است.

    روش‏ بررسی:

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است.در این تحقیق نیمه آزمایشگاهی، 20 آزمودنی مرد جوان سالم فعال به عنوان آزمودنی شرکت کردند. از آزمون دوچرخه ثابت برای پروتکل خستگی استفاده شد. اطلاعات نیروی عکس ‏العمل زمین حین اجرای حرکت فرود از ارتفاع 40 سانتی متر قبل و بعد از خستگی جمع ‏آوری شد. برای جمع ‏آوری اطلاعات از دستگاه صفحه نیرو استفاده شد و پارامترهای نقطه اوج نیرو، زمان رسیدن تا نقطه اوج نیرو، نرخ بارگذاری و زمان رسیدن به پایداری محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی در سطح معنی داری 0/05 تحلیل شدند.

    یافته ‏ها:

    بر اساس یافته ‏های مطالعه حاضر، اختلاف معنی داری بین حالت قبل و بعد از خستگی برای پارامترهای اوج نیرو، زمان رسیدن به اوج نیرو و نرخ  بارگذاری در راستای عمودی مشاهده نشد. اما زمان رسیدن به پایداری در حالت بعد از خستگی به طور معنی داری بیشتر از حالت قبل از خستگی بود (0/05 >p).

    نتیجه ‎گیری: 

    با توجه به یافته‏ های این تحقیق چنین به نظر می‏ رسد که مردان جوان سالم پس از بروز خستگی در مقایسه با حالت قبل از بروز خستگی دیرتر به پایداری می ‏رسند.

    کلیدواژگان: خستگی، فرود، پرش- فرود، نیروی عکس‏العمل زمین، پایداری
  • مصطفی لنگری زاده، میترا حکیم شوشتری، اسماعیل مهرآیین، محمد حیدری* صفحات 71-81
    هدف

    والدین دارای کودک مبتلا به اتیسم نیازمند آموزش هایی به منظور مداخلات درمانی و توانبخشی به کودک خود هستند. استفاده از برنامه های کاربردی تلفن همراه به منظور آموزش یکی از راهکارهای نوین آموزش در زمینه اتیسم می باشد. مطالعه حاضر به تعیین الزامات داده ای و قابلیت های فنی یک نرم افزار آموزشی برای والدین دارای کودک مبتلا به اختلال طیف اتیسم می س پردازد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی توسعه ای بود. در مرحله اول با جستجو در منابع اطلاعاتی و راهنماهای جهانی در زمینه اتیسم در پایگاه های اطلاعاتی PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar عناصر داده ای و محورهای اصلی سامانه ای آموزشی مبتنی بر تلفن همراه هوشمند برای والدین دارای کودک مبتلا به اتیسم به دست آمد. در مرحله دوم، از متخصصین روانپزشکی و مغز و اعصاب اطفال در مورد الزامات و عناصر داده ای سامانه آموزشی مورد نظر در قالب پرسشنامه نظر خواهی شد.

    یافته ها

    برای ایجاد یک نرم افزار آموزشی سه دسته از الزامات داده ای تعیین شد. عناصر داده ای تایید شده شامل اطلاعات دموگرافیکی کودک و والدین 7 مورد (78 درصد)، اطلاعات بالینی شامل آموزش اتیسم، خودمراقبتی و راهکارهای کاهش اضطراب و نگرانی و توانبخشی شامل ارایه تکنیک های مداخه ای10 مورد (83 درصد)، همچنین قابلیت های فنی سیستم شامل ارایه یادآور جهت مراجعات حضوری، معرفی متخصصان و مراکز درمانی، دریافت مشکلات والدین و ارایه پیام های انگیزشی 5 مورد (50 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    الزامات و عناصر داده ای مورد نیاز برای طراحی و ایجاد نرم افزار آموزشی مبتنی بر تلفن همراه هوشمند برای آموزش والدین دارای کودک مبتلا به اتیسم به صورت پایه ای بدست آمد. آموزش مهارت های توانبخشی و خودمراقبتی به والدین مهمترین عناصر داده ای یک نرم افزار آموزشی می باشند. با تعیین قابلیت های فنی و الزامان داده ای نرم افزار آموزشی می توان به آموزش و ارتقا مهارت های خودمراقبتی و توانبخشی والدین کودک اتیستیک کمک کرد و از مشکلات و نگرانی های این والدین کاست.

