فهرست مطالب

علوم زمین - پیاپی 117 (پاییز 1399)

نشریه علوم زمین
پیاپی 117 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 26
|
  • مهدی قادری، محسن موید*، نصیر عامل، منیر مجرد صفحات 3-16

    آتشفشان سارای در حاشیه شرقی دریاچه ارومیه واقع شده است. بدنه اصلی این آتشفشان مرکب خاموش شامل تناوبی از روانه ها و فوران های پیروکلاستیک با ترکیب لوسیتیتی می باشد. دایک هایی با ترکیب لوسیت فنولیتی، لامپروفیری، تراکیتی و میکروسینیتی، روانه های لوسیتیتی را قطع می کنند. شواهد صحرایی نشان می دهد که دایک های مینتی و تراکیتی همدیگر را قطع می کنند. دایک های سینیتی و یک توده میکروسینیتی در مرکز این آتشفشان برونزد دارند. فوران پیروکلاست های تراکیتی آخرین مرحله فعالیت این آتشفشان می باشد و احتمالا در اثر شدت انفجار آن دهانه آتشفشان تخریب شده و به حالت امروزی درآمده است. لوسیتیت ها عمدتا از فنوکریست های لوسیت و کلینوپیروکسن، مینت ها از فنوکریست های بیوتیت و کلینوپیروکسن و تراکیت ها از فنوکریست های سانیدین، بیوتیت و کلینوپیروکسن تشکیل شده اند. ماگماتیسم سارای سرشت پتاسیک و اولتراپتاسیک دارد و باتوجه به ویژگی های ژیوشیمیایی، گوشته مولد آن بایستی گوشته ای گارنت کلینوپیروکسنیتی میکادار باشد. قرارگیری سنگ های لوسیتیتی، لامپروفیری و تراکیتی در کنارهم صرفا با عملکرد پدیده تبلور تفریقی در ماگمای لوسیتیتی قابل توجیه نیست. سانیدین فراوان ترین فلدسپار موجود در سنگ های سارای می باشد. تشکیل مگاکریست های سانیدین نتیجه کریستالیزاسیون بطیی و طولانی مدت در یک مخزن ماگمایی با ابعاد متوسط، کم عمق و نسبتا ایزوله است؛ چرخه حرارتی در این حجره ماگمایی به نحوی بوده است که دمای ماگما در حدود دمای پتاسیم فلدسپار مایع باشد.

    کلیدواژگان: آتشفشان سارای، تراکیت، سانیدین، لوسیتیت، لامپروفیر
  • میثم نیک فرجام*، اردشیر هزارخانی صفحات 17-24

    یکی از مهم‏ترین لایه‏ های اطلاعاتی در تهیه نقشه ‏های پتانسیل معدنی، نقشه‏ های شاهد ژیوشیمیایی هستند که در این پژوهش روش‏های مختلف تلفیق برای تهیه آن‏ها مورد بررسی قرار گرفته است. ناحیه مورد مطالعه (ورقه 1:100،000 ورزقان) در استان آذربایجان شرقی و زون متالوژنی اهر- ارسباران واقع می‏باشد. این ناحیه به دلیل موقعیت زمین‏ شناسی و حضور اندیس‏های مس پورفیری به ویژه معدن مس سونگون، به عنوان یک ایالت متالوژنی مهم در شمال غرب ایران به شمار می‏رود. در این پژوهش، از 1067 نمونه رسوب آبراه ه‏ای به عنوان داده اولیه برای انجام مطالعات ژیوشیمی استفاده گردید. با انتخاب عناصر Cu، Mo،Au ، Ag، Pb، Zn، Au و As به عنوان عناصر شاخص کانسارهای مس پورفیری، نقشه شاهد فازی شده هرکدام با استفاده‏ از تابع لجستیکی ترسیم شدند. این نقشه ‏ها با استفاده از روش‏های OR فازی، میانگین هندسی و‏ ارزش هم‏زمانی شواهد تلفیق گشتند. به منظور اعتبارسنجی نتایج، از نمودارهای نرخ پیش‏بینی- مساحت اشغال شده استفاده گردید. با استفاده از این نمودار، نقشه نهایی تلفیق یافته به روش ارزش همزمانی شواهد با اختصاص 76 درصد نرخ پیش ‏بینی برای کانسارهای شناخته شده، به عنوان یک روش مناسب در شناسایی کانسارهای مس پورفیری در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: نقشه شاهد ژئوشیمی، فازی، تلفیق، مس پورفیری، ورزقان
  • هاله قربانی*، رباب حاجی علی اوغلی، محسن موذن صفحات 25-38

    میگماتیت های قره ناز در نتیجه ذوب بخشی آمفیبولیت ها تحت شرایط رخساره گرانولیت تشکیل شده اند. شواهد ساختی، بافتی، کانی شناسی و ژیوشیمیایی در میگماتیت های منطقه بیانگر تشکیل میگماتیت ها در طی ذوب بخشی می باشد. میگماتیت های مورد مطالعه دارای انواع متنوعی از ساختارها شامل لکه ای، شولن، افتالمیتیک، استروماتیک، دیکتیونیتیک، پتیگماتیت، فلبیتیک، شلیرن، پگماتیتوییدی و نبولیتیک می باشند. وجود پلاژیوکلازهای شکل دار و کوارتزهای بی شکل به صورت بین دانه ای به همراه تشکیل بافت گرانولار، میرمکیت و پرتیت در بخش های لوکوسوم و همچنین وجود زونینگ، ماکل پلی سنتتیک در پلاژیوکلازها بیانگر نقش ذوب بخشی در تشکیل میگماتیت ها بوده است. بر اساس محاسبات تعادل جرمی در میگماتیت های قره ناز ترکیبات اجزای میگماتیتی لوکوسوم، ملانوسوم و مزوسوم در راستای خطی مستقیم قرار می گیرند که نشانه ای بر منشا ذوب بخشی میگماتیت های مورد مطالعه باشد. درصد ذوب بخشی برای میگماتیت های مطالعه شده به روش تعادل جرمی در حدود f≈36.5% و f≈43.6% محاسبه شده است. تفاوت در درصدهای ذوب بخشی ممکن است وابسته به روابط بین نرخ و خروج مذاب از ناحیه ذوب و به مقدار اندک وابسته به میزان واتنش در منطقه می باشد. دمای تشکیل این میگماتیت ها در حدود 870-850 درجه سانتی گراد و فشار در حدود 7-6 کیلوبار تعیین شده است.

    کلیدواژگان: درصد ذوب بخشی، ساختارهای میگماتیتی، محاسبات تعادل جرمی، میگماتیت های قره ناز
  • الناز زحمتکش، سید مهران حیدری* صفحات 39-50

    طلای زواریان در کمربند ماگمایی ارومیه-دختر و مجموعه آتشفشانی میوسن زیرین واقع است. این سامانه بخشی از توالی آتشفشانی-رسوبی حوضه قم می باشد که به صورت مخروط آتشفشانی درون قاره ای، در یک محیط کششی تشکیل شده است. کانه‏زایی طلا در این پهنه، عمدتا به صورت دانه پراکنده و شکافه پرکن بیشترین ارتباط رابا واحدهای به شدت سیلیسی (رگه ها)، برش هیدروترمالی و سولفیددار (پیریت-کالکوپیریت) نشان می دهد. عناصر مولیبدن، بیسموت، آرسنیک، آنتیموان، نقره، کادمیوم و مس بیشترین همبستگی را با طلا نشان می دهند که از یک طرف به نقش کمپلکس های بی‏سولفیدی و از طرف دیگر به نقش سیالات ماگمایی در تشکیل آن، اشاره دارند. دگرسانی هیدروترمالی، غالبا در جوار و درون توده های نفوذی و در امتداد شکستگی ها با روند تقریبا شمال خاوری- جنوب باختری گسترش دارند، اگرچه شدت آن در اطراف بخش های سیلیسی بیشتر است. این سامانه با ایجاد انواع دگرسانی مرتبط با توده نفوذی فعالیت خود را آغاز نموده و با دگرسانی سیلیسی-اکسیدی در امتداد شکستگی ها اولین فاز از کانه زایی را ایجاد می نماید. کانه زایی با برش های هیدروترمالی و نفوذ سیالات هیدروترمالی حاوی سولفیدهای مس تداوم و با سولفیدی شدن و ته نشست اصلی کانه زایی طلا در حفرات و شکستگی ها خاتمه می یابد. بنابراین، ویژگی های این کانه‏زایی بیشترین شباهت را با کانسارهای اپی ترمال مرتبط با توده های نیمه عمیق از نوع اپی ترمال سولفیداسیون بالا نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اپی ترمال، توده نفوذی نیمه عمیق، زواریان، محیط تشکیل، سلفچگان
  • محبوبه جمشیدی بدر*، نرگس سادات فرامرزی صفحات 51-64

    جزیره هرمز گنبدی نمکی در جنوب ایران است که بخش اعظم آن از رسوبات تبخیری-کربناتی نیوپروتروزوییک تشکیل شده است. تا کنون مطالعات زیادی در مورد پتروگرافی و ژیوشیمی رسوبات تبخیری-کربناتی هرمز انجام نشده است. بعلاوه حرکات نمکی در این منطقه باعث شده تا تشخیص روابط سنی سنگ‎ها تنها بر مبنای روابط صحرایی دشوار باشد. در این مطالعه با درک شواهد صحرایی (مانند ضخامت نمک، نوع و میزان میانبار و همچنین روابط صحرایی واحد تبخیری با سنگ‎های آتشفشانی)، مطالعات کانی‎شناسی (ازجمله مطالعه سیالات درگیر واحد تبخیری، مطالعه میانبارهای بخش تبخیری- کربناتی و کانی شناسی دولومیت، پیریت و توف های ریولیتی) و انجام آنالیز های ژیوشیمیایی (از جمله طیف سنجی پلاسمای جفت شده القایی و میکروسکوپ الکترونی) نه تنها به بررسی ویژگی های رسوبات تبخیری-کربناتی بلکه به بازسازی وقایع رخ داده در حوضه رسوبی هرمز پرداخته شده است. حضور تبخیری هایی با ضخامت، میان لایه ها و ادخال های متفاوت، نشان‎دهنده ته‎نشست واحد تبخیری طی دو مرحله مجزا است. در وقفه بین ته‎نشست این دو واحد تبخیری زیرین و بالایی، فوران گدازه‎های ریولیتی جزیره رخ داده است اما سنگ‎های آذرآواری همزمان با ته‎نشست واحد بالایی تشکیل شده‎اند. ته‎نشست هر دو واحد تبخیری در زمان ادیاکارن بالایی رخ داده است.

