فهرست مطالب

نشریه پیکره
پیاپی 19 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا رفیعی راد* صفحات 1-10

    بیان مسئله: 

    با اختراع خط ارمنی، زبان بصری مینیاتور ارمنی نیز تحولات بزرگی را پشت سر نهاد که در مکاتب واسپوراکان، کیلیکیه، هایک، آنی، کریمه، گلدزور، داتو تجلی یافت. یکی از مشخصه های مینیاتور ارمنی، کاربرد فراوان و متنوع نقوش گیاهی جهت تزیین متون دینی نظیر انجیل، جاشوتس، شاراکان و نیز کتب دیگر با موضوعات طب، تاریخ و نظایر آن ها است. تقسیم ارمنستان، به دو بخش غربی و شرقی در سده پنجم به بعد، تحت نفوذ ایران و بیزانس، بر اشتراکات فرهنگی و هنری ایران و حوزه قفقاز تاکید می کند. با توجه به آنچه گذشت سوال این است که نقوش گیاهی، به چند شکل در مینیاتور ارمنی مصور شده و تشابهات آن با نگارگری ایرانی چیست؟  

    هدف

    شناخت بهتر  نقوش ایرانی و ارمنی و تشابهات وتمایزات آن ها.

    روش پژوهش:

     این پژوهش تطبیقی است که شیوه توصیفی تحلیلی یافته های آن ارایه می شود منابع این پژوهش کتابخانه ای و  برگرفته از پایگاه های اینترنتی است.

    یافته ها:

     این پژوهش نشان داده است که نقوش گیاهی به پنج صورت در مینیاتور ارمنی حضور دارند: نقش گیاه برای تصویرسازی عین به عین متن، نقش گیاه برای توصیف روایت،  نقش خلاصه شده و هندسی گیاه برای پر کردن خلا، نقش گیاه به عنوان نماد و استفاده از نقش انتزاعی گیاه برای اهداف زیباشناسانه است. همچنین بررسی  این پژوهش نشان داد که در چهار شکل از مصورسازی نقوش گیاهی، مشابهت هایی میان مینیاتور ارمنی و ایرانی وجود دارد. اما شکل سوم، یعنی خلاصه سازی هندسی فرم نقوش گیاهی با هدف ایجاز، در مینیاتور ایرانی قابل مشاهده نیست.

    کلیدواژگان: مینیاتور ارمنی، نقوش گیاهی، واسپوراکان، نماد
  • امیر حسین چیت سازیان*، فروزان داودی صفحات 11-17

    بیان مسئله: 

    خروس، این پرنده خارق العاده و زیبا، با توجه به مبانی اعتقادی و مفاهیم نمادین، نقش بزرگی در باورهای مردم ایران ایفا می کند. این پیوند عمیق نقش خروس را به پرنده ای مقدس و کیهانی بدیل کرده است. ویژگی های عینی و اسلوب رفتاری این پرنده سبب شده است تا بسیاری از هنرمندان، نقش آن را دست مایه ساخت آثار هنری خود کنند و با زبانی کنایه ای و رازآلود اندیشه های خود را بیان سازند. پژوهش حاضر با تاکید بر نقش این پرنده در آثار سفالین، فلزی و منسوجات در دوره پیش از اسلام و دوره اسلامی، به چرایی استفاده از این نماد و دلایل اهمیت نماد خروس در آثار هنری ایران پرداخته است.

    هدف

    شناخت نقش این پرنده در آثار سفالین، فلزی و منسوجات دوره پیش از اسلام و اسلامی و بیان مفاهیم نمادین آن.

    روش پژوهش: 

     پژوهش حاضر به شیوه تاریخی- تحلیلی صورت گرفته و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت جستجو در منابع کتابخانه ای و موزه ای است.