    کلیدواژگان: اتیسم، آموزش، عناصر داده ای، تلفن همراه هوشمند، موبایل
  • نادیا صادق زاده، داریوش مفلحی*، حسینعلی ابراهیمی میمند صفحات 82-95
    هدف

    مولتیپل اسکلروزیس، شایع ترین بیماری ناتوان کننده سیستم عصبی مرکزی در افراد جوان است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر 6 هفته تمرین راه رفتن در دو محیط آب و آب - خشکی بر تعادل، سرعت راه رفتن و خستگی در بیماران مبتلا به این بیماری در شهر کرمان می باشد.

    روش بررسی

    40 نفر بیمار زن مبتلا به ام اس را به عنوان نمونه به صورت تصادفی در دو گروه تمرین در آب (20 نفر) و گروه تمرین در آب - خشکی (20 نفر) در نظر گرفته شد. تمرینات در 3 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت 70 دقیقه انجام شد. در پیش آزمون و پس آزمون برای سنجش تعادل از آزمون برگ (Berg Balance Scale)، خستگی از پرسشنامه (Fatigue Severity Scale; FSS) و سرعت از آزمون 25 فوت راه رفتن استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس با اندازه های تکراری و روش معادلات برآوردی تعمیم یافته در سطح خطای پنج درصد و با استفاده از نسخه ی 22 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    تمرینات راه رفتن موجب تغییرات معنی داری در بهبود خستگی و تعادل بیماران در گروه های تمرین در آب و تمرین در آب-خشکی شده است (0/05>p) اما در سرعت راه رفتن تغییرات معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). همچنین تفاوت معنی داری در خستگی، تعادل و سرعت بیماران بین دو محیط آب و آب - خشکی دیده نشد.

    نتیجه گیری

    6 هفته تمرینات راه رفتن در محیط های آب و آب- خشکی بر بهبود تعادل و خستگی تاثیر دارد. ولی بر سرعت راه رفتن بیماران تاثیر ندارد. همچنین تفاوتی در میزان تاثیر گذاری این تمرینات در دو محیط وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تعادل، خستگی، سرعت راه رفتن
  • مارال امینی*، محمدحسین علیزاده، سعید جمالی برایجانی صفحات 96-107
    هدف

    هایپرکایفوزیس یکی از شایع ترین ناهنجاری های قامتی است در این ناهنجاری تمایل عضلات قدامی ناحیه سینه ای همچون  عضلات سینه ای بزرگ و کوچک به سفتی از یک طرف و تمایل عضلات خلفی این ناحیه مانند اکستنسورهای ستون فقرات به ضعف منجر به بروز ایمبالانس عضلانی در ناحیه فوقانی تنه می شود. یکی از روش های اصلاح این ناهنجاری استفاده از پروتکل های ورزشی می باشد که جایگاه ویژه ای در اصلاح این ناهنجاری دارد از این رو، هدف پژوهش حاضر مروری بر پروتکل های حرکات اصلاحی در افراد دارای ناهنجاری هایپرکایفوزیس می باشد.

    روش بررسی

    از موتورهای جستجو گر داخلی و خارجیScopus, Semantic Scholar, Google Scholar, Pubmed, ISC, SID, Magiran, Irandoc, Doajبا محدودیت زمانی 2013 تا 2020 و کلید واژه های Protocol, Hyperkyphosis, Round Back,Corrective Exercises برای موتورهای جستجوگر خارجی و از کلید واژه های گرد پشتی، هایپرکایفوزیس، حرکات اصلاحی، پروتکل برای موتورهای جستجو گر داخلی استفاده گردید و مطالعه حاضر به روش مروری سیستماتیک PRISMA می باشد.

