فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد دفاعی
پیاپی 71 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین فتح آبادی*، مجید رشیدی، ابوالفضل سپهری راد صفحات 13-39
    سازمان دانش بنیان مفهومی است که با ورود به عصر اقتصاد دانش بنیان ظهور پیدا کرده است. امروزه دانش به ارزشمندترین دارایی سازمان ها تبدیل شده است. اهمیت دانش، مربوط به نوع ویژه ای از سازمان نمی شود، بلکه انواع سازمان ها را تحت تاثیر قرار داده است؛ زیرا ماهیت این سازمان ها مبتنی بر دانش و فعالیت های دانشی است. در این پژوهش، تاثیر «مدیریت منابع انسانی» و «مدیریت خلاقیت و نوآوری» بر دانش بنیان شدن سازمان های دفاعی بررسی شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بوده و نمونه پژوهش، 54 نفر از متخصصان نظامی و مدیریتی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. برای گردآوری اطلاعات، نخست با استفاده از روش کتابخانه ای، مبانی نظری و پیشینه بررسی گردید و ابعاد موثر «مدیریت منابع انسانی» و «مدیریت خلاقیت و نوآوری» بر دانش بنیان شدن سازمان های دفاعی شناسایی شد. در مرحله دوم، با بهره گیری از روش دلفی، درباره مولفه های شناسایی شده و سایر مولفه های احتمالی موجود نظرخواهی شد و درپایان مولفه ها نهایی شده اند. برای طراحی الگو و آزمون فرضیه ها نیز از روش تحلیل عاملی و الگو سازی معادلات ساختاری استفاده شد. مطابق یافته های پژوهش، تاثیر ابعاد «مدیریت منابع انسانی» و «مدیریت خلاقیت و نوآوری» بر دانش بنیان شدن سازمان دفاعی مورد مطالعه اثبات شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت خلاقیت، مدیریت منابع انسانی، سازمان دانش بنیان، سازمان دفاعی، مدیریت نوآوری
  • سید ضیاءالدین قاضی زاده فرد*، علی علی دادی صفحات 41-73

    یکی از الزام های ارتقای جایگاه آینده‏ نگری و آینده‏ سازی در سطوح راهبردی نیروهای مسلح کشور و افزایش کیفیت اشراف اطلاعاتی بر تحولات حوزه نظامی، دفاعی و امنیتی، تشخیص شرایط، اقتضایات و متغیرهای راهبردی اولویت ‏دار آن حوزه است. هدف اصلی این پژوهش «معرفی و اولویت‏ بندی متغیرهای کلیدی راهبردی دیدبانی تحولات محیطی در حوزه نظامی، دفاعی و امنیتی در نیروهای مسلح» با مطالعه موردی یکی از سازمان‏ های نیروهای مسلح کشور می ‏باشد. نوع تحقیق بر مبنای هدف کاربردی و بر حسب چگونگی گردآوری داده ‏ها توصیفی - پیمایشی می‏ باشد. برای گردآوری داده ‏ها از ابزار مطالعات کتابخانه ‏ای و توزیع پرسشنامه بین 48 نفر از خبرگان یکی از سازمان ‏های نیروهای مسلح کشور استفاده شد. روایی پرسشنامه با تایید خبرگان به دست آمد و برای تعیین پایایی پرسشنامه از معیار نرخ ناسازگاری استفاده شد که به وسیله نرم‏ افزار «Super Decision» محاسبه گردید و مقدار آن 0/014 شد که بر اساس منطق روش تحلیل شبکه ‏ای که روش تجزیه و تحلیل داده ‏های آماری تحقیق است، نشانگر ثبات بالا در سنجش موضوع می باشد. نتیجه تحقیق نشان می دهد متغیرهای راهبردی تحقیق به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1. امنیت پایدار مبتنی بر تشخیص، به کارگیری و توسعه ظرفیت‏ های مردمی کشور در بخش های نظامی، دفاعی و امنیتی؛ 2. اقتدار نظامی، دفاعی و امنیتی نیروهای مسلح کشور و توان بازدارندگی در مقابل دشمنان؛ 3. توان فضایی، هوایی، زمینی، دریایی، سایبری و پدافند غیرعامل کشور، کشورهای منطقه، دشمنان و کشورهای دارای اهمیت راهبردی؛ 4. چشم ‏انداز، رهنامه، هدف ها و راهبردهای نظامی، دفاعی و امنیتی کشور، کشورهای منطقه، دشمنان و کشورهای دارای اهمیت راهبردی؛ 5. معماری سازمانی کلان نیروهای مسلح کشور (عرصه ‏های ماموریتی، نقش ‏ها، محصولات، ساختار و سازمان و...)؛ 6. ویژگی ‏های شخصیتی، اعتقادی، نظامی، سیاسی و امنیتی فرماندهان و مدیران ارشد نیروهای مسلح کشور و 7. علل، بسترها، روش ‏ها، ابزارها، ویژگی ‏ها و پیامدهای جنگ‏ های آینده در منطقه و جهان.

