فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های تولید گیاهی
سال بیست و هفتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مرتضی نصیری*، موسی مسکرباشی، پیمان حسیبی، همت الله پیردشتی صفحات 1-21

    سابقه و هدف :

    کمبود آب خاک و اتمسفر مهمترین فاکتور محدودکننده فتوسنتز و رشد گیاه به ویژه برنج بوده و بر فتوسنتز از طریق کاهش جذب کربن به واسطه محدودیت متابولیکی و روزنه ای اثرات منفی ایجاد می کند.. با توجه به محدود ظرفیت کربن گیری گیاه، خشکی منجر به خسارت یا تلفات مراکز واکنش فعال در فتوسیستم دو می گردد. بنابراین اندازه گیری غیر تخریبی فتوسنتز ازطریق فلیورومتری کلروفیلa، پتانسیل زنده ماندن گیاه و علایمی از پاسخ به خشکی را فراهم می نماید. برنج به افزایش خشکی وقتی که در دوره رویشی و گلدهی اتفاق می افتد حساس است. پاسخ گیاهان به تنش خشکی از طریق شناسایی خصوصیاتی که نقش مهمی در تحمل به تنش خشکی در سطوح مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، سلولی، بیوشیمیایی و مولکولی بازی می کنند ارزیابی می گردد. این آزمایش با هدف ارزیابی ژنوتیپ های برنج با اندازه گیری صفات مرتبط با رنگزه های فتوسنتزی و مولفه های فلیورسانس کلروفیل به منظور انتخاب معیار مناسب برای غربالگری و ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی دردو شرایط آبیاری کامل و تنش طی مرحله گیاهچه ای با 56 ژنوتیپ برنج ازاستان های مختلف ایران و موسسه تحقیقات بین المللی برنج (IRRI) در سال 1393 در موسسه تحقیقات برنج کشور (آمل) اجرا شد. بعد از بذرپاشی، آبیاری به صورت روزانه تا مرحله دو تا سه برگی گیاهچه انجام شد. بعد از15روز، درشرایط بدون تنش، آبیاری تا پایان دوره رشد ادامه و در محیط تحت تنش آبیاری به طور کامل قطع شد . پس ازاینکه رطوبت خاک به 20 درصد رسید (حدود 10 روز بعد از قطع آبیاری)، صفات مربوط به رنگیزه های کلروفیل مانند کلروفیل a، b و کارتنوییدها و همچنین مولفه های فلیورسانس کلروفیل مانند Fv/ Fm، ΦPSII ، qN، ETR به همراه PAR بر اساس روش های علمی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مقادیرکلروفیل a و b به ترتیب به مقدار 3/2 و 4/21 درصد در تنش خشکی افزایش و مقدارکارتنوییدها 8/3 درصد کاهش داشت. مولفه های فلیورسانس کلروفیل به جز Fv/ Fm اختلاف آماری معنی داری در دو محیط نشان دادند. مولفه های ΦPSII qN ETR و PAR به ترتیب به مقدار 7/3، 13، 5/35 و 8/28 درصد در شرایط تنش نسبت به نرمال کاهش داشتند. نتایج همبستگی صفات نشان داده که بین کلروفیل a با b و کارتنویید با کلروفیل a و b همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت. همبستگی بین ΦPSII با Fv/ F m و با q N به ترتیب با ضریب همبستگی 29/0 و 91/0- معنی دار بوده است.

     نتیجه گیری:
     

    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که از رنگیزه های کلروفیل a، b، کارتنوییدها و مولفه های فلیورسانس کلروفیل به ویژه ΦPSII و ETR می توان به عنوان معیارهای ارزیابی برنج در مرحله گیاهچه جهت انتخاب و غربال گری ژنوتیپ های متحمل به خشکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برنج، حداکثر عملکرد کوآنتومی، فلئورسانس کلروفیل، فتوسیستم دو، غربال گری
  • هدی السادات عقیلی، حسین مرادی*، محمدعلی تاجیک قنبری، ولی الله قاسمی صفحات 23-36

    مقدمه:

     خارمریم (Silybum marianum (L) Gaert.) از خانواده آستراسه است و سیلیمارین به عنوان ماده موثره با ارزش این گیاه شناخته می شود؛ که در درمان تعدادی از بیماری ها، مانند بیماری های کبدی مورد استفاده قرار می گیرد. چالکون سنتاز یکی از آنزیم های کلیدی در تولید سیلیمارین می باشد. قارچ های اندوفیت بدون ایجاد بیماری، درون بافت گیاه زندگی کرده و تاثیر مفید بر مقدار تولید متابولیت‎های ثانویه گیاهان دارند. اخیرا چندین قارچ اندوفیت از گیاه خارمریم (Silybum marianum (L) Gaert.) جدا شده و مطالعه شیمیایی و مولکولی آنها مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین این پژوهش با هدف جداسازی قارچ‎ اندوفیت از بذر گیاه خارمریم، بررسی و مقایسه سیلیمارین تولیدی قارچ و گیاه، همچنین بررسی توالی های آمینواسیدی چالکون سنتاز مربوط به گیاه خارمریم (L Silybum marianum.) و چند گونه قارچ دیگر از پایگاه اطلاعاتی NCBI (http://www.ncbi.nlm.nih.gov) انجام شد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور بذرهای خارمریم از محوطه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری جمع‎آوری و پس از ضدعفونی در محیط MS کشت شدند. پس از ظهور قارچ در محیط، قارچ ها در شرایط استریل به محیط PDA و به منظور خالص سازی، به محیط WA منتقل شدند. جدایه های رشد کرده به محیط PDB منتقل شده و پس از 10 روز استخراج سیلیمارین انجام شد. شناسایی مولکولی جدایه قارچ اندوفیت با تکثیر نواحی ریبوزومی انجام شد، سپس همردیف سازی توالی بدست آمده با توالی های موجود در سایت NCBI با نرم افزار آنلاین BLAST مورد مقایسه قرار گرفتند و با رسم درخت فیلوژنی قارچ اندوفیت شناسایی شد. بررسی بیوانفورماتیکی چالکون سنتاز مربوط به گیاه خارمریم (L. Silybum marianum) و چند گونه قارچ دیگر یا استفاده از پایگاه اطلاعاتی NCBI دامنه‎ها و موقعیت‎های مشابه چالکون سنتاز بدست آمد و با برنامه clustalo پایگاه اطلاعاتی uniprot بررسی شد. سپس با نرم افزارCLC Genomics Workbench5.5.2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و جدول مشخصات آنها رسم گردید. درخت فیلوژنی مربوط به این توالی ها با استفاده از نرم افزار Mega7 و با روش Neighbor- joining رسم شد.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده با دستگاه کروماتوگرافی با کارایی بالا، تولید سیلیمارین از قارچ را نشان داد. مقدار سیلیمارین برای نمونه برگ تهیه شده از گیاه خودرو در محوطه دانشگاه، ppm 079/33 و برای گیاه استریل درون شیشه ppm 183/17 و برای قارچ اندوفیت ppm 29/7 اندازه گیری شد. شناسایی مولکولی جدایه های به دست آمده، با استفاده از نواحی ITS انجام و گونه آن،Alternaria alternata شناسایی گردید. همچنین بررسی فیلوژنی چالکون سنتاز به عنوان آنزیم کلیدی برای تولید سیلیمارین بین این گیاه و چند قارچ صورت گرفت؛ که بیشترین نزدیکی را در گیاه S. marianum به قارچ Alternaria sp نشان داد.

    نتیجه گیری

    بررسی تولید سیلیمارین در قارچ جداسازی شده از بذرهای گیاه خارمریم، گیاه درون شیشه ای و فضای باز همراه با مطالعه بیوانفورماتیکی مسیر تولید آنزیم چالکون سنتاز، نقش موثر قارچ های اندوفیتی را در تولید سیلیمارین مشخص کرد. همچنین این جدایه قارچی قادر به تولید سیلیمارین در شرایط آزمایشگاهی بود.

    کلیدواژگان: آلترناریا، اندوفیت، سیلیمارین، خارمریم، HPLC
  • سید محمد علی محمدی، خدایار همتی*، سید حمزه حسینی صفحات 37-53

    گسترش روز افزون استفاده از گیاهان دارویی تولید انبوه این گیاهان با استفاده از حداقل کاربرد نهاده های شیمیایی را ضروری ساخته است. در سال های اخیر، مطالعه و ارزیابی واکنش گیاهان دارویی به کاربرد کودهای آلی و بیولوژیک، جایگاه ویژه ای را در تحقیقات، به خود اختصاص داده است. کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo Var.striaca) یکی از مهم ترین گیاهان دارویی بوده که به علت کیفیت بالای روغن، علاوه بر مصرف خوراکی جنبه درمانی نیز دارد، بنابراین این تحقیق با هدف ارزیابی عملکرد کمی و کیفی کدو پوست کاغذی تحت تیمارهای کود زیستی انجام شد.

    مواد و روش

    این آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در 4 تکرار در سال 1396 انجام شد. تیمار ها شامل: اسید فولویک (در 2 سطح 2، 4 میلی لیتر)، چای کمپوست (در 2 سطح 20، 10 میلی لیتر)، لیگنین (در 2 سطح 0.2، 0.4 گرم) و تیمار شاهد (عدم مصرف کود زیستی) بود. در این آزمایش صفاتی نظیر فنل کل، فلاونویید کل، آنتی اکسیدان کل، درصد روغن، اسید چرب آزاد، لینولوییک اسید، اولییک اسید، پروتئین، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در کدو تخم کاغذی اندازه گیری شد. تجزیه واریانس داده ها با استفاده از نرم افزار SAS صورت گرفت. مقایسه میانگین داده ها نیز توسط آزمون LSD انجام گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر تیمار های آزمایش بر صفات فنل کل، فلاونویید کل، آنتی اکسیدان کل، درصد روغن اسید، چرب آزاد ، لینولییک اسید، اولییک اسید، پروتئین و صفات کمی کدو طبی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بر اساس نتایج این آزمایش تیمار های شاهد و کاربرد لیگنین نسبت به تیمار های چای کمپوست و اسید فولویک دارای آنتی اکسیدان، فنل و فلاونویید کل بیشتری می باشند. همچنین بر خلاف فنل و فلاونویید کل بیشترین مقدار برای درصد روغن، اسید اولییک و اسید لینولییک در تیمار های اسید فولویک و چای کمپوست بدست آمد. درصد روغن در تیمار های شاهد (1/35 درصد)، لیگنین 4/0 گرم (8/36 درصد)، لیگنین 2/0 گرم (9/37 درصد)، چای کمپوست 10 میلی لیتر (3/36 درصد)، تیمار های اسید فولویک 2 میلی لیتر (7/39 درصد)، اسید فولویک 4 میلی لیتر (6/44 درصد) و چای کمپوست 20 میلی لیتر (7/42 درصد) بود. بر اساس نتایج این آزمایش بیشترین مقدار برای عملکرد دانه در تیمار های اسید فولویک و چای کمپوست مشاهده شد، که به طور معنی داری از تیمار های لیگنین و شاهد بیشتر بود، عملکرد دانه در تیمار های اسید فولویک 2 میلی لیتر، اسید فولویک 4 میلی لیتر، چای کمپوست 10 میلی لیتر، چای کمپوست 20 میلی لیتر، لیگنین 2/0 گرم، لیگنین 4/0 گرم و شاهد به ترتیب برابر 1/1144، 4/1086، 3/909، 7/999، 0/820، 7/862 و 7/780 کیلوگرم در هکتار بود.

    کلیدواژگان: کدو تخم کاغذی، اسید فولویک، لیگنین، چای کمپوست، درصد روغن
  • سودابه رضا بیگی، احسان بیژن زاده*، علی بهپوری صفحات 55-71

    سابقه و هدف:

     گندم از لحاظ سطح زیر کشت و محصول تولیدی در جهان، رتبه اول را در بین غلات به خود اختصاص داده است و یکی از گیاهان عمده مورد کشت در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد (21). حساسیت گندم به کم آبی در همه مراحل یکسان نیست؛ مرحله رشد زایشی نسبت به کم آبی بسیار حساس است که کاربرد سیلیکون می تواند تا حدی مقاومت گیاه به کمبود آب در این مرحله را افزایش دهد (27). این تحقیق به منظور بررسی اثر محلول پاشی سیلیکون بر میزان انتقال مجدد مواد پرورده و عملکرد دانه گندم در شرایط تنش آبی آخر فصل رشد انجام شد.

    مواد و روش ها

    به منظور بررسی اثر سیلیکون بر انتقال مجدد و عملکرد دو رقم گندم نان و ماکارونی تحت شرایط تنش آبی پایان فصل، پژوهشی مزرعه ای به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سال زراعی 97-1396 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش آبی در دو سطح آبیاری مطلوب و قطع آبیاری از اواخر گل دهی، محلول پاشی سیلیکون در سطوح صفر،1، 2 و 3 میلی مولار و ارقام شامل گندم نان (چمران) و ماکارونی (شبرنگ) بودند. در این پژوهش انتقال مجدد مواد پرورده، مشارکت مواد پرورده و کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده با استفاده از روش های پیشنهادی کاکس و همکاران (2006) و پاپاکوستا و گیاناس (1991) محاسبه شد (38، 15).

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثرات اصلی تنش آبی پایان فصل، ارقام و سیلیکون بر محتوای انتقال مجدد مواد پرورده، کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده، مشارکت مواد پرورده، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه معنی دار بود. کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده و مشارکت مواد پرورده و میزان انتقال مجدد مواد پرورده در شرایط تنش آبی و مصرف 3 میلی مولار سیلیکون به ترتیب 7/12، 3/25 و 16 درصد نسبت به شرایط عدم مصرف سیلیکون افزایش داشتند. همچنین تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه در شرایط تنش آبی و 3 میلی مولار سیلیکون به ترتیب 43 و 13 درصد افزایش نشان دادند. در شرایط آبیاری مطلوب، عملکرد دانه با وزن هزار دانه همبستگی مثبت و معنی داری داشت *545 /0=r . در شرایط تنش آبی عملکرد دانه با وزن هزار دانه *520/0=r، شاخص برداشت (*404/0 =r)، عملکرد بیولوژیک**810 /0 =rو مشارکت مواد پرورده (*459/0= r) همبستگی مثبت و معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    در رقم چمران کاربرد برگی سیلیکون به میزان 3 میلی مولار باعث افزایش انتقال مجدد مواد پرورده و کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده به ترتیب به میزان 2/67 و 7/38 درصد نسبت به شرایط عدم مصرف سیلیکون شد که درنهایت منجر به افزایش 7/19 درصدی عملکرد دانه در رقم چمران نسبت به رقم شبرنگ در شرایط تنش آبی گردید. بنابراین کاربرد برگی 3 میلی مولار سیلیکون می تواند راهکاری مناسب در بهبود و افزایش عملکرد دانه گندم در شرایط تنش آبی آخر فصل در مناطق نیمه خشک باشد.

