فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فاطمه ثقفی*، مهناز حسین زاده، رحیم بخش رامین صفحات 9-25
    مناطق آزاد تجاری- صنعتی ایران به منظور رشد و توسعه اقتصادی تاسیس شده اند ولی عمدتا به اشتغال منطقه ای از طریق دروازه بازرگانی کالا تبدیل شده و عملکرد مطلوبی در جذب سرمایه ، تولید و صادرات نداشتند. با وجود ظرفیت های بندر چابهار، این بندر عملکرد ضعیفی دارد. با این که خدمات تولید و صادرات به عنوان اصلی ترین خدمات سازمان منطقه آزاد چابهار است، در عمل درآمدش از فروش زمین و واردات کالا است. در پژوهش حاضر خدمات تولید و صادرات منطبق با روش شناسی تفکر نرم سیستمی تحلیل و سپس شبکه همکاری میان ذی نفعان درگیر با رویکرد تحلیل شبکه اجتماعی بررسی می شود. در انتها مدل مفهومی راهکارهای بهبود بر اساس نظر ذی نفعان به منظور توسعه سیستم خدمات تولید و صادرات سازمان منطقه آزاد شامل تشکیل کمیته تسهیل تولید و صادرات، ایجاد کلینیک صنعتی و شناسایی فرصت های سودآور، شفافیت فرآیندهای سازمان، بهبود فرآیند ارزیابی طرح ها در کمیسیون اقتصادی، بهبود فرآیند جانمایی و ارزش گذاری زمین ه ای اعطایی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: روش شناسی تفکر نرم سیستمی (SSM)، تحلیل شبکه های اجتماعی (SNA)، منطقه آزاد تجاری- صنعتی چابهار، خدمات تولید و صادرات
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 27-49
    درباره چالش های اقتصادی ایران و پیامدهای اجتماعی آن رهیافت های مختلفی ارایه شده است. پرسش اصلی مقاله آن است که «چگونه و براساس چه سازوکار سیاستگذاری اقتصادی می توان چالش های ساختاری ایران را مدیریت و کنترل نمود؟» واقعیت های ساختاری بیانگر آن است که بخش قابل توجهی از چالش های اقتصادی و اجتماعی ایران ناشی از عدم نهادینه شدن قواعد اقتصادی و تنظیم الگوی مشخصی از معادله تولید، توزیع و رقابت در سیاستگذاری اقتصادی ایران بوده است. فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که «سیاستگذاری اقتصادی نهادگرا می تواند نقش موثری در کنترل چالش های اقتصادی و اجتماعی ایران ایفا نماید.» در انجام این پژوهش از رهیافت توسعه نهادگرا و نظریه اوانز در تبیین نقش دولت توسعه گرا استفاده می شود.
    کلیدواژگان: دولت توسعه گرا، رانت، سیاستگذاری نهادگرا، چالش های اقتصادی، برنامه توسعه
  • علی اصغر سعدآبادی*، زهره رحیمی راد صفحات 51-73

    مشارکت عمومی در علم بعنوان یکی از ابعاد دموکراسی علم در جامعه می تواند  زمینه ای سازنده برای دیدگاه های عموم فراهم کند و این مهم زمانی تحقق خواهد یافت که علم و فناوری مقوله ای عمومی قلمداد شده و در متن زندگی روزمره شهروندان وارد شود. علی رغم آنکه در دو دهه اخیر، تاکید بر تدوین سیاست و برنامه ریزی جهت توسعه علم و فناوری در ایران را می توان در اسناد بالادستی کشور به خوبی مشاهده نمود، اما به نظر می رسد تحقیق جامعی که اسناد بالادستی علم و فناوری را از منظر مشارکت اجتماعی در علم و فناوری مورد نقادی قرار دهد، کمتر انجام شده است. در این راستا تولید ایده های بدیع و مبتنی بر نوآوری اجتماعی برای تحقق مشارکت اجتماعی در نقشه جامع علمی کشور رسالت منحصربه فرد این پژوهش است که در سه گام (توصیف، آسیب شناسی و ارایه راهکار) پیگیری خواهد شد. این پژوهش ابتدا با استخراج گزاره های ناظر بر مشارکت اجتماعی در علم و فناوری در اسناد سیاستی در قالب 5 بعد و 30 مولفه، سعی می کند چالش های موجود در نقشه جامع علمی را مشخص کند. نتایج نشان داد سند مذکور با آسیب های متعددی از این منظر روبروست. در نهایت نیز 25 راهکار مبتنی بر نوآوری اجتماعی به منظور پوشش این چالش ها ارایه شد.

