فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی براتی*، ایرج لک زاده، مهدی جباری، امید پودینه، جبار آلت جعفر بای، کمال شهبازی هومونلو، احمد قلی پور، نصرت الله طباطبائی فرد صفحات 212-224

    هدف از انجام این تحقیق، شناسایی لاین های امیدبخش جو آبی پرمحصول و دارای پایداری عملکرد در مناطق گرم ایران بود. در این آزمایش 17 لاین امیدبخش جو آبی همراه با دو رقم شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در پنج ایستگاه تحقیقات کشاورزی؛ اهواز، داراب، زابل، گنبد و مغان به مدت دو سال زراعی (96-1394) در شرایط فاریاب مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر اصلی سال و برهمکنش سال در مکان و اثر سه گاانه سال در مکان در ژنوتیپ بر عملکرد دانه معنی دار بودند. برای شناسایی لاین های دارای پایداری عملکرد دانه از ضریب برتری لین و بینز و GGEبای پلات استفاده شد. نتایج نشان داد که کمترین مقادیر ضرایب برتری لین و بینز مربوط به لاین های 2، 3 و 9 بود و بر اساس نتایج تجزیه GGEبای پلات، دو مولفه اصلی اول (اثر اصلی ژنوتیپ) و دوم (برهمکنش ژنوتیپ در محیط) به ترتیب 40 و 24 درصد از تغییرات کل عملکرد دانه را توجیه کردند. بر اساس نتایج آزمایش دو محیط بزرگ و مجزا مشخص شدند. اولین محیط بزرگ واقعی شامل مناطق اهواز و داراب و دومین محیط بزرگ شامل مناطق زابل، گنبد و مغان بود. بر اساس نتایج حاصل از مقایسه میانگین و پایداری عملکرد دانه، لاین 2 به عنوان لاین دارای سازگاری عمومی برای مناطق گرم کشور (شمال و جنوب) و لاین 3 به عنوان لاین دارای سازگاری خصوصی به مناطق گرم شمال کشور شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: پایداری عملکرد، جو، سازگاری، مناطق گرم و مولفه های اصلی
  • غلامرضا افشارمنش، احمد آیین، سید محمد علوی، سینی*، مرتضی اشراقی، نژاد صفحات 225-238

    به منظور بررسی اثر نسبت های ردیف کاشت و روش های زراعی ایجاد هم زمانی گلدهی لاین های والدینی برای تولید بذر ذرت هیبرید سینگل کراس کرج 703، آزمایشی بصورت کرت های نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1394 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، جیرفت انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل نسبت های ردیف کاشت والد پدری به والد مادری در سه سطح (4:1، 4:2، 6:2) (به عنوان عامل عمودی) و روش های زراعی برای ایجاد هم زمانی گلدهی والدهای پدری و مادری در چهار سطح ؛ 1- تغییر در زمان کاشت (کشت پایه پدری اول؛ زمانی که ریشه چه گیاهچه های لاین مادری به دو سانتی متر رسید و کشت پایه پدری دوم پس از سبز شدن گیاهچه های لاین مادری)،  2- تغییر در عمق کاشت (عمق کاشت پایه پدری اول شش سانتی متر، عمق کاشت پایه پدری دوم هشت سانتی متر و عمق کاشت پایه مادری در کلیه تیمارها چهار سانتی متر)، 3- هیدروپرایمینگ بذر والد مادری و 4- هیدروپرایمینگ بذر والد مادری + 10 درصد نیتروژن اضافی، (به عنوان عامل افقی) بودند. نتایج نشان داد که اثر نسبت های ردیف کاشت بر عملکرد بذر کاملا معنی دار، ولی اثر روش های ایجاد هم زمانی گلدهی غیر معنی دار بود. برهمکنش نسبت های ردیف کاشت و روش های ایجاد هم زمانی گلدهی بر عملکرد بذر معنی دار بود. بیشترین مقدار عملکرد بذر (3620 کیلوگرم در هکتار) از نسبت ردیف کاشت والد پدری به والد مادری 4:2 در تیمار هیدروپرایمینگ+10 درصد نیتروژن اضافی بدست آمد که با تیمار 4:2 و تفاوت در زمان کاشت و نیز تیمار 4:2 و تفاوت در عمق کاشت (به ترتیب با عملکرد بذر 3590 و 3450 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معنی داری نداشت. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش و با توجه به بافت خاک محل اجرای آزمایش و سهولت تنظیم دستگاه بذرکار، روش زراعی تغییر در عمق کاشت (عمق کاشت پایه پدری اول شش سانتی متر، عمق کاشت پایه پدری دوم هشت سانتی متر و عمق کاشت پایه مادری در کلیه تیمارها چهار سانتی متر) و نسبت های ردیف کاشت والد پدری به والد مادری 4:2 برای منطقه جیرفت مناسب تر است.

