فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 52 (پاییز 1399)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 52 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/13
  • تعداد عناوین: 20
|
  • وکیل حیدری ساربان* صفحات 677-692

    وفاق اساس زندگی اجتماعی را در مناطق روستایی تشکیل داده و فقدان آن موجب بی سازمانی، فروریزی ساخت جامعه روستایی و از هم پاشیدگی حیات اجتماعی آن می شود. هدف این مقاله مطالعه و تحلیل عوامل بهبود وفاق اجتماعی روستایی شهرستان اردبیل می باشد. این تحقیق، از لحاظ هدف توسعه ای، و از لحاظ ماهیت توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع تحلیلی است. در این تحقیق روش گرد آوری داده ها برای پاسخ گویی به سیوالات تحقیق، به دو صورت اسنادی (داده های ثانویه) و پیمایشی (داده های اولیه) و ابزار مورد استفاده در روش پیمایشی پرسش نامه و مصاحبه بوده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS، پایایی بخش های مختلف پرسش نامه تحقیق 84 /0 الی 91/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل عاملی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تکنیک تحلیل عاملی نشان داد مهم ترین عوامل بهبود وفاق اجتماعی در منطقه مورد مطالعه شامل چهار مولفه (توانمندسازی اجتماعی و تقویت تعلق مکانی، تقویت رضایتمندی و اطلاع رسانی، اعتمادسازی و ظرفیت سازی نهادی و تقویت زیرساخت اقتصادی و توانمندسازی روان شناختی) است که مقدار واریانس و واریانس تجمعی تبیین شده توسط این چهار عامل 17/58 می باشد. نوآوری تحقیق حاضر عبارتند از: شناخت شاخص های موثر بر بهبود وفاق اجتماعی، توجه به سرمایه اجتماعی به جای سرمایه فیزیکی در منطقه مورد مطالعه و طرح مفاهیم برساخته توسط نگارندگان می باشد

    کلیدواژگان: وفاق اجتماعی، همبستگی اجتماعی، انسجام اجتماعی، توسعه روستایی، شهرستان اردبیل
  • سعید امانپور* صفحات 693-708

    هدف پژوهش حاضر، سنجش تفاوت میان رضایتمندی از کیفیت خدمات عمومی شهری و توزیع فضایی کاربری های شهری در سطح مناطق 7گانه شهر اهواز می باشد. این پژوهش براساس هدف کاربردی و براساس ماهیت توصیفی - تحلیلی است. برای سنجش توزیع فضایی کاربری های شهری از طرح جامع و تفضیلی شهر اهواز و برای سنجش رضایتمندی شهروندان از کیفیت خدمات شهری نیز از شیوه میدانی (پرسشنامه) استفاده گردید. حجم نمونه طبق جمعیت ساکن شهر اهواز، تعداد 322 نفر و جهت افزایش دقت 350 پرسشنامه برآورد و بین 7 منطقه شهر اهواز توزیع گردید. تحلیل داده ها با مدل پرامتی و آزمون tتست و کروسکال والیس انجام گردید. در مدل پرامتی مناطق بر اساس سه تحلیل خروجی (رتبه بندی مثبت، رتبه بندی منفی و خروجی خالص) اولویت بندی کامل شدند. مناطقی که دارای بیشترین مقدار مثبت و کمترین جریان منفی باشند نشان دهنده تراکم بالای کاربری های خدماتی و مناطقی که از کمترین مقدار مثبت و بیشترین مقدار منفی برخوردار باشند، نشان دهنده پایین بودن سهم آن ها از سرانه های خدماتی می باشد. نتایج آزمون t برای سنجش رضایتمندی شهروندان از کیفیت خدمات شهری حاکی از آن است که بین مناطق اختلاف وجود دارد. در نهایت نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین میزان رضایت از کیفیت خدمات شهری و توزیع فضایی کاربری های شهری در سطح مناطق شهر اهواز تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، رضایتمندی، کیفیت خدمات شهری، شهر اهواز
  • صادق الهیاری، نصرالله مولائی هشجین*، تیمور آمار، پرویز رضایی صفحات 709-724

    ایجاد سدها باعث تغییر الگوهای کاربری اراضی، آب و سایر منابع طبیعی شده و می تواند در گستره ای وسیع تاثیرات منفی برجای بگذارد. این تغییرات سبب وارد آمدن خسارت به روستاییان شده و ارایه خدمات اجتماعی و غیره را با مشکلاتی مواجه می سازد. دراین تحقیق اثرات وپیامدهای سدسازی دراستان خوزستان وپیامدهای آن بر روستاهای محدوده مورد مطالعه بررسی گردید. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، روش کتابخانه ای- پیمایشی است و از فن مصاحبه و پرسشگری (در چارچوب روش میدانی) استفاده گردید. محدوده جغرافیایی این تحقیق 122سکونتگاه روستایی درپشت سدهای کارون3 وگتوندعلیا بوده که درشهرستانهای ایذه،گتوندو دهدز پراکنده شده اند. تعداد نمونه مورد مطالعه در محدوده جغرافیایی بااستفاده از فرمول کوکران شامل 36روستا و 397خانوار می باشد.روش نمونه گیری با توجه به تعداد نمونه ها، روش های طبقه ای و تصادفی انتخاب گردید. همچنین، برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات به دست آمده و بیان اثرات سیاست مداخله در نظام اسکان محدوده مورد مطالعه و ترسیم چشم انداز مطلوب نظام اسکان، از مدل سوات (swot) استفاده گردید . نتایج بررسی وتجزیه وتحلیل نشان دادکه جابجایی اجباری باعث ازبین رفتن روستاها وراه های روستایی، تغییرفرهنگ بومی،افزایش جمعیت حاشیه نشین در شهرها،مهاجرت ناخواسته افرادوسرگردانی وآواره شدن درشهرهاوایجادتضادهای اجتماعی،هزینه های زیادجابجایی مردم واسکان مجدد،افزایش بیکاری درشهرها وایجادمشاغل کاذب،ازبین رفتن اراضی حاصلخیزوکاهش تولیدات کشاورزی، ازبین رفتن اماکن عمومی،تاسیسات اقتصادی ،اماکن فرهنگی ومذهبی واحساس بی هویتی ومشکلات روحی وروانی در محدوده موردمطالعه شده است.

    کلیدواژگان: سد، سکونتگاه های روستایی، پیامدهای اجتماعی-فرهنگی، مهاجرت، خوزستان
  • احمد رومیانی*، حمید شایان، حمدالله سجاسی قیداری، محمدرضا رضوانی صفحات 725-744

    برنامه ریزی فضایی گردشگری، یکی از رویکردهایی است که در دهه های اخیر در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و سیاسی گردشگری موثر واقع شده است و مانند یک سیستم بر فضاهای گردشگری یک منطقه تسلط پیدا کرده و زمینه را برای مدیریت خردمندانه از فضا، انسان و فعالیت فراهم کرده است. لذا هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل وضعیت مناطق روستایی براساس شاخص های برنامه ریزی فضایی گردشگری در شرق استان مازندران می باشد. نوع تحقیق کاربردی و برای گر آوری داده ها از روش های میدانی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و رتبه بندی روستاها از روش-های آماری و مدل WASPAS ، GIS بهره گرفته شد. جامعه آماری این تحقیق 21 روستای مقصد گردشگری در سه گروه مردم محلی، گردشگران و کارشناسان در نظر گرفته شده است. یافته های آماره tتک نمونه ای نشان دهنده سطح معنی داری شاخص های برنامه ریزی فضایی گردشگری روستای در محدوده مورد مطالعه است. همچنین بالاتر رتبه در بین مردم محلی، گردشگران و کارشناسان متعلق به روستای التپه(عباس آباد) با Qi برابر با 856/0 می باشد و در رتبه دوم روستای شهید آباد با Qi برابر با 129/0 و در رتبه سوم روستای نیالا با Qi برابر با 126/0 می باشد. روستاهای تیله نو با Qi برابر با 101/0، روستای اطراب با Qi برابر با 103/0 و لمراسک با Qi برابر 105/0 در رتبه های آخر قرار دارند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضایی، مناطق روستایی، ظرفیت های گردشگری، مدل WASPAS
  • صدیقه لطفی*، محمد ساسانی پور صفحات 745-758