    کلیدواژگان: پتروگرافی، ژئوشیمی، کانی های آذرین و رسوبی، ادیاکارن بالایی، جزیره هرمز
  • محمد شریفی کیا*، جلال کرمی، احسان فلاحتی صفحات 65-74

    سنجش از دور اپتیک روش نوین، کم هزینه و کارآمد در شناسایی مناطق دگرسانی است. با این وجود در مناطق پوشیده از پوشش های گیاهی و رسوبات کواترنر، شناسایی این مناطق تنها توسط تصاویر اپتیک از دقت بالایی برخوردار نیست. به همین دلیل تلفیق داده های سنجنده اپتیکی ASTER و سنجنده میکروویو PALSAR با روش های HSV، HSL، بیشترین شباهت و شبکه عصبی فازی به منظور شناسایی دقیق تر زون های دگرسانی در غرب استان قزوین مورد توجه قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا شناسایی دگرسانی های آرژیلیک و پروپیلیتیک توسط تصویر ASTER انجام گرفت. سپس بر اساس اطلاعات زمین شناسی و داده های میدانی جمع آوری شده، برخی از مناطق دارای دگرسانی های پوشیده شده رسوبات کواترنر، که توسط تصاویر ASTER قابل شناسایی نیستند، مشخص گردید. در ادامه تلفیق داده های باند Lسنجنده PALSAR و باندهای مادون قرمز میانی سنجنده ASTER به روش های HSV، HSL، بیشترین شباهت و شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که تلفیق تصاویر رادار و اپتیک به روش های HSV و HSL باعث افزایش تفکیک پذیری مناطق دارای رخنمون دگرسانی آرژیلیک از سایر مناطق می شوند. همچنین ترکیب تصاویر رادار و اپتیک به روش های بیشترین شباهت و شبکه عصبی علاوه بر افزایش تفکیک پذیری زون های دگرسانی، باعث شناسایی بخشی از ذخایر پوشیده شده توسط رسوبات کواترنر می شوند.

    کلیدواژگان: رادار، دگرسانی، اپتیک، شبکه عصبی، تلفیق تصاویر
  • محمدرضا قاسمپور، ناهید شبانیان*، علیرضا داودیان، سید حسام الدین معین زاده صفحات 75-90

    منطقه حرجند در شمال خاوری کرمان در پهنه ایران مرکزی و کمربند تکتونیکی کاشمر-کرمان قرار دارد. در این منطقه سنگ های گابرویی به همراه دایک های دلریتی در داخل سنگ های رسوبی سری دسو با سن اینفراکامبرین نفوذ کرده اند. گابروها و دایک های دلریتی ترکیب تقریبا یکسانی داشته و دارای کانی های اصلی کلینوپیروکسن و پلاژیوکلاز و کانی های فرعی اولیوین، آمفیبول، آپاتیت و کانی های کدر می باشند. بافت های موجود در این سنگ ها گرانولار متوسط تا ریز بلور و افیتیک تا ساب افتیک هستند. ترکیب پلاژیوکلاز این سنگ ها در گستره لابرادوریت (An53-67) قرار می گیرد، اما بواسطه سوسوریتی شدن در گابروها ترکیب اولیگوکلاز و در دایک های دلریتی ترکیب آلبیتی را نشان می دهند. ترکیب کانیایی کلینوپیروکسن ها از نوع کلینوپیروکسن های منیزیم-کلسیم-آهن دار و از نوع دیوپسید و اوژیت بوده و توزیع Al در ساختار کلینوپیروکسن ها تبلور آنها از یک ماگمای با فشار بخار آب متغیر و کمتر از 10 درصد را نشان می دهد. بر پایه ترکیب شیمیایی کلینوپیروکسن ها ماگمای سازنده سنگ ها غالبا ماهیت تولییتی و کمتر آلکالن داشته و از لحاظ جایگاه زمین ساختی در ارتباط با محیط های درون صفحه ای هستند. ارزیابی زمین دما-فشارسنجی کلینوپیروکسن ها دمای تشکیل 1127 تا 1200 درجه سانتی گراد و فشار کمتر از 6 کیلوبار را برای این سنگ های مافیک نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کلینوپیروکسن، گابرو، دایک های دلریتی، کرمان، حرجند
  • عاطفه نیمروزی، غلامرضا قدمی*، جمشید حسن زاده، محمد پوستی صفحات 91-100

    منطقه مورد مطالعه در شهرستان ابرکوه و از نظر تقسیمات تکتونیکی- رسوبی در زون سنندج سیرجان قرار دارد. فعالیت آتشفشانی این منطقه به صورت گنبد و جریانات گدازه ای داسیتی و ریولیتی بوده و در مطالعات میکروسکوپی شامل بلورهای پلاژیوکلاز، کوارتز، هورنبلند و گاه بیوتیت هستند. سنگ های آتشفشانی مورد نظر به صورت واحدهای مجزا در تناوب با واحدهای رسوبی آهکی و شیلی مشاهده می شوند. این سنگها گرایش ماگمایی کالک آلکالن دارند که مشخصه محیط های فرورانش است. خصوصیات بارز مشاهده شده در نمودار های عنکبوتی و چند عنصری همانند غنی شدگی آنها در LREE ، نسبت بالای/ HREE LREE ، قعر مشاهده شده در عناصر Nb و Ti و غنی شدگی از عناصرPb، Rb و Th نشان از مشارکت پوسته قاره ای در تکوین سنگ های منطقه و شکل گیری آنان در یک محیط فرورانش در حاشیه فعال قاره ای است. نمودارهای تعیین جایگاه تکتونیکی، نیز یک محیط کمانی و از نوع قاره ای را برای آنها در نظر می گیرند. مطالعات سن سنجی انجام گرفته بر روی کانی زیرکن، سنma 7.6+177.2 معادل با ژوراسیک را برای این بخش از پهنه سنندج-سیرجان ارایه کرده که با مرحله فرورانش اقیانوس نیوتتیس به زیر پهنه ایران مرکزی تطابق دارد.

    کلیدواژگان: سنندج-سیرجان، ابرکوه، فرورانش، نئوتتیس
  • محمد خلج* صفحات 101-110

    مجموعه دگرگونی انارک، درخاور شهر نایین واقع شده و شامل واحدهای مختلف دگرگون شده است که بر اساس داده های زمین شناسی، سن سنجی و دیرینه مغناطیس، دارای منشاء های متفاوتی می باشند. این مجموعه شامل بخش های افیولیتی است که به صورت ورقه هایی با همبری گسلی در داخل آن رخنمون دارند. این مطالعه به بررسی ساختاری سنگ های دگرگونی پیرامون انارک به ویژه در یک ساختار چین خوردگی Z شکل درکوه های چاه گربه می پردازد. بر اساس برداشت های میدانی و بررسی های میکروسکوپی، حداقل 3 مرحله دگرریختی در واحدهای مرغاب و چاه گربه دیده می شود که در شرایط شکل پذیر رخ داده و مربوط به دگرگونی واریسکن (کربونیفر پسین) می باشند. در سنگ های اولترامافیک موجود در واحد چاه گربه، اولین رخداد دگرریختی با دگرگونی فشار بالا- حرارت پایین در رخساره آمفیبولیت همراه بوده است. این رخداد در سنگ های پلیتی دگرگون شده واحد مرغاب و چاه گربه با دگرگونی به نسبت ضعیف در حد رخساره شیست سبز و با تشکیل برگوارگی درجه پایین همراه بوده که در ادامه بر شدت دگرریختی افزوده شده و برگوارگی میلونیتی و چین های نیامی در طی رخداد دگرریختی دوم در واحدهای سنگی، توسعه یافته اند. سومین رخداد دگرریختی، به گونه ای پیوسته، سنگ های متاثر از مرحله های پیشین را در شرایط دگرگونی و دگرریختی خفیف تر، زیر اثر قرار داده است.

    کلیدواژگان: مجموعه دگرگونی انارک، مرحله های دگرریختی، ایران مرکزی، گوه برافزایشی، رویداد واریسکن
  • پژمان ظفری ظفرآباد، ابراهیم طالع فاضل*، مهرداد براتی، عباس اروجی صفحات 111-122

    کانسار طلای یگانلی به عنوان یکی از اندیس های مهم منطقه تکاب در جنوب کانسار زرشوران و فاصله 42 کیلومتری شمال شهرستان تکاب واقع شده است. از دیدگاه ساختاری، این ذخیره در حد فاصل پهنه سنندج-سیرجان و کمان ماگمایی ارومیه-دختر قرار دارد و مرتبط با فعالیت های رسوبی-گرمابی در میدان معدنی تکاب است. کانسار یگانلی در یال غربی تاقدیس ایمان خان قرار گرفته و مانند کانسار زرشوران از سه واحد سنگ چینه نگاری نیوپروتروزوییک بالایی شامل، شیست و سرپنتینیت واحد ایمان خان، آهک و دولومیت واحد چالداغ و شیل و سیلتستون های سیاه واحد زرشوران، تشکیل شده است. کانی سازی بصورت رگه ای، افشان و برشی با راستای شمال-شمال خاوری به وسعت 5 کیلومترمربع در میزبان شیل و سیلتستون زرشوران و سنگ آهک واحد چالداغ رخ داده است.

    کلیدواژگان: زمین شیمی REE، ایزوتوپ پایدار کربن-اکسیژن، کانسار یگانلی، میدان معدنی تکاب
  • مرتضی خلعتبری*، نرمین بانه ای، محمد فریدی، مهدی مرادی صفحات 123-134

    سنگ های آتشفشانی نیوژن، در جنوب عرب آباد، بلوک لوت رخنمون دارند. سنگ های آتشفشانی مورد مطالعه، گدازه های آتشفشانی ایوسن، الیگوسن و نهشته های تبخیری نیوژن را پوشانده اند. توالی آتشفشانی نیوژن در قاعده شامل برش و توف است که به صورتی تدریجی توسط گدازه-های آندزیتی، تراکی آندزیتی و داسیتی پوشانده شده اند. این گدازه ها دارای بافت آفیریک-فیریک و خمیره میکرولیتی تا هیالومیکرولیتی هستند. این گدازه ها، گرایش ماگمایی کالک آلکالن دارند. در الگوهای عناصر نادر و نمودارهای عنکبوتی، غنی شدگی از LILE و LREE در مقایسه با HREE داشته و تهی شدگی آشکار HFSE دارند، که مشابه ولکانیسم مناطق فرورانش است. در نمودارهای تکتونوماگمایی، این گدازه ها در قلمروی فرورانش و پسابرخورد جای می گیرند. تفسیر داده های ژیوشیمیایی دلالت بر آن دارد که گدازه های مورد مطالعه، احتمالا حاصل ذوب بخشی گوشته لیتوسفری هستند که قبلا توسط مولفه های فرورانش (سیالات و مذاب) رها شده از صفحه اقیانوسی فرورو غنی شده اند. ذوب بخشی پوسته احتمالا در ژنز گدازه های اسیدی نقش داشته است. بنظر می رسد که طی نیوژن، نازک شدگی لیتوسفر سبب ذوب بخشی گوشته لیتوسفری زیرقاره ای شده است. این فرایندها احتمالا پیامد بالا آمدگی آستنوسفر و قطعه شدگی لیتوسفر بوده است.

