فهرست مطالب

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 8 (پیاپی 18، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحسین دلیر*، آزاده علایی، مریم قنبرپور صفحات 11-21
    از آنجاییکه دستیابی به هدف در اجرای پروژه های عمرانی بر چند پایه محکم، مدیریت، بودجه، زمان، نیروی انسانی و... واقع گردیده است و این هدف وقتی به خوبی محقق می گردد که هر کدام ویژگی معیار پروژه را داشته باشند، آنگاه طرح مورد نظر و ایده کارفرما در مدت دیده شده به بهره برداری خواهد رسید و در اختیار بهره برداران که عمدتا عموم مردم هستند قرار خواهد گرفت. مدیریت از آنجا شروع می گردد که طرح به صورت یک ایده مطرح و سپس در فازهای مختلف بررسی و در نهایت مطلوبیت آن مسجل می گردد. ضرورت استفاده از سیستم های ساختمانی و مصالح جدید به منظور افزایش سرعت ساخت، سبک سازی، افزایش عمر مفید و نیز مقاوم نمودن ساختمان ها در برابر زلزله را بیش از پیش مطرح ساخته است. در این راستا ارتقاء سطح علمی و تخصصی جامعه مهندسی کشور و آشنایی با سیستم ها و مصالح جدید ساختمانی امری اجتناب ناپذیر می باشد. حل مشکلاتی نظیر زمان طولانی اجرا، عمر مفید کم و یا هزینه زیاد اجرای ساختمان ها در بخش مسکن نیازمند ارایه راهکارهایی به منظور استفاده عملی از سیستم های ساختمانی نوین و مصالح ساختمانی جدید جهت کاهش وزن، کاهش زمان ساخت، دوام بیشتر و نهایتا کاهش هزینه اجرا می باشد. این اقدامات در دراز مدت موجب بهینه سازی ساخت، افزایش تولید مسکن در کشور و رسیدن به شرایط اجرایی مطلوب خواهد شد. از سوی دیگر چنین تحولاتی موجب گسترش سرمایه گذاری های زیر بنایی و یا کلیه اصولی در بخش مسکن علی الخصوص توسط بخش خصوصی خواهد شد این امر دولت را نیز در رسیدن به اهداف خود در بخش مسکن یاری خواهند نمود، در این مطالعه سعی می شود خصوصیت کامپوزیت های سیمانی مهندسی شده در قالب تضمین کیفی مدیریت کیفیت پروژه ساخت ساز مورد بررسی قرار گیرد . با توجه به نوشتار و نمونه موضوع روش تحقیق مورد استفاده تحلیلی-توصیفی میباشد و از ابزار کتابخانه ای و اسناد و مطالعات پیوسته استفاده گردیده است. با توجه به یافته های نگارشی خصوصیت های کامپوزیت مهندسی شده میتواند خواسته های مارا در برابر یک فناوری ساخت ساز تامین کند
    کلیدواژگان: ECC، کامپوزیت سیمانی مهندسی، مدیریت پروژه و ساخت، مدیریت کیفیت، فناوری های نوین
  • حسین مالداری، داود اکبری* صفحات 22-29
    ترافیک به مثابه ی شاخص ترین و عینی ترین اصل مدیریت شهری، با مجموعه ای در هم پیچیده از روابط اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در ارتباط و تعامل دایمی می باشد. نظام های شهری در کشورهای کمتر توسعه یافته به شدت دچار عدم تقارن در مدیریت شهری اند و این ناهمگونی و عدم توازن در مدیریت شهری از مناطق بیشتر برخوردار به مناطقی که بهره ی کمتری از توسعه در ابعاد کمی و کیفی دارند، محسوس می باشد. یکی از مناطقی که در اکثر پژوهش ها به عنوان نمونه ای از وضعیت مخاطره آمیز در نظام های اجتماعی شهری مورد توجه قرار گرفته، سکونتگاه های غیررسمی است که معمولا در مناطق حاشیه ای شهری ایجاد شده و رشد کمی پیدا می کنند و می توانند میزان ماندگاری افراد در این مناطق را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. از آنجا که با کاهش ماندگاری، جمعیت ساکن در سکونتگاه های غیر رسمی نمی توانند در نظام شهری حل شوند و از سوی دیگر، امکان بازگشت به روستاها را نیز در اکثر موارد ندارند، این وضعیت می تواند مخاطرات اساسی برای کل ساختار اجتماعی ایجاد نماید. این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی که متکی بر دو روش کتابخانه ای و میدانی است. در این پژوهش با جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و انجام محاسبات رگرسیون و آزمون همبستگی پیرسون اثرگذاری متغیر مستقل یعنی مدیریت ترافیک و حمل و