فهرست مطالب

مجله گل و گیاهان زینتی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد فضلی، نیما احمدی*، علیرضا بابایی صفحات 74-86

    طول عمر و کیفیت پس از برداشت از مهم ترین عوامل ارزیابی کیفیت گل های بریدنی است که زیر اثر عوامل گوناگون  پیش و پس از برداشت قرار می گیرد. نور به عنوان یکی از عوامل محیطی، می تواند نقش مهمی در نگهداری گل بریدنی و بهبود ویژگی های کیفی آن داشته باشد. با توجه به این که تا کنون پژوهش دقیقی در این زمینه انجام نشده است، این پژوهش با هدف ارزیابی میزان شدت نور لازم برای رز بریدنی در فرآیند عرضه گل و گیاهان زینتی در مرحله پس از برداشت، طراحی و اجرا شد. این پژوهش در آزمایشگاه پس از برداشت در شرایط کنترل شده محیطی و به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی  با سه تکرار در سال 1397 اجرا شد. فضای اتاق پس از برداشت توسط پرده پلاستیکی ضخیم سفید رنگ به سه قسمت جداسازی شد و تیمارها در سه سطح شدت نور 15، 25 و 50 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه با کاربرد لامپ های LED طراحی شد. ویژگی های مورد بررسی شامل عمر گلجایی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز و پراکسیداز، پرولین، وزن تر نسبی، آنتوسیانین، کاروتنویید و سبزینه بود. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز به ترتیب در شدت نورهای 15 و 50 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه بود و فعالیت آن ها در طی عمر گلجایی کاهش قابل توجهی داشت. مقدار پرولین با گذشت زمان افزایش یافته و بالاترین میزان آن در هر سه تیمار در روز 9 پس از برداشت دیده شد. بیشترین مقدار وزن تر نسبی در بین تیمارها، در شدت نور 15 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه و  در طی عمر گلجایی، در روز سوم پس از برداشت مشاهده شد. همچنین کم ترین میزان وزن تر نسبی در شدت نور 25 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه به دست آمد. با این وجود، مشاهده ها نشان داد که تفاوت معنی داری بین عمر گلجایی، کاروتنویید، سبزینه و آنتوسیانین رز بریدنی در شدت نورهای 15، 25 و 50 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه وجود ندارد. با توجه به نتیجه های به دست آمده از این پژوهش،  برای بهبود ویژگی های کیفی و کمی گل های بریدنی رز در دوره پس از برداشت، نگهداری گل ها در فروشگاه های عرضه کننده گل در شدت نور 15 میکرومول بر متر مربع بر ثانیه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، پراکسیداز، پرولین، کاتالاز، سبزینه
  • مریم حشمتی، مژگان کوثری*، حسن فیضی صفحات 87-100

