فهرست مطالب

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و سوم شماره 4 (پیاپی 129، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/07
  • تعداد عناوین: 18
|
  • زهرا برومند*، منصور میاحی، آناهیتا رضایی، محسن قربیانی صفحات 2-9
    آدنوویروس ها عوامل عفونی رایج در طیور در سراسر جهان هستند و گستره ی وسیعی از حدت ها و علایم بالینی را نشان می دهند. اهمیت حضور عفونت های آدنوویروسی علاوه بر خسارات اقتصادی، همراهی آن هاباسایر بیماری های ویروسی می باشد. هدف از این پژوهش، ردیابی مولکولی آدنوویروس و بررسی هیستوپاتولوژی جراحت های کبدی جوجه های گوشتی در موارد مشکوک به هپاتیت ویروسی دارای گنجیدگی در استان های مرکزی و قم می باشد. در این راستا از 10 گله ی ماکیان گوشتی دارای تلفات در هر استان ، زمستان 97 و بهار 98، نمونه های کبد جدا شد. مرغ های این گله هادرسنین6 تا 41 روزگی بودند. جهت بررسی مولکولی، PCR بر روی ناحیه متغیر Loop1 در ژن هگزون انجام شد. جهت بررسی هیستوپاتولوژی، قسمتی از بافت-های کبد درون فرمالین بافر 10 درصد قرار داده شدند و پس از انجام مراحل روتین در آزمایشگاه پاتولوژی، مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند. نهایتا 9 گله از 20گله ی مورد بررسی، در آزمایش PCR، مثبت بودند.این موارد مثبت پس از تعیین توالی در گروه ژنوتیپی E و D آدنوویروس های مرغی و سروتیپ های 8b وD11 قرار گرفتند. همچنین در مطالعه ی میکروسکوپی کبدهای مبتلا، نکروز همراه با نفوذ هتروفیل های متعدد در اطراف این مناطق و درون سینوزییدهای کبدی مشاهده گردید. در هسته هپاتوسیت های سالم اطراف مناطق نکروز شده گنجیدگی درون هسته ای بازوفیلیک دیده شد. با تایید حضور ویروس عامل IBH در این استان ها، لزوم برنامه های پیشگیری در فارم های مادر و گوشتی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آدنوویروس پرندگان، هپاتیت ویروسی دارای گنجیدگی، ژنوتیپ D & E، استان مرکزی و قم
  • فاطمه عابدی جعفری، رضا پیله چیان لنگرودی*، اصغر عبدلی، ندا سلیمانی، سید مسعود حسینی صفحات 10-20
    باکتری کلستردیوم نووای، بی هوازی اجباری، تشکیل دهنده اندوسپور از خانواده کلسترویوم ها است کلستردیوم نووای عامل بیماری در انسان و حیوان است هم چنین اسپور این باکتری جهت درمان تومورهای جامد مورد توجه قرار گرفته است اما کشت این باکتری در محیط کشت های آزمایشگاهی دشوار است. در این پژوهش شرایط رشد بهینه این باکتری به صورت رویشی و اسپور بررسی شد. کشت باکتری در محیط کشت های جامد متفاوت، در حالت رویشی باکتری، مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین محیط مناسب اسپورزایی معرفی و روش خالص سازی اسپور از حالت رویشی، روشی آسان جهت شمارش باکتری و تندش اسپور مورد بررسی قرار گرفت بهترین محیط کشت برای رشد باکتری محیط های غنی F و NP هستند. که با اضافه کردن خون اسب رشد باکتری در این محیط ها چشمگیر می شود البته خون اسب به تنهایی عامل کافی برای رشد نیست. یک رابطه تقریبا خطی بین جذب نوری باکتری کلستریدیوم نووای و تعداد باکتری وجود دارد. تندش اسپور با روش  حرارت دادن دردمای 80 درجه سانتی گراد به مدت 15 دقیقه افزایش یافت. این باکتری بی هوازی مطلق است می توان با کوتاه کردن زمان انتقال به محیط جامد و استفاده از اسپور باکتری که به اکسیژن مقاوم است موفق به کشت در محیط جامد شویم. از آنجایی که اسپور باکتری کاندید درمان تومور های جامد است، پس روش حرارت دادن برای افزایش میزان تندش اسپور، می تواند ارزشمند باشد.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم نووای تایپ B، اسپور، شمارش باکتری، کشت باکتری، کاندید درمان تومور جامد
  • لیدا عبدالمحمدی خیاو*، علیرضا پردیس، علی حق روستا صفحات 21-30
    کلستریدیوم پرفرینجنز عامل بیماری انتروتوکسمی می باشد که با ضرر و زیان شدید اقتصادی همراه است. ارزیابی ایمنی ناشی از واکسن در پیش گیری از این بیماری از اهمیت خاصی برخوردار است که به روش سرم نوترالیزاسیون انجام می شود. ولی به دلیل معایب آن، روش جایگزین الایزا در این طرح پیشنهاد گردید. در این تحقیق، پس از تهیه توکسین بتا و تخلیص آن، مقدار MLD و غلظت پروتئین آن به روش لوری محاسبه گردید. همچنین آنتی سرم کنترل مثبت، کنترل منفی و آنتی سرم از نمونه ها آماده سازی گردید. سپس آزمون الایزا (درون شیشه) و پتنسی (سرم نوترالیزاسیون) (درون تنی) به موازات هم انجام و نتایج با نرم افزار SPSS آنالیز گردید. میزان cut off کنترل منفی در آزمون الایزا 435/0 برآورد شد و در آزمون کراس مشخص گردید که الایزا برای شناسایی توکسین بتا اختصاصی عمل می نماید و میزان تکرار پذیری آن با استفاده از انحراف معیار ارزیابی گردید (برای نمونه حد متوسط 033/0 = SD و 25/7 = CV). نتایج این بررسی نشان داد ارتباط معنی داری از نظر آماری بین دو آزمون درون تنی و درون شیشه، در نمونه سرم خرگوشهای واکسینه با واکسن انتروتوکسمی وجود دارد. آنالیز رگرسیون خطی، همبستگی 84/0 با 01/0≥P را نشان داد. حساسیت، ارزش پیشگویی مثبت و منفی آزمون الایزا در این نمونه ها به ترتیب 100٪، 21/84 و 100٪ محاسبه گردید. در نهایت پیشنهاد گردید از الایزا به عنوان جایگزین تست سرم نوترالیزاسیون برای ارزیابی واکسن انتروتوکسمی در خرگوش استفاده نمود. اگرچه برای استفاده در حیوانات هدف نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم پرفرینجنز تیپ C، آنتی توکسین بتا، سرم نوترالیزاسیون، الایزا، واکسن تترا والان انتروتوکسمی
  • وحید نصیری*، حبیب الله پایکاری، فرنوش جامعی، غلامرضا کریمی صفحات 31-40

    تشخیص گونه های آیمریا براساس خصوصیات مورفولوژی بسیار محدود بوده و استفاده از روش های مولکولی این محدودیت ها را برطرف می سازد. نمونه های مدفوع گوساله ها از استان البرز و شهر شاهرود جمع آوری شده و پس از تغلیظ به روش شیتر به طریق میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه های مثبت با استفاده از روش پی سی آر و با به کارگیری پرایمرهای اختصاصی گونه از نظر مولکولی نیز ارزیابی شدند. با استفاده از روش فلوتاسیون شیتر و گسترش مستقیم در 5 نمونه (10%) از 50 نمونه مدفوع جمع آوری شده از شهر شاهرود و 10 نمونه (09/9 %) از 110 نمونه مدفوع جمع آوری شده از استان البرز تک یاخته‎جنس آیمریا تشخیص داده شد.در مجموع در میان 160 راس دام مورد آزمایش 15 مورد (37/9 %) با استفاده از گسترش مستقیم و تغلیظ فلوتاسیون مثبت تشخیص داده شدند. از آنجایی که تمام موارد مثبت مربوط به نمونه های غیر اسهالی بود، ارتباط معنی داری بین وضعیت اسهال و حضور این انگل مشاهده نگردید (05/0<P). از نظر توزیع فصلی تفاوتی در میزان موارد اسهالی و موارد مثبت انگلی مشاهده نشد. با به کارگیری پرایمرهای اختصاصی گونه های آیمریا در گاو و استفاده از روش پی سی آر بر روی نمونه های مثبت حاصل از روش تغلیظ با فلوتاسیون آب شکر تنها 3 گونه آیمریا زورنیی، آیمریا بوویس و آیمریا اوبورننسیس جداسازی گردید.

