فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1398)

  • دومین ویژه نامه یزد
  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علیرضا افشانی*، فاطمه محمودآبادی صفحات 6-32

    این پژوهش با هدف بررسی میزان اعتماد اجتماعی و مشارکت و چگونگی رابطه آنها با خودسانسوری شهروندان شهر یزد انجام شده است. منظور از خودسانسوری این است که افراد به علل گوناگون اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نظریاتشان را بیان نکنند. برای تدوین چارچوب نظری از نظریات گیدنز، بلاو، پارسونز و زیمل استفاده شد. روش پژوهش، پیمایش بوده و برای جم عآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، شهروندان 15 ساله و بیشتر شهر یزد در سال 1397 بودند که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر تعیین گردید و برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. برای بررسی اعتبار و پایایی پرسش نامه از اعتبار صوری و ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید. یافته ها نشان داد که خودسانسوری در بین شهروندان یزدی در حد متوسط بوده و رابطه آن با دو متغیر مشارکت و اعتماد اجتماعی، منفی و معنی دار بوده است. اعتماد اجتماعی با ضریب 0-، همبستگی معکوسی با خودسانسوری داشتند. / -0/417 و مشارکت با ضریب 235 بررسی مدل معادله ساختاری نشان داد 31 درصد از تغییرات خودسانسوری، با متغیرهای مستقل مشارکت و اعتماد اجتماعی تبیین میشود. نتایج حاکی از تاثیرگذاربودن متغیرهای اعتماد اجتماعی و مشارکت ب هعنوان دو متغیر مهم در تبیین و پی شبینی خودسانسوری است و تقویت اعتماد اجتماعی و مشارکت شهروندان باعث کاهش خودسانسوری آن ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: خودسانسوری، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، مشارکت مدنی، شهروندان
  • سید رضا جوادیان*، الهام شمالی احمدآبادی، محمد ترکاشوند مرادآبادی، محدثه عابدی صفحات 31-54

    ازدواج نقش حساسی در زندگی انسان بر عهده دارد و داشتن آمادگی لازم از نظر جسمی، روانی و اجتماعی برای آن ضروری است؛ لذا در قوانین بیشتر کشورها، حداقل سنی برای آن در نظر گرفته می شود. ازدواج قبل از 18سالگی که دختران بیشتر در معرض آن هستند، آسیب ها و عوارضی را برای فرد ایجاد می کند. هدف پژوهش حاضر، مطالعه زمینه ها و پیامد های ازدواج دختران نوجوان در شهرستان اردکان است. برای این منظور از روش کیفی و راهبرد تیوری زمینه ای بهره گرفته شده است. برای انجام این پژوهش، با پانزده زن که در سنین بین 13 تا 16 سال ازدواج کرده اند، مصاحبه شد. جمع آوری اطلاعات تا اشباع نظری ادامه یافت. سپس داده ها با استفاده از روش کدگذاری نظری تحلیل شد؛ درنتیجه، 54 مفهوم، 15 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی به دست آمد. درمورد زمینه های ازدواج زودهنگام 3 مقوله اصلی حاصل شد. مقوله اول، عوامل مربوط به فرد است که پاسخ گویی به نیازها، ضعف مهارت های زندگی، فرار از شرایط سخت خانواده و تسهیل گرهای ازدواج را شامل می شود. مقوله دوم، عوامل والدینی است که اقتدار والدین، نگرانی های والدین، اعتقادات فرهنگی-مذهبی والدین و مشکلات خانوادگی را در بر می گیرد. مقوله سوم نیز عامل اعتقادات و باور های سنتی است. پیامدهای ازدواج زودهنگام نیز در یک مقوله اصلی و 6 مقوله فرعی، شامل مشکلات مربوط به بارداری و زایمان سخت، ضعف مهارت های زندگی مشترک، خشونت جسمی و عاطفی، کمبود قدرت در منزل، احساس نارضایتی از زندگی و بازماندن از رشد اجتماعی مشخص شدند. به نظر می رسد ازدواج دختران زیر 18 سال، بیشتر یک ازدواج کنشی، احساسی، جبرانی، پاسخگرانه و نابالغ است. بنابراین، در سیاست های جمعیتی مشوق ازدواج باید مراقب بود که این گونه ازدواج ها افزایش پیدا نکند.

