فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و سوم شماره 8 (آبان 1399)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و سوم شماره 8 (آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه میرتیموری، سیده اعظم پورحسینی، مریم عمادزاده، نازنین یوسفی، سمیه معین درباری* صفحات 1-7
    مقدمه

    از روش های مورد استفاده در جهت کاهش آمار روزافزون سزارین، استفاده از زایمان طبیعی بعد از سزارین است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عوارض مادری و جنینی در افرادی که زایمان طبیعی موفق بعد از سزارین داشتند، انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه گذشته نگر بر روی 160 زن متقاضی زایمان واژینال بعد از یک نوبت سزارین با برش عرضی بر روی رحم در فاصله سال های 97-1395 در بیمارستان ام البنین (س) مشهد انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با زایمان بیماران و همچنین اطلاعات مربوط به نوزادان از پرونده بیماران جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 11) و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، کای اسکویر و تی تست انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 160 بیمار، 141 نفر (12/88%) موفق به زایمان طبیعی شده و در 19 نفر (88/11%) سزارین انجام شد. دو گروه موفقیت و شکست زایمان طبیعی بعد از سزارین، از نظر میانگین سن مادر (18/0=p)، متوسط توده بدنی (07/0=p)، متوسط سن حاملگی (15/0=p) و فاصله از سزارین قبلی (07/0=p) تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند. بیشاب اسکور کمتر از 6 در گروه شکست نسبت به گروه موفقیت به طور معناداری بیشتر بود (02/0=p). در گروه شکست، خونریزی بعد از زایمان (03/0=p) و بستری نوزاد در بخش مراقبت های ویژه (001/0>p) به طور معناداری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    زایمان طبیعی بعد از سزارین، یک روش زایمانی مناسب و بی خطر بوده و سبب کاهش خطرات مادری و جنینی ناشی از سزارین تکراری می گردد.

    کلیدواژگان: برش کلاسیک رحم، زایمان واژینال، سزارین
  • مرضیه حق بین، علیرضا عباسی، الهام رفیعی، علیرضا خردمند، فرشید جاودانی، ناصر حاتمی، پریا افراز، نوید کلانی* صفحات 8-17
    مقدمه

    سرطان پستان رایج ترین سرطان در میان زنان است. اضطراب می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و آنها را در برابر بیماری ها از جمله کرونا آسیب پذیر کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان اضطراب ناشی از کرونا ویروس جدید (کووید 19) در بیماران مبتلا به سرطان پستان در زمان پاندمی کرونا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی - مقطعی در سال 1399 بر روی 102 نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان در شهرستان جهرم انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مقیاس اضطراب کرونا ویروس بود. طیف نمره دهی در این مطالعه بین 54-0 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری تی تست و آنوا یا معادل ناپارامتریک آن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره اضطراب ناشی از ویروس کووید-19 در بیماران مبتلا به سرطان پستان 61/16±44/22 بود که پایین تر از حد متوسط قرار دارد. در بین مولفه های اضطراب، میانگین نمره علایم روانی (38/24±81/36) بیماران مبتلا به سرطان پستان بالاتر از علایم جسمانی (73/11±76/12) گزارش شد. بین متغیرهای دموگرافیک و اضطراب ناشی از ویروس کووید-19 ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان اضطراب در زنان مبتلا به سرطان پستان در شهرستان جهرم کمتر از حد متوسط می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، سرطان پستان، کرونا ویروس، کووید-19
  • سمیه ایزدجو، علی فیضی لائین، آیدا شریفی حداد، نگار مروت دار، دنیا فرخ تهرانی* صفحات 18-29
    مقدمه

    تاخیر در تشخیص PABC (سرطان پستان مرتبط با بارداری) شایع است و عدم آگاهی از PABC ممکن است بررسی تصویربرداری به موقع یا بیوپسی را متوقف کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی یافته های ماموگرافی و سونوگرافی در زنان با PABC انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی و گذشته نگر 24 بیمار مبتلا به سرطان پستان در دوران حاملگی و شیردهی در بخش رادیولوژی بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بازه زمانی 97-1385 مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی ویژگی های ماموگرافی و سونوگرافی بالینی در 24 زن با PABC انجام شد. تشخیص PABC پس از بررسی بافت شناسی در تمام بیماران انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه 22) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج،PABC  در 6 بیمار (25%) در دوران بارداری و در 18 بیمار (75%) بعد از زایمان تشخیص داده شد. شایع ترین علت بستری، توده پستان (83%) بود. شایع ترین یافته در امتحان ماموگرافی، توده سینه با میکروکلسیفیکاسیون (40%) بود. شایع ترین یافته در سونوگرافی، توده سینه (3/83%) بود. شایع ترین تظاهر در سونوگرافی، توده هیپواکوییک با اکوژنسیته هتروژن همراه با حاشیه نامنظم بود و با جهت گیری عمودی قرار گرفته بود. یافته های مربوط به آسیب شناسی، کارسینوم مهاجم داکتال را در 22 بیمار (66/91%) نشان داد و یک بیمار (16/4%) دارای کارسینوم غیرمهاجم و یک بیمار (16/4%) دارای کارسینوم التهابی بود.

    نتیجه گیری

    ظاهر اولتراسوند PABC ممکن است متفاوت از سرطان پستان در زنان غیرباردار باشد و یافته های اولتراسوند مانند جزء کیستیک برجسته، اینهنسمنت (افزایش وضوح رنگ توده) خلفی و جهت گیری موازی یافته های غیرمعمول در PABC نیست. بنابراین یافته های اولتراسوند می تواند ضایعات خوش خیم پستان را در دوران بارداری و شیردهی تقلید کند. ماموگرافی و اولتراسوند، دو روش تکمیلی تصویربرداری در زنان با توده قابل لمس در دوران بارداری و شیردهی است.

