فهرست مطالب

مطالعات بیداری اسلامی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/25
  • تعداد عناوین: 5
|
  • عبدالله نوری گلجایی * صفحات 7-27

    جهان اسلام، همواره دستخوش تغییر و تحولات مختلف بوده و تهدیدها و ضعف های مختلفی در آن وجود داشته است. از سال 2011 که شروع بیداری اسلامی بوده و تحولات بسیاری را در منطقه رقم خورده است؛ مقام معظم رهبری چالش های جهان اسلام را بیان نموده و راهبردهای تدافعی جهت مقابله با این چالش ها مطرح ساختند. با این وجود در این رابطه تحقیقی علمی از منظر مقام معظم رهبری منتشر نشده است. بنابراین سوالی که در این پژوهش طرح می شود این است که ضعف های سیاسی جهان اسلام از منظر مقام معظم رهبری و راهبردهای تدافعی ایشان از سال 2011 تا 2020 میلادی بر اساس روش swot چیست؟ با توجه به آنچه بیان شد؛ هدف این مقاله شناسایی چالش های سیاسی جهان اسلام و راهبردهای تدافعی(wt) در مقابله با آن از منظر مقام معظم رهبری بعد از تحولات بیداری اسلامی است. در این پژوهش برای پاسخ به سوال اصلی از روش swot استفاده شده است. از دیدگاه مقام معظم رهبری برای کاهش و کنترل تهدیدهای سیاسی جهان اسلام و برون رفت از آن، راهبردهایی وجود داشته که بر اساس روش سوات به راهبردهای تنوع(st) راهبردهای رقابتی(so)، راهبردهای بازنگری(wo)، راهبردهای تدافعی(wt) تقسیم شده است در این تحقیق برای مقابله با چالش های سیاسی جهان اسلام بر اساس روش سوات از راهبردهای تدافعی(wt) استفاده شده است. برخی از یافته های تحقیق عبارتند از: تقویت روحیه وحدت و ایستادگی، تقویت سطح آگاهی و بصیرت در میان مسلمانان و... را می توان نام برد.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، مقام معظم رهبری، ضعف ها(Weaknesses)، راهبردهای تدافعی(wt)
  • علی قهرمانی *، کلثوم تنها، حسین الیاسی صفحات 29-50

    تاریخ سیاسی معاصر یمن آکنده از تغییرات بنیادین از جمله هجوم و نفوذ کشورهای بیگانه بوده و در چند سال اخیر مداخله نظامی عربستان سعودی در یمن، این کشور را آبستن حوادث سیاسی کرده است. مقاومت و مبارزه این مردم در برابر ظلم وتجاوز، دارای ریشه های استوار تاریخی بوده و بنیان آن با صدای اعتراض و حق طلبی شاعران متعهد این سرزمین چون زید الموشکی،ابراهیم الحضرانی و شهادت شهیدانی چون محمد محمود الزبیری استحکام یافته است.شهید الزبیری با شعر خویش، شعله های امید را در روح هم وطنان خود برافروخته و با تکیه بر عزت طلبی و آزادی خواهی، مردم را به استقامت فرا می خواند. این مقاله، با روش توصیفی - تحلیلی، به بیان مفهوم پایداری، استبداد ستیزی و آزادی خواهی در شعر وی پرداخته و در پی رسیدن به این مهم است که شعر الزبیری به عنوان رهبر مقاومت یمن چه تاثیری در انقلاب یمن و رهایی آن از چنگال استبداد داشته است. دارا بودن روحیه آزادگی، عشق به وطن، دعوت به خیزش، اهتمام به مساله فلسطین، مبارزه طلبی، اهتمام به وحدت عرب و امید به آینده ای درخشان، از مهمترین جلوه های پایداری در شعر الزبیری است که این پژوهش در صدد اثبات آن است.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، شعر معاصر یمن، مقاومت، الزبیری
  • سمیه رسولی پور*، سحر ذکاوت صفحات 51-68

    سینما یکی از حوزه هایی است که ابعاد فرهنگی جامعه ی اسلامی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. از این رو اهمیت نظام معارف قرآنی در بیداری مسلمانان و تاثیرات مهم سینما در فرهنگ جامعه این ضرورت را ایجاب کرده است تا شناخت نظام معارف قرآنی و بازتاب آن در فیلم های سینمایی مورد بررسی قرار بگیرد. نمونه های مورد بررسی پژوهش حاضر فیلم های سینمایی تنگه ابوقریب و به وقت شام می باشد. هدف پژوهش، شناخت نظام معارف قرآنی در فیلم های سینمایی تنگه ابوقریب و به وقت شام و شناسایی میزان شباهت ها و تفاوت های نظام معارف قرآنی در این دو فیلم سینمایی است و سوالات مطرح شده چنین می باشد که: 1- نظام معارف قرآنی چگونه و تا چه میزانی در فیلم های سینمایی «تنگه ابوقریب» و «به وقت شام» بازتاب یافته است؟ 2- چه وجوه اشتراک و افتراق در بازتاب نظام معارف قرآنی در فیلم های سینمایی تنگه ابوقریب وبه وقت شام وجود دارد؟پژوهش پیش رو به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و تطبیقی انجام پذیرفته و داده های آن با جستجو در منابع کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در دو فیلم سینمایی مورد بحث، ضمن رعایت و پایبندی به بیشتر مولفه های نظام معارف قرآنی، "احکام جهان شناسی و احکام بین المللی" بیشترین بازتاب را داشته اند. هم زمان برای برقراری احکام الهی و مبارزه با حکام ظالم، می‎بایست برای معنویت و شناخت خدا نیز مبارزه نمود و بعد از پیروزی برای سازوکارهای تربیتی اسلامی، تلاش نمود تا جامعه ای بیدار و بدور از ستم حاصل آید.

