فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1398)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سهراب ایمانی*، آرزو پژمان، هادی استوان، شهرام حسامی صفحات 61-69

    اتیون یک حشره کش طیف وسیع است که معمولا برای کنترل آفات پسته(Pistacia Vera L.)مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده گسترده از آفتکشها روی میوه پسته نگرانی زیادی را در مورد باقیمانده آفتکش ها به وجود آورده است.در این مطالعه اشعه UV و فوتوکاتالیست TIO2 به عنوان عوامل تجزیه کننده ، جهت تجزیه تدریجی اتیون مورد استفاده قرار گرفتند.آزمایش در دو حالت اسپری آفتکش بر کاغذ صافی و میوه پسته انجام شد.براساس یکسری پیش آزمایش ،کاغذهای صافی آغشته به اتیون در زمانهای مناسب (5 ، 10 و 20 ساعت)داخل راکتور در معرض اشعه یو وی قرار گرفتند و پس از خارج شدن باقیمانده آفتکش روی انها اندازه گیری شد.درصد تجزیه اتیون در زمانهای یادشده به ترتیب (9.29، 24.77 و 33.49 درصد) تعیین گردید.در نهایت 2 لامپ UV در حضور و عدم حضور TIO2(200mg/ml)  برای تجزیه تدریجی اتیون در میوه پسته استفاده شدند.همه تیمارها بازده متعادلی برای حذف اتیون از کاغذ صافی و میوه پسته داشتند. بازده به طور مثبت متاثر از تعداد لامپ uv و حضور TIO2 بود.اگر چه این آزمایش پتانسیل مثبت اشعه UV و TIO2را در تجزیه تدریجی اتیون در پسته نشان داد لذا مطالعات آتی برای بهینه  سازی شرایط تجربی در تجزیه تدریجی لازم است.

    کلیدواژگان: اتیون، اشعه فرابنفش، پسته
  • هادی استوان*، لطیفیان مسعود، نگار بهمنی، شهرام حسامی صفحات 297-313

    غالبترین آفات انباری خرما در استان خوزستان شبپره آرد Zeller kuehniella Ephestia و شپشه دندانه دار (Linnaeus (surinamensis Oryzaephilus میباشند. با در نظر گرفتن اهمیت استفاده از عوامل کنترل میکروبی در مدیریت تلفیقی آفات انباری نخل خرما، چگونگی برهمکنش این عوامل بیمارگر بر کنترل این آفات انباری بررسی شد. در این پژوهش ضمن مطالعه توانایی کشندگی و قابلیت اختلاط، اثرات متقابل باکتری thuringiensis Bacillus و قارچهای بیمارگر anisopliae Metarhizium و bassiana Beauveria بر جمعیت دو گونه آفت انباری بررسی شد . برای اینمنظور پس از آلوده ساختن لاروها با استفاده از جدایه های انتخابی مورد آزمایش و سپری شدن 10 روز با استفاده از آمار مرگ و میر تجمعی ، ترکیب غلظتهای کشنده 50 و 99 درصد بهتفکیک برای لارو شپشه دندانهدار و شبپره آرد محاسبه شد. در میان 3 موارد آزمایش کمترین LC50 مربوط به قارچ anisopliae. M روی لارو شپپره آرد و معادل 10 × 3/49 اسپور در میلیلیتر بود. 4 بیشترین مقدار LC50 مربوط به باکتری thuringiensis. B روی لارو شپشه دندانه دار معادل 10 ×69 2 /اسپور در میلیلیتر بود. بالاترین زمان 50 درصد کشندگی به ترتیب برای لارو شپشه دندانهدار تحت تاثیر باکتری thuringiensis. B معادل 7/07 روز بود. پایینترین زمان 50 درصد کشندگی مربوط به لارو شپشه دندانهدار تحت تاثیر قارچ bassiana. B و 4/69 روز بود . اسپور قارچهای bassiana. B و anisopliae. M در تمام غلظتها در شرایط اختلاط با باکتری thuringiensis. B سازگاری نشان داده و قابل اختلا ط بودها ند. از طرفی با افزایش غلظت باکتری thuringiensis. B بهتدریج مقدار شاخص سازگاری کاسته شده است. باکتری thuringiensis. B در کلیه تیمارها دارای اثرات سینرژیستی بوده اما بالاترین سینرژیستی در شرایط اختلاط روی مرحله رشدی تخم شبپره آرد ا بوده ست. با توجه به پتانسیل بالای سازگاری bassiana B . و LC50Bt + bassiana. B LC50 Bt ،امکان بهرهبرداری از این هم افزایی برای تولید کنترل زیستی بسیار کارآمد است.

