فهرست مطالب

نشریه سفینه
پیاپی 68 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سر مقاله
    صفحات 5-8

     فاجعه جهانگستر کرونا به همگان نشان داد که برخی از تذکرات بهداشتی، در عین سادگی و بدیهی بودن، به اندازه ای ضرورت دارد که می طلبد صدها بار در هر روز، از رسانه ها و تریبونها در سراسر جهان تکرار شوند و حتی محور کارهای هنری مانند کلیپ و گرافیک قرار گیرند.

  • علی اکبر بابایی، سکینه کوهی گونیانی صفحات 9-35

    یکی از شناخت های لازم برای سعادت انسان و جامعه، امام شناسی است. این موضوع در اسلام از اهمیت والایی برخوردار است و از جمله نگرانی های پیامبر خدا6 برای امتش، شناخت امامان بعد از خودش بوده است. موضوع شناخت مستخلفین واقعی از مستخلفین دروغین، بر اساس تفسیر آیه شریفه «وعد الله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنهم فی الارض» قابل دستیابی است. در مقاله حاضر برای مشخص کردن منظور «لیستخلفنهم» در آیه، دیدگاه های مفسران فریقین بررسی می گردد. از مجموع نظرات مفسران به دست می آید که خدای متعال برای تشخیص مستخلفین واقعی از مستخلفین دروغین در این آیه، مستخلفین را با ویژگی های خاصی می شناساند تا شناسایی ایشان آسان تر گردد. هر یک از مفسران، دیدگاهی را برای این «مستخلف» الهی مطرح نموده اند. از جمله دستاوردهای این مقاله که مفسران بدان نپرداخته اند، آن است که جانشینی تمام ایمه و ولایت آنها به طور کامل، در زمان ظهور محقق می شود؛ این نتیجه موافق با ظاهر آیه است و روایات رجعت آن را تایید می کند.

    کلیدواژگان: آیه 55 سوره نور، استخلاف، مومنان دارای عمل صالح، ائمه اطهار، زمان ظهور
  • محمد دزفولی، محمدعلی درفولی صفحات 36-60

    لامیات اصطلاحا به تعدادی قصیده عربی گفته می شود که با حرف روی لام، قافیه آنها به پایان می رسد. شعرای مشهور شیعی، لامیات فراوانی را خصوصا در مدح امیرالمومنین7، به سه زبان عربی و فارسی و ترکی به جای نهاده اند. یکی از آنها قصیده ای است معروف به لامیه الترک یا لامیه السفر سروده فقیهی عالی مقام ملقب به ملاباشی. مقاله حاضر ضمن ارایه ابیات این قصیده 42 بیتی به صورت اعراب گذاری شده، اولا به ارایه ترجمه ای رسا که تا پیش از این، صورت صواب نیافته بود پرداخته و ثانیا با نگاه اعتقادی به فرازهای قصیده به تحقیق این باورها در میان مستندات روایی امامیه پرداخته تا نشان دهد شعرای شیعی در عرصه مدح گویی امامان، خصوصا امیرالمومنین7 - بطورغالب- وامدارآموزه های وحیانی بوده اند و ره به عقاید ناصواب نپیموده اند.

    کلیدواژگان: ملاباشی، فضلعلی ایروانی (قرن14)، لامیه الترک، ادبیات شیعی، مدایح امیر المومنین
  • علی نقی خدایاری صفحات 61-78

    نگارنده چهار وظیفه عملی ما در برابر قرآن را توضیح می دهد: تبعیت و پیروی کردن، کتمان نکردن معارف و حقایق قرآن، تکریم و بزرگداشت قرآن کریم، استغنا با قرآن و هدایت قرآنی، ذیل آن: ترک هم نشینی با مسخره کنندگان آیات الهی، عدم معامله قرآن با چیز دیگر، تکریم اهل قرآن.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، وظایف عملی در برابر قرآن، تبعیت از قرآن، هدایت قرآن، تکریم اهل قرآن
  • اسماعیل اسماعیلی شریف، مجید معارف، سید محمدعلی ایازی صفحات 79-99