    امنیت از بنیادی ترین نیازهای بشر و تامین آن از مقدمات وصول به مراتب والای زندگی معنوی است. با رشد شهرها نقش امنیت که یکی از شاخص های کیفیت زندگی شهری است به وضوح برجسته تر می شود. در این مقاله تاثیرات عناصر محیطی بر احساس امنیت کاربران فضاهای عمومی شهر شیراز مورد تجزیه و تحلیل قرار داده شده است. این پژوهش از نظر روش شناسی از نوع توصیفی-تحلیلی و روش نمونه گیری پیمایشی، که حجم نمونه برابر 386 نفربوده است. به منظور تبیین عوامل موثر بر میزان امنیت در فضاهای عمومی از روش تحلیل مسیر، با استفاده از نرم افزار کاربردی EQSآثار مستقیم و غیر مستقیم متغیرهای مستقل بر رو ی متغیر وابسته تحقیق بررسی گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد بیشترین ضریب تاثیر که مستقیم بر متغیر وابسته اثر گذاشته اند مربوط به المان های اطلاعاتی و به ترتیب عناصر روشنایی، جنسیت و دسترسی به حمل و نقل می باشد. در مجموع تاثیرات جنسیت و المان های اطلاعاتی به ترتیب با ضریب تاثیرات کل 311/0 و 258/0 نسبت به تاثیر سایر متغیرها بسیار بیشتر می باشد. متغیرهای ازدحام مکان و فرم فضا به ترتیب با ضریب تاثیرات کل 02/0 و 06/0 کمترین تاثیرات را بر احساس امنیت در فضاهای عمومی شهر شیراز دارد. در هر صورت معادله ساختاری فوق نشان می دهد که با داشتن نمرات استاندارد مربوط به عناصر محیطی تاثیرگذار بر امنیت، می توان میزان احساس امنیت شهر را برآورد کرد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، فضاهای شهری، فضاهای عمومی، تحلیل مسیر، شهر شیراز
  • احمد پوراحمد*، سعید زنگنه شهرکی، اصغر حیدری صفحات 759-774

    کیفیت زندگی مفهومی است که برای ترسیم توسعه رفاه جامعه بکار می رود و ارتقاء کیفیت زندگی یکی از مهم ترین اهداف حکومت ها و دولت های مختلف در سطح دنیا محسوب می شود. بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی ابعاد مختلف کیفیت زندگی در قلمرو بافت ناکارآمد شهری ناحیه یک منطقه 15 شهرداری تهران می باشد. روش پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی و همبستگی مبتنی بر داده های اولیه می باشد که جمع آوری اطلاعات اولیه، به صورت اسنادی و پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه انجام گرفته است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS مورد پردازش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که کیفیت زندگی بر اساس نتایج آزمون T در ناحیه یک با میانگین 2.39 در طیف لیکرت در سطح پایینی قرار دارد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از مدل سازی مسیر PLS و آزمون رگرسیون چند متغیره، عوامل و ابعاد کالبدی، اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و خدمات و دسترسی به ترتیب دارای تاثیر بیشتر و شاخص بافت ناکارآمد دارای تاثیر کمتری بر میزان رضایتمندی از زندگی در محدوده بافت ناکارآمد ناحیه یک منطقه 15 شهرداری تهران می باشند که با برنامه ریزی در راستای ارتقاء و ساماندهی این مولفه ها، می توان سطح رضایتمندی از زندگی در این محدوده را بالا برد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بافت ناکارآمد، مدل سازی مسیری PLS، ناحیه یک منطقه 15 شهرداری تهران
  • بهرام مردی، اصغر شکرگزار*، اسماعیل آقایی زاده صفحات 775-792

    مسکن یکی از مهمترین سرمایه گذاریهای مردم ایران است یکی از نتایج این امردر ارتباط با مردم فقیر، شکل گیری بافتهایی خودرو در شهرهاست که هرچند به ظاهر مکانی را برای افراد فراهم می کند، اما در مقایسه با بخشهای برتامه ریزی شده، از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نیستند. از این رو در این پژوهش سعی شده است تا با روش توصیفی- تحلیلی و با مطالعات اسنادی و میدانی، با بهره گیری از پرسشنامه و فرم برداشت، دو بافت متفاوت برنامه ریزی شده و خودرو موجود در شهر نسیم شهر به عنوان یکی از شهرهای استان تهران از نظر دسترسی به خدمات موجود و همچنین رابطه بین متغیرهای نحوه تصرف، دوام ، قدمت و زیربنای واحدهای مسکونی بررسی شود. برای بررسی وضعیت مناطق مورد مطالعه در ارتباط با خدمات شهری از استانداردهای خدمات شهری و شعاع عملکردی هریک از خدمات مورد بررسی، استفاده شده است. همچنین از آزمون همبستگی اسپیرمن برای بررسی همبستگی میان متغیرهای مورد مطالعه در نرم افزار spss استفاده شده است. بررسیها نشان داده است که جمع امتیاز بافت خودرو در زمینه خدمات موجود برابر با 5/3 و بافت برنامه ریزی شده در این زمینه برابر 4 بوده است و از این نظر برتری چندانی در این زمینه برای بافت برنامه ریزی شده متصور نیست. براساس آزمون اسپیرمن بین همه متغیرهای مورد مطالعه رابطه معنی داری وجود دارد، اما فقط رابطه بین نحوه تصرف با دوام و قدمت با زیربنا در سطح نسبتا بالایی می باشد و رابطه بین سایر متغیرها در سطح پایینی قرار دارد.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های خودرو، سکونتگاه های برنامه ریزی شده، مالکیت، خدمات شهری، نسیم شهر
  • امیررضا کنجکاو منفرد*، محمد غفاری، امین تسلیمی بابلی صفحات 793-810

    با توجه به رقابتی شدن مقاصد گردشگری در دنیای امروز دیگر اولین سفر به یک مقصد گردشگری به معنی موفقیت آن مقصد نیست، بلکه این بازدید مجدد از مقصد گردشگری که می تواند شاخص مناسبی برای سنجش موفقیت مقصد گردشگری باشد. لذا پژوهش حاضر در صدد بررسی تاثیر درگیری ذهنی بر قصد بازدید مجدد از مقصدگردشگری با تاکید بر نقش ارزش ویژه برند مقصدگردشگری است. به این منظور مقصد گردشگری یزد به عنوان مورد مطالعه انتخاب شد. جامعه آماری پژوهش شامل آن دسته از گردشگران خارجی است که در دی ماه 1395 به شهر یزد سفر کرده اند. برای گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه ای با مرور ادبیات پژوهش طراحی شد. به منظور آزمون فرضیه ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزارهای آماری SPSS و Lisrel استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد درگیری ذهنی با برند مقصد گردشگری تاثیر معنی داری بر آگاهی ازبرند مقصد گردشگری، تصویر ذهنی برند مقصد گردشگری، وفاداری به برند مقصد گردشگری و کیفیت ادراکشده برند مقصد گردشگری دارد. بخش دیگری از نتایج پژوهش نشان می دهد آگاهی از برند مقصد گردشگری تاثیر معنی داری بر تصویر ذهنی برندمقصد گردشگری دارد؛ تصویرذهنی برند مقصد گردشگری و کیفیت ادراک شده برند مقصد گردشگری تاثیر معنی داری بر وفاداری به برند مقصد گردشگری دارد. در نهایت نتایج پژوهش نشان می دهد آگاهی از برند مقصد گردشگری، تصویر ذهنی برند مقصد گردشگری، وفاداری به برند مقصد گردشگری و کیفیت ادراک شده برند مقصد گردشگری تاثیر معنی داری بر قصد بازدید مجدد از مقصد گردشگری دارد.

