فهرست مطالب

Community Health Research - Volume:9 Issue: 4, Oct-Dec 2020

Journal of Community Health Research
Volume:9 Issue: 4, Oct-Dec 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه نماینده، زهرا جعفرآبادی*، ساناز آزادی صفحات 213-214

    اختلالات مزمن ریوی مجموعه ای از بیماری هاست که جریان هوا در تنفس را محدود می کند (1). بیشتر این بیماری ها بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) است (1). براساس گزارش WHO ، مرگ و میر ناشی از COPD در سراسر جهان در حال افزایش است. پیش بینی می شود تا سال 2030 سومین علت اصلی مرگ و میر در جهان باشد (2) (ششمین علت اصلی مرگ در سال 1990 (3). این بیماری هزینه های قابل توجهی را برای سیستم های بهداشتی به همراه دارد (4). شواهد زیادی بین COPD و سیگار وجود دارد ترک سیگار موثرترین اقدام برای جلوگیری یا کند شدن پیشرفت COPD است (2،5).

    کلیدواژگان: خطر منتسب جمعیتی، مداخلات پیشگیرانه، ترک سیگار، COPD
  • نسیم نمیرانیان، سید سامان منصوری، محمد شفیعی* صفحات 215-221
    مقدمه

    اینترنت از پیشرفته ترین دستاوردهای اخیر بشر است که شبکه گسترده و بی حد و حصری از پیوندهای متعدد را در بر می گیرد.کاربردهای فراوان اینترنت و جذابیت های آن سبب شده است که در سالهای اخیر پدیده ای با عنوان اعتیاد به اینترنت ظهور یابد؛به طوری که در دهه های اخیر میزان استفاده از اینترنت چند برابر شده و تعداد کاربران آن در دنیا در حال افزایش است و اینترنت به یکی از ضرورت های زندگی تبدیل شده است. با توجه به افزایش میزان اعتیاد به اینترنت ما بر آن شدیم تا میزان اعتیاد به اینترنت را در بین دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در سال 1395 بررسی کنیم.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه تحلیلی-مقطعی بوده که بر روی 350 نفر از دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.روش نمونه گیری،نمونه گیری تصادفی بود. ابزار گردآوری داده ها شامل یک پرسشنامه جهت سوالات دموگرافیک و پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ بود؛این پرسشنامه دارای 20 سوال است که بر اساس آن فرد در یکی از 4 طبقه عادی،خفیف،متوسط و شدید قرار می گیرد. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها وارد نرم افزار SPSS 16 شده و به کمک آزمون های آماری کای دو و t مستقل تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که که از بین 350 نفر 183 نفر(3/52%)دختر و تعداد 167 نفر (7/47%)پسر بوده اند.بر حسب اعتیاد به اینترنت بین دانشجویان 65% نرمال،2/33 % لب مرز و 7/1% معتاد به اینترنت بوده اند. همچنین نتایج نشان داد بین شیوع اعتیاد به اینترنت بین دانشجویان و جنسیت،مصرف سیگار و ثبت نام در فضای مجازی رابطه آماری معنادار،و بین شیوع اعتیاد به اینترنت و وضعیت تاهل،محل سکونت و زادگاه رابطه آماری معناداری وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت رشته پزشکی و ارتباط آن با جان افراد،اعتیاد به اینترنت به هر میزان بین دانشجویان پزشکی قابل تامل بوده و باید با اتخاذ برنامه هایی از قبیل برگزاری کارگاه های آموزشی در مورد مزایا و معایب استفاده از اینترنت و عواقب بعدی آن،آگاهی دانشجویان را نسبت به خطرات اعتیاد به اینترنت افزایش داد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، اینترنت، دانشجو پزشکی
  • سیروس پناهی، فرزانه محمودوند*، شهرام صدقی صفحات 222-232
    مقدمه

    دوران بارداری و پس از زایمان یکی از مهم ترین مراحل زندگی زنان است. افزایش سطح آگاهی و ارتقاء رفتار اطلاع یابی زنان نخست باردار و نخست زا سبب بهبود دسترسی به اطلاعات موردنیاز در دوران بارداری و پس از زایمان می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی رفتار اطلاع یابی سلامت زنان نخست باردار و نخست زای مراکز سلامت شمال غرب تهران می باشد.

