فهرست مطالب

نشریه الاهیات قرآنی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود ابوترابی* صفحات 9-30

    محمدحسین ذهبی از متفکران و اساتید علوم قرآن و حدیث معاصر می باشد. وی در کتاب معروف «التفسیر و المفسرون» پس از نقل بخش‌هایی از متن تفسیر امام حسن عسکری(ع) با عناوین: «ولایه علی»؛ «روایات مکذوبه فی فضل اهل‌بیت»؛ «الشجره التی نهی آدم عن الاکل منها»؛ «توسل الانبیاء و الامم السابقه بمحمد صلی الله علیه و سلم و باهل‌البیت»؛ و مانند آن بدون ارایه دلایل، این تفسیر را متهم به آفت غلو، خروج از دایره آموزه‌های معقول و مقبول گرایشات شیعی و تلاعب با نصوص قرآنی می نماید و استناد آن به امام(ع) را برخاسته از بهتان و دروغ بزرگان شیعه قلمداد کرده است. نظر به این که بسیاری از عالمان و محققان شیعه استناد این تفسیر را به امام(ع) موجه می‌دانند؛ لذا در این مقاله، به روش تحلیلی و توصیفی، به بررسی آراء ذهبی پرداخته و پاسخ دقیق و مدللی به دیدگاه‌های ایشان داده شده است. در پایان، با استناد به دلایل موجود در منابع اسلامی و حتی منابع اهل تسنن این نتیجه حاصل آمد که تفسیر امام(ع)، از همه اشکالات و اتهامات مورد نظر ذهبی مبراست و دلایل نقلی و عقلی موید صحت و تایید آن‌هاست.

    کلیدواژگان: امام عسکری(ع)، التفسیر و المفسرون، اشکالات کلامی، ذهبی
  • سید حسین حسینی کارنامی* صفحات 31-49

    قلمرو و گستره وحی یک بحث کلامی و مرتبط به شناخت گستره عصمت پیامبر است که مفسران قرآن نیز در تفسیر بدان اشاراتی کرده‌اند. پرسش اصلی این است که آیا دامنه وحیانی بودن سخن پیامبر(ص) منحصر به عرصه قرآن است و یا فراتر از آن، شامل همه سنت آن حضرت نیز می‌شود؟ برخی از مفسران قرآن می‌گویند تنها اقوال قرآنی پیامبر وحیانی است. جمعی دیگر بر این عقیده‌اند که قلمرو وحی شامل همه گفتار آن حضرت حتی در محاورات عادی زندگی، رفتار و سکوت در مقام بیان نیز می‌شود. در این باره دلایل عقلی و نقلی وجود دارد که در این تحقیق تنها به یکی از مهم‌ترین ادله نقلی آن یعنی آیات 3 و 4 سوره نجم «و ما ینطق عن الهوی‏ * إن هو إلا وحی یوحی‏» پرداخته شد. این پژوهش ضمن بررسی، تحلیل و نقد مبانی و براهین نظریات مطروحه در تفسیر آیه مزبور، نظریه صواب را آن می داند که گستره وحی شامل احادیث و سنت پیامبر نیز می‌شود و سنت نیز منشا وحیانی دارد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه‌ایی اعم از کتب و مقالات است.

    کلیدواژگان: گستره وحی، قرآن، سوره نجم، سنت، پیامبر، عصمت
  • عباس مقدادی داودی* صفحات 51-74