نقل بر متغیر وابسته یعنی ماندگاری جمعیت در سکونتگاه های غیر رسمی شهرستان بیرجند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که مدیریت ترافیک و حمل و نقل شهری می تواند تا حدود 65 درصد بر ماندگاری جمعیت اثرگذار باشد، که 27 درصد این تاثیر از طریق فرهنگ ترافیکی نظیر آموزش و نقش رسانه ها،24 درصد از طریق بهبود الگوهای ترافیکی نظیر تغییر در شیوه های اعطای گواهینامه و 14 درصد از طریق اجرای اصولی و درست قوانین ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: ترافیک، مدیریت حمل و نقل، ماندگاری، سکونتگاه غیر رسمی، مقررات و آموزش
  • محمدرضا خادم زاده، اردلان فیلی* صفحات 30-37
    در قرن حاضر اساسی ترین مشخصه سازمان ها تاکید بر دانش و اطلاعات است. سازمان های امروزی برخلاف سازمان های گذشته نیازمند تسخیر، مدیریت و بهره برداری از دانش و اطلاعات به منظور بهبود عملکرد، مدیریت و پیگیری تغییرات پایان ناپذیر و کسب مزیت رقابتی پایدار هستند. در این میان توجه به دانش و مدیریت آن در شهرداری ها به دلیل گستره متنوع پروژه ها و بهره گیری از تخصص های گوناگون و استفاده از مشاوران و پیمانکاران مختلف به منظور پیش برد اهداف و پروژه های سازمانی و به جهت موقتی بودن تیم های مجری پروژه ها امری ضروری می باشد. پژوهش حاضر با هدف تحلیل روابط پنهان علی و معلولی مراحل فرایند مدیریت دانش در حوزه فنی و عمرانی شهرداری شیراز انجام شد. این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از بعد ماهیت و روش، توصیفی می باشد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تهیه شده مبتنی بر روش آزمایش و ارزیابی تصمیم گیری استفاده شد. اطلاعات توسط ده نفر از کارشناسان خبره درحوزه فنی و عمرانی شهرداری شیراز با حداقل ده سال سابقه حضور در پروژه های عمرانی در شهر شیراز تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار Excel تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که ذخیره دانش اثرگذارترین فرایند موثر بر مدیریت دانش در حوزه فنی و عمرانی شهرداری شیراز است.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، شهرداری، تصمیم گیری چند معیاره، دیمتل
  • وحید صابری*، حمید صابری، فائزه اسلامی، عباسعلی صادقی صفحات 38-54
    در این تحقیق، به بررسی تاثیر میراگرهای شیاردار در قاب های مهاربندی شورون با تعداد طبقات مختلف و اعمال بارگذاری یک سویه و چرخه ای پرداخته شد. برای ارزیابی و مقایسه نتایج، مطالعه پارامتریک بر روی میراگر با و بدون شیار انجام گرفت. 8 نمونه قاب یک طبقه به صورت قاب خمشی معمولی، قاب مهاربندی، قاب مهاربندی با میراگر ساده، قاب مهاربندی با میراگر شیاردار، قاب مهاربندی با میراگر شیاردار و قاب سه طبقه مهاربندی شورون با میراگر شیاردار، قاب پنج طبقه مهاربندی شورون با میراگر شیاردار و قاب هشت طبقه مهاربندی شورون با میراگر شیاردار توسط نرم افزار اجزاء محدود آباکوس مدل سازی و تحلیل گردید. نتایج حاکی از آن است که قاب مهاربندی شورون با میراگر شیاردار با رفتار شکل پذیر خود، مقدار زیادی از انرژی ورودی زلزله را مستهلک و باعث کاهش نیروی برش پایه می شود. منحنی های هیسترزیس پایدار و بدون افت زیاد، نشان دهنده قابلیت جذب انرژی بالا توسط قاب های مهاربندی شورون مجهز به میراگر شیاردار است. در کلیه قاب های مهاربندی شورون با میراگر شیاردار، در اعضای سازه ای، مفصل پلاستیک تشکیل نگردید و مد خرابی در المان میراگر شیاردار متمرکز می شود. میراگر شیاردار موجب کاهش سختی اولیه، سختی ثانویه و ظرفیت باربری گردیده که این میزان کاهش علاوه بر کنترل تغییر مکان های جانبی سازه، قابلیت استهلاک انرژی را افزایش می دهد. قاب مهاربندی شورون با میراگر شیاردار، دارای شکل پذیری مناسب تری نسبت به نمونه های دیگر بوده و بر اساس نتایج به دست آمده میراگر شیاردار دارای عملکرد لرزه ای مناسبی است.