    روش

    پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. پرسشنامه خوداظهاری بین 358 زن نخست باردار و نخست زای 9 مرکز سلامت شمال غرب تهران- ایران درسال 2017 توزیع گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های Kruskal-Wallis و Man-Whitney U در سطح معناداری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

      نتایج نشان داد مهم ترین نیاز اطلاعاتی زن نخست باردار و نخست زا "چگونگی داشتن فرزندی سالم" ؛ مهم ترین منابع اطلاعاتی مورد استفاده "پزشک متخصص زنان وزایمان"؛ مهم ترین شیوه دسترسی به منابع "ملاقات حضوری با پزشک" و مهم ترین موانع اطلا ع یابی "هزینه های بالای مشاوره با پزشک" بود. آزمون فرضیه تفاوت معناداری بین مولفه های رفتار اطلاع یابی و ویژگی های دموگرافیک پاسخ دهندگان نشان داد. همچنین نتایج نشان داد بین مولفه های رفتار اطلاع یابی در بین دو گروه زنان نخست باردار و نخست زا اختلاف معناداری وجود ندارد (05 / 0>p).

    نتیجه گیری

      در دسترس قرار دادن اطلاعات سلامت بارداری و ارایه برنامه های آموزشی با کیفیت بالا با هزینه مقرون به صرفه در مراکز بهداشتی برای زنان نخست باردار و نخست زا می تواند به آنها کمک کند تا سواد اطلاعاتی خود را بهبود بخشند و از بسیاری از عوارض شایع مربوط به بارداری و سلامت کودک جلوگیری نماید.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، زنان باردار، بارداری، زنان نخست باردار، زنان نخست زا
  • حسن زارعی محمودآبادی*، راضیه حیدری سورشجانی، فاطمه رجایی ریزی، لیلا اکرمی صفحات 233-240
    مقدمه

    اعتیاد به موادمخدر به عنوان یکی از چالش های بزرگ در جوامع بشری، دارای ابعاد و زوایای پیدا و پنهان بسیاری است.هدف از این پژوهش بررسی رابطه نگرش مذهبی ، منبع کنترل وگرایش به سوء مصرف در افراد معتاد و غیر معتاد شهر اصفهان  بود.

    روش

    روش تحقیق توصیفی-  همبستگی و جامعه مورد پژوهش 200 نفر مرد (100 نفر وابسته به اعتیاد و 100 نفر افراد عادی) در بازه زمانی تیر تا شهریور ماه 1397 در شهر اصفهان بود. در انتخاب نمونه از جامعه مردان وابسته به مواد و عادی از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. جهت جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت، منبع کنترل راتر و گرایش به سوء مصرف استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین نگرش مذهبی ، منبع کنترل وگرایش به سوء مصرف رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد افرادی با منبع کنترل درونی گرایش کمتری به سوء مصرف مواد دارند و نیز افرادی که نگرش مذهبی درونی دارند؛ گرایش کمتری به سوء مصرف مواد دارندو در نهایت اینکه نگرش مذهبی و منبع کنترل نقش کلیدی در گرایش به سوء مصرف مواد دارند.

    نتیجه گیری

    از این رو می توان نتیجه گرفت که نگرش مذهبی ضعیف و نیز فقدان منبع کنترل درونی از علل مهم گرایش به اعتیاد  است که می بایست در این زمینه اقداماتی انجام شود.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، منبع کنترل، سوء مصرف مواد، معتاد
  • روح الله عسکری، میلاد شفیعی، ذبیح الله چارراهی، سید علی المدرسی، سید محمد افرازنده* صفحات 241-255
    زمینه و هدف

    دسترسی جغرافیایی مناسب به امکانات درمانی بیمارستانی منجر به افزایش مراجعه افراد جهت دریافت خدمات غیر اورژانسی و عدم تاخیر در ارایه خدمات اورژانسی خواهد شد. هدف این پژوهش، تعیین وضعیت دسترسی به امکانات درمانی بیمارستانی و مکان یابی بهینه بیمارستانها در شهر یزد در سال 2019 بود.

    روش تحقیق

    این پژوهش از نظرنوع  توصیفی و از نظر اهداف یک مطالعه کاربردی است. داده های مورد نیاز تحلیل دسترسی شامل اطلاعات مربوط به کلیه مراکز بیمارستانی موجود، اطلاعات جمعیتی، نقشه ی کاربری نظامی، مسکونی، ورزشی، صنعتی، فضای سبز، آموزشی،  تراکم جمعیت، راه های ارتباطی و لایه  بلوک های جمعیتی شهر یزد بود. تحلیل داده ها در نرم افزار GISورژن 10.3انجام گرفت.