    کلیدواژگان: بارداری، سرطان پستان، سونوگرافی، شیردهی، ماموگرافی
  • رضا بشارتی، حسین لشکردوست، اندیشه حامدی، محمدامین محرابی، سپیده غلامی* صفحات 30-36
    مقدمه

    عفونت کلامیدیایی، یک عفونت شایع است. این باکتری می تواند باعث ایجاد عوارضی از قبیل: عفونت التهابی لگن، حاملگی خارج رحمی، ناباروری و سقط جنین شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع عفونت کلامیدیا تراکوماتیس در زنان دارای سابقه سقط جنین مراجعه کننده به بیمارستان بنت الهدی بجنورد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی در سال 1398 بر روی 90 نفر از زنانی که با سابقه سقط جنین به بیمارستان بنت الهدی مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. ابزار تحقیق پرسشنامه و نمونه مورد مطالعه خون بود که جهت انجام آزمایش الایزا به آزمایشگاه میکروب شناسی منتقل گردید. اطلاعات دموگرافیک بیمار و تاریخچه پزشکی شامل سن، تعداد بارداری، تعداد سقط، محل زندگی و تعداد زایمان موفق جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های کای اسکویر و فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    شیوع عفونت در نمونه مورد بررسی 11 نفر (2/12%) به دست آمد. در مطالعه حاضر بین نتیجه آزمایش (عفونت کلامیدیایی) با سن بیماران ارتباط معناداری مشاهده نشد (92/0=p). میانگین سن در افراد با عفونت مثبت کلامیدیا 8/7±7/27 و در افراد با عفونت منفی 6/7±9/27 سال بود. همچنین بین سن بارداری، تعداد حاملگی، محل زندگی، تعداد سقط و تعداد زایمان های موفق با نتیجه آزمایش (عفونت کلامیدیایی) ارتباط معناداری مشاهده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    از آنجایی که در مطالعه حاضر شیوع عفونت کلامیدیا در زنان با سابقه سقط 2/12% بود،به منظور کاهش بار بیماری در جامعه و پیشگیری از عوارض آن می توان غربالگری کلامیدیا با روش الایزا را به عنوان بخشی از برنامه های مراقبت روتین قبل و حین بارداری در کلیه مراکز درمانی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: زنان، سقط جنین، شیوع، کلامیدیا تراکوماتیس
  • سارا نعمتی واحدی، بابک خیرخواه*، علی اکبر ملکی راد صفحات 37-48
    مقدمه

    بسیاری از مطالعات جدید در ارتباط با دوره پسا-لانه گزینی و بقای بارداری، حاکی از آن است که microRNAها نقش اساسی در تنظیم مسیرهای زودرس منجر به سقط و نارسایی در لانه گزینی را بر عهده دارند. miR-125 بر روی کروموزوم 19q13.41 قرار گرفته و نقش مهمی در تکامل ارگان دارد. دو ژن هدف miR-125، شامل ERBB2 و LIF در تمایز سلول های تروفوبلاستی و رگ زایی درگیر می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط احتمالی پلی مورفیسم has-miR-125 T> C در استعداد ابتلاء به سقط مکرر با دلایل ناشناخته در زنان ایرانی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مورد- شاهدی 116 زن با سابقه حداقل دو سقط مکرر و 89 زن غیر مبتلا با سابقه داشتن دو بارداری موفق و بدون سابقه سقط مورد مطالعه قرار گرفتند. مولکول DNA با استفاده از روش RGDE تخلیص و سپس ژنوتایپینگ با استفاده از روش Tetra ARMS اجرا گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 22) و آزمون کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر فراوانی ژنوتیپ هایTT ، TC و CC در پلی مورفیسم rs12976445 در زنان مبتلا به سقط به ترتیب 86/50%، 25/42% و 89/6% و در زنان سالم 43/58%، 33/39% و 24/2% بود. بین پلی مورفیسم rs12976445 و سقط مکرر هیچ ارتباط معنی داری مشاهده نشد (238/0=p).

    نتیجه گیری

    بین پلی مورفیسم rs12976445 و سقط مکرر خودبه خودی ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: چند شکلی تک نوکلئوتیدی، miR-125، سقط های مکرر خودبه خودی، Tetra ARMS PCR
  • زهرا کیوانلو، ندا مهدوی فر، رضا شهرآبادی، علی مهری، حمید جوینی، معصومه هاشمیان* صفحات 49-57
    مقدمه

    قرنطینه از نظر پزشکی در پیشگیری از ابتلاء به بیماری در مردم بسیار موثر است. با توجه به نقش پررنگ زنان در شکل گیری رفتارهای بهداشتی خانواده، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان شهر سبزوار در خصوص قرنطینه خانگی جهت پیشگیری از بیماری کرونا ویروس انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر 605 نفر از زنان شهر سبزوار انجام شد. ابزار مطالعه، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. دامنه نمرات هر بعد پرسشنامه بین 100-0 منظور شد. داده ها با روش نمونه گیری در دسترس و غیراحتمالی و به صورت انتشار مجازی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های تی تست، آنالیز واریانس، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بیشترین نمره میانگین عملکرد نسبت به برنامه قرنطینه خانگی در گروه سنی بالای 55 سال (31/22±58/82) و تحصیلات دانشگاهی (95/21±77/70) بود. میانگین نمره آگاهی زنان 73/13±45/73 و نگرش 27/7±74/80 و عملکرد آنان نسبت به برنامه قرنطینه خانگی 14/22±71/69 گزارش شد. سن (6/2=B، 004/0=p)، تحصیلات (45/4=B، 03/0=p) و نگرش زنان (27/0=B، 03/0=p) تاثیر افزاینده ای بر عملکرد آنان داشتند.

