فهرست مطالب

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا عباس پور آذر*، ربابه عطایی فر، طاهره مرادیان صفحات 7-26

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی سبک هویت براساس رابطه فرزندپروری ادراک شده و نگرش منفی دختران نسبت به پدران است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر پایه های تحصیلی سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی مدارس دولتی شهر کرج در سال تحصیلی 95-1394 بود که از میان آنها نمونه ای به حجم 230 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شد.  نمونه ها به پرسشنامه سبک هویت برزونسکی (1992)، فرزندپروری ادراک شده شیفر و نگرش فرزند به والد هادسن (فرم پدر) (1992) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نشان دادند که میان نگرش منفی دختران نسبت به پدر با سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری رابطه منفی و معنادار و با هویت سردرگم- اجتنابی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین از میان ابعاد فرزندپروری ادراک شده بعد کنترل - آزادی می تواند به صورت مثبت و معنادار سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری و بعد محبت -طرد می تواند به صورت منفی و معنادار، سبک هویت سردرگم- اجتنابی را پیش بینی کند. از یافته های پژوهش می توان به این نتیجه رسید که هرچه نگرش نسبت به پدر مثبت تر باشد دختران با احتمال بیشتری می توانند در یافتن هویت درست موفق باشند. همچنین کنترل والدین  می تواند در بروز هویت مثبت نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک هویت، فرزندپروری ادراک شده، نگرش فرزند به والد
  • مهناز رحمتی کزاز، طهمورث شیری*، حبیب صبوری خسروشاهی صفحات 27-48

    واگرایی فرهنگی، نوعی ناهمسویی و ناهمنوایی در ارزشها، نگرشها و رفتارها میان نسلهای مختلف یک جامعه است. شناخت عوامل موثر بر واگرایی فرهنگی در ارزشهای اجتماعی والدین و فرزندان از موضوعات مهم جامعه ایران است که در پژوهش حاضر با رویکرد کمی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، همه خانواده های شهر تهران در رده سنی 15 تا 60 سال بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 384 نفر (202 والد و 182 فرزند) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه واگرایی ارزشهای اجتماعی، میزان استفاده از رسانه های جمعی، دینداری، پایگاه اجتماعی- اقتصادی و سبک تربیتی والدین بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و نرم افزار AMOS استفاده شده است. یافته های پژوهش   نشان داد که میزان استفاده از رسانه های ارتباطی، پایگاه اجتماعی- اقتصادی و سبک تربیتی سخت گیرانه و آزادمنشانه والدین به طور مثبت و دینداری و سبک تربیتی مقتدرانه به طور منفی با واگرایی فرهنگی در ارزشهای اجتماعی والدین و فرزندان مرتبط اند. یافته های حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که در حدود 44/5 درصد از تغییرات میزان واگرایی ارزشهای اجتماعی والدین و فرزندان با متغیرهای پیش بین قابل تبیین هستند. همچنین پارامترهای مدل تحلیل عاملی واگرایی ارزشهای اجتماعی در سطح اطمینان 95 درصد معنادارند. از این رو، می توان نتیجه گرفت که گسترش روزافزون رسانه های جمعی، افزایش سطح اقتصادی- اجتماعی والدین و سبکهای تربیتی سخت گیرانه و سهل گیرانه منجر به واگرایی فرهنگی بیشتر در نسلهای مختلف جامعه   می شوند و به عکس، تقویت دینداری و سبک تربیتی مقتدرانه و معتدل والدین می تواند با احتمال کاهش واگرایی فرهنگی همراه باشد.

    کلیدواژگان: واگرایی فرهنگی، رسانه های ارتباطی، دینداری، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، سبکهای تربیتی
  • پناه علی حسین زاده، مرضیه علیوندی وفا*، زینب خانجانی، سید داوود حسینی نسب صفحات 49-66

