فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 66، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن سوهانیان حقیقی، مجید فولادیان*، حسین اکبری صفحات 3-32

    براساس آمارها، پژوهش ها و نظرسنجی های متعدد، در کشور ایران میزان قانون‏شکنی و قانون‏گریزی زیاد است. در این پژوهش در صدد شناسایی و تبیین عوامل موثر بر قانون شکنی و قانون گریزی در بین استان های ایران هستیم. چارچوب نظری پژوهش براساس نظریه های کج رفتاری و توسعه اجتماعی است؛ براین اساس، عوامل تبیین‏کننده قانون‏گریزی و قانون شکنی به دو دسته عوامل نگرشی و عوامل ساختاری تقسیم‏بندی شدند. سپس، از تابع رفتار چلبی برای شناسایی و تبیین ترکیب‏هایی از عوامل موثر بر قانون‏گریزی و قانون‏شکنی در بین استان های ایران استفاده شده است؛ بنابراین، رویکرد این پژوهش تحلیل تطبیقی-فازی  و تکنیک جمع آوری داده ها به دلیل وسعت موضوعی و نظری پژوهش، تحلیل داده های موجود (ثانویه) است. براساس نتایج، با بررسی شروط علی موثر بر قانون گریزی در کل استان های کشور، دو مسیر (ترکیب) منجر به قانون گریزی مشاهده شد. در مسیر اول، چهار شرط گرایش به نظم کم، سردرگمی اجتماعی، میزان سواد و بیکاری‏ در ترکیب با یکدیگر به قانون‏گریزی منجر شدند، اما‏ مسیر دوم از ترکیب پنج شرط احساس عدالت کم، گرایش به نظم کم، سردرگمی اجتماعی، سواد و شهرنشینی شکل گرفته است. همچنین، ضریب سازگاری کل در این دو مسیر علی برابر با ‏95/0 بود. این میزان سازگاری همراه با شاخص پوشش برابر با 59/0 بیانگر اهمیت نظری و تجربی این دو مسیر است.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، توسعه اجتماعی، قانون شکنی، قانون گریزی، کج رفتاری، منطق فازی
  • یعقوب فروتن*، مینا شجاعی قلعه نی صفحات 33-47

    روند فزاینده میزان اشتغال زنان و مشارکت آنان در بازار کار یکی از مهم ترین ویژگی های جوامع معاصر محسوب می گردد به طوری که از آن به عنوان یکی از مهم ترین جلوه های "انقلاب در نقش های جنسیتی" یاد می شود. بررسی و تبیین تاریخی روند شتابان اشتغال زنان در جهان نشان می دهد که یکی از مهم ترین عوامل موثر آن، افزایش نگرش مثبت نسبت به اشتغال زنان در خارج از خانه بوده است. بر همین اساس، در این تحقیق برخی از مهم ترین الگوها و تعیین کننده های مرتبط با نحوه نگرش به اشتغال زنان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. جمعیت نمونه آماری این پژوهش پیمایشی را مجموعا تعداد 5200 نفر مردان و زنان 15 ساله و بالاتر ساکن در نقاط شهری و روستایی شهرستان های منتخب ایران تشکیل می دهند. به طورکلی، تجزیه وتحلیل های تحقیق حاضر نشان داده است که اگرچه جایگاه اشتغال زنان در اولویت بندی موضوعات مرتبط با زنان در رتبه سوم یعنی پس از تحصیلات و ازدواج قرار می گیرد، ولیکن اکثریت جمعیت نمونه تحقیق دارای نگرش مثبت نسبت به اشتغال زنان هستند به طوری که تنها حدود یک چهارم افراد مخالف اشتغال زنان می باشند. درعین حال، این الگوی کلی تحت تاثیر دو دسته متغیرهای تعیین کننده شامل متغیرها و تعیین کننده جمعیت شناختی (مانند سن، جنس، وضعیت تاهل، محل سکونت و سطح تحصیلات) و متغیرهای مرتبط با مولفه های دین و دین داری است.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، ایران، دین داری، رویکرد اجتماعی، نقش های جنسیتی
  • امیر اکبری قمصری*، حسین مهدی زاده مقدم صفحات 58-85