    نتیجه گیری

    سطح آگاهی، نگرش و عملکرد زنان در خصوص اجرای قرنطینه خانگی جهت پیشگیری از کرونا ویروس مطلوب بود، اما برخلاف نگرش مثبت زنان نسبت به قرنطینه خانگی، عملکرد آنها مناسب گزارش نشد. این موضوع نشان می دهد با توجه به نقش زنان در بهبود رفتارهای بهداشتی در اعضای خانواده، افزایش مهارت و توانمندی آنها یک امر ضروری است.

    کلیدواژگان: آگاهی، بیماری های واگیردار، عملکرد، قرنطینه، کووید-19، نگرش
  • زهره یگانه، زهره شیخان*، پرستو حاجیان، ترانه استکی، ملیحه نصیری، ناهید خداکرمی صفحات 58-65
    مقدمه

    سرطان آندومتر، شایع ترین بدخیمی ژنیکولوژیک در کشورهای توسعه یافته است. میزان سرطان آندومتر در ایران در حال افزایش است. خطر سرطان آندومتر وابسته به سطوح استروژن است که شیردهی باعث کاهش آن می شود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه طول مدت شیردهی در زنان مبتلا به سرطان آندومتر و زنان غیر مبتلا به سرطان آندومتر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی گذشته نگر در سال 1396 بر روی 240 زن مراجعه کننده به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه شهید بهشتی شهر تهران انجام گرفت. گروه مورد زنان مبتلا به سرطان آندومتر و گروه کنترل زنان غیر مبتلا به سرطان آندومتر بودند. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، باروری، سوابق پزشکی و اطلاعات مربوط به سرطان آندومتر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل، کای دو، من ویتنی و منحنی راک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    24 نفر (20%) از زنان گروه مورد و 41 نفر (34%) از زنان گروه کنترل سابقه شیردهی را گزارش کردند. میانگین طول مدت شیردهی در گروه مورد 19/22±58/58 و در گروه کنترل 38/15±61/72 ماه بود. طول مدت شیردهی در گروه مورد به طور معنی داری از گروه کنترل کوتاه تر بود (004/0=p).

    نتیجه گیری

    زنان مبتلا به سرطان آندومتر دوره شیردهی کوتاه تری داشتند، لذا آموزش شیردهی باید مورد توجه مراقبت های پس از زایمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایران، سرطان آندومتر، شیردهی
  • پگاه حسین پوری، سید حسام الدین حجازی*، فرانک هادی صفحات 66-74
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از شایع ترین بدخیمی در جهان است، اگرچه علت سرطان پستان به طور کامل شناخته نشده است، اما قرار گرفتن در معرض ویروس پاپیلوما انسانی (HPV) به عنوان یک عامل خطر برای سرطان پستان پیشنهاد می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی حضورHPV-DNA در نمونه های بافتی سرطان پستان و سالم در زنان استان خوزستان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه گذشته نگر که در سال 1397 انجام شد،40 بافت پارافینه سرطان از بیماران با تشخیص بدخیمی پستان و 20 بافت پارافینه پستان از افراد بدون ضایعه توموری بدخیم (فیبرو آدنوما) از زنان استان خوزستان جمع آوری شدند. پس از استخراج DNA، تکثیر با ژن خانه دار بتااکتین به منظور بررسی کیفیت DNA استخراج شده انجام گرفت. حضور DNA ویروس HPV16,18 با روش PCR و استفاده از آغازگرهای اختصاصی ویروس مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون کرامر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    DNA ویروس HPV16 در 25 مورد (5/62%) از 40 نمونه توموری و DNA ویروس HPV18 در 10 مورد (25%) از 40 نمونه توموری مشاهده شد. هیچ یک از نمونه های شاهد حضور DNA ویروس HPV16 و HPV18 را نشان نداد. از لحاظ آماری ضریب کرامر برای ویروس HPV16 و HPV18 در نمونه های سرطانی به ترتیب برابر با 598/0 و 316/0 محاسبه گردید.

    نتیجه گیری

    بین سرطان پستان و عفونت ویروس های HPV16,18 در زنان استان خوزستان ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: پاپیلوما ویروس انسانی، سرطان پستان، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • فیروزه غفاری*، آرزو اعرابی پور صفحات 75-86
    مقدمه

    اندومتریوز یک بیماری التهابی مزمن است که بر روی باروری تاثیر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش بالینی مداخله جراحی و درمان کمک باروری در زنان نابارور مبتلا به اندومتریوز، بر اساس گایدلاین های بالینی اخیر انجام شد.

