فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 56 (دی 1399)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 56 (دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جمیله اعظمیان بیدگلی، امیرحسین ماحوزی *، محمود طاووسی صفحات 1-21

    جم، نخستین انسان در اسطوره آفرینش ایرانی و سلیمان، سومین پادشاه سامی در میان قوم بنی اسراییل است. آشنایی ایرانیان با سلیمان از طریق قرآن مجید و مفسران، نخست، سبب مطرح شدن همسانی جم و سلیمان در متون تاریخی گردید و سپس به شعر فارسی راه یافت. هدف از این پژوهش، افزون بر یافتن ارتباط میان این دو شخصیت یاد شده، شناختی نوین از اسطوره جم در آینه‏ سلیمان است. نتایج این پژوهش کیفی- کمی با روش توصیفی- تحلیلی بدین قرار است: الف. عمده ‏ترین علت در همسانی و درآمیختن جم با سلیمان، افزون بر ورود و گسترش اسلام در این سرزمین، شباهاتی چند در این دو شخصیت است. ب. در شعر سبک خراسانی گرچه سلیمان از نظر فراوانی بر جم پیشی میگیرد، اما، سلیمان با اکتساب عناصر و همجواران جم تاثیرپذیرنده و جم به سبب قدمت، اهمیت موضوع، گستردگی عناصر، تنوع فرهنگی اقوام ایرانی و انعطاف‏ پذیری ذاتی اساطیر نقش تاثیرگذار را داراست.

    کلیدواژگان: جمشید، سلیمان، مطالعه موردی، سبک خراسانی، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری، وام دادن و وام گرفتن
  • علی ابوالحسنی*، حمید عالی کردکلایی صفحات 23-40

    کتاب فرج بعد الشده، اثری داستانی به زبان عربی، تالیف ابوعلی محسن بن علی تنوخی در قرن چهارم است. این اثر مجموعه حکایاتی است در چهارده باب با موضوعات مختلف که همه حکایتها بر محور فرج بعد از شدت(گشایش کار بعد از سختی) نگاشته شده است. از این کتاب دو ترجمه صورت گرفته است، یکی به دست عوفی که تنها نامی از آن باقی مانده و دیگری ترجمه حسین بن اسعد دهستانی در قرن هفتم است که در سیزده باب صورت گرفته است. این اثر از نظر موضوع، اثری تعلیمی- حکمی محسوب میشود اما از نظر تعیین نوع نثر آن، بین ادبا اختلاف وجود دارد. عواملی مانند نگاشته شدن اثر در قرن هفتم (دوره رواج نثر فنی) و تاثیر نوع نثر رایج دوره بر اثر و وجود حکایات مشابه این اثر با کتب داستانی دیگر باعث این اختلاف نظر شده است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای صورت گرفته است در پی فهم نوع نثر این ترجمه هستیم. نتایج تحقیق نشان میدهد که مترجم، در تمامیت اثر، بنای کار خود را بر سادگی متن و ذکر مطالب صرفا داستانی- تاریخی نهاده، اما از آنجا که در قرن هفتم، دورهرواج نثر فنی زندگی میکند و خود نیز شاعر و مترجم است، گاهی- خصوصا در بخش توصیفات- تحت تاثیر شیوه مترسلان نثر فنی قرار گرفته است و ویژگیهایی را در اثرش داخل ساخته که اثر را به کتب نثر فنی نزدیک میسازد؛ ویژگیهایی مانند درج آیات و احادیث، سجع پردازی، و...

    کلیدواژگان: فرج بعد از شدت، سبک شناسی، قرن هفتم
  • دلارام بغدادی*، رضا حیدری نوری صفحات 41-55

    این مقاله تحلیلی است که به بررسی معنایی اجتماعی و ایدیولوژیک نشاندار در متن مراسلات عتبه الکتبه، بخصوص در قالب نامه‌ هایی که نویسنده متناسب با موقعیت اجتماعی و سیاسی خود نوشته ،پرداخته است. مبنای نظری این پژوهش بررسی سطح فکری مکتوبات منتجب جوینی در کتاب او است. برای انجام این منظور تمام مجموعه مراسلات دیوان سلطان سنجر را که یک دیباچه و یکصد و پنج نامه است را در سه مقوله موضوع، مخاطب و افراد واسطه بررسی و به این پرسشها پاسخ داده ایم: 1. آیا میتوان از خلال مکتوبات عتبه الکتبه به رابطه قدرت در زمانه منتجب جوینی پی برد؟ 2. مراودات منتجب جوینی با افراد برجسته زمانه‌اش و نیز مردم عادی چگونه بوده است؟ 3. موضوع عمده مکاتیب و ترسلات جوینی چیست؟ 4. مخاطبان جوینی چه کسانی هستند و روابط جوینی با چه کسانی پررنگتر است؟ 5. روابط قدرت چه تاثیری بر گزینش زبانی خاص جوینی بجا گذاشته است؟ 6. اصلیترین هدف جوینی در نامه‌هایش چیست و برای نیل به اهداف خود چه شگردهایی در پیش گرفته است؟ بیشترین نامه ها بترتیب، تقلید و تفویض ولایات مختلف از جمله: گرگان، سرخس، شحنگی مازندران و منشورهای گوناگون است که برای ولایات مختلف نوشته شده اند. باید افزود این مقاله بر اساس الگوی تحقیقی آقای دکتر مسعود روحانی و خانم دکتر زهرا تقی زاده تنظیم شده است.