    کلیدواژگان: رقم چمران، کارایی انتقال مجدد مواد پرورده، مشارکت مواد پرورده، وزن هزار دانه
  • حسن حمیدی، سیده ساناز رمضانپور*، مسعود احمدی، حسن سلطانلو صفحات 73-84

    سابقه و هدف:

     گیاهان در مراحل مختلف رشد و نمو خود با تنش های زیستی و غیرزیستی مواجه می شوند. تنش خشکی به عنوان یک تهدید جدی برای تولید موفق محصولات در سراسر جهان از جمله ایران می باشد. یکی از راه های انتخاب ارقام متحمل به خشکی، ارزیابی و تعیین قدرت سازگاری آن ها در دو محیط تنش و بدون تنش است و با استفاده شاخص های گزینش می توان ژنوتیپ های متحمل را انتخاب کرد. هدف از این تحقیق ارزیابی لاین های S1 گرده افشان چغندرقند تحت شرایط بدون تنش و تنش خشکی به منظور گزینش لاین های امید بخش و متحمل به خشکی می باشد.

    مواد و روش ها

    این آزمایش به منظور ارزیابی شاخص های تحمل به خشکی تعداد 30 ژنوتیپ چغندرقند (29 لاین S1 گرده افشان به همراه جمعیت اصلاحی اولیه) و روابط آنها با عملکرد شکر در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1395 انجام شد. آبیاری ها تا مرحله تنک و وجین (استقرار بوته ها) به طور معمول انجام شد. آبیاری های بعدی در شرایط بدون تنش پس از 90 میلی متر و در شرایط تنش خشکی پس از 200 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A صورت گرفت. در ارزیابی تحمل و حساسیت لاین های مورد مطالعه به تنش خشکی از شاخص های YSI (شاخص پایداری عملکرد)، TOL (شاخص تحمل)، MP (میانگین حسابی محصول دهی)، GMP (میانگین هندسی محصول دهی)، SSI (شاخص حساسیت به تنش)، STI (شاخص تحمل به تنش)، DTI (شاخص تحمل به خشکی)، BTI (شاخص تحمل چغندرقند)، HARM (میانگین هارمونیک)، YI (شاخص عملکرد)، YR (کاهش عملکرد) و DI (شاخص مقاومت به خشکی) استفاده شد. برای مطالعه هم زمان متغیرها، ارتباط بین شاخص ها و شناسایی ژنوتیپ های متحمل تجزیه به مولفه های اصلی انجام و نمایش ترسیمی بای پلات بر اساس دو مولفه اول ترسیم شد. تجزیه واریانس و برآورد همبستگی ها با نرم افزار آماری SAS 9.1 و تجزیه به مولفه های اصلی و رسم نمودار بای پلات به کمک نرم افزار Minitab18.1 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که از نظر عملکرد شکر بین ژنوتیپ های مورد بررسی و رژیم های مختلف آبیاری تفاوت معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. بیشترین عملکرد شکر در شرایط بدون تنش و تنش خشکی به ترتیب در لاینS1-45 (98/8 تن در هکتار) و S1-3 (15/5 تن در هکتار) مشاهده گردید. لاین هایS1-80، S1-95، S1-45، S1-3، S1-13، S1-8 و جمعیت اصلاحی اولیه در در هر دو شرایط آبیاری، عملکرد شکر بالاتر از میانگین داشتند و بر پایه دستورالعمل فرناندز جزو گروه A (عملکرد بالا در شرایط بدون تنش و تنش) قرار گرفتند. مطالعه ضرایب همبستگی بین شاخص های تحمل و عملکرد شکر در شرایط بدون تنش و تنش خشکی حاکی از برتری شاخص های MP، GMP، STI، BTI و HARM بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان داد که لاین هایS1-3، S1-45 و S1-80 را که هم از لحاظ شاخص های MP، GMP و STI و هم از لحاظ عملکرد شکر تحت شرایط تنش در سطح بالایی قرار داشتند به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها به تنش خشکی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، ژنوتیپ، عملکرد شکر
  • بهرام علیزاده*، بهمن پاسبان اسلام، عباس رضایی زاد، محمدیزدان دوست همدانی، معرفت مصطفوی راد صفحات 85-96

    سابقه و هدف:

     کلزا یکی از مهم ترین منابع دانه های روغنی است که روغن استحصال شده از آن برای مصارف انسانی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. روغن آن به دلیل داشتن ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد کم اسیدهای چرب اشباع همانند روغن زیتون، جزو باکیفیت ترین روغن های خوراکی است. در اکثر برنامه های اصلاحی بخصوص در مقایسه لاین ها در محیط های مختلف، به علت وجود اثر متقابل ژنوتیپ×محیط تظاهر رقم ها در محیط های مختلف، متفاوت است. ازاین رو به منظور گزینش و سنجش میزان سازگاری، ثبات و پایداری عملکرد ژنوتیپ ها، ارزیابی آنان در شرایط مختلف محیطی در سال های مختلف اجتناب-ناپذیر است. اصلاح برای افزایش عملکرد در واحد سطح با تولید ارقامی که قادرند از شرایط محیطی به نحو مناسبی استفاده نمایند، در ارتباط است و بنابراین لازم است که سازگاری ارقام مختلف به محیط های هدف موردبررسی و ارزیابی قرار گیرد.

    مواد و روش‏ها: 

    در این آزمایش 20 لاین زمستانه کلزا به همراه دو لاین امیدبخش و سه رقم اکاپی، احمدی و مودنا به منظور بررسی سازگاری و مقایسه عملکرد در شرایط محیطی سرد و معتدل سرد کشور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در کرج، همدان، کرمانشاه، تبریز و اراک طی دو سال زراعی 89-1388 و 90-1389 کشت و مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور بررسی اثرات ضرب پذیر (اثر متقابل ژنوتیپ×محیط) و تجزیه واکنش لاین های موردمطالعه روش AMMI به کار گرفته شد.

    یافته‏ ها: 

    پس از آزمون یکنواختی واریانس خطاها، تجزیه واریانس مرکب انجام شد. اثرات ساده مکان، ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ×مکان و ژنوتیپ×سال×مکان معنی دار بودند. تجزیه اثرات اصلی افزایشی و اثرات متقابل ضرب پذیر (AMMI) نشان داد که بخش محیطی اثر متقابل ژنوتیپ×محیط بیش ترین تاثیر را در عملکرد دانه لاین های مورد آزمایش دارد. بر اساس نتایج این تجزیه چهار مولفه اصلی اول معنی دار بودند و هرکدام به ترتیب 8/26%، 23/21%، 58/13% و 99/10% از مجموع مربعات اثر متقابل را به خود اختصاص دادند. لاین های HW112 و L120 بعد از لاین SW101 ، ASV پایینی را نشان دادند اما لاین L120 با داشتن میانگین عملکرد پایین تر از میانگین کل به عنوان لاین های پایدار با عملکرد بالا شناخته شدند.

    نتیجه‏ گیری: 

    ارزیابی پایداری با استفاده از آماره ارزش پایداری (ASV) نشان داد که لاین SW101 دارای بیش ترین پایداری است. این لاین با داشتن کم ترین میزان ASV و عملکردی بالاتر از میانگین کل به عنوان ژنوتیپ با پایداری عمومی خوب موردتوجه قرار گرفت و درنهایت این ژنوتیپ به دلیل داشتن کمترین میزان اثر متقابل و میانگین عملکردی بالاتر از میانگین متوسط به عنوان ژنوتیپ با پایداری عمومی خوب معرفی گردید.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ×محیط، سازگاری، امی، بای پلات
  • رستم یزدانی بیوکی*، حمید سودائی زاده، میلاد دوست حسینی صفحات 97-113

    سابقه و هدف:

     شوری بعد از خشکی دومین عامل محیطی فراگیر و محدود کننده تولیدات کشاورزی است. گیاه Salosola imbricata L. از خانواده کنوپودیاسه به حالت بوته ای می روید. گلایسین بتایین معمول ترین محلول آلی سازگار می باشد و از بین بسیاری از ترکیبات آمونیومی چهارظرفیتی شناخته شده، بیشترین و فراوان ترین ترکیب در پاسخ به تنش هاست. این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه برخی ویژگی های رشدی و آنزیمی گیاه شور با کاربرد گلایسین بتایین در پاسخ به سطوح مختلف تنش شوری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در گلخانه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح شوری سه (شاهد) 10، 30 و 60 دسی زیمنس بر متر (منبع آب شور) و اثر گلایسین بتایین (عدم محلول پاشی و غلظت 50 میلی مولار محلول پاشی) بر گونه شور انجام شد. در این آزمایش صفاتی از جمله طول ساقه و ریشه، نسبت طول ریشه به ساقه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، حجم ریشه، محتوای کلروفیل، قند محلول، میزان پرولین و پروتئین مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که افزایش شوری سبب کاهش معنی دار طول ساقه در هر دو تیمار کاربرد و عدم کاربرد گلایسین بتایین شد. بیش ترین و کم ترین طول ساقه به ترتیب در گیاهان تحت تیمار شوری سه دسی زیمنس بر متر با کاربرد گلایسین بتایین و تیمار 60 دسی زیمنس و عدم مصرف گلایسین بتایین حاصل شد. در خصوص طول ریشه افزایش سطوح شوری از سه به 60 دسی زیمنس بر متر سبب کاهش معنی دار طول ریشه شد. کاربرد گلایسین بتایین نسبت به عدم کاربرد آن به جز در گیاهان تحت شوری 3 دسی زیمنس بر متر در سایر تیمارها سبب اختلاف معنی دار طول ریشه نشد. نتایج نشان داد که گیاهان تیمار شده با گلایسین بتایین دارای نسبت طول ریشه به ساقه کمتری بودند، به طوری که کاربرد گلایسین بتایین سبب کاهش 23/19 درصد نسبت طول ریشه به ساقه شد. افزایش سطوح شوری سبب کاهش معنی دار وزن خشک اندام هوایی گیاه شد، به طوری که با افزایش شوری از سه به 60 دسی زیمنس بر متر کاهش 8/40 درصدی در وزن خشک اندام هوایی مشاهده شد. نتایج حاکی از تاثیر معنی دار کاربرد گلایسین بتایین در افزایش وزن خشک اندام هوایی گیاه بود، به طوری که گلایسین بتایین سبب افزایش وزن خشک اندام هوایی گیاه به میزان 46/4 گرم در بوته شد. افزایش سطح شوری تا 30 دسی زیمنس بر متر تاثیری در میزان قند محلول نداشت، اما افزایش شوری تا سطح 60 دسی زیمنس بر متر سبب افزایش 97/31 درصد معنی دار قند محلول نسبت به شوری سه دسی زیمنس بر متر شد. نتایج حاکی از آن بود که محتوای پرولین با مصرف گلایسین بتایین در تمامی سطوح تنش شوری نسبت به عدم کاربرد گلایسین بتایین کاهش یافت، به طوری که این کاهش تنها در سطوح 30 و 60 دسی زیمنس بر متر معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    افزایش تنش شوری از سه به 60 دسی زیمنس بر متر سبب کاهش معنی دار طول ساقه و ریشه، نسبت طول ریشه به ساقه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و حجم ریشه گیاه شد. کاربرد گلایسین بتایین نسبت به عدم کاربرد آن سبب افزایش طول ساقه و ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و حجم ریشه شد. افزایش شوری سبب افزایش قند محلول گیاه و مقدار پرولین گیاه شد. مقدار پرولین در تیمار عدم کاربرد گلایسین نسبت به کاربرد آن در هر یک از سطوح شوری دارای مقادیر بیشتری بود. به نظر می رسد در این مطالعه کاربرد گلایسین بتایین با بهبود ویژگی های رشدی گیاه سبب افزایش توان گیاه در مقابل تنش شوری شده است.

    کلیدواژگان: محلول های سازگار، قندهای محلول، پرولین، کلروفیل، محلول پاشی
  • مهدی پناهیان کیوی*، مرتضی اعلمی میلانی، اباذر عباسی صفحات 115-129
    سابقه و هدف

    خرفه (Portulaca oleracea L.) یکی از گیاهان دارویی با ارزش از خانواده Portulacaceae است که از این گیاه به عنوان سبزی برگی و کاربردهای دارویی می توان استفاده کرد. کمبود آب یکی از تنش های غیرزیستی عمده است که اثرات نامطلوبی بر رشد و عملکرد گیاهان دارد. استفاده از تنظیم کننده های رشد مانند سالیسیلیک اسید و آبسیزیک اسید سبب افزایش مقاومت گیاهان به تنش های زیستی و غیرزیستی می شود و به عنوان یک راهبرد برای جلوگیری از اثرات مخرب تنش های محیطی است. با توجه به مشکلات کم آبی در کشور و کاربرد گسترده خرفه در صنایع دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی، این تحقیق به منظور بررسی اثرات سالیسیلیک اسید و آبسیزیک اسید بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات کمی و کیفی علوفه خرفه تحت تنش کم آبی به اجرا درآمد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور اردبیل اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح آبیاری (آبیاری بعد از 70، 100، 130 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A) و سه سطح محلول پاشی شامل شاهد (محلول پاشی با آب)، محلول پاشی با سالیسیلیک اسید (یک میلی مولار) و محلول پاشی با آبسیزیک اسید (50 میکرومولار) در مراحل پنج برگی و گل دهی کامل بودند. تیمارهای آبیاری و محلول پاشی به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. در این پژوهش، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، عملکرد علوفه تر و خشک و نیز پروتئین خام علوفه خرفه ارزیابی شدند.

    یافته ها:

     نتایج تحقیقات نشان دادند تنش کمبود آب موجب افت تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، تعداد دانه در بوته، عملکرد بیولوژیکی و دانه گردید. محلول پاشی با سالیسیلیک اسید و آبسیزیک اسید موجب افزایش معنی دار تعداد کپسول در بوته (به ترتیب 2/13، 9/10 درصد)، عملکرد بیولوژیکی (به ترتیب 2/15 و 1/13 درصد) و عملکرد دانه (به ترتیب 1/16 و 3/13 درصد) شد. عملکرد علوفه تر و خشک و نیز درصد و عملکرد پروتئین خام علوفه تحت تنش کمبود آب به ترتیب 8/66، 7/65، 4/35 و 8/80 درصد کاهش یافتند. کاربرد سالیسیلیک اسید و آبسیزیک اسید موجب افزایش معنی داری در عملکرد علوفه تر و خشک و عملکرد پروتئین علوفه خرفه شد.