    کلیدواژگان: نقشه جامع علمی کشور، مشارکت اجتماعی در علم، نوآوری اجتماعی، اسناد بالادستی
  • طه شوکتیان، سید سپهر قاضی نوری نائینی* صفحات 75-93
    رشد فزاینده گستره و عمق فعالیت های علمی از یک سو و محدودیت منابع از سوی دیگر، اولویت گذاری را به یکی از الزامات سیاستگذاری علم، فناوری و نوآوری تبدیل نموده است. در این زمینه تصمیم ‎گیری در خصوص تحقیقات بنیادی به دلیل ویژگی هایی نظیر عدم قطعیت بالا و غیر قابل ارزیابی بودن منافع حاصله و در نتیجه ناممکن بودن تحلیل هزینه-منفعت به عنوان منطق اصلی اولویت گذاری بسیار دشوار است. در این مقاله، فرض شده یک نهاد ملی در ایران بودجه مشخصی، برای حمایت از تحقیقات بنیادی در علوم طبیعی در اختیار دارد و باید از میان طرح های متقاضی، تعدادی را برای حمایت برگزیند. سوال پژوهش، چگونگی انجام این کار است. برای پاسخ بدین سوال مبتنی بر روش شناسی پژوهش علم طراحی ابتدا از طریق بازخوانی نظام مند پیشینه دانشی، مدل مفهومی اولویت گذاری تحقیقات بنیادی مبتنی بر چارچوب حل مساله «انتخاب سبدپروژه تحقیق و توسعه» و «چالش های اولویت گذاری تحقیقات بنیادی» تدوین شد. سپس با پاسخ به چالش های یادشده، مدلی فرآیندی برای پاسخ به سوال پژوهش تجویز شد. اعتبارسنجی مدل پیشنهادی، از طریق شبیه سازی کامپیوتری مدل ریاضیاتی و نیز پیمایش کیفی نظرات خبرگان جهت اعتبارسنجی منطق کلی مدل صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: اولویت گذاری، سیاست علم، تحقیقات بنیادی، انتخاب سبدپروژه تحقیق و توسعه، برنامه ریزی ریاضی
  • امین قنبری، طیبه عباسی*، مجتبی امیری صفحات 95-114
    یکی از اهداف قوانین نحوه پذیرش دانشجو در ایران، تحقق عدالت می باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف ارزشیابی قوانین نحوه پذیرش دانشجو از جهت عدالت به انجام رسید. برای رسیدن به این هدف، روش پژوهش ترکیبی بکار گرفته شد، بدین صورت که پژوهش با روش کیفی آغاز شد و با روش کمی ادامه یافت. بخش کیفی پژوهش با هدف اکتشاف شاخص های عدالت که بتوان با آن ها قوانین نحوه پذیرش دانشجو را ارزشیابی نمود، صورت گرفت. در بخش کمی نیز، هدف پژوهش، توصیف دیدگاه های دانشجویان در مورد میزان تحقق شاخص های عدالت در قوانین نحوه پذیرش دانشجو بود. ابزار گردآوری داده در این بخش، پرسشنامه و استراتژی پژوهش، پیمایش بوده است. داده های گردآوری شده به وسیله پرسشنامه با آمار توصیفی و آزمون های آماری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده حاکی از این است که از دیدگاه دانشجویان، عدالت کمتر از حد متوسط در قوانین نحوه پذیرش دانشجو محقق می شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، قوانین، نحوه پذیرش دانشجو، عدالت
  • عباس منوریان، سیروس وطنخواه مقدم*، محمدعلی شاه حسینی، سید کمال واعظی، یونس نوراللهی صفحات 115-134