    یافته ها

      شهر یزد دارای 11 بیمارستان و 1915 تخت فعال است. تعداد بیمارستانها متناسب با کل جمعیت بود ، اما کمبود 147 تخت فعال وجود داشت. سرانه فضای بیمارستان 0.40 متر مربع بود که بیشتر از حد استاندارد (0.37 مترمربع) است. توزیع بیمارستان و تختخواب در مناطق مختلف یزد نابرابر بود.درصد جمعیت با دسترسی زیاد یا مطلوب  (جمعیت داخل شعاع 1500 متری پیرامون بیمارستانها) به بیمارستانهای دارای  بخش های اورژانس، داخلی وجراحی، اطفال و زنان وزایمان به ترتیب 54.12 ، 41.92، 44.44 و 48.34 درصد جمعیت شهریزد است. همچنین ، جمعیت با دسترسی محدود (جمعیت خارج از شعاع 3000 متری بیمارستان ها) به بیمارستان های دارای واحدهای اورژانس ، داخلی و جراحی ، کودکان و زنان به ترتیب 15.40، 31.72 ، 21.78 و 18.89 درصد از جمعیت یزد را تشکیل می دهند. نقشه طبقه بندی شده پهنه های شهر یزد برای احداث بیمارستان در 5 دسته بسیار مناسب تا بسیار نامناسب نشان داد که نزدیک به 34 درصد منطقه مورد مطالعه، جهت احداث بیمارستان مناسب است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده ، کمبود بیمارستان و فضای بیمارستانی در  شهر یزد وجود ندارد و تعداد تخت ها کمتر از استاندارد بین المللی نیست. با این حال ، مکان یابی بیمارستان ها به گونه ای نیست که بخش عمده ای از جمعیت در شعاع دسترسی زیاد یا مطلوب بیمارستان ها قرار گیرند.

    کلیدواژگان: دسترسی به خدمات بهداشتی، بیمارستان، مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر یزد
  • محمدتقی سهرابی رنانی، فهیمه نورافکن، فریبا فتحی مرد، کاوه صادقیان خشوئی، رقیه مزارعی* صفحات 256-264
    زمینه و هدف

    دیابت و کنترل آن متاثر از شبکه پیچیده ای از  عوامل روانی ، رفتاری، نگرش و  مراقبت های سلامتی است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین سلامت روان و خودکارآمدی باسواد سلامت  دربیماران دیابتی نوع دو انجام شد.

    روش

     این مطالعه از نوع تحلیلی همبستگی بود که بر روی 60نفراز بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی ودرمانی شهر کازرون در سال 1397انجام شد .نمونه ها با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند .جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه  مشخصات فردی  ، مقیاسخودکارآمدی عمومی(GSES) شرر و همکاران ،سواد سلامت منتظری وهمکاران  (HELA) و پرسشنامه سلامت روان کیز  (MHC-SF)است .تجزیه و تحلیل داده ها در APSS v21 و از آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام گردید (P<0.01).
    .

    یافته ها

    سلامت روان با سواد سلامت رابطه مثبت و معناداری دارد (p <0.001) بنابراین ، افراد با سلامت روان بهتر سطح سواد سلامت خود را بهتر ارزیابی می کنند. با این حال ، هیچ ارتباطی بین خودکارآمدی و سواد سلامت یافت نشد (r = -0.19 p> 0.001) ، علاوه بر این ، نتایج رگرسیون نشان داد که سلامت روان می تواند 54 درصد واریانس سواد سلامت را پیش بینی کند (R2= 0.54, p <0.001). .

