فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر واحدیان عظیمی، فاطمه الحانی*، فرشید رحیمی بشر صفحات 1-7
    مقدمه

    با روند شیوع گسترده انواع بیماری های مزمن، پرستاران نیازمند شناخت انتخاب ها، نیازها و توانایی های بیماران می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت روش شناسی مقالات چاپ شده مبتنی بر مدل توانمندسازی خانواده محور انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مروری نظام مند بود. جستجوی نظام مند با استفاده از دستورالعمل Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) به منظور بازیابی تمام مطالعات ملی و بین المللی در زمینه مدل توانمندسازی خانواده محور صورت گرفت. مقالات نهایی شده از نظر ابعاد مختلف روش شناسی با استفاده از سه مقیاس کمی Jadad، Consolidated Standards Of Reporting Trials (CONSORT) و Newcastle-Ottawa و مقیاس کیفی Cochrane بررسی گردید.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه متون، 644 مقاله بازیابی شد و با توجه به راهنمای انتخاب PRISMA، این تعداد مقاله بازیابی شده به 47 مورد کاهش یافت. نمرات مقیاس Jadad نشان داد که یک مقاله نمره 5 و 33 مقاله نمره کمتر از 3 کسب کرد. نمرات مقیاس CONSORT حاکی از آن بود که چهار مقاله نمره 7 و چهار مقاله نیز نمره کمتر از 5 به دست آورد. بر اساس نمرات مقیاس Newcastle-Ottawa، سیزده مقاله نمره 8 و چهار مقاله نمره کمتر از 4 داشت. همچنین، به پنج بعد مقیاس خطر تورش Cochrane اشاره گردید.

    نتیجه گیری

    مطالعات کاربردی مدل توانمندسازی خانواده محور از نظر روش شناسی دارای کیفیت به نسبت خوب، اما سبک و کیفیت گزارش دهی آن ها مطلوب نمی باشد.

    کلیدواژگان: روش شناسی، مدل توانمندسازی خانواده محور، مطالعه علم سنجی، مرور نظام مند
  • مهران نوری، محمد توسلی، عاطفه نوذری، غلامرضا عسکری* صفحات 2-6
    مقدمه

    با توجه به این که در بیشتر مطالعات به تاثیرات هر کدام از ریزمغذی ها مانند فولات، روی و انواع آنتی اکسیدان ها به طور جداگانه پرداخته شده است، هدف از انجام پژوهش حاضر، مروری بر الگوهای غذایی و ارتباط آن با غلظت اسپرم، تعداد، حرکت، مورفولوژی، آسیب DNA و همچنین، برخی از شاخص های بیوشیمیایی همچون سطح هموسیستیین در مردان نابارور بود.

    روش ها

    در این مطالعه، با جستجو در پایگاه های علمی و استفاده از کلید واژه های «Infertility, Sterility, Sub-fertility, Fertility, Dietary pattern, Diet type, Eating pattern, Diet»، مقالات منتشر شده بین سال های 1980 تا 2018 استخراج گردید. از میان تحقیقات بررسی شده، فقط مطالعاتی که به الگوی غذایی پرداخته بودند، وارد بررسی نهایی شد. در نهایت، 5 مقاله به این منظور انتخاب شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، ارتباط مثبتی بین الگوی غذایی سالم با غلظت، تحریک و کیفیت اسپرم ها مشاهده شد و افرادی که الگوی غذایی سالم تری داشتند، دارای شاخص های اسپرمی بهتری هم بودند. همچنین، مشخص گردید که ارتباط مستقیمی بین الگوی غذایی، میزان گونه های فعال اکسیژن و آسیب DNA وجود دارد؛ به طوری که گونه های فعال اکسیژن با ایجاد استرس اکسیداتیو و تغییر در تراکم و فشردگی هسته اسپرم، نقش منفی در فرایند اسپرماتوژنز ایجاد می کنند.

