فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 43 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رستم یزدانی بیوکی*، محمدحسن رحیمیان، حسین بیرامی، محمدهادی راد، غلامحسن رنجبر صفحات 1-12

    گل محمدی (Rosa damascene Mill) یکی از گونه های اقتصادی و مهم رز در ایران است. تنش شوری پس از خشکی دومین تنش محیطی فراگیر و محدودکننده تولیدهای کشاورزی است. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر گل محمدی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط لایسیمتر در سال زراعی 1398-1397 در مرکز ملی تحقیقات شوری انجام گرفت. تیمارها شامل چهار سطح شوری 2/8، 5، 8 و 11 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف شوری بر تمامی صفات مورد بررسی به جز تعداد شاخه در بوته و تعداد گلبرگ معنی دار بود. گیاهان تیمارشده با سطوح شوری 2/8، 5 و 8 دسی زیمنس بر متر به طور معنی دار دارای ارتفاع، تعداد گل در هر بوته، وزن گل، وزن گلبرگ، عملکرد گل و عملکرد اسانس بیش تر نسبت به تنش شوری 11 دسی زیمنس بر متر بودند. افزایش سطح تنش از 2/8 به 11 دسی زیمنس بر متر سبب کاهش 41/4 درصد ارتفاع، 11 عدد گل در هر بوته (47/8 درصد)، 62/4 درصد عملکرد گل و 53/9 درصد عملکرد اسانس شد. به طور کلی نتایج نشان داد که آستانه تحمل به شوری گل محمدی محلات 8 دسی زیمنس بر متر بود.

    کلیدواژگان: تعداد گل در بوته، تنش، گلبرگ، اسانس، عملکرد اسانس
  • پیمان نامور*، شهرام فرخی صفحات 13-23

    بید گوجه فرنگی Tuta absoluta آفتی است که از سال 1389 وارد کشور شده و به سرعت در مناطق مختلف از جمله جنوب استان کرمان گسترش یافته است. سن شکارگر Nesidiocoris tenuis در کنترل بید گوجه فرنگی در گلخانه های گوجه فرنگی نقش موثری دارد. برای بررسی کارایی سن شکارگر در کنترل این آفت، در یک گلخانه پژوهشی رهاسازی سن شکارگر در پنج تیمار شامل یک جفت سن بالغ به ازای هر بوته، 6 عدد پوره سن چهار به ازای هر بوته هم زمان با آلوده سازی مصنوعی (رها سازی یک جفت حشره بالغ بید گوجه فرنگی به ازای هر بوته)، یک جفت سن بالغ به ازای هر بوته و 6 عدد پوره سن چهار به ازای هر بوته یک هفته پیش از آلوده سازی مصنوعی و بدون رهاسازی سن شکارگر (شاهد)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار به انجام رسید. ارزیابی در دو نوبت 40 و 70 روز پس از آلوده سازی مصنوعی روی 20 بوته از هر کرت انجام شد. نتایج نشان داد دو تیمار رهاسازی حشره بالغ و پوره یک هفته پیش از آلوده سازی مصنوعی، با کم ترین تعداد لارو (1/52 ± 5 و 1/01 ± 5/1 در 40 روز و 0/58 ± 2 و 0/58 ± 4 در 70 روز)، دالان (2/96 ± 11/4 و 2/2 ± 10/7 در 40 روز و 0/67 ± 4/7 و 0/88 ± 6/7 در 70 روز) و درصد خسارت به میوه (1/45 ± 4/7 و 1/21 ± 7/3) و نیز بیش ترین تعداد سن مستقر در بوته ها (0/14 ± 3/6 و 0/07 ± 3/1 در 40 روز و 0/2 ± 5/8 و 0/24 ± 4/6 در 70 روز) بهتر از سایر تیمارها بوده اند. از نظر تعداد علایم خسارت سن به بوته ها نیز دو تیمار یادشده به ویژه در ارزیابی نهایی اختلاف معنی داری با سایر تیمارها نداشته و برای کاربرد در گلخانه های تجاری پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: پروانه مینوز گوجه فرنگی، کارایی شکارگری، کنترل بیولوژیک، جیرفت
  • شهاب الدین آهوئی، سید حسین نعمتی*، حسین آروئی، علی تهرانی فر صفحات 25-42