    کلیدواژگان: مهاربند شورون، میراگر شیاردار، منحنی هیسترزیس، شکل پذیری، مفصل پلاستیک
  • وحید صابری*، حمید صابری، پویا اکبری، فائزه اسلامی، عباسعلی صادقی صفحات 55-71
    همواره برای ساخت ساختمان های عظیم و بزرگ یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار هزینه تمام شده سازه می باشد و به دلیل بالا بودن حجم مصالح مصرفی در این گونه پروژه ها کوچکترین تغییرات در نوع و نحوه ارتباط بین اجزای سازه ای این سیستم ها می تواند تاثیرات زیادی در مقدار مصالح مصرفی و در نتیجه در هزینه تمام شده پروژه داشته باشد. سیستم های سازه ای که در ساخت ساختمان های بلند استفاده می شود، باید بتوانند نیروی جانبی از جمله نیروی باد را به خوبی به زمین منتقل کنند. یکی از این سیستم ها که در ساخت ساختمان های بلند مورد استفاده قرار می گیرد سیستم مهاربازویی و کمربند خرپایی می باشد؛ مکان بهینه قرار گیری کمربند های خرپایی و شکل پلان معماری ساختمان روی عملکرد سازه ای این سیستم تاثیر به سزایی دارند. دراین پژوهش هدف یافتن شکل مناسب پلان ساختمان می باشد؛ دراین راستا نمونه هایی با پلان های مستطیلی شکل و نسبت عرض به طول های مختلف با مساحت زیربنای یکسان و تعداد کمربند های متفاوت درطول ارتفاع ساختمان ساخته می شوند. پس از مدل سازی و تحلیل نمونه ها پارامتر های لنگی برشی، تغییر مکان جانبی، برش پایه، تغییر مکان جانبی نسبی طبقات و... مورد مقایسه قرار می گیرند. مقایسه نمودارها و تحلیل نتایج حاصل از این نمونه ها نشان می دهد. استفاده از پلان مستطیلی شکل با نسبت عرض به طول 0.64 کارایی و عملکرد سازه ای بهتری دارد؛ همچنین هنگام اعمال نیروی جانبی باد، استفاده از کمربند خرپایی باعث ایجاد یک نقطه عطف در نمودار نیروی محوری ستون های اطراف هسته مرکزی در ارتفاع بین دو کمربند می شود.
    کلیدواژگان: ساختمان های بلند، نیروی باد، کمربند خرپایی، پلان معماری، لنگی برشی
  • زینب محمودیه، بابک بهفروز، سید محمد رضا داودی* صفحات 72-85

    بررسی عوامل موفقیت نوآوری یک گام اساسی در راه تدوین و برنامه ریزی برای نوآوری فناورانه در صنعت ساخت و ساز می باشد. توسعه ی صنعت ساخت و ساز، از جمله نشانه های رشد کشورها محسوب شده و بیشترین سهم انباشت سرمایه ی ثابت و بالاترین سهم اشتغال را به خود اختصاص می دهد. با توجه به هدف پژوهش که شناسایی و رتبه بندی عوامل کلیدی موثر بر موفقیت نوآوری در پروژه های ساخت و ساز در شهر اصفهان با تکنیک ANP می باشد؛ با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و انجام مصاحبه و توزیع پرسشنامه ای بین 14 نفر از خبرگان صنعت مربوطه عوامل کلیدی موثر بر موفقیت نوآوری در ساخت و ساز، شناسایی شدند. عوامل شناسایی شده به 3 دسته ی عوامل دولتی، عوامل سازمانی و عوامل مدیریت دانش تقسیم و ارتباط بین آن ها مشخص گردید. برای رتبه بندی نهایی، پرسشنامه ی مقایسات زوجی، بین 20 نفر از صاحب نظران مربوطه و خبرگان در پروژه ی مرکز همایش های بین المللی اصفهان و پروژه ی برج های مسکونی پزشکان آبشار توزیع شد و سپس با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای و نرم افزارSuper Decision تجزیه و تحلیل انجام گرفت. نتایج حاصل از رویکرد ANP نشان داد که در بین عوامل سازمانی، عامل تعهد مدیریت ارشد، ایجاد و حمایت از موسسات R&D مربوط به عوامل دولتی و کسب و توسعه ی دانش در بین عوامل مدیریت دانش، بیشترین وزن را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: صنعت ساخت و ساز، نوآوری ساخت و ساز، موفقیت نوآوری، عوامل کلیدی موثر، تکنیک ANP
|
  • Amir Hossein Dalir *, Azadeh Alaei, Maryam Ghanbarpour Pages 11-21