    کلیدواژگان: جوینی، مکتوبات، نامه نگاری، زندگی اجتماعی جوینی
  • فرامرز محمدخانی، مظاهر نیکخواه*، حسین خسروی صفحات 57-78

    حسین پژمان بختیاری از شاعران سنتگرای معاصر است که اواخر دوره قاجار و دوره پهلوی را درک کرده است. وی بطور کامل قایل به تغییر در فرم و شکل و قالب شعر نبوده به همین خاطر از جهت قالب و موسیقی پیرو پیشینیان است. او مخلوطی از اصطلاحات کهن و نو را در شعر خود آورده است. از نظر زبانی سادگی و روانی کلام در غزلش موج میزند و از واژگان مهجور و متروک استفاده نکرده است. بیشتر از ردیفهای بلنداستفاده کرده است و تکرار قافیه در بیشتر اشعارش به چشم میخورد. وی در ساختن ترکیبات نغز و تشبیهات زیبا، تواناست و عنصر تخیل در آثار او جایگاهی شایسته دارد برخی از ترکیبات که در شعر خود به کار بسته، عبارت است از: آهنین جگر، شاهمرد، تملق گر، شیرین بوی، عشق آور، شکر بوسه، ترور، ستمبر، یاوه درا، دورنشین، یاری گستر، کامور. از تشبیهات: گیسوی بلوطی رنگ، بلورین شانه، آسمانی جلوه... اشعار وی سرشار از مضامین نو و تعابیر بدیع است. هنر تصویرگری شاعر بیشتر استفاده از آرایه های بیانی، استعاره، تشبیه و کنایه است. این استفاده در حد متوسط و رایج است بطوری که کلام را پیچیده و معنا را غیر قابل دسترس نمیکند. این پژوهش برآنست تا ویژگیهای سبکی غزلیات شاعر را در سه سطح زبانی، فکری و ادبی بر مبنای آمارهای دقیق تحلیل کند.

    کلیدواژگان: پژمان بختیاری، سبک شناسی شعر، سطح زبانی، سطح فکری، سطح ادبی
  • فاطمه اعظم سادات مدیرزاده طهرانی، شهین اوجاق علی زاده*، فاطمه امامی صفحات 79-101

    درک و شناخت پدیده های هستی با حواس پنجگانه امکان پذیر است و هر یک از پدیده ها با یکی از حواس قابل درک است. شاعر در جهت القای بهتر ذهنیات خود به مخاطب از آرایه حس آمیزی استفاده مینماید که در آن مرزهای حواس در هم میشکند به صورتی که دیدنیها شنیدنی، شنیدنیها بویایی و بویاییها بساوایی میشوند. حس آمیزی از شگردهای بلاغی است که به ادای مفاهیم خیالی در شعر شاعر با در هم نوردیدن مرز حواس گوناگون کمک شایانی میکند.در این مقاله که به شیوه توصیفی،تحلیلی و کتابخانه ای نگارش شده است، به بررسی موارد گوناگون حس آمیزی در اشعار پروین اعتصامی پرداخته و هرکدام را به ترتیب بسامد و تلفیق حواس دسته بندی شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که بسامد استفاده از حس آمیزی از نوع انتزاعی به حسی در اشعار پروین اعتصامی، بیشتر از بسامد استفاده از حس آمیزی از نوع حسی به حسی است و بویایی در اشعار وی کمترین بسامد و بینایی بیشترین بسامد استفاده را در ساخت ترکیبات حس آمیز داشته است.