    در سال های اخیر بخش های بزرگی از جنگل های زاگرس به دلیل بحران زوال بلوت از بین رفته و موجودیت بخش های بیشتری از آن به مخاطره افتاده و ساختار توده های جنگل دستخوش تغییرهایی ناخوشایند شده است. یافتن راهکارهایی برای افزایش توان استقرار نهال های جدید در عرصه می تواند کمکی در زمینه احیای دوباره جنگل باشد. در این پژوهش از پتانسیل نانوذره های تیتانیوم دی اکسید برای کاهش اثرهای مخرب تنش خشکی بر بذر بلوت استفاده شد. تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل در محدودیت تنژگی گیاهان است. تیمارهای اعمال شده شامل 4 سطح نانوذره های تیتانیوم (صفر، 10، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) و 4 سطح تنش خشکی (صفر، 3-، 6- و 9- بار) اعمال شده توسط پلی اتیلن گلایکول 6000، بود. سطح صفر در هردو تیمار به عنوان تیمار شاهد درنظرگرفته شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی با دو عامل و سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی به ویژه در سطوح بالا بر بیشتر فاکتورهای رشدی اثر منفی داشته است. تنش خشکی بالای 6- بار اثر منفی بر رشد ریشه داشت و تیمار 50 میلی گرم در لیتر تیتانیوم دی اکسید با تنش خشکی 3- بار بیشترین وزن تر ریشه (3/7228 میلی گرم) و بیشترین طول ریشه(33/127 میلی متر) را ایجاد کرد. سطوح بالای تنش خشکی شمار و سطح برگ ها را کاهش داد. اگرچه بین تیمارهای نانوذره اختلاف آماری معنی داری در طول ساقه چه و شمار برگ ها وجود نداشت اما تیمار 50 میلی گرم در لیتر نانوذره مقدار عددی بیشتری نسبت به دیگر تیمارها داشت. یافته ها نشان داد که بیشترین درصد تنژگی و پیدایش گیاهچه در غلظت 50 میلی گرم در لیتر نانوذره و سطوح صفر و 3- بار تنش خشکی و کم ترین درصد پیدایش در تیمار بدون نانوذره و سطح 9- بار تنش خشکی حاصل شد. برهمکنش نانوذره ها و تنش خشکی در سطح یک درصد بر تغییرات قطر طوقه معنی دار بود. غلظت 50 میلی گرم در لیتر نانوذره در سطح 6- بار تنش خشکی قطر طوقه را به طور میانگین 63/2 میلی متر نسبت به شاهد افزایش داد. بیشترین شمار ریشه های جانبی در غلظت 50 میلی گرم در لیتر و سطح 3- بار تنش خشکی به دست آمد. یافته ها نشان داد زمانی که تیمار نانوذره همراه با تنش خشکی به کار رفته است گیاه آستانه تحمل تنش خود را برای زیوایی بهتر در شرایط تنش افزایش داده است. بر اساس یافته های این پژوهش می توان بیان نمود که غلظت 50 میلی گرم در لیتر نانو ذره مناسب ترین تیمار برای بهبود مشخصات ریشه و کاهش اثر تنش خشکی در گیاه بلوت است. پژوهش حاضر نخستین پژوهش انجام شده روی اثر تیمار نانو ذره بر ویژگی های رویشی بذر بلوت است.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، جنگل، تیتانیوم دی اکسید، زوال بلوت
  • فاطمه بیدرنامنی*، سید نجم الدین مرتضوی، مریم رحیمی صفحات 101-114

    امروزه فنون کشت درون شیشه ای برای افزایش اقتصادی و سریع گونه های ارکید به ویژه فالانوپسیس پیشنهاد می شود. هدف از این پژوهش بررسی کیفیت تنژگی بذر پنج رقم ارکید فالانوپسیس و همبستگی شاخص های آن در محیط کشت  Chenبود. بررسی حاضر روی بذور نارس و رسیده پنج رقم ارکید فالانوپسیس شامل"Dubrovnik، Memphis، Andorra ، Bucharest و Nottingham انجام شد. کپسول ها در هر یک از ارقام با خودگرده افشانی گل تشکیل گردید. بذور در محیط کشت chen کشت شدند. در فاصله 18 تا 33 روز پس از کاشت، تعداد بذور نتنژیده و تنژیده شمارش گردیدند. بیشترین ضریب همبستگی بین سرعت تنژگی و شاخص تنژگی با مقدار 0/98 بود. نتایج واکاوی خوشه ای بر اساس تمامی صفات اندازه گیری شده تنژگی به روش بیشترین میانگین فاصله بین خوشه ها انجام شد که در نهایت در فاصله اقلیدوسی 1/25 ارقام به دو گروه تقسیم بندی شدند که ارقام Dubrovnik و Memphis در گروه اول و ارقام Andorra، Bucharest و Notingham در گروه دوم دسته بندی شدند. صفات مهم و کلیدی در جداسازی خوشه ای بین گروه ها درصد تنژگی، سرعت تنژگی، شاخص تنژگی و میانگین زمان تنژگی بودند. آزمون واکاوی تابع تشخیص، گروه بندی بین ارقام را 100% تایید کرد. دو آزمون Hotelling-Lawley Trace و Roychr ('39')s Greatest Root دارای بیشترین مقدار (5/23) برای تایید گروه بندی بود. با توجه به نتایج واکاوی خوشه ای و همبستگی می توان نتیجه گرفت که رقم Notingham دارای بیشترین مقدار در عاملهای تنژگی بوده و بر این اساس می توان از صفات درصد تنژگی، سرعت تنژگی و شاخص تنژگی به عنوان صفات کلیدی برای برنامه های بهنژادی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارکید، بذر، افزایش، تنژگی
  • حسین طاووسی، جلال غلام نژاد*، مریم دهستانی اردکانی، مصطفی شیرمردی، فاطمه ناصری نسب صفحات 115-130