    کلیدواژگان: زمان کاشت، ذرت، عمق کاشت، لاین مادری و هیدرو پرایمینگ
  • نغمه عاشوری، مهرداد عبدی، فرید گل زردی*، جلیل اجلی، محمدنبی ایلکایی صفحات 239-251

    به منظور ارزیابی تولید علوفه و نسبت برابری زمین در تیمارهای کشت مخلوط افزایشی و جایگزینی دو گیاه سورگوم علوفه ای و شبدر برسیم، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج طی سال های زراعی 1395 و 1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل هشت نسبت کشت مخلوط 75 درصد سورگوم + 25 درصد شبدر، 50 درصد سورگوم + 50 درصد شبدر و 25 درصد سورگوم + 75 درصد شبدر (به صورت جایگزینی)؛ 100 درصد سورگوم + 50 درصد شبدر، 50 درصد سورگوم + 100 درصد شبدر و 100 درصد سورگوم + 100 درصد شبدر (به صورت افزایشی) و کشت خالص سورگوم و کشت خالص شبدر برسیم بودند. در این تحقیق عملکرد علوفه خشک سورگوم و شبدر، عملکرد معادل سورگوم و شبدر، محتوای پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، عملکرد پروتئین خام، عملکرد ماده خشک قابل هضم و نسبت برابری زمین برای تولید علوفه خشک و پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد معادل سورگوم، عملکرد معادل شبدر، پروتئین خام و ماده خشک قابل هضم (به ترتیب 37598، 17915، 3163 و 17754 کیلوگرم در هکتار) از تیمار 100 درصد شبدر + 100 درصد سورگوم به دست آمد. کشت مخلوط 100 درصد سورگوم + 50 درصد شبدر نیز با تولید 16455 کیلوگرم ماده خشک قابل هضم در هکتار در گروه برتر قرار گرفت. بالاترین نسبت برابری زمین برای تولید علوفه خشک و پروتئین (به ترتیب 61/1 و 71/1) در کشت مخلوط افزایشی 100 درصد شبدر + 100 درصد سورگوم به دست آمد. تیمارهای افزایشی 100 درصد شبدر + 50 درصد سورگوم و 50 درصد شبدر+100 درصد سورگوم نیز نسبت های برابری زمین بالایی داشته و در گروه برتر قرار گرفتند. بر اساس نتایج این آزمایش، کشت مخلوط افزایشی 100 درصد شبدر + 100 درصد سورگوم به عنوان تیمار برتر شناخته شده و جهت توسعه کشاورزی پایدار در تولید این دو گیاه علوفه ای مناسب تر است.

    کلیدواژگان: پروتئین خام، شبدر برسیم، عملکرد معادل، قابلیت هضم ماده خشک و نسبت برابری زمین
  • مسعود ترابی* صفحات 252-262

