فهرست مطالب

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال نوزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • طیبه نازدار، علی تهرانی فر*، سید حسین نعمتی، احمد نظامی، لیلا سمیعی صفحات 1-13

    باتوجه به افزایش دمای کره زمین، ارایه راه کارهایی جهت بهبود تحمل گیاهان به تنش گرما ضروری به نظر می رسد. به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک (SA) بر صفات رویشی و زینتی گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis) تحت تنش دمای بالا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار تحت شرایط گلخانه ای در سال 1394 انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل رقم به عنوان فاکتور اول در دو سطح (Candyman و Zen) و کاربرد غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک به عنوان فاکتور دوم در چهار سطح (25/0، 5/0، یک میلی مولار و شاهد) بودند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش دمای بالا، محلول پاشی برگی SA موجب بهبود صفات مورفولوژیکی اندازه گیری شده، به استثنای ارتفاع و تعداد برگ تا اولین گل، تعداد روز تا گل دهی و وزن خشک گل گیاه همیشه بهار گردید. براساس نتایج، بیشترین میانگین اکثر صفات، در سطح اسید سالیسیلیک 25/0 میلی مولار حاصل شد، به طوری که این غلظت باعث بهبود میزان سطح برگ (21%)، وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب 15 و 16 درصد)، تعداد گل (42 درصد)، ماندگاری گل (19 درصد) و وزن تر گل (43 درصد) نسبت به شاهد گردید. تفاوت معنی داری بین اثر متقابل رقم و تیمار اسید سالیسیلیک روی ویژگی های اندازه گیری شده وجود نداشت.

    کلیدواژگان: رقم، زینتی، گرما، محلول پاشی برگی، مورفولوژی
  • لطیفه فیروز بخت، داود بخشی*، محمود قاسم نژاد، رقیه هدایتی صفحات 15-27
    بررسی و شناخت روند تغییرات شاخص های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی میوه در طول دوره نگه داری در انبار سرد، به خصوص در مناطق عمده تولید، منجر به مدیریت موفق و اقتصادی انبارمانی و عرضه میوه با کیفیت به بازار می شود. مطالعه حاضر، در سال 1393 به منظور مقایسه عمر انبارمانی میوه سیب رقم گرانی اسمیت تولید شده در دو منطقه مهم آبیک استان البرز و خرمدشت تاکستان استان قزوین با ارتفاع متفاوت از سطح دریا صورت گرفت. میوه ها در هر دو منطقه 160 روز پس از مرحله تمام گل برداشت و در چهار مرحله شامل: قبل از انبار و 1، 2 و3 ماه پس از نگه داری در انبار سرد مورد ارزیابی واقع شدند. باتوجه به نتایج، تفاوت معنی داری بین دو منطقه در اکثر شاخص های کیفی موردبررسی وجود داشت. حداکثر سفتی بافت (04/9 کیلوگرم بر مترمربع) در میوه های انبار شده منطقه آبیک مشاهده شد. بیش ترین میزان فنل کل (22/5 میلی گرم در 1 گرم وزن تر) و فعالیت آنتی اکسیدانی پوست میوه (10/84 درصد) مربوط به منطقه آبیک قبل از انبار بود. حداکثر فعالیت آنزیم پراکسیداز (67/9 میکرومول در 1 گرم وزن تر در دقیقه) در منطقه خرمدشت و حداقل فعالیت این آنزیم (78/0 میکرومول در 1 گرم وزن تر در دقیقه) در منطقه آبیک مشاهده گردید. در نتیجه کشت سیب ’گرانی اسمیت‘ در مناطق دشت نزدیک به دامنه کوه، منجر به بهبود شاخص های کیفی میوه مانند سفتی، طعم و ارزش غذایی و به دنبال آن افزایش - انبارمانی شد.
    کلیدواژگان: فنل کل ظرفیت آنتی اکسیدانی انبار سرد فعالیت آنزیم پراکسیداز
  • محمد صفائی طرقبه، آرمان آذری*، حسین دشتی، شهاب مداح حسینی صفحات 29-42
    به منظور ارزیابی تحمل به خشکی سه رقم ارزن و یک رقم سورگوم، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل سه دور آبیاری پس از 80 (شاهد)، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس آ، عامل فرعی شامل چهار رقم سورگوم (Sorghum bicolor cv. Speedfeed)، ارزن باستان (Setaria italica cv. Bastan)، ارزن پیشاهنگ (Panicum miliaceum cv. Pishahang) و ارزن نوتریفید (Pennisetum americanum cv. Nutrifeed) و عامل فرعی به عنوان زمان نمونه برداری از برگ پرچم شامل سه مرحله ی قبل، یک و سه روز بعد از آبیاری بود. تاخیر در آبیاری علاوه بر کاهش رنگیزه های برگ و عملکرد علوفه، باعث افزایش پرولین، ساکارز و قندهای محلول برگ گردید. تداوم اثرات تنش خشکی در روزهای بعد از آبیاری نیز مشاهده شد. براساس نتایج، برای ارقام موردمطالعه، دور آبیاری تا سطح 120 و 160 میلی متر تبخیر، به ترتیب تنش خشکی محدود و شدید را ایجاد کرد. حداقل زمان برای جبران اثرات تنش خشکی با شدت محدود، 3 روز بعد از آبیاری بود. در هر دور آبیاری، سورگوم اسپیدفید بیش ترین عملکرد را تولید کرد. حداکثر عملکرد خشک علوفه نیز از دور آبیاری شاهد و سورگوم اسپیدفید (9376 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. پرولین و ساکارز برگ به عنوان تنظیم کننده اسمزی، با عملکرد علوفه همبستگی مثبت داشتند. هم چنین سورگوم اسپیدفید دارای قدرت تطابق پذیری بیش تری بود و بعد از انجام آبیاری، سریع تر از ارقام ارزن موردمطالعه خسارت های وارده را ترمیم کرد.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، خشکی، پرولین، ساکارز
  • خداداد مصطفوی*، سید صادق حسینی ایمنی، مجید حاجی محمدعلی جهرمی صفحات 43-56