    فرایند مدرنیته در ایران، تاثیرات مهمی ازجمله بر تغییر ساختار خانواده و ازدواج گذاشته است. بررسی داده های طولی نشان از «افزایش سن ازدواج»، «افزایش درصد زنان و مردان هرگز ازدواج نکرده در سن ازدواج»، «کاهش میزان ازدواج»، «کاهش میزان باروری» و «افزایش میزان طلاق» دارد. فرایند مذکور در میان جوانان تحصیل کرده نمود بیشتری دارد. در این تحقیق با استفاده از تکنیک پیمایش به بررسی و مقایسه تطبیقی گرایش به ازدواج دانشجویان و طلاب به عنوان قشر تحصیل کرده پرداخته شده است.نتایج نشان می دهد درصد گرایش به ازدواج در گروه دانشجویان 64% و در گروه طلاب 92% بوده است. از میان عوامل موثر بر متغیر وابسته (گرایش به ازدواج)، موانع درونی، فواید ازدواج، موانع بیرونی بیشترین تاثیر را در تبیین داشته اند. با توجه به رگرسیون های اجراشده در گروه دانشجویان (دختر 75.9%، پسر 78%) و در گروه طلاب (دختر 77.2% و طلاب پسر 58.8%) از متغیر وابسته تبیین شده است.

    کلیدواژگان: دانشجویان، طلاب، فواید و هزینه های ازدواج، گرایش به ازدواج، موانع درونی و بیرونی ازدواج
  • محمدسعید ذکایی، مریم امن پور*، اندیشه اکبری صفحات 86-115

    تحقیق حاضر درصدد است تا با رویکردی پساساختارگرایانه و نیز، روش دیرینه شناسی فوکویی، نقطه پیدایی مسئله هویت زن در ایران و نیز، اصلی‎ترین گفتمان‎هایی را که در برساخت زنانگی در ایران ایفای نقش کرده‎اند، بازشناسد. براساس یافته‎های پژوهش حاضر، می‎توان بازه تاریخی جنبش مشروطه تا پایان پهلوی اول را که از آن با عنوان فرآیند مدرنیته در ایران یاد می‎شود، نقطه پیدایی مسئله زنانگی و هویت زن در ایران به‎شمار آورد. ضمن آن‎که سه گفتمان اصلی قدرت (حاکمیت سیاسی) با بهره‎گیری از ابزار قانون و قوه قهریه، گفتمان دینی (عمدتا روحانیت تشیع) از طریق تفسیر آیات و احادیث و باب اجتهاد و نیز، گفتمان روشن‎فکری با استفاده از ادبیات و رمان، نگارش کتب و چاپ نشریات، مهم‎ترین گفتمان‎های تاثیرگذار در برساخت زنانگی در این‎دوره به‎شمار می‎روند. باوجوداین، هرسه گفتمان مزبور با غیریت‎سازی از گفتمان رقیب و تعریف مفاهیم خود در مرزبندی با دیگری و برجسته‎سازی تنها یکی از مولفه‎های هویت‎ساز، تعریفی ایستا از زنانگی و هویت زن در ایران ارایه کرده و تلاش داشته‎اند تا فردیت و رویت‎ناپذیری سوژه‎های منفرد زنان را در ایران سرکوب کنند. این در حالی است که نمایندگان گفتمان مقاومت زنانه بدون توجه به الزامات گفتمانی، با روایت‎های زنانه و نیز، ترکیب و گزینش مولفه‎های هویتی هریک از این گفتمان‎ها؛ یعنی ناسیونالیسم ایرانی، مذهب تشیع و مفاهیم مدرن همچون آزادی، برابری و پیشرفت، از یک سو بر آن بوده‎اند تا صدای حذف‎شده ی آن‎ها شنیده شود و از سوی دیگر، با به‎چالش‎طلبیدن سلطه این گفتمان‎ها موجبات تضعیف آن‎ها را فراهم آورده و سوژگی خود را به نمایش گذارده‎اند.

    کلیدواژگان: برساخت، زنانگی، دیرینه‎شناسی، گفتمان روشن‎فکری، گفتمان قدرت، گفتمان دینی، مقاومت زنانه
  • داریوش یعقوبی*، محسن نیازی صفحات 116-144