    به منظور بهبود تحمل به تنش شوری در اکوتیپ های امیدبخش یونجه ایرانی شامل اکوتیپ های شورکات، قارقولوق، قره گوزلو، رهنانی، رودشت اصفهان و گاوخونی، یک برنامه گزینش دوره ای به مدت شش سال در ایستگاه های تحقیقات کشاورزی رودشت و کبوترآباد اصفهان طی سال های 1391 تا 1396 اجرا شد. پس از کاشت بذر اکوتیپ های یونجه در پاییز سال اول، بوته ها طی فصول بهار و تابستان سال بعد با آب شور (6 تا 15 دسی زیمنس بر متر؛ به صورت افزایش تدریجی شوری) آبیاری شده و در اواخر تابستان بر اساس خصوصیات فنوتیپی شامل تعداد ساقه در بوته، ارتفاع بوته، نسبت برگ به ساقه، حساسیت به آفات و بیماری ها ارزیابی و تک بوته های مطلوب از هر اکوتیپ گزینش و نشانه گذاری شدند. سال بعد از بوته های انتخابی هر اکوتیپ (پس از چین برداری بوته های انتخاب نشده) بذرگیری شده و بذرهای بوته های انتخابی هر اکوتیپ با هم مخلوط شدند. در این آزمایش 13 ژنوتیپ شامل شش اکوتیپ گزینش شده، شش اکوتیپ اولیه و رقم خارجی بولداگ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار مورد ارزیابی قرارگرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده اکوتیپ های قره گوزلو انتخابی و رهنانی انتخاب شده به ترتیب با میانگین تولید 2/80 و 7/79 تن در هکتار علوفه تر و 4/19 و 4/19 تن در هکتار علوفه خشک و میانگین ارتفاع بوته 3/61 و 3/62 سانتی متر از تحمل به شوری بالاتری برخوردار بودند. در اکوتیپ های قره گوزلو انتخابی و رهنانی انتخابی محتوای پروتئین به ترتیب 3/19 و 7/19 درصد، نمره خواب زمستانه 5/9 و 5/5 و آلودگی به سرخرطومی 2/10 و 7/8 درصد بودند. بر اساس نتایج این آزمایش اکوتیپ های قره گوزلو انتخابی و رهنانی انتخابی متحمل به شوری شناخته شده و برای توسعه کشت در مناطق شور و استفاده در برنامه های اصلاحی جهت تولید ارقام سینتتیک، مناسب تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: اکوتیپ، تنش شوری، سرخرطومی، نمره خواب زمستانه و یونجه
  • همایون کانونی*، معروف خلیلی، اسماعیل قلی نژاد صفحات 263-274

    به منظور بررسی فراسنجه های (پارامترهای) ژنتیکی عملکرد دانه و اجزای آن، شش ژنوتیپ نخود در آرایش دای آلل کامل در سال 1386 در گلخانه های موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تلاقی داده شدند. در ادامه، والدین و تلاقی های مستقیم و معکوس (36 تیمار) در یک آزمایش مزرعه ای قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در بهار 1396 در ایستگاه گریزه سنندج مورد ارزیابی قرار گرفتند. در طول فصل زراعی صفات گیاهی شامل تعداد روز از کاشت تا گلدهی، تعداد روز از کاشت تا رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، امتیاز تحمل به خشکی، وزن 100 دانه و عملکرد دانه اندازه گیری شدند. ارزیابی جمعیت های F1 و والدین و تجزیه دای آلل بر اساس روش اول مدل دوم گریفینگ انجام شد. نتایج نشان داد که درون والدین و ژنوتیپ های F1 تفاوت بسیار معنی داری وجود داشت که نشان دهنده وجود تنوع وسیع ژنتیکی برای صفات مورد ارزیابی بود و مشخص شد که با استفاده از این خزانه ژنتیکی، امکان اصلاح صفات زراعی نخود وجود دارد. برای ارتفاع بوته، وزن 100 دانه و عملکرد دانه ترکیب پذیری خصوصی معنی دار بوده و نقش اجزای غیرافزایشی در توارث این صفات مشخص گردید. وراثت مادری نقش بالایی در توارث تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، امتیاز تحمل به خشکی و عملکرد دانه داشت. والدین ثمین و FLIP 96-154C به ترتیب بهترین ترکیب پذیری عمومی را برای عملکرد دانه داشتند. بر مبنای نتایج ترکیب پذیری خصوصی، تلاقی Azad×FLIP 96-154C بهترین ترکیب شونده خصوصی برای عملکرد دانه و تعداد دانه در غلاف شناخته شد. بر اساس نتایج این تحقیق، در ژنوتیپ های نخود مورد ارزیابی از لحاظ ژن های سیتوپلاسمی تنوع قابل ملاحظه ای وجود داشت که می توان از آن در اصلاح ارقام سازگار، پرمحصول و زودرس نخود استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تلاقی دای آلل، روش گریفینگ، صفات مورفولوژیک، عمل ژن و نخود
  • عظیم خزائی* صفحات 275-290