    هدف این پژوهش تبیین مدل خط مشی گذاری توسعه این انرژی ها در کشور است. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، نظریه مبنایی یا گراندد تیوری است. گردآوری داده ها از طریق انجام مصاحبه با مدیران و کارشناسان ستاد توسعه فناوری های حوزه انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق وزارت نیرو صورت گرفت. تحلیل داده ها نیز در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری انتخابی و کدگذاری محوری انجام شد. در این تحلیل خط مشی گذاری توسعه انرژی های تجدیدپذیر به عنوان مقوله محوری؛ توسعه بازار انرژی های تجدیدپذیر به عنوان راهبرد اصلی؛ توسعه کسب و کار و اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی کشور به عنوان شرایط علی اصلی؛ عوامل بسترساز توسعه انرژی های تجدیدپذیر به عنوان مقوله زمینه ای؛ عوامل مداخله بازار انرژی های تجدیدپذیر به عنوان مقوله مداخله گر؛ و توسعه انرژی های تجدیدپذیر به عنوان پیامد اصلی برگزیده شدند. در نهایت الگوی پارادایمی مدل خط مشی گذاری توسعه انرژی های تجدیدپذیر طراحی شد.

    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، توسعه، خط مشی، خط مشی گذاری، نظریه مبنایی
  • ندا گرشاسبی نیا*، سید حبیب الله طباطبائیان، محمد نقی زاده، سید محمدعلی خاتمی فیروزآبادی صفحات 135-153

    چرخش نخبگان به معنی مهاجرت دوسویه و جریان نخبگان در میان کشورها، از ابعاد جهانی سازی است که برای آن مزایای زیادی برشمرده اند. از سویی دیگر  مهاجرت غیرمتوازن نخبگان از کشورها باعث کاهش شدید نیروی انسانی به عنوان عامل اصلی توسعه در کشور فرستنده می شود. این پژوهش به تعیین سطح موثر حقوق مالکیت فکری بر افزایش شاخص چرخش نخبگان با استفاده از تحلیل همبستگی و روش توکی می پردازد. داده های این پژوهش از وضعیت مهاجرتی مخترعین  98 کشور در سال 2012 با توجه به محل اقامت شان بدست آمده است. یافته های پژوهش مشخص نمود: اولا گرچه رابطه معکوس معناداری بین سطح حقوق مالکیت فکری با چرخش نخبگان وجود دارد ولی ضریب همبستگی آن ها کم است،ثانیا فقط در صورت افزایش شاخص حقوق مالکیت فکری به سطحی  بیش از مقدار هفت از ده،  اثر معناداری در شاخص چرخش نخبگان ایجاد می شود. در ادامه مقایسه سطح حقوق مالکیت فکری ایران در سال 2019 (4/4) با نتایج بدست آمده نشان داد که ارتقای سطح چرخش نخبگان با استفاده از سیاست تقویت حقوق مالکیت فکری نیازمندآموزش، قانونگذاری،  تنظیم مقررات و صرف هزینه کلان است.

    کلیدواژگان: مهاجرت متخصصین، جذب نخبگی، توسعه نخبگی، چرخش نخبگان، حقوق مالکیت فکری
  • کیارش فرتاش*، محمدصادق خیاطیان یزدی، امیر قربانی صفحات 155-177