    هدف این پژوهش مطالعه میزان پایداری و سازگاری 12 لاین امیدبخش برنج به همراه دو رقم شاهد (فجر و ندا) بود. ژنوتیپ ها طی سه سال زراعی (90-1389، 91-1390 و 92-1391) در سه منطقه آمل، ساری و تنکابن در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. در این تحقیق از آماره های واریانس محیطی رومر، ضریب تغییرات فرنسیس و کاننبرگ، اکووالانس ریک، واریانس پایداری شوکلا، ارزش پایداری امی، واریانس درون مکانی لینز و بینز، ضریب تغییرات درون مکانی و روش رگرسیون تای جهت بررسی پایداری عملکرد دانه لاین ها استفاده شد. براساس نتایج آماره واریانس محیطی رومر و ضریب تغییرات، لاین های 7، 9 و رقم ندا پایدار و عملکرد قابل قبولی نشان دادند. طبق نتایج روش های واریانس پایداری شوکلا و اکووالانس ریک و نیز عملکرد دانه، لاین های شماره 1، 7، 9، 12 و رقم فجر بهترین ژنوتیپ ها بودند. آماره های واریانس درون مکانی و ضریب تغییرات درون مکانی لین و بینز نشان داد که لاین های 10، 7 و 1 پایدارترین ژنوتیپ ها بودند. براساس ارزش پایداری امی، لاین های 1، 2، 4، 7 و 12 و رقم ندا بیش ترین پایداری و عملکرد را به خود اختصاص دادند. نتایج رگرسیون تای نیز نشان داد که لاین های 7، 9 و 12 و ارقام فجر و ندا بهترین ژنوتیپ ها از نظر پایداری و عملکرد بودند. در مجموع، براساس نتایج روش های مختلف، لاین های 7 و 9 و رقم فجر پایداری عملکرد بالایی را نشان دادند و و از نظر عملکرد نیز به ترتیب برابر با 44/6032، 59/5879 و 81/5755 کیلوگرم در هکتار، دارای عملکرد بیش تری از میانگین ژنوتیپ ها بودند.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، عملکرد دانه، تجزیه پایداری، آماره های پایداری
  • یوسف علی سعادت*، پرویز زندی، علیرضا عباسی، لیلا سیاح، عباس نعمتی صفحات 57-71

    هدف این پژوهش، ارزیابی ویژگی های 110 نژادگان برتر گردو در ایستگاه تحقیقات درختان چندمنظوره استهبان بود. ویژگی های ظاهری فندقه، ضخامت پوسته چوبی، وزن فندقه، وزن مغز، درصد مغز، رنگ مغز، میزان گوشتی بودن مغز، پرشدن کامل فندقه، آسانی جدا شدن مغز از پوسته چوبی مهم ترین ویژگی های مورد ارزیابی بودند. نتایج نشان داد که میانگین وزن هر فندقه با پوسته چوبی از 4/7 تا 9/17 گرم، میانگین وزن مغز هر فندقه از 7/3 تا 2/8 گرم و درصد مغز از 6/35 تا 6/60 متغیر و شاخص گرد بودن از 73/0 تا 08/1 متفاوت بود. رنگ مغز و رنگ پوسته چوبی به ترتیب در 2/68 و 4/56 درصد نژادگان ها روشن، جدا شدن مغز از پوست در 4/56 درصد نژادگان ها راحت، پر بودن مغز در 9/50 درصد نژادگان ها خوب و گوشتی بودن مغز در 70 درصد نژادگان ها متوسط بود. وزن متوسط مغز هر فندقه همبستگی مثبت و معنی داری با طول، قطر، پهنا و وزن متوسط هر فندقه نشان داد. ضریب همبستگی بین درصد مغز و وزن مغز در هر فندقه (439/0)، درصد مغز و پر بودن فندقه (253/0)، هم چنین درصد مغز و گوشتی بودن مغز (224/0)، مثبت و معنی دار بود. بر اساس شاخص های ارزیابی شده، نژادگان های 5، 7، 8، 15، 23، 29، 34، 42، 49، 107، 108 و 109 به عنوان نژادگان های امیدبخش برای تولید گردو پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: وزن مغز، درصد مغز، شاخص گردبودن، ضخامت پوسته چوبی
  • مریم گل آبادی*، ندا زاغیان، حسین زینلی صفحات 73-85
    در این تحقیق 16 توده از گونه های مختلف آویشن در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان از نظر صفات مورفولوژیکی وصفات مرتبط با گل (ارتفاع بوته و قطر تاج پوش، طول پرچم و مادگی، طول و عرض برگ، وزن خشک، وزن هزاردانه، روز تا گل دهی، طول گل، تعداد پرچم، درصد زنده مانی گرده) موردارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس اختلاف معنی داری را برای این صفات در بین گونه های موردمطالعه نشان داد. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که بیش ترین میزان وزن خشک بوته متعلق به گونه ی Thymus kotschyanus از استان آذربایجان غربی بود. بنابراین، در صورتی که هدف از برنامه به نژادی افزایش وزن خشک بوته باشد، این ژنوتیپ مناسب است. مطالعه همبستگی بین صفات مشخص نمود که وزن خشک بوته با صفات وزن هزاردانه و درصد زنده مانی گرده ارتباط منفی و معنی داری داشت. نتایج تجزیه رگرسیون مرحله ای نشان داد که صفاتی مانند طول گل، تعداد و طول پرچم، قطر بزرگ تاج پوش، درصد زنده مانی گرده و وزن هزاردانه بیش ترین تغییرات وزن خشک بوته را توجیه نمود و بنابراین به عنوان مهم ترین اجزاء عملکرد بوته مطرح شدند. نتایج تجزیه خوشه ای توانست گونه های موردمطالعه را در 4 گروه مجزا تفکیک نماید. نتایج نشان داد که گروه های حاصله از پراکندگی جغرافیایی تبعیت نمی کنند.
    کلیدواژگان: وزن خشک، وزن هزاردانه، قطر تاج پوش، طول پرچم
  • محمدحسین امینی فرد*، زهره قلی زاده صفحات 87-95

    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کنسانتره کود مرغی بر خصوصیات کیفی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1394-1393 اجرا گردید. فاکتور آزمایشی شامل سطوح مختلف کنسانتره کود مرغی (صفر، پنج، 10 و 15 تن در هکتار) بود. براساس نتایج به دست آمده، تیمار کودی اثر معنی داری بر میزان فنل و آنتوسیانین گلبرگ و مواد موثره کلاله زعفران (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) داشت، به طوری که بالاترین مقادیر فنل کل و آنتوسیانین (به ترتیب، 078/9 و 70/26 میلی گرم در صد گرم وزن خشک) از تیمار پنج تن کنسانتره کود مرغ در هکتار حاصل شد، اما فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ تحت تاثیر کود قرار نگرفت. هم چنین بیش ترین محتوی کروسین به میزان 24/86 درصد از تیمار 15 تن در هکتار، پیکروکروسین به میزان 53/65 درصد از تیمار 10 تن در هکتار و سافرانال به میزان 92/29 درصد از تیمار پنج تن در هکتار کنسانتره کود مرغ حاصل شد که به ترتیب 57، 81 و 29 درصد بالاتر از تیمار شاهد بودند. ولی، بین سطوح پنج، 10 و 15 تن در هکتار در این صفات، تفاوت معنی داری یافت نشد. بنابراین، نتایج نشان داد که کنسانتره کود مرغ (پنج تن در هکتار) اثرات سودمندی بر ترکیبات آنتی اکسیدانی و مواد موثره زعفران داشت.