    بعد از رحلت حضرت رسول اکرم(ص) مساله امامت و جانشینی ایشان، از مباحث مهم میان مسلمانان گردید و پاسخ به این سوال که، مشروعیت آن جانشین، توسط چه کسی و از کجا مورد تایید قرار می‌گیرد آن را بحث برانگیز و چالشی‌تر کرده است. امامیه معتقد است که پیامبر گرامی اسلام(ص) از همان آغاز دعوت، مساله خلافت و جانشینی خود را مطرح فرمود، اما نقطه اوج آن به دستور الاهی در قضیه غدیر خم تحقق یافت. بر این اساس طبق عقیده امامیه، مشروعیت حاکمیت پیامبر گرامی اسلام(ص) برگرفته از ربوبیت تشریعی خداوند است. جانشینان پیامبر اسلام(ص) نیز همانند ایشان، به واسطه خداوند تعیین شده و مشروعیت ولایت و حاکمیت آن‌ها الاهی است. اما اهل سنت معتقد است که پیامبر گرامی اسلام(ص) جانشینی برای خود تعیین نکرده و این امر را به عهده امت گذارده است. سوال اصلی تحقیق این است که: چگونه می توان با توجه به آیه اکمال و آیه تبلیغ بر مشروعیت الهی- سیاسی اهل‌ بیت(ع) استدلال کرد؟ این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و استفاده از اسناد کتابخانه‌ای، در ابتدا به بررسی مفاهیم مشروعیت و اهل بیت پرداخته، سپس شان نزول و محتوای آیات تبلیغ و اکمال دین مورد بررسی قرار گرفته است و نهایتا بر اساس دلالت این آیات اثبات شده است که جانشینی پیامبر(ص)، امری الاهی است و اهل‌ بیت آن حضرت(ع)، مشروعیتی الهی دارند و نقش بیعت امت اسلامی با امام و خلیفه مسلمین در حد استقرار حاکمیت و تحقق عینی ولایت در جامعه است.

    کلیدواژگان: مشروعیت، اهل بیت، آیه تبلیغ، آیه اکمال
  • رضا ملازاده یامچی*، میثم شعیب صفحات 75-87

    آیه بیست و چهارم سوره انفال به عنوان یکی از آیات متشابه قرآن کریم بوده و از لحاظ محتوایی همواره معرکه ارایه مفسران بوده است، برخی از فرقه‌های اسلامی از بخش میانی آن یعنی «ان الله یحول بین المرء وقلبه» معنای جبری بودن افعال و اعمال انسان را برداشت کرده‌اند. این پژوهش با تاکید بر آراء تفسیری علامه طباطبایی به نقد و بررسی سایر دیدگاه‌های رقیب پرداخته است. در این بررسی ثابت شد اولا آیه مورد بحث ارتباطی با مساله جبر و اختیبار ندارد و ثانیا از نظر علامه طباطبایی از آنجا که خدای متعال مالک حقیقی تمامی موجودات و از آن جمله انسان است، پس او از خود انسان و از قوایی که انسان مالک آن‌هاست به خود انسان نزدیک‌‏تر است. زیرا هر چه را که انسان دارد خدای متعال به او تملیک کرده، پس او میان وی و میان ما یملکش حایل و رابط است.

    کلیدواژگان: مشروعیت، اهل بیت، آیه تبلیغ، آیه اکمال
  • محمد ملایی ایولی*، علیرضا فهیم، محسن فهیم صفحات 89-109

    اسفار اربعه همان سفرهای چهارگانه‌ای است که از آن به سفر الی الله تعبیر کردند. گرچه در زمینه اسفار اربعه از دیدگاه عرفا مقالاتی نگاشته شد اما از آنجا که تحقیق منسجمی در خصوص حکمت متعالیه ملاصدرا و قیصری و اشارات قرآنی ارایه نشده است هدف این پژوهش ارایه مطالعه تطبیقی میان سفرهای چهارگانه فوق الذکر است. بررسی‌ها نشان داده است اسفار عقلیه ملاصدرا با سفرهای چهارگانه قیصری در برخی از سفرها قابل تطبیق نیست اما باید توجه داشت که نمی‌توان فعالیت ملاصدرا را کاملا عقیم دانست، بلکه تلاش وی در این مسیر، خود نوعی سلوک در راه حق است. هم‌چنین همان‌طور که ملاصدرا از قرآن ملهم شده است، در آیات متعدد قرآن نیز به اسفار اربعه اشاره شده است.

