فهرست مطالب

رهیافت فرهنگ دینی - پیاپی 7 (پاییز 1398)

نشریه رهیافت فرهنگ دینی
پیاپی 7 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شیروانی شیری*، فاطمه حیدری، محدثه رمضانی صفحات 7-32
    هدف این پژوهش واکاوی مفهوم رضا در قرآن مجید و روایت رسیده از معصومین علیهم السلام و استخراج دلالت های تربیتی این مفهوم است. رضا یکی از مفاهیم بنیادین اسلامی است که در قرآن کریم و روایات معصومین به آن توجه ویژه ای شده است. این پژوهش با رویکردی کیفی و با روش تحلیل مفهومی و تحلیل استنتاجی انجام گرفته است. پرسش اصلی این مقاله عبارت است از : مفهوم رضا در قرآن مجید و روایات معصومین علیهم السلام به چه معناست و دلالت های تربیتی آن کدام‏اند؟. مطالعه انجام شده نشان می دهدکه مفهوم رضا در قرآن به معنای ترک اعتراض بر مقدرات الهیه در باطن و ظاهر است و بالاترین درجه رضا و خشنودی خداوند رضوان می باشد. یکی از اهداف عالی تربیتی برآمده از این مفهوم قرب الی الله است که در سند تحول بنیادین نیزاز این هدف بعنوان هدف اصلی تربیت یاد شده است. به علاوه این پژوهش نشان می دهد که مفهوم رضا بایستی در اهداف آموزش و پرورش گنجانده شود و جزیی از برنامه های تربیتی آن باشد.
    کلیدواژگان: رضا، قرآن مجید، روایات معصومین علیهم السلام، دلالت های تربیتی
  • سمیه سلیمانی*، مرتضی رحیمی صفحات 33-58
    انسان به زندگی اجتماعی گرایش دارد؛ مواردی، همچون : زندگی مشترک، داشتن روابط متقابل، فرهنگ مشترک و تعهد به آن برای تحقق زندگی اجتماعی ضروری هستند؛ مولفه ها و محورهای قرآنی در حوزه های گوناگون، از جمله اجتماعی و نهادینه سازی آنها اهمیت بسزا دارند، هدف از پژوهش حاضر آشنایی با مصادیقی از مولفه های زندگی اجتماعی از نگاه قرآن و اثبات جامعیت قرآن می باشد، زیرا جامعه سازی و نظام سازی در راستای اصلاح فرد و جامعه می باشد. از این پژوهش نتیجه گرفته می شود که قرآن در مسایل اعتقادی، اخلاقی، احکام فقهی و حقوقی نیز به ابعاد اجتماعی انسان نظر کرده، مولفه های سازنده یک جامعه توحیدی و یکپارچه را برشمرده و مردم را به سوی آن ها توصیه نموده و از موانع، بر حذر داشته است. این امر نشانگر جامعیت قرآن در همه جنبه های مورد نیاز هدایت فردی و اجتماعی انسان بوده و موجب پویایی قرآن شده است. قرآن به دنبال ساختن جامعه ای است که محوریت آن را تقوا و سلامت فردی، تقوای اجتماعی، عدالت اجتماعی، اقتصاد اجتماعی، اخلاق اجتماعی و سلامت اجتماعی شکل می دهد. مهم ترین مولفه های اجتماعی برقراری عدالت، انفاق، فقر زدایی، حسن ظن نسبت به یکدیگر، عفو و مدارا، همزیستی مسالمت آمیز، صیانت از محیط زیست و امر به معروف و نهی از منکر هستند که عمل به آن ها علاوه بر بهداشت روانی و فردی، به سلامت و رشد اجتماعی نیز کمک می کنند.این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.