    کلیدواژگان: ازدواج زودهنگام، دختران نوجوان، شهرستان اردکان، یزد
  • فریبا صدیقی * صفحات 55-77

    تغذیه به عنوان نیاز زیستی در فرهنگ های مختلف جلوه های متفاوتی به خود می گیرد. به عبارتی، فرهنگ، الگوهای شناختی مطلوب برای انتخاب غذا به افراد عرضه می کند. مطابق با این نوع نگاه، فهم معانی تغذیه به فهم فرهنگ کمک می کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش مردم نگاری به مطالعه فرهنگ تغذیه بارداری در شهر یزد پرداخت. یافته ها نشان داد الگوی شناختی تغذیه در بین زنان مورد مطالعه مبتنی بر دوگانه گرم/سرد و تر/خشک است و این الگو در دوران بارداری مطرح است. براساس یافته های پژوهش، الگوهای فرهنگ تغذیه دوران بارداری با توجه به اساطیر، خرد تغذیه مادربزرگ ها، میزان دسترسی زنان و خانواده های آن ها به سرمایه اقتصادی و دسترسی زنان به شبکه حمایتی خانواده تغییر می کند. رمزگان تغذیه این دوران، مرزبندی هایی میان زنان باتجربه/بی تجربه و مادران سهل انگار/ایدیال تعریف می کند. همچنین، مرزهای جنسیتی در امر تخصیص غذا بازتعریف می شود. مطابق با یافته ها، افراد با خوردن، طعم فرهنگ را درونی می کنند و آن را نسل به نسل انتقال می دهند.

    کلیدواژگان: بارداری، تغذیه، زنان، فرهنگ، یزد
  • عباس عسکری ندوشن، علی روحانی*، زهرا قرقچیان صفحات 78-110

    پژوهش حاضر به کاوش در بسترهای شکل گیری ازدواج زودهنگام در میان زنان مهاجر افغانستانی می پردازد که در شهر یزد اقامت دارند. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شده است. برای این منظور، از طریق مصاحبه عمیق، تجربه ازدواج زودهنگام در میان 20 نفر از زنان افغان مقیم شهر یزد مطالعه شد. داده های گردآوری شده، به وسیله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد و یافته ها شامل 17 مقوله اصلی و یک مقوله هسته، الگوی پارادایمی و طرح واره نظری ارایه شد. نتایج حاکی از آن بود که ازدواج زودهنگام در بستری مردسالارانه رخ می دهد که برتری قدرت مردان را به صورتی مشروع و پذیرفته شده بازمی تاباند و با خشونت های سراسربین، ارزش زدایی از زنان و درمقابل، تعریف ارزش افزوده برای پسران، برساخته می شود. زنان در برابر مردسالاری مسلط، راهبردهایی همچون فرار از خانه، سازگاری ابتر و مقاومت پوشالی اتخاذ می کنند که فرایند خودآسیب رسانی، آوار آرزوها-عواطف، نارضایتی از زندگی و عوارض جسمانی ازدواج زودهنگام از پیامدهای آن است.

    کلیدواژگان: مردسالاری، ازدواج زودهنگام، زنان مهاجر، زنان افغان، شهر یزد
  • ابوالفضل مرشدی*، منوچهر علی نژاد صفحات 111-137

    در این مقاله به دنبال آن هستیم که الگوی اخلاق اقتصادی یزدی ها را معرفی کنیم و با نگاهی تاریخی، محیطی نهادی را ترسیم کنیم که هم زمان هم تجلی و هم نگه دارنده این الگوی اخلاقی در یزد بوده است. مبانی نظری و روش شناختی مقاله مبتنی است بر آرای ماکس وبر، جامعه شناس شهیر آلمانی، و داده های تحقیق از طریق مطالعات اسنادی، تحلیل محتوای کیفی اسناد (سفرنامه جهانگردان درباره یزد، زندگی نامه و خاطرات افراد سرشناس یزدی و غیریزدی درباره یزد) و مصاحبه اکتشافی با مطلعان و افراد خبره مرتبط با موضوع فراهم شد. بنابر یافته های تحقیق، می توان «خودساختگی» را مولفه اصلی اخلاق اقتصادی عامه مردم یزد، و «قدرت فکری ترکیب گری» را مولفه اصلی اخلاق اقتصادی تجار و صنعتگران یزدی دانست. معماری هم زیستانه، سنت قوی وقف و خیریه، اقتصاد تجاری و صنعتی بازفرآورانه و مهاجرپذیری و مهاجرفرستی یزد، با اخلاق اقتصادی یزدی ها رابطه ای دوسویه داشته است؛ یعنی از سویی به مثابه محیطی نهادی عمل کرده که این اخلاق در آن نضج و پرورش یافته و از سوی دیگر، خود آن تجلی و نمود این اخلاق اقتصادی است. درمجموع، می توان مولفه اصلی اخلاق اقتصادی یزدی ها را «سازگاری فعالانه « آنان دانست که دارای سه بعد است: «سازگاری با نظام هستی» که در خداباوری و دین داری یزدی ها ظهور یافته است، «سازگاری با محیط طبیعی و اقلیم» که در سازه های طبیعی و معماری پایدار شهر متجلی شده است و «سازگاری با محیط اجتماعی» که در پذیرش اقلیت های دینی زرتشتی و یهودی و نیز حمله نکردن به شهرهای هم جوار در طول تاریخ نمود یافته است. نکته کلیدی آن است که این سازگاری منفعلانه نبوده، بلکه فعالانه و مبتکرانه بوده است؛ یعنی با کار و کوشش فراوان و تلاش برای آبادانی جهان و بهره گیری مناسب از آن همراه بوده است.

