فهرست مطالب

فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طوبی حیدری صادق، احسان احمدی فر*، مریم دادار، نجمه شیخ زاده صفحات 1-19
    باکتری های جنس Bacillus به دلیل مقاومت بالا در شرایط محیطی نامناسب، از پروبیوتیک های رایج در آبزی پروری هستند. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات باکتری Bacillus cereus بر عملکرد رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی و شاخص های بیوشیمیایی و ایمنی سرم در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) پایه ریزی شد. پس از دوره سازگاری 14 روزه، ماهی ها با میانگین وزن 72/0±57/70 گرم در 12 وان (15 ماهی در هر وان) توزیع شدند و با جیره پایه (گروه شاهد) و جیره های حاوی پروبیوتیک B. cereus با مقادیر 107، 108 و 109 سلول در گرم تغذیه شدند. پس از 45 روز تغذیه، جیره حاوی بالاترین مقدار پروبیوتیک سبب ایجاد پاسخ بهتر در افزایش وزن، آنزیم های گوارشی تریپسین، آمیلاز و لیپاز، تعداد گلبول سفید و لنفوسیت، آنتی بادی کل، فعالیت لیزوزیم و پروتیاز در مقایسه با جیره شاهد شد (05/0>P). همچنین، افزایش معنی دار آلبومین، تری گلیسرید و آسپارتات آمینوتراسفراز در مقادیر میانی و بالایی پروبیوتیک مشاهده شد (05/0>P). بر اساس این نتایج مصرف پروبیوتیک B. cereus، به ویژه به میزان 109 سلول در گرم، برای بهبود عملکرد رشد، فعالیت آنزیم های گوارشی و شاخص های بیوشیمیایی و ایمنی در ماهی کپور معمولی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: Bacillus cereus، کپور معمولی، رشد، آنزیم گوارشی، شاخص های بیوشیمیایی، شاخص های ایمنی
  • مریم اکبرنژاد*، مهدی شمسایی مهرجان، ابوالقاسم کمالی، مهران جواهری بابلی صفحات 21-36
    تاثیر آهن (Fe+2)، مس (Cu+2) و روی (Zn+2) بر چربی کل و ترکیب جلبک Spirulinaplatensis مورد بررسی قرار گرفت. جلبک اسپیرولینا در محیط کشت زاروک در چهار گروه آزمایشی شاهد و غلظت های آهن، مس و روی در حجم 10 برابر شاهد، کشت داده شد. نتایج نشان داد بالاترین و پایین ترین مقدار چربی کل در تیمارهای آهن و روی به ترتیب با 28/5 و 47/1 درصد وزن خشک اندازه گیری شد. در تمام تیمارها، گروه های غالب اسیدهای چرب،16:00C، 18:00C،   7n1:16C، 9n1:18C، 6n2:18C و 3n3:18C به دست آمد. بیشترین و کمترین اسیدهای چرب اشباع به ترتیب در تیما ر های آهن و روی با 50/43 و 54/37 میلی گرم در گرم وزن خشک اندازه گیری شد. در مقابل، بالاترین مقدار اسیدهای چرب غیراشباع با یک و چند پیوند دوگانه به ترتیب در تیمارهای روی و آهن (19/53 و 51/39 میلی گرم در گرم وزن خشک) محاسبه شد. در مجموع، تیمار روی باعث افزایش اسیدهای چرب ایکوزاپنتانوییک، دوکوزاهگزانوییک، مجموع اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه  و امگا 6 نسبت به تیمارهای دیگر شد و بیشترین مقدار مجموع اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه در تیمار آهن به دست آمد.
    کلیدواژگان: Spirulina platensis، عناصر کم مصرف، چربی کل، اسید چرب
  • حامد مفتاح*، محمدعلی سالاری علی آبادی، رحیم عبدی، محمد پورکاظمی، ایوب فرهادی صفحات 37-54

