فهرست مطالب

الاهیات قرآنی - پیاپی 12 (بهار و تابستان 1398)

نشریه الاهیات قرآنی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عبدالله اصفهانی* صفحات 13-27

    شناخت ماهیت احکام و تشابه به‌عنوان پدیده فراگیر در همه زبان‌ها و قاعده‌ای زبان‌شناختی در فهم قرآن، نقش اساسی در هدایت قرآن و تقریب مذاهب اسلامی ایفا می‌نماید. مفسران شیعه «تشابه مطلق» آیات را انکار نموده‌اند. هدف اساسی مقاله حاضر بررسی دلایل امکان‌ناپذیری «تشابه مطلق» آیات است. این مطالعه با روش توصیفی، تحلیلی – سیستمی و بنیادین نگارش یافته است. دست‌آورد مقاله حاضر که مشتمل بر پنج دلیل نوآورانه است، کنکاش از دلایل یازده‌گانه ذیل است: ناسازگاری تشابه مطلق آیات با «حکمت خداوند»، «هدایت‌گری قرآن»، «برخی از اوصاف قرآن هم‌چون نور بودن، مبین و تبیان بودن آن»، «بلاغت اعجازین قرآن»، «سنت و سیره راسخان در علم معصوم(ع) و غیر معصوم»، «قراین پیوسته آیه هفت سوره آل‌عمران»، «حجیت ظواهر قرآن»، «مفاد التزامی روایات»، «مدلول‌های سری حروف مقطعه»، «زبان عرف خاص قرآن در القاء مقاصد الاهی»، «توصیه اکید خداوند به تدبر و ژرف‌اندیشی در قرآن».
     

    کلیدواژگان: قرآن، تشابه مطلق آیات، امکان ناپذیری، مفسران شیعه
  • علی رنجبر*، محمدحسن زمانی صفحات 29-48

    در برخی آیات قرآن، هدایت و ضلالت بشر به خداوند نسبت داده شده است و از سوی دیگر، انسان دارای اراده و اختیار است و هدایت و ضلالت او به‌دست خودش اتفاق می افتد. هدف این مقاله، بررسی این تناقض ظاهری و امکان جمع بین این دو نسبت است. سوال اصلی این است که: نسبت دادن هدایت و ضلات هم به انسان و هم به خداوند سبحان چکونه قابل تبیین است؟ بحث هدایت و اضلال الاهی از آن جهت اهمیت دارد که شبهه معروف جبر در هدایت و ضلالت را حل می‌کند، چرا که ظاهر اضلال و هدایت الاهی این است که انسان اختیاری در گمراه شدن خود نداشته و خداوند افراد را مجبور به پیمودن راه درست یا نادرست می‌نماید. این پژوهش از نوع تحلیل محتواست و با بررسی آیات و روایات مرتبط و مراجعه به منابع موجود و تفاسیر قرآن انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که هدایت و اضلال الاهی دو نوع است: ابتدایی و جزایی؛ و هیچ‌یک از این دو نوع منافاتی با اختیار انسان ندارد چرا که یا قابل استناد به خداوند نیست و یا اگر هست، اختیار انسان را سلب نمی‌کند. هم‌چنین هدایت ابتدایی (به معنای نشان دادن راه کمال و سعادت به انسان) و هدایت جزایی (به عنوان نتیجه بهره گیری اختیاری انسان از اسباب هدایت ابتدایی خداوند) و نیز اضلال جزایی (به عنوان نتیجه سوء اختیار خود انسان)، در عین این که این سه قسم قابل استناد به خداوند است منافاتی هم با اختیار انسان ندارند. اما اضلال ابتدایی قابل استناد به خداوند نیست.

    کلیدواژگان: آموزه های قرآنی، هدایت، ضلالت، جبر و اختیار
  • علی اصغر زکوی*، مصطفی معلمی صفحات 49-69

    بعثت پیامبر اعظم(ص) از جمله رخدادهای بی‌نظیر تاریخ بشر است. برخی را عقیده بر آن است که در عصر جدید با پیشرفت‌های شگفت‌انگیزش، بعثت پیامبر اسلام(ص) و پیام‌های آن جایگاهی ندارد. هدف این نوشتار، بازخوانی شاخص‌های شناختی عصر بعثت و بازشناسی آن‌ها در دنیای معاصر است. این مطالعه از نوع مطالعه بنیادی و تحلیل محتواست که با مراجعه به منابع مرتبط به‌ویژه نهج‌البلاغه و تحلیل آن‌ها انجام شده است. مولفه‌های عصر بعثت در سه حیطه: شناختی (معرفتی)، عاطفی و رفتاری قابل مطالعه است. در این مقاله تنها شاخص‌های معرفتی مورد بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی تحقیق این است که: مولفه‌های شناختی عصر بعثت، برپایه نهج‌البلاغه کدامند؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد جاهلیت و بعثت، دو جریان مستمر است و بریده شدن انسان از تعالیم آسمانی، به‌عنوان شاخص اصلی و بنیادی در حیطه شناختی عصر بعثت، بر اندیشه و رفتار بشر امروز نیزحاکم است، به همین دلیل نیاز انسان معاصر به پیام‌های بنیادین بعثت بیش از گذشته احساس می‌شود.