    کلیدواژگان: شب پره آرد، شپشه دندانه دار، Bacillus thuringiensis، قارچ بیمارگر، سازگاری
  • هدی رضایی*، شیلا گلدسته، الهام صنعتگر، امین نیک پی صفحات 331-350

    هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر سیلیکون و فرمولاسیون های آن  بر روی پارامترهای بیولوژیکی و تراکم کنه تارتن دونقطه ای (Tetranychus urticae) روی پنج رقم لوبیا است. روش تحقیق مطالعات آزمایشگاهی است که در قالب طرح فاکتوریل (فاکتور اول رقم لوبیا و فاکتور دوم نوع سیلیکون مصرفی) اجرا می گردد. ارقام لوبیا مورد آزمایش شامل 5 رقم لوبیا قرمز، چشم بلبلی، سفید، چیتی و سیاه می باشند. جهت انجام آزمایش برای هر رقم لوبی 20گلدان در نظر گرفته شده است (جمعا 100 گلدان). ترکیبات سیلیکونی مورد استفاده در آزمایشات شامل کود مایع بر پایه سیلیکون، سیلیکات پتاسیم مایع، سیلیکات کلسیم پودری است. از هر 20 گلدان مربوط به یک رقم لوبیا 5 گلدان به عنوان شاهد در نظر گرفته شده و روی 5 گلدان سیلیکات پتاسیم مایع، روی 5 گلدان دیگر سیلیکات کلسیم پودری و در نهایت روی 5 گلدان آخر کود مایع بر پایه سیلیکون استفاده گردید. سپس از هر گلدان 10 برگ در یک پتری دیش قرار گرفته و روی برگ ها به تعداد مساوی 50 کنه های بالغ نر و ماده قرار داده شده است و پتری ها در دستگاه انکوباتور با دمای 5±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 10±60 درصد قرار داده شدند. سپس طی 18 روز، تعداد کنه بالغ در رو و پشت کلیه ی برگ های هر پتری و تعداد تخم در رو و پشت  آن ها با کمک میکروسکوپ تشریحی شمارش گردیدند و پارامترهای بیولوژیکی و درصد زنده مانی هر یک از مراحل رشدی کنه های موجود در هر رقم لوبیا تحت ترکیب سیلیکونی خاص تا مرگ آخرین کنه مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار23  SPSS و برای رسم نمودارهای جداول با استفاده از نرم افزار Excel استفاده گردید. نتایج پژوهش بیانگر آن است که به ترتیب بیشترین تاثیر استفاده از سیلیکون و فرمولاسیون های آن در پرورش لوبیا شامل کود مایع بر پایه سیلیکون، سیلیکات پتاسیم مایع، سیلیکات کلسیم پودری است که باعث کاهش نسبت بقاء یا زنده مانی و امید به زندگی و کاهش تبدیل تخم به لارو، و تبدیل لارو به پوره و تبدیل پوره به کنه شده است.

    کلیدواژگان: سیلیکون و فرمولاسیون های آن، پارامترهای بیولوژیکی، کنه تارتن دونقطه ای، ارقام لوبیا
  • غلامرضا گل محمدی*، حسین رضا رضایی ترشیزی، رضا وفایی شوشتری، زهرا رفیعی کرهرودی، لیلا فراورده صفحات 351-363

    بالتوری سبز (Neu., Chrysopidae)Chrysoperla carnea یکی از مهمترین شکارگرهای شته ها، شپشک ها، تریپس ها و سفیدبالک ها می باشد علاوه بر این، از تخم، لاروهای جوان و شفیره پولکداران و کنه ها تغذیه می کند اما در هنگام مبارزه شیمیایی علیه آفات مختلف، بالتوری سبز نیز تحت تاثیر سموم مختلف کشاورزی قرار می گیرد. در پژوهش جاری، اثرات کشندگی حشره کش های کلوتیانیدین، تبوفنوزاید و فلوپیرادیفوران روی تخم، لارو سن دوم، لارو سن سوم و شفیره بالتوری مورد مطالعه قرار گرفت. زیست سنجی تخم و شفیره بالتوری سبز با روش غوطه وری، ولی لاروهای سن دوم و سوم با روش تماسی انجام شد. آزمایشات در شرایط قابل کنترل، دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16:8 ساعت (روشنایی:تاریکی) صورت گرفت. میزان LC50برآورد شده برای حشره کش های کلوتیانیدین، تبوفنوزاید و فلوپیرادیفورانروی تخم بالتوری سبز به ترتیب 41/23،95/1048 و 95/774میلی گرم بر لیتر ، روی لارو سن دوم47/12، 64/476و 78/761میلی گرم بر لیتر، روی لارو سن سوم47/23 ، 35/490 و 09/855میلی گرم بر لیتر و روی مرحله شفیرگیبه ترتیب 41/37، 95/1401 و 82/796بودند. در میان مراحل زیستی قبل از بلوغ، حشره کش کلوتیانیدین، بیشترین اثر منفی را در مقایسه با حشره کش های تبوفنوزاید و فلوپیرادیفوران را به خود اختصاص داد. لذا با توجه به نتایج این پژوهش در صورت تایید آزمایشات مزرعه ای از حشره کش های تبوفنوزاید و فلوپیرادیفوران می توان در برنامه های IPM تحت کاربرد بالتوری سبز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بالتوری سبز، اثرات کشندگی، سنین لاروی، LC50، مرحله شفیرگی
  • مهسا سمیعی فرد*، ستاره مومن بیت اللهی، شادی مالکی، مریم طهرانچی صفحات 365-370

