فهرست مطالب

چغندر قند - سال سی و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

مجله چغندر قند
سال سی و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیه مشاری*، رقیه همتی، سید باقر محمودی، عادل پدرام صفحات 121-139

    در تحقیق حاضر مقاومت 30 رقم تجاری رایج چغندرقند در برابر پوسیدگی های ریشه ناشی؜از دو بیمارگر Rhizoctonia solani و Fusarium oxysporum f. sp . betaeطی سال های 1395 و 1396 در استان آذربایجان غربی ارزیابی قرار شد. ارقام تحت شرایط کنترل شده گلخانه در گلدان تحت مایه زنی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 15 تکرار و پنج شاهد برای هر تیمار اجرا شد. رتبه بندی شدت پوسیدگی حاصل از مایه زنی قارچ R. solani هشت هفته بعد از شروع مایه زنی با مقیاس 9-1 انجام گرفت. همچنین شاخص برداشت (Harvest Index) نیز برای هر تیمار محاسبه شد. رتبه‎بندی رنگ زرد برگ؜ها و پوسیدگی حاصل از قارچ F. oxysporumبه صورت هفتگی از هفته دوم بعد از مایه زنی با شاخص 5-0 ثبت شد. میانگین سطح زیرمنحنی پیشرفت بیماری (Area Under Disease Progress Curve) برای مقایسه پیشرفت آلودگی بین ارقام مورد محاسبه قرار گرفت. همچنین جهت مقایسه میزان بوته میری هریک از ارقام تحت شرایط طبیعی، آزمایش مزرعه‎ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. بوته های از دست رفته یا در حال زوال، سه بار بعد از انجام تنک و وجین شمارش شدند. بوته های در حال مرگ شناسایی و جهت تشخیص عامل بیماری به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج حاصل از محاسبه AUDPC تحت شرایط مزرعه به دست آمد و ارقام مقاوم مشخص شدند. عملکرد شکرخالص ارقام در واحد سطح محاسبه شد. نتایج به؜دست آمده از میزان مقاومت ارقام در مزرعه و گلخانه با خصوصیات ژنتیکی معرفی شده توسط شرکت تولید کننده بذر و عملکرد شکرخالص مورد مقایسه قرار گرفتند و ارقام مقاوم و با عملکرد بالا معرفی شدند. ارقام بی تی اس 233، فلورس، دلتا و موریل دارای مقاومت نسبی در برابر هر دو بیمارگر بودند و عملکرد قابل ملاحظه‎ای در هکتار نشان داده و در مزارعی با آلودگی توام قابل توصیه می باشند.

    کلیدواژگان: ارقام تجاری چغندرقند، پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه، زردی فوزاریومی
  • عبدالمجید خورشید*، اباذر رجبی، ایرج برنوسی، امیر فیاض مقدم صفحات 141-156