    کلیدواژگان: درگیری ذهنی با برند مقصد گردشگری، ارزش ویژه برند مقصد گردشگری، قصد بازدید مجدد از مقصدگردشگری
  • نسرین مخیری*، شهره تاج، علیرضا استعلاجی، سید حسن مطیعی لنگرودی صفحات 811-826

    استراتژی ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی با توجه به ارتباط مستمر بخش کشاورزی میزان فعالیت اصلی روستاییان ازیک طرف و امکانات و قابلیت های موجود در روستا از طرف دیگر، نقش موثری در توسعه روستایی ایفا می کند. به طوری که با به کارگیری محصولات خام کشاورزی و ایجاد اشتغال، موجب افزایش درآمد در نواحی روستایی می شوند. در همین راستا تحقیق حاضر نیز با هدف بررسی نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی را بر شاخص های اقتصادی روستاهای حاشیه نشین شهرک های صنعتی در شهرستان گرگان پرداخته است. بر این اساس، 100 نفر از سرپرستان خانوار از 20 روستا به عنوان حجم نمونه انتخاب و به صورت تصادفی نمونه گیری شدند. ابزار سنجش در این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی آن بر اساس نظرات تخصصی اساتید و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. یافته های به دست آمده از تحقیق نشان داد که صنایع تبدیلی و تکمیلی در حد متوسط رو به زیاد بر شاخص اقتصادی روستاهای حاشیه نشین شهرک های صنعتی تاثیرگذار بوده است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی با افزایش سرمایه گذاری، ایجاد فرصت های شغلی جدید، فراهم کردن تنوع شغلی، افزایش درآمد روستاییان، افزایش بهره وری محصولات کشاورزی، صادرات فرآورده های کشاورزی، افزایش پس انداز و افزایش قیمت زمین و رشد بورس بازی املاک و مستغلات، در سطح 99 درصد اطمینان (01/0 >P) رابطه مثبت و معنی داری داشته است. واژگان کلیدی: شهرک صنعتی، صنایع، روستا، درآمد.

    کلیدواژگان: شهرک صنعتی، صنایع، روستا، درآمد
  • وحید ریاحی*، سعید نصیری زارع صفحات 827-840

    اشتغال ازجمله مولفه های دارای اولویت درزندگی روستانشینان بوده و توجه به آن به دلیل نقش آن در توسعه این مناطق ضروری و لازمه ی چنین امری توزیع عادلانه فرصت های اشتغال وپرداختن به آن در این مناطق است. هدف تحقیق، تحلیل فضایی طرح های اشتغال زایی در نواحی روستایی شهرستان طارم بود. تحقیق از نوع کاربردی و به لحاظ روش ماهیتی توصیفی-تحلیلی و اطلاعات آن به صورت اسنادی جمع آوری شد. جامعه ی آماری شامل تمام نواحی روستایی شهرستان طارم و حجم نمونه ی آن نیز برابر با 54 نقطه روستایی بود. همچنین با توجه به اشتغال و زمینه فعالیت طرح ها، خوشه های فعالیت در گروه های اقتصادی بررسی و برای بررسی مزیت نسبی شهرستان طارم از منابع اسنادی بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد بیشترین طرح های اشتغال زایی به ترتیب در بخش های دامپروری، صنعت و زراعت بوده و زمینه ی فعالیت طرح ها متناسب با مزیت نسبی نواحی روستایی مورد مطالعه که در شرایط مناسبی برای فعالیت های زراعی، توسعه صنعت و خدمات گردشگری قرار دارند، بوده است. همچنین بیشترین خوشه های فعالیت در بخش زراعت بوده و این بخش با این که تعداد وام و تسهیلات اشتغال زایی کمتری نسبت به بخش دامپروری داشته اما با توجه به خوشه های فعالیت که در خوشه اول(تولید)و خوشه دوم(فرآوری)داشته، توانسته اشتغال بیشتری نسبت به سایر بخش های اقتصادی فراهم آورد. بدین ترتیب توجه به خوشه های فعالیت در طرح های اشتغال زایی می تواند اشتغال و تنوع شغلی بیشتری را برای نواحی روستایی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: طرح های اشتغال زایی، مزیت نسبی، خوشه های فعالیت، شهرستان طارم
  • کاوه امین نژاد*، عطا غفاری گیلانده، محمدحسن یزدانی، علیرضا محمدی صفحات 841-856

    در سده معاصر، توسعه سریع فناوری های اطلاعات و ارتباطات راه دور، گذار از شهرصنعتی به گونه های مختلفی ازشهرهای جدیدهمچون: شهرهای دیجیتال،دانش محور،اطلاعاتی،فراگیر و در راس آنها شهرهوشمند را تسهیل نموده است. یکی از الزامات شکل گیری شهرهای هوشمند، تغییر در رویکردهای ناظر به مدیریت و حاکمیت برشهرها است که از آن به عنوان حکمروایی هوشمند یاد می شود. به نظربرخی صاحبنظران، شهرهای هوشمند با حکمروایی هوشمند آغاز می شوند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی بسترها و موانعی است که درتحقق یا عدم تحقق حکمروایی هوشمند نقش دارند و دراین راستا ضمن شناسایی و بررسی مصادیق حکمروایی هوشمند درسنندج، میزان آمادگی و تحقق پذیری بسترهای موجود در این حوزه را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.نوع پژوهش توسعه ای -کاربردی بوده و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی و پیمایشی می باشد. گردآوری داده های اولیه با بهره گیری از روش های اسنادی ومیدانی انجام گرفته وجامعه آماری شامل مدیران ارشد ادارات ،هیات علمی دانشگاه ها وسازمان های مردم نهاد مرتبط با موضوع می باشند. براین اساس روش نمونه گیری انتخاب شده دراین پژوهش نمونه گیری طبقه ای است.فرایند تحلیل داده های بدست آمده از طریق مبانی تحلیل شبکه یا ANP و درقالب نرم افزار Super Desicion انجام شده است. نتایج این مطالعه باتوجه به معیارهای ارزیابی نشان می دهد که محورحکمروایی با کسب امتیاز 14/0 پس ازمحورهای محیط، تحرک و مردم هوشمند در رتبه چهارم تحقق پذیری قرارگرفته است.و درمیان موانع تحقق شهرهوشمند،کمبود نیروی متخصص و مراکزتحقیق وتوسعه مهمترین مانع درتحقق محیط هوشمند درشهرسنندج به شمار می رود.

    کلیدواژگان: هوشمندی، شهرهوشمند، حاکمیت هوشمند و سنندج
  • محمد ولائی*، عبدالله عبدالهی، آیناز اسکندرزاده، اکبر حسین زاده، هادی ضربی صفحات 857-872