    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، دیوان اشعار، حس آمیزی، بسامد حواس، مفاهیم انتزاعی
  • مریم محمدی، محمدشفیع صفاری*، رضا سمیع زاده صفحات 103-123

    در شرح تعرف مستملی بخاری 269 حکایت آمده است. در تحلیل جایگاه حکایت در این اثر میتوان فراوانی، تنوع و نحوه بکارگیری حکایتها را به عنوان ویژگی سبکی بارز آن دانست که از آن به عنوان ابزاری کارآمد در تبیین، انتقال و اثربخشی مفاهیم و مطالب استفاده شده است. این پژوهش بر آن است تا با بررسی عناصر روایی این حکایات، چون: شخصیت پردازی، ایجاز، زبان، درونمایه، پیرنگ، زاویه دید، زمان و مکان، به سبک حکایت پردازی مستملی بخاری پرداخته و میزان و چگونگی عملکرد این عناصر را در اثرگذاری حکایت پردازی در شرح تعرف دریابد. بررسی عناصر روایی حکایتها گویای آن است که نویسنده قصد حکایت پردازی نداشته و از حکایت تنها به عنوان ابزاری در خدمت محتوا استفاده کرده است. لذا حکایتها از همه عناصر داستان پردازی برخوردار نیستند اما با این حال در انتقال و اثربخشی مفاهیم موفق عمل کرده اند.

    کلیدواژگان: حکایت، سبکی، عناصر داستان، شرح تعرف
  • معصومه موسی زاده، مریم محمدزاده*، رامین صادقی نژاد صفحات 125-144

    طنز بعنوان یکی از متفرعات ادبیات انتقادی، از دیرباز در جهت اعتراض به مشکلات و در جهت جلوه دادن زشتیها، معایب و نواقص پدیده ها و روابط حاکم در حیات اجتماعی، با هدف تذکر، اصلاح و رفع نواقص و نابسامانیها توسط شاعران و نویسندگانی که وجدان بیدار و ضمیر آگاه دارند، خلق شده و به سبب اختناق و استبداد حاکم بر جامعه در لفافه شگردهای مختلف بیان میشود. اوج این نوع ادبی، در آثار شاعران و نویسندگان قرون هفتم تا نهم که دوره تسلط مغولان و تیموریان است، مشهود میباشد؛ از اینرو، در پژوهش حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، به یاری شواهدی از متن و با تاکید بر شگردهای بیانی مختلف از جمله تشبیه، تمثیل، پارادوکس، کنایه و ..، به بررسی این نوع ادبی در اشعار عبدالرحمن جامی که از برجسته ترین شاعران دوره تیموری است میپردازیم. یافته ها نشان میدهد که تکنیکهای زبانی از نظر کاربرد، سهم بسیار مهمی در خلق آثار این شاعر داشته است. از میان تکنیکهای محتوایی موجود در اشعار او نیز تناقض، تحامق و آوردن استدلالهای ظریف و خنده دار بیش از دیگر تکنیکها جلب توجه مینماید.

    کلیدواژگان: جامی، شگردهای بیان، طنز، عناصر بلاغی، قرن نهم
  • ملیحه شهریاری، رضا اشرف‎زاده*، بتول فخرالاسلام صفحات 145-165

    در نقد شعر معاصر توجه به جنبه زیبایی شناسی اشعار جهت بازشناخت عناصر و مولفه های ژرف ساخت و روساخت شعر حایز اهمیت است. در این میان بویژه شاعران سپیدسرا با استفاده از ذوق و استعداد ذاتی خویش و با تکیه بر شگردهای هنجارگریزانه و بکارگیری تکنیکهای متفاوت، به زبانی زنده و پویا رسیده اند. در این نوشته به بررسی عناصر برجسته موسیقایی، زبانی، و تصویرساز در شعر ده تن از شاعران سپیدسرای دهه های هفتاد و هشتاد شمسی در ادبیات فارسی و چگونگی ارتباط و پیوند آنها با عاطفه شعری پرداخته شده است؛ عناصری که با ایجاد هنجارگریزی و آشنایی زدایی موجب زیبایی شعر شده اند. این پژوهش از حیث ماهیت توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات بر اساس فیش برداری و با استناد به منابع کتابخانه ای است. یافته های این پژوهش مبین آن است که نوآوریها و هنجارگریزیهای این شاعران در بخشهای موسیقایی، زبانی و صور خیال دارای بسامد زیادی است. این شاعران بخوبی توانسته اند عاطفه و اندیشه شعری را ازطریق این سه بخش به خواننده القا کنند؛ بنابراین ارتباط مناسبی بین عاطفه شعری و بخشهای موسیقایی، زبانی و تصاویر شعری ایشان دیده میشود.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، شعر سپید، نوآوری، هنجارگریزی، دهه های هفتاد و هشتاد
  • مهدی صحافیان، فاطمه کوپا*، پدرام میرزایی، حسین یزدانی صفحات 167-190

    منظومه «حسن و ناز» اثر «نامی ترمذی» از شاعران قرن دهم است. این مثنوی که به تقلید از خسرو وشیرین نظامی سروده شده است، دارای اصالتی بلوچی است و در شبه قاره به داستان «سسی و پنون» مشهور است. تنها نسخه این منظومه در کتابخانه گنج بخش به دست آمد، که تصحیح آن پایان یافته و آماده انتشار است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای نگاشته شده است، ضمن معرفی این اثر ناشناخته، ویژگیهای سبکی نسخه در سه لایه زبانی، ادبی و فکری مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که در سطح زبانی، استفاده از کلمات کهن و...، شاعر را ادامه دهنده سبک کهن شاعران قبل از مکتب وقوع و سبک هندی قرار داده است. در سطح ادبی، مهمترین ویژگی نسخه، پیوستگی تصاویر در دو محور افقی و عمودی است و در سطح فکری، صرف نظر از مضامین عاشقانه، برخی مضامین عارفانه نیز در اثر جلوه گری میکند.