    شوری خاک از مهم ترین عوامل کاهش عملکرد گیاهان زراعی در سراسر دنیا به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک است. ازاین‎رو ایجاد ارقام متحمل به این تنش در گیاهانی مانند چغندرقند که به‎تواند در شرایط تنش رشد نموده و دارای عملکرد اقتصادی باشد، یکی از اهداف مهم به نژادی است. بدین منظور، ارزیابی تحمل به شوری جمعیت ها و هیبریدهای مختلف چغندرقند بر اساس برخی صفات فیزیولوژیک، مرفولوژیک و بیوشیمیایی در شرایط گلخانه و مزرعهبرای گزینش جمعیت‎های برتر و ارزیابی صفات مناسب انجام شد. در این تحقیق از دو محیط گلخانه برای بررسی صفات فیزیولوژیکی، مرفولوژیکی و بیوشیمیایی طی استقرار و مزرعه برای بررسی صفات فیزیولوژیک، عملکرد و اجزای آن استفاده شد. تعداد پنج هیبرید و چهار جمعیت اصلاحی به همراه سه رقم شاهدمتحمل و حساس در گلخانه در دو سطح شوری صفر (شاهد) و 16 دسی‎زیمنس بر متر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در مزرعه به صورت بلوک های کامل تصادفی در شرایط بدون تنش (1/2 دسی‎زیمنس بر متر) و تنش شوری (17/34 دسی‎زیمنس بر متر) در ایستگاه تحقیقات میاندوآب مورد بررسی قرار گرفتند. صفاتی مانند وزن تر و خشک اندام هوایی، محتوای آب نسبی برگ، کاهش نسبی آب برگ، وزن ویژه برگ، پرولین و عناصر غذایی (سدیم و پتاسیم) در برگ و عملکرد ریشه و شکر، عیار قند، سدیم و پتاسیم در ریشه در هر دو محیط واجد تنش و بدون‎تنش اندازه گیری شدند. در شرایط تنش در گلخانه، صفات پرولین، ماده خشک، سدیم برگ و طول ریشه افزایش معنی داری در مقایسه با شرایط بدون‎تنش داشتند اما مقادیر صفات پتاسیم، سطح برگ، محتوای آب نسبی برگ، آب از دست رفته برگ و ماده خشک ریشه کاهش یافته است. در مزرعه، تنش شوری باعث افزایش درصد قند و پتاسیم و کاهش عملکرد ریشه و شکر نسبت به شرایط بدون‎تنش شد. در این تحقیق، هیبرید Msc2*FS7 و جمعیت FS2 از نظر صفات عملکرد ریشه، درصد قندناخالص و عملکرد شکرسفید برتر از سایر جمعیت ها تشخیص داده شدند. رقم حساس شیرین دارای پایین ترین مقادیر عملکرد ریشه در شرایط تنش بود. بر اساس نتایج حاصله، صفات پرولین و ماده خشک می توانند به عنوان معیارهای تمایز ارقام یا جمعیت ها در تنش شوری مورداستفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تنش شوری، پرولین، صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک، عملکرد چغندرقند
  • شاهرخ نام جویان، اباذر رجبی*، علی سروش زاده، مجید آقاعلیخانی صفحات 157-173

    شواهد زیادی وجود دارد که نقش تریازول ها و سیلیس را در تخفیف اثرات تنش های غیرزیستی نشان می دهند. با این وجود، تاکنون قابلیت نانوسیلیس و تبوکونازول و اثرات متقابل احتمالی آنها در بهبود اثرات تنش خشکی و مکانیسم های مرتبط با آن در چغندرقند مورد بررسی قرار نگرفته است. به این منظور، یک آزمایش فاکتوریل خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی مهندس مطهری واقع در کمالشهر کرج طی سال های 1395 و 1396 انجام شد. سه رژیم آبیاری به‎میزان 100، 75 و 50 درصد تبخیر و تعرق گیاه (به ترتیب آبیاری معمول، تنش ملایم و تنش شدید) در کرت های اصلی قرار گرفتند. کرت های فرعی شامل ترکیب فاکتوریل سه سطح پاشش نانو سیلیس (0، 1 و 2 میلی‎مولار) و دو سطح تبوکونازول (0 و 25 میلی گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد در شرایط تنش شدید خشکی، اثر نانوسیلیس روی صفات مورد بررسی وابسته به دز بود به طوری که کاربرد نانوسیلیس با غلظت یک میلی‎مولار موجب بهبود پارامترهای رشد و صفات فیزیولوژیکی شد و عملکرد شکرسفید و حداکثر ماده خشک را به ترتیب به میزان 20 و 17 درصد در مقایسه با تیمار تنش شدید خشکی بدون کاربرد نانوسیلیس، افزایش داد. در شرایط تنش شدید خشکی (آبیاری به میزان 50 درصد تبخیر و تعرق گیاه)، بیشترین شاخص سطح برگ، میزان کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ در تیمار  مصرف یک میلی‎مولار نانو سیلیس مشاهده شد. در شرایط تنش شدید خشکی، کاربرد سیلیس به میزان دو میلی‎مولار اثر نامطلوبی بر عملکرد شکر داشت. کاربرد توام سیلیس و تبوکونازول از طریق حفظ سبزینگی گیاه و جلوگیری از پیری برگ ها موجب بهبود تولید ماده خشک و عملکرد شکر شد که ممکن است بیانگر وجود اثر متقابل بین دو ترکیب مذکور باشد. این نتایج نشان می دهد که نانوسیلیس و تبوکونازول می توانند به عنوان ابزار مناسبی برای تخفیف اثرات تنش خشکی در چغندرقند مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تبوکونازول، تنش خشکی، چغندرقند، نانوسیلیس
  • سید علی اشرف عبداللهی*، علی حاتمی، ولی الله یوسف آبادی، علی اشرف مهرابی صفحات 175-191

