فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1399)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد بختیاری* صفحات 1-19

    خرید تضمینی گندم با هدف رسیدن به خودکفایی و حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده، یکی از سیاست های اعمال شده از سوی دولت از زمان پهلوی اول تاکنون بوده است. اما در مواقعی، به دلیل عدم اجرای درست این سیاست، نه تنها اهداف مذکور محقق نشده، بلکه پیامدهای زیان باری به دنبال داشته است. جنگ جهانی دوم یکی از دوره هایی است که دولت برای تامین نان مورد نیاز مردم با قیمتی متعادل، خرید انحصاری و تضمینی گندم از مالکان و زارعان را در پیش گرفت. اما در عمل این سیاست درست اجرا نشد. پژوهش حاضر در صدد است عملکرد دولت در خرید انحصاری و تضمینی گندم در جنگ جهانی دوم را مورد بررسی قرار دهد و به این سوال پاسخ دهد که اجرای سیاست خرید انحصاری و تضمینی گندم چه پیامدهایی را به دنبال داشت. برای این منظور از روش توصیفی تحلیلی استفاده می شود. روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و اسنادی است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد خرید انحصاری گندم از مالکان و زارعان با قیمت ارزان و فروش آن به مصرف کننده با قیمت ارازان تر و یارانه ای، به نفع مصرف کننده شهری و ضرر تولیدکننده روستایی و دولت بود. از دیگر پیامدهای زیان بار این سیاست می توان به احتکار و قاچاق گندم، سلف خری، بی انگیزگی کشاورزان برای کشت گندم، مهاجرت روستاییان به شهرها، قحطی، گرانی، وابستگی به واردات خارجی و کسری بودجه دولت اشاره کرد.

    کلیدواژگان: جنگ جهانی دوم، کشاورزی، گندم، خرید انحصاری، خرید تضمینی
  • پنگ جین*، محمدحسن رازنهان صفحات 21-42

    شیوع و گسترش بیماری های عفونی و واگیردار در سرزمین ایران همواره یکی از عوامل اصلی کاهش جمعیت و موجب صدمات فراوان انسانی، اقتصادی و اجتماعی در طول تاریخ بوده است. اگرچه اطلاعات زیادی از شیوع این بیماری ها در دوره پیش از اسلام در متون مشاهده نمی شود اما منابع دوره اسلامی گزارش های بسیار متعدد و مفصلی در باب شیوع امراض عفونی و به ویژه بیماری های وبا و طاعون و تلفات ناشی از آن ها را در اختیار پژوهشگران قرار داده اند. در دوره صفوی به رغم ایجاد یک حکومت متمرکز و پیشرفت های بهداشتی و رشد دانش پزشکی و احداث بیمارستان ها بیماری های عفونی کماکان بسیار شایع بوده و تلفات بسیاری برجا می گذاشته اند. تا آنجا که در این دوره کتب تخصصی در مورد بیماری های عفونی و به ویژه بیماری طاعون نگاشته شده است. مقاله حاضر در تلاش است تا با بررسی تاریخی موارد شیوع بیماری های عفونی در دوره صفوی به دیدگاه چهار گروه علما، مورخین، جهانگردان و سفرنامه نویسان و پزشکان در مورد این بیماری و علت شیوع و بروز آن پرداخته و همچنین درمان های ارایه شده از سوی پزشکان ایرانی و طب سنتی ایرانی را در درمان این بیماری ها موردبررسی قرار دهد. با بررسی متون تاریخی دوره صفوی مشخص می شود که اگرچه عامل مشیت و تقدیر الهی از دیدگاه اکثر مورخین و روحانیون این دوره اصلی ترین عامل بروز این بیماری ها شناخته می شود بااین حال ازنظر پزشکان و تعداد اندکی از مورخین ایرانی عوامل طبیعی نظیر آب های آلوده و آب وهوای نامساعد اصلی ترین عوامل بروز بیماری های عفونی شناخته می شوند؛ بنابراین نظام های معرفتی و جهان بینی اقشار مختلف اجتماعی نقشی مهم در باورهای این گروه ها نسبت به درمان بیماری عفونی و واگیردار داشته است.