    کلیدواژگان: اسفار اربعه، عرفان، سلوک، قرآن، حکمت متعالیه
  • سیده مریم موسوی*، ابراهیم فلاح، محمود ابوترابی صفحات 111-128

    فضل خدا قطره‌های زلال باران رحمت الاهی است که بر همگان می‌بارد و هم‌چون غذایی نیروبخش است که یک دانشمند نیک سرشت برای تعلیم و تربیت و دانش‌افزایی از آن نیرو می‌گیرد و یک ستمگر برای بیدادگری بیشتر از آن سود می‌برد. این مقاله به عنوان «مفهوم فضل الاهی و عوامل برخورداری از آن در قرآن کریم» به رشته تحریر درآمده است. فضل به معنای افزونی و زیادتی در خیر و عطای بیش از استحقاق گیرنده است. شناخت معنای فضل و گستردگی آن در قرآن کریم می‌تواند در بهره‌مندی و صعود انسان نقش موثری داشته باشد. سعی این پژوهش بر آن است که معنای فضل را بررسی و مهم‌ترین عوامل فضل را نشان داده و بیان دارد که عوامل فضل و برخورداری از آن الطاف خداوند در جهان برای بهره‌مندی و آسایش بندگان می‌باشد و کافر و مومن هر دو را در بر می‌گیرد. مقاله‌ حاضر به روش کتابخانه‌ای و شیوه‌ی توصیفی و تحلیلی سامان یافته است که در صدد پاسخگویی به این سوالات است که مفهوم فضل در قرآن چیست؟ و عوامل برخورداری از فضل از منظر قرآن کدامند؟ در پایان نیز به این نتیجه خواهیم رسید که فضل الهی دایم مانند باران رحمت در حال ریزش است و جذب و دریافت آن به ظرف وجودی بندگان بر می‌گردد.

    کلیدواژگان: قرآن، فضل، عوامل، روایات، ایمان، تقوا
|
  • Mahmood Abootorabi* Pages 9-30

    Mohammad Hussein Zahabi is one of the contemporary professors in Quran science and traditions. He believed, in one of her famous book "Al-tafsiro va al-mofasseroon" after saying some text of interpretation from Imam Hasan Al-askari (a.s) with titles like "Ali's Velayah";" Revayat Makzobe fee fazle ahl- al-beit" and so on, this interpretation suspected to many exaggerated thought, out of intellect and acceptance of Shia tendencies and playing with Quran traditions, without any presentation of reasons. He claimed this reference to Imam Askari is false and vilification from Shia thinkers. Whereas many Imamiyyah's scholars and researchers related this interpretation to Imam. So this studies by analytical and descriptive method try to critics his point of view. Finally, referencing to some evident in Islamic books and even suna(h)'s sources we concluded that Imam's interpretation is innocent of all charges and critics. But traditional and intellectual reasons support its validity and verify.

    Keywords: Imam Askari, Al-tafsirol va al-mofasseroon, Theological difficulties, Zahabi
  • Seyyeg Hoseyn Hoseyni karnami* Pages 31-49

    The scope of revelation includes a theological discussion and is related to the understanding of the range of infallibility of the Prophet (p.b.u.h); interpreters of the Quran have referred to this issue in their interpretations.The main question of the research is; Does the revelation of the Prophet (p.b.u.h) is unique to the Qur'an or somewhere beyond, including all the traditions of him? Some commentators of the Quran say only the Quranic words of the Prophet are revelatory. Others insist that the territory of revelation includes all the discourse of him even his dialogues of his ordinary life, behavior and his silence when it meant an expression. In this regard, there are intellectual and narrative reasons; in this survey we will consider one of the most important narrative reasons namely verses 3 and 4 of Surah al-Najm. This study, analyzing and criticizing the arguments, theories and principles of the aforementioned verses, relates Reward theory to the issue and claims that the scope of revelation includes Hadith and tradition of the Prophet (p.b.u.h) and the tradition has a revelatory origin. This study is descriptive, analytical and based on library materials such as books and articles.