    کلیدواژگان: زعفران، آنتی اکسیدان، کود آلی، کروسین، پیکروکروسین
  • مریم دهستانی اردکانی*، یونس مستوفی صفحات 97-111

    در پژوهش حاضر، اثر چیتوزان، اسانس آویشن و ترکیب آن ها بر زمان ماندگاری پس از برداشت و کیفیت انگور رقم "شاهرودی" موردبررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. میوه های انگور با محلول 5/0 و 1 درصد (وزنی به حجمی) چیتوزان، 150 و 300 میکرولیتر در لیتر اسانس آویشن و نیز ترکیب آن ها تیمار شدند و میوه های شاهد تیماری دریافت نکردند. برای تهیه محلول های ترکیبی ابتدا محلول چیتوزان تهیه و پس از آن اسانس آویشن با غلظت های موردنظر به آن اضافه گردید. انگورها در بسته های 200 گرمی بسته بندی و به انبار °C2±2 و رطوبت نسبی 90 درصد به مدت 90 روز منتقل شدند. تغییرات در وزن، رنگ، pH، مواد جامد محلول، فساد و فاکتورهای کیفی میوه در فواصل 10 روز یک بار موردارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با گذشت زمان میزان کاهش وزن میوه ها، pH،a*، فساد، قهوه ای شدن، چروکیدگی و ریزش حبه ها افزایش یافت. درحالی که مواد جامد محلول، سفتی، درخشندگی، b*، رنگ و طعم و بافت میوه ها کاهش یافت. تیمارهای چیتوزان و اسانس آویشن به طور معنی داری میزان کاهش وزن، فساد، تغییرات رنگی، چروکیدگی و ریزش حبه ها را کاهش و عطر و طعم و رنگ و کیفیت آن ها را در مقایسه با شاهد افزایش دادند. براساس نظر گروه ارزیابی چشایی، میوه های تیمار شده با 1درصد چیتوزان + 150 میکرولیتر در لیتر اسانس آویشن، طعم، رنگ و پذیرش بهتری نسبت به سایر میوه ها داشتند. به طور کلی، چیتوزان، اسانس آویشن و ترکیب آن ها توانست ضمن افزایش زمان ماندگاری پس از برداشت انگور، کیفیت آن ها را حفظ نماید.

    کلیدواژگان: زمان ماندگاری، رنگ، فساد قهوه ای شدن، ریزش حبه ها
  • محمد ترکمان، بهرام میرشکاری*، فرهاد فرح وش، مهرداد یارنیا، علی اشرف جعفری صفحات 113-126
    به منظور ارزیابی اثرات تاریخ کاشت و الگوهای کشت بر عملکرد و شاخص های سودمندی کشت مخلوط کلزا (Brassica napus L.) و نخود (Cicer arietinum L.) آزمایشی به صورت طرح کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال های 95-1394 در همدان اجرا شد. عامل اصلی شامل چهار تاریخ کاشت نخود و یک تاریخ کشت کلزا به صورت: کاشت هم زمان کلزا و نخود (30 شهریورماه) و در ادامه کاشت نخود به فواصل20 روز تا 30 آبان به صورت ردیفی در کرت های کلزا انجام شد. عامل فرعی نسبت های مختلف کشت مخلوط کلزا و نخود به روش جایگزینی براساس 0:100، 25:75، 50:50، 75:25 و 100:0 درصد نخود-کلزا بودند. نتایج نشان داد که تاثیر تیمارهای آزمایشی بر روی اکثر صفات معنی دار بود. در مقایسه تاریخ های کاشت نخود، تاریخ های کاشت اول و آخر به ترتیب کم ترین و بیش ترین عملکرد بیولوژیک و دانه داشتند. این افزایش عملکرد نخود به دلیل کشت انتظاری و تحمل بهتر سرمای زمستانه بود. بیش ترین میزان عملکرد بیولوژیک و دانه هر دو گونه در تیمار کشت خالص به دست آمد. بااین وجود سودمندی شاخص های ضریب نسبی تراکم و نسبت برابری زمین در کشت مخلوط بیش تر از کشت خالص بود به نحوی که در تمام تیمارهای کشت مخلوط نسبت برابری زمین بالاتر از یک بود. به طورکلی، کارآیی استفاده از زمین در کشت مخلوط 50:50 کلزا و نخود در مقایسه با سایر تیمارها بیش تر بود.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، پروتئین، روغن، نسبت برابری زمین
  • وحید اطلسی پاک*، امید بهمنی، سمیرا افشین نیک صفحات 127-143
    در این تحقیق واکنش دو رقم گندم نان (ارگ و تجن)، به رژیم های آبیاری (آبیاری کامل و 85 درصد نیاز آبی) و سطوح متفاوت شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار کلریدسدیم) در آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. زمانی که برگ چهارم به حداکثر سطح خود رسید، تیمارها اعمال گردیدند. شوری 150 میلی مولار موجب کاهش معنی دار وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و کارآیی مصرف آب دانه و وزن خشک اندام هوایی گردید. اگرچه کارآیی مصرف آب وزن خشک اندام هوایی و دانه در رقم متحمل ارگ (به ترتیب 9/3 و 97/0 گرم در لیتر در بوته) بیش تر از رقم حساس تجن (8/2 و 85/0 گرم در لیتر در بوته) بود، اما وزن خشک اندام هوایی ارقام تقریبا به یک نسبت کاهش یافت. تیمار کم آبیاری میزان سدیم بافت ها را کاهش داد و موجب افزایش نسبت پتاسیم به سدیم برگ پرچم از 73/4 به 33/5 و کارآیی مصرف آب وزن خشک اندام هوایی از 1/3 به 5/3 گرم در لیتر در بوته شد. سطوح 50 و 100 میلی مولار شوری بر عملکرد دانه هر دو رقم بی تاثیر بود. در نهایت شوری 150 میلی مولار در هر دو تیمار آبیاری کامل و کم آبیاری موجب کاهش یکسانی در عملکرد دانه رقم تجن شد، اما بر عملکرد دانه رقم ارگ بی تاثیر بود. ازآنجاکه عملکرد دانه ارقام در سطوح متفاوت شوری تحت تاثیر آبیاری قرار نگرفت، بنابراین هر دو رقم دارای تحمل یکسانی نسبت به تنش اسمزی بودند.
    کلیدواژگان: تنش اسمزی، سدیم اندام هوایی، عملکرد، وزن خشک ریشه
  • مینا نورزاده نامقی*، غلامحسین داوری نژاد، محمود شور، محمد فارسی، علی مومن صفحات 145-155
    به منظور بررسی اثر کایولین بر تبادلات گازی برگ دانهال های پسته (Pistacia vera L.)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در زمان بر پایه طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار در سال 1392 در شرایط هوای آزاد انجام شد. غلظت کایولین در چهار سطح (0، 5، 10 و 15 درصد) و نوبت پاشش در سه سطح (یک نوبت، دو نوبت و سه نوبت پاشش) به صورت فاکتوریل 4×3 به عنوان فاکتور اصلی و پنج زمان نمونه برداری به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت های 5، 10 و 15 درصد کایولین به ترتیب باعث کاهش 1/1، 2 و 2/2 درجه سانتی گراد دمای برگ در مقایسه با شاهد شدند. اثر ساده نوبت پاشش بر فتوسنتز، هدایت روزنه ای و تعرق معنی دار بود و با افزایش بیش از دو نوبت پاشش، این صفات کاهش قابل توجهی نشان دادند. بیش ترین مقدار فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای و CO2 بین سلولی از غلظت 5 درصد کایولین به دست آمد. عملکرد کوانتومی به ترتیب با 89/0 و 87/0 حداکثر و حداقل مقدار را در شاهد و غلظت 15 درصد کایولین به خود اختصاص داد. به طورکلی، غلظت کایولین 5 درصد در یک و دو نوبت پاشش به علت کاهش اثرات منفی دمای بالا، منجر به افزایش تبادلات گازی برگ نسبت به شاهد شد. با این حال، غلظت های بالای کایولین (10 و 15 درصد) با وجود کاهش بیش تر دمای برگ، به علت افزایش بیش ازحد انعکاس نور در نتیجه لایه ضخیم کایولین بر روی برگ و اختلال فعالیت روزنه ها، فتوسنتز دانهال های پسته را به طور قابل توجهی کاهش دادند.
    کلیدواژگان: انعکاس نور، عملکرد کوانتومی، فتوسنتز، هدایت روزنه ای
  • رحمت الله غلامی*، عیسی ارجی صفحات 157-166