    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی برنامه همکاری خانه و مدرسه بر خودکارآمدی تربیتی، عمومی و اجتماعی والدین دانش آموزان پایه اول ابتدایی مدارس دولتی شهر تبریز انجام شده است. طرح پژوهش بر پایه پژوهشهای نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استوار است. جامعه آماری پژوهش شامل تمام خانواده های دانش آموزان پایه اول ابتدایی شهر تبریز بود که در سال تحصیلی 98-1397 در مدارس دولتی مشغول به تحصیل بودند. با توجه به مداخله ای بودن پژوهش و اهمیت رضایت شرکت کنندگان، برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند استفاده شد، سپس، نمونه ای شامل 40 خانواده انتخاب و در دو گروه (20 خانواده گروه آزمایش و 20 خانواده گروه کنترل) قرار داده شدند. برنامه همکاری خانه و مدرسه به مدت 8 جلسه 2 و نیم ساعته (هر هفته یک جلسه) برای گروه آزمایش اجرا شد. در این مدت هیچ برنامه ای برای گروه کنترل اجرا نشد. داده های هر دو گروه با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که خودکارآمدی تربیتی، عمومی و اجتماعی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور قابل ملاحظه ای تغییر یافته است و در جهت مثبت افزایش معنا دار نشان می دهد (0/05>p).  با توجه به نتیجه مداخله ارایه شده، نتایج حاکی از آن است که شرکت در برنامه همکاری خانه و مدرسه می تواند میزان خودکارآمدی تربیتی، عمومی و اجتماعی والدین را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: برنامه همکاری خانه و مدرسه، خودکارآمدی تربیتی، خودکارآمدی عمومی، خودکارآمدی اجتماعی
  • لیلا شهرابی فراهانی، مریم فاتحی زاده*، عذرا اعتمادی صفحات 67-88

    پژوهش حاضر با هدف کشف ملاکهای معلمان دختر در آستانه ازدواج درباره انتخاب همسر انجام شده است. این مطالعه با روش کیفی و با استفاده از رویکرد تحلیل مضمون انجام شده است. پژوهشگر با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر از معلمان دختر مجرد 18 تا 30 ساله را در شهر تهران شناسایی و مورد مصاحبه قرار داد. همه مصاحبه ها ضبط شده، سپس با بهره گیری از روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه به شناسایی دو مضمون اصلی ملاکهای فردی و ملاکهای زمینه ای انجامیده است. مضمون ملاکهای فردی دربرگیرنده شش مضمون فرعی ملاکهای شخصیتی (مهربان بودن، عصبی نبودن، و...)، ویژگیهای ظاهری (تناسب اندام، بلندی قد و...)، ملاکهای سنی (نداشتن فاصله سنی زیاد و...)، ملاکهای تحصیلی (اهل مطالعه بودن و...)، ملاکهای اعتقادی (شباهت اعتقادی، پایبندی دینی و...) و ملاکهای اقتصادی (توانایی تامین مخارج زندگی، شباهت خانواده ها از نظر اقتصادی و...) بود. مضمون ملاکهای زمینه ای نیز دربرگیرنده چهار مضمون فرعی ملاکهای فرهنگی (تشابه قومیتی و...)، ملاکهای مربوط به خانواده همسر (مشابه بودن خانواده ها و...)، ملاکهای ارزشی (همسانی در ارزشهای اصلی و...) و ملاکهای سیاسی (پایبندی به نظام و...) بود. یافته های به دست آمده، از طریق آشکارسازی ملاکهای مدنظر معلمان دختر مجرد برای انتخاب همسر و ازدواج، علاوه بر افزایش بینش نسبت به ملاکهای ازدواج در معلمان دختر مجرد، زمینه را برای تدوین برنامه های اصلاحی با هدف بهبود ملاکهای ازدواج این گروه و هماهنگ سازی آنها با واقعیتهای موجود و همچنین تسریع روند ازدواج در آنها فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: ملاک، همسرگزینی، معلمان مجرد، تحقیق کیفی
  • علیرضا شفیعی کندجانی، صنم شفیعی، سولماز وطن خواه، محمود فرورشی* صفحات 89-104