    بنیان روش تحقیق مبتنی بر پراگماتیسم، روش تحقیق آمیخته است. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش مدیریت روستایی در تاب آوری روستاییان در برابر خشکسالی می باشد. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، روش و ماهیت توصیفی - تحلیلی و به منظور جمع-آوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. قلمرو مکانی این تحقیق سکونتگاه های روستایی شهرستان میاندوآب می باشد. این شهرستان در سال 1395 دارای 73388 خانوار و 260628 جمعیت بوده و جامعه آماری تحقیق شامل 176 نفر از مدیران و کارکنان اداراتی که در امور روستایی دخالت دارند از جمله، معاونت توسعه روستایی، فرمانداری، بخشداری ها، اداره برق، فاضلاب روستایی، اداره کل منابع آب، بنیاد مسکن، جهاد کشاورزی و غیره بوده است. برای نمونه گیری از روش های کیفی هدفمند (گلوله برفی و روش متواتر نظری) استفاده شده است. سطح پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برای شاخص های مدیریت روستایی 729/0 و برای شاخص های تاب آوری 651/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش آمیخته (کمی و کیفی) استفاده شده است. نتایج نشان داد، بین مدیریت روستایی و بهبود تاب آوری روستاییان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین مهمترین عوامل ارتقاء تاب آوری روستاییان در برابر خشکسالی، عامل «سیاست ها و حمایت های دولت» و عامل «متنوع سازی اقتصاد روستایی» می باشد. همچنین عملکرد مدیران روستایی در شاخص های «زیرساختی-کالبدی و تخصیص بودجه و منابع مالی» نمود بیشتری داشته و موجب شده است تا این شاخص بیشترین تاثیر را در ارتقاء تاب آوری روستاییان در برابر خشکسالی داشته باشد. و لی برعکس شاخص «افزایش ظرفیت های اقتصادی»، به دلیل بهتر نبودن عملکرد مدیران کمترین تاثیر را در تاب آوری روستاییان شهرستان میاندوآب داشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت روستایی، تاب آوری روستاییان، مخاطرات طبیعی، خشکسالی، میاندوآب
  • افشین متقی دستنایی*، آرش قربانی سپهر صفحات 873-890
    بسیاری از حوضه های رودخانه های مرزی در جهان به طور همزمان به عنوان موتورهای مهم توسعه اقتصادی منطقه، پایگاه های مهم منابع امرار معاش و همچنین مکان های بحرانی حفاظت از تنوع زیستی شناخته شده اند. این مزایا اغلب نقش رقابتی را برای حکومت ها ایجاد می کند و آن ها را به چالش می کشد. با توجه به موقعیت جغرافیایی، استراتژیک ایران و قرارگیری در حوضه های آبی مشترک، بکارگیری دیپلماسی آب های مرزی و فرامرزی، به عنوان ابزاری ضروری برای مدیریت بحران آب و سازگاری با مشکلات ناشی از کم آبی در کشور تلقی می شود. بر این مبنا، جهت نگارش پژوهش حاضر از روش توصیفی-تحلیلی بهره گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان از آن دارد که تنها ابزار جهت به سامان کردن اوضاع در شرایط کنونی شهر مرزی زابل استفاده درست از دیپلماسی آب است. نتایج تحقیق نشان می دهد تدوین دیپلماسی آب از سوی جمهوری اسلامی ایران با کشور افغانستان، یکی از الزاماتی است که باید با جدیت در آینده با استفاده از ظرفیت های ایجابی و با بهره گیری از اصول حقوق بین الملل دنبال شود تا وضعیت سکونتگاه شهر مرزی زابل قبل از رسیدن به مرحله بحران با سناریوهای ساده تر و کم هزینه تر حل شود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی آب، رودخانه مرزی، سکونتگاه شهری، شهر مرزی، زابل
  • حبیب الله فصیحی* صفحات 891-904
    هدف این پژوهش بررسی توزیع فضایی داروخانه ها در سطح منطقه 20 شهرداری تهران است. روش پژوهش ارزیابی-تحلیلی بوده و در آن از روش های آمار فضایی و تکنیک بافری در سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است. داده های مورد استفاده مشتمل بر موقعیت و مشخصات داروخانه ها، لایه های اطلاعاتی کاربری زمین، خیابان ها و بلوک های جمعیتی سال 1395 بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در محدوده مطالعاتی به طور میانگین در ازاء هر 7562 نفر یک داروخانه فعال وجود دارد که در حدود استانداردهای جهانی اما پایین تر از نصاب های تعریف شده در ایران است. برای رسیدن وضعیت استاندارد وزارت بهداشت، محدوده مطالعاتی نیازمند 42 داروخانه جدید است. در تحلیل های نزدیک ترین همسایه، نسبت نزدیک ترین فاصله همسایگی، 77/0 محاسبه گردید. در تحلیل خوشه ای چند فاصله ای، منحنی نتایج مشاهده شده بالاتر از منحنی نتایج مورد انتظار بود. در شاخص موران، Z Score حاصل نزدیک به 1 (99/0) به دست آمد. موارد فوق همه گواه توزیع خوشه ای داروخانه ها در منطقه است. ترسیم حوزه های خدماتی هر داروخانه به شعاع 330 متر نیز نشان داد که 51 درصد از سطح منطقه که 7/60 درصد از جمعیت به سر می برند، تحت حوزه خدماتی دست کم یک داروخانه قرار داشته و اما بقیه را داروخانه ها پوشش نداده اند. از این رو گذشته از رفع کمبودها، برنامه ریزی پراکنش متناسب مراکز خدمات درمانی و بهداشتی در منطقه نیز ضروری به نظر می رسد. اطلاعات نقشه فاصله-های اقلیدسی داروخانه ها از محل های سکونت نشان داد که شایسته است مجوزهای جدید احداث داروخانه به قسمت های شمال شرقی منطقه اختصاص یابد
    کلیدواژگان: ‏ توزیع فضایی، تکنیک بافری، دسترسی، داروخانه، منطقه 20 ‏
  • حجت الله رشیدکلویر*، نعیم غفاری هشتجین، اصغر باقری، وکیل حیدری ساربان صفحات 905-922

    گردشگری روستایی از مهم ترین انواع گردشگری است که، با ارایه جذابیت و ایجاد تمایل در استفاده از فضا و ویژگی های محیط روستایی برای گردشگران و همچنین، جهت بهبود و ارتقای شاخص های اقتصادی، اجتماعی، زیر ساختی و اکولوژیکی منطقه میزبان، مورد توجه بسیاری واقع شده است. این پژوهش قصد دارد تا زمینه های توسعه و تاثیرات گردشگری بر توسعه اجتماعی، اقتصادی، اکولوژیکی و زیرساختی روستای کزج را به عنوان یکی از مناطق هدف گردشگری استان اردبیل بررسی کند. پژوهش حاضر، ازلحاظ هدف توسعه ای و ازلحاظ روش توصیفی-تحلیلی است. جنس، وضعیت تاهل، سن، شغل، میزان تحصیلات و وضعیت اقتصادی از متغیرهای مستقل و نگرش نسبت به گردشگری متغیر وابسته تحقیق می باشد. گردآوری داده ها به دو صورت میدانی و اسنادی صورت گرفت و جامعه آماری این پژوهش را سرپرست های خانوار روستا (142 نفر) و همچنین گردشگران روستای موردمطالعه (54 نفر) تشکیل می دهند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش ISDM و روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است که متغیرها در تحلیل عاملی، از نوع هم وابسته می باشند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که از دیدگاه ساکنین، در توسعه روستا به ترتیب چهار متغیر اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و زیر ساختی و همچنین ازنظر گردشگران، متغیرهای همچون اکولوژیکی، اجتماعی، اقتصادی و زیرساختی دارای اهمیت هستند. به کمک روش تحلیل عاملی برای پرسشنامه ساکنین، 6 عامل باارزش ویژه بالاتر از 1 تبیین شده است که این مقدار برای پرسشنامه گردشگران 5 عامل تبیین شد. عامل های به دست آمده از این روش، شامل "اقتصادی"، "جذب سرمایه"، "زیرساختی"، "اجتماعی"، "برنامه ریزی توسعه گردشگری"، "کیفیت زندگی"، "امنیت" می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه گردشگری، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، روستای کزج
  • ابراهیم فرهادی، کرامت الله زیاری*، احمد پوراحمد صفحات 923-944

    مسکن در زمره اساسی ترین و حساس ترین بخش ها در برنامه ریزی توسعه اقتصادی و اجتماعی محسوب می شود.درواقع مسکن ،خردترین و کوچک ترین شکل تجسم کالبدی رابطه متقابل انسان و محیط بوده و تبلور فضایی کارکرد حیاتی سکونت انسانی در ایفاء نقش های اساسی وی می باشد. پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی می باشد. ازنظر ماهیت، رویکرد اصلی حاکم بر روند مقاله حاضر، توصیفی - تحلیلی می باشد و با توجه به موضوع تحقیق، حوزه مطالعاتی و ماهیت موضوع، از روش ها و فنون کمی (مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی) استفاده شده است. عوامل متعددی بر قیمت مسکن تاثیر می گذارند که یکی از این عوامل، انواع کاربری های اراضی می باشد که در تعین قیمت مسکن نقش کلیدی دارد. در منطقه 7 شهر تهران با توجه به اختلاط کاربری و ویژگی های خاصی که بر کاربری های این منطقه حاکم است به سنجش اثرات هر یک از کاربری ها بر قیمت مسکن پرداختیم تا با شناسایی میزان اثرات هر یک از انواع کاربری ها بر قیمت مسکن بتوان برنامه ریزی مناسبی در سطح منطقه برای مسکن و اقتصاد مسکن انجام داد. با توجه به اینکه مبحث اقتصاد مسکن یک موضوع فراگیر و بین رشته ای می باشد (سیاست، اقتصاد، مدیریت، جغرافیا و...) بنابراین این مقاله بیش تر بر روی تاثیر عوامل جغرافیایی (انواع کاربری ها) بر قیمت مسکن بحث می کند که درنهایت مشخص شد که دسترسی به حمل ونقل، پایانه و انبارداری شهری با R2 87/، کاربری های خدمات شهری با R2 87/، کاربری سبز و پارک ها با R2 80/، کاربری های تجاری و اداری با R2 72/، به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر قیمت مسکن در سطح منطقه دارند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مسکن، کاربری اراضی، مدل رگرسیون جغرافیایی وزن دار، منطقه 7 شهرداری تهران
  • صادق اصغری لفمجانی*، اعظم بردبار گلوی صفحات 945-962