    کلیدواژگان: حسن و ناز، نامی ترمذی، منظومه های عاشقانه بلوچی، سبک شناسی
  • نصرالله گلشنی صدق، سعید زهره وند*، صفیه مرادخانی، محمد خسروی شکیب صفحات 191-209

    سبک شناسی تکوینی در پی شناسایی خاستگاه فردی و اجتماعی سبک شخصی است، چون درونمایه، هم یک ویژگی سبکی است و هم بر دیگر عناصر سبک ساز تاثیر دارد، شناسایی آن در فیلمنامه های تاریخی بیضایی، برای شناخت و تحلیل سبک شخصی موثر است. در پاسخ این سوال که فکر مسلط بر فیلمنامه های تاریخی بیضایی چیست و خاستگاه آن کدام است؟ باید گفت: درونمایه »زندگی، شامیران است«، اندیشه مسلط بر سطح فکری بیضایی است که با موتیف های ناتوانی یا مرگ پادشاه، تجاوز به عنف، آوارگی زن و کودک، قتل، کابوس، بازگشت مردگان، نمایش آیینی شامیران و تداوم آشفتگی در یک زمینه تاریخی نابه سامان و آشفته، بیان میشود. خاستگاه این اندیشه، ریشه در دو علت دارد. علت اول توجه بیضایی به ادبیات شفاهی و فرهنگ عامه است چرا که بیضایی از نخستین پژوهندگان حوزه ادبیات نمایشی و آیینهای نمایشی ایران است. او واژه شامیران را از فرهنگ عامه گرفته و در آثار پژوهشی خود، معادل کایوس به کار برده است. علت دوم، توجه به تاریخ است؛ شکست ایران در برابر روسیه باعث شد که ایرانیان، توجه به تاریخ را به عنوان راهی برای نجات کشور و توسعه آن در نظر داشته باشند و به این علت، ترجمه، تالیف، بازنویسی و بازآفرینی تاریخ و تولید نمایشنامه ها و رمانهای تاریخی گسترش یافت.این جریان بر بیضایی تاثیر گذاشت تا این که او در مطالعه تاریخ با شکستهای ایران از دیرباز تاکنون آشنا شود و با بررسی مصایب مردم در آشفتگیها و شکستها، گزاره »زندگی، شامیران است« در سطح فکری آثار تاریخی او تکوین یابد.

    کلیدواژگان: تاریخ، شامیران، فیلمنامه، بهرام بیضایی، سبک شناسی تکوینی
  • مختار ابراهیمی *، منوچهر جوکار، شهرام جلیلیان، ولی الماسی صفحات 211-230

    درهم بافتگی هنری سویه های سبکی در متنهایی که سبک متعالی دارند، ویژگی بنیادین به شمار میآید. در شاهنامه فردوسی که در نوع ادبی حماسی، شاهکاری جهانی است همه سویه های سبک‌ساز دست به دست هم داده تا توانسته‌ سبک حماسی را بنمایانند. آن چه در پایه‌های این سبک حماسی حضور دارد، اندیشه اسطوره ای-حماسی با رویکردی ایرانی است. این اندیشه اسطوره ای-حماسی، زمان و مکان اعصار ابتدایی زندگی، تا دوره‌های تمدن بشری را نشان میدهد. در این مقاله تلاش شده است، در سویه های گوناگون سبک‌شناسی، یعنی در سویه های اسطوره ای، حماسی، تاویل پذیری، زبانی و تصویری، زیرساختهای مفهومی داستان رستم و سهراب آشکار شود. باری، سویه‌های سبکی داستان رستم و سهراب، نمایشی از اسطوره حماسی شده آفرینش به دست میدهند که در پیکر رستم و تهمینه و سهراب به ستیزی دست مییازند تا مهرورزی و باروری تقدیس شده را یادآوری کنند.