    یافته ها

     با توجه به مطالعات صورت گرفته در حوزه هنرهای اسلامی ضمن اشاره به داستان ها و روایات، به ویژه اشاراتی که در خصوص داستان معراج پیامبر صورت گرفته است، بر تقدس این مرغ عرشی تاکید شده است. بازتاب تصویر خروس در ایران باستان با تکیه بر منابع مکتوب این دوره به ویژه اوستا صورت گرفته است و ایرانیان باستان این پرنده را بسیار ارج نهاده و گرامی داشته اند. کاربرد نقش خروس متکی بر مضامین زیبایی شناسی و مفاهیم نمادین است  همین  موضوع سبب شده تا نقش این پرنده در آثار هنری ایران مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نماد، خروس، ایران باستان، ایران دوره اسلامی
  • کاظم دانش*، محمد خزائی صفحات 18-29

    بیان مسئله: 

    نمادهای رنگی از بارزترین نمادهایی هستند که روان انسان ها را متاثر می سازند. رنگ ها در ارتباطشان با طبیعت، فرهنگ، باورهای دینی و تجارب زندگی معانی ویژه به خود اختصاص می دهند؛ اما در هرحال تابع موقعیت های زمانی، جغرافیایی، اندیشه، فرهنگ، سیاست، دین و سنت مردم هستند. هنرمندان و شاعران نیز برای ملموس کردن تصاویر شاعرانه و ذهنی خویش و توضیح مفاهیم بیان نشدنی، از نمادهای رنگی استفاده می کنند. مخاطب با تحلیل رنگ ها در اثر هنری می تواند به افکار و عواطف هنرمند و نیز موضوع و درون مایه اثر دست یابد. اینکه بیان نمادین رنگ سبز در فرهنگ و هنر ایرانی چیست؟ سوالی است که در این پژوهش به آن پاسخ داده می شود.؟

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی نمادهای رنگ سبز و تحلیل مفاهیم نهفته در ورای آن، در فرهنگ و هنر ایرانی- اسلامی و  در نهایت  آگاهی بهتر از مفاهیم  نمادین ایرانی است.

    روش تحقیق:

     این مقاله به شیوه توصیفی، تحلیلی است که در تحلیل داده ها از روش مقایسه ای و تطبیقی استفاده شده است؛ گردآوری اطلاعات نیز برآمده  از منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.

    یافته ها

    رنگ سبز در اندیشه و آیین میترایی گاه نماد آسمان، ماه و آب و گاهی در نماد داد و دادگری، فرشته و سروش؛ و همچنین در نظام طبقاتی جامعه قبل از اسلام نماد طبقه کشاورز بود. این رنگ در اندیشه اسلامی نیز نماد بهشت و بهشتیان، پیامبران و ایمه؛ و در عرفان و تصوف به عنوان مرحله ای از سلوک عارفانه است. طبیعت، ایمان، خرد و دانایی، جوانی و نشاط و... دیگر نمادهای رنگ سبز هستند.

    کلیدواژگان: رنگ سبز، نماد، رنگ، فرهنگ و هنر ایرانی اسلامی
  • سحر ذکاوت* صفحات 30-41

    بیان مسئله: 

    شمعدان های فلزی یکی از لوازم پرکاربرد برای تامین روشنایی و از وسایل رایج دوره های گذشته است که تصاویر آن در نگاره های شاهنامه، بسیار دیده  شده و به نمایش گذاردن این اشیاء، همواره مورد توجه هنرمندان بوده است. مسئله پژوهش حاضر بررسی ویژگی های کلی تصاویر شمعدان در نگاره های شاهنامه طهماسبی و وجوه اشتراک و افتراق این تصاویر با نمونه های  شمعدان های دست ساخته و فلزی دوران اسلامی به ویژه  دوره های سلجوقی، ایلخانی، تیموری و صفوی است.  پژوهش حاضر  در نهایت به این سوال که تصویر شمعدان در نگاره های شاهنامه طهماسبی بیشتر به آثار دست ساخته کدام یک از دوره های مورد بررسی مشابه است، پاسخ  خواهد داد.

    هدف

    شناخت سبک و سیاق  اشیاء و عناصر نگاره های ایرانی به منظور  آگاهی از تاثیرات ذهنی هنرمندان قدیم ایرانی در دوره زیست خود  است.

