فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات قرآنی
پیاپی 44 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 28
|
  • خدیجه بهرامی رهنما صفحات 9-33

    رویکرد نقش گرا، ابزاری برای انتقال معنی و برقراری ارتباط میان افراد جامعه است. از نظریه پردازان آن، می توان به مایکل هلیدی اشاره کرد که آرای او، متکی بر عناصر زبانی است تا صورت آن ها. ساختار متن قرآن کریم، به گونه ای است که می توان آن را، از زوایای مختلف از جمله رویکرد نقش گرا مورد تحلیل قرار داد. بنابراین، جستار حاضر سوره مبارکه ملک را، بر اساس نظریه هلیدی مورد بررسی قرار داده است. این تحقیق، با روش توصیفی- تحلیلی، مساله انواع فرآیندها، آغازگرها و انسجام متنی را در سوره ملک مورد تحلیل قرار داده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که در فرانقش اندیشگانی، فرآیند مادی، بیش ترین فرآیند بکار رفته در متن است که خداوند با توصیف نظام شگفت انگیز خلقت در صدد بوده است تا انسان، به قدرت و علم او پی ببرد. آغازگر ساده، آغازگر غالب بکار رفته در این سوره است و اغلب بندها نیز، دارای آغازگر بی نشان هستند. از میان آغازگرهای مرکب نیز، آغازگر بینامتنی، بیش ترین بسامد را در این سوره داراست.

    کلیدواژگان: فرانقش اندیشگانی، متن، انسجام، واژگان، دستور
  • رضوان زمانی فروشانی، مهدی مطیع *، مهدی حبیب الهی صفحات 35-53

    یکی از شاخه های مهم در دانش زبان شناسی، کاربردشناسی است؛ که برشناسایی منظورگوینده یا نویسنده متمرکز شده و ابزار مهم آن عناصر بافت درون زبانی و برون زبانی است. از طرفی یکی از موضوعات چالشی در دانش علوم قرآن و تفسیر، موضوع اختتام آیات و ارتباط معنایی آن ها با محتوای آیه یا سوره است، به گونه ای که گاهی جملات واحد در پایانه آیات با یک صورت در کاربردهای مختلف دارای نقش های گوناگون می گردد و هر یک مقصود متفاوتی را منتقل می کند. این پژوهش در پی آن است که با استفاده از برخی اصول و مولفه های دانش کاربردشناسی، به تحلیل آیات قرآن با اختتام اوصاف انسان های رستگار پرداخته و ابعاد موضوعی این آیات و تفاوت های مفهومی آن ها در سطح مراد جدی و مقصود نهایی را بر اساس نظریات آستین و سرل در خصوص نظریه کارگفت آشکار سازد. روش پژوهش بکار گرفته شده تحلیلی- توصیفی با استفاده از برخی مولفه های بافت درون زبان و برون زبان، یعنی روابط هم نشین و جانشین، فضای نزول، لحن کلام و مقام سخن است؛ هر کجا از این پایانه استفاده می شود موضوع تقوا، دعوت به سوی خیرات، تبعیت از حکم پیامبر و... مد نظر است.

    کلیدواژگان: کاربرد شناسی، بافت زبانی، نظریه سرل، کنش گفتاری
  • غلامعلی احمدی*، محمدرضا شمشیری، جهانبخش رحمانی صفحات 55-74

    معناداری زندگی و جست وجوی این معنا یک ضرورت اخلاقی، روحی، روانی و دینی است. علامه طباطبایی و بسیاری از فلاسفه اسلامی و شیعه بر آن هستند که معنای زندگی تا حدود زیادی وابسته به ساختار غریزی و فطری افراد است. این نیاز مانند نیازهای اساسی انسان (خوردن، آشامیدن و نیاز جنسی) است که به صورت اولی و فطری در انسان وجود دارد. توماس آکویناس و علامه طباطبایی هر دو کشف باور دانسته شده اند زیرا هر دو به وجود غایت در آفرینش انسان و جهان بر اساس مفهوم حکمت الهی و وجود غایت در سیر تکاملی موجودات اعتقاد دارند. رویکرد پژوهش حاضر تطبیقی است. اشتراک هر دو فیلسوف در این است که معنای زندگی را به مثابه هدف زندگی در نظر گرفته و هدف زندگی را وجود خداوند دانسته اند. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ این سوالات است که پس از شناخت مبانی و نوع رویکرد فلسفی آن ها نقاط اختلاف و اشتراک این دو متفکر کجاست؟ و دیدگاه تربیتی آن ها چیست و چگونه می توانیم نسبتی بین دیدگاه این دو متفکر در بحث معنای زندگی و نگاه تربیتی برقرار نماییم.

    کلیدواژگان: آفرینش انسان، فلسفه، روان شناسی، تربیت
  • مصطفی راشدی، احمدرضا توکلی*، محمدعلی حیدری صفحات 77-99

    در میان فقها بحثی وجود دارد که آیا علم قاضی به واقعه از بیرون تاثیری در حکم او می تواند داشته باشد یا خیر به این معنا که حتی اگر از رخداد فیمابین دو طرف دعوا به هر نحوی مطلع است باز آنچه برای او حجت است تا بتواند بر اساس آن حکم کند صرفا امارات تعیین شده از ناحیه شارع است که همانا بینه و اقرار می باشد، یا علم قاضی بدون امارات معینه نیز برای صدور حکم حجیت دارد. ثمره این بحث در اعتبار اجتهاد و یا کفایت علم مقلد ممکن است از جهت مناط و ملاک واحد آن، خود را نشان دهد و مفید واقع شود. بررسی امارات(بینه و اقرار) از آن جهت که امری کاملا تخصصی در حوزه تخصص مجتهد است پس بر فرض اثبات این مطلب که بینه و اقرار در اثبات دعوی و حکم موضوعیت دارد در نتیجه اجتهاد برای قضاوت لازم می شود، و در صورتی که بتوانیم اثبات کنیم بینه و اقرار صرفا طریقیت به واقع دارند پس از هر راهی که واقع برای قاضی منکشف شود قاضی می تواند حکم صادر کند، بنابراین اجتهاد لازم نیست.

    کلیدواژگان: طریقیت، موضوعیت، اجتهاد، امارات
  • سید محمد نقیب، مرتضی سازجینی، سید محمد موسوی صفحات 103-117

    در پژوهش حاضر به بررسی آراء مفسران و نحویان درباره سوگند «لا اقسم» در قرآن کریم پرداخته شد. در بین مفسران در مورد نقش حرف «لا» در این ساختار نظرات متفاوتی وجود دارد. بدین جهت، ابتدا تمامی آراء مهم در این زمینه احصا و بر اساس آیات قرآن و همچنین قواعد علم نحو، مورد بررسی قرار گرفت. در بین مفسران سه دیدگاه عمده در مورد نقش حرف نفی وجود دارد: 1. زایده بودن حرف «لا»؛ 2. نافیه بودن حرف «لا»؛ 3. دیدگاه سوم به این شکل است که اصل کلمه «لا اقسم» بوده و حرف الف اشباع شده است. این دیدگاه نیز علاوه بر اینکه مشکل نحوی دارد، با قرایت عامه نیز سازگار نیست. با بررسی های صورت گرفته این نتیجه حاصل شد که هیچ کدام از آراء فوق اقناع کننده و کامل نیستند و قول مختار بدین صورت است که ساختار «لا اقسم» در قرآن کریم، روی هم فعل سوگند و به معنای «قسم یاد می کنم» است و این نوع استعمال بین عرب شایع بوده است.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، ساختار ادبی، قسم منفی، لا اقسم
  • داود قاسمی*، کیومرث کمری صفحات 119-144

    فلسفه وجودی دولت و دستگاه های دولتی، ارایه خدمت عمومی است و در این راستا ممکن است میان منافع عمومی و حقوق مالکانه تعارض به وجود آید. در چنین شرایطی اولویت با منافع عمومی بوده و تملک نیز به عنوان یکی از مصادیق اعمال اداری دولت، مبتنی بر نظریه خدمت عمومی است چراکه تملک در مقام رفع تزاحم میان مصالح جمعی و منافع فردی و به دلیل تامین خدمت عمومی تحقق می یابد و اعمال قواعد ترجیحی حقوق اداری در تملک نیز به پشتوانه همین ارایه خدمت صورت می گیرد. اما سوال اساسی که در این مقاله مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که مبانی فقهی و منابع حقوقی تقدم منفعت عمومی بر حقوق مالکانه چیست؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد تقدم منفعت عمومی بر مالکیت خصوصی بر پایه منافع عمومی در فقه پذیرفته شده و قواعدی چون قاعده ولایت بر ممتنع، قاعده لاضرر و انفال از مهم ترین قواعد و اصولی فقهی هستند که در تقدم منفعت عمومی بر حقوق مالکانه در نظام حقوقی ایران تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: منفعت، حقوق، مالکیت، ولایت، ممتنع
  • محمدقاسم ناظریان، محسن رهامی *، صادق مرادی صفحات 147-167