    به منظور ارزیابی و انتخاب لاین های امید بخش سورگوم دومنظوره دانه ای- علوفه ای در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج به مدت دو سال زراعی (94-1393) اجرا شد. کرت های اصلی شامل سه تیمار آبیاری (آبیاری پس از 60 ،120 و 180 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک کلاس A) و کرت های فرعی شامل 10 ژنوتیپ سورگوم (KDFGS4، KDFGS6، KDFGS9، KDFGS10، KDFGS12، KDFGS13، KDFGS14، KDFGS16، KDFGS20 و KDFGS21) بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر ارتفاع بوته و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و بر عملکرد علوفه تر، عملکرد زیستی و وزن هزار دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد علوفه تر و عملکرد علوفه خشک در تیمار بدون تنش حاصل شد. نتایج حاصل از تجزیه چند متغیره بای پلات و همبستگی شاخص ها با عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش نشان داد که شاخص های MP، GMP و STI در پیش بینی عملکرد از اهمیت بیشتری برخودار بوده و با استفاده از این شاخص ها می توان ژنوتیپ های متحمل را گزینش کرد. بر اساس عملکرد دانه و عملکرد زیستی، ژنوتیپ های KDFGS16 (لاین 8)، KDFGS4 (لاین 1)، KDFGS20 (لاین 9) و  KDFGS9 (لاین 3) برتر بودند. بیشترین میزان ضریب همبستگی بین شاخص های تحمل در شرایط تنش و بدون تنش مربوط به شاخص هایMP ، GMP، STI و YI بود. با توجه به نتایج حاصل از تجزیه بای پلات و  شاخص های برتر MP، GMP و STI، ژنوتیپ های KDFGS20، KDFGS13، KDFGS14، KDFGS21، KDFGS16 و KDFGS4 (به ترتیب لاین‏های 9، 6، 7، 10 ، 8 و 1) به عنوان لاین‏های متحمل به تنش خشکی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تجزیه بای پلات، تنش خشکی، سورگوم، لاین های امید بخش و همبستگی
|
  • Ali Barati*, Iraj Lakzadeh, Mehdi Jabbari, Omid Poodineh, Jabbar Alt Jafarbby, Kamal Shahbazihomonlo, Ahmad Gholipour, Nosratollah Tabatabaei Fard Pages 212-224

    The main purpose of this research was to identify barley promising lines with high grain yield and yield stability for warm region of Iran. In this experiment, 17 barley promising lines and two check cultivars were evaluated in five agricultural research stations; Ahvaz, Darab, Zabol, Gonbad and Moghan, Iran, in 2015-16 and 2016-17 cropping seasons, using randomized complete block design with three replications. Combined analysis of variance showed significant effect of year, year × location and year × location × genotype on grain yield. To identify genotypes with high grain yield and yield satbilty, Lin and Binchr('39')s superiority statistic and GGE biplot analysis method were employed. The lowest values of Lin and Binchr('39')s superiority statistic were for lines No. 2, 3 and 9. GGE biplot analysis revealed that the first and second principle components explained 40% and 24% of total variation, respectively. In this experiment, two mega- environments were identified. The first mega-environment included Ahavaz and Darab, and the second mega-environment included Zabol, Gonbad and Moghan. Considering grain yield and yield stability stability estimates, line NO. 2 has been identified with wide adpatation and released for warm regions (north and south) and line NO. 3 with specific adaptaion for the north warm region of Iran.

    Keywords: Adoptability, Barley, Principal components, Warm regions, Yield stability
  • GholamReza Afsharmanesh, Ahmad Aien, Seid Mohammad Alavi Siney*, Morteza Eshraghi Nejad Pages 225-238