    غرور ملی یکی از انواع احساسات مثبت به دولت- ملت و دلبستگی های ملی است که می تواند بیانگر نوعی وفاداری ملی باشد. بدین سبب، این مفهوم در تحقیقات مختلف مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف این مقاله، سنجش احساس غرور ملی در دو بعد غرور ملی سیاسی و غرور ملی فرهنگی در شهر کاشان و تعیین عوامل موثر بر آن بود. این تحقیق، در چارچوب روش های کمی و با استفاده از تکنیک پیمایش انجام پذیرفته است. بدین منظور تعداد 574 نفر از شهروندان شهر کاشان که بالای 18 سال سن داشتند، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب، و با استفاده از پرسش نامه ساختار یافته، به صورت حضوری با آن ها مصاحبه شد. یافته ها نشان می دهند که میانگین احساس غرور ملی کلی و غرور ملی فرهنگی شهروندان کاشانی قدری بالاتر از حد متوسط، ولی غرور ملی سیاسی آن ها اندکی پایین تر از این حد می باشد. افزون براین، متغیر های سن، استفاده از رسانه ملی، خوش/بدبینی به آینده کشور، احساس تبعیض اجتماعی و نگرش سیاسی از عوامل موثر بر احساس غرور ملی است. در یک نتیجه گیری کلی می توان گفت که غرور ملی به عنوان یکی از شاخص های مهم دلبستگی ملی در حد قابل ملاحظه ای تحت تاثیر شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی قرار دارد.

    کلیدواژگان: تبعیض اجتماعی، خوش بینی، بد بینی به آینده، غرور ملی، غرور فرهنگی، غرور سیاسی
  • اعظم خطیبی، مهناز رجبی فر* صفحات 145-176
    سلامت اجتماعی، تحت تاثیر عوامل جامعه پذیری متعددی قرار دارد و عوامل اجتماعی شدن (در این جا خانواده، معلمان و همسالان) از راه های متعددی به ارتقاء سلامت اجتماعی دانش آموزان کمک می کنند. هدف اصلی این پژوهش نیز تبیین تاثیر عوامل اجتماعی شدن در ارتقاء سلامت اجتماعی دانش آموزان شهر مریوان است. از نظریه های کییز و شاپیرو و ساراسون و همکارانش و اون هارجی و چند نفر دیگر استفاده شده است. این تحقیق با روش پیمایشی و ابزار پرسش نامه استاندارد شده برای جمع آوری داده ها، 375 نفر را با شیوه نمونه گیری نسبتی چند مرحله ای مورد مطالعه قرار داده است. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای نقش خانواده، معلمان و همسالان 693/0 واحد از واریانس متغیر وابسته را پیش بینی نموده اند و بتای حمایت اجتماعی همسالان 567/0 و مهارت های ارتباطی خانواده 294/0 دارای بالاترین تاثیر بوده و بیشترین درصد از واریانس ارتقاء سلامت اجتماعی را پیش بینی نموده اند. نتایج در بعد حمایت اجتماعی همسالان زنگ هشداری برای خانواده ها و معلمان است؛ زیرا بیش از خانواده و معلمان، دانش اموزان را تحت تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: عوامل اجتماعی شدن، حمایت اجتماعی، حمایت عاطفی، سلامت اجتماعی، مهارت های ارتباطی
|
  • M. Sohanian Haghighi, M. Foladian *, H. Akbari Pages 3-32

    According to various statistics, researches, and polls, the rate of law-breaking in Iran is high. In this study, we seek to identify the factors affecting the violation of the law among the provinces of Iran. The theoretical framework of the research is based on theories of deviance and social development. Also, the explanatory factors of law-breaking were divided into two categories: attitudinal factors and structural factors. Then, Chalabi's theory of behavior function has been used to identify and explain combinations of factors affecting the law-breaking among the Iranians. Our research approach was the comparative-fuzzy analysis and due to the thematic and theoretical scope of the study, we used the secondary data analysis technique. The data were analyzed with the use of SPSS and FSQCA software. Based on the results, by examining the causal conditions affecting lawlessness in all provinces of the country, two paths (combination) leading to a tendency towards law-breaking were observed. In the first path, four conditions of the tendency to low order, social confusion, literacy, and unemployment rate combined led to a tendency towards breaking the law. However, in the second path, we had the five conditions of feeling justice, the tendency to low order, social confusion, literacy, and urbanization. Also, the total compatibility coefficient in these two causal paths was equal to 0.95. This compatibility with a coverage index of 0.59 indicates the theoretical and experimental importance of these two paths.

    Keywords: violation of the law, law-breaking tendency, Fuzzy logic, deviance, Social Development
  • Y. Forotan *, M. Shojaei Pages 33-47

    The increasing trend of female labor force participation and women’s employment has been identified as one of the most significant characteristics of contemporary societies, which reflect the revolution in gender roles. Historically and globally, a positive attitude towards women’s employment has played a crucial role in a substantial increase in female labor force participation. Accordingly, this study aims to examine the patterns and determinants associated with attitudes towards women’s employment. The research sample includes 5200 males and females aged 15 years old and over residing in the selected urban and rural areas of Iran. Generally speaking, the results of this analysis indicate that although the importance and priority of women’s employment remain behind education and marriage for women, the majority of the respondents have positive attitudes towards women’s employment. However, this general pattern is significantly affected by religiosity and demographic determinants such as age, gender, rural-urban places of residence, marital status, and education.