    این پژوهش به منظور بررسی اثر فواصل آبیاری و مالچ بر ویژگی های مورفو- فیزیولوژیکی درختان 11 ساله زیتون رقم سویلانا در شرایط مزرعه در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو استان کرمانشاه در سال زراعی1394 اجرا گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل فواصل آبیاری (سه، شش و ده روزه) بود و فاکتور دوم مالچ (پلی اتیلن، کاه و کلش گندم و بدون مالچ) بود. به منظور تعیین اثر فواصل آبیاری و مالچ بر زیتون رقم سویلانا در شرایط مزرعه برخی صفات ازجمله رشد و قطر شاخه سال جاری، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، کلروفیل کل، پرولین آزاد برگ، قندهای محلول، میزان فنل و مالون دی آلدهید ثبت گردید. نتایج نشان داد که، بین تیمار های مختلف دور آبیاری و مالچ از نظر صفات اندازه گیری شده تفاوت معنی داری وجود داشت. بیش ترین میزان رشد و قطر شاخه مربوط به تیمار مالچ کاه وکلش و پلی اتیلن و دور آبیاری سه روزه بود. با افزایش فواصل آبیاری محتوای نسبی آب برگ و میزان کلروفیل کاهش و با کاربرد مالچ کاه وکلش و پلی اتیلن میزان آن ها در مقایسه با شرایط بدون مالچ افزایش یافت. از طرفی با افزایش دور آبیاری نشت یونی، پرولین آزاد برگ، قندهای محلول، میزان فنل و مالون دی آلدهید افزایش نشان داد درحالی که مالچ باعث کاهش این صفات گردید. بر این اساس می توان با استفاده از مالچ های کاه و کلش و نیز پلی اتیلن دور آبیاری را بدون صدمه به درختان زیتون افزایش داد و از این طریق در مصرف آب آبیاری باغات زیتون صرفه جویی کرد.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن، کاه و کلش گندم، محتوای نسبی آب برگ، پرولین
  • روزبه فرهودی، آرزو صادقی، عادل مدحج* صفحات 167-178
    این پژوهش جهت بررسی اثر کاربرد دو علف کش شیمیایی و عصاره آبی بقایای گیاهی آفتابگردان بر رشد گیاهچه و برخی از ویژگی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی علف های هرز جودره و یولاف وحشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد واحد شوشتر در سال 94-1393 و به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل محلول پاشی عصاره اندام هوایی گیاه آفتابگردان با غلظت های 25، 50، 75 و 100 درصد سولفوسولفورون به میزان 7/27 گرم در هکتار، سولفوسولفورون 75 درصد + مت سولفورون- متیل 5 درصد (40 گرم در هکتار) و پاشش با آب (شاهد) بودند. نتایج نشان داد، غلظت مالون دی آلدهید در هر دو علف هرز در تیمارهای علف کش و غلظت های 100 و 75 درصد آفتابگردان افزایش معنی دار یافت. محلول پاشی عصاره آفتابگردان 75 و 100 درصد و علف کش ها باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدان های کاتالاز، پراکسیداز و گلوتاتیون ردکتاز شد. کم ترین فعالیت آنزیم ساکاروز سینتاز (7/2 نانومول در میلی گرم پروتئین در دقیقه) در برگ گیاهچه یولاف وحشی مربوط به تیمار 100 درصد عصاره آفتابگردان بود. در گیاهچه جودره کم ترین فعالیت آنزیم ساکاروز سینتاز در واکنش به علف کش سولفوسولفورون و 100 درصد عصاره آفتابگردان مشاهده شد (به ترتیب 6/2 و 4/2 نانومول در میلی گرم پروتئین در دقیقه). به طورکلی، محلول پاشی عصاره آفتابگردان با غلظت های 75 و 100 درصد همانند کاربرد علف کش های شیمیایی باعث تخریب غشای سلولی، کاهش فتوسنتز و کاهش رشد گیاهچه های یولاف وحشی و جودره شد.
    کلیدواژگان: ساکاروز سینتاز، کاتالاز، فتوسنتز، مالون دی آلدهید
  • زکیه ابراهیم قوچی*، غلامرضا محسن آبادی صفحات 179-191
    به منظور بررسی تاثیر منابع آلی و معدنی نیتروژن بر عملکرد، صفات مورفولوژیکی و جذب نیتروژن گیاه گزنه، آزمایشی گلدانی در فضای باز در رامسر، استان مازندران در سال 1394 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل: گونه گزنه در دو سطح شامل گونه های Urtica piluliferaو Urtica dioica،تیمار کودی در 7 سطح شامل شاهد (بدون کود)،30 و 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره، کود دامی: 5 و 10 تن در هکتار و مقادیر تلفیقی کود دامی و معدنی: 5/2 تن در هکتار کود دامی + 15 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5 تن در هکتار کود دامی +30 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده تیمارهای گونه و کود بر همه صفات موردمطالعه و اثر متقابل آن ها بر عملکرد خشک اندام هوایی، مقدار فنل و فلاونویید تاثیر معنی داری داشت. بالاترین عملکرد ماده خشک اندام هوایی (59 گرم در گلدان) از اثر متقابل گونه ی Urtica pilulifera و تیمار 5 تن در هکتار کود دامی +30 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (کاهش 50 درصدی کود معدنی) به دست آمد. گونهUrtica pilulifera ویژگی های رشدو کارآیی مصرف نیتروژن بالاتر و درصد جذب نیتروژن کم تری نسبت به گونهUrtica dioica داشت. بالاترین کارآیی مصرف کود و درصد نیتروژن به ترتیب از تیمارهای 5/2 تن در هکتار کود دامی + 15 کیلوگرم در هکتار نیتروژن (18/3 گرم ماده خشک در گرم نیتروژن) و 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (76/3 درصد) حاصل شد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که تلفیق کود معدنی و کود دامی بهترین ترکیب برای تولید گزنه بدون کاهش عملکرد است.
    کلیدواژگان: کود دامی، اوره، عملکرد، فنل، فلاونوئید
  • کیوان بابایی*، مهدی تاجبخش، عادل سی و سه مرده صفحات 193-209
    جهت ارزیابی اثر تاریخ کاشت و پرایمینگ بذر بر شاخص های رشد و اجزای عملکرد ذرت سینگل کراس 260، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلو‎ک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1392 و 1393 اجرا شد. سه تاریخ کاشت (20 اردیبهشت، 30 اردیبهشت و 9 خرداد) در کرت های اصلی و شش تیمار پرایمینگ بذر (پرایمینگ با آب شرب شهری، هومیوپاتی اوره، سولفات روی، آب مغناطیسی، آمینول فورته و بذرهای پرایم نشده به عنوان کنترل) در کرت‎های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که تیمارهای پرایمینگ آب معمولی، هومیوپاتی اوره و سولفات روی در تاریخ کاشت دوم بیش ترین میزان سرعت رشد گیاه را داشتند (به ترتیب 6/31 و 4/29 و 6/33 گرم در مترمربع در روز). بیش ترین عملکرد زیستی و عملکرد دانه در تاریخ کاشت دوم، (به ترتیب با19660 و10890 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. عملکرد دانه در تیمارهای پرایمینگ فوق به ترتیب 18، 15 و 9 درصد بیش تر از شاهد (بدون پرایم) بود. بر اساس نتایج این آزمایش، تیمارهای پرایمینگ بذر با آب معمولی، هومیوپاتی اوره و سولفات روی در تاریخ کاشت دوم موجب بهبود شاخص های رشد، عملکرد دانه و عملکرد زیستی شدند. هم چنین تاریخ کاشت دوم به علت داشتن بالاترین عملکرد، مناسب ترین تاریخ جهت کاشت ذرت سینگل کراس 260 بود.
    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، هومیوپاتی اوره، سولفات روی، عملکرد زیستی
  • سحر شامنصوری، محمود شمیلی، مهرآنا کوهی دهکردی* صفحات 211-223