    نتیجه گیری

    در مطالعات به ارتباط مثبت بین الگوی غذایی و میزان آسیب های شاخص های اسپرمی اشاره شد؛ به گونه ای که داشتن رژیم سالم، یک شاخص موفقیت در بهبود شاخص های اسپرمی به شمار می آید، اما با توجه به کم بودن تعداد تحقیقات، برای نتیجه گیری قطعی به انجام مطالعات گسترده تر و جامعه آماری بیشتر نیاز است.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی، الگوی غذایی، ناباروری
  • اسماعیل شکرالهی، سیده آرزو بقایی نائینی، احسان الله حبیبی* صفحات 151-157
    مقدمه

    هم زمان با پیشرفت های همه جانبه در سال های اخیر، نیاز به استفاده از رایانه افزایش چشمگیری داشته است. صنعت رایانه به منظور سهولت جابه جایی، اندازه رایانه های شخصی (لپ تاپ) را کاهش داده است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی میزان کارایی میز لپ تاپ ارگونومی در حالت های مختلف استفاده از آن و با استفاده از روش ارزیابی پوسچر Rapid Upper Limb Assessment (RULA) بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی- تحلیلی و مداخله ای بود و در آن، 17 دانشجوی پسر و 17 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بازه سنی 20 تا 30 سال مورد بررسی قرار گرفتند. پوسچر افراد در سه حالت نشسته چهارزانو، نشسته روی صندلی و درازکش در دو وضعیت بدون استفاده از میز لپ تاپ و با استفاده از میز لپ تاپ طراحی شده، با استفاده از روش RULA ارزیابی گردید.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در تغییرات نمره RULA بدون استفاده از میز و با استفاده از میز لپ تاپ ارگونومی در هر سه حالت استفاده از میز لپ تاپ مشاهده شد (001/0 > P) و این یافته نشان داد که استفاده از میز لپ تاپ ارگونومی در بهبود وضعیت نشستن کاربر هنگام استفاده از لپ تاپ تاثیر داشت. میانگین تغییرات نمره RULA در حالت نشسته چهارزانو، نشسته روی صندلی و درازکش به ترتیب 85/1-، 64/1- و 79/1- بود. بین شاخص های قد و جنسیت با تغییرات نمره RULA نیز رابطه معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    میز لپ تاپ ارگونومی طراحی شده به دلیل دارا بودن قابلیت تنظیم ارتفاع، قابلیت تنظیم پهنا و قابلیت تنظیم شیب صفحه کلید در شش حالت، دارای بیشترین انطباق با ابعاد آنتروپومتری بدن در حالت های مختلف استفاده از لپ تاپ برای کاربران می باشد. نتایج به دست آمده، موثر بودن میز لپ تاپ ارگونومی در بهبود وضعیت کاربران هنگام استفاده از لپ تاپ را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: ارگونومی، میز لپ تاپ، RULA
  • مریم فولادوند، محمدعلی نادی*، احمد عابدی، ایلناز سجادیان صفحات 158-166
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش آموزش والدگری Kazdin بر کاهش علایم پرخاشگری، قانون شکنی و نافرمانی در دانش آموزان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای (Oppositional defiant disorder یا ODD) انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه شاهد بود. نمونه ها از بین دانش آموزان پسر دارای ODD پایه اول تا سوم مدارس ابتدایی ناحیه 3 شهر اصفهان به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. بدین ترتیب، 10 مدرسه توسط آموزش و پرورش ناحیه 3 شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 انتخاب و 230 دانش آموز پسر پایه اول تا سوم ابتدایی که دارای ODD بودند، فهرست شدند. از بین دانش آموزان دارای ODD، بر اساس کسب نمره بالاتر از نقطه برش در خرده مقیاس های قانون شکنی و پرخاشگری بر اساس ابزار سیاهه رفتاری کودک (Child Behavior Checklist یا CBCL) Achenbach و مصاحبه بالینی انجام شده توسط مشاوره مدرسه، 30 دانش آموز انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و شاهد قرار گرفتند. برنامه مداخله آموزشی والدگری Kazdin طی 12 جلسه 5/1 ساعته و دو بار در هفته بر روی گروه آزمایش اجرا گردید. داده ها با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    آموزش والدگری Kazdin تاثیر معنی داری بر کاهش نشانه های نافرمانی مقابله ای (57/20 = F، 001/0 = P) و خرده مقیاس های قانون شکنی (81/29 = F، 001/0 = P) و پرخاشگری (33/10 = F، 001/0 = P) داشت و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار مانده بود.