    اوتیسم نوعی اختلال مزمن روان پزشکی است که با نقص در برقراری ارتباط و رفتار مشخص می شود. والدین کودکان مبتلا به اوتیسم مراقبان این بیماران و تحت تاثیر آنان هستند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت اقتصادی- اجتماعی، سبکهای مقابله ای، ویژگیهای شخصیتی  و سلامت روان در والدین کودکان مبتلا به اوتیسم انجام شده است. این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی - تحلیلی بوده و جامعه آماری آن را والدین کودکان مبتلابه اوتیسم شهر تبریز تشکیل می دادند. نمونه آماری شامل والدین کودکان مبتلابه اوتیسم مدارس استثنایی شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 90 نفر از والدینی انتخاب شدند که به تشخیص روان پزشک طبق ملاکهای DSM.5 فرزندانشان دارای اختلال طیف اوتیسم بوده است. آزمودنیها به پرسشنامه های نیو، وضعیت اجتماعی- اقتصادی، سبکهای مقابله ای بیلینگز و موس و SCL-25  پاسخ دادند. داده ها با به کارگیری روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با نرم افزارآماری SPPSS-16 تجزیه و تحلیل شدند. والدین کودکان مبتلابه اتیسم دارای وضعیت اجتماعی - اقتصادی پایین، درجات متوسطی از علایم روانی، شخصیت مسئولیت پذیر، باسبک مقابله ای مساله- مدار و مهار جسمانی بودند. توجه سیاستگذاران نظام سلامت و درمانگران به مشکلات اقتصادی، اختلالات روانی و سبک مقابله ای مهار جسمانی والدین کودکان مبتلابه اوتیسم اهمیت اساسی دارد.

    کلیدواژگان: سبکهای مقابله ای، سلامت روان، والدین کودکان مبتلابه اوتیسم، ویژگیهای شخصیتی
  • هادی ابراهیمی کیاپی*، فاطمه عامریان صفحات 105-126

    اهمیت تربیت دینی نوجوانان به عنوان نسل چهارم انقلاب اسلامی، تا حدی است که مقام معظم رهبری بخشهایی قابل توجه از بیانیه راهبردی «گام دوم انقلاب» را به معنویت و اخلاق این قشر از جامعه به عنوان آینده سازان این مرز و بوم اختصاص داده اند. با توجه به نقش انکارناپذیر رسانه ها در شکل دهی باورها و ارزشهای مخاطبان در عصر ارتباطات، صدا و سیما به منزله رسانه ملی، باید به نیازهای دینی و مذهبی مخاطبان، به ویژه نوجوانان و جوانان و موانع موجود در تربیت دینی آنان اشراف داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهم ترین موانع و چالشهای تربیت دینی نوجوانان با تاکید بر بیانات مقام معظم رهبری و ارایه راهکارهای رسانه ای در این زمینه است. این پژوهش کیفی با بهره گیری از روش نظریه زمینه ای، نمونه گیری نظری هدفمند و مصاحبه با جمعی از کارشناسان صورت گرفته است. پس از استخراج و کدگذاری داده ها، مفاهیم و مقولات کلیدی در چند مرحله استخراج و پردازش شده است. با توجه به یافته های پژوهش، مشکلات مربوط به ضعف باورهای دینی و ارتباطات اعضای خانواده، مسایل خاص دوران نوجوانی، مسایل مربوط به مدارس، گروه همسالان و جامعه، مسایل رسانه ای، ناهماهنگی اصول تربیتی در خانه و مدرسه، فقر مالی و فرهنگی خانواده ها، انواع اعتیاد و انواع آسیبهای فردی و اجتماعی در خانواده، مهم ترین موانع تربیت دینی نوجوانان هستند. نتایج پژوهش نشان داد که رسانه ها می توانند با انتقال غیر مستقیم و تاثیرگذار پیامهای تربیتی و ارایه الگوهای مناسب برای افزایش ارتباطات درون خانوادگی (به ویژه والدین و فرزندان) و تقویت باورهای دینی مخاطبان، گام بردارند.

    کلیدواژگان: نوجوانان، چالشهای تربیت دینی، بیانات مقام معظم رهبری، خانواده، مدرسه، رسانه
  • مریم احمدی فارسانی، ناصر باقری*، طیبه شریفی صفحات 127-142