    نتیجه گیری:

     در تمام صفات مورد بررسی تفاوت معنی داری از لحاظ آماری بین سطوح محلول پاشی با سالیسیلیک اسید و آبسیزیک اسید وجود نداشت. بنابراین، محلول پاشی با سالیسیلیک اسید و آبسیزیک اسید برای بهبود عملکرد دانه و علوفه خرفه به ویژه تحت تنش کم آبی توصیه می گردد. 

    کلیدواژگان: پروتئین علوفه، تنش کم آبی، تنظیم کننده های رشد گیاهی، خرفه
  • مهدی شریفانی*، میترا جباری، احد یامچی، هادی درزی رامندی صفحات 131-147

    سابقه و هدف:

     وجود تنوع ژنتیکی موجب ایجاد سازگاری بیشتر گیاهان به محیط های مختلف شده و گزینش ژنوتیپ های برتر را فراهم می کند. ازآنجایی که تنوع در ژرم پلاسم گیاهی در برنامه های اصلاحی امری مهم بشمار می رود، مطالعه ی حاضر باهدف ارزیابی ارقام مختلف سیب براساس خصوصیات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی با استفاده از روش های آماری چندمتغیره صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی دوازده ژنوتیپ سیب شامل چهار رقم بومی ایران و هشت رقم خارجی با استفاده از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در سال 1395 در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. ارقام مورد مطالعه از ایستگاه باغبانی کمال شهر کرج وابسته به موسسه تحقیقات، اصلاح و تهیه نهال و بذر تهیه شدند. درمجموع تعداد یازده صفت شامل وزن، حجم، چگالی، سفتی، اسیدیته، میزان مواد جامد محلول، درصد آب میوه به همراه میزان فنول و فلاونویید پوست و گوشت میوه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در کلیه صفات موردبررسی در بین ارقام سیب اختلاف آماری معنی داری وجود دارد که امکان گزینش ژنوتیپ هایی با صفات مطلوب را فراهم می کند. بررسی میانگین صفات نشان داد که وزن میوه از 9/161 گرم در رقم فوجی تا 5/4 گرم برای رقم گل قرمز متغیر بود. میزان اسیدیته از 88/0درصد برای رقم گل سفید تا 16/0 درصد برای ژنوتیپ شاهرود10 متغیر بود. میزان درصد مواد جامد محلول در بین ارقام از 5/19درصد برای رقم رددلیشز تا 5/11 درصد برای ارقام گوشت قرمز2 و گلاب کهنز متغیر بود. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که عملکرد اسانس با صفات وزن تر گیاه، تعداد شاخه های جانبی، ارتفاع بوته، وزن خشک و درصد اسانس همبستگی مثبت و بالایی دارد. صفات وزن میوه، حجم میوه، درصد آب میوه، مواد جامد محلول، اسیدیته، فنول گوشت، فلاونویید گوشت و فلاونویید پوست دارای توارارث پذیری بالای 9/0 بودند که نشان دهنده تاثیر پذیری کمتر این صفات از عوامل محیطی است. به منظور تشخیص مهم ترین صفات تاثیرگذار جهت تفکیک ارقام، از تجزیه به مولفه های اصلی استفاده شد و مطابق آن سه مولفه اصلی توانستند درمجموع 1/84 درصد از واریانس کل را توجیه کنند. با استفاده از تجزیه خوشه ای به روش وارد، ژنوتیپ های مورد بررسی بر اساس صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی در سه گروه متمایز قرار گرفتند و با توجه به فواصل ماهالانوبیس بین گروه های حاصل از تجزیه خوشه ای بیشترین فاصله بین گروه دوم و سوم مشاهده شد. براساس نتایج حاصل از بای پلات، ارقام در سه گروه مجزا قرار گرفتند و همان طور که انتظار می رفت با نتایج تجزیه خوشه ای مشابه بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش ارقام و ژنوتیپ های سیب بومی ایران ازنظر تنوع ژنتیکی غنی بوده و می توانند نقش مهمی در برنامه های به نژادی سیب در آینده داشته باشند و همچنین نتایج نشان داد که برخی صفات، ضریب تغییرات فنوتیپی بالاتری داشته که اهمیت این صفات را در بررسی های مورفولوژیکی نشان می دهد

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی، تنوع ژنتیکی، سیب، صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی
  • ساسان محسن زاده*، مریم حسینخانی هزاوه، حمیده زمانپور شاه منصوری صفحات 149-162
    سابقه و هدف

    گیاهان دارویی نقش مهمی در سلامت انسان دارند و بسیاری از مردم به سمت مصرف گیاهان دارویی گرایش پیدا کرده اند. لذا تولید گیاهان دارویی و همچنین پژوهش در موضوعات گوناگون مرتبط به آنها در حال افزایش است. بهبود کیفیت گیاهان دارویی تولیدی ضروری به نظر می رسد. اسطوخودوسLavandula angustifolia)) گیاهی دارویی از تیره نعناعیان می-باشد که سابقه ای طولانی در درمان کم اشتهایی، زردی، سر درد، آسم و اختلالات کبدی دارد. در این مطالعه تاثیر مقادیر مختلف کود کمپوست حاصل از پسماند جامد شهری و ورمی کمپوست حاصل از بقایای میدان میوه و تره بار بر روی خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی اسطوخودوس، تحت تنش خشکی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها:

    این پژوهش بصورت طرح تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شیراز در سال 1396 صورت گرفت. تیمارها شامل تنش خشکی در سه سطح صفر، 5 و 9 روز و کاربرد کودهای کمپوست و ورمی کمپوست، هر یک در سه سطح صفر، 10 و 30 درصد حجم گلدان ها بود. تاثیر کمپوست و ورمی کمپوست بر رشد، خصوصیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی، پرولین و ترکیبات اسانس گیاه دارویی تحت تنش خشکی اندازه گیری شد. کمپوست از پسماندهای شهری، تحت شرایط هوازی به وسیله ارگانیسم های زنده و ورمی کمپوست نیز از بقایای محصولات کشاورزی و میدان میوه و تره بار به وسیله فرایندهایی که توسط کرم های خاصی انجام می شود، تهیه گردید. تجزیه آماری داده ها با استفاده از نرم افزار 16 SPSS انجام شد. مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال خطای 5 درصد انجام شد (P≤ 0.05).

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که تاثیر تنش خشکی بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. سطح 10 درصد ورمی کمپوست موجب افزایش رشد ریشه شد. در تیمارهای کمپوست، ورمی کمپوست و تنش خشکی وزن تر اندام هوایی گیاه بیشترین میزان رشد را در گیاه شاهد نشان داد. بیشترین میزان پرولین (μmol/g FW81/10) در تیمار تنش خشکی 9 روزه همراه با کمپوست و ورمی کمپوست 30 درصد و کمترین میزان آن (μmol/g FW 9/2) در تیمار شاهد مشاهده شد. در تیمار تنش خشکی همراه کمپوست و ورمی-کمپوست 30 درصد بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی (μmol/g DW 15/7) مشاهده شد. بیشترین میزان محتوای فنولی (μmol/g DW 64/10) در گیاهان تیمار شده با ورمی کمپوست 10 درصد و تنش خشکی 9 روزه مشاهده شد و کمترین میزان آن (μmol/g DW 96/5) در تیمار کمپوست 30 درصد و تیمار ورمی کمپوست 10 درصد بدون تنش خشکی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده بیانگر آن است که استفاده از کود ورمی کمپوست در مقادیر کم می تواند موجب بهبود خصوصیات کمی و کیفی گیاه اسطوخودوس در شرایط تنش خشکی گردد در حالیکه استفاده از کمپوست حاصل از پسماند جامد شهری موجب کاهش مواد موثره گیاه دارویی اسطوخودوس گردید. لذا پیشنهاد می شود که در تهیه کمپوست از ضایعات کشاورزی استفاده شود و پسماند شهری تا حد امکان کمتر مصرف گردد.

    کلیدواژگان: اسانس، اسطوخودوس، آنتی اکسیدان، تنش خشکی، کود زیستی
  • حمیدرضا فنایی*، محمدرضا ناروئی راد، محمد کشته گر خواجه داد صفحات 163-177

    عملکرد در گیاهان زراعی همچون کنجد تحت تاثیر شرایط محیطی، خصوصیات ژنتیکی و مدیریت مزرعه قرار می گیرد، یکی از عوامل مدیریتی که عملکرد کنجد را تحت تاثیر قرار می دهد آرایش کاشت و تراکم بوته است. افزایش تراکم روشی برای بالا بردن عملکرد محصول در واحد سطح است و تعیین آرایش کاشت مناسب جهت استفاده بهینه از منابع، شرایط آب و هوایی و ظرفیت ژنتیکی ارقام دارای ضرورت هست. لذا این آزمایش با هدف بررسی آرایش کاشت بر عملکرد ارقام کنجد از طریق تغییر در فاصله بین ردیف و تراکم بوته انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار دو سال زراعی 93-1392و 94-1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زهک، واقع در استان سیستان و بلوچستان اجرا گردید. فواصل ردیف در سه سطح شامل30،40 و 50 سانتی متر، به عنوان فاکتور اصلی و تراکم بوته (20، 30 و 40 بوته در مترمربع) و ژنوتیپ (داراب 1، شوین و محلی سیستان) به عنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. در این بررسی ویژگی های عملکرد و اجزای عملکرد دانه، ویژگی های فنولوژیکی، درصد و عملکرد روغن مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه آماری داده ها با نرم افزار MSTAT-C و مقایسه میانگین ها در سطح احتمال 5% با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن صورت گرفت. همچنین برای رسم نمودارها از نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج تجریه واریانس مرکب نشان داد که اثر سال بر عملکرد دانه، روز تا شروع گلدهی و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک معنی دار بود. اثر فاصله ردیف و رقم بر اجزای عملکرد و عملکرد دانه معنی دار بود. اثر تراکم بوته به غیر از تعداد دانه در کپسول بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه معنی دار بود. از طرف دیگر، اثر متقابل سه گانه عوامل مورد بررسی بر عملکرد دانه معنی دار بود. بالاترین عملکرد دانه در سال اول با میانگین 937 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. در بین فواصل ردیف بالاترین عملکرد دانه به فاصله ردیف 40 سانتی متر با میانگین 898 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت که نسبت به فاصله ردیف 30 و 50 سانتی متر به ترتیب 27 و 14 درصد افزایش تولید داشت. در بین تراکم های بوته بالاترین عملکرد دانه به تراکم 30 بوته در متر مربع با میانگین 809 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت که نسبت به تراکم 10 و40 بوته در متر مربع به ترتیب 8/7 و 5 درصد افزایش نشان داد. در بین ارقام مورد بررسی عملکرد دانه رقم داراب 1 با میانگین 902 کیلوگرم در هکتار نسبت به رقم محلی و شوین به ترتیب 23 و 19 درصد برتری داشت. رقم محلی و داراب 1 بالاترین درصد روغن و عملکرد روغن را در بین ارقام داشتند. اثر متقابل سه گانه فاصله ردیف ×تراکم بوته ×رقم بیشترین عملکرد دانه را با میانگین 1149 کیلوگرم در هکتار در فاصله ردیف40 سانتی متر و تراکم 30 بوته برای رقم داراب 1 نشان داد. به طور کلی نتایج نشان داد که جهت دستیابی به حداکثر عملکرد دانه و روغن در کنجد در شرایط منطقه سیستان برای ارقام چند شاخه مانند داراب 1 و محلی سیستان رعایت فاصله ردیف40 سانتی متر و تراکم 30 بوته در مترمربع و در ارقام تک شاخه مانند شوین رعایت فاصله ردیف40 سانتی متر و تراکم 40 بوته در مترمربع قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: آرایش کاشت، عملکرد، روغن، فاصله ردیف
  • منصور غلامی*، مهدی شجاعی صفحات 179-190
    سابقه و هدف

    کیفیت و کمیت روغن و کنسرو حاصل از میوه ی درخت زیتون تحت تاثیر عوامل زیادی قرار می گیرد. از جمله این عوامل می توان به تاثیر اقلیم، اثر آبیاری، مدت و شرایط انبارداری میوه، نحوه ی استخراج روغن، و فرآوری زیتون کنسروی، بسته بندی و شرایط نگهداری اشاره کرد. این عوامل با تاثیرگذاری بر صفاتی چون فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای، هدایت مزوفیلی، تابش فعال فتوسنتزی، فنل کل، پرولین و عناصر برگ زیتون، محصول نهایی را تحت تاثیر قرار می دهند. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر این صفات، وجود اختلاف بین ارقام از نظر این متغیرها است بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های فتوسنتزی، تبادلات گازی، عناصر و ترکیبات برگ چهار رقم ماستیوییدس، مانزانیلا، جلت و ماری زیتون برنامه ریزی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمار رقم دارای چهار سطح (ماستیوییدس، مانزانیلا، جلت و ماری) و سه تکرار برنامه ریزی و در ایستگاه زیتون طارم در استان زنجان و در سال 1395 اجرا شد. صفات اندازه گیری شده عبارتند از: فتوسنتز، دمای برگ، تعرق، کارایی مصرف آب، تابش فعال فتوسنتزی، اختلاف غلظت دی اکسید کربن اتمسفر با اتاقک زیر روزنه، دی اکسید کربن زیر روزنه، اختلاف غلظت آب اتمسفر با اتاقک زیر روزنه، هدایت روزنه ای، هدایت مزوفیلی، شاخص کلروفیل، فنل کل، پرولین، نیتروژن، فسفر و پتاسیم برگ درختان زیتون.

    یافته ها

    مشخص شد رقم ماری با اختلاف معنی داری نسبت به باقی ارقام میزان فتوسنتز بیشتری را داشت همچنین این رقم بیشترین مقدار تعرق را نشان داد و در نقطه ی مقابل آن رقم ماستیوییدس کمترین میزان تعرق را داشت. ارقام ماستیوییدس و جلت بطور معنی داری کارایی مصرف آب بیشتری از دو رقم دیگر نشان دادند. رقم ماری بیشترین مقدار هدایت روزنه ای را داشت و رقم جلت بیشترین هدایت مزوفیلی را نشان داد. رقم ماری بیشترین مقدار فنل کل را در برگ های خود داشته است و رقم ماستیوییدس نیز کمترین مقدار فنل کل برگ را نشان داد ارقام ماستیوییدس، مانزانیلا و ماری بیشترین مقدار پرولین را داشتند. ارقام ماستیوییدس، مانزانیلا و جلت مقدار بیشتری از فسفر را در برگ های خود داشتند. رقم جلت بیشترین مقدار پتاسیم را در برگ های خود داشت.