    نتیجه گیری

    روش والدگری Kazdin، باعث کاهش نافرمانی مقابله ای، پرخاشگری و قانون شکنی و همچنین، کاهش تعارض بین والدین و فرزندان می شود و می توان از آن به عنوان روش مداخله ای موثر و کارامدی جهت کاهش نشانه های نافرمانی مقابله ای، پرخاشگری و قانون شکنی برای والدین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، قانون شکنی، نافرمانی مقابله ای، فرزندپروری، دانش آموزان
  • بهنوش بوذری، پروانه صانعی، سید مرتضی صفوی* صفحات 167-173
    مقدمه

    چاقی و پیامدهای آن سلامت عمومی افراد را تهدید می کند. نتایج تحقیقات بیان کننده نقش احتمالی محرومیت از خواب در افزایش شیوع چاقی می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه الگوی خواب با بیماری چاقی بود.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 395 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. جهت تخمین الگوی خواب، از پرسش نامه خواب Pittsburgh (PSQI یا Pittsburgh Sleep Quality Index) و جهت محاسبه شاخص توده بدنی (Body mass index یا BMI) از پرسش نامه اطلاعات عمومی استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون Linear regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نزدیک به یک چهارم دانشجویان BMI بالاتر و مساوی 25 کیلوگرم بر مترمربع داشتند. میانگین طول دوره خواب شرکت کنندگان، 05/1 ± 39/6 ساعت بود و 8/40 درصد آن ها کیفیت خواب ضعیف را گزارش کردند. پس از تعدیل سن، سطح تحصیلات و وضعیت اقتصادی- اجتماعی، ارتباط معکوس و معنی داری بین طول دوره خواب و BMI در آقایان مشاهده شد [(916/0- 216/0 = Confidence interval (CI) 95 درصد، 022/0 = P، 088/0- = β)] و در بانوان این رابطه از معنی داری مرزی برخوردار بود (681/0- 243/0 = CI 95 درصد، 071/0 = P، 066/0- = β). همچنین، ارتباط معکوس و معنی داری بین کیفیت خواب و BMI در آقایان وجود داشت (328/1- تا 007/0 = CI 95 درصد، 008/0 = P، 139/0- = β).

    نتیجه گیری

    نتایج بیان کننده نقش احتمالی محرومیت خواب در افزایش شیوع چاقی می باشد و از گسترش طرح های توسعه سلامت جهت ترویج خواب سالم در میان دانشجویان حمایت می کند. با این حال، انجام تحقیقات بیشتر در جهت تایید یافته های به دست آمده، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، طول دوره خواب، چاقی، نمایه توده بدنی
  • ملیحه خان احمدی، مریم میرلوحی*، زهرا اسفندیاری صفحات 174-179
    مقدمه

    تهیه غذاهای آماده مصرف از طریق سرخ کردن در بستر عمیق و دمای بالا، علاوه بر جذب مقدار زیادی روغن، موجب تغییرات شیمیایی نامطلوبی مانند اکسیداسیون، پلیمریزاسیون و هیدرولیز روغن می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کیفیت روغن جذب شده در غذاهای آماده مصرف با اندازه گیری شاخص های اکسایشی صورت گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 60 نمونه غذایی شامل 26 نمونه سیب زمینی سرخ کرده، 17 نمونه فیله مرغ سوخاری و 17 نمونه قارچ سوخاری به صورت تصادفی از رستوران های نقاط مختلف شهر اصفهان جمع آوری شد. شاخص های اکسایشی شامل پراکسید روغن با دستگاه اسپکتروفتومتری و اعداد اسیدی و اسیدیته بر اساس روش تعریف شده در استاندارد ملی ایران اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده از آزمون هایt  و One-way ANOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین اعداد پراکسید، اسیدی و اسیدیته روغن نمونه ها به ترتیب 70/1 ± 79/6 میلی اکی والان بر کیلوگرم، 88/0 ± 05/4 میلی گرم KOH بر گرم و 33/0 ± 04/2 درصد بود. در مجموع، 66/66 و 100 درصد از نمونه ها از نظر پراکسید و اسیدیته، مقادیری بالاتر از میزان مجاز استاندارد داشتند. نمونه فیله مرغ سوخاری با اختلاف زیاد از دو نوع دیگر، بیشترین مقدار عدد اسیدی را نشان داد (05/0 > P). مقدار پراکسید در سیب زمینی سرخ کرده بیشتر از نمونه های دیگر بود.