    ایران با شرایط جغرافیایی خود، از کشورهای با پتانسیل بالا در زمینه تولید انرژی خورشیدی می باشد که تاکنون از آن به نحو شایسته ای بهره برداری ننموده است. پژوهش حاضر در این راستا به بررسی آسیب شناسانه حکمرانی انرژی خورشیدی در ایران می پردازد. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از منظر روش کیفی است. جامعه پژوهش 27 خبره دارای تجربه و تخصص در زمینه حکمرانی انرژی خورشیدی در ایران هستند که با تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و داده های ثانویه، روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوا و کدگذاری است. قلمرو زمانی مورد بررسی سال های 1380 تا سال 1398 می باشد. بر اساس تحلیل الزامات حکمرانی با رویکردی جامع، عدم انسجام سیاستی در اسناد سیاستی، فقدان هماهنگی افقی میان نهادهای سیاستگذار و تنظیم گر، عدم هماهنگی عمودی میان نهادهای سیاستگذار و اجرایی و همچنین ناتوانی شوراهای عالی از جمله شورای عالی انرژی در ایجاد هماهنگی سیاستی، در مجموع به عدم انسجام و یکپارچگی میان کنشگران که انرژی خورشیدی و عدم بهره برداری شایسته از آن در ایران منجر شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، انرژی خورشیدی، آسیب شناسی، هماهنگی، انسجام، ایران
  • ناصر شیربگی، نسیم عبدالله زاده* صفحات 179-200

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی نظم گفتمانی حاکم بر  نظام آموزش عالی جمهوری اسلامی ایران و چگونگی مفصل بندی سیاست های آموزشی در گفتمان مذکور انجام گرفت. گفتمان آموزش عالی در جمهوری اسلامی ایران، خاصه پس از انقلاب فرهنگی، اولین نشانه های ظهورش را نمایان کرد. سیاست های آموزشی در درون این گفتمان به سه دوره زمانی 1357 تا 1360، 1360 تا 1368 و 1368 تا به امروز تقسیم بندی می شود که در هر دوره گفتمان آموزش عالی به مدد سیاست های آموزشی مذکور سعی در تثبیت معنای خویش داشته است. مفصل بندی گفتمان مذکور در بستری تاریخی که همان چالش های سیاستگذاری فرهنگی-آموزشی هستند مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که گفتمان آموزش عالی در جمهوری اسلامی ایران حول دال مرکزی «فرهنگ اسلامی» مفصل بندی شده است و دال هایی همچون «نفی سکولاریسم»، «تحول آموزش»، «مقابله با تهاجم فرهنگی»، «گزینش کارگزاران آموزش»، «خصوصی سازی آموزش» و «اسلامی شدن دانشگاه» حول این دال مرکزی مفصل بندی شده اند. هرکدام از این دال ها به میانجی تصویب و ابلاغ قوانین و اسناد بالادستی ای ظهور پیداکرده اند که مستلزم اتخاذ سیاست های آموزشی ویژه ای بوده است. سیاست های آموزشی در این سیر تاریخی، ابعادی ایدیولوژیک، ارزشی و همچنین اجرایی به خود گرفته اند.

    کلیدواژگان: گفتمان، آموزش عالی، سیاست آموزشی، انقلاب فرهنگی، سوژه های آموزشی
  • حمیدرضا ملک محمدی* صفحات 201-209