    کلیدواژگان: بیماری های عفونی، طاعون، وبا، دوره صفویه، گروه های اجتماعی
  • محسن رحمتی*، فرزاد خوش آب، تقی اصغری صفحات 43-64

    سرزمین گیلان، به واسطه موقعیت جغرافیایی اش، از ورود اسلام تا صفویه، همواره تحت فرمان خاندان های حکومتگر محلی بوده و معمولا زیر سلطه مستقیم حکومت مرکزی قرار نداشت. این روند تا پیش از روی کار آمدن صفویان هم چنان ادامه پیدا کرد. فقط در دوره صفوی، شاه عباس اول (حک: 996-1038ق/1588-1629م) با بسط نفوذ و سلطه حکومت مرکزی در گیلان، بساط حکومت های محلی آن را در هم پیچید. از آن پس، امور گیلان توسط کارگزاران و حکمرانان منصوب از طرف حکومت مرکزی اداره می شد. در دوره کریم خان زند (حک: 1163-1193ق/1750-1779م.) نیز هدایت الله خان به حکومت آن ایالت منصوب شد ولی به واسطه علل و عوامل مختلف رابطه او با حکومت مرکزی تغییر یافت. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، برای ارایه پاسخ به این سوال تنظیم شده است که روابط هدایت الله خان گیلانی با حکومت مرکزی چرا و چگونه تغییر یافت؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که  روابط هدایت الله خان با حکومت مرکزی تحت تاثیر عواملی همچون ضعف حکومت مرکزی، توان یابی نظامی حاکم گیلان، برقراری روابط سیاسی و اقتصادی با حکومت های هم جوار متغیر و تابع شرایط بود. حاکم گیلان با توسل به اقدامات سیاسی، نظامی و اقتصادی و سرکوب خوانین محلی  در صدد تلاش برای حفظ موجودیت خود و افراد تحت سرپرستی اش، در مقابل حکومت مرکزی و دیگر مدعیان سیاسی قدرت بود.

    کلیدواژگان: گیلان، حکومت مرکزی، کریم خان، هدایت الله خان، آقامحمدخان قاجار، قاجار، زندیه
  • کلثوم غضنفری*، بهرام روشن ضمیر صفحات 65-88

    جنگ های مادی (دولت هخامنشی با یونانیان) از مهمترین سرفصل های تاریخ دوره باستان است. مهمترین مسئله در بررسی این جنگ کمبود و یک طرفه بودن منابع است. در حالیکه هیچ منبع ایرانی و شرقی سخنی از این جنگ نزده، منابع یونانی (در راس آنان هرودت) به تفصیل جزییات آن را شرح داده اند. اما هرودت به دلیلی ناروشن کتاب خود را با نبرد موکاله و محاصره سستوس (479 پ.م) به پایان رسانده است. دیگر منابع یونانی روایت هایی آشفته از این جنگ ها به یادگار گذاشته اند که بررسی جنگ ها پس از نبرد موکاله را دشوار می کند. بر اساس روایت یونانی، با شکست هخامنشیان در نبرد موکاله و سستوس حضور دریایی پارسیان در آب های اژه به پایان رسید و چیرگی دریایی بر شاهراه آبی مدیترانه به دریای سیاه و کرانه های غربی آسیای صغیر (ایونیه) از دست رفت، اما بررسی های انجام شده در این پژوهش نشان می دهد که دولت هخامنشی همچنان پایگاه های دریایی مهمی در مدیترانه داشت که به ادامه درگیری ها تا سه دهه پس از نبرد موکاله انجامید، تا اینکه سرانجام دو طرف به صلح کالیاس (449 پ.م) تن دادند.