    داوودی ((Chrysanthemum morifolium (Ramat.) Hemsl. متعلق به تیره کاسنی، دارای عمر گلجایی به نسبت طولانی است اما با وجود این، عمر گلجایی آن پس از گذشت دو هفته یا بیشتر از برداشت به پایان می رسد. بنابراین یافتن راهکارهای مناسب و استفاده از ماده های ضد میکروبی برای افزایش عمر گلجایی آن ضروری به نظر می‏رسد. این پژوهش با هدف بررسی اثر تیمارهای مختلف گیاهی در افزایش عمرگلجایی گل بریدنی داوودی انجام شد. تیمارهای به کار گرفته شده در این پژوهش، شامل عصاره پوست پرتقال با 4 غلظت صفر، 5، 15 و 25 پی پی ام به همراه  3% سوکروز بود که اثر آن ها بر عمر گلجایی گل داوودی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح به طور کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. تیمار ها به دو صورت بلند مدت و کوتاه مدت (24 ساعته) انجام شد. ویژگی های بررسی شده شامل عمر گلجایی، تعداد باکتری انتهای ساقه، میزان پروتئین کل، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز، میزان وزن محلول، وزن گل، محتوای آب گلبرگ و میزان کلروفیل بودند. نتایج نشان داد که با استفاده از غلظت های مناسب عصاره پوست پرتقال می توان عمر گلجایی گل بریدنی داوودی را افزایش داد. بر اساس نتایج بیشترین عمر گلجایی (33/16 روز) در تیمار بلند مدت استفاده از 25 پی پی ام عصاره پوست پرتقال به دست آمد. کمترین جمعیت باکتری های انتهای ساقه با تعداد Log10 CFU ml-1 84/228 مربوط به تیمار 25 پی پی ام عصاره پوست پرتقال بود که با کاهش غلظت عصاره، جمعیت باکتری در انتهای ساقه بریده شده به طور معنی داری افزایش یافت. فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز به ترتیب با میزان های  mg protein-1 min-1 04/3 و 41/1 در تیمار با 25 پی پی ام عصاره پوست پرتقال به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت. در مجموع، کاربرد 25 پی پی ام عصاره پوست پرتقال با سازوکار های مختلف باعث افزایش عمر گلجایی و بهبود کیفی گل داوودی شد.

    کلیدواژگان: عصاره پوست پرتقال، عمر گلجایی، گل داوودی
  • سعیده سادات میرزاده واقفی*، عادل جلیلی صفحات 131-142

    با توجه به مشکلات اقتصادی جهانی، نیاز به کاربرد گیاهان بومی زینتی در فضای سبز شهری روز به روز بیشتر احساس می شود. این گیاهان افزون بر سازگاری و پایداری، می توانند نقش مهمی در صرفه جویی ارزی ایفا نمایند و کشور را از ورود بسیاری از گیاهان زینتی بی نیاز کنند. هدف از این پژوهش معرفی گیاهان بومی سازگار شده برای فضای سبز شهر تهران بود. این پژوهش روی گیاهان سازگار شده در رویشگاه البرز جنوبی باغ گیاه شناسی ملی ایران انجام شد. گیاهان از رویشگاه اصلی به رویشگاه جدید انتقال و با گذشت سال ها با محیط سازگار شده و استقرار یافتند. گونه های معرفی شده از بین گونه های موفق در استقرار می باشند. بیست و سه گونه با توجه به داشتن ویژگی زینتی برای کاشت در سطح شهر تهران معرفی شدند.