    کلیدواژگان: حوزه نظامی، دفاعی و امنیتی، محیط سازمان، دیدبانی تحولات محیطی، متغیر راهبردی، نیروهای مسلح ج.ا.ایران
  • ناصر شهلائی، افشین نادری شریف، حسین میرزایی ازندریانی* صفحات 75-103
    یکی از عوامل اساسی در موفقیت به کارگیری فناوری برای کسب مزیت رقابتی در بنگاه های کشورهای در حال توسعه، آگاهی و شناخت سطح قابلیت ها و توانمندی های فناورانه بنگاه و استفاده از آنها در جهت ایجاد مزیت های نسبی می باشد. از آنجا که در سطح بنگاه، چالش ها به صورت کلی به ایجاد مزیت رقابتی پایدار برای محصولات در بازار مرتبط هستند، الگویی که جهت ارزیابی توانمندی فناورانه آنها استفاده می شود باید قابلیت ارزیابی توانمندی فناورانه را در ابعاد قابلیت های فنی، عملکرد و قابلیت محصولات و توانمندی اقتصادی را به صورت همزمان دارا باشد. این تحقیق با هدف طراحی یک الگوی ارزیابی توانمندی فناورانه برای یک شرکت دفاعی به صورت کاربردی و توصیفی بوده و جامعه پاسخ دهندگان آن شامل گروه اول: کاربران و مصرف کنندگان خودروهای تاکتیکی که در حدود 120 نفر ارزیابی شده و تعداد 55 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و گروه دوم: کارشناسان و خبرگان شرکت گفته شده به تعداد 10 نفر می باشد. به منظور تهیه پرسشنامه، الگوها و دیدگاه های مختلف ارزیابی و با استفاده از نظر خبرگان الگوی مطلوب طراحی شد. با جمع بندی شاخص های مطرح شده در الگوهای بالا، 7  شاخص در بعد عملکرد، 10 شاخص در بعد قابلیت ها و دانش فنی و 4 شاخص در بعد اقتصادی شناسایی شدند. با توجه به تجزیه و تحلیل اطلاعات مشخص شد که شرکت دفاعی موردمطالعه دارای جایگاه 19 در میان 34 شرکت (از 21 کشور) تولیدکننده خودروهای تاکتیکی می باشد. در پایان با درنظرگرفتن تهدیدهای آتی راهکارهای بهبود به منظور حذف و یا کاهش شکاف محصولات تولیدی این شرکت دفاعی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری، توانمندی فناوری، شکاف فناوری، خودروهای تاکتیکی، الگوی ارزیابی توانمندی فناورانه
  • حسن امیری*، عباسعلی رستگار، صبا هدایتی فر، امیرعلی زارعی صفحات 105-132
    افزایش اهمیت منابع دانشی خارج از سازمان موجب گردیده آمادگی جذب فناوری به یک قابلیت پویای کلیدی در رقابت مبتنی بر دانش تبدیل گردد. هدف این پژوهش شناسایی موثرترین فرایندهای منابع انسانی بر ارتقای آمادگی جذب فناوری های دفاعی و تبیین روابط و چگونگی اثرگذاری فرایندهای منابع انسانی بر آمادگی جذب فناوری های دفاعی می باشد. به این منظور، از روش تحلیل دلفی به منظور شناسایی فرایندهای موثر منابع انسانی بر ارتقای آمادگی جذب فناوری دفاعی و از روش مدل سازی مسیری ساختاری جهت تبیین روابط میان فرایندها و تعیین میزان اثرگذاری هر یک از فرایندهای شناسایی شده بر ارتقای آمادگی جذب فناوری دفاعی استفاده گردید. نتایج به دست آمده از پژوهش ضمن تایید ارتباط معنادار میان برنامه ریزی راهبردی فرایندهای منابع انسانی با ارتقای آمادگی جذب فناوری دفاعی، مسیر دستیابی به آمادگی جذب فناوری دفاعی، از طریق به کارگیری هدفمند فرایندهای مرتبط با توسعه منابع انسانی، مدیریت عملکرد پیش نگر و ایجاد سازمان یادگیرنده را مشخص نموده و میزان اثرگذاری هریک از فرایندهای منابع انسانی بر ارتقای آمادگی جذب فناوری دفاعی را نیز تعیین می نماید.