    کلیدواژگان: جنگ های ایران و یونان، تمیستوکلس، پائوسانیاس، کیمون، پریکلس، اردشیر یکم
  • الهه کولایی*، فرشته مشهدی رفیع صفحات 89-109

    جنبش انقلابی گیلان (1300-1294/1921-1915) یکی از مهم ترین جنبش های تاریخ معاصر ایران به شمار می آید که همواره محل بحث های فراوانی از سوی صاحب نظران و کارشناسان مسایل تاریخی و سیاسی بوده است. در طول سال ها آثار گوناگون در مورد این جنبش به شکل کتاب و مقاله در حوزه های تاریخی، هنری و ادبی به قلم پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی به نگارش درآمده اند که هر یک به سهم خود دربردارنده نکته های قابل تاملی در مورد چگونگی شکل گیری این جنبش، اندیشه و عملکرد رهبران آن، به ویژه میرزا کوچک خان و دلایل ناکامی جنبش هستند. شعرهای ایرانی یا در اصطلاح پژوهشگران ادبیات روسیه «سیکل ایرانی» ویلیمیر خلبنیکف شاعر برجسته قرن بیستم ادبیات روسیه، از آثاری است که متاثر از این رخداد انقلابی سروده شده اند. نکته شایان توجه این است که خلبنیکف یکی از اعضای گروهی متشکل از سخنرانان و هنرمندان انقلابی روس بود که در سال 1921/1300 همراه با بخشی از نیروهای ارتش سرخ از باکو وارد گیلان شدند و از نزدیک شاهد برخی از رخدادهای منتهی به ماه های پایانی جنبش جنگل بودند. این نوشتار بر آن است تا با ارایه دیده ها و تاثیرهای ویلیمیر خلبنیکف از انقلاب گیلان، مخاطبان ایرانی را با دیدگاه های فرهیختگان و نخبگان روس معاصر انقلاب اکتبر 1917 در مورد این رخداد مهم تاریخ ایران که گفته می شود از انقلاب روسیه تاثیر پذیرفته بود، آشنا کند.

    کلیدواژگان: انزلی، بلشویک ها، جنبش جنگل، خلبنیکف، میرزا کوچک خان
  • زهرا محققیان* صفحات 111-130

    منات، لات و عزی از شمار آن دسته از انگاره های جاهلی هستند که در قرآن کریم ذکر شده اند و در طی تاریخ، توجه قرآن پژوهان از طیف های مختلف را به خود جلب کرده اند. در حالیکه انگاره رایج در مورد ایشان، شناسایی این خدایان جاهلی به مثابه بنات الله یا دختران خداوند است؛ در غالب قریب به اتفاق منابع متقدم اسلامی چنین ماهیت دهی مشاهده نمی شود و حتی بنات الله به ملایکه تصریح گردیده اند. در این مطالعه بناست به بررسی ماهیت این الهگان و ارتباط ایشان با انگاره بنات الله بپردازیم و با نظر به منابع پیشاقرآنی و همچنین آیات قرآن کریم، یک بازخوانی انتقادی از منابع متقدم اسلامی انجام دهیم. مهم ترین سوالات ما عبارتند از: منات، لات و عزی در منابع متقدم اسلامی، منابع پیشاقرآنی و قرآن کریم چه کسانی هستند و چگونه معرفی شده اند؟ ارتباط این خدایان جاهلی با انگاره «بنات الله» در هریک از این منابع چیست؟ اقوال نویسندگان نخستین اسلامی چه کمکی به درک ماهیت این الهگان می کند؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که هرچند در قرآن کریم و منابع پیشاقرآنی صراحتی در تعریف الهگان عربی به مثابه بنات الله مشاهده نمی شود اما با نظر به تناقضات و اختلافات موجود در منابع متقدم اسلامی، می توان وجود این ارتباط را در میان اعراب جاهلی محتمل دانست.

    کلیدواژگان: انگاره بنات الله، الهگان عربی، فرشتگان، غرانیق العلی، تفسیر تاریخی، شواهد باستانی، منابع متقدم اسلامی
  • جواد مرشدلو* صفحات 131-152