    نتیجه گیری

    شاخص های اکسایشی نمونه های مورد بررسی سیب زمینی سرخ کرده، فیله مرغ سوخاری و قارچ سوخاری نسبت به سایر تحقیقات صورت گرفته در این راستا کمتر، اما بیش از محدوده تعریف شده در استاندارد ملی ایران بود. نظارت مستمر و اجرای دستورالعمل های بهداشتی در خصوص کیفیت محصولات فوق توسط ارگان های ناظر بر سلامت، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: غذا های آماده مصرف، اکسایش چربی، عدد پراکسید، عدد اسیدی، اسیدیته
  • سید همام الدین جوادزاده، عبدالله حاجی وندی، صدیقه قائدی، مهنوش رئیسی* صفحات 180-186
    مقدمه

    عدم توجه به سواد سلامت توسط متخصصان سلامتی در ارتباط با مددجویان، کیفیت و موفقیت خدمات سلامت را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی و عملکرد مراقبان سلامت شهر بوشهر در خصوص سواد سلامت و به کارگیری راهبردهای مرتبط با آن در فرایند ارتباط با مراجعه کنندگان به مراکز خدمات جامع سلامت صورت گرفت.

    روش ها

    این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و روش مقطعی بر روی 91 نفر از مراقبان سلامت شهر بوشهر انجام شد. سطح آگاهی در زمینه سواد سلامت و سنجش کاربست راهبردهای آن به وسیله پرسش نامه محقق ساخته ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    آگاهی از سواد سلامت و راهبردهای آن ضعیف و وضعیت عملکرد و به کارگیری راهبردهای سواد سلامت در فرایند ارتباط و آموزش به مراجعه کنندگان نیز در حد متوسط ارزیابی گردید. مراقبان با سن پایین تر (012/0 = P)، سابقه کاری کمتر (009/0 = P)، استخدام طرحی و قراردادی (008/0 = P) و سطح تحصیلات بالاتر (026/0 = P)، آگاهی بیشتری از سواد سلامت داشتند. افراد با آگاهی بیشتر در زمینه راهبردهای سواد سلامت، عملکرد بهتری را در به کارگیری آن نشان دادند (017/0 = P).

    نتیجه گیری

    مراقبان سلامت در خصوص سواد سلامت آگاهی ضعیفی داشتند و عملکرد مطلوبی را جهت به کارگیری راهبردهای آن در ارتباط و آموزش به مراجعه کنندگان نشان ندادند. با توجه به این که با افزایش آگاهی مراقبان سلامت، وضعیت عملکرد آن ها در عرصه عمل بهبود می یابد، به نظر می رسد برگزاری دوره های آموزشی در جهت توانمندسازی مراقبان سلامت، می تواند بر عملکرد مطلوب و بهبود کیفیت ارتباط و خدمات آموزشی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، عملکرد، سواد سلامت
  • اصغر گراوند، فرشته زمانی علویجه، اکبر حسن زاده، حمیدرضا پورزمانی* صفحات 187-192
    مقدمه

    ازدیاد پسماند، نتیجه افزایش سریع جمعیت و توسعه صنایع و بازیافت، راه برون رفت از این بحران است. اجرای موفق بازیافت نیاز به آگاهی و آموزش جوامع انسانی دارد. بدین منظور، هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان خانه دار شهر کوهدشت در رابطه با بازیافت پسماند در سال 1398 بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد، 403 زن خانه دار شهر کوهدشت به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه آگاهی، نگرش و عملکرد نسبت به بازیافت را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی Pearson، Fisherchr('39')s exact، 2χ و ANOVA در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‎ها