    بر اساس قواعد حقوقی و فقهی اسلام قذف، اهانت و افترا به مسلمانان و حتی غیر مسلمانان از سایر ادیان الهی ممنوع است. این ممنوعیت تا اندازه ای است که برای برخی حد یا تعزیر مقرر شده است. جرم انگاری توهین به مقدسات در حقوق اسلام، همانا برخورد با عواملی است که «نظم و اخلاق عمومی» را به مخاطره می اندازد و در زمره «جرایم علیه حیثیت معنوی اشخاص» محسوب می شود؛ زیرا در یک جامعه دینی، به ویژه جامعه مبتنی بر حکومت دینی، با توجه به تعلق خاطر شدید افکار عمومی پیروان ادیان الهی به مقدسات و رهبران دینی، که علاوه بر داشتن شخصیت حقوقی خاص، از شخصیت حقیقی ویژه ای نیز برخوردارند، چگونه ممکن است اهانت به مقدسات را روا شمرد. اولین و مهم ترین مستند در این زمینه قرآن کریم است؛ از این رو نگارندگان در این مقاله با رویکرد مطالعات قرآنی با روش تحقیق تحلیلی- توصیفی به واکاوی حقوقی و فقهی توهین به مقدسات از آیات قرآنی پرداخته اند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، توهین، مقدسات اسلام، جرم انگاری، سب نبی
  • احمد میرزایی*، فاطمه ریاحی صفحات 169-188

    در این تحقیق به چیستی گمان، آسیب ها و تهدیدهای گمان بد بر علیه فرد و جامعه و راهکارهای برون رفت از خطرات آن و در مقابل به فرصت هایی که گمان خوب به وجود می آورد و ثمرات فردی و اجتماعی، دنیایی و آخرتی آن پرداخته شده است. به اضافه اینکه حدود و ثغور آن را در شرع و سنت مقدس تعیین کردیم و خصوصا به بررسی آن در کلام امیر کلام حضرت امام علی (ع) پرداختیم. برای بررسی موارد فوق از روش تحقیق توصیفی استفاده شد و با مراجعه به منابع مکتوب و غیر مکتوب و سایت، مطالب لازم جمع آوری گردیده است. آنچه به عنوان نتیجه این تحقیق می توان نام برد این است که: گمان همچون دیگر نعمات خداوند متعال اگر در مسیر الهی خودش حرکت کند و با مدیریت الهی و تحت فرامین شرعی پیش برود عامل درونی بسیار مهمی است برای پیشرفت انسان و حرکت به سمت خداوند متعال، ولی چنانچه به مدیریت شیطان در آید و حاکم بر آن نفس انسانی باشد تبدیل به سم مهلکی برای روح انسان و جامعه اسلامی می گردد.

    کلیدواژگان: ظن، بدگمانی، حسن ظن، ضعف نفس، اثم
  • زهرا منتظری، سید محمد موسوی بجنوردی، سید محمدصادق موسوی صفحات 191-206

    دلیل اقرار که یکی از ادله مهم اثبات دعوا در حقوق مدنی و فقه می باشد نقش مهمی در دادرسی ایفا می کند و اهمیت آن به حدی است که از آن به «سید الدلایل» تعبیر کرده اند و متعاقبا فقها از آن قاعده «اقرار» را تاسیس نموده اند. این قاعده نه تنها منطبق با سیره عقلا می باشد بلکه پایه های محکمی نیز در کتاب و سنت دارد چراکه بسیاری از احکام فقهی مستند به کتاب الله می باشد که در تعبیر علمی از آن به آیات الاحکام یاد می نمایند. فقها نیز برای حجیت این قاعده به آیات استناد می کنند که می توان اهم آن را آیه های 81 سوره آل عمران، 102 سوره توبه و 135 سوره نساء دانست. عده ای از فقهای امامیه چون شهید ثانی و علامه حلی در کتب خویش برای تایید قاعده اقرار به دلایلی استناد نموده اند که اولین منبع قاعده مزبور، قرآن کریم به تفصیلی است که بیان شده ولی مخالفان آنان با تفسیر دیگری که از این آیات نموده اند، معتقدند این آیات در صدد بیان مطالبی غیر از اقرار است و نمی توان اقرار را به گونه ای که در فقه و حقوق از آن بحث می شود از آن به دست آورد.

    کلیدواژگان: اقرار، منابع فقه، احکام، حقوق، ادله
  • اکرم نادری*، حسن شوندی صفحات 209-226

    از جمله مسایلی که در جامعه امروز بشری بسیار لازم به نظر می رسد توجه به اخلاقیات است. اخلاق از واژه هایی به شمار می رود که همزاد و همراه با آفرینش انسان است؛ زیرا انسانیت انسان با اخلاق معنا پیدا می کند. بر همین اساس است که در آموزه های دینی بالاخص معارف قرآنی به اخلاق و مولفه های آن به صورت ویژه پرداخته شده است. قرآن کریم به عنوان آخرین و کامل ترین ذخیره خداوند سبحان، به مولفه های اخلاقی نگاه بی بدیلی داشته است و آینه تمام نمای اخلاقیات برای ما مسلمان آیات وحی الهی است که با تمسک به آن ها می توان مسیر درست زندگی را یافت و پیمود. پژوهش حاضر، سوره نساء را مبنای کار خود قرار داده تا با بررسی آن نکات اخلاقی موجود در آن را به عنوان گفتمان اخلاقی این سوره استخراج نماید. با توجه به اینکه پرداختن به کل آیات این سوره خارج از حجم استاندارد مقاله می باشد بنابراین در این تحقیق 34 آیه اول این سوره را مبنای کار خود قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: گفتمان، اخلاق، هدایت، جامعه، قرآن کریم
  • معصومه ایمنی، احمد باقری*، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 229-248

    مساله پوشش و حدود آن از مهم ترین مسایل حقوقی اجتماعی است که در برهه کنونی فقیهان را با چالش جدی روبه رو کرده است. پذیرش وجوب پوشش، خود این سوال را پدید می آورد که حداقل حدودی که یک زن مسلمان واجب است رعایت کند، چقدر است؟ این سوال به ویژه با توجه به تنوع پوششی که امروزه در جوامع اسلامی رایج شده است، پاسخی تازه می طلبد. بر اساس برخی تفاسیر جدید از واژه های بکار رفته در آیات و روایات، سعی شده است که نظری بر خلاف نظر مشهور فقیهان ارایه شود تا به برخی از انواع پوشش ها که در جامعه کنونی مشاهده می شود، مشروعیت داده شود. بر اساس یافته های این تحقیق که با روشی توصیفی- تحلیلی به تبیین و نقد ادله موافقان و مخالفان پرداخته است، نمی توان تنها با توسل به معنای یک کلمه، در این مورد نتیجه گیری کلی کرد و جواز استفاده از پوشش های تنگ و چسبان و ظاهر نمودن زیورآلات، آرایش و پابند و... را که از مصادیق زینت های مخفی هستند، در برابر مردان نامحرم صادر کرد.