    کلیدواژگان: آمادگی جذب فناوری، برنامه ریزی راهبردی منابع انسانی، سازمان های دفاعی، مدل سازی مسیری ساختاری، فرایندهای منابع انسانی
  • رضا شاملو* صفحات 133-158
    همیشه اجرای راهبرد از تدوین آن بسیار دشوارتر است و اصولا چالش های اساسی مدیریت راهبردی بیش از مرحله تدوین راهبرد در اجرای راهبرد نهفته است. امروزه بیشتر سازمان ها تلاش می کنند از جستجوی راهبردهای عالی به سمت قابلیت های عالی اجرای راهبرد حرکت کنند. از آنجا که امروزه اجرای راهبرد در سازمان های مختلف به ویژه سازمان های نظامی اهمیت بیش از پیش پیدا کرده است، هدف اصلی این پژوهش «شناسایی عوامل موثر بر اجرای موفق راهبرد در ارتش جمهوری اسلامی ایران» است. نوع این تحقیق، کاربردی و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات موردنیاز کتابخانه ای و اسنادی است و با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی سعی شده با انجام مطالعات نظری ابتدا راهبرد و  اجرای آن و سپس عوامل موثر بر اجرای موفق راهبرد شناسایی و اولویت بندی گردد. در همین رابطه، پرسشنامه های مربوطه تنظیم و طراحی گردیده و بین جامعه آماری 40 نفری به صورت تمام شمار توزیع و سپس با استفاده از روش های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS به جمع بندی و ارزیابی سیوال های تحقیق پرداخته شده است. در نهایت تعداد 34 عامل موثر بر اجرای موفق راهبرد در سازمان احصا و با بهره گیری از آزمون «فریدمن»، «تدوین و اجرای راهبردها بر پایه ارزش ها، تدابیر فرماندهی معظم و معزز کل قوا، آرمان ها و چشم انداز» و «رویکرد تهدیدمدار، ماموریت مدار در اجرا » و «تخصیص منابع و امکانات بهینه» و «وجود فرماندهان دارای قابلیت تفکر راهبردی و نظام مند و آشنایی آنان با مفاهیم راهبرد و اجرای آن» به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر اجرای راهبرد در  ارتش ج.ا.ایران رتبه بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: سازمان، راهبرد، مدیریت راهبردی، اجرای راهبرد، ارتش ج.ا.ایران
  • بهزاد غفاری* صفحات 159-186
    رهنامه نظامی راهبردی، قواعدی بنیادی و چارچوب نظام مند و اصول ریشه ای است که حاصل دانش، تجربه، مطالعه، تحلیل و آزمایش گردآوری شده و چگونگی به کارگیری توانمندی ها به منظور دستیابی به هدف های نظامی و در کل چگونگی جنگیدن نیروهای مسلح در صحنه جنگ را مشخص می نماید. با بررسی فرایندهای گوناگون مطالعات داخلی و تطبیقی، الگوی تدوین رهنامه نظامی ج.ا.ایران شامل پنج مرحله اساسی، گرد آوری اطلاعات؛ طرح ریزی؛ تولید؛ پیاده سازی و بازخورد ارایه گردیده که بعد (مرحله) پیاده سازی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.هدف این مقاله تبیین مرحله پیاده سازی الگوی تدوین رهنامه نظامی ج.ا.ایران می باشد. تحقیق از نوع کاربردی- توسعه ای است و رویکرد آن آمیخته و از روش موردی- زمینه ای استفاده شده است. و روش گرد آوری اطلاعات، کتابخانه ای و میدانی است. داده های تحقیق با تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل گردیده است. قلمرو مکانی این تحقیق کشور ج.ا.ایران و قلمرو موضوعی آن در سطح راهبردی است. حجم جامعه نمونه با جامعه آماری منطبق بوده و تمام شمار و به تعداد 30 نفر انتخاب گردیده است. نتایج بیانگر آن است که مهم ترین عوامل بعد (مرحله) پیاده سازی رهنامه شامل پنج عامل (ساختار سازمانی موردنیاز، فناوری موردنیاز، تربیت و آموزش، تدوین/ اصلاح راهبرد و راهکنش ها (تاکتیک ها) و تهیه طرح ها) و 12 زیرعامل (سازماندهی، برش های (راهبردی، عملیاتی و راهکنشی)، تجهیزات، فرایندها، روش ها، آموزش انفرادی، آموزش یگانی، بازدارندگی، آفندی، پدافندی، عملیاتی و توسعه ای) می باشد.