    کلیدواژگان: کالک آلکالن، گوشته، لیتوسفر، پسابرخورد، بلوک لوت
  • سوسن ابراهیمی*، علیرضا عرب امیری، هادی قنبری صفحات 135-146

    کانی سازی مس شریف آباد در شمال باختر بردسکن و در بخش جنوبی زون سبزوار قرار دارد و به صورت رگه ای در واحد آتشفشانی-رسوبی تشکیل شده است. سنگ میزبان کانی سازی متحمل دو نوع دگرسانی محلی (سریستی-کربناتی) و ناحیه ای (پروپیلیتیک) گردیده است. بافت ماده معدنی به صورت رگه و رگچه، پراکنده و پرکننده فضای خالی می باشد و شامل کانه های پیریت، کالکوپیریت، کالکوسیت، مالاکیت، آزوریت و کوولیت است که با کلسیت و کوارتز همراهی می شود. مطالعات میانبارهای سیال بر روی کانی کلسیت، دمای همگن شدگی را 200تا 437 درجه سانتیگراد و شوری سیال را در دامنه 1/0 تا 2/9 درصد وزنی معادل NaCl نشان می-دهد. نمودار دمای همگن شدگی در برابر شوری، حاکی از رقیق شدن و اختلاط سیال کانه ساز دارای دمای بالا و شوری پایین با سیالی با دمای پایین و شوری بالا می باشد. مقادیر ایزوتوپ کربن δ 13C حاصل از کلسیت در دامنه 3/4- تا 5/24- پرمیل قرار گرفته است. نتایج آنالیز ایزوتوپی گوگرد δ 34S در دامنه 23- تا 3/24- پرمیل واقع شده است؛ که حاکی از منشاء رسوبات دریایی برای گوگرد است. با توجه به مطالعات انجام گرفته بر مبنای سنگ شناسی، دگرسانی، کانی شناسی، میانبارهای سیال و ایزوتوپ های پایدار، می توان کانی سازی شریف آباد بردسکن را مشابه با ذخایر مس نوع مانتو شیلی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: کانی سازی مس، میانبار سیال، ایزوتوپ پایدار، شریف آباد- بردسکن، زون سبزوار
  • کیوان احزن، نادر کهنسال قدیم وند*، سید محسن آل علی، داود جهانی صفحات 147-154

    سازند جهرم (پالیوسن-ایوسن میانی) یکی از مخازن مهم در حوضه نفتی زاگرس و خلیج فارس است. این سازند در میدان بینالود در خلیج فارس با ستبرای 660 متر از سنگ های آهکی و دولومیتی تشکیل شده است. در این پژوهش چینه نگاری سکانسی سازند جهرم و فرآیندهای دیاژنزی موثر بر کیفیت مخزنی این سازند در میدان نفتی بینالود مورد مطالعه قرار گرفت. نهشته های سازند جهرم شامل تناوبی از سنگ آهک کریستالین و دولومیت می باشد که با مرز ناپیوسته در زیر سازند آسماری و بالای سازند تاربور قرار دارد. بررسی مقاطع نازک منجر به شناسایی 11 ریز رخساره گردید که در چهار کمربند رخساره ای نهشته شده اند. مهم ترین فرایندهای دیاژنزی که در این سازند مشاهده شد عبارتند از: آشفتگی زیستی، سیمانی شدن، دولومیتی شدن، انحلال، تخلخل و تشکیل شکستگی ها که در این میان آشفتگی زیستی و سیمان انیدریتی باعث کاهش کیفیت مخزنی و دولومیتی شدن، انحلال و تخلخل های ثانویه منجر به بهبود کیفیت مخزنی گردیده است. بیشتر رخساره های سازند جهرم گل پشتیبان هستند و تخلخل اولیه بسیار ناچیزی دارند. بررسی های چینه نگاری سکانسی منجر به شناسایی یک سکانس رسوبی رده سوم با مرز سکانسی از نوع اول برای نهشته های سازند جهرم گردید.

    کلیدواژگان: سازندجهرم، میدان بینالود، خلیج فارس، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی
  • عطا اسحق زاده*، علیرضا حاجیان، رقیه سادات کلانتری صفحات 155-162

    داده میدان پتانسیل، مجموع اثرچشمه های زیر زمینی می باشد. محاسبه بی هنجاری باقیمانده و ناحیه ای یکی از مراحل مهم از فرایند مدل سازی و وارون سازی در روش گرانی سنجی می باشد. وجود مقداری نوفه در داده های تصحیح شده گرانی نیز اجتناب ناپذیر است. در این مقاله، ما یک روش جدید جداسازی بر اساس تجزیه مقادیر تکین (منفرد) (SVD) داده های گرانی ارایه می نماییم. با روش SVD، یک ماتریس از داده های گرانی بوگه، به یک سری از تصاویر ویژه تجزیه می شود. تعداد تصاویر ویژه یا حدود آستانه مورد نیاز برای بازسازی نقشه های بی هنجاری های ناحیه ای و باقیمانده (محلی) و همچنین نقشه پراکندگی نوفه از روی بی هنجاری بوگه، بر اساس مقادیر منفرد به دست آمده از روش SVD تعیین می شود. در فرایند بازسازی سری داده با تصاویر ویژه، ممکن است اطلاعات ناچیزی را از دست بدهیم که این میزان را برابر میانگین واریانس ماتریس های حاصل شده با تصاویر ویژه در نظر گرفته ایم. کارآیی روش تجزیه مقدار منفرد با یک مجموعه از داده های مصنوعی نوفه دار گرانی مربوط به مدلی ترکیبی که در آن یک کره به عنوان بی هنجاری محلی و صفحه ای شیب دار در عمق زیاد به عنوان بی هنجاری ناحیه ای در نظر گرفته شده بود، مورد آزمایش قرار گرفته است به طوری که نتایج جداسازی کاملا قابل قبول می‍باشد. در نهایت، داده های مربوط به یک محدوده مطالعاتی در قم با استفاده از روش ارایه شده، مورد تحلیل قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تصاویر ویژه، جداسازی، منطقه قم، تجزیه مقادیر منفرد (SVD)، واریانس
  • منیژه فامرینی بزچلوئی*، نصرالله عباسی، آرمین سلسانی، افشین زهدی صفحات 163-174

    سازند سلطانیه در برش سیدکندی واقع در 32 کیلومتری جنوب باختری زنجان، به ستبرای بیش از 1110 متر از هفت زیربخش غیررسمی، شامل دولومیت و شیل تشکیل شده است. توالی سنگی سازند سلطانیه در این برش به ترتیب شامل دولومیت اول یا زیرین، شیل اول، دولومیت دوم، شیل دوم، دولومیت سوم، شیل سوم و دولومیت چهارم یا بالایی می باشد. در طی این مطالعه، تعداد 109 نمونه اثرفسیل یافت شدند که شامل 23 اثرجنس و 42 اثرگونه است. فراوانی اثرفسیل ها در زیربخش شیل دوم بسیار زیاد بوده و 99 نمونه از این زیربخش برداشت شدند. بر اساس این مطالعه، مرز نیوپروتروزوییک- کامبرین در برش مورد مطالعه با ظهور اثرفسیل Treptichnus pedum در لایه های آغازین زیربخش دولومیت دوم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سازند سلطانیه، اثرفسیل، مرز نئوپروتروزوییک- کامبرین پیشین، زنجان
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 175-188

    فوج دایک های مافیک توده گرانیتوییدی زریگان در شمال بافق در ردیف های رسوبی- آتشفشانی کامبرین زیرین ایران مرکزی نفوذ کرده اند. این دایک ها از نظر سنگ شناسی در دو دسته گابرو- دیوریت و آلکالی گابرو قرار می گیرند. آلکالی گابروها جوانتر بوده و در افق های بالاتری نفوذ کرده اند. از نظر ژیوشیمیایی، گابرو-دیوریت ها دارای ماهیتی تولییتی تا انتقالی با غنی شدگی LILE و HREE و تهی شدگی عناصر Nb و Ta هستند. در مقابل، آلکالی گابروها ماهیتی آلکالن سدیک داشته، غنی شدگی Nb و Ta و نسبت بالای LREE به HREE نشان می دهند. ماگمای مادر گابرو-دیوریت ها از ذوب بخشی گوشته لیتوسفر زیر قاره ای متاثر از سازنده های فرورانش و در تعادل با اسپینل لرزولیت حاصل شده است اما آلکالی گابروها از ژرفای بیشتر و ذوب بخشی درجه کم یک گوشته استنوسفری غنی شده در تعادل با گارنت لرزولیت سرچشمه گرفته اند. این دایک ها در یک محیط کشش درون کمان مرتبط با فرورانش حاشیه قاره شکل گرفته اند. هندسه و سازوکار حرکت گسل های پی سنگی پشت بادام و کوهبنان سبب چرخش پادساعتگرد بخش میان این دو گسل، شکستگی پوسته، نازک شدگی لیتوسفر و برآمدگی استنوسفری شده است.