    کلیدواژگان: بعثت، مولفه های شناختی، نهج البلاغه، جاهلیت، دنیای امروز
  • سید محمدرضا حسینی نیا*، مهدی اکبرنژاد، سارا ساکی صفحات 71-87

    معناشناسی یکی از بهترین روش‌های برای بررسی متون می‌باشد. مقاله حاضر درصدد تبیین سیمای کلی فرشتگان با رویکردی معناشناسانه است. در این جستار که با استفاده از روش معناشناسی واژه‌های قرآنی صورت‌گرفته، پس از تبیین مفهوم و ماهیت واژه ملایکه در لغت و نظر مفسران، کاربرد قرآنی این واژه و هم‌چنین واژه‌های هم‌نشین و جانشین آن بررسی شده است. سپس با استفاده از قاعده سیاق و دقت در مقتضای آیات، چگونگی کاربرد آن در سرتاسر قرآن کریم تبیین گردیده است. یافته‌ها نشان می‌دهد که این واژه در کاربرد وحیانی بر محور جانشینی با واژه‌هایی رسل، مدبرات امرا و... و بر محور هم‌نشینی با واژگان روح، رسول و... در یک حوزه‌ معنایی قرار می‌گیرند. یکی از نتایج مهم این بررسی، آشکار شدن پیوند معنایی عمیق این واژه با سایر واژه‌های هم‌حوزه در قرآن است.

    کلیدواژگان: قرآن، ملائکه، معناشناسی، جانشینی واژه ها، رهم نشینی واژه ها
  • یوسف فرجی*، رقیه رحمانی نودوزقی صفحات 89-105

    در فرهنگ اسلامی انگاره اعجاز قرآن، ابتدا در محافل کلامی شکل گرفت و سپس وارد حوزه مباحث علوم قرآنی شد. از این رو در طول سده‌های اسلامی عالمان این دو حوزه به بحث و بررسی در اعجاز قرآن پرداخته و کتب متعددی را درباره ابعاد مسئله اعجاز قرآن به رشته تحریر درآورده‌اند. هدف این نوشتار مروری بر سیر تاریخی تدوین این کتب و تبیین فراز و فرود‌های سیر این تدوین است. در اهمیت و ضرورت بررسی سیر تاریخی تدوین کتب اعجاز، همین بس که، انجام هر گونه تحقیق و پژوهشی در حوزه اعجاز قرآن مترتب بر شناخت و آگاهی کامل از سیر تاریخی و نقاط عطف و شناخت منابع مهم و اثرگذار در این حوزه است. این پژوهش با رویکرد توصیفی_ تحلیلی کوشیده سیر تدوین کتب را مورد بررسی قرار دهد. تالیف در باره اعجاز قرآن، به صورت علمی مدون در قرن سوم هجری به وقوع پیوست. تدوین کتب اعجاز در قرون چهار تا پنج به علت شرایط سیاسی و فرهنگی، به‌وجود آمدن و رویارویی فرقه‌های مختلف و توان‌مندی دولت اسلامی، به اوج خود رسید. از قرن هفت به بعد با حمله مغول‌ها و شرایط نابسامان، تدوین کتب به دوران افول و ایستایی خود رسید. در سده‌های دهم تا سیزدهم، به علت رواج بحث درباره حجیت ظواهر کلام خدا و مسئله تحریف، تدوین کتب در باب اعجاز کاهش داشت. در تمام این دوران، گفتمان غالب، وجه اعجاز فصاحت و بلاغت قرآن بود. با شروع سده چهارده و با توجه به پیشرفت علوم در مغرب زمین رویکرد علمی اعجاز علمی گسترده‌تر شد.