    آلودگی میکروبی (قارچی و باکتریایی) محیط کشت یکی از مشکلات شایع در ریزازدیادی درون شیشه ای گیاهان است. در پژوهش حاضر دستیابی به بهترین روش سترون سازی و بهینه سازی تهیه محیط کشت برای تکثیر پینه و باززایی گیاه در سه رقم تجاری نیشکر ایران (CP48-103،  CP69-1062و CP57-164) مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور سترون سازی محیط کشت، 12 تیمار در 12 تکرار در یک طرح کاملا تصادفی برای هر رقم به طور جداگانه بررسی شد. به منظور گزینش بهترین محیط کشت تکثیر پینه، 5 تیمار شامل (2 mg l-1) 2,4-D به همراه سطوح مختلفBAP  در 10 تکرار و برای دستیابی به بهترین محیط کشت باززایی، 15 تیمار در 10 تکرار شامل سطوح متفاوت اکسین و سیتوکنین در طرح کاملا تصادفی موردبررسی قرار گرفت. تیمار حاوی کاربندازیم دو در هزار (15 دقیقه)، اتانول 70 درصد (50 ثانیه)، هیپوکلریت سدیم 25 درصد (حاوی پنج درصد کلر فعال) به همراه تویین 20 (15 دقیقه) و محیط کشت حاوی سفوتاکسیم (200 پی پی ام) و جنتامایسین (پنج پی پی ام) با عدم آلودگی در ارقام CP69-1062 وCP57-164  و کم ترین درصد آلودگی برای رقم CP48-103 بهترین نتیجه را در سترون سازی به همراه داشت. در بررسی رشد پینه ها، تیمار TC5 شامل (2 mg l-1) 2,4-D + (0.5 mg l-1) BAP + MS بیش ترین رشد و تکثیر پینه را نشان داد. پس از گذشت 45-30 روز از کشت پینه ها روی محیط باززایی، تیمارهای (0.5 mg l-1 Kinetin و(0.5 mg l-1 BAP ، (3 mg l-1 Kinetin و0.5 mg l-1 NAA) و (3 mg l-1 Kinetin و0.1 mg l-1 NAA) به ترتیب در رقم های CP48-103،  CP57-164و CP69-1062 با میانگین 70، 60 و 50 درصد بالاترین درصد باززایی گیاه را به همراه داشتند.

    کلیدواژگان: اکسین، سیتوکینین، کاربندازیم، توئین 20، سفوتاکسیم، جنتامایسین
|
  • Tayeberh Nazdar, Ali Tehranifar *, Seyed Hossein Nemati, Ahmad Nezami, Leila Samiei Pages 1-13

    The need for improving heat tolerance of plants is increasing because of global warming. In order to investigate of foliar-applied salicylic acid (SA) on the growth and ornamental traits of common marigold (Calendula officinalis L.) under heat stress, a pot experiment was conducted in a factorial experiment based on randomized complete block design with four replications in 2015. Experimental treatments were consisted of two cultivars of calendula (‘Candyman’ and ‘Zen’) and four concentrations of SA (0.25, 0.5 and 1 mM, and control). The results showed that foliar application of SA under heat stress, improved most characteristics of all studied morphological characteristics with the exception of plant height, leaf number, days to first flower and flower dry weight. According to the results, among all concentrations, the highest mean in most of traits was obtained from foliar application of 0.25 mM SA. Compared to the control conditions, application of 0.25 mM solution of salicylic acid increased leaf area (21%), fresh and dry shoot weight (15% and 16%, respectively), flower number (42%), flower longevity (19%) and flower fresh weight (43%). The interaction effect between cultivar and concentration of treatment was not significant for all measured traits.