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کشت نشایی بر کارایی مصرف آب چغندرقندپاییزهدر شهرستان مهران واقع در استان ایلام، به صورت فاکتوریل دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی 95 -1394 و 96-1395 اجرا شد. تیمارها شامل تاریخ کاشت در چهار سطح (1 و 20 مهرماه، 10 و 30 آبان ماه) و رقم در دو سطح (شریف و اسپارتاک) به عنوان فاکتورهای اصلی و روش کاشت در دو سطح (کشت مستقیم بذر و نشاکاری) به عنوان فاکتور فرعی (اسپلیت در مکان) و زمان برداشت در سه سطح (5 و 25 اردیبهشت ماه و 15 خرداد ماه) به عنوان فاکتور فرعی فرعی (اسپلیت در زمان) اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس بر اساس امیدریاضی میانگین مربعات نشان داد که تاثیر سال بر صفات عملکرد ریشه، درصد قند، عملکرد شکرو عملکرد شکر سفید معنی دار بود اما تاثیری بر راندمان مصرف آب براساس عملکرد شکرسفید نداشت. تاریخ کاشت نیز بر عملکرد ریشه، عملکرد شکر و عملکرد شکرسفید اثر معنی‎دار داشت. تاثیر تاریخ برداشت بر عملکرد ریشه و عملکرد شکر معنی‎دار شد.راندمان مصرف آب براساس عملکرد شکرسفید در روش نشاکاری 1/60 کیلوگرم بر مترمکعب بود که 50 درصد نسبت به روش بذرکاری افزایش نشان داد.عملکرد ریشه در کشت نشایی 101 تن در هکتار بود (54 درصد افزایش نسبت به روش بذرکاری). بالاترین عملکرد شکرسفید با 14/08 تن در هکتار در روش نشاکاری، تاریخ کاشت اوایل مهرماه و تاریخ برداشت اواسط خردادماه بود (28 درصد افزایش نسبت به روش بذرکاری). با توجه به عملکردهای غیراقتصادی روش بذرکاری در کشت پاییزه چغندرقند استان، کاهش منابع آب، خسارت پرندگان مهاجر و محدودیت های فصل رشد به نظر می‎رسد کاشت نشایی چغندرقند می‎تواند راه کار مناسبی برای افزایش تولید شکر و راندمان مصرف آب باشد که با تکمیل امکانات مکانیزاسیون می‎تواند به عنوان روشی مطمین برای جایگزینی بذرکاری مطرح شود. با توجه به نتایج تحقیق شهرستان مهران نیز می‎تواند به عنوان منطقه مستعد توسعه کشت پاییزه چغندرقند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چغندرقند پاییزه، عملکرد ریشه، کشت نشایی، کارایی مصرف آب
  • علی اصغر چیت بند*، محبوبه نبی زاده صفحات 193-206

    افزایش گسترده کاربرد علف کش ها در محصولات زراعی اغلب می تواند باعث آلودگی اکوسیستم های آبی شود. ماکروفیت های آبزینظیر عدسک آبی (Lemna minor L.) بعنوان گروهی مناسب برای ارزیابی تغییرات محیطی تحت تاثیر علف کش ها مورد استفاده قرار می گیرند. به منظور بررسی سمیت شش ترکیب تجاری علف کش شامل دس مدیفام، فن مدیفام، دس مدیفام+ فن مدیفام+ اتوفومیست، کلوپیرالید و کوییزالوفوپ-پی-اتیل و ماده تکنیکال کلریدازون مورد استفاده در اراضی چغندرقند کشور با استفاده از آزمون سم شناسی گیاهی استاندارد عدسک آبی (Lemna Test)، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه لرستان در سال 1396 انجام شد. برای تمامی علف کش های مورد استفاده، هشت غلظت مختلف از ماده موثره هر یک از علف کش های فوق بصورت دز-پاسخ به همراه تیمار شاهد در نظر گرفته شد. ارزیابی سمیت براساس بازدارندگی سرعت رشد نسبی سطح برگ (RGR) عدسک آبی بعد از هفت روز بود. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که تمام علف کش های مورد کاربرد رشد عدسک آبی را تحت تاثیر قرار دادند. مقادیر EC50 حاصل از معادلات لگاریتم لجستیک برازش داده شده بر روی سرعت رشد نسبی سطح برگ عدسک آبی نشان داد که علف کش دس مدیفام+ فن مدیفام+ اتوفومیست سمیت بیشتری را در مقایسه با سایر علف کش های مورد استفاده چغندرقند دارد (1/04 = EC50میکروگرم برلیتر) و کاهش معنی داری را در سرعت رشد نسبی سطح برگ عدسک آبی در غلظت علف کشی بسیار کمتری از سایر علف کش ها ایجاد کرده است. کلوپیرالید کمترین سمیت را نسبت به سایر علف کش ها بر عدسک آبی از خود نشان داد (71/93 = EC50میکروگرم برلیتر). ترتیب سمیت گیاهی شش علف کش قابل کاربرد در چغندرقند می تواند بصورت زیر باشد: دس مدیفام+ فن مدیفام+ اتوفومیست>کلریدازون >فن مدیفام>دس مدیفام> کوییزالوفوپ-پی-اتیل> کلوپیرالید. بنابراین درصورت بکارگیری این علف کش ها، باید به حد مجاز تحمل گونه های آبزی از جمله عدسک آبی که برای تشکیل زنجیره غذایی و عملکرد اکوسیستم های آبی حیاتی اند توجه داشت تا منجر به کاهش یا نابودی آنها نشود.