    روش کار

    در مقاله مروری حاضر، مطالعات چاپ شده در پایگاه اطلاعاتی PubMed، Science direct، Scopus و Google scholar با استفاده از کلمات کلیدی اندومتریوز، آندومتریوما، درمان کمک باروری، ناباروری، باروری، لاپاروسکوپی، سیستکتومی و جراحی با استفاده از عملگرهای "و" و "یا" از ژانویه 2000 تا نوامبر 2019 مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه گایدلاین های چاپ شده به زبان انگلیسی در زمینه لاپاروسکوپی و جراحی در آندومتریوز و ناباروری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    تاکنون 6 گایدلاین بین المللی در این زمینه به چاپ رسیده که در مقاله حاضر به بررسی این مقالات پرداخته می شود. بر اساس شواهد چاپ شده تاکنون،لاپاراسکوپی را نباید به طور روتین قبل از ART انجام داد و تنها هدف آن تشخیص آندومتریوز خفیف یا متوسط است، اما در صورت وجود اندومتریوز خفیف، برداشتن جراحی در نظر گرفته می شود، زیرا ممکن است باعث بهبود میزان حاملگی خود به خودی شود و در موارد شدیدتر بیماری (اندومتریوما و اندومتریوز نفوذی عمیق)، فواید جراحی قبل از ART هنوز نامشخص است و باید خطرات و فواید آن سنجیده شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس گایدلاین های موجود پیشنهاد می شود که تصمیم گیری در مورد جراحی در زنان نابارور مبتلا به اندومتریوز باید به صورت فردی و بر اساس انتخاب بیمار، سن و ذخیره تخمدانی، همراهی علایم آزار دهنده، سایر علل نازایی، محل ضایعه و خطر احتمالی تکرار جراحی انجام شود.

    کلیدواژگان: آندومتریوما، اندومتریوز، برداشتن کیست، جراحی لاپاروسکوپیک، درمان کمک باروری
  • شهین بزازیان، هدیه ریاضی، زهره محمودی، سعیده نصیری، گیتی ازگلی* صفحات 87-106
    مقدمه

    اضافه وزن باقی مانده پس از زایمان، نقش مهمی در چاقی، بیماری های مزمن و پیامدهای ناگوار مادری، جنینی و نوزادی دارد. امروزه، عوامل اجتماعی از علل پایه گذار سلامتی و بیماری محسوب می شوند. مرور سیستماتیک حاضر، با هدف بررسی ارتباط تعیین کننده های اجتماعی سلامت و اضافه وزن باقی مانده پس از زایمان در مطالعات ایرانی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری مقالات فارسی و انگلیسی از نوع مشاهده ای (کوهورت، مورد شاهدی، مقطعی) در پایگاه های Irandoc، Magiran، SID، Web of Science، Embase، Scopus، Google Scholar و PubMed با ترکیبات مختلف کلمات کلیدی مرتبط با "تعیین کننده های اجتماعی سلامت" (Social determinants of health) و "اضافه وزن باقی مانده پس از زایمان" (postpartum weight retention) به دست آمده از MESH در سال های 2019-2000 جستجو شدند. انتخاب مقالات بر اساس معیارهای ورود و خروج و ارزیابی کیفیت مقالات با مقیاس نیوکاسل اوتاوا انجام شد.

    یافته ها

    از 485 مقاله بررسی شده، 8 مقاله مناسب بود. بر اساس مدل WHO، تعیین کننده های اجتماعی سلامت در دو گروه ساختاری و بینابینی قرار گرفت. تعیین کننده های ساختاری شامل تحصیلات، شغل، درآمد و محل سکونت و تعیین کننده های بینابینی بر اساس مدل مذکور، در سه حیطه عوامل رفتاری، عوامل بیولوژیکی و عوامل روانی اجتماعی قرار گرفت. بر اساس نتایج مطالعات مرور شده، تحصیلات مادر، ورزش، وضعیت عملکردی پس از زایمان، شیردهی انحصاری، تغذیه با شیر خشک، وزن پیش از بارداری، وزن گیری بارداری، پاریتی، نحوه زایمان، سن، افسردگی و اضطراب، ارتباط آماری معنی داری با اضافه وزن باقی مانده پس از زایمان نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج مرور سیستماتیک حاضر بیانگر تاثیر تعیین کننده های اجتماعی ساختاری و بینابینی سلامت - از جمله تحصیلات زنان و عواملی در حیطه های رفتاری، بیولوژیکی و روانی اجتماعی- بر باقی ماندن اضافه وزن پس از زایمان بود. این امر موید نیاز به توجه بیشتر مسیولان و پرسنل بهداشتی به این عوامل تاثیر گذار در کنار سایر عوامل پزشکی می باشد تا بتوان به پیشگیری یا کاهش میزان این معضل و عوارض ناشی از آن کمک نمود.

    کلیدواژگان: اضافه وزن باقی مانده پس از زایمان، ایران، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، وزن گیری دوران بارداری
  • رقیه عبدنژاد، معصومه سیمبر* صفحات 107-119
    مقدمه