    کلیدواژگان: سبک حماسی، سویه اسطوره ای، سویه حماسی، سویه تاویل پذیری، سویه زبانی، سویه تصویری
  • حمید دهنبی* صفحات 231-249

    از میان شاعران شیوه «خیال بندان» یا «طرز خیال» در سبک هندی، محمد بن اسحاق بخارایی متخلص به «شوکت» با وجود شهرت بسیار در سرزمین عثمانی، در ادبیات ایران نام گمنامی است. وی از شاعران قرن یازدهم هجری است که دیوانی از خود به یادگار گذاشته است. در این مقاله که به روش کتابخانه ای نوشته شده است، پس از معرفی شوکت بخارایی، به بررسی اشعار وی از منظر سبک شناسی و با تاکید به ویژگیهای خاص سبک هندی در اشعار وی پرداخته ایم. نتایج تحقیق نشان میدهد که از منظر ادبی ، تشبیه و انواع آن و استفاده فراوان از تمثیل به شعرش برجستگی خاصی بخشیده است. ویژگی اصلی شعر او ، نازک خیالی و خیال بندی است و تشخیص، پارادوکس و حس امیزی از انواع مهم پربسامد بدیع در اشعار او به شمار میرود. بسامد بالای برخی لغات خاص مانند: رنگ، لاله و...و ساخت مضامین بدیع با آنها ویژگی دیگر اشعار اوست و خلق معانی پیچیده، خیال پردازیهای بدیع، گاه اشعار وی را دیریاب کرده است. مقیاسهای شاعرانه، ترکیبات جدید و لغات عامیانه از ویژگیهای زبانی اشعار شوکت هستند. از منظر فکری ، توصیف عشق، ناامیدی و غم گرایی، دو موضوع اصلی اشعار وی خصوصا غزلیات اوست.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، شوکت بخارایی، سبک هندی
  • علی اکبر قاسمی گل افشانی، منوچهر اکبری*، جلیل تجلیل، عبدالرضا سیف صفحات 251-275

    شاعران جوان در روزگار ما کمتر با فرهنگ و ادب کلاسیک ایران آشنایی دارند. ناآگاهی بعضی از شاعران جوان نسبت به میراث بزرگ فرهنگی و ادبی ما سبب شد تا شعرهای آنها کم مایه و کم فروغ جلوه کند. آنها متاسفانه به این موضوع کمتر عنایت دارند اگر شاعران برجسته معاصر نظیر نیما و اخوان و شفیعی کدکنی به درجه ای از اهمیت و اعتبار رسیدند پیشتر با شعر و فرهنگ و ادب کلاسیک ایران آشنایی پیدا کردند؛ آنها را خوب خواندند و فهمیدند. بخاطر اهمیت موضوع، اشعار قیصر امین پور(1386 - 1338) را مورد پژوهش قرار دادیم تا انعکاس فرهنگ و ادب کلاسیک ایران را در اشعار او نشان دهیم. قیصر امین پور دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی و استاد دانشگاه تهران بود و در زمینه های شعر و نثر ادبی و همچنین در حوزه پژوهشهای ادبی فعالیت می کرد. روش پژوهش حاضر به طریق کتابخانه ای صورت گرفته است و پرسشهای اساسی آن عبارت است از: 1- آیا قیصر امین پور در اشعارش از ادب و فرهنگ کلاسیک ایران و میراث گذشتگان ما بهره گرفته است؟ 2- این تاثیرپذیری از فرهنگ و ادب کلاسیک ایران چگونه خودش را در اشعار قیصر نشان داده است؟ 3- قیصر امین پور به کدام دوره یا سبک ادبی، بیشتر علاقه مند بود و از آن بهره گرفته است؟ در این پژوهش واژه به واژه اشعار او را خواندیم و تاثیرپذیریهای گوناگون را از جنبه های مضمون، تصویر، ترکیب و تعبیر و... از فرهنگ و ادب کلاسیک ایران نشان دادیم.

    کلیدواژگان: قیصر امین پور، شعر معاصر، انعکاس، ادب و فرهنگ کلاسیک ایران
|
  • Jamileh Azamian Bidgoli, Amirhosein Mahoozi *, Mahmood Tavoosi Pages 1-21

    Jam is the first human being in Iranian myth of creation and Solomon is the third Sami king of Israelite people. The Iranian people"s familiarity with Solomon through the Holy Quran and its interpreters contributed to the thematic coincidence of Jam and Solomon within the historical texts and , in consequence, entered into the Persian poetry. The current research intends to determine the relationship between both of these figures while also providing a new recognition of Jam mirrored through Solomon. The results of this quantitative- qualitative research which used an analytical descriptive method include: a) – the most prominent reason for coincidence and intermingling of Jam and Solomon is their similar personalities together with Islam"s entrance into their land, b)- although Solomon overtakes Jam in terms of frequency within the Khorasani style of poetry , he is influenced by the length, importance, generality of the elements, cultural variety of the Iranian people and intrinsic flexibility of the myths while Jam appears to influence them.