    Obstract:Since achieving the goal in implementing construction projects on several bases of management,budget,time,manpower and ..... and this goal is well_done when they have any project benchmark .Then the desired plan and idea of the employer has been viewed and it will be at the discretion of the benefits that are mostly the general public.Management begins with the plan as an idea and then examines in diffrent phases and ultimately its desirability goes.The necessity of using construction systems and new materials has been made to increase the speed of construction,lightness,increase the vitro,as well as the resistant to earthquake buildings. In this regard,promotion f the scientific and specialized level of country engineering community and familiarity with new construction systems and materials is invitable.Solving problems such as long run,low useful life,or high cost of running buildings in the housing sector requires providing solutions for practical use of new construction systems and new building materials.To reduce weight,reducing the construction time,more durability and ultimately reduce cost. This long_term measures will optimise build,increase the housing production in the country and reach the condition of optimal implementation.On the other hand,such developments will extend the underlying investment or all principles in the housing sector,especially by the private sector.This will help the government in reaching its goals in the housing sector.In this study,we try to examine the characteristic of composite engineered in the form of qualitative management guarantee,quality construction project.According to the paper and sample,the research method is used to analyse the methodology and library tools and documents and continuous studies have been used;considering the engineering composite characteristics,we can meet our demands against construction technology. KEYWORDS:ecc,engineering composite,project management and construction,qualitative management,new technology.
    Keywords: ECC, Engineering Cement Composite, Project management, construction, Quality management, New technologies
  • Hossein Maldari, Davood Akbari * Pages 22-29
    Traffic, as the most prominent and objective principle of urban management, is in constant interconnection and interaction with a complex set of social, cultural and economic relationships. Urban systems in less developed countries suffer from severe asymmetry in urban management, and this heterogeneity and imbalance in urban management make areas that are less productive and qualitatively less developed. No. One of the areas considered in most research as an example of the risky situation in urban social systems is informal settlements, which are usually established in the suburbs and grow slightly. And can severely affect people's survival in these areas. Since the decline in livelihoods, the population living in informal settlements cannot be resolved in the urban system and, on the other hand, cannot be returned to the countryside in most cases, this situation can pose a major threat to the overall social structure. To create. This is a descriptive-analytical study that relies on two methods of library and field research. In this study, the effect of independent variable namely traffics management and transportation on dependent variable namely population viability in informal settlements of Birjand was investigated by gathering information through questionnaire and Pearson correlation test. The results show that traffic management and urban transport can affect up to 65% of the population sustainability, of which 27% through traffic culture such as education and the role of the media, 24% through improved patterns. Traffic such as changes in certification practices and 14% are caused by the proper implementation of the rules.