    میانگین سنی زنان مورد بررسی، 24/33 سال بود. آگاهی نسبت به بازیافت در 5/65 درصد زنان ضعیف، 7/33 درصد متوسط و 8/0 درصد خوب گزارش شد. از نظر نگرش نیز 4/7 درصد ضعیف، 0/66 درصد متوسط و 6/26 درصد مطلوب بودند. عملکرد 5/65 درصد آن ها ضعیف، 5/33 درصد متوسط و تنها 0/1 درصد خوب بود. همچنین، ارتباط خطی مثبت و قوی بین نگرش و عملکرد زنان مشاهده شد (001/0 ≥ P،626/0 = r).

    نتیجه‎گیری

    آگاهی و عملکرد زنان خانه دار کوهدشت در زمینه بازیافت، ضعیف و نگرش آن ها متوسط می باشد. بهتر است آگاه سازی شهروندان و به ویژه زنان خانه دار از راه های مختلف دفع پسماند در این شهر امر مهمی تلقی شود و باید در دستور کار سازمان های متولی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، زنان، بازیافت، پسماند
  • منصور طاهری*، عباس رحمتی، مسعود باقری صفحات 193-198
    مقدمه

    بر اساس شواهد موجود، حدود 60 درصد از مرگ و میرها در سطح جهان و 80 درصد از مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه، ارتباط نزدیکی با سبک زندگی دارد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سبک زندگی سلامت محور بر مبنای ویژگی های شخصیتی و خودکارامدی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع همبستگی و جامعه آماری آن متشکل از کارکنان متاهل دانشگاه شهید باهنر کرمان بود که 160 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیتی (NEO Personality Inventory یا NEO PI)، مقیاس عمومی خودکارامدی (General Self-Efficacy یا GSE) و پرسش نامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت (Health-Promoting Lifestyle Profile یا HPLP) جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و Multivariate Regression مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    عامل های روان رنجورخویی (050/0 > P)، وظیفه شناسی (050/0 > P) و خودکارامدی (001/0 > P) به طور معنی داری قادر به پیش بینی سبک زندگی سلامت محور می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش ویژگی های شخصیتی و خودکارامدی در سبک زندگی سلامت محور، پیشنهاد می شود این متغیرها در حوزه پیشگیری، آموزش و پژوهش بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، شخصی، خودکارامدی
  • هدا نریمان، اکبر حسن زاده، امیر قمرانی، مریم عمیدی مظاهری* صفحات 199-205
    مقدمه

    مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با فشارها و چالش های مهمی مواجه می باشند که ممکن است آن ها را در معرض مشکلات روان شناختی متفاوتی قرار دهد و منجر به گرایش بیشتر آن ها در استفاده از رفتارهای پرخاشگرانه و استفاده کمتر از خدمات درمانی و برنامه های ارایه شده برای کودکان شود. این امر تاثیر منفی بر رشد کودکان می گذارد و موجب ایجاد رفتارهای مخرب بیشتری در آنان می شود. پژوهش حاضر به بررسی ارتباط افسردگی، اضطراب و استرس با حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی به طور هم زمان در مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم پرداخت.

     روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی- مقطعی، 47 نفر از مادران کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه های اضطراب، افسردگی، استرس، حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی را تکمیل کردند.

    یافته ها

    ضریب همبستگی Pearson نشان داد که بین نمره رضایت از زندگی با نمرات افسردگی، اضطراب و استرس ارتباط معنی داری وجود نداشت (050/0 < P). رابطه معکوس و معنی داری بین نمره حمایت اجتماعی با نمرات افسردگی (020/0 = P)، اضطراب (040/0 = P) و استرس (020/0 = P) مشاهده گردید. همچنین، بین نمره رضایت از زندگی و حمایت اجتماعی رابطه مستقیمی وجود داشت (323/0 = r، 010/0 = P).