    Keywords: Jam, Solomon, Case study, Khorasani style, Effectivenessand affectivity, lending, borrowing
  • Ali Aboulhasani*, Hamid Ali Kordkalaei Pages 23-40

    The book Faraj baadal sheddat is a work of fiction in Arabic, written by Abu Ali Mohsen bin Ali Tanukhi in the fourth century. This work is a collection of anecdotes in fourteen chapters with different themes, all of which are written on the axis of the vulva after intensity (opening the work after difficulty). There are two translations of this book, one by Aufi, of which only one name remains, and the other by the translation of Hussein ibn Asad Dehestani in the seventh century, which is in thirteen chapters. This work is considered a teaching-ruling work in terms of subject matter, but in terms of determining the type of its prose, there is a difference between literature. Factors such as the writing of the work in the seventh century (the period of the spread of technical prose) and the influence of the common type of prose on the work and the existence of similar anecdotes of this work with other fiction books have caused this disagreement. In this article, which is done in the library method, we seek to understand the type of prose of this translation. The results of the research show that the translator, in the entirety of the work, has based his work on the simplicity of the text and mentioning only fictional-historical content, but since he lived in the seventh century, the period of technical prose and he is a poet and translator, sometimes Especially in the descriptions section, he has been influenced by the style of the translators of technical prose and has included features in his work that bring the work closer to the books of technical prose; Features such as inserting verses and hadiths, recitation, use of imaginary and ...

    Keywords: Faraj baadal sheddat, stylistics, seventh century
  • Aliakbar Ghasemi Golafshani, Manoochehr Akbari *, Jalil Tajlil, Abdolreza Seif Pages 41-55

    Young poets are less familiar with classical Iranian culture and literature. The lack of knowledge of some of the young poets about the great cultural and literary heritage of our past has made their poems less and less enlightened. Unfortunately, they do not know that the prominent contemporary poets such as Nima, Akhavan and Shafi"i Kadkadi reached a degree of importance and prestige before they became familiar with Iranian classical poetry, culture, and literature and they read and understood them as well. Because of the importance of the subject, we studied the works by Qeysar Aminpour (1338 - 1338) to show the representation of classical Iranian culture and literature on his poems. Qeysar Aminpour was a PhD graduate in Persian language and literature and a professor at the University of Tehran, and worked in the fields of poetry and literary prose, as well as in the field of literary research. The research method of this article is library-based, and the basic questions are: 1. Has Qeysar Aminpour made use of classical culture and literature and the heritage of our past in his poems? 2. How has this influence from the classical Iranian literature shown itself in Aminpour"s poems? 3. Which period or literary style was Qeysar Aminpour most interested in and made use of? In this research, we studied his poems word for word and examined the various influences in terms of content, image, and showed the composition, interpretation of classical Iranian culture and literature.

    Keywords: Qeysar Aminpour, Contemporary Poetry, Classical Iranian Culture, Literature
  • Faramarz Mohammad Khani, Mazaher Nik-Khah*, Hossein Khosravi Pages 57-78

    Hossein Pejman Bakhtiari is a contemporary traditional poet who understood late Qajar period and Pahlavi era and was not fully aware of the changes in the form and shape of poetry, due to the form and the music of the predecessors. He brings a mixture of old and new terms into his poetry. From the linguistic point of view, the simplicity and psychic of the word is sparkling in his ghazale, and he does not use abusive and desolate vocabulary. He used the longest rows and repeated rhymes in most of his poems. He is capable of making beautiful compositions and elegance, and the element of imagination in his works has a competent place. Some of the compositions used in his poetry are: Iron courage, king Man, flattering, Sweet smell, Loving, Sugar Kisses,assassins , oppressors, gasbag( living away,help spreading,kamoor. From similes: oak hide, colorful shoulder, skyscraper... Poems are full of fresh themes and expressions. The poet"s art of illustrating is the use of expression arrays, metaphors, similes and metaphores. This use is modest and common, so that the word is complicated and does not act as unacceptable. The present study aims to analyze the poetic style of poetry"s ghazals in three levels of linguistic, intellectual and literary based on accurate statistics.

    Keywords: Pezhman Bakhtiari, poetry genomics, language level, level of thought, literary level
  • Fatemeh A'zam Sadat Modareszadeh Tehrani, Shahin Oujaq Alizadeh*, Fatemeh Emami Pages 79-101

    Understanding the artistic backgrounds of the artists, especially fiction, are possible through their study of how to reflect cultural, social, political economic factors in their work. the surveys the works of Jalal al Ahmad, Sadegh Hedayat Gholam hosein Sa"edi in addition to their artistic techniques reveals them in fiction, can lead to a number of levels of thought as authors of decades of 30 40. In this research, we try to find the level of their thinking in the field of ignorance superstition by selecting the stories of each writer, so we can answer the question that these writers reflected ignorance superstition with their angles glances at their dusts. The results are that they are the authors of the decades of 30 40 , show tradition and modernity, progress and backwardness and ignorance and consciousness of individuals in opposition to each other in the style of realism , to penetrate the peoples back , showing people who overwhelmed with thoughts events that their thinks don’t have the capacity to learn them, because of ignorance interest in imitating them blindly.

