فهرست مطالب

مطالعات جنسیت و خانواده - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات جنسیت و خانواده
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حمید جزایری*، مجید دهقان صفحات 7-45

    این پژوهش به بررسی ماهیت قوامیت مرد در فقه شیعه می پردازد و تلاش می کند به این پرسش پاسخ دهد که «آیا ماهیت قوامیت کارپردازی و عامل اجرایی بودن است یا نوعی ولایت؟». برای پاسخ به این پرسش در ابتدا دو آیه «قوامون» و «درجه» مورد بررسی قرار می گیرند؛ سپس، روایاتی که رابطه زن و شوهر و احکام این رابطه را بیان می کنند تحلیل سندی و دلالی می گردند و در پایان، آثار قوامیت در ابواب مختلف فقهی مرور می گردد. این بررسی ها نشان می دهد که ماهیت قوامیت نوعی از ولایت فقهی است که در آن نظر شوهر در برخی تصرفات همسر دخالت دارد.

    کلیدواژگان: رابطه حقوقی زوجین، ولایت، آیه قوامون، آیه درجه
  • محمدتقی کرمی قهی* صفحات 47-69

    «طلاق» از جمله مسایل اجتماعی در ایران است که در دهه های گذشته تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است. در مقاله حاضر این تغییرات با توجه به چگونگی ساخت یابی اجتماعی شان مورد بررسی قرار می گیرند. به منظور تبیین ابعاد مختلف تحولات در ساخت اجتماعی طلاق در ایران، مدل نظری «واقع گرایی تحلیلی» از جمله کارآمدترین الگوهای نظری است که در این مقاله نیز مد نظر قرار گرفته است. نظریه اساسی در این مدل، «نظریه اراده گرایانه کنش» است که پارسونز در دوره نخست تلاش نظری اش آن را بسط و توضیح داد. از جمله مزایای این الگو، تاکید بر ابعاد مختلف ذهنی و عینی است. بر این اساس، داده های مرتبط با طلاق در دهه های اخیر در ایران با توجه به ذهنیت کنشگران ایرانی معنادار شده است. روش اصلی به منظور تحلیل یافته ها نیز «تحلیل ثانویه» است. مبنای تامین داده های تحلیل، داده های پژوهش های کلان و عمدتا ملی است که پیش از این صورت گرفته است. بر اساس مدل مذکور و با استفاده از روش تحلیل ثانویه، ابعاد عینی و ذهنی طلاق و الگوی تغییر نگرشی در خصوص طلاق نیز با توجه به شاخص های تفصیلی و با ارجاع به داده های ملی مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: طلاق، تغییر اجتماعی، ساخت اجتماعی، واقعیت عینی، نگرش ذهنی
  • منصوره سادات صادقی* صفحات 71-93
    نوشته حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان در مورد ارتباط با جنس مخالف و نقش «شناخت خود» و «رابطه با خانواده» در این خصوص صورت گرفته است. این پژوهش، یک پژوهش کیفی است که با روش مصاحبه عمقی با 30 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی (12 نفر پسر و 18 نفر دختر) انجام شده است. نتایج یافته ها نشان می دهد که دانشجویان درباره رابطه با جنس مخالف در دو گروه طبقه بندی می شوند: گروهی که وجود رابطه را ضروری می دانند و گروهی که وجود این رابطه را ضروری نمی دانند. دانشجویان متعلق به گروه نخست، بر وجود رابطه در ابعاد مختلف «شناختی»، «عاطفی» و «جنسی» تاکید دارند. این در حالی است که بیشتر این دانشجویان کیفیت روابط خود با خانواده شان را «سرد» و «محدود» و یا «بدون حمایت عاطفی و هیجانی» ارزیابی کرده اند. این گروه از دانشجویان که بیشتر از جنس مذکر هستند، منبع شناخت خود را از طریق مقایسه با دیگران، به خصوص دوستان، ذکر کرده اند. دانشجویانی که وجود رابطه را ضروری ندانسته، اما تحت شرایط خاص با آن موافق بودند، به دو زیرگروه «رابطه از نوع شناختی» و «رابطه از نوع عاطفی» تقسیم می شوند. اگرچه والدین هر دو زیرگروه مخالف رابطه دانشجویان با جنس مخالف بودند، اما روابط خانوادگی دانشجویان متعلق به گروه شناختی «گرم» و «عمیق» و روابط دانشجویان متعلق به گروه عاطفی «گرم»، اما «محدود» بود. دانشجویان معتقد به روابط صرفا شناختی منبع شناخت خود را اغلب «خودمشاهده گری»، و دانشجویان معتقد به روابط عاطفی، آن را «بازخورد دیگران» گزارش کرده اند.
    کلیدواژگان: رابطه با جنس مخالف، نگرش دانشجویان، رابطه جنسی، عاطفی و شناختی، کیفیت رابطه با والدین، شناخت خود
  • وحید شالچی* صفحات 94-116