    Keywords: Women’s Employment, social attitude, Gender roles, religiosity, Iran
  • A. Akbari Ghamsari *, H. Mehdizadeh Moghadam Pages 58-85

    The process of modernity in Iran has had important effects, including changing the structure of the family and marriage. Examination of longitudinal data shows an increase in marriage age, an increase in the percentage of men and women who have never married at the age of marriage, a decrease in the marriage rate, a decrease in fertility rate, and an increase in the divorce rate. This process is more prevalent among educated youths. In this research, using the survey technique, a comparative analysis has been done to explain the attitude of university students and Tollabs to marriage, as educated groups.The results showed that the percentage of attitude to marriage among the group of students and the group of Tollab was 64% and 92% respectively. Among the factors affecting the dependent variable (attitude to marriage), internal barriers, benefits of marriage, and external barriers have had the greatest impact on the explanation. According to the regressions performed in the group of students (75.9% girls, 78% boys) and in the Tollab group (77.2% girls and 58.8% boys), the dependent variable has been explained.

    Keywords: Marriage attitude, Marriage Benefits, Costs, Internal, External Barriers to Marriage, students, and Tollabs
  • M.S. Zokaei, M. Amnpour *, A. Akbari Pages 86-115

    This paper aims to study the construction of women identity by poststructuralist approach and Foucault's method of archeology. According to the findings, the historical period of Constitutionalism to the end of Pahlavi the first, which is regarded as the process of modernity in Iran, is considered as the creation of female issues and women identity in Iran. The three main discourses -political sovereignty, religious, and intellectual discourses - had influenced the construction of women identity by using law and force,  interpreting verses and hadiths, and publishing books and magazines respectively. However, each of the three discourses tried to give a solid definition of femininity and women identity in Iran by defining a border with the other discourses and seeing them as "the other" one and attempting to suppress the individuality. Meanwhile, the representatives of the discourse of women's resistance have attempted to be heard using feminine narratives and a combination of identical factors of Iranian nationalism, the Shiite branch of Islam, and modern concepts like freedom, equality, and progress. In addition, these representatives weaken the dominance of the discourses and present their subjectivity.

    Keywords: Femininity, Construction, archeology, discourse of power, discourse of religion, discourse of intellectual, women resistance
  • D. Yaghobi *, M. Niazi Pages 116-144

    National pride, as a kind of positive feeling towards the nation-state and national attachment, can be a type of national loyalty. For this reason, this concept has attracted constant researchers' attention. The purpose of this article was to measure the political and cultural dimensions of national pride in Kashan city and determine some of the factors affecting it. This research has carried out a quantitative method and the survey technique. To this end, 574 citizens of Kashan, aged 18 years and over, were selected by a multistage cluster sampling method and interviewed in person using a structured questionnaire. The findings indicate that the national pride and national cultural pride of the citizens of Kashan is somewhat above average, but their national political pride is slightly lower than the average. Additionally, the variables of age, the use of national media, optimism /pessimism for the country's future, social discrimination, and political attitudes are factors influencing national pride. In a general conclusion, it can be said that national pride as an important indicator of national attachment is influenced by economic, social, and political conditions to a significant extent.

    Keywords: National Pride, cultural pride, political pride, Discrimination, optimism, pessimism
  • A. Khatibi, M. Rajabifar * Pages 145-176
    Social health is influenced by agents of socialization such as the family, teachers, and peer groups. The main purpose of this study is to determine the role of socialization agents in promoting the social health of students in Marivan city. The theoretical framework of the research was formed by using theories of Keyes & Shapiro, Sarason et all, and Owen Hargie. This study has surveyed 375 correspondents using a multi-stage proportional sampling method. In addition, we employed a standardized questionnaire to gather the data. The results of multivariate regression showed that the variables of the family role, teachers, and peers explained 0.69 percent of the variance of the dependent variable. The beta of peers' social support (0.567) and family's communication skills (0.294) had the highest impact and predicted the highest percentage of social health promotion variance. This means that the peers have affected the Marivani students more than families and teachers.
    Keywords: agents of socialization, Social Support, emotional support, social health, communication skills