    نتیجه گیری

    . نتایج این مطالعه نشان داد که بهبود سلامت روان، افزایش سواد سلامت در بیماران دیابتی را درپی دارد که این امر می تواند در مقابله با مشکلات به فرد کمک کند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سلامت روان، سواد سلامت، بیماران مبتلا به دیابت
  • فرخ لقا ثروت، سید سعید مظلومی محمود آباد، معصومه عباسی شوازی*، علی دهقانی صفحات 265-272
    مقدمه

    حمایت اجتماعی و سازمانی از عوامل موثری هستند که ارتباط تنگاتنگی با فرسودگی شغلی دارند و با توجه به محدود بودن این نوع مطالعات بر روی کارگران ایرانی، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت پیش بینی کنندگی حمایت اجتماعی و حمایت سازمانی در فرسودگی شغلی کارگران در شهر یزد انجام گردید.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی در بین200 نفر از کارگران نساجی شهر یزد با روش نمونه گیری طبقه ای انجام گرفت.  داده ها توسط ابزاری مشتمل بر مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه حمایت اجتماعی ، حمایت سازمانی و فرسودگی شغلی Maslach  جمع آوری شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS  با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری آزمون ها p<0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    رابطه قوی، مثبت و معناداری بین فرسودگی شغلی و خستگی هیجانی وجود داشت (0/88r=)(001/ 0p <) و رابطه منفی معناداری بین فرسودگی شغلی و حمایت اجتماعی(0/390r =)، حمایت دوستان (401/ 0r=-)، حمایت خانواده (218/ 0r=-) و حمایت دیگران مهم (283/ 0r=-) وجود داشت (001/ 0 p <). تحلیل رگرسیون خطی چندمتغیره نشان داد که 17/8 درصد از تغییرات در فرسودگی شغلی، توسط حمایت دوستان، خانواده و افراد مهم تبیین می شد(, p <0.001R2=0.178) و حمایت دوستان، بیشترین تاثیرگذاری را بر فرسودگی شغلی داشت (, p <0.001 β =-0.338). حمایت اجتماعی و حمایت سازمانی، 35/9 درصد از تغییرات در فرسودگی شغلی را تبیین می کردند (, p<0.001R2=-0.359) و حمایت سازمانی، بیشترین تاثیرگذاری را برفرسودگی شغلی داشت (, p <0.001 β =-0.472).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه حمایت سازمانی، قوی ترین پیشگویی کننده معنادار فرسودگی شغلی در کارگران بود، توسعه مداخلات سازمانی برای افزایش حمایت در محیط کار می تواند به عنوان استراتژی موثری برای کاهش یا کند نمودن فرسودگی شغلی در بین کارگران در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، حمایت اجتماعی، حمایت سازمانی، کارگران
  • محمدرضا ساده، رضا شریفات پور* صفحات 273-281
    مقدمه

    ضعف عضلانی و مشکلات تعادلی به عنوان عامل محدودکننده در بیماران ام اس به شمار می رود که می تواند با فعالیت بدنی بهبود یابد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هشت هفته ورزش هوازی بر عملکرد تعادلی و شاخص هزینه فیزیولوژیک بیماران مبتلا به ام.اس شهرستان یزد در سال 1394، بود.

    روش کار

    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و به صورت طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفت. نمونه های تحقیق به صورت هدفمند در دسترس شامل 30 نفر (15 نفر گروه تمرین و 15 نفر گروه کنترل)  از بیماران زن مبتلا به ام.اس عضو انجمن ام.اس بیمارستان شهید صدوقی یزد که بیماری آنها توسط متخصص مغز و اعصاب و با استفاده از امتیاز مقیاس EDSS کمتر از 4/5، تشکیل می دادند. آزمودنی های به صورت هدفمند در دسترس و به  صورت تصادفی ساده به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 8 هفته، 3 روز در هفته، هر جلسه 90-60 دقیقه با شدت 70-50 درصد با حداکثر ضربان قلب در یک برنامه تمرین هوازی شرکت کردند. از آزمون های شارپند رومبرگ برای تعادل ایستا، آزمون بلند شدن و راه رفتن زمان دار برای تعادل پویا و آزمون هزینه فیزیولوژیک برای تعیین شاخص هزینه فیزیولوژیک بیماران استفاده گردید. جهت تحلیل آماری از میانیگین انحراف استاندارد و همچنین از آزمون های شاپیروویلک، تی مستقل و تحلیل کوواریانس از نرم افزارSPSS  نسخه 25 در سطح (0/05 > P) استفاده گردید.

     یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که تمرین منتخب هوازی موجب افزایش معنی دار در میزان تعادل ایستا (07/ = 0P) و افزایش معنی دار در میزان تعادل پویا (0/001 > P) و همچنین موجب بهبود شاخص هزینه فیزیولوژیک (0/001=P  ) بیماران زن مبتلا به ام اس در گروه تمرین در مقایسه با گروه کنترل گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر تمرینات هوازی می تواند منجر به بهبود تعادل ایستا و پویا، همچنین بهبود شاخص هزینه فیزیولوژیک در بیماران مبتلا به ام. اس گردد. لذا استفاده از این تمرینات برای بیماران مبتلا به ام اس توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، بیماران ام اس، تعادل، شاخص هزینه فیزیولوژیک
|
  • Mahdieh Namayandeh, Zahra Jafarabadi*, Sanaz Azadi Pages 213-214

    Chronic pulmonary disorders are a set of diseases that restrict respiration airflow(1).Most of these diseases are chronic obstructive pulmonary disease (COPD)(1). According to the WHO  report, mortality from COPD is increasing worldwide. It is expected to be the third leading cause of death worldwide by 2030(2) (the sixth leading cause of death in 1990(3). This disease causes significant costs for health systems(4). There is strong evidence between COPD and smoking as a major risk factor. Smoking cessation is the most effective measure to prevent or slow COPD progression (2,5). The effect of smoking on COPD was assessed in selected studies using the odds ratio (OR). The data analysis results using the random effects method showed that the risk of COPD was higher in smokers and those exposed to cigarette smoke.(current smoker; 95% CI: 0.78 – 4.31, OR: 1.83, Ex-smoker; CI: 1.05 - 4.98, OR: 2.29, passive smoker; CI: 0.43_3.08 , OR: 1.15)(3,6). According to the results of the 7th national survey of non-communicable disease risk factors (Steps 2016),the distribution of current smokers, ex-smokers, and passive smokers were 9.71, 14.63,and 31.53 among over 18 years old, respectively(7). Furthermore, the population attributed risk (PAR) of each factor with Levin formula (PAR=P(OR-1)/P(OR-1)+1) is 0.89%, 0.95%, and 82.5%, respectively, which indicates when smoking would eradicate in populations, we can propose to lower up to almost 90 % in the population’s  COPD.

    Keywords: Population attributable risk, preventive interventions, smoking cessation, COPD
  • Nasim Namiranian, Seied Saman Mansouri, Mohammad Shafiee* Pages 215-221
    Introduction

    The Internet is one of the most advanced human achievements that encompasses a wide and unbroken network of multiple links. The vast Internet usage and appetite has led to the emergence of a phenomenon called Internet addiction in recent years; As Internet usage has multiplied in recent decades and its users have grown exponentially, the Internet has become a necessity for life. Considering the increase in the rate of Internet addiction, we tried to investigate the rate of internet addiction among medical students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd in 1395.

     Materials & Methods

    This analytic-cross-sectional study was performed on 350 students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd. The sampling was random sampling. The data collection tool was a demographic questionnaire and Yangchr('39')s Internet addiction inventory. The questionnaire contains 20 questions, according to which the person is placed in one of four classes: normal, mild, moderate and severe. After collecting the data, the data were entered into SPSS 16 software and analyzed using Chi-square and independent t tests.

     Results

    The results of the study showed that out of 350, 183 (52.3%) were female and 167 (47.7%) were male. According to Internet addiction, students were 65% normal, 33.3% border lip And 1.7% were addicted to the Internet. The results also showed that there was a significant statistical relationship between the prevalence of internet addiction among students and sex, smoking and registration in cyberspace, and there was no significant statistical relationship between the prevalence of internet addiction and marital status, place of residence and birth place.

     Conclusion

    . Given the importance of the field of medicine and its connection with the lives of people, Internet addiction is at all possible thoughtful among medical students and should be taken by adopting programs such as holding workshops on the advantages and disadvantages of using the Internet and its subsequent consequences, Increased student awareness of the dangers of internet addiction.

    Keywords: addiction, Internet, medical student
  • Sirous Panahi, Farzaneh Mahmoudvand*, Shahram Sedghi Pages 222-232
    Introduction

    Pregnancy, especially the first pregnancy and childbirth, affects the women’s quality of life. Improving information-seeking behavior facilitates the decision-making process of women during pregnancy and postpartum. The aim of this study was to investigate the health information-seeking behavior of Iranian first-time mothers and first-time pregnant women.