    سفیدبالک jasmini sensu latoAleuroclavaمهم ترین آفتدرختان توت در چند سال اخیر فضای سبز شهر تهران می باشد. تعداد زیادی از گیاهان دارای اثرات فیزیولوژیک و رفتاری مانند دورکنندگی و بازدارندگی روی آفات می باشند. اثرات آن ها برای اولین بار با کاشت مستقیم گیاهان رزماریRosmarinus officinalis، اسطوخودوسLavandula angustifoliaو شمعدانی Pelargonum hortorum و نحوه استقرار سفیدبالک های توت بر روی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق با رها سازی سفیدبالک های توت درون قفس های چوبی در شرایط کنترل شده به مدت سه روز تعداد بالغین مستقر شده سفیدبالک و تخم گذاری آن ها بر روی برگ گیاهان ذکر شده در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج به دست آمده میزان استقرار آفت روی گیاهان مورد آزمایش کمتر از شاهد بود. همچنین تخم ریزی بر روی هیچ کدام از تیمارها مشاهده نشد. بنابراین این گیاهان علاوه بر ممانعت از تخم گذاری آفت اثر دورکنندگی و بازدارندگی مناسبی دارند و می توانند به صورت یک راهکار کنترلی در فضای سبز شهری به کار روند.

    کلیدواژگان: سفیدبالک توت، Aleuroclava jasmini، گیاهان دور کننده، فضای سبز شهری
  • جاوید عباسی*، حمید دبیری، محمد زرگری، یزدان بخش طاهری، شهرام زارع صفحات 371-379

    سرخرطومی حنایی خرما با نام علمی Rhynchophorus ferrugineus Olive. (Col,: Dryophthoridae) مهمترین و خطرناک ترین آفت قرنطینه داخلی ایران می باشد. لاروها با تغذیه از بافت (آوندها) و خالی کردن تنه باعث مرگ درختان می شوند. روش های شیمیایی کنترل آفت (سم پاشی، تزریق سم به تنه، ضدعفونی تنه و استفاده از سموم خاک کاربرد) از برنامه های مدیریت تلفیقی (IPM) می باشد. این تحقیق به منظور بررسی و کارایی حشره کش فلوپیرادیفورون 20% با نام تجاری سیوانتو و دستگاه تزریق (سرنگ اتوماتیک 5 میلی لیتری ابتکار و بازطراحی نویسنده) و روش تزریق به تنه برای کنترل سرخرطومی حنایی خرما در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد بین تیمارها از نظر جمعیت لاروهای مرده، زنده و حشره بالغ در سطح 1 درصد تفاوت معنی دار وجود دارد. بطوریکه تیمار های سم فلوپیرادیفورون20% با غلظت تزریق100 میلی لیتر (20 گرم ماده موثره) به همراه 100 میلی لیتر آب و سم فلوپیرادیفورون20% با غلظت تزریق 100 میلی لیتر (20 گرم ماده موثره) به ترتیب با میانگین 7/9 و 3/8 عدد به ازای هر نفر درخت خرما بیشترین تاثیر را در کنترل لاروهای آفت در مقایسه با تزریق سم کنفیدور و سم پاشی سم فلوپیرادیفورون20% روی تنه داشت. نتایج تجربی نشان داد که تزریق حشره کش روشی موثر جهت کنترل آفت بوده و برای اجرای این روش می توان از دستگاه سرنگ اتوماتیک 5 میلی لیتری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ایران، سرخرطومی حنایی خرما، فلوپیرادیفورون20%، تزریق، تنه
|
  • S. Imani *, A. Pejman, Hadi Ostovan, SH. Hesami Pages 61-69