    روش پژوهش

    داده های پژوهش به شیوه کتابخانه ای و اطلاعات اسنادی با روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد تطبیقی مورد پژوهش قرار گرفته است. نمونه های این پژوهش با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف صورت گرفته و از 18 نوع شمعدان دوره های مختلف حکومت ایران، از دوره سلجوقی 2،  ایلخانی10 و تیموری و صفوی 6 ،شمعدان انتخاب شده  است. جامعه آماری نگاره های مورد بررسی نیز، شامل 174 نگاره در نسخه شاهنامه طهماسبی، چاپ فرهنگستان هنر است که از این میان تصویر  4 شمعدان در 4 نگاره شناسایی شده است.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد نمونه شمعدان های نگاره های شاهنامه شباهتی به شمعدان های دست ساخته های فلزی دوره صفوی ندارد و تفاوت های بسیاری بین تصاویر و نمونه های این دوره با دوره صفوی وجود دارد. نمونه های شمعدان های دوره صفوی استوانه ای شکل اند ولی نمونه های دیگر پایه ای چندضلعی دارند ویژگی های کلی این شمعدان ها بیشتر مشابه نمونه های دست ساخته دوران سلجوقی، ایلخانی و تیموری است و ساختار فرمی این اشیاء پایبند به نمونه های سلجوقی، ایلخانی و تیموری است.

    کلیدواژگان: شمعدان های فلزی، شاهنامه طهماسبی، سلجوقی، ایلخانی، تیموری، صفوی
  • ملیحه کشیر*، اصغر کفشچیان مقدم صفحات 42-55

    بیان مسئله:

     نقاشی دیواری در ارتباط با سه عامل مخاطب، معماری و محیط پدید می آید. از میان این عوامل، محیط نقش اساسی در خلق اثر دیواری دارد؛ چرا که مهم ترین وجه تمایز نقاشی دیواری از دیگر انواعش، شکل یافتن آن تحت تاثیر شرایط و ویژگی های محیط است. محیط پیرامون اثر، به عنوان یک مجموعه بصری، عوامل و کیفیات گوناگونی را شامل می شود که در رابطه مستقیم یا غیرمستقیم با اثر دیواری بوده و شناخت آن ها ضروری به نظر می رسد. این پژوهش درصدد پاسخ به چگونگی رابطه و تاثیر کیفیت های بصری محیط بر نقاشی دیواری است.

    هدف

    تبیین تاثیر کیفیات بصری محیط، به عنوان یکی از راهکارهای بهبود و ارتقای سطح کیفی نقاشی های دیواری در منظر شهری است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته و شیوه گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای است.

    یافته ها:

     کیفیت های بصری محیط که عبارتند از شرایط اقلیمی ، فضای فرهنگی و هویتی ، موقعیت جغرافیایی ، شرایط نوری و رنگ حاکم بر فضای محیط، هر کدام ویژگی ها و محدودیت های مختص به خود را داشته که بسته به شرایط دیوار، تاثیراتی تعیین کننده بر فرایند طراحی و اجرای دیوارنگاره ها دارد؛ لذا بررسی آن ها، ضمن دستیابی به قابلیت های موجود در فضای محاط کننده اثر و به فعالیت درآوردن آن ها، به ایجاد فضایی هماهنگ و خلق آثار دیواری مطلوب تر می انجامد. از این رو نقاشی های دیواری را، ضمن حفظ عناصر بنیادین هنری، می توان تابعی از محیط حاکم بر دیوار و کیفیات بصری وابسته به آن دانست، که در تکنولوژی، فرم و محتوا نیز باید با آن در تناسب باشد.

    کلیدواژگان: نقاشی دیواری، دیوارنگاری، کیفیت بصری محیط، منظر شهری، هنر محیطی
  • اصغر کفشچیان مقدم*، کریم اله خانی صفحات 56-66

    بیان مسئله: 

    دیوارنگاری به عنوان رسانه ای کهن با بهره گیری از رشد تکنولوژی و قابلیت های بیانی مواد و متریال های جدید می تواند در بهتر شدن و هدفمندی فضای شهر نقش اساسی داشته باشد. در این میان توسعه روش های خلاق در طراحی دیوار کاذب به عنوان بستری برای دیوارنگاره های هماهنگ با محیط و معماری حاکم بر آن، ایجاب می کند که مطالعه جامعی در خصوص ضرورت این امر، یعنی استفاده از دیوارهای کاذب، در دیوارنگاری شهری به عنوان رابط بصری (دیوارنگاره)، میان کالبد شهر و شهروندان انجام گیرد. با توجه به این ضرورت،چیستی دیوارهای کاذب شهری و چگونگی اجرای آن در فضای شهری مسئله این تحقیق است.