    Keywords: Parvin Etesami, Divan of Poems, Sensibility, Frequency of Senses, Abstract Concepts
  • Maryam Mohammadi, Mohammad-Shafi Saffari*, Reza Samizadeh Pages 103-123

    In Mostamli Bokharis “Sharh-e Taaruf” there are 269 stories. As to the analysis of the place of story in this work, one can see frequency, diversity and the type of application of stories as the distinguished features of the style of the work which has been sued as an efficient tool for explanation, transmission and effectiveness of the notions and themes. This research aims to examine the narrative elements of these stories as characterizations, brevity, language, the issues of theme, plot, point of view, time and place in the style of Mostamli Bokharis and find out the extent and quality of performance of theses elements in the impact of storytelling of Sharh-e Taaruf. Analysis of the narrative elements of stories suggests that the author has not intended to tell story has used story as only a tool in the service of narration. So stories do not enjoy all elements of narrative. But it has been successful in conveying and effectiveness of the notions.

    Keywords: Story, Style, Story elements, Sharh-e Taaruf
  • Masomeh Mosazadeh, Maryam Mohammadzadeh*, Ramin Sadeghinazhad Pages 125-144

    Comics is created as a type of criticism literature from long ago in order to express complaints against the problems and to represent the obscenity and disadvantages and inefficiencies of the phenomena and relations dominating the social lives aiming at notifying, reforming, and removing the faults and chaos by the elite poets and writers and in order to express the suffocation and despotism using different literary tools. The climax of this literary tool could be observed in works of poets and writers in 7th to 9th centuries through which Mongolians and Teymori Kings ruled the country. Therefore, in the present study and using a descriptive-analytic method and with the help of observation of different texts composed and emphasizing at different literary tools such as simile, allegory, irony, paradox, …, we have tried to investigate about this type of literature in poems composed by Abdolrahman Jaami, who has been one of the most outstanding poets during the Teymori era. Findings showed that language techniques has had a great functional role in creating works of this poet. Regarding the content techniques utilized in poems by Jaami, we can observe the following items as the mostly used techniques: contradiction, stupidity, diligent and funny reasoning.

    Keywords: Jaami, expression strategies, 9th century, comics, rhetoric elements
  • Maliheh Shahriari, Reza Ashrafzadeh*, Batoul Fakhrouleslam Pages 145-165

    There always is composing poem on the base of the beat and form, composing similar and following of form, rhyme and beat of a poem during periods of Persian poem. The first poet of Persian literature is Rudaki that from the beginning, his poem has been noted poets due to a variety of themes, elegance, serenity, solidarity and novelty. One of his poems which have been noted over a millennium is the following distich qeta: What should do anyone who like wine as me so happy to have any lover It’s not wrong that you’re not It’s nothing hidden that you know In this work composing poem on the base of the beat and form of this qeta has been shown from the oldest age namely poet’s age to current period.

    Keywords: aesthetics, white poetry, innovation, norm-breaking, seventies, eighties
  • Mehdi Sahafian, Fatemeh Kopa*, Pedram Mirzaei, Hossein Yazdani Pages 167-190

    The poem "Good and Cute" by Nami Tirmidhi is one of the poets of the tenth century. Written in imitation of Khosrow and Shirin Nezami, this Masnavi has a Baluchi origin and is known in the subcontinent as the story of Sassi and Pannon. The only version of the system was found in the Ganjbakhsh library, which has been completed and is ready for publication. In this article, which is written in the library method, while introducing this unknown work, the stylistic features of the version have been evaluated and analyzed in three linguistic, literary and intellectual layers. The results show that at the linguistic level, the use of ancient words, etc., has made the poet a continuation of the ancient style of the poets before the school of occurrence and the Indian style. At the literary level, the most important feature of the version is the connection of images in both horizontal and vertical axes, and at the intellectual level, apart from romantic themes, some mystical themes are also reflected in the work.