    کلیدواژگان: یزد، عامه مردم، تجار و صنعتگران، اخلاق اقتصادی، سازگاری فعالانه، خودساختگی، فکر ترکیب کننده
  • محمد مبارکی*، سید محسن موسوی، زهرا کشمیری صفحات 138-163

    نابرابری جنسیتی یکی از پدیده هایی است که در بیشتر جوامع بشری دیده می شود و به عنوان مسئله ای اجتماعی، همانند سایر پدیده های اجتماعی، تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. هدف اصلی این پژوهش مقایسه احساس نابرابری جنسیتی بین نسل مادران و دختران و بررسی عوامل اجتماعی موثر بر احساس نابرابری جنسیتی است. روش اجرای پژوهش، پیمایش بوده و جامعه آماری آن تمام مادران 30 تا 64 ساله و دختران 15 تا 19 ساله شهر یزد است. نمونه گیری به روش نمونه گیری احتمالی چند مرحله ای بوده و روش تعیین حجم نمونه از طریق فرمول کوکران با حجم نمونه 488 نفر انتخاب شده است. یافته های تحقیق نشان داد احساس نابرابری جنسیتی مادران بیشتر از دختران است. همچنین، نتایج نشان داد که در گروه دختران، فقط سه متغیر باورهای قالبی جنسیتی، هنجارهای جنسیتی و ساختار قدرت بر احساس نابرابری جنسیتی اثر مستقیم معنادار داشته اند و مابقی متغیرهای ساختاری، صرفا اثر غیرمستقیم داشته اند که درمجموع، 23درصد از واریانس احساس نابرابری جنسیتی را تبیین می کنند. اما در گروه مادران فقط دو متغیر باورهای قالبی جنسیتی و ساختار قدرت بر احساس نابرابری جنسیتی اثر مستقیم معنادار داشته اند و مابقی متغیرهای ساختاری، صرفا اثر غیرمستقیم داشته اند که درمجموع، 19درصد از واریانس احساس نابرابری جنسیتی را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: احساس نابرابری جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی، ایفای نقش جنسیتی، ایدئولوژی جنسیتی، باورهای قالبی جنسیتی
|
  • S.A. Afshani *, F. Mahmoodabadi Pages 6-32

    This research aims to investigate the level of social trust and participation and their relationships with self-censorship among citizens of Yazd. The population of study includes all citizens of 15-years old and above in Yazd in 1397. The sample size was 384 and the cases were selected through a multi-stage cluster sampling method.  The data for this survey was collected using a questionnaire. The face validity and Cronbach's alpha coefficient were employed to examine the validity and reliability of the questionnaire. Findings indicate that self-censorship was moderate among citizens of Yazd and its relationship with two variables of social trust and participation was negative and significant. Social trust with a coefficient of -0.417 and participation with a coefficient of -0.235 had an inverse correlation with self-censorship. The structural equation model was examined by Amos software and the results indicate that the social trust and participation explanin 31 percent of changes of the self-censorship. Based on the results, the variables of social trust and participation are two effective variables in explaining and predicting self-censorship and therefore strengthening social trust and citizen’s participation will reduce their self-censorship.

    Keywords: Self-censorship, Social Trust, Social Participation, Civil Participation, citizens
  • S.R. Javadian *, E. Shomali Ahmadabadi, M. Torkashvand Moradabadi, M. Abedi Pages 31-54

    Marriage plays a critical role in human life, so most countries set a minimum age for marriage which marring before it is not allowed. The aim of this study is to see the settings and aftermath of early marriage among 13-16 years old girls in Ardakan, Yazd. Through the qualitative research method of grounded theory, fifteen married girls between ages 13 to 16 were interviewed and the data collection continued until theoretical saturation was achieved. The data was analyzed by the theoretical coding method. As a result, 54 concepts and 15 subcategories and 4 main categories extracted from the data. There are three main categories related to early marriage; the personal factors include meeting needs, poor life skills, escaping from parental family. The parental factors include parental authority, parental concerns, parents’ cultural-religious beliefs, and family problems; and the third main category involves traditional beliefs and concerns. The consequences of early marriage were categorized in one main category and six subcategories including pregnancy and delivery complications, poor cohabiting skills, physical and emotional violence, lack of power at home, feeling life dissatisfaction, and lack of social development. marriage of girls under 18 seems to be an emotional, compensatory and impulsive immature response.