    نتیجه گیری

    افزایش حمایت اجتماعی مادران کودکان مبتلا به اوتیسم منجر به افزایش رضایت از زندگی و کاهش افسردگی، اضطراب و استرس آن ها می شود. ارتقای حمایت اجتماعی این مادران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، حمایت اجتماعی، رضایت از زندگی، اختلال طیف اوتیسم
|
  • Amir Vahedian-Azimi, Fatemeh Alhani*, Farshid Rahimi-Bashar Pages 1-7
    Background

    According to the widespread prevalence of different chronic diseases, nurses need to know the choices, necessities, and abilities of patients. The study purpose was to investigate the methodological quality of published papers based on Family-Centered Empowerment Model (FCEM).

    Methods

    This study was a systematic review. The Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) guideline was used to retrieve all national and international studies in the field of FCEM. The final papers were reviewed for different methodological dimensions using three quantitative scales: Jadad, Consolidated Standards of Reporting Trials (CONSORT) 2010, and Newcastle-Ottawa, and qualitative scale of Cochrane risk of bias.

    Findings

    In the initial search, 644 papers were retrieved; following PRISMA screening guideline, 47 relevant papers were recognized. Jadad scale scores showed that one study received a score of 5 and 33 received a score of less than 3. Consort scale scores indicated that four studies were scored 7 and the same number were scored less than 5. The Newcastle-Ottawa scale scores showed that 13 studies were scored 8, and 4 were scored less than 4. The five dimensions of Cochranechr('39')s risk of bias scale are detailed in the paper.

    Conclusion

    The methodological quality of applied studies based on the FCEM was relatively good, but their reporting style and quality were inadequate.

    Keywords: Methodology, Family-centered empowerment model, Scientometric study, Systematic review
  • Mehran Nouri, Mohammad Tavasoli, Atefe Nozari, Gholamreza Askari* Pages 2-6
    Background

    Regarding that in the most of studies, the effects of each micronutrient such as folate, zinc, and various antioxidants have been considered separately, the aim of this study was to review dietary patterns and their relationship with sperm concentration, count, motility, morphology, deoxyribonucleic acid (DNA) damage as well as some biochemical parameters such as homocysteine levels in infertile men.

    Methods

    In this study, through search in scientific databases and using keywords such as ‘infertility’, ‘sterility’, ‘sub-fertility’, ‘fertility’, ‘dietary pattern’, ‘diet type’, ‘eating pattern’, and ‘diet’, published papers during 1980-2018 were extracted. After that, only studies that investigated the food pattern were included. Finally, 5 studies were used for this study.

    Findings

    The studies showed a positive relationship between healthy eating patterns and sperm’s density, motility, and quality. Men with healthier eating pattern had better sperm index. It was also shown in studies that there was a direct relationship between the dietary pattern, the amount of reactive oxygen species (ROS), and DNA damage, so that the ROC caused a negative effect on the spermatogenesis by inducing oxidative stress and altering the density and compression of the sperm nucleus.

    Conclusion

    Studies have shown a positive association between dietary pattern and sperm parameters damage, so that a healthy diet is an indicator of success in improving sperm parameters. More studies are needed with a high statistical population to conclude definitively.

    Keywords: Diet, Dietary pattern, Infertility
  • Ismail Shokrolahi, Seyedeh Arezoo Baghaei-Naeini, Ehsanollah Habibi* Pages 151-157
    Background

    In recent years, along with all-round advancements, the need for computer use has been dramatically increased. The computer industry has cut down the size of personal computers (laptops) for ease of use, while in viewpoint of ergonomics, the design of the laptop has not been based on ergonomic principles. In addition, 95.4% of the students use the laptop. The prevalence of musculoskeletal disorders in these subjects was 77.3%.

    Methods

    This study is a cross-sectional, descriptive-analytical and interventional study. In this study, 17 male students and 17 female students of Isfahan University of Medical Sciences, age range of 20-30 years old were studied. People in three poses sitting on four legs, sitting on the chair, and sitting flower’s and in two situations, without using a laptop desk and with using a laptop desk. They were evaluated using RULA method postural evaluation.

    Findings

    The changes in the RULA score without using the desk and using the ergonomic laptop table in all three state uses of the laptop table were significant (P < 0.001), which means effective use of the ergonomic laptop table for improving the sitting position of the user in using a laptop. The mean RULA variations in sitting, four-legged sitting on the chair and sitting flower’s were -1.85, -1.64 and -1.79, respectively. There was a significant relationship between height and gender parameters with RULA variations.