    مقاله حاضر به بررسی بازنمایی خانواده و روابط سنتی خانوادگی در سینمای پرمخاطب ایران می پردازد. مبانی مفهومی این مقاله برآمده از نظریه باختین و نظریه های پسااستعماری است و به لحاظ روشی نیز از تکنیک های نشانه شناسی بهره می گیرد. نمونه های مورد بررسی، فیلم های پرمخاطب ایران از 1380 تا 1385 هستند. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در سینمای ایران در برهه مورد بررسی، خانواده سنتی و انسان سنت گرا در حوزه خانواده همچون «دیگری» متعصب و جهل اندیشی به نمایش درمی آید که در چنبره تعصبات کور گرفتار آمده و امکان تدبیر عاقلانه و عادلانه در زندگی خانوادگی را ندارد. در دوگانگی های نشانه شناختی مستور این آثار، خانواده سنتی در مقابل اخلاق، علم، عدالت و تعقل قرار می گیرد. به این ترتیب، سنت خانودگی ایرانی در سرزمین خویش ابژه نگاهی شرق شناسانه قرار می گیرد. خوانش مرجح آثار مورد بررسی، خانواده سنتی را در موضعی کور و لال قرار می دهد که حتی قادر نیست کوچک ترین دفاعی از خویش بنماید. خانواده سنتی در فرآیند بازنمایی «اهریمن سازی» شده و بی آنکه در این بازنمایی های سرکوب گرانه فرصت سخن گفتن بیابد، در مسلخی نشانه شناختی به سیاهی عدم سپرده می شود.
    کلیدواژگان: خانواده سنتی، روابط خانوادگی سنتی، بازنمایی، نشانه شناسی، خوانش مرجح، دیگری
  • بهنام قنبرپور*، سید جواد سید علیزاده گنجی صفحات 117-134
    از منظر علمای فقه و حقوق اسلامی، درج هر شرطی در ضمن عقد نکاح که از شرایط عمومی صحت برخوردار باشد، بلامانع است. اکنون این پرسش مطرح است که آیا زوجه می تواند در ضمن عقد نکاح «تمکین محدود» را شرط نماید؟ پاسخ به این سوال مستلزم بررسی ماهیت و مقتضای ذات عقد نکاح است. نوشتار حاضر که به روش تحلیلی و توصیفی مستند است می کوشد تا اثبات نماید که تمکین در ذات عقد نکاح لحاظ نشده است، بلکه مقتضای اطلاق آن می باشد؛ زیرا آثار و مقاصد متعددی بر نکاح مترتب است که هر یک می توانند مجوزی در صحت عقد تلقی شوند؛ از این رو، حق تمکین در ضمن عقد نکاح قابل تعدیل است. اما از آنجایی که شرط نباید سالب حق باشد، حذف هرگونه تمکین از زندگی زناشویی، مشمول ماده 959 قانون مدنی بوده و نافی اثر مطلوب عقد نکاح است و با مفهوم عرفی ازدواج سازگاری ندارد؛ مع الوصف در زندگی معاصر که برخی از زنان همچون مردان در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی مشارکت فعال دارند، گاهی پاسخ به مطالبات زوج در خصوص تمکین در هر زمانی میسر نیست؛ لذا برای پیشگیری از اختلافات مربوط به تعهدات تمکین، زوجه می تواند خواسته های زوج را در این زمینه با استفاده از شرط ضمن عقد محدود نماید.
    کلیدواژگان: تمکین، مقتضای ذات عقد نکاح، شرط عدم تمکین
  • حسین بستان (نجفی)* صفحات 135-155
    این مقاله با رویکرد جامعه شناسی اسلامی، به تبیین علی و کارکردی «جنسیت» در «اشتغال» و «دارایی» می پردازد. رویکرد هنجاری اسلام به اشتغال زنان، تبیین علی تمایز شغلی زن و مرد، تحلیل کارکردی تمایز شغلی زن و مرد، و رویکرد هنجاری اسلام به دارایی زنان و تبیین تفاوت جنسیتی دارایی ها، ریوس مباحث این مقاله را تشکیل می دهند. در خلال هر یک از مباحث مقاله، با اشاره ای گذرا به دیدگاه های جامعه شناختی به ویژه فمینیستی و سپس بیان دیدگاه اسلام، زمینه مقایسه رویکرد اسلامی با رویکردهای رقیب فراهم شده است. یافته های پژوهش به طور خلاصه از این قرارند: رویکرد اسلامی با تکیه بر مبانی متمایز هستی شناختی و معرفت شناختی و با بهره گیری از نکات مثبت نظریه های جامعه شناسی جنسیت و پرهیز از استلزامات ایدیولوژیک آنها، تبیینی چندعلتی ارایه می دهد که برحسب آن، عوامل سه گانه ذیل در تمایزهای جنسیتی در اشتغال موثرند: 1) پیش زمینه های فطری که در تفاوت های طبیعی زن و مرد نمود می یابند؛ 2) عوامل بی واسطه که از جنس عوامل فرهنگی اند؛ 3) عوامل واسطه ای یا مکمل، شامل جامعه پذیری، عوامل حقوقی و اقتصادی. از نگاه کارکردی نیز تمایز جنسیتی در اشتغال برحسب کارکردهای اجتماعی مهم آن، از جمله تحکیم خانواده، تامین آرامش روانی همسران و تربیت فرزندان سالم و شایسته، تبیین می شود.
    کلیدواژگان: جنسیت، اشتغال زنان، دارایی زنان، جامعه شناسی جنسیت، جامعه شناسی اسلامی
|
  • Seyed Hamid Jazayeri *, Majid Dehqan Pages 7-45

