فهرست مطالب

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید ضیاء مرتضوی* صفحات 13-34

    جایگاه خانواده به عنوان گسترده ترین نهاد اجتماعی با خاستگاهی طبیعی و غریزی چنان است که هیچ جامعه ای نمی تواند خود را فارغ از مسایل آن بشمارد. دولت ها در هردو حوزه حاکمیتی و تصدی گری، توجه جدی به حمایت از خانواده و مسایل مرتبط به آن دارند و اعمال قدرت در بخشی از شیون آن را در شمار اختیارات و وظایف خود می دانند. پرسش این است که آیا حکومت اسلامی از موضع حق حاکمیت خود می تواند به هدف اجرا و در طول احکام موجود، بر پایه مصالح کلی فرد و خانواده و جامعه به سیاست گذاری و محدود کردن اراده افراد بپردازد؟ آنچه در متون فقهی رایج از گذشته وجود داشته و دارد، نوعا وظایف و اختیاراتی است که برای حاکم یا حکومت در قلمرو فصل خصومت یا در مواردی از باب حسبه تعریف می شود؛ ولی آیا سایر امور نیز که در اصل به اراده و خواست خود اشخاص یا توافق آنان واگذار شده است و شارع حکمی الزامی متوجه افراد نکرده یا حتی حکمی الزامی دارد، در حوزه اختیارات و دخالت حکومت قرار می گیرد؟ اموری مانند سن ازدواج، رعایت چارچوب های بهداشتی، ثبت ازدواج و طلاق و ولادت فرزند، میزان مهریه، نفقه و میزان آن، فرزندآوری و تعداد آن، حضانت، تعدد همسر، نام گذاری و شغل فرزندان. علامه طباطبایی - بر خلاف نوع فقیهان و مفسران - به روشنی بر حق حاکم یا حکومت اسلامی برای دخالت در قلمرو اختیارات افراد ازجمله در امور خانواده تصریح کرده است و نظریه «منطقهالفراغ» از آیت الله صدر در ادامه و در راستای همین نگاه و ظاهرا برخاسته از آن بوده است. البته نگاه امام خمینی گرچه امری فراتر از نگاه این دو اندیشمند است؛ اما نوع نگاه طباطبایی امری راهگشا و نقطه ای کلیدی در اداره جامعه ازجمله در حوزه مسایل خانواده است. آنچه در این مقاله آمده، گزارشی تحلیلی از نگاه ایشان و نیز سنجش آن با نگاه آیت الله صدر و امام خمینی است.

    کلیدواژگان: خانواده، قانون حمایت از خانواده، تعددهمسری، اختیارات دولت، منطقهالفراغ، ولایت مطلقه
  • علی اکبر تاج مزینانی، راحله کاردوانی* صفحات 35-65
    «زنان» از گروه هایی هستند که به ویژه در دهه های اخیر در گستره ای وسیع، جامعه هدف سیاست گذاری اجتماعی بوده اند. این امر به سبب تفاوت بنیادین و مهمی است که زنان و مردان در ویژگی های طبیعی و مسئولیت های مربوط به زایش و نگهداری کودکان در خانواده دارند. اختلاف نظر در مورد منشا مادری و چگونگی رویارویی با آن در برنامه ریزی جنسیتی و ارایه خدمات سیاست اجتماعی، رویکردهای نظری گوناگونی را ایجاد کرده است. در این نوشتار، با هدف فهم رویکرد کلان سیاست گذاری اجتماعی ایران در مورد نقش مادری و پاسخ به این پرسش ها که «محور سیاست های کلی ایران در مورد نقش مادری، خانواده است یا جنسیت؟ و رویکرد حاکم بر سیاست گذاری اجتماعی ایران منطبق بر کدام یک از رویکردهای توسعه در حوزه برنامه ریزی جنسیتی است؟» به تحلیل محتوای کیفی سیاست های کلی ایران (از انقلاب اسلامی تاکنون) پرداخته ایم. در این راستا تمامی سیاست های کلی در ارتباط با نقش مادری زنان (به عنوان جامعه آماری تحقیق) استخراج و تحلیل شده است. بر اساس یافته های حاصل از این تحلیل و مقولات مستخرج از آن، محوریت «خانواده» در سیاست گذاری حوزه مادری و انطباق رویکرد «تعینی» و مدل برنامه ریزی جنسیتی «زنان در توسعه» بر سیاست های کلی این حوزه نتیجه گرفته شد.
    کلیدواژگان: مادری، خانواده، توسعه، سیاست های کلی جمهوری اسلامی ایران
  • حسین حاجی حسینی*، احمد مرتاضی صفحات 67-92