    کلیدواژگان: آیمریا، کوکسیدیوزیس، گوساله، مولکولی
  • پرستو پورغفور لنگرودی* صفحات 41-50
    آناپلاسما میکروارگانیسم درون سلولی اجباری است که در سلول های خونی میزبان زندگی می کند و منجر به بیماری و تحمیل هزینه های مراقبتی زیادی می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی مولکولی و میکروسکوپی حضور جنس و گونه های آناپلاسما در شترهای استان گلستان بود. نمونه های خون از شترهای کشتار شده در کشتارگاه صنعتی اینچه برون برای مدت دو سال جمع آوری شد. بررسی میکروسکوپی با تهیه گسترش های خونی رنگ آمیزی شده با گیمسا صورت گرفت. آزمون مولکولی با تکثیر اولیه قطعات DNA و تایید آن ها با انجام nested-PCR صورت گرفت. از پرایمرهای اختصاصی بر روی ژن های 16S rRNA و msp4 برای تکثیر گونه های مختلف آناپلاسما استفاده شد. قطعات تکثیری حاصل از PCR اولیه و nested-PCR حضور جنس آناپلاسما در 33 نمونه از 90 نمونه (67/36 درصد) را مثبت نشان داد. در میان نمونه های حاوی جنس آناپلاسما، 22/2 درصد، 22/22 درصد و 33/13 درصد با PCR اختصاصی به ترتیب گونه های آناپلاسما مارجیناله، آناپلاسما فاگوسیتوفیلم و آناپلاسما بویس شناسایی شدند. هیچ کدام از نمونه ها با PCR اختصاصی حضور گونه آناپلاسما سنتراله را نشان ندادند. مشاهده میکروسکوپی اجرام آناپلاسمایی درون گلبول های قرمز حاکی از حضور جنس آناپلاسما در 33/33 درصد از گسترش های خونی بود. با مقایسه آزمون مولکولی و میکروسکوپی حساسیت، اختصاصیت و صحت برای شناسایی جنس آناپلاسما به ترتیب 21/21 درصد، 67/66 درصد و 50 درصد بدست آمد. نتایج مطالعه حاکی از حضور آناپلاسما در میان شترهای کشتار شده در استان گلستان بود. بر طبق نتایج، بررسی مولکولی آناپلاسما نتایج دقیق تری نسبت به بررسی میکروسکوپی بدست می دهد.
    کلیدواژگان: آناپلاسما، ژن 16S rRNA، ژن msp4، گسترش خونی، گلستان
  • اشرف کرمعلی، بهمن پریزادیان کاوان*، مجید خالداری، بابک ماسوری صفحات 51-62
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر پودر بذر خارمریم و ویتامین E بر سلامت کبد، شاخص‎های تولید و فرآسنجه‎های سرم در مرغ‎های تخم گذار بود. برای این منظور 72 قطعه مرغ تخم گذار از سویه های لاین (W36) با استفاده از شش تیمار، چهار تکرار و سه قطعه مرغ در هر تکرار به صورت یک آزمایش فاکتوریل 3×2 در قالب طرح کاملا تصادفی به مدت شش هفته استفاده شد. ویتامین E در دو سطح (5 و 80 واحد بین‏المللی در کیلوگرم به ترتیب برابر و بیشتر از احتیاجات NRC) و پودر بذر خارمریم در سه سطح (صفر، 100 و mg/kg 200) به جیره اضافه شد. در هفته ششم مرغ‎های تغذیه شده با جیره حاوی ویتامین E بیش از مقدار توصیه شده NRC ضریب تبدیل کمتری داشتند (05/0>P). در هفته پنجم افزودن پودر خارمریم به مقدار mg200 به هر کیلوگرم جیره سبب بهبود معنی‎دار ضریب تبدیل غذایی شد (05/0>P). تاثیر پودر بذر خارمریم و ویتامین E بر شاخص‏های تولید مرغ‎های تخم گذار در کل دوره آزمایش معنی‎دار نبود. تاثیر پودر بذر خارمریم و ویتامین E بر کیفیت تخم‏مرغ و فرآسنجه‎های سرم معنی‎دار نبود. افزودن پودر بذر خارمریم به مقدار mg 200 به هر کیلوگرم جیره سبب کاهش معنی‎دار فعالیت آنزیم کبدی آلانین آمینو ترانسفراز شد (05/0>P). بطور کلی می‏توان بیان کرد که افزودن پودر بذر خارمریم و ویتامین E در سطح بیشتر از مقدار توصیه شده NRC به جیره مرغ‏های تخمگذار تاثیری در جهت بهبود شاخص‏های تولید و کیفیت تخم‏مرغ ندارد.
    کلیدواژگان: تخم‏مرغ، خار مریم، کبد، مرغ‎ تخم گذار، ویتامین E
  • فرزاد قبله*، اتا سور صفحات 63-74
    مواد غذایی در طول مدت نگهداری بصورت شیمیای و میکروبی فاسد شده و غیر قابل مصرف میشوند. پوشش های حاوی مواد ضد میکروبی وآنتی اکسیدان، که از انواع بسته بندی های فعال می باشد، به منظور کنترل فساد میکروبی و شیمیایی در مواد غذایی استفاده می شوند. محصولات پروتیینی از جمله گوشت مرغ مستعد آلودگی میکروبی و شیمیایی هستند، لذا استفاده از پوشش ها در نگهداری از گوشت مرغ لازم و ضروری بنظر می رسد. مطالعه حاضر جهت ارزیابی اثر پوشش خوراکی کیتوزان (2درصد) حاوی عصاره بره موم (1درصد) و اسانس آویشن (1درصد) روی ماندگاری و حفظ کیفیت گوشت سینه مرغ در دمای یخچالی انجام گرفته است. نمونه های گوشت سینه مرغ در 6 گروه بدون پوشش، پوشش کیتوزان، پوشش کیتوزان الکل، پوشش کیتوزان و 1 (درصد) اسانس آویشن، پوشش کیتوزان و 1 (درصد) عصاره بره موم، پوشش کیتوزان و 1(درصد) اسانس آویشن و 1 (درصد) عصاره بره موم تقسیم شدند. بعد از تهیه نمونه ها در یخچال 4 درجه سانتی گراد تا هنگام انجام آزمایش ها نگهداری شدند. در این بررسی در فواصل زمانی در روزهای 1، 4، 8، 12، 16 آزمایشات میکروبیولوژی، شیمیایی (TBS، aw ،pH) نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. با توجه به نتایج بدست آمده، پوشش ها در چهار گروه اختلاف معنی داری (0.05>P) در کاهش باکتری های مزوفیل و سرمادوست در مدت 16 روز ماندگاری، در مقایسه با گروه بدون پوشش نشان دادند. همچنین نمونه ها از نظر TBA و pH میزان کمتری در مقایسه با نمونه بدون پوشش افزایش نشان دادند. لذا با توجه به نتایج بدست آمده، پوشش های تهیه شده از کیتوزان حاوی عصاره بره موم و اسانس آویشن کیفیت نمونه های گوشت سینه مرغ در مدت 16 روز در یخچال 4 درجه سانتی گراد مناسب بوده و مدت ماندگاری گوشت مرغ افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: گوشت مرغ، پوشش خوراکی، کیتوزان، عصاره بره موم، اسانس آویشن، ماندگاری
  • محمد اتفاق دوست* صفحات 75-82
    عناصر کمیاب با توجه به اینکه دارای ماهیت تخریب ناپذیر و قابلیتی بالا برای انباشت زیستی در بافت موجودات آبزی می باشند، تهدیدی جدی برای آبزیان و همچنین سلامت انسان ها محسوب می گردند، بنابراین پژوهش کنونی با هدف ارزیابی میزان و ترتیب غلظت عنصرهای کمیاب تجمع یافته در بافت خوراکی عضله ماهی سوف حاجی طرخان (Perca fluviatilis) نمونه برداری شده از رودخانه سیاه درویشان به عنوان یکی از گونه ماهیان مورد توجه و دارای ارزش اقتصادی و اکولوژیک بالا و در نهایت تشخیص سطح سلامت بهداشتی آن برای تغذیه انسانی، به انجام رسیده است. در آزمایش حاضر، مقدار غلظت یازده عنصر (سلنیوم، آهن، نیکل، روی، سرب، کادمیوم، جیوه، مس، کروم، منگنز و آرسنیک) در بافت عضله 25 عدد ماهی سوف حاجی طرخان صید شده بوسیله تور پرتابی سالیک از رودخانه سیاه درویشان استان گیلان توسط دستگاه طیف سنجی جذب اتمی Varian® مورد پایش و ارزیابی قرار گرفتند. مقدار میانگین عنصرهای مورد مطالعه در بافت عضله به ترتیب: روی (418/33)، آهن (127/20)، مس (729/5)، منگنز (849/1)، سرب (864/0)، سلنیوم (691/0)، آرسنیک (594/0)، کادمیوم (273/0)، نیکل (253/0)، کروم (176/0) و جیوه (089/0) μg/g وزن خشک، بود. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد، میانگین انباشت بیولوژیک همه عناصر بررسی شده در بافت عضله ماهی سوف حاجی طرخان به غیر از چهار عنصر کمیاب کادمیوم، منگنز، آرسنیک و سرب در سطحی کم تر استاندارد مورد تایید سازمان FAO/WHO بودند که این نتایج نشان دهنده لزوم توجه بیشتر به عوامل افزایش دهنده این عناصر در محیط زیست گونه مذکور است.
    کلیدواژگان: جذب اتمی، ماهی سوف حاجی طرخان، بافت عضله، عناصر کمیاب
  • زهرا عبدالهی، رضا مسعودی، نوید داداش پور دواچی* صفحات 83-88
    هدف از اجرای این طرح بهبود بازده باروری اسپرم در گوسفند با افزودن آنتی اکسیدان سیستیامین به محیط انجماد بوده است. در این آزمایش اسپرم از 5 راس قوچ نژاد زندی جمع آوری به رقیق کننده های حاوی صفر، 1، 2، 4 و 8 میلی مولار سیستیامین اضافه و سپس منجمد شدند. در مرحله ارزیابی آزمایشگاهی کیفیت اسپرم، اسپرم های منجمد مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفتند و فراسنجه های حرکتی، زنده مانی، سلامت غشا، مورفولوژی، سلامت آکروزوم، فعالیت میتوکندری و میزان لیپید پراکسیداسیون مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استفاده از 2 میلی مولار سیستیامین منجر به بهبود جنبایی کل، جنبایی پیشرونده، سلامت غشا، فعالیت میتوکندری، سلامت آکروزوم، زنده مانی و کاهش آپوپتوزیس و پراکسیداسیون لیپیدهای غشایی در اسپرم منجمد قوچ پس از یخگشایی شد. استفاده از تیمار 8 میلی مولار سیستیامین منجر به کاهش کیفیت اسپرم پس از یخگشایی شد و استفاده از آنتی اکسیدان سیستیامین تاثیری بر مورفولوژی اسپرم پس از فرایند انجماد-یخگشایی نداشت. در نتیجه استفاده از تیمار 2 میلی مولار آنتی اکسیدان سیستیامین می تواند راهکاری مناسب برای بهبود بازده اسپرم قوچ پس از فرایند انجماد-یخگشایی باشد.
    کلیدواژگان: انجماد اسپرم، ارزیابی اسپرم، سیستیامین، قوچ
  • مهدی ابراهیمی، محمد کاظمی فرد*، منصور رضایی، عیسی دیرنده صفحات 89-101