    کلیدواژگان: جیب، خمار، معاری، زینت
  • آسیه ذبیح نیا عمران صفحات 251-272

    «کلام الملوک» (1043ق) باباجان قزوینی که برگرفته از تعالیم اسلام و قرآن کریم است، به ابعاد مختلفی از احترام به انسان و مخلوقات، و چگونگی تعامل با آنان پرداخته است.. این پژوهش، به شیوه توصیفی- تحلیلی و استواری بر چارچوب نظری می کوشد به این پرسش پاسخ دهد که شاخص ترین سبک قرآنی و همچنین کارکرد و نقش این شیوه در زندگی آدمی در کتاب «کلام الملوک» قزوینی چیست؟ مطابق دستاوردهای تحقیق، بیش ترین توجه باباجان قزوینی در باب زندگی نهی از هوای نفسانی است، زیرا منشا همه ناپاکی ها به شمار می رود و انسان را به بدی ها رهنمون می سازد. همچنین رویکرد باباجان قزوینی در زمینه سبک زندگی قرآنی، دیدگاهی معنوی به انسان و جهان است؛ به این منظور، در مقاله حاضر، با تکیه بر روش تحلیل محتوا و رویکرد قرآنی، دیدگاه باباجان قزوینی پیرامون سبک زندگی با آیات قرآن کریم مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: تعالیم اسلام، ابعاد وجود، سبک زندگی، ترک نفس
  • حسین مقدس، جواد کارخانه صفحات 275-303

    در نگرش جهان بینی الهی، عالم و آدم هدفمند بوده و در مسیر خاصی در حرکت می باشند. اساس خلقت بر رسیدن به لقاء الهی بوده و برای رسیدن به آن برنامه های مشخصی تبیین گشته است. در همین امر، نقش ایمان به وعده های الهی در هدفمندی و جهت دهی شاکله بینش و روش زندگی انسان، از جمله مسایل مهمی است که در این تحقیق به آن پرداخته شده است. در اهمیت و ضرورت این مهم، باید اذعان نمود، بعداز علم به هدفمندی زندگی، داشتن انگیزه درست و امید به زندگی می تواند نقش بسزایی در حیات انسان ایفا نماید. ایمان به وعده های الهی، نقش راهبردی مهمی در حیات انسان دارد که در قرآن کریم و روایات اهل بیت علیهم السلام به آن اشاره شده است. در این تحقیق، ضمن تعریف هدفمندی خلقت، ابتدا به برخی از اهداف مهم خلقت انسان از جمله عبادت، بهره مندی از رحمت الهی و اقتضای فیاضیت الهی، و سپس نگاه قرآن کریم به وعده های الهی و نقش ایمان و اثربخشی مهم آن ها در حیات دنیوی و اخروی انسان، به روش توصیفی- تحلیلی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: خلقت، عبادت، دنیا، استخلاف، نصرت
  • محمدامین مویدی بنان، یدالله ملکی*، سید کریم خوب بین خوش نظر صفحات 305-323

    غایت نهایی در مقاله حاضر تشریح و آشکار ساختن اخلاق جهاد و کارزار راه خدا، در نگاه قرآن کریم است. بنابراین همه آنچه در طی تحقیق بر آن ادعا شده، در پرتو کلام الهی و با بهره مندی از روایات مربوطه با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و فن کتابخانه ای مورد تحلیل قرار گرفته است. با تتبع در آیات نورانی قرآن کریم و بررسی فریضه مقدس جهاد و واژگان مرتبط با آن، مشخص گردید که این فریضه به مانند همه اوامر الهی برای محقق شدن نیازمند اجرای احکامی اخلاقی است که حفظ حریم الهی نیز در آن لحاظ گردیده و جهاد واقعی را در تقابل با انواع مخاصماتی قرار داده که رعایت هیچ ضوابط و احکامی را سرلوحه ستیز خویش قرار نمی دهند. حرمت احکامی که خداوند در جهاد با معاندینی قرار داده شامل بی طرفان و پناهندگان و ایمان آورندگان پس از شرک می گردد که حریم خدا و معابد نیز بر آن شمولیت می یابد.

    کلیدواژگان: قرآن، جهاد، قتال، اخلاق، احکام، حرم خدا
  • محبوبه موسائی پور صفحات 327-340

    توجه به شیوه های حل تعارض بین همسران و نهادینه کردن آن در میان خانواده ها امری ضروری است. هدف از آموزش این شیوه ها، آن است که همسران بیاموزند هنگام پیدایش اختلاف، روشی مناسب پیش گیرند و از راه حل هایی معقول و منصفانه بهره جویند. در راستای این هدف، پژوهش حاضر با رویکرد تحلیلی استنتاجی از آیات قرآن و به روش توصیفی- کتابخانه ای، به مساله تعارض و راهکارهای مدیریت تعارض بین همسران پرداخته است. می توان گفت مهم ترین مهارت و فن مورد نیاز همسران به هنگام تعارض و تنش، مهارت تقابل با هدف اصلاح مشکل و رسیدن به وحدت دوباره، مورد تایید آیات قرآن است که با تاکید بر مبنا و اصل اخلاقی معاشرت به معروف یعنی رفتار بر اساس عقل و شرع، صورت می پذیرد تا هر یک از زوجین در رفتار با همسر خود، از آن به عنوان یک مولفه تعیین کننده، در پستی و بلندی، خوشی و ناخوشی زندگی مشترک، بهره جویند و شامل مراحل منسجم و هدفمندی می شود که با حفظ اولویت عبارت اند از صحبت منطقی (موعظه، نصیحت و پند)، تعاملات رفتاری حاکی از ناخرسندی که خود دارای مراتبی است و در نهایت استفاده از مشاور.

    کلیدواژگان: قرآن، سازگاری، عقل، معاشرت به معروف
  • فهیمه محمدپور صفحات 345-368

    با در نظر گرفتن اینکه اهمیت خوابگاه در محدوده وظایف اجتماعی تعلیم و تربیت است، و دانشجویان بسیاری از وقت خود را خارج از کلاس درس و در محل اقامت خود، یعنی خوابگاه های دانشجویی می گذرانند، این موقعیت می تواند به یکی از بهترین پتانسیل ها برای بهره وری تبدیل شود. با تکیه بر آیات و روایات اسلامی، می توان به منابع متعدد و صحیحی برای گذراندن اوقات فراغت دست یافت، که برای هم فرد و هم جامعه نیز موثر و مفید باشد. از جمله راه های گذراندن اوقات فراغت با توجه به منابع اسلامی و آیات و روایات قرآنی و همسو با مدیریت وقت در دانشجویان، عبادت خداوند، خواندن کتاب، ورزش، گردشگری، فعالیت سیاسی و مباحثه و گفت وگو است. بدین ترتیب، دانشجویان به ویژه دانشجویان خوابگاهی، از نظر نحوه زندگی، گذراندن وقت و شرایط گذراندن زمان، نسبت به بقیه متفاوت هستند. بنابراین، با تکیه بر این اصول و توجه به نوع و نحوه زندگی دانشجویان خوابگاهی، به عنوان نیروهای بالقوه برای رشد و تعالی جامعه، می توان با مدیریت صحیح وقت و اوقات فراغت در آن ها، به پیشرفت و تعالی جامعه کمک کرد.

    کلیدواژگان: وقت، فرصت، بهره وری، فرهنگ، زندگی خوابگاهی
  • محمدعلی همتی *، وفادار کشاورزی، مرضیه حسین آبادی صفحات 371-394

    خداوند رزاق نه تنها رزق انسان ها بلکه تمام موجودات را بر خود فرض کرده است با این تفاوت که وسعت و ضیق رزق انسان ها عوامل گوناگونی دارد که بسیاری از این عوامل به عملکرد آنان برمی گردد. رزق مادی در قرآن شامل مایحتاج زندگی و رزق معنوی مصادیق متعددی چون عمر با برکت دارد. در قرآن کریم رفتار انسان نسبت به روزی ها در استمرار، بسط، قطع و قبض آن ها دخالت دارد؛ موضوعی که در عهدین نیز آمده است و از آنجا که جوهر اصلی اسلام، یهودیت و مسیحیت یکی است، آموزه های این ادیان که در کتب آسمانی شان متبلور شده، شباهت هایی دارند. این مقاله به روش تطبیقی- تحلیلی به بررسی عوامل قبض و بسط رزق در قرآن و عهدین می پردازد. قرآن و عهدین روزی رسان را خداوند معرفی کرده و از مهم ترین عوامل بسط رزق در هر دو، اطاعت از خدا و از مهم ترین عوامل قبض آن سرپیچی از فرامین الهی ذکر شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، عهدین، رزق، روزی، نعمت، قبض، بسط
  • حمید متولی زاده نائینی *، رضا افخمی عقدا، رحمت الله حیدری منش صفحات 397-424

    بینامتنی، یکی از موضوعات مهم نقد ادبی، نظریه ای است به منظور خوانش عمیق تر متن ادبی و دستیابی به ناگفته های آن. بر اساس این نظریه، هر متنی، آگاهانه یا ناآگاهانه، زایش و بازخوانشی از متون پیش از خود یا معاصر با خود است. قرآن کریم یکی از متونی است که سروده های بسیاری از شاعران با آن پیوند و ارتباط برقرار نموده است؛ از جمله این شاعران اخطل تغلبی، شاعر نامدار دوره اموی است که تعابیر و مفاهیم قرآنی را به گونه ای هنرمندانه و با خلاقیتی خاص در اشعار خود به کار برده و باعث جذابیت و تاثیرگذاری فوق العاده اشعار خود شده است. پژوهش حاضر با هدف تبیین انواع نمونه های بینامتنی قرآنی در اشعار اخطل با روش تحلیلی- توصیفی به تحلیل انواع روابط بینامتنی موجود در اشعار استخراج شده از وی با قرآن پرداخته است. بررسی اشعار اخطل گواه این است که وی گاه مضمون یا مفهوم آیه یا آیاتی از قرآن کریم را منبع الهام خویش قرار می دهد و گاه در ساختار جملات و موسیقی ابیات از آیات قرآنی بهره می گیرد و گاه به داستان های قرآنی اشاره می کند تا به اثر ادبی خود صفت قداست و ماندگاری بخشد.