    کلیدواژگان: دز-پاسخ، رشد نسبی سطح برگ، فنیل کاربامات ها، عدسک آبی، معادله لگاریتم لجستیک
  • پریچهر نجفی، مسعود فهرستی ثانی*، یدالله بستان، احمد فتاحی اردکانی صفحات 207-216

    هدف از مطالعه حاضر برآورد تقاضای واردات شکر ایران با در نظر گرفتن دو کشور برزیل و امارات متحده عربی به عنوان عمده ترین صادرکننده های شکر به ایران است. لازم به ذکر است کشور امارات به عنوان صادرکننده مجدد عمل می کند و این کشور تولیدکننده محصول شکر نیست. از این رو از داده های سری زمانی سال های 1395-1371 و روش همگرایی خودتوضیحی با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شده است. نتایج برآورد بلندمدت نشان داد که یک درصد افزایش در تولید ناخالص داخلی، میزان تقاضای واردات شکر را به میزان 4/73 درصد افزایش می دهد و یک درصد افزایش در قیمت نسبی و نرخ ارز، میزان تقاضای واردات شکر را به میزان 28 درصد کاهش می دهد. همچنین اگر میزان صادرات کشور برزیل یک واحد افزایش یابد میزان تقاضای واردات شکر ایران از کشور برزیل نسبت به امارات به میزان 0/8 واحد افزایش می یابد. ضریب تصحیح خطا (ECM) نیز در تابع تقاضای واردات شکر نشان می دهد که میزان 0/68 درصد انحراف واردات شکر از مسیر بلندمدتش توسط متغیرهای الگو در دوره ی بعد تصحیح می شود. در نهایت باید به متغیر نرخ ارز به عنوان یکی از مهمترین عوامل اثرگذار در تجارت خارجی به ویژه شکر مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایران، تقاضای واردات، شکر، ARDL
  • محمدجواد مهدی زاده راینی، حمید محمدی*، وحید دهباشی صفحات 217-231

    فعالیت در بخش کشاورزی به علت اتکای زیاد به طبیعت و وابستگی آن به عوامل و شرایط جوی و محیطی، فعالیتی همراه با ریسک محسوب می شود. بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از ابزارهای انتقال ریسک از اهمیت بسزایی برخوردار است. از طرفی چغندرقند یکی از محصولات مهم در تناوب زراعی دشت قزوین به شمار می رود که همه ساله بخش زیادی از تولیدات آن به دلیل وقوع مخاطرات طبیعی، انسانی و عمدی دچار خسارت می شود. هدف از انجام این مطالعه شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر گسترش بیمه محصول چغندرقند در بین چغندرکاران در دشت قزوین با تاکید بر مولفه های اقتصادی می باشد. پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی- همبستگی می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه و جامعه آماری شامل 250 چغندرقندکار و نمونه آماری به شیوه تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران 172 کشاورز تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون از طریق نرم افزار SPSS23 انجام شد. همچنین جهت رتبه بندی هر یک از عوامل موثر بر گسترش بیمه محصول چغندرقند از آزمون رتبه ای فریدمن استفاده گردید. نتایج نشان داد عوامل اقتصادی، اجتماعی، ترویجی- آموزشی، دانش، میزان رضایت کشاورزان، نگرش کشاورزان نسبت به بیمه محصول، میزان خسارت عوامل طبیعی در منطقه مورد مطالعه و خطرپذیری کشاورزان تاثیر مثبت و معنی دار بر گسترش بیمه محصول چغندرقند دارند. عامل رضایت کشاورزان از بیمه محصول چغندرقند بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی (0/845=Beta) و عامل اقتصادی رتبه نخست تاثیرگذاری بر گسترش بیمه محصول چغندرقند را دارا می باشد. با توجه به اینکه عامل اقتصادی رتبه نخست در توسعه بیمه چغندرقند شناخته شد، پیشنهاد می شود که در مقدار غرامت پرداختی تجدید نظر گردد و غرامت مشخص شده در قرارداد را به موقع به کشاورزان پرداخت نمایند.

