فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1397)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین بستان* صفحات 11-35

    مبانی فلسفی پذیرفته شده از سوی سیاست پژوهان و سیاست گذاران در باب طبیعت انسان و جامعه و چیستی ارزش ها به طور اجتناب ناپذیر در جریان سیاست پردازی و سیاست گذاری دخالت می کنند؛ گرچه به آنها تصریح یا حتی التفات نشود. این مقاله با رویکردی عقلانی - اجتهادی به بازخوانی مهم ترین مبانی فلسفی موثر بر سیاست پردازی عفاف و حجاب پرداخته و کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که سیاست های عفاف و حجاب در جمهوری اسلامی ایران باید بر پایه کدام مبانی فلسفی استوار شوند؟ بر اساس نتایج تحقیق، نظام اسلامی باید سیاست های خود در این زمینه را بر مبانی هفت گانه فطرت گرایی، اراده گرایی، تفاوت گرایی ایمانی و شخصیتی، طبیعت گرایی در تفاوت های جنسی (مبانی انسان شناختی)، تلفیق فردگرایی و کل گرایی، قانونمندی جامعه (مبانی هستی شناختی اجتماعی) و مطلق گرایی ارزشی (مبنای ارزش شناختی) استوار کند..

    کلیدواژگان: فلسفه سیاست پردازی، روش شناسی سیاست پردازی، سیاست پژوهی دینی، عفاف و حجاب
  • زهرا داورپناه* صفحات 37-70
    مفهوم خودآیینی از عصر روشنگری تاکنون همواره از مهم ترین ارزش های اخلاقی و سیاسی در غرب قلمداد می شده است؛ ازاین رو فمینیست ها نیز به تفصیل آن را تحلیل و بررسی کرده اند. ایشان در آغاز خودآیینی را معادل حق انتخاب و مدیریت زندگی می دانستند و خواهان برخورداری زنان از آن بودند. بعدها با افزایش انتقادات به لیبرالیسم، خودآیینی نیز ارزشی مردانه و فردگرایانه قلمداد شد که درخور فمینیسم نیست. سپس برخی کوشیدند مفهوم خودآیینی را به گونه ای بازخوانی کنند که هم شامل واقعیت بنیادین ارتباطی بودن بشر شود و هم زنان را از لوازم سرکوبگرانه ارتباطات رهایی بخشد؛ درنتیجه امروزه ادبیات خودآیینی دربرگیرنده رویکردهای متنوعی همچون فرایندی، محتوایی، علی و تقویمی است که در مقاله حاضر به اختصار بررسی خواهند شد. بسیاری از این نظریه ها به نقش دین در زندگی زنان می پردازند و درباره خودآیینی زنان مسلمان قضاوت می کنند. نظر به این مباحث و نیز اهمیت خودآیینی در اندیشه سیاسی، نسبت خودآیینی با زن مسلمان و مسایل ناشی از این مفهوم نیز تحلیل و ارزیابی خواهد شد. این تاملات در مواردی گزارش رویارویی های رخ داده و در مواردی استنباط مواضع ممکن خواهد بود.