    یافته ها

    تعداد 10 مقاله براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدنداین مطالعات به طور عمده به بررسی تاثیر پروتکل- های حرکات اصلاحی بر میزان زاویه کایفوز، زاویه سربه جلو، تعادل، عملکرد جسمانی، زاویه ساکرال (Sacral)، زاویه شیب، میزان ناهنجاری، بهزیستی و انعطاف پذیری پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مطالعاتی که از الگوهای حرکتی و عملکردی که افراد در فعالیت های روزمره استفاده می کنند در برنامه تمرینات اصلاحی خود گنجانده اند برای اصلاح ناهنجاری های بدنی موثرتر باشند.

    کلیدواژگان: گردپشتی، هایپرکایفوزیس، حرکات اصلاحی، پروتکل
  • حمیده ارباب سرجو*، ابراهیم پیراسته، عقیل آبسالان، فرزاد حمزه پور صفحات 108-119
    هدف

      هدف از این مطالعه مروری، بررسی ارتباط وزوز و پردازش گفتار و همچنین بررسی مسیرهای درگیر احتمالی در این اختلال است. برای پردازش گفتار تمامی مسیر سیستم شنوایی از محیط تا مرکز و سیستم های شناختی و توجهی نقش دارند. آسیب این مسیر ممکن است باعث وزوز شود و با توجه به همپوشانی مسیر درگیر در تولید وزوز و مسیر درک و پردازش گفتار، به نظر می رسد وزوز گوش با تاثیر بر مسیرهای محیطی و مرکزی شنوایی موجب شود تا پردازش گفتار دچار اختلالات یا تغییراتی شود و یا وجود وزوز با اثر بر سیستم های توجهی و شناختی باعث اختلال در درک گفتار شود. این مقاله شواهد رفتاری و الکتروفیزیولوژی هر دو مسیر بالانورد و پایین نورد را مرور می کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری با استفاده از کلیدواژه های وزوز و گسیل های صوتی گوش(Otoacoustic Emissions; OAE)، وزوز و پاسخ شنوایی ساقه مغز (Auditory Brainstem Response; ABR)، وزوز و پاسخ میان رس شنوایی (Middle Latency Response; MLR)، وزوز و امواج P300، وزوز و موج منفی ناهمخوان (Mismatch Negativity ;MMN)، وزوز و حافظه شنوایی کلامی، وزوز و پردازش اطلاعات زمانی، وزوز و اختلال پردازش شنوایی مرکزی، وزوز و ارزیابی- های سایکوآکوستیک، وزوز و ارزیابی های رفتاری شنوایی در پایگاه های اطلاعاتی Google scholar و Science direct و Scopus جستجو صورت گرفت. مقالات مرتبط انتخاب، و پس از مطالعه دقیق 76 مقاله و6 کتاب و 1 پایان نامه، مقاله مروری استخراج گردید.

    یافته ها

    در توضیح متاثر شدن درک گفتار در بیماران دچار وزوز، دو نظریه را می توان پیشنهاد کرد. یک نظریه از آسیب در سطوح پایین و ساقه مغز حمایت می کند (بالانورد) و نظریه دیگر کاهش درک گفتار را به درگیری سیستم های توجهی و شناختی نسبت می دهد (پایین نورد) که هر کدام شواهد حمایت کننده خود را دارا می باشند.

    نتیجه گیری

    بر اساس شواهد آزمون های رفتاری و الکتروفیزیولوژی، درگیری هر دو مسیر پردازش گفتاری بالانورد و پایین نورد در افراد دچار وزوز تایید می شود.

    کلیدواژگان: وزوز، گفتار، بیماری های مسیر شنیداری، پتانسیل های برانگیخته شنوایی
|
  • A .Keykhahosseinpoor *, N. Rahnama, Z .Skandary Pages 7-18
    Purpose

    Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is the most common neuro-behavioral disorder in childhood. Children with ADHD have problems such as motor coordination and agility. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effect of aerobic exercise and group play therapy on the coordination and agility skills in children with ADHD.

