فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 58 (آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان علی محمدی صفحات 7-25

     تحریم یکی از ابزارهای اجبار کننده بین‌المللی دولت‌ها برای تغییر در رفتار آنهاست. این ابزار در واقع مبتنی بر نفی اصل برابری دولت‌هاست که یک یا چند کشور علیه دیگری وضع و از او می‌خواهند تا تغییرات اساسی و بنیادین در ساختارها، هنجارها و رفتارهایش اعمال کند. جمهوری اسلامی ایران از زمان تاسیس، مورد تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده و متحدان غربی‌اش قرار گرفته و امروزه سخت‌ترین تحریم‌ها بر آن اعمال شده است. این تحریم‌های اقتصادی با تحت‌الشعاع قرار دادن ابعاد مختلف حقوق بشر تاثیرات سوء بسیاری بر شهروندان برجای می‌گذارد. این نوع تحریم‌ها، ناقض اصل همزیستی مسالمت-آمیز در روابط بین‌الملل است که مستلزم احترام به اصول سیاسی حقوق بین‌الملل یعنی تساوی حقوق، عدم مداخله، همکاری و دوستی، احترام به استقلال و تمامیت ارضی دولت‌ها در میان اعضای جامعه بین‌المللی است. بدون تردید تحریم‌های یکجانبه آمریکا مغایر با تضمین صلح و امنیت جهانی، همبستگی ملل، به رسمیت شناختن حق تعیین آزادانه سرنوشت و عدم توسل به زور در روابط بین‌المللی در پرتو منشور سازمان ملل متحد است. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی تبیین شده که تحریم‌های اقتصادی یکجانبه آمریکا و حتی تحریم‌هایی که در چارچوب شورای امنیت صورت گرفته، ابعاد مختلف حقوق مندرج در اسناد بین‌المللی حقوق بشر من‌جمله حق حیات را تضییع کرده و سطح آموزش، رفاه و بهداشت را در زمینه‌هایی مثل حق کار، غذا، استانداردهای زندگی مطلوب، توسعه و تعیین سرنوشت و... تحت‌الشعاع بسیار قرار داده است.

    کلیدواژگان: تحریم یک جانبه، ایالات متحده آمریکا، منشور ملل متحد، حقوق بشر
  • حامد حاجتی چپه زادی صفحات 27-45

    حمله نظامی عراق به ایران که از آن بعنوان جنگ تحمیلی یاد می‌شود در 31 شهریور 1359 آغاز و به مدت هشت سال به درازا کشید. این جنگ که به دلایل مختلفی روی داد منافع دولت‌های مختلفی را تحت تاثیر خود قرار داد. دولت‌های عربی که در پیرامون کانون این نزاع قرار داشتند با تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بر این کانون، در آغاز و پایان آن دخیل بودند. تبیین عملکرد و مواضع دولت‌های عربی در طی جنگ تحمیلی از مهمترین اهداف این پژوهش می‌باشد. شیوه گردآوری منابع با استفاده از متون تخصصی مرتبط با مقاله حاضر و با روش توصیفی و تحلیلی مورد بحث و کنکاش قرار گرفته است. لذا این تحقیق با واشکافی رویکرد دولت‌های عربی در طی جنگ تحمیلی به دنبال پاسخ به این پرسش اصلی است؛ رویکرد دولت‌های عربی چه تاثیری در آغاز و پایان جنگ تحمیلی داشت؟ یافته‌ها نشان می‌دهند رویکرد اکثر دولت‌های عربی در آغاز و پایان جنگ تحمیلی با تاثیرپذیری از تحولات میدانی جنگ، ناسیونالیسم عربی و سیاست‌های غرب و شرق همواره به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در همراهی با حزب بعث عراق بود که این امر بیشتر ناشی از مولفه هویتی می‌باشد لذا این امر سبب ترغیب به جنگ، تداوم جنگ و تحمیل خسارات فراوان مالی و جانی برای ایران شد.