    علایم وازوموتور تقریبا در 75% زنان حول و حوش یایسگی رخ می دهند. گرگرفتگی، علت اصلی مراجعه زنان برای دریافت مراقبت دوران یایسگی است. درمان با استروژن موثرترین روش موجود برای درمان علایم می باشد که با توجه به خطرهای شناخته شده هورمون درمانی، بسیاری از زنان به استفاده از داروهای گیاهی برای درمان علایم یایسگی از جمله گرگرفتگی علاقه مند هستند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی کارآزمایی های بالینی انجام شده در زمینه بررسی اثربخشی انواع داروهای گیاهی در درمان گرگرفتگی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری، جهت یافتن مقالات مرتبط پایگاه های الکترونیکی SID، Pubmed ،  SCOPUS و Web of Science با استفاده از کلمات کلیدی گرگرفتگی، داروهای گیاهی، زنان یایسه و واژه های لاتین Menopause، Herbal medicine، medicine و Hot flash از سال 2019-2002 مورد جستجو قرار گرفتند. مقالاتی که به صورت کارآزمایی بالینی صورت گرفته بود، انتخاب شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه31 کارآزمایی بالینی تصادفی شناسایی شدند. این مطالعات به بررسی ویتاگنوس (2)، سویا (4)، کوهوش سیاه (3)، جینکوبیلوبا (2)، مریم گلی (4)، سنبل الطیب (2)، تخم کتان (2)، شبدر قرمز (5)، گل راعی (1)، گل مغربی (2)، شنبلیله (1) و گل ساعتی (1) و یک مطالعه نیز که به شکل ترکیبی انجام شده بود، پرداخته بودند. به نظر می رسد فیتواستروژن ها و لیگنان های موجود در این گیاهان با کمترین عوارض جانبی، می توانند منجر به کاهش شدت و مدت گرگرفتگی شوند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، یافته های مطالعه حاضر نشان داد که داروهای گیاهی که جزء گروه فیتواستروژن ها یا لیگنان ها می باشند مانند ویتاگنوس، شیرین بیان، سویا، شبدر قرمز، بذر کتان، مریم گلی، گل ساعتی، سنبل الطیب، گل راعی و روغن گل مغربی، می توانند به بهبود گرگرفتگی بیانجامند، اما به مطالعات بیشتر در جمعیت بزرگ تر نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: زنان یائسه، طب مکمل، گرگرفتگی، گیاهان دارویی
  • صدیقه قاسمیان دیزج مهر *، ستاره اخوان، محمدرضا صالحی، معصومه صفایی، فرزانه رشیدی فکاری، نرگس زمانی صفحات 120-125
    مقدمه

    طحال یک ارگان ایمونولوژیک و دارای نقش حیاتی در جلوگیری از عفونت میکروارگانسیم های کپسول دار است. این نقش ایمونولوژیک، وجود طحال های فرعی بعد از اسپلنکتومی را دارای اهمیت حیاتی می کند. از طرفی طحال های فرعی را باید همواره در تشخیص افتراقی توده های شکمی و لگنی مدنظر قرار داد. در این مطالعه، یک مورد نادر توده لگنی با تشخیص نهایی طحال فرعی خودبه خود کاشته شده در سروز مزوی رکتوم گزارش می شود.

    معرفی بیمار

    بیمار خانمی 32 ساله نولی گراوید با سابقه نازایی اولیه و سابقه اسپلنکتومی در زمینه ترومای طحال در دوران کودکی، بدون سابقه بستری به علت عفونت در بیمارستان بود که با نتایج تصویربرداری مبنی بر توده سالید پرعروق لگنی، طی اقدامات انجام شده برای IVF، با احتمال توده لگنی، در بخش انکولوژی جراحی زنان بیمارستان امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی تهران بستری و تحت لاپاراتومی قرار گرفت که نتیجه پاتولوژی فروزن سکشن، طحال فرعی گزارش شد.

    نتیجه گیری

    توده های لگنی و شکمی (با تومور مارکرهای نرمال)، به ویژه در بیماران با سابقه تروما و اسپلنکتومی باید در تشخیص افتراقی با طحال های فرعی باشند و با ارزیابی های دقیق با اسکن هسته ای و یا لاپاراسکوپی مورد تایید واقع شوند تا با رزکسیون تصادفی این توده ها، ایمنی بیمار در معرض خطر قرار نگیرد.

    کلیدواژگان: اسپلنکتومی، طحال، کاشت خود به خودی بافت طحال، نئوپلاسم های لگنی
|
  • Masoumeh Mirteimouri, Seyedeh Azam Pourhoseini, Maryam Emadzadeh, Nazanin Yousefi, Somayeh Moein Darbari * Pages 1-7
    Introduction

    Vaginal birth after cesarean is one of the methods used to reduce the increasing number of cesarean sections. This study was performed with aim to evaluate maternal and fetal complications in women who had successful vaginal delivery after cesarean.

    Methods

    This retrospective study was performed on 160 women who had successful vaginal delivery after one cesarean section with transverse uterine incision at Mashhad Omolbanin hospital in 2016-2018. Demographic data related to delivery and the infants' data were collected from the patients' records. Data was analyzed by SPSS software (version 11) Kolmogrov-Smirnov, Chi-square and t-test. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Among 160 patients, 141 cases (88.12%) had successful normal vaginal delivery and 19 cases (11.88%) had cesarean section. The two groups of success and failure of normal delivery after cesarean section had no significant difference in terms of mean maternal age (p= 0.18), body mass (p=0.07), gestational age (p= 0.15) and distance from previous cesarean section (p=0.07). The bishop score less than 6 was significantly higher in the failure group than in the success group (p=0.02). In the failure group, postpartum hemorrhage (p= 0.03) and NICU admission (p=<0.001) were significantly higher.

    Conclusion

    Vaginal delivery after cesarean is a safe delivery method and reduces maternal and fetal risks caused by repeated cesarean section.