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر مکمل بنتونیت سدیم و نشاسته گندم بر عملکرد، خصوصیات لاشه، پارامترهای خونی، pH قسمت های مختلف دستگاه گوارش و بستر، جمعیت میکروبی ایلیوم و مرفولوژی روده در جوجه های گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار انجام شد. در این آزمایش 200 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس 308 بصورت 10 قطعه بصورت مخلوط از دوجنس در هر تکرار(پن) قرار داده شدند تیمارها شامل: 1- جیره شاهد 2- جیره حاوی بنتونیت 3- جیره حاوی نشاسته4 -جیره حاوی نشاسته و بنتونیت بود که تا پایان 42 روزگی آب و خوراک به صورت آزاد در اختیار پرندگان قرار داشت. میزان خوراک مصرفی و اضافه وزن جوجه های هر تکرار بصورت هفتگی محاسبه و جهت اندازه گیری پارامترهای خونی از سیاهرگ بال پرنده خون گیری شد. تیمارهای آزمایش در طی دوره های زمانی مختلف دوره پرورش بر روی وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک تاثیر معنی داری نداشتند. در طی دوره 1- 10 روزگی (دوره استارتر) خوراک مصرفی به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (0.05>P). اثر اضافه کردن بنتونیت و نشاسته روی خصوصیات لاشه معنی دار نبود (0.05>P). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از بنتونیت و نشاسته روی کلسترول، تری گلیسیرید و VLDL تاثیر معنی داری نداشت اما روی گلوکز تاثیر داشت. اثر تیمارهای آزمایشی بر روی PDI (شاخص اندازه گیری مقاومت پلت) در دوره ای آزمایش آغازین و رشد معنی دار بوده است. تیمارهای آزمایشی مختلف بر روی جمعیت میکروبی تاثیر معنی داری نداشته است (0.05<P). نتایج نشا داد که بین تیمارها بر روی ارتفاع پرز، و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در ایلیوم روده باریک معنی دار نبوده است. ولی ضخامت پرز و سطح پرز تحت تاثیر معنی دار قرار گرفتند(0.05<P).

    کلیدواژگان: بنتونیت، نشاسته گندم، عملکرد، جوجه گوشتی
  • صالح طباطبائی وکیلی*، عماد محیسن زاده، طاهره محمدآبادی، مهدی زارعی صفحات 102-111
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر پودر برگ گیاه مورد با خاصیت آنتی اکسیدانی بر پارامترهای کمی و کیفی اسپرم، ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسمای منی و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز خون قوچ عربی در فصل غیرتولید مثلی بود. تعداد 12 راس قوچ عربی بالغ در قالب 3 تیمار آزمایشی و 4 تکرار استفاده شد. تیمارها شامل سطوح پودر برگ گیاه مورد (0، 5/12 و 25 گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره) بودند. پس از 42 روز از تغذیه دام ها، اسپرم گیری و خون گیری به مدت 4 هفته متوالی انجام و پارامترهای کمی و کیفی اسپرم و توان آنتی اکسیدانی تام پلاسمای منی ارزیابی شدند. همچنین، غلظت تستوسترون سرم خون و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز پلاسمای خون مورد سنجش قرار گرفتند. سطح 25 گرم پودر برگ مورد بهترین تاثیر در بهبود شاخص های اسپرم و منی شامل جنبایی (88/73%)، زنده مانی (19/74%)، ناهنجاری (10%)، سلامت غشای پلاسمایی اسپرم (38/43%)، حجم منی (91ml/1)، غلظت اسپرم (ml/109 ×39/1)، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسمای منی (μmol/litr 38/109) و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز خون (19U/ml/500) نسبت به سطح 5/12 گرم پودر برگ مورد و گروه شاهد داشت (05/0>P). غلظت تستوسترون سرم خون تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. همبستگی مثبت و معنی داری میان توان آنتی اکسیدانی تام پلاسمای منی و سوپراکسید دیسموتاز پلاسمای خون با فراسنجه های کمی و کیفی اسپرم یافت شد (05/0>p). بطور کلی استفاده از پودر برگ گیاه مورد در جیره موجب بهبود فراسنجه های اسپرم و آنتی اکسیدانی پلاسمای منی و خون در قوچ عربی شد. بهترین نتیجه با استفاده از سطح 25 گرم در کیلوگرم جیره از این گیاه بدست آمد.
    کلیدواژگان: اسپرم، آنتی اکسیدان، گیاه مورد، رادیکال های آزاد، قوچ
  • کبری چهاری، عباس جلودار*، هدیه جعفری صفحات 112-122

    عقرب زدگی یکی از مشکلات جدی برای بهداشت عمومی بویژه در استان خوزستان است. عقرب های جنس Hemiscorpius به عنوان یک عامل مهم در زمینه عقرب زدگی و مرگ و میر ناشی از آن بویژه در کودکان مطرح است. یازده نمونه عقرب Hemiscorpius lepturus از 6 منطقه استان خوزستان صید و پس از شناسایی، استخراج ژنومیک DNA به روش دستی فنل/کلروفرم انجام گرفت. به کمک واکنش زنجیره ای پلیمراز، ژن (Internal transcribed spacer 2 (ITS2 با اندازه حدودا 350 نوکلیوتید با استفاده از آغازگرهای رفت و برگشت افزوده سازی و سپس توالی یابی گردید. توالی های نوکلیوتیدی به دست آمده با استفاده از برنامه nBLAST موجود در پایگاه اینترنتی NCBI در بانک ژن مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج فیلوژنی نشان داد که درخت فیلوژنی ترسیم شده دارای دو خوشه اصلی A و B است، که با میزان همبستگی 85 درصدی از یکدیگر جدا شدند. خوشه ی A به سه زیر خوشه ی A1 (شامل: H8 ,H9H11M ,H5 ,H44 , H2 و H10) A2 (شامل: H22 و H4) و A3 (شامل: H10M) قابل تقسیم است، که نمونه های موجود در این زیر خوشه ها با هم همبستگی بین 85-54% را نشان دادند. توالی های مورد مطالعه مشابهت نزدیکی (6/98-7/81%) با تنها توالی عقرب (Hemiscorpius lepturus (KU341981 ثبت شده در پایگاه بانک ژن بهمراه تعدادی از عقرب های خانواده Hemiscorpiidae نشان دادند. تنها نمونه عقرب H9M در خوشه B با فاصله ژنتیکی نسبتا بالایی (1/19-7/11%) متمایز از بقیه نمونه ها قرار گرفت، که این یافته احتمالا بیانگر وجود زیر گونه ای متفاوت از عقرب Hemiscorpius lepturus استان خوزستان می باشد.