    در مقاله پیش رو تلاش شده است یکی از جنبه های مغفول زمامداری محلی در ایران یعنی منابع اقتصادی و الگوی مدیریت آن در جهت حفظ و توسعه اقتدار سیاسی خاندانی بررسی شود. به این منظور نمونه حکومت محلی شیروان (شروان) در دوره فرمانروایی خاندان آل سرکار انتخاب شده و دلیل این انتخاب امکان منحصربه فردی است که دسترسی به یک گزارش آماری فراهم آورده است. همزمان تلاش شده است از رهگذر یک بررسی تحلیلی مبتنی بر واکاوی زمینه تاریخی موضوع روایت های رایج از تاریخ شیروان در دوره حاکمیت خاندان آل سرکار نقد شود. با اینکه نمونه شیروان را نمی توان به مثابه یک الگوی عام و فراگیر برای فهم سازوکار اقتصادی حکومت های محلی درنظر گرفت، دلایلی وجود دارد که می تواند ما را به درکی هرچند نسبی از کیفیت توزیع منابع اقتصادی در جهت تصرف و توسعه اقتدار محلی در وضعیت استقلال نسبی راهنمایی کند. مبنای این بررسی، مجموعه ای از اطلاعات آماری و توصیفی است که در «گزارش 1820 ایالت شیروان» گردآوری شده و تصویری نسبی از منابع اقتصادی این ایالت در واپسین سال های حاکمیت مصطفی خان شیروانی و کیفیت توزیع و مدیریت آن به دست می دهد. این اطلاعات در چهارچوب یک پژوهش تاریخی متعارف مبتنی بر رویکرد تاریخ اجتماعی بررسی و تلاش شده است ضمن ترسیم نمایی از حکومت محلی شیروان در نیمه دوم سده دوازدهم/هجدهم، نقش عامل اقتصادی و مدیریت آن در حفظ و توسعه این حکومت محلی تببین شود.

    کلیدواژگان: آل سرکار، حکومت محلی، شیروان، قفقاز، مصطفی خان شیروانی
  • علیرضا ملائی توانی، حمید بصیرت منش، مرضیه بیگی زاده* صفحات 153-173

    مقاله حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که چگونه پس از پیروزی نهضت مشروطه و تشکیل مجلس، جناح روشنفکر مجلس اول شورای ملی که شامل طیفی از نمایندگان تندرو و قایل به جدایی دین از سیاست و عدم دخالت روحانیان در امور سیاسی بودند، حاضر به پذیرش لایحه هییت مجتهدان طراز اول مبنی بر نظارت عده ای از علما بر مصوبات مجلس گردیدند؟ مدعای مقاله چنین است که جناح روشنفکر بدون اعتقاد به نظارت علما بر مصوبات مجلس و تنها به منظور ساکت نمودن نیروهای مذهبی تن به تصویب لایحه هییت مجتهدان طراز اول داد. بنابراین مقاله پیش رو با بهره گیری از منابع اصلی و پژوهش های انجام شده و تکیه بر رویکرد توصیفی تحلیلی موضوع را مورد ارزیابی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که پس از ارایه لایحه هییت مجتهدان طراز اول، نمایندگان جریان روشنفکر مجلس بر اثر فشارهای نیروهای مذهبی داخل و خارج از مجلس و نگرانی از تهمت بهایی و بی دینی که آنها را تهدید می کرد، ناگزیر به تصویب لایحه نظارت علما بر مصوبات مجلس شدند.

    کلیدواژگان: شیخ فضل الله، لایحه هیئت مجتهدان طراز اول، جناح روشنفکر مجلس، اصل دوم متمم قانون اساسی، علما
  • سید امیر میرهلی، اصغر منتظرالقائم*، مصطفی پیرمرادیان صفحات 175-193