    Methods

    This research was a cross-sectional-descriptive survey .A self-administered questionnaire was distributed among 358 first-time mothers and first-time pregnant women who attended 9 health centers in the northwest of Tehran, Iran, in 2017. Data were analyzed using SPSS version 24 and by conducting descriptive statistics and Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests at .05 significance level.

    Result

    The most important information need of the first- time mothers and first-time pregnant women was "Fetal/newborn health"; the most important source of information used was "gynecologist"; the most important way to access the resources was "visiting a doctor in person," and the most critical barrier to access information was "high costs of visiting a doctor, midwife, or nurse." Testing the hypotheses showed significant differences between information seeking components and demographic characteristics of the respondents. It was also found that there was no significant difference between the components of information-seeking behavior among two groups of first-time mothers and first-time pregnant women (p>0.05).

    Conclusion

      Making pregnancy-related health information more available and accessible and providing high-quality educational programs at affordable cost in health centers for first-time mothers and first-time pregnant women can help them increase their health literacy and prevent many common complications associated with pregnancy and child health.

    Keywords: Information seeking behavior, Pregnant women, Pregnancy, Primigravida, Primipara
  • Hassan Zareei Mahmood Abadi*, Razieh Hidari Sooreshjani, Fatemeh Rajaei Rizi, Leila Akrami Pages 233-240
    Introduction

    Drug addiction as one of the major challenges in human societies has many hidden aspects. The purpose of this study was to investigate the relationship between religious attitude, locus of control and tendency to abuse in addicts and non-addicts in Isfahan.

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the study population was 200 men (100 addicts and 100 normal people) from July to September 2018 in Isfahan. Samples were selected from the population of drug-dependent and normal men using available sampling method. Allportchr('39')s Religious Orientation Questionnaire, Rutter Control Source, and Abuse Trend Questionnaire were used for data collection

    Results

    Findings showed that there is a significant relationship between religious attitude, locus of control and tendency to abuse. The results also showed that people with internal control locus of control tend to be less likely to abuse drugs, as well as those with an internal religious attitude; less tendency to substance abuse, and finally, religious attitude and locus of control have a key role in drug abuse tendency .

     Conclusion

    It can be concluded that poor religious attitude and lack of internal control are important causes of addiction tendency.

    Keywords: Religious orientation, Locus of control, Substance abuse, Addict
  • Roohollah Askari, Milad Shafiee, Zabihollah Charrahi, Seyed Ali Almodarresi, Seyed Mohammad Afrazandeh* Pages 241-255
    Introduction

    proper geographical access to hospital medical facilities will increase people’s visits to receive non-emergency services and no delay in providing emergency services. This research aimed to determine the level of access to hospital medical facilities with Geographical Information System in Yazd in 2019.

    Methods

    This research is descriptive and applied. The required data for analyzing access included the information related to all existing hospitals, demographic data, and the layer of Yazd’s population blocks. Data analysis was carried out with GIS10.3 software.

    Results

    Yazd city has 11 hospitals and 1915 active beds. The number of hospitals was proportional to the total population, but there was a shortage of 147 active beds. The per capita hospital space was 0.40 square meters, which is more than the standard (0.37 m2). The distribution of hospitals and beds in different regions of Yazd was inequitable. The population with high or desirable access (the population within a 1500-meter radius of the hospitals) to the hospitals with emergency, internal and surgery, pediatric, and gynecology units made up 54.12, 41.92, 44.44, and 48.34 percent of the Yazd’s population, respectively. Also, the population with limited access (the population out of a 3000-meter radius of hospitals) to the hospitals with emergency, internal and surgery, pediatric, and gynecology units made up 15.40,   31.72, 21.78, and 18.89 percent of the Yazd’s population, respectively.

    Conclusion

    Regarding the obtained results, it is concluded that there is no shortage of hospitals and hospital space in Yazd, and the number of beds is not way below the international standard. However, locating the hospitals is not so that a large proportion of the population is placed within the radius of high or desirable access to hospitals.

    Keywords: Health Services Accessibility, Hospital, Spatial distribution, Locating, geographical information system, Yazd
  • Mohammad Taghi Sohrabi Renani, Fahimeh Nourafkan, Fariba Fathimard, Kaveh Sadegheyan Khashoei, Roghayeh Mazarei* Pages 256-264
    Introduction

    Since diabetes is a complex network of psychological and healthcare factors, this paper aims to investigate the relation between type 2 diabetes and mental health.