    Methods

    The present study was semi-experimental. In this study, 26 children (4 girls and 22 boys) were recurited. Then they were randomly divided into two experimental and control group. The experimental group was divided into the aerobic exercise group (9 children, weight (kg) 24.2±12.3, age 7.9± 2.1 years old and height 126 ± 3 cm) and group play therapy group (9 children, weight (kg) 23.8±9.2, age 7.3 ± 1.9 years old and height 121± 2 cm). Each experimental group received 8 weeks, 3 sessions per week and each session 45-60 minutes, aerobic exercises program and group play therapy. The control group (8 children, weight (kg) 25.4±6.4, age 8± 2 years old and height 127±3 cm) did not do any specific activity during this time. Upper limb coordination, bilateral limb coordination, and agility in all three groups were respectively assessed with Bruininks-Oseretsky Motor Skills Scale 5, Bruininks-Oseretsky Motor Skills Scale 3 and Zigzag Test at the beginning and end of the study. Analysis of variance with repeated measures at 5% error level was used for data analysis (p < 0.05).

    Results

    The results showed that play therapy significantly increased the upper extremity coordination (p < 0.001) and bilateral coordination (p < 0.001) and agility (p < 0.001) in children. Aerobic training significantly increased upper extremity coordination (p < 0.001) and bilateral coordination (p < 0.001) and significantly reduced agility (p < 0.001). In addition, the children in the play therapy group had significantly higher upper extremity coordination and bilateral coordination and agility than the aerobic group (p < 0.001). In control group there was no change in upper extremity coordination (p=0.621) and agility (P=0.590) and bilateral coordination significantly reduced (p=0.002).

    Conclusion

    Group play therapy had more significant effect than aerobics exercise program on improving these Upper limb coordination, bilateral limb coordination, and agility. Therefore the group play therapy should be suggested.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder, aerobic exercise, Play therapy, Motor coordination, Agility
  • T .Rezaei, S. Hassanzadeh *, F .Sobhani Pages 19-30
    Purpose

    Reading is one of the most important basic skills that students achieve at elementary school. There is always a high percentage of students who suffer from reading disabilities. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of an auditory training program on improving phonological skills, auditory discrimination, and articulation in students with dyslexia.

    Methods

     In this study, twenty four students from the fourth and fifth grades of elementary school (including 6 girls and 18 boys) were selected and divided into two groups of experimental and control lists. The students of both control and experimental groups were chosen from those referred to Gohare mehr and Talash learning disorder institutes in Tehran. To evaluate auditory discrimination, phonological analysis and articulation in pre-test and post-test, the Persian Version of Language Development Test (TOLD: P3) was used. The intervention program which included 8-hours of auditory training was conducted and performed in the summer of 1397 in above-mentioned centers for students in the experimental group, however, the control group have received any special program. Analysis was performed using the analysis method of variance with duplicate measurement and Bonfroni follow-up test at the error level of 5% on phonological skills, auditory discrimination and articulation.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed a significant increase in subjects' ability in phonological analysis skills, auditory discrimination and articulation (p<0.001). However, there were no significant differences between the scores of pre-test and post-test of the control group students (p <0.05). Also, after the intervention, the mean scores of the experimental group students were significantly higher than the control group (p<0.001), while before the intervention there was no significant difference between these two groups (p <0.05).

    Conclusion

    It can be concluded from the research findings that cognitive rehabilitation method is effective on stuttering severity and increases executive functions in children with childhood onset fluency disorder and can be used as a treatment method.

    Keywords: Dyslexia, Auditory Training, Auditory discrimination
  • F. Ghasemifard *, H. Mirzaeie, M.Jafari Oori, S.A .Hosseini, A .Riazi, N .Hooshmandzadeh Pages 31-38
    Purpose

    Due to the significant effect of motor skills on developmental areas in children with visual impairment, the need to measure gross motor skills and the lack of valid and reliable tools in this field is essential. This study conducted with the aim of determining psychometric characteristics of the second version of the Test of Gross Motor Development (TGMD-2) in children with visual impairment aged 7-10 years in Tehran.