    برنارد لوییس از مستشرقین و نظریه پردازان متاخر در زمینه تاریخ جوامع اسلامی است که کتب و مقالات بسیاری در این زمینه به رشته تحریر در آورده است. وی با مطالعه جامع تاریخ اسلام به این نتیجه می رسد که باید وحدت امت اسلام را از بین برده و کشورهای بزرگ خاورمیانه را به کشورهای کوچک تر که قدرت کمتری داشته و در خدمت منافع غربیان باشند تجزیه نمود. طرحی که در میان اهل تحقیق به نظریه خاورمیانه جدید شهرت یافته است. در این پژوهش تمامی آثار مکتوب و شفاهی لوییس مورد واکاوی قرارگرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد وی با دو راهکار غربی سازی و تجزیه خاورمیانه بر اساس شاخص های مورد قبول غربیان از جمله میهن پرستی و دموکراسی و نیز فراهم کردن شرایط استقرار و قدرت گیری اسراییل و یهودیان در خاورمیانه قصد تجزیه منطقه و ایجاد توازن قوا در بین کشورهای مختلف و حتی ادیان اسلام، یهود و مسیحیت را دارد. در این راستا برنارد لوییس پیشنهاد می کند کشورهای غربی و به ویژه آمریکا باید در جهت سرنگونی و کاهش نفوذ هژمونی های داخلی و خارجی در منطقه از جمله شوروی، ایران، عراق و... بکوشند. او این نظریه را در ابتدا با روش های تاریخ نگارانه طرح کرده و در اواخر عمر خود با بیانی تند و گزنده کشورهای غربی را به جنگ و ایجاد آشوب در منطقه و تقابل با امت اسلامی ترغیب می نماید.

    کلیدواژگان: برنارد لوئیس، خاورمیانه جدید، تجزیه، وحدت اسلامی، سوء استفاده از تاریخ
  • محمدباقر وثوقی*، مهران رضایی صفحات 195-217

    ایرانیان به عنوان میانجی فرهنگی و اقتصادی بین شرق و غرب موجب انتقال و تبادل فرهنگی بین چین و دنیای غرب بوده اند. تا پیش از قرن شانزدهم میلادی بخشی از تمدن و فرهنگ چین از دریچه نگاه ایرانیان به غرب معرفی شده است. بازرگانان ایرانی از دو مسیر زمینی و دریایی مسیر چین را بارها پیموده و بار اصلی تبادل فرهنگی و اقتصادی دو کشور را به دوش کشیدند. اطلاعات مسافران و بازرگانان به اشکال گوناگون به متون جغرافیایی و تاریخی و ادبی فارسی و عربی راه یافت و طی قرنها از یک نسل به نسل دیگر منتقل شد. یکی از مهمترین وجوه این امر انتقال جای نام های چینی از طریق متون فارسی و عربی به دنیای غرب و یا به عبارت دیگر به متون غربی است. این جای نام ها در بسیاری از موارد با تغییرات آوایی و معنایی و به صورت فارسی و عربی شده به متون غربی راه یافته است. از سوی دیگر باید افزود که جای نام های چینی به دلیل ویژگیهای آوایی با تلفظ های گوناگون نوشته شده و از این رو ثبت و ضبط این جای نام ها در متون اسلامی به صورت مختلف انجام پذیرفته است. این ویژگی موجب شده تا محققان و پژوهشگران حوزه مطالعات چین با دشواری بسیاری روبرو شده اند، از این رو به دست دادن حداقل اطلاع از موقعیت جغرافیایی و جانمایی جای نام های چینی از اهمیت بسزایی برخوردار است، این موضوع تا کنون آنگونه که بایسته است مورد توجه قرار نداشته است. «ماچین» و «ختا» از جمله جای نام هایی به شمار می روند که به کرات در متون اسلامی بکار گرفته شده و در فرهنگ جغرافیایی مسلمانان از اهمیت بسیاری برخوردارند. علیرغم کاربرد وسیع این دو جای نام در متون ادبی و تاریخی و جغرافیایی، هنوز به طور دقیق درباره جانمایی و جایابی آنها پژوهشی مستقل به زبان فارسی به انجام نرسیده و در واقع بدرستی دانسته نیست که جغرافی نویسان و مورخان و ادبای مسلمان چه تصور جغرافیایی از این دو جای نام داشته اند. با توجه به کاربرد گسترده این دو جای نام در متون دوره اسلامی و اهمیت مساله جانمایی و جایابی آنها در مطالعات مرتبط با تمدن و فرهنگ چین، این مقاله بر آن است تا موضوع «ماچین» و «ختا» در تصور جغرافیایی مسلمانان را به صورت یک مساله تاریخی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. در این مقاله متون جغرافیایی و نجومی و تاریخی اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و جغرافیای ذهنی نویسندگان مسلمان درباره جانمایی دو جای نام «ماچین» و «ختا» مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ماچین، ختا، تصورجغرافیایی، چین، ایران
|
  • Mohammad Bakhtiari * Pages 1-19