    انتخاب پوشش بهینه گلخانه از طریق تاثیر بر کمیت و کیفیت نور ورودی به گلخانه دارای اهمیت است. برخی صفات رویشی و زایشی گیاه و صفات بیوشیمیایی میوه دو رقم گوجه فرنگی («سیندا» و «ملودی») کشت شده در واحدهای گلخانه ای با چهار پوشش متفاوت گلخانه (شیشه، پلاستیک، پلی کربنات و کاروگیت) به صورت طرح کرت های خردشده (فاکتور اصلی: پوشش گلخانه؛ فاکتور فرعی: رقم) در قالب طرح کاملا تصادفی در کشت پاییزه در گلخانه های پژوهشی گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد صفات رویشی، زایشی و بیوشیمیایی گیاه به طور معنی داری تحت تاثیر پوشش گلخانه، رقم و اثر برهم کنش آنها قرار گرفتند. میزان تابش به ترتیب در پوشش های کاروگیت، شیشه، پلاستیک و پلی کربنات از بیش ترین تا کم ترین ثبت شد. افزایش شاخص سلامت گیاه از طریق افزایش قطر ساقه و کاهش طول گیاه تحت تاثیر میزان تابش ناشی از پوشش های گلخانه قرار گرفت و به طور معنی داری در پوشش های کاروگیت و شیشه از پوشش های پلاستیک و پلی کربنات بیش تر بود. رقم «سیندا» در پوشش کاروگیت و شیشه به ترتیب 35/5 و 35 روز و رقم «ملودی» در پوشش شیشه 32/2 روز زودتر وارد فاز گل دهی شدند. تعداد روز تا رسیدن میوه در رقم «ملودی» در پوشش کاروگیت کم ترین (60 روز) و در رقم «سیندا» در پوشش پلی کربنات بیش ترین میزان (80/25 روز) بود. تولید میوه در رقم «سیندا» تحت پوشش های کاروگیت (6503/6 گرم بر بوته) و شیشه (6337/3 گرم بر بوته) بیش ترین میزان بود و در رقم «ملودی» تحت پوشش های پلاستیک و پلی کربنات (به ترتیب 1314/2 و 1027/1 گرم بر بوته) کم ترین میزان را نشان داد. براساس نتایج این آزمایش در شرایط آب و هوایی منطقه، به دلیل ارزش فعلی خالص و نرخ بازدهی داخلی بیش تر پوشش شیشه نسبت به سایر پوشش ها، کشت رقم «سیندا» در گلخانه هایی با پوشش سقف شیشه از نظر اقتصادی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارزش فعلی خالص، پلاستیک، شیشه، کاروگیت، نرخ بازدهی داخلی، نور
  • سمیرا رئیسی دهکردی، ناصر پنجه که*، عبدالحسین طاهری، سید کاظم صباغ صفحات 43-55

    یکی از ‏عوامل اصلی محدودکننده تولید خیار، بیماری های پوسیدگی ریشه و طوقه این گیاه است. با توجه به خاکزاد بودن این عوامل، مبارزه شیمیایی علیه آنها نه تنها کاملا موثر نیست بلکه باعث تخریب محیط زیست نیز می شود. از جمله راه های مبارزه با این بیماری ها روش های کنترل بیولوژیک است. این پژوهش به منظور کنترل بیولوژیک بیماری های خاکزاد خیار انجام شده است. در این بررسی اثر بیوکنترلی ‏گونه های ‏Trichoderma harzianum، ‏T. virens، Pseudomonas fluorescens و Bacillus subtilis علیه پوسیدگی های طوقه و ریشه خیار ناشی از Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum، Pythium aphanidermatum و Phytophthora melonis در آزمایشگاه مورد پژوهش قرار گرفت. گونه Trichoderma harzianum که در آزمایشگاه بیش ترین درصد بازدارندگی از رشد عوامل بیماری زا را داشت، برای بررسی های گلخانه ای استفاده شد. بررسی شدت بیماری و اجزای عملکرد رقم نگین در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در تیمارهای مختلف با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد. بیش ترین درصد بازدارندگی در اثر متقابل با 45/8 درصد توسط B.subtilis در برابر P. aphanidermatum ایجاد شد. در گلخانه قارچ Trichoderma harzianum روی پوسیدگی فوزاریومی ریشه و ساقه خیار و بوته میری فیتوفترایی با 32/8 و 18/8 بیش ترین و کم ترین درصد کنترل بیماری را داشته است. تیمار گیاهان سالم تلقیح شده با تریکودرما بیش ترین افزایش اجزای عملکرد و گیاهان آلوده شده به پوسیدگی فوزاریومی کم ترین عملکرد را دارند. همبستگی قوی بین شاخص شدت بیماری و وزن تازه ریشه در تیمارهای مختلف مشاهده شد. بنابراین جدایه های آنتاگونیست قارچی و باکتریایی عملکرد مناسبی در کنترل بیماری های ریشه خیار داشتند.