    در این مقاله رویکرد تفسیری واحدی نیشابوری (م.468 ق.) مفسر شافعی در تفسیر البسیط و شیخ طوسی (م. 460 ق.) مفسر شیعه در تفسیر التبیان به تفسیر به رای بررسی می‌شود. این دو تن، از مفسران قرن پنجم و تقریبا همزمان هستند. واحدی در این شیوه، آیات را بر اساس لغت، وجوه دلالت آن و علوم قرآنی تفسیر می‌کند. هم‌چنین در تفسیر اجتهادی خود به جمع بین تفسیر به رای و تفسیر اثری می‌پردازد. وی در صورت تعارض، اولویت را به تفسیر اثری می‌دهد و یافته‌های تفسیر به رای را بر اساس مستندات تفسیر اثری توجیه می‌کند. شیخ طوسی از روایات تفسیری چهار گونه استفاده می کند: استفاده تفسیری، تبیین معانی واژه ها، تبیین اعراب آیات، استفاده کلامی. اجتهاد طوسی در این میان، جمع بین اقوال و روایات تفسیری به شیوه نقد برخی از آنها بر اساس روایات و تایید یا تقویت بعضی دیگر است. شباهت ها و تفاوت این دو رویکرد در مقاله تبیین شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر اثری، تفسیر به رای، تفسیر اجتهادی، تفسیر البسیط، واحدی نیشابوری، شیخ طوسی، تفسیر التبیان، رویکردهای تفسیری
  • سید محمد باقر حجتی، سید محمدعلی ایازی صفحات 100-123

    در پژوهش حاضر، پس از بررسی انواع مکتوبات حدیثی پیش از کامل الزیارات که می توانسته اند منبع این کتاب باشند و دسته بندی این تالیفات در پنج گروه، به معرفی تک تک این آثار از مولفانی پرداختیم که نام ایشان در کامل الزیارات به دفعات در اسناد روایات ذکر شده است. در ادامه با روشی که در روش پژوهش به تفصیل ذکر شده، با توجه به تعدد نقل از یک طریق واحد که به ناقل کتاب مورد بررسی می رسید، به این نتیجه رسیدیم که کدام آثار جزو منابع مکتوب کامل الزیارات یا منابع مکتوب یکی از منابع آن (منبع غیرمستقیم) به شمار می آیند. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که در تالیف کامل الزیارات، از مجموع 843 روایت، حدود 769 روایت، از منابع مکتوب ابن قولویه، یعنی حدود 12 عنوان کتاب از دسته آثار کتب نوادر، کتب مزار، کتاب های پراکنده و کتب جامع روایی نقل شده است؛ یعنی تنها حدود 100 روایت، معادل حدود یک هشتم اثر، با نقل شفاهی در این کتاب آمده است. بنابراین کتاب کامل الزیارات عمدتا مبتنی بر آثار مکتوب پیش از خودش است.

    کلیدواژگان: کامل الزیارات (کتاب)، منابع کهن حدیثی، حدیث شیعه - قرن چهارم، پژوهش های حدیثی
  • عبدالحسین طالعی، مهرداد عباسی، سید محمدعلی ایازی صفحات 124-142

    در این مقاله، دیدگاه های چهار شخصیت قرآن پژوه حوزه نجف در قرن چهاردهم و پانزدهم هجری؛ ابوالقاسم اردوبادی، محمدجواد بلاغی، سید ابوالقاسم خویی و محمد هادی معرفت در زمینه حدیث ثقلین و کاربرد آن در فهم قرآن، نقل، نقد، بررسی و مقایسه شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، هر چهار شخصیت یادشده نقش حدیث ثقلین در فهم قرآن را کلیدی و اساسی می دانند و در این نکته اشتراک دارند، گرچه هر یک از آنها برخی از جوانب مطلب را باز می گویند.

    کلیدواژگان: حدیث ثقلین، فهم قرآن، حوزه علمیه نجف- قرن 14 و 15 ق.، اردوبادی، ابوالقاسم، بلاغی، محمدجواد، خویی، سید ابوالقاسم، معرفت، محمد هادی
  • منصوره شاهسون صفحات 143-153

    «توبه نصوح» از مهمترین عوامل تغییرحالت معنوی انسان و حیات دوباره او است؛ در این مقاله با عرضه کلام امام سجاد7 بر آیات قرآن به تحلیل مناسبی از ساختار معنایی توبه نصوح در صحیفه سجادیه می رسیم. در این گفتار، معنای توبه، فرآیند توبه، عوامل و موانع توبه، خوف و رجاء و مطالب دیگر در مورد توبه بررسی می شود.

    کلیدواژگان: توبه نصوح، ساختار معنایی، سوره تحریم، صحیفه سجادیه، عوامل توبه، موانع توبه، خوف و رجاء
  • علیرضا هزار صفحات 154-168

    این گفتار در باره سید جعفر مرتضی عاملی (1323– 1398 ش.) و منش و روش علمی و عملی او در جهت تحقیق و ترویج تشیع است. نگارنده بیان شرح حال سید جعفر مرتضی را گامی در راه تبلیغ دین می داند و چهار کتاب از او را به اختصار معرفی می کند. در شمار ده ویژگی او که در مقاله بیان شده، بلند همتی، دردمندی، وظیفه شناسی، حریت علمی، و سلامت اعتقادی، بخشی از ویژگی های جعفر مرتضی است که در مقاله بیان شده است.