    کلیدواژگان: رهنامه، رهنامه نظامی، پیاده سازی، الگوی تدوین رهنامه، الگوی مفهومی
|
  • Hossein Fathabadi *, Majid Rashidi, Abolfazl Sepehrirad Pages 13-39
    Knowledge-based organization is a concept that has emerged with the arrival of the knowledge-based economy. Nowadays, knowledge has become the most valuable asset of organizations. Its importance is not related to a particular type of organization, but it has had an effect upon the types of organizations; because the nature of these organizations is based on knowledge and knowledge activities. In this research, the impact of "human resource management" and "management of creativity and innovation" on turning defense organizations into knowledge based ones has been considered. It employed a descriptive survey method and the sample included 54 military and management specialists. The data collection instrument was questionnaire. To collect data, at first, employing the library method, the theoretical principles and background were examined, and the effective dimensions of "human resource management" and "management of creativity and innovation" on creation of knowledge-based defense organizations were identified; second, using the Delphi method, the identified components and other possible factors were taken into account and finally they were finalized. In order to design the model and test the hypotheses, factor analysis and structural equations modeling (SEM) were employed. As the research findings indicate the impact of both "human resource management" and "management of creativity and innovation" dimensions on making this defense organization as a knowledge-based organization has been proven.
    Keywords: creativity management, human resource management, Knowledge-based Organization, Defense Organization, innovation management
  • Seyyed Ziaedin Ghazizadeh Fard *, Ali Ali-Dadi Pages 41-73

    One of the requirements regarding promotion of the position of foresight and future-making at the strategic levels of the country's armed forces and improvement of the quality of intelligence aristocracy on developments in the military, defense and security fields is identifying conditions, requirements and priority strategic variables in that field. The main objective of this study is "introducing and prioritizing the key strategic variables of monitoring environmental developments in the military, defense and security fields in the Armed Forces" with a case study of one of the armed forces organizations. It is a descriptive-applied survey research in terms of its aim and data collection. In order to collect data, library study instruments and questionnaire distribution among 48 experts from one of the armed forces organizations were used. The validity of this questionnaire was obtained with the approval of experts and to determine the reliability of the questionnaire, the criterion of inconsistency rate was used, which was calculated 0.014 through SuperDesign software, which is based on the logic of the network analysis method, Statistical research shows high stability in assessing the subject. The results of the research show that the strategic variables in order of importance are as: 1. Sustainable security based on the detection, employment and development of the country's capabilities in the military, defense and security sectors, 2. Military, defense and security authority of the armed forces and its deterrence capability against the enemies,  3. Space, air, land, sea, cyber and passive defense capabilities of the country, countries in the region, enemies and countries of strategic importance, 4. Perspectives, guidelines, goals, strategies and military, defense and security strategies of the country, of the countries in the region,  of the enemies and countries of strategic importance, 5. Macro-organizational architecture of the country's armed forces (mission areas, roles, products, structure and organization, etc.), 6. Personality, ideological, military, political and security characteristics of commanders and Senior Managers of the Armed Forces of the country, and 7. Causes, contexts, methods, instruments, characteristics and consequences of future wars in the region and the world.

    Keywords: military, defense, security fields, environmental change monitoring, strategic variable, Armed Forces of the Islamic Republic of Iran
  • Nasser Shahlaee, Afshin Naderi Sharif, Hossein Mirzaei Azandariani * Pages 75-103
    One of the crucial factors regarding the success of applying technology in order to gain a competitive advantage in companies of the developing countries is the awareness and recognition considering the level of technological abilities and capabilities of the firm and using them to create relative advantages. Due to the fact that at the firm level, the challenges are largely related to the creation of a sustainable competitive advantage for products in the market, the model used to assess their technological capability should possess, at the same time, the ability of technological capability in regard to technical capabilities, performance and production capability and economical capability. This study was performed with the aim of designing, in an applied and descriptive way, an assessment model regarding the technological capability for a defense company. Its population included two group: 1: The users and consumers of the tactical vehicle (N =120), from among whom 55 individuals were selected as the sample, 2: experts and specialists of the mentioned company (N=10). In order to prepare the questionnaire, different models and perspectives were evaluated and using the experts' opinion the desired model was developed. Through summarizing the indicators presented in the above models, 7 indicators in the dimension of performance, 10 indicators in the dimension of capabilities and technical knowledge, and 4 indicators in the economic dimension were identified. Regarding the analysis of the data, it was found that the mentioned defense company has a rank of 19 among 34 companies (from 21 countries) which produce tactical vehicles. At the end, considering future threats, improvement strategies are presented to eliminate or reduce the gap in the products of this defense company.