    کلیدواژگان: Hemiscorpius lepturus، فیلوژنتیک، عقرب، (Internal transcribed spacer 2 (ITS2
  • فریبا آنه شبه ناصری، محمدرضا بحرینی بهزادی*، زهرا رودباری، سعیده اسکندری نسب صفحات 123-131
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی ژن های موثر در فرایند رشد و نمو گاو گوشتی با استفاده از پروفایل بیان ژن می باشد. رشد به عنوان تغییرات وزن زنده در هر واحد زمان یا توصیف نموداری وزن در مقابل سن حیوان بیان می شود. رشد حیوان نتیجه فرآیندهای زیستی متعددی است و ژنوتیپ، تعیین کننده حداکثر سطحی است که این فرآیندها میتوانند رخ دهند. در این مطالعه داده های خام مربوط به سنین تولد، سه ماهگی، هفت ماهگی، 12 ماهگی، 20 ماهگی، 25 ماهگی و 30 ماهگی با فرمت TXT از پایگاه داده ArrayExpress با شماره دسترسی E-GEOD-25554 دانلود شدند. در مرحله بعد، ابتدا کنترل کیفیت داده های خام موجود با استفاده از بسته Limma، موجود در نرم افزار R با روش تحلیل مولفه های اساسی (PCA) و سپس نرمال سازی داخل ریزآرایه ها با استفاده از روش LOESS و بین نمونه ها به روش چندک انجام شد. معیارهای شناسایی ژن های با بیان افتراقی و معنی داری دو شاخص (2- > Fold Change > 2) و (Adj P-Value < 0.05) بودند. بررسی مسیرهای زیستی توسط پایگاه DAVID انجام شده و بازسازی شبکه تنظیم بیان ژن توسط نرم افزار Cytoscape صورت گرفت. نتایج آنالیز نشان داد در سنین متفاوت در مجموع 1030 ژن مرتبط با رشد تفاوت معنی داری داشتند که از این تعداد 518 ژن افزایش بیان و 512 ژن کاهش بیان داشتند. از جمله مسیرهای سیگنال دهی موثر بر فرایند رشد می توان Wnt، Insulin، IGF-I را نام برد و از مهم ترین ژن های شناسایی شده در این مطالعه FN1 ،SOD2 ،PCK1 ،HMOX1 ، SERPINE1 ، CST3، STAT3 و HSPA1A می باشند. ژن FN1 در سنین 25-20 و 30-25 ماهگی،SOD2 در سن 3-0 ماهگی، HMOX1 در سنین 3-0 و 20-12 ماهگی، SERPINE1 در سن 7-3 ماهگی، PCK1 در سن 25-20 ماهگی، STAT3 در سن 25-20 ماهگی و HSPA1A در سن 30-25 ماهگی افزایش بیان معنی داری داشتند. بنابراین نتایج این مطالعه می تواند اطلاعات تکمیلی برای درک بهتر ارتباط ژن ها و مسیرهای زیستی آن ها در فرایند رشد و استفاده در برنامه های اصلاح نژاد دام فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آنالیز شبکه، بیوانفورماتیک، پایگاه داده، ریزآرایه، مسیر زیستی
  • افسانه نوایی، سید مجتبی موسوی*، مهرداد تقی زاده صفحات 132-141
    از آنجاکه تنش گرمایی اثرات نامطلوبی بر وضعیت اکسیداتیو بدن می گذارد، به منظور بررسی تاثیر پودر زیره و رازیانه در مقایسه با موننسین بر تنش اکسیداتیو بره های پرواری در شرایط تنش گرمایی طبیعی، از 15 راس بره نر لری، در سه گروه پنج راسی در قالب طرح کاملا تصادفی، استفاده شد. گروه ها آزمایشی شامل گروه یک: جیره پایه، گروه دو: جیره پایه + هشت گرم مخلوط پودر زیره و رازیانه، و گروه سه: جیره پایه + mg 30 موننسین بودند. در روز 56 آزمایش از ورید وداج بره ها خونگیری به عمل آمد و بعد از جداسازی سرم خون، آنزیم های آنتی اکسیدان و برخی از فراسنجه های خونی اندازه گیری گردید. افزودن پودر زیره و رازیانه به جیره پایه، باعث افزایش معنی دار مقدار گلوتاتیون احیاء و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و پاراکسوناز) و کاهش معنی دار مقدار اکسید نیتریک (شاخص التهاب) و مالون دی آلدیید (شاخص پراکسیداسیون لیپیدی) سرم خون بره های پرواری گردید. افزودن پودر زیره و رازیانه همانند موننسین تاثیر معنی داری بر مقدار هورمون تیروکسین نداشت، اما موجب کاهش معنی دار مقدار فعالیت آنزیم کبدی (آسپارتات آمینوترانسفراز) خون بره ها گردید. بر اساس یافته های این آزمایش می توان نتیجه گیری کرد که افزودن پودر دانه زیره و رازیانه به مقدار هشت گرم به ازای هر کیلوگرم ماده خشک جیره پایه بره های پرواری در شرایط تنش گرمایی، می تواند بروز آسیب های ناشی از تنش اکسیداتیو را کاهش داده و باعث بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی بره های پرواری در شرایط تنش گرمایی گردد.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدانی، تنش گرمایی، گیاه دارویی
  • لیلا افضلی چگنی، سید مجتبی موسوی*، مجید خالداری، سعید محمدزاده صفحات 142-150
    از آنجاکه نگهداری اسپرم قوچ در شرایط سرد از راندمان کافی برخوردار نیست، لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثر نانو ذرات لسیتین سویا در رقیق کننده اسپرم قوچ در شرایط سرد بود. بر این اساس، از سه راس قوچ بالغ لری بختیاری با استفاده از واژن مصنوعی، دوبار در هر هفته اسپرم گیری شد. بعد از ارزیابی اولیه، نمونه های منی با هم مخلوط شده و به هفت قسمت مساوی تقسیم شدند و با تیمارهای مختلف، رقیق شدند. تیمارها شامل رقیق کننده حاوی سطوح مختلف نانو-ذرات لسیتین سویا (نیم، یک، یک و نیم، دو، دو و نیم و سه درصد (وزن/حجم) و زرده تخم مرغ بودند. سپس نمونه ها در یخچال نگهداری شدند و در زمان های سه، شش، 24، 48 و 72 ساعت، از لحاظ درصد جنبایی کل و پیش رونده، زنده مانی اسپرم، فعال بودن غشای اسپرم، ریخت شناسی و نرخ قطعه قطعه شدن DNA ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که رقیق کننده حاوی 5/1% نانو ذرات لسیتین، پس از 72 ساعت نگهداری در دمای سرد، دارای بیشترین درصد اسپرم با جنبایی کل و پیش رونده بود. درصد زنده مانی اسپرم در رقیق کننده حاوی سه درصد لسیتین سویا نسبت به سایر تیمارها، کمترین مقدار را داشت (05/0>P). رقیق کننده ها از لحاظ درصد اسپرم با غشای فعال و ریخت شناسی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. نرخ قطعه قطعه شدن DNA در تیمارهای نیم و سه درصد نانو ذرات لسیتین نسبت به سایر تیمارها، به طور معنی داری بیشتر بود. در کل، رقیق کننده دارای 5/1% نانو ذرات لسیتین سویا در قوچ لری بختیاری، می تواند جایگزین مناسبی برای زرده تخم مرغ در حفظ کیفیت اسپرم در شرایط سرد باشد.
    کلیدواژگان: اسپرم، رقیق کننده، شرایط سرد، قوچ
  • عبدالله توسلی*، سید ناصر عزیزی، عبدالرئوف صمدی میبدی صفحات 151-160
    امروزه استفاده از آنتی بیوتیک ها جهت مصارف پیشگیری، کنترل و درمان بیمارها در صنعت پرورش طیور غیرقابل اجتناب است و در این میان نیاز به روشی مدرن که در عین حساسیت و ویژگی بالا و کاربری راحت و سریع جهت کنترل مخاطرات استفاده روزافزون آنتی بیوتیک ها در مواد غذایی بسیار ارزشمند است ازاین رو در این مطالعه برای نخستین بار، بر اساس تلفیق اتوماتیک شده دو دستگاه کروماتوگرافی مایع و دستگاه طیف سنج جرمی، آنتی بیوتیک در مرغ سبز کشور مورد اندازه گیری و پایش قرار گرفت. در مرحله آماده سازی مقدار نمونه مورداستفاده در مقایسه با روش های کلاسیک کمتر و مراحل آماده سازی نیز کوتاه است. ترتیب مراحل، تعداد و استفاده از ترکیبات حلال های آلی و نمک های به صورت بهینه ای صرفه جویی شده است. به واسطه استفاده از استاندارد داخلی از نوع ایزوتوپ پایدار کنترل مراحل استخراج، تخلیص، تزریق و محاسبات خطاهای احتمالی همانند فرونشست یونی، خطای تزریق، اصلاح درصد بازیافت دارو و اصلاح زمان بارداری برطرف گردید و همچنین به واسطه امکان تزریق حجم های بالا، حساسیت روش بهبود یافت. با استفاده از دو دستگاه کروماتوگرافی مایع، یکی به عنوان تخلیص نمونه و دیگری برای جداسازی، امتیازات ویژه ای فراهم می آورد طوری که هرکدام به تنهایی فاقد این ویژگی هستند و ضمن خودکار بودن روش سبب کاهش زمان آنالیز، هزینه های آزمون و افزایش دقت آزمون در مقایسه به روش های کلاسیک گردید. روش پیشنهادی قابلیت جستجوی آنتی بیوتیک در مرغ سبز تولیدی را دارا است.
    کلیدواژگان: بافت مرغ، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، اسپکترومتری جرمی متوالی، آنتی بیوتیک، چند کلاسه، خودکارشده
  • محدثه مقامی پور، عباسعلی مطلبی مغانجوقی*، امیرعلی انوار صفحات 161-172