    کلیدواژگان: بیمه محصول، چغندرقند، مولفه های اقتصادی، آزمون رتبه ای فریدمن، دشت قزوین
  • فراخ ابوالعلی*، ک.ا. صادق، م.ی. الباکری صفحات 233-249

    شوری خاک بر تولید گیاه، از جمله رشد چغندرقند، به ویژه در استان الفایوم کشور مصر تاثیر میگذارد. گزینش ارقام متحمل به شوری یکی از متداولترین روش هایی است که توسط بهنژادگران چغندرقند استفاده میشود. این تحقیق در استان الفایوم (مصر) واقع در 29 درجه و 17 درجه شمالی؛ 30 درجه و 53 درجه شرقی، در طول فصل زراعی 2017/2018 و 2018/2019 انجام شد. هدف از این تحقیق مطالعه اثر شوری خاک بر روی رشد، کیفیت و عملکرد 10 1 -رقم مولتیژرم چغندرقند در سه منطقه منشات سینریس (S1 ،(57/3 منشات و dSm-18/6)S2) بنیعثمان منشات، dSm 11/84)S3) تنتاوی- 1 dSm بود. آزمایش به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که عملکرد ریشه و عملکرد شکر و همچنین اندازه ریشه با افزایش سطح شوری خاک در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش یافت. تحت شوری شدید خاک، عملکرد ریشه و شکر رقم Florima بهترتیب برابر 64/32 و 33/4 تن در هکتار بود؛ از طرف دیگر، رقم Euklid کمترین مقادیر را به ترتیب برابر 10/27 و 31/3 تن در هکتار داشت. در مورد اثر متقابل سطح شوری خاک و ارقام چغندرقند، بیشترین مقدار عملکرد ریشه و شکر توسط ارقام Florima ،Toro، 1 -Cleopatra و Tarbelli ،تحت شدید شوری خاک (dSm 84.11) ثبت گردید. با توجه به نتایج پیشنهاد میشود چهار رقم فوق توسط کشاورزان تحت خاک شور کشت شوند. این ارقام متحمل به شوری خاک هستند و میتوانند عملکرد ریشه و شکر پایدار در خاک تحت تنششوری ایجاد کنند. برآورد تخمین وراثتپذیری با قند قابل استحصال (9/94 درصد)، (طول ریشه (36/93 درصد) و وزن ریشه(05/92 درصد) ثبت شد. وراثتپذیری صفات برای بهنژادگران از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا اندازه آن بیانگر صحت تشخیص انواع مختلف بیان فنوتیپی است. نتایج نشان داد که چهار رقم ارقام Florima ،Toro ،Cleopatra و Tarbelli ،دارای شاخص حساسیت به شوری (SSI) بر اساس عملکرد ریشه و شکر <1 و نسبتا به تنش شوری متحمل هستند.

    کلیدواژگان: چغندرقند، رقم، شوری خاک، عملکرد ریشه، عملکرد شکر
|
  • Somayyeh Moshari *, Roghayeh Hemati, S.B. Mahmoudi, Adel Pedram Pages 121-139