    کلیدواژگان: نقد ادبی، زایش، بازخوانش، متن
  • حامد اهری، سید امیرعلی انوار، نکیسا سهرابی حقدوست، بهاره نوروزی، مریم عطایی صفحات 427-450

    در ادیان اسلامی به خصوص دین مبین اسلام، لزوم استفاده از خوراکی های حلال و عدم استفاده از غذاهای حرام تاکید شده است که این امر می تواند بر رفتار و تربیت انسان تاثیرگذار باشد. در دنیای امروزی داشتن جسم و روح سالم، از الزامات رسیدن به سعادت دنیا و آخرت می باشد. بنابراین در این تحقیق پژوهشی، مروری بر دیدگاه اسلام به روی غذای حلال و تاثیری که در زندگی بشر داشته و در نهایت با نحوه تعیین غذای حلال از حرام و نکات افتراقی این مهم، به شرح نهادینه شدن آن به عنوان یک الزام در علوم اجتماعی امروز پرداخته می شود. علاوه بر آن، سهم بازارهای جهانی در این عرصه و رقابت در بین کشورهای مسلمان نشین نیز شرح داده شده است. همچنین با مروری بر احادیث و روایت های دین مبین اسلام، پیشنهاد جهانی شدن نشان غذای حلال در کلیه نقاط دنیا، بحث و بررسی می شود.

    کلیدواژگان: بازارهای جهانی، علوم اجتماعی، جسم، سلامتی
  • علی قربان غفاری، ذبیح الله مطهری خواه * صفحات 455-475

    در این مقاله موارد محجورین و مدت حجر آن ها و مسئولیت فقهی، حقوقی محجورین از دیدگاه صاحب «جواهر» و آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفته و از آنجا که علت منع تصرف توسط محجورین و عدم رشد کافی آن ها و همچنین برای رفع حجر و علم به رشد آن ها ضروری می باشد؛ لذا عنوان رشد و در مقابل آن سفه و سفاهت و صغیر مورد بررسی قرار گرفته است اصل قاعده بر مبنای آیاتی از قرآن کریم از قبیل آیه شریفه: ﴿لا تاکلوا اموالکم بالباطل ﴾(بقره/188)، و همینطور احادیث متعددی از معصومین است. احادیث تسلط بر اموال خود را برای همه مردم به عنوان یک حق مطرح کرده اند و دلیل قاعده، اجماع فقها نیز می باشد. دلیل اجماع بر قاعده، از ظاهر کلمات فقها استفاده می شود به جهت اینکه در هر بحثی این قاعده را از قواعد مسلم فرض کرد ه اند.

    کلیدواژگان: حجر، ممنوع از تصرف، قرآن، رشید، صغیر
  • حسن خلیلی چلبیانلو، صدرا علی پور*، رضا میرزایی ملکی سرای، یوسف مقدسی صفحات 479-501

    واژه «تبعیض» همواره مورد توجه گروه هایی از مردم جامعه بوده است، احساس تبعیض کنندگان، به شکل های مختلف با تبعیض و نابرابری مبارزه کرده اند. مبحث تبعیض جنسیتی نیز از گذشته ها مورد توجه بوده و با رشد مکاتب فمینیستی در طول دهه های گذشته، شدت بیش تری یافته است. در چند سال گذشته، فردی با نام مستعار دکتر سها با نوشتن کتاب «نقد قرآن» و انتشار آن در فضای حقیقی و مجازی، با ایجاد شبهاتی، چنین وانمود کرده است که انواع تبعیض ها از جمله تبعیض در مورد زنان، در قرآن روا دیده شده است. محور این نوشتار، پاسخ قرآنی به «شبهه تبعیض به زنان» می باشد که سها بر اساس آیه 32 سوره نساء به قرآن نسبت داده است. این مقاله که با روش تحلیل محتوا و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای سامان یافته، ضمن پاسخگویی به این شبهه، به نتیجه رسیده است که شبهات ایجاد شده توسط سها، اشکال مبنایی داشته و آیات قرآن با هر نوع تبعیض و ناعدالتی مبارزه کرده و برنامه ای عادلانه برای بشریت به ویژه در روابط اجتماعی و خانوادگی تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: نقد قرآن، دکتر سها، تبعیض، زنان
  • مرجان السادات حسینی میرصفی*، ستار عودی، محمد سپهری صفحات 503-523

    حیات انسان در طول تاریخ توام بوده است با تقابل و تخاصم دو جبهه حق و باطل؛ اما این تقابل همواره جنگ بیرونی در پی نداشته، اغلب گفت وگوهایی را موجب شده است که هرچند در مواردی اهل باطل را به سبب لجاجت و عناد مجاب نمی کرد، به درخشش خورشید حقیقت در دل حاضران در مجلس گفت وگو و مخاطبان متن مکتوب آن در اعصار بعدی انجامیده است. با توجه به اینکه راه و شیوه مکتب اهل بیت (ع)- چنانکه از تعلیمات آن ها استباط می شود- همان راه فطرت بوده و قرآن کریم به عنوان بزرگ ترین پشتوانه ایشان در اجرای رسالت توحیدی و هدایتگری شان می باشد، لذا نویسنده این مقاله سعی نموده تا با استناد به آیات قرآن کریم و روایات، شیوه گفت وگوهای امام صادق (ع) در باب مهدویت را به عنوان اسوه و الگوی جبهه حقیقت تبیین نموده است به این امید که پیروان مکتب جعفری را در راه روشنگری و گسترش معارف بلند این مکتب و پاسخگویی به شبهات مفید باشد.

    کلیدواژگان: شیوه گفت وگو، مهدویت، روایات، امام صادق(ع)
  • محمدعلی کاظمی تبار، حسین بازودار قوی سفلایی * صفحات 527-550

    هدف ما در این پژوهش، بررسی معناشناختی تقابل واژگان عسر و یسر در قرآن کریم است؛ زیرا علاوه بر منابع لغت، یکی از بهترین راه های دانستن معنای واژگان، استفاده از واژگانی است که با یکدیگر تقابل معنایی دارند. راه دیگر، استفاده از سیاق آیات قبل و بعد است. گاه از روی سیاق یا معنای واژه مقابل، معانی ای از یک واژه فهمیده می شود که در هیچ کتاب لغتی به چشم نمی خورد. ضمن اینکه بین معنای فهمیده شده و اصل ریشه واژه، قرابت معنایی وجود دارد. هرچه بیش تر به کنه معانی آیات پی ببریم بیش از پیش از مفاهیم آیات قرآن لذت خواهیم برد و بهتر در زندگی مادی و معنوی مان از آیات خداوند بهره مند خواهیم شد. از مهم ترین نتایج این پژوهش، پی بردن به زیبایی های معناشناختی آیات قرآن در کنار شناخت دقیق تر معنای این دو واژه، آشنایی با دو روش مذکور و بکارگیری آن ها است و اینکه هرگاه خداوند ابتدا یسر را ذکر نموده و سپس عسر را بیان کرده است به نوعی هشدار داده و هرگاه عسر بر یسر مقدم شده است نوید و امید به برطرف شدن سختی و رسیدن به گشایش داده است.