    کلیدواژگان: قرآن، محورها، مولفه ها، حوزه اجتماعی
  • رضا تاج آبادی* صفحات 59-82
    به دنبال جنبش مشروطه خواهی،  جنبش فکری - سیاسی کاملا متعارضی پدید آمد که در تاریخ به حرکت مشروعه خواهی موسوم است. نماینده شاخص و نظریه پرداز اصلی مشروعه خواهی، شیخ فضل الله نوری بود. او در ابتدا با مشروطه خواهان همگام بود اما به تدریج با روشن شدن لوازم و توابع دولت مشروطه، راه خود را از آن حرکت جدا کرد و به ستیز و مقابله سخت و همه جانبه با آن برخاست. این مخالف او با تفکر مشروطیت و جریان نوگرایی در درون انقلاب مشروطیت، به عنوان نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران به حساب می آید. قضاوت در باره اندیشه های شیخ فضل الله نوری هر چه باشد، این حقیقت را نمی تواند مخدوش کند که او یکی از شخصیتهای کم نظیر جنبش مشروطه است که بیش از هر چیز به سرنوشت دیانت و استقلال کشور می اندیشد و در این راه از قربانی کردن جانش نیز دریغ نکرد. حاج آقا محسن عراقی از روحانیون وارسته و آزادی خواه و طرفدار مشروطه به شمار می رفت، اما با مشاهده انحراف انقلاب مشروطیت از اهداف مقدس دینی، مسیر خود را جدا کرد و به جمع طرفداران شهید شیخ فضل الله نوری که خواهان حکومت مشروطه مشروعه بودند پیوست و در این مسیر حمایت و مساعدت های لازم را به شیخ شهید و طرفدارانش کرد. یکی از فعالیتهای فرهنگی اثر گذار و بجای مانده از علمای آن دوره، تاریخ نگاری انقلاب مشروطه است. بر این اساس، در جهت موضوع تحقیق، نمی توان به منابع تاریخ نگاری مشروطه بسنده کرد بلکه برای دستیابی به اطلاعاتی درست تر و وسیعتر در باب نوع رویکرد همه عالمان و فقیهان آن زمان و دلیل و انگیزه آنان، باید به منابع محلی و تاریخ شفاهی قابل اعتماد بسیاری مراجعه کرد.
    کلیدواژگان: حاج آقا محسن اراکی، مشروطیت در عراق عجم، جنبش مشروطه مشروعه، عالمان شیعه
  • زهره معارف* صفحات 83-114
    ضرورت شناخت تراث و میراث شیعه بر کسی پوشیده نیست. استان فارس و دارالعلم شیراز؛ سومین حرم اهل بیت (علیهم السلام) در طول تاریخ، علما و بزرگان نامداری را در دل خویش پرورانده است. تبیین جایگاه مفاخر تفسیری شیعی، نقش تمدن ساز شیعه را در اعصار متمادی در این حوزه روشن می نماید. با کاوش در تاریخی به پهنای 15 قرن، و شناسایی آثار ایشان در مدرسه تفسیری استان فارس، با خاندان شیعی دشتکی آشنا شدیم. آثار بی شمار و گرانسنگ این خاندان در رشته های مختلف، توجه اندیشمندان را به خود جلب کرده است. هدف نوشتار آن است که با رویکرد توصیفی تحلیلی، و روش کتابخانه ای با نگاه شبکه ای به تبیین نقش و جایگاه خاندان دشتکی شیراز در تفسیر شیعه و معرفی خدمات تفسیری و منهج تفسیری ایشان بپردازد. رهیافت پژوهش آن است که خاندان دشتکی، با بیشترین مفسر و آثار تفسیری، فعال ترین خاندان در حوزه مدرسه تفسیری فارس به شمار می روند. در آثار تفسیری خاندان دشتکی، تک نگاری های سوره و آیه؛ همچنین حاشیه، تعلیق و تصحیح و چاپ نسخ خطی چشم نوازی می نماید. شایان ذکر است که گرایش تفسیری مفسران این خاندان به فلسفه و عرفان، ایشان را از ابعاد دیگری چون، تفسیر اخلاقی و کلامی و ادبی و علمی کتاب آسمانی غافل نکرده است. این بزرگان در منهج تفسیری در کنار آیات و روایات، از منابع دیگری نیز بهره برده اند.