    کلیدواژگان: باغ گیاه شناسی، رویشگاه البرز، گیاهان کاشته شده، استقرار، ویژگی های زینتی
  • فاطمه مینایی، ابوالفضل جوکار*، مهدی زهتابیان صفحات 143-156

    شقایق یک گیاه زینتی علفی است که به صورت وحشی در نواحی مختلف ایران رشد می کند و ترکیب های گوناگون دارویی دارد. برای بررسی اثر اتیل متان سولفونات و پرتو گاما بر ویژگی های فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی این گیاه آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح به طور کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل اتیل متان سولفونات در چهار سطح صفر، 1/0، 2/0 و 3/0%) و پرتو گاما در چهار سطح صفر، 10، 50 و 100 گری بود. ویژگی های مورد بررسی میزان سبزینه، کاروتنویید، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونویید، فنول و قند بود. بیشتر تیمارها سبب افزایش میزان شاخص های مورد بررسی شدند. بیشترین میزان سبزینه در تیمار 1/0% اتیل متان سولفونات دیده شد و بیشترین مقدار کاروتنویید در تیمار 50 گری گاما و همچنین تیمار 1/0% اتیل متان سولفونات اندازه گیری شد که اختلاف معنی داری با یکدیگر نشان ندادند. بیشینه فعالیت آنتی اکسیدانی و قند در تیمار 1/0% اتیل متان سولفونات ثبت شد. بیشترین میزان فنول و فلاونویید در تیمار 3/0% اتیل متان سولفونات دیده شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از عوامل جهش زا می تواند ویژگی های فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی P. macrostomum را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، عامل جهش زایی اتیل متان سولفونات به تنهایی موثرتر از سایر تیمارها بود.

    کلیدواژگان: انگیزش جهش، پرتودهی، شقایق، ماده های شیمیایی جهش زا، Papaver macrostomum
|
  • Mohammad Fazli, Nima Ahmadi*, Alireza Babaei Pages 74-86

    Cut roses are one of the most important flowers in the ornamental plant industry that are widely cultivated all over the world. Longevity and postharvest quality is the most important characteristic in evaluating the quality of cut flowers which is influenced by various pre and post-harvest factors. Light, as one of the environmental cues in the postharvest condition of cut flowers, can play an important role in its qualitative characteristics. To the best of our knowledge, no detailed study has been reported so far in this case. This study aimed to investigate the intensity of light required for preserving the quality of cut flowers during the postharvest handling. This experiment was carried out as factorial in a completely randomized design with three replications in a postharvest room. The area was divided into three sections by optical shutters and the light intensity levels were applied in each section. Treatments were designed at three levels of light intensity of 15, 25 and 50 µmol m-2 s-1 emitting by LED lighting bulbs. The studied traits were vase life, activity of catalase and peroxidase enzymes, proline, relative fresh weight, anthocyanin, carotenoid and chlorophyll content. Results showed that the highest activity of catalase and peroxidase enzymes were at light intensity of 15 and 50 µmol m-2 s-1, respectively, and their activity decreased significantly during the vase life. The proline content increased with time and the highest level was observed in all three treatments on day 9 after harvest. The highest relative fresh weight was observed at light intensity of 15 µmol m-2 s-1 and in the vase life on the third day after harvest. The lowest relative fresh weight was also in the light intensity of 25 µmol m-2 s-1. In spite of these observations, however, there was no significant difference between the vase life, carotenoids, chlorophyll and anthocyanins of cut flowers at light intensities of 15, 25, and 50 µmol m-2 s-1. According to the results of this study, in order to improve the qualitative and quantitative characteristics of cut flowers during the post-harvest period, the light intensity of 15 µmol m-2 s-1 is recommended for flower shops industry.