    یکی از حقوق مالی زن در برابر شوهر مهریه است که در نکاح دایم، تعیین آن در لحظه انعقاد عقد، الزامی نیست؛ بلکه می تواند به پس از عقد نیز موکول شود که در آن صورت با عنوان تفویض مهر از آن یاد شده و به آن زن، مفوضهالمهر می گویند. تعیین کننده مهر می تواند زن یا شوهر یا شخص و یا اشخاص ثالث باشند که به آنها حاکم یا داور اطلاق می شود. یکی از فروض تفویض مهر، زمانی است که یکی از زن یا شوهر، حاکم یا داور باشد؛ ولی پیش از مواقعه و تعیین مهر، از دنیا برود. پرسش این است که در این حالت، زن چه حقی بر عهده شوهر دارد؟ فقیهان در این حالت به سه نظریه عدم وجوب مهر، وجوب مهرالمثل و وجوب مهرالمتعه برای زن قایل شده و به ادله نقلی و عقلی تمسک جسته اند. قانون مدنی در مواد 1087 و 1088 حکم مفوضهالبضع در فرض فوت یکی از زوجین، پیش از تعیین مهر و نزدیکی را بیان کرده؛ ولی درباره مفوضه المهر ساکت است. به نظر می رسد با توجه به اینکه از یک سو نظریه مشهور فقیهان، مهرالمتعه بوده و از ادله استواری نیز برخوردار است و از سوی دیگر، قانون گذار نیز در مقام بیان حالات و فروض تفویض بوده؛ ولی حکم این فرض را بیان نکرده نوعی نقص بر قانون تلقی شده و ازاین رو هم برای جبران خلا قانونی آن و هم برای تبیین حقوق زنان در این فرض، باید ماده ای در بیان حکم این فرض مطابق با نظریه مشهور در نظر گرفته شود. پژوهش حاضر در پی ارایه نظریات مطروحه، نقد و بررسی ادله آنها و درنهایت، انتخاب دیدگاه متقن از حیث فقهی است که با مقتضیات زمانی حاضر نیز مناسب تر باشد و به تامین بهتر حقوق زنان بینجامد.

    کلیدواژگان: مفوضهالمهر، موت حاکم، حق زوجه، مهرالمثل، مهرالمتعه
  • یاسر رستگار، ابراهیم اخلاصی*، لیلا گلشنی خجسته صفحات 93-116

    بدن فراتر از بعد زیستی آن، یک عنصر فرهنگی است که در ذهن کنشگران اجتماعی، معانی متفاوتی را از آن خود کرده است. کنشگران اجتماعی حسب نوع تفسیری که از بدن دارند، آن را مدیریت می کنند. پژوهش حاضر در پی کشف دلایل اهمیت یافتن مدیریت بدن در زنان، با درپیش گرفتن رویکرد کیفی مبتنی بر پارادایم تفسیری است. داده های میدانی از طریق انجام 22 مصاحبه عمیق با زنان مراجعه کننده به آرایشگاه ها و مراکز زیبایی در شهر بندرعباس گردآوری شده اند. تحلیل مضمونی داده ها نشان می دهد چرایی اهمیت مدیریت بدن در زنان موردمطالعه بر حسب مضمون نهایی «بصری شدن منزلت» می تواند به تصویر کشیده شود. مضمون اخیر حاصل تجرید مضامین کلی «به تعویق انداختن پیری»، «کسب آرامش و نشاط»، «اصالت یافتن ظاهر»، «تمایزطلبی»، «پذیرش اجتماعی» و «زیبایی شناختی شدن بدن» است. به نظر می رسد تنظیم بدن برای دیده شدن در فضای عمومی در دسترس ترین شیوه به دست آوردن منزلت برای زنان موردمطالعه است. بر همین اساس، در پی بصری شدن نشانگان منزلت آفرین، تغییر در ظاهر بدن با ایجاد تغییر در منزلت زنان همراه می شود.