    To investigate the effect of different planting row ratios of parental lines and agronomic methods on synchronizing of flowering and seed production of SCK703 hybrid maize, a field experiment was carried out as a strip plot arranegemnts in randomized complete block design with three replications in southern Kerman agricukltural and natural rseraech and education center, Jiroft, Iran, in 2015 growing season. In this experiment, vertical factor included maternal:parental row ratios at three levels (4:1, 4:2 and 6:2) and horizontal factor (agronomic techniques) at four levels included: 1. different sowing dates; the first paternal line sown when the maternal’s radicle reached two centimeters and the second paternal line when 50% emergence of maternal line . 2. different sowing depth; sowing depth for the first and second paternal lines were 6 and 8 centimeter, respectively. Maternal line’s sowing depth was 4 centimeter in all treatments 3. seed hydro-priming of maternal line and 4. seed hydro-priming + 10% additional nitrogen. The effect of different planting row ratios of parental lines was significant on seed yield, however the effect of agronomic techniques applied for synchronizing of flowering was not significant. Grain yield was significantly affected by the interaction of planting row ratios × agronomic techniques. The highest seed yield (3620 kg.ha-1) was obtained from 4:2 parental planting row ratios and hydro-priming + 10% additional nitrogen. This package of treatment was not significantly different from the package of treatments of planting row ratio (4:2) and different sowing date and sowing depth with seed yield of 3590 and 3450 kg.ha-1, respectively. Therefore, for easier caliberation of seed sowing machine, it is more practical to sow the first paternal line in six centimeter depth and the second paternal line in 8 cenetmeter depth (the maternal line sowing depth would be four centimeter in all treatments). The maternal:parental planting row ratio of 4:2 is suitable for Jiroft regions in Iran.

    Keywords: Hydropriming, Maize, Maternal line, Sowing depth, Sowing time
  • Naghme Ashoori, Mehrdad Abdi, Farid Golzardi*, Jalil Ajalli, MohammadNabi Ilkaee Pages 239-251

    To evaluate forage production and land equivalent ratio (LER) in additive and replacement intercropping systems of forage sorghum and berseem clover, a field experiment was conducted using randomized complete block design with eight treatments and three replications at the research field station of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran, in 2016-17 and 2017-18 growing seasons. The experimental treatments consisted of eight intercropping ratios: 75% sorghum + 25% clover (S75C25), 50% sorghum + 50% clover (S50C50), 25% sorghum + 75% clover (S25C75), as replacement intercropping systems and100% sorghum + 50% clover (S100C50), 50% sorghum + 100% clover (S50C100), 100% sorghum + 100% clover (S100C100), as additive intercropping systems, as well as sorghum monoculture (S100C0) and clover monoculture (S0C100). In this experiment, dry forage yield of sorghum and clover, equivalent yield of sorghum and clover, crude protein content, dry matter digestibility, crude protein yield, digestible dry matter yield and LER for dry forage and protein production were evaluated. The results showed that the highest equivalent yield of sorghum, equivalent yield of clover, crude protein, and digestible dry matter yield were obtained from S100C100 treatment with 37598, 17915, 3163, and 17754 kg.ha-1, respectively. S100C50 also ranked in the superior group with 16455 kg.ha-1 of digestible dry matter. The highest land equivalent ratios for dry forage and protein production (1.61 and 1.71, respectively) were calculated for S100C100. S100C50 and S50C100. According to the results of this study, additive intercropping of 100% sorghum + 100% clover can be recommended as the superior intercropping system to meet sustainable agricultural goals in production of these two forage crops.

    Keywords: Berseem clover, Crude protein, Dry matter digestibility, Equivalent yield, Land equivalent ratio
  • Masoud Torabi* Pages 252-262

    To improve salinity stress tolerance in Iranian promising alfalfa ecotypes, including Shorkat, Gharghologh, Gharaghozloo, Rehnani, Roodasht Isfahan and Gavkhooni, a recurrent selection scheme was carried out at roodasht and kabootarabad field stations, Isfahan, Iran, during 2012-2017 growing seasons. Six Iranian promising alfalfa ecotypes were planted in the autumn of 2012 and irrigated with saline water of 6 to 15 dS.m-1 during spring and summer of the following year. The ecotypes were evaluated in late summer of the same year using phenotypic characteristics of the plants including; stem no.plant-1, plant height, leaf: shoots ratio, and reaction to pests and diseases, and desirable plants were marked and selected from each ecotype. Seed from selected plants of each ecotype were harvested and bulked. Next year, 13 entries including six selected bulk ecotypes, six Iranian promising ecotypes, and one foreign cultivar (Bulldog) were evaluated using randomized complete block design with four replications. Results showed that derivative ecotypes of Gharaghozloo and Rehnani with average forage production of 80.2 and 79.7 ton.ha-1 fresh forage yield, 19.4 and 19.4 ton.ha-1 dry forage yield and average plant height of 61.3 and 62.3 centimeter, respectively, were salinity tolerant ecotypes. The derivative ecotypes of Gharaghozloo and Rehnani had 19.3% and 19.7% protein content, respectively. These derivatives obtained of 9.5 and 5.5 winter dormancy scores, respectively. They only damaged 10.2% and 7% by weevil. Overall, the derivative ecotypes of Gharaghozloo and Rehnani were identified salt tolerant and are suitable for being grown in saline areas and used in alfalfa breeding programs for development of synthetic alfalfa cultivars.