    Keywords: Early marriage, adolescents, Girls, Ardakan, Yazd
  • F. Sedighi * Pages 55-77

    Nutrition takes on different forms as a biological need in different cultures. In other words, society provides people with beneficial cognitive patterns of food choices. Under this view, recognizing the significance of nutrition helps to understand society. Based on this research, the culture of pregnancy nutrition in Yazd was analyzed using a qualitative approach and an ethnographic method. Findings showed that the cognitive pattern of nutrition in Yazd is based on the dual hot / cold, wet / dry and this pattern is present during pregnancy. According to the research findings, the patterns of nutrition culture during pregnancy change according to the myths, the nutrition of grandmothers, the level of access of women and their families to economic capital and women's access to the family support network. The nutrition codes of this period define the boundaries between experienced / inexperienced women, easy-going / ideal mothers. Gender boundaries are also being redefined in food allocation. According to the findings, people internalize the cultural taste of food and pass it on from generation to generation.

    Keywords: Pregnancy, food, Women. Culture, Yazd
  • A. Askari, A. Rohani *, Z. Gergichian Pages 78-110

    The present study deals with the underlying causes of early marriage among Afghan immigrant women residing in Yazd. Through a qualitative research method of grounded theory, the experience of early marriage among 20 Afghan immigrant women has been analyzed via in-depth interviews. The data were analyzed using open coding, axial coding, and selective coding and findings include 17 main and one core categories, which are presented in a paradigm model and theoretical schemas. The results suggest that early marriage occurs in a patriarchal context, which reflects the supremacy of men’s power in a legitimate and accepted manner, and is constructed through all out violence, the devaluing females, and, in turn, the added value to males. To deal with dominant patriarchy, women have adopted strategies such as running away, over-adapting, and shaky resistance, the consequences of which are the process of self-harm, the ruin of wishes-emotions, dissatisfaction with life, and physical complications of early marriage.

    Keywords: Patriarchy, Early marriage, Migrant Women, Afghan Women, Yazd
  • A. Morshedi *, M. Alinajhad Pages 111-137

    In this article, the financial ethics of the Yazdi people and the institutional surrounding that shapes and sustains financial ethics is investigated using the theoretical and methodological foundations of Max Weber. Required data were gathered through qualitative content analysis of the documents of tourist travelogues, biography and memoirs of famous people, and exploratory interviews with informants and relevant reporters. To illustrate the financial ethics of the Yazdi people, the public financial ethics of the individuals were separated from the financial ethics of economic activists (businessmen and craftsmen). According to research findings, the characteristic of "self-raised" can be considered as the main component of public financial ethic and "intellectual synthetic thought" as the main component of businessmen ethic. Special styles of architecture encouraging coexistence and tolerance, strong endowment and charity, the reproducible commercial and industrial economy, and existence of emigration and immigration have had a two-way relationship with this financial ethic. In sum, the main component of financial ethic is "active adaptation", which has three dimensions: compatibility with the system of existence that emerges in Yazdis faith and religiosity; compatibility with nature and climate reflected in natural structures, and sustainable architecture of the city; and adaptation of the social environment reflected in the acceptance of Zoroastrian and Jewish religious minorities. The key point is that this is not a passive adaptation but it is an active one with diligent work and effort.

    Keywords: Yazd, Businessmen, Financial Ethics, Active Adaptation, Self-raised, Intellectual Synthetic Thought
  • M. Mobaraki *, S.M. Mosavi, Z. Keshmiri Pages 138-163

    Gender inequality is one of the challenges that can be found in most societies and is affected by a variety of factors. The main objective of this study is to compare the perception of gender inequality between mothers and daughters and to examine social factors influencing that perception. The study was a survey and the population was all married women aged 30 - 64 years and 15-19-year-old daughters in the city of Yazd. The sampling was based on a multistage probability method and the sample size was 488 people. The theoretical framework is based on the theory of gender socialization, gender stratification, liberal feminism, and Blood and Wolf's theory of resources. The findings show that the relationship between gender socialization, gender role-play, gender ideology, gender stereotyped-beliefs, gender norms, decision-making based on the framework of family control, and a sense of gender inequality is positive and significant.

    Keywords: Sense of Gender Inequality, Gender Socialization, Gender Role Play, Gender Ideology, Gender Stereotyped -Beliefs