    مطالع نوشته های سیاست گذاری عمومی، به ویژه تراوش قلم های نویسندگان اصلی این حوزه، نه تنها به شناخت بهتر پایه های سیاست گذاری منجر می شود، بلکه محدوده فکری این نویسندگان و چگونگی چینش اجزای مختلف در آن را برای محققان، روشن می نماید. چنین دستی از نوشته ها و نقد ها و انتقادهای پی آیند آن ها و در سطحی دیگر، وارد کردن نظرات ارایه شده در وادی عمل، گلچینی از دستاوردهای خواندنی را برای علاقه مندان خود فراهم می آورد. نوشته حاضر با تمرکز بر مفهوم چارچوب ایتلاف های حامی، به بررسی تاملات پل ساباتیر و برخی تلاش های عملی پس از آن برای به کارگیری مفهوم یاد شده در حوزه های سیاست گذاری در کشورهای مختلف خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: ائتلاف های حامی، ساباتیر، سیاست گذاری عمومی
  • علی اشرف نظری*، محمد صیادی صفحات 211-232
    مساله اصلی در روش شناسی این است که باید از چه روشی برای به دست آوردن معتبرترین معرفت/شناخت استفاده کنیم. از این منظر، هر یک از روش شناسی های موجود رفتارگرایی و پوزیتیسم گرفته تا پسارفتارگرایی و پساساختارگرایی، تلاش دارند از چشم انداز خاص خود، نحوه دست یابی به شناخت معتبر را توضیح دهند. اما آینده پژوهی در معنای علمی خود، تلاش می کند با استفاده از سایر روش های مرسوم در علوم انسانی و اجتماعی فهمی از آینده و سناریوهای مختلف مبتنی بر آن را ارایه کند. تحلیل لایه لایه علی، از جمله روش های آینده پژوهی است که ضمن تلفیق سطوح مختلف تحلیل در چهار لایه متفاوت، از منظری پساساختارگرایانه به علت یابی مسایل و روندها و شکل گیری سناریوهای مختلف آینده نگاه می کند. این روش با تحلیل وجوه مختلف پدیده مورد سوال در چهار لایه لیتانی، نظام اجتماعی و ساختارها، گفتمان/جهان بینی و اسطوره/استعاره به بررسی افقی و عمودی موضوع پژوهش می پردازد، از ساختارگرایی فراتر می رود و امکان شکل گیری آینده های متفاوت را ارزیابی می کند. این مقاله در پی توضیح روش تحلیل لایه لایه علی، نحوه کاربست آن درسیاست و تلاش برای فهم وجوه پساساختارگرایانه آن است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، روش شناسی، سیاست، تحلیل لایه لایه علی، پساساختارگرایی، اسطوره، استعاره
  • حنیف عموزاده مهدیرجی*، سید محمد حسینی صفحات 233-252
    مساله عدم همکاری شهروندان با حکومت در ایران سبب شده تا تامین منابع مالی پایدار برای دولت ها با مشکلات زیادی مواجه شود. نظریه دام اجتماعی بیان می کند که این موضوع به سبب بی اعتمادی اعضای یک جامعه و به سبب تجربه های پیشینی آن ها است. در این مقاله تلاش شده تا این ادعا به کمک آزمایشی سنجیده شود. بنابراین به پرسش اصلی پژوهش که همانا «چرایی عدم همکاری مردم با حکومت است» به شیوه ای تجربی و به کمک روش بازی سازی، به عنوان ابزاری برای شبیه سازی آزمایشات در علوم اجتماعی، پاسخ داده شده است. نتایج آزمایش نشان می دهد که همکاری مردم با حکومت بیشتر تحت تاثیر عملکرد حکومت است تا همکاری سایر اعضای جامعه و این بر خلاف فرض معروف نظریه «دام اجتماعی» است. لازم به ذکر است که در آنالیز آزمایش، از آزمون کای-دو و برای مدل سازی نتایج آزمایش از رگرسیون لجستیک به کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است.
    کلیدواژگان: دام اجتماعی، مساله عدم همکاری، بازی سازی، رگرسیون لجستیک، روبات تلگرامی
  • یحیی کمالی*، صدیقه شیخ زاده جوشانی، فاطمه احمدی نژاد صفحات 253-275
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و دسته بندی معیارهای اجرای موفق سیاست های عمومی است. مرحله اجرا یکی از مهم ترین مراحل فرآیند سیاستگذاری عمومی به شمار می آید زیرا تحقق سیاست و هدف سیاستگذاران در این مرحله صورت می گیرد. از طرفی اهمیت اجرا به این دلیل است که آزمونی برای صحت و دقت مرحله تدوین و شکل گیری سیاست های عمومی است. با توجه به مدل های مختلف تحلیل اجرا و پیچیدگی های این مرحله سیاستگذاری، شناسایی معیارهایی برای اجرای موفق سیاست های عمومی می تواند به توفیق بیشتری در اجرای سیاست های عمومی منجر شود و به سیاستگذاران، مجریان و سازمان ها ذیربط کمک کند که مانع شکست اجرای سیاست های عمومی شوند. در این راستا، در پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل مضمون و بررسی متون علمی حوزه سیاستگذاری عمومی، معیارهای اجرای موفق سیاست های عمومی شناسایی و در پنج زمینه1) معیارهای مربوط به سیاست تدوین شده 2) مجریان سیاست ها 3) ساختارها و سازمان های اجرایی 4) شرایط و محیط اجرا  5) منابع و ابزارهای اجرای سیاست ها دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: سیاست، اجرای سیاست، اجرای موفق، تحلیل مضمون
|
  • Fatemeh Saghafi *, Mahnaz Hosseinzadeh, Rahimbakhsh Ramin Pages 9-25
    Iran's free trade-industrial zones have been established for economic growth and development. However, despite the growth in the number and development of these areas, they have become regional employment through the commercial gate of goods. Despite the potential and capacities of Chabahar port, its performance is weak. Since production and export services are the main services of Chabahar Free Zone Organization, they have been directed towards earning money through land sales and imports of goods. In this research, production and export services are analyzed using methodology of SSM in Chabahar Free Zone, then the situation of experts is analyzed from the perspective of experts and the organizations involved are identified. In the following, the situation of the communication network between these organizations is analyzed with SNA. Finally, with the results of this analysis, policy recommendations for the development of the free zone organization's production& export service system are presented.
    Keywords: Soft Systems Thinking Methodology (SSM), Social Network Analysis (SNA), Chabahar Free Trade-Industrial Zone, Production, Export Services
  • Abbas Mossalanejad * Pages 27-49
    Structural facts indicate that a considerable part of Iran’s economic and social challenges have arisen out of the institutionalization of social rules and formulation of a specific pattern of production, distribution and competition equation in the Iranian economic policy. The paper’s hypothesis emphasizes that “the institutional economic policy can play an effective role in controlling Iran’s economic and social challenges.” For the purpose of conducting this study, the institutional development approach and Evans’ theory were drawn on to delineate the role of a developmental state. The data analysis and content analysis methodology was used to prepare this article.
    Keywords: developmental state, rent, institutional policymaking, economic challenges, Development Plan
  • AliAsghar Sadabadi *, Zohreh Rahimi Rad Pages 51-73