    کلیدواژگان: نظام معارف قرآنی، فیلم سینمایی، تنگه ابوقریب، به وقت شام، بیداری اسلامی
  • راضیه کارآمد*، حسین شمس آبادی صفحات 73-92

    شعرای ایران و فلسطین با ادبیات پایداری، شهید و شهادت، مانوس هستند. سلمان هراتی و شفیق حبیب از جمله این شعرا هستند که برخی از سروده های خود را به شهدا اختصاص داده اند و این نوشتار به تحلیل و تطبیق این سروده ها از نظر محتوا و سبک می پردازد. هردوشاعر به تاثیرگذاری و ارزش خون شهدا اذعان دارند و به جاودانگی راه و نام شهید اشاره کرده اند. از دست دادن شهدا، توام با حسرت و دلتنگی است که سلمان هراتی و شفیق حبیب هردو با نوعی عدم تصدیق و انکار با این قضیه روبه رو می شوند و با تشبیه های زیبا، شهدا را تجلیل می کنند و از معنویت و قدرت هدایتگری آنها سخن می گویند. شفیق حبیب، امید به ظفر و پیروزی را در ضمن تکریم شهدا می آورد. هردوشاعر با بیانی روان و سبکی به دور از تکلف مفاهیم خود را به مخاطب ارایه می دهند و این سادگی و عدم تکلف همراه با لفظ زیبا و عمق معنا است. تکرار واژه، عبارت و حروف در اشعار سلمان و شفیق و کاربرد حروف مجهوره و مهموسه در جای مناسب در سروده های شفیق حبیب از جمله مختصات سبکی این دو شاعر است. در میان اسالیب مختلف جمله، اسلوب ندا در سروده های آنها از بسامد بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: شفیق حبیب، سلمان هراتی، شهید، شهادت
  • هادی ابراهیمی کیاپی * صفحات 93-110

    تحولات انقلابی اخیر در منطقه خاورمیانه که با تعابیر گوناگونی همچون بیداری اسلامی از آن یاد می شود، ساختار ژیوپولتیکی منطقه را دستخوش دگردیسی عظیمی نموده است. سرعت و نوع تحولات اخیر خاورمیانه به گونه ای رقم خورد که حتی نظریه های سنتی ژیوپولتیک که بر عنصر مکان و مرز تاکید داشتند، قدرت تبیین آن را نداشتند. بادرنظرگرفتن این موضوع ما در این پزوهش در صدد هستیم تا به این سوال پاسخ دهیم که ، بیداری اسلامی چه تاثیری بر ژیوپولوتیک مقاومت داشته است؟فرضیه ای که برای پاسخ به این سوال در نظر گرفته ایم این است که بیداری اسلامی «مقاومت »را که بر گرفته از ژیوپولوتیک شیعی است بسط گفتمانی داده است. روش تحقیق در این پژوهش ، از نوع اسنادی بوده و داده ها و اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه ای و منابع اینترنتی(فارسی و انگلیسی) و وبلاگ ها و وبسایت های مربوط به موضوع جمع آوری شده است

    کلیدواژگان: بدن، نزاع، پهلوی، اسلام گرایان، متجددین
|
  • abdollah noori goljahy* Pages 7-27

    The Islamic world is based on indicators such as: the political power structure can be defined in terms of population size and legal basis. The world has not yet been defined by defensive strategies to confront the political weaknesses of the Islamic world from the point of view of the Supreme Leader, despite the fact that there are reports of weaknesses in the Islamic world. Therefore, the question asked in this study is that the political weaknesses of the Islamic world from the point of view of the Supreme Leader and their defensive strategies based on the swot method? In the thought of the Supreme Leader, the existence of political weaknesses, including religious divisions, the existence of deviant and extreme events, threatens the Islamic world. In this research, the swot method has been used to answer the main question. From the point of view of the Supreme Leader, the leadership to reduce and control the political threats of the Islamic world and there have been strategies that, based on Swat's method, include diversity strategies (st), competitive strategies (strategies), review strategies (wo), defensive strategies (wt) In this research, defensive strategies (wt) have been used to address the political challenges of the Islamic world based on Swat's methodology. According to the Supreme Leader's ideas, there have been defensive strategies to counter the political challenges of the Islamic world, including: strengthening the spirit of unity and resistance, strengthening the level of awareness and insight among Muslims, and so on.