    Guaranteed purchase of wheat to achieve self-sufficiency and to support producers and consumers has been one of the policies implemented by the governments since the era of the first Pahlavi. But sometimes not only have those goals not been met, they have had disastrous consequences. World War II was one of the instances in which the government initiated a monopoly and guaranteed purchase of wheat from landowners and farmers to provide the people with the bread at a reasonable price. But in practice this policy was not implemented properly. The purpose of this article is to investigate the government’s exclusive and guaranteed purchase of wheat during World War II and to study the consequences of this policy. A descriptive-analytical approach is used for this purpose. The study argues that the exclusive purchase of wheat by the owners and farmers at cheap prices and selling it to the consumer at subsidized prices was in favor of the urban consumer and disadvantaged the rural producer and the government. Other consequences of this policy include hoarding wheat, prebuying, farmers’ reluctance to grow wheat, migration to cities, famine, high prices, dependence on foreign imports, and the government’s budget deficit.

    Keywords: World War II, Agriculture, Wheat, Exclusive purchase, Guaranteed purchase
  • Peng Jin *, MOHAMMADHASSN RAZNAHAN Pages 21-42

    In the history of Iran, the prevalence of infectious diseases has always been one of the main causes of population reduction. These diseases have inflicted serious damages on the economy and society throughout history. Although there is little information about these diseases in the pre-Islamic period in historical texts, there are many detailed reports on the prevalence of infectious diseases, especially plague and cholera, and their mortality rate in the historical texts of the Islamic period; These reports provide valuable information for researchers who focus on this field. In the Safavid period, despite some advancements in general healthcare, and although the central government had established hospitals and healthcare centers, infectious diseases continued to be prevalent and caused huge mortalities; so much so that professional books on infectious diseases and especially on cholera were written in this period. This article seeks to make a historical study on the prevalence of infectious diseases in the Safavid period of Iran to examine the views of religious scholars, historians, physicians and travel book writers on the disease and the cause of its spread, as well as the therapies provided by Iranian and traditional physicians in the treatment of these diseases. Upon examining the historical texts of the Safavid period, it is clear that although most people, historians and clerics of this period thought that divine retribution is the main cause of these diseases, the doctors and a small number of historians believed natural factors such as polluted water and unfavorable weather were the main causes of infectious diseases. Therefore, it can be said that the epistemology and worldview of different social classes has played an important role in their beliefs on the treatment of infectious and contagious diseases.

    Keywords: Infectious diseases, Plague, Cholera, Safavid period, Social groups
  • Mohsen Rahmati *, Farzad Khosh Ab, Taqi Asghari Pages 43-64

    Due to its geographical location, Gilan, since the arrival of Islam until the Safavid era, was always under the rule of local families and was not usually under the direct control of the central government. Only in the Safavid period, Shah Abbas I (d. 996-1038 AH/ 1588-1629 AD) put an end to the reign of local governments through the expansion of the influence and domination of the central government over Gilan. Since then, Gilan’s affairs were governed by agents and rulers appointed by the central government. During the reign of Karim Khan Zand (d. 1163-1193 AH/ 1750-1779 AD), Hedayatullah Khan was appointed as the governor of the province, but due to various reasons and factors, his relationship with the central government changed. Through a descriptive-analytical method, this paper seeks to answer the question of why and how Hedayatullah Khan’s relationship with the central government changed. The findings of this study show that Hedayatullah Khan’s relations with the central government were influenced by factors such as the weakness of the central government, the military empowerment of the ruler of Gilan, and the establishment of political and economic relations with the neighboring governments. The ruler of Gilan, by resorting to political, military and economic measures and suppressing the local readers, sought to maintain his power and that of his subordinates against the central government and other political claimants.