    کلیدواژگان: فوج دایک، لیتوسفر، استنوسفر، کشش درون کمان، ایران مرکزی
  • امیر شفیعی بافتی* صفحات 189-204

    رادون یک گاز بیاثر رادیو اکتیو است بهترین محل ها برای انباشته شدن رادون در آب های زیرزمینی، محل های فعال ژیودینامیک، گسل های پی سنگی عمیق و شکستگی ها هستند، در این نوشتار هدف بررسی ارتباط میزان غلظت گاز رادون با فعالیت های زمین ساختی گسلش فعال می باشد. گسل جرجافک با طولی نزدیک به 160 کیلومتر با روندی شمال غرب- جنوب شرق در جنوب ایران مرکزی قرار گرفته است. این گسل سیماهای ریخت زمینساختی فعال از خود نشان می دهد پراکندگی مراکز لرزه ای رشته کوه داوران نشان از لرزه خیزی پایین منطقه دارد. علاوه بر این مطلب، تمرکز معدود رخدادها در قسمت جنوبی این رشته کوه و توزیع غیر یکسان و عدم روند مشخص از ویژگی های لرزه ای آن می باشند. جهت اندازه گیری غلظت گاز رادون در منابع آب منتهی به گسل جرجافک، 35 ایستگاه برای نمونه برداری مناسب تشخیص داده شد و نمونه برداری ها در دو نوبت انجام شد.بالاترین و پایینترین میزان غلظت اندازه گیری شده در مرحله اول به ترتیب با مقادیر 53183 و 138 بکرل در مترمکعب متعلق به ایستگاه های 13 و 3 و 8 و در مرحله دوم بالاترین و پایینترین میزان غلظت به ترتیب با مقادیر 56233 و 169 بکرل در متر مکعب متعلق به ایستگاه های 29 و 25 می باشند. مقایسه غلظت در هر ایستگاه و انطباق آن با فعالیت های لرزه ای نشان می دهد که در مکان هایی که فعالیت های لرزه ای بالاتر می باشد میزان غلظت گاز رادون در این مناطق نیز بالاتر می باشد. لذا مناطق دارای غلظت بالای گاز رادون، دارای پتانسیل حرکتی بیشتر و احتمال بیشتر برای رخداد زلزله را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: رادون، فعالیتهای زمینساختی، لرزه خیزی، گسل جرجافک
  • جواد انجردی، مهدی جعفرزاده*، عادل نجف زاده، رحیم مهاری صفحات 205-216

    در این تحقیق، ترکیبی از روش های پتروگرافی، ژیوشیمی و مجموعه کانی های سنگین در ماسه ستگ های کوارتزآرنایتی و ساب آرکوزی سازند ایلانقره در برش پیراسحاق در جنوب جلفا جهت بررسی خاستگاه مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی انواع کوارتزها در این ماسه سنگ ها و ویژگی های ژیوشیمیایی آنها از جمله نسبت Al2O3/TiO2 و نسبت La/Sc در مقابل Co/Th، سنگ مادر غالب این نهشته ها را سنگ های آذرین گرانیتی نشان داده است. وجود این نوع سنگ مادر به همراه حضور زیرکن و تورمالین شکل دار در بین دانه های بسیارگرد شده، نشان از فرسایش قطعات بالاآمده پی سنگ ایران در حوضه ریفتی پالیوتتیس به عنوان یکی از عوامل موثر در تامین رسوبات در زمان دونین آذربایجان دارد. با اینحال مطالعات ژیوشیمیایی و بررسی مجموعه کانی های سنگین در ماسه سنگ ها، چرخه مجدد رسوبات از سازندهای قدیمی تر را نیز به عنوان یکی دیگر از خاستگاه های رسوبات سازند ایلانقره اثبات نموده است. داده-های ترکیبی پتروگرافی، ژیوشیمی و کانی های سنگین همچنین نشان دهنده خاستگاه کراتونی برای این رسوبات می باشد. بر اساس مطالعات صورت گرفته می توان ترکیبی از منشا پی سنگ بالاآمده (کادومین) و چرخه مجدد رسوبی را به عنوان منشاهای اصلی و ورود رسوب از کراتون عربی را به عنوان منشا فرعی درتامین رسوبات سازند ایلانقره در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ایلانقره، ژئوشیمی، کانی سنگین، خاستگاه، جایگاه تکتونیکی
  • مرتضی دلاوری*، امیرعلی طباخ شعبانی، سمانه قنبری صفحات 217-230

    سنگ های آتشفشانی داسیتی (الیگوسن) در جنوب جلفا (آذربایجان شرقی) رخنمون گسترده ای دارند. این سنگ ها اغلب بافت پورفیری تا هیالوپورفیری و ترکیب کانی شناسی پلاژیوکلاز، آمفیبول، کوارتز و بیوتیت دارند. داده های شیمیایی نقطه ای کانی ها (EPMA)، حاکی از منطقه بندی نوسانی و تنوع شیمیایی آمفیبول ها (پارگازیت و ادنیت) است. بلورهای پلاژیوکلاز نیز اغلب زونینگ نوسانی داشته و ترکیب آندزین (An=29-51%) دارند. در این تحقیق، محاسبات دما-فشارسنجی به روش های مختلف بر روی کانی های آمفیبول و پلاژیوکلاز انجام شده است. مطابق نتایج فشارسنجی، پلاژیوکلازها فشار 5 تا 8 کیلوبار و آمفیبول ها محدوده های مختلف فشار 5/1 تا 3 و 5 تا 9 کیلوبار را نشان می دهند. همچنین، از نظر دماسنجی، پلاژیوکلازها دمای 1020 تا 1050 درجه سانتیگراد و آمفیبول ها دمای 850 تا 900 درجه سانتیگراد را نشان می دهند. بر اساس نتایج فشارسنجی، تبلور و رشد کانی ها در اتاق های ماگمایی اعماق مختلف صورت گرفته است. برخی از آمفیبول ها در پوسته تحتانی شروع به تبلور نموده و رشد متعاقب آنها با صعود ماگما تا پوسته میانی رخ داده است در حالیکه برخی دیگر در اعماق پوسته فوقانی متبلور شده اند. کنار هم قرار گرفتن کانی های اعماق مختلف در داسیت ها را می توان به اختلاط مذاب ها در اتاق های ماگمایی کم عمق نسبت داد.

    کلیدواژگان: دما-فشارسنجی، داسیت، جلفا، آذربایجان شرقی
  • مجتبی محمدی، سید محمود فاطمی عقدا*، مهدی تلخابلو، اکبر چشمی صفحات 231-242

    توصیف و شناخت محیط رسوبی، در برآورد اولیه خواص مهندسی مصالح و برنامه ریزی مطالعات ژیوتکنیک کمک شایانی می نماید. قسمت عمده رسوبات کواترنری (درشت دانه و ریز دانه) شهر اصفهان توسط رودخانه زاینده رود نهشته شده است. با توجه به مشکلات مربوط به تعیین ویژگی های ژیوتکنیکی رسوبات درشت دانه و عدم مشخص بودن توسعه زیر سطحی این نوع رسوبات در فواصل دور از رودخانه زاینده رود در محدوده شهر از یکطرف و توسعه ساخت و سازها و لزوم حفر فضاهای زیرزمینی از طرف دیگر، شناخت ویژگیهای ژیوتکنیکی و نحوه توسعه زیرسطحی این رسوبات در شرایط محیط رسوبی قدیمی ضروری می باشد. لذا در این مطالعه با استفاده از اطلاعات ژیوتکنیکی 384 گمانه اکتشافی، نقشه های محدوده تقریبی گسترش رسوبات درشت دانه رودخانه زاینده رود، برای اعماق 5، 10، 20 و 30 متری از سطح زمین تهیه گردید و ویژگی های ژیوتکنیکی آن ها با استفاده از نتایج آزمایش های آزمایشگاهی و برجا مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد ویژگی های ژیوتکنیکی رسوبات درشت دانه نسبت به عمق تغییر معنا داری ندارد و محدوده تقریبی گسترش زیر سطحی شن و ماسه رودخانه ای در گذشته، در محل هایی غیر از مسیر فعلی رودخانه، بوده است.

    کلیدواژگان: نهشته های درشت دانه قدیمی، رودخانه زاینده رود، خواص ژئوتکنیکی، آزمایش های آزمایشگاهی و برجا، محیط رسوبی رودخانه ای
  • محمدعلی قنبریان*، علی یساقی صفحات 243-252

    این پژوهش به بیان نتایج تحلیل ساختاری و ریز ساختاری منطقه فریادون واقع در شمال خاور استان فارس پرداخته است. در این پژوهش، یک کمربند با روند شمال باختری - جنوب خاوری در بخش مرکزی پس بوم زاگرس و در شمال خاور پهنه دگرگونی سنندج - سیرجان معرفی گردیده است. وضعیت میانگین برگ وارگی و خط وارگی در این کمربند جدید به ترتیب 315 ,57 NE و 116 ,23 می باشد. مطالعه نشان گرهای جنبش شناختی رخداد برش دگرشکلی، چپ گرد و به سمت شمال باختر را در این کمربند نشان می دهد که بر خلاف دگرشکلی راست گرد شناخته شده در نواحی مرکزی پهنه دگرگونی سنندج - سیرجان است.

    کلیدواژگان: زاگرس، پهنه برشی، چپ گرد، ترافشارش، جهت برش
  • سمیه پرهام*، علیرضا پیریایی، منصور قربانی، سید رضا موسوی حرمی صفحات 253-264

    کرتاسه پسین در زاگرس تحت تاثیر یک تکتونیک ناحیه ای قرار گرفته که منجر به توسعه حوضه پیش بوم در شمال شرقی صفحه عربی شده است. در برخی نواحی نیز تکتونیک محلی مرتبط با ساختمان های نمکی رسوبات را تحت تاثیر خود قرار داده است. یکی از بازه های زمانی که می توان تحولات تکتونیکی-رسوبی رادر آن مستندسازی کرد زمان ماستریشتین است. در این مطالعه نهشته های ماستریشتین در شرق ناحیه فارس شامل بخش بالایی سازند گورپی و سازند تاربور در امتداد یک نگاره با جهت شمال غربی-جنوب شرقی مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس مطالعات رسوب شناسی انجام گرفته بر روی این نهشته ها 14 رخساره شناسایی شده است. این رخساره ها در 5 کمربند رخساره ای پهنه کشندی، لاگون محصور ولاگون باز، ریف و دریای باز در چارچوب یک پلاتفرم کربناته از نوع شلف نهشته شده اند. بر اساس مطالعات چینه نگاری سکانسی3 سکانس رسوبی در این توالی شناسایی شده است. تطابق برش های مورد مطالعه درامتداد نگاره انتخابی نشان می دهد که نهشته های ماستریشتین بر روی بخش های مرتفع پیش برآمدگی در حوضه پیش بوم زاگرس تشکیل شده اند. پیش برآمدگی مذکور توپوگرافی نسبتا هموژنی داشته و فضای رسوب گذاری در امتداد این نگاره تقریبا یکنواخت بوده و باعث تشکیل ضخامت نسبتا یکنواختی از نهشته ها در این زمان شده است. تنها برش نمک ده کویه از روند کلی ضخامت تبعیت نمی کند که علت آن کاهش فضای رسوب گذاری به علت وجود ساختمان نمکی در این برش است.