    Keywords: Cesarean section, Classical uterine incision, Vaginal delivery
  • Marzieh Haghbin, Alireza Abbasi, Elham Rafei, Alireza Kheradmand, Farshid Javdani, Naser Hatami, Parya Afraz, Navid Kalani * Pages 8-17
    Introduction

    Breast cancer is the most common cancer among women. Anxiety can weaken the body's immune system and make them vulnerable to the diseases such as coronavirus disease. This study was performed with aim to evaluate the level of anxiety caused by the new coronavirus (Covid-19) in patients with breast cancer during the coronavirus pandemic.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2020 on 102 breast cancer patients in Jahrom. Data collection tools were Demographic Information Questionnaire and Coronavirus Disease Anxiety Scale (CDAS). Scoring range in this study was 0-54. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and statistical tests of t-test and ANOVA or its non-parametric equivalent. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean score of anxiety caused by Covid-19 virus 19 in patients with breast cancer was 22.44±16.61, which is lower than average level. Among the components of anxiety, the mean score of psychological symptoms (36.81±24.38) in patients with breast cancer was higher than physical symptoms (12.76±11.73). No significant relationship was observed between other demographic variables and anxiety caused by Coronavirus 19 (P>0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the level of anxiety in women with breast cancer in Jahrom is lower than average level.

    Keywords: Anxiety, Breast Cancer, Coronavirus, COVID 19
  • Somayeh Izadjou, Ali Feizi Laein, Aida Sharifi Haddad, Negar Morovatdar, Donya Farrokh Tehrani * Pages 18-29
    Introduction

    Delay in diagnosis of PABC (pregnancy associated breast cancer) is common and the lack of awareness of PABC may preclude timely imaging investigation or biopsy. This study was performed with aim to evaluate the mammographic and sonographic findings in women with PABC.

    Methods

    This retrospective cross-sectional study was conducted on 24 women with PABC during pregnancy and lactation in radiology ward of Imam Reza hospital, Mashhad university of Medical sciences in 2006-2018. The mammographic and sonographic features were assessed in 24 women with PABC. The diagnosis of PABC was performed after histological examination in all patients. Data were analyzed by SPSS software (version 22). p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    PABC was diagnosed in six patients (25%) during pregnancy and in 18 patients (75%) after delivery. The most common cause of admission was breast mass (83%). The most common finding in mammography examination was breast mass with microcalcification (40%). The most common finding in sonography was breast mass (83.3%). The most common manifestation in sonography was hypoechoic mass with non-uniform echogenesity with irregular margin and vertical orientation. Pathology finding showed ductal invasive carcinoma in 22 patients (91.66%), non-invasive carcinoma in one patient (4.16%) and inflammatory carcinoma in one patient (4.16%)

    Conclusion

    Ultrasound appearance of PABC may be different from that of breast cancer in non-pregnant women and ultrasound findings such as prominent cystic component, posterior enhancement, and parallel orientation are not uncommon findings in PABC. So, ultrasound findings may mimic benign breast lesion during pregnancy and lactation. Mammography and ultrasound are two complementary imaging methods in women with palpable mass during pregnancy and lactation.

    Keywords: Breast Cancer, Lactation, Mammography, pregnancy, Sonography
  • Reza Besharati, Hossein Lashkardoost, Andishe Hamedi, Mohamadamin Mehrabi, Sepideh Gholami * Pages 30-36
    Introduction

    Chlamydial infection is a common infection. This bacterium can cause complications such as: pelvic inflammatory infection (PID), ectopic pregnancy, infertility and abortion. This study was performed with aim to evaluate the prevalence of Chlamydia trachomatis infection in women with a history of abortion referred to Bental-Hoda Hospital in Bojnurd.

    Methods

    This descriptive study was performed on 90 women with a history of abortion who had referred to the Bental-Hoda Hospital in 2019. The research tool was the questionnaire and the study's sample was blood which was transferred to microbiology laboratory for ELISA test. Patient's demographic information and medical history including age, number of pregnancies, number of abortions, place of residence and number of successful deliveries were collected. Data were analyzed using SPSS software (version 19) and Chi-square and Fisher's exact tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The prevalence of Chlamydial infection was 12.2% (n = 11). There was no significant relationship between the test's result (Chlamydial infection) and patients' age (p=0.92). The mean age was 27.7± 7.8 years in patients with chlamydia positive infection and 27.9±7.6 years in patients with negative infection. Also, no significant relationship was found between gestational age, number of pregnancies, place of residence, number of abortions and number of successful deliveries with test's result (chlamydial infection) (p<0.05).

    Conclusion

    Since in this study, the prevalence of Chlamydia infection was 12.2% in women with a history of abortion, in order to reduce the burden of disease in the community and prevent its complications, screening for Chlamydia by ELISA method can be considered as a part of routine care programs before and during pregnancy in all health centers.

    Keywords: Abortion, Chlamydia trachomatis, Prevalence, Women
  • Sara Nemati Vahedi, Babak Kheirkhah *, Ali Akbar Malekirad Pages 37-48
    Introduction

    Many new studies related to peri-implantation period and maintenance of pregnancy suggest that microRNAs have fundamentally role in regulating critical pathways in early pregnancy loss and implantation failure. This study was performed with aim to evaluate the possible association between has-miR-125 T>C polymorphism and susceptibility to idiopathic recurrent pregnancy loss (RPL).

    Methods

    In this case-control study, 116 females with at least two or more recurrent pregnancy loss and 89 healthy women with a history of two successful pregnancies and without a history of miscarriage were evaluated. DNA molecule was extracted by RGDE method and genotyping was performed by ARMS Tetra method. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Chi-squared test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The frequency of TT, TC and CC genotypes of rs12976445 polymorphism were 50.86%, 42.25% and 6.89% and in women with RPL and were 58.43%, 39.33% and 2.24% in healthy women. There was no significant relationship between rs12976445 polymorphism and recurrent pregnancy loss (P=0.238).

    Conclusion

    No significant association was found between rs12976445 polymorphism and RPL.