    کلیدواژگان: عراق، دولت های عربی، جنگ تحمیلی، انقلاب اسلامی، سازه انگاری
  • محمدرضا اویسی صفحات 47-71

    روابط بین‌الملل بعنوان یک پدیده علمی، دارای ارکان متعددی است که یکی از رکن‌ها، فرهنگ بعنوان اعتقادها، سنت‌ها و عادت‌های هر ملت می‌باشد. بنحویکه گروهی از تیوری‌پردازان روابط بین‌الملل همچون هانتینگتون، فرهنگ را عامل تنش‌های بین‌المللی می‌دانند و در مقابل آنها گروهی دیگر فرهنگ را عامل همگرایی‌های بین‌المللی می‌دانند. پس هم اکنون که حیطه فرهنگ و مسایل فرهنگی بعنوان یک رکن مهم از ارکان روابط بین‌الملل در عرصه نظام بین‌الملل، مورد توجه می‌باشد واجب است تا با نگاهی علمی به مداقه در باب کارکرد فرهنگ در روابط بین‌الملل بپردازیم؛ پس در این مقاله، هدف، یافتن پاسخ این سوال است که فرهنگ بعنوان بنیادی‌ترین شاخصه هر ملت، در بستر نظام بین‌الملل و عرصه روابط بین‌الملل چه کارکرد و کارویژه‌ای دارد؟ لذا به شیوه کتابخانه‌ای مطالب گردآوری گشته و به روشی توصیفی_تحلیلی به بررسی آنها پرداخته‌ایم و سرانجام دریافتیم که فرهنگ به دلیل داشتن تاثیر متقابل بر جهانی شدن موجب تقویت قدرت نرم، تسهیل تجارت بین‌الملل، تبادل سریع و بین‌المللی شدن علوم، انتقال سریع اخبار و... در روابط بین‌الملل گشته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، نقش، روابط بین الملل، نظام بین الملل، جهانی شدن
  • حسین سیاحی صفحات 73-99

    مقاله حاضر در پی تبیین نقش سیاست خارجی دولت‌ها بخصوص دولت‌ها و کشورهای ذره‌ای در افزایش قدرت و نفوذ بین‌المللی‌شان است. بدین منظور با مطالعه و بررسی سیاست خارجی بعنوان ابزار تحقق اهداف ملی و سرچشمه آن یعنی قدرت، در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه کشورهای ذره‌ای همچون قطر می‌توانند علیرغم نداشتن قدرت سخت نظامی و قوه اجبار، سیاست خارجی خود را بگونه‌ای تنظیم نمایند که در راه تحقق اهداف ملی خویش قدم بردارد. در پاسخ به این پرسش، این پژوهش در بخش اول، ضمن بررسی مفاهیم موردنیاز پژوهش نظیر اهداف ملی، قدرت، سیاست خارجی و اهداف و ابزار آنان نظیر دیپلماسی، تحولات آنان در طول زمان را مورد بررسی قرار خواهد داد. در بخش دوم نیز سیاست خارجی قطر و دیپلماسی عمومی اتخاذ شده از سوی این دولت مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه-گیری می‌شود که دیپلماسی و سیاست خارجی قطر در جهت برندسازی و تصویرسازی ملی از این کشور در سطح منطقه و جهان سبب شده است که یک دولت ذره‌ای و کوچک بتواند بوسیله دیپلماسی عمومی و از طریق جلب افکار عمومی بعنوان مفهوم جدیدی از قدرت، قدرت خود را افزایش داده و اهداف ملی خود را تامین نماید.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، قطر، دیپلماسی عمومی، تصویر سازی مثبت، قدرت
  • نیما احمدی نژاد صفحات 101-123

    قتل از مهمترین رفتارهای ممنوعه‌‌ای است که در تمام جوامع انسانی جرم شناخته شده است. چراکه نتیجه‌‌ آن سلب مهمترین سرمایه‌ خدادادی یک انسان یعنی حیات اوست. قتل عمد مانند سایر جرایم دارای ارکان و عناصری است که از مجموع آنها این پدیده مجرمانه به وجود می‌آید. از ارکان اصلی قتل عمد وجود شخص زنده است و تا زمانی که این رکن احراز نگردد این جرم تحقق نمی‌یابد. همچنین برای تحقق قتل عمد علاوه بر رکن مادی و قانونی به رکن روانی (معنوی) هم نیاز داریم و آن اینکه قاتل باید قصد مجرمانه داشته باشد. از نظر فقه اسلامی نیز اهمیت ویژه‌ای به قتل نفس داده شده است. قتل عمدی علاوه بر اینکه یک جرم عمومی است جرم فردی و شخصی به حساب می‌آید. مجازات قتل عمد، قصاص است. اما آنچه مسلم و قطعی است اینکه فقیهان شیعی و اندیشمندان حقوق اسلامی، با کمی اختلاف‌نظر، جنایات علیه انسان را به عمد، شبه‌عمد و خطیی محض تقسیم می‌نمایند که این تقسیم‌بندی مطابق با حقوق ایران بوده است. مطالعه حاضر به روش توصیفی-تحلیلی انجام گردید و در بررسی تطبیقی حقوق ایران و فقه امامیه این نتیجه حاصل شد که تطابق زیادی دیده می‌شود و جزء در موارد محدود، مواد قانونی از فقه امامیه گرفته شده است.