    Methods

    In this descriptive and psychometric analysis study, criterion-related validity and Spearman correlation were used. Concurrent validity was assessed using the second edition of Movement Assessment Battery for Children (MABC-2). In previous studies, content and face validities were performed and construct validity was not possible to measure because of the limited sample size. To evaluate the reliability of the TGMD-2, a one blinded researcher measured the gross motor skills of 50 girls and boys aged 7-10 years with visual impairment with a one-month interval in three schools of visual impaired children (Mohebbi, Khazaeli and Narjes). Cronbach's alpha for internal reliability and Intraclass Correlation Coefficient (ICC) for external reliability were used. Data were analyzed using SPSS version 22 with a 95% confidence interval and a significance level of 0.05.

    Results

    Concurrent validity of the sub-scales of TGMD-2 and MABC-2 tests were significant (P <0.05) in a high level. Pearson correlation coefficient between subscales of locomotion and balance and between object control and aiming-catching of the TGMD-2 and of MABC-2 were 0.80 and 0.75, respectively. Internal and external reliability of TGMD-2 were confirmed. Cronbach's alpha for the locomotion and object control subscale were 0.97 and 0.96, respectively. The Intra Class Correlation Coefficient (ICC) of the TGMD-2 was 0.97(P <0.05).Also, inter rater and intra rater were 95% and 97%, respectively for TGMD-2.

    Conclusion

    The TGMD-2 can be a useful tool for measurement of the gross motor skills of children with visual impairment in 7-10 years old. This tool can be used in clinics and treatment centers; it can also be used for research purposes.

    Keywords: Motor skill, Reliability, Validity, Psychometric Properties, Second edition of Test of Gross Motor Development, ‎second edition of Movement Assessment Battery for Children
  • F .Keihani, H.R .Taheri Torbati *, M .Sohrabi, M .Jabbari Nooghabi, E. Khodashenas Pages 39-50
    Purpose

    Autism spectrum disorder is usually accompanied with impaired motor skills, motor coordination, especially visual-motor coordination, and behavioral disorders. This study is aimed to investigate the effect of the selective video-interactive exercises on gross motor skills, eye-hand coordination, and severity of disorder symptoms in children at the age range of 6-9 years with autism spectrum disorder (ASD).

    Methods

    30 children at the age range of 6-9 years with autism disorder were selected form the care centers of Mashhad. They were divided into two groups of experimental and control groups bases on random selection. In addition to the Autism Center's daily training and rehabilitation program, the experimental group participated in three interactive video games for 12 weeks and three 40-minute sessions each week, and the control group only dealt with the center's daily training and rehabilitation activities. The participants were assessed through Ulrich test of gross motor development-2nd edition (TGMD-2), Purdue Pegboard eye-hand coordination test, and autism symptoms severity questionnaire on pre-test, post-test and follow-up sessions. The data were analyzed by repeated measures ANOVA.

    Results

    The results showed that the experimental group had a significant improvement in gross motor skills, and eye-hand coordination compared to the control group (p < 001) which was also constant in the follow-up test. However, there was no significant difference between two groups in terms of the severity of the disorder symptoms (p=0/424).

    Conclusion

    Using video-interactive games is a new strategy for children with autism spectrum disorders that can affect many aspects of the disorder, such as gross motor skills and eye-hand coordination. But investigating the impact of these games on the severity of symptoms of the disorder requires further research.

    Keywords: Video-Interactive Exercises, Gross Motor Skills, Eye-Hand Coordination, ‎‏ ‏Severity of Disorder Symptoms
  • M. Karbalaeimahdi, M.H. Alizadeh *, H. Minoonejad Pages 51-61
    Purpose

    Ankle sprain is one of the most commonly damaged lower extremities. More than 70% of people with ankle sprain experience chronic ankle instability. However, some people are well adapted to this damage (Coper people) and do not suffer from chronic ankle instability. The aim of this study was to compare the balance in healthy athletes with chronic ankle instability and coper during one leg standing.

    Methods

    13 athletes with chronic ankle instability with mean age of 22.3 ± 2.21 years, weight 57.07 ± 7.48 kg and height 166.76 ± 5.8 cm, 10 Cooper athletes with an average age of 1.37 ± 21.9  years, weigh 56.5 ± 5.78 kg and height 165.9 ± 7.4 cm and 11 healthy athletes with an average age of 24.44 ± 4.3 years, weight 57 kg ± 97.7 kg, and The height of 165.72 ± 27.57 cm was participated in this study. Each participant for 20 seconds maintained their single-foot balance on the 3rd and 12th balance points of Biodex. The results of the study were analyzed using MANOVA at a significant level of 95% and alpha less than or equal to 0.05.