    از اصلی ترین منابع پروتیینی غذا های دریایی است که ماهی ها بخش عمده ای از آن را تشکیل می دهند ولی به شدت فسادپذیر هستند. ماندگاری ماهی ها در اثر مسایل مختلفی از جمله فساد میکروبی، شیمیایی و فیزیکی تحت تاثیر بوده که عمدتا همراه با بوی نامطبوع و لزجی همراه است. از مواردی که به شدت از فساد میکروبی و شیمیایی جلوگیری می کند بسته بندی اتمسفر اصلاح شده یا تحت خلا و استفاده از پوشش های خوراکی است. هدف مطالعه ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی نانوکامپوزیت کیتوزان و عصاره رازیانه (Foeniculum vulgare) در فیله فیل ماهی نگهداری شده است. به منظور افزایش ماندگاری ماهی در دمای یخچال از بسته بندی MAP، VAP، پوشش نانوکامپوزیت کیتوزان و اسانس رازیانه استفاده شد. تیمار ها برای این منظور در چهار دسته بودند که شامل نمونه کنترل، پوشیده شده با نانوکامپوزیت کیتوزان ، پوشیده شده با عصاره رازیانه و پوشیده شده با نانوکامپوزیت کیتوزان حاوی اسانس رازیانه است. نمونه در دو نوع بسته بندی MAP و VAP قرار دارند که مجموعا با یک نمونه شاهد در بسته بندی معمولی، شامل 9 گروه نمونه مورد بررسی جمع آوری شد. ارزیابی خصوصیات پایداری نانوکامپوزیت کیتوزان بهمراه ارزیابی شاخص های میکروبی و موارد شیمیایی نشان داد که استفاده از پوشش نانوکامپوزیت کیتوزان حاوی اسانس رازیانه در بسته بندی MAP می تواند فیله (Huso huso) را به مدت 18 روز با کیفیت مطلوب در دمای یخچال نگهداشت در حالی که نمونه کنترل تنها 6 روز ماندگاری داشت. نمونه تیمار شده با پوشش نانوکامپوزیت کیتوزان و اسانس رازیانه به همراه بسته بندی MAP توانست کیفیت میکروبی و شیمیایی مناسبی فراهم نماید. در ارزیابی حسی مشخص شد در روز 27 نمونه امتیاز متوسطی را کسب و نتیجه مطلوب ارزیابی نشد. شمارش میکروارگانیسم‏ها در روز 27 نمونه های پوشیده با نانوکامپوزیت کیتوزان و اسانس رازیانه در حد مجاز قرار گرفت. از نظر خصوصیات شیمیایی و حسی فیله (Huso huso) نشان داد که مدت زمان ماندگاری حداقل 18 روز است.

    کلیدواژگان: عصاره رازیانه، فیل ماهی، خواص ضدمیکروبی، نانوکامپوزیت کیتوزان، آنتی اکسیدان
  • تکاور محمدیان*، محمد خسروی، سجاد منتیان، مجتبی علیشاهی صفحات 173-185
    در این تحقیق اثر باکتری های Lactobacillus plantarum و Lactobacillus rhamnosus بومی جدا شده از روده ماهی شیربت بر پاسخ ایمنی ماهی کپور معمولی (Cyprinuscarpio) ارزیابی شد. بدین منظور تعداد 300 قطعه ماهی کپور معمولیبا وزن متوسط 5/11±70 گرم به طور تصادفی به پنج گروه تقسیم و به ترتیب با غذای حاوی CFU/ml 107×5 Lactobacillus plantarum ،Lactobacillus rhamnosus CFU/ml 107×5، ترکیب دو باکتری، 250 میلی گرم پروبیوتیک تجاری مولتی بهسیل و فاقد پروبیوتیک به مدت 60 روز تغذیه شدند. نمونه خون در روزهای صفر، 30 و 60 از هر گروه اخذ و پارامترهای مختلف ایمنی شناسی اندازه گیری و مقایسه گردید. همه گروه ها در روز 60 آزمایش تحت چالش با باکتری بیماری زای Aeromonas hydrophila قرار گرفتند. فعالیت لیزوزیم در گروه های تیمار شده با رامنوسوس، ترکیبی و پروبیوتیک تجاری در مقایسه با گروه شاهد به صورت معنی داری افزایش یافته بود. میزان میلوپراکسیداز تیمار پروبیوتیک تجاری در روز 30افزایش معنی داری داشت. همچنین افزایش معنی دار احیای NBT در گروه ترکیبی و پروبیوتیک تجاری دیده شد (05/0>P). قدرت باکتری کشی در گروه پلانتاروم و ترکیبی در روز 30 به صورت معنی داری بالاتر از گروه شاهد بود. اثر باکتری کشی پس از 60 روز در تمامی گروه های تیمار شده افزایش معنی داری یافت. ایمونوگلوبولین تام در تیمارهای ترکیبی و پلانتاروم به ترتیب در روزهای 30 و 60 دارای افزایش معنی دار بود. پس از چالش، گروه جیره ترکیبی، میزان زنده مانی بهتری را نسبت به سایر گروه ها نشان داد. نتایج به دست آمده نشان داد دو باکتری جدا شده دارای اثرات پروبیوتیکی و تحریک ایمنی مناسب و مقاومت در برابر عوامل بیماری زای فرصت طلب به ویژه در ترکیب باهم هستند و می تواند به عنوان مکمل خوراکی جهت استفاده در جیره خوراکی ماهیان گرمابی مورد استفاد قرار گیرند.
    کلیدواژگان: کپور معمولی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس رامنوسوس، تحریک ایمنی
|
  • Z. Boroomand *, M. Mayahi, A. Rezaie, M. Ghorbiani Pages 2-9
    Adenoviruses are common infectious agents in poultry around the world and show a wide range of clinical signs and symptoms. The importance of the presence of adenovirus infections, in addition to economic losses, is associated with other viral diseases.The purpose of this study was the molecular detection of Fowl adenoviruses and histopathological  examination of liver lesions in broiler chickens suspected of inclusion body hepatitis in Markazi and Ghom provinces, Iran. In this regard, the liver samples with macroscopic lesions were collected from dead birds of ten broiler chicken flocks of these provinces in the winter of 97 and spring 98. The chickens of these flocks were at the age of 6 to 41 days. For molecular analysis, PCR was performed on L1 (Loop1) region of the hexon gene. For histopathology, a portion of the liver tissues were placed in 10% formalin. After routine procedures in the pathology laboratory, microscopically examined. Eventually, 9 flocks from the 20 flocks were positive in the PCR test. These positive products were sequenced. These adenoviruses belonged to the D and E genotypes and D11 and 8b serotypes of avian adenoviruses. Also, in the microscopic study of the affected liver, necrosis with several heterophilia infiltration around these regions and within the liver sinusoid was observed. In the nucleus of healthy hepatocytes around the necrosis regions, the inclusion of intra-basophilic nucleus was observed. Confirmation of the presence of the IBH agent in these provinces, the need for prevention programs in mother and broiler farms should be considered.
    Keywords: Avian Adenovirus, inclusion body hepatitis, D, E genotypes, Qom, Markazi provinces
  • F. Abedi Jafari, R. Pilechian Langroudi *, A. Abdoli, N. Soleimani, S. M. Hosseini Pages 10-20
    Clostridium novyi is endospore- forming, obligate anaerobic bacteria of the class clostridia. Cultivation of this bacterium in common culture is one of the problems with this bacterium. It is pathogenic, causing a wide variety of diseases in man and animals the spore of this bacterium has also received much attention in the treatment of cancer due to its ability to grow in anaerobic conditions inside solid tumors. In this study, the optimum growth conditions for vegetative and spore form was investigated. Bacterial culture was investigated in different solid media including BHI, Blood Agar, F medium and NP medium in vegetative form. Also, a suitable spore media was introduced, the spore purification method, an easy method for bacterial count and spore aspiration were investigated. The best rich media for C.novyi in vegetative form are F and NP media. That is, by adding horse blood to these media culture, the growth be lux but is not a sufficient factor for growth. There was an almost linear relationship between bacterial absorption and bacterial count for Clostridium novyi. Also, the difference in the number of spores germination which heating at 80 ° C for 15 minutes was significant.
    Keywords: Clostridium novyi type B, Spore, Bacterial count, Bacterial culture, Candidate for solid tumor treatment
  • L. Abdolmohammadi Khiav *, A. Paradise, A. Hagh Roosta Pages 21-30
    Clostridium perfringens is the causative agent of enterotoxaemia, which is related to severe economic losses. The evaluation of immunity of beta antitoxin, that prevented animals against the disease, is measured using potency (serum neutralization) technique that it has disadvantages. So Enzyme-linked Immunosorbent Assay (ELISA) has been proposed as an alternative to SN. In this research, before and after purification of beta toxin, MLD and amount of protein was measured using Lowry method. Then, positive and negative control antiserum and samples antiserum were prepared. Then, we were measured beta antitoxin by ELISA and serum neutralization simultaneously and the results were analyzed by SPSS software.The negative control cut-off was calculated 0.485 and cross-examination was shown that beta toxin used in this study has no cross reaction with other toxins of Clostridium perfringens and its repeatability was assessed using standard deviation (for Medium specimen: SD=0.033 CV=7.25) The results of this study showed that there is a significant agreement between in vivo and in vitro tests for serum samples of vaccinated rabbits by enterotoxaemia vaccine. Linear regression analysis gave correlation coefficients of 0.84 for the indirect ELISA, with a significance level of p < 0.01. Sensitivity, positive and negative predictive value of ELISA in these samples was 100%, 84.21% and 100%, respectively. Finally, ELISA systems are suitable candidates to replace the MNT used for detection antibody in laboratory animals. However, further research in this field is needed for target animals.
    Keywords: Clostridium perfringens type C, beta antitoxin, serum neutralization, ELISA, tetravalent enterotoxaemia vaccine
  • V. Nasiri *, H. Paykari, F. Jameie, Gh. Karimi Pages 31-40