    کلیدواژگان: نهشته های ماستریشتین، سازند تاربور، ناحیه فارس
  • نسرین خواجه محمدلو*، علی اصغر کلاگری، کمال سیاه چشم، علی عابدینی صفحات 265-274

    اسکارن آهن- مس آغبلاغ در فاصله 21 کیلومتری شمال شهر اشنویه، جنوب غرب استان آذربایجان غربی واقع می باشد. نفوذ توده گرانیتی کرتاسه به درون سازند های باروت، زاگون و لالون (کربناتی، شیلی و ماسه سنگی) به سن کامبرین با توسعه اسکارن تیپ کلسیک، هورنفلس و مرمر در منطقه مورد مطالعه همراه شده است. گارنت های اسکارن آغبلاغ به سری محلول جامد گروسولار-آندرادیت تعلق دارد که در آن آندرادیت فاز غالب (And>80) می باشد. این گارنت ها همسانگرد و فاقد زون بندی می باشند. الگوی توزیع REE در این گارنت ها غنی شدگی LREE نسبت بهHREE و رخداد بی هنجاری های منفی Eu/Eu* و Ce/Ce* را نشان می دهند. مقایسه الگوی توزیع REE در این گارنت ها با واحد های آذرینی (گرانیت، مونزونیت) و رسوبی (کربناتها و ماسه سنگها) مورد مطالعه نشان می دهد که REE موجود در گارنت ها عمدتا از سنگهای آذرین منشاء گرفته اند تا از واحد های رسوبی. افزایش در نسبت Pr/Ybبه موازات افزایش REEΣ دلالت بر منشاء ماگمایی سیالات سازنده اسکارن آغبلاغ دارد. عدم تغییرات محسوس بین مقادیر Ce/Ce* با REEΣ حکایت از آن دارد که آب های جوی نیزممکن است تا اندازه ای در سیالات اسکارن ساز آغبلاغ شرکت داشته اند.

    کلیدواژگان: زمین شیمی عناصر اصلی و کمیاب خاکی در گارنت های اسکارن آهن-مس آغبلاغ، استان آذربایجان غربی، شمال باختر ایران
  • محمدجعفر کوپائی، ابراهیم راستاد*، سعید معدنی پور، سجاد مغفوری صفحات 275-286

    توالی رسوبی کرتاسه زیرین در جنوب باختر اردستان در منطقه فسخود، از قدیم به جدید شامل توالی آواری-کربناته (Kc)، کربناته (Kl)، شیلی و مارنی (Km) و آهک ماسه ای و ماسه سنگی (Kls) می باشد. واحد Kls به عنوان واحد در برگیرنده کانسار، خود شامل چهار عضو است که کانه زایی کانسار یزدان در واحد ماسه سنگی عضو سوم به صورت یک افق چینه سان رخ داده است. مطالعات ساخت و بافت، وجود سه رخساره کانسنگی همراه با منطقه بندی عنصری را در این کانسار نشان می دهد که عبارتند از، رخساره رگه-رگچه ای، رخساره کانسنگ توده ای و رخساره کانسنگ لایه ای که از سولفیدهای لامینه جانشینی و نواری همروند با لایه بندی سنگ میزبان تشکیل شده است. مطالعات میان بارهای سیال و اندازه گیری دما و شوری آنها بر روی کانی های اسفالریت، باریت و کوارتز در هر سه رخساره کانسنگی به صورت جداگانه نشان دهنده دمای همگن شدن بین 255-136 درجه سانتیگراد با میانگین دمایی 189 درجه سانتیگراد می باشد. همچنین، میزان شوری آنها بین 14/6-6 درصد وزنی نمک طعام (به طور میانگین 9/5 درصد وزنی نمک طعام) محاسبه گردیده است. مطالعات زمین شناسی، سنگ میزبان، ساخت و بافت، وجود رخساره های سه گانه کانسنگی همراه با منطقه بندی عنصری و همچنین مطالعات میانبارهای سیال نشان از بیشترین شباهت کانسار سرب-روی و باریت یزدان با کانسارهای سرب-روی Sedex دارد.

    کلیدواژگان: کانسار سرب-روی و باریت، رخساره های کانسنگی، Sedex-Type، یزدان، اردستان
  • مریم نادریان، الهه زارعی*، خدیجه محمدخانی صفحات 287-294

    سازند دلیچای با لیتولوژی شیلی مارنی با میان لایه های آهکی به ضخامت 631 متر در برش درجزین در شمال شرق سمنان مورد بررسی قرار گرفت. این سازند در مرز زیرین خود به طور ناهمساز و با یک لایه کنگلومرایی بر روی سازند شمشک قرار می گیرد و در مرز بالایی خود به طور هم شیب و با گذر تدریجی توسط سنگ آهک های ستبر لایه سازند لار پوشیده می شود. جهت تعیین محیط دیرینه از مطالعات میکروفاسیسی و مطالعات پالینولوژیکی (فراوانی و تنوع داینوسیست ها، نسبت داینوسیست های پروکسیمیت به کوریت، مطالعات پالینوفاسیسی و فاکتورهای حفاظت از مواد ارگانیکی) استفاده شد. بالا بودن درصد اسپور و حضور مواد آمرف شفاف به همراه فراوانی از فرامینیفرهای بنتیک دارای پوسته پورسلانوز و حضور داینوسیست های شاخصی چون Nannoceratopsis gracilis و Pareodinia ceratophora موید یک محیط کم عمق با شرایط احیایی (محیط لاگون) در قسمت های ابتدایی از برش مورد مطالعه است. به تدریج به سمت بالای برش مورد مطالعه افزایش تنوع و فراوانی داینوسیست ها بویژه فرم های کوریت به همراه کاهش نسبت اسپور و پولن و فیتوکلاست ها مشاهده می گردد. این شرایط به همراه ظهور فرامینیفرهای پلانکتون و افزایش تعداد آن ها، فراونی رادیولرها و دوکفه ای پلاژیک به سمت بالای برش نشانه پیشروی و نهشته شدن در یک محیط دریایی باز است.

    کلیدواژگان: محیط رسوبی، سازند دلیچای، پالینومورف، میکروفاسیس
  • منیژه اسدپور*، ثریا هویس اسبیچلر صفحات 295-308

    درون سنگ های مافیک کمپلکس قوشچی (واقع در 70 کیلومتری شمال شهر ارومیه) پیکره های اسیدی با ماهیت آلکالی گرانیتی نفوذ یافته اند. این محدوده بخشی از زون سنندج-سیرجان با پی سنگ دگرگونی به سن پرکامبرین است. این پیکره های کوچک گرانیتی دارای مقادیر بالایی از K2O و SiO2 (بیش از 70 wt%) هستند. سن سنجی به روش U-Pb دانه های زیرکن، حدود Ma 2/2 ± 4/303 تعیین شد که فعالیت ماگمای اواخر کربونیفر - اوایل پرمین را نشان می دهد. حضور هسته های قدیمی با سن بین 400 تا 600 میلیون سال در برخی زیرکن ها، بیانگر حضور سنگ منشاءهای قدیمی تر برای سنگ های مورد مطالعه است. بر اساس آزمایشات ایزوتوپی سنگ کل، این پیکره ها دارای مقدار 3/1- Nd (t) = با11/1TDM = است. این داده ها گویای تشکیل آن از ذوب بخشی پوسته اولیه (با سن نیوپروتروزوییک-کامبرین) در اوایل پرمین است. مقادیر 87Sr/86Sr = 0.752348 و -1.4 =εNd سنگ کل و مقادیر Th/U (بیشتر از 0.5) در زیرکن های این توده، مشارکت مواد پوسته ای و اندکی ماگمای گوشته ای را در ژنز این سنگ ها نشان می دهد. با توجه به ترکیب کانی شناسی یکسان و همسن بودن این پیکره های کوچک اسیدی با توده گرانیتی قوشچی استنباط می گردد که ارتباط ژنتیکی با گرانیت قوشچی داشته و همانند آن از نوع A هستند.

    کلیدواژگان: سسن سنجی U-Pb، ایزوتوپ های Sm-Nd و Rb-Sr، پیکره های اسیدی، کمپلکس قوشچی
|
  • Mahdi Ghaderi, Mohsen Moayyed *, Nasir Amel, Monire Mojarrad Pages 3-16

    The Saray volcano is located on the East of the Urmia Lake. This extinct stratovolcano mainly consists of Leucitite lavas and related pyroclasts. Dykes with composition of Leucite phonolite, Lamprophyre, Trachyte and microsyenite intruded into leucitite. Field evidences indicate that minette and trachytic dykes intruded into each other. A microsyenitic stock and dykes outcrops in the central valley of this volcano. The trachytic pyroclasts eruption is the last activity of the Saray volcano and probably caused the destruction of volcanoe’s caldera and formed its current shape. Leucitites maimly consist of leucite and clinopyroxene phonocrysts, minettes consist of biotite and clinopyroxene phenocrysts and trachytes consist of biotite, sanidine and clinopyroxene phenocrysts. The Saray magmatism has potassic to ultrapotassic nature and its geochemical features indicate that this magma should be originated from a micaceous garnet clinopyroxenite mantle. The coexistance of leucitite, lamprophyre and trachyte, could not be explained only by the function of fractional crystallization in leucitite magma. Sanidine is the most abundant feldspar in the Saray volcano. Sanidine megacrysts crystalize in a medium size magma chamber with continuing temperature cycling, so that the magma temperature remains close to the liquidus temperature of the K-feldspar for a long time.

    Keywords: Lamprophyre, Leucitite, Sanidine, the Saray volcano, Trachyte
  • Meysam Nikfarjam *, Ardeshir Hezarkhani Pages 17-24

    In this research, we have used different integration methods for creating the geochemical evidential map that is one of the most important layers in mineral potential mapping. The Study area (Varzaghan 1:100,000 sheet) is located in East Azarbaijan province and Ahar-Arasbaran metallogenic zone. This region, because of its geological situation and presence of several porphyry copper deposits like Sungun porphyry-skarn deposit, is considered as an important metallogenic province in the northwest of Iran. In this study, we have used 1067 stream sediment samples as primary data that picked up by Geological Survey & Mineral Explorations organization of Iran. By selecting indicator elements of porphyry copper deposit, like Cu, Mo, Au, Ag, Pb, Zn, Au and As, the evidential map of each element have generated by the continuous fuzzy method. In the next step, by using Union Score (US) method, fuzzy OR operation, and geometric average, the individual geochemical maps have integrated. Finally, Prediction-Area plots have drawn to validate the evidential maps. This plot showing that geochemical evidential map that produced by US method, can predict 76 percent of known mineral occurrences and it can consider as a proper method for creating the geochemical evidential map for porphyry copper deposits.