    In the present study, the resistance of 30 common commercial sugar beet cultivars against root rot caused by Rhizoctonia solani and Fusarium oxysporum was evaluated in West Azerbaijan province during 2017 and 2018. Cultivars were inoculated in pots under controlled greenhouse conditions. The experiment was conducted in completely randomized design with 15 replications and 5 controls for each treatment. Ranking based on root rot intensity caused by inoculation of R. solani was done eight weeks after inoculation with a scale of 1-9. Harvest Index was also calculated for each treatment. Ranking based on leaves color yellowing and root rot caused by F. oxyporum were recorded weekly from the second week after inoculation with 0-5 index. The mean of area under disease progress curve (AUDPC) was calculated for the disease development comparison among cultivars. Also, in order to compare the cultivars damping off under normal condition, a field experiment was conducted in a randomized complete block design. Missing or dying plants were counted three time after thinning and weeding. Dying plants were identified and transferred to the laboratory for diagnosis of the disease. The results of AUDPC calculation were obtained under field conditions and resistant cultivars were identified. The white sugar yield of cultivars per unit area was calculated. The results obtained from the cultivars resistance in the field and greenhouse with the genetic characteristics of the cultivars introduced by the sugar beet seeds companies were compared and resistant cultivars with high yield were introduced. The BTS233, Flores, Delta, and Murialle showed relative resistance to both pathogens and showed significant yield per hectare and are recommended in fields with contamination.

    Keywords: Fusarium yellow, Rhizoctonia root rot, root rot, Sugar beet commercial cultivars
  • Abdolmajid Khorshid *, Rajabi Abazar, Iraj Bernousi, Amir Fayaz Moghadam Pages 141-156

    Soil salinity is one of the most important factors in reducing crop yield around the world, especially in arid and semi-arid regions. Therefore, development of salt-tolerant cultivars such as sugar beet that can grow under stress condition and have economic yield, is one of the most important breeding goals. For this purpose, salinity tolerance evaluation of different sugar beet populations and hybrids based on some physiological, morphological, and biochemical traits was performed in greenhouse and field conditions to select high yield populations and and determining the suitable traits for selection. Two greenhouse environments were used to study physiological, morphological and biochemical traits during establishment and field environment to study physiological traits, yield and its components. Five hybrids and four breeding populations along with three tolerant and susceptible control cultivars were evaluated at two salinity levels of 0 (control) and 16 ds/m in a factorial design based on completely randomized design in greenhouse and in a randomized complete block design in the field in normal (1.2 ds/m) and saline (17.34 ds/m) at Miandoab Research Station, Iran. Several characteristics such as fresh and dry weight of shoot, relative water content of leaves, relative leaf water reduction, specific leaf weight, and proline and nutrients (Na and K) in leaves, root yield and sugar yield, sugar content, Na and K in root were measured in both stress and normal conditions. Under stress condition in greenhouse, proline, dry matter, leaf sodium content and root length increased significantly compared with normal condition, but the values ​​of K, leaf area, relative leaf water content, leaf water reduction and root dry matter decreased. In the field, salinity stress increased the sugar content and potassium and decreased root yield and sugar yield compared with normal condition. In this study, Msc2*FS7 hybrid and FS2 population were found to be superior to other populations in terms of root yield, sugar content, and white sugar yield. Susceptible cultivar Shirin had the lowest ​​ root yield under stress ondition. Based on the results, proline and dry matter traits can be used as criteria for cultivars or populations selection under salinity stress.

    Keywords: Morphophysiological traits, Proline, Salinity stress, sugar beet
  • Shahrokh Namjoyan, Abazar Rajabi *, Ali Sorooshzadeh, Majid Agha Alikhani Pages 157-173

    There is ample evidence to illustrate the role of triazoles and silicon in mitigating the effects of abiotic stresses. However, the potential of nano-silicon and tebuconazole and their possible interactions in ameliorating the effects of drought stress and related mechanisms in sugar beet have not been investigated so far. Therefore, a split-plot factorial experiment based on randomized complete block design with four replications was carried out at Motahari Research Station of Sugar Beet Seed Institute (SBSI), Karaj, Iran over two seasons, 2016 and 2017. Three irrigation treatments including 100, 75, and 50% of plant evapotranspiration (normal, mild stress, and severe stress, respectively) were assigned to the main plots. Subplots were composed of a factorial combination of three nano-silicon doses of 0, 1 and 2 mM and two tebuconazole doses of 0 and 25 mg l-1. The results showed that under severe drought stress, the effect of nano-silicon on the studied traits was dose-dependent, so that the application of nano-silicon with 1mM concentration improved growth parameters as well as physiological traits and increased white sugar yield and the maximum dry matter by 20 % and 17%, respectively compared with severe drought stress treatment. Under severe drought stress condition (irrigation at 50% of plant evapotranspiration), the highest leaf area index, chlorophyll and relative water content were observed in 1 mM nano-silicon treatment. Under severe drought stress, foliar application of 2 mM nano silicon had an adverse effect on sugar yield. The combined application of nano-silicon and tebuconazole improved dry matter production and sugar yield by maintaining plant greenness and preventing leaf aging which may indicate an interaction between these two compounds. These results indicate that nano-silicon and tebuconazole can be used as a suitable tool to mitigate the effects of drought stress on sugar beet.