    Public participation in science as one of the dimensions of science democracy in society can provide a constructive context for public view, and this will be realized when science and technology are considered a public issue and incorporated into the context of daily life of citizens. In this regard, by developing appropriate policies, citizens can engage in more attractive ways, including solutions based on social innovation in science and technology, and through broad and inclusive discussions of different groups of people, public oversight and participation. In science. Despite the fact that in the last two decades, the emphasis on formulating policy and planning for the development of science and technology in Iran can be clearly seen in the country's upstream documents, but less comprehensive research has been done to critique upstream science and technology documents in terms of social participation in science and technology. In this regard, the production of innovative ideas based on social innovation to achieve social participation in the comprehensive scientific map of the country is the unique mission of this research, which will be followed in three steps (description, pathology and solution). This study first tries to identify the challenges in the comprehensive scientific map by extracting the propositions regarding social participation in science and technology in policy documents in the form of 5 dimensions and 30 components.  The results showed that this document faces several disadvantages from this perspective. Finally, 25 solutions based on social innovation were presented to cover these challenges.

    Keywords: Comprehensive scientific map of the country, social participation in science, Social innovation, macro document
  • Taha Shokatian, Sepehr Ghazinoory * Pages 75-93
    The increasing growth of the scope and depth of scientific activities on the one hand and resource constraints on the other have made priority-setting an essential requirement in science, technology and innovation policy. In this context, decisions regarding basic research would be more complicated because of their specific characteristics including high uncertainty and unpredictability of the resulting benefits, and -as a consequence- the impossibility of cost-benefit analysis as the primary logic of priority-setting. This paper assumes that a national institution in Iran with a defined budget to support basic research in natural sciences must select a number of research proposals to support. The research question is how to do this. In order to answer this question and based on design science research methodology, via a systematic review of the knowledge base, the conceptual model of prioritizing basic research was formulated based on the framework for solving the problem of "R&D project portfolio selection" and "challenges of basic research priority-setting". Then, via answering these challenges, a process model was prescribed to answer the research question. In this model, after evaluating each proposal, the best set is selected by means of zero-one mathematical programming with the aim of maximizing the attractiveness of the set observing budget constraints, discipline and geographical distribution, type of research and justice. Validation of the proposed model was done through computer simulation of the mathematical model, as well as qualitative survey over  experts' opinions to validate the general logic of the model.
    Keywords: Priority-setting, Science Policy, Basic Research, R&D Project Portfolio Selection, Mathematical Planning
  • Amin Ghanbari, Tayebeh Abbasi *, Mojtaba Amiri Pages 95-114
    One of the aims of the student admission laws, is to achieve justice. The present study was conducted to evaluate the student admission laws in terms of justice. To achieve this aim, a mixed method was utilized; that is, the research began with the qualitative method and continued with the quantitative method. The qualitative section of the research was aimed at exploring the indexes of justice that can be used to evaluate the laws of student admission. The results of the statistical analysis indicate, according to the students, justice operates below average in the laws of student admission. Also, these results indicate that there is no significant difference between the views of male and female students and those of students from different provinces.
    Keywords: Policy evaluation, Laws of Student admission, educational Justice
  • Abas Monavariyan, Sirous Vatankhah Moghaddam *, MohammadAli Shah Hoseini, Seyed Kamal Vaezi, Younes Noorollahi Pages 115-134