    Keywords: Cultivar, Ornamental, heat, Foliar application, Morphology
  • Latifeh Firozbakht, Davood Bakhshi *, Mahmoud Ghasemnejad, Roghieh Hedayati Pages 15-27
    Investigating and recognizing the trend of changes in physiological and biological characteristics of fruit during the period of cold storage leads to successful and economical storing management and supplying quality fruit to the market. The present study was conducted in 2014 in order to compare the storage life of ‘Granny Smith’ apple fruit produced in two important regions of Abyek-Alborz and Khorramdasht-Qazvin with different altitudes. Fruits were collected 160 days after full bloom. Fruits were sampled after each stages of including pre-storage, 1-month, 2-months and 3-months. According to the results, fruits grown in Abyek region were firmer (9.04 kg/m2) than those grown in Khorramdasht. The highest skin total phenol was observed in the fruits before storage (5.22 mg GAE/1 g FW) and three months of storage in Abyek region. The highest antioxidant capacity of skin (84.10 %) was observed in the fruits grown in Abyek before storage, respectively. The highest (9.67 mg GAE/1 g FW) and lowest (0.78 mg GAE/1 g FW) peroxidase activity was observed in Khorramdasht and Abyek, respectively. ‘Granny Smith’ apple cultivation in lowland areas close to the mountain range led to production of firmer fruits, lower peroxidase activity; and, thus better storability. The antioxidant capacity of fruit juice and its nutritional value was also higher in Abyek region.
    Keywords: Total phenol Antioxidant capacity Cold storage Peroxidase enzyme activity
  • Mohammad Safaee Torghabeh, Arman Azari *, Hossein Dashti, Shahab Maddah Hoseini Pages 29-42
    To evaluate drought tolerance of three cultivares of forage millet and one variety of sorghum, this experiment was conducted as split split plot based on a randomized complete block design with three replications. Irrigation frequencies consisted of irrigation after 80 (control), 120 and 160 mm evaporation from class A pan as main plots and sub-plots was consisted of sorghum cultivar (Sorghum bicolor cv. Speedfeed) and three cultivares of millet (Setaria italica cv. Bastan, Panicum miliaceum cv. Pishahang and Pennisetum americanum cv. Nutrifeed). Flage leaf sampling was done at three stages, before, one and three days after irrigation. According to the results, delaying in irrigation caused a reduction in leaf pigments and yield of forage, and it also increased proline, sucrose and soluble sugars of leaf.  Continuation of drought stress effects was observed in the days after irrigation. According to the results for the studied cultivars, 120 and 160 mm evaporations were the moderate and sever irrigation frequencies respectively. It needed at least three days to recover the effects of moderate stress. Speedfeed sorghum produced maximum yield, in each irrigation frequencies. The highest forage dry yield (9376 Kg/ha) belonged to speedfeed sorghum under normal irrigation for. There were positive correlations between yield and proline and sucrose as osmotic regulators, but leaf pigments had no significant correlation. Speedfeed sorghum had also high ability to adapt, and it repaired damages faster than millet cultivares after irrigation.
    Keywords: Drought irrigation, frequency, Proline, Sucrose
  • Khodadad Mostafavi *, Seyed Sadegh Hosseini Imeni, Majid Haji Mohammadali Jahromi Pages 43-56

    The purpose of this study was to study the stability and adaptability of 12 advanced lines of rice with two control varieties (Fajr and Neda cultivars). These genotypes were evaluated over 3 years of cultivation (2011-2013) in a randomized complete block design with three replications and three locations including Amol, Sari and Tonekabon. In this research, the stability statistics including Romer’s environmental variance, Francis and Kannenberg coefficient of variation, Wrick’s ecovalance, Shukla stability variance, AMMI stability value, lin and Binns parameter, within location coefficient of variation and Tai regression method were used to evaluate genotypes stability. Based on environmental variance and coefficient of variation, lines 7, 9 and Neda cultivar were stable and showed acceptable yield. According to Shukla stability variance, wrik’s eco-valance parameters and yield, lines 1, 7, 9, 12 and Fajr cultivar were the best genotypes. The results of variance and Lin and Binns parameter indicated that lines 10, 7 and 1 were the best genotypes. Based on AMMI stability parameter, lines 1, 2, 4, 7, 12 and Neda variety showed the best stability and yield. Tai regression results indicated that lines 7, 9, 12, and Fajr and Neda cultivars had the best stability and yield. Based on all methods, lines 7, 9 and Fajr cultivar were identified stable and with the  yield of 6032.44, 5879.59 and 5755.81 kgr/ha respectively stayed above the average of all genotypes.

    Keywords: Genotype environment interaction, Seed yield, Stability analysis, Stability estimator
  • YousefAli Saadat *, Parviz Zandi, Alireza Abbasi, Leila Sayah, Abbas Nemati Pages 57-71

    This research was carried out to evaluate the traits of 110 superior Persian walnut genotypes in Estahban Genetic Resources Collection. Nut morphology, shell thickness, nut weight, kernel weight, kernel percentage, kernel color, kernel plumpness, kernel fill and ease of removal of kernel were evaluated. Great variability was observed among genotypes for evaluated traits of nuts. Results showed that in shell weight and kernel weight per nut varied between 7.4-17.9 and 3.7-8.2 g respectively. Kernel percentage varied between 35.6-60.6 and roundness index of nuts among evaluated genotypes varied between 0.73 -1.08. Kernel and shell color of 68.2 and 56.4 percent of genotypes was light respectively. Removal of kernel in 56.4 percent of genotypes was easy, kernel fill in 50.9 percent was well, and kernel plumpness in 70 percent of genotypes was moderate. Average kernel weight per nut showed a positive and significant correlation with average in shell weight and length, diameter and depth of nuts. Correlation coefficient of kernel percentage, kernel fill and kernel plumpness was positive and significant. Based on the results of evaluated traits, genotypes number 5, 7, 8, 15, 23, 29, 34, 42, 49, 107, 108 and 109 are introduced as promising genotypes for nut production.

    Keywords: Kernel weight, Kernel percentage, Roundness index, Shell thickness
  • Maryam Golabadi *, Neda Zaghian, Hossein Zeinali Pages 73-85
    In this study, 16 ecotypes of different species of Thymus were evaluated for morphological and flower related traits (plant height, canopy diameter, leaf length and width, plant dry weight, 1000 grain weight, number of day to flowering, flower length, flag and pistil length, number of flag and pollen viability) in a Randomized Complete Block Design with three replications at the Research Center of Agriculture and Natural Resources in Isfahan. Analysis of variance showed significant difference between studied species for these traits. Mean comparison showed that the highest amount of dry weight was  belonged to  Thymus kotschyanus species from west Azerbaijan. Therefore, this genotype can be offered, if the purpose of breeding program is increasing of plant dry weight. Study of correlation between traits showed that dry weight had a significant negative relationship with 1000 grain weight and pollen viability percentage. Stepwise regression analysis showed that flower length, number of flags, large canopy diameter, percentage of pollen viability, flag length and 1000 grain weight justified variation of plant dry weight, and therefore these traits are the most important component of plant yield. Cluster analysis on the studied species could divide them into 4 distinct groups. The results showed that these groups did not follow geographical distribution.
    Keywords: Dry weight, 1000 grain weight, Canopy diameter, Pistil lenght
  • MohammadHossein Aminifard *, Zohreh Gholizade Pages 87-95

    The effects of applications of chicken manure on quantitative and qualitative characteristics of saffron (Crocus sativus L.) were evaluated under field conditions. Treatments were 4 levels of chicken manure (0, 5, 10 and 15 t.ha-1). The experiment was designed in randomized block design with three replications at the Research station of Faculty of Agriculture University of Birjand during growing season of 2015. The main secondary metabolites saffron (crocin, picrocrocin and safranal), antocyanin and total phenol were influenced by chicken manure treatments. The highest total phenol (9.078 mg.100 g dry weight-1) and antocyanin (26.70 mg.100 g dry weight-1) were obtained in plants treated with 5t.ha-1 of chicken manure. But, no significant difference was found in antioxidant activity under chicken manure treatments. The highest crocin (86.24%), picrocrocin (65.53%) and safranal (29.92%) were obtained in plants treated with 15, 10 and 5 t.ha-1 chicken manure, respectively using these treatments caused 57 and 29 % increase compared to control. but there was no significant difference between 5, 10 and 15 t.ha-1 chicken manure. Generally, the findings of current study revealed that the use of 5ton ha-1 chicken manure had strong impact on qualitative characteristics of saffron in this study.