    کلیدواژگان: قرآن، معناشناختی، تقابل، سیاق، اعجاز بلاغی
  • شهربانو عباس زاده صفحات 553-572

    پرستش و بندگی از محوری ترین آموزه های قرآنی و اسلامی است. پرستش از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد، زیرا ناظر به هدف آفرینش انسان است. زندگی بشر بر مدار این حقیقت می گردد با توجه به فرمایش خدا در قرآن: ﴿ما خلقت‏ الجن والإنس إلا لیعبدون﴾ (ذاریات/56). به نظر می‏رسد واژه «عبودیت»- به دلیل کاربردهای آن- به مفهوم «بندگی»، «بردگی»، «مملوکیت» و مانند آن است. پرستش روحی است که به اعمال حیات می بخشد، و معبر اصلی هدایت فرهنگی است بدین صورت که هر فرد ناخودآگاه بر جامعه اش تاثیرگذار است رفتار هر فرد جامعه را نیز به جامعه آرمانی می رساند. در این نوشتار سعی شده تا ابتدا معنای عبودیت و فرهنگ و سپس تاثیر آن بر کمال مورد بررسی قرار گیرد. در برخی موارد برای کامل تر شدن بحث، روایاتی آورده شده است. از جمله نقش هایی که بر فرد و اجتماع دارد عبارت اند از تسلط معنوی- کمال فردی و اجتماعی- عاقبت به خیری و شهادت و... است. یکی از مواردی که عبودیت در آن نقش دارد، از خودگذشتگی است که در ارتباط با دیگران مفهوم پیدا می کند، بنابراین عبودیت در بخش اجتماعی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: عبد، نقش عبودیت، کمال گرایی، انسانیت، اخلاق
  • علی نجفی ایوکی*، نسرین جعفری، مریم نیک فخر صفحات 575-593

    کاربست شخصیت های دینی و به ویژه قرآنی، یکی از شاخصه های بارز شعر معاصر عربی است. آن شاعران برای القای مفاهیم مورد نظر خود به شیوه غیر مستقیم از این شخصیت ها بسیار الهام می گیرند. حضرت مریم (ع) از جمله رمزهای دینی ای است که شاعران با کمک آن به شیوه ای نمادین به بیان تجربه معاصر خویش پرداخته اند. در پرتو اهمیت مساله، جستار حاضر می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی چگونگی حضور این رمز دینی را در شعر پنج شاعر برجسته معاصر عربی همچون محمود درویش، بدر شاکر سیاب، عزالدین مناصره، عبدالوهاب البیاتی و ممدوح عدوان مورد نقد و بررسی قرار دهد. پژوهش نشان از آن دارد که این شاعران بر آیه ﴿وهزی إلیک بجذع النخله تساقط علیک رطبا جنیا﴾ تمرکز ویژه ای داشتند و از خلال آن کوشیدند بر صبر و پایداری تاکید ورزند.

    کلیدواژگان: حضرت مریم(ع)، قرآن، بینامتنی، پایداری، خوانش سیاسی- اجتماعی
  • حسین رحمانی تیرکلایی * صفحات 595-608

    زنان در دوران جاهلیت فاقد کرامت انسانی لازم بودند و نگاه تحقیرآمیز یا ابزاری بدان ها، ایشان را مبدل به کالایی برای کامجویی و جلب منافع بیش تر نموده بود. با ظهور اسلام، ابعاد گسترده ای از احکام در راستای احیای کرامت زنان قرار داده شد که از جمله مهم ترین آن ها، مساله حجاب بود. فرهنگ سازی صحیح این مساله در جامعه نیازمند درک صحیح و جامعی از این مقوله است که این ضرورت نگارنده را به تبیین کیفیت حجاب زنان در این تحقیق واداشته است. این تحقیق مشتمل بر واکاوی زینت زنان، کیفیت پوشش ایشان و کیفیت نگاه به آن ها بوده و نگارنده بدین نتیجه رسیده است که خداوند در وجود زن، زیبایی هایی را به ودیعت نهاده است که ابراز و اظهار آن در برابر دیدگان اجنبی، سبب فسادهای گسترده در حوزه فردی و اجتماعی خواهد شد. به همین سبب آیات و روایات شریفه به تبیین کیفیت پوشش زنان از ناحیه رسالت زنانگی و کیفیت نگاه بدان ها از ناحیه رسالت مردانگی پرداخته است تا این مهم تحقق پذیرد.

    کلیدواژگان: زن، حجاب، پوشش، زینت، نگاه
  • طیبه برخورداری، یاسر سالاری صفحات 609-640

    اساسا هدف از شناخت اندیشه های امام خامنه ای(مد ظله العالی)</em>، ایجاد نظام فکری هم سو با اندیشه های ولی جامعه در مسیر شکل گیری تمدن اسلامی می باشد. در نوشتار حاضر که با گردآوری کتابخانه ای اطلاعات و به روش توصیفی-تحلیلی نگارش یافته، بحث ضرورت پرداختن به اندیشه های مقام معظم رهبری، در دو محور چرایی توجه به بیانات و نیز اهمیت استخراج مبانی قرآنی و روایی آن ها، تشریح شده است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش موید آن است که پرداختن به بیانات معظم له، هم به لحاظ ویژگی های ممتاز شخصیت، سبک زندگی و سیره عملی ایشان که جلوه ای از تحقق حیات طیبه قرآنی است و هم به لحاظ نتایج، آثار و برکات فردی و اجتماعی مترتب بر این مهم، امری بسیار لازم و ضروری به شمار می آید و می تواند نقشه راه را برای دستیابی به آرمان بزرگ انقلاب یعنی ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی(عج الله تعالی فرجه) نشان دهد. همچنین استخراج مبانی قرآنی و روایی بیانات، با نمایش پشتوانه عظیم وحیانی آن ها، نقش بسزایی در اثبات اصالت اندیشه، ماندگاری و نفوذ آن، تعمیق رابطه معنوی بین امام و امت و گسترش التزام عملی مخاطبان به منویات ایشان خواهد داشت.

    کلیدواژگان: امام خامنه ای(دام ظله)، مبانی قرآنی، مبانی روایی، حکومت اسلامی
  • ایران سلیمانی، ماهرخ اللهیاری صفحات 641-668

    نماز عالی ترین جلوه نیاز است که ارتباطی گسترده با ابعاد مختلف زندگی انسان دارد، شرایط و آدابش، تمام نظام و روابط انسانی را تنظیم و اصلاح می کند. در جهان امروز که لجام گسیختگی فرهنگی به شدت سلامت و امنیت بسیاری از جوامع را به مخاطره انداخته است، نماز و توکل و امدادهای غیبی خداوندی می تواند ناجی افراد از سقوط در منجلاب گناهان شود. پژوهش حاضر به روش میدانی و تحلیلی با نمونه گیری تصادفی میان تمام دانش آموزان مقاطع دوره ابتدایی، متوسطه دوره اول و دوم استان اردبیل صورت گرفته است و با تمسک به قرآن کریم در صدد ارایه راهکارهای کاربردی موثر و قابل اجرا جهت جذب فرزندان به نماز است. والدین از میان مولفه های مختلف با 3/46 بالاترین آمار را در جذب فرزندان به نماز به خود اختصاص داده است. لذا نقش والدین با تمسک به قرآن در ارایه راه های ترغیب فرزندان به نماز و مسجد جهت حفظ و ارتقای هویت اسلامی و ملی و صیانت از خانواده و جامعه غیر قابل انکار است.

    کلیدواژگان: قرآن، آموزه های دینی، والدین، دانش آموزان، نماز
|
  • Khadijeh Bahrami Rahnama Pages 9-33

    Functionalism approach is a tool to transfer meaning in order to make relationship between society’s individuals. From theorists’ viewpoint Micheal Halliday could be pointed out whose ideas are based on lingual elements rather than their appearance. Structure of Holy Quran is such that it can be analyzed from different angles, including the role-oriented approach. Therefore, the present study of Surah Al-Malik, based on Halliday's theoryExamined. This research, by descriptive-analytical method, has analyzed all kinds of processes, initiators and textual coherence in Surah Malik. The results of the research indicate that in the role of thought, the material process is the most used process in the text that God has tried to realize the power and knowledge of man by describing the amazing system of creation. The simple primer is the dominant primer used in this surah, and most of the verses also have a primer between them. Among the compound primers, the intertextual primer has the highest frequency in this Surah.