    کلیدواژگان: قرآن، سیر تاریخی، اعجاز، فصاحت و بلاغت
  • شهرام اصغری آقمشهدی*، رئوفه اصغری آقمشهدی صفحات 107-115

    قاعده احسان از قواعد فقهی حقوقی است که در ابواب مختلف فقه و مسایل گوناگون حقوقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این قاعده متضمن این حکم کلی است که: «هرگاه شخصی به قصد کمک و نیکوکاری در جهت دفع ضرر یا جلب منفعت غیر، اقدام کند و بر حسب اتفاق، عمل وی موجب ورود خسارت گردد، مسیول جبران خسارت نخواهد بود». از این‌روی قاعده احسان همانند ید امانی به‌عنوان یکی از مسقطات ضمان و مسئولیت مدنی مطرح شده است، البته درصورتی‌که تفریط و تقصیر صورت نگرفته باشد. برای جلوگیری از ایجاد مسئولیت مدنی و سقوط ضمان قهری برای کسی که شرایط ضمان برای او فراهم ‌شده باشد عواملی وجود دارد که از آن‌ها به مسقطات ضمان قهری تعبیر می‌گردد. یکی از مسقطات ضمان قهری احسان است؛ بدین‌معنا که هرگاه کسی به انگیزه خدمت و احسان به دیگران باعث ایجاد ضرر به آن‌ها شود عمل او تعهدآور نیست، و از طرفی هم طبق قواعد اتلاف و تسبیب، هرگاه شخصی به صورت عمد یا غیر عمد، مستقیم یا غیر مستقیم باعث تلف شدن شی یا مالی شود، ضامن است. پرسش این است که در صورت تعارض بین قاعده احسان با قواعد اتلاف و تسبیب، کدام یک از این قواعد یاد شده در صدور حکم، نافذ است؟ این نوشتار با اتکا بر آراء دو فقیه امامیه، میر فتاح مراغه‌ای و محقق داماد، با روش توصیفی و تحلیلی در پی ارایه پاسخی روشن به پرسش  تحقیق خواهد بود. به‌نظر می‌رسد چنان‌چه هیچ‌گونه ترجیحی در بین نباشد هر دو دلیل از اعتبار ساقط گشته و تساقط پیش می‌آید.

    کلیدواژگان: احسان، اتلاف، تسبیب، قواعد فقهیه، مسئولیت مدنی
|
  • Seyyed Abdollah Esfahani* Pages 13-27

    The understanding the quiddity of the Ihkam and Tashabuh (similarity) as a inclusive subject in all languages ​​and a linguistics rule has initial rule in understanding quran guidance and the approximation of Islamic religions. The Shia Interpreters have denied the "Absolute Similarity" of the verses. The main aim of this article is to study the reasons for the impossibility of the "absolute parallelism" of the verses. The method of this study is a descriptive analytical systematic and fundamental one. The conclusion of this article, which includes five new reasons, is investigate on eleven proofs consist of:: the incompatibility of the absolute similarity of the verses with the " Divine wisdom", Quran guidance, some of the characteristics of the Quran like: being light of Quran, to be expressive and to be explanation of it, the Miraculous rhetoric of Quran, tradition and manners of infallible and non-infallible scholars in the knowledge, The Continuous evidence of Seven Verse of Ali-Imran, the Prophecy of the Appearance of the Qur'an, Mandatory provisions of tradithon (Ahadith), Hidden meanings of the Sequential Letters, the special custom language of the Qur'an to inducing divine purposes and God,s strongly advises to contemplation and deep thinking on the Qur'an.

    Keywords: Quran, Absolute similarity of verses, impossibility, Shiite interpreters
  • Ali Ranjbar*, Muhammad Hasan Zamani Pages 29-48

    In some verses of the Quran, the guidance and misguidance is related to God and on the other hand, man hasthe free will, and his guidance and misguidance happen by him. The purpose of this paper is to investigate this apparent contradiction and the possibility of a combination of these two ratios. The main question is: How can the attribution of guidance and error to both man and God Almighty be explained? The discussion of divine guidance and misguidance is important because it solves the determinism in guidance and misguidance. Because the appearance of divine misguidance and guidance is that man has no choice in his misguidance, and God forces people to walk the right or wrong path. This research is a kind of content analysis and has been done by examining the verses and related narrations and referring to the available sources and interpretations of the Quran. The findings show that there are two types of divine guidance and error: primary and penal; And neither of these two types is contrary to human free will, because it cannot be invoked by God, or if it is, it does not deprive man of his free will. Also, elementary guidance (meaning showing the way to perfection and happiness to man) and criminal guidance (as a result of man's voluntary use of the means of primary guidance of God) as well as criminal error (as a result of man's own abuse), while these three kinds can be invoked by God but do not contradict human will. But the primary misguidance cannot be cited by God.