    Keywords: Technology evaluation, technology capability, technology gap, tactical vehicles, Assessing Model for the Capacity of Technology
  • Hassan Amiri *, Abbas Ali Rastegar, Saba Hedayatifar, Amir Ali Zarei Pages 105-132
    The increasing importance of knowledge resources outside the organization has made the readiness to absorb technology as a key dynamic capability in knowledge-based competition. The aim of this study is to identify the most effective human resource processes on improving the readiness to absorb defensive technologies, explain the relationships, and how human resource processes affect this kind of readiness to absorb defensive technologies. To do this, Delphi analysis method was used to identify effective human resource processes on improving the readiness to absorb defensive technology and Structural equations method method was used to explain the relationships between processes and determine the effectiveness of each of the identified processes on improving the readiness to captivate defensive technology. The results of the study, while confirming the significant relationship between strategic planning of human resource processes and improving the readiness to absorb defensive technology, the path to achieve readiness to absorb defensive technology, through targeted use of processes related to human resource development, identifies management of pioneering performance and creating a learning organization and determines the effectiveness of each human resource process on improving the readiness to absorb defensive technology.
    Keywords: technology readiness, strategic human resource planning, Defensive Organizations, Structural equations method, human resource processes
  • Reza Shamloo * Pages 133-158
    Implementation of a strategy is always much more difficult than its formulation, and in principle, the main challenges of strategic management lie more in the implementation stage of the strategy than that of strategy formulation. Most organizations today are trying to move from the search for great strategies to the great capabilities of strategy implementation. Since, nowadays, the implementation of the strategy in various organizations, especially military organizations, has become more important, the main goal of this study is to "identify the factors affecting the successful implementation of the strategy in the army of the Islamic Republic of Iran." This research is an applied study and its method of data collection is a library and documentary one. Using a descriptive-analytical method, it has been tried to prioritize the strategy, its implementation and effective factors upon it. In this regard, the relevant questionnaires were prepared and designed and were distributed among the statistical population of 40 individuals and then using descriptive and inferential statistical analysis methods and SPSS software, the Research questions were summarized and evaluated. Finally, 34 factors affecting the successful implementation of the strategy in the statistical organization were obtained and using the "Friedman" test, "development and implementation strategies based on values, measures of the Supreme Commander of the Armed Forces, ideals and vision" and "threat-based, mission-oriented approach in implementation" and "allocation of optimal resources and facilities" and "the presence of commanders with the ability to think strategically and systematically and their familiarity with the concepts of strategy and its implementation" as the most important factors affecting strategy implementation in Iran were ranked.
    Keywords: organization, strategy, Strategic Management, Strategy Implementation, Army of the Islamic Republic of Iran
  • Behzad Ghaffari * Pages 159-186
    The Strategic Military Guide refers to the basic rules and systematic framework and principles that result from knowledge, experience, study, analysis and testing, and the way to use capabilities to achieve military objectives and in general the way the armed forces fight on the battlefield. By examining the various processes of internal and comparative studies, the formation pattern of the military doctrine of the Islamic Republic of Iran, includes five basic stages: Gathering information, planning, manufacturing, implementation and feedback provided. The dimension (stage) of implementation is very important among these five stages. The aim of this research is to explain the implementation stage of the formation pattern of the military guide of the Islamic Republic of Iran. This research is an applied-developmental one and it has used a mixed and case-contextual approach. The research data were analyzed by content analysis. The spatial territory of this research is Islamic Republic of Iran and its thematic territory is at the strategic level. The size of the sample population is consistent with the statistical population and a sample of 30 individuals have been selected. The results indicate that the most important factors regarding the dimension (stage) of the implementation of the guideline include five factors (the required organizational structure, required technology, training, formulation/ improvement of strategy and tactics, and preparation of plans) and 12 sub-factors (organization, sections (Strategic, operational and strategic), equipment, processes, methods, individual training, unit training, deterrence, offensive, defense, operational and development).
    Keywords: Doctrine, Military Doctrine, implementation, doctrine compilation pattern, conceptual pattern