    Keywords: Saffron, Antioxidant activity, Organic fertilizer, Crocin, Picrocrocin
  • Maryam Dehestani Ardakani *, Younes Mostofi Pages 97-111

    In this study, the effects of chitosan, Thymus essential oil and their combination on post harvest life and quality properties of grape (‘Shahroudi’ cultivar) were investigated. The study was conducted as a factorial experiment based on a completely randomized design with 3 replications. Grapes were treated by 0.5 and 1% (w/v)  chitosan solution, 150 and 300 µl/l Thymus essential oil their combination, and control fruits received no treatments. For combined  solution, chitosan treatments were first prepared, and then thymus essential oil was added to them. Grapes were packaged in 200 g packs and stored at 0-2°C and 90% ± 5 relative humidity for 90 days. Changes in weight loss, color, pH, total soluble solid (TSS), decay and sensory quality were measured each 10 days. Results showed that weight loss, pH, a*, decay, browning, shrivel and berry abscission increased during storage time. However TSS, firmness, L*, b*, color and flavor of berries decreased over the time. Chitosan and essential oil treatments significantly decreased weight loss, decay, color change, shrivel and berry abscission and increased flavor, color and quality of berries compared to control. According to the taste panelists, treated fruit by 1% chitosan + 150 µl/l thymus essential oil had better colour and taste than the others. Generally, chitosan, essential oil and their combination could increase grape pastharvest life and maintain their quality.

    Keywords: Storage time, Colour, Browning, Berry abscission
  • Mohammad Torkaman, Bahram Mirshekari *, Farhad Farahvash, Mehrdad Yarnia, Ali Ashraf Jafari Pages 113-126
    In order to evaluate planting date and planting pattern on yield and quality properties of canola (Brassica napus L.)-chickpea (Cicer arietinum L.) intercropping, a split plot experiment was conducted bases on a randomized complete block design with four replications during 2014-15 in Hamedan, Iran. Canola was sown only in the first date (21 Sept). Then, chickpea was sown in four sowing date as main factor with 20 days interval including: simultaneous with canola in 21 Sept and then 10 Oct, 30 Oct and 20 Nov. The sub-factor was different planting pattern by replacement method including: 100:0, 75:25, 50:50, 25:75 and 0:100 chickpea-canola, respectively. Results showed significant effects of treatments on most of the traits. Among chickpea sowing dates, the first and the last date had the lowest and highest biological and grain yield, respectively. In the late sowing date of chickpea (20 Nov) the climate condition was much colder and therefore the damage of freezing on dormant seeds was lower than that of growing seedling of the earlier sowing date. In comparison of planting pattern, the highest biological and grain yield was achieved at sole cropping for both crops. In contrast, the higher values of relative crowding coefficient index and land equivalent ratio (LER) were obtained in intercropping system than to the sole cropping. So, for all of the intercropping treatments, LER were always higher than unit. It was concluded that 50:50 intercropping treatment had comparative advantage compared to the others treatments and could increase land use efficiency.
    Keywords: Seed yield, Protein, Oil, Land equivalent ratio
  • Vahid Atlassi Pak *, Omid Bahmani, Samira Afshin Nik Pages 127-143
    In this study, response of two bread wheat cultivars (Arg and Tajan) to different irrigation regimes (full irrigation and 85 percent of water requirement) and different salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM NaCl) in a greenhouse using a factorial experiment based on a randomized complete block designe with three replications was evaluated. Treatments were imposed when the leaf 4 was fully expanded. 150 mM level of  salinity significantly decreased  shoot dry weight, root dry weigh, and water use efficeiny in grain and shoot dry weight. Although, water use efficeiny in grain and shoot dry weight of tolerant Arg cultivar (3.9 and 0.97 g/L per plant respectively) was more than sensitive Tajan cultivar (2.8 and 0.85 g/L per plant respectively), but both cultivars had the same reduction in shoot dry weight. Deficit irrigation decreased the rate of roots Na+, shoot Na+ and flag leaf Na+, and increased flag leaf K+/ Na+ ratio from 4.73 to 5.33 and water use efficeiny in shoot dry weight from 3.1 to 3.5 g/L per plant respectively. The yield of both cultivars did not affect by 50 and 100 mM NaCl. At last, 150 mM NaCl caused a same reduction in yield at full irrigation and 85 percent of water requirement in Tjan, but in Arg cultivar, the yield did not affect by this level of salinity. Because grain yield of both cultivars did not affect by deficit irrigation under salinity levels, thus they had a similar resistance to osmotic stress.
    Keywords: Osmotic stress, Shoot Na+, Yield, Root dry weight
  • Mina Nurzadeh Namaghi *, Gholam Hossein Davarynejad, Mahmood Shoor, Mohammad Farsi, Ali Momen Pages 145-155
    In order to evaluate the effect of kaolin on leaf gas exchangein seedlings of pistachio (Pistacia vera L.), an experiment was conducted as split plot based on a completely randomized design with five replications in open field condition during year of 2013. Kaolin concentration at four levels (0, 5, 10 and 15%) and spraying time at three levels (once, two and three times) in 3×4 factorial as main factor and five sampling time as sub-factors were considered. Results of the experiment indicated that 5, 10 and 15% concentrations of Kaolin reduced leaf temperature by 1.1, 2 and 2.2°C compared to the control. Simple effect of spraying time on photosynthesis, stomatal conductance and transpiration was significant, whereas these traits significantly decreased when spraying was more than two times. Maximum photosynthesis, transpiration, stomatal conductance and intracellular CO2 were recorded in 5% Kaolin. Treatments of control and 15% Kaolin recorded maximum and minimum value in quantum yield with 0.89 and 0.88, respectively. Generally, 5% Kaolin concentration in one and two spraying time increased leaf gas exchange compared to the control due to the reduction in negative effects of high temperature. Nevertheless, high kaolin concentrations (10% and 15%) despite further lowering leaf temperature, decreased the photosynthesis of pistachio seedlings significantly due to increasing light reflection as a result the thick layer of kaolin on leaf and disruption of stomatal activity.
    Keywords: Light reflection, Quantum yield, Photosynthesis, Stomatal conductance
  • Rahmatollah Gholami *, Issa Arji Pages 157-166

    This experiment was conducted to study the effect of irrigation interval and mulch on morph-physiological characteristics of 11-years old olive trees, Sevillana cultivar. A factorial experiment was carried out in Dallaho Olive Research Station in Sarpole-Zahab. Field experiment based on randomized complete block design with three replications and two factors (irrigation interval and mulch) was conducted in 2015. Irrigation treatments period for experiment were 3, 6 and 10 days interval and mulch treatments for experiment were control (no mulch), polyethylene and wheat straw. Some vegetative growth traits including current-season shoot growth and diameter and certain physiological characteristics consisting of leaf relative water content (RWC), ionic leakage, total chlorophyll, proline content, total soluble sugars, phenol and malondialdehyde were measured at the end of growth season. Results showed that mulch and interval of irrigation treatments caused significant differences in morph-physiological traits so that mulch and 3 days interval irrigation treatments increased current-season shoot growth and diameter of olive trees. Leaf RWC and total chlorophyll was reduced under drought stress. The usage of mulch resulted in higher leaf RWC and total chlorophyll compared to the drought stress conditions. Application of mulch improved growth characteristics of olive under drought stress and helped to save water in olive orchards.