    Method

    This study was analytical cross-sectional research on 60 diabetic patients referring to Kazerun health care centers, southwest of Iran, in 2018. The samples were selected by convenience sampling method. The data were collected using the Demographic Profile Questionnaire, General Self-Efficacy Scale  (GSES), Health Literacy Questionnaire  (HELA), and Mental Health Continuum (MHC-SF). Data analysis was performed in APSS v21 and from descriptive statistics including mean and standard deviation and using the statistical tests of Spearman correlation coefficient and multiple regression analysis (P <0.01).

    Findings

       Mental health has a significant positive relationship with health literacy (p <0.001). Thus, individuals with better mental health evaluate their level of health literacy better. However, no relationship was found between self-efficacy and health literacy(r= -0.19, p >0.001). Besides, regression results indicated that mental health can predict a 54% variance of health literacy (R2= 0.54, p <0.001).

    Conclusion

    The findings of this study shows that boosting an individual’s mental health leads to an increase in health awareness in patients afflicted with diabetes which after all, can cause a better coping capability in these people.

    Keywords: Self-efficacy, Mental health, Health literacy, Diabetic patients
  • Farokhlegha Servat, Seyed Saeed Mazloomy Mahmoodabad, Masoumeh Abbasi- Shavazi*, Ali Dehghani Pages 265-272
    Introduction

    Social and organizational supports are effective factors closely related to job burnout and Due to the limited studies in this area on Iranian workers, this study aims to determine the predictability of social support and organizational support in  job burnout for workers in Yazd.

    Methods

    This cross-sectional study was carried out among 200 textile workers in Yazd through stratified random sampling. The data were collected by the tools including demographic characteristics, questionnaires of social support, organizational support, and Maslachchr('39')s job burnout. The data were analyzed by SPSS using the Pearson correlation coefficient and the multiple linear regressions. The Significance level of tests was considered as p <0.05. 

    Results

    There was a significant strong positive relationship between job burnout and emotional exhaustion (r= 0.88) (p <0.001 (. There was found a significant negative correlation between job burnout and social support (r =- 0.390), friend support (r= -0.401), family supoert (r= -0.218), important others support (r= - 0.283) (p <0.001 (. Multiple linear regression analysis showed that 17.8% of the changes in job burnout were explained by friends, family, and important others support (R2=0.178, p<0.001) whereas support from friends was the strongest predictor of job burnout (β= - 0.338, p <0.001). Social and organizational support explained 35.9% of the changes in job burnout (R2= 0.359, p<0.001) with organizational support being the strongest predictor of  job burnout (β= - 0.472, p<0.001).

    Conclusion

    Given that organizational support was the most significant predictor of job burnout in workers, developing organizational interventions to increase support in workplace can be regarded as effective strategy to reduce or slow down job burnout among workers.

    Keywords: Job burnout, Social support, Organizational support, Workers
  • Mohammad Reza Sadeh, Reza Sharifatpour* Pages 273-281
    Introduction

      Muscle weakness and balance problems are limiting factors in Multiple sclerosis patients that can be improved due to physical activity. The purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks of aerobic exercise on balance function and Physiological Cost Index in patients with MS in Yazd city in 1394.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted in two stages: pretest and post-test. The subjects were selected by targeted and available sampling and randomly divided into training and control groups that included 30 patients (15 in the experimental group and 15 in the control group). The subjects were randomly divided into two groups of experimental and control. Subjects in the experimental group participated in an aerobic exercise program for eight weeks, three days a week, each session of 60-90 minutes with an intensity of  50-70% of maximum heart rate. For statistical analysis we used descriptive statistics such as mean, standard deviation, and the Shapiro-Wilk test used to measure the normality of the data, independent t-test and the covariance (ANCOVA). The significance level of the tests was p < 0.05 by using the SPSS-25 software.

    Results

      ANCOVA results revealed that the selected aerobic training significantly increased both static balance (p = 0.007) and dynamic balance (p = 0.001). Moreover, aerobic training positively influenced the physiological cost index (P = 0.001.

    Conclusion

    aerobic exercise can improve both static and dynamic balance and increase the Physiological Cost Index in M.S patients. Therefore, these exercises are recommended for patients with MS.

    Keywords: Aerobic exercise, Balance, MS patients, Physiological cost index