    Keywords: Qur'an teachings. Guidance, misguidance, free will, Determinism
  • Ali Asghar Zakavi*, Mustafa Muallemi Pages 49-69

    Prophetic Mission of the great Prophet Muhammad (p.b.u.h) is one of the unique events in the mankind’s history. Some believe that modern era with its marvelous developments has no place for prophetic mission and its messages! The purpose of this paper is to review the cognitive factors of Prophetic mission’s era and recognition them in modern world. This study is a fundamental and analytical research which has been delivered by referring to related sources especially Nahj-ul Balāgha (h). Factors of Prophetic mission’s age could be studied in three domains: cognitive, emotional and behavioral. In this paper only cognitive signs are investigated. The main inquiry is that according to Nahj-ul Balāgha (h), what are the main cognitive factors of Prophetic mission’s era. It seems jāhilīyah (Ignorance) and biithat (Islamic revelation era) are two continuous trends. Detachment of man from divine teachings as a main and basic factor of Prophetic mission’s era in the cognitive domain has dominance over his thoughts and behavior, therefore contemporary man needs the fundamental messages of the Prophetic mission more than before.

    Keywords: Prophetic mission, cognitive factors, Nahj-ul Balāghah, jāhilīyah (ignorance), contemporary age
  • Seyyed Mihammadreza Huseyninia*, Mahdi Akbarnijad, Sara Saki Pages 71-87

    Semantics is one of the best ways to study texts. This article seeks to explain the general appearance of angels with a semantic approach. In this research, which has been done using the semantic method of Quranic words, after explaining the meaning and nature of the word angels in the words and opinions of commentators, the Quranic usage of this word and also its accompanying and successive words have been studied. Then, using the rule of context and accuracy in the requirements of the verses, how it is used throughout the Holy Quran is explained. The findings show that this word in revelative application, on the axis of succession, is place in the same semantic realm with the words Prophet and the modesty of the commandments (Mudabirat- al-amr) and on the axis of coexistence with the words of the soul, the apostle. One of the important results of this study is the revelation of the deep semantic connection of this word with other similar words in the Qur'an.

    Keywords: Quran, Engels, Semantic, coexistence of words, succession of words
  • Yousuf Faraji*, Ruqayyah Rahmani Nodoozaqi Pages 89-105

    In Islamic culture, at first the idea of ​​the miracle of the Qur'an was formed in theological circles and then entered the field of Quranic sciences. Therefore, during the Islamic centuries, scholars of these two fields have discussed the miracle of the Qur'an and written several books on the dimensions of the problem of the miracle of the Qur'an. The aim of this article is a review of the historical course of compiling these books and explaining the ups and downs of the course of this compilation. In the importance and necessity of study the historical course of compiling miracle books, it is enough that conducting any research in the field of miracle of the Qur'an is based on knowing and being fully aware of the historical course and turning points and recognizing important and effective sources in this field. This research tries to examine the process of compiling books by a descriptive-analytical approach. The compilation on the miracles of the Qur'an took place scientifically in the third century AH. The compilation of miracle books in the fourth to fifth centuries reached its peak due to the political and cultural conditions, the emergence and confrontation of different sects, and the ability of the Islamic State. From the seventh century onwards, with the invasion of the Mongols and the turbulent conditions, the compilation of books reached its decline and stagnation. In the tenth to thirteenth centuries, the compilation of books on miracles declined due to the prevalence of the debate over the authenticity of the appearances of God's Word and the issue of distortion. Throughout this period, the dominant discourse has been the miraculous aspect of the eloquence and eloquence of the Qur'an. With the beginning of the fourteenth century and with the advancement of science in the West, the scientific approach to scientific miracles became more widespread.

    Keywords: Quran, Historical Course, Miracle, Eloquence, Rhetoric
  • Shahram Asghari Aghmashhadi*, Raoufeh Asghari Aghmashhadi Pages 107-115

    Ihsan rule is one of the jurisprudential rules of law that is used in different chapters of jurisprudence and various legal issues.This rule includes the general rule that if a person acts with the intention of aiding and abetting in order to avoid harm or gain another's benefit, and, incidentally, her action causes damage, she will not be liable for damages.Therefore, Ihsan's rule, like Yad Amani rule, has been considered as one of the canceler of warranty of civil liability of course, if there is no Deviation and fault. In order to prevent civil liability and forfeiture, For someone who has been provided with a forcible guarantee, there are some factors that interpreted as cancelers of forcible guarantee. One of the cancelers of forcible guarantee Ihsan; This means that if someone causes harm to others for the sake of service and benevolence, his action is not obligatory. on the other hand, according to the rules of Itlaf and Tasbeeb, If a person intentionally or unintentionally, directly or indirectly, causes the loss of an object or property, he is the guarantor. The research question is that: in case of conflict between Ihsan's rule and the rules of Itlaf and Tasbeeb, which one of them is effective in issuing a verdict? This article is based on the opinions of two Imami jurists, Mir Fattah Maraghehiee and Mohaqeq Damad in a descriptive and analytical way, to provide a clear answer to the research question. The findings show that if there is no preference, both reasons will be invalidated.

    Keywords: Ihsan, Itlaf, Tasbeeb, Jurisprudential Rules, Civil Liability