    مساکن روستایی کشور با ساختار غیر متعارف و با سازه های ضعیف، دارای آسیب پذیری بالایی می باشند و به نظر می رسد که عامل تعیین کننده در احداث آنها عمدتا صرفه جویی مالی و عدم نظارت بر ساخت و سازها بوده است. با این نگرش، هدف مقاله حاضر، واکاوی موانع و محدودیت های توسعه مسکن روستایی در شهرستان های زابل و هامون می باشد. روش تحقیق حاضر، توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر بررسی منابع اسنادی و مطالعات پیمایشی بوده است. جامعه آماری تحقیق، خانوارهای ساکن در 236 روستای واقع در این شهرستان ها می باشند. تعداد روستاهای نمونه با استفاده از فرمول های کوکران و اصلاحی، 37 روستا تعیین شده است و نهایتا با استفاده مجدد از فرمول کوکران، 362 خانوار نمونه برای تکمیل پرسشنامه ها و بررسی وضعیت مسکن آنها محاسبه گردید. جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه های روستا (با کمک اعضای شوراهای اسلامی روستاها، خبرگان محلی و دهیاران) و پرسشنامه های خانوار و فرم های مشاهدات میدانی انجام گردیده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، تحلیل های آماری و فضایی و نرم افزارهای مختلفChoice Expert، SPSS و ArcGIS استفاده شده است. نتایج تحقیق موید آن است که در 4/50 درصد از خانوارهای مورد مطالعه، هیچگونه نظارتی بر ساخت و ساز مسکن وجود نداشته است. همچنین براساس تحلیل رگرسیون، میزان تاثیرپذیری سطح کلی موانع و محدودیت های توسعه مسکن به ترتیب از مولفه های اقتصادی، نهادی، اجتماعی و فرهنگی در بالاترین میزان می باشد ولی تاثیرپذیری آن از مولفه کالبدی و زیست محیطی در سطح معنادار نبوده است.

    کلیدواژگان: توسعه مسکن، موانع و محدودیت ها، روستا
  • پاکزاد آزادخانی*، جعفر حسین زاده، سارا اسفندیاری صفحات 963-978

    یکی از مهمترین مشکلات فضاهای ورزشی در شهرهای ایران عدم توجه به مکانیابی درست اینگونه فضاهاست. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی توزیع مکانی کاربری ورزشی شهر ایلام و تعیین پهنه های مناسب به منظور ارایه الگوی مطلوب می باشد. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از نوع کاربردی است. شیوه گردآوری اطلاعات در آن کتابخانه ای و میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه و نقشه های GIS می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کارشناسان مدیریت شهری و تربیت بدنی مناطق 4گانه شهر ایلام تشکیل می دهد. که تعداد 20 نفر از آنها به شیوه در دسترس انتخاب و از آنها نظرخواهی شد. تجزیه و تحلیل داده-ها با استفاده از نرم افزارهای GIS و AHP انجام شده است. نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان داد که فضاهای ورزشی در شهر ایلام از توزیع مناسبی برخوردار نیستند و در احداث فضاهای ورزشی به معیارها و استانداردهای مهم مکانیابی فضای ورزشی توجه زیادی نشده است. همچنین از نظر کارشناسان معیار تراکم جمعیت از مهمترین معیارهای تعیین فضاهای ورزشی است. در این پژوهش 11 هکتار از اراضی شهری شهر ایلام به عنوان بهترین مکان هایی که قابلیت احداث فضای ورزشی جدید، براساس معیارها و استانداردهای تعیین شده، دارند معرفی و پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، کاربری ورزشی، مکانیابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، شهر ایلام
  • زهرا شریفی نیا* صفحات 979-994

    در ادبیات مربوط به مهاجرت، به علت مهاجرت، بیش تر توجه شده و به اثرات مثبت آن بر رفاه و اقتصاد در مبدا و مقصد خانوارها چندان توجه نشده است، بنابراین نظر به عدم توجه کافی به این موضوع در کشور، مقاله حاضر به بررسی نقش پول انتقالی مهاجران روستایی بر بهبود وضعیت اقتصادی و رفاه خانواده های آنان در دهستان میانکاله(شهرستان بهشهر) به عنوان یکی از اثرات مثبت مهاجرت جامعه مبدا می پردازد. روش تحقیق بر اساس هدف کاربردی و بر حسب روش توصیفی، زمینه یابی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تحقیق را جمعیت روستاهایی از دهستان میانکاله تشکیل می دهند که طی دهه های 95-1385 یک دوره کاهش نرخ رشد جمعیت را به دلیل مهاجرت های روستایی سپری کرده اند. با استفاده از فرمول کوکران به روش تصادفی ساده 378 خانوار دارای مهاجر به عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی(آزمون t تک نمونه ای و ویلکاکسون) استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که از یک سو میزان رضایت خانوارهای دارای مهاجر از وضعیت درآمد و سرمایه گذاری در قبل و بعد از مهاجرت در سطح خطای کوچک تر از 01/0 تفاوت معنی داری دارد، و از سوی دیگر تاثیر مثبت پول انتقالی مهاجران بر تغییر وضعیت اقتصادی و رفاه خانواده های آنان از حد متوسط به بالاست.

    کلیدواژگان: مهاجرت، پول انتقالی، دهستان میانکالهشهرستان بهشهر
  • محمود رحیمی*، امیر ایازی، مهدی روانشادنیا صفحات 995-1009

    تاب آوری در برابر زلزله یکی از مفاهیم بسیار مهم نظری وکاربردی در مدیریت بحران می باشد. طی چند دهه گذشته رشد شتابان شهری (بویژه در کشورهای در حال توسعه) موجب شده که آسیب پذیری آن ها در برابر بحران ها با منشاء انسانی و طبیعی بیش از پیش گردد. لذا تاب آور نمودن جوامع شهری دارای اهمیت خاصی می باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر به دنبال سنجش و ارزیابی تاب آوری محله فرحزاد در چهار بعد کالبدی - محیطی، اقتصادی، اجتماعی و مدیریت -نهادی است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی - تحلیلی است. جهت سنجش میزان آسیب پذیری بخش مرکزی از لحاظ کالبدی از نظر 14 کارشناسان براساس مدل سلسله مراتبی AHP استفاده شده است. نتایج پژوهش گویای آن است که آسیب پذیری بالای کالبدی محله فرحزاد است؛ به طوری که حدود 53 درصد بناها در رده آسیب-پذیری زیاد و 10 درصد در رده آسیب پذیری خیلی زیاد قرار گرفته اند. همچنین تحلیل پرسشنامه گویای سطح پایین تاب آوری در محله مورد پژوهش است. نتایج رگرسیون نشان می دهد که در محله فرحزاد شاخص های مدیریت - نهادی، اجتماعی، اقتصادی و محیطی به ترتیب بر تاب آوری موثر می باشند. نتایج تحقیق نشان می دهد که برای افزایش تاب آوری در محله فرحزاد بایستی در اولویت نسبت به ارتقای شاخص های کالبدی اقدام گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شاخص ها، آسیب پذیری، محله فرحزاد
|
  • Vakil Heidari Sareban * Pages 677-692

    The research method was analytical -explanative survey type. It can be said that studied population in this study consists of all youth living in rural areas of Ardabil County in 2017 (N=85053), among which 383 persons were selected as statistical sample using Cochran formula. Sample size was determined based on the Cochran’s formula and the required data were collected through questionnaires. Content validity of the questionnaire was confirmed by professors and experts and its reliability was determined based on Cronbach's alpha (0.84-0.91). Result and Disscusion: in order to analyze the data, factor analysis model was used and the results of this model showed the most important factors impowerment of social consrnsus in studied region includes four components (social empowerment and territorial belonging, reinforcment of satisfication and information, confidence building and instituational capacity-building and reinforcment of economy infrastructure and pyschological empowerment) that explained variance and the cumulative variance by the five factors 58.17.