    Keywords: Drought Stress, Nano silicon, sugar beet, Tebuconazole
  • Sayyid Ali Ashraf Abdollahi *, Ali Hatami, Valiollah Yosefabadi, Aliashraf Mehrabi Pages 175-191

    This study was conducted to evaluate the effect of transplanting on water use efficiency of autumn-sown sugar beet in Mehran, Ilam province. The experiment was carried out as factorial split-split plot based on randomized complete block design with four replication in two grwoing season 2015-16 and 2016-17. Sowing date (late September, early October, early November and late November) and cultivar (Sharif and Spartak) laid out in main plots, planting method (direct seed planting & transplanting) in sub-plots and harvest time (late April, mid-May and early June) as sub-sub-plots (split at time). The results of ANOVA based on expected mean of squares showed that effect of year on root yield, sugar content, sugar yield, and white sugar yield was significant. However, it had no effect on the water use efficiency based on sugar yield. The effect of planting time on root yield, sugar yield, and white sugar yield was significant. The effect of harvest time on root yield and sugar yield was significant. Water use efficiency based on white sugar yield in transplanting method was 1.60 kg/m3 which was 50% more than seed planting method. Root yield in transplanting method was 101 t/ha (54% increase compared with seed planting method). The highest white sugar with 14.08 t/ha was observed in transplanting, late September sowing, and at early June harvest (28% increase compared with seed planting). Considering the non-economic performance of seed planting method in autumn sugar beet sowing in the province, reduction of water resource , damage of migratory birds, and limitations of growing season, it seems that sugar beet transplanting can be a proper way to increase sugar production and water use efficiency which can be considered as a reliable method to replace seeding by completing mechanization facilities. According to the study results, Mehran city can also be considered as a region prone to the extension of autumn sugar beet sowing.

    Keywords: Autumn-sown sugar beet, Root yield, Transplanting, Water use efficiency
  • Ali Asghar Chitband *, Mahbubeh Nabizade Pages 193-206

    The widespread use of herbicides in crops can often contaminate aquatic ecosystems. Aquatic macrophytes such as duckweed (Lemna minor L.) are used as a suitable group to evaluate the environmental changes caused by herbicides. To evaluate the toxicity of six commercial herbicides including desmedipham, phenmedipham, desmedipham+phenmedipham+ethofumesate, clopyralid, quizalofop‑P‑ethyl and technical substance of chloridazon used in sugar beet fields of Iran using standard phytotoxicity test of Duckweed (Lemna minor L.), an experiment was carried out in a complete randomized design with four replications at Lorestan University in 2017. For all herbicides used, eight different concentrations of the active ingredient of each of the above-mentioned herbicides were considered as dose-response with control treatment. Toxicity evaluation was based on inhibition of relative growth rate (RGR) of duckweed after seven days. The results of the experiment showed that all the herbicides used affected the growth of duckweed. The EC50 values which derived from the log-logistic fitted curves, showed that the desmedipham+phenmedipham+ethofumesate is more toxic compared with other herbicides used in sugar beet field (EC50 = 1.04 μg/L) and caused a significant decrease in the relative growth rate of duckweed at a much lower herbicide concentration than other herbicides. Clopyralid was made less toxicity effects on duckweed than other herbicides (EC50 = 71.93 μg/L). The order of phytotoxicity of the herbicides applicable to sugar beet can be as follows: desmedipham+phenmedipham+ethofumesate > chloridazon > phenmedipham > desmedipham > quizalofop‑P‑ethyl > clopyralid. Therefore, when using these herbicides, the threshold of aquatic species tolerance such as duckweed which are vital for the formation of food chains and the functioning of aquatic ecosystems should be considered as not to reduce or destroy them.