    کلیدواژگان: خودآیینی، فمینیسم، ارتباطی، محتوایی، زن مسلمان
  • علی مشهدی*، احسان شکیب نژاد، موسی کرمی صفحات 71-96
    ویژگی های منحصربه فرد فضای سایبر ازجمله جهان شمولی، نبود مرزهای سرزمینی، گمنامی کاربران و سهولت در جعل هویت، شرایطی را ایجاد کرده تا هنجارشکنان همانند جهان فیزیکی، تهدیداتی را متوجه اشخاص کنند. یکی از اصلی ترین و پرمخاطره ترین تهدیدات در این فضا، اقدامات متخلفانه ای است که زنان و دختران را در فضای برخط (آنلاین) نشانه می گیرند. ایراد خشونت علیه زنان در فضای برخط پیامدهایی دارد که سلامت جسمانی و روانی آنان را به مخاطره می اندازد، موجب تقویت تبعیض جنسیتی می شود و ناقض موازین حقوق بشری مرتبط با بانوان است. حق بر آزادی بیان و دسترسی آزاد به اطلاعات و حق بر خلوت و حمایت از حریم خصوصی از موازین حقوق بشری قابل اعمال در جهت صیانت از زنان در برابر خشونت برخط است. نوشتار حاضر، از رهگذر شیوه توصیفی تحلیلی و با تحلیل منابع حقوقی این حوزه می کوشد به تامل درباره خشونت برخط علیه زنان در چارچوب قواعد و موازین حقوق بشری دست یازد. فرض اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که اعمال هم زمان مقررات و سیاست های مدون دولتی و در کنار آن، توسل به رویکرد خودانتظامی با بهره برداری از ویژگی های انحصاری فضای سایبر در کاهش خشونت برخط علیه زنان راهگشا خواهد بود.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، خشونت برخط، حقوق بشر، آزادی بیان، حریم خصوصی
  • مهدی سجادی امین* صفحات 97-123
    ثیبوبت و بکارت در برخی روایات در موضوع دلیل اخذ شده و با نظر به ابهاماتی که در فهم این دو واژه در میان واژه شناسان و به تبع آن فقیهان حاصل شده است، ضرورت بررسی این دو واژه روشن می شود. چالش اصلی در این مسیله، معیار تشخیص بکارت و ثیبوبت است؛ یعنی در چه صورت دختر باکره از عنوان بکارت خارج می شود و ثیب به شمار می آید و احکام فقهی اش تغییر می کند. با توجه به کاربرد واژه «بکر» و به ویژه ثیب در سوالات راویان، لزوم فهم معنای لغوی و عرفی این دو واژه و اهمیت بررسی اینکه آیا معیار ثیبوبت از دیدگاه شرع، همان معیار لغوی است یا نه، روشن می شود. اقوال لغویان در معنای بکر و ثیب، متفاوت است و به تبع، بسیاری از فقها که معیار شرعی در این دو واژه را همان معنای لغوی می دانند، دچار اختلاف نظر شده اند. به نظر می رسد با تحلیل دیدگاه لغویان می توان به معنای اصلی این دو واژه پی برد تا معانی دیگر به همین معنای اصلی بازگردد. همچنین با بررسی ابواب گوناگون روایی می توان فهمید که هرچند در بیشتر مسایل فقهی، معیار لغوی موردپذیرش شرع است؛ ولی در خصوص مسئله اذن ولی در ازدواج باکره، چند دسته روایت وجود دارد که جمع بین آنها، دیدگاه شرع را متفاوت از عرف قرار می دهد.