    کلیدواژگان: قتل عمد، حقوق ایران، فقه امامیه
  • عبدالقدیر یلمه صفحات 125-141

    تلفظ یکی از بخش‌های مهم، در یادگیری هر زبانی محسوب می‌شود. قطعا بدون توانایی کافی در تلفظ، حتی در صورت داشتن دانش واژگانی، دستوری و دیگر مهارت‌های زبانی، امکان ارتباط و تفهیم و تفاهم حاصل نخواهد شد. کیفیت تلفظ حروف و جملات می‌تواند نقش مهمی در درک شنیداری طرفین داشته باشد. عدم توانایی تلفظ، خصوصا در بزرگسالان، با تداخل قوانین آوایی زبان اول به صورت لهجه زبان مادری، آشکار می‌گردد. این مساله، نشان دهنده مشکل اصلی و توانایی پایین فرد را نشان می‌دهد. مساله اصلی اینکه، آموزش تلفظ در یادگیری زبان بعنوان یک مهارت محسوب می‌شود. مهارت تلفظ و مهارت‌های زبانی مکمل یکدیگرند. در واقع هدف پژوهش این است که اهمیت آموزش تلفظ را در یادگیری زبان نشان دهد. روش جمع‌آوری اطلاعات، به صورت اسنادی و استفاده از منابع کتابخانه‌ای بر پایه تحلیل کیفی انجام شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد، به علت پیچیدگی ماهیت تلفظ، بسیاری از معلمان به راحتی از کنار آموزش تلفظ می‌گذرند؛ یا کمتر به آن می‌پردازند. نپرداختن به آموزش درست تلفظ و آواهای زبان برای زبان‌آموزان خارجی و حتی دانش‌آموزان بومی، با گذشت زمان، واژه‌ها بصورت غلط در ذهن‌شان تثبیت می-گردد. آموزش درست تلفظ در فهم و درک تعامل افراد، نقش اساسی دارد. کسب مهارت تلفظ، به همراه کتاب‌های آموزشی مهارت‌های زبانی، امکانپذیر است. آموزش مهارت‌های شنیدن، گفتگو کردن، خواندن و نوشتن، از راهکارهای آموزش تلفظ محسوب می‌شود. در این خصوص با تحلیل کیفی و زبان‌شناختی نظریه‌های آموزش زبان، یافته‌هایی که بیشتر کاربردی‌تر هستند برای آموزش تلفظ، پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: تلفظ، شنیدن، گفتگو، خواندن، نوشتن
  • یارزمان منگل صفحات 143-163

    مقاله حاضر پیرامون برجسته‌سازی و ابراز اهمیت ادب مقارن در توحید آداب اسلامی و نزدیکی آن به یک دیگر در تمامی گوشه‌های جهان را به تصویر می‌کشد؛ قبل از همه ادب مقارن به جهانی بودن ادب اسلامی از آغازین روزها اعتراف دارد، و به همین دلیل تاثیرپذیری بعضی از آداب دیگر از آداب عربی نیز گواهی خوبی برای این ادعا است. هدف این مقاله بیان تفاوت‌ها، تشابه و نقش ادب مقارن در توحید آداب اسلامی است، همچنین به تصویر کشیدن داشته‌های ادبی ملت‌های مختلف و نقش‌آفرینی ادب مقارن در توحید می‌باشد. این مقاله سخن پیرامون منشا و تاثیرپذیری بین آداب عربی، پشتو و فارسی دری در داستان پردازی‌های ادبا ادبیات مزبور را بگونه‌ای همه‌جانبه مورد عنایت قرار داده است که بطور مثال، نمونه ادبی در آداب مذکور داستان لیلی و مجنون انتخاب شده است. ادب قصصی موقوف به یک قوم و گروه نیست بلکه تراوش‌های ذهنی و فکری انسان‌ها در تمام جهان است. یافته‌ها نشان می‌دهد که داستان لیلی و مجنون در آداب عربی، پشتو و فارسی با هم قرابت‌های زیادی در شخصیت قهرمانی داستان دارد، که همان قیس است ولی تفاوت‌های نیز با هم دارند.