    کلیدواژگان: بیماری های پوسیدگی ریشه و طوقه، کنترل بیولوژیک، Trichoderma harzianum، رقم نگین
  • مینا باقری، میرحسن رسولی صدقیانی*، محسن برین، اسماعیل رضایی صفحات 57-70

    کشت مخلوط در شرایط تلقیح میکروبی به عنوان روشی برای بهبود شاخص های کیفیت خاک مطرح است. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی اثر تلقیح میکروبی بر برخی شاخص های کیفیت خاک تحت کشت گیاهان بادرشبی و لوبیا قرمز در کشت خالص و مخلوط به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای اجرا شد. فاکتورها شامل تلقیح میکروبی (باکتری، قارچ، باکتری + قارچ و شاهد) و الگوهای کشت مخلوط (یک ردیف لوبیا + یک ردیف بادرشبی (1:1)، دو ردیف بادرشبی + دو ردیف لوبیا (2:2)، دو ردیف بادرشبی + یک ردیف لوبیا (2:1)، یک ردیف بادرشبی + دو ردیف لوبیا (1:2)، خالص لوبیا و خالص بادرشبی) بودند. در پایان دوره رشد، تنفس پایه (BR)، تنفس برانگیخته (SIR)، کربن زیست توده میکروبی (MBC)، سهم متابولیک (CO2q) و فراهمی کربن (CAI) در خاک گیاه های لوبیا و بادرشبی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تمام شاخص های کیفیت خاک، تحت تاثیر الگوهای کشت و تلقیح میکروبی قرار گرفتند. مقادیر BR و SIR در خاک کشت مخلوط 1:2 در تلقیح ترکیبی باکتری و قارچ بادرشبی به ترتیب 1/21 و 1/17 برابر بیش تر از میزان آنها در تیمار کشت خالص بادرشبی بود. کشت مخلوط 1:2 همراه با تلقیح باکتری و قارچ، MBC را به ترتیب 1/11 و 1/24 برابر در خاک لوبیا و بادرشبی نسبت به کشت خالص افزایش داد. همچنین الگوهای مختلف کشت مخلوط و کودهای زیستی، موجب افزایش CAI و کاهش CO2q در خاک شدند. به طور کلی کاربرد کشت مخلوط و استفاده از پتانسیل ریزجانداران سبب بهبود شاخص های کیفیت خاک می شود.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، شاخص های زیستی خاک، ریزجانداران، کشت مخلوط
  • صابر جمالی، حسین انصاری*، عباس صفری زاده ثانی صفحات 71-83