    Keywords: miR-125, Recurrent Pregnancy Loss (RPL), Single nucleotide polymorphism (SNP), Tetra -ARMS PCR
  • Zahra Keyvanlo, Neda Mahdavifar, Reza Shahrabadi, Ali Mehri, Hamid Joveini, Masoumeh Hashemian * Pages 49-57
    Introduction

    Quarantine is medically very effective in protecting the public from disease. Given the significant role of women in forming the health behavior of the family, this study was performed with aim to investigate the level of knowledge, attitude, and practice of women in Sabzevar concerning home quarantine for prevention of the new coronavirus disease.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 605 women of Sabzevar in 2019. The study tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were approved. The range of scores in each dimension of the questionnaire was between 0 and 100. Data were collected by available and non-probabilistic sampling methods as virtual dissemination. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and t-test, analysis of variance, Pearson correlation test, and linear regression test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The highest mean score of practice concerning the home quarantine program were observed in the age group upper 55years (82.58±22.31) and College education (70.77±21.95). The mean scores of women's knowledge, attitude, and practice concerning the home quarantine program were 73.45 ± 13.73, 80.74 ± 7.27, and 69.71 ± 22.14, respectively. Age (P =0.004, B =2.6), education level (P = 0.03, B = 4.45), and attitude (P = 0.03; B =0.27) had an increasing impact on women’s practice.

    Conclusion

    The level of knowledge, attitude, and practice about the implementation of home quarantine to prevent coronavirus disease was satisfied. However, despite the positive attitude of women about the implementation of home quarantine, their practice was not satisfied. This shows that given the role of women in improving the health behavior of the family, enhancing their skills and capabilities is essential.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Communicable diseases, Quarantine, COVID-19
  • Zohreh Yeganeh, Zohreh Sheikhan *, Parastoo Hajian, Taraneh Esteki, Malihe Nasiri, Nahid Khodakarami Pages 58-65
    Introduction

    Endometrial cancer is the most common gynecologic malignancy in developed countries. The incidence of endometrial cancer is increasing in Iran. The risk of endometrial cancer is related to estrogen levels that breastfeeding reduces it. This study was performed with aim to compare breastfeeding duration in women with endometrial cancer and women without endometrial cancer.

    Methods

    This retrospective case-control study was performed on 240 women referring to the hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran in 2017. The case group included women with endometrial cancer and the control group was women without endometrial cancer. Data was collected by interview and completion of demographic and fertility characteristics, medical records and endometrial cancer information. Data were analyzed by SPSS (version 21) and Chi-Square, independent T-Test, Mann-Whitney and ROC curve. P< was considered statistically significant.

    Results

    24 women (20%) in case group and 41 women (34%) in control group reported the history of breastfeeding. The mean duration of breastfeeding in the case group was 58.58±22.19 months and in the control group were 72.61±15.38 months. The duration of breastfeeding in the case group was significantly shorter than the control group (p = 0.004).

    Conclusion

    Women with endometrial cancer had shorter duration of breastfeeding, so breastfeeding training must be noticed as postpartum care.

    Keywords: Breastfeeding, Endometrial neoplasm, Iran
  • Pegah Hosseinpouri, Seyed Hesamaldin Hejazi *, Faranak Hadi Pages 66-74
    Introduction

    Breast cancer is one of the most common malignancies in the world. Although the etiology of breast cancer is not completely known, but exposure to Human papilloma virus (HPV) is suggested as a risk factor for breast cancer. This study was performed with aim to investigate the presence of HPV-DNA in tissue samples of healthy and breast cancer women in Khuzestan province.

    Methods

    In this retrospective study conducted in 2018, 40 paraffin blocks were collected from patients with diagnosis of breast malignancy and 20 healthy paraffin blocks from those without malignant lesion (Fibro adenoma) in Khuzestan province. After DNA extraction, amplification of beta-actin housekeeping gene was done for evaluation of DNA purity. The presence of DNA-HPV16,18 was examined by polymerase chain reaction (PCR) using virus specific primers. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and Cramer test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    DNA-HPV16 was detected in 25 cases of 40 breast cancer samples (%62.5), and DNA-HPV 18 was detected in 10 cases of 40 breast cancer samples (%25). None of the 20 control samples showed the presence of DNA-HPV16 and DNA-HPV18. Statistically, the Cramer index for HPV16 and HPV18 infection in cancer sample was calculated 0.598 and 0.316, respectively.

    Conclusion

    There is a significant relationship between breast cancer and HPV16,18 virus infection in women of Khuzestan province.

    Keywords: Breast Cancer, Human papilloma virus, PCR
  • Firouzeh Ghaffari *, Arezoo Arabipoor Pages 75-86
    Introduction

    Endometriosis is a chronic inflammatory disease which affects fertility. This study was performed with aim to evaluate the clinical role of surgical intervention and assisted reproductive technology (ART) in infertile women with endometriosis on the basis of recent clinical guidelines.

    Methods

    In this review study, the published articles in the databases of PubMed, Science direct, Scopus, Google scholar were searched using the keywords of "endometriosis" and / or "endometrioma" and / or "assisted reproductive technology" and / or "infertility" and / or "laparoscopy" and / or "cystectomy" and / or "surgery" and/ or "guideline" from January of 2000 to November 2019. All guidelines published in English in the field of laparoscopy and surgery in endometriosis and infertility were reviewed.

    Results

    Until now, 6 international guidelines have been published in this field and we reviewed these articles in the present study. According to the recent evidences, laparoscopy is not routinely performed prior to ART and its clinical application is to diagnose mild from moderate endometriosis; however surgical resection is considered if mild endometriosis is present, as it may improve the spontaneous pregnancy rate. In the case of more severe types of disease (endometrioma and deep penetrating endometriosis), the benefits of pre-ART surgery are still unclear and its risks and benefits should be assessed.