    Ethion is a broad-spectrum pesticide commonly used for control of insects on pistachio (Pistacia vera L.). The extensive use of pesticides on pistachio fruits has raised concerns about pesticide residues.  In this study, used UV radiation and TiO2 photocatalyst as decomposing agent to evaluate the rate of ethion degradation . The experiment in two modes,ethion spray on filter paper and pistachio fruit was conducted. Based on a series of pre-tests, the   Filter papers were treated with ethion,they were exposed to radiation inside the reactor at  appropriate time(5,10 and 20 hour).then pesticide residues were determinded on them.ethion degradation percentage respectively were(9.29,24.77and33.49%)at desired time.Additionally, two UV lamps in absence or presence of TiO2(200 mg/mL) were used to degradade ethion residue from pistachio fruits. All treatments had moderate efficiency for ethion removal from both filter papers and pistachio fruits. The efficiency was positively affected by time of exposure, number of UV light sources, and presence of TiO2. Although, this study showed the potential of UV radiation and TiO2 for ethion degradation from pistachio fruits, further studies are needed to optimize the experimental condition for enhancing the degradation efficiency.

    Keywords: ethion, uv radiation, Pistachio
  • Hadi Ostovan *, M. Latifiyan, N .Bahmani, Sh .Hesami Pages 297-313

    The most common stored pests of date palm in Khuzestan province are Ephestia kuehniella Zeller and Oryzaephilus surinamensis (Linnaeus). Considering the importance of using microbial control agents in the integrated management of date palm pests, the interaction of these pathogens on control of these pests was investigated. In this study, we investigated the lethal concentration, compatibility and interaction effects of Bacillus thuringiensis and pathogenic fungi Metarhizium anisopliae and Beauveria bassiana on populations of two species of pest. For this purpose, after larvae infestation using selective isolates tested and 10 days elapsed using combined cumulative mortality data of 50 and 99% for saw-toothed beetle larvae and the flour moth was calculated. Among the tested cases, the lowest LC50 was for M. anisopliae on moth larvae with 3.49×103 spores/ml. The highest amount of LC50 belonged to B. thuringiensis on saw-toothed beetle larvae equivalent to 2.69× 104 spores/ml. The highest mortality time of 50% for B. thuringiensis was 7.07 days. The lowest time of 50% lethality was 4.69 days for saw-toothed beetle larvae affected by B. bassiana. Spores of B. bassiana and M. anisopliae at all concentrations showed good computability with B. thuringiensis On the other hand, with increasing concentration of B. thuringiensis, the amount of compatibility index decreased. B. thuringiensis had synergistic effects in all treatments but the highest synergistic effect was observed in LC50 B. bassiana + LC50 Bt mixing on moth egg. Given the high compatible potential of B. bassiana and Bt, the possibility of exploiting this synergy is highly efficient to produce biocontrol.

    Keywords: Flour moth, Saw toothed beetle, Bt, Entomopathogenic fungus, compatibility
  • H. Rezaei *, Shila Goldasteh, Elham Sanatgar, A. Nickpey Pages 331-350

    The aim of this study was to investigate the effect of silicon and its formulations on biological parameters and Tetranychus urticae sphincter density on five bean cultivars. The research is a laboratory study that was carried out in a factorial design (first factor Bean cultivar and second type of silicone consumed). The tested bean cultivars consist of five varieties of red bean, black bean, white, black and white beans. For the experiment, for each bean variety, 20 pots are considered (totally 100 pots). The silicon compounds used in the experiments include silicone fluid fertilizer, liquid potassium silicate, powder calcium silicate. From each of 20 pots of a bean cultivar, 5 pots were considered as controls, and 5 pots of liquid potassium silicate, 5 pots of powdered calcium silicate and finally on the last 5 pots of liquid fertilizer based on silicon. . Then 10 leaves of each pot are placed in a petri dish and placed on the leaves of 50 equally male and female mats, and the petri dishes are incubated at 25 ± 5 ° C and The relative humidity was 60 ± 10%. Then, in 18 days, the number of adult mites on the back and back of each leaf of each petri and the number of eggs on the back and back of them were counted with anatomical microscope, and the biological parameters and survival percentage of each stage of growth The available varieties of each bean variety were studied under a special silicone composition until the death of the last mite. SPSS-23 software was used for data analysis and Excel charts were used to draw tables charts. The results indicate that the most effective use of silicon and formulations in bean breeding, including siliciculous liquid fertilizer, liquid potassium silicate, powdered calcium silicate, has been shown to decrease the survival or survival ratio and life expectancy and decrease Turning eggs into larvae, and turning larvae into nymphs, and turning nymphs into mites.