    به منظور بررسی اثر توامان هیدروپرایمینگ بذر و خشکی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه فلفل دلمه (رقم Padra) پژوهشی گلدانی در گلخانه پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و شامل دو فاکتور هیدروپرایمینگ با دو سطح (بدون پرایمینگ و هیدروپرایمینگ) و مقدار آب آبیاری با سه سطح (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی) بوده که در یک خاک با بافت رسی سیلتی اعمال شد. نتایج نشان داد که اثر هیدروپرایمینگ بذر بر صفات وزن تازه اندام هوایی و رسانایی الکتریکی (EC) آب میوه در سطح یک درصد معنی دار شد. اثر کم آبیاری بر وزن تازه و خشک میوه، تعداد میوه، ارتفاع بوته، قطر ساقه و ضخامت گوشت در سطح احتمال یک درصد و بر صفات وزن تازه و خشک اندام هوایی در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. اثر برهم کنش تیمارها بر EC آب میوه در سطح احتمال یک درصد و بر تعداد میوه، وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته و pH آب میوه در سطح 5 درصد معنی دار شد. بیش ترین تعداد میوه در تیمار 100 درصد نیاز آبی و هیدروپرایمینگ بذر (4/34 عدد در بوته) و کم ترین تعداد آن در تیمار 50 درصد نیاز آبی و هیدروپرایمینگ بذر (2 عدد در بوته) مشاهده شد. بیش ترین و کم ترین میزان وزن تازه میوه (با 191/4 و 82/1 گرم در بوته) به ترتیب در تیمارهای 100 و 50 درصد نیاز آبی مشاهده شد. نتایج نشان داد که تعداد میوه برداشت شده در اثر اعمال تیمارهای 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه به ترتیب منجر به تغییر 11/3 و 11/0- درصدی (بدون پرایمینگ بذر) و 16/5- و 50- درصدی (هیدروپرایمینگ بذر) نسبت به تیمار 100 درصد نیاز آبی شد. به هر حال، تیمار بهینه برای کشت در شرایط گلخانه ای، آبیاری به میزان 100 درصد نیاز آبی و هیدروپرایمینگ بذر است. اعمال تیمارهای پرایمینگ بذر و سطوح مختلف آبی روی این گیاه در شرایط مزرعه ای منطقه مشهد برای پژوهش های آینده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تعداد و وزن میوه، تنش آبی، شرایط گلخانه ای، کم آبیاری، هیدروپرایمینگ
  • محدثه پهلوان، ویدا چالوی*، مهناز کریمی صفحات 85-97

    موقعیت فلس در روش فلس برداری و نوع بستر کشت می تواند بر تولید سوخک در گیاه سوسن اثر بگذارد. به این منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور موقعیت فلس در دو سطح (فلس بیرونی و درونی) و نوع بستر کشت در پنج سطح به اجرا در آمد. بستر پایه یا شاهد دارای 50 درصد پیت + 50 درصد پرلیت بود و در چهار بستر دیگر، 50 درصد پرلیت ثابت نگه داشته شد، ولی بخش پیت ماس بستر پایه با 15 یا 30 درصد کمپوست یا ورمی کمپوست کود گاوی جایگزین شد و آزمایش با چهار تکرار به اجرا درآمد. با توجه به نتایج به دست آمده بیش ترین تعداد سوخک (3)، قطر سوخک (12/79 میلی متر) و وزن خشک سوخک (0/25 گرم)، در تیمار ترکیبی ورمی کمپوست 15 درصد و فلس های بیرونی به دست آمد. بیش ترین تعداد ریشه (5/61) در بستر پیت + پرلیت و بیش ترین تعداد برگ (15/25) و وزن تازه سوخک (1/18) در تیمار ورمی کمپوست 15 درصد مشاهده شد. طول ریشه (8/55 سانتی متر) در تیمار کمپوست 15 درصد کم ترین مقدار بود. بیش ترین تعداد ریشه (4/96) و طول ریشه (10/66 سانتی متر) و وزن تازه سوخک (1/19 گرم) در فلس های بیرونی به دست آمد. مقدار کلروفیل کل گیاهان تولیدشده در تیمار فلس های بیرونی در ترکیب با بسترهای شاهد، ورمی کمپوست 15 و 30 درصد و کمپوست 15 درصد، تفاوت معنی داری نشان ندادند. بیش ترین قطر ریشه (1/56 میلی متر)، طول برگ (14/5 سانتی متر) و غلظت نیتروژن (2/48 درصد) در تیمار فلس های بیرونی و بستر پیت + پرلیت به دست آمد. بیش ترین غلظت پتاسیم (4/91 درصد) در تیمار ترکیبی ورمی کمپوست 15 درصد و فلس های بیرونی حاصل شد. کم ترین غلظت فسفر در تیمار ترکیبی کمپوست30 درصد و فلس های درونی دیده شد. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان چنین نتیجه گیری کرد که فلس های بیرونی و سطوح پایین ورمی کمپوست برای تولید سوخک سوسن بهینه هستند.