    Keywords: Polyethylene, wheat straw, Leaf relative water content, Proline
  • Roozbeh Farhoudi, Arezo Sadeghi, Adel Modhej * Pages 167-178
    In order to evaluate the effect of sunflower aqueous extract, Sulfosulfuron and Sulfosulfuron Metsulfuron-methyl on seedling growth and Some physiological and biochemical traits of Avena fatua and Hordeum spantaneum, this study was conducted in the Agricultural Faculty of Islamic Azad University (Shooshtar Branch) in a completely randomized design with 3 replications. Treatments included concentrations of 25, 50, 75 and 100% sunflower aerial organs aqueous extracts, Sulfosulfuron (27.7 g.ha-1), Sulfosulfuron 75% + Metsulfuron-methyl 5% (40 g.ha-1) and the control (nontreated plants). Results indicated that the weed dry weight, weed height, peroxidase, catalase and glutathione reductase activities, malondialdehyde concentration, sucrose synthase activity and photosynthesis rate of Avena fatua and Hordeum spantaneum influenced by experimental treatments. The lowest sucrose synthase activity (2.7 nmol/mg pro/ min) was observed in 100% sunflower extract. Sulfosulfuron and 100% sunflower extract had the lowest sucrose synthase in Avena fatua (2.6 and 2.4 nmol/mg pro/ min, respectively). In general, 75 and 100% sunflower extracts, and also the use of herbicides, caused cell membrane degradation, photosynthesis alleviation, and Avena fatua and Hordeum spantaneum seedlings growth reduction.
    Keywords: Sucrose synthase, Catalase, Photosynthesis, Malondialdehyde
  • Zakieh Ebrahim Ghochi *, Gholamreza Mohsenabadi Pages 179-191
    In order to investigate the effects of different sources of nitrogen on yield and nitrogen uptake of two nettle species, a pot experiment under outdoor condition was conducted at Ramsar (Mazandaran Province) in 2015. Treatments were set up as factorial arrangement in a randomized complete block design with three replications, including species at two levels (Urtica pilulifera L. and Urtica dioica L.) and fertilizers at seven levels (0, 30 and 60 kg N ha-1 (urea), Farm Yard Manure (FYM): 5 and 10 ton ha-1 and integrated inorganic and FYM: 15kg N ha-1 + 2.5 ton ha-1 FYM and 30 kg N ha-1 + 5 ton ha-1 FYM). The highest dry yield was obtained from Urtica pilulifera and 30 kg N ha-1 + 5 ton..ha-1 FYM (59 g/pot). In other words, by reduction 50% use of inorganic fertilizer., increased yield 27.30% compared to 60 kg N ha-1. Urtica pilulifera had higher growth traits, nitrogen use efficiency and lower nitrogen uptake percentage than Urtica dioica. The highest nitrogen use efficiency and nitrogen uptake percentage were achieved from 15 kg N ha-1 + 2.5 ton FYM ha-1 (3.18 g dry weight/g N) and 60 kg N ha-1 (3.76%), respectively. Therefore, it can be concluded that integrated application of inorganic and organic fertilizers is the best combination for nettle crop production, resulting in no significant decline in yield quantity.
    Keywords: Farmyard manure, Urea, Yield, Phenol, Flavonoid
  • Keivan Babaei *, Mehdi Tajbakhsh, Adel Siosemardeh Pages 193-209
    To evaluate the effect of planting date and seed priming in the field on growth, yield components and yield of maize single cross 260, Experiment split plot based on randomized complete blocks with three replications in research farm located in the region of Kurdistan in the years 2013 and 2014 Dehgolan Sarab came into force. Three planting dates (10th, 20th and 30th of May) in main plots and six priming includes priming with tap water, homeopathic priming with urea, priming with zinc sulfate, priming magnetic water, priming with Aminol-Forthe and untreated seeds were placed in sub plots. The results showed that priming treatments with tap water, urea homeopathy and zinc sulfate had the highest crop growth rate at the second planting date. Also the highest biological yield and grain yield were obtained in the second planting date (19660 and 10890kg/ha) respectively. Grain yield in these priming treatments was 18, 15 and 9% higher than control (without priming) respectively. From the results of this experiment it was concluded that seed priming treatments with tap water, urea homeopathy and zinc sulfate on the second planting date improved the growth indices and as a result of grain yield and biological yield. Also, the second planting date due to having the highest yield, the most suitable date for the cultivation of maize 260 in the region of Dehgolan was known,
    Keywords: Magnetic water, Homeopathic urea, Zinc sulfate, Biological yield
  • Sahar Shamansori, Mahmood Shomeili, Mehrana Koohi Dehkordi * Pages 211-223

    Microbial contamination (fungal and bacterial) of culture medium is one of the most common problems in plants in vitro micropropagation. In the present research, achievement of a reliable sterilization method, optimization of callus proliferation and plant regeneration medium in three Iranian commercial cultivars of sugarcane, CP48-103, CP69-1062 and CP57-164 were studied. For sterilization, 12 treatments were separately examined for each cultivar in a completely randomized design with 12 replications. In order to select the best callus culture and plant regeneration media, five treatments including MS medium supplemented with a combination of 2,4-D (2 mg l-1) and different levels of BAP and fifteen treatments using MS mediumcontaining different levels of auxin and cytokinin were studied, respectively in a completely randomized design with 10 replications.  Based on the results, disinfection treatments containing carbendazim 2 parts per thousand (15 min), 70% ethanol (50 seconds), 25% sodium hypochlorite (5% active chlorine) plus Tween 20 (15 min), and culture medium containing cefotaxime (200 ppm) and gentamicin (5 ppm) showed to be the best sterilization method without any contamination in CP69-1062 and CP57-164 cultivars and the lowest percentage of contamination in CP48-103. For callus culture, MS media containing 2,4-D (2 mg l-1) + BAP (0.5 mg l-1) exhibited the highest callus growth rate and proliferation. The highest percentages of plant regeneration were observed in treatments (Kinetin = 0.5 mg l-1 and BAP = 0.5 mg l-1), (Kinetin = 3 mg l-1 and NAA = 0.5 mg l-1) and (Kinetin = 3 mg l-1 and NAA = 0.1 mg l-1) with the means of 70%, 60% and 50% in CP48-103, CP57-164 and CP69-1062 cultivars, respectively.

    Keywords: Auxin, Cytokinin, Carbendazim, Tween 20, Cefotaxime, Gentamicin