    Results

    The results showed that the balance index did not differ significantly between healthy and Coper Groups However, in the group of chronic ankle instability, the internal-external balance index and the overall index were significantly higher than the healthy group (p≤0/05).

    Conclusions

    The chronic ankle instability group has poor balance, especially in the internal-external direction, which can be due to damage to the ankle ligament and some deep receptors located on the ankle ligament of the ankle.

    Keywords: Chronic ankle instability, Copers, Athlete
  • R. Nasrabadi *, H. Sadeghi, M .Yousefi Pages 62-70
    Purpose

    Drop-landing is one of the tasks performed in many sports skills. Lower limb injuries have the highest prevalence in sports where jump-landing is repeated frequently. In this condition, fatigue is one of the components that can be influential from biomechanical and pathomechanical points of view on different parameters of landing motion. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of fatigue on some indicators of ground reaction force in healthy young active men during drop-landing task from a platform.

    Methods

    In this semi-experimental study, 20 healthy young active males were participated. Wingate test was used for fatigue protocol. The ground reaction force components information was collected during drop-landing from a 40 cm platform before and after fatigue. To collect data, a Kistler force plate was used, and the parameters of peak force, time to reach maximum peak force, loading velocity and time to reach stability were calculated. These data were analyzed using a series of Paired-sample T tests at a significant level of 0.05.

    Results

    According to the findings of this study, there was no significant difference between the pre and post fatigue states for peak force, peak time, and loading rates in vertical direction. However, the time to stabilization in post-fatigue mode was significantly higher than that before fatigue.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it seems that after fatigue healthy young men reach a stable level later compared to the state of pre-fatigue.

    Keywords: Fatigue, Drop-landing, Jump-landing, Ground reaction force, Stability
  • M. Langarizadeh, M .Hakim Shooshtari, E. Mehraeen, M. Heydari * Pages 71-81
    Purpose

    Parents with autistic children need training in therapeutic interventions and rehabilitation for their children. Mobile applications are one of the new ways to teach parents with an autistic child. The aim of this study was to determine data requirements and technical capabilities of an educational system for parents of children with an autism spectrum disorder.

    Methods

    This research was a descriptive developmental study. The first step was to determine the data elements and technical capabilities of the educational system by search the databases of PubMed, Scopus, Google Scholar, Web of Science and Guidelines about Autism. In the second step, psychiatrists and pediatric neurologists were asked about the requirements and data elements of the educational system with a questionnaire.

    Results

    Three categories of requirements, including demographic, clinical data elements, and technical capabilities for system design, were determined. Data elements included demographic information of the child and parents Includes 7 items (78%), clinical information including autism training, self-care, and anxiety and worry reduction, and rehabilitation strategies, including the presentation of interventional techniques including 10 items (83%). The system's technical capabilities also included presenting reminders for in-person visits, introducing specialists and medical centers, receiving parental problems, and providing motivational messages including items (50%).

    Conclusion

    The requirements and data elements for the design and implementation of an educational mobile system to support parents with an autistic child were obtained. Parents' training rehabilitation and self-care skills are the most important data elements of the educational application. By identifying the technical capabilities and data requirements of an educational application, can help educate and enhance the self-care and rehabilitation skills of parents of autistic children and reduce their parents' problems and concerns.

    Keywords: Autism, Education, Smartphone, Mobile, Data Elements
  • N. Sadeghzadeh, D. Moflehi *, H.A .Ebrahimi Meimand Pages 82-95
    Purpose

    Multiple sclerosis (MS) is the most prevalent disorder debilitating central nervous system disorder in young people. The present study aims to investigate the effect of six weeks walking exercise in two water and water-land environments on balance, walking speed, and fatigue in the patients with this disease in Kerman.