    نتیجه گیری

    این نتایج نشان داد رقم ماری از نظر صفاتی چون فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای، فنل کل و پرولین برگ، اعداد بیشتری را نشان داد و از نظر این صفات مناسب کشت است همچنین رقم جلت با کارایی مصرف آب، هدایت مزوفیلی و مقدار عناصر پر مصرف بالا نیز مناسب کاشت به خصوص در مناطق دچار کمبود آب است.

    کلیدواژگان: هدایت روزنه ای، هدایت مزوفیلی، کارایی مصرف آب، فنل و پرولین
  • رسول آذرمی*، نورالدین ایزدی صفحات 191-204
    سابقه و هدف

    تنش های محیطی از قبیل شدت نور بالا و پایین عامل محدودکننده مهم در رشد و نمو گیاهان می باشند. همه گیاهان در شرایط طبیعی رشد، در طول چرخه زندگی، توسط گیاهان مجاور و یا خودشان با شدت های مختلف سایه دهی می شوند. سالیسیلیک اسید، به عنوان یک تنظیم کننده رشد، می تواند مقاومت گیاهان به سایه دهی و شدت نور زیاد را افزایش دهد. گوجه فرنگی یکی از مهم ترین سبزی های مصرفی در دنیا و همچنین یکی از با ارزش ترین منابع تامین مواد معدنی و ویتامین ها در رژیم غذایی انسان می باشد که نقش مهمی در سلامتی انسان دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی، کاربرد اسید سالیسیلیک بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد و تاثیر آن بر کاهش آسیب گوجه فرنگی در شرایط شدت نور پایین و بالا می باشد که رشد گیاه در شرایط سایه دهی و بیش بود نور را امکان پذیر می سازد.

    مواد و روش ها: 

    در تحقیق حاضر، به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف سایه دهی (0، 25 و 50 درصد سایه دهی) و اسید سالیسیلیک (غلظت 0 و 2 میلی مولار) بر برخی خصوصیات رشدی و عملکرد گوجه فرنگی، آزمایشی به صورت کرت خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در دو رقم سوپربتا و سوپر6108 با سه تکرار در شرایط مزرعه ای اجرا شد. در این آزمایش، صفاتی از قبیل طول ساقه، طول میان گره، تعداد برگ، سطح برگ، وزن تر و خشک ساقه و برگ، غلظت کلروفیل، هدایت روزنه ای برگ و عملکرد مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که طول کل گیاه، تعداد برگ، سطح برگ و وزن تر و خشک برگ و ساقه در هر دو رقم با افزایش شدت سایه دهی به ویژه در تیمار شاهد سالیسیلیک اسید به طور معنی داری کاهش یافت در حالی که طول میان گره و هدایت روزنه ای برگ با افزایش شدت سایه دهی افزایش یافت. غلظت کلروفیل برگ در گوجه فرنگی سوپر بتا در شرایط بدون سایه دهی و محلول پاشی شده با اسید سالیسیلیک 20 درصد بیشتر از گوجه فرنگی های با سایه دهی 50 درصد و تیمار شده با اسید سالیسیلیک بود. بیشترین عملکرد (2366 گرم در گیاه) در گیاهان در معرض نور کامل و تیمار شده با اسید سالیسیلیک به دست آمد ولی کمترین عملکرد (670 گرم در گیاه) در گیاهان رشد کرده در سایه دهی 50 درصد و تیمار بدون سالیسیلیک اسید حاصل شد.

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی نتیجه گیری می شود که گوجه فرنگی های رشد یافته در تیمار بدون سایه دهی رشد و عملکرد بهتری داشتند و کاربرد اسید سالیسیلیک توانست خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد گوجه فرنگی را در شرایط سایه دهی بهبود بخشد. 

    کلیدواژگان: تعدیل تنش، خصوصیات رویشی، شدت نور، گوجه فرنگی
  • آزاده رحمنی، علی اصغری*، حسین جعفری، امید سفالیان صفحات 205-227
    سابقه و هدف

    آلودگی خاک ها به وسیله فلزات سنگین یک اتفاق شایع ناشی از نتایج فعالیت های انسانی، کشاورزی و صنعتی است که یک مشکل اساسی در سراسر جهان می باشد. در میان فلزات سنگین، سرب پتانسیل تجمع خیلی سریع در لایه های سطحی خاک را داشته و با افزایش عمق خاک میزان تجمع آن کاهش پیدا می کند. از جمله اثرات سمی که سرب روی گیاهان می گذارد، می توان به کلروزه شدن، کاهش رشد، سیاه شدن سیستم ریشه، ممانعت از فتوسنتز، به هم زدن تعادل آب و مواد معدنی و تغییر وضعیت هورمون ها و اثر روی ساختار و نفوذپذیری غشا اشاره کرد. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سمیت عنصر سرب بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک جو و هم-چنین شناسایی و انتخاب لاین های برتر جو تحت شرایط تنش فلز سنگین سرب انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این تحقیق اثرات مورفولوژیکی سه غلظت مختلف نیترات سرب (1000، 1500 و 2000 پی پی ام) به همراه شاهد روی دو ژنوتیپ جو (Recو Dom) در طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار بررسی شد. طول ساقه، طول ریشه، تعداد برگ، وزن تر ساقه، وزن تر ریشه، وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه و در نهایت عملکرد بیولوژیک تر و خشک اندازه گیری شد. بعد از مشاهده اختلاف بین دو والد در واکنش به مسمومیت به سرب، 94 لاین اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی Dom و Rec در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلدان هایی به قطر بیست سانتی متر کاشته شدند. سپس، گیاهچه ها در مرحله 2 تا 3 برگی تحت تیمار با نیترات سرب به غلظت صفر (شاهد) و 2000 پی پی ام قرار گرفتند و ویژگی های فیزیولوژی و مورفولوژی در هر دو شرایط تنش و نرمال اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    نتایج مرحله اول آزمایش نشان داد که بین دو رقمRec و Dom در غلظت 2000پی پی ام از نظر میزان مقاومت به سرب اختلاف معنی داری وجود داشت و رقم Dom مقاومت تر نسبت به والد دیگر بود. طول ساقه، تعداد برگ، وزن خشک ساقه، عملکرد بیولوژیک تر و خشک بیشتر از سایر ویژگی های تحت تاثیر سرب قرار گرفت. نتایج مرحله دوم آزمایش نشان داد که در تمام ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک اندازه گیری شده، بین لاین ها تفاوت معنی-داری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. بر مبنای همبستگی ژنوتیپی، رابطه مثبت و معنی داری بین میزان فتوسنتز با میزان تعرق، هدایت روزنه ای، co2زیر روزنه ای و سبزینگی گیاه وجود داشت. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد بیولوژیک تر و خشک با ارتفاع ساقه، طول ریشه، وزن تر ساقه، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه و تعداد برگ سبز وجود داشت. با استفاده از تجزیه کلاستر، اینبرد لاین های جو بر اساس ویژگی های مورد مطالعه در محیط نرمال به 3 کلاستر و در شرایط تنش، به 4 گروه تقسیم شدند. ژنوتیپ های 40،41،80،24،78،44 و 48 با بیشترین میانگین در ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک در کلاستر 3 تحت شرایط تنش قرار گرفتند که جزء ژنوتیپ های مقاوم به سرب می باشند و ژنوتیپ های 1،8،15،25،7،21،50با کمترین میانگین در ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک در کلاستر 2 تحت شرایط تنش قرار داشتند و جزء ژنوتیپ های حساس به سرب بودند.

    نتیجه گیری:

     از آن جایی که تنش با فلزات سنگین باعث اختلالات مهمی در گیاهان می شود، بنابراین شناخت ویژگی هایی که تحت تاثیر این گونه تنش ها قرار می گیرند و هم چنین روابط موجود بین این ویژگی های لازم و ضروری است. در این مطالعه فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای، طول ساقه، تعداد برگ زرد، وزن تر و خشک ساقه، عملکرد بیولوژیک تر و خشک بیشتر از سایر ویژگی های، تحت تاثیر تنش با سرب قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، تعرق، لاین های نوترکیب، مقاومت و حساسیت، هدایت روزنه ای
  • امیرعباس تقی زاده*، رقیه امینیان دهکردی، علی اصغر زینانلو صفحات 229-247
    سابقه و هدف

    برای تایید وجود اثرات متقابل به صورت کمی، بارزترین روش، شرکت دادن نتایج حاصل از هر سال، در آنالیزهای تجزیه مرکب است، در این میان، محصولات باغی تحت تاثیر اثر درونی (و نه سال) سال آوری، به طور متوالی عملکردشان از سالی به سال دیگر، کم و یا زیاد می شود. در این پژوهش به منظور حذف این اثر و هموار سازی میانگین سال ها از شاخص سال آوری هر ژنوتیپ به عنوان متغیر کمکی در مدل استفاده می شود تا بوسیله ی آن تغییرات هر جزء از تجزیه مرکب مشخص گردد و در نهایت با استفاده از پارامترهای پایداری، رقم و ژنوتیپ های سازگار با شرایط این اقلیم معرفی گردند.

    مواد و روش ها: 

    جهت انجام این پژوهش از 100 ژنوتیپ و رقم جمع آوری شده از سراسر ایران استفاده شده است. این ژنوتیپ ها و ارقام، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی(RCBD) در سه تکرار، در ایستگاه تحقیقاتی زیتون طارم، کاشته شده و به مدت 6 سال زراعی، از سال 1391 تا 96، عملکرد هر درخت به صورت کیلوگرم در هر درخت برآورد گردید. اثر سال آوری، با محاسبه ی شاخص سال آوری(ABI) برای هر ژنوتیپ، طی دوره های دوساله ی متوالی و تصحیح میانگین ها با استفاده از آن، از داده ها حذف گردید و در نهایت داده ها در دوحالت اصلی و تصحیح شده مورد بررسی و تجزیه مرکب قرار گرفتند و در نهایت از ده پارامتر پایداری جهت شناسایی رقم پایدار در سال های کشت استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج تجزیه واریانس مرکب، برای دوحالت مختلف تجزیه، تفاوت عمده ای با یکدیگر داشتند. بطوری که مقدار جز ء ژنتیکی جدول تجزیه مرکب در داده های تصحیح شده نسبت به داده های اصلی 61 درصد افزایش نشان داد. همچنین اثر سال این جدول به طرز چشمگیری از توجیه 37 به 14 درصد، با کاهش 23 درصدی روبرو بود. مقدار اثر متقابل در هر دو حالت برای داده های تصحیح شده و نشده به ترتیب با 35 و 32 درصد توجیه معنی دار شد. مقایسات انجام شده برای جفت سال های متناظر با استفاده از آزمون t-استیودنت، نشان دهنده ی تفاوت میانگین عملکرد برای هر دو سال مشابه برای داده های اصلی و تصحیح شده بود. مقدار این پارامتر به طور متوالی به صورت مثبت و منفی برآورد گردید. که نشان دهنده تاثیر دخالت دادن متغیر کمکی شاخص سال آوری در محاسبات است. مقدار بیشتر قدر مطلق این پارامتر نماینده ی تحت تاثیر قرار گرفتن آن ژنوتیپ یا رقم از پدیده ی سال آوری است. پایدار ترین ارقام در این پژوهش با عملکردی مطلوب و با استفاده از روش تصحیح داده ها، ارقام ’کرونیکی ‘ و ’کنسروالیا ‘، با توجه به سه عامل ثبات در عملکرد، مقدار عملکرد و کیفیت روغن تعیین گردید.

    نتیجه گیری:

     وجود پدیده ی سال آوری در محصولات باغی، می تواند نتایج حاصل از مطالعات سازگاری در این محصولات را در حد قابل ملاحظه ای تغییر دهد. پدیده ای داخلی، که به سال و پارامترهای آن بستگی ندارد، شایستگی واقعی ژنوتیپ ها و ارقام شرکت کننده در آزمایش را تغییر می دهد. دخالت دادن شاخص سال آوری در تجزیه های وابسته به سازگاری به عنوان یک متغیر کمکی، عاملی مهم در کاهش اثرات سال آوری در محاسبات، تعدیل میانگین های هر سال× ژنوتیپ و در نهایت اتخاذ تصمیمی صحیح در رد یا قبول سازگاری یک ژنوتیپ است. این تفاوت در بررسی کلی و تعیین سازگاری ارقام، در دو مجموعه ی داده ی تصحیح شده و نشده بارز است. از طرفی در نظر گرفتن عامل مقدار عملکرد علاوه بر ثبات عملکرد در تعیین رقم مطلوب امری ضروری است.

    کلیدواژگان: شاخص سال آوری، متغیر کمکی، تجزیه کوواریانس، تصحیح میانگین ها، پارامترهای پایداری
  • شنو امینی، معظم حسن پور اصیل*، جمالعلی الفتی، صدیقه موسی نژاد صفحات 249-264
    سابقه و هدف

    میکوریزا از رایج ترین و قدیمی ترین ارتباط های همزیستی در سلسله گیاهی است. این قارچ ها از عوامل ضروری در سیستم پایدار خاک و گیاه محسوب می شود که با ریشه بیش از 97 درصد گیاهان همزیستی دارند. امروزه مشخص شده که قارچ های میکوریز به روش های مستقیم، مانند بهبود تغذیه گیاه از طریق جذب عناصر غذایی و همچنین افزایش جذب آب توسط گیاه و غیر مستقیم، مانند کاهش تنش های زیستی و غیر زیستی سبب افزایش رشد گیاه میزبان می-گردند. درختان کاج از محبوب ترین درختان در فضای سبز و جنگل ها هستند که دارای همزیستی اجباری با اکتومیکوریزاها می باشند. مطالعات متعددی برای ایجاد اکتومیکوریز در شرایط استریل و همچنین بررسی اثر این سیستم همزیستی روی گیاهان انجام شده است، ولی تاکنون هیچ مطالعه ای که در آن به بررسی همزیستی سه نوع قارچ خوراکی اکتومیکوریز (Cantharellus cibarius, Amanita caesarea, Boletus edulis) و باکتری (Bacillus cereus) با کاج سیاه پرداخته باشند انجام نشده است.