    Keywords: thought paradigm, text, coherence, vocabulary, grammar
  • Rezvan Zamani Forooshani, Mahdi Moti’, Mahdi Habibollahi Pages 35-53

    One of the important branches in linguistics is pragmatics which focuses on author or speaker’s meaning and its important tool is the elements of intralingual and extralinguistic context. On the other hand, one of the challenging issues in Quranic sciences and interpretation is the Verses’ termination and their semantic relation with the content of the Verse or Surah so that sometimes single sentences in the end of verses with different forms have different roles and each purpose It conveys a different. This research seeks to use some principles and components of applied knowledge to analyze the Verses of the Qur'an with the conclusion of the attributes of successful human beings and the thematic dimensions of these verses and their conceptual differences at the level of serious purpose and final purpose based on Austin and Searle theories about discourse theory. The research method used is analytical – descriptive applying some components of context within and outside the language, namely companion and successor relationships, tone of voice and position of speech; Wherever this terminal is used, the subject of piety, invitation to charity, following the command of the Prophet, etc. are considered.

    Keywords: pragmatics, lingual context, Searle theory, discourse action
  • Gholam Ali Ahmadi, Mohammad Reza Shamshiri, Jahanbakhsh Rahmani Pages 55-74

    The meaning of life and the search for this meaning is a moral, spiritual, psychological and religious necessity. Allameh Tabatabai and many Islamic and Shiite philosophers believe that the meaning of life depends to a large extent on the instinctive structure of individuals. This need is like the basic human needs (eating, drinking and sexual needs) that exist in the first instinct in human beings. Thomas Aquinas and Allameh TabatabaiBoth discoveries are considered beliefs because they both believe in the existence of an end in the creation of man and the world based on the concept of divine wisdom and the existence of an end in the evolution of beings. The approach of the present study is comparative. Both philosophers have in common that they have considered the meaning of life as the purpose of life and the purpose of life as the existence of God. The present study seeks to answer the questions that after recognizing the principles and the type of their philosophical approach, where are the points of difference and commonalities between these two thinkers? And what is their educational perspective and how can we establish a relationship between the views of these two thinkers in the discussion of the meaning of life and the educational perspective.

    Keywords: Human creation, philosophy, psychology, education
  • Mostafa Rashedi, Ahmad Reza Tavakoli, Mohammad Ali Heidari Pages 77-99

    There is a debate among the jurists as to whether the judge's knowledge of the event can have an external effect on his verdict, in the sense that even if he is aware of the event between the two parties in any way, what is valid for him to rule based on it, is only the hints appointed by the Sharia which are evidence and confession, or the knowledge of a judge without specific hints has the authority to issue a rule. The result of this debate on the validity of ijtihad or the adequacy may show itself and be useful in terms of its single criteria. Since examination of the hints (evidence and confession) is a completely specialized matter in the field of expertise of a mujtahid, then assuming that indication and evidence are relevant in proving a claim and verdict, then ijtihad is necessary for judgment, and if we can prove evidence and confession are only a way to the truth then the truth is revealed to the judge and the judge can issue a verdict, so ijtihad is not necessary.

    Keywords: path, subjectivity, ijtihad, hints
  • Seyyed Mohammad Naqib, Morteza Sazjini Seyyed, Mohammad Mousavi Pages 103-117

    The present research studies the opinions of commentators and syntacticians about the oath of "La Oqsem" (I do not Swear) in Holy Quran. There are different opinions about the role of the letter "La" (I do not) in this structure among commentators. Therefore, first, all the important opinions in this field were counted and examined based on the verses of Qur'an as well as the rules of syntax science. There are three main views amongst them about the role of the negation letter: 1. The addition of the letter "la"; 2. The negation of the letter "La"; 3. The third view is that the origin of the word is "La Oqsem" and the letter A is saturated. This view, in addition to having a syntactic problem, is also inconsistent with popular reading. Studies have shown that none of the above opinions are convincing and complete, and Mukhtar's statement is that the structure of "La Oqsem" in Holy Qur'an is the same as the verb oath, which means "I swear" and this type of use has been common among Arabs.

    Keywords: Quran, comment, literary structure, negative swearing, “LaOqsem”
  • Davoud Qasemi, Qumars Kamari Pages 119-144

    The philosophy of the state and government agencies is to provide public service, and there may be a conflict between the public interest and property rights in this regard. In such circumstances, priority is given to the public interest and appropriation, as one of the examples of administrative actions of the government, is based on the theory of public service; because appropriation is realized in case of eliminating the conflict between collective interests and individual interests and due to public service and preferential rules. Administrative rights in ownership are also supported by the same service. But the main question that is raised and examined in the present article is what are the jurisprudential principles and legal references of the priority of public interest over property rights? This article is a descriptive – analytical study and surveys the abovementioned question using the library method. The results show that the priority of public interest over private property based on public interest is accepted in jurisprudence and rules such as the rule of guardianship over abstinence, the rule of “no harm” and “Anfal” are the most important rules and principles of jurisprudence that affect the priority of public interest over property rights in the Iranian legal system.

    Keywords: interest, rights, appropriation, guardianship, abstainer
  • Mohammad Qasem Nazerian, Mohsen Rohami, Sadeq Moradi Pages 147-167

    According to the legal and jurisprudential rules of Islam, insult, rudeness and slandering Muslims and even non-Muslims from other divine religions is forbidden. This prohibition is to the extent that it is prescribed for some penance or (legal) punishment. The criminalization of blasphemy in Islamic law is the treatment of factors that endanger "public order and morality" and are considered "crimes against the spiritual dignity of individuals"; Because in a religious society, especially a society based on religious government, how can it be insulting, given the strong public opinion of the followers of the divine religions to the saints and religious leaders, who in addition to having a special legal personality, also have a special true personality? To sanctify. The first and most important documentary in this regard is the Holy Quran; Therefore, the authors of this article with the approach of Quranic studies with the method of analytical-descriptive research to legal and jurisprudential analysis of insults to the holy of Quranic verses.

    Keywords: Holy Quran, insult, sacred, cursing Prophet
  • Ahmad Mirzaee, Fatemeh Riyahi Pages 169-188

    In this research, what is the suspicion, harms and threats of bad suspicion against the individual and society and ways to get out of its dangers, and in contrast to the opportunities that good suspicion creates and its individual and social, worldly and otherworldly fruits. In addition, we have determined its limits in the holy Shari'a and tradition, and especially by examining it in the words of Imam Ali Descriptive research method was used to investigate the above cases and by referring to written and unwritten sources and the site, the necessary materials have been collected. What can be named as the result of this research is that: thought, like other blessings of God Almighty, if it moves in its divine path and proceeds under divine management and under the commands of Sharia, is a very important internal factor for human progress and moving towards God Almighty. But if it is managed by the devil and is ruled by the human soul, it becomes a deadly poison for the human soul and the Islamic society.

    Keywords: suspicion, distrust, trust, weakness
  • Zahra Momtazeri, Seyyed Mohammad Mousavi Bojnordi, Seyyed Mohammad Sadeq Mousavi Pages 191-206

    the reason for confession, which is one of the important proofs of litigation in civil law and jurisprudence, plays an important role in the trial and its importance is such that it has been interpreted as "Sayyid al-Dalail" and subsequently the jurists have established the rule of "confession". This rule is not only in accordance with the manners of the wise, but also has strong foundations in the book and tradition, because many of the rules of jurisprudence are based on the Book of God, which is referred to in the scientific interpretation of the verses of the rules. The jurists also cite verses for the authority of this rule, the most important of which can be considered as Verses 81 of Al-Imran Surah, 102 of Tawbah Surah and 135 of Nisa Surah. Some of the Imami jurists such as Shahid Thani and Allameh Helli in their books have cited reasons that the first source of this rule is the Holy Qur'an in detail in order to confirm the rule of confession but their opponents, with another interpretation of these verses, believe that these verses seek to express things other than confession and cannot achieve the confession from it as discussed in jurisprudence and law.


    Keywords: confession, jurisprudence reference, laws, rights, reasons
  • Akram Naderi, Hasan Shavandi Pages 209-226

    one of the issues that seems very necessary in today's human society is to pay attention to ethics. Morality is one of the words that is associated with human creation; Because humanity finds meaning in morality that’s why it is it has been specially paid attention in religious teachings specifically. Holy Quran, as the last and most complete reserve of God Almighty, has an unparalleled view of the moral components, and the full mirror of morality for us Muslims is the verses of divine revelation, by relying on which we can find and walk the right path of life. The present study has based its work on Nisa Surah in order to extract the moral points contained in it as the moral discourse of this Surah. Considering that dealing with all the verses of this surah exceeds the standard quantity of the article, so in this research, we have based our work on the first 34 verses of the mentioned surah.