    In this study, the ITS-1 region of ribosomal RNA genes of six bovine Eimeria species: E. alabamensis, E. auburnensis, E. bovis, E. cylindrica, E. ellipsoidalis and E. zuernii analysed by PCR and the results of molecular methods analysed to find any relationship between presence of parasites and diarretic status. Studies were conducted in calves aged less than 3 months for a period of 2 years. During the study period, 160 dung samples were collected from neonatal calves and examined first microscopically and then by molecular techniques. Stools were analyzed for the presence of Eimeria Spp. oocysts by Sheather's Sugar Flotation Solution method. DNA was extracted and PCR were done to identify six cattle-adapted specie (E.alabamensis, E.auburnensis, E.bovis, E.cylindrica, E.ellipsoidalis and E.zuernii). Eimeria spp. infection was detected in 15 (9.37%) of 160 calves without a history of diarrhea infection and pathogenic Eimeria spp. was asymptomatic in all animals that was not positively related to the diarrheic status of the calves (P>0.05). According to microscopic analsis 6 species (E.alabamensis, E.auburnensis, E.bovis, E.canadensis, E.ellipsoidalis, and E. zuernii) identified and with molecular technique 3 species (E.auburnensis, E.bovis, E. zuernii) were detected. Different risk factors were considered to affect the rate of infection of calves with this protozoan parasite. For controlling disease, Immune status of the calves should be improved by providing sufficient amount of colostrum within the first 24 hours after birth and good hygiene as well as reducing and monitoring stress levels caused by weaning, a change in feed and overcrowding.

    Keywords: Eimeria spp, diarrhea, calves
  • Parastoo Poorghafoor Langroodi * Pages 41-50
    Anaplasma is an intracellular microorganism that lives in blood cells of host, causing illness and impose care costs. This study was aimed to investigate molecular and microscopic presence of genus and Anaplasma species in camels of Golestan province. Blood samples were collected from adult slaughtered camels in Inche Bourun industrial slaughterhouse for two years. Microscopic examination was performed by preparing Giemsa-stained blood smear. Molecular test was performed by primary amplification of DNA fragments and then they confirmed by performing the nested-PCR. The specific primers of 16S rRNA and msp4 genes were used to detect different species of Anaplasma. The proliferation of the primary and the nested PCR products showed that genus Anaplasma in 33 out of 90 samples (36.37 percent) were positive. Among samples including Anaplasma 2.22, 22,22 and 13.33 percentage were detected by specific PCR for A. marginale, A. phagocytophilum and A. bovis, respectively. None of the samples showed the presence of Anaplasma centrale. Microscopic observation of anaplasmic bodies in red blood cells (RBC) indicated the presence of Anaplasma genus in 33.33 percent of blood smears. By comparing molecular and microscopic tests, the sensitivity, specificity and accuracy to identify the genus Anaplasma were 21.21, 66.67 and 50 percent, respectively. The results of this study showed that Anaplasma was present among camels in Golestan province. According to the results, molecular study of Anaplasma yields more accurate results than microscopic examination.
    Keywords: anaplama, 16S rRNA gene, msp4 gene, Blood smear, Golestan
  • A. Karamali, B. Parizadian Kavan *, M. Khaldari, B. Masouri Pages 51-62
    The objective of this experiment was to investigate the effects of different levels of milk thistle powder and vitamin E on liver healthy, serum parameters and production indices in laying hens. The 2×3 factorial experiment was managed in a randomized complete design with 72 Hy- Line (W36) laying hens in six treatments and four replicates of three birds each. The experimental period lasted for a total of six weeks. Treatments included different levels of milk thistle powder (0, 100 and 200 mg/kg) and vitamin E (recommended by NRC; 5 mg/kg and more than recommended by NRC; 80 mg/kg). The effect of different levels of milk thistle powder and vitamin E on production indices were not significant in the throughout the experimental period. The best feed conversion ratio was observed in hens fed with rations included 80 mg/kg of vitamin E in the sixth week of experiment (p < 0.05). Laying hens were fed with milk thistle powder (200 mg/kg) had the best feed conversion ratio compared with the control group in the fifth week of experiment (p < 0.05). The effect of different levels of milk thistle powder and vitamin E on egg quality and serum parameters were not significant. Dietary milk thistle powder (200 mg/kg), as compared with the control, decreased serum activity of alanine aminotransferase (p < 0.05). In conclusion, diet supplementation with milk thistle powder (100 and 200 mg/kg) and vitamin E (more than recommended by NRC) had no positive effects on production indices and egg quality in laying hens.
    Keywords: Egg, Laying hen, liver, Milk thistle, Vitamin E
  • F. Ghebleh *, A. Sever Pages 63-74
    Aim. An antimicrobial and antioxidant propolis and thyme (Thymus vulgaris L.) oil was added to chitosan (chitosan), an edible coating agent. The effects of this coating material on the shelf life and quality of the coated chicken breast samples were evaluated. Material and Method. In this study, chicken breast meat samples were examined in six groups including: control, chitosan, chitosan-alcohol, chitosan - 1% thyme oil, chitosan - 1% propolisexract and chitosan - 1% thyme oil - 1% propolis extract. These samples were stored at 4 ° C for 16 days. Total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), total psychophilic aerobic bacteria (TPAB), Lactobacillus spp. and Pseudomonas spp. counts and chemically; pH, aw, Thiobarbutyric acid Reactive Substans (TBARS) and color (L *, a * and b *) values were analyzed on 1st, 4th, 8th, 12th and 16th days of storage. Result. In reviewing the microbiological results; TMAB, TPAB, Lactobacillus spp. and Pseudomonas spp. counts were observed to increase more slowly in the coated groups (P<0.05) during storage. Concerning the results of the physicochemical analysis; TBARS values in the coated groups were lower and observed to increase slower during the storage period (P<0.05). Compared to the ph values of other treated groups, ph value variations in coated groups were observed to be lower (P<0.05). However, it was determined that the coating applications (chitosan, propolis extract, thyme oil) had no effect on aw and color (L *, a * and b *) (P> 0.05).  Conclusion. In this study, the addition of thyme essential oil and propolis extract to the chitosan coating material has been shown to reduce bacterial growth, lipid oxidation and pH change in chicken breast meat samples and to have a positive effect on shelf life. The most effective application on product quality was the treatment gruop of the combination of thyme essential oil, propolis extract and chitosan. As a result, the addition of thyme oil and propolis extract to chitosan coating material could be used for preserving foods. However, more scientific studies are needed on the use of such applications in food preservation.
    Keywords: chitosan, Propolis, thyme oil, Food Packaging, chicken breast meat
  • M. Ettefaghdoost * Pages 75-82
    The trace elements are a serious threat to aquatics as well as human health, as they resistant to degradation and high potential for bioaccumulation in aquatic organisms so present study aimed to evaluate the order and concentration of trace elements accumulated in edible muscle tissue of Common perch (Perca fluviatilis) sampled from Siah Darvishan River considered one of the species of fish as high economic and ecological value and finally, determined its health status for human consumption purposes. In the present experiment, concentration of eleven elements (Se, Fe, Ni, Zn, Pb, Cd, Hg, Cu, Cr, Mn and As) in muscle tissue of 25 Common perch captured by cast net from Siah Darvishan River (Guilan province, Iran) were monitored and evaluated using by Varian® atomic absorption spectroscopy. The mean elements in muscle tissue have been observed, as follows: Zinc (33/418), Iron (20/127), Copper (5/729), Manganese (1/849), Lead (0/864), Selenium (0/691), Arsenic (0/594), Cadmium (0/273), Nickel (0/253), Chromium (0/176) and Mercury (0/089) microgram per gram dry weight, respectively. The results of this study showed that the mean bio- accumulation of all the elements investigated in muscle tissue of Common perch, except the four trace elements; Cadmium, Manganese, Arsenic and Lead were at lower level than the Organization (FAO/WHO) acceptable standard. These results indicate requisiteness for more attention to enhancing factors of these elements in environment of the mentioned species.
    Keywords: Atomic absorption, Common perch, Muscle tissue, Trace elements
  • Z. Abdollahi, R. Masoudi, N. Dadashpour Davachi * Pages 83-88
    The aim of this study was improvement of ram frozen semen efficiency using addition of cysteamine antioxidant to freezing medium. In this experiment, semen samples were collected from five Zandi rams and add to the extender containing 0, 1, 2, 4 and 8 mM cysteamine. In sperm quality evaluation, sperm samples were evaluated and motion parameters, membrane integrity, morphology, acrosome integrity, mitochondria activity, viability and lipid peroxidation were assessed. The results showed using 2 mM cysteamine resulted in improving of sperm total and progressive motility, membrane integrity, mitochondria activity, acrosome integrity, and viability as well as reduction of apoptosis rate and lipid peroxidation. Using the treatment of 8 mM cysteamine caused to reduction of sperm quality after thawing and the antioxidant did not have any effect on sperm morphology. In conclusion, using 2 mM cysteamine in freezing extender could be a helpful strategy for improvement of ram sperm quality after cryopreservation.
    Keywords: sperm freezing, Sperm evaluation, Cysteamine, Ram
  • M. Ebrahimi, M. Kazemi Fard *, M. Rezaei, E. Dirandeh Pages 89-101