    هدف

    شناخت قابلیت های دیوار نگاری های کاذب شهری در راستای توسعه این فضاها در محیط شهری ست.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کیفی و از نظر هدف کاربردی است که به شیوه و توصیف تحیل با استناد به منابع کتابخانه ای وتصویری که برخی از آن ها به صورت میدانی تهیه شده است، ارایه می شود.

    یافته ها: 

    دیوارکاذب شهری، دیواری مستقل از معماری و محیط، در عین حال به لحاظ کیفی وابسته به آن است که ریشه آن را می توان در اقلیم ها و فرهنگ های کهن و بومی مناطق مختلف مانند زندگی بدوی قبیله ها و حتی عشایر کنونی جست؛  ضرورت وجود این دیوارها در زندگی امروز، حاصل رشد تکنولوژی و صنعت در زندگی شهری است.

    کلیدواژگان: شهر، هنر شهری، دیوارنگاری شهری، دیوارکاذب
|
  • Reza Rafiei Rad * Pages 1-10

    Problem definition:

     With the invention of the Armenian calligraphy, the visual language of the Armenian miniature underwent significant changes as manifested in the schools of Vaspurakan, Cilicia, Hayek, Ney, Crimea, Goldsor and Dato. One of the Armenian miniature’s characteristics is the abundant and diverse use of plant motifs to decorate the religious texts such as the Bible, Joshots, Sharakan as well as other books related to the medicine, history and similar topics. From the fifth century onward, with the division of Armenia into western and eastern parts under the governance of Iran and Byzantin, cultural and artistic commonalities were emerged between Iran and the Caucasus. According to what has happened, the question is how many plant motifs are depicted in the Armenian miniatures and what are its similarities with Iranian painting?

    Aim

    Better understanding of Iranian and Armenian motifs, their similarities and differences. Research

    Method

    The current research is a comparative study whose findings are presented in a descriptive-analytical manner. The sources of this research include the library and information taken from the internet sites.

    Results

    The current study indicated that the plant motifs are present in the Armenian miniatures in five ways, including: the role of the plant to exactly illustrate the text, role of the plant to describe the narrative, summarized and geometric role of the plant to fill the void, role of the plant as a symbol and the use of its abstract role for the aesthetic purposes. The present investigation also showed that there are similarities between the Armenian and Iranian miniatures in four forms of the plant motifs illustration. However, the third form, namely the geometric summarization of the plant motifs form with the aim of brevity, is not visible in the Iranian miniatures.

    Keywords: Armenian miniature, plant motifs, Vaspurakan, Symbol
  • AmirHossein Chitsazian *, Forouzan Davoudi Pages 11-17

    Problem definition: 

    The rooster, this extraordinary and beautiful bird, plays a major role in the beliefs of the Iranian people, due to its faith foundations and symbolic concepts. This deep connection has transformed the rooster into a sacred and cosmic bird. The objective features and behavioral style of this bird have caused many artists to use its role as a basis for making their artworks and to express their thoughts via an ironic and mysterious language. Emphasizing the role of rooster in pottery, metal and textiles within the pre-Islamic and Islamic periods, the present study investigates the application of this symbol and reasons for its importance in the Iranian art.

    Aim

    The role of rooster in pottery, metal and textiles of the pre-Islamic and Islamic periods and the expression of its symbolic concepts. Research

    Method

    The present study has been conducted in a historical-analytical manner and the required information has been collected through searching in library and museum sources.

    Results

    According to the studies conducted in the field of Islamic arts, while referring to the stories and narratives, especially the references made to the story of the Ascension of the Prophet, the sanctity of this throne bird has been emphasized as well. The reflection of the rooster image in ancient Iran has been based upon the written sources of this period, especially the Avesta and the ancient Iranians highly valued and cherished this bird. The application of the rooster role relies on the aesthetic themes and symbolic concepts. This has caused the role of this bird to be regarded in the Iranian artworks.

    Keywords: Symbol, rooster, ancient Iran, Iran of the Islamic period
  • Kazem Danesh *, Mohammad Khazai Pages 18-29
  • Malihe Kashir *, Asghar Kafshchian Moghadam Pages 42-55
  • Asghar Kafshchian Moghadam *, Karim Alahkhani Pages 56-66