    Conclusion

    The ergonomic desktop table designed for users with have the ability to adjust the height, the width and the ability to adjust the slope of the keyboard in 6 modes has the highest adaptability to the body's Anthropometry dimensions in different modes of using laptops for users. The results of this study confirm the effectiveness of the ergonomic laptop table in improving the status of users when using the laptop.

    Keywords: Ergonomics, Laptop Table, RULA
  • Maryam Fooladvand, Mohammad Ali Nadi*, Ahmad Abedi, Ilnaz Sajjadian Pages 158-166
    Background

    The aimed to determine the effectiveness of The Kazdin Method of Parenting Training on reduction of Aggression, Low- breaking and Oppositional Defiant Disorder (ODD) in students.

    Methods

    The study employed a pre-test, post-test and follow-up quasi-experimental design with the control group. The population consisted of all boy first-to-third grade elementary students with ODD in Educational District 3 of Isfahan City. They were selected via the stratified random sampling method so that with the selection of 10 schools done by Educational District 3 of Isfahan in the academic year 2017-2018, 230 boy first-to-third grade elementary students with ODD were listed. From among them, 30 students were randomly selected and divided into two experimental and control groups based on a higher score than the cut-off point on the subscales of non-observance of the law and aggression according to The Achenbach Child Behavior Checklist (ACBCL) (1978) and a clinical interviews conducted by school counseling. In this study, the Kazdin parenting intervention program (2005) was administered to the experimental group twice a week for twelve 1.5-hour sessions. The data obtained from questionnaires regarding the two groups in three stages of measurement were analyzed via the repeated measure.

    Findings

    The data from the implementation of questionnaires on two groups in three measurement stages were analyzed using the Repeated Measures ANOVA. The results indicated that the Kazdin Method of Parenting led to a significant reduction in ODD (F=20.57; p=0.001) and also the reduction in subscales of law-breaking (F=29.81; P=0.001), and aggression (F=10.33; P=0.001).

    Conclusion

    This effect remained constant in the three-month follow-up stage. Since the Kazdin Method of Parenting reduces the ODD, aggression and law-breaking, and also reduces the parent-child conflicts, thus, parents can use it as an effective intervention to reduce symptoms of ODD, aggression, and law-breaking.

    Keywords: Aggression, Law-breaking, Oppositional defiant disorder (ODD), Parenting, Students
  • Behnoosh Boozari, Parvaneh Saneei, Seyed Morteza Safavi* Pages 167-173
    Background

    Obesity and its comorbidities have appeared as a leading public health concern. Obesity has been shown in previous studies to be influenced by short sleep duration. Our aim was to explore the relationship between BMI and sleep behaviors, including duration and disturbances in Iranian adults.

    Methods

    This cross-sectional study consisted of 395 adults chosen among students of Isfahan University of Medical Sciences, based on a multistage cluster random sampling method. Sleep characteristics were assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and clinically measured height and weight to calculate Body Mass Index (BMI). Linear logistic regression analyses were performed using components of the PSQI as predictors of overweight (BMI ≥ 25).

    Findings

    One-fourth of the participants had BMI ≥ 25, and 40.8% were poor-quality sleepers (PSQI > 5). Mean sleep duration was 6.39 (1.05) hours for participants. Among the men after controlling for age, socioeconomic status and education level, a significant negative relationship was found between sleep duration and body mass index: longer sleep was associated with lower BMI levels and this association was marginally significant in women and only in men sleep quality was associated to overweight and obesity.

    Conclusion

    This study’s findings highlight the high rate of overweight and obesity and sleep disturbances among students of Medical Sciences. These findings support extending the scope of wellness programs to promote healthy sleep among students. However, more research is needed to examine sleep and body composition as risk factors for disease development in Iranian adults.

    Keywords: Sleep Habits, Obesity, Body mass index
  • Maliheh Khanahmadi, Maryam Mirlohi*, Zahra Esfandiari Pages 174-179
    Background

    Preparation of ready-to-eat food in deep frying causes chemical changes including oil oxidation, polymerization, hydrolysis and accumulation of lipid oxidation products. The present study aimed to evaluate the quality of oil absorbed in ready-to-eat foods.