    مواد و روش ها

    این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: شاهد، باکتری باسیلوس سریوس، قارچ های اکتومیکوریز چنترلا، بولتوس و آمانیتا و تیمارهای ترکیبی (قارچ+باکتری). دانهال های 60 روزه کاج سیاه توسط قارچ و باکتری تلقیح شدند و بعد از 15 ماه بررسی صفات مورد نظر انجام شد. صفات مورد بررسی عبارت بودند از: درصد میکوریزاسیون ریشه، ارتفاع بوته، قطر ساقه، وزن خشک ساقه و ریشه، میزان کلروفیل و درصد جذب عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درصد میکوریزاسیون بطور معنی داری در سطح احتمال 1 درصد تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت. بیشترین (32/61 درصد) و کمترین (14 درصد) درصد میکوریزاسیون به ترتیب توسط بولتوس+باسیلوس و قارچ چنترلا بدست آمد. جذب عناصر پتاسیم، نیتروژن و فسفر، کلروفیل a و کل، ارتفاع بوته و وزن خشک ساقه و ریشه به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند؛ درحالی که تفاوت چشمگیری از لحاظ قطر ساقه، جذب کلسیم و کلروفیل b در بین تیمارها مشاهده نشد. تمامی تیمارهای ترکیبی (باکتری+قارچ) به طور قابل ملاحظه ای ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه، کلروفیل کل و جذب عناصر نیتروژن و پتاسیم را نسبت به شاهد افزایش دادند. همچنین تیمارهای ترکیبی بولتوس+باسیلوس و آمانیتا+باسیلوس تاثیر مثبتی در افزایش جذب فسفر، میزان کلروفیل a و وزن خشک ریشه داشتند. در خصوص تیمارهای جداگانه، نتایج نشان داد که فقط قارچ بولتوس در افزایش وزن خشک ساقه و جذب پتاسیم و فسفر موثر بود. در سایر موارد تفاوت معنی داری بین تیمارها و شاهد مشاهده نشد. بیشترین و کمترین مقدار صفات مورد ارزیابی نیز به ترتیب توسط تیمار بولتوس+باسیلوس و شاهد بدست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق نشان داد که هر سه نوع قارچ اکتومیکوریز خصوصا قارچ بولتوس با گیاهچه های کاج سیاه، همزیستی داشتند. این همزیستی توسط باکتری کمک کننده همزیستی باسیلوس بهبود یافت و تلقیح کمکی باکتری باسیلوس با قارچ های مورد مطالعه بیشترین تاثیر را در افزایش میکوریزاسیون، جذب عناصر و رشد کاج سیاه داشتند.

    کلیدواژگان: آمانیتا، بولتوس، چنترلا، کلروفیل، درصد میکوریزاسیون
  • شاهین جهانگیرزاده خیاوی*، کوروش فلک رو صفحات 264-278

    سابقه و هدف:

     گیاه چای [Camellia sinensis (L.) O.Kuntze)] گیاهی نوشیدنی غیر الکلی با ویژگی های دارویی بسیاری است که در قرن گذشته وارد ایران شده و در منطقه شمال کشور کشت شده است. شناخت تنوع ژنتیکی موجود در گیاهان جهت برنامه های اصلاحی و حفاظت از ژرم پلاسم بسیار مهم است بطوری که می توان بیان کرد جمع آوری وارزیابی ذخایر ژرم پلاسم داخلی و خارجی، اساسی ترین مرحله دربرنامه های به نژادی گیاهان می باشد. مطالعات زیادی بر روی ژنوم هسته این گیاه صورت گرفته است اما بررسی روابط ژنوم اندامکی در این گیاه بسیار محدود می باشد. در این پژوهش برای اولین بار با استفاده از ژنوم کلروپلاست، تنوع بخشی از ژرم پلاسم چای موجود در ایران مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تعداد 35 نمونه گیاه چای از شش جمعیت (منطقه شرق چایکاری (نشتارود)، منطقه مرکز چایکاری (لاهیجان)، منطقه غرب چایکاری (فشالم)، ژنوتیپ های وارداتی از گرجستان، کلون های وارداتی از ژاپن و کلون های وارداتی از سریلانکا) موجود در سه کلکسیون پژوهشکده چای مورد بررسی قرار گرفتند. در ابتدا نمونه برداری از برگ های جوان و کاملا توسعه یافته انجام و DNA کل آنها استخراج شد. با استفاده از پنج جفت پرایمر عمومی کلروپلاست معرفی شده (DT، LF، HK، SC و rbcL) و چهار آنزیم برشی (BglII، HinfI، AluI و PstI) با کار برد روش واکنش زنجیره ای پلی مراز - تفاوت طول قطعات حاصل از هضم (PCR -RFLP) تنوع موجود در ژنوم کلروپلاست این گیاهان مورد بررسی قرار گرفتند. برنامه های NTSYS و POPGENE برای آنالیز خوشه ای و جمعیتی داده ها، استفاده شدند.

    یافته ها

    در این بررسی حدود bp6980 از ژنوم کلروپلاست گیاه چای در واکنش زنجیره ای پلی مراز تکثیر شده و با استفاده از آنزیم های برشی بررسی گشتند. از 20 ترکیب آغازگر /آنزیم ممکن، چهار ترکیب DT/ HinfI، DT/ AluI، LF/ PstI، HK/ HinfI حالت چند شکلی نشان داده و این چهار ترکیب نمونه ها را در هفت گروه هاپلوتایپی (H1، H2، H3، H4، H5، H6 و H7) قرار دادند. تمام این گروه بندی ها به دلیل رخ دادن جهش های حذف و اضافه در محدوده bp40-10 ایجاد شده بود. حداکثر تنوع ژنتیکی (Ht)، میانگین تنوع بین جمعیتی (Hs) و تفاوت ژنتیکی بین جمعیت ها (Gst) به ترتیب 46/0، 25/0 و 45/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی 35 نمونه چای نشان داد که هیچ گونه ساختار ژنتیکی مدونی مابین مناطق مختلف جمع آوری نمونه ها وجود ندارد؛ همچنین این نتایج تایید نمودند که امکان کاربرد روش واکنش زنجیره ای پلی مراز - تفاوت طول قطعات حاصل از هضم (PCR -RFLP) برای بررسی تنوع ژنتیکی و شناسایی ژنوتیپ های چای و ارقام آن وجود دارد.

    کلیدواژگان: Camellia، پرایمر عمومی کلروپلاست، هاپلوتایپ، آنزیم برشی
  • علیرضا یاوری*، نوازالله مرادی، اسماء رئیسی منفرد صفحات 279-296

    سابقه و هدف:

     مریم گلی خلیجی (Salvia santolinifolia Boiss.) گیاهی چندساله و معطر از خانواده نعناع می باشد که به صورت خودرو در جنوب ایران می روید. اهالی بومی از این گیاه در درمان بواسیر، چربی خون بالا، التهاب و اسهال استفاده می کنند. با توجه به اینکه مریم گلی خلیجی پراکنش محدودی در کشورمان دارد و از طرف دیگر، مردم به صورت گسترده ای از رویشگاه های طبیعی اقدام به برداشت بی رویه آن می نمایند و نیز با توجه به خشکسالی اخیر، توجه خاص و روزافزون به حفظ ذخایر توارثی این گیاه بیش از پیش احساس می شود. در پژوهش حاضر، تنوع مورفولوژیکی برخی از اکوتیپ های مریم گلی خلیجی در استان هرمزگان براساس صفات رویشی و زایشی با هدف تعیین برنامه های اصلاحی و بررسی پتانسیل های این گیاه در رویشگاه طبیعی جهت تدوین گام های اهلی سازی آن مورد ارزیابی گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، به منظور بررسی تنوع ژنتیکی برخی از اکوتیپ های گیاه دارویی مریم گلی خلیجی با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی، تعداد 120 ژنوتیپ متعلق به چهار اکوتیپ از این گیاه در استان هرمزگان در مرحله گلدهی در زمستان سال 1396 و بهار سال 1397 انتخاب و جمع آوری شد. جهت بررسی صفات ظاهری، 20 صفت رویشی و زایشی مهم از نظر اصلاحی از قبیل ارتفاع گیاه، طول و عرض برگ، وزن خشک، تعداد انشعاب از قاعده، تعداد گل آذین، طول گل آذین و تعداد گل در گل آذین در قالب طرح آشیانه ای مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم‎افزارهای آماری SAS، R و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و به-منظور گروه بندی اکوتیپ ها، تجزیه خوشه ای به روش Ward و تجزیه به عامل ها با استفاده از روش چرخش وریماکس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که در بین چهار اکوتیپ مریم گلی خلیجی از نظر صفاتی مانند ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش، تعداد انشعاب از قاعده، تعداد انشعاب فرعی، طول و عرض برگ و طول گل آذین در سطح احتمال 1 درصد و قطر ساقه اصلی در سطح احتمال 5 درصد اختلاف معنی داری وجود داشت. شاخص های تنوع ژنتیکی جهت تخمین تنوع درون اکوتیپ شامل مارگالف، شانون- وینر و سیمپسون نشان داد هر چهار اکوتیپ از تنوع درون اکوتیپی بالایی برخوردار بودند. در بین 120 ژنوتیپ مورد بررسی، تعداد انشعاب از قاعده، قطر تاج پوشش (سانتی متر)، تعداد انشعابات گلدار، وزن خشک (گرم) و وزن تر (گرم) به ترتیب با مقادیر 25/58، 11/50، 64/49، 54/48 و 43/47 درصد دارای بیشترین تنوع بودند. بیشترین میزان ارتفاع بوته در اکوتیپ سیرمند، بیشترین قطر تاج پوشش گیاه و تعداد انشعاب از قاعده در اکوتیپ قطب آباد، بیشترین ابعاد برگ در دو اکوتیپ سیرمند و قطب آباد و بیشترین طول گل آذین در اکوتیپ دو راهی میمند بودند. نتایج ضرایب همبستگی ساده صفات نشان دهنده وجود همبستگی های مثبت و منفی معنی دار بین برخی از صفات مهم بود. در تجزیه به عامل، شش عامل اصلی شناسایی شد که این شش عامل 44/68 درصد از کل تغییرات بین داده ها را توجیه کردند. تجزیه کلاستر، چهار اکوتیپ را به دو گروه مستقل تقسیم کرد؛ به طوری که دو اکوتیپ سیرمند و دو راهی میمند در یک گروه و دو اکوتیپ آبماه و قطب آباد در گروه دیگر قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد در بین اکوتیپ های مورد بررسی از نظر ویژگی های مورفولوژیکی تنوع قابل ملاحظه ای وجود داشت که نشان دهنده پتاسیل ژنتیکی بالا در بین آنها در استان هرمزگان به عنوان یکی از مراکز پراکنش آن در ایران می باشد. از این رو متخصصین اصلاح گیاهان دارویی با شناسایی ظرفیت ژنتیکی صفات مرتبط با اهداف اصلاحی مهم این گونه می توانند اقدام به جمع آوری ذخایر توارثی مورد نیاز نمایند تا از اکوتیپ های برتر شامل سیرمند و دو راهی میمند در پروژه های اهلی سازی و اصلاحی به منظور ایجاد ارقام مرغوب و مطلوب متناسب با نیاز صنایع مختلف استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مریم گلی خلیجی، اکوتیپ، تنوع مورفولوژیکی، اهلی سازی، تجزیه کلاستر
|
  • Morteza Nasiri *, Moosa Meskarbashi, Payman Hassibi, Hemmatollah Pirdashti Pages 1-21
    Introduction

    Water deficit in soil and atmosphere are the most important limiting factor for photosynthesis and plants growth especially rice and negative effect are created on photosynthesis through absorption carbon decrees that is caused stomatal and metabolic constraints. Since the capacity for photo protection is limited, drought can lead to damaged and loss of active PSII reaction centers. Therefore, non-destructive measurements of photosynthesis by chlorophyll a fluorometry may potentially provide to plant viability and performance in response to drought. Rice sensitive to drought increase when drought happen during the vegetative and flowering period. plants response to drought stress by identification of character that an important role in drought tolerance can be assessment in levels of morphological, cellular, biochemical and molecular. This experiment was conducted to evaluate the rice genotypes by measuring the traits associated with photosynthetic pigments and chlorophyll fluorescence components in order to select appropriate criteria for screening and drought stress tolerant genotypes

    Materials and Methods

    This experiment was conducted completely randomized design in two condition of well watered and drought stress during seedling stage in rice genotypes with 56 different provinces of Iran and the International Rice Research Institute (IRRI) in Iran Rice Research Institute (Amol) in 2014. After seeding, irrigation was carried out on a daily basis up to two to three leaf seedling stage. After 15 days, in Customary irrigated conditions, irrigation continued to end of the growth period and was completely cut off under irrigation stress. After soil moisture reached 20% (about 10 days after irrigation stop), the traits of photosynthetic pigments such as chlorophyll a, b and carotenoids and chlorophyll fluorescence components such as Fv / Fm, ΦPSII, q N, ETR and PAR was measured on the basis of scientific methods

    Result and Discussion

    The results showed that the amount of chlorophyll a and b, respectively, 2.3 and 21.4 percent increase and carotenoids content, 3.8 percent decline in drought stress. Chlorophyll fluorescence parameters except Fv: Fm showed significant differences in the two environments. ΦPSII, qN, ETR and PAR parameters, respectively, the value of 7.3, 13, 35.5 and 28.8 percent were reduced in stress to normal condition. Correlation results showed that chlorophyll a with b and carotenoids with chlorophyll a and b had significant positive correlation. Correlation between ΦPSII with Fv:Fm and qN to correlation coefficient 0.29 and - 0.91 was significant, respectively, .

    Conclusions

    The results showed that under drought stress can be using chlorophyll pigments and chlorophyll fluorescence parameters, especially ΦPSII and ETR as evaluation criteria for the selection and screening of tolerant rice genotypes utilized

    Keywords: Rice, maximum quantum yield, Chlorophyll fluorescence, photosystem II, Screening
  • Hoda Aghili, Hossein Moradi *, MohammadAli Tajick Ghanbari, ValiOllah Ghasemi Omran Pages 23-36
    Introduction

    Silybum marianum (L) Gaert.) Is a member of Asteraceae family, and silymarin is known as a valua effective substance in the plant, which is used to treat a number of diseases, such as liver disease. Chalcone synthase is one of the key enzymes in the production of silymarin. The fungal endophytes live in the tissues, without infection, and have a beneficial effect on the production of secondary metabolites of plants. Recently, several endophytic fungi from milk thistle (Silybum marianum (L) Gaert) have been isolated and studies were the chemical and molecular on its fungus has been considered. Therefore, this study aimed to isolate endophytic fungi from the seeds of milk thistle plant, and comparing the production of fungi and plant silymarin, as well as investigating the Chalcone synthase amino acid sequences associated with the L Silybum marianum and several other fungi from the NCBI database (http: //www.ncbi.nlm.nih.gov).