    در این پژوهش تنوع ژنتیکی دهان گرد دریای خزر در رودخانه شیرود توسط نشانگر ریز ماهواره مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور، از بافت نرم باله پشتی و دمی 67 قطعه ماهی بالغ از رودخانه شیرود در دو فصل پاییز 1395 و بهار 1396 نمونه برداری شد. استخراج DNA ژنومی به روش استات آمونیوم و واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) با استفاده از 10 جفت آغازگر صورت گرفت. کمیت و کیفیت DNA با استفاده از روش های اسپکتروفتومتری و الکتروفورز افقی ژل آگاروز 1 درصد بررسی و رنگ آمیزی با روش نیترات نقره انجام شد. نتایج نشان داد که 6 جفت از آغازگرها چندشکل و 4 جفت تک شکل بودند. میانگین کل آلل های واقعی و موثر در ماهیان مولد پاییزه به ترتیب 66/2 و 88/1 و در ماهیان مولد بهاره 16/3 و 06/2 بود. همچنین هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار در ماهیان مولد پاییزه به ترتیب 101/0±239/0 و 116/0±363/0 و در ماهیان مولد بهاره 110/0±374/0 و 093/0±434/0 محاسبه شد. در بررسی تعادل هاردی- واینبرگ (H-W)، بیشتر لوکوس ها خارج از تعادل بودند (05/0>P). میزان Fst و Rst به دست آمده بر اساس آزمون AMOVA، به ترتیب 153/0 و 200/0 بود که دارای اختلاف معنی داری بود (01/0>P). نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد دو جمعیت مجزا از لحاظ ژنتیکی در رودخانه شیرود وجود دارد که در باسازی ذخایر آن باید توجه لازم را به کار گرفت.

    کلیدواژگان: Caspiomyzon wagneri، ساختارژنتیکی، ریز ماهواره، رودخانه شیرود
  • سامان فراستی، مجیدرضا خوش خلق*، مهتاب یارمحمدی صفحات 55-72

    به منظور تعیین تنوع ژنتیکی مولدین پرورشی ماده و نر فیل ماهی (Huso huso) موجود در گله مولدین موسسه تحقیقات بین المللی تاس ماهیان دریای خزر، از چهار جفت لکوس ریزماهواره استفاده شد که همگی آن ها چندشکل بودند. تعداد آلل ها در محدوده 37-6 (میانگین 18) و هتروزیگوسیتی مشاهده شده 87/0-0 (میانگین 41/0) قرار داشت. میزان غنای آللی در این مطالعه (Na) قابل قبول و میزان تنوع ژنتیکی متوسط و رو به کاهش برآورد شد. در بررسی تمایز ژنتیکی افراد، شاخص Fst به میزان 045/0 برآورد شد که نشان دهنده تمایز ژنتیکی پایین در بین مولدین بود. در بررسی های مرتبط با تعادل هاردی- واینبرگ به جز دو لکوس Spl-104 و Ls-19 در گله مولدین نر، لکوس های دیگر الگو انحراف از تعادل را نشان دادند که این امر می تواند در نتیجه کاهش اندازه جمعیت و یا وجود پدیده درون آمیزی باشد. با توجه به نتایج به دست آمده از واریانس مولکولی مشخص شد که میزان اختلاف ژنتیکی بین دو جمعیت 3 درصد بود. نتایج به دست آمده حاکی از پایین بودن تنوع ژنتیکی در گله مولدین پرورشی فیل ماهی مورد مطالعه بود که در نتیجه کاهش مولدین وحشی فیل ماهی در حوضه جنوبی دریای خزر رخ داده است.