    Methods

    In this descriptive study, 60 food samples including 26, 17 and 17 of fried potato, chicken and mushrooms were collected from restaurants in different regions of Isfahan. Peroxide value was measured using spectrometer and acid and acidity values were determined by the method defined in national standard of Iran. Statistical analysis was performed using one-sample T-Test and one-way ANOVA in SPSS 20.

    Findings

    Average values of peroxide, acid and acidity of extracted oils were 6.79±1.7 meq/kg, 4.05 ± 0.88 KOH/g and 2.04 ± 0.33%, respectively. Overall, 66.66% and 100% of samples had peroxide and acidity values higher than the standard limit. Fried chickens had the highest amount acid value (P < 0.05). The amount of peroxide in fried potatoes was higher than other samples.

    Conclusion

    The measured oxidative values in fried potatoes, chicken and mushrooms compared to other studies were less; however, it was more than the range defined in the national standard of Iran. It seems that continuous monitoring and implementation of health guidelines for the quality of the studied products is necessary by health authorities.

    Keywords: Ready-to-eat meals, Lipid oxidation, Peroxide value, Acid value, Acidity
  • Homamodin Javadzade, Abdollah Hajivandi, Sedighe Ghaedi, Mahnoush Reisi* Pages 180-186
    Background

    Lack of attention to health literacy by health professionals in relation to clients affects the quality and success of health services. The present study aimed to investigate the knowledge and practice of health care providers in Bushehr City, Iran, regarding health literacy and applying its related strategies in the process of communication with patients.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive-analytic study done on 91 health care careers in Bushehr. The samples were entered using a census method, and a researcher-made questionnaire was used to assess the level of knowledge and practice of healthcare providers about health literacy and applying related strategies in communication and education to clients. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics via SPSS software.

    Findings

    The level of knowledge of health care providers was weak about health literacy and its related strategies, and the status of performance and application of health literacy strategies in the process of communication and education to the clients was generally moderate. Health care providers with lower age (P = 0.022), less work experience (P = 0.009), contracted employment status (P = 0.008), and higher education level (P = 0.026) had better knowledge about the health literacy. Health care providers with higher levels of knowledge about health literacy strategies also had better performance in using these strategies in practice (P = 0.017).

    Conclusion

    Health care providers' knowledge about health literacy is weak, and there is moderate performance in applying health literacy strategies in the process of communication and education to the clients. Since health care providers who have a better understanding of health literacy strategies, use health literacy strategies more than others do; therefore, training courses is necessary to empower health care providers with the concept of health literacy and its effective role in patient education.

    Keywords: Knowledge, Performance, Health literacy
  • Hoda Nariman, Akbar Hassanzadeh, Amir Ghamarani, Maryam Amidi Mazaheri* Pages 199-205
    Background

    Mothers of children with autism spectrum disorder (ASD) face significant pressures and challenges that may expose them to different psychological problems and can lead to their greater propensity to use of aggressive behaviors and less use of health services and programs offered to these children. This has a negative impact on the childchr('39')s development and leads to more disruptive behaviors. Therefore, the present research studies the relationship between depression, anxiety, and stress with social support and life satisfaction in mothers of children with ASD.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive-analytical study, 47 mothers of children with ASD were selected by convenience sampling and completed the questionnaires of anxiety, depression, stress, social support, and life satisfaction.

    Findings

    Pearson correlation coefficient showed that there was no relationship between life satisfaction score with depression, anxiety, and stress scores (P > 0.05) and there was a significant negative relationship between social support score with depression (P = 0.020), anxiety (P = 0.040), and stress (P = 0.020) scores. Moreover, there was a direct relationship between life satisfaction score and social support (P = 0.010, r = 0.323).

    Conclusion

    Increase of social support for mothers of children with ASD leads to their increased life satisfaction and decreased depression, anxiety, and stress. Improving the social support of these mothers seems necessary.

    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Social support, Life satisfaction, Autism spectrum disorder