    کلیدواژگان: سوخک، سوسن، فلس برداری، کود آلی، نیتروژن
|
  • R. Yazdani-Biouki*, M. H. Rahimian, H. Beyrami, M. H. Rad, G. H. Ranjbar Pages 1-12

    Damask rose (Rosa damascene Mill) is one of the most important and economical rose species in Iran. After drought, salinity is the second most common environmental stress limiting agricultural production. In order to investigate the effect of salinity stress on Damask rose, an experiment was conducted based on a completely randomized design with three replications in the lysimeter condition at the Research Greenhouse of National Salinity Research Center during 2018-2019 growing season. The treatments were four levels of salinity stress (2.8, 5, 8 and 11 dS m‒1). The results indicated that the effect of different levels of salinity were significant for all traits except the number of branches per plant and the number of petals. The plants treated with the salinity levels of 2.8, 5 and 8 dS m‒1 had a significantly larger number of flowers per plant, flower weight, petal weight, yield flower and essential oil yield, compared to salinity level of 11 dS m‒1. Increasing the salinity level from 2.8 to 11 dS m‒1 caused the reduction in height (41.4%), 11 flowers per plant (47.8%), 0.77 g flower (39.9%), petal weight (18.3%), flower yield (62.4%), and essential oil yield (53.9%). Overall, the results showed that the salinity tolerance threshold of Damask rose of Mahalat was 8 dS m‒1.

    Keywords: Essential oil, Essential oil yield, Number of flowers per plant, Petal, Stress
  • P. Namvar*, S. Farrokhi Pages 13-23

    Tomato leaf miner, Tuta absoluta Meyrick, is a pest which entered Iran in 2010; it was spread rapidly in many areas including Jiroft, in the southern Kerman province. The predatory bug, Nesidiocoris tenuis Reuter (Hempitera, Miridae) is an effective biocontrol agent against T. absoluta in tomato greenhouses. To evaluate the efficiency of N. tenuis in controlling T. absoluta, the predator was released in five treatments including: one pair of adult predator per plant, 6 fourth stage nymphs per plant in the same time with the artificial pest release, one pair of adult predator per plant and 6 fourth stage nymphs per plant one week before artificial pest release and control (no predator). The experiments were done in a completely randomized block design with 3 replications. Evaluation was done on 40 and 70 days after the artificial pest release on 20 plants per plot which had been selected randomly. The results showed that the two treatments of predator release before pest release were significantly better than the others in reducing the number of larvae (5 ± 1.52, 5.1 ± 1.01 on 40th day and 2 ± 0.58, 4 ± 0.58 on 70th day), mines (11.4 ± 2.96, 10.7 ± 2.2 on the 40th day and 4.67 ± 0.67, 6.7 ± 0.88 on 70th day) and the percent of the damaged fruit (4.7 ± 1.45 and 7.3 ± 1.21), as well as increasing the predator established on plants (3.6 ± 0.14, 3.1 ± 0.07 on the 40th day and 5.8 ± 0.2, 4.6 ± 0.24 on the 70th day). Moreover, these two mentioned treatments had no significant difference with the others in regard to the symptoms of N. tenuis damage in plants, especially in the final evaluation; so they could be recommended for use in commercial greenhouses.

    Keywords: Biological control, Jiroft, Predatory efficiency, Tomato leaf miner moth
  • S. Ahooi, S. H. Nemati*, H. Arouiee, A. Tehranifar Pages 25-42