    کلیدواژگان: فیل ماهی، ریزماهواره، تنوع ژنتیکی
  • محدثه احمدنژاد*، همایون حسین زاده صحافی، محمد صیاد بورانی، سهراب دژندیان، حسین خارا صفحات 73-97
    صدف Anodonta cygnea از جمله دو کفه ای های آب شیرین ساکن اکوسیستم با اهمیت تالاب انزلی است که جمعیت آن به دلیل آلودگی و تخریب زیستگاه توسط دستکاری های انسانی، در معرض خطر نابودی قرار گرفته است. بنابراین مطالعه ویژگی های تولیدمثل این گونه جهت افزایش دانش پایه زیست شناختی برای برنامه ریزی های اقدامات مدیریتی حفاظت و احیای ذخایر گونه آنودونت در اکوسیستم تالاب، ضروری است. در مطالعه حاضر،  برخی از ویژگی های تولیدمثلی این گونه طی یک سال با استفاده از مطالعات میکروسکوپی و زیست سنجی مورد بررسی قرار گرفت. میانگین طول 1/0±6/10 سانتی متر، میانگین عرض 04/0±6 سانتی متر، میانگین ارتفاع 04/0±4 سانتی متر، میانگین وزن کل 3±132 گرم و میانگین سن 1/0±6 سال تعیین شد. در تمام صدف ها، دو جنس نر و ماده از هم مجزا بودند. دوشکلی جنسی ظاهری در آن ها وجود نداشت. فراوانی جنس ماده 5/1 برابر جنس نر بود. میانگین قطر بزرگ تخمک و اسپرم به ترتیب 1/8±95/139 و 26/0±5/4 میکرومتر و میانگین مساحت آن ها به ترتیب 4/1834±58/15255 و 16/1±1/9 میکرومتر مربع به دست آمد. میانگین هماوری مطلق 9/20621±6/107844 تعیین شد. گناد نر و ماده در فصل بهار (اردیبهشت و خرداد) و تابستان (تیر و مرداد) در مرحله توسعه قرار داشت. مرحله تخم ریزی در پاییز، مرحله پس از تخم ریزی در زمستان، تکامل نهایی لاروهای گلوشیدیا در دی ماه و رهاسازی آن ها از آبشش بین دی و اسفند اتفاق افتاد.
    کلیدواژگان: آنودونت، تالاب انزلی، دوکفه ای، گناد، رسیدگی جنسی
  • مریم کوکبی، مرتضی یوسف زادی*، صمد نژاد ابراهیمی، معروف زارعی صفحات 99-115
    در پژوهش حاضر برای اولین بار وجود آمینواسیدهای شبه مایکوسپورین در توتیای دریایی گونه Echinometra mathaei در سواحل خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفت. آمینواسیدهای شبه مایکوسپورین جزء ترکیبات جاذب فرابنفش هستند که توسط برخی از میکروارگانیسم ها تولید می شوند و نقش مهمی در محافظت موجودات در برابر پرتوهای فرابنفش دارند. آمینواسیدهای شبه مایکوسپورین در بافت های مختلف توتیای دریایی به روش کروماتوگرافی مایع فاز معکوس با کارایی بالا و طیف سنجی جرمی بررسی شدند. همچنین قدرت حذف رادیکال آزاد DPPH، برای عصاره تام و فرکشن های مختلف آن مورد ارزیابی قرار گرفت. داده های اسپکتروفتومتری و طیف سنج جرمی (LC-MS) نشان داد که پوسته توتیا حاوی رنگیزه مایکوسپورینی Shinorine است. همچنین عصاره تام پوسته توتیا ظرفیت آنتی اکسیدانی نشان داد (IC50: 231µg/mL) که به فرکشن حاوی Shinorine نسبت داده می شود.
    کلیدواژگان: توتیای دریایی، مایکوسپورین، اشعه ماوراء بنفش، DPPH
  • ارزیابی اثرات سن، جنس و مراحل تولیدمثلی روی شاخص های خونی، ایمنی و هورمونی شگ ماهی (Alosa braschnikowi) دریای خزر (استان گیلان)
    زکیه بنی مهد، اکرم تهرانی فرد*، اعظم مشفق صفحات 117-144

    شگ ماهی Alosa braschnikowi دارای بیشترین فراوانی در خزر جنوبی است و یک گونه اقتصادی و ارزشمند به شمار می آید. ویژگی های خون شناسی ماهیان یکی از با ارزش ترین شواهد مراحل فیزیولوژیک ماهیان است. برای ارزیابی اثرات سن، جنس و مراحل تولیدمثلی روی شاخص های خونی، ایمنی و هورمونی شگ ماهی، 37 قطعه ماهی در ساحل رودسر در بهمن و اسفند 1396 و فروردین، اردیبهشت و آبان 1397 به طور تصادفی صید شد. پس از صید، از ماهیان خون گیری شد و بعد از  اندازه گیری شاخص های خونی، ایمنی و هورمونی، ماهیان بر اساس جنسیت، رده سنی (3، 4 و 5 سال) و مرحله تولیدمثلی (قبل، هنگام و بعد از تخمریزی) با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که بین جنس نر و ماده تقریبا در هیچ یک از شاخص های خونی، ایمنی و هورمونی اختلاف معنی دار مشاهده نشد (05/0>p) و تنها ایوزینوفیل و تستوسترون دارای اختلاف معنی دار آماری بودند (05/0 <p). در مقایسه بین سنین مختلف نیز، میزان گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، کورتیزول و MCHC دارای اختلاف معنی دار بود (05/0 <p) و شاخص های دیگر اختلاف معنی دار آماری نداشتند (05/0>p). مقایسه مراحل مختلف تولیدمثلی اختلاف معنی داری را در بیشتر شاخص ها نشان داد. به طور کلی، شاخص های خونی، ایمنی و هورمونی این ماهی متاثر از جنسیت نبود، اما سن روی تعدادی از شاخص ها موثر بود و مراحل تولیدمثلی نیز روی بیشتر شاخص ها تاثیر به سزایی داشت.