    To consider the effect of supplementation bentonite and wheat starch on performance, carcass characteristics, blood parameters and value pH of gastrointestinal tract and litter and ilium microbial population intestinal morphology characteristics of broilers, a completely randomized design test was done with four treatments and five replicate for each treatment. In this experimental Two hundred one day-old mixed sex broilers (Ross breed) were divided into four treatments with 10 chicks per each replicate (pen). Treatments were contain: 1- Basal diet without additive (control) 2- 2- Basal diet plus bentonite 3- Basal diet plus wheat starch 4- Basal diet plus bentonite and wheat starch. The diets were fed to broilers at 42 days and water and feed were fed ad-libitum. Range of feed intake and gain of each replicate were weighted weekly and took blood to determine blood parameters from wing vein of birds. The results showed no significant difference between the experimental groups on gain body and feed conversion ratio but in starter period significantly affect feed intake. Addition of bentonite and wheat starch to diet had not significant effect carcass characteristics. The result of this experiment showed during the whole period of experiment, using bentonite and wheat starch no had significantly effect on cholesterol, triglyceride and VLDL of serum but effect on glucose serum. Treatments significantly effect on PDI in starter and grower period. Effect Experimental treatments no had significant on microbial population. Result indicated that between treatments no had significant on villi length and villus/crypt ratio but were statistically significant (p < 0.05) villi thickness and level.

    Keywords: Bentonite, Wheat Starch, performance, Broiler
  • S. Tabatabaei Vakili *, E. Mohaysenzadeh, T. Mohammadabadi, M. Zarei Pages 102-111
    The aim of this study was to investigate the effect of different levels of Myrtle leaf powder on quantitative and qualitative parameters of sperm, antioxidant capacity of semen plasma, and blood superoxide dismutase activity (SOD) in Arabi ram in non-breeding season. 12 adult Arabic rams were used in 3 experimental treatments with 4 replicates per treatment. The treatments consisted of 3 levels of Myrtle leaf powder (0, 12.5 and 25 g/kg of DM). After 42 days feeding of experimental treatments, semen samples were collected and blood samples were obtained once a week for 4 consecutive weeks and the quantitative and qualitative parameters of sperm and total antioxidant capacity of semen were measured. Also, blood samples were subjected to measure testosterone level and SOD activity. 25 g/kg of myrtle powder had the best effect on improvement the sperm and semen characteristics include the motility (73.88%), viability (74.19%), morphological defects (10%), plasma membrane integrity (43.38%), semen volume (1.91 ml) and spermatozoa concentration (1.39 × 109/ml) as well as increased the seminal plasma total antioxidant capacity (TAC) (109.38 μmol/litr) and blood plasma SOD (500.19 U/ml) (p < 0.05). The blood sera testosterone concentration was not affected by treatments. A positive and significant correlation was found between the TAC and SOD with quantitative and qualitative parameters of sperm in Arabi ram (p < 0.05). In conclusion, the use of Myrtle leaf powder in diet improved reproductive performance, seminal plasma TAC and blood SOD activity in Arabi ram. The best result was obtained from 25 g/kg of this plant.
    Keywords: Antioxidants, Free radicals, Myrtle, Ram, Sperm
  • K. Chehari, A. Jolodar *, H. Jafari Pages 112-122

    Scorpion sting is one of the serious problems for public health especially in Khuzestan province. The genus Hemiscorpius scorpions are a major factor to scorpion sting and its related death particularly in children. Eleven specimens of Hemiscorpius lepturus scorpion were collected from 6 regions of Khuzestan province and after identification, genomic DNA extraction was performed by manual method of phenol / chloroform. The Internal transcribed spacers (ITS2) genes with about 350 nucleotides was amplified by PCR and then sequenced using forward and reverse primers. The nucleotide sequence was compared using the nBLAST program available at NCBI Web site GenBank database. The results of the phylogenetic showed that the samples can be identified in two clusters A and B, with 85% correlation. Cluster A is subdivided into three subclusters A1 (including: H8, H9, H11M, H5, H44, H2 and H10), A2 (H22 and H4), and A3 (H10M). The specimens in these subclusters, showed a correlation between 54-85%. The studied sequences showed similarity (81.7-98.6%) with the only Hemiscorpius lepturus scorpion sequence (KU341981) recorded at the GenBank database beside a number of scorpions of the Hemiscorpionidae family. The only H9M scorpion specimen in cluster B with a relatively high genetic distance (11.7–19.1%) was discriminated from the rest of the specimens, indicating that this specimen probably belongs to a subspecies different from the Hemiscorpius lepturus scorpion of Khuzestan province.