    Keywords: Anthocyanin, Catalase, Chlorophyll, Peroxidase, Proline
  • Maryam Heshmati, Mojgan Kowsari*, Hassan Feizi Pages 87-100

    The crisis of oak decline in recent years has destroyed big sections of the Zagros forests, and altering the structure of the forest masses. Finding ways to restore deforested forests and increase the ability to deploy new seedlings in the field can help reforest. In this study, the potential of titanium dioxide nanoparticles was used to modify the damaging effects of drought stress on oak seed. Drought stress is one of the most important factors in limiting the seed germination of plants. Treatments consisted of 4 levels of titanium nanoparticles (0, 10, 50 and 100 mg L-1) and 4 levels of drought stress (0, -3, -6 and -9 bar) applied by polyethylene glycol 6000. Zero levels in both treatments were considered as the control treatment. The experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with two factors and three replications. Analysis of variance showed that drought stress had a negative effect on most growth factors, especially at high levels. Drought stress above -6 bar, had a negative effect on root growth and treatment of 50 mg L-1  titanium dioxide with -2 bar of drought stress caused the highest root fresh weight (7228.3 mg) and maximum root length of 127.33 mm. High drought stress levels decreased leaf number and leaf area. Although there were no significant differences between the treatments of nanoparticles on stem length and number of leaves, treatment with 50 mg L-1 nanoparticles had higher numerical value than others. The results showed that the highest germination percentage and seedling emergence were obtained at the concentration of 50 mg L-1 of TiO2 and drought stress in 0 and -3 bar, and the lowest germination percentage was observed at no-treatment and drought stress in -9 bar. The interactions between nanoparticles and drought stress at the 1% level were significant for the crown diameter changes. The concentration of 50 mg L-1 nanoparticles at the drought stress in -6 bar, increased the crown diameter by about 2.63 mm on average. The highest number of lateral roots was obtained at a concentration of 50 mg L-1  and a -3 bar of drought stress. The results showed that when the nanoparticles were treated with drought stress, the plant increased its stress tolerance threshold for better survival under stress conditions. Based on the findings of this study, it can be concluded that a concentration of 50 mg L-1 nanoparticles is the most suitable treatment for improving root characteristics and moderating drought stress effect on oak. The present study is the first study of nanoparticle treatment on vegetative characteristics of oak seed.

    Keywords: Oak decline, Drought stress, Titanium dioxide, Forest
  • Fatemeh Bidarnamani*, Seyyed Najmoddin Mortazavi, Maryam Rahimi Pages 101-114

    Nowadays, in vitro techniques are proposed for commercial and rapid propagation of Phalaenopsis species. The present study aims were investigating the quality of seed germination of 5 cultivars of Phalaenopsis orchid, and correlation of their traits in the culture medium. The study was conducted using the green and ripe seeds in terms of 5 cultivars of orchid as Dubrovnik, Memphis, Andorra, Bucharest and Nottingham in a factorial experiment based on a completely randomized design. The capsules were formed using self-pollination of flowers in each cultivar. The green seeds were harvested at the stage of completely formed capsules and the ripe ones were harvested at the stage of initial browning of the capsule shell. The seeds were cultured on Chenchr('39')s culture medium. The number of germinated and non-germinated seeds were counted 18-33 days after their culture. The following factors were measured for each treatment: germination percentage, germination rate, germination index, mean daily germination, mean germination time and coefficient of germination rate. Correlation coefficient of %98 between the measured characteristics indicated a significant correlation between germination rate and germination index. The results of cluster analysis that was conducted based on all the measured germination characteristics showed the maximum mean distance between clusters; ultimately, that separated into two groups at Euclidean distance of 1.25 which Dubrovnik and Memphis cultivars were classified in the first group and Andorra, Bucharest and Notingham cultivars were classified in the second group. The key characteristics in separating cluster among the groups were considered to be germination percentage, germination rate, germination index and mean germination time. Discrimination function analysis test confirmed the grouping among the cultivars in a 100% manner. Both Hoteling-Lawley Trace as well as Roychr('39')s Greatest Root tests showed the highest value of 5.23 to confirm the grouping. It is concluded that using cluster analysis and correlation coefficient Notingham had the highest value in germination factors based on the germination percentage, germination rate and germination index which were regarded as key traits for the breeding programs.