    Materials and Methods

    Therefore, this research was carried out to isolate endophytic fungi from the seeds of milk thistle plant, and to compare the production of fungal and plant silymarin. For this purpose, milk thistle seeds were collected from the area of Sari Agricultural and Natural Resources University and after disinfection, They sterilized in conditions, cultivated on MS medium. After appearance of fungi in the culture medium, the fungi were transferred to the PDA medium under sterile conditions the next for purification to WA medium. Fungal growth isolates were transferred to PDB medium and after 10 days of silymarin extraction Molecular identification of endophyte fungi isolates was performed by amplification of ribosomal areas, then the Alignment of the obtained sequence with the sequences on the NCBI site was compared with BLAST online software and identified with phylogeny tree of endophytic fungus. Investigate the bioinformatics of Chalcone synthase in L. Silybum marianum and several other fungi species,is use the NCBI database, was obtained by comparing domains and similar positions of Chalcone synthase, and was Investigating with the clustalo uniprot database. Then it was analyzed with CLC Genomics Workbench5.5.2 software and their specifications table was drawn up. The phylogeny tree of these sequences was drawn using the Mega7 software, using the Neighbor- joining

    Results

    The results of high performance liquid chromatography confirmed the silymarin production of fungi. The amount of silymarin for leaf samples of intact plant was 33.079 ppm and for the in vitro grown plant was 17.183 ppm and for the endophyte fungus was 7. 29 ppm. Using ITS, molecular identification of isolates was carried out and its species was identified as Alternaria alternata. Also, analysis phylogenic relationship of chalcone synthase, as a key enzyme for production of silymarin, between milk thistle and a few fungi showed its closest proximity to to Alternaria sp.

    Conclusion

    The study of the production of silymarin in fungi isolated from the seeds of milk thistle , in vitro and in vivo plants, along with the bioinformatics study of the pathway of production of Chalcone synthase enzyme, determined the role of endophytic fungi in the production of silymarin. The fungal isolate was also able to produce silymarin in laboratory conditions

    Keywords: Alternaria, Endophyte, HPLC, Milk thistle, Silymarin
  • Seyed MohammadAli Mohammadi, Khodayar Hemmati *, Seyed Hamzeh Hoseini Pages 37-53
    Introduction

    The increasing use of medicinal plants has required mass production of these plants by using the minimum chemical inputs. In recent years, the study and evaluation of the response of medicinal plants to the use of organic and biological fertilizers has a special place in the research. Pumpkin skin (Cucurbita pepo Var.striaca) is one of the most important medicinal plants that, due to its high quality oil, has a therapeutic aspect in addition to oral intake, Therefore, this research was carried out with the aim of evaluating quantitative and qualitative performance of pumpkin skin under biofertilizer treatments.

    Materials and Methods

    This experiment was conducted as a randomized complete block design in a research farm of Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources in four replications In 2017, it was done. Treatments included: fulvic acid (2, 4 milliliters), compost tea (2 levels 20, 10 ml), lignin (at 2 levels 0.2, 0.4 g) and control treatment (no fertilizer application). In this experiment, traits such as total phenol, total flavonoid, total antioxidant, oil percentage, free fatty acid, linoleic acid, oleic acid, protein, 1000 seed weight, grain yield and biological yield were measured in pumpkin squash. Analysis of variance of data was done using SAS software. Mean comparison of data was done by LSD test.

    Results

    The results of analysis of variance showed that the effect of experimental treatments on phenol total, total flavonoid, total antioxidant, oil percentage, free fatty acid, linoleic acid, oleic acid, protein and quantitative traits of gingiva was significant at 1% probability level. . Based on the results of this experiment, the control treatments and the application of lignin have a higher total of phenol and flavonoid than compost tea and fulvic acid, which has antioxidants, phenols and flavonoids. Also, unlike phenol and flavonoid, the highest amount was obtained for oil percent, oleic acid and linoleic acid in foil and tea compost treatments. The percentage of oil in control treatments (35.1%), lignin 0.4 g (36.8%), lignin 0.2 g (37.9%), tea compost 10 ml (36.3%), treatment Folivic acid was 2 ml (39.7%), 4 ml folic acid (44.6%) and tea compost 20 ml (42.7%). According to the results of this study, the highest amount of grain yield was observed in Folivic acid and Compost tea treatments, which was significantly higher in lignin and control treatments. Grain yield was observed in treatments in 2 mL Folivic acid treatments, 4 mL Folivic acid, 10 milliliters of compost tea, 20 milliliters of compost tea, 0.2 gram of lignin, 0.4 grams of lignin and The control was 1144, 1044, 909, 997/7, 820.0, 862.7 and 780.7 kg / ha, respectively.

    Conclusion

    In general, the results of this experiment showed that for the quantitative and qualitative improvement of pumpkin seeds, as much as possible, folic acid 4 milliliters and 20 milliliters of compost tea should be used, in addition to increasing the grain and oil yield Pumpkin seeds make the soil more desirable.

    Keywords: Pumpkin, fulvic acid, Lignin, Compost tea, Oil percentage
  • Sodabeh Rezabeighi, Ehsan Bijanzadeh *, Ali Behpouri Pages 55-71
    Background and objectives

    Wheat is one of the major plants cultivated in arid and semi-arid regions and is number one whit respect to planting area and production in the world. Sensitivity of wheat to water stress in not equal in all of the growth stages and flowering stage is very sensitive to water stress, which silicon application could be able to increase the tolerance of wheat to water stress. This research was conducted to investigate the effect of silicon spraying on assimilate remobilization and grain yield of wheat under late season water stress conditions.

    Materials and Methods

    In order to investigate the effect of silicon on remobilization and yield of two bread and durum wheat cultivars, under late season water stress, a field experiment was conducted as split factorial experiment in a completely randomized block design with three replicates at Agriculture College and Natural Resources of Darab, Shiraz University, during 2017-2018 growing season. Experimental treatments consisted of water stress in two levels included normal irrigation and water stress at the end of flowering, silicon (Si) spraying at 0, 1, 2, and 3 mM and two wheat cultivars (Chamran and Shabrang). In this research, assimilate remobilization, remobilization contribution and remobilization sufficiency were determined according to Cox et al., (2006) and Papakosta and Gagianas's (1991) methods.

    Results

    The results showed that the main effects of water stress, cultivars and silicon had significant effects on assimilate remobilization, contribution efficiency, remobilization efficiency, number of seeds per spike, 1000-grain weight, harvest index, biological yield and grain yield. Foliar application of 3 mM Si increased 12.7%, 25.3% and 16% of assimilate remobilization, contribution efficiency, and remobilization efficiency of wheat compared to no Si application, respectively. Also, at 3 mM silicone under water stress the number of seeds per spike and 1000-seed weight increased 43 and 13%, respectively. In normal irrigation conditions, grain yield had a positive and significant correlation with 1000-grain weight (r = 0.545 **), while in water stress conditions, grain yield was had a positive and significant correlation with 1000-kernel weight (0.520**), harvest index (0.404*), biological yield (0.810**) and contribution efficiency (0.459**).

    Conclusion

    In Chamran cultivar, foliar application of 3mM Si improved assimilate remobilization and remobilization efficiency by 67.2 and 38.7%, respectively, which resulted in 19.7% increase in grain yield of Chamran cultivar compared to Shabrang when plant exposed to water stress. Overall, foliar application of 3 mM silicon could be a suitable approach in improve and increase the wheat grain yield under late season water stress in semi-arid areas.

    Keywords: assimilate remobilization, Chamran cultiva, r contribution efficiency, 1000-grain weight
  • Hassan Hamidi, S.Sanaz Ramezanpour *, Masoud Ahmadi, Hassan Soltanloo Pages 73-84
    Background and objectives

    Plants are encountered with biological and non-biological stress at different stages of their development. Drought stress is a serious threat to producing successful crops around the world, including Iran. One of the ways to select drought tolerant cultivars is to evaluate and determine their compatibility in two stressed and non-stressed environments. And also with using selectable indices, tolerant genotypes can be selected. The aim of this study was to evaluate of sugar beet S1 pollinator lines under non-stress and drought stress conditions in order to select promising and drought tolerant lines.

    Materials and methods

    This experiment was conducted to evaluate the drought tolerance indices of 30 sugar beet genotypes (29 S1 pollinator lines with origin population) and their relationship with sugar yield in Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center in two separate experiments under field conditions with randomized complete block design with three replications in 2016. Irrigation was done routinely up to the thinning. Subsequent irrigations were done after 90 mm and 200 mm evaporation from the class A evaporation pan in non-stress and drought stress conditions, respectively. Yield Stability Index (YSI), Stress Tolerance (TOL), Mean Productivity (MP), Geometric Mean Productivity (GMP), Stress Susceptibility Index (SSI), Stress Tolerance Index (STI), Drought Tolerance Index (DTI), Beet Tolerance Index (BTI), Harmonic Mean Index (HARM), Yield Index (YI), Reduction Yield Index (YR) , Drought Index (DI) indices were used to evaluate susceptibility and tolerance of the genotypes. To study the variables simultaneously, the relationship between the indices and the identification of tolerant genotypes was performed by the principal component analysis and the plot of the plot was plotted based on the first two components. Analysis of variance and estimation of correlations were performed with SAS 9.1 software and also analysis of the main components and plotting the biplot charts were done using Minitab 18.1 software.

    Results

    Combined analysis of variance showed that there was a significant difference (p≤0.01) among studied genotypes and different irrigation regimes for sugar yield. The highest yield of sugar in non-stress and drought stress conditions were observed in S1-45 (8.98 ton / ha) and S1-3 (5.15 ton / ha), respectively. S1-80, S1-95, S1-45, S1-3, S1-13, S1-8 lines and origin population had sugar yield above average under both conditions of irrigation and they were in group A (high yield under non-stress and stress conditions) based on Fernandez' instructions. The study of correlation coefficients between sugar yield and tolerance indices in non-stress and drought stress conditions indicated the superiority of MP, GMP, STI, BTI and HARM indices.

    Conclusion

    In general, the results showed that S1-3, S1-45 and S1-80 lines, both in terms of MP, GMP, STI, and sugar yield indicators under stress conditions, they can be identified as the most susceptible genotypes to drought stress.

    Keywords: Drought stress, Genotype, Sugar yield
  • Bahram Alizadeh *, Bahman Pasban Eslam, Abbas Rezaizad, MoammadYazdan doost Hamadani, Marefat Mostafavirad Pages 85-96
    Background and objectives

    Rapeseed (Brassica napus L.; AACC, 2n = 38) is the most important edible oilseed crop in the world . In most breeding programs specially when comparing several varieties in different environments, because of line×environment interaction, lines in different environments show variable performances. For this reason, it is difficult to recommend and introduce superior cultivars in vast environments. Genotype×environment interaction can be estimated using diffrerent statistical procedures.This study was performed for determination of yield stability for 25 winter lines. Breeding to increase yield per surface unit is associated with the production of varieties that are able to properly utilize environmental conditions. therefore it is necessary to review and evaluate the compatibility of different cultivars in the target environments.

    Materials and methods

    This study was conducted to evaluate compatibility and yield comparisons in cold and temperate cold conditions of the country. In which 20 winter rapeseed lines with two promising lines and three cultivars namely Okapi, Ahmadi and Modena in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications were planted and compared. This experiment conducted in five place (Karaj, Hamedan, Kermanshah, Tabriz and Arak) during two years of cultivation (2009-10, 2010-11). In this experiment, the AMMI (additive main effects and multiplicative interaction) method was used to investigate the effects of multiplicity (genotype × environment interaction) and reaction analysis of the lines studied. In this research, SAS (Statistical Analysis System) software was used for analyzing AMMI method and Sigmaplot software was used for drawing plots.

    Results

    Simple effects of location, genotype and genotype×environment interaction were significant. Analysis of AMMI method showed environmental portion of line×environment interaction had highest effect in seed yield. Based on this analysis, the first three principle components were significant at 1% probability level and the fourth principle component was significant at 5% probability levels and accounted for 26.8%, 21.23%, 13.58% and 10.99% of interaction sum of squares respectively. HW112 and L120 lines showed lower ASV after SW101, but the L120 line was found to have lower yields than the total average as high yield stable lines.

    Conclusion

    Sustainability evaluation using ASV index showed that SW101 line has the highest stability. This line was considered as a genotype with good general stability by having the lowest ASV and higher performance than the total average. Finally, SW101was introduced as a genotype with good general stability due to the lowest interaction effect and the mean yield higher than the mean average.

    Keywords: Genotype×Environment interaction, compatibility, AMMI, Biplot
  • Rostam Yazdani Biouki *, Hamid Sodaeeizadeh, Milad Dosthoseini Pages 97-113
    Background and objectives

    After drought, salinity is the second most common environmental limiting factor for agricultural production. Salsola imbricata L. from Chenopodiaceae is a small shrub plant. Glycine betaine is one of the most commonly compatible solutes and is the most abundant compound among the many known quaternary ammonium compounds in response to stress. This study was conducted to evaluate and compare the some growth and enzymatic properties of Salsola imbricata L. using glycine betaine in response to the different salt stress levels.

    Materials and methods

    This study was conducted as factorial based on a completely randomized design with 3 replications at Research Greenhouse of National Salinity Research Center during 2017-18 growing season. The treatments were four levels of salinity: 3 (control), 10, 30 and 60 dS M-1 (saline water resource) and two levels of GB consisted of without application and spraying with 50 mM concertation.Throughout the experiment, steam length, root length, root-shoot length ratio, shoot dry weight, root dry weight, root volume, chlorophyll content, soluble sugars, proline and protein were evaluated.

    Results

    The results indicated that increasing in salinity levels significantly decreased stem length in both with and without glycine betaine (GB) treatments.The highest and lowest stem length was obtained in 3 dS m-1 using GB and 60 dS m-1 without GB application, respectively. Regarding root length, increasing salinity levels from 3 to 60 dS m-1 caused a significant decrease in root length. The use of GB did not cause a significant difference in root length than no GB except in 3 dS m-1 treatments. The results showed that treated GB plants had a lower root to shoot length ratio, so that the GB application reduced root to shoot length ratio by 19.23%. Increasing levels of salinity significantly reduced shoot dry weight, so that with increasing salinity from 3 to 60 dS m-1, a 40.8% reduction was observed in shoot dry weight. The results indicated a significant effect of GB application on increasing shoot dry weight, as GB increased the shoot dry weight by 4.46 g plant-1. Increasing salinity levels up to 30 dS m-1 did not affect the amount of soluble sugar, however increasing salinity level to 60 dS m-1 resulted in significant increasing 31.97% soluble sugar by 31.97% compared to 3 dS m-1. The results revealed that proline content was decreased when GB was applied than no-GB treatments at all salt stress levels, however this reduction was only significant at 30 and 60 dS m-1 salinity levels.