    Choosing the best covering material for the greenhouse roof is a very important factor influencing the quantity and quality of light entering the greenhouse. Some vegetative and reproductive traits and biochemical characteristics of two tomato cultivars (‘Synda’ and ‘Melody’) grown in some greenhouse units roof-covered with four covering materials (glass, plastic, polycarbonate and corrugated polyethylene) were investigated for autumn cultivation in the Research Greenhouses of Ferdowsi University of Mashhad. This experiment was designed in a split plot (main-plot: greenhouse cover; sub-plot: cultivar) based on a completely randomized design. The highest to lowest radiation rates were recorded in corrugated polyethylene, glass, plastic and polycarbonate covers, respectively. The ANOVA results showed that vegetative, reproductive and biochemical traits were significantly affected by greenhouse cover, cultivar, or greenhouse cover × cultivar interaction. Raising the plant health index through increasing the stem diameter and decreasing plant length was influenced by the amount of the irradiation provided by greenhouse covers; it was significantly higher in the corrugated polyethylene and glass covers rather than the plastic and polycarbonate ones. The maximum numbers of days from transplanting to flowering stage were obtained in the corrugated and glass covers (35.5 and 35 days, respectively) for the ‘Synda’ cultivar, and in glass cover (32.2 days) for the ‘Melody’ cultivar. The lowest fruit ripening (60 days) was observed in the ‘Melody’ cultivar under the corrugated polyethylene cover, while the highest value (80.25 days) was recorded in ‘Synda’ cultivar under the polycarbonate cover. Fruit production was the highest in the ‘Synda’ cultivar under corrugated polyethylene (6503.6 g/plant) and glass (6337.3 g/plant) covers, while ‘Melody’ under plastic and polycarbonate covers (1314.2 and 1027.1 g/plant, respectively) showed the lowest amount. According to the results of this experiment, from an economic point of view, based on Net Present Value (NPV) and Internal Rate of Return (IIR) factors, the greenhouse cultivation of ‘Synda’ cultivar under glass cover is recommended in Mashhad climatic conditions.

    Keywords: Corrugated polyethylene, Glass, Internal Rate of Return, Light, Plastic, Net Present Value
  • S. Reisi Dehkordi, N. Panjehkeh*, A. H. Taheri, S. K. Sabbagh Pages 43-55

    Cucumber root and crown rots are one of the main factors limiting cucumber production. Due to the soil borne nature of causal agents, their chemical control is not only ineffective, but also destroys the environment. Biological control strategies are one of the ways to combat these diseases. This research was conducted to study the biological control of cucumber soilborn diseases. The biocontrol influences of Trichoderma harzianum, T. virens, Pseudomonas fluorescens and Bacillus subtilis against cucumber root and crown rots caused by Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum, Pythium aphanidermatum and Phytophthora melonis were investigated in the laboratory. T. harzianum, which had the highest rate of the inhibitory growth in the laboratory, was used for the greenhouse studies. The disease severity and yield components of greenhouse cucumber Negin variety were evaluated in different treatments in a completely randomized design with four replicates using the SAS software. Highest percentage of inhibition in dual culture with 45.8% was observed by B. subtilis versus P. aphanidermatum. The results revealed that T. harzianum had the highest and lowest disease controls (32.8 and 18.8 percent) on F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum and P. melonis, respectively. The treatment related to Trichoderma-inspired healthy plants had the greatest effect on the increase of the yield components in cucumber, while the infected plants with F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum had the lowest yield. The disease severity index and root fresh weight showed a high correlation in different treatments. Therefore, fungal and bacterial antagonists were successful in controlling the cucumber root diseases.

    Keywords: Root, crown rots, Biological control, Trichoderma harzianum, Negin variety
  • M. Bagheri, M. H. Rasouli Sadaghiani*, M. Barin, E. Rezaei Pages 57-70

    Intercropping under microbial inoculation has been suggested as a method to improve the soil quality indices. The objective of this study was to evaluate the effect of microbial inoculation on some soil quality indices of moldavian balms- and bean-planted soils in sole cropping and intercropping. This experiment was carried out in the form of a factorial based on a randomized complete block design with three replications in greenhouse condition. Studied factors were microbial inoculation (AMF, PGPR, AMF+PGPR and without microbial inoculation) and planting patterns (sole cropping of moldavian balms and bean, 1 row moldavian balms + 1 row bean (1:1), 2 row moldavian balms + 2 row bean (2:2), 2 row moldavian balms + 1 row bean (2:1) and 1 row moldavian balms + 2 row bean (1:2)). At the end of the growth period, microbial respiration (BR), substrate-induced respiration (SIR), microbial biomass carbon (MBC), metabolic quotient (qCO2) and carbon availability index (CAI) in moldavian balms- and bean-planted soils were determined. The results showed that the intercropping patterns and microbial inoculation had a significant effect on all soil quality indices, in moldavian balms and bean plantation. The BR and SIR in the 2:1 intercropping moldavian balm under PGPR+AMF inoculation were measured to be 1.21 and 1.17 times higher than those of sole cropping, respectively. The 2:1 intercropping with PGPR+AMF inoculation increased MBC by 1.11 and 1.24 times, as compared to sole cropping of bean- and moldavian balm-planted soils, respectively. Different intercropping patterns and microbial inoculation increased soil CAI and decreased qCO2. In general, the application of intercropping and the potential use of microorganisms could improve the soil quality indices.