    هدف از انجام دادن این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش مادران به روش بارکلی بر بهبود رابطه والد- کودک دانش آموزان مضطرب دبستانهای شهر فارسان بوده است. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بوده و ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس اضطراب کودکان اسپنس (1997) و پرسشنامه رابطه کودک- والد پیانتا (1992) (با سه خرده مقیاس نزدیکی، وابستگی و تعارض) بوده است. ابتدا با استفاده از مقیاس اضطراب کودکان اسپنس، کودکان مضطرب غربال شدند. نمونه پژوهش شامل 30 دانش آموز از دبستانهای شهر فارسان در سال تحصیلی 96-1395 بود که آنها به دو گروه آزمایشی (شامل 15 نفر) و گروه گواه (شامل 15 نفر) گمارده شدند. قبل از ارایه مداخله و آموزش والدین هر دو گروه آزمایشی و گواه پرسشنامه رابطه کودک-والد پیانتا را به عنوان پیش آزمون تکمیل کردند. سپس گروه آزمایشی ده جلسه تحت مداخله آموزش والدین به روش بارکلی قرار گرفت، در حالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان دوره آموزش مادران از هر دو گروه پرسشنامه رابطه والد- کودک پیانتا به عنوان پس آزمون گرفته شد. سپس داده های به دست آمده تحلیل آماری شدند. یافته های تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکووا) نشان دادند که آموزش مادران به روش بارکلی سبب بهبود معنادار رابطه والد- کودک (28/27= F و 0/000 = p) می شود. نتایج نشان دادند که این برنامه آموزشی بر هر سه خرده مقیاس نزدیکی، وابستگی و تعارض اثر مثبت دارد و سبب بهبود آنها می شود.

    کلیدواژگان: رابطه والد-کودک، آموزش والدین، روش بارکلی، اضطراب
  • مهناز مظفری پور*، عزت الله کردمیرزا نیکوزاده، مستوره صداقت صفحات 143-160

    در این پژوهش سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزند ترنسکشوال یا  TSبا سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزند عادی مقایسه شده است. هدف از این مطالعه این بود که آیا حضور فرزند ترنسکشوال  بر سازگاری  اجتماعی مادران  تاثیر منفی می گذارد یا خیر؟ این پژوهش، مطالعه ای علی - مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران دارای فرزند TS مراجعه کننده به انستیتو روانپزشکی تهران و مادران دارای فرزند عادی مشغول به تحصیل در مجتمع آموزشی سینای شهر تهران بود. نمونه های آماری پژوهش شامل 40 مادر دارای فرزند TS مراجعه کننده به انستیتو روانپزشکی تهران و 40 مادر دارای فرزند عادی بود که در مجتمع آموزشی راهنمایی و دبیرستان ابن سینا مشغول به تحصیل بودند که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در این مطالعه از مقیاس سازگاری اجتماعی ویزمن و پیکل (1994) استفاده شده است. این مقیاس یک مصاحبه نیمه ساختاریافته است که سازگاری اجتماعی را در هفت حوزه یا نقش اصلی بررسی  می کند. این نقشها شامل سازگاری در وظایف روزمره، فعالیتهای اجتماعی و فوق برنامه، روابط خویشاوندی، روابط زناشویی، نقش والدینی، روابط خانوادگی و وضعیت اقتصادی بودند. نتایج نشان داد که میان سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزند TS با سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزند عادی تفاوت معنادار وجود دارد (001/0=p). تحلیل واریانس یک طرفه و مقایسه نتایج آن نشان داد که میان سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزند TS  با متغیرهای دموگرافیک، سن فرزند، سن مادر، میزان تحصیلات مادر، طول مدت ازدواج، تعداد فرزندان و ترتیب تولد فرزند TS دخالتی وجود ندارد. با توجه به نتایج حاصل به نظر می رسد در مجموع مادران دارای فرزند TS نسبت  به مادران با فرزند عادی سازگاری اجتماعی کمتری دارند.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، ترنسکشوال یا TS، خانواده، مادر
|
  • Z. Abbaspourazar*, R. Ata'eefar, T. Moradian Pages 7-26

    This study sought to predict identity styles based on the relationship between perceived parenting and girls’ negative attitude towards their fathers. The research method was descriptive and correlational. The statistical population of the study comprised all 11th graders and pre-university students enrolled in public schools in Karaj in 2015-16 school year. Utilizing multistage cluster sampling method, a total number of 230 students were selected. Then, the participants responded to Identity Style Inventory (Berzonsky, 1992), Parental Perception Questionnaire (Schaefer), and Childchr('39')s Attitude toward Father Scale (Hudson, 1992). For the purpose of data analysis, Pearson correlation coefficient and multivariate hierarchical regression were used. The results demonstrated that there was a significant, negative association between girlschr('39') negative attitude toward father and informational and normative identity styles; whereas a significant, positive correlation was observed between negative attitudes toward father and diffuse-avoidant identity style. Furthermore, the results showed that from among the dimensions of perceived parenting (love-rejection, control-freedom), only control-freedom dimension could positively predict informational and normative identity styles. On the other hand, love-rejection dimension could negatively predict diffuse-avoidant identity style. Accordingly, it can be stated that the more positive the girls’ attitude toward their fathers, the more likely they will be successful in finding true identity. It was also found that parental control played a significant role in the development of positive identity.