    Aim of this research is to describe policy making of development of the renewables in the country. Method of the research is grounded theory. Data is gathered through interview with managers and experts of different related organizations to renewable energy. Analysis of the data has been done in three stages of open coding, axial coding and selective coding and in addition to determining of core phenomenon or category, casual, contextual, intervening conditions, strategies and consequences of development of renewables in I.R.Iran have been explained. In final, paradigmatic model of policy making of renewable energy has been drawn.

    Keywords: renewable energy, Development, Policy, Policy making, Grounded theory
  • Neda Garshasbi Nia *, Seyed Habibolallah Tabatabaeian, Mohammad Naghizadeh, MohammadAli Khatami Firozabadi Pages 135-153

    Brain circulation with the means of bilateral migration and the flow of brain among countries is one of the dimensions of globalization. Although Scholars found many benefits for the brain circulation, the unbalanced migration of brains from the country causes a sharp reduction in human capital as the main factor of development in the sending country. This study determines the effective level of intellectual property rights on increasing the brain circulation index using correlation analysis and Tukey method. The research data are obtained from the migration status of inventors in 98 countries in 2012 according to their nationality and residency. The findings of this study showed: firstly, although there is a significant inverse relationship between the level of intellectual property rights and the brain circulation, but their correlation coefficient is low, and secondly only if the intellectual property rights index increases to more than seven, there is a significant effect on brain circulation index. Further comparison of the level of intellectual property rights in Iran 2019, 4.4, with the results obtained showed that improving the level of rotation of elites using the policy of strengthening intellectual property rights requires legislation, regulation and spending large sums.

    Keywords: Brain flow, Brain Drain, Brain Gain, Brain Circulation, Intellectual Property Rights
  • Kiarash Fartash *, MohammadSadegh Khayyatian Yazdi, Amir Ghorbani Pages 155-177

    Due to its geographical conditions, Iran is one of the countries with high potential in the field of solar energy production, which has not been exploited properly. The present study investigates the critical study of solar energy governance in Iran. The present study in terms of applied purpose, in terms of qualitative method, and its research community are experts with experience and expertise in the field of solar energy governance in Iran. The sample size includes 27 people who have been selected by the snowball technique. Data collection tools are semi-structured interviews and secondary data and the methods of data analysis are content analysis and coding. The temporal territory is from 2001 to 2019. Based on the findings, the research obtained from the analysis of governance requirements with a comprehensive approach, policy incoherence in policy documents, lack of horizontal coordination between policymakers and regulators, vertical lack of coordination between policymakers and executive bodies and the inability of Supreme Councils including the Supreme Energy Council to coordinate. Eventually, it's have led to loss incoherence and integration among actors that solar energy and its lack of proper use in Iran.