    Keywords: geochemical evidential map, Fuzzy, integration, Copper Porphyry, Varzaghan
  • Haleh Ghorbani *, Robab Hajialioghli, Mohsen Moazzen Pages 25-38

    The Ghareh naz migmatites were formed as a result of partial melting of amphibolites under granulite facies conditions. Structeral, textural, mineralogical and geochemical evidence in the migmatites migmatites indicates their formation via partial melting during partial melting. The studied migmatites have a variety of structures including patchy, scholen, ophthalmitic, stromatic, diktyonitic, ptygmatic, phlebetic, schliren, pegmatitoid and nebulitic. The presence of striated plagioclases and amorphous quartzes along with granular texture, myrmecite and peritite in the locosome parts as well as the presence of zoning, polysynthetic twin in the plagioclases indicate a partial melting role in the formation of migmatites. Based on mass balance calculations in the ghareh naz migmatites, the parts of the migmatite components of the locosome, melanosome, and mesosome are aligned in a straight line, indicating a partial melting source of the studied migmatites.The percentage of partial melting for the studied megmatites was calculated to be about 36.5% and 43.6%,respectively. The difference in partial melting percentages may depend on the relationship between the rate and melt outflow and to a small extent on the amount of melt in the region. The formation temperature of these migmatites is determinated about 850-850 ° C and the pressure is about 6-7 kbar.

    Keywords: Ghareh naz migmatites, Mass balance calculations, Migmatite structures, Percentage of partial melting
  • Elnaz Zahmatkesh, Seyed Mehran Heidari * Pages 39-50

    Zavarian gold occurrence formed within andesitic volcanic units in northwestern Iran. The volcanic complex is in fact a part of magmatism related to Urumieh-Dokhtar magmatic belt crosscutting northwestern rim of Central-Iran zone. This system is a part of the volcanic-sedimentary sequence of the Qom Basin that is formed as an intercontinental stratovolcane in a tension environment. Gold has the highest correlation with Mo, Bi, As, Sb, Ag, Cd and Cu which indicates relationship mineralization with magmatic fluids and role of bi-sulfide complexes in gold transport. Hydrothermal alteration in this area is most in the vicinity and within intrusions, and along fractures with NE-SE trending and have more intense around siliceous zones. The activity of hydrothermal system starts by alterations related to the subvolcanic intrusive, and creates the first mineralization phase by oxid-silicic alteration along the fractures. This mineralization phase continued by hydrothermal breccia with tourmaline and copper sulfide, and finally finished with high sulfide mineralization and deposition of gold mineralization in the cavities and fractures. Therefore, Characteristics of this mineralization indicate that it is most similar to epithermal related to subvolcanic deposits.

    Keywords: Epithermal, Subvolcanic, Zavarian, Depositional environment, Salafchegan
  • Mahboobeh Jamshidibadr *, Narges Sadat Faramarzi Pages 51-64

    Hormuz Island, a salt diapir in southern Iran, mostly composed from evaporite-carbonate sediments of Neoproterozoic. So far, no significant studies have been done belong to the petrography and geochemistry of the Hormuz evaporite-carbonate sediments. Moreover, Salt movements made it difficult to distinguish rocks relationship only based on field observations. In the recent study, with the understanding of field evidences (e.g. the salt thickness, type and amounts of enclaves, as well as field relationship between evaporite unit and volcanic rocks), mineralogical studies (such as studying fluid inclusions within evaporite unit, studying enclaves from evaporite-carbonate unit as well as the mineralogy of dolomite, pyrite and rhyolitic tuffs) and doing geochemical analysis (e.g. Inductively coupled plasma- mass spectrometry and Scanning Electron Microscope), not only the evaporite-carbonate sediments, but also the reconstruction of the events occurring in the Hormuz sedimentary basin, have been investigated. The existence of evaporites with different thicknesses, enclaves and interlayers indicate that deposition of evaporites occurred in two separate stages. The island’s rhyolitic volcanism happened in the gap between sedimentation of lower and upper evaporite units. The volcanoclastic rocks are coexistence with deposition of upper evaporite unit. The deposition of both evaporite units occurred during the upper Ediacaran.

    Keywords: Petrography, Geochemistry, Igneous, sedimentary minerals, Upper Ediacaran, Hormuz Island
  • Mohammad Sharifikia *, Jalal Karami, Ehsan Falahati Pages 65-74

    Optical Remote Sensing is a low-cost and efficient method to alteration zone detection. However in the area that have been covered by vegetation or alluvial, the identification of these areas is not very accurate with optical images. In this study fusion and integrating of ALOS-PALSAR L-band and ASTER data by HSV, HSL, Maximum Likelihood and Artificial Neural Network has been done to discover and enhance the Argilic and Propylitic Alteration zones over the west part of Qazvin province in IRAN. For this purpose, Argilic and Propylitic alterations were primary identified unseeing ASTER image. Then based on geological data and field study, some areas with alterations covered by quaternary sediments, not detectable by ASTER images, were identified. In the following, the integration of the ALOS PALSAR L-band data and the ASTER SWIR bands with HSV, HLS, Maximum Likelihood and Artificial Neural Network were performed. The results of this study showed that the radar and optics data fusion, using HSV and HLS methods, increases the enhancement of visible argillic alteration zones in the study area. Also, the integration of radar and optics data with the Maximum Likelihood and the Artificial Neural Network methods.

    Keywords: RADAR, Alteration, optic, Image fusion, Artificial Neural Network
  • Mohammad Reza Ghasempour, Nahid Shabanian *, Alireza Davoudian, Hasamaldin Moeinzadeh Pages 75-90

    The Horjand area is located in northeast of Kerman in the Central Iran zone and the Kashmar-Kerman tectonic belt. In this area, gabbroic rocks and doleritic dykes are intruded into the sedimentary rocks of Desu Series with Infra-Cambrian age. The gabbros and doleritic dykes have relatively same composition. The main minerals are plagioclase and clinopyroxene. Their texture is medium to fine granular and ophitic to sub-ophitic. The plagioclase minerals of the rocks have labradorite composition (An53-67), but as a result of saussuritization in gabbros and doleritic dykes, the plagioclase changed to oligoclase and albite composition, respectively. The mineral chemistry of clinopyroxenes display Mg-Ca-Fe type which are diopside and augite. The distribution of aluminum in clinopyroxenes structure show that the minerals were crystallized from a magma with water vapor pressure less than 10 percent. On the basis of the chemical charaterstions of the clinopyroxenes, the magma source has predominantly had tholeiitic to minor alkaline affinities with a tectonic setting related to within plate environments. Geothermobarometry evaluations of the clinopyroxenes reveal that the mafic rocks were formed at temperatures of 1127-1200 ˚C and pressure less than 6 Kbar.

    Keywords: Clinopyroxene, 'Gabbro, Doleritic dykes, Kerman, Horjand
  • Atefeh Nimroozi, Gholamreza Ghadami *, Jamshid Hassanzadeh, Mohammad Posti Pages 91-100

    The study area is located near Abarkoh city and in Sanandaj –Sirjan zone. The volcanic activity of this region is in the form of dacite and rhyolite domes and lava flow and in the petrographic studies includes coarse plagioclase, quartz and hornblende. The volcanic rocks are considered as the separate units interlayered with calcareous sedimentary units. Geochemical classification confirms the rhyolitic and dacitic composition of the volcanic unites and show their belonging to the calc-alkaline magmatic series, which is the characteristic of the subduction tectonic setting. Significant characteristics observed in spider and multi-element diagrams, such as their enrichment in LREE, high LREE / HREE ratio, Nb and Ti trough, and enrichment of Pb, Rb and Th elements demonstrate the continental crustal contribution to the development of the volcanics and their formation in the subduction environment in the active continental margin setting. Tectonic setting diagrams confirm this idea and determined a continental arc setting for the volcanic rocks of the area. The dating studies on zircon minerals yield the age of about 17.7.2 ± 7.6 ma equivalent to Jurassic for this part of the Sanandaj-Sirjan zone, which matches with the subduction stage of the Neotethyan Ocean below the central Iran zone.

    Keywords: Sanandaj-Sirjan, Abarkoh, Subduction, Neotethys
  • Mohammad Khalaj * Pages 101-110

    Anarak metamorphic complex located east of Nain city. Based on geological, chronological and paleomagnetical data, the complex consists of different metamorphic units from different varity of source. This metamorphic complex also composed of ophiolitic bodies which crop out in the complex as thrust sheets. This study is concerned with structural investigation of metamorphic rocks around Anarak, specially on a Z shape folding in the chahgorbeh mountains. Based on field surveys and microscopic investigations there are at least 3 deformationnal phases in the morghab and chahgorbeh units, all of them occurred in ductile conditions possibly related to “Variscan metamorphism” (late carboniferous). In the basic and ultramafic rocks of chahgorbeh unit, the first deformational phase accompanied with HP/LT metamorphic conditions at amphibolite facies. This phase is accompanied with a relatively low grade metamorphism-green schist facies in the metamorphic pelletic rocks of Morghab and Chahgorbeh units and leads to generation of a low grade (S1) foliation. This phase followed by increasing of intensity of deformation and milonitic foliation and sheath folds developed in the rock units through second phase of deformation. Third phase of deformation continusly affected the pre- deformed rocks in a more low- grade metamorphic and deformational condition than earlier phases.

    Keywords: Anarak metamorphic rocks, Deformational phases, Central Iran, Accretionary wadge, Variscan event
  • Zafari Zafar Abad, Ebrahim Tale Fazel *, Mehrdad Barati, Abbas Oroji Pages 111-122

    The Yenganli gold deposit is one of the important indices of the Takab orefeild is located in the southern Zarshuran deposit and 42 km north of Takab Province. Based on structural subdivision of Iran, this deposit is situated between the Sanandaj-Sirjan zone and Uremia-Dokhtar magmatic arc and is related to sedimentary-hydrothermal activities of the Takab orefield. The Yeganli deposit in the western part of the NW-SE-trending Iman Khan anticline and is similar to the Zarshuran deposit is composed of three Neoproterozoic lithostratigraphic unites, including, schist and serpentinite (Iman-Khan unit), limestone and dolomite (Chaldagh unit) and black shale and siltstone (Zarshuran unit). Mineralization occurs as vein-type, disseminated and breccia with a NNE-trending and 5 km2 thickness in the Zarshuran shale and siltestone and Chaldagh limestone host rocks.