    Keywords: Beautiful, Cute, Thermal Name, Baluchi Romance Poems, Stylistics
  • Nasrollah Golshani Sedgh, Saeed Zohrevand*, Safiyeh Moradkhani, Mohammad Khosravi Shakib Pages 191-209

    Genetic stylistics seeks to identify the individual and social origins of personal style. Since the theme is a stylistic feature and affects the other stylistic elements, too, identifying it in Beizaee’s historical screenplays is effective for recognizing and analyzing personal style. In answer to this question, “what is the dominant thought in Beizaee’s historical screenplays and what is its origin?”, it can be said that the theme: “life is Shamiran”, is the dominant idea of Beizaee’s intellectual level and is expressed by motifs as disability or death of king, rape, homelessness of woman and child, murder, nightmare, return of the dead, ritual display of Shamiran and the persistence of turmoil in a chaotic and disorganized historical context. The origin of this idea is rooted in two reasons. The first is Beizaee’s attention to oral literature and folklore, since Beizaee is one of the first scholars in the field of dramatic literature and dramatic rituals of Iran. He took the word Shamiran from folklor and used it as the equivalent of Chaos in his researches. The second reason is attention to history. Iran’s defeat against Russia led Iranian to consider history as a way to save and develop the country and for this reason, translation, compilation, rewriting and recreation of history and production of historical dramas and novels are expanded. This affected Beizaee on the way that he became acquainted with the failures of Iran in the study of history from ancient times to the present and by examining the sufferings of the people in turmoil and failures, the statement “life is Shamiran” was generated in the intellectual level of his historical works.

    Keywords: history, Shamiran, screenplay, Bahram Beizaee, Genetic stylistics
  • Ebrahimi Mokhtar *, Joukar Manouchehr, Jalilian Shahram, Almasi Vali Pages 211-230

    Artistic interweaving of stylistic aspects of those texts which have sublime styles is considered fundamental feature. In Ferdowsi’s Shahnameh, as an epic masterpiece in the world, all stylistic aspects lead to revealing an epic style. What exists under the texture epic style appears to be the mythological-epic idea in terms of an Iranian one. this mythological-epic thought shows the space time from primitive era to periods civilization. This essay tries to represent the conceptual infrastructures of the story of Rostam and Sohrab in different aspects of stylistics such as mythological, epic, linguistic, visual and interpreter aspects. Therefore, stylistic aspects of the story of Rostam and Sohrab are representative of the becoming epic mythology of creation which reach as a conflict in the form of Rostam, Sohrab and Tahmineh which reminds becoming sacred kindness and fertility.

    Keywords: Epic Style, Mythological Aspects, Interpreter Aspects, Linguistic Aspects, Visual Aspects
  • Hamid Dehnabi* Pages 231-249

    Among the poets of the Indian style of "fantasy" or "style of imagination", Mohammad Ibn Ishaq Bukharai, nicknamed "Shaukat", despite his great fame in the Ottoman lands, is an unknown name in Iranian literature. He is one of the poets of the 11th century AH who has left a divan in his memory. In this article, which is written in a library method, after introducing Shaukat Bukharaee, we have examined his poems from a stylistic point of view and with emphasis on the special features of Indian style in his poems. The results of the research show that from a literary point of view, similes and their types and the extensive use of allegory have given a special prominence to his poetry. The main feature of his poetry is imaginative and imaginative, and discernment, paradox and sensuality are among the most important types of novelty in his poems. The high frequency of some special words such as: color, tulip, etc. and making novel themes with them is another feature of his poems, and the creation of complex meanings, novel fantasies, has sometimes made his poems difficult to find. Poetic scales, new compositions and slang words are the linguistic features of Shaukat"s poems. From an intellectual point of view, the description of love, despair and sadness are the two main themes of his poems, especially his lyric poems.

    Keywords: Stylistics, Shaukat Bukhara, Indian style
  • Aliakbar Ghasemi Golafshani, Manoochehr Akbari*, Jalil Tajlil, Abdolreza Seif Pages 251-275

    Young poets are less familiar with classical Iranian culture and literature. The lack of knowledge of some of the young poets about the great cultural and literary heritage of our past has made their poems less and less enlightened. Unfortunately, they do not know that the prominent contemporary poets such as Nima, Akhavan and Shafi"i Kadkadi reached a degree of importance and prestige before they became familiar with Iranian classical poetry, culture, and literature and they read and understood them as well. Because of the importance of the subject, we studied the works by Qeysar Aminpour (1338 - 1338) to show the representation of classical Iranian culture and literature on his poems. Qeysar Aminpour was a PhD graduate in Persian language and literature and a professor at the University of Tehran, and worked in the fields of poetry and literary prose, as well as in the field of literary research. The research method of this article is library-based, and the basic questions are: 1. Has Qeysar Aminpour made use of classical culture and literature and the heritage of our past in his poems? 2. How has this influence from the classical Iranian literature shown itself in Aminpour"s poems? 3. Which period or literary style was Qeysar Aminpour most interested in and made use of? In this research, we studied his poems word for word and examined the various influences in terms of content, image, and showed the composition, interpretation of classical Iranian culture and literature.

    Keywords: Qeysar Aminpour, Contemporary Poetry, Classical Iranian Culture, Literature