    Keywords: Orchid, Seed, Propagation, Germination
  • Hossein Tavoosi, Jalal Gholamnezhad* Pages 115-130

    Chrysanthemum morifolium (Ramat.) Hemsl. belongs to the Asteraceae family. It has a relatively long vase life but the flowers wilt after two weeks or more of harvesting. This study aimed to investigate the effect of supplementation of various levels of orange peels extract on chrysanthemum vase life. concentrations of 0, 5, 15 and 25 ppm of orange peels extract was used in the vase solutions. The study was performed as a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications and the treatments were long-term and short-term (24 hr pulses). The studied characters included vase life, number of stem ends bacteria, total protein content, catalase and peroxidase activity, soluble weight, flower weight, petal water content and chlorophyll content. Orange peels extract increased the vase life of chrysanthemum, the longest vase life (16.33 days) was belonged to long-term treatment using 25 ppm orange peel extract. The lowest population of stem ends bacteria with the 228.84 Log10 CFU ml-1 was belonged to the treatment of 25 ppm orange peels extract which with decreasing the concentration of the extract, the population of bacteria at the stem ends increased significantly. The activity of catalase and peroxidase enzymes was significantly increased by treatment of 25 ppm orange peels extract compared with control treatment as 3.04 and 1.41 mg protein-1min-1, respectively. Overall, the concentration of 25 ppm orange peels extract is considered as an effective concentration for increasing chrysanthemum vase life and quality.

    Keywords: Orange peels extract, Vase life, chrysanthemum
  • Saeedeh Sadat Mirzadeh Vaghefi*, Adel Jalili Pages 131-142

    The need to use native plants in urban green spaces has increasingly felt. Due to the global economic problems, native plants, in addition to compliance and stability, can play an important role in currency saving and probably to save the needless expenditure of the more import ornamental plants. The purpose of this study was to introduce native domesticated plants for green space of Tehran. This study was carried out on domesticated plants in the southern Alborz habitat of the National Botanical Garden of Iran. The plants were transferred from the field to the habitat, adapted and settled over the years. The introduced species are among the most successful species in establishment. Twenty-three species were introduced based on their ornamental potential for planting in Tehran.

    Keywords: National Botanical Garden, Alborz habitat, Cultivated plants, Establishment, Ornamental potential
  • Fatemeh Minaee, Abolfazl Jowkar*, Mehdi Zehtabian Pages 143-156

    Papaver macrostomum Boiss. and A. Huet is a herbaceous ornamental plant that grows as a wild flower in different areas of Iran. It produces different medicinal compounds. Experiment was conducted to study the effect of ethyl methane sulfonate and gamma ray on physiological and phytochemical characteristics of papaver. The experiment was carried out as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in greenhouse conditions from 2017-2018. Experimental treatments included ethyl methane sulfonate at four levels (0, 0.1, 0.2 and 0.3%) and Gamma ray at four levels (0, 10, 50 and 100 Gy). Characteristics of chlorophyll, carotenoid, flavonoid, phenol, and sugar content as well as antioxidant activity were measured. The results showed that treatments had a significant effect on the studied factors. Mutation treatments increased the characteristics and the highest amount of chlorophyll, carotenoids, antioxidant activity, and sugar were belonged to the treatment of 0.1% ethyl methane sulfonate and the highest amount of phenol and flavonoid was observed in the treatment of 0.3% ethyl methane sulfonate. Overall, the results showed that the use of mutagenic agents can affect the physiological and phytochemical traits of P. macrostomum. However, the mutagenic agent of ethyl methane sulfonate alone was more effective than the other treatments.

    Keywords: Chemical mutagens, Mutation induction, Papaver flower, Papaver macrostomum, Radiation