    کلیدواژگان: بکارت، ثیبوبت، دختر باکره، دوشیزه، پرده بکارت، اذن ولی در ازدواج
  • یعقوب فروتن* صفحات 125-156
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی مناسبات بین هویت مذهبی و نگرش جنسیتی است و شواهد پژوهشی به منظور شناخت بهتر برخی از مهم ترین الگوها و تعیین کننده های مرتبط با نگرش جنسیتی گروه های شیعی و سنی مذهب را ارایه می کند. مباحث این مقاله مبتنی بر تجزیه و تحلیل های یک بررسی پیمایشی است که جمعیت نمونه آن درمجموع 4267 نفر از مردان و زنان پانزده ساله و بالاتر ساکن در نقاط شهری و روستایی شهرستان های اسفراین، اهواز، بابلسر، بجنورد، خرم آباد، سقز، کامیاران، گنبد کاووس، محمودآباد و همدان هستند. مطابق با نتایج اولیه و مقدماتی این تحقیق می توان گفت در اغلب گویه های جنسیتی تحقیق، نحوه نگرش دو گروه شیعی و سنی مذهب کمابیش شبیه و همانند یکدیگر است. درعین حال بیشترین سطح تفاوت بین دو گروه شیعی و سنی مذهب را می توان در نحوه نگرش آنان درباره اشتغال زنان در کار خارج خانه مشاهده کرد: در حدود 72درصد جمعیت شیعی مذهب و در حدود 65درصد جمعیت سنی مذهب دارای نگرش مثبت به اشتغال زنان هستند. بااین همه نگرش جنسیتی بیش از آنکه تحت تاثیر و ناشی از مذهب و تعلق مذهبی باشد، بیشتر تحت تاثیر متغیر جنس است؛ بدین معنا که زنان شیعی و سنی مذهب، به میزان یکسان و مشابه همدیگر بیش از مردان هم مذهبی خودشان، دارای نگرش مثبت به این مولفه ها و گویه های جنسیتی هستند؛ برای نمونه 80 درصد زنان شیعی مذهب و 74 درصد زنان سنی مذهب دارای نگرش مثبت به اشتغال زنان هستند؛ درحالی که این نسبت در مقایسه با مردان هم مذهبی آنان به مراتب کمتر و پایین تر (به ترتیب، 64درصد و 56درصد) است. افزون بر این، این الگوهای کلی نگرش جنسیتی گروه های مذهبی تحت تاثیر دو دسته عوامل تعیین کننده شامل متغیرها و تعیین کننده جمعیت شناختی پایه (محل سکونت، وضعیت تاهل، سن و سطح تحصیلات) و متغیرهای مرتبط با مولفه های دین و دین داری است. جان کلام اینکه نتایج تحقیق حاضر را می توان این گونه جمع بندی و تبیین کرد که تعلقات دینی و مذهبی به مثابه یک عنصر ثانوی در تبیین نگرش جنسیتی عمل می کنند و سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی و واقعیت های زندگی روزمره نقش به مراتب مهم تری ایفا می کنند که به ویژه باید به نقش تعیین کننده متغیرهایی همچون روستانشینی در برابر شهرنشینی، سنت گرایی و بی سوادی در برابر مدرنیسم و نوگرایی و گسترش تحصیلات عالی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: هویت مذهبی، نگرش جنسیتی، گروه های شیعی و سنی مذهب، ایران
  • سید محمد رضوی*، سید علی رضوی صفحات 157-173
    در فقه اسلامی و حقوق ایران طلاق در اختیار شوهر است و این حکم در مورد طلاق قضایی و نیز تحقق وکالت با تحقق یکی از شروط ضمن عقد نکاح تخصیص خورده است. موارد طلاق قضایی در قوانین محصور است و موضوع ماده 1130 قانون مدنی نیز صرفا عسروحرج زوجه را شامل می شود و در رویه دادگاه ها نیز به قدر متیقن بسنده شده است. یکی از مواردی که دادگاه ها می توانند به استناد مبانی بدون اذن زوج، به طلاق زوجه اقدام کنند، فرضی است که زوج، بدون علت موجه شرعی، زوجه را رها می کند و به تعبیر قرآن، او را «معلق» می نماید. هرچند بر اساس روایتی که در کتاب کافی وجود دارد و مستند فتوای برخی فقیهان است، در این گونه موارد قاضی باید زوج را بر بازگشت یا طلاق اجبار کند؛ اما تحقق ظلم، تحقق عسروحرج، ولایت حاکم بر ممتنع، اولویت ترک مودت نسبت به ترک انفاق و اولویت طلاق معلقه بر طلاق از سوی شوهر عنین، برخی از این مبانی هستند که به استناد آنها می توان حقوق زوجه معلقه را از طریق اجبار بر طلاق، طلاق قضایی یا فسخ نکاح توسط حاکم تامین نمود.