    This research investigates the quality of superiority of men in the jurisprudence of Shi’ah and tries to answer to this question whether the quality of superiority is executive or a kind of guardianship. To answer to this question, the first two verses of “superiors (qavvamun)” and “rank (darajeh)” are investigated. Then the narrations stating the relationship between husband and wife and the regulations related to it are analyzed on the basis of document and cause. Finally, the works of superiority in the diverse jurisprudential issues are reviewed. These studies clarify that the quality of superiority is a kind of jurisprudential guardianship in which the idea of husband will be significant in some wife’s affairs.

    Keywords: the law relationship of couples, guardianship, superiority (qavvamun) verse
  • Mohammadtaqi Karamiqahi * Pages 47-69

    Divorce as a social issue in Iran has experienced lots of changes during the previous decades. In the present article, these changes are investigated considering the mode of their social development. To state the diverse dimensions of changes in the social structure of divorce in Iran, the theoretical “analytic- realistic” model as one of the most efficient theoretical models has been utilized in this article as well. The fundamental theory in this model is the “desire-based theory of action” being developed and explained by Parsons in the first phase of his trials on his theories. One of the advantages of this pattern is the emphasis on the diverse conceptual and objective dimensions. In this regard, the data related to divorce in the recent decades in Iran has been meaningful regarding the view of Iranian activists. The main method to analyze the data is the “secondary analysis”. The base of providing the data analysis is the data of macro and generally national researches having been done previously. On the basis of the aforementioned model and utilizing the secondary analysis, it has been studied the objective and conceptual dimensions of divorce as well the change in view point model concerning divorce regarding the extensive indexes and referring to the national data.