    Keywords: Silicon, its Formulas, Biological parameters, Tetranychus urticae, Bean Cultivars
  • Gh. Golmohammadi *, H. R. Rezaeitorshizi, Reza Vafaie, Z. Rafeai, L. Faravardeh Pages 351-363

    The green lacewing, Chrysoperlacarnea Stephens (Neo.,Chrysopidae) is one of most important predators of aphids, mealybugs, thrips and whiteflies. Moreover, fed on egg, young larvae and pupa of lepidopterons and mites but when chemical treatment on various insect pests, the green lacewing is also influenced by different agricultural pesticides. In current study, lethal effects of three insecticides; clothianidin, tebufenozide and flupyradifurone on egg, 2nd and 3rd instar larvae and pupae of green lacewing, C. carnea were evaluated. Bioassay of egg and pupa of green lacewing with dipping method but 2nd and 3rd instar larvae with contact method were carried out. All experiments were conducted at controllable conditions of 25±1 °C, 65±5 % and a photoperiod 16: 8 h (L: D). The results revealed that LC50 of clothianidin, tebufenozide and flupyradifurone on egg were 23.41, 1048.95 and 774.95mg/lit; on 2nd instar larvae were 12.47, 476.64 and 761.78mg/lit; on 3rd instar larvae were 23.47, 490.35 and 855.09mg/litand on pupal stage were 37.41, 1401.95 and 796.82mg/lit. In the pre-puberty phases, the clothianidin insecticide had the most negative effect compared to the tebufenozide and flupyradifurone insecticides.Thus, based on results of this study, conclude that from insecticides tebufenozide and flupyradifurone can be utilized in program of IPM under application green lacewing.

    Keywords: Keywords, Green lacewing, Lethaleffects, Larvaeinstar, LC50, Pupal stage
  • Mahsa Samiee Fard *, S. Momen Beitollahi, Sh. Maleki, M. Tehranchi Pages 365-370

    Mulberry whitefly Aleuroclava jasmini sensu lato is the most important pest of trees in recent years in Tehran. Many plants have physiological and behavioral effects, such as repellency and deterioration of pests. Their effects were first evaluated with direct planting of plants Rosmarinus officinalis, Lavandula angustifolia and Pelargonum hortorum, and the method of establishment of Mulberry whitefly on them. In this research, with the release of Mulberry whitefly in wooden cages under controlled conditions for three days, the number of adult and egg whitefly laying on the leaves of the plants listed in a completely randomized design with four replications was investigated. Based on the results, the level of pest deposition on the tested plants was lower than the control. Also no egg was observed on any of the treatments. Therefore, these plants, in addition to preventing the laying of pests, have a good repellency and deterrent effect and can be used as a control solution in urban green space.

    Keywords: Mulberry whitefly, Aleuroclava jasmini, repellency plant, urban green area
  • J. Abbasi *, H. Dabiri, M. Zargari, Y. Taheri, Sh. Zare Pages 371-379

    Red palm weevil (RPW)Rhynchophorus ferrugineus Olive. (Col,: Dryophthoridae) is the most important and most dangerous pest under the internal quarantine law in Iran. larvae cause the death date palms by feeding the tissues (vines) and emptying the trunk. Pest control chemical methods (spray, injection, fumigation and soil, irrigation pesticide application) are part of integrated pest management programmes. This research was conducted to investigate the efficacy insecticide Flupyradifurone20% with trade names Sivanto® and injection device (5cc automatic syringe, initiated and re-designed by the author) and injection trunk technique for controlling red palm weevil in randomized complete block design with four treatment and four replications. The results showed there was a significant difference between the treatments for the dead and live larvae and adult at 1% level. So Flupyradifurone20% treatments with concentration of 100ml (20gr active ingredient) injection with 100ml water and Flupyradifurone20% with concentration of 100ml (20gr active ingredient) injection rates the average of 9.7 and 8.3 per palm tree, respectively had the most effect on controlling the larvae in compared to Confidor35% injection and spray Flupyradifurone20% on the trunk. Experimental results showed that injection of the pesticide into a trunk is a suitable and effective method for controlling RPW and device 5cc automatic syringe can be used for injection into the trunk.

    Keywords: Iran, Red palm weevil, Flupyradifurone20%, injection, trunk