    Keywords: Social Consesus, social solidarity, Social Coherence, Rural Development, Ardabil county
  • Saeid Amanpour * Pages 693-708

    Accordingly, the aim of this study is to measure the difference between the level of satisfaction with the quality of public urban services and urban spatial distribution in the city of Ahwaz 7th area. This research is based on an applied and descriptive-analytical purpose. The field method (questionnaire) is used to measure the urban spatial distribution of the comprehensive Abu Javan district program and also to assess the citizens' satisfaction with the quality of urban services. Sample size according to the population of AHOVAZ city was 322 and in order to increase the accuracy of 350 questionnaires was calculated and distributed among 7 regions of Ahwaz. Data analysis was PROMETHEE, T Test and Kruskal-Wallis model. In the f PROMETHEE model of the region, based on the three outputs of the analysis (positive ranking, negation ranking and net output), the prioritization was completed. The areas with the highest positive and negative footprint indicate a high density of services and areas with the least positive and most unfavorable indications of the low level of their participation in urban services. The results of t-test for assessing citizens' satisfaction with the quality of urban services indicate that there are differences between the region. Finally, results of Kruskal-Wallis test showed that there is a significant difference between satisfaction level of urban services quality and urban spatial distribution in Ahwaz city.

    Keywords: spatial distribution, satisfaction, Quality of Urban Services, Ahvaz city
  • Sadegh Allahyari, Nasrolah Molaei Hashjin *, Teymour Amar, Parviz Rezaei Pages 709-724

    The creation of dams changes the patterns of land use, water and other natural have a negative impact on a wide range. These changes will cause the villagers to suffer damage, social services and so on. In this research, the effects and consequences of dam construction in Khuzestan consequences on tof the study area were investigated. The method of collecting information in this research is a library-survey method and was used by interviewing and questioning (in the framework of field method). The geographic area of this study is 122 rural settlements located at Karun 3 Gotevand Olia Dam and dispersed in the cities of Izeh, Gotvand and Dehdez due to geographical dispersion. The number of samples studied in the geographical area consists of 36 villages and 234 households. The Cochran formula has been used to determine the sample size of households. Sampling method was selected according to the number of samples, stratified and random methods. Also, Swat model (SWOT) was used to analyze the data and intervention in the settlement system of the study area and to design the optimal landscape of the settlement system.The displacemente of villages and rural roads, the changing of th, displaced marginal population in the, the unwanted migration of people and the wandering In cities and creating social conflicts, high costs of peopled resettlement,jobs, destroying fertile lands and reducing agricultural production, destroying public places, utilities, cultural and religious sites, and The feeling of no Identity and psychological problems have been studied in the range studied.

    Keywords: Dam, Khuzestan, sociocultural consequences, Migration
  • Ahmad Roumiani *, Hamid Shayan, Hamdollah Sojasi Qeidari, Mohammad Reza Rezvani Pages 725-744

    Tourism planning is one of the approaches that has been effective in various dimensions of economic, social, cultural, environmental and political tourism in recent decades, and as a system, dominates the tourism spaces of a region and provides grounds for Wise management of space, human beings and activity. Therefore, the purpose of this research is to study and analyze the situation of rural areas based on the spatial planning of tourism in eastern Mazandaran province. The type of research was applied and field data was used to collect data. GIS was used to analyze the information and rank the villages using statistical methods and the WASPAS model. The statistical population of this study is 21 tourist destination villages in three groups of locals, tourists and experts. The findings of the t single-sample statistics indicate the significance level of tourism spatial planning indicators of the village in the studied area. Also, the highest ranking among locals, tourists and experts belonging to the village of al-Taepah (Abbasabad) with Qi is equal to 0.856, and in the second place, the village of Shahid-Abad with Qi is 129.9 and in the third place of the village Niall with Qi is equal to 126.0. Thai villages with Qi equal to 0.101, the village of Orab with Qi is 103.03 and Lmorsk with Qi is equal to 105.0.

    Keywords: : Spatial Planning, Rural Areas, tourism capacity, WASPAS Model
  • Sedighe Lotfi *, Mohammad Sasanipor Pages 745-758

    Security is the most fundamental need of human being and its provision is one of the preconditions to attain better spiritual life. Shiraz due to many different factors such as cultural diversity is facing serious security problems. These problems are embedded in physical, socio-economic status of the city. In this article the impacts of environmental elements on the sense of security is studied in public space. The methodology of the research is based on descriptive-analytical approach which was accompanied by conducting a field work tom complete the questionnaires and the samples were dispatched using random method which 386 samples The model of path analysis was used to determine the influential factors on the level of satisfaction in public space and by using the applied software of EQS the direct and indirect impacts of independent variables on the depended variable were analyzed. The results of research showed that the highest impact which influenced directly on depended variable belonged to informative elements such as light, gender, accessibility to transport. In general, the impact of gender and informative elements with the score of 0.311 and 0.258 showed greater influence respectively. The variables of congestion and form with sum score of 0.02 and 0.06 had the lowest influence on sense of security respectively. Therefore the structural equitation indicated that the level of sense of place could be predicted by accessing the standard score relevant to influential environmental factors on security.

    Keywords: Sense of Security, public space, Urban Space, Path analysis, Shiraz
  • Ahmad Pourahmad *, Saeed Zanganehshahraki, Asghar Heydari Pages 759-774

    Quality of life is a concept that used to in the field of welfare of the community and promoting of it, is one of the most important goals of governments around the world. Therefore, the main objective of this research is to analyze the various dimensions of quality of life in the area of inefficient urban fabric in the 1th district of 15th Region of Tehran Municipality. The method of this research is descriptive-analytic and correlation based on the primary data. The collection of preliminary data was done in a documentary and survey manner by using a questionnaire. Collected data was processed by using SPSS and Smart PLS software. The results of the study indicate that based on the results of the T test in first district, the mean of quality of life is 2.39 in the Likert spectrum and it is at the low level. Also based on the results of PLS path modeling and multivariate regression test, respectively, physical, economic, environmental, social, services and accessibility factors, have the highest impact and index of Ineffectual urban texture has the least effect on the satisfaction from life in ineffectual urban texture in the 15th district of the municipality of Tehran. Of course with the planning to upgrade and organizing these components, it is possible to increase the level of satisfaction from life in this area.

    Keywords: quality of life, ineffectual Texture, PLS Route Modeling, 1th district of 15th Region of Tehran Municipality
  • Bahram Mardi, Asghar Shokrgozar *, Esmaeil Aghaeizadeh Pages 775-792

    Housing is one of the most important investments of the Iranian people, and people depending on their financial ability, try to find a suitable place to live in. Poor people are no exception and one of the results of their effort is the formation of spontaneous fabrics in cities that, although seemingly providing a place for people, are less favorable compared to planned parts. Therefore, in this study we have tried to study via descriptive-analytical method and using documentary and field study, two different fabrics included spontaneous and planed fabrics in Nasim Shahr as a city of Tehran province in terms of access to existing services as well as the relationship between occupation, durability, oldness and built up area of residential units. The urban service standards and function radius are used to study of urban services. Also The Spearman correlation coefficient is used for the study of correlation between the variables in SPSS. Studies have shown that the total score of spontaneous and planned fabrics in the field of services are respectively equal to 3/5 and 4 and in this respect there is not much advantage in this in the planned part of city. According to Spearman test there is a significant correlation between all the variables, but only the relationship between ownership with durability and oldness with built up area of residential units is at a relatively high level and the relationship between other variables is low.