    Keywords: Divorce, social change, Social structure, objective reality, conceptual view
  • Mansooreh Sadat Sadeqi * Pages 71-93
    The present writing has been an investigation of the students’ view related to the opposite sex and the role of “self recognition” and “relationship with family” in this regard. This research is a qualitative one done through an interview with 30 students of Shahid Beheshti University (12 males and 18 females). The result of findings shows that in regard with the relationship with the opposite sex, the students are classified within two groups. The group that considers the existence of relationship necessary and one that doesn’t. The students belonging to the first group emphasize on the existence of relationship in various “cognitive”, “emotional” and “gender” dimensions. Whereas, to the majority of these students the quality of their relationship with their families has been “cold”, “limited” and “without emotional support”. This group of students has mentioned that their cognition has been achieved through the comparison with the others particularly their friends. The students who have not considered the existence of relationship as a necessary issue but under some specific conditions are divided into two subgroups of “cognitive” and “emotional”. Although the parents of both subgroups were against the students’ relationship with the opposite sex, the family relationship of the students belonging to “cognitive relationship” was “warm and deep” while the family relationship of the students belonging to “emotional relationship” was “warm but limited”. The students who believe in merely cognitive relationship and the students who believe in emotional relationship have reported the source of their cognition through the self observation and the others’ reflection respectively.
    Keywords: relationship with opposite sex, students’ attitude, Gender, emotional, cognitive relationship, the quality of relationship with parents, self recognition
  • Vahid Shalchi * Pages 94-116
    The present writing has been an investigation of the students’ view related to the opposite sex and the role of “self recognition” and “relationship with family” in this regard. This research is a qualitative one done through an interview with 30 students of Shahid Beheshti University (12 males and 18 females). The result of findings shows that in regard with the relationship with the opposite sex, the students are classified within two groups. The group that considers the existence of relationship necessary and one that doesn’t. The students belonging to the first group emphasize on the existence of relationship in various “cognitive”, “emotional” and “gender” dimensions. Whereas, to the majority of these students the quality of their relationship with their families has been “cold”, “limited” and “without emotional support”. This group of students has mentioned that their cognition has been achieved through the comparison with the others particularly their friends. The students who have not considered the existence of relationship as a necessary issue but under some specific conditions are divided into two subgroups of “cognitive” and “emotional”. Although the parents of both subgroups were against the students’ relationship with the opposite sex, the family relationship of the students belonging to “cognitive relationship” was “warm and deep” while the family relationship of the students belonging to “emotional relationship” was “warm but limited”. The students who believe in merely cognitive relationship and the students who believe in emotional relationship have reported the source of their cognition through the self observation and the others’ reflection respectively.
    Keywords: relationship with opposite sex, students’ attitude, Gender, emotional, cognitive relationship, the quality of relationship with parents, self recognition
  • Behnam Qanbarpoor *, Seyed Javad Seyed Alizadeh Ganji Pages 117-134
    In view of the scholars of jurisprudence and Islamic law, considering any condition at the time of marriage contract having the public conditions of appropriateness will be acceptable. Now this question is raised concerning the wife considering the condition of “limited fixity” at the time of marriage contract. The answer to this question requires the investigation of identity and the demand of the quality of marriage contract. Through the descriptive- analytical method, the present writing tries to prove that the fixity has not been included in marriage contract, but it is the demand of its absoluteness. Since there exists numerous works each of them can be considered the justification in favor of the appropriateness of marriage contract. In this regard, the right of fixity at the time of marriage contract will be adjustable. Since the condition should not be the negation of right, the omission of any fixity from marital life includes the article 959 of the civil law and it is the negater of favorable effect of marriage contract and it does not adjust with conventional concept of marriage. In the contemporary life in which many women like men vigorously participate in the social and economical activities, the answer to the demands of husband is not easy in regard with fixity at any time. Thus to prevent any dispute related to the commitments of fixity, the wife can limit the demands of husband utilizing the condition in time of marriage contract.
    Keywords: fixity, demand of the quality of marriage contract, the condition of lack of fixity
  • Hossein Bostan (Najafi) * Pages 135-155
    Via the approach of Islamic sociology, this article states the cause and the application of gender, vocation and property. The normal approach of Islam towards the women’s vocation, the causal statement of the vocational discrimination of man and woman, the applied analysis of vocational differences of man and woman, the normal approach of Islam towards women’s property as well as the statement of gender differences of properties will be the main issues of this article.Among each of the issues of the article, via a brief point to the sociological approaches particularly feministic approach and then the statement of Islam’s view, it has been provided the ground for the comparison of Islamic approach with the opponent approaches. The findings of the study are briefly stated as the following: The Islamic approach relying on the distinguished principles of epistemology and anthology, taking benefit from the positive points of sociological theories of gender, and abstaining from their ideological necessities, it presents a statement along with numerous reasons on the basis of which the following three-dimensional elements in gender discrimination will be effective: 1. innate backgrounds which represent in the natural differences of man and woman; 2. direct elements being identified as cultural elements 3. indirect or complementary elements such as sociableness’, lawful and economical elements Through an applied view, the gender discrimination in vocation is stated on the basis of it major social functions such as the strength of family, providing mental peace of wives as well as raising healthy and deserved off springs.