    Keywords: identity styles, perceived parenting, children’s attitude toward parents
  • M. Rahmati Kazzaz, T. Shiri*, H. Sabouri Khosroshahi Pages 27-48

    Cultural divergence is incongruity in the values, attitudes and behaviors among different generations of a society. Identifying factors related to cultural divergence in the social values ​​of parents and children is one of the most important issues in Iranian society, which has been investigated in the present research through a quantitative approach. The statistical population of the study comprised all families in Tehran whose members aged 15 to 60 years old. For the purpose of sampling, multistage cluster sampling method was used and 384 individuals (202 parents and 182 children) were selected. The instruments consisted of Social Values ​​Divergence Questionnaire (Schwartz, 2006), Mass Media Use Scale, Religiosity Questionnaire, Socioeconomic Status Questionnaire, and Parenting Styles Questionnaire. The obtained data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis. The results showed that mass media use, the improved socioeconomic status, and permissive and authoritarian parenting styles were positively associated with cultural divergence among parents and children, while religiosity and authoritative parenting style were negatively correlated with cultural divergence among parents and children. In addition, the results of multivariate regression analysis showed that about 44.5% of the variance in cultural divergence among parents and children could be explained by the predictor variables. Thus, it can be concluded that the ongoing expansion of the mass media, the improved parental socioeconomic status, and permissive and authoritarian parenting styles lead to profound cultural divergence across generations and, conversely, enhanced religiosity and authoritative parenting style can be associated with the possibility of diminishing cultural divergence.

    Keywords: cultural divergence, communication media, religiosity, socioeconomic status, parenting styles
  • P. A. Hosseinzadeh, M. Alivandivafa*, Z. Khanjani, S. D. Hosseininasab Pages 49-66

    The purpose of this research was to examine the effects of Families and Schools Together Program (FAST) on social, general and parenting self-efficacy of first graders’ parents in Tabriz. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The statistical population of the study consisted of the parents of all first graders enrolled in public schools in Tabriz in 2018-19 school year. For the purpose of sampling, purposive sampling method was utilized and 40 families were selected. These families were assigned to an experimental (20 families) and a control group (20 families). During the study, the experimental group took part in the Families and Schools Together Program for eight 2.5-hour sessions and the control group did not receive any intervention. The analysis of covariance showed that the experimental group’s social, general and parenting self-efficacy increased dramatically (p<0.05). Hence, it can be concluded that participating in Families and Schools Together Program has the potential to increase social, general and parenting self-efficacy.

    Keywords: Families, Schools Together Program (FAST), social, general, parenting self-efficacy
  • L. Shahrabi Farahani, M. Fatehizadeh*, A. Etemadi Pages 67-88

    This research set out to find out the mate selection criteria among single female teachers. This qualitative study was carried out via thematic analysis approach. Using purposive sampling method, 15 single female teachers aged 18 to 30 years old were identified in Tehran and fifteen semi-structured interviews were conducted. The interviews were recorded, transcribed and then were analyzed using the thematic analysis method. Data analysis resulted in identifying two main categories of individual criteria with six subcategories (personality, appearance, age, education, religious and economic criteria) and background criteria with four subcategories (cultural and political criteria, values, criteria related to the spousechr('39')s family). The findings of the study can improve the insight of single female teachers into marriage criteria and pave the way for accelerating the process of marriage.

    Keywords: criterion, mate selection, single teachers, qualitative research
  • A. R. Shafiee Kandjani, S. Shafiee, S. Vatankhah, M. Farvareshi * Pages 89-104

    Autism is a chronic psychiatric disorder in which social relatedness is profoundly affected. The parents of afflicted children as the main caregivers mostly suffer from the situation. This study aimed at investigating the economic status, social status, coping styles, personality traits and mental health in the parents of children with autism. This cross-sectional, descriptive-analytic study was carried out among the parents of children with autism spectrum disorder in Tabriz.  In 2018-19 school year, ninety parents whose children were diagnosed by a psychiatrist according to DSM.5 criteria were recruited through convenience sampling method. The instruments included NEO Questionnaire, Socioeconomic Status Questionnaire, Coping Styles Questionnaire (Billings and Moos) and SCL-25. The data were analyzed using descriptive statistics and analysis of variance with SPSS-16 software. The parents had a low socioeconomic status, a moderate degree of mental difficulties, but they were responsible and accountable for their performance. In addition, they had problem-oriented coping styles. The attention of health system policymakers and therapists to economic problems and mental health of such parents is mandatory.