    کلیدواژگان: بدن، مدیریت بدن، جامعه شناسی بدن، بصری شدن منزلت، زنان، فرهنگ مصرفی
  • حسنعلی علی اکبریان* صفحات 117-135

    موضوع این مقاله «نظریه علامه طباطبایی درباره اختیارات حاکم اسلامی در وضع احکام متغیر، با نگاه به احکام زنان» است. نوشتار حاضر با روش تحلیلی به دنبال تبیین، نقد و بررسی نظریه علامه در حل چالش های فراروی احکام شریعت در عصر حاضر، با تطبیق بر برخی احکام زنان است. شریعت اسلام احکامی ثابت دارد که ممکن است برخی از آنها در اوضاع زمانه باعث سوءاستفاده شوند. علامه طباطبایی فضای سوءاستفاده از برخی احکام زنان و خانواده را در عصر حاضر و درنتیجه ستم به زنان با آن احکام را بیان کرده و راه حل نهایی جلوگیری از آن ستم و سوءاستفاده را احکام حکومتی حاکم مشروع دانسته است. در این مقاله نخست نظریه علامه در قلمروی که بیان کرده، تبیین و امکان توسعه آن به موارد دیگر بررسی شده است. ازآنجاکه نظریه او نزدیک به نظریه منطقه الفراغ شهید صدر است، این دو نظریه مقایسه شده اند. سپس نظریه مختار ارایه شده و درنهایت مخاطرات این نظریات، برای به کارگیری مناسب آنها بیان گردیده است.

    کلیدواژگان: حکم متغیر، حکم ولایی، مباحات، الزامیات، احکام وضعی، عدل و ظلم
  • علی آقا پیروز* صفحات 137-169

    آیا با استناد به قوامیت مردان در آیه قوامون می توان حرمت ولایت و مدیریت های اجتماعی زنان را استنتاج کرد؟ اثبات حرمت مدیریت های زنان به این بستگی دارد که اولا دامنه قوامیت بالاصاله یا بالقیاس عام باشد؛ ثانیا قوامیت به معنای تسلط و ولایت باشد. ثالثا مدیریت های اجتماعی از جنس ولایت باشند. هیچ یک از این فرض ها ثابت نیست؛ زیرا با توجه به دو علت و یا حکمت مذکور در آیه (بما فضل‏ الله‏، بما انفقوا)، قوامون در محدوده خانواده تفسیر می شود؛ ضمن آنکه قوامون محتمل در دو معنای مراقبت و ولایت است و قابلیت استدلال برای ثبوت ولایت را ندارد و به فرض تعین در معنای ولایت، قیاس خانواده با اجتماع و تسری حکم قوامیت به اجتماع بی دلیل است؛ زیرا ملاک قوامیت مردان در خانواده مشخص نیست. از سوی دیگر ولایی بودن مدیریت های نظام جمهوری اسلامی محرز نیست؛ بلکه نفی ولایت اداری ترجیح دارد. بنابراین آیه شریفه قابلیت استدلال برای حرمت مدیریت بانوان را ندارد. دیدگاه ها با محوریت علامه طباطبایی مطرح می شود. روش تحقیق کتابخانه ای و بر پایه تحلیل آموزه هاست.