    Keywords: Governance, Solar energy, critical study, Coherence, coordination, Iran
  • Naser Shirbagi, Nasim Abdolahzadeh * Pages 179-200

    In this research, we have attempted to analyze the discourse order that governs the higher education system of the Islamic Republic of Iran and how the educational policies are articulated in the said discourse. Higher education discourse in the Islamic Republic of Iran and especially after the Cultural Revolution showed its first signs of emergence. The educational policies within this discourse are divided into three periods from 1357 to 1360, 1360 to 1368 and 1368 to the present day in which each period of higher education has sought to consolidate its meaning through the aforementioned educational policies. The findings of the research show that the discourse of higher education in the Islamic Republic of Iran has been articulated around the central signifier of "Islamic culture" and signifiers such as "the rejection of secularism", "the transformation of education", "the selection of educational agents", "Privatization of education","Islamization of the university" are centered around this central signifier. Each of these signifiers has emerged as a mediator in the adoption of authentic laws and documents requiring special education policies. Educational policies in this historical course have taken on ideological, value as well as executive dimensions, and their ultimate goal has been to strengthen the articulation of higher education discourse in the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: discourse, Higher Education, Educational Policy, Cultural Revolution, Educational Subjects
  • HamidReza Malrk Mohammadi * Pages 201-209

    The Advocacy Coalition framework by Paul A. Sabatier has generated considerable interest among scholars as it includes a great attention to policy Sub-system, Stakeholders and people who share policy beliefs in policy implementation and  change this article concerns some key aspect of this approach.

    Keywords: advocacy coalition, Sabatier, Public Policy
  • Aliashraf Nazari *, Mohammad Sayyadi Pages 211-232
    The main problem in methodology is that what method should be used to achieve the most valid and reliable episteme/knowledge? In this view, all of current methodologies from behaviorism and positivism to post-behaviorism and post structuralism try to explain the way of achieving knowledge from their own point of view. But future studies are supposed to use other common methods in social sciences to give an understanding of future and related scenarios. Causal Layered Analysis (CLA) is one of future studies methods that uses a poststructuralist perspective and combines four different levels of analysis to find out the causes and trends of the formation of different future scenarios. This method horizontally and vertically investigates the problem, using four levels of litany, social system and structures, discourse/worldview and myth/metaphor. CLA goes beyond structures and studies the possibility of formation of different futures. This paper explains the methodology of CLA and its application in politics as a poststructuralist method.
    Keywords: Future Studies, methodology, politics, Causal Layered Analysis, poststructuralism, myth, Metaphor
  • Hanif Amoozadeh Mahdiraji *, Seyed Mohammad Hosseini Pages 233-252
    Non-cooperation with government is an enduring issue in accomplishment of sustainable financial resources for government budgetary in Iran. The Social Trap theory argue that the reason of this problem is pertinent to distrust of a society’s members to each other formed already over the span of the years. This article attempts to test this claim by the means of an experiment. So, the main question of this research that is "why does not people cooperate with the government?" was answered in an empirical manner by the method of Gaming as the tool of simulation in order to design an experiment. The results of the test show that people cooperation with the government more influenced by government strategies than the cooperation of other members of the society. Hence, for the analysis, SPSS software and Chi-Square test are used. Furthermore, logistic regression is used for the modeling of the experiment results.
    Keywords: Social Trap, Problem of Non-Cooperation, Gaming, Logistic regression, Telegram Bot
  • Yahya Kamali *, Sedighe Sheikhzadeh Joshani, Fatemeh Ahmadinezhad Pages 253-275
    This research aims to identify and categorize the criteria for successful implementation of public policies. The Implementation stage is one of the most important stages of public policy process. Importance of Implementation is due to the fact that it is a test for the accuracy and precision of formulation of public policies. Given the different models of implementation analysis and the complexities of this policy making stage, identifying a set of criteria for successful implementation of public policies can lead to more successful implementation and help policymakers and relevant organization to prevent public policy failures. In this regard, in this research by using of thematic analysis, and reviewing scientific texts of public policy tried to identify a set of criteria for successful implementation of public policies. This criteria categorized in in five themes: 1-criteria related to the policy, 2- policy enforcers, 3- Executive organizations and structures, 4- Conditions and environment of implementation, 5- resources and tools of policy implementation.
    Keywords: Policy, implementation, successful implementation, Thematic analysis