    Keywords: discourse, ethics, leadership, society, Holy Quran
  • Masoumeh Imeni, Mohammad Kazem Rahman Setayesh Pages 229-248

    the issue of wearing and its limits is one of the most important social legal issues that has faced serious challenges for jurists at the present time. Accepting the necessity of wearing raises the question itself, what is the minimum level that a Muslim woman is obliged to observe? This question needs a new answer, especially considering the variety of clothing that is common in Islamic societies today. Based on some new interpretations of the words used in verses and hadiths, an attempt has been made to offer an opinion contrary to the well-known opinion of the jurists in order to legitimize some of the types of wearing observed in the current society. Based on the findings of this study, which has been used to explain and critique the arguments of the proponents and opponents in a descriptive-analytical method, it is not possible to make a general conclusion in this case just by resorting to the meaning of a word.

    Keywords: Pocket, hangover, scale, adornment
  • Asiyeh Zabih Nia Omran Pages 251-272

    Kalam Al Molouk Babajan Qazvini, who is enjoyed from the teachings of Islam and Holy Quran, has dealt with various aspects of respect for humans and creatures, and the way to interact with them. The present article tries to answer the question that what is the most significant Qur'anic style as well as the function and role of this method in human life in Qazvini's book and the method is descriptive – analytical.  According to the findings of the research, Babajan Qazvini pays the most attention to the life of forbidding worldly temtation because it is the source of all impurities and leads man to evils. Also, Babajan Qazvini's approach in the field of Quranic lifestyle is a spiritual view of man and the world; For this purpose, this article, based on the method of content analysis and Quranic approach, Babajan Qazvini's view Lifestyle has been compared with verses of the Holy Quran.

    Keywords: Islam teachings, nature’s aspects, lifestyle
  • Hossein Moqaddas, Javad Karkhaneh Pages 275-303

    In the view of the divine worldview, the world and man are purposeful and move in a certain direction. The basis of creation is to reach the divine encounter and specific plans have been explained to achieve it. In this regard, the role of faith in divine promises in the purposefulness and direction of the vision and way of life of human beings is one of the important issues that have been addressed in this research. In the importance and necessity of this, it must be acknowledged that after knowing the purpose of life, having the right motivation and life expectancy can play a significant role in human life. Belief in divine promises has an important strategic role in human life, which is mentioned in the Holy Qur'an and the narrations of the Ahl al-Bayt. In this research, while defining the purposefulness of creation, first to some important goals of human creation such as worship, benefiting from divine mercy and the necessity of divine grace, and then the Holy Quran look at divine promises and the role of faith and their important effectiveness in worldly life and The afterlife of man has been dealt with in a descriptive-analytical method.

    Keywords: creation, worship, world, succession, victory
  • Mohammad Amin Moayedi Banan, Yadollah Maleki, Seyyed Karim Khoob Bin Khosh Nazar Pages 305-323

    The final goal in this article is to explain and reveal the ethics of jihad and campaign in the way of God, from Holy Quran viewpoint. Therefore, everything that has been claimed during the research has been analyzed in the light of the divine word and with the benefit of the relevant narrations using descriptive-analytical method and library technique. Following the luminous verses of the Holy Quran and examining the sacred duty of jihad and related words, it became clear that this duty, like all divine commands, requires the implementation of moral rules in order to fulfill the divine sanctity and real jihad in Confronted with all kinds of conflicts that do not make the observance of any rules and regulations their top priority. The sanctity of the rules that God has placed in jihad against dissidents includes the neutrals, the refugees, and the believers after polytheism, which also includes the sanctity of God and the temples.

    Keywords: Quran, Jihad, assassination, ethics, laws, God’s Shrine
  • Mahboubeh Mosaeipour Pages 327-340

    It is necessary to pay attention to the methods of resolving the conflict between spouses and institutionalizing it among families. The purpose of teaching these methods is for spouses to learn to take appropriate action when disputes arise and to use reasonable and fair solutions. In line with this goal, the present study has dealt with the issue of conflict and conflict management strategies between spouses with a descriptive-analytical approach deduced from Quranic verses and in a descriptive-library method.It can be said that the most important skill and technique needed by spouses in times of conflict and tension, the skill of confrontation with the aim of correcting the problem and achieving reunification, is confirmed by the verses of the Qur'an. , Is done so that each couple in the treatment of their spouse, to use it as a determining component, in the low and high, the joy and unhappiness of cohabitation, and includes coherent and purposeful steps that are the priority of talking. Logical (preaching, counseling, and admonition), behavioral interactions that indicate dissatisfaction that has its own hierarchy, and ultimately the use of a counselor.

    Keywords: Quran, Compatibility, Intellect, Socializing with the famous
  • Fahimeh Mohammadpoor Pages 345-368

    Considering the importance of dormitories is within the scope of the social tasks of education, and that students spend much of their time outside the classroom and in their dormitories, this situation can be one of the best potentials for productivity. Relying on Islamic verses and hadiths, it is possible to obtain numerous and correct sources for spending leisure time, which are effective and useful for both the individual and society. Among the ways to spend leisure time according to Islamic sources and Quranic verses and hadiths and in line with time management in students, is worshiping God, reading books, sports, tourism, political activity and discussion. Thus, students, especially dormitory students, are different from others in terms of lifestyle, time spent. Therefore, by relying on these principles and considering the type and way of life of dormitory students, as potential forces for the growth and excellence of society, it is possible to help the progress and excellence of society by properly managing their leisure time.

    Keywords: time, opportunity, productivity, culture, dormitory life
  • Mohammad Ali Hemmati, Vafadar Keshavarzi, Marziyeh Hossein Abadi Pages 371-394

    God has assumed daily portion (income) not only for human beings but for all beings, with the difference that the breadth of human daily portion has various factors, many of which are related to their performance. Worldly daily portion in the Qur'an includes the necessities of life and spiritual daily portion has many examples such as blessed life. In the Holy Qur'an, human behavior towards fasts is involved in their continuation, expansion, interruption and receipt; This is also the case in The Bible, and since the nature of Islam, Judaism, and Christianity are the same, the teachings of these religions, which are created in their heavenly books, have similarities. This article studies the factors of receiving and expanding daily portion in the Qur'an and The Bible in a comparative-analytical manner. God has introduced the Qur'an and the covenants of daily portion, and one of the most important factors in expanding daily portion in both is obedience to God, and one of the most important factors in lacking it, is disobedience to divine commands.


    Keywords: Quran, Bible, daily portion, income, blessing, expansion, lack
  • Hamid Motevallizadeh Naeini, Reza Afkhami Aqda, Rahmatollah Heidari Manesh Pages 397-424

    intertextuality is one of the important topics in literary criticism, a theory in order to read the literary text more deeply and achieve its unspoken. According to this theory, any text, consciously or unconsciously, is the birth and re-reading of pre- or contemporary texts. The Holy Quran is one of the texts with which the poems of many poets have been linked; One of these poets is the famous poet of the Umayyad era, who has used Qur'anic interpretations and concepts in his poems in a very artistic and creative way and has made his poems extremely attractive and effective. The present study aims to explain the types of Quranic intertextual examples by Akhtal by analytical – descriptive method to analyze the types of intertextual relationships in the poems extracted from him with the Quran. Review of Akhtal poems prove that sometimes he uses the content or meaning of a verse or verses from the Holy Quran as his source of inspiration, and sometimes he uses Quranic verses in the structure of sentences and music of verses, and sometimes he refers to Quranic stories to his literary work as an attribute of holiness and permanence.

    Keywords: literary criticism, creation, review, context
  • Hamed Ahari, Seyyed Amir Ali Anvar, Nakisa Sohrabi Haqdoost, Bahareh Noroozi, Maryam Ataei Pages 427-450

    in Islamic religions, especially Islam, the necessity of using halal foods and not using (religiously) unclean foods has been emphasized, which can affect human behavior and education. In today's world, having a healthy body and soul is one of the requirements for achieving happiness in this world and the hereafter. Therefore, in this research, a review of Islam's view on halal food and its effect on human life, and finally, how to determine halal food from unlawful and the differential points of this important is studied to describe its institutionalization as a requirement in today's social sciences. In addition, the share of global markets in this field and competition among Muslim countries is also described. Also, by reviewing the hadiths and narrations of Islam, the proposal for the globalization of the halal food label in all parts of the world is discussed.