    Conclusion

    Based on the available guidelines, it is suggested that decision for surgery in infertile women with endometriosis should be made individually and on the basis of the patient’ selection, age and ovarian reserve, association with annoying symptoms, other causes of infertility, location of lesion and possible risk of repeated surgery.

    Keywords: Assisted reproductive technology, Endometrioma, Endometriosis, Laparoscopic surgery
  • Shahin Bazzazian, Hedyeh Riazi, Zohreh Mahmoodi, Saeideh Nasiri, Giti Ozgoli * Pages 87-106
    Introduction

    Postpartum weight retention has a significant effect on obesity, chronic disease, and adverse maternal, fetal, and neonatal outcomes. Nowadays, social factors are of the basic causes of health and disease. The present systematic review was conducted with aim to investigate the relationship between social determinants of health and postpartum weight retention in Iranian studies.

    Methods

    In this systematic review, Persian and English observational articles (cohort, case-control, cross-sectional) were searched in databases of PubMed, Google Scholar, Scopus, Embase, Web of Science, SID, Magiran, Irandoc using the different combination of keywords related to “Social determinants of health” And “postpartum weight retention” obtained from Medical Subject Headings (MeSH) from 2000 to 2019. The articles were selected based on the inclusion and exclusion criteria. The quality of selected studies was evaluated using the Newcastle–Ottawa Scale.

    Results

    From 485 reviewed articles, eight studies were selected. Social determinants of health were classified into structural and intermediate groups based on the WHO model. The structural determinants included education, occupation, income, and residence area. Intermediate determinants were classified into three domains of behavioral factors, biological factors, and psychosocial factors based on this model. According to the results of the reviewed studies, a statistically significant relationship was observed between postpartum weight retention with mother's education, exercise, postpartum functional status, exclusive breastfeeding, formula feeding, pre-pregnancy weight, gestational weight gain, parity, mode of delivery, age, depression, and anxiety.

    Conclusion

    The results of the current systematic review illustrated the impact of structural and intermediate social determinants of health- including women's education and factors in behavioral, biological, and psychosocial domains- on postpartum weight retention. This result confirms the need for health authorities and staff to pay more attention to these influencing factors along with other medical factors to help prevent or reduce the extent of this problem and its complications.

    Keywords: Gestational weight gain, Iran, Postpartum weight retention, Social determinants of health
  • Roghayeh Abdnezhad, Masoumeh Simbar * Pages 107-119
    Introduction

    Vasomotor symptoms occur in approximately 75% of menopausal women. Hot flash is the main reason of women's referring to receive menopausal care. Estrogen therapy is the most effective way to treat symptoms; given the known risks of hormone therapy, many women are interested to use herbal medicines for treatment of menopausal symptoms including hot flushes. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the clinical trials conducted to evaluate the effectiveness of herbal medicines for treatment of hot flashes.

    Methods

    In this review study, to find the related articles, the databases of SID, Pubmed, Scopus and Web of Science were searched using the keywords of Menopause, Herbal medicine, medicine and Hot flash from 2002-2019. The articles which were performed as clinical trial were selected.

    Results

    31 randomized clinical trials were identified. These studies had investigated Vitagnus (2), soybean (4), Black cohosh (3), Ginkgo biloba (2), sage (4), Valerian (2), Flaxseed (2), red clover (5), Hypericum perforatum (1), evening primrose (2), fenugreek (1) and passion flower (1), and one study was also done as combination. It seems that phytoestrogens and lignans found in these plants can reduce the severity and duration of hot flashes with minimal side effects.

    Conclusion

    Overall, the findings of this study showed that herbal medicine which belongs to phytoestrogens or lignans like as Vitagnus, licorice, soy, red clover, flax seeds, sage, passion flower, valerian, Hypericum and evening primrose can lead to improvement of hot flashes, but further studies in larger populations are needed.

    Keywords: Complementary Medicine, Herbal Medicine, hot flashes, Menopausal women
  • Sedigheh Ghasemian Dizajmehr, Setareh Akhavan, Mohammadreza Salehi, Masoomeh Safaei, Farzaneh Rashidi Fakari, Narges Zamani Pages 120-125
    Introduction

    Spleen is an immunologic organ and has critical role in prevention of capsulated microorganism infection. Accessory spleen after splenectomy is important due to this immunologic effect. On the other hand, accessory spleens should be considered in differential diagnosis of abdomino-pelvic masses. In this report, we present a rare case of pelvic mass with final diagnosis of autoimplantationof accessory spleen on the mesentery of the rectum.

    Case presentation

    The patient was a 32-year-old nulligravidarum woman with history of primary infertility and previous splenectomy due to spleen trauma in childhood without the history of hospitalization due to infection. The imaging results showed solid and hypervascular pelvic mass following IVF assessment.
    The patient was admitted in Gynecology Oncology Surgery Section in Emam Khomeini hospital, Tehran University of Medical Sciences. She underwent laparotomy, and the result due to the frozen section pathology, was reported as accessory spleen.

    Conclusion

    Abdominopelvic masses with normal serum tumor marker, especially in patient with previous trauma and splenectomy, should be considered in differential diagnosis of accessory spleens, and should be confirmed with exact assessment by nuclear scan or laparoscopy, so that by accidental resection of these kind of masses the immunological safety of patients wouldn't be at risk.

    Keywords: Pelvic neoplasms, Spleen, splenectomy, Splenosis