    Keywords: (Islamic awakening, supreme leader, Weaknesses, Defensive strategies (wt
  • ali ghahramani *, kolsom tanha, husein elyasi Pages 29-50

    The contemporary political history of Yemen has been filled with radical changes, including the influx of foreign countries. Meanwhile, the crowd of protest and rightfulness has been heard from the people of this land, especially artists and poets in the interior and international. Under such circumstances, committed and prominent poets such as Zayd al-Moushka, Ebrahim al-Hazrani, and Shahid Mohammad Mahmoud al-Zubiri fought with their guards in defending the national-religious interests of their country. He is a committed poet and leader of the Yemen resistance poets such as Almooshky Zaid Ibrahim Hzrany, Ahmed al-Malami and Ahmad al-Shami and other poets of resistance.he has a important role in the Transformations that this arena as well as in the Yemeni revolution with weapons guidance poetry of the people.He was always flushed with his poetry flames of hope in the hearts and spirits of his countrymen .And speaking of the greatness of the Yemeni people calls for revolution .Determination is Al-Zubairiweapon, And poetry is his only weapon with which to punish the aggressors.A spirit of freedom, love of country, calling for revolution, attention to the Palestinian issue, challenge, commitment to Arab unity, and hope to briliantfuture is the most important of sustainability effects in the Al-Zubairi poetry.

    Keywords: Resistance Literature, Mohammad Mahmood Al-Zubairy, Yaman despotism
  • somayeh rasoulipour *, SAHAR ZEKAVAT Pages 51-68

    Cinema is one of the areas that affects the cultural dimensions of Islamic society. Therefore, the importance of the Qur'anic education system in the awakening of Muslims and the important effects of cinema on the culture of the society have necessitated the need to examine the knowledge of the Qur'anic education system and its reflection in movies. Examples of the present study are the films of Abu Ghraib Strait and Dinner Time. The aim of the study is to identify the system of Quranic knowledge in the movies of the Strait and Dinner Strait and to identify the similarities and differences of the Quranic education system in these two movies. The questions are as follows: 1- How and to what extent the Quranic education system Has the movies "Abu Ghraib Strait" and "Dinner Time" been shown? 2- What are the commonalities and differences in the reflection of the Qur'anic education system in the films of the Strait and the Evening Strait? The results of the research indicate that in the two cinematic films in question, while observing and adhering to most of the components of the Qur'anic education system, "the rules of cosmology and the rules of the international" have had the most reflection. At the same time, in order to establish the divine commandments and fight against the oppressive rulers, one must also fight for the spirituality and knowledge of God, and after winning the Islamic educational mechanisms, one must strive to achieve an awakened society free from oppression.

    Keywords: Quranic Knowledge System, Movies, Narrow Straits, Dinner Time, Islamic awakening
  • razieh karamad *, hosein shamsabadi Pages 73-92

    Salman Harati and Shafiq Habib are among those poets who have dedicated some of their poems to martyrs. This article deals with the analysis and comparison of these works in terms of context and style. Both poets appreciate the influence and value of the blood of the martyrs and point to the immortality of the martyr's way and name. The loss of the martyrs is accompanied by the regret and sadness that Salman and Shafiq try to reduce influence of the negative side of this issue in their poems through describing the martyrs with beautiful symbols and speak about their power of spirituality and guidance in our life. Shafiq hopes to reaching victory and presents it in some of his works. Though he admires martyrs for that. Both poets present their own concepts to their readers with simple statement and style which is accompanied by beautiful words and deep meaning. Repeating the words, phrases and letters in the poems of Salman and Shafiq and the use of the vowels and the consonants in proper place are among the poets’ stylistic features and among the various parts of speech used in sentences, interjection frequently used in their poems.

    Keywords: Shafiq Habib, Salman Harati, martyr, Martyrdom
  • Hadi Ebrahimikiapei* Pages 93-110

    Recent revolutionary developments in the Middle East, known as the Islamic Awakening, have undergone a major transformation in the region's geopolitical structure. The speed and type of recent developments in the Middle East have been such that even traditional geopolitical theories that emphasize the element of place and border have not been able to explain it. With this in mind, we seek to answer the question, what effect has the Islamic Awakening had on the geopolitics of resistance? It is derived from Shiite geopolitics and has developed a discourse. The research method in this research is documentary and the data and information have been collected using library resources and internet resources (Persian and English) and blogs and websites related to the subject.Recent revolutionary developments in the Middle East, known as the Islamic Awakening, have undergone a major transformation in the region's geopolitical structure. The speed and type of recent developments in the Middle East have been such that even traditional geopolitical theories that emphasize the element of place and border have not been able to explain it.

    Keywords: Body, conflict, Pahlavi, Islamists, Modernists