    کلیدواژگان: شگ ماهی، شاخصهای خونی، دریای خزر
  • ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی و ضدبیوفیلمی فازهای استخراج شده از مایع سلومی توتیای دریایی نقب زن (Echinometra mathaei)
    مجید موسی پور شاجانی، سید فخرالدین حسینی*، مسعود رضایی، دومنیکو اسکیلاچی صفحات 145-174
    خارپوستان دریایی از جمله توتیاهای دریایی به دلیل زندگی در محیط های کم عمق که واجد شرایط مناسب برای رشد میکروب ها است از توانایی بالایی در حفظ بقای خود برخوردار هستند. با توجه به چنین ویژگی های منحصر به فردی، توجه زیادی به خالص سازی و شناسایی انواع مولکول های زیست فعال به ویژه پپتیدهای ضدمیکروبی شده است. به همین سبب، در مطالعه حاضر مایع سلومیک توتیای دریایی نقب زن (Echinometra mathaei) به عنوان فراوان ترین گونه توتیای دریایی خلیج فارس مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از حلال، دو فاز آبی و آلی از سلول های سلوموسیت جداسازی شدند. نتایج آزمایش انتشار از دیسک و حفره در محیط آگار نشان داد که فاز آلی خاصیت ضدباکتریایی قوی تری داشت که می تواند به محتوای پروتیینی آن مربوط باشد. فاز آلی در غلظت های بالاتر از 5/12 میلی گرم در میلی لیتر باعث مهار کامل بیوفیلم باکتری و غلظت 100 میلی گرم در میلی لیتر نیز موجب تخریب کامل آن شد. فاز آلی فاقد فعالیت همولیتیک در غلظت 100 میلی گرم در میلی لیتر بود و حتی بر همولیز گلبول های قرمز خون توسط باکتری ها نیز اثر بازدارندگی داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود فاز آلی استخراج شده از سلوموسیت توتیای دریایی نقب زن برای استخراج و شناسایی ترکیبات ضدمیکروبی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توتیای دریایی، Echinometra mathaei، فعالیت ضد بیوفیلم باکتری، سلوموسیت
|
  • Toba Heydari Sadegh, Ehsan Ahmadifar *, Maryam Dadar, Najmeh Sheikhzadeh Pages 1-19
    The genus of Bacillus, due to its higher resistance to harsh environmental conditions, is the most broadly used probiotic in aquaculture. Present study was designed to investigate the effects of Bacillus cereus on growth, digestive enzyme activity and serum biochemical and immunological indices in common carp (Cyprinus carpio). After the 14-day adaptation, fish with mean weight of 70.57±0.72g were allocated into 12 tanks (15 fish per tank) and fed basal diet (control group) and diets containing probiotic B. cereus in three doses, including 107, 108, and 109 CFU.g-1. After 45 days feeding, diet supplemented with higher dose of probiotic showed significantly better result of weight gain, digestive enzyme activities for trypsin, amylase and lipase, mean white blood cell and lymphocyte counts, total antibody level, lysozyme and protease activities than those with the control diet (p < 0.05). Meanwhile, albumin, triglyceride and aspartate aminotransferase levels were remarkably higher in medium and high doses than the control group (p < 0.05). Based on the present results, supplementation of probiotic B. cereus, especially at 109 CFU.g-1, is recommended to enhance the growth performance, hemato-immunological responses, and digestive enzyme activities in common carp.
    Keywords: : Bacillus cereus, Common carp, Growth, Digestive Enzyme, Biochemical parameters, Immunological parameters
  • Maryam Akbarnezhad *, Mehdi Shamsaie Mehrgan, Abolghasem Kamali, Mehran Javaheri Baboli Pages 21-36
    The effects of Iron (Fe+2), copper (Cu+2) and zinc (Zn+2) trace elements on lipid and fatty acids of microalgae Spirulina platensis were investigated under laboratory conditions. The specimen cultured in Zarrouk media with 4 groups including control and 3 different concentrations of iron, zinc and copper trace elements with the volume of 10 times compare to control. Maximum and minimum of lipid contents were measured in iron and zinc treatments with 5.28 and 1.47% dry weight, respectively. The major group of fatty acids were C16:00, C18:00, C16:1n7, C18:1n9, C18:2n6 and C18:3n3. Maximum and minimum saturated fatty acids (SFA) were measured in iron and zinc treatments with 43.50 and 37.54 mg.g-1.dw-1, respectively. The highest value of mono and poly unsaturated fatty acids (MUFA and PUFA) were determined in zinc and iron treatments (53.19 and 39/51 mg g-1 dw-1), respectively, compared with other treatments. In conclusion, zinc treatment increased the contents of EPA, DHA, MUFA and omega 6 as compared to other treatments and the highest amount of PUFA was obtained in iron treatment.
    Keywords: Spirulina platensis, Microelement, Total Lipid, Fatty acids
  • Hamed Meftah *, MohammadAli Salari Aliabadi, Rahim Abdi, Mohammad Pourkazemi, Ayoub Farhadi Pages 37-54