    Keywords: Revelation, the Qur'an, Surah al- Najm, tradition, the Prophet, infallibility
  • Abbas Meghdadi Davoudi* Pages 51-74

    After the death of the Prophet (p,b,u,h) the topic of leadership (Imamat) and His successors became one of the most important and controversial issues among Islamic sects. The answer to this question: the legitimacy of the successor, by whom and where, have approved, become more challenging. Shia believes that the Prophet (p, b, u, h) from the start of the call to Islam, raised the issue of his khalipha and successor, but the climax and reveal of this divine order has been in Ghadir. According to Shiite belief, the legitimacy of sovereignty of Prophet (p, b, u, h) is derived from God's lordship legislation. But Sunnis believe that the Prophet of Islam has not designated a successor for himself and delegated it to people. The main question of this research is: how can we argue regard divining legitimacy of political propaganda Ahl al-Bayt (AS) according to verse Ikmal and the verse Tabligh? This research using descriptive analysis method and use of library documents, first of all scrutiny some keywords like legitimacy and Ahl al-Beyt (AS). Then the verses Tabligh and Ekmale din have deliberated. Finally, based on the meaning of these verses, has argued the successor to the Prophet (p, b, u, h) is Divine matter. His ahl al-bet (AS) has Divine legitimacy and the role of the Islamic Ummah allegiance to the Imam and Khalipha of the Muslims is limited in the establishment of this sovereignty and the objective realization of it in society.

    Keywords: Legitimacy, ahl al- beyt, verse of Tabligh, verse of Ekmale din
  • Reza Mollazadehyamchi *, Meisam Shoaib Pages 75-87

    Surah Al-Anfal verse twenty-fourth as one of the allegorical verses of the Holy Quran and its content has always been attended by commentators. Some Islamic sects have inferred that human is determined in his behavior and acts by attending to the middle part of verses that is: and know that Allah Stands between man and his heart. This study focuses on the views of Allameh Tabatabai to review and criticize other competitor's comments. In this study established that firs the verse has any connection to determinism and second according to Allameh view because Allah is the real and true owner of world and man, He is closer to man than man himself and his forces, for He gave all assets to man, therefore He is buffer and link between man and his heart and other asserts.

    Keywords: intervenient, Determinism, free will, Anfal, Allameh Tabatabai
  • Mohammad Mollai Iveli*, Alireza Fahim, Mohsen Fahim Pages 89-109

    In Islamic Mysticism, the esoteric journey of human towards his perfection has called as asphar-e arbaeh. The stages of the Mystical journey consist in journey of from world to God, in God with God, from God to this world, in this world with god.In regard to the human Journey to God, he tried to persent Intellectual and Philosophy commentary. In this way he regulated his theory of the Four journey's according to mystical teachings of Ibn-Arabi. The aim of paper is a comparative study of Molla Sadra's viow of Four Journeys and four mystical Journeys, which is prestand by Islamic Mysticism. The Questins cinsist in: what is the aim of human Journey in Mulla Sadra' view of the four Journey? What is the main purpose of four Journeys in mysticl view? What is four Journeys in the point of Quran? the authors are trying to answer questions the mentioned above by the study of the Mystical texts and also Mulla sadra's works.

    Keywords: Asfar-e Arbaeh, Mulla sadra, Mysticism, Journeys, Quran
  • Seyyedeh Maryam Mousavi*, Ebrahim Fallah, Mahmood Abootorabi Pages 111-128

    God`s grace is clear drops of rain of God`s mercy that will rain to everyone, and it is like a tonic food which a good-natured scientist will power by it to education and increasing knowledge and also a tyrant will benefit from it to more injustices. This article is written entitled with, the concept of God`s grace and factors enjoy it in holy Quran. Grace is meant as excess and surplus in granting and benefits more than the deserving of a recipient. Understanding the meaning of grace ant its extension in holy Quran, can have an effective role in the enjoyment and ascent of men. This study tries to examine the meaning of grace and shows the most important factors of grace, and then stated that grace factors and the enjoyment of God`s favor in the world is for enjoyment and comfort of servants, it covers both believers and infidels. The article is organized in library and descriptive- analytical method which seeks to answer the following questions. What is the meaning of grace in holy Quran? What are the factors having grace in holy Quran point of view? The results of this article is that God`s grace will fall permanently like the rain of mercy, and attracting and receiving it will goes back to the essence container of servants.

    Keywords: holly Quran, grace, factors, narrations, faith, piety