    Keywords: REE Geochemistry, C-O stable isotope, Yeganli deposit, Takab orefield
  • Morteza Khalatbari Jafari *, Narmin Banehee, Mohamad Faridi, Mehdi Moradi Pages 123-134

    The Neogene volcanic rocks are exposed in south Arab abad, Lut block. The studied volcanic rocks covered Eocene and Oligocene volcanic lavas and Neogene evaporitic deposits. The base of the Neogene volcanic sequence made of breccia and tuff gradually covered by andesite, trachyandesite and dacitic lavas. These lavas have aphyric-phyric textures and microlitic to hyalomicrolitice in matrix. These lavas show calck alkaline magmatic trend. REE patterns and spider diagrams display enrichement in LREE and LILE relative to HREE and depletion in HFSE which like as subduction zone magmatism. In the tectonomagmatic diagrams they plot of subduction and post-collisions fields. Interpretation of the geochemical data indicates that the studied lavas probably produced from partial melting of lithospheric mantle which had previously enriched by subduction components (fluids and melt). Partial melting of crust, probably involved in generation of acidic lavas. It seems that in the Neogene period, lithosphere thinning induced partial melting of heterogeneous Sub Continental Lithospheric Mantle (SCLM). These processes consequently occurred by lithospheric delamination and asthenospheric upwelling.

    Keywords: Calk-alkaline, Lithosphere, Mantle, Post-Collision, Lut block
  • Susan Ebrahimi *, Alireza Arabamiri, Hadi Ghanbari Pages 135-146

    The Sharifabad-Bardeskan copper mineralization is located in northeast of Bardeskan and south section of Sabzevar Zone. Mineralization occurs as vein in the pyroxene andesite, tuff, sandstone and conglomerate of Eocene age, which bearing local sericite - carbonate and silicic alterations and regional propylitic alteration. Mineralization occurs as open space filling, disseminated, veinlets and consists of chalcocite pyrite, chalcopyrite, malachite, azurite with calcite and quartz as gangue minerals. Fluid inclusion studies in calcite show the evidence of mixing trend during the ore formation occurred at a wide range of temperature 200to 437 °C and varying salinity between 0.1 to 9.2 wt.% NaCl equivalent. The stable isotope composition of δ34S fall in a range of -23 to -24.3‰ could be considered as biogenetic sulfur from bacterial sulfate reduction. The δ13C values of calcite vary between -3.4 to -24.5‰ suggest a major contribution of marine carbonates associated igneous carbonates. Copper and sulfide rich hydrothermal fluid has flowed upward through the local faults and permeable interbeds within the Eocene volcanic sequence and formed the mineralized veins. Based on the mineralization, alteration, fluid inclusion and stable isotopes, Sharifabad mineralization is similar to those manto type deposits in Chile.

    Keywords: Copper mineralization, Fluid inclusion, Stable isotope, Sharifabad-Bardeskan, Sabzevar zone
  • Keyvan Ahzan, Nader Kohansal Ghadimvand *, Seyed Mohsen Aleali, Davood Jahani Pages 147-154

    The Jahrum Formation (Paleocene-Mid Eocene) is one of the most important reservoir units in the Zagros basin and the Persian Gulf. The thickness of this formation in Binaloud oil field in Persian Gulf, which mainly consists of limestones and Dolomites, is about 660 meters. In this research, depositional environment, sequence stratigraphy and effective diagenesis processes on Reservoir quality of the Jahrum Formation were investigated in Binaloud oil field. The Jahrum succession, which consists of crystalline limestones and dolomites, is overlain by the Asmari Formation and is underlian by the Tarbur Formation unconformably. According to study of cutting samples, eleven microfacies that were deposited in four facies belts, have determined . The most important diagenetic process that was observed in this formation as follows: bioturbation, cementation, dolomitization, dissolution, porosity generation and fracture systems wich is worthy to mation bioturbation and anhydrite cement causes the reduce of reservoir quality and dolomitization , dissolution and secondary porosity causes the reservoir quality. improvement most of facies jahrum formation are mud supported and have very low primary porosity. According to sequence stratigraphy studies, a third order sedimentary sequence with type SB1 boundary was identified in Jahrum subsurface succession.

    Keywords: Jahrum Formation, Binaloud Field, Persian Gulf, Depositional environment, Sequence Stratigraphy
  • Ata Eshaghzadeh *, Alireza Hajian, Roghayeh Alsadat Kalantari Pages 155-162

    Potential field data is the assembled of effects of all underground sources. Computing regional-residual anomaly is a critical step in modeling and inversion in the gravity method. Existence quantitative noise in corrected gravity data is unavoidable. In this paper, we present a novel separation method based on a Singular Value Decomposition (SVD) analysis of gravity dataset. With the SVD, a matrix of bouguer gravity data can be decomposed to a series of eigenimages. The number of required eigenimages or threshold for the reconstruction of the regional and residual (local) anomalies maps and noise distribution map from bouguer anomaly is determined based on the derived singular values by SVD. To reconstruct the data set by eigenimages may lose negligible information. We have considered which this value is equivalent with the mean of the variance of the resulted matrixes by eigenimages. The efficiency of the Singular Value Decomposition method was tested with the noisy synthetic gravity data of a hybrid model of the sphere as a local anomaly and deep-seated sloping plane as a regional anomaly. The separation results are satisfactory. The proposed method was applied on gravity field dataset of the Qom area, Iran.

    Keywords: eigenimages, Separation, Qom area, singular value decomposition (SVD), Variance
  • Manizhe Famarini Bozchalouei *, Nasrollah Abbassi, Armin Salsani, Afshin Zohdi Pages 163-174

    Soltanieh Formation comprises seven informal submembers as alternation of dolomites and shales, more than 1110 meters in thickness, was surveyed in the Seyedkandi section, 32 km southwest of Zanjan, northwest Iran. These submembers were subdivided as lower dolomite, lower shale, second dolomite, second shale, third dolomite, upper shale and upper dolomite, respectively. Based on ichnological data from 109 specimens, 23 ichnogenera and 42 ichnospecies have been recognised. The abundance of trace fossils is very high in the second shale submember, so that 99 specimens were collected from this rock unit. Ichnofossil data from the studied section showsthat the Neoproterozoic-Cambrian boundary is located in the 8 m above the base of second dolomite submember in the studied section, where the first occurrence of Treptichnus pedum was been recorded.

    Keywords: Soltanieh Formation, Trace fossil, Neoprotrozoic-Cambrian boundary, Zanjan
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 175-188

    Mafic dyke swarms of the Zarigan granitoid in the north of Bafq have intruded the Lower Cambrian volcanic-sedimentary sequence of central Iran. These dykes are lithologically classified as gabbro-diorite and alkali gabbro. The alkaline gabbros are younger and penetrate higher horizons. Geochemically, gabbro-diorites have a tholeiitic to transitional nature with enrichment of LILE, HREE and depletion of Nb and Ta elements. By contrast, alkali gabbros have the sodic alkaline nature, exhibiting Nb-Ta enrichment and high LREE/HREE ratio. Gabbro-diorite magmas are derived from partial melting of sub-continental lithospheric mantle affected by subduction components in equilibrium with spinel lherzolite. On the other hand, the alkali gabbros originate from greater depth and lower partial melting of enriched asthenospheric mantle in equilibrium with garnet lherzolite. These dykes are formed in an intra-arc extension setting associated with subduction of the continental margin. Geometry and mechanism of motion of Posht-e-Badam and Kuh Banan basement faults caused an anticlockwise rotation, crustal fracturing, lithospheric thinning, and stenosphere upwelling of these two faults bounded block.

    Keywords: Dyke Swarms, Lithosphere, Asthenosphere, Intra-Arc Extension, Central Iran
  • Amir Shafiei Bafti * Pages 189-204

    Radon is a radioactive noble gas . The best places for accumulation of radon in groundwater would be geodynamic active areas,deep basement faults and fractures. This paper aims to investigate the relationship between the radon gas concentrations with the behaviors of active tectonic faults. Jorjafk fault with a length of nearly 160 km from North-West to South-East in southern central Iran. This fault shows active tectonics aspects, The distribution of Davaran Mountain seismic centers shows low Seismicity for the region. In addition, the few focus of the events in the south of the mountain and unequal distribution and lack of clear trend is among its seismic properties. For the measurement of radon concentration in water resources leading to the Jorjafk fault,, 35 sampling stations were identified as suitable, and on two occasions the samplings were performed. The highest and lowest concentrations measured in the first stage were 53, 183, and 138 Becquerel's respectively for the stations of 13, 3 and 8, and in the second stage, the highest and lowest concentration were measured with values of 56, 233, and 169 Becquerel's respectively for the stations of 29 and 25. By comparing the obtained concentrations for each station and its compliance with seismic activity in the region, it was observed that in places where seismic activity is higher, the concentration of radon gas is also higher. Therefore, it can be said that the areas with high concentrations of radon gas, have more potential and are more likely to earthquake events.

    Keywords: radon, tectonics activities, Seismicity, Jorjafk Fault
  • Javad Anjerdi, Mahdi Jafarzadeh *, Adel Najafzadeh, Rahim Mahari Pages 205-216

    In this research, a combination of petrography, geochemistry and heavy minerals analysis methods are implemented for investigating the provenance of quartzarenitic and subarkosic sandstones of Ilanqareh Formation with Late Devonian age in Azerbaijan, south of Jolfa. Investigation of the quartz types in the studied sandstones, geochemical characteristics of sandstones and shales of Ilanqareh Formation including Al2O3/TiO2 ratio and La/Sc against Co/Th ratios, illustrates that the dominant parent rocks of most of these deposits are granitic igneous ones. The presence of granitic parent rock along with the presence of euhedral zircon and tourmaline among the well-rounded indicate the erosion of uplifted blocks of Iranian basement in the rifted basin of Paleotethys as effective factor in providing sediments. However, geochemistry and heavy mineral assemblages confirm the recycling of sediments from older formations as another source of sediment. The petrography, geochemistry and heavy minerals also indicate the craton provenance and passive margin tectonic setting at the deposition time of the Ilanqareh sediments. According to the present study, one can consider a combination of uplifted source rock (Cadomian basement) and sedimentary recycling of older formations as main sources and Arabian craton as a subsidiary source in the supply of detritus sanstones of Ilanqareh Formation.