    The genetic diversity of Caspian lamprey, (Caspiomyzon wagneri) was studied using  the microsatellite technique in Shiroud River. 67 caudal and dorsal fin samples were collected from spawned Caspiomyzon wagneri caught from Shiroud River in autumn 2015 and spring 2016 seasons. Genomic DNA was extracted using ammonium acetate method and polymerase chain reactions (PCR) were conducted using 10 paired microsatellite primers. The quantity and quality of DNA were assessed using spectrophotometry and a horizontal electrophoresis in 1% agarose gel methods and were stained using silver nitrate method. The results showed that it was produced six polymorphic and four monomorphic loci. The average real and effective number of alleles in autumn migrant were 2.66 and 1.88 and 3.16 and 2.06 in spring migrant. The mean observed and expected heterozygosity in autumn migrant were calculated 0.239±0.101 and 0.363±0.116 and 0.374±0/110 and 0/434±0/093 in spring migrant, respectively. More loci were out of Hardy-Weinberg equilibrium (p < 0.05). Based on the analysis of molecular variance, Fst and Rst were 0.153 and 0.200 that showed significant differences (p < 0.01). This study gave evidence of the presence of two separated populations in studied river that should be considered in restructuring reserves.

    Keywords: Caspiomyzon wagneri, Genetic structure, Microsatellite, Shiroud river
  • Saman Farasati, Majidreza Khoshkholgh *, Mahtab Yarmohammadi Pages 55-72

    The genetic diversity and population structure of cultured male and female herds of beluga sturgeon (Huso huso) brood stocks were estimated in International Sturgeon Research Institute using four DNA microsatellite loci. All loci were in polymorphic pattern. The number of alleles and observed heterozygosity ranged between 6-37 (mean 18) and 0-0.87 (mean 0.41), respectively. Allelic richness (Na) was acceptable and genetic variation was in moderate decreasing pattern.  For survey of genetic differentiation in individuals, the Fst was estimated at 0.045, indicating a low genetic differentiation among breeders. Samples from male herds in Spl-104 and Ls-19 loci were at Hardy-Weinberg equation and other loci showed a pattern of deviation from equilibrium, which could be as a result of reduced population size and the presence of an inbreeding phenomenon. According to the results obtained from molecular variance analysis, the genetic difference between two populations was 3%. The results of the study indicate that genetic diversity was low in the cultured beluga brood stocks, resulting in the reduction of wild beluga breeders in the southern basin of the Caspian Sea.