    کلیدواژگان: مدیریت زنان، ولایت، قوامیت، خانواده، ولایت اداری
|
  • Seyed Ziya’ Mortazavi * Pages 13-34

    Nowadays, the governments in every sovereignty domain are seriously concerned about the supporting of family and the issues related to it and they consider the exertion of power in some aspects of it to be their own authority domain. The question is whether the Islamic government can do policy making and limit the will of people based on the expediency of person, family and community from his domain of authority with the aim of implementation and in line with the present decrees. Whatever has been stated in the jurisprudential texts are the responsibilities and authorities defined for the government in the domain of settling the hostility in case it happens; however, are the other issues assigned to people based on their will and want or their conformity or the legislator has not assigned any obligatory decree in favor of people or else that obligatory decree is in the authority domain of government, the issues like the age of marriage, consideration of hygiene, registration of marriage, divorce, birth of child, amount of dower and maintenance, giving birth and its number, custody, polygamy, naming as well as profession of children. Allameh Tabatabaee in opposition to the kind of jurisprudents and interpreters has emphasized on the right of governor or Islamic government concerning the meddling in the domain of people’s authorities including family affairs. Moreover, the theory of ‘Mantaqat ol- Faraq’ by Ayatollah Sadr has been the continuance and in line with this very approach and apparently it has been originated out of it, although the view of Imam Khomeini is exceeding compared with those of the two thinkers. Nevertheless, Allameh Tabatabaee’s view is considered as a useful matter and a key point towards the management of community and in regard with the family issues. This article is an analytical report of his view and its comparison with those of Ayatollah Sadr and Imam Khomeini.

    Keywords: Family, the decree of supporting the family, polygamy, authorities of government, Mantaqat ol- Faraq, absolute authority
  • Ali Akbar Taj Mazinani, Raheleh Kardovani * Pages 35-65
    “Women” are the One of the groups that particularly in recent decades in wide range have been the target population in social policy making. This is due to fundamental differences between men and women is an important natural features and risks involved in the birth and care of children in the family. The theoretical approaches in social policy making in motherhood, have been means in the gender sensitive approach. Because this theorise accpect the women′s physical characteristics and emphasis on social policy services in this situation. In This article, to understand Iran′s macro approach of social policy regarding motherhood and answer these questions that “Is the center of Iran's general policies on the role of mothers, family or gender?” and “Which one of the development approaches are conforming on General Policies of Iran?”, have been studied the whole of Iran′s general policies – in women's role as mothers, families and population and coded the finding with thematic analysis technique. Based on the findings, this article result the centrality of “Familly” in social policy regarding motherhood and conformig the approach of “Women In Development” on General Policies of Iran.
    Keywords: &quot, motherhood&quot, family, &quot, Development&quot, &quot, General Policies of Islamic Republic of Iran&quot _
  • Hossein Haji Hosseini *, Ahmad Mortazi Pages 67-92

    One of the financial rights of woman before her husband is dower and its determination is not necessary in time of permanent marriage contract, it can also be delayed after the marriage contract. In that case it is considered as delegation of dower and that woman is called delegators of dower. Those who determine the dower can be the woman, her husband, third party or parties as the arbitrator. One the assumptions of delegation of dower is when one of the woman or her husband is arbitrator but s(he) is passed away before the marriage contract and determining dower. The question is what the right of woman is before her husband. In this regard, the jurisprudents have considered three theories of negation of the necessity of dower, the necessity of suitable dower, the necessity of temporary marriage dower in favor of woman and they have relied on the traditional and rational reasons. The civil law in 1087 and 1088 articles has stated the decree of mofavezat ol- bez’(marriage without stating dower) in case one of the spouses is passed away before determining the dower and sexual relationship while there is nothing in relation with delegators of dower. Although the well-known theory of jurisprudents is temporary marriage dower and it is of firm reasons on one hand and the legislator is in the position of stating the assumptions of delegation on the other hand but he has not stated the decree of this assumption and it is regarded as a kind of defect for the law. Accordingly, it should be considered an article in stating the decree of this assumption consistent with the well-known theory to compensate this defect and to state the rights of women in this regard. This research is to present the stated theories, criticize and investigate their reasons and finally, the choosing of rigid viewpoint in line with the jurisprudence being more appropriate and consistent with the present requirements of time and it can lead to better provision of the women’s rights.