    Keywords: coping styles, mental health, autism spectrum disorder, personality traits
  • H. Ebrahimi Kiapey *, F. Amerian Pages 105-126

    The religious education of Iranian teenagers as the fourth generation of the Islamic Revolution is so vital that the Supreme Leader dedicated significant parts of the strategic statement on "The Second Phase of Islamic Revolution" to this section of the society as those who build the future. Considering the undeniable role of the media in forming beliefs and values of the audience in the communication age, IRIB as the national media has to be aware of the audience’s religious needs (especially teenagerschr('39')) and challenges of their religious education. The present research aimed at studying the obstacles to religious education of teenagers with an emphasis on the Supreme Leaderchr('39')s statements and presenting media solutions to confront them. This is a qualitative research based on the grounded theory method using interviews with experts who were chosen by theoretical purposive sampling. The interviews were transcribed and the key concepts and categories were identified. According to the findings, the main challenges of the religious education of teenagers are: weak religious beliefs in families and weak family interrelations, certain age-related issues, issues related to schools, peer groups and society, media issues and challenges, inconsistencies among families and schools in religious issues, the financial and cultural poverty in families, different kinds of addiction and individual and social harms in families. The results revealed that media can apply indirect methods to convey effective educative messages and provide appropriate behavioral patterns aiming at enhancing familieschr('39') interrelations (especially between parents and children) and reinforcing religious beliefs among the audience.

    Keywords: teenagers, religious education challenges, The Supreme Leader's statements, family, school, media
  • N. Bagheri *, T. Sharifi Pages 127-142

    This research was undertaken to investigate the impact of Barkley’s Parent Training Program on the improvement of the mother-child relationship among anxious primary school students in Farsan County, Chaharmahal and Bakhtiari Province. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. The instruments included the Spence Childrenchr('39')s Anxiety Scale (SCAS) (1997) and Child-Parent Relationship Scale (CPRS) (Pianta, 1992) (with three subscales of proximity, dependency and conflict). First, SCAS was administered to screen primary school students in Farsan in 2016-17 school year for anxiety. In the next step, multi-stage random sampling method was utilized to select 30 individuals. These students were assigned to an experimental (N=15) and a control group (N=15). Before administering the intervention and training mothers, the subjects of both groups took the Child-Parent Relationship Scale as pretest. Then, the experimental group received Barkley’s Parent Training Program for 10 sessions, whereas the control group did not receive any intervention. After training mothers, the CPRS was administered to both experimental and control groups as posttest. The results of MANCOVA indicated that Barkley’s Parent Training Program improved the parent-child relationship (F= 28.27; P=0.000). The findings revealed that this program had a positive effect on all three subscales of proximity, dependence, and conflict and it resulted in their improvement.

    Keywords: parent-child relationship, anxiety, Barkley’s Parent Training Program
  • M. Mozaffaripour*, E. Kordmirza Nikouzadeh, M. Sedaghat Pages 143-160

    This study was conducted to compare the social adjustment of the mothers with transsexual children with that of mothers with normal kids in order to find out the negative impacts of having a trans child on social adjustment of mothers. This research had a causal-comparative design. The statistical population of the study comprised mothers with trans children referred to Tehran Psychiatric Institute as well as mothers of normal kids studying at Sina Educational Center, Tehran. The study sample included 80 mothers (40 mothers having trans children and 40 mothers having normal kids studying at middle and high schools). In the present study, the Weissman & Paykel Social Adjustment Scale was utilized which probed social adjustment in six role areas comprising daily work, social and leisure activities, relationships with extended family, role as a marital partner, parental role, and role within the family unit, including perceptions about economic functioning. The result showed that there was a significant difference between social adjustment of mothers with trans children and that of mothers with normal kids (P=0.001). Results of one-way ANOVA demonstrated that there was no significant relationship between the demographic variables, i.e., children’s age, mothers’ age, the length of marriage, mothers’ education level, number of children, and birth order, and social adjustment of mothers with trans kids. Based on the research findings, it can be stated that the social adjustment of mothers with trans children is lower than that of mothers with normal kids.

    Keywords: social adjustment, transsexual or TS, family, mother