    کلیدواژگان: نقش ادبیات تطبیقی، لیلی و مجنون، آداب اسلامی، عشق عذری عفیف، عشق صوفی
|
  • Rezvan A. Mohammadi Pages 7-25

    Sanctions are one of the international coercive tools for forcing governments to change their behavior. In fact, this tool is based on the denial of the principle of equality of states, and is a tool that one or more countries apply against a country and ask it to make fundamental changes in its structures, norms and behaviors. Since its inception, the Islamic Republic of Iran has been subject to unilateral sanctions by the United States and its Western allies, and today it is subjected to the harshest sanctions. These economic sanctions have many adverse effects on citizens by affecting various aspects of human rights. These kinds of sanctions violate the principle of peaceful coexistence in international relations, which requires respect for the political principles of international law, namely equality of rights, non-interference, cooperation and friendship, respect for the independence and territorial integrity of states among members of the international community. Undoubtedly, the US unilateral sanctions are contrary to the guarantee of world peace and security, the solidarity of nations, the recognition of the right to self-determination and the non-use of force in international relations in the light of the UN Charter. In this study, using the analytical-descriptive method, it is explained that the unilateral economic sanctions of the United States and even the sanctions imposed within the framework of the Security Council, have violated various aspects of the rights contained in international human rights documents - including the right to life – and it has greatly affected the level of education, welfare and health in areas such as the right to work, food, desirable living standards, development, self-determination, and so on.

    Keywords: Unilateral Sanctions, United States, United Nations Charter, Human Rights
  • Hamed H. Chapehzadi Pages 27-45

    Iraq's military aggression against Iran, known as the imminent war, began on September 31, 1980, and lasted for eight years. This war, for various reasons, affected the interests of different governments. The Arab governments that were around the center of the conflict were influential at the beginning and end of it. Therefore, this research seeks to answer this key question by examining the external behavior of Arab governments during the imposed war "What effect did the foreign behavior of Arab governments have on the beginning and end of the imposed war?" The findings show that the foreign behavior of most Arab governments at the beginning and end of the imposed war was influenced by the developments in the field of war, Arab nationalism, and western and eastern policies in direct and indirect association with the Iraqi Ba'ath Party, largely due to the identity component. This led to the war, the continuation of the war, and the imminent infliction of financial and military losses on Iran. Explaining the performance and positions of Arab governments during the imposed war is one of the most important goals of this research. The raw materials of this article have been collected using specialized texts related to this research and have been discussed and analyzed by descriptive and analytical method.

    Keywords: :External Behavior, Arab Governments, Imposed War, Islamic Revolution, Constructivism
  • Mohammadreza Oveyssi Pages 47-71

    International relations as a scientific phenomenon has several pillars, one of which is culture as the beliefs, traditions and habits of each nation, such a way that one group of international relations theorists, including Huntington, sees culture as a cause of international tensions, while another group sees culture as a cause of international convergences. Therefore, now that the field of culture and cultural issues is considered as an important pillar of international relations in the international system arena, it is necessary to study the function of culture in international relations with a scientific view. So, in this article, the aim is to find the answer to the question that what is the special function of culture as the most fundamental characteristic of any nation in the context of the international system and the field of international relations? Therefore, we have collected the materials using a library method and studied them in a descriptive-analytical manner. Finally, we found that culture, due to its interaction with globalization, has led to the reinforcement of soft power, facilitation of international trade, rapid exchange and internationalization of science, rapid transmission of news, and some other results in international relations.

    Keywords: Culture, Role, International Relations, International System, Globalization
  • Hossein Sayyahi Pages 73-99

     The present article seeks to explain the role of foreign policy of governments (especially microstates) in increasing their international power and influence. To this end, by studying foreign policy as a tool to achieve national goals as well as its source, namely power, this article seeks to answer the question of how microstates like Qatar can set their foreign policy in such a way that they take a step towards achieving their national goals - despite the lack of strong military power and coercion. In answer to this question, in the first part, this study will examine their evolution over time while examining the concepts needed for research, such as their national goals, power, foreign policy, and objectives and tools, such as diplomacy. In the second part, Qatar's foreign policy and public diplomacy adopted by the government are examined and it is concluded that Qatar's diplomacy and foreign policy towards creating a national brand and a positive image of the country in the region and also in the world has enabled a small, microstate to increase its power and secure its national goals through public diplomacy and by engaging public opinion as a new concept of power.