    Conclusions

    Increasing salt stress from 3 to 60 dS m-1 significantly reduced stem and root length, root to shoot length ratio, shoot and root weight, and root volume. Application of GB increased stem and root length, shoot and root dry weight and root volume. Increasing salinity levels enhanced soluble sugar and proline content. The amount of proline in GB application treatment was higher than no-GB at all salinity levels. It seems that in this study the use of GB increased plant ability against salt stress by improving the plant growth characteristics.

    Keywords: chlorophyll, compatible solutes, foliar application, Proline, Soluble sugars
  • Mehdi Panahyankivi *, Morteza Alami Milani, Abazr Abbasi Pages 115-129
    Background and objectives

    Purslane (Portulaca oleracea L.) is one of the most valuable herbs of the Portulacaceae family, which can be used as herbs and medicinal purposes. Water deficit is one of the major abiotic stresses that have adverse effects on plant growth and yield. The application of growth regulators such as salicylic acid and abscisic acid increases the resistance of plants to stresses and is a strategy to prevent the destructive effects of environmental stresses. Due to the low water resources in the country and the widespread use of purslane in the pharmaceutical, cosmetic, health and food industries, this study was conducted to investigate the effects of salicylic acid and abscisic acid on yield, yield components and some quantitative and qualitative traits of purslane forage under water deficit stress.

    Materials and methods

    Field experiment was carried out as split-plot based on randomized complete block design with three replications in 2018. Treatments were four levels of water supply (irrigation after 70, 100, 130 and 160 mm evaporation from class A pan) and three levels of foliar application (control (foliar application of water), foliar application of salicylic acid (1 μmolar) and foliar application of abscisic acid (50 μmolar). Irrigation and foliar application treatments were allocated to main and sub plots, respectively.

    Results

    Decreasing water supply led to reduction in number of capsules per plant, number of grains per capsule, number of grain per plant, biological and grain yield. Foliar application of salicylic acid and abscisic acid caused significant increase in number of capsules per plant (13.2 and 10.9% respectively), biological (15.2 and 13.1% respectively) and grain (16.1 and 13.3% respectively) yield. Fresh and dry forage yield and crude protein percentage and yield decreased 66.8, 65.7, 35.4 and 80.8% respectively as a result of water deficit. Fresh and dry forage yield and crude protein yield significantly enhanced by foliar application of salicylic acid and abscisic acid.

    Conclusion

    There was no significant difference between salicylic acid and abscisic acid foliar application. Therefore, regarding to beneficial effects of salicylic acid and abscisic acid on grain and forage yield of purslane, foliar application of salicylic acid and abscisic acid recommended for the study area. This would become more important under conditions where water availability is limited.

    Keywords: Drought stress, forage crude protein, growth regulators, Purslane
  • Mitra Jabari, Ahad Yamchi, Hadi Darzi Ramandi Pages 131-147

    Background and Objectives:

     Iran owns a good resources of apple genotypes which are mostly located in north of Iran beside Caspian sea. These genotypes have different phenotype. As initial step some of these samples were collected and different traits were measured and ranked. To look at rate of anthocyanin and Phytochemical and physical and chemical traits this experiment was designed and performed. Variation in size and skin and pulp color and phytochemical traits this experiment was designed. Differences in different characters can lead breeders for using the genotype within a breeding program. The presence of genetic diversity leads to more adaptation of Plants to different environments and selects superior genotypes. Since diversity in neoplasm is important in breeding programs. This study was conducted to evaluate different apple varieties using morphological and phytochemical characteristics using multivariate statistical methods. For this purpose, a study was conducted in 2016 in a completely randomized design with 12 varieties of native and imported apple in three replications.

    Materials and Methods :

    The fruits were collected from Kamal Shahr Horticulture station of Karaj, affiliated to the Seed and Plant Improvement Institute. A total of 11 traits including weight, volume, density, firmness, acidity, total soluble solids and other characteristics were evaluated. The obtained data were subjected to analysis of variance using SAS (9.1) software and Duncan's test were calculated for the mean comparisons.

    Results :

    Analysis of variance showed that there is a meaningful difference between genotypes for all studied traits. According to the results, fruit weight varied from 161.9 grams in Fuji cultivar to 4.25 gr for Gol-ghermez cultivar. Acidity varied from 0.88% for Gol-sefid to 0.16% for Shahrood 10 genotype. The percentage of TSS varied from 19.5% for Red delicious cultivar to 11.5% for GH2 genotype and Golab-Kohanz cultivars. The highest positive correlation (0.95) was observed between fruit weight and Fruit volume. Based on the results of PCA, the cultivars were divided into three distinct groups, which were similar to cluster analysis results.

    Discussions :

    The results revealed native Iranian apple varieties and genotypes are rich in genetic diversity and can play an important role in future apple breeding programs. The results revealed native Iranian apple varieties and genotypes are rich in genetic diversity and can play an important role in future apple breeding programs.The results revealed native Iranian apple varieties and genotypes are rich in genetic diversity and can play an important role in future apple breeding programs.

    Keywords: Cluster analysis, Principal component analysis, genetic diversity, Apple, Morphological, phytochemical traits
  • Sasan Mohsenzadeh *, Mayram Hoseinkhani Hezaveh, Hamideh Zamanpour Shahmansouri Pages 149-162
    Background and objectives

    Medicinal plants play an important role in human health and many people tend to use these drugs. The need for medicinal plants production and research on different subjects which are related is increasing. Therefore, improving the quality of medicinal plants products seems essential. Lavender (Lavandula angustifolia) is an herbaceous medicinal plant that has a long history of treating low levels of jaw, jaundice, asthma, liver and spleen disorders, nausea, asthma, and neurological disorders. In this study, the effect of different amounts of compost fertilizers obtained from solid municipal waste and vermicompost from fruit and vegetable field remnants on qualitative and quantitative characteristics of Lavender plant under drought stress was investigated with three replications.

    Materials and methods

    This research was a randomized design in greenhouse of Shiraz University in 2017 .Treatments include drought stress at three levels of 0, 5 and 9 days, and compost and vermicompost fertilizers each one in three levels of 0, 10 and 30% of the volume of soil pots. The effects of compost and vermicompost fertilizers on growth, physiological characters such as antioxidants property, phenol content, proline and secondary metabolites in essential oil at different salinity stress were measurement. The compost prepared from municipal waste under aerobic conditions and by the activity of microorganisms. The vermicompost was prepared from agricultural waste and fruit by processes using special worms. The data was analyzed using SPSS 16.0 software. Mean comparisons were made by Duncan’s multiple range test at 0.05 (P≤ 0.05).

    Results

    The results showed that the effect of drought stress on all traits was significant, 10% vermicompost increased root growth. In compost and vermicompost treatments and drought stress, fresh weight of shoot had the highest growth rate in the control plant. The highest amount of proline (10.81 μmol/g FW) was observed in 9-day drought stress treatment with compost and vermicompost 30% and lowest (2.9 μmol/g FW) in control treatment. The antioxidant level of the plant leaves increased compared to the same treatment without stress. The highest antioxidant activity (7.15 μmol/g DW) was observed in drought stress treatment. The highest amount of phenolic content (10.64 μmol/g DW) was observed in plants treated with 10% vermicompost and nine days of drought stress and the lowest amount (5.96 μmol/g DW) was observed in 30% compost treatment and 10% vermicompost treatment without drought stress.

    Conclusion

    The results indicate that using vermicompost fertilizer in low concentrations can improve the quantitative and qualitative properties of lavender plant under drought stress conditions and the use of compost from solid municipal waste reduces the effective content of lavender plant it turned out. . It is recommended that agricultural waste can be used in the preparation of compost and that urban wastage can be consumed as little as possible

    Keywords: Essential oil, Lavender, Antioxidant, Drought stress, Biological fertilizer
  • MohammadReza Naroueirad, Mohammad Khajedad Keshtkat Pages 163-177

    Yield of crops such as sesame is affected by environmental conditions, genetic characteristics and field management. Increasing plant density is one way to improve crop yield per unit area and determining the best planting arrangement for optimal use of resources, climatic conditions and genetic capacity of cultivars is essential. Therefore, this experiment was conducted to investigate the planting pattern on sesame varieties yield by changing the distance between row and plant density. The experiment was carried out as a factorial split plot as based randomized complete block design with three replications in two spring in 2015-16 at Zakak Agricultural and Natural Resources Research Station, Sistan and Baluchestan province. Row intervals at three levels including 30.40 and 50 cm were considered as main factors and plant density (20, 30 and 40 plants per m2) and genotype (Darab 1, Shovine in and Sistan local) as sub-factors. In this study, yield characteristics and components of grain yield, phenological characteristics, oil percentage and yield were investigated. Statistical analysis was performed using MSTAT-c software and the means were compared at 5% level using Duncan's multiple range test. Excel software was used to draw charts. The results of combined analysis of variance showed that the effect of year on grain yield, day to flowering and day to physiological maturity was significant. The effect of row and cultivar distance on yield components and grain yield showed significant differences. The effect of plant density except number of seeds per capsule on yield and yield components was significant. Triple interaction effects of studied factors on grain yield were significant. The highest grain yield was obtained in the first year with an average of 937 kg / ha. Among the row intervals, the highest grain yield belonged to the 40 cm row spacing with an average of 898 kg / ha, which was 27% and 14% higher than the 30 and 50 cm row spacing, respectively. Among the plant densities, the highest grain yield belonged to 30 plants / m 2 with an average of 809 kg / ha, which was 7.8% and 5%, respectively. Among the studied cultivars, Darab 1 had the highest yield of 902 kg / ha with 23 and 19%, respectively. Local cultivar and Darab 1 had the highest oil content and oil yield among cultivars. The interaction of triple row spacing × plant density × cultivar showed the highest grain yield with average of 1149 kg.ha-1 at 40 cm row spacing and 30 plant density for Darab 1 cultivar. Based on the results of this experiment, it can be concluded that in order to achieve maximum grain and oil yield in sesame for multiple branch cultivars such as Darab 1 and local Sistan cultivar, observing 40 cm row spacing and 30 plants per m2 and for single branched cultivars such as Shovine observing 40 cm row spacing and 40 plants per m2 are recommended in Sistan region conditions

    Keywords: Planting pattern, yield component, Oil, Row spacing
  • Mansour Gholami *, Mahdi Shojaei Pages 179-190

    Olive is one of the oldest trees. High compatibility, dual use (oil and table olive), and many healing properties have led to a sharp rise in olive cultivation. The quality and quantity of oil and table olive fruits derived from olive fruit are influenced by many factors. Among these factors, we can mention the climate impact, irrigation effect, duration and conditions of fruit storage, oil extraction, and table olive process, packaging and storage conditions. These factors affect the final product by affecting photosynthesis, transpiration, stomatal conductance, mesophilic conduction, total phenol, proline, and leaf elements. One of the most important factors affecting these traits is the existence of differences between the cultivars in terms of these variables. Therefore, the present study was conducted to investigate the photosynthetic properties, gas exchange, elements and leaf compositions of Mastoidis, Manzanilla, Jolat and Mari olive planned and implemented.

    Materials and methods

    This research was conducted in year 1395 in a completely randomized design with four levels (Mastoidis, Manzanilla, Jolat and Mari) and three replications at Tarom olive station in Zanjan province. The measured traits were: photosynthesis, leaf temperature, transpiration, water use efficiency, photosynthetic active radiation, Difference in atmospheric CO2 concentration with the stomatal chamber, carbon dioxide under the stomata, Difference in atmospheric H2O concentration with the stomatal chamber, Stomatal conduction, mesophyll conduction, chlorophyll index, total phenol, proline, nitrogen, phosphorus and potassium leaves of olive trees.

    Results

    It was found that Mari cultivar had significantly higher photosynthesis than other cultivars, also, this cultivar showed the highest amount of transpiration, and at the opposite point, the Mastoidis cultivar had the lowest transpiration rate. Mastoids and Jolat cultivars significantly improved the water use efficiency of the two other cultivars. Mari cultivar had the highest stomatal conductance, and Jolat cultivar showed the most mesophilic conductance. Mari cultivars had the highest total phenol content in their leaves, and the Mastoidis cultivar showed the lowest total phenol content in leaves. The Mastoidis, Manzanilla and Mari cultivars had the highest proline content. Mastoidis, Manzanilla and Jolat had more phosphorus content in their leaves. Jolat had the highest amount of potassium in its leaves.

    Conclusion

    These results showed that Mari cultivar had a high amount of photosynthesis, transpiration, stomatal conductance, total phenol and proline, and it was suitable for these traits. also, Jolat cultivar with high water use efficiency, mesophilic conductivity and macro elements were also suitable for planting, especially in areas suffering from water scarcity.

    Keywords: Stomatal conductance, Mesophilic conduction, Water use efficiency, Phenol, Proline
  • Rasoul Azarmi *, Nouraddin Izadi Jeloudar Pages 191-204
    Introduction

    Environmental stresses such as high and low light intensity are important limiting factors in the growth and development of plants. . In the natural environment, all plants are shaded to some degree by surrounding plants or themselves during their lifecycle. Salicylic acid, as one growth regulator, can increases plants resistance to high light intensity and shading. Tomato is one of the most important consumable vegetables in the world. Also, it is one of the most valuable sources of supply of minerals and vitamins in the human diet and plays an important role in human health. The objective of this experiment, was to evaluate the application of salicylic acid on some morphological and yield and its effect on reducing tomato damage in low and high light intensity conditions, which the plant growth is possible under shading conditions and excess light.

    Materia and Method

    In order to evaluate the effect of different shading levels (0, 25 and 50% shading) and salicylic acid (0 and 2 mM) on growth, yield and quality of tomato (Solanum lycopersicum L.), an experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications in two cultivars Super beta and Super 6108 at research field of Moghan Pars Abad located to Ardabil province, in 2015. In this experiment stem length, internode length, leaf number, leaf area, stem and leaf dry and fresh weight, chlorophyll content, stomatal conductance and yield were measured.

    Results and Discussion

    The results showed that the total length of the plant, leaf number, leaf area and fresh and dry weight of leaf and stem decreased significantly with increasing shading intensity, especially in Salicylic acid control treatment. While the internode length and stomatal conductance increased with increasing shading intensity. The leaf chlorophyll content in cv. Super Beta in full sun light conditions and treated with salicylic acid was 20% higher than tomatoes with shading 50% ant treated with salicylic. The highest yield (3383 g plant) was obtained in plants exposed to full light and treated with salicylic acid, but the lowest yield (1563 g plant) was achieved in plants grown at 50% shading and without salicylic acid treatment.