    Keywords: delegators of dower, death of arbitrator, right of wife, suitable dower, temporary marriage dower
  • Yaser Rastegar, Ebrahim Ekhlasi *, Leila Golshani Khojasteh Pages 93-116

    The body beyond its biologic dimension is considered as a cultural element with various meanings in view of social agents who manage the body based on the kind of interpretation out of it. The present article is to identify the reasons of the importance of managing the body in women relying on a qualitative approach based on an interpretive paradigm. The data has been collected via interviewing with 22 women referring to the beauty centers in Bandar Abbas city. The analysis of the data reveals that the reasons of the importance of managing the women’s body as contributors in the study can be illustrated based on the final theme of ‘concreteness of status’. The last theme is the result of the abstractness of general themes such as delaying of aging, achieving gaiety and peace, priority of appearance, discrimination seeking, social acceptance, and aestheticism of woman. It seems that managing the body for being viewed in public is the most accessible way of achieving status for the participant women. In this regard, following the concreteness of the signs of developing status, the change in the appearance gets along with the change in the status of women.

    Keywords: Body, management of the body, sociology of body, concreteness of status, Women, consumption culture
  • HassanAli Akbariyan * Pages 117-135

    The subject of this article is Allameh Tabatabaee’s theory related to the authorities of Islamic governor in the legislation of variable decrees in regard with women. Through the analytical method, the present writing is to clarify and criticize Allameh Tabatabaee’s theory in solving the challenges before the decrees of religion consistent with some women’s decrees in the present century. The religion of Islam is of invariable decrees that some of them are misused in the community according to the conditions of time. Allameh Tabatabaee has stated the atmosphere of misusing some of the decrees related to women and family in the present century and consequently the meanness towards the women by them, and he has considered the solution of preventing this meanness and abuse to be the governmental decrees of legitimate governor. In this article, it has been firstly investigated Allameh Tabatabaee’s theory in the mentioned domain as well as its clarification and development in the other domains . Since his theory is convergent to Shahid Sadr’s “Mantaqat ol- Faraq theory”, they have been compared with each other. Afterward, it has been presented Mokhtar’s theory and finally the outcomes of these theories towards their appropriate application.

    Keywords: variable decree, authority decrees, honor, necessities, legislated decrees, justice, injustice
  • Aliaqa Pirooz * Pages 137-169

    Is it possible to infer the reverence of authority and social management of women referring to guardianship of men? Initially, proving the reverence of managements of women depends on the scope of guardianship to be generally authentic and comparative. Secondly, the guardianship should indicate domination or authority. Thirdly, the social management should be authority based. None of these hypotheses is invariable considering the two mentioned reasons or wisdom in the holy verse of Bema fazzalallah and Bema Anfaqu , Qavamun is interpreted in the domain of family, while it is of two meanings of care and authority and it is not possible to be inferred for proving authority and assuming the determination in the meaning of authority, the comparison of family with community and the transmission of guardianship decree to the community is causeless since the criterion of men’s guardianship in family is not obvious. On the other hand, the authoritativeness of managing the Islamic republic system is not definite; however, the negation of administrative authority is preferred. Accordingly, the holy verse is not of potential towards the inferring the reverence of managing women. The viewpoints are mentioned by Allameh Tabatabaee and the research method is library based on the basis of the analysis of instructions.

    Keywords: management of women, Authority, guardianship, Family, administrative authority