    Keywords: Hemiscorpius lepturus, phylogenetic, Scorpion, Internal Transcribed Spacers2
  • F. Aneh Shebh Naseri, M. R. Bahreini Behzadi *, Z. Roudbari, S. Eskandarynasab Pages 123-131
    The purpose of this study was to identify genes that influence bovine growth process using gene expression profile. Growth can be expressed as the change of live weight based on time unit or graph description of weight against animal age. Growth is the result of different biological processes and genetics determines the highest level that these processes can occur. In this study raw data at birth, 3, 7, 12, 20, 25, and 30 months in TXT format were obtained from ArrayExpress database with E-GEOD-2554 accession number. In the next step, the quality control assessment of the existing raw data was performed using Limma package in R environment by PCA method and then the intra array normalization was done by LOESS method and between samples by quantile method. The criteria for identifying genes with differential expression were the absolute value of fold change larger than 2 and adj P-Value < 0.05. DAVID database was used for investigation of biological pathways and reconstruction of the gene expression network were done by Cytoscape software. The results showed that there were significant differences in expression of 1030 growth-related genes at different ages. 518 genes were associated with increased expression and 512 genes with reduced expression. The Wnt, insulin and IGF-I were main signaling pathways that influences growth process. The most important genes identified in this study were FN1, SOD2, HMOX1, SERPINE1, PCK1, STAT3 and HSPA1A. FN1 gene at 20-25 and 25-30 months of age, SOD2 gene at 0-3 months of age, HMOX1 gene at 0-3 and 12-20 months of age, SERPINE1 gene at 3-7 months of age, PCK1 gene at 20-25 months of age, STAT3 gene at 20-25 months of age and HSPA1A gene at 25-30 months of age have a significant increase in expression. Therefore, the results of this study could provide additional information to better understand the relationship between genes and their biological pathways in the growth process that can be used in animal breeding programs.
    Keywords: network analysis, Bioinformatics, database, Microarray, Biological Pathway
  • A. Navaei, S. M. Mousavi *, M. Taghizadeh Pages 132-141
    Heat stresses have an adverse effect on the oxidative status of the body. In order to investigate the effect of cumin and fennel powder in comparison with monensin on oxidative stress of lambs in heat stress conditions, 15 male lambs were used in a completely randomized design in three groups with five replications. Experimental groups included group one: basis diet, group two: basis diet + 8 g of cumin and fennel powder mixture and group three: basis diet + 30 mg monensin. Blood samples were collected from lambs' vein on day 56 and blood serum antioxidant enzymes and blood parameters were measured. Data were analyzed using SAS statistical software. The supplementation of base diet with cumin and fennel powder resulted in a significant increase in the level of glutathione reduction and antioxidant enzymes activity (superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase and paraoxonase), but the amount of nitric oxide (inflammation index) and malondialdehyde (lipid peroxidation index) in the blood serum of lambs decreased significantly. The addition of cumin and fennel powder, similar to monensin, did not significantly affect thyroxine hormone concentration, but significantly reduced the amount of aspartate aminotransferase enzyme in lamb's blood serum. Based on the findings of this study, adding cumin powder and fennel to 8 g/kg DM in the diet of lambs can reduce the damage caused by oxidative stress and improve the antioxidant status of lambs in heat stress conditions.
    Keywords: Antioxidant enzyme, Heat stress, medicinal plant
  • L. Afzali Chegeni, S. M. Mousavi *, M. Khaldari, S. Mohammadzadeh Pages 142-150
    Since preserve ram sperm in cold condition has not sufficient efficiency, the objective of the present study was to assess the effect of different levels (0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3%) of soy lecithin nano particles and egg yolk in extender on ram sperm quality during storage cool conditions. Semen samples were collected from three Lori Bakhtiari rams using artificial vagina. Afterward, ejaculates were pooled and then divided into seven aliquots. Aliquots were diluted with extenders and stored at 5°C for 72 hours. Total and progressive motility, sperm viability, plasma membrane functionality (HOS), morphology and DNA fragmentation were evaluated at 0, 3, 6, 24, 48 and 72 hours after starting the experiment. The results showed that the extender containing 1.5% nano-lecithin had the highest percentage of total and progressive motility of sperm after 72 hours of storage at cold conditions. The extender containing 3% nano-lecithin had the lowest viable sperm compared to other treatments (p ≤ 0.05). There was no significant difference between all of the extenders for plasma membrane functionality and morphology parameters. DNA fragmentation rate was bigger in treatments containing 0.5 and 3% lecithin nano particles than other treatments. In general, it seems that extender containing 1.5% nano-lecithin can be an appropriate substitute for semen extenders containing egg yolk to store ram sperm in cool conditions.
    Keywords: Extender, Cold conditions, Ram, Sperm
  • A. Tavaasoli *, S. N. Azizi, A. Samadi-Maybodi Pages 151-160
    Today, the use of antibiotics for the prevention, control and treatment of poultry industry is unavoidable and on the other hand requiring a modern approach that providing high sensitivity and specificity, convenient and rapid method to detection antibiotics. Therefore, in this study, for the first time, a wide range of antibiotics used in poultry industry were studied and monitored based on liquid chromatography techniques. Therefore, two liquid chromatography-mass spectrometers were used to prepare the samples with acetic acid and acetonitrile and z-sep+ compounds and with internal standards of antibiotic groups of sulfonamides, quinolones and tetracycline and comprised the results with conventional common method. Because of using of polymeric interface, absorption a large number of antibiotics was possible, so a wide range of antibiotics could be measured without any setting back in static phase efficiency. At the preparation, the amount of sample used is lower than that of classical methods and the preparation steps get shorter. Steady isotope of internal standard caused controls in the extraction, purification, injection and calculations of possible errors such as ion subsidence, injection error, percent recovery of drug and retention time correction and also the possibility to inject high volumes and increase the sensitivity in this method was improved. Therefore, exploitation two liquid chromatography devices, one for sample preparation provides big advantages, which alone lacks this feature. Meanwhile, simultaneously automate method reduces analysis time, test costs and increases accuracy compared to classical method and the sample preparation gets very convenient and allows the ability to search for antibiotics in the produced green chicken.
    Keywords: Chicken tissue, multiclass, multiresidue, Liquid chromatography, tandem mass spectrometry, automated
  • M. Maghamipour Soufyani, A. Mottallebe Moghanjoughi*, A. Anvar Pages 161-172

    The main sources of protein, fat and energy are marine foods, most of which are fish, although severely affected by corruption. The shelf life of fish has been affected by a variety of issues, including microbial, chemical, and physical corruption, which is mainly accompanied by an unpleasant smell of leachate. Of the cases that strongly prevent microbial and chemical corruption, packaging is modified or vacuumed and the use of edible coatings. The aim of this study was to evaluate the antioxidant and antimicrobial properties of chitosan nanocomposite and fennel extract (Foeniculum vulgare) in elephant fillet fillets. In order to increase the shelf life of the fish at the refrigerator temperature, MAP, VAP, chitosan and fennel essential oil were used. Treatments in this study were four groups consisting of a control sample coated with chitosan, coated with fennel and chitosan containing essential oil. Samples were packed in two types of MAP and VAP packaging. In total, nine sample groups were sampled with a control sample in normal packaging. The evaluation of the nanocytosine stability properties, the evaluation of microbial indices and chemical samples showed that using chitosan coating containing fennel essential oil in MAP packaging, it is possible to keep elephant fish for optimal quality at refrigerator temperature for 18 days, while the sample the control lasted only 6 days. The treated sample with chitosan coating and fennel essential oil, along with the MAP package, provided good microbial and chemical qualities. But in the sensory evaluation it was found that on the 27th day this sample earned a modest score and was not evaluated desirable. Counts of microorganisms on day 27, samples containing chitosan and fennel essential oils are in the virtual range. But the chemical and sensory characteristics of the elephant fish showed a shelf life of at least 18 days.

    Keywords: Anise extract, Anthrax fillet, antimicrobial properties
  • T. Mohammadian *, M. Khosravi, S. Menatiyan, M. Alishahi Pages 173-185
    In this research, the effect of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus rhamnosus bacteria isolated from the gut of the domestic fish (Tor grypus) on the immune response of common carp (Cyprinus carpio) were evaluated. For this purpose, 300 juvenile carps with average weight of 70 ± 11.5 gr were randomly divided into five groups and were fed with feed containing Lactobacillus plantarum, 5×107 CFU/ml Lactobacillus rhamnosus, bacteria combination, 250 mg of commercial product of Multi-Behsil probiotic and non-probiotic for 60 days, respectively. Blood samples were taken at days 0, 30 and 60 from each group and immunological parameters were analyzed and compared. All groups were challenged with Aeromonas hydrophila bacteria on day 60 of the experiment. The lysozyme activity in treated groups with rhamnosus, combination and commercial probiotic significantly increased compared with control group. The activity of myeloproxidase in commercial probiotic group had a significant increase on day 30. There was also a significant rise in NBT reduction in the combination and commercial probiotics group (p <0.05). The bactericidal activity in the plantarum and combination group on day 30 was significantly higher than control group. Bactericidal activity increased significantly after 60 days in all treated groups. Total immunoglobulin in combination and plantarumgroup rose significantly on days 30 and 60, respectively. After the challenge, the combination diet showed a better survival rate than other groups. The results showed that the two isolated bacteria had probiotic effects and appropriate immune stimulation, especially asmixture.
    Keywords: Cyprinus carpio, Lactobacillusplantarum, lactobacillus rhamnosus, immune stimulation