    کلیدواژگان: عاملی، سید جعفر مرتضی، ویژگی های علمی و عملی جعفر مرتضی، تالیفات جعفر مرنضی، تاریخ علمی تشیع - قرن چهاردهم و پانزدهم، حوزه علمیه لبنان
  • سید علی طباطبائی یزدی صفحات 169-204

    این گفتار در باره سید محمد حسین جلالی (1362 کربلا – 1442 امریکا) عالم محدث کتابشناس رجالی است که نزدیک به نیمی از عمر خود را در هجرت گذراند. شرح حال، نسب و اساتید جلالی، هفت نکته از منش و روش علمی و عملی جلالی در دفاع از تشیع و ترویج آن، فهرست تالیفات و مشایخ اجازات جلالی از شیعه و سنی و زیدی در این گفتار بیان شده است.

    کلیدواژگان: جلالی، سید محمد حسین، کتابشناسی، علم الحدیث، حوزه علمیه کربلا، دانشوران شیعی - قرن چهاردهم و پانزدهم، اجازات حدیثی
  • موجز المقالات (عربی)
    صفحات 194-198
|
  • Ali Akbar Babaei, Sakineh Koohi Gouniani Pages 9-35

    One of the necessary knowledge for the salvation of human being and society is Imamology. This issue is of great importance in Islam and one of the concerns of the Prophet of God for his nation was people could know the Imams after him. The subject of recognizing the real Mustakhlifin from the false Mustakhlifin, according to the interpretation of the holy verse, "«وعد الله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنهم فی الارض»" is accessible. In the present article, in order to determine the meaning of the " لیستخلفنهم " in the verse, the views of the commentators of the two sects are examined. From the opinions of the commentators, it can be deduced that the Almighty God, in order to distinguish the real Mustakhlifin from the false ones, identifies the Mustakhlifin with certain characteristics in order to make it easier to identify them. Each of the commentators has proposed a view for this divine " Mustakhlifin". One of the achievements of this article which the commentators have not dealt with is that the succession of all the Imams and their guardianship will be fully realized at the time of the Reappearance of imam Mahdi (p.b.u.h.). This result agrees with the appearance of the verse and the narrations of Raj’at (return) confirm it.

    Keywords: verse 55 of Surah Noor, Istikhlaf, Believers with righteous deeds, The infallible Imams, Time of Reappearance
  • Mohammad Dezfouli, Mohammadali Dezfouli Pages 36-60

    Lamiyyat is a term used to refer to a number of Arabic ode poems that end in a rhyme with the L. Famous Shiite poets have composed many Lamiyyat, especially in praise of Amir al-Mo'menin Ali, in three languages in Arabic, Persian and Turkish. One of them is an ode known as Lamiyya at-Tark or Lamiyya as-Safr, by a high-ranking jurist nicknamed Mulla-Bashi. The present article, while presenting the verses of this diacritical 42-bit ode , firstly presents an expressive translation that did not exist before, and secondly, by doctorial-based reread of the ode, investigates these beliefs among the imamiyah narrative documents to show that Shiite poets in the field of praising the Imams, especially the Amir al-Mu'minin Ali - mostly - have been indebted to the teachings of revelation and have not followed the wrong beliefs.

    Keywords: Mulla-Bashi, Fazl Ali Irvani (14th century), Lamiyya at-Tark, Shiite literature, Praises of the Commander of the Faithful (Amir al-Mu'minin Ali)
  • Ali Naghi Khodayari Pages 61-78

    The author explains our four practical duties towards the Qur'an: following and obedience, not hiding the teaching and truths of the Qur'an, honoring and glorifying the Holy Qur'an, finding needlessness while staying with the Qur'an and finding guidance with the Qur'an, and as their sub-categories: Leaving companionship with the mockers of divine revelations, not exchanging the Qur'an with anything else, honoring the people of the Qur'an.

    Keywords: Holy Quran, Practical duties towards the Quran, Adherence to the Qur'an, Quran guidance, Honoring the people of the Quran
  • Ismail Ismaili Sharif, Majid Maaref, Seyid Muhammad Ali Ayazi Pages 79-99

    In this article, the interpretive approach of Vahedi Neyshabouri (d. 468 AH) by Shafi'i commentator in Tafsir al-Basit and Sheikh Tusi (d. 460 AH) Shiite commentator in Tafsir al-Tibyan in opinion-based interpretation is examined. These two are commentators of the fifth century and almost belonged to the same years. In this way, Vahedi interprets the verses based on the word, aspects of its implications and the Quranic sciences. In his ijtihadi interpretation, he also combines the opinion-based interpretation and the work-based interpretation (Tafsit Athari). In the conflict, he gives priority to the work-based interpretation and justifies the findings of the opinion-based interpretation on the basis of the documents of effect-based interpretation. Sheikh Tusi uses interpretive narrations in four types: interpretive use, explaining the meanings of words, explaining the diacritic of the verses, and theological use. Tusi's ijtihadi, meanwhile, is a combination of interpretive sayings and narrations in the manner of criticizing some of them based on the narrations and confirming or reinforcing others. The similarities and differences between the two approaches are explained in the article.