    Conclusion

    In general, it is concluded that tomatoes grown in no shading treatment had better growth and yield. Salicylic acid application could improve the morphological properties and yield of tomato in shading conditions. 

    Keywords: Stress modulation, Vegetative traits, light intensity, Tomato
  • Azadeh Rahmani, Ali Asghari *, Hosein Jafary, Omid Sofalian Pages 205-227
    Background and objectives

    Heavy metal contamination in soil caused by human activities, such as mining and industrial activities. Is a serious problem all over the world. Lead (Pb) is one of the major heavy metals that tend to accumulate in the surface ground layer and its concentration decreases with soil depth. Soils contaminated with Pb cause sharp decreases in crop productivity thereby posing a serious problem for agriculture.Toxic effects of lead on plants can be attributed chlorosis, reduced growth, blackening of root system, upsets mineral nutrition and water balance, changes in hormone status and effects on the structure and permeability of the membrane. This study was conducted to evaluate several morphological and physiological traits of barely genotypes under lead contamination stress.

    Material and methods

    In this research, morphological effects of three different densities of lead nitrate (1000,1500,2000ppm) and a control sample on two barley genotypes (Rec and Dom) were investigated in a completely randomized design with five replications. Traits of stem length, root length, leaf number and number of yellow leaves shoot fresh weight, root fresh weight, stem dry weight, root dry weight and ultimately the dry and fresh biological performances for the control and different treatments were measured. After observing the difference between the two parents in response to lead poisoning, on October 16, 2017, 94 inbred lines from Dom and Rec were planted in a completely randomized design with three replications in towenty-cm diameter pots. Then at 2- to 3-leaf stage, seedlings were treated by 0-2000 ppm density lead nitrate.

    Results and Discussion

    The results showed that there was a significant difference between Rec and Dom genotype in 2000ppm density respecting the lead resistance, and Dom showed a higher resistance compared to another parent. Stem length, leaf number, number of yellow leaves, stem dry weight; dry and fresh biological performances were affected by lead more than the other traits. The results of the experiment showed that in all morphological and physiological traits, there was a significant difference between the lines in the probability level of 1%. Based on genotypic correlation, there was a positive and significant correlation between photosynthesis and transpiration traits, stomatal conduction, CO2 Concentration, and plant greenness. In addition, there was a positive and significant correlation between fresh and dry biological performance and stem height, root length, shoot fresh weight, root fresh weight, root dry weight, and the number of green leaves. Based on the studied traits and by using cluster analysis, barley inbred lines were divided into 3 and 4 clusters under normal and stress conditions, respectively. The lines 24, 40, 41, 44, 78, 80 with the highest mean of morphological and physiological traits, were placed in cluster 3 under stress condition. These genotype sareamong the lead resistant genotypes. The lines 1, 7, 8, 15, 21, 25, 50, with the lowest mean of morphological and physiological traits, were put in cluster 2 under stress condition and were considered as the genotypes sensitive to lead.

    Conclusions

    Since tension with heavy metals causes’ significant disruption to plants, so it is essential to understand the traits that are affected by this tensions and relationships existing between them. In this study, photosynthesis, transpiration, stomatal conductance, stem length, number of yellow leaves, fresh and dry stem weight, fresh and dry Biological yield, affected by stress than other traits.

    Keywords: Cluster analysis, Intercellular concentration, Inberred lines, Transpiration, Resistance, sensitivity
  • AmirAbbas Taghizadeh *, Roghayeh Aminian Dehkordi, AliAsghar Zeinanloo Pages 229-247
    Background and objectives

    In order to confirm the existence of interactions in quantitative terms, the most obvious method is to participate in the results of each year in combined analysis. In the meantime, horticultural products are affected by the influence of the inner (not the year) of the plant, and their alternate bearing from year to year, low or high. In this research, in order to eliminate this effect and Adjusting the mean of the years, the alternate bearing index of each genotype is used as auxiliary variable in the model in order to determine the changes of each component of combined analysis and finally, using stability parameters, varieties and genotypes compatible with The environmental conditions of this climate are introduced.

    Materials and Methods

    For this research, 100 genotypes and cultivars collected from all over Iran were used. These genotypes and cultivars were planted in a completely randomized block design (RCBD) with three replications at Olive Tarom Research Station and estimated yield of each tree in kg per tree for 6 years from 2011 to 2016. The Alternate bearing effect was deduced from the data by calculating the ABI for each genotype during successive two-year periods and correcting the averages using it. Finally, the data were analyzed and combined in two main and corrected formulas, and finally from Ten stability parameters were used to identify a stable cultivar in year.

    Results

    The results of combined analysis of variance for different methods had a significant difference. So that the genetic component of the combined analysis table increased 61 percent in the corrected data compared to the original data. Also, the effect of the year of this table was dramatically justified from 37 to 14 percent, down 23 percent. The amount of interaction in both cases for corrected and non-corrected data was significant with 35% and 32%, respectively. The comparisons performed for the pair of corresponding years using the t-student test indicated the difference in mean performance for both the same year for the original and corrected data. The value of this parameter was calculated positively and negatively in succession. Which shows that the effect of interacting the auxiliary variable is the alternate bearing index in the calculations. The absolute value of this parameter represents more exposure genotypes or varieties of the phenomenon of alternate bearing. The most stable cultivars in this study with desirable function and using the data correction method, Koroneiki and Conservalia cultivars, were determined according to three factors of stability in yield, yield and oil quality.

    Conclusion

    The existence of an alternate bearing in horticultural products can significantly alter the results of compatibility studies in these products. The internal phenomenon, which does not depend on the year and its parameters, changes the actual suitability of the genotypes and the numbers of participants in the experiment. Intervening the alternate bearing index in compatibility analysis as an auxiliary variable is an important factor in reducing the effects of alternate bearing in calculations, adjusting the meanings of each genotype environment, and ultimately making the correct decision to reject or accept the adaptation of a genotype. This difference in the overall survey and determining the compatibility of cultivars is obvious in the two corrected and main data sets. On the other hand, consideration of the amount of yield, in addition to stability, is essential in determining the optimal cultivar.

    Keywords: Alternate bearing index, Auxiliary variable, Analysis of variance, Modification of averages, Sustainability parameters
  • Sheno Amini, Moazzam Hassanpour Asil *, JamalAli Olfati, Sedigheh Mousanejad Pages 249-264
    Background and Objectives

    Mycorrhiza is one of the most common and oldest symbiotic associations in the plants. These funguses are considered to be essential factors in the soil and plant system which symbiosis with roots of more than 97% of the plants. Nowadays it is known that mycorrhizal fungus increase host plant growth by in direct ways such as improving plant nutrition by absorbing nutrients, as well as increasing water absorption and indirect way such as reducing biologic and non-biologic stress. Pine trees are the most popular trees in the landscape and forests, which have compulsory symbiosis with ectomycorrhizal fungi. Several studies have been done to development symbiosis of ectomycorrhiza in sterile conditions, as well as to investigate the effect of this system on plants, but so far no studies have been done to investigate the symbiosis of three types of ectomycorrhizal fungi (Cantharellus cibarius, Amanita caesarea and Boletus edulis) and bacteria (Bacillus cereus) with black pine.

    Materials and methods

    This experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. The treatments were included: Control, B. cereus, the ectomycorrhiza funguses of Cantharellus, Boletus and Amanita and combined treatments (bacterial+ fungi). Seedlings were inoculated with fungi and bacteria after 60 days; then, the traits were evaluated after 15 months. The traits were included: root mycorrhization percent, plant height, stem diameter, stem and root dry weight, chlorophyll content and the uptake of nitrogen, phosphorus, potassium and calcium.

    Results

    Mycorrhization at 1% probability was significantly influenced by applied treatments. The highest (61.32%) and lowest (14%) percentage of mycorrhization respectively were obtained by Boletus+Bacillus and Cantharellus. The uptake of potassium, nitrogen and phosphorus elements, Atotal chlorophyll, plant height and root and stem dry weight were significantly affected by treatments; while, there were not observed significant difference between treatments in case of stem diameter, calcium uptake and chlorophyll b. All combination treatments (bacterial+fungi) dramatically increased plant height, stem dry weight, total chlorophyll and the absorption of potassium and nitrogen compared with control. Also the treatments of Boletus+Bacillus and Amanita+Bacillus had positivity effects on increment of phosphorus uptake, Chlorophyll a and root dry weight. In case of individual treatments, the results showed that only Boletus was effective in improving the stem dry weight and potassium and phosphorus uptake. In the case of separate treatments, the results indicated that only Boletus fungus was effective in increasing stem dry weight and potassium and phosphorus absorption. In other case there were no significant difference between control and other treatments. The highest and lowest values of evaluated traits respectively were obtained by Boletus+Bacillus and control.

    Conclusion

    The results conclusively suggest that all ectomycorrhizal fungus especially Boletus had a symbiosis with P. nigra. This symbiosis was improved by mycorrhiza helper bacteria and co-inoculated of B. cereus with all fungi had more positive effects on increasing of mycorrhization, nutrient uptake and growth of P. nigra.

    Keywords: Amanita, Boletus, Cantharellus, chlorophyll, Mycorrhization Percentage
  • Shahin Jahangirzadeh Khiavi *, Koorosh Falakro Pages 264-278
    Background and objectives

    The herbal tea [Camellia sinensis (L.) O.Kuntze)] is a non-alcoholic beverage with many medicinal properties that has entered Iran in the last century and cultivated in the northern region. Understanding the genetic diversity of plants for breeding programs and the protection of germplasm is very important so that it can be stated that the collection and evaluation of domestic and foreign germplasm reserves is the most important stage in plant breeding programs. Many studies have been done on the nucleus genome of this plant, but the investigation of the organelles genome relationships in this plant is very limited. For the first time in this research, we have tried to investigate the diversity of this germplasm in Iran by using the genome of chloroplasts.

    Materials and Methods

    In this research, 35 tea-plant samples from six populations (east tea cultivation district (Nashtarood), central tea cultivation district (Lahijan), west tea cultivation district (Fashalem), imported genotypes from Georgia, imported clones from Japan, and imported clones from Sri Lanka) in three collections of the tea institute were studied. At first sampling of young and fully developed leaves was performed and the DNA genomes were extracted. By using five pairs of specific primers for the chloroplast genome (DT, LF, HK, SC and rbcl) and four restriction enzymes (BglII, HinfI, AluI and PstI) with Polymerase Chain Reaction- Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR- RFLP) method, the variety in the chloroplast genome of these plants was investigated. NTSYS and POPGENE were used for cluster and population analysis.

    Results

    In this study, about 6980bp of the tea chloroplast genome was amplified in polymerase chain reaction and examined by restriction enzymes. Of the 20 primer/ enzyme combinations, four combinations (DT/ HinfI, DT/ AluI, LF/ PstI and HK/ HinfI) were shown polymorphic pattern and these four compounds put samples into seven haplotypic groups (H1, H2, H3, H4, H5, H6 and H7). All these grouping were created due to the occurrence of insertion-deletion mutations in the range of 10-40bp. Mean of genetic variation within (HS), Total (HT) and degree of genetic differentiations (GST) were 0.25, 0.46 and 0.45, respectively.

    Conclusion

    The results of investigation of 35 tea samples showed that there was no cognitive genetic structure between the different sample regions. These results also confirmed the possibility of utilization Polymerase Chain Reaction- Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR- RFLP) technique to investigation of genetic diversity and identify genotypes and varieties of tea.

    Keywords: Camellia, Chloroplast universal primer, Hanplptype, restriction enzymes
  • Alireza Yavari *, Navazolah Moradi, Asma Raeisi Monfared Pages 279-296
    Background and Objectives

    Salvia santolinifolia Boiss. is a perennial and aromatic plant which belongs to Lamiaceae family and grows wild in south of Iran. It is used indigenously for various purposes including hemorrhoid, hypertension, anti-inflammatory and anti-diarrhea treatments. Due to the drought stress of recent years and the limited spread as well as extensive harvesting of S. santolinifolia from natural habitats, conservation of its germplasm is too important. In current study, genetic diversity of some wild populations of S. santolinifolia grown in Hormozgan province was studied based on morphological markers for use in breeding programs and potential assessment of this plant in natural environment.

    Materials and methods

    In order to study the diversity of morphological and functional traits of different ecotypes in Hormozgan province, 120 genotypes belong to four ecotypes (including Abmah, GhotbAbad, Dorahi-Meymand and Sirmand) were collected in a nested design at flowering stage in winter and spring of 2018. 20 vegetative and reproductive characteristics such as plant height, plant width, leaf length, leaf width, branch number, number of flowering branches and inflorescence length were investigated. Data were analyzed using SAS, R and SPSS softwares. For cluster analysis, the cluster analysis was performed by input method and factor analysis was done using the Variomax rotation method.

    Results

    The results of variance analysis showed that significant differences (p≤0.01, 0.05) were found among the studied S. santolinifolia ecotypes for studied traits. Some morphological characteristics such as plant height, diameter of canopy, branch number, subdivision number, leaf length, leaf width and inflorescence length were significant at 1% probability level. The main stem diameter was significantly different at the 5% probability level. Genetic diversity indices such as Margalef, Shannon-Weiner and Simpson for estimating diversity within ecotypes in S. santolinifolia revealed that all four ecotypes had high diversity within ecotypes. The branch number (58.25%). diameter of canopy (50.11%), number of flowering branches (49.64%), dried weight (48.54%) and fresh weight (47.43%) had the highest diversity among studied ecotypes. The highest plant height was in Sirmand ecotype, the highest diameter of canopy and branch number were in GhobAbad ecotype, the highest leaf length and leaf width were showed in Sirmand and GhobAbad ecotypes and finally, the highest inflorescence length was in Dorahi-Meymand ecotype. The correlation coefficients between evaluated traits showed significant positive and negative correlations between some important traits. PCA analysis results demonstrated that studied characteristics divided in 6 groups which justified 68.44% of the total variance. Cluster analysis divided the four ecotypes into two independent groups. The two ecotypes of Abmah and Qotbabad were in one group, while Sirmand and Meimand ecotypes were in another group.

    Conclusion

    The findings of this study showed that there is high morphological diversity among the wild growing S. santolinifolia ecotypes in Hormozgan province which can be very valuable for use in breeding programs in order to create high quality and desirable food industries and the medicine was used.

    Keywords: Salvia santolinifolia, Ecotype, Morphological variation, Analysis of variance, Cluster analysis