    Methods

    forty female patients with MS were randomly assigned into two groups of water (n=20) and water-land exercise group (n=20). The exercises were performed for three sessions a week, each session for 70 minutes. In the pre-test and post-test, the Berg balance test (Berg) was used for balance assessment, the fatigue severity scale (FSS) was used for assessing fatigue and the 25-foot walk test for speed assessment. Data analysis was performed using the variance analysis method with reiterative sizes and generalized estimating equations in error level of %5 and using SPSS software version 22.

    Results

    walking exercises have caused significant changes in the improvement of the fatigue and balance of the patients in both groups of exercise in the water and water-land (p < 0.05), but there were no significant changes in the walking speed of the patients (p>0.05). Also, no significant difference was observed in thefatigue, balance, and walking speed between the two water and water-land environments.

    Conclusion

    Six weeks of walking exercises in the water and water-land environments improves balance and fatigue. But it doesn’t impact the patients' walking speed. Also, there is no difference in the extent of the impact of these exercises in two environments.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Balance, Fatigue, Walking speed
  • M .Amini *, M.H Alizadeh, S. Jamali Brayjani Pages 96-107
    Purpose

    Hyperkyphosis is one of the most common postural abnormalities. In this anomaly, the anterior chest muscles such as pectoralis minor and major muscles tend to be tight (overactive) and the posterior muscles of this area such as spinal extensors tend to be weak (underactive) which may lead to muscle imbalance in the upper trunk. One way to correct this anomaly is to use sports protocols, which have a special place in correcting this anomaly. Therefore, the aim of the present study is to review the Corrective Exercise Protocols in People with Hyperkyphosis Disorders.

    Methods

    Internal and external search engines include Scopus, Semantic Scholar, Google Scholar, Pubmed, ISC, SID, Magiran, Irandoc, Doaj with a time limit of 2013 to 2020 and the keywords of Round Back, Hyperkyphosis, Corrective Exercises, Protocol. The present study is a systematic review method (PRISMA).

    Results

    A total of 10 articles were selected based on the criteria. These studies mainly examined the effect of corrective exercise protocols on kyphosis angle, forward head angle, balance, physical function, sacral angle, incline angle, abnormality, well-being and flexibility in people with hyperkyphosis abnormalities.

    Conclusion

    Studies that include the patterns of movement and function that people use in their daily activities seem to be more effective in correcting physical disorder.

    Keywords: Protocol, Corrective exercises, Hyperkyphosis, Round Back
  • H .Arbab Sarjoo *, E. Pirasteh, A. Absalan, F. Hamzehpour Pages 108-119
    Purpose

    The aim of this review study is to investigate the relationship between tinnitus and speech processing and to explore the possible pathways of involvement in this disorder. For speech processing, all the pathways of the auditory system are involved from the peripheral to the center and cognitive and attention systems. Given the overlapping path that causes the tinnitus and the path to which speech processing comprehends, it seems tinnitus causes speech processing to be disturbed by effect on peripheral to center path of auditory or the presence of tinnitus with effects on attention and cognitive systems can interfere with speech processing. This paper reviews behavioral and electrophysiological evidences in both bottom-up and top-down theories.

    Methods

    In this review, we use from keywords” the tinnitus and Otoacoustic Emissions (OAE), tinnitus and Auditory Brainstem Response (ABR), tinnitus and Middle Latency Response (MLR), tinnitus and waves p300, tinnitus and Mismatch Negativity (MMN) waves, tinnitus and verbal auditory memory, the tinnitus and processing of temporal information, tinnitus and central auditory processing, tinnitus and psychoacoustic evaluation, tinnitus and behavioral auditory evaluation “in the databases Google scholar and Science Direct and Scopus. New and related articles were selected. After reviewing the 76 articles and 6 book and 1 thesis, the review study was extracted.

    Results

    In explaining the influence of tinnitus on speech comprehension, two theories can be suggested. A theory supports damage to the low levels of brain and brainstem (Bottom -up theory). And another theory, the reduction of speech perception due to the involvement of cognitive and attention systems (Top-down theory). Each of which has its own evidence of support.

    Conclusion

    In people with tinnitus, behavioral and electrophysiology evidences showed involvement of both speech processing pathways, bottom up and top down

    Keywords: Tinnitus, Speech, Diseases of the auditory tract, Auditory evoked potential