    Keywords: dose-response, duck weed, logarithm-logistic equation, phenylcarbamates, relative growth rate (RGR)
  • Parichehr Najafi, Masoud Fehresti Sani *, Yadollah Bostan, Ahmad Fatahi Ardakani Pages 207-216

    The purpose of this study was to estimate the demand for Iranian sugar imports considering the two countries of Brazil and the United Arab Emirates as the major importers of sugar to Iran. It should be noted that the UAE acts as a re-exporter and is not a sugar producer. Therefore, time series data from 1992-2016 and Auto-Regressive Distributed lag (ARDL) was used. The results of long-term estimates show that 1% increase in GDP increases the demand for sugar imports by 4.73%, and 1% increase in relative prices and exchange rate reduces the demand for sugar imports by 28%. Also, if the Brazilian export rate increases by one unit, the demand for Iranian sugar imports from Brazil would increase by 0.8% unit compared with the UAE. The Error Correction Model (ECM) in the sugar import demand function also shows that the rate of 0.68% deviation of sugar import from its long-term path is corrected by pattern variables in the next period. Finally, policymakers should consider the exchange rate variable as one of the most important factors influencing foreign trade, especially sugar.

    Keywords: Auto-Regressive Distributed lag, Import Demand, sugar
  • Mohammadjavad Mehdizadeh Rayeni, Hamid Mohammadi *, Vahid Dehbashi Pages 217-231

    Activity in agricultural sector is considered as a risky job due to its high reliance on nature and its dependence on climatic and environmental factors. Agricultural insurance as a means of risk transfer is of great importance. On the other hand, sugar beet is one of the important crops in the crop rotation of Qazvin plain that every year a large part of its production is damaged due to natural, human and intentional hazards. The purpose of this study was to identify and rank the factors affecting the extension of sugar beet crop insurance among sugar beet growers in Qazvin plain with emphasis on economic components. The present study is based on descriptive-correlation method. Data collection tool was a questionnaire and the statistical population consisted of 250 sugar beets and simple random sampling was performed using Cochran's formula 172 farmers. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression analysis by SPSS 23 software. Friedman rank test was also used to rank each of the factors affecting the extension of sugar beet crop insurance. The results showed that economic, social, promotional-educational factors, knowledge, farmers' satisfaction, farmers' attitude towards crop insurance, the amount of damage caused by natural factors in the study area and farmers' risk have a positive and significant effect on the extension of sugar beet crop insurance. Farmers' satisfaction with sugar beet crop insurance had the highest predictive power (Beta = 0.845) and economic factor had the first rank of effect on sugar beet insurance expansion. Given that the economic factor was recognized as the first factor in the extension of sugar beet insurance, it is recommended that the amount of compensation paid be revised and the compensation specified in the contract be paid to growers in a timely manner.

    Keywords: Crop insurance, Economic Components, Friedman Rank Test, sugar beet
  • Farrag Abu-Ellail * Pages 233-249

    Soil salinity is affecting plant production, including sugar beet growing, especially in Al-Fayoum Governorate, Egypt. Screening for salinity tolerant varieties is one of the most often methods used by breeders in sugar beet. The present study was carried out at Al-Fayoum Governorate, (29°17ˋ N; 30°53ˋ E), Egypt, during 2017/2018 and 2018/2019 growing seasons. The objective was to evaluate the effect of saline soil of three locations (villages) S1, 3.57 dSm-1 (Monshat Sinnuris), S2, 8.6 dSm-1 (Monshat bani Othman), and S3, 11.84 dSm-1 (Monshat Tantawy) on plant growth, quality and yield traits of ten multigerm sugar beet varieties. The experimental design was a randomized complete block design with three replications. Results showed that root yield and sugar yield, as well as root dimensions were significantly decreased by increasing soil salinity levels as compared with the control treatment. Under severe soil salinity, Florima variety was superior in root and sugar yields [13.71 and 1.82 ton/fed (fed=0.42 ha)]; on the other hand, Euklid variety recorded the lowest values (11.38 and 1.39 ton/fed), respectively. As for the interaction between soil salinity levels and sugar beet varieties, the highest values for root and sugar yields were recorded by the varieties Florima, Toro, Cleopatra, and Tarbelli, under severe soil salinity (11.84 dSm-1). The results recommended the above four varieties to be cultivated by farmers under saline soil; these varieties are tolerant to soil salinity and they can produce stable root and sugar yields in the stressed soil. High broad-sense heritability estimates were obtained by extractable sugar (94.9%), root length (93.36%), and root weight (92.05 %). Heritability of metric traits is of great significance to the breeders as its magnitude indicates the accuracy with which a variety can be recognized by its phenotypic expression. Results showed that four varieties (Florima, Toro, Cleopatra and Tarbell (had a salinity susceptibility index (SSI) based on root and sugar yields of <1 and were relatively tolerant to salinity stress.

    Keywords: performance, sugar beet, varieties, Soil salinity, yield