    Keywords: Sustainable agriculture, Soil biological indices, Microorganisms, Intercropping
  • S. Jamali, H. Ansari*, A. Safarizadeh Sani Pages 71-83

    A greenhouse research was carried out to study the simultaneous effect of hydropriming and water stress on the yield and yield components of sweet pepper (Padra var.) in Ferdowsi University of Mashhad. The experiment was performed as a factorial arrangement of two factors in a completely randomized design with three replications. Hydro-priming consisted of two levels (non-hydropriming and hydropriming) and the water stress included three levels (100, 75 and 50 percent of water requirement), which were applied in a silty clay soil. The results showed that the effect of seed hydropriming on shoot fresh weight and electrical conductivity (EC) of fruit water were significant (P<0.01). The effects of deficit irrigation on the fruit fresh and dry weights, fruit number, plant height, and stem diameter were significant at 1 percent level (P<0.01), while the effects on shoot fresh and dry weights were significant at 5 percent level (P<0.05). Interaction effects of the treatments were significant on EC of fruit water at the 1 percent level (P<0.01), while the effects were significant on the fruit number, shoot dry weight, plant height, and pH of fruit water at the 5 percent level (P<0.05). The results also showed that the highest fruit number (4.34 per plant) was recorded in the 100 percent plant water requirement and seed hydropriming, while the lowest fruit number (2.0 per plant) was found in the 50 percent plant water requirement and seed hydropriming treatment. The highest and lowest fruit fresh weights (i.e., 191.4 and 82.1 g per plant) were observed in water stress treatments of 100 and 50 plant water requirement percent, respectively. The results also revealed that the fruit number changed in 75 and 50 percent water requirement treatments + non-hydropriming conditions by 11.3 and –11.0 percent, while under hydropriming conditions, fruit number was reduced by –16.5 and –50 percent, respectively. Overall, in this study the best treatment was 100 percent water requirements + seed hydropriming in greenhouses conditions. Deficit irrigation and hydropriming levels were applied on this plant in the Mashhad region in field conditions and recommended for future research.

    Keywords: Deficit irrigation, Fruit number, weight, Greenhouse conditions, Hydropriming, Water stress
  • M. Pahlavan, V. Chalavi*, M. Karimi Pages 85-97

    Scale position and type of growing medium can affect the production of bulb in the lily plant. For this purpose, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with two factors, scale position in two levels, outer and inner scales, in combination with growing media in five levels. Base or control treatment included 50% peat + 50% perlite; in the other four beds, 50% perlite was kept constant, but the peat fraction of the base bed was replaced with 15 or 30% compost or vermicompost of cow manure; the experiment was conducted with four replications. The results showed that the highest number of bulb (3), bulb diameter (12.79 mm) and bulb dry weight (0.25 g) were obtained in the combined treatment of 15% vermicompost and outer scales. The highest number of roots (5.61) was recorded in peat + perlite bed, and the highest leaf number (15.25) and bulb fresh weight (1.18 g) were observed in the 15% vermicompost treatment. Root length (8.55 cm) was the lowest in the 15% compost. The highest number of roots (4.96), root length (10.66 cm) and bulb fresh weight (1.19 g) were obtained in the outer scales. The total chlorophyll content of the plants produced in the treatment of outer scales in combination with control, vermicompost 15% and 30% and 15% compost showed no significant difference. The highest root diameter (1.56 mm), leaf length (14.5 cm) and nitrogen content (2.48%) were obtained in the outer scales and peat + perlite (control) treatment. The highest potassium concentration (4.91%) was obtained in the combined treatment of vermicompost 15% and outer scales. The lowest phosphorus concentration was observed in the combined treatment of 30% compost and inner scales. Therefore, the outer scales and low levels of vermicompost could be optimal for the lily bulb production.

    Keywords: Bulb, Lily, Scaling, Organic fertilizer, Nitrogen