    Keywords: work-based interpretation, opinion-based interpretation, Ijtihadi interpretation, Al-Basit (book), Neyshabouri Vahedi, Sheikh Tusi, Tibyan (book), Fifth century commentators, Interpretive approaches
  • Mahdieh Lavaf, Mehdi Mahrizi, Seyid Mohammad Baqir Hujjati, Seyid Mohammad Ali Ayazi Pages 100-123

    In the present study, after examining different types of hadithi writings before the Kamil al-Ziyarat that could have been the sources of this book and classifying these writings into five groups, we introduced each of these work their names are mentioned many times in narration documents of the mentioned book. Then, with the method explained in detail in the research method, considering the multiplicity of quotations through a single way that reached the narrator of the book under study, we came to the conclusion which works are among the Kamil al-Ziyarat’s sources or written sources of one of its sources (indirect source). Finally, we came to the conclusion that in the compilation of Kamil al-Ziyarat, out of a total of 843 narrations, about 769 narrations were quoted from the written sources of Ibn Qulawayh, i.e. about 12 books from the category of rare books, Mazar books, scattered books and comprehensive narration books; that is, only about 100 narrations, equivalent to about one-eighth of the work, have been quoted orally in this book. Therefore, the Kamil al-Ziyarat book is mainly based on written works before itself.

    Keywords: Kamil al-Ziyarat (Book), Ancient narrative sources, Shiite Hadith - Fourth Century, Hadithi Research
  • Abdul-Husayn Tale’ei, Mehrdad Abasi, Seyid Mohammad Ali Ayazi Pages 124-142

    In this article, the views of four Quranic scholars in Najaf seminary in the fourteenth and fifteenth centuries AH: Ordobadi, Balaghi, Khu’ei and Ma’refat; regarding Thaqalayn hadith and its application in understanding the Qur'an, quoting, and evaluating, have been studied and compared. Based on the finding of this study, all four mentioned characters consider the role of Thaqalayn hadith in understanding the Qur'an as key and fundamental and share this point, although each of them recounts some aspects of the matter.

    Keywords: Hadith Thaqalayn, Understanding the Quran, Najaf seminary - 14th, 15th centuries AH, Ordobadi, Abol-Ghasem, Balaghi, Mohammad Javad, Khoei, Seyed Abol-Ghasem, Ma’refat, Mohammad Hadi
  • Mansoureh Shahsavan Pages 143-153

    " Tubeh Nasuh " is one of the most important factors in changing the spiritual state of man and his rebirth; In this article, by presenting the words of Imam Sajjad to the verses of the Qur'an, we come to a proper analysis of the semantic structure of Tubeh Nasuh in Sahifeh Sajjadiyya. In this speech, the meaning of repentance, the process of repentance, the factors and obstacles of repentance, fear and hope, and other topics about repentance are examined.

    Keywords: Tubeh Nasuh, Semantic structure, Sahifeh Sajjadiyya, Surah Tahrim, Factors of repentance, Obstacles to repentance, Fear, hope
  • Alireza Hazar Pages 154-168

    This speech is about Seyed Jafar Morteza Ameli (1323-1398) and his character and scientific and practical method for researching and promoting Shiism. The author considers the biography of Seyed Jafar Morteza as a step towards propagating the religion and briefly introduces four books written by him. Among ten characteristics of him mentioned in the article, ambition, sympathy, conscientiousness, scientific freedom, and religious health are some of the characteristics of Jafar Morteza that are expressed in the article.

    Keywords: Ameli, Seyed Jafar Morteza, Scientific, practical characteristics of Jafar Morteza, works by Jafar Morteza, Scientific history of Shiism - fourteenth, fifteenth centuries, Lebanese seminary
  • Seyid Ali Tabataba’ei Yazdi Pages 169-204

    This speech is about Seyid Mohammad Hossein Jalali (1362 Karbala - 1442 America), a Rijali tradition narrator and bibliographer who spent nearly half of his life in emigration. Jalali's biography, lineage and masters, seven points of Jalali's character and scientific and practical method in defending and promoting Shiism, a list of writings and Jalali's Mashayikh Ijazat from Shiites, Sunnis and Zaidi are stated in this speech.

    Keywords: Jalali, Seyid Mohammad Hossein, Bibliography, ‘Ilm Hadith, Karbala seminary, Shiite scholars - fourteenth, fifteenth centuries, Hadithi permissions