    Keywords: Gilan, Central Government, Karim Khan, Hedayatollah Khan
  • Kolsoum Ghazanfari *, Bahram Roshanzamir Pages 65-88

    Greco-Persian Wars are among the most important events of ancient history. The most important issue regarding studying these wars has been the scarcity of sources. While no Persian or Asian sources have mentioned these wars, Greek sources have detailed them. Herodotus ends his book with the battle of Mycale and the siege of Sestos (479 BC). Other Greek sources retell scattered accounts on these wars that make it difficult to study them after the Battle of Mycale. It is told that the Achaemenids’ defeat at the Battle of Mycale and Sestos terminated the Persians’ naval presence in the Aegean waters, and the maritime dominance over the main Mediterranean passage to the Black Sea and the western coast of Asia Minor (Ionia) was put an end to. But this article argues that the Achaemenids still had important bases in the Mediterranean sea which enabled them to continue the conflicts up to three decades after the Battle of Mycale until the two sides agreed to a peace called Peace of Callias (449 BC).

    Keywords: GrGreco-Persian wars, Themistocles, Pausanias, Cimon, Pericles, Ardashir I
  • Elaheh Koolaee *, Fereshteh Mashhadirafi Pages 89-109

    The Gilan Revolutionary Movement (1915-1921) is one of the most important movements in the contemporary history of Iran. It has been constantly discussed by the experts from political and historical perspectives. Over the years, several historical studies have been done on this movement in the form of books, articles, artworks, and literary works by Iranian and non-Iranian writers and researchers. Each of these works contains important points about the emergence of this movement, the causes of its failure, and its leaders’ thoughts and actions, in particular Mirza Kuchik Khan. “Iranian poetry,” or according to Russian Literature researchers “Iranian cycle,” of Velimir Khlebnikov, a prominent twentieth-century poet of Russian literature, are among the works which have been influenced by the Gilan Revolution. The remarkable feature of these poems is that the poet himself was a member of a group of Russian revolutionary speakers and artists who entered Gilan from Baku with Red Army troops and witnessed some of the events of the last years of the Jungle Movement. This article aims to acquaint Iranian audiences with the views of contemporary Russian intellectuals and elites of the Russian Revolution of October of 1917 on this important event in the contemporary history of Iran, the Gilan Revolution, which is said to have been influenced by the Russian Revolution.

    Keywords: Anzali, Bolsheviks, Jungle Movement, Khlebnikov, Mirza Kuchik Khan
  • Zahra Mohagheghian * Pages 111-130

    Al-Lat, al-Uzza, and Manat are among the Arabian ideas which are mentioned in the Quran and which, throughout history, have been studied by many scholars. While the common idea is that these goddesses are “daughters of Allah” or “Banat Allah,” in the vast majority of the early Islamic sources, such a identifiation is not attributed to them and even the daughters of Allah have mostly been specified as angels. This study examines the nature of these goddesses and their relationship with the idea of "daughters of Allah". Considering pre-Quranic sources as well as the verses of the Quran, this study conducts a critical reading of the early Islamic literature.The most important questions are as follows: who are al-Lat, al-Uzza, and Manat? How are they introduced in pre-Quranic sources, the Quran, and the early Islamic sources? What is the relationship between these Arabian goddesses and the idea of "daughters of Allah" in each of these sources? And how these sources help us to understand the nature of these deities? The findings of this study indicate that although the Arabian goddesses are not referred to as "daughters of Allah" in the Quran and pre-Quranic sources, given the contradictions and differences in the early Muslims Material, this belief can be considered possible among pre-Islamic Arabs.

    Keywords: Daughters of Allah, Arabian goddesses, Historical interpretation, Ancient evidence, Early Islamic sources
  • Javad Morshedloo * Pages 131-152

    This article touches at a somewhat neglected aspect of traditional local governments in Iran. Financial resources seem to play a pivotal role in the formation of any local power. The article focuses on a case of local government in precolonial southern Caucasia, i.e. the Khanate of Shirvan, one of those several local Iranian rules in southern Caucasia which was annihilated after Tsarist Russia’s conquest of the region. Central to this study is the nature and quality of the economic resources available to the local governor as well as the mechanism through which he managed these resources to maintain and exert his power. The main reason behind this selection is the publication of “The 1820 Russian Survey of Shirvan Khanate.” This invaluable source gives us a wealth of statistical data on the financial resources of Shirvan Khanate before its annexation to Tsarist Russia. These data are analyzed within a socioeconomic framework to determine the amount of financial resources available to the Khan. This study demonstrates that the Khans of Shirvan enjoyed an advantageous position as they held control of considerable economic resources and these resources were of crucial importance for their local rule.