    Keywords: Foreign Policy, Qatar, Public Diplomacy, Positive Imaging, Power
  • Nima Aahmadinejad Pages 101-123

    Murder is one of the most important forbidden behaviors and is considered a crime in all human societies, because its result is the deprivation of the most important God-given capital of a human being: his/her life. Intentional killing, like other crimes, has pillars and elements as a result of which this criminal phenomenon arises. One of the main pillars of intentional killing is the existence of a living person, and this crime will not be committed until this element is existed. In order to commit intentional killing, in addition to the material and legal element, a psychological (spiritual) element is also needed, which is the murderer’s criminal intent. From the point of view of Islamic jurisprudence, special importance has been given to intentional killing. Intentional killing, in addition to being a public crime, is an individual and personal crime. The punishment for intentional killing is retribution. But what is certain is that Shiite jurists and thinkers of Islamic law, with a little disagreement, has divided crimes against humanity into intentional, pseudo-intentional and pure error, and this division has been in accordance with Iranian law. The present study was conducted by descriptive-analytical method and in a comparative study of Iranian law and Imami jurisprudence, it was concluded that there is a lot of agreement between them and except in limited cases, legal materials are taken from Imami jurisprudence.

    Keywords: Intentional Killing, Iranian Law, Imami Jurisprudence
  • Abdolghadir Yolmeh Pages 125-141

    Pronunciation is one of the most important parts of learning any language. Certainly without sufficient pronunciation ability, even if you have lexical, grammatical and other language skills, communication, comprehension and understanding will not be possible. The pronunciation quality of letters and sentences can play an important role in the auditory comprehension of both parties. The inability to pronounce, especially in adults, is manifested by the interference of the phonetic rules of the first language in the accent of the mother tongue. This indicates the main problem and the low ability of the person. The main issue is that teaching pronunciation is considered a skill in language learning. This skill strengthens language skills. Pronunciation skills and language skills are complementary. The method of data collection is documentary and the use of library resources is based on qualitative analysis. The aim of this study is to show the importance of pronunciation education in language learning. Due to the complexity of the nature of pronunciation, many teachers easily skip pronunciation teaching; or they pay less attention to it. Failure to teach pronunciation, for foreign language learners and even native learners, over time, words become incorrectly fixed in their minds. It is not easy to correct this wrong habit. Proper pronunciation training plays an essential role in understanding people's interaction. Acquiring pronunciation skills, along with language skills textbooks, is easily possible. Teaching listening, speaking, reading and writing skills is one of the ways to teach pronunciation. By qualitative and linguistic analysis of language teaching theories, findings that are more useful for pronunciation teaching have been proposed. It is expected that pronunciation education will be given more attention by teachers in educational centers.

    Keywords: Pronunciation, Listening, Speaking, Reading, Writing
  • Yarzaman Mangal Pages 143-163

    By highlighting and expressing the importance of comparative literature in monotheism, the present article depicts Islamic customs and their closeness to each other in all parts of the world. First of all, comparative literature acknowledges the universality of Islamic customs from the earliest days, and in this regard, the influence of Arabic customs on some other customs is also a good proof of this claim. The purpose of this article is to express the differences, similarities and the role of comparative literature in the monotheism in Islamic customs as well as depicting the literary possessions of different nations and the role of comparative literature in monotheism. This article deals with the issue of the origin and interaction between Arabic, Pashto and Dari Persian customs in the storytelling of the literates of the said literature in a comprehensive way. The story of Layla and Majnun has been selected as a literary example in the mentioned customs. Story literature is not specific to one nation or group, but it includes the mental and intellectual exudations of human beings all over the world. Findings show that the versions of Layla and Majnun story have many similarities in terms of the story and also in terms of the protagonist of the story in Arabic (Qays is Majnun’s counterpart in Arabic), Pashto and Persian literature, but they also have differences.

    Keywords: The Role Of Comparative Literature, Layla, Majnun, Islamic Customs, Chaste Pure Love, Sufi Love