    Keywords: Traffic, Transportation Management, Sustainability, Informal Settlement, Regulations, Training
  • Mohammad Reza Khadem Zade, Ardalan Feili * Pages 30-37
    Today organizations are basically characterised by their emphasis on knowledge and information. Modern organizations, unlike those of the past, need to capture, manage, and utilize knowledge and information in order to improve performance, manage, and pursue endless change and gain a sustainable competitive advantage. It is necessary to pay attention to the knowledge and management of it in the municipalities due to the diverse range of projects and the use of diverse expertise and consultants in order to advance organizational goals and projects in order to be temporary. The aim of this study was to analyze the latent causal relationships of the stages of the knowledge management process in the technical and civil field of Shiraz Municipality. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. In order to collect data, a questionnaire was prepared using the test method and decision evaluation. Information was completed by ten experts in the technical and civil field of Shiraz Municipality with at least ten years of experience in construction projects in Shiraz. The collected data were analyzed by Excel software. The results showed that knowledge storage is the most effective process on knowledge management in the technical and civil field of Shiraz Municipality.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, municipality, Multi-criteria decision making, DEMATEL
  • Vahid Saberi *, Hamid Saberi, Faezeh Eslami, Abbasali Sadeghi Pages 38-54
    In this study, the effect of steel damper with vertical slits on chevron braced frames with the number of different stories is investigated and pushover and cyclic analyses are performed . To evaluate and compare the results, a parametric study is carried out on a steel damper with and without slit. Eight model frames such as a single-story in ordinary moment frame, braced frame, chevron braced frame with gusset plate, chevron braced frame equipped by a damper with vertical slits, chevron braced frame with silt damper and three-story chevron braced frame equipped by a damper with vertical slits, five-story chevron braced frame equipped by a damper with vertical slits, eight-story chevron braced frame equipped by damper with vertical slits are modeled and analyzed by finite element method in Abaqus software. The results showed that the braced frame equipped by a damper with vertical slits by its ductile behavior, dissipated a large amount of earthquake input energy and reduced the base shear. The hysteresis curves were stable and without any loss, indicating high energy absorption by chevron braced frame equipped by a damper with vertical slits. In all the chevron braced frame equipped by a damper with vertical slits, the plastic hinges are not formed in the members of structures, and the failure mechanism is concentrated in the damper. The damper with vertical slits reduced the elastic stiffness, secondary stiffness and carrying capacity, which in addition to controlling the drift of the structure, increased the energy absorption capability. The chevron braced frame equipped by a damper with vertical slits had more ductility than other specimens, and according to the results, damper with vertical slits had good seismic performance.
    Keywords: Chevron braced frame, Slit damper, hysteresis curve, Ductility, Plastic hinge
  • Vahid Saberi *, Hamid Saberi, Pouya Akbari, Faezeh Eslami, Abbasali Sadeghi Pages 55-71
    In construction of high-rise buildings, one of the major and effective factors is the final cost of structure. Due to high volume of materials in such sort of projects, the smallest changes in the type and method of joining between the different structural components of these systems may have substantial impact on the amount of consumed materials and hence the final cost of the project. Structural systems applied in construction of high-rise buildings must be able to transfer the lateral wind force into the earth. One the systems used in construction of high buildings is outrigger system and truss belt. Optimized location of truss belt and shape of architectural plan have crucial effect on structural performance of the system. The aim of this study is to find the appropriate shape for building plan. In this regard, rectangular shaped plans with different width-to-length ratios, similar areas and different number of caps along the height of the building were constructed. After modeling and sample analysis, different parameters such as shear moment, lateral displacement, base shear, relative lateral displacement and …, were compared. Comparison of curves and analysis of obtained results showed that application of rectangular plan with width-to-length ration of 0.64 has better structural performance efficiency. Also, when lateral wind force is applied, application of truss belt resulted in creation of an inflection point in axial force curve of the columns surrounding the central core in the interval between two belts.
    Keywords: High-rise building, Wind force, Outrigger, Architectural Plan, Shear Lag
  • Zeinab Mahmoodieh, Babak Behforouz, Sayyed Mohammad Reza Davoodi * Pages 72-85

    In the construction industry: investigation of innovation success faction is a fundamental step in codification and planning for technical innovation. The development of the construction industry is one of the indication of the growth of countries and accounts for the largest share of fixed capital accumulation and the highest allotment Employment. According to the aim of this research is identification and ranking of key factors affecting innovation the success, in construction projects in Isfahan, using Analytic Network Process (ANP) method; after library search, interviews and using a questionnaire from 14 industry experts '' key success the factors affecting innovation success in construction'' identified. These factors categorized in three groups: government factors, organizational factors, and knowledge management factors and relation between them identified. For the final ranking, a paired comparisons questionnaire were distributed, between 20 experts in the project of Isfahan International Conference Center and the Abshar residential towers then data analyzed using the Analytic Network Process methods and Super Decision software. According to the Analytic Network Process results in top management commitment for the organizational factors, creating and supporting R&‌D institutions for governmental factors and the knowledge acquisition and developing among the factors of knowledge management have the most weight.

    Keywords: Construction Industry, construction innovation, success of innovation, Key Success Factors, ANP technique