    کلیدواژگان: تفسیرشیعه، خاندان دشتکی، شیراز
  • ناصر مریوانی* صفحات 115-144
    تکفیر به معنای کافر دانستن مسلمان، همواره یکی از موضوعات مهم کلامی و فقهی بوده است. اهمیت موضوع و نتایج زیانبار آن سبب شده است تا صاحبنظران مسلمان از سالهای آغازین شکل گیری جریانهای کلامی و فقهی تا امروز در باره آن به بحث و تحقیق بپردازند. در این مقاله دیدگاه فقها و متکلمین اهل سنت و جماعت در باره پدیده تکفیر بحث و بررسی می شود. نتیجه حال از این بررسی این است که به عنوان یک اصل تکفیر اهل قبله ممنوع و خلاف قواعد و ضوابط شرعی است. بر اساس این اصل همه افراد و فرق و طوایف اهل قبله با همه گرایشات اعتقادی و آرای فقهی مسلمان محسوب می شوند و حکم به کفر آنان نارواست حتی اگر اعمال و عقاید آنان قابل نقد و رد و تخطیه باشد. بنابراین ترک تکفیر اصل و موارد حکم به کفر افراد مستثنا و مستلزم اقامه دلایل و براهین متقن و خالی از هر نوع احتمال جهل، خطا، اکراه، تاویل، تقلید، و در نظر داشتن اتمام حجت است. که تبیین آن مسئولیت علما و دانشمندان اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: ایمان، تکفیر، تکفیر معین، ضوابط تکفیر، موانع تکفیر
  • سیروس محمودی*، حمیدرضا ایمانی فر صفحات 145-167

    هدف پژوهش حاضر بررسی و تبیین نیازهای معرفتی دانشجویان در حوزه هویت دینی و انقلابی بوده است. در این پژوهش از طرح تحقیق کیفی استفاده شده است و برای جمع آوری اطلاعات از روش "مصاحبه نیمه ساختاریافته" استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، مدرسین دانشگاه های شهر شیراز بوده و به صورت هدفمند با 36 نفر از مدرسین دانشگاه(12مورد در حوزه معارف اسلامی،12مورد درحوزه علوم تربیتی و 12 مورد در حوزه روانشناسی) مصاحبه به عمل آمد. در این پژوهش، مصاحبه شوندگان بر بیست و چهار مولفه هویت دینی و انقلابی تاکید نموده اند. مصاحبه شوندگان بر این باور بودند که استکبار جهانی با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم تلاش دارد تا با آسیب زدن به هویت دینی و انقلابی جوانان، زمینه تضعیف نظام جمهوری اسلامی را فراهم آورد. بر این اساس، نهادهای متولی، بویژه دانشگاه ها باید نقشی پیشرو، در مقابله با تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمن داشته باشند. از این رو،تقویت مولفه های هویت دینی و انقلابی دانشجویان، از مهمترین وظایف نهاد های فرهنگی در دانشگاه ها می باشد. بر این اساس توصیه می شود در تدوین برنامه های فرهنگی دانشگاه ها بر مولفه های هویت دینی وانقلابی توجه جدی مبذول شود.

    کلیدواژگان: نیازهای معرفتی، دانشجویان، هویت دینی، هویت انقلابی
|
  • Ali Shiravani Shiri *, Fateme Heidari, Mohadese Ramazani Pages 7-32
    The purpose of this study is to analyze the concept of consent in the Holy Quran and the narration received from the infallibles (peace be upon them) and to extract the educational implications of this concept. Reza is one of the basic Islamic concepts that has been given special attention in the Holy Quran and the narrations of the Infallibles. This research has been done with a qualitative approach and with the method of conceptual analysis and inferential analysis. The main question of this article is: What is the meaning of Reza's concept in the Holy Quran and the narrations of the Infallibles (peace be upon them) and what are its educational implications? The study shows that the concept of contentment in the Qur'an means leaving the objection to the divine destinies inwardly and outwardly, and the highest degree of contentment and contentment is with God Almighty.One of the great educational goals of this concept is nearness to God, which is also mentioned in the document of fundamental change as the main goal of education. In addition, this research shows that the concept of consent should be included in the goals of education and be part of its educational programs.