    Keywords: Beluga sturgeon, Microsatellite, Genetic diversity
  • Mohaddeseh Ahmadnezhad *, Homayoun Hosseinzadeh Sahafi, Mohammad Sayad Bourani, Sohrab Dejandiyan, Hossein Khara Pages 73-97
    Swan mussel, Anodonta cygnea, is a freshwater bivalve inhabitant of Anzali wetland, which population is in danger due to pollution and habitat destruction by human manipulation. In the present study, some reproductive traits of this species were evaluated for one year period using microscopic and biometric studies. The mean length was 10.6±0.1cm, the mean width was 6±0.04cm, the mean height was 4±0.04cm, the mean weight was 132±3g and the mean age was 6±0.1 years old. In all shells, two sexes were separated. There was no external feature for sex determination. The frequency of female was 1.5 times that of male. The mean diameter of mature oocyte and sperm were 139.95±8.1 and 4.5±0.26μm, respectively, and the mean area of ​​them was 15255.58±1834.4 and 9.1±1.16μm2, respectively. The mean fecundity was 107844.6±20621.9. Both of male and female gonads were in developing phase in spring (May and June) and in summer (July and August). The spawning stage occurred in the fall and the post-spawning stage in the winter. The development of glochidia were completed in January and the release of them from the gill were occurred between January and March.
    Keywords: anodonta, Anzali Wetland, Bivalve, Gonad, Maturation
  • Maryam Kokabi, Morteza Yousefzadi *, Samad Nejad Ebrahimi, Maaroof Zarei Pages 99-115
    In this study, the occurrence of mycosporin-like amino acids in the sea urchin Echinometra mathaei from Persian Gulf was assessed for the first time. Mycosporine-like amino acids (MAAs) are UV-absorbing compounds that are synthesized by some organisms to counteract the harmful effects of UV radiation. Mycosporine-like amino acids in different parts of E. mathaei was assessed by HPLC and LC-MS analysis. Moreover, antioxidant ability of total extract of shell as well as its fractions were evaluate using DPPH assay. Combination of UV and LC-MS data values revealed the occurrence of Shinorine in the shell of E. mathaei. Total extract of urchin shell showed IC50 value of 231µg/mL which contributed to the mycosporine-like amino acid shinorine.
    Keywords: Sea Urchin, Mycosporine, UV radiation, DPPH
  • Evaluation of age, sexe and reproductive stage effects on hematological, immunological and hormonal factors of Alosa braschnikowi in the Caspian Sea (Guilan Province)
    Zakiyeh Banimahd, Akram Tehranifard *, Azam Moshfegh Pages 117-144

    Alosa braschnikowi has the most abundant in the Southern Caspian and is considered as economic and valuable species. Hematological features of fish are one of the most valuable evidence of physiological stages in fish. For evaluating the effects of ages, sexes and reproductive stages on hematological, immunological and hormonal factors of Alosa braschnikowi, 37 specimens were randomly captured from the beach of Roudsar in February, March, April, May and November 2018. After fishing, blood samples were taken from fish and fish were compared based on sex, age groups (3, 4 and 5 years old) and reproductive stages (pre-spawning, during spawning and post-spawning) after measuring hematological, immunlogical and hormonal parameters. The result showed that there was no significant difference in hematological, immunological and hormonal factors between males and females (P>0.05) and only, eosinophils and testosterone had significant difference (p < 0.05). Comparison of different ages also showed that red blood cells, hemoglobin, hematocrit, cortisol and MCHC experienced significant difference (p < 0.05) and other factors didn’t have any difference (P>0.05). Also, in comparison with different reproductive stages, most factors had significant difference. Generally, hematological, immunological and hormonal factors of this fish were not affected by sex and were only partially influenced by age. However, reproductive stages often had a significant impact on these factors.

    Keywords: Caspian marine shad, Blood Factors, Caspian Sea
  • Evaluation of antibacterial and antibiofilm activity of phases extracted from coelomic fluid of burrowing urchin (Echinometra mathaei)
    Majid Mosapour Shajani, Seyyed Fakhreddin Hosseini *, Masoud Rezaei, Domenico Schillaci Pages 145-174
    Marine echinoderms, including sea urchins, have a high ability to survive due to living in shallow environments that are suitable for the growth of microbes. Due to such unique characteristics, much attention has been paid to the purification and identification of a variety of bioactive compounds, especially antimicrobial peptides. Therefore, the present study aimed to investigate the coelomic fluid of the burrowing urchin (Echinometra mathaei), as the most abundant species in the Persian Gulf, and to extract the aqueous and organic phases from coelomocyte cells by a particular solvent. The results of the agar disk and well diffusion assays showed that the organic phase had a higher antibacterial activity, which could be attributed to its protein content. The organic phase at a concentration of higher than 12.5mg.mL-1 caused complete inhibition of the bacterial biofilm, while it destroyed the biofilm completely in the concentration of 100mg.ml-1. The organic phase lacked haemolytic activity at the concentration of 100mg.ml-1 and even inhibited the red blood cell haemolysis. Based on the results, it is suggested that the organic phase extracted from the burrowing urchin coelomocyte may be considered for the extraction and identification of antimicrobial compounds.
    Keywords: Sea Urchin, Echinometra mathaei, Anti-biofilm Activity, Coelomocyte