    Keywords: Alfalfa, Ecotype, Salinity stress, Weevil, and Winter dormancy score
  • Homayoun Kanouni*, Marouf Khalili, Esmaeil Gholinezhad Pages 263-274

    To estimate genetic parameters of yield and yield component of chickpea, six chickpea genotypes were crossed in complete diallel crossing scheme in glass houses of Seed and Plant Improvement Institute in 2007. Parents, direct and reciprocal crosses (36 entries) were evaluated using randomized complete block design with four replications at Grizeh station, Sanandaj, Iran in spring of 2017 growing season. Plant traits including day to flowering, day to maturity, plant height, seed no.pod-1, pod no.plant-1, drought tolerance score, 100 seed weight and seed yield were measured and recorded during the growing season. Statistical analysis for F1 hybrids and parents as well as diallel analysis were performed using Griffingchr('39')s model 2 of method 1. The results showed that there were significant differences between parents and F1 hybrids, which indicated a wide genetic variability for traits of interest. It was revealed that it would be possible to improve the agronomic traits of chickpea using this genetic resources. Specific combining ability (SCA) was significant for plant height, 100 seed weight and seed yield and the important role of non-additive component in inheritance of these traits was identified. Maternal inheritance had important role in heritability of seed no.pod-1, pod no.plant-1, drought tolerance score and seed yield. Samin" and FLIP 96-154C parents had the highest general combining ability for seed yield, respectively. The effects of specific combining ability revealed that, under conditions similar of this study, Azad × FLIP 96-154C cross was the best specific combiner for seed yield and seed no.pod-1. Considering the results of this study, there was considerable variation in cytoplasmic genes carried by these chickpea genotypes that can be used in breeding for dvelopment of high yielding, with yield stability and early maturity, chickpea cultivars.

    Keywords: Chickpea, Diallel cross, Gene action, Griffing's method, Morphological traits
  • Azim Khazaei* Pages 275-290

    To evaluate and select the promising lines of dual purpose grain-forage sorghum under drought stress conditions, a field experiment assplit plot arrangements in randomized complete block design with three replications was carried out atresearch field station of Seed and Plant Improvement Research Institute, Karaj, Iran, in 2014 and 2015 growing seasons. Irrigation levels (60 mm, 120 mm and 180 mm of evaporation from class A evaportation pan) were assigned to main plotsand 10 sorghum lines (KDFGS4, KDFGS6, KDFGS9, KDFGS10, KDFGS12, KDFGS13, KDFGS14, KDFGS16, KDFGS20 and KDFGS21) randomized in sub-plots. Combined analysis of variance showed that irrigation effect was significant (P≤0.01) on plant height and grain yield.  However, irrigation effect was significant (P≤0.05) on dry weight, fresh weight, biological yield and 1000 grain weight. The highest fresh and dry weights of forage was obtained in 60 mm (normal) treatment. The results of biplot multivariate analysis and correlation between droughr indices and grain yield under non-stress and stress conditions showed that MP, GMP, and STI were important in predicting performance of sorghum genotypes. These indices can be used for selecting drought tolerant genotypes. Lines No. 8 (KDFGS16), 1 (KDFGS4), 9 (KDFGS20) and 3 (KDFGS9) were high yielding. The highest correlation coefficients between tolerance indices in stress and non-stress conditions was observed for MP, GMP, STI and YI.. Considering the results of biplot analysis and MP, GMP and STI, sorghum genotypes KDFGS20, KDFGS13. KDFGS14, KDFGS21, KDFGS16, KDFGS4 (lines No. 9, 6, 7, 10, 8 and 1, respectively) were identified drought as tolerant.

    Keywords: Biplot analysis, Correlation, Drought stress, Promising lines, Sorghum