    Keywords: Al-Sarkar, Local government, Shirvan, Caucasus, Mustafa Khan Shirvani
  • Alireza Mollaiy Tavavny, Hamidi Basirat Manesh, Marzieh Beigizadeh * Pages 153-173

    One of the challenges of the constitutional movement was the drafting and approval of the Constitution. Based on the second article of the amendment to the Constitution, five qualified mujtahids were responsible for legislative processes. During the drafting of the constitution, Sheikh Fazlollah Nouri proposed the supervision of a board of mujtahids. It was approved by the legislators as the second article of the amendment to the constitution. The question is why the intellectual faction of the first National Consultative Assembly, who insisted on the separation of religion from politics and opposed to the interference of mullahs in politics, accepted this article which allowed the supervision of a number of mullahs on parliamentary bills. This paper claims that the intellectual faction did not approve of this supervision, but they accepted it only because they intended to silence the religionists. It argues that the legislators of the intellectual faction were in fact forced to accept the supervision of mullahs on the parliamentary bills since they were under the pressure of the religionists outside and inside the parliament who would have accused them of being Baha’is or atheists if they had showed any disagreement with Nouri’s proposition.

    Keywords: Sheikh Fazlollah Nouri, Board of mujtahids, Intellectual faction, Constitutional amendment, Mullahs
  • Sayed Amir Mirhelli, Asghar Montazeralghayem *, Mostafa Pirmoradian Pages 175-193

    Bernard Lewis was a contemporary Orientalist and a theorist in the field of history of Islam. He has authored many books and articles on this subject. Studying the history of Islam, he concludes that the unity of the Islamic society must be destroyed and the great countries of the Middle East must be divided into smaller countries that have less power and serve the interests of the West. This has become known as the New Middle East theory among researchers. In this study, all of Lewis’s written and oral works are analyzed. The results of this research show that he intends to create a balance of power between the countries and even between Islam, Judaism and Christianity by adopting two strategies: Westernization and disintegration of the Middle East based on the accepted characteristics of Westerners such as patriotism and democracy. In this regard, he proposes that Western countries, especially the United States, should try to overthrow and reduce the influence of domestic and foreign hegemonies in the region, including Russia, Iran, and Iraq. He initially proposed this theory using historiographical methods, but towards the end of his life encouraged Western countries to wage war and create chaos in the region and to confront the Islamic society.

    Keywords: Bernard Lewis, The New Middle East, disintegration, Islamic unity, Abuse of history
  • Mohammad Bagher Vosoughi *, Mehran Rezaei Pages 195-217

    Persians, as cultural and economic mediators between the east and west, caused cultural exchanges between China and the western world. Up to the 16th century, Chinese culture and civilization was introduced to the west from Persians’ points of view. Persian merchants travelled to China regularly and played the main role in the cultural and economic exchanges between these two countries. Travellers and merchants’ information entered geographical, historical, and literary texts and was transferred from generation to generation for centuries. One of the most important aspects of this cultural exchange are Chinese toponyms which were transferred to western texts through Persian and Arabic texts. Most of these toponyms went through phonetic and semantic changes and entered western texts in Persian or Arabic forms. On the other hand, Chinese toponyms, because of their phonetic features, were recorded with different spellings, so these toponyms were recorded in various forms in Islamic texts. This has caused difficulties for researchers; therefore, any information about the location of Chinese toponyms is of crucial importance. “Māchin” and “Khίtā” are two of these toponyms. They are often used in Islamic text and are key terms in Muslims’ geography. In spite of the extensive use of these two toponyms in historical, geographical, and literary texts, no research has been done on them and, thus, Muslim geographers and historians’ understanding of them remains unclear. Therefore, the main purpose of this paper is to study the geographical, historical, and astronomical texts of Muslims in order to examine their geographical conception of these two toponyms.

    Keywords: Māchin, Khίtā, Geographical conception, China, Iran