    کلیدواژگان: معلقه، طلاق قضایی، حقوق زوجه، تعلیق در زوجیت
|
  • Hossein Bostan * Pages 11-35

    The philosophical foundations adopted by scholars and policymakers about the nature of human beings, society, and essence of values inevitably interfere with diplomacy and policymaking; though they are not explicitly stated or even definitely advocated. The present study, based on a rational-ijtihadi approach, investigates the most significant philosophical foundations effecting chastity and hijab policy. It also aims to answer the following questions: on what philosophical basis should the chastity and hijab policies be stabilized in Islamic Republic of Iran? According to the findings  of the research, the Islamic system should integrate its policies on the following heptad foundations of innateness, voluntarism, religious and personality differences, innateness in gender differences (anthropological principles), integration of individualism and holism based on community law (social ontological foundations) and value absolutism (value-oriented foundation).

    Keywords: philosophy of policy making, policy making methodology, religious diplomacy research, chastity, hijab
  • Zahra Davarpanah * Pages 37-70
    Since the Enlightenment, the concept of autonomy has been recognized as one of the most significant moral and political values in the West; hence feminists have analyzed it in detail. In the beginning, they considered autonomy as an equivalent to the right to choose as well as the right to manage life; therefore, they wanted women to enjoin it. Later on, with the rise of criticism about liberalism, autonomy was also regarded as a masculine and individualistic value that was not appropriate to feminism. Then, there was an attempt to review the concept of autonomy in such a way as to embody not only the fundamental reality of communicative feature of mankind, but also to liberate women from the oppressive devices of communication. Consequently, today's autonomy literature encompasses a variety of approaches such as process, content, causality, chronology, etc., which will be briefly reviewed in this article. Many of these theories deal with the role of religion in women's lives and judge Muslim women's autonomy. In the light of the foresaid issues and because of the importance of autonomy in political thought, the relation between autonomy and Muslim women as well as issues arising from this concept will be analyzed and evaluated. In some cases, these reflections include the reports of encounter and of exposure whereas in other cases they involve the inference of possible positions.
    Keywords: Autonomy, feminism, communicative, content- oriented, Muslim woman
  • Ali Mashhadi *, Ehsan Shakibnejad, Mousa Karami Pages 71-96
    The unique features of cyberspace, including globalization, the absence of territorial borders, the anonymity of users along with the ease of impersonation have created conditions for delinquents to threaten individuals in cyberspace the same way in the real world. The abusive actions that target women and girls in online space is indicated as one of the leading and most perilous threats in this space. Indeed, exerting violence against women in the online space has consequences for their physical and mental health, reinforces gender discrimination, and violates women's rights, as well. Furthermore, the rights of freedom of expression, free access to information, and the right for privacy along with maintaining privacy are noted as norms of human rights applicable for the protection of women against online violence. The present article, through a descriptive-analytical approach and by analyzing the legal sources related to the foresaid field, seeks to reflect on online violence against women within the framework of rules and standards of human rights. The underlying premise of this article is that a simultaneous application of rules as well as state-regulated policies accompanied by a self-governing approach via exploiting the exclusive features of cyberspace will be helpful in reducing online violence against women.
    Keywords: Women's Rights, online violence, Human rights, Freedom of Expression, Privacy
  • Mahdi Sajjadiamin * Pages 97-123
    Since Non virginity and virginity have been designated in some Iransmission on the subject ground of reason, and regarding the ambiguities in understanding these two terms among the terminologists and consequently the jurisprudents, the necessity of examining these two words is crucial. Regarding this issue, the criterion for distinguishing virginity and Non virginity is highlighted as the main objective of the present study. It aims to elaborate that in which case the virgin girl is excluded from the title of virgin; hence considered to be as a Sayyeb and subsequently the jurisprudential verdicts allocated to her will change. Considering the application of the word "virgin", and especially Non virginity in the narrator's queries, the present study not only intends to emphasize the necessity to understand the literal and conventional meaning of these two terms, but also aims to highlight the importance of examining whether the criterion of Non virginity from law perspective is the same as the lexical criterion or not. The ideas of lexicologists is different regarding the meanings of  virgin and Sayyeb; consequently, many jurists who regard literal meaning as the religious standard for these two terms have ended in disagreement. It seems that by analyzing the viewpoint of lexicologists one can understand the real meaning of these two words in order to refer other meanings to this same real meaning. Moreover, by examining narratives from various dimensions, one can find that although in most jurisprudential issues, lexical criterion is accepted by law, on the issue of the permission of the guardian for marriage of a virgin, there are multiple categories of narratives, the combination of which makes the religious outlook to be different from the conventional custom.