    Keywords: Ilanqareh, Geochemistry, Heavy mineral, Provenance, Tectonic setting
  • Morteza Delavari *, Amir Ali Tabakh Shabani, Samaneh Ghanbari Pages 217-230

    The Oligocene dacitic volcanic rocks display widespread exposures in south of Julfa (eastern Azerbaijan). They generally show porphyritic to hyalo-porphyritic textures with major minerals of plagioclase, amphibole, quartz and biotite. Electron probe micro analyzer (EPMA) data indicates oscillatory zoning and chemical variation of amphiboles (pargasite and edenite). The plagioclase crystals are, chemically, andesine (An= 29-51%) which mostly display oscillatory zoning. Based on geobarometric calculations, plagioclase displays pressures of 5 to 8 kb and amphiboles demonstrate different pressure ranges of 1.5 to 3 and 5 to 9 kb. Moreover, geothermometric calculations of plagioclase and amphibole provide temperatures of 1020-1050 and 850-900 °C, respectively. On the basis of geobarometric results, crystallization and growth of the minerals took place in magmatic chambers of different levels. Some of the amphiboles nucleated in lower continental crust and subsequently grown during magma ascent in middle crust whereas some others crystallized in the upper continental crust. Therefore, existence of minerals of different levels inside the studied rocks could be related to magma mixing in shallow magma chambers.

    Keywords: Geothermobarometry, Dacite, Julfa, Eastern Azerbaijan
  • Mojtaba Mohammadi, Seyed Mahmoud Fatemi Aghda *, Mehdi Talkhablou, Akbar Cheshomi Pages 231-242

    Description and Understanding the sedimentary environment helps a lot in the initial estimation of the engineering properties of materials and planning of geotechnical studies. Most of the quaternary sediments (coarse and fine grained) of the Isfahan city were deposited by the Zayandehrood river. Understanding the geotechnical characteristics and subsurface development of these sediments are essential in the old sedimentary environment for a couple of reasons. Firstly, it is difficult to determine the geotechnical characteristics of coarse-grained sediments and there is uncertainty in the subsurface development of these sediments at distant locations from the Zayandehrood river. Secondly, it is development of construction and the necessity of digging underground spaces Therefore, in this study, using the geotechnical data of 384 boreholes, maps of the approximate range of coarse-grained sediments of the Zayandehrood River were prepared at depths of 5, 10, 20 and 30 m and their geotechnical characteristics were statistical analyzed by the results of laboratory and in situ tests. The results show that the geotechnical characteristics of coarse-grained sediments do not change significantly with the change of depth and the approximate range of subsurface expansion of this river has been in the past in places other than the present river route.

    Keywords: Old coarse-grained deposits, Zayandehrood River, Geotechnical Properties, Laboratory, In situ tests, River sedimentary environment
  • Mohammad Ali Ghanbarian *, Ali Yassaghi Pages 243-252

    This research has presented the results of the structural and microstructural analyses of the Faryadoun region which is located in the NE of the Fars province. In this research, a new NW-striking belt has been introduced in the central part of Zagros hinterland and NE of the Sanandaj-Sirjan metamorphic belt. The mean attitudes of the foliation and lineation in this new belt are 315˚, 57˚ NE and 23˚, 116˚, respectively. The study of kinematic indicators revealed the occurrence of a sinistral top-to-the NW shear in this new belt which is different with the known dextral deformation in the central region of the Sanandaj-Sirjan metamorphic belt.

    Keywords: Zagros, shear belt, sinistral, Transpression, shear sense
  • Somayeh Parham *, Alireza Piryaei, Mansur Ghorbani, Seyyed Reza Moosavi Harami Pages 253-264

    Late Cretaceous in Zagros encompasses regional tectonics and caused foreland basin to form in northeast of the Arabian Plate. Salt tectonics is also locally affected this area. One of the time periods that can better picture this tectono-sedimentary evolution is Maastrichtian. In order to investigate this evolution in the Maastrichtian time, a regional cross-section was made inthe Fars outcrops and wells. A sedimentological study and sequence stratigraphy have been accomplished along this transect. Maastrichtian deposits consist of the upper part of the Gurpi and the Tarbur formations in the studied transect. Based onsedimentological investigation, 14microfacies have been identified. This microfacies were deposited in 4microfacies belt including tidal flat, restricted and open lagoon, reef and open marine in a shelf carbonate platform. Based on sequence stratigraphic studies, 3 sedimentary sequences were identified in the studied interval. Correlation along the transect revealed that the Maastrichtian deposits occurred on the forebulge of Zagros foreland basin. It is also concluded that the fore-buldge shows a nearly smooth topography and thus accommodation space is homogeneous. Hence the thickness of the Maastrichtian deposits does not vary so much along this transect. Thickness anomaly in Namak-dehkuyeh occurs as a result of salt structure which decreased accommodation space.

    Keywords: Maastrichtian Deposits, Tarbur Formation, Fars Area
  • Nasrin Khajehmohammadlou *, Ali Asghar Calagari, Kamal Siahcheshm, Ali Abedini Pages 265-274

    The Aghbolagh iron-copper skarn is located in ~21 km north of Oshnavieh, southwest of West-Azarbaidjan province. The intrusion of Cretaceous granitic body into the Cambrian Barut, Zagun, and Lalun Formations (carbonate, shale, and sandstone) was accompanied by development of calcic-type skarn, hornfels, and marble in the study area. The garnets of the Aghbolagh skarn belong to solid solution series of grossularite-andradite in which andradite is the dominant phase (>80%). These garnets are isotropic and lack zonation. The pattern of REE distribution in these garnets shows the enrichment of LREE relative to HREE and also the occurrence of negative anomalies of Eu/Eu* and Ce/Ce*. The comparison of the distribution pattern of REE in garnets with those in igneous (granite and monzonite) and sedimentary (carbonates and sandstones) rocks demonstrates that the REE in garnets were derived mainly from the igneous rocks rather than the sedimentary units. The increase in Pr/Yb ratios in parallel with increase in the ƩREE is indicative of the magmatic origin of the ore-forming fluids in the Aghbolagh skarn. However, the lack of sensible variations between Ce/CE* and ƩREE values indicate that the meteoric waters might have also played a part in skarn-forming fluids at Aghbolagh.

    Keywords: Rare earth elements, Aghbolagh, Skarn, Oshnavieh, Garnet
  • Mohammad Jafar Kupayi, Ebrahim Rastad *, Saeed Madanipour, Sajjad Maghfouri Pages 275-286

    Cretaceous sedimentary sequence in the Yazdan area is consisting of four rock units as, from the old to the new, clastic-carbonate (Kc), carbonate (Kl), Shale and marl (Km) sequences, and Sandy limestone and sandstone (Kls). The Kls unit is host of ore mineralization in the study area and formed from four members. Ore mineralization in the Yazdan Deposit has occurred as a stratiform horizon in the sandstone units of the third member. Texture and structures studies, shown three ore facies with elemental zonation in the Yazdan Deposit. These ore facies includes, stringer zone, massive ore facies and the bedded ore facies. This ore facies formed from laminated and layered sulfide and sulfate minerals. Fluid inclusions studies represents 255-136 ° C of homogeneity temperature with an average temperature of 189 ° C. Also, the salinity of fluid inclusions was calculated to be between 14.6-6% NaCl (on average, 9.5% NaCl). Geological evidence, host rocks type, texture and structures, existence of ore facies with elemental zoning as well as fluid inclusion investigations indicate the Yazdan Deposit has most similarity with Sedex-type deposit.

    Keywords: Lead-Zinc, Barite Deposit, Ore facies, Sedex-Type, Yazdan, Ardestan
  • Maryam Naderiyan, Elahe Zarei *, Khadijeh Mohammad-Khani Pages 287-294

    The Dalichai Formation in Darjazin section in NE Semnan with a thickness of 631 meters consisting of an alternation of bulish-gray was studied. This formation overlies the Shemshak formation disconformity with conglomerate bed and it has gradually been covered by the thick-beded limestones of the Lar formation. In order to study paleoenviroment of the Dalichai Formation the authors examined many different factors including Microfacies and palynological data (abundance and diversity of Dinocyst, proximate to chorat Dinocyst, palynofacies analysis and "selective preservation of organic matter"). A high percentage of brown wood and sporomorphs and the dominance of cavate and proximate dinocysts such as Nannoceratopsis gracilis, and pareodinia ceratophora and fluorescent amorphous organic matter, as well as Miliolid benthic foraminifera are evidence of suboxic to anoxic condition, which favored accumulation and preservation of organic matter in open marine lagoon, in the lower part of Dalichai Formation. A decrease in the brown wood and abundance and species richness of marine palynomorph (mainly chorate dinocysts) reflects more offshore settings in the upper part of Dalichai Formation. On the other hand, Appearance and increase of planktonic foraminifera and Radiolar and posidonia indicate development of strong marine transgression and deposition in an open marine environment.

    Keywords: Paleoenviroment, Dalichai Formation, Palynomorph, Microfacies
  • Manijeh Asadpour *, Soraya Heuss-A&Szlig, Bichler Pages 295-308

    Acidic patches with alkali-granite nature have been intruded within the mafic rocks of the Qushchi complex (70 Km north of Urmia city). This area is northwestern part of the SSz zone with Precambrian basement. These granits have high amounts of K2O and SiO2 (over 70 wt%). Dating by U-Pb age of zircon grains show 303.4 ± 2.2 Ma, indicating late Carboniferous - early Permian magma activity. The presence of older cores in some of zircon grains with age between 400 to 600 Ma, indicate presence of older rocks in the study area. The whole-rock isotopic analysis show negative initial Nd (t) = -1.3 with TDM = 1.61. These data provide evidence for partial melting of crust (with Neoproterozoic- Cambrian age) in early Permian. The 87Sr/86Sr = 0.752348 and εNd = -1.4 of whole rock and Th/U (>0.5) values in zircons show the involvement of more crustal and less mantle components, during the opening of Neo-Tethys Ocean. Due to the same mineralogical and geochemical composition and homogeneity with Qushchi granite, it is inferred that these patches are genetically related to Qushchi granite and are A type granite.

    Keywords: U-Pb dating, Sm-Nd, Rb-Sr isotopes, Acidic patches, Qushchi complex