    Keywords: spontaneous settlements, Planned Settlements, ownership, Urban Service, Nasim Shahr
  • Amir Konjkav Monfared *, Mohamad Ghaffari, Amin Taslimi Pages 793-810

    Regarding the competitiveness of tourism destination in today’s world, first travel is not reliable indicator of tourism destination success. However, it is tourism destination revisit intention that defines tourism destination success. This is why that the present study aimed to investigate the effect of tourism destination brand involvement on the destination brand equity and the tourism destination revisit intention. For this purpose, Yazd City was selected as case study. The statistical population of this study consists of inbound tourists who visited Yazd in November 2016. A total of 200 tourists were selected from this population randomly. In order to collect the research data, a self-administrated questionnaire was developed. The validity of questionnaire was examined and confirmed through content validity. Also the reliability of questionnaire was examined through Cronbach’s Alpha Coefficient. The coefficient was 0.928 for our questionnaire which confirms its reliability. The research data were analyzed through SPSS and Lisrel. The findings revealed that tourism destination brand involvement affects tourism destination brand awareness, tourism destination brand image, tourism destination brand loyalty, and perceived quality significantly. Another part of our findings revealed that destination brand awareness influences tourism destination brand image significantly. Also tourism destination brand image and perceived quality influence tourism destination brand loyalty significantly. Finally the findings the findings revealed that tourism destination brand awareness, tourism destination brand image, tourism destination brand loyalty, and perceived quality affect tourism destination brand involvement significantly.

    Keywords: Tourism Destination Brand Involvement, Tourism destination brand Equity, Tourism Destination Revisit Intention
  • Nasrin Mokhayeri *, Shohreh Taj, Alireza Estelaji, Seyed Hasan Motie Langrodi Pages 811-826

    The strategy of the creation and development of conversion industries Due to the continuous relationship between the agricultural sector, the main activities of the villagers on the one hand, and the existing facilities in the village, on the other hand, plays an important role in rural development.By using agricultural raw materials and creating employment, they increase income in rural areas. In this regard, the present study is aimed at investigating the role of conversion and complementary industries on the economic indicators of the marginal villages of industrial towns in Gorgan.Accordingly, 100 household caregivers from 20 villages were selected as sample size and randomly selected. The instrument of measurement in this research was a researcher-made questionnaire whose validity was based on the experts' opinions and its reliability was calculated by calculating the Cronbach's alpha coefficient. The findings of the research showed that the conversion and complementary industries have been affected by a moderate increase in the economic index of the marginalized villages in industrial towns.The results also indicated that the creation and expansion of conversion industries by increasing investment, creating new employment opportunities, providing job diversification, increasing rural incomes, increasing agricultural productivity, exporting agricultural products, increasing savings and rising prices Real estate land and real estate stock market growth has had a positive and significant relationship in the level of 99% confidence (P <0.01).

    Keywords: Industrial Town, Industry, village, Income
  • Vahid Riahei *, Saeid Nasire Zare Pages 827-840

    Employment is one of the priority components of rural life and its attention is essential due to its role in the development of these areas and the necessity of such an equitable distribution of employment opportunities in these areas. The purpose of this study was spatial analysis of employment plans in rural areas of Tarom city. The research was applied in terms of descriptive-analytic nature and its data were collected through documents. The statistical population included all rural areas of Tarom city and its sample size was 54 rural points. Also, considering the employment and activity of the projects, clusters of activity in economic groups were studied and documentary sources were used to study the relative advantage of Tarom. The results showed that most of the job creation schemes were in the livestock, industry and agriculture sectors, respectively, and the scope of the projects was proportional to the relative advantage of the rural areas under study, which are suitable for agricultural activities, industry development and tourism services. , have been. Also, most of the clusters of activity were in the agriculture sector, and although it had fewer loans and facilities than the livestock sector, it was able to achieve the clusters of activity in the first (production) and second (processing) clusters. Provided more employment than other sectors of the economy. Thus, paying attention to the clusters of activities in job creation schemes can provide more employment and job diversification for rural areas.

    Keywords: Employment Plans, Relative advantage, Activity Cluster, Tarom City
  • Kaveh Aminnejhad *, Ata Gafari, Mohammad Hassan Yazdani, Alireza Mohammdi Pages 841-856

    In the modern era, the rapid development of information and telecommunications technology, the transition from industrial city to various types of new cities have been: digital cities, knowledge-based, informational, inclusive, and at the head of them have facilitated the smart city. One of the requirements for the formation of smart cities is the change in the approaches to the management and governance of the cities, which is referred to as smart governance. According to some experts, smart cities begin with smart governance. The main objective of this study is to investigate the bases and obstacles that are involved in the realization or lack of realization of intelligent governance. In this regard, while identifying and studying the instances of intelligent governance, Nursingand analyzes the level of readiness and feasibility of existing bases in this area. The type of research is developmental-practical, and in terms of nature and method, descriptive-analytical and survey. Initial data collection was carried out using documentary and field methods . The data analysis process was performed through the network analysis or ANP analysis and the Super Desicion software. The results of this study show that the Smart governance with a score of 0.14 after the environment, mobility and smart people is in the fourth place of implementation. Among the obstacles to realizing the city, the lack of specialized staff and research centers are the most important obstacle in the realm of environment Smart is in the heart of the city.

    Keywords: Intelligence, Smart city, Smart governance, and Sanandaj
  • Mohammad Valaei *, Abdollah Abdollahee, Aynaz Eskandarzadeh Eskandarzadeh, Akbar Hoseinzade, Hadi Zarbi Pages 857-872

    The basis of research based on pragmatism is a mixed research method. The purpose of this study was to investigate the role of rural management in resilience of villagers against drought. The research is applied in terms of purpose, descriptive-analytical method and nature and in order to collect information from library and field studies. The Spatial realm of this research is rural settlements in the Township of Miandoab. The Township has 73338 households and 260628 population in 1395 and The Statistical Society consisted of 176 managers and employees of agencies involved in rural affairs. Including, Deputy Minister of Rural Development, Governorate, Provinces, Electricity Office, Rural Wastewater, Water Resources Administration, Housing Foundation, Agricultural Jihad, etc. To sample from Qualitative methods (snowball and theoretical method) have been used for sampling. The reliability level of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha for rural management indicators of 0.729 and for resiliency indicators of 0.651. The mixed method(Quantitative and qualitative) has been used to analyze the information. The results showed that there is a significant relationship between rural management and improvement of rural resilience. Also, the most important factors promoting the resilience of villagers to drought are the »Government policy and support« factor and the »diversification of rural economy« factor. Also, the performance of rural managers has increased in indicators of »infrastructure-physical, budget allocation and financial resources« and has led to this indicator to have the greatest impact in improving the resilience of villagers to drought.

    Keywords: local management, Resilience of the villagers, Natural hazards, drought, Miyandoab
  • Afshin Motaghidastenaei *, Arash Ghorbani Sepehr Pages 873-890
    Many of the frontier river basins in the world are simultaneously recognized as key engines of regional economic development, major livelihoods sources, as well as critical biodiversity conservation areas. These benefits often create a competitive role for governments and challenge them. Given the geographical location, strategic location of Iran and the presence of common water basins, the use of border and transboundary water diplomacy is considered as an essential tool for managing water crisis and adaptation to the problems caused by dehydration in the country. Based on this, a descriptive-analytical method has been used to write the present research. The findings of the research show that the only tool for organizing the situation in the current situation in Zaza Mazzi is the correct use of water diplomacy. The results of the research show that the formulation of water diplomacy by the Islamic Republic of Iran with the country is one of the requirements that should be pursued with seriousness in the future, using positive capacities and using the principles of international law, in order to address the situation of the Zabul border town before it arrives. The crisis can be solved with easier and less costly Scenarios.
    Keywords: Water diplomacy, Frontier river, Urban settlement, border city, Zabul
  • Habibollah Fasihi * Pages 891-904
    The aim of this study is to investigate the spatial distribution of pharmacies in district 20th ‎of Tehran municipality. The research method was descriptive-analytic and we use spatial statistics ‎and buffering techniques in GIS. The data used included the location of the ‎pharmacies, the land use information and population blocks . Findings ‎show that in the study area, there is one active pharmacy for every 6030 people, which is around ‎world standards but lower than those defined in Iran. Nearest neighbor analysis conclusions ‎show that the closest neighborhoods ratio was 0.77. Multi-distance cluster analysis shows that ‎observed results curve was higher than the expected results curve. The Z score of the Moran ‎index was nearly 1 (0.99). The oval ‎concentrations of the population and the oval focus of the pharmacies are not overlapped. These ‎all show that the distribution of pharmacies is clustered. If we assumed a service area of 330 ‎meters radius for each pharmacy, it concluded that 51 percent of the region area and 60.7 percent ‎of its residents are under the jurisdiction of at least one pharmacy and the rest are not been ‎covered. Therefore, apart from eliminating deficiencies, planning for the appropriate distribution ‎of health and health centers in the region is also necessary.‎
    Keywords: Spatial distribution, Buffer Technique, Accessibility, Pharmacy, District 20th
  • Hojjatollah Rashid Kolvir *, Naeim Ghaffari Hashtjin, Asghar Bagheri, Vakil Heidari Sarban Pages 905-922