    Keywords: virginity, Non virginity, virgin girl, maiden, hymen, guardian permission for marriage
  • Yaqoub Foroutan * Pages 125-156
    The main purpose of this study is to examine the relationship between religious identity and gender attitude. Moreover, to have a better understanding, the research evidence also provides some of the most important patterns and determinants relevant to Shiite and Sunni's gender attitudes. The data are based on the analysis of a survey with a sample population of 4267 men and women aged 15 and over, living in urban and rural districts of Esfarain, Ahvaz, Babolsar, Bojnourd, Khorramabad, Saqez, Kamyaran, Gonbad Kavous, Mahmoudabad and Hamedan. According to the preliminary results of this study, it can be said that in most of the gendered aspects of the research, the attitudeof the both Shiite and Sunni groups is more or less similar. At the same time, the highest level of difference between Shiite and Sunni groups is obviously visible in their attitude toward women's employment outside home: about 72 percent of the Shiite population and about 65 percent of the Sunni population have a positive attitude toward female employment. Nevertheless, gender attitudes are more influenced by gender variable rather than being influenced by religion and religious affiliation. That is, Shiite and Sunni women have a similarly positive attitude toward these gendered components and aspects more than their male counterparts; for example, 80 percent of Shiite women and 74 percent of Shiite women have a positive attitude toward female employment, while this ratio is much lower than their male counterparts (64 percent and 56 percent, respectively). In addition, these general patterns of religious groups’ attitudes toward gender are under the influence of two categories of variables including basic demographic variables (place of residence, marital status, and age and education status) as well as including variables related to the components of religion and religiosity. To sum up, the results of the present study can be summarized and explained in a way that religious and religious affiliations act as a secondary element in explaining gender attitudes. It also reveals that the level of economic and social development as well as the realities of everyday life play a far more remarkable role, especially the decisive role of variables such as rural versus urbanization, traditionalism and illiteracy versus modernism and modernization, and higher education.
    Keywords: Religious identity, Gender attitude, Shiite, Sunni groups, Iran
  • Seyyed Mohammad Razavi *, Seyyed Ali Razavi Pages 157-173
    In Islamic jurisprudence as well as in Iranian law, the right to divorce is allocated to husbands, and this decree on judicial divorce along with the implementation of attorney is assigned to the fulfillment of one of the conditions of marriage. Judicial divorce cases are circumscribed in laws, and the subject of Article 1130 of the civil law is merely involved with hardship and discomfort imposed on a wife. Similarly, in courts procedure, the case for the foresaid issue has been sufficed to absolute certitude. Hence, one of the cases where courts can grant the right to divorce to a wife without the consent of the husband is the assumption that the husband abandoned the wife without a justified legal reason or as interpreted in Qur'an "suspends" her. However, according to the narrative in Kafi’s text which is regarded as a document for some jurists’ Fatwas, in such cases the judge must force the husband either to return or to divorce. But the realization of oppression, the assertion of hardship and discomfort, the superintendence of judge over refusenik, the priority of abandoning amenity over forsaking alimony, and the priority of divorce of suspense over divorce by an impotent husband are considered as some of the grounds on which the rights of suspended wife can be enforced by the ruler through coercion to divorce, legal divorce, or termination of marriage.
    Keywords: Divorce, judicial divorce, wife's rights, marriage suspension