    Keywords: world market, social sciences, body, health
  • Ali Qorban Ghaffari, Zabihollah Motahhari Khah Pages 455-475

    in this article, the cases of the interdicted and their period of imprisonment and the jurisprudential and legal responsibility of the detainees are examined from the perspective of the owner of the "jewel" and verses and narrations. It is essential for their growth; Therefore, the title of growth and in contrast to its foolishness and pettiness have been examined. The principle of the rule is based on verses from the Holy Qur'an such as the verse: The hadiths have established the control of their property as a right for all people, and the reason for the rule is the consensus of the jurists. The reason for the consensus on the rule is the appearance of the words of the jurists because in every discussion they have assumed this rule to be an indisputable rule.

    Keywords: nonintervention, Quran, grown, nonage
  • Hasan Khalili, Sadra Alipoor, Reza Mirzaee Maleki, Yousef Moqaddasi Pages 479-501

    the word "discrimination" has always been considered by groups of people in society, the feelings of discriminators have struggled with discrimination and inequality in various ways. The issue of gender discrimination has been a focus of concern in the past and has intensified with the growth of feminist schools over the past decades. In the past few years, a person nicknamed Dr. Soha, by writing the book "Critique of the Qur'an" and publishing it in real and virtual websites, has created suspicions that all kinds of discrimination, including discrimination against women, are allowed in the Qur'an. The focus of this article is the Qur'anic response to the "suspicion of discrimination against women" which Soha attributed to the Qur'an based on verse 32 of Nisa Surah. This article, which uses the method of content analysis and organized library studies, while responding to this suspicion, has concluded that the suspicions created by Soha, has fundamental forms and the verses of the Qur'an have fought against all forms of discrimination and injustice and explained just programs for humanity, especially in social and family relations.

    Keywords: Quran criticism, Dr. Soha, discrimination, women
  • Majan Sadat Hosseini Mirsafi, Sattar Oudi, Mohammad Sepehri Pages 503-523

    throughout history, human life has been accompanied by the confrontation of the two fronts of right and wrong; But this confrontation did not always lead to a foreign war, it often led to rumors or discourses which, although in some cases did not persuade the erring due to stubbornness and stubbornness, led to the shining of the truth in the hearts of those present in the dialogue and the audience of its written text in later centuries. Considering that the way and method of the Ahl al-Bayt school - as inferred from their teachings - is the way of nature and the Holy Quran is their greatest support in carrying out their monotheistic mission and guidance, so the author of this article has tried to cite according to the verses of the Holy Quran and narrations. The author has explained the method of Imam Sadegh's conversations about Mahdism as a model of the Truth Front in the hope that he will follow the followers of Jafari school in enlightening and spreading the high teachings of this school and answering useful doubts.

    Keywords: method od conversation, Mahdavi, narration, Imam Sadeq
  • Mohammad Ali Kazemi Tabar, Hossein Bazoodar Ghavi Pages 527-550

    the aim of the present study is to study the semantics of the contrast between the words Ease and Difficulty in the Holy Quran; Because in addition to vocabulary sources, one of the best ways to know the meaning of words is to apply them semantically opposed to each other. Another way is to use the context of the verses before and after. Sometimes, from the context or meaning of the opposite word, meanings of a word are understood that are not found in any dictionary. At the same time, there is a semantic similarity between the understood meaning and the root principle of the word. The more we understand the meanings of the verses, the more we will enjoy the meanings of the verses of the Qur'an and the better we will benefit from the verses of God in our material and spiritual life. One of the most important results of this research is to realize the semantic beauties of Quranic verses along with more accurate knowledge of the meaning of these two words, familiarity with the two methods and their use, and that whenever God first mentions Yasir and then expresses difficulty, it is a kind of warning. Has given and whenever difficulty has preceded ease, it has promised and hoped that the difficulty will be removed and the opening will be achieved.


    Keywords: Quran, semantics, contrast, meaning, rhetorical miracle
  • Shahrbanoo Abbaszadeh Pages 553-572

    Worship and servitude are among the most central teachings of the Qur'an and Islam. Worship has a special place because it focuses on the purpose of human creation. Human life revolves around this fact according to God's command in the Qur'an: “I did not create the jinn and the humans except that they may worship Me” it seems the word "slavery" means "servitude", "possessions" and the like. It is spiritual worship that gives life to deeds, and is the main gateway to cultural guidance in such a way that each subconscious individual influences his community and brings the behavior of each individual to the ideal community. In this article, we first try to examine the meaning of worship and culture and then its effect on perfection. In some cases, narrations have been provided to complete the discussion. Among the roles it has on the individual and society are spiritual mastery – individual and social perfection – the end of goodness and martyrdom, and so on. One of the cases in which servitude plays a role is self-sacrifice, which is understood in relation to others, so servitude has also been examined in the social sector.

    Keywords: servant, perfectionism, humanity, ethics
  • Ali Najafi Ivaki, Nasrin Jafari, Maryam Nikfakhr Pages 575-593

    Applying religious figures, especially the Qur'anic ones, is one of the hallmarks of contemporary Arabic poetry. Those poets are very much inspired by these characters to indirectly convey their desired concepts.  Maryam is one of the religious codes that poets have expressed their contemporary experience in symbolic ways by her aid. In the light of the importance of the issue, the present article tries to describe how this religious code is present in the poetry of five prominent contemporary Arab poets such as Mahmoud Darwish, Badr Shakir Siab , Ezza al-Din Manasra , Abdul Wahab al - Bayati and Mamdouh Adwan in a descriptive – analytical method. Research shows that these poets had a special focus on the verse " And shake towards thyself the trunk of the palm-tree: It will let fall fresh ripe dates upon thee. " and tried to emphasize patience and perseverance.


    Keywords: Maryam, Quran, intertextuality, resistance, social – political reading
  • Hossein Rahmani Tirkolaee Pages 595-608

    Women in the Dark Age lacked the necessary human dignity, and the degrading or instrumental view of them made them a commodity for the pursuit of greater interests. With the advent of Islam, a wide range of rulings were placed in order to restore the dignity of women, the most important of which was the issue of hijab. Proper culture-building of this issue in society requires a correct and comprehensive understanding of this issue, which has forced the author to explain the quality of women's hijab in this study. This study includes the analysis of women's adornment, the quality of their clothing and the quality of looking at them, and the author has concluded that God has bequeathed beauties in women that expressing them in front of foreign eyes has caused widespread corruption in the individual and social fields. For this reason, the Verses and hadiths have explained the quality of women's clothing in terms of the mission of femininity and the quality of looking at them in terms of the mission of masculinity in order to achieve this important goal.

    Keywords: woman, hijab, veil, beauty, look
  • Tayyebeh Barkhordari, Yasser Salari Pages 609-640

    Basically, the purpose of recognizing the thoughts of Imam Khamenei is the creation of an intellectual system in line with the ideas of the guardian of society in the formation of Islamic civilization. In the present article, which has been compiled by the library of information and written in a descriptive – analytical method, the discussion of the necessity of addressing the thoughts of the Supreme leader is explained in two aspects: why attention to statements and the importance of extracting Quranic principles and their narration. The results of the research findings confirm that addressing his statements, both in terms of his unique personality traits, lifestyle and practical life can show the roadmap to achieve the great ideal of the revolution, namely the creation of a new Islamic civilization and readiness for the sunrise of the great leadership. Also, citing Quranic principles and narration of speeches, by showing their great revelatory support, will play an important role in proving the originality of thought, its permanence and influence, deepening the spiritual relationship between the Imam and the nation and expanding the audience's practical commitments.

    Keywords: Imam Khamenei, Quran’s principles, narrative principles, Islamic government
  • Iran Soleimani, Mahrokh Allahyari Pages 641-668

    Prayer is the highest manifestation of need which has a wide relationship with various aspects of human life, its conditions and etiquette, regulate and reform the whole system and human relations. In today's world, where cultural unrest has severely endangered the health and safety of many societies, God's prayers, trust, and help can save people from falling into the mire of sin. The present study was conducted by analytical methods with random sampling among all primary, secondary and high school students in Ardabil province and relies on Holy Quran to provide effective and practical solutions to attract children to prayer. Among the various components, parents with 46.3% have the highest statistics in attracting children to prayer. Therefore, the role of parents by relying on Qur'an in providing ways to encourage children to pray and presenting in mosques to maintain and promote Islamic and national identity and protect the family and society is undeniable.

    Keywords: Quran, religious teachings, parents, students, prayer