    Rural tourism is one of the most important type of tourism that has been noticed with representing attractions and motivations in utilizing spaces and rural environment characters for tourists through amelioration and promotion in “economical”, “social”, “sub-structural and ecological” characters of host region. This study aims to investigate the tourism development bases and tourism influences “social”, “economical”, “ecological”, “sub-structural” development of Kazaj village as one the tourism purpose villages of Ardabil province. The present study is In term of developmental purpose and also the descriptive-analytical method. Marriage circumstances quality, age, occupation, educational grade and financial condition are independent criteria and attitude toward research dependent elastic tourism. Gathering the information is being done through two methods of documentary and field study. Statistical population of this research is implicating the head of the families (142 persons) and in addition village tourists of the case of research (54 persons). ISDM method and exploratory factor analysis method is being used for data analysis which criteria are from interdependent type. The final result of this research is expressing; In terms of inhabitants, rural development has significance respectively on the basis of the four variables “ecological”, “economical”, “social”, “sub-structural” while in terms of tourists, it is significant, on the basis of variables "ecological", "social", "financial", "sub-structural" criteria. Also, Using the factor analysis method for inhabitants especially 6 rated factors are above 1 whereas This value was clarified 5 factors for tourists. Achieved factors include: “financial”, “Fundraising”, “Infrastructure”, ”social”, “Village Development Planning”, “Quality of Life” and “security”.

    Keywords: Tourism, tourism development, Rural Development, Rural tourism, Kazaj village
  • Ebrahim Farhadi, Keramatollah Ziari *, Ahmad Pourahmad Pages 923-944

    Housing is considered to be the most basic and most sensitive part in the planning of economic and social development. Housing is the smallest and smallest form of physical embodiment of human-environment interaction, and spatial crystallization is the vital function of human habitation in its core roles. The present study is an applied target type. Regarding the nature, the main approach to the present paper is descriptive-analytical and according to the research subject, field of study and the nature of the subject, quantitative methods and techniques (geographic weights regression model) have been used. Several factors affect the price of housing, one of which is the type of land use that plays a key role in determining housing prices. In area 7 of Tehran, due to the combination of user and specific features that govern the use of this area, we have been studying the effects of each usage on the price of housing, so that by identifying the effects of each type of usage on the price of housing, planning in the region level can be made. For housing and housing economy. Given that the topic of housing economics is an inclusive and interdisciplinary topic (politics, economics, management, geography, etc.), this article further discusses the impact of geographic factors (types of uses) on housing prices, which ultimately revealed that access Urban transportation, terminals and warehousing with R2 87 /, Utilization of urban services with R2 87 /, Green utilization and parks with R2 / 80, Commercial and office applications with.

    Keywords: Housing Economy, land use, Weighted Geographic Regression Model, Tehran Municipality 7th District
  • Sadegh Asghari Lafmejani *, Azam Bordbar Galavi Pages 945-962

    Rural houses in Iran are very vulnerable because of their uncommon form and due to their weak structures and it seems that financial savings and lack of supervision over construction and structures are the determining factors. With this outlook, the present article intends to analyze the obstacles and limitations to the development of rural housing and to study the quality of rural houses in Zabol and Hamoun counties. The methodology of the present research is descriptive-analytical based on documentary sources and survey studies. The statistical population includes households living in 236 villages. The number of selected villages is determined 37 villages using Cochran and corrective formulas. Finally, using Cochran formula, 362 sample households were calculated and they were selected to complete the questionnaire and their status of housing. Data have been collected through interviews and completion of village questionnaires (with the help of members of Islamic rural councils, local experts and village administrators) and completion of household questionnaire and field observations forms. Analytic Hierarchy Process (AHP), the statistical and spatial analyses, and various software including Choice Expert, SPSS and ArcGIS are used to analyze the information. The results indicate that in 50.4% of households surveyed, there has been no control over housing construction. Also, regression analysis shows that the economic, institutional, social, and cultural components have the greatest influence on the general level of obstacles and limitations to housing development, but the effects of the physical and environmental components on the general level of obstacles and limitations are not significant.

    Keywords: housing development, obstacles, limitations, village
  • Pakzad Azadkhani *, Jaffar Hoisen Zadeh, Sara Esfandyari Pages 963-978

    One of the important problems in terms of sports spaces in Iran is not paying attention to locating. The aim of this paper is to investigate the place distribution of sports land uses in Ilam City and to determine proper arenas in order to present a good pattern. The method is analytical-descriptive and the research is an applied one. The data is gathered from the libraries and by the field study and also the questionnaires and GIS maps were used. The population includes the experts of urban management and physical education in all 4 districts of Ilam City that 20 of them were chosen as the sample by Convenience Sampling and were surveyed. To analyze the data, GIS and AHP softwares were used. The findings reveal that the sports spaces are improperly distributed in Ilam City. Moreover, there has been lack of attention to the important norms and standards of sports spaces’ locating in building sports facilities. Furthermore, the views of the experts in the norms of the population density are of high importance in the norms of determining the sports spaces. In this research, 11 hectares of Ilam City’s land pieces were introduced and suggested as the best places proper for building the new sports spaces based on the determined norms and standards. .

    Keywords: Urban Spaces, sports land uses, locating, Geographical Information System (GIS), Ilam City
  • Zahra Sharifinia * Pages 979-994

    In immigration literature due to immigration more attention has been paid to its positive effects on the welfare and economy of the origin and destination of the households. This paper examines the role of remittances on the Change in the Economic Situation and the Welfare of Their Families of Miankaleh as one of the positive effects of immigration on the development of the community of origin. The research methodology is based on the purpose of the applied research and is based on descriptive method. he data collection tool was a questionnaire. The statistical population of the study consisted of the population of the villages of Miankaleh. Using the Cochrane formula 378 immigrant households were selected as samples. To analyze the data descriptive statistics and inferential statistics were used. Findings show that the satisfaction of immigrant households varies from income status before and after immigration, Also he impact of migrants' transfer money on increasing the willingness of the rural community improving the level of Economic Situation and the Welfare of their families is moderate to high

    Keywords: “Migration”, “Remittances”, “Miankaleh”
  • Mahmoud Rahimi *, Amir Ayazi, Mahdi Rvanshadnya Pages 995-1009

    Resiliency for earthquake event is an important key concept in disaster management. During recent decades urban arising growth especially in developing countries cause that these cities have been more vulnerable against natural and technological hazards. Therefore community resiliency in metropolitans is more important. Based on, this research seeks to evaluation and assessment of physical, environmental, socioeconomic insituation management resiliency in Farahzad neighborhood. A descriptive analytical method and Delphi panel conducted. In order to vulnerability evaluation of central part pertains to physical vulnerability use fourteen expert opinions with AHP approach. Results shows Farahzad physical vulnerability is high; as about 53% of constructions are located in high vulnerability level and 10% in very high vulnerability. Questionnaire analysis shows the low level of resiliency in Farahzad neighborhood. Results of regression reveal socioeconomic, insituation management and environmental indexes affected on resiliency. The results of the research show that in order to increase the resilience in Farahzad neighborhood, priority should be given to promoting physical indices.

    Keywords: resiliency, indexes, Vulnerability, Farahzad neighborhood