    Keywords: consent, The Holy Quran, the Narrations of the Imams, Educational implications
  • Somayyeh Soleymani *, Morteza Rahimi Pages 33-58
    Human beings have tendency towards social life and social life has some requirements such as: cohabitation, mutual relations, common culture, and commitment. Different components in Quran are significant in various aspects including social and institutionalization. The objective of present research is to introduce examples for components of social life in Quranic viewpoints and proving the comprehensiveness of the Quran. As socialization and systematization are in line with the reform of the individual and society. It is concluded from this research that Quran also considers the social dimensions of human beings in matters of belief, morality, jurisprudential and legal rules and mentioned the constructive components of a monotheistic and integrated society. Muslims are advised to move towards these components and avoid obstacles. This indicates the comprehensiveness of the Quran in all aspects required for individual and social guidance and has made the Quran dynamic. Quran is looking for a society with individual health and piety, social piety, social justice, social economy, social ethics and social health as the major principles. The most important social components in Quranic viewpoint is justice establishment, charity, poverty alleviation, good faith towards each other, forgiveness and tolerance, peaceful coexistence, protection of the environment and enjoining the good and forbidding the evil. Following these steps, contributes to health and social growth as well as mental and personal health. This research was conducted through descriptive and analytic methodology.
    Keywords: Quran, Axes, components, social spheres
  • Reza Tajabadi * Pages 59-82
    Following the constitutionalist movement, the constitutionalist movement, a completely contradictory intellectual-political movement emerged, known in history as the Constitutionalist Movement. Sheikh Fazlullah Nouri was the leading representative and main theorist of legitimacy. At first, he was in line with the constitutionalists, but gradually, with the clarification of the tools and functions of the constitutional government, he separated himself from that movement and rose up against it with a hard and comprehensive confrontation. This opposition to his thinking of constitutionalism and the current of modernization within the constitutional revolution is considered a turning point in the contemporary history of Iran. Judging by the thoughts of Sheikh Fazlullah Nouri, he cannot be deceived by the fact that he is one of the few figures in the constitutional movement who thinks more than anything else about the fate of religion and the independence of the country and sacrifices in this way. He did not hesitate to die. Haj Agha Mohsen Iraqi was one of the pious and freedom-loving clerics and a supporter of the constitution. And he provided the necessary assistance to Sheikh Shahid and his supporters.
    Keywords: Haj Agha Mohsen Araki, Constitutionalism in Ajam Iraq, Legitimate Constitutional Movement, Shiite scholars
  • Zohre Maaref * Pages 83-114
    Abstract The necessity of recognizing Shia inheritance is obvious to everyone. Many of the famous savants and scientists have been grown along the time in Fars and Shiraz, the third shrine of Ahl-e-Bayt. Specifying the position of famous people in Shia interpretation would clear the civilizing role of Shia along the history in this area. Researching the period with the length of about 15 centuries, and discovering more than one hundred ten interpreters and their works in Fars interpretation school, we got to know Dashtaki dynasty. Many of the savants and scientists were interested in valuable works of this family. The goal of this writing is to explain the role and position of Dashtaki dynasty in Shia interpretation and to introduce their interpretative works based on library-researching and descriptive methods and with a network point of view. We found that Dashtaki dynasty was the most active dynasty in Fars interpretation school area with the most interpreters and interpretative works. In their interpretative works, sura and verse monographs and also the art of Ta’ligh and correction and some manuscripts are really eye-catching. Their tendency to philosophy and mysticism has never made them neglect other areas of Holy Book like moral, literal and scientific interpretations. They have used some other references besides the verses and narratives.
    Keywords: Shia interpretation, Dashtaki dynasty, Shiarz
  • Naser Marivani * Pages 115-144
    Excommunication Rules and Obstacles from Viewpoint of Sunnite Excommunication Rules and Obstacles from Viewpoint of Sunnite Abstract: Excommunication means deeming Muslim unbeliever, and has been always an important subject in discourse and jurisprudence. The importance of its subject matter and damaging results leads the Muslim authorities discuss and research on it from the early years of forming the verbal and jurisprudential movements to the present time. This paper discusses and examines the viewpoint of jurists and speakers of Sunnite and congregation on excommunication. The result of this paper is that the excommunication of Muslims is forbidden and contrary to the canonical rules, as a principle. Therefore, relinquishing the excommunication and cases of ordering the unbelief of people requires the presentation of reliable proofs and reasons empty of any ignorance, error, unintention, paraphrase, imitation, and with regard to the final notice, whose description is undertaken by the Islamic scientists. Keywords: Belief, Excommunication, Definite Excommunication, Excommunication Rules, Excommunication Obstacles
    Keywords: Belief, Excommunication, Definite Excommunication, Excommunication Rules, Excommunication Obstacles