فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 95، تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 30
|
  • غلامرضا باکری*، شبنم لطفی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    آب پنیر یک محصول جانبی صنایع لبنی در هنگام تولید پنیر است. به عنوان یک ماده خام، آب پنیر کاربردهای بسیاری در صنایع غذایی به دلیل خواص عملکردی و غذایی پروتئین ها و لاکتوز موجود در آن دارد. تکنولوژی غشایی، مخصوصا اولترافیلتراسیون (UF)، در صنعت لبنیات برای تولید کنسانتره پروتئین آب پنیر استفاده می شود، زیرا این تکنولوژی امکان تغلیظ گزینشی پروتئین ها نسبت به باقی اجزای آب پنیر را فراهم می سازد. بر این پایه، هدف از این پژوهش تغلیظ و تصفیه آب پنیر با استفاده از غشاهای UF بوده است.

    روش بررسی

    سه غشا الیاف توخالی نانوساختار پلی اترسولفون با مشخصات و اندازه حفرات متفاوت آزمایش شدند و اثر پارامترهای عملیاتی دما (دمای °C 43)، فشار (سه فشار bar 3، bar 2 و bar 1) و سرعت جریان عرضی خوراک بر شار جریان عبوری، پس زنی پروتئین و عبور لاکتوز بررسی و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داده با افزایش فشار، شار افزایش پیدا کرد ولی این افزایش در فشارهای پایین تر محسوس تر بوده است. علاوه بر این، با توجه به افزایش گرفتگی و کاهش بازیابی شار، فشارهای بالا مناسب تشخیص داده نشد. افزایش سرعت جریان عرضی خوراک با افزایش تلاطم و کاهش گرفتگی بر روی سطح غشا، باعث افزایش شار شد اگرچه تاثیر این پارامترها بر درصد پس زنی پروتئین و عبور لاکتوز ناچیز بود. در بهترین شرایط عملیاتی درصد بیشینه پس زنی پروتئین 01/91 % اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که فرآیند UF با مدول الیاف توخالی برای تغلیظ و تصفیه آب پنیر مناسب است.

    کلیدواژگان: آب پنیر، غشا الیاف توخالی، فرآیند اولترافیلتراسیون، غشا نانوساختار پلی اترسولفون، پروتئین
  • گاگیک بدلیانس قلی کندی*، بهنام اینانلو بکلر، مریم عموعموها صفحات 15-27
    زمینه و هدف
    در پی نتایج تحقیقات پیشین حاصل از به کارگیری فرآیند الکترولیز جهت افزایش کارآمدی راکتور بافل دار بی هوازی، تحقیق حاضر با هدف بررسی عملکرد این راکتور (EABR) برای تصفیه فاضلاب در زمان ماندهای هیدرولیکی، چگالی جریان های الکتریکی و بارگذاری های آلی مختلف صورت گرفته است.
    روش بررسی
    یک پایلوت نیمه صنعتی از راکتور بافل دار بی هوازی با حجم کلی L 72 به سامانه الکترولیز با الکترودهایی از جنس آهن مجهز گردید. در این راستا بازده حذف COD و مدت زمان لازم برای سازگاری باکتری ها با شرایط جدید به عنوان فاکتورهای معرف عملکرد راکتور بررسی شدند.
    یافته ها
    با کاهش زمان ماند هیدرولیکی، از 45 به 38 و 29 ساعت، بازده حذف COD از 6/77 به ترتیب به 9/74 و 2/72 درصد رسید. با کاهش چگالی جریان الکتریکی از 3 به 2، 1 و 5/0 میلی آمپر بر سانتی متر مربع، بازده حذف COD از 6/77 به ترتیب به 5/73، 2/71 و 0/70 درصد تنزل یافت. همچنین با افزایش بار آلی ورودی از 700 به 2400 میلی گرم بر لیتر، بازده حذف COD از 6/77 به 2/90 درصد رسید.
    بحث و نتیجه گیری
    در بین عوامل موردبررسی، تغییرات زمان ماند هیدرولیکی، کم ترین تاثیر را بر بازده حذف COD داشت. با توجه به بررسی های انجام شده، مدت زمان لازم برای رسیدن راکتور به شرایط پایدار در بارهای آلی 700، 1000، 1500، 2000 و 2400 میلی گرم بر لیتر به ترتیب 3، 5، 5، 6 و 8 روز می باشد که کوتاه تر از مدت زمان لازم برای پایداری راکتور ABR است. درنتیجه ادغام راکتور ABR با فرآیند الکترولیز راه حل مناسبی به منظور ارتقای عملکردی آن می باشد.
    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب، راکتور بافل دار بی هوازی، فرآیند الکترولیز، بازده حذف COD، عوامل موثر
  • حمیدرضا اشجاری باسمنج، میرسعید سیددراجی*، محمدحسین رسولی فرد، مریم مقدم، شیما شیخ محمدی صفحات 29-40
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین و کارامدترین روش ها برای میکروب زدایی و تصفیه آب استفاده از نانوتکنولوژی می باشد. پخش نانوذرات اکسید نقره در ماتریس های پلیمری مختلف، به ویژه ماتریس اسفنج پلی اورتانی سلول باز برای تهیه نانوکامپوزیت های ضدمیکروبی با نسبت سطح به حجم بالا، می تواند روشی کارا در فرآیند تصفیه و ضدعفونی آب  باشد.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر نانوذرات اکسید نقره داخل مواد اولیه اسفنج پلی اورتانی سلول باز پخش و در ادامه اسفنج پلی اورتانی باروش One-shot سنتز گردید. در ادامه قابلیت استفاده از اسفنج پلی اورتانی سنتز شده به عنوان عامل ضد باکتریایی جهت گندزدایی آب  با روش "شمارش کلنی ها" (کاهش تعداد باکتری های آب آلوده با گذشت زمان) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین سوسپانسیون  نیم مک فارلند (CFU/ml 108×5/1) رقیق شده با سرم بیولوژیکی (2:1) از باکتری های اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس به عنوان آب آلوده به کارگرفته شدند. در نهایت خواص ساختاری اسفنج سنتز شده با استفاده از تصویر میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) و طیف مادون قرمز تبدیل فوریهFT-IR)) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در پایان 12 ساعت آزمون ضدباکتریایی مشخص گردید، نانوکامپوزیت تهیه شده خاصیت ضدباکتریایی قابل قبولی در برابر باکتری اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس دارد. همین طور یافته ها نشان دادند، نانوکامپوزیت در شرایط معینی پس از 6 و 8 ساعت  به ترتیب از رشد باکتری های استافیلوکوکوس اریوس و اشریشیا کلی جلوگیری کرده است. به طوری که پس از 6 و 8 ساعت برخورد با نانوکامپوزیت، تعداد باکتری های استافیلوکوکوس اریوس و اشریشیا کلی موجود در آب آلوده به ترتیب 100 (CFU/ml 106*0t6=  CFU/ml,  106*50 t0=) و 30 (CFU/ml 106*35t8=  CFU/ml,  106*50 t0=) درصد کاهش یافته بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده توسعه این اسفنج ها و بکارگیری آن ها در فرایند تصفیه آب می تواند سبب کاهش چشم گیر استفاده از داروهای شیمیایی جهت کنترل عفونت ها شود. نانوذرات اکسید نقره به دلیل نسبت سطح به حجم بالا و  برهم کنش هایی که با دیواره باکتری ها دارند باعث آسیب به دیواره باکتریایی شده و ساختار سلولی باکتری ها را ازبین می برند.

    کلیدواژگان: اسفنج پلی اورتانی سلول باز، نانوکامپوزیت و گندزدایی
  • ناهید درستکار احمدی*، علی دهقانی صفحات 41-53
    زمینه و هدف

    امروزه مسایل محیط زیست و مقابله با انتشار بی رویه گازهای گلخانه ای به یکی از مهم ترین دغدغه های کشورها تبدیل شده است. این پژوهش باهدف بررسی میزان انتشار آلایند گی در صنایع مختلف و رتبه بندی این صنایع بر مبنای مخرب ترین گازهای گلخانه ای از قبیل دی اکسید کربن، کربن منوکسید، گاز متان، اکسید نیتروس، اکسیدهای نیتروژن، ذرات معلق، دی اکسید گوگرد و تری اکسید گوگرد تدوین شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش پس از شناسایی مهم ترین گازهای آلاینده بر اساس مرور ادبیات و استفاده از میانگین داده های 5 سال اخیر از مرکز آمار ایران، با استفاده از روش آنتروپی شانون وزن هر یک از گازهای آلاینده تعیین شده و با استفاده از روش ویکور و نرم افزار MATLAB، آلاینده ترین بخش اقتصادی شناسایی گردید.

    یافته ها: 

     بر اساس روش آنتروپی شانون مشخص گردید که گاز دی اکسید کربن با وزن 3/0 دارای بالاترین ضریب اهمیت در بین گازهای گلخانه ای آلاینده است. بر اساس یافته های حاصل از روش ویکور، بخش حمل و نقل بر مبنای شاخص سودمندی، ویکور و شاخص تاسف بیشترین میزان آلایندگی و انتشار گازهای گلخانه ای را در بین بخش های یادشده به خود اختصاص داده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، بخش حمل و نقل  نقش عمده ای در انتشار گازهای گلخانه ای ایفا کرده و به عنوان آلاینده ترین عامل محیط زیستی شناسایی شده است. بنابراین توجه به مولفه های ساختاری و فرهنگی مرتبط با حوزه حمل و نقل از اهمیت ویژه ای نسبت به گذشته برخوردار شده است. استفاده از تکنولوژی های مربوط به حمل و نقل سبز، سرمایه گذاری در حمل و نقل عمومی، فراهم نمودن زیرساخت های مرتبط با وسایل نقلیه غیر موتوری را می توان به عنوان راه کارهایی برای کاهش آلایندگی در این بخش مطرح کرد.

    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، انتشار آلاینده های محیط زیست، بخش های اقتصادی، تکنیک ویکور
  • فاطمه شکریان*، کریم سلیمانی، قربانعلی نعمت زاده، پوریا بی پروا صفحات 55-66
    زمینه و هدف

    با توجه به محدود بودن منابع آب در دسترس، استفاده از آب های شور می تواند ضمن حفاظت از منابع آبی، بخشی از کمبود آب را نیز جبران نماید. از آنجایی که آب های شور نمی توانند مستقیما مورد مصرف واقع شوند به همین دلیل در تحقیق حاضر، ظرفیت جذب نمک جاذب های معدنی زیولیت و پرلیت، و زیستی پوسته برنج و پوسته صدف در محلول های آبی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    ذرات در 5 اندازه 841 ، 400، 177، 125 و 74 میکرومتر، با الک های استاندارد ASTM دانه بندی شدند. محلول های آب نمک با غلظت های 25، 50، 100، 200،300،500، 750، 1000، 3000، 5000، 7000 و 10000 میلی گرم بر لیتر تهیه گردیدند. تاثیر پارامترهای اندازه و مقدار ذرات جاذب، زمان تماس و سرعت بهم خوردن محلول بر حذف نمک سدیم کلراید طبق آزمایش ناپیوسته در دمای 25 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفتند. در این روش محلول سدیم کلراید با مقادیر مشخصی از جاذب ها روی دستگاه شیکر با سرعت ثابت rpm 200 و در فواصل زمانی 10، 15، 25، 35، 45، 60 و 120 دقیقه مخلوط شدند. نمونه ها در دستگاه سانتریفیوژ با سرعت rpm 10000 به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ شده و  برای تیتراسیون کلر سنجی مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    تاثیر مقادیر مختلف جاذب ها بر میزان جذب نمک نشان داد که برای تمامی نمونه ها در مقدار 2 گرم بیش ترین جذب صورت گرفته است. بررسی اثر اندازه ذرات جاذب بر میزان نمک جذب شده، نشان داد  اندازه 74 میکرون بیش ترین کارایی را در جذب نمک دارد. زمان تماس برای زیولیت در 25، پرلیت 15، پوسته برنج 25 و صدف 15 دقیقه اول به طور تقریبی ثابت و به تعادل رسیده است. طبق مدل های ایزوترمی، پرلیت و پوسته برنج از مدل لانگمویر و زیولیت و پوسته صدف از مدل فروندلیچ تبعیت کردند.

    بحث و نتیجه گیری

    جاذب های زیستی و معدنی در اندازه های مختلف قابلیت جذب یون های نمکی را دارا می باشند. از بین جاذب های   مورد استفاده برای جذب نمک زیولیت بیش ترین کارایی جذب را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: جاذب، آب شور، مدل لانگمویر و فروندلیچ، مواد زیستی و معدنی
  • الناز صباغ تازه*، نسرین صادقیان صفحات 67-78
    زمینه و هدف

    با توجه به محدودیت منابع آب دراکثرمناطق ایران، استفاده از پلیمرهای سوپرجاذب می تواند راهکاری موثر درجهت بهبود ویژگی های فیزیکی و شیمیایی، حاصلخیزی خاک و حفظ ذخیره رطوبتی خاک باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر پومیس بر فراهمی آب، ویژگی های شیمیایی و تغذیه ای در خاک هایی با بافت ریز و درشت، تحت کشت پیاز بوده است.

    روش بررسی

    این تحقیق در بهار سال 1396طی آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه فاکتور نوع خاک (با دو بافت لوم شنی و لوم رسی)، دور آبیاری (با دو سطح چهار و هفت روز  یک بار) و پومیس (با چهار سطح 0 ،5/2 ، 5 و 5/7 % وزنی) در سه تکرار انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افزایش سطوح پومیس توانست غلظت عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، گوگرد، آهن، منگنز و روی در پیاز را افزایش دهد. در اکثر موارد بین دو سطح 5 و 5/7 % وزنی پومیس اختلاف معنی داری وجود نداشت. تاثیر مثبت پومیس در خاک لوم شنی بیشتر از خاک لوم رسی مشهود بود. در تیمارهایی که پومیس دریافت کرده بودند،  بین دورهای آبیاری چهار و هفت روز یک بار در هیچ کدام از صفات بررسی شده غیر از غلظت مس گیاه تفاوتی وجود اشت.

    بحث و نتیجه گیری

     با کاربرد پومیس با سطح 5 % وزنی می توان دور آبیاری پیاز را از چهار روز به هفت روز یک بار افزایش داد. با توجه به این که دور آبیاری از عوامل مهم در کشت پیاز است، کاربرد پومیس در هر دو نوع خاک می تواند صرفه اقتصادی خوبی در آب مصرفی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: فراهمی آب، پومیس، بافت خاک، پیاز، عناصر کم مصرف
  • سید علی صدرالساداتی، محمدرضا جلیلی قاضی زاده* صفحات 79-93
    زمینه و هدف

    یکی از موثرترین روش های مقابله با نشت در شبکه های توزیع آب، مدیریت فشار می باشد و لذا درک صحیح از رفتار نشت و رابطه آن با تغییرات فشار می تواند نقش بسزایی در کنترل تلفات داشته باشد. استفاده از لوله های پلی اتیلن چگالی بالا (HDPE) در سال های اخیر در شبکه های توزیع آب بسیار افزایش یافته و در برخی روستاها و شهرهای کوچک به صورت کامل از این نوع لوله ها استفاده شده است. هدف از این مطالعه شناخت رفتار نشت از روزنه ها در لوله های پلی اتیلن می باشد.

    روش بررسی

    در مطالعه حاضر رفتار نشت روزنه ای در لوله های پلی اتیلن به صورت آزمایشگاهی و عددی بررسی شده است. در این مطالعه تاثیر پارامتر دما به عنوان یکی از عوامل اصلی بر رفتار نشت مورد مطالعه قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده نشان داد استفاده از رابطه کلاسیک توریچلی برای روزنه کاربرد دارد و مقدار توان نشت برای روزنه ها تقریبا 5/0 می باشد. در این مطالعه همچنین نشان داده شد ضریب تخلیه جریان خروجی از روزنه به عواملی نظیر عدد رینولدز، ضخامت جداره لوله، قطر روزنه، محیط پیرامونی و تغییر شکل روزنه وابسته است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با افزایش فشار، فرض عدم تغییر شکل برای روزنه در لوله های پلی اتیلن به خصوص در دمای بالا الزاما صادق نیست. روزنه در لوله هایی با الاستیسیته پایین با توجه به نوع توزیع تنش در محل بازشدگی و همچنین تاثیر ضریب پواسون با افزایش فشار از حالت تقارن خارج شده و در نتیجه باعث کاهش ضریب تخلیه می گردد.

    کلیدواژگان: نشت، لوله پلی اتیلن چگالی بالا، روزنه، رابطه نشت-فشار، شبکه توزیع آب
  • بهروز سبحانی*، وحید صفریان زنگیر، بتول طباطبائی صفحات 95-107
    زمینه و هدف

    در حال حاضر، کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور به شمار می آید تا جایی که می توان گفت رشد اقتصادی کشور بدون رشد کشاورزی امکان پذیر نیست. هر محصول کشاورزی شرایط اقلیمی و محیطی خاصی را می طلبد، این تحقیق به منظور ارزیابی قابلیت های محیطی استان آذربایجان شرقی برای کاشت چغندرقند با استفاده از (ArcGis) انجام شد.

    روش بررسی

    داده های مورد مطالعه در این تحقیق عبارتند از: بارندگی سالانه، بارندگی طول دوره رشد(مه تا اکتبر)، دمای سالانه، دمای  طول دوره رشد، تبخیر، رطوبت نسبی، طول روز، روز بدون یخ بندان، ارتفاع، شیب، جهت و عمق خاک، با بهره گیری از نیاز رویشی(شرایط اقلیمی مطلوب) چغندرقند، لایه های اطلاعاتی تولید و هر سری از داده ها ارزش گذاری و طبقه بندی و  با روش هم پوشانی در محیط GIS با هم ترکیب شدند.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که ارزیابی قابلیت  محیطی کاشت چغندر قند در استان آذربایجان شرقی نقش داشته و از بین عوامل و عناصر اقلیمی نامبرده عامل بارش نقش مهمی ایفا می کند. لازم به ذکر است که در روش هم پوشانی عامل دما و بارش بیش ترین نقش را  ایفا می کنند البته تاثیر بارش به مراتب بالاتر است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نهایی نشان دهنده این واقعیت هستند که عناصر و عوامل اقلیمی به صورت توام در فرآیند ارزیابی  قابلیت های محیطی کاشت چغندرقند نقش موثری ایفا می نمایند. سهم هر کدام از عناصر و عوامل اقلیمی در طول دوره رشد گیاه زراعی مورد مطالعه یکسان نمی باشد. از طریق انطباق لایه های موثر در فرایند کاشت چغندرقند در محیط GIS، امکان شناسایی مناطق مناسب برای کاشت این گیاه زراعی وجود دارد.

    کلیدواژگان: چغندر قند، آب و هوا، ارزیابی چند معیاره، استان آذربایجان شرقی
  • رضا پورایمانی*، طیبه داود مقامی صفحات 109-119
    زمینه و هدف

    انسان ها همواره در معرض پرتوهای یون ساز قرار دارند. یکی از منابع این پرتوها، تابش های هسته ای مربوط به ویژه هسته های پرتوزای موجود در آب، خاک، سنگ و گیاهان است. عناصر پرتوزا باگسیل تابش های هسته ای باعث بروز بیماری هایی نظیر سرطان و ناهنجاری های ژنتیکی میگردند. بنابراین مطالعه و بررسی پرتوزایی خاک از اهمیت زیادی برخوردار است.

    روش بررسی

    در این پژوهش34 نمونه خاک از حد فاصل نیروگاه سوخت فسیلی شازند تا شهر اراک مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت ویژه هسته های پرتوزا  از روش بیناب نگاری گاما و با استفاده از آشکارساز فوق خالص ژرمانیومی (HPGe) با بازدهی نسبی 30% تعیین گردید.  مقادیر فعالیت ویژه عناصر پرتوزا، فعالیت معادل رادیم و آهنگ دز جذبی در هوا برایکلیه نمونه ها محاسبه شد.

    یافته ها

    مقدار فعالیت ویژه هسته های پرتوزای 226Ra  و  232Thو 40K و  137Csدرنمونه های جمع آوری شده به ترتیب درمحدوده 91/1±92/18تا 69/2±11/43 و 16/2±31/25 تا 65/3±27/54 و 96/9±17/230 تا03/18±25/728 و 49/1> تا 88/0±52/9برحسب بکرل برکیلوگرم تغییر می کند. مقدار آهنگ دز جذبی در هوا در ارتفاع یک متری و فعالیت معادل رادیوم به ترتیب از 38/1±57/40 تا 07/2±98/76برحسب(nGy/h)  و  از 08/3 ± 14/84 تا  50/4±74/157 بر حسب  Bq/kg محاسبه گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    میانگین فعالیت معادل رادیوم برای نمونه های  خاک Bq/kg 38/18± 38/116 محاسبه گردید که در سطح مقدار میانگین جهانی (Bq/kg69/131) است. بیش ترین مقدار پرتوزایی در فاصله 3 تا 7 کیلومتری نیروگاه مشاهده گردید.  نتایج این تحقیق نشان می دهد که  پرتوزایی خاک این منطقه خطری برای سلامتی ساکنین ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: پرتوزایی، فعالیت معادل رادیوم، خاک، نیروگاه برق شازند
  • معصومه زینعلی، محمدرضا گلابی*، محمدحسین نیک سخن، محمد رضا شریفی صفحات 121-133
    زمینه و هدف

    هدف در ابتدا بیان نمودن تفاوت ها و شناسایی3 مدل به نام های، برنامه ریزی بیان ژن (GEP)، شبکه عصبی - فازی (ANFIS)  و شبکه بیزین (BN) است و مقایسه آنها با یکدیگر و سوال اساسی تحقیق این است که ایا فرامدل شبیه ساز برتر در این مطالعه می تواند در شرایط کمبود داده و اطلاعات، جایگزین مناسبی برای مدل های مفهومی باشد.

    روش بررسی

    داده های مورد استفاده برای این پژوهش، داده های بارش و جریان روزانه رودخانه گاماسیاب نهاوند در یک دوره 10 ساله 1391-1381 می باشد. برای مرحله پیش بینی یا شبیه سازی از داده های سال آبی 1391-1390  استفاده شده است.

    یافته ها

    در مرحله آموزش و با توجه به ضریب تبیین و پارامتر جذر میانگین مربعات خطا و  معیار AIC، مشاهده می شود که در هر 3 مدل، هم در مرحله آموزش و هم در مرحله تست شاهد اختلاف بسیار اندک در مقدار این پارامتر ها هستیم و نتایج هر 3مدل تقریبا با اختلاف بسیار اندک، نزدیک به هم است و تقریبا برتری نسبی مدل GEP را می توان مشاهده کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بیانگر آن است که  فرامدل[1] شبیه ساز بیان ژن توانایی خوبی برای شبیه سازی و پیش بینی جریان روزانه رودخانه دارد و این فرامدل شبیه ساز، می تواند در شرایط کمبود داده و اطلاعات، جایگزین مناسبی برای مدل های مفهومی باشد. علاوه بر این سرعت اجرای مدل برنامه ریزی بیان ژن نسبت به بقیه مدل ها بیشتر بوده و در زمان کوتاهی قادر به ارایه نتایج بوده است.

    کلیدواژگان: مدل سازی جریان، مدل GEP، مدل ANFIS، مدلBN، گاماسیاب
  • فاظمه مصطفوی، محسن بهمنی*، رسول زمانی احمد محمودی، علی جعفری صفحات 135-148
    زمینه و هدف

    پایش زیستی یکی از روش های ارزان و ساده برای بررسی کیفیت محیط زیست است. فعالیت های ناشی از ترافیک وسایل نقلیه باعث ورود مقادیر فراوانی از فلزات سنگین به اتمسفر می شود. استفاده از گونه های گیاهی به عنوان شاخص پایش زیستی می تواند در ارزیابی و کاهش آلودگی هوا و فلزات سنگین موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی انتخاب بهترین گونه های چوبی جاذب فلزات سنگین سرب، روی و کادمیوم در برگ گونه های درختی و درختچه ای سرو خمره ای، نارون، زبان گنجشک و برگ نو در چهار منطقه با سطوح ترافیکی مختلف در سطح شهرستان شهرکرد است.

    روش بررسی

    برای این منظور از درختان واقع در خیابان های با ترافیک بالا (خیابان کاشانی، خیابان سعدی، ترمینال مسافربری) به عنوان مناطق آلوده و دانشگاه شهرکرد به عنوان منطقه شاهد در دو مقطع زمانی متفاوت (اواخر بهار و اواخر تابستان) اقدام به نمونه برداری از برگ های درختان مذکور شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مقدار تجمع فلزات سنگین در منطقه آلوده (خیابان کاشانی) با اختلاف معنی داری در سطح 99 درصد بیش تر از مناطق دیگر می باشد. همچنین بیش ترین مقدار انباشت فلز سرب و روی در برگ گونه ی برگ نو با مقادیر 47/ 5 و 68/32 میلی گرم بر کیلوگرم و کادمیوم با مقدار 84/1 میلی گرم بر کیلوگرم در برگ گونه ی سرو خمره ای مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده، گونه های برگ نو، سروخمره ای، نارون و زبان گنجشک به عنوان بهترین گونه های چوبی جاذب فلزات سنگین، در فضای سبز شهرکرد معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: گونه های درختی، پایش زیستی، فلزات سنگین، ترافیک شهری، شهر شهرکرد
  • مریم رسولی، کامبیز طاهری آبکنار، مهرداد قدس خواه، ابوذر حیدری صفری کوچی* صفحات 149-161
    زمینه و هدف

    در سالیان اخیر بیماری بلایت یا سوختگی شمشاد که عامل آن نوعی قارچ است از غرب اروپا گسترش یافته و به جنگل های هیرکانی رسیده است. در این مطالعه هدف این است که تاثیر عملیات پرورشی را که باعث کاهش رطوبت و دمای این توده ها می شود در کنترل این بیماری مورد تحقیق قرار دهیم.

    روش بررسی

    برای انجام پژوهش سطحی معادل 3 هکتار در سری 1 گمبل در جنگل های لاهیجان انتخاب شد که بخشی از آن دست نخورده و به عنوان شاهد و بخشی نیز دارای طرح جنگلداری بود. تمام درختان دو توده به روش صد درصد اندازه گیری و متغیر قطر برابر سینه برای تمام گونه ها و متغیر های کمی قطر برابر سینه، قطر یقه، ارتفاع، تعداد زاد آوری در سه کلاسه و همچنین متغیر های کیفی درختان شمشاد ازجمله درصد شادابی برگ، سرشاخه و تاج درختان ثبت و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج متغیر های کمی قطر تاج، ارتفاع، سطح مقطع و تعداد زادآوری درکلاسه ارتفاعی کمتر از 3/1 متر و شادابی برگ، سرشاخه و تنه درختان شمشاد در توده مدیریت شده دارای شرایط بهتر ارزیابی شد و در مورد نمونه های شاهد فقط تعداد در هکتار کل زاد آوری منطقه شاهد شرایط بهتری را دارا بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان عنوان کرد که اعمال مدیریت در توده های آلوده به بلایت شمشاد با کاهش رطوبت محبوس زیر تاج درختان، از گسترش بیماری جلوگیری کرده و مقاومت پایه ها نسبت به این بیماری را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: زادآوری- شمشاد، بلایت، شادابی، بیماری، جنگل هیرکانی
  • مهسا محمدزاده، فروزان قاسمیان رودسری، اکبر حسنی*، عباسعلی زمانی صفحات 163-178
    زمینه و هدف

    بخش زیادی از آنتی بیوتیک های مورد استفاده در مرغداری ها از طریق فضولات آنها خارج می شود. این فضولات به عنوان کود آلی در کشاورزی استفاده شده و باعث انتشار آنتی بیوتیک های دامی در محیط زیست می شود. این ترکیب ها ممکن است سبب افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی جمعیت های میکروبی شود و یا به گیاهان رشد یافته در این خاک ها صدمه وارد کند. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر کمپوست کردن کود مرغی به روش هوازی و بی هوازی بر مقدار آنتی بیوتیک های انروفلوکساسین و سیپروفلوکساسین موجود در کود مرغی در دو سطح غلظتی بالا و پایین و مقایسه آنها با یکدیگر بوده است.

    روش بررسی

    این آزمایش در سال 1396 انجام شد. دو نمونه کود مرغی گوشتی تازه پس از اتمام دوره تیمار مرغ ها با آنتی بیوتیک انروفلوکساسین تهیه شد. این دو نمونه محتوی دو سطح غلظتی بالا و پایین از انروفلوکساسین و سیپروفلوکساسین بودند. عملیات کمپوست نمودن کودهای مرغی به روش آماری کاملا تصادفی و با تیمارهای 1- هوازی در سطح غلظتی پایین 2- هوازی در سطح غلظتی بالا 3- بی هوازی در سطح غلظتی پایین و 4- بی هوازی در سطح غلظتی بالا در پنج تکرار به مدت 75 روز انجام یافت. در فواصل زمانی مشخص نمونه ها تهیه شده و غلظت انروفلوکساسین و سیپروفلوکساسین در آنها به روش HPLC اندازه گیری شد. داده های به دست آمده با معادله سنتیکی درجه اول برازش شده و نیمه عمر تجزیه آنتی بیوتیک ها محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در پایان دوره، در تیمارهای یک تا چهار به ترتیب 2/54، 3/64، 3/65 و 7/69 در صد از انروفلوکساسین و 0/41، 8/57، 8/57 و 8/61 در صد سیپروفلوکساسین باقی مانده بود. ضریب همبستگی به دست آمده از برازش معادله سنتیکی درجه اول در تیمارها (بین 71/0 تا 92/0) نشان داد که داده های آزمایش به خوبی با این معادله برازش می شوند. نیمه عمر تجزیه انروفلوکساسین بین 27/96 تا 68/150 روز به دست آمد. مقدار نیمه عمر تجزیه برای سیپروفلوکساسین نیز بین 28/57 تا 48/117 روز به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع نتایج نشان داد که فرایند کمپوست کردن موجب کاهش غلظت آنتی بیوتیک ها شده و از ورود آن به محیط زیست جلوگیری می کند. سرعت تجزیه آنتی بیوتیک ها در شرایط هوازی بیشتر از شرایط بی هوازی بود. نرخ تجزیه هر دو آنتی بیوتیک در غلظت اولیه بالا کمتر از نرخ تجزیه آن در غلظت پایین بود. نرخ تجزیه سیپروفلوکساسین نیز بیشتر از انروفلوکساسین بود. نتایج این پژوهش می تواند به ایجاد قوانین و مقررات مربوط در نهادهای مرتبط، در جهت کاهش ورود آنتی بیوتیک های دام و طیور به محیط زیست کمک کند.

    کلیدواژگان: انتشار آنتی بیوتیک ها در محیط زیست، سینتیک تجزیه انروفلوکساسین، کود مرغی، هضم هوازی و بی هوازی
  • پروانه سلاطین*، مریم معماری پناه، سحر احمدپناهی صفحات 179-190
    زمینه و هدف

    در جهان امروز مقوله فرهنگ روز به روز پیچیده تر، حساس تر و در عین حال با اهمیت تر شده است. تحولات اجتماعی، فرایند پر شتاب جهانی شدن و رشد فزاینده فناوری، گسترش ارتباطات، دگرگونی های بنیادی و مستمری را در فرهنگ ایجاد نموده  است. فرهنگ بر جنبه های اقتصادی و اجتماعی زندگی تاثیرات بسزایی دارد. حوزه فرهنگ علاوه بر این که با ایجاد فرصت های شغلی، تولید و درآمد به اقتصاد کمک می نماید، منافع اجتماعی مهمی را برای مصرف کنندگان و تولیدکنندگان کالا و خدمات فرهنگی به همراه دارد. فعالیت های فرهنگی عامل مهمی برای دستیابی به آرامش ذهنی و روحی به شمار می روند. فرهنگ عامل اصلی و موتور توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست می باشد.  در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری شاخص های فرهنگی  (تعداد مطبوعات، تعداد سینماها، تعداد کتابخانه های عمومی کشور، تعداد کتب) بر  انتشار گاز دی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی هوا در ایران  است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک تحقیق کاربردی، علی و از نظر روش تحقیق استنباطی است. روش و ابزار گردآوری اطلاعات و منابع آماری نیز  روش اسنادی مکتوب، اطلاعات الکترونیکی و فیش برداری می باشد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از برآورد مدل ها به روش OLS نشان دادکه تعداد کتابخانه های عمومی کشور تاثیر مثبت و معنی دار و تعداد مطبوعات، تعداد سینماها و تعداد کتب  به عنوان شاخص های فرهنگی تاثیر منفی و معنی داری بر انتشار گاز دی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی هوا دارند.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک تحقیق کاربردی، علی و از نظر روش تحقیق استنباطی است. روش و ابزار گردآوری اطلاعات و منابع آماری نیز روش اسنادی مکتوب، اطلاعات الکترونیکی و فیش برداری می باشد. یافته ها: نتایج حاصل از برآورد مدل ها به روش OLS نشان می دهد تعداد کتابخانه های عمومی کشور تاثیر مثبت و معنادار و تعداد مطبوعات ، تعداد سینماها و تعداد کتب به عنوان شاخص های فرهنگی تاثیر منفی و معناداری بر انتشار گاز دی اکسید کربن به عنوان شاخص آلودگی هوا دارند.

    کلیدواژگان: شاخص های فرهنگی، آلودگی هوا، OLS
  • بهاره صمدی کوچکسرائی، سید محمدرضا فاطمی*، افشین دانه کار، سید علی جوزی، احسان رمضانی فرد صفحات 191-207

    در سالهای اخیر جهت توسعه شبکه مناطق تحت حفاظت ساحلی-دریایی، توجه به مناطق همگن معرف رو به افزایش است. که یکی از آنها، اکوریژن میباشد. اکوریژنها محدوده هایی از سرزمین هستند که دارای شرایط محیطی یکنواخت می باشند. هدف از این تحقیق، تعیین اکوریژنهای سواحل جنوبی ایران به عنوان مبنا و پیش نیاز توسعه مناطق تحت حفاظت ساحلی-دریایی با توجه به رویکردهای نوین جهانی بوده است. لذا، شناسایی اکوریژنهای سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان با در نظر گرفتن معیارهای معتبر و مشترک جهانی انجام گرفت. معیارهای مورد استفاده در این بررسی، بر اساس نتایج حاصل از بررسی سوابق تحقیق در این زمینه در سطح جهانی در حوزه جغرافیای زیستی به انجام رسید و سه معیار درجه حرارت سطحی آب، عمق و جریان های دریایی به عنوان مهمترین مولفه ها در این ارتباط در نظر گرفته شد. نقشه های معیارهای تعیین شده با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی با یکدیگر همپوشانی داده شد و پس از انطباق پهنه های شناسایی شده با محدوده های تقسیمات کشوری، مرز و محدوه نهایی اکوریژنهای سواحل جنوبی کشور تفکیک شدند. نتایج نشان داد که بر این مبنا، در سواحل جنوبی ایران 5 اکوریژن در نواحی کرانه ای چهار استان ساحلی جنوب قابل شناسایی و تحدید حدود است. این تقسیم بندی که برای نخستین بار در ایران به انجام رسیده است، میتواند مبنا و گامی برای گزینش مناطق تحت حفاظت ساحلی- دریایی و یا بررسیهای بوم شناختی در نظر شود.

    کلیدواژگان: مناطق حفاظت شده ساحلی-دریایی، مناطق همگن، اکوریژن، جغرافیای زیستی، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • مریم مروتی*، سمیرا بیدکانی صفحات 209-225
    زمینه و هدف

    افزایش آلودگی های ناشی از رشد جمعیتی و بروز انواع فشار های روحی و روانی ناشی از آن، فضای سبز را به عنوان نیاز زیست محیطی، جسمی و روحی مطرح کرده است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی وضعیت پارک ها و فضای سبز شهری در شهر اردکان
    با استفاده از مدل الکتره انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه بر اساس روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، بررسی های میدانی و با استفاده از مدل الکتره صورت گرفت.در این روش شاخص های کمی و کیفی مورد استفاده و با مقایسات زوجی میان گزینه ها رتبه بندی شدند و با پیاده سازی روش الکتره به صورت گام به گام و استفاده از فاکتور های مساحت، فضای سبز و زیبایی، فاصله تا مرکزشهر، امنیت،کیفیت امکانات و تاسیسات و کیفیت وسایل و تجهیزات به رتبه بندی 5 پارک و فضای سبز شهری اردکان پرداخته شد و عملکرد شهرداری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد از بین پارک های مورد بررسی، پارک فرهنگیان واقع در خیابان صدرآباد- شهرک ولیعصر، درمقایسه با چهار پارک دیگر، توانسته است عملکرد بهتری را از خود نشان و شاخص های مورد بحث را به خود اختصاص دهد.اینپارک،19000 مترمربع مساحت دارد و مجهز به ایستگاه سلامتی و تفریحی است و فاصله آن تا مرکز شهر (میدان 15 خرداد)، 6/3کیلومتر است.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی پارک ها و فضای سبز شهری شهر اردکان نشان می دهد در برنامه های توسعه فضایی توجه به فضای سبز، برای دست یابی به توسعه متعادل و پایدار امری ضروری است از نتایج این بررسی می توان در برنامه ریزی های فضای شهری به طور گسترده استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، اولویت بندی، فضای سبز، مدل الکتره، شهر اردکان
  • محمدحسن صادقی روش*، حسن خسروی صفحات 227-239
    زمینه و هدف

    به منظور ارزیابی و ارایه راهبردهای بهینه بیابان زدایی با در نظر گرفتن مجموع معیارهای موثر از مدل های مختلف تصمیم گیری استفاده می شود که گاها نتایج اولویت بندی این مدل ها با هم هم خوانی ندارد. این مساله بستگی به ماهیت مدل، معیارهای در نظر گرفته شده و چگونگی وزن دهی معیارها توسط متخصصان به صورت گروهی دارد. لذا لازم است توابعی ارایه شود که از میان راهبردهای ارایه شده در هر منطقه توسط مدل های مختلف، ارجحیت راهبردها به صورت گروهی و نهایی ارایه شود.

    روش بررسی

    در این مقاله سعی شد این مهم توسط توابع انتخاب اجتماعی به انجام رسد. توابع انتخاب اجتماعی یک روش دسترسی به یک توافق جمعی به منظور برطرف کردن پارادوکس رای گیری و ناسازگاری اولویت بندی از یک مجموعه گزینه های مفروض می باشد، بنابراین به منظور انتخاب نهایی در چارچوب توابع انتخاب اجتماعی از سه تابع نانسون، کیم نی و کوپلند استفاده شد. و راهبردهای بیابان زدایی در منطقه خضرآباد یزد مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    بر مبنای نتایج حاصل شده، از دیدگاه هر سه روش تعیین الویت نهایی، راهبردهای جلوگیری از تبدیل و تغییر نامناسب کاربری اراضی (18A)، توسعه و احیاء پوشش گیاهی (23A) و تعدیل در برداشت از منابع آب زیرزمینی (31A) ، به ترتیب به عنوان مهم ترین راهبردهای بیابان زدایی در منطقه تشخیص داده شدند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج حاصله از ارزیابی راهبردها نشان داد رتبه بندی های به دست آمده تا حدودی با هم اختلاف دارند که این امر عمدتا به ساختار روش ها بر می گردد. نتایج این پژوهش به مدیران مناطق بیابانی این امکان را می دهد که امکانات و سرمایه های محدود اختصاص یافته به منظور کنترل روند بیابان زایی را به شیوه های صحیح و کارآمد به کاربندند تا ضمن دست یابی به نتایج بهتر، از هدر رفتن سرمایه های ملی جلوگیری کنند. بنابراین پیشنهاد شد که در طرح های کنترل و کاهش اثرات بیابان زایی و احیاء اراضی تخریب یافته، نتایج و رتبه بندی به دست آمده مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تابع کوپلند، تابع کیم نی، تابع نانسون، توابع انتخاب اجتماعی، ساختار سلسله مراتبی، مدل های تصمیم گیری
  • معصومه احمدی پری*، حسن هویدی صفحات 241-257
    زمینه و هدف

    صنایع انرژی بر، اثرات و پیامدهای قابل توجهی در محیط زیست ایجاد می نمایند که برخی از آن ها در شرایط عدم کنترل و مدیریت زیست محیطی غیر قابل جبران و زیان بار می باشند، از این رو این مطالعه با هدف تجزیه و تحلیل اثرات محیط زیستی صنایع انرژی بر به انجام رسیده است.

    روش بررسی

    ارزیابی اثرات محیط زیستی چهار صنعت فولاد، آلومینیوم، سیمان و پتروشیمی در استان مرکزی با روش RIAM Fuzzy مبتنی بر بازدیدهای میدانی، جمع آوری اطلاعات از منابع متعدد و نظرات کارشناسان برای چهار بخش فیزیکی-شیمیایی، اقتصادی-عملکردی، بیولوژیکی- اکولوژیکی، اجتماعی-فرهنگی انجام شده است.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که مجموع بیش ترین اثرات منفی شدید(-E) و قابل ملاحظه(-D) صنایع انرژی بر استان مرکزی به ترتیب متاثر است از : صنایع آلومینیوم، صنایع پتروشیمی، صنایع فولاد و صنایع سیمان. همچنین بررسی و اولویت بندی اثرات بر پارامترهای فیزیکی-شیمیایی و بیولوژیکی-اکولوژیکی به ترتیب نشان داد که اثر بر کیفیت هوا و میزان خروجی های آلاینده هوا و تنوع و تراکم گونه های مختلف در اولویت قرار دارد. در ارتباط با پارامترهای اقتصادی-عملکردی و اجتماعی-فرهنگی، به ترتیب ایجاد فرصت های شغلی و تغییر در الگوهای جمعیتی در اولویت اول اهمیت به لحاظ اثر پذیری قرار می گیرند.

    بحث و نتیجه گیری

    تمام صنایع انرژی بر، اثرات قابل توجهی در محیط زیست استان مرکزی ایجاد می کنند و روش RIAM Fuzzy برای کاهش عدم قطعیت ها در ارزیابی اثرات محیط زیست صنایع انرژی بر مناسب است.

    کلیدواژگان: صنایع انرژی بر، EIA، RIAM Fuzzy، استان مرکزی
  • فرحناز محدث، جلیل ایمانی هرسینی*، مهدی رمضانی، نعمت الله خراسانی صفحات 259-275
    زمینه و هدف

    محاسبه ی شاخص های تنوع زیستی پرندگان شهری تهران به منظور درک بهتر شرایط محیطی و بهبود یا اصلاح آن ضروری به نظر می رسد. این تحقیق باهدف محاسبه شاخص های غنا، تنوع زیستی و یکنواختی پرندگان شهر تهران به صورت مطالعه موردی در بوستان های شهر، ملت، جمشیدیه و قایم انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش ثبت پرندگان بین ماه های اسفند 95 تا تیر 96 با روش شمارش نقطه ای صورت گرفت، شاخص ها با استفاده از نرم افزار Ecological Methodology محاسبه شد.

    یافته ها

    در مجموع 3723 پرنده متعلق به 40 گونه از 8 راسته و 19 خانواده مشاهده و ثبت گردید. 75% از کل گونه های ثبت شده متعلق به راسته گنجشک سانان بود و در میان آن ها گنجشک خانگی بیشترین تعداد را داشت. بوستان قایم باوجود بیشترین مساحت بین بوستان های موردمطالعه، دارای کمترین غنا و تنوع و بیشترین فراوانی بود. بوستان شهر که قدیمی ترین بوستان شهری تهران در مقایسه با بوستان های دیگر است، بالاترین غنا و تنوع گونه ای و کمترین فراوانی را داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    پرندگان ثبت شده در بوستان های مورد مطالعه غالبا متعلق به راسته گنجشک سانان و نیمی از آن ها بومی شهر تهران هستند.مساحت بالای بوستان ها الزاما به معنای بالاتر بودن تنوع پرندگان آن ها نیست و همچنین یافته ها در بوستان شهر واقع در مرکز شهر نشان می دهد که علی رغم وجود بافت متراکم، در صورت داشتن فضا های مناسب، توانایی بالایی در جلب و جذب پرندگان وجود دارد.نتایج این تحقیق می تواند امکان بررسی عوامل موثر بر شاخص های تنوع زیستی پرندگان شهری را فراهم کند و به پژوهشگران محیط زیست، مدیران و طراحان شهری کمک کند تا با طراحی مناسب فضای سبز موجب حفاظت از تنوع زیستی و جلب و جذب پرندگان به عنوان یکی از شاخص های سلامت زیستگاه و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان گردند.

    کلیدواژگان: تهران، بوستان های شهری، پرندگان، شاخص های تنوع زیستی
  • عباسعلی آروین* صفحات 277-286
    زمینه و هدف

    صنعت توریسم به علت وابستگی نزدیک به شرایط جوی از تغییر اقلیم تاثیر بیش تری می پذیرد و تاثیر آن در شهرستان فریدون شهر که توان اکوتوریستی آن به شرایط جوی گره خورده، شدیدتر است.

    روش بررسی

    در این پژوهش روند تغییرات شرایط زیست اقلیمی توریسم شهرستان فریدون شهر با استفاده از روش ناپارامتری من کندال بررسی شد. برای این منظور از آمار ماهانه عناصر اقلیمی مورد استفاده در الگوی اقلیم توریسم TCI در یک دوره 30 ساله از 1987 تا 2016 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون من کندال نشان داد تغییرات متوسط حداکثر دمای روزانه و متوسط شبانه روزی دما، دارای روند افزایشی و تغییرات متوسط حداقل و متوسط رطوبت نسبی دارای روند کاهشی است. تغییر در شرایط زیست اقلیمی برخی ماه ها از دیگر پیامدهای تغییر در روند پارامترهای اقلیمی است. برای مثال شرایط زیست اقلیمی ژانویه از بسیار نامناسب به نامناسب، مارس از نامناسب به شرایط مرزی و آوریل از قابل قبول به شرایط مرزی تغییر خواهد کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    تغییر در شرایط اقلیمی از جمله کاهش معنادار بارش که با افزایش متوسط دما و متوسط حداکثر دمای همراه است، پیامدهایی مانند کاهش ریزش ها به صورت برف، آب شدن سریع برف ارتفاعات و کاهش مطلوبیت محیط برای تفریحات در فصل سرد و گرم را در پی داشته است که از دست دادن اقلیم ییلاقی نواحی کوهستانی و شادابی زیست بوم گیاهی و جانوری از دیگر پیامد آن است. این رویه به کاهش در جذابیت اکوتوریستی منطقه منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آزمون های ناپارامتری، شاخص اقلیم توریسم، فریدون شهر
  • مریم جعفر زاده رزمی، مهناز اقدسی*، احمد عبدل زاده، حمیدرضا صادقی پور صفحات 287-298
    زمینه و هدف

    آلودگی محیط زیست به فلزات سنگین از مهمترین مسایلی است که می تواند بر روی رشد و نمو گیاهان و جانوران تا ثیر بسزایی داشته باشد. کادمیوم یک فلز آلاینده محیطی است که اثراتی سو  بر فعالیت های فیزیولوژیکی گیاهان دارد. هدف از این پژوهش بررسی امکان رفع آلودگی آب های آلوده به کادمیوم با استفاده از گیاه آب تره است.

    روش بررسی

    در این پژوهش اثر سطوح مختلف کلرید کادمیوم (0، 10، 50، 100، 300 و 500 میکرومولار) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و توان جذب گیاه آب تره انجام شد. آزمایش د رقالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که  اثر سطوح مختلف تیمار کادمیوم بر خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان کادمیوم در گیاه معنی دار بود. به طوری که وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، ارتفاع ریشه و اندام هوایی، میزان رنگیزه های فتوسنتزی گیاه با افزایش سطوح کادمیوم روند کاهشی داشتند. همچنین هرچه سطوح کادمیوم در محیط کشت  افزایش یافت، غلظت کادمیوم در ریشه و اندام هوایی گیاه افزایش یافت. بیش ترین محتوای کادمیوم در هر دو اندام ریشه و ساقه گیاه آب تره درغلظت 500 میکرومولار کادمیوم مشاهده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج حاضر نشان داد که  گیاه آب تره توانایی پالایش کادمیوم از آب های آلوده به این فلز را دارد.
    بحث و نتیجه گیری: نتایج حاضر نشان داد که گیاه آب تره توانایی پالایش کادمیوم از آب های آلوده به این فلز را دارد.

    کلیدواژگان: آب تره، آلودگی، کادمیوم، رشد، گیاه پالایی
  • مجتبی قندالی، کامران شایسته*، محمدسعدی مسگری صفحات 299-313
    زمینه و هدف

    بهره برداری بهینه و اصولی از منابع طبیعی سرزمین و سامان دهی کاربری اراضی بر اساس توان اکولوژیک، نقش مهمی در مدیریت محیط و جلوگیری از تخریب محیط زیست در راستای توسعه پایدار دارد. لیکن در نظر نگرفتن نیاز اجتماعی علی رغم در نظر گرفتن توان اقتصادی و به خصوص توان اکولوژیک در برنامه ریزی سرزمین، منجر به عدم تطابق با واقعیت زمینی می باشد که این موضوع یکی از اصول اساسی هر برنامه ریزی سرزمین می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار و تحلیل سلسله مراتبی و استانداردسازی معیارها با استفاده از مجموعه های فازی، علاوه بر تهیه نقشه توان اکولوژیک و اقتصادی برای کاربری کشاورزی، نیاز اجتماعی نیز برای تغییر زمین از زمین های بایر به کشاورزی مکان دار گردید و با تلفیق این نقشه ها با یکدیگر نقشه مطلوبیت تغییر کاربری اراضی بایر به کشاورزی در حوزه آبخیز سمنان به دست آمد که می توان از این نقشه در مدل سازی تغییرات کاربری زمین نیز استفاده نمود.

    یافته ها

    در این پژوهش نرخ بی کاری و نرخ رشد جمعیت در ده سال آینده به عنوان مهم ترین عوامل اجتماعی تغییر کاربری کشاورزی، دسترسی به جاده و برق به عنوان مهم ترین عوامل اقتصادی و آب و خاک به عنوان مهم ترین منابع اکولوژیکی کاربری کشاورزی تعیین گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    در نظر گرفتن نیاز اجتماعی و توان اقتصادی در کنار توان اکولوژیک، تطابق بیش تری با واقعیت زمینی دارد و می تواند در تخصیص بهینه کاربری اراضی کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کشاورزی، ترکیب خطی وزن دار شده، تحلیل سلسله مراتبی، نیاز اجتماعی
  • افسانه عسگری پور*، محمدجواد امیری، سمانه رحیمی صفحات 315-326
    زمینه و هدف

    بسیاری از تهدیدات محیط زیستی، پیامد رفتار انسانی است و تنها تغییر در رفتار انسانی می تواند این مشکلات محیط زیستی را کاهش دهد. آموزش محیط زیست می تواند به تغییر رفتارها سرعت بخشد و تعهد نسبت به طبیعت را افزایش دهد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر تلاش دارد تا به بررسی اثربخشی آموزش محیط زیست بر نگرش و آگاهی افزایی محیط زیستی کودکان پسر پیش دبستانی شهر ملایر بپردازد. درابتدا 22 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند چند مرحله ای از مراکز پیش دبستانی شهر ملایر در سال تحصیلی 93-94 انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل تخصیص تصادفی یافتند. در ابتدا از هر دو گروه یک پیش آزمون گرفته شد تا سطح آگاهی و نیاز دانش آموزان سنجیده شود در ادامه آموزش های محیط زیستی در طول چهار جلسه برای گروه آزمایش ارایه داده شد. در پایان نیز با گرفتن پس آزمون از هر دو گروه و تحلیل آماری هردو آزمون به بررسی میزان اثربخشی آموزش محیط زیستی پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون  t-testنشان داد در سطح 1% خطا بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل و آزمایش در آگاهی نسبت به محیط زیست (00/0 sig =  79/15- t =) و نگرش محیط زیستی (00/0 sig = 80/17- t =) تفاوت معناداری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها بر این امر تاکید دارند که آموزش محیط زیستی، نقش مهمی در بهبود نگرش و آگاهی محیط زیستی در سنین پایه دارد. از این رو این آموزش ها می توانند به عنوان راهکار پیشگیری از تخریب محیط زیست مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، نگرش محیط زیستی، آگاهی افزایی محیط زیستی، دانش آموزان پیش دبستانی
  • معصومه عباسی خالکی، اردوان قربانی*، سحر صمدی خانقاه، رحمان رحیم دخت صفحات 327-340
    زمینه و هدف

    پوشش گیاهی اصلی ترین جزء همه اکوسیستم های طبیعی از جمله مراتع است که گسترش آن ها تا حدود زیادی تحت کنترل عوامل محیطی بوده و عوامل اکولوژیکی همچون اقلیمی، خاکی، پستی و بلندی و زیستی در حضور و خصوصیات آن ها موثر می باشند. این پژوهش به منظور ارزیابی اثر عوامل فیزیوگرافی بر تراکم، تاج پوشش و تولید گونه دارویی Ferula orientalis در دره شهدای ارومیه انجام یافته است.

    روش بررسی

    با توجه به وضعیت موجود در منطقه، سه طبقه ارتفاعی و سه طبقه جهت و هفت طبقه شیب انتخاب شد. همچنین در منطقه مورد مطالعه 8 سایت تعیین گردید که در هر سایت 3 ترانسکت به طول 100 متر به صورت سیستماتیک- تصادفی و در امتداد هر ترانسکت 5 پلات برداشت و پارامترهای مدنظر ثبت شد. برای بررسی اختلاف پارامترهای مورد مطالعه با عوامل فیزیوگرافی از تجزیه واریانس و برای مقایسه میانگین صفات از روش آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین تراکم گونه مورد مطالعه در طبقه ارتفاعی 2300-1700 متری با 7500 پایه در هکتار مشاهده شد. همچنین بیشترین سطح گسترش گونه مربوط به طبقه شیب بیش از 70 % با مساحت 97 هکتار بوده و بیشترین سطح در مورد جهت جغرافیایی نیز متعلق به جهت شرقی با 3/148 هکتار می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه و با فرض این که سایر عوامل محیطی موثر بر پارامترهای پوشش گیاهی یکسان باشند، می توان گفت که سه عامل ارتفاع، جهت و شیب بر تراکم، تاج پوشش و تولید گونه  F. orientalisبه طور معنی داری موثر بوده اند. به طورکلی بیشترین میزان تراکم، تاج پوشش و تولید در طبقه ارتفاعی 2300-1700 متر و در شیب بالاتر از 70 % و در جهت شرقی بوده است.

    کلیدواژگان: عوامل فیزیوگرافی، پوشش گیاهی، گیاه دارویی، Ferula orientalis
  • مریم فرهادیان، سینا رزاقی اصل*، کاوه شکوهی صفحات 341-352
    زمینه و هدف

    جایزه جهانی معماری پایدار بزرگ ترین جایزه موردقبول جامعه جهانی درزمینه ی پایداری در معماری است که هرساله به پنج معمار مطرح در این زمینه داده می شود و نشان از ایده های فکری برتر در این عرصه می باشد. ازآنجایی که آشنایی با شاخصه های بین المللی پایداری  در معماری و روند تحول آن ها در آثار معماری می تواند جهت گیری های اصلی درزمینه معماری پایدار را آشکار کند در پژوهش حاضر باهدف شناخت این موضوع، سه مشخصه معماری پایدار به عنوان اهداف اصلی معماری پایدار درروند اهدای بزرگ ترین جایزه جهانی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند.

    روش بررسی

    در این مقاله ابتدا  با روش تحلیل زمینه ای، وجود و عدم وجود هر سه مشخصه موردقبول معماری پایدار در روند اهدای جوایز  از سال 2007 تا سال 2016 بررسی شده است  و در ادامه رویکرد جهانی نسبت به هر یک از سه مشخصه تحلیل شدند. نهایتا با بررسی نمودار رگرسیون ، روند جهت گیری های در آینده به صورت تقریبی پیش بینی شده است.

    بحث و نتایج

     نتایج حاصل از وجود هر سه مشخصه در انتخاب جوایز برتر در این زمینه، تغییر جهت به سمت انتخاب پروژه هایی با هر سه ویژگی معماری پایدار را  از سال 2011 تا اکنون  نشان داده است  و همچنین در  تحلیل نمودار رگرسیون پراکندگی، از یک سو روند رو به  افزایش توجه به چرخه حیات و صرفه جویی در مصرف منابع در انتخاب پروژه های برتر شناسایی شد  و از سویی دیگر  روند رو به کاهش توجه به طراحی بر اساس نیازهای انسانی مشخص شد.

    کلیدواژگان: جایزه جهانی معماری پایدار، صرفه جویی در مصرف منابع، طراحی برای انسان، بازگشت به چرخه حیات
  • علی صابرنژاد علویان، مرتضی نجفی اسفاد* صفحات 353-362
    اصل احتیاط جایگاه بسیار مهمی در پیشگیری از وقوع خسارات زیست محیطی دارد و برای دست یابی به توسعه پایدار، باید سیاست های محیط زیستی بر اساس اصل عمل احتیاطی بنا شود. این اصل در کنار دیگر اصول زیست محیطی به عنوان قاعده ای طلایی در جهت جلوگیری از وقوع خسارات زیست محیطی نقش ایفا می نماید. جایگاه اساسی اصل مذکور در محیط زیست دریایی در پیشگیری از « آلودگی دریایی» و نیل به «حق بر محیط زیست سالم دریایی» می باشد. رویه ی قضایی دیوان بین المللی حقوق دریاها نقشی اساسی در شناسایی و تنویر زوایای پنهان این اصل در حقوق محیط زیست دریایی داشته است که در قضیه ی« ماهی تن آبی باله» این موضوع به وضوح مبرهن گردیده و دیوان بین الملل حقوق دریاها به بررسی و تحلیل چگونگی اجرای این اصل در حقوق بین الملل دریاها پرداخته است. مقاله حاضر به بررسی و واکاوی این اصل در حقوق دریاها و نقش دیوان بین المللی حقوق دریاها در این زمینه پرداخته است. یافته های مقاله حکایت از آن دارد که این اصل در حقوق بین الملل محیط زیست نقش مهمی را ایفاء می نماید و محیط زیست حقوق بین الملل دریاها نیز از این قضیه مستثنی نبوده و رویه ی قضایی بین المللی در قضیه ی ماهی تن آبی باله بر این مهم تاکید داشته است.
    کلیدواژگان: اصل احتیاط، محیط زیست، آلودگی دریایی، اصل جلوگیری، رویه ی قضایی
  • امین پناه، عبدالعلی کرمشاهی*، جواد میرزایی صفحات 363-374
    زمینه و هدف

    امروزه آلودگی هوا، آب و خاک به واسطه فعالیت واحدهای صنعتی امری ثابت شده است. صنایع سیمان یکی از مهمترین آلاینده های محیطی است که اثرات زیست محیطی نامطلوبی بر محیط اطرافش می گذارد. این تحقیق با هدف تعیین تاثیر جنگل کاری بر میزان ترسیب کادمیوم، روی، سرب و منگنز بر خاک هفت توده جنگل کاری شده اطراف کارخانه سیمان ایلام انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در هر توده، پلات هایی به ابعاد 10×10 متر تصادفی سیستماتیک پیاده شد. نمونه برداری از اعماق 10-0 و 20-10 سانتی متری خاک توده ها انجام یافت. همچنین عناصر سنگین موجود در نمونه های خاک و نمونه های الکتروفیلتر نیز اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان ترسیب کادمیوم در الکتروفیلتر کارخانه و خاک توده های جنگلی تقریبا برابر است. اما میزان ترسیب فلز روی، سرب و منگنز در الکتروفیلتر کارخانه بیشتر از میزان ترسیب این عناصر در خاک(اعماق 10-0 و 20-10 سانتی متری) توده ها می باشد. با افزایش عمق خاک، میزان ترسیب سرب کاهش می یابد. همچنین بر اساس نتایج، در توده بلوط طبیعی، بیشترین میزان ترسیب کادمیوم در عمق 10-0 سانتی متری، فلز روی در عمق 20-10 سانتی متری خاک و بیشترین میزان ترسیب منگنز در هر دو عمق مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    در مجموع می توان نتیجه گرفت که بین درجه آمیختگی گونه های جنگلی و میزان ترسیب عناصر سنگین ارتباط مستقیم وجود دارد. علاوه بر این، در توده ای که بلوط طبیعی حضور داشت، میزان ترسیب عناصر سنگین بیشتر بود.

    کلیدواژگان: خاک، جنگل کاری، عناصر سنگین، کارخانه سیمان
  • الهام ثناگر دربانی، مجتبی رفیعیان*، تکتم حنایی، دانیال منصفی پراپری صفحات 375-387
    زمینه و هدف

    افزایش موج گرما در شهرها سبب گردیده تا مشکلات عدیده ای برای سلامت انسان ها به وجود آید. کاهش مشکلات زیست محیطی از طریق تقلیل دمای محیط و درنتیجه ارتقا سلامت انسان ها از مهم ترین دغدغه ها در عصر حاضر است که می توان به وسیله تغییرات فرم های شهری و عناصر محیطی به آن دست یافت.

    روش بررسی

    در این پژوهش از روش شبیه سازی مجموعه نرم افزار Envi-Met و Leonardo استفاده شده است.

    یافته ها: 

    یافته ها حاکی از آن است که هرچقدر نسبت ارتفاع به عرض بیشتر شود، دسترسی نور خورشید به محیط کمتر می شود و درنتیجه دمای محیط کاهش می یابد. همچنین سایه اندازی ناشی از نسبت (H/w)، وجود گیاهان و باد در دره های شهری می تواند دمای محیط را کاهش دهد. علاوه بر آن کاهش سطوح نفوذناپذیر پوشش های شهری و وجود مصالح با آلبدوی بالا، باعث افزایش در تبخیر و تعرق می شود که شرایط خنک تر شدن محیط های شهری را مهیا می کند و سبب کاهش تاثیرات نامطلوب گرمای شهری بر سلامت انسان می شود.

    بحث و نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گرفت که ایجاد سایه اندازی از طریق ترکیب پوشش گیاهی و همچنین ایجاد تغییرات متنوع در ساختارهای ارتفاع به عرض (H/w) که هم سایه اندازی را افزایش دهد و هم در بخش هایی راه را برای انتشار گرمای محیط بازنماید، می تواند در کاهش دمای محیط و سطوح، تاثیرگذار باشد. همچنین استفاده از سطوح شهری نفوذپذیر و انتخاب مصالح جداره های ساختمان ها با بازتابش کم در جذب کمتر نور خورشید تاثیرگذار است و می تواند شدت جزایر حرارتی شهری را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: فرم شهری، جزایر حرارتی شهری، سلامت انسان، Envi-Met، مشهد
  • کامبیز ابراری واجاری* صفحات 389-397
    زمینه و هدف

    ترکیب گونه های درختی یک مشخصه اساسی بوم سازگان جنگل می باشد و یک هدف مهم بوم شناسان آگاهی از عوامل اصلی است که الگوی تنوع زیستی را توضیح می دهند. ساختار عمودی جنگل یکی از وی‍ژگی های جنگل بوده که در مدیریت بوم سازگان مورد توجه می باشد.هدف از این تحقیق بررسی ارتباط تنوع گونه ای در اشکوب های درختی با برخی مشخصه های  توده جنگلی راش در جنگلهای سوادکوه مازندران بوده است.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر، به جمع آوری داده ها از 24 قطعه نمونه 400 متر مربعی در یک شبکه آماربرداری 150×100 متر در توده جنگلی راش (Fagus orientalisLipsky) در شمال ایران(سوادکوه) در سال 1392 اقدام شد. شاخص غنای علفی و درختی(شمارش تعداد گونه)، شاخص تنوع و یکنواختی در اشکوب های درختی و علفی برای هر قطعه نمونه محاسبه  شد. ارتفاع ، قطر برابر سینه  و قطر تاج درختان راش هر  قطعه نمونه اندازه گیری شدند .همچنین ضخامت لاشبرگ و هوموس در مرکز و چهار جهت قطعه نمونه  مورد اندازه گیری قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که توده جنگلی مورد مطالعه شامل 7 گونه درختی راش، ممرز، شیردار، توسکای ییلاقی، افراپلت، نمدار و گیلاس وحشی است. تعداد 23 گونه علفی  متعلق به 21 خانواده گیاهی در زیر اشکوب درختان جنگلی شناسایی شدند. اختلاف معنی دار بین اشکوب های درختی از نظر شاخص غنا و تنوع گونه ای مشاهده شد (0.01>P)، و بیشترین مقدار میانگین به اشکوب اول اختصاص داشت. غنای گیاهان علفی با ضخامت لاشبرگ همبستگی منفی معنی دار نشان داد (0.05>P)،. شاخص غنای درختی با ارتفاع و قطر برابر سینه (0.05>P)، و نیز شاخص تنوع و یکنواختی با فراوانی راش همبستگی منفی معنی دار  داشت (0.01>P).

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی می توان اظهار نمود که بیشترین میزان شاخص های غنا و تنوع درختی در اشکوب فوقانی توده مورد نظر مشاهده می شود که می تواند به علت رقابت، سرشت گونه درختی باشد.توصیه می شود در عملیات جنگل شناسی ، تنوع گونه ای درختی در اشکوب های مختلف مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اشکوب های درختی، تنوع گونه ای، جنگل هیرکانی، راش، گیاهان علفی
  • نگار فروزش، سارا نهیبی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 399-414
    زمینه و هدف

    باززنده سازی پارک امید با هدف ارتقای کیفیت محیطی و طراحی پایدار صورت پذیرفته است.

    روش بررسی

    برای دست یابی به هدف اصلی که باززنده سازی و ارتقای کیفیت محیط پارک امید است، پس از بازدید میدانی، به مطالعه، جمع آوری موارد مشابه و بررسی کتابخانه ای پیرامون هدف پرداخته شد. با استناد به مراجع مرتبط داده های پایه ای مورد نیاز محدوده مطالعاتی تهیه گردید. سامانه داده های جغرافیایی (GIS) ابزاری است که در تحلیل داده های اولیه مورد استفاده قرار گرفت و دست آوردهای آن در فرآیند طراحی بهره گرفته شد. برای شناسایی نیاز و دیدگاه ساکنین و کاربران سایت پرسش نامه هایی تنظیم و توسط ذی نفعان طرح تکمیل گردید. باتوجه به تحلیل داده های مکانی و نظرات کاربران نقاط ضعف، قوت، فرصت و تهدید محدوده ی مطالعاتی در این روند شناخته شد و در جدول swot قرار گرفت تا مورد تحلیل قرار گیرد. روند تحقیق حاضر علاوه بر بهره گیری از شیوه کیفی، رویکردهای کمی را نیز مد نظر قرار داده است و از این رو روش تحقیق این مقاله ترکیبی محسوب می گردد.

    یافته ها: 

    رویکرد باززنده سازی استفاده از شیوه هایی برای بهبود و بازیابی پارک های آسیب دیده و تخریب شده، با هدف پایداری و ارتقای محیطی است، از این رو مطالب و معیار های به دست آمده چون ویژگی های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اقلیمی، استانداردهای پارک های همسایگی پایدار جهت طراحی مورد استفاده قرار گرفت و گونه های گیاهی مناسب و طرح متناسب با اهداف باززنده سازی ارایه گردید. این طرح ها می تواند علاوه بر کاهش هزینه نگهداری کیفیت محیطی را ارتقا بخشید و بر میزان رضایت مردم بیافزاید.

    بحث و نتیجه گیری

    دست آورد نهایی این پژوهش می تواند به عنوان راهکاری برای شیوه ی مناسب طراحی پارک های همسایگی به دلیل اهمیت آنان در جذب ساکنین محلی و افزایش ارزش پایداری محیط ومنظر شهری در واحد همسایگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: باززنده سازی، پارک همسایگی، ارتقا کیفیت محیطی، محله هفت چنار، پارک امید
|
  • Gholamreza Bakeri *, Shabnam Lotfi Pages 1-13
    Background and Objective

    Whey is a by-product of dairy industries along cheese production. As a raw material, whey has several applications in food industries and its valuable protein and lactose contents. Membrane technology, more specifically ultrafiltration (UF), is being used in dairy industry to produce whey protein concentrate (WPC) because this technology allows selective separation of whey proteins compared to the rest of its components. In this regard, the objective of this research was to investigate the effects of different operating parameter on whey protein concentration and purification process using ultrafiltration membranes.

    Method

    Three different nanostructure Poly-Eether-Sulfone (PES) hollow fiber membranes were tested and the effects of operating parameters, temperature (43 oC), three different pressures (1 bar, 2 bar, 3 bar) and feed flow rate on the permeate flow rate, protein rejection and lactose permeation were studied.

    Findings

    Results showed that pressure increase enhances the permeation flow rate which is more sensible at lower pressures. Moreover, high pressures have not been considered suitable considering higher fouling and lower flux recovery. Increasing feed flow rate resulted in higher turbulence on the surface of the membrane and reduces the membrane fouling and enhances the permeation flow rate even though these parameters (pressure and feed flow rate) did not have any significant effect on the protein rejection and lactose permeation. At the best operating conditions, maximum protein rejection was %91.01.

    Discussion and Conclusion

    considering the findings, it can be concluded that UF process using PES hollow fiber membrane is capable of performing desired separation and purification of whey.

    Keywords: whey, hollow fiber membrane, ultrafiltration process, nanostructured Poly-Ether-Sulfone Membrane, Protein
  • Gagik Badalians Gholikandi *, Behnam Inanloo Beklar, Maryam Amouamouha Pages 15-27
    Background and Objective
    Following the results of the electrolysis process application to upgrade the anaerobic baffled reactor for treating wastewater, the present study was conducted to evaluate the EABR performance efficiency, considering hydraulic retention time (HRT), current density and organic loading.  
    Methods
    In this study, a semi-industrial pilot of ABR with total volume of 72 L was studied before and after integration with an electrolysis system. The performance of the reactor was evaluated in terms of COD removal and bacterial adaption time.
    Findings
    The findings revealed that a HRT reduction from 45 to 38 and 29 hours results in a decrease of COD removal efficiency from 77.6 to 74.9 and 72.2 % respectively. Also, a current density reduction from 3 to 2, 1, and 0.5 Mill ampere/cm2 results in a decreasing COD removal efficiency from 77.6 to 73.5, 71.2, and 70 % respectively. Moreover, an increasing organic loading from 700 to 2400 mg/L enhanced the COD removal efficiency from 77.6 to 90.2 %.
    Result and Discussion
    The results showed that by increasing organic loading from 700 to 1000, 1500, 2000, and 2400 mg/L the necessary HRT for achieving operation stability increases from 3 to 8 days, which is less than in conventional ABR. Therefore, employing electrolysis process is a sustainable method for improving ABR performance efficiency.
    Keywords: Wastewater treatment, Anaerobic Baffled Reactor, Electrolysis Process, COD Removal Efficiency, Effective Parameters
  • H.R. Ashjari Basmenj, M. S. Seyed Dorraji *, M. H. Rasoulifard, M. Moghadam, Shima Sheikh Mohammadi Pages 29-40
    Background and Objective

    The use of nanotechnology is one of the most important and effective methods for microbial enumeration and water treatment. Dispersing the silver oxide nanoparticles in different polymer matrixes (in particular, open cell polyurethane sponge matrixes) can be an efficient way in the water treatment and microbial enumeration.

    Method

    In the present study, the silver oxide nanoparticles were dispersed into the open cell polyurethane sponge raw materials and then, the polyurethane sponge was synthesized using a One-shot method. In addition, the usability of synthesized polyurethane sponge as an antibacterial agent for water disinfection was investigated by using "plate counting" (reducing the bacteria number in contaminated water over time) method. Also the 0.5 McFarland (1.5*108 CFU/ml) suspensions diluted with biomass serum (1:2) of Escherichia coli and Staphylococcus aureus were used as contaminated water. Ultimately, the structural properties of synthetic sponges were investigated using Scanning Electron Microscopy (SEM) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR).

    Findings

    The end of 12 hours has been recognized the antimicrobial activities of the prepared sponges against Escherichia coli and Staphylococcus are acceptable. The results indicated that the antimicrobial activities of the prepared sponges against Escherichia coli and Staphylococcus are acceptable. The results also showed that nanocomposite in certain conditions after 6 and 8 hours prevented the growth of Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria, respectively. So that after 6 and 8 hours contact with the nanocomposite, the number of Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria in contaminated water was reduced by 100% (t0=50*106 CFU/ml, t6=0*106CFU/ml) and 30% (t0=50*106 CFU/ml, t8=35*106CFU/ml), respectively.

    Discussion and conclusion

    Development and utilization of antimicrobial sponges in water treatment processes can reduce the use of chemical agents to infection control. Silver oxide nanoparticles, due to the high surface-to-volume ratio and interactions with the bacterial cell walls, cause damage to the bacterial cell walls and destroy the cellular structure of the bacteria.

    Keywords: Open Cell Polyurethane Sponge, Nanocomposite, Disinfection
  • Nahid Dorostkar *, Ali Dehghani Pages 41-53
    Background and Objective

      Today environmental issues and avoid irregular greenhouse gas emission has become one of the most important concerns of each country. This study has been done with the aim of determining the amount of greenhouse gas emission in different industries and ranking these industries based on the most destructive greenhouse gas including carbon dioxide, carbon monoxide, Methane, Nitrous oxide, Nitrogen oxides, Sulfur dioxide and Sulfur trioxide.

    Method

    In this study after identifying the most pollutant greenhouse gases based on the literature review and using the average of five recent year's data from the Iranian Statistics Center, the weight of each greenhouse gas were determined based on Shannon entropy and by using VIKOR technique and MATLAB software, the most pollutant sector was determined.

    Findings

    Based on Shannon entropy, Co with the weight of 0.3 has the highest coefficient of importance among pollutant greenhouse gases. Based on VIKOR technique, transportation sector based on utility measure, Vikor measure and regret measure was determined as the most pollutant sector.

    Discussion and Conclusion

     Based on the result of study, transportation sector has played a major role in greenhouse gas emissions and identified as the most pollutant sector. So, attention to structural and cultural components associated to transportation field has become more important than the past. Using green transportation technologies, investing in public transportation and providing infrastructure for non- motorized vehicles can be introduced as suggestion for reducing pollution in this sector.

    Keywords: Greenhouse gas, Environmental pollutants emission, economic Sectors, VIKOR technique
  • Fatemeh Shokriyan *, K. Solaimani, Gh. Nematzadeh, P. Biparva Pages 55-66
    Background and Objective

    Available water resources are limited, thus use of saline water can protect water resources and compensated water scarcity. Since saline water cannot be used directly, this study investigated the adsorption capacity of Zeolite, Perlite as minerals and rice husk and seashell as bio compounds in water solution.

    Methods

    Particles were classified in five different sizes of 841, 400, 177, 125 and 74 µm which based on ASTM sieves. Sodium chloride solution was prepared in different concentration of 25, 50, 100, 200, 300, 500, 750, 1000, 3000, 5000, 7000 and 10000 ppm.  The effects of the sizes, dosage, contact time, rate of mixing with duration of 10, 15, 25, 35, 45, 60 and 120 minutes for the salt removal done with batch experiments in 25oC. In this method the sodium chloride solution with certain amounts of adsorbent put on a shaker device with constant speed of 200 rpm and were mixed at intervals of 10, 15, 25, 35, 45, 60 and 120 minutes. Then the samples in centrifuged with 10000 rpm in 10 minute and the upper solution used for chloride titration.

    Findings

    The effects of different amount of absorbent on salt absorbance showed that for all samples the highest absorbance is related to the range of 2 grams. Among the used sizes of particles, the most efficiency was related to the size of 74 µm in salt absorption. The optimum time of used samples was identified as 25, 15, 25 and 15 min for zeolite, perlite, rice husk and sea shell respectively. Based on isotherm model, perlite and rice husk followed Langmuir model, while zeolite and seashell followed Freundlich.

    Conclusion

    Mineral and bio sorbents in different micron sizes have able to absorb salt ions. Among the use of different adsorbents, zeolite showed highest efficiency to salt adsorption.

    Keywords: Absorbent, Salt water, Freundlich, Langmuir model, Biological, inorganic materials
  • Elnaz Sabbagh Tazeh *, Nasrin Sadeghian Pages 67-78
    Background and Objective

    Due to scarcity of water in most regions of Iran, the use of superabsorbent polymers is known as a helpful approach in improving soil physical and chemical properties, soil fertility and water resources storage. The purpose of this study was to examine the effect of pumice on water availability, chemical and nutritional properties in a course and fine textured soils under onion cultivation.

    Method

    This research, was conducted in spring of 2017 in greenhouse as factorial in form of CRD design with three factors including soil texture (with two levels: sandy loam and clay loam), irrigation schedule (with two levels: every 4 and every 7 days) and pumice (with four levels: 0 (C1), 2.5 (C2), 5 (C3) and 7.5 (C4) percentage w/w) which were carried out in three replications.

    Findings

    Results, showed that increasing pumice rate, could increase P, K, S, Fe, Mn and Zn concentration in onion. In most cases, there was no significant difference between 5 and 7.5 percentages of pumice rates. Positive effect of pumice in sandy loam soil was more than clay loam. In pumice treatments, there was no significant difference between two irrigation rates, for none of parameters except for Cu concentration in plant.

    Discussion and Conclusion

    By Application of 5 percentage w/w pumice in soil, irrigation schedule of onion could be increased from 4 days to 7 days. Noting that the irrigation schedule is one of the most important factors in onion cultivation, pumice application, can cause a good economic efficiency in water use.

    Keywords: Water availability, Pumice, Soil Texture, Onion, Micronutrients
  • Seyed Ali Sadr-Al-Sadati, MohammadReza Jalili Ghazizadeh * Pages 79-93
    Background and Objective

    One of the most effective methods of coping with leakage in water distribution networks is pressure management. Therefore, a proper understanding of leakage behavior and its relationship with pressure variations can play a significant role in water loss control. The use of high-density polyethylene (HDPE) pipes has increased in recent years in water distribution networks so that in some rural area and small cities, these pipes have been utilized only. The aim of this study is to investigate the leakage behavior of orifices in HDPE pipes.

    Method

    In the present study, the leakage behavior of polyethylene pipes has been investigated numerically and experimentally. In this study, the effect of temperature as one of the main factors on leakage behavior has been considered.

    Findings

    The results showed that the Torricelli's classic relationship for the orifices can be used and the amount of leakage exponent for the orifices is approximately 0.5. This study shows that the discharge coefficient of the outflow from the orifices is dependent on some parameters such as Reynolds number, the thickness of pipe wall, orifice diameter, surrounding environment and orifice deformation.

    Discussion and Conclusion

    The assumption of no deformation for the orifices in HDPE pipes with increasing pressure, particularly at high temperatures, is not necessary true. The symmetry state of the orifices in low-elastic pipes is removed with the pressure increase, due to the distribution of stress at the opening and also the effect of the Poisson coefficient, thereby reducing the discharge coefficient.

    Keywords: leakage, high-density polyethylene pipe (HDPE), orifice, leakage-pressure relationship, water distribution network
  • Behrouz Sobhani *, Vahid Safarianzengir, Batol Tabatabaei Pages 95-107
    Background and Objective

    At present, agriculture is one of the most important economic sectors of the country and that it can be said that economic growth is not possible without agricultural growth. Each agricultural product requires specific climatic and environmental conditions. This study was conducted to evaluate the environmental capabilities of East Azarbaijan province for growing sugar beet (ArcGis).

    Methodology

    The data have been studied in consist of annual precipitation and raining of growth duration, temperature, evaporation, relative humidity, sunny hours, number days without freezing and hence height, slope, direction and depth of soil. The used of suitable ecological condition of sugar beet cultivation, production information layers and each series of data were valued and classificated that combined by GIS area and analysed with using Multi Criteria Decision Analysis (ranking, rating and analytic hierarchy process).

    Findings

    The results showed that the environmental capability of sugar beet cultivation plays an important role in the province of East Azarbaijan, and the factors affecting the climatic factors play an important role. It should be noted that in the overlapping method, temperature and precipitation factors play the most important role. Particularly, the role of precipitation is the highest.

    Discussion and Conclusion

    The final results show the fact that climatic elements and factors
     Together, they play an effective role in the process of assessing the environmental capabilities of sugar beet cultivation. The share of each of the climatic elements and factors during the growing period of the studied crop is not the same. By adapting the effective layers in the sugar beet planting process in GIS environment, it is possible to identify suitable areas for planting this crop.

    Keywords: sugar beet, climate, Multi Criteria Analysis, East Azarbaijan Province
  • Reza Pourimani *, Tayebeh Davood Maghami Pages 109-119
    Background and Objective

    Human beings are always exposed to ionizing radiation. One of the sources of this radiation is the nuclear radiation from terrestrial radioactive nuclide in water, soil, rock and plants. Nuclear radiation emission from radionuclides causes diseases like cancer and genetic abnormalities. Therefore, studies of soil radioactivity are of great importance.

    Method

    In this research, 34 soil samples were studied between the Shazand Power Plant and Arak city. The specific activities radionuclides were determined using gamma ray spectrometry method, with employing a high purity germanium detector (HPGe) model GCD30195 with 30% relative efficiency.

    Finding

    The specific activity of 226Ra, 232Th, 40K and 137Cs in these samples varied from 18.92± 1.91 to 43.11± 2.69, 25.31± 2.16 to 54.27±3.65, 230.17±9.96 to728.25± 18.03 and <1.49 to 9.52±0.88 in Bq/kg respectively.  Absorbed dose rate in air one meter height from ground and radium equivalent were calculated as 4.57± 1.38 to 79.68 ±2.07 in nGy/h and 84.14± 3.08 to 157.74± 4.50. 

    Conclusion

    The average of radium equivalent for soil samples was calculated as 116.38±18.38 Bq/kg which is the same level of world average (131.69).  Maximum radioactivity observed in 3 to 7 km distance from Power Plant. The results of this study indicate that the radiation of the soil does not pose a threat to the health of the inhabitants.

    Keywords: Radioactivity, Radium equivalent, soil, Shazand power plant
  • Massoumeh Zeinalie, MohammadReza Golabi *, MohammadHossein Niksokhan, MohammadReza Sharifi Pages 121-133
    Background and Aim

    The aim is first to express the differences and identify three models, namely, Gene Expression Programming (GEP), Neural-Fuzzy Network (ANFIS), and Bayesian Network (BN), and compare them with each other. Furthermore, the research's central question is whether the superior simulation meta-modal in this study can be a suitable alternative to conceptual models in the conditions of lack of data and information.

    Methods

    The data used for this study are the daily rainfall and flow data of the Gamasiab Nahavand River in 10 years from 2002 to 2012. For the prediction or simulation stage, the data of the blue year 2012-2011 have been used.

    Results

    In the training phase and according to the coefficient of explanation and the square root of the mean squares error and the AIC criterion, it is observed that in all three models, both in the training phase and in the test phase, we see a minimal difference in the amount of these parameters. Moreover, all three models' results are close to each other with almost a minimal difference, and almost the relative superiority of the GEP model can be seen.

    Discussion & Conclusion

    The results indicate that the simulator meta-model of gene expression has an excellent ability to simulate and predict the river's daily flow, this simulation meta-model can be a suitable alternative to models in the absence of data and information. Be conceptual. Also, the speed of implementation of the gene expression programming model was faster than other models and was able to provide results in a short time.

    Keywords: Flow Modeling, GEP model, ANFIS Model, BN model, Gamasiab
  • Fatemeh Mostafavi, Mohsen Bahmani *, Rasool Zamani Ahmadmahmoodi, Ali Jafari Pages 135-148
    Background and Objective

    Biomonitoring is a simple and inexpensive method for assessment of the quality of the environment. Vehicle emissions introduce high levels of heavy metals into the atmosphere. The use of plant species can be effective in assessing and decreasing air pollution and the levels of heavy metals. This research was conducted to select the best accumulator of lead, zinc and cadmium in the leaves of four tree species, namely Thuja Orientalis, Ulmus umbraculifera, Fraxinus Rotundifolia and Ligustrum Ovalifolium,in four areas in the city of Shahrekord, Iran, with different traffic levels.

    Method

    For this purpose, testing was conducted in areas with high levels of traffic (Kashani Street, Saadi Street and Shahrekord Terminal) as polluted areas, and Shahrekord University served as control area. In two periods, at the end of spring and the end of summer, leaves were sampled.

    Findings

    Results showed that heavy metal levels in one polluted area, Kashani Street, were higher than in other areas. Also, the highest level of lead and zinc accumulation was observed in the leaves of Ligustrum Ovalifolium with levels of 5.47 and 32.68 mg/kg. The highest level of cadmium, 1.84 mg/kg, was observed in the leaves of Thuja Orientalis.

    Discussion and Conclusions

    according to the results,Ligustrum Ovalifolium, Thuja Orientalis, Ulmus Umbraculifera and Fraxinus Rotundifolia were introduced as the best wood species for accumulating heavy metals.

    Keywords: Tree species, Biomonitoring, Heavy Metals, urban traffic, Shahrekord Township
  • Maryam Rasooli, Kambiz Taheri Abkenar, Mehrdad Ghodskhah Daryaee, Abouzar Heidari Safari Kouchi * Pages 149-161
    Background and Objective

    In recent years, blight or boxwood blight, caused by a fungus, has spread from Western Europe to the Hyrcanian forests. In this study, the aim is to investigate the effect of breeding operations that reduce the humidity and temperature of these populations in controlling this disease.

    Method

    For conducting a surface study equivalent to 3 hectares in series 1 of Gombl in Lahijan forests was selected, part of which was intact and as a control and part also had a forestry plan. All trees in two stands by 100% measurement method and variable diameter equal to chest for all species and small variables equal to diameter, collar diameter, height, number of reproductions in three classes as well as qualitative variables of trees Boxwood was recorded and analyzed statistically including the percentage of leaf freshness, branches and crowns of trees.

    Findings

    Based on the results of quantitative variables of canopy diameter, height, cross section and number of regenerations in the height class less than 1.3 m and the vigor of leaves, branches and trunks of boxwood trees in the managed massif were evaluated with better conditions. Only the number per hectare of total reproductive area in the control area was better.

    Discussion and Conclusion

    According to the results obtained in this study, it can be said that management practices in the populations infected with boxwood blight by reducing the moisture trapped under the canopy of trees, prevent the spread of disease and resistance of rootstocks to this disease Increases.

    Keywords: Regeneration, boxwood, blight, vigority, disease, Hyrcanian Forest
  • Mahsa Mohammadzadeh, Forouzan Ghasemian Roudsari, Akbar Hassani *, Abbasali Zamani Pages 163-178
    Background and Objective

    Many of the antibiotics used in poultry farms are excreted in their feces. This waste is used as organic fertilizer in agriculture and causes the release of animal antibiotics in the environment. These compounds may increase the antibiotic resistance of microbial populations or damage plants grown in these soils. The aim of this study was to determine the effect of aerobic and anaerobic poultry manure composting on the amount of enrofloxacin and ciprofloxacin antibiotics in poultry manure at two levels of high and low concentration and compare them with each other.

    Method

    Two samples of fresh broiler chicken manure were prepared after the end of the chicken treatment with antibiotic enrofloxacin. The two samples contained two levels of high and low concentrations of Enrofloxacin and Ciprofloxacin. The composting of chicken manure was done using a completely randomized design with 4 treatments of 1- aerobic treatments at a low concentration,  2- aerobic treatments at high concentration 3- anaerobic treatments at low concentration 4- anaerobic treatments at a high concentration in five replicates in 75 days. Samples were prepared at specific intervals and the concentration of Enrofloxacin and Ciprofloxacin was measured by HPLC method. The obtained data were fitted with the first-order kinetic equation and the half-life of the antibiotic degradation was calculated.

    Findings

    The results showed that at the end of the period, in treatments 1 to 4, 54.2%, 64.3%, 65.3% and 69.7% of the Enrofloxacin and 41%, 57.8%, 57.8% and 61.8% Ciprofloxacin remained. The correlation coefficient (R2) obtained from the fitting of the first-order kinetic equation in treatments (from 0.71 to 0.92) showed that the data fit well with this equation. The half-life of the Enrofloxacin degradation was obtained between 96.27 and about 150.68 days. The half-life of degradation for Ciprofloxacin was also found to be between 57.28 and 117.48 days.

    Discussion and Conclusion

    Overall, the results showed that the process of composting reduced the concentration of antibiotics and prevented its entry into the environment. The rate and total amount of antibiotic degradation in aerobic conditions was higher than anaerobic. The rate of degradation of both antibiotics at a high initial concentration was lower than its rate of degradation at low concentrations. The rate of ciprofloxacin degradation was also higher than Enrofloxacin. The results of this study can help to create relevant laws and regulations in relevant institutions, in order to reduce the release of veterinary antibiotics into the environment.

    Keywords: aerobic, anaerobic digestion, Chicken Manure, Enrofloxacin Degradation Kinetics, Release of Antibiotics in the Environment
  • Parvaneh Salatin *, Maryam Memari Panah, Sahar Ahmadpanahi Pages 179-190
    Background and Purpose

    In today's world, culture is becoming more and more complex, sensitive and important at the same time. Social developments, the accelerated process of globalization and the increasing growth of technology, the expansion of communication, have created fundamental and continuous changes in culture. Culture has a great impact on the economic and social aspects of life. The field of culture, in addition to helping the economy by creating job opportunities, production and income brings important social benefits to consumers and producers of cultural goods and services. Cultural activities are an important factor in achieving peace of mind. Culture is the main factor and engine of sustainable development and environmental protection. In this regard, the main purpose of this article is to investigate the impact of cultural indicators (number of press, number of cinemas, number of public libraries, and numbers of books) on carbon dioxide emissions as an indicator of air pollution in Iran.

    Methods

    The present study is an applied, causal and inferential research method. The method and tool of collecting information and statistical sources is also the method of written documents, electronic information and filing.
     

    Methodology

    This study is an applied research and inferential research method. The method and tool for collecting information and statistical resources are written documents, electronic information and taking notes.

    Results

    The results of  the estimation models using  OLS method shows that  Number of  public libraries has a significant and positive effect and  number of the press, the cinema, number of  books as cultural  indicators have a negative significant effect on  Co2 as an indicator of air pollution.

    Keywords: Cultural indicators, Air pollution, OLS
  • Bahareh Samadi Kuchaksaraei, Seyed Mohammadreza Fatemi *, Afshin Danehkar, Seyed Ali Jozi, Ehsan Ramezani Fard Pages 191-207
    Background and Objective

    In recent years, there is an increasing attention to homogenous representative areas to develop a network of coastal-marine protected areas. One of the current common systems is an ecoregion approach. The aim of this study was to determine ecoregions of southern coasts of Iran as a basis and prerequisite to develop coastal-marine protected areas according to global new procedures.

    Materials and methods

    A survey to recognize the ecoregions of southern coastlines of Iran in Persian Gulf, strait of Hormoz and Oman Sea was done according to international valid and common criteria. Criteria used in this study were determined in the field of biogeography according to the related literatures in this field, and three criteria of surface sea temperature, depth and surface currents were set as the base criteria. The maps of determined criteria were overlapped with the help of ArcGIS. After that, identified areas were controlled with country divisions, and then final boundaries and limitations of southern coast’s ecoregions were separated.

    Results

    Results showed that, in Iran’s southern coast, five ecoregions can be recognized.

    Discussion

    This classification, which is the first one in Iran, can be a basis and a step to select coastal-marine protected areas and a model for ecological surveys.

    Keywords: Coastal-marine protected areas, Homogenous areas, Ecoregion, Biogeography, GIS system
  • Maryam Morovati *, Samira Bidakani Pages 209-225
    Background and Objectives

    The pollution increase caused by population growth and the occurrence of various psychological pressures caused by it, has introduced the green space as environmental, physical and mental need. The purpose of this study was to evaluate the status of parks and urban green spaces in Ardakan city using the Electre model.

    Method

    This research was conducted based ondescriptive-analytical method, library studies, field studies and using Electre model.In this method, the quantitative and qualitative indexes were used and were ranked with paired comparisons between the options and by applying the method of the Electre step by step and using the distance factors such as area, green space and beauty, distance to the center, security, quality of facilities and the quality of the equipment to be ranked 5 parks and Ardakan urban green space and in the end the municipality's performance was investigated.

    Findings

    The  Results showed that among the studied parks, , Farhangian Park located in Sadr Abad Street - Valiasr Town, in comparison with the other four parks, has been able to have a better performance than the discussed indicators.. This park has an area of ​​19,000 m2 and is equipped with a health and recreation station and its distance to the center of the city (15 Khordad Square) is 3.6 km.

    Conclusion

    Assessment of urban parks and green spaces in Ardakan city shows that in spatial development plans, attention to green space is essential to achieve a balanced and sustainable development. The results of this study can be widely used in urban space planning.

    Keywords: assessment, prioritization, green space, Electre model, Ardakan city
  • MohammadHassan Sadeghi Ravesh *, Hassan Khosravi Pages 227-239
    Background and Purpose

    Different decision-making models are applied for assessing and providing the desertification optimal strategies through taking into account the total effective measures that sometimes the results of the prioritization of these models are not consistent. This issue depends on the nature of the model, the considered criteria, and the way of weighing the criteria as a group by the experts. So, there is need for presenting some functions in some groups to prioritize the strategies offered in each region by the different models on the basis of logic and strong principles and theoretical foundations.

    Methods

    In this paper, it has been tried to do so by using the Social Choice functions. The Social Choice functions are a counting method from a set of given alternatives to resolve the voting paradox and the inconsistency of prioritizing. Therefore, for the final selection from the Nanson, Kemeny and Gopeland functions are used and the desertification strategies were analyzed.

    Findings

    The obtained results from functions indicated that, the alternatives of prevention of unsuitable land use changes (A18), vegetation cover development and reclamation (A23) and modification of ground water harvesting (A31) respectively were identified as the most important alternatives for combating desertification in the region.

    Discussion and Conclusion

    The results of the evaluation of the strategies showed that the obtained rankings are somewhat different from each other, which is mainly due to the structure of the methods. The results of this study enable the managers of desert areas to use the limited facilities and funds allocated to control the desertification process in correct and efficient ways in order to achieve better results, to avoid wastage. Prevent the outflow of national funds. Therefore, it was suggested that in the plans to control and reduce the effects of desertification and rehabilitation of degraded lands, the results and rankings obtained should be considered.

    Keywords: decision making models, Gopelandʼs function, Hierarchy structure, Kemenyʼs function, Nansonʼs function, Social choice functions
  • Masumeh Ahmadipari *, Hassan Hoveidi Pages 241-257
    Background and Objective

     Energy intensive industries cause serious impacts on the surrounding environment. Therefore, in these sorts of projects, environmental impact assessment of energy intensive industries is one of the most important aspects of environmental management. The objective of present research is using one of the environmental impact assessment methods to make the managerial decisions for determining the most important identified impacts and impacts occurring prevention or reduction.

    Method

    The environmental impact assessment of energy intensive industries, which is located on Steel, aluminum, cement and petrochemical industry in Markazi province, were investigated. Firstly, environmental impacts were identified using Delphi questionnaire method and based on their criteria including physical-chemical, economic and functional, Bio ecological and socio-cultural. Then the aforementioned criteria of impacts were assessed by using RIAM Fuzzy method.

    Results

    The results show that most severe negative impacts (- E) and significantly (- D) for energy intensive industries are as following: aluminum, petrochemical, steel and cement. The results show that the most important impacts of energy intensive industries are respectively including air quality and air pollutant emissions(physical-chemical), changes in species diversity and density (Bio ecological), create job opportunities (economic and functional) and changes in demographic patterns (socio-cultural).

    Discussion and Conclusion

    All energy intensive industries have significant effects on the environment of Markazi provinces and the RIAM Fuzzy method is suitable for reducing uncertainties in the environmental impact assessment of energy intensive industries.

    Keywords: Energy intensive industries, EIA, RIAM Fuzzy, Markazi Province
  • Farahnaz Mohades, Jalil Imani *, Mehdi Ramezani, Nemat A .Khorasani Pages 259-275
    Background and Objectives

    Calculation of biodiversity indices of urban birds in Tehran in order to better understand the environmental conditions and improve or modify seems necessary. The aim of this study was to calculate the indicators of richness, biodiversity and bird uniformity in Tehran as a case study in the parks of the city, Mellat, Jamshidia and Ghaem.

    Methods

    In this study, the birds were recorded by point counting and the indices were calculated using Ecological Methodology software.

    Finding

    A total of 3723 birds were observed in 40 species of 8 orders and 19 families. 75% of all recorded species belonged to Passeriformes and among them the number of House Sparrows. Although the Ghaem park had the largest area among studied parks, had the least species richness and diversity and was the most abundance. The Shar park the oldest Tehran urban park located in the densely populated of the city, with the highest richness and species diversity and the lowest abundance, compared to the other parks.

    Discussion and Conclusion

    The birds registered in the studied parks were mostly owned by the Passeriformes and half of them were native to Tehran. The area of the above boats does not necessarily mean that the birds are more diverse. According to the findings gathered in Park-e- Shahr located in the city center, We found out despite the presence of dense texture, the suitable space existed, attraction and capturing the birds were observed. The results of this research can provide an opportunity to study the factors affecting urban biodiversity indices and help environmental researchers, managers and urban planners to design a suitable green space to protect biodiversity and attract birds as one of the health habitat indicators and improve citizen’s quality of life.

    Keywords: Tehran, Urban parks, Birds, Biodiversity Indices.
  • Abbas Ali Arvin * Pages 277-286
    Background

    The tourism industry, due to its strong dependence on weather conditions, is influenced more by climate change; this impact is more intense in Faridounshahr County, where its ecotourism potential is more dependent on the climatic conditions.

    Method

    In this research, the trend representing the bio-climatic tourism changes of Fereydounshahr County was investigated by using nonparametric methods. For this purpose, the monthly climatic elements employed in the TCI tourism climate model were used during a period of 30 years, from 1987 to 2016.  

    Finding

    The results obtained by conducting the Man-Kendall test showed that the trend related to variations in the maximum daily and the average daily temperature was a growing one; while variations in the minimum average and the average relative humidity showed a deceasing trend; this was followed by a decrease in the amount of precipitation, thereby severely affecting the TCI index. Changes in bioclimatic conditions of some months were another consequence of the changes in the trend of climatic parameters. For example, January living conditions varied from very inappropriate to inappropriate, March changed from inappropriate to border conditions, and April conditions ranged from acceptable to borderline.

    Discussion and Conclusion

    Change in climatic conditions include; the significant decrease of precipitation, as accompanied by an increase in the average temperature and the average maximum temperature, had such consequences as decreased snow falls, the rapid melting of snow in high altitudes, and the reduced desirability of the environment for recreation on the snow in the cold season,  as well as the loss of mountain climates and the liveliness of vegetation and animal ecosystems. This will lead to decrease in eco-tourism attractions.

    Keywords: Climate Change, Fereydounshahr County, Nonparametric method, Tourism Climatic Index
  • Maryam Jafarzadeh Razmi, Mahnaz Aghdasi *, Ahmad Abdolzadeh, Hamidreza Sadeghipour Pages 287-298
    Background and Objective

    One of the most fundamental problems that may affect growth and development of plants and animals are environmental pollution by some heavy metals. Cadmium is a contaminant metal which has harmful effects on the physiological activity of the plant. The aim of this study was to investigate the possibility of using the Nasturtium officinal plants for clarifying of contaminated water and evaluation of this plant ability for phytoremediation.

    Method

    In this study the effect of different concentrations of Cadmium (including 10, 50, 100, 300 and 500 µM CdCl2) was investigated on physiological parameters and Cadmium absorption of Nasturtium officinal plant. The experiment was carried out in completely randomized design with three replications.

    Findings

    The obtained result showed that the effects of Cd was significant on growth, physiological characters and the amount of Cadmium in plants, so that fresh and dry weight of shoot and root, height of shoot and root and the photosynthetic pigments increased as levels of Cadmium increased in nutrient solution. By increasing Cadmium concentration in medium culture, the amount of Cadmium was enhanced in roots and shoots. The highest Cadmium content in both root and shoot organs was observed in 500µM cadmium treatment.

    Discussion and Conclusion

    The current results revealed that Nasturtium officinal plants have certain ability for Cd phytoremediation.

    Keywords: Nasturtium Officinal L, Contamination, Phytoremediation, Growth, Cadmium
  • Mojtaba Ghandali, Kamran Shayesteh *, MohammadSadi Mesgari Pages 299-313
    Background and Purpose

    Optimal and principled use of natural resources and land use management based on ecological potential, has an important role in environmental management and prevention of environmental degradation in the direction of sustainable development. However, ignoring the social need, despite considering the economic and especially the ecological potential in land use planning, leads to inconsistency with the terrestrial reality, which is one of the basic principles of any land use planning.

    Materials and Methods

    In this study, using weighted linear combination method and hierarchical analysis and standardization of criteria using fuzzy sets, in addition to preparing an ecological and economic potential map for agricultural use, the social needs to change land from barren lands to agriculture were also mapped. By combining all of them, a map of the desirability of changing barren lands to agriculture in the Semnan watershed was obtained, which can also be used in modeling land use changes.

    Results

    In this study, unemployment rate and population growth rate in the next ten years as the most important social factors of agricultural land use change, access to roads and electricity as the most important economic factors, and soil and water as the most important ecological resources of agricultural land use were determined.

    Discussion and conclusions

    Considering the social needs and economic potential along with ecological capability, is more in line with the ground reality and can be used in the optimal allocation of agricultural land.

    Keywords: Agriculture- Weighted Linear Combination, Analytic Hierarchy Process, social demand
  • Afsaneh Asgaripor *, MohammadJavad Amiri, Samaneh Rahimi Pages 315-326
    Background and Objective

    Many environmental threats are the consequences of human behaviors and just the change in human behavior can reduce this environmental problem. The environmental education is one of the best ways to change these bad behaviors toward the environment. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of environmental education on attitudes and increasing environmental awareness of preschool boys of Malayer city.

    Method

    First 22 students were selected and assigned to experimental and control groups, respectively. After environmental education, the test of both groups and statistical analysis was performed both tests to evaluate the effectiveness of environmental education.

    Findings

    The results of t-test with 1% error showed significant difference between pre-test and post-test in both groups (control group and exam group) in awareness of the environment (t= -15/79   sig= 0/00) and environmental attitudes (t= -17/80   sig= 0/00).
    Discussion and

    Conclusion

    Therefore final results are insisted that age-appropriate environmental education have vital role in improving the environmental attitude and knowledge. So this training can be considered as a preventive strategy of environmental degradation.

    Keywords: Environmental education, Environmental attitude, environmental awareness increasing
  • Masoomeh Abbasi Khalaki, Ardavan Ghorbani *, Sahar Samadi Khanghah, Rahman Rahimdokht Pages 327-340
    Background and Objective

    Plants are the major component of natural ecosystems including the rangelands which extend all they largely controlled by environmental factors and ecological, climate, soil, topography and biological properties are effective on their presence and traits. This study was performed in the Shohada valley of Urmia in order to evaluate the effect of physiographic factors on density, canopy cover and production of Ferula Orientalis.

    Methods

    According to the current situation in the region, three height floors, three direction floors and seven slope floors were selected. Also, 8 sites were identified in the study area. In each site, 3 transects with a length of 100 meters were systematically-randomly plotted along each transect and 5 parameters were recorded. Analysis of variance was used to investigate the differences between the studied parameters and physiographic factors and Duncan's multiple range tests was used to compare the mean of the traits.

    Findings

    Most density of studied species was observed in the 1700-2300 meters height class with 7,500 individuals per hectare. Also, the highest level of the species extends belong to slope of more than 70 percent with an area of 97 ha. The highest level of the aspect is related to East with 3/148 ha.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that the elevation, slope and aspect significantly have been effective on density, canopy cover and production of Ferula Orientalis. Generally the results showed that the highest density, canopy cover and production belonged to 1700-2300 meters altitude and on the slope above 70% and in the east aspect.

    Keywords: Physiographic Factors, Vegetation, Medicinal species, Ferula orientalis
  • Maryam Farhadian, Sina Razaghi Asl *, Kaveh Shokoohi Pages 341-352
    Background and Objective

    The World Award for Sustainable Architecture is the largest award accepted by the international community in the field of sustainability in architecture, which is given annually to five prominent architects in this field and shows the best intellectual ideas in this field. Since familiarity with international characteristics of sustainability in architecture and their evolution in architectural works can reveal the main orientations in the field of sustainable architecture, in the present study, in order to recognize this issue, three characteristics of sustainable architecture as the main goals of sustainable architecture in the largest donation process. World Awards have been reviewed and analyzed.

    Methods

    In this paper, first, the presence and absence of all three acceptable characteristics of sustainable architecture in the award process from 2007 to 2016 have been investigated by the method of contextual analysis, and then the global approach to each of the three characteristics has been analyzed. Finally, by examining the regression diagram, the future orientation trend is approximately predicted.

    Results and Discussion

    The results of all three characteristics in the selection of top awards in this field have shown a change in the direction towards the selection of projects with all three characteristics of sustainable architecture from 2011 to now, and also in the analysis of scatter regression diagram, on the one hand, the trend Increasing attention to life cycle and saving resources was identified in the selection of top projects, and on the other hand, the trend is
    Decreased attention to design was identified based on human needs.

    Keywords: The Process of Selecting World Award for Sustainable Architecture, conserve resources, human design, designed to return to the cycles of nature
  • Ali Sabernejad, Morteza Najafi Asfad * Pages 353-362
    The precautionary principle plays a very important role in preventing the occurrence of environmental damage, and in order to achieve sustainable development, environmental policies must be based on the precautionary principle. This principle, along with other environmental principles, acts as a golden rule to prevent environmental damage. The principle of this principle in the marine environment is to prevent "marine pollution" and to achieve the "Right to a Healthy Marine Environment". The jurisprudence of the International Court of the Law of the Sea has played a key role in identifying and illuminating the hidden angles of this principle in marine environmental law, which has been made clear in the case of the "Bluefin Tuna" and the International Court of Justice Maritime Law examines and analyzes how this principle is applied in the international law of the sea. The present article examines this principle in the law of the sea and the role of the International Court of the Law of the Sea in this regard. The findings of the article indicate that this principle plays an important role in international environmental law and the international law of the sea is no exception and international jurisprudence in the case. "Bluefin Tuna" has emphasized this important point.
    Keywords: principle of precaution, Environment, marine pollution, principle of prevention, Judicial Procedure
  • Amin Panah, Abdolali Karamshahi *, Javad Mirzaei Pages 363-374
    Background and Objective

    Todays the pollution of air, water and soil caused by industrial units, has been proved in the world. Among them, the cement industry is one of the most important environmental pollutants that have adverse environmental effects on the surroundings. The aim of this study was to evaluate the effects of afforestation on sequestration of Cd, Zn, Pb and Mn in soil of 7 stands around the Ilam Cement Factory.

    Methods

    In each stands, some plots (10 × 10 m) were established systematically. Soil sampling was done from the depths of 0-10 and 10-20 cm. Also, heavy metals from the soil samples and electro filter were measured.

    Findings

    Results showed that the amount of Cd in the electro filter was similar to Cd in soil of the stands, but the amounts of Pb, Zn and Mn in electro filter are more than of those that in soils of the stands (0-10 cm and 10-20 cm depth). The results also showed that with increasing soil depth the amount of Pb sequestration decreased. In natural Oak stand, the most amount of Cd was seen in surface soil (0-10 cm depth), the most Zn were in deep soil (10-20 cm depth) and the Most amount of Mn sequestration in both depths were observed.  

    Discussion and Conclusion

    In general, we can say there are direct relationship between the degree of tree mixing and sequestration of heavy metals. In addition, in the natural Oak stand, the amount of heavy metal sequestration was higher than other stands.

    Keywords: soil, Plantation, Heavy metal, Cement factory
  • Elham Sanagar Darbani, Mojtaba Rafieian *, Toktam Hanaee, Danial Monsefi Parapari Pages 375-387
    Background and Objective

    The increase in heat waves in cities has caused many problems for human health. Reducing environmental problems by reducing the ambient temperature and thus improving human health is one of the most important concerns in the present age, which can be achieved by changing urban forms and environmental elements.

    Method

    The main method used in this research is numerical simulations, using Envi-Met and Leonardo software suites.

    Findings

    The findings indicate that the higher the height-to-width ratio, the less access sunlight has to the environment, resulting in lower ambient temperatures. Shading due to the ratio (H / w), the presence of plants and wind in urban valleys can also reduce the ambient temperature. In addition, the reduction of impermeable surfaces of urban coatings and the presence of materials with high albedo, increase evapotranspiration, which provides cooling conditions for urban environments and reduces the adverse effects of urban heat on human health.

    Conclusion

    As a result, creating shadows through a combination of vegetation and diverse alterations in structures of H / W can be effective on reducing the ambient and surface temperatures. Moreover, the use of permeable surfaces and building materials with high albedo are effective in reflecting solar heat and can reduce the intensity of urban heat islands.

    Keywords: Urban form, urban heat island, Human health, Envi-Met, Mashhad
  • Kambiz Abrari Vajari * Pages 389-397
    Background and Objective

    Tree species composition is a major feature of forest ecosystems and understanding the major factors that clarify patterns of diversity is an important objective for ecologists. The aim of this study was to investigate the relationship between species diversity in tree layer and some features of beech stand in savadkooh forest.

    Method

    Field data from 24 circular 400 m2 sample plots in the inventory grid of 100 m × 150 m were used in beech stand. For characterizing tree-layer diversity, tree-layer species richness (SR), Shannon–Wiener diversity index and Hill's evenness index were used. Herb-layer species richness (herb-layer SR) was estimated in each plot. Diameter (DBH) and height, also crown diameter in beech trees were measured per sample plot. In addition, litter and humus layer thickness were measured at center and cardinal points of sampling points.

    Findings

    Result showed a total of 7 tree species were recognized in 24 plots. Totally, 23 herbaceous plants belonging to 21 families were found distributing in different plots within forest which higher life form was presented by Hemicryptophytes. There was a significant difference between dominant and co-dominant  layers regarding to tree species richness (SR) and Shanon-weaver diversity index (P<0.01), and higher mean values belonged to the dominant layer. The herb-layer richness correlated significantly with litter thickness, whereas there was no correlation between other factors. SR of tree layer was negatively and significantly correlated with DBH and Height of beech trees and Shanon’s diversity and Hill’s evenness indices of tree layer were negatively correlated with beech frequency.

    Discussion

    In general, it can be stated that the highest indicators of richness and tree diversity are observed in the upper floors of the target population, which can be due to competition, the nature of the tree species. It is recommended in forestry operations, the diversity of tree species in different floor to be considered.

    Keywords: Beech forest, diversity, Herb-layer, Hyrcanian region, Tree strata
  • Negar Forouzesh, Sara Nahibi *, Zahra Saeedeh Zarabadi Pages 399-414
    Background and Purpose

    Omid Park renovation has been performed in order to increase the environmental quality and sustainable design.

    Method

    In order to achieve the main goal, which is to revitalize and improve the quality of the environment of Omid Park, after a field visit, similar items were studied, collected and the libraries around the goal were examined. Based on the relevant references, the basic data required for the study area were prepared. Geographic data system (GIS) is a tool that was used in the analysis of primary data and its achievements were used in the design process. To identify the needs and views of residents and users of the site, questionnaires were prepared and completed by the project stakeholders. According to the analysis of spatial data and users' opinions, the weaknesses, strengths, opportunities and threats of the study area in this process were identified and placed in the SWOT table to be analyzed. The current research process, in addition to using the qualitative method, has also considered quantitative approaches and therefore the research method of this article is considered a combination.

    Findings

    Regenerative approach includes improvements for damaged parks while increasing stability and environmental quality. Therefore, collected data analysis and resulting standards including cultural, social, economic, ethnicity impact and the neighboring parks standards were used for the design purposes. In addition to reducing maintenance costs, these plans can improve the quality of the environment and increase people's satisfaction.

    Discussion and conclusion

    The result of this research can be used as a quality standard for neighborhood park designs. These designs can increase the population living in the area as well as the long-term value of a sustainable environment and urban landscape.

    Keywords: Regeneration